REKOMMENDATION om utkastet till rådets beslut om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av Dohaändringen av Kyotoprotokollet till Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar, och gemensamt fullgörande av åtaganden inom ramen för detta
18.5.2015 - (10400/2014 – C8- 0029/2015 – 2013/0376(NLE)) - ***
Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet
Föredragande: Elisabetta Gardini
PR_NLE-AP_Agreement
FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION
om utkastet till rådets beslut om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av Dohaändringen av Kyotoprotokollet till Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar, och gemensamt fullgörande av åtaganden inom ramen för detta
(10400/2014 – C8-0029/2015 – 2013/0376(NLE))
(Godkännande)
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av utkastet till rådets beslut (10400/2014),
– med beaktande av den ändring av Kyotoprotokollet som antogs vid partskonferensens åttonde session i dess funktion som möte mellan parterna i Kyotoprotokollet, vilken ägde rum i Doha i Qatar i december 2012 (Dohaändringen av Kyotoprotokollet),
- med beaktande av den begäran om godkännande som rådet har lagt fram i enlighet med artikel 192.1 samt artikel 218.6 andra stycket a i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (C8-0029/2015),
- med beaktande av artikel 99.1 första och tredje styckena och 99.2 samt artikel 108.7 i arbetsordningen,
- med beaktande av skrivelsen från utskottet för industrifrågor, forskning och energi,
– med beaktande av rekommendationen från utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (A8-0167/2015),
1. Europaparlamentet godkänner att Dohaändringen av Kyotoprotokollet ingås.
2. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända parlamentets ståndpunkt till rådet och kommissionen samt till regeringarna och parlamenten i medlemsstaterna och till Förenta nationerna.
KORTFATTAD MOTIVERING
Utkast till rådets beslut om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av Dohaändringen av Kyotoprotokollet till Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar, och gemensamt fullgörande av åtaganden
Bakgrund
Kyotoprotokollet till Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar undertecknades 1997 och innehöll ett internationellt bindande utsläppsminskningsmål. EU ratificerade protokollet 2002 och uppgav att unionen och dess vid denna tidpunkt femton medlemsstater skulle använda bestämmelsen för att fullgöra EU:s utsläppsåtaganden gemensamt. Europeiska unionen och dess medlemsstater var därmed gemensamt ansvariga enligt Kyotoprotokollets efterlevnadsmekanism för att fullgöra åtagandet att minska sina kollektiva växthusgasutsläpp under den första perioden (2008–2012) till 8 procent under 1990 års nivåer.
Rådet enades i sina slutsatser av den 9 mars 2012 om att föreslå ett gemensamt kvantifierat åtagande om en utsläppsminskning på 20 procent jämfört med nivån för 1990 för unionen för Kyotoprotokollets andra åtagandeperiod.
Medlemsstaterna agerade i enlighet med rådets ståndpunkt vid klimatkonferensen i Doha i december 2012, där de 192 parterna i Kyotoprotokollet till FN:s ramkonvention om klimatförändringar antog en ändring av protokollet.
Genom Dohaändringen fastställs en andra åtagandeperiod inom ramen för Kyotoprotokollet, med rättsligt bindande åtaganden om utsläppsminskningar. Denna period började den 1 januari 2013 och slutar den 31 december 2020. Europeiska unionen, dess medlemsstater och Island åtar sig att begränsa sina genomsnittliga årliga växthusgasutsläpp för åren 2013–2020 till 80 procent av basårsutsläppen (i de flesta fallen 1990). Det åtagandet fastställdes på grundval av de samlade tillåtna utsläppen av växthusgaser under perioden 2013–2020 enligt EU:s klimat- och energipaket.
Parallellt med detta medför Dohaändringen ytterligare tre ändringar av Kyotoprotokollet som ska genomföras under den andra åtagandeperioden. Dessa ändringar gäller för det första tillägg av en ny gas (kvävetrifluorid), för det andra en ambitionsmekanism med ett förenklat förfarande som gör det möjligt för en part att anpassa sitt åtagande genom att höja sin ambitionsnivå under en åtagandeperiod och för det tredje en bestämmelse som innebär att en parts mål anpassas automatiskt för att förhindra en ökning av utsläppen under perioden 2013–2020 så att de inte överstiger de genomsnittliga utsläppen för åren 2008–2010.
Dohaändringen måste godtas av parterna i Kyotoprotokollet och träder i kraft först efter den dag då konventionens depositarie har mottagit ett godtagandeinstrument från minst tre fjärdedelar av parterna i Kyotoprotokollet.
Föredragandens ståndpunkt
Utkastet till rådets beslut ger en grund för Europeiska unionens ingående av Dohaändringen och fastställer villkoren för gemensamt fullgörande av de åtaganden som gjorts av Europeiska unionen, dess medlemsstater och Island. Där åläggs medlemsstaterna att vidta de åtgärder som behövs för att slutföra sina nationella ratificeringsförfaranden senast under tredje kvartalet av 2015.
Föredraganden välkomnar utkastet till rådets beslut om ingående av Dohaändringen av Kyotoprotokollet och gemensamt fullgörande av åtaganden inom ramen för detta. Härmed vill föredraganden belysa några aspekter av utkastet till rådets beslut.
Först och främst noterar föredraganden med beklagande att, såsom det framgår av bilaga B till Kyotoprotokollet, det mestadels är EU-länderna som gått med i den andra åtagandeperioden enligt Kyotoprotokollet, medan de största förorenarländerna håller sig borta. EU bör sätta in alla politiska, diplomatiska och ekonomiska verktyg som EU någonsin förfogar över för att övertyga dessa länder att underteckna ett bindande internationellt avtal som skapar likadana verksamhetsförutsättningar för alla, för att det inte ska bli bara EU som får ta på sig alla åtaganden på klimatets område. Om det längre fram i år uppnås ett nytt internationellt avtal i Paris måste det på samma gång vara både mycket ambitiöst och mycket realistiskt för att vi ska kunna fortsätta mot målet att jordens temperatur ska hållas under tvågradersmålet.
I fråga om överenskommelsen om gemensamt fullgörande vill föredraganden påminna om att klimat- och energipaketet som antogs 2009, i synnerhet EU:s utsläppshandelssystem och ansvarsfördelningsbeslutet, innebär att EU och dess medlemsstater redan genomför en utsläppsminskning på 20 procent fram till 2020. Faktum var att detta gjorde det möjligt för dem att komma överens om att genomföra sina åtaganden för den andra perioden enligt Kyotoprotokollet. Här vill föredraganden understryka att förslaget inte ändrar på medlemsstaternas mål eller skyldigheter enligt lagstiftningen om klimat- och energipaketet från 2009.
Enligt Kyotoprotokollet krävs det att parterna i en överenskommelse om gemensamt fullgörande tillsammans med sina ratificeringsinstrument fastställer och meddelar de utsläppsnivåer som tilldelats varje part i överenskommelsen (artikel 4.1 i Kyotoprotokollet). De utsläppsnivåer som tilldelats varje medlemsstat (och Island) fastställs i tabell 1 i bilaga I till förslaget till rådets beslut (uttryckta i ton koldioxidekvivalenter (tCO2eq)).
Även om Island inte är en EU-medlemsstat deltar landet i EU:s utsläppshandelssystem och har för avsikt att fullgöra sitt åtagande under Kyotoprotokollets andra åtagandeperiod gemensamt med EU och dess medlemsstater. EU behöver lagstifta så att de rättigheter och skyldigheter som gäller för medlemsstater vid det gemensamma fullgörandet också börjar gälla för Island, vilket också ska ske genom det nya avtal mellan EU, samtliga medlemsstater och Island för vilket ett godkännandeförfarande nu pågår.
I fråga om rapporterings- och redovisningskraven gäller under den andra åtagandeperioden i Kyotoprotokollet att varje part ska lämna en rapport för att underlätta beräkningen av sin tilldelade mängd och visa att den kan redovisa för sina utsläpp och sin tilldelade mängd (den inledande rapporten). Detaljerade krav för inledande rapporter fastställs i beslut 2/CMP.8 från Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar.
Förslaget till ratificeringsbeslut gör det möjligt för kommissionen att utarbeta en gemensam inledande rapport för EU, dess medlemsstater och Island, och för varje medlemsstat och Island att lämna enskilda inledande rapporter. Den gemensamma inledande rapporten bör innehålla de uppgifter som krävs i samband med det gemensamma åtagandet, som ligger till grund för beräkningen av den gemensamt tilldelade mängden, och fastställa EU:s tilldelade mängd.
Slutsatser
Föredraganden anser att ratificeringsbeslutet om ingående av Dohaändringen av Kyotoprotokollet och gemensamt fullgörande av åtaganden för Europeiska unionen kommer att utgöra ett kraftfullt budskap om EU:s och dess medlemsstaters insatser och ledarskap när det gäller att åtgärda klimatförändringar på internationell nivå. Därför uppfattar föredraganden Dohaändringens formella ikraftträdande som ett av de prioriterade målen för Europeiska unionen, eftersom Kyotoprotokollet utgör ett avgörande bidrag till de globala insatserna för att hantera klimatförändringar. Föredraganden uppmanar också rådet att se till att de nationella ratificeringsprocesserna i medlemsstaterna kan äga rum senast under tredje kvartalet av 2015, så att medlemsstaterna tillsammans med EU kan deponera godtagandeinstrumenten i god tid före klimatförändringskonferensen i Paris 2015.
Mot bakgrund av de ovannämnda omständigheterna föreslår föredraganden att det ansvariga utskottet och Europaparlamentet godkänner rådets beslut utan onödiga dröjsmål.
YTTRANDE I FORM AV EN SKRIVELSE FRÅN UTSKOTTET FÖR INDUSTRIFRÅGOR, FORSKNING OCH ENERGI (ITRE)
305433 25.03.2015
Ref:IPOL-COM-ITRE D (2015) 9602
RvAimu
Giovanni La Via
Ordförande
Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet
Bryssel
Ärende: Yttrande från utskottet för industrifrågor, forskning och energi (ITRE) för utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI) om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av Dohaändringen av Kyotoprotokollet till Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar, och gemensamt fullgörande av åtaganden (ITRE/8/002S4 _/ COM (2013)0768.- 2013/0376(NLE)]
Herr ordförande,
Utskottet för industrifrågor, forskning och energi (ITRE) uppmanar utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI) att som ansvarigt utskott rekommendera att Europaparlamentet godkänner förslaget till rådets beslut om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av Dohaändringen av Kyotoprotokollet till Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar, och gemensamt fullgörande av åtaganden.
Med vänlig hälsning
(underskrift)
Jerzy Buzek
RESULTAT AV SLUTOMRÖSTNINGEN I UTSKOTTET
Antagande |
6.5.2015 |
|
|
|
|
Slutomröstning: resultat |
+: –: 0: |
60 3 0 |
|||
Slutomröstning: närvarande ledamöter |
Marco Affronte, Margrete Auken, Pilar Ayuso, Zoltán Balczó, Catherine Bearder, Ivo Belet, Biljana Borzan, Lynn Boylan, Cristian-Silviu Bușoi, Nessa Childers, Birgit Collin-Langen, Mireille D’Ornano, Miriam Dalli, Angélique Delahaye, Jørn Dohrmann, Ian Duncan, Stefan Eck, Bas Eickhout, Eleonora Evi, José Inácio Faria, Karl-Heinz Florenz, Francesc Gambús, Iratxe García Pérez, Elisabetta Gardini, Gerben-Jan Gerbrandy, Jens Gieseke, Sylvie Goddyn, Françoise Grossetête, Andrzej Grzyb, Jytte Guteland, György Hölvényi, Anneli Jäätteenmäki, Jean-François Jalkh, Josu Juaristi Abaunz, Kateřina Konečná, Giovanni La Via, Peter Liese, Norbert Lins, Valentinas Mazuronis, Susanne Melior, Miroslav Mikolášik, Massimo Paolucci, Gilles Pargneaux, Piernicola Pedicini, Pavel Poc, Marcus Pretzell, Frédérique Ries, Daciana Octavia Sârbu, Annie Schreijer-Pierik, Davor Škrlec, Dubravka Šuica, Tibor Szanyi, Damiano Zoffoli |
||||
Slutomröstning: närvarande suppleanter |
Renata Briano, Nicola Caputo, Mark Demesmaeker, Jan Huitema, Merja Kyllönen, James Nicholson, Aldo Patriciello, Gabriele Preuß, Bart Staes |
||||
Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 200.2) |
Marek Jurek, Emilian Pavel, Catherine Stihler |
||||