RAPORT referitor la propunerea de regulament al Consiliului de stabilire a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă a alimentelor și a furajelor după un accident nuclear sau orice altă urgență radiologică

2.6.2015 - (COM(2013)0943 – C7‑0045/2014 – 2013/0451(NLE)) - *

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară
Raportoare: Esther Herranz García


Procedură : 2013/0451(NLE)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A8-0176/2015

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la propunerea de regulament al Consiliului de stabilire a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă a alimentelor și a furajelor după un accident nuclear sau orice altă urgență radiologică

(COM(2013)0943 – C7‑0045/2014 – 2013/0451(NLE))

(Procedura de consultare)

Parlamentul European,

–       având în vedere propunerea Comisiei prezentată Consiliului (COM(2013)0943),

–       având în vedere articolele 31 și 32 din Tratatul privind Uniunea Europeană, în temeiul cărora a fost consultat de către Consiliu (C7-0045/2014),

–       având în vedere avizul Comisiei pentru afaceri juridice privind temeiul juridic propus,

–       având în vedere articolele 59 și 39 din Regulamentul său de procedură,

–       având în vedere raportul Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (A8-0176/2015),

1.      aprobă propunerea Comisiei astfel cum a fost modificată;

2.      invită Comisia să își modifice propunerea în consecință, în conformitate cu articolul 293 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și articolul 106a din Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice;

3.      invită Consiliul să informeze Parlamentul în cazul în care intenționează să se îndepărteze de la textul aprobat de acesta;

4.      solicită Consiliului să îl consulte din nou în cazul în care intenționează să modifice în mod substanțial propunerea Comisiei;

5.      încredințează Președintelui sarcina de a transmite poziția Parlamentului Consiliului și Comisiei.

Amendamentul  1

Propunere de regulament

Titlu

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Propunere de

Propunere de

regulament al Consiliului de stabilire a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă a alimentelor și a furajelor după un accident nuclear sau orice altă urgență radiologică

regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă a alimentelor și a furajelor după un accident nuclear sau orice altă urgență radiologică

 

(Prezentul amendament se aplică întregului text.)

Amendamentul  2

Propunere de regulament

Referirea 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolele 31 și 32,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 168 alineatul (4) litera (b) și articolul 114,

 

Amendamentul  3

Propunere de regulament

Referirea 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

având în vedere avizul Parlamentului European14 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

____________________

 

14 JO C …, …, p. ….

 

(Acest amendament este legat de amendamentul 2.)

Justificare

Amendament corelat cu schimbarea temeiului juridic.

Amendamentul  4

Propunere de regulament

Considerentul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Directiva 96/29/Euratom a Consiliului16 de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecția sănătății lucrătorilor și a populației împotriva pericolelor prezentate de radiațiile ionizante.

(1) Directiva 2013/59/Euratom a Consiliului16 stabilește normele de securitate de bază privind protecția împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiațiile ionizante.

__________________

__________________

16 Directiva 96/29/Euratom a Consiliului din 13 mai 1996 de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecția sănătății lucrătorilor și a populației împotriva pericolelor prezentate de radiațiile ionizante (JO L 159, 29.6.1996, p. 1).

16 Directiva 2013/59/Euratom a Consiliului din 5 decembrie 2013 de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecția împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiațiile ionizante și de abrogare a Directivelor 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom și 2003/122/Euratom (JO L 13, 17.1.2014, p. 1).

Amendamentul  5

Propunere de regulament

Considerentul 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(1a) În conformitate cu articolul 168 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), ar trebui asigurat un nivel ridicat de protecție a sănătății umane la definirea și punerea în aplicare a tuturor politicilor și activităților Uniunii.

Amendamentul  6

Propunere de regulament

Considerentul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) După producerea accidentului nuclear la centrala nucleară de la Cernobâl în 26 aprilie 1986, au fost eliberate în atmosferă cantități foarte mari de materiale radioactive care au contaminat produsele alimentare și furajele din câteva țări europene la niveluri semnificative din punctul de vedere al sănătății. Au fost adoptate măsuri pentru a se asigura că anumite produse agricole sunt introduse în Uniune numai în conformitate cu normele comune care protejează sănătatea publică, menținând în același timp natura unificată a pieței și evitând perturbarea comerțului.

(2) După producerea accidentului nuclear la centrala nucleară de la Cernobâl în 26 aprilie 1986, au fost eliberate în atmosferă cantități foarte mari de materiale radioactive care au contaminat produsele alimentare și furajele din câteva țări europene la niveluri semnificative din punctul de vedere al sănătății, provocând boli și afecțiuni care pun viața în pericol. Un nivel ridicat de contaminare radioactivă persistă și în prezent. Având în vedere că materialul radioactiv eliberat a contaminat aerul, apa, solul și vegetația, au fost adoptate măsuri pentru a se asigura că anumite produse agricole sunt introduse în Uniune numai în conformitate cu normele comune, cu scopul de a proteja sănătatea publică, menținând în același timp natura unificată a pieței și evitând perturbarea comerțului.

Amendamentul  7

Propunere de regulament

Considerentul 2 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(2a) Statele membre sunt responsabile de monitorizarea respectării nivelurilor stabilite în prezentul regulament, în principal prin supravegherea standardelor de siguranță aplicabile produselor alimentare și furajelor. Articolul 168 alineatul (4) litera (b) din TFUE prevede adoptarea unor măsuri comune în domeniul veterinar al căror obiectiv direct este protecția sănătății umane. În plus, articolul 114 din TFUE garantează un nivel de armonizare corespunzător, care să asigure buna funcționare a pieței interne.

Justificare

Articolul 168 reprezintă temeiul juridic pentru codecizie într-un context legat de furaje, în timp ce articolul 114 acoperă și aspectele referitoare la alimentele destinate consumului uman.

Amendamentul  8

Propunere de regulament

Considerentul 2 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(2b) Este dovedit faptul că dozele mai mari de radiații au un efect dăunător și distructiv asupra celulelor corpului și pot provoca apariția cancerelor.

Amendamentul  9

Propunere de regulament

Considerentul 2 c (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(2c) Este important să se stabilească praguri reduse pentru nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă a alimentelor, pentru a lua în considerare doza cumulată mai mare provocată de contaminarea alimentelor care sunt consumate o perioadă mai îndelungată.

Amendamentul  10

Propunere de regulament

Considerentul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) Regulamentul (Euratom) nr. 3954/8717 al Consiliului stabilește nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă aplicabile după un accident nuclear sau în orice altă urgență radiologică care ar putea să determine sau a determinat o contaminare radioactivă semnificativă a alimentelor și a furajelor. Respectivele niveluri maxime permise sunt încă în conformitate cu cele mai recente recomandări științifice disponibile în prezent pe plan internațional.

(3) Regulamentul (Euratom) nr. 3954/8717 al Consiliului stabilește nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă aplicabile după un accident nuclear sau în orice altă urgență radiologică care ar putea să determine sau a determinat o contaminare radioactivă semnificativă a alimentelor și a furajelor. Respectivele niveluri maxime permise sunt încă în conformitate cu cele mai recente recomandări științifice disponibile în prezent pe plan internațional și ar trebui să fie revizuite și actualizate periodic pentru a se ține seama de noile dovezi științifice. Nivelurile maxime permise enumerate în anexele I-III au fost revizuite și sunt prezentate în Publicația Comisiei nr. 105 privind protecția radiologică. Acestea se bazează în special pe un nivel de referință de 1 mSv pe an în plus față de doza individuală ingerată și pornesc de la premisa că 10 % din alimentele consumate anual sunt contaminate.

____________________

____________________

17 Regulamentul (Euratom) nr. 3954/87 al Consiliului din 22 decembrie 1987 de stabilire a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă a alimentelor și a furajelor după un accident nuclear sau altă situație de urgență radiologică (JO L 371, 30.12.1987, p. 11).

17 Regulamentul (Euratom) nr. 3954/87 al Consiliului din 22 decembrie 1987 de stabilire a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă a alimentelor și a furajelor după un accident nuclear sau altă situație de urgență radiologică (JO L 371, 30.12.1987, p. 11).

(Publicația Comisiei nr. 105 privind protecția radiologică = Publicația Comisiei nr. 105 privind protecția radiologică referitoare la Criterii UE privind restricții referitoare la alimente care trebuie aplicate după un accident, a se vedea http://ec.europa.eu/energy/en/radiation-protection-publications.)

Justificare

Amendamentul își propune să aducă mai multe clarificări textului Comisiei, făcând trimitere la parametrii utilizați pentru a determina nivelurile maxime permise stabilite în anexe. Uniunea Europeană dispune de un nivel ridicat de protecție radioactivă a alimentației, întrucât aceste niveluri sunt mult inferioare celor admise la nivel internațional.

Amendamentul  11

Propunere de regulament

Considerentul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4) În urma accidentului de la centrala nucleară de la Fukushima produs la 11 martie 2011, Comisia a fost informată că nivelurile de radionuclizi în anumite produse alimentare originare din Japonia depășesc nivelurile de acțiune pentru alimente aplicabile în Japonia. O astfel de contaminare poate reprezenta o amenințare pentru sănătatea publică și animală din Uniune și, prin urmare, au fost adoptate măsuri de impunere a unor condiții speciale vizând importurile de furaje și de alimente originare sau expediate din Japonia, în conformitate cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală.

(4) În urma accidentului de la centrala nucleară de la Fukushima produs la 11 martie 2011, Comisia a fost informată că nivelurile de radionuclizi în anumite produse alimentare originare din Japonia depășesc nivelurile-limită aplicabile în Japonia în cazul alimentelor. O astfel de contaminare poate reprezenta o amenințare pentru sănătatea publică și animală din Uniune și, prin urmare, au fost adoptate măsuri de impunere a unor condiții speciale vizând importurile de furaje și de alimente originare sau expediate din Japonia, în conformitate cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală. De asemenea, ar trebui instituite măsuri de monitorizare și de minimizare a riscului de consum al produselor alimentare provenite din alte țări afectate de căderi radioactive în urma producerii unui accident nuclear într-o altă țară.

Amendamentul  12

Propunere de regulament

Considerentul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) Pentru a proteja sănătatea populației, este necesar să se înființeze un sistem care să permită Comunității Europene a Energiei Atomice să stabilească nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă după un accident nuclear sau o altă urgență radiologică care ar putea să determine sau a determinat deja o contaminare radioactivă semnificativă a alimentelor și a furajelor.

(5) Pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a sănătății publice, este necesar să se înființeze un sistem care să permită Uniunii să stabilească nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă după un accident nuclear sau o altă urgență radiologică care ar putea să determine sau a determinat deja o contaminare radioactivă semnificativă a alimentelor și a furajelor.

Amendamentul  13

Propunere de regulament

Considerentul 6

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(6) Nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă ar trebui să se aplice alimentelor și furajelor originare din Uniune sau importate din țări terțe în funcție de locul și circumstanțele accidentului nuclear sau ale urgenței radiologice.

(6) Nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă ar trebui să se aplice alimentelor și furajelor originare din Uniune sau importate din țări terțe în funcție de locul și circumstanțele accidentului nuclear sau ale urgenței radiologice, luând în considerare efectul radiației naturale și cumulate, pe măsură ce acesta avansează în lanțul alimentar. Ar trebui să se stabilească revizuiri periodice ale acestor niveluri.

Amendamentul  14

Propunere de regulament

Considerentul 8

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(8) Pentru a ține cont de faptul că alimentația sugarilor în primele șase luni de viață poate varia în mod semnificativ și pentru a ține cont de aspectele necunoscute ale metabolismului sugarilor în timpul celei de-a doua perioade de șase luni de viață, există un beneficiu în extinderea aplicării unor niveluri maxime permise mai mici pentru alimentele destinate sugarilor la întreaga perioadă corespunzând primelor 12 luni de viață a acestora.

(8) Pentru a ține cont de faptul că alimentația sugarilor în primele șase luni de viață poate varia în mod semnificativ și pentru a ține cont de aspectele necunoscute ale metabolismului sugarilor în timpul celei de-a doua perioade de șase luni de viață, există un beneficiu în extinderea aplicării unor niveluri maxime permise mai mici pentru alimentele destinate sugarilor la întreaga perioadă corespunzând primelor 12 luni de viață a acestora. În cazul femeilor însărcinate și al femeilor care alăptează ar trebui să se aplice niveluri maxime permise mai reduse pentru alimente.

Amendamentul  15

Propunere de regulament

Considerentul 9

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(9) Pentru a facilita adaptarea nivelurilor maxime permise, în special ținând cont de cunoștințele științifice, procedurile pentru stabilirea nivelurilor maxime permise ar trebui să includă consultarea grupului de experți menționat la articolul 31 din tratat.

(9) Pentru a facilita adaptarea nivelurilor maxime permise, în special ținând cont de cunoștințele științifice și de progresele tehnologice la nivel internațional, Comisia ar trebui să prezinte Parlamentului European și Consiliului o nouă propunere de adaptare a nivelurilor maxime permise.

Amendamentul  16

Propunere de regulament

Considerentul 9 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(9a) Pentru a facilita adaptarea nivelurilor maxime permise, ar trebui introduse proceduri care să permită consultarea periodică a experților. Comisia ar trebui să constituie un grup de experți pe baza unor criterii științifice și deontologice. Comisia ar trebui să facă publică componența grupului, precum și declarațiile de interese ale membrilor acestuia. Cu ocazia adaptării nivelurilor maxime permise, Comisia ar trebui să consulte și experții organismelor internaționale care activează în domeniul radioprotecției.

Justificare

În prezent nu există nicio informație transparentă cu privire la componența grupului de experți menționat la articolul 31 din Tratatul Euratom. Componența grupului trebuie stabilită în mod clar și transparent sub responsabilitatea Comisiei, astfel cum se întâmplă cu alte comitete științifice, îndeosebi în domeniul protecției sănătății și a consumatorilor.

Amendamentul  17

Propunere de regulament

Considerentul 9 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(9b) Grupul de experți ar trebui să estimeze și efectul cumulat al contaminării radioactive.

Justificare

Există posibilitatea ca dozele să nu fie atinse de niciun aliment, însă, în cazul în care o persoană consumă diferite alimente cu un nivel de contaminare radioactivă puțin sub aceste limite, nivelul cumulat al radiațiilor ar putea fi semnificativ.

Amendamentul  18

Propunere de regulament

Considerentul 9 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(9b) Nivelurile maxime permise ar trebui să fie publice și ar trebui să fie revizuite în mod regulat pentru a ține seama în mod corespunzător de cele mai recente progrese și recomandări științifice disponibile pe scară internațională, pentru a reflecta nevoia de a liniști publicul și pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a acestuia, precum și pentru a evita divergențele dintre practicile de reglementare internaționale.

Justificare

Les niveaux maximaux admissibles sont des limites dérivées de la limite de dose qui sert de référence. La limite de dose (en mSv) indique le niveau de risque jugé acceptable. La US FDA a choisi 5 mSv pour la limite de dose efficace (corps entier) et 50 mSv pour la limite de dose à l’organe, le niveau de risque acceptable est un mort par cancer pour 4400 personnes consommant 30% d’aliments contaminés aux niveaux maximaux qu’elle a choisis. C’est un niveau de risque élevé. Pour la totalité de la population européenne, cela représenterait près de 114 000 décès imputables à la consommation des aliments « légalement » contaminés, sans compter les cancers non mortels, maladies génétiques et autres problèmes.

Amendamentul  19

Propunere de regulament

Considerentul 10

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(10) Pentru a se asigura faptul că alimentele și furajele a căror radioactivitate depășește nivelurile maxime permise nu sunt introduse pe piața UE, respectarea acestor niveluri ar trebui să facă obiectul unor verificări corespunzătoare.

(10) Pentru a se asigura faptul că alimentele și furajele a căror radioactivitate depășește nivelurile maxime permise nu sunt introduse pe piața Uniunii, respectarea acestor niveluri ar trebui să facă obiectul unor verificări riguroase din partea statelor membre și a Comisiei; în cazul nerespectării nivelurilor, ar trebui aplicate sancțiuni, iar publicul ar trebui informat în acest sens.

Amendamentul  20

Propunere de regulament

Considerentul 10 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(10a) Normele privind verificarea îndeplinirii măsurilor destinate prevenirii, eliminării sau reducerii până la niveluri acceptabile a riscurilor de contaminare a oamenilor sau animalelor sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 20041a.

 

____________________

 

1a JO L 191, 28.5.2004, p. 1.

Justificare

Regulamentul (CE) nr. 882/2004 stabilește controalele oficiale care trebuie efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor.

Amendamentul  21

Propunere de regulament

Considerentul 12

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(12) Procedura de examinare ar trebui utilizată pentru adoptarea actelor în temeiul cărora devin aplicabile nivelurile maxime permise prestabilite de contaminare radioactivă a alimentelor și a furajelor.

(12) Procedura de examinare ar trebui utilizată pentru adoptarea actelor în temeiul cărora devin aplicabile nivelurile maxime permise prestabilite de contaminare radioactivă a alimentelor și a furajelor. Cu toate acestea, este necesar ca, în eventualitatea unui accident nuclear sau a oricărei situații de urgență radiologică, să se ia în considerare împrejurările și condițiile specifice aplicabile fiecărui accident și, prin urmare, să se stabilească o procedură care să permită adaptarea rapidă prin reducerea acestor niveluri prestabilite maxime permise, permițând, totodată, dacă este necesar, introducerea unor niveluri maxime permise pentru alți radionuclizi (îndeosebi tritiul) eliberați în urma accidentului, pentru a garanta un nivel cât mai ridicat de protecție a populației. Măsura adoptată și nivelurile maxime ar trebui să fie imediat comunicate populației.

Justificare

Les accidents nucléaires ou les urgences radiologiques pouvant être de nature différente et concerner des radionucléides différents, il faut prévoir un mécanisme de révision rapide. La flexibilité pour répondre aux cas spécifiques de chaque accident est aussi l’approche prévue par la US FDA qui recommande l’évaluation immédiate après un accident pour s’assurer que les niveaux en place soient appropriés à la situation. Les normes préétablies ne doivent pas être définies par rapport à une configuration optimiste mais par rapport à une configuration pénalisante. De cette façon, on part d’un niveau de protection a priori adéquat et on peut assouplir le dispositif une fois connu l’intensité, la composition et l’étendue des retombées radioactives.

Amendamentul  22

Propunere de regulament

Considerentul 12 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(12a) Comisia ar trebui să fie asistată de Comitetul permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, constituit prin Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 20121a. Statele membre ar trebui să se asigure că reprezentanții lor în comitetul respectiv au suficiente cunoștințe în materie de protecție radiologică.

 

____________________

 

1a JO L 31, 1.2.2002, p. 1.

Justificare

În conformitate cu noua procedură de „comitologie”, Comisia trebuie să fie asistată de comitetul menționat în momentul transmiterii actelor de punere în aplicare.

Amendamentul  23

Propunere de regulament

Considerentul 13

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(13) Comisia ar trebui să adopte imediat acte de punere în aplicare relevante dacă, în cazuri temeinic justificate aferente anumitor urgențe radiologice care ar putea determina sau au determinat o contaminare radioactivă semnificativă a alimentelor și a furajelor, motive imperative de urgență impun adoptarea lor,

(13) Comisia ar trebui să adopte imediat acte de punere în aplicare relevante dacă, în cazuri temeinic justificate aferente anumitor urgențe radiologice care ar putea determina sau au determinat o contaminare radioactivă semnificativă a alimentelor și a furajelor, motive imperative de urgență impun adoptarea lor. Măsura adoptată și nivelurile maxime ar trebui să fie imediat comunicate populației.

Amendamentul  24

Propunere de regulament

Considerentul 13 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(13a) Adoptarea nivelurilor maxime permise în temeiul prezentului regulament ar trebui să se bazeze pe cerințele privind protecția celor mai fragile și vulnerabile categorii de populație, în special a copiilor și a persoanelor care se găsesc în zone geografice izolate sau care practică agricultura de subzistență. Nivelurile maxime permise ar trebui să fie aceleași pentru toată populația și să se bazeze pe nivelurile cele mai joase.

Justificare

Această abordare este adoptată și de Agenția pentru Alimentație și Medicamente din SUA (FDA) care, în 1998, după studierea nivelurilor derivate pentru diferite categorii de vârstă, recomandă adoptarea nivelului cel mai strict pe categorie de vârstă și radionuclid, garantând un nivel de protecție ridicat pentru întreaga populație pornind de la protecția celor mai vulnerabili și simplificând, astfel, aplicarea recomandărilor (același regim alimentar pentru toți membrii unei familii).

Amendamentul  25

Propunere de regulament

Considerentul 13 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(13a) În cazul în care alimentele sau furajele provenite din Uniune sau importate din țări terțe reprezintă un risc grav pentru sănătatea umană sau animală sau pentru mediu, Comisia ar trebui să adopte, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, măsuri suplimentare în concordanță cu Regulamentul (CE) nr. 178/2002 pentru a garanta un nivel ridicat de protecție a sănătății umane și animale. În măsura posibilităților, nivelurile maxime permise aplicabile și măsurile suplimentare de urgență ar trebui să fie înglobate într-un singur regulament de punere în aplicare.

Justificare

Regulamentul citat stabilește, dacă se dovedesc necesare, măsuri de restrângere a comerțului pentru a garanta securitatea alimentară. Aceste măsuri suplimentare trebuie să fie menționate în prezentul text legislativ.

Amendamentul  26

Propunere de regulament

Considerentul 13 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(13b) În momentul elaborării sau revizuirii actelor de punere în aplicare, Comisia ar trebui să țină cont în primul rând de următoarele împrejurări: localizarea, natura și gravitatea accidentului nuclear sau a oricărei cauze a unei situații de urgență radiologică; natura și amploarea substanțelor radiologice eliberate în aer, apă sau sol, precum și a celor din alimente și furaje, atât în Uniune, cât și în afara acesteia; riscurile de contaminare radiologică identificată sau potențială a alimentelor și furajelor și dozele de radiații rezultante; tipul și cantitatea de alimente și furaje contaminate care pot ajunge pe piața Uniunii și nivelurile maxime permise pentru alimentele și furajele contaminate în țări terțe;

Amendamentul  27

Propunere de regulament

Considerentul 13 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(13b) În eventualitatea unui accident nuclear sau a unei situații de urgență radiologică ce determină aplicarea nivelurilor maxime permise, atât Comisia, cât și fiecare stat membru ar trebui să informeze populația în legătură cu nivelurile aplicabile. În plus, populația ar trebui să fie informată în legătură cu produsele și alimentele susceptibile să acumuleze concentrații mai mari de radioactivitate.

Justificare

Obligația de a furniza informații nu apare în regulament, însă ea este esențială pentru punerea în aplicare a regulamentului.

Amendamentul  28

Propunere de regulament

Considerentul 13 c (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(13c) Respectarea nivelurilor maxime permise ar trebui supusă unor verificări corespunzătoare și ar trebui prevăzute sancțiuni în cazul exportării, al importării sau al comercializării deliberate de alimente cu un nivel de contaminare mai mare decât nivelurile maxime permise.

Justificare

Exportul de alimente cu un nivel de contaminare mai ridicat decât nivelurile permise la nivel european nu poate fi acceptat din motive evidente de etică. Mai mult, Uniunea Europeană are obligația de a-și proteja cetățenii și funcționarii, indiferent de locul în care aceștia se află, în care locuiesc sau în care se deplasează, în interiorul sau în afara UE.

Amendamentul  29

Propunere de regulament

Articolul 2 - punctul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) „alimente” înseamnă orice substanță sau produs, indiferent dacă sunt sau nu prelucrate, prelucrate parțial sau neprelucrate, destinate ingerării de către oameni sau care este posibil să fie ingerate de oameni, inclusiv băuturile, guma de mestecat și orice substanță, inclusiv apa, încorporate în mod intenționat în alimente în timpul fabricării, preparării sau tratării lor; alimentele nu includ:

(1) „alimente” înseamnă orice substanță sau produs care corespunde definiției stabilite la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului;

(a) furajele;

 

(b) animalele vii, în afara cazurilor în care sunt pregătite în vederea introducerii pe piață pentru consum uman;

 

(c) plantele, înainte de a fi recoltate;

 

(d) medicamentele în sensul articolului 1 alineatul (2) din Directiva 2001/83/CE a Parlamentului European și a Consiliului20;

 

(e) produsele cosmetice în sensul articolului 2 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului21;

 

(f) tutunul și produsele din tutun în sensul Directivei 2001/37/CE a Parlamentului European și a Consiliului22

 

(g) substanțele stupefiante sau psihotrope în sensul Convenției Unice a Organizației Națiunilor Unite privind substanțele stupefiante din 1961 și al Convenției Organizației Națiunilor Unite privind substanțele psihotrope din 1971;

 

(h) reziduurile și contaminanții.

 

____________________

 

20Directiva 2001/83/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman (JO L 311, 28.11.2001, p. 67).

 

21 Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind produsele cosmetice (JO L 342, 22.12.2009, p. 59).

 

22 Directiva 2001/37/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2001 privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în materie de fabricare, prezentare și vânzare a produselor din tutun (JO L 194, 18.7.2001, p. 26).

 

Justificare

Textul trebuie să menționeze Regulamentul (CE) nr. 178/2002 pentru a evita pe viitor orice eventuală neconcordanță cu definiția care a fost dată de Comisie în propunerea sa.

Amendamentul  30

Propunere de regulament

Articolul 2 – punctul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) „furaje” înseamnă orice substanță sau produs, inclusiv aditivi, indiferent dacă sunt sau nu prelucrate, prelucrate parțial sau neprelucrate, destinate hrănirii pe cale orală a animalelor;

(3) „furaje” înseamnă orice substanță sau produs care corespunde definiției stabilite la articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului;

Justificare

Textul trebuie să menționeze Regulamentul (CE) nr. 178/2002 pentru a evita pe viitor orice eventuală neconcordanță cu definiția care a fost dată de Comisie în propunerea sa.

Amendamentul  31

Propunere de regulament

Articolul 2 -punctul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4) „introducere pe piață” înseamnă deținerea de alimente sau de furaje pentru a le vinde, inclusiv pentru a le oferi spre vânzare sau în cadrul oricărei alte forme de transfer, gratuit sau nu, precum și înseși vânzarea, distribuirea și alte forme de transfer.

(4) „introducere pe piață” înseamnă orice activitate care corespunde definiției stabilite la articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului;

Justificare

Textul trebuie să menționeze Regulamentul (CE) nr. 178/2002 pentru a evita pe viitor orice eventuală neconcordanță cu definiția care a fost dată de Comisie în propunerea sa.

Amendamentul  32

Propunere de regulament

Articolul 2 – punctul 4 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(4a) „materiale care vin în contact cu alimentele/furajele” înseamnă ambalaje și alte materiale destinate să vină în contact cu alimentele;

Justificare

Este necesar să se ia în considerare posibila contaminare a ambalajelor deoarece, în cazul în care alimentele nu provin dintr-o zonă contaminată, însă ambalajul a fost fabricat într-o zonă contaminată, produsul final ambalat ar putea fi contaminat cu radiații. Este necesar să se țină seama de aceste aspecte, nu numai de originea alimentelor, ci și de cea a ambalajelor, pentru a decide ce alimente trebuie verificate.

Amendamentul  33

Propunere de regulament

Articolul 2 – punctul 4 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(4b)„situație de urgență radiologică” înseamnă un eveniment neobișnuit care presupune existența unei surse de radiații și necesită intervenția imediată pentru a atenua orice amenințări grave la adresa sănătății și a siguranței, sau orice consecință negativă pentru calitatea vieții, pentru bunuri ori pentru mediu, sau care constituie un pericol ce ar putea conduce la astfel de consecințe negative.

Amendamentul  34

Propunere de regulament

Articolul 2 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 2a

 

Nu sunt autorizate practicile care constau în amestecarea alimentelor cu concentrații peste cele permise de normele referitoare la nivelurile maxime permise de contaminare a alimentelor și furajelor cu alimente necontaminate sau ușor contaminate în vederea obținerii unor produse care sunt conforme cu prezentele norme.

Amendamentul  35

Propunere de regulament

Articolul 3 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1. În cazul în care Comisia primește — în special în conformitate fie cu normele Comunității Europene a Energiei Atomice pentru schimbul imediat de informații în cazul unei urgențe radiologice, fie cu Convenția AIEA din 26 septembrie 1986 privind notificarea rapidă a unui accident nuclear — informații oficiale despre accidente sau despre orice alte cazuri de urgențe radiologice, care dovedesc că este posibil să se atingă sau că au fost atinse nivelurile maxime permise pentru alimente, pentru alimentele de importanță minoră sau pentru furaje, ea adoptă , în cazul în care circumstanțele o impun, un regulament de punere în aplicare prin care respectivele niveluri maxime permise devin aplicabile. Respectivul act de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 5 alineatul (2).

1. În cazul în care Comisia primește — în special în conformitate fie cu normele Comunității Europene a Energiei Atomice pentru schimbul imediat de informații în cazul unei urgențe radiologice, fie cu Convenția AIEA din 26 septembrie 1986 privind notificarea rapidă a unui accident nuclear — informații oficiale despre accidente sau despre orice alte cazuri de urgențe radiologice care au drept consecință o contaminare a alimentelor și a furajelor, ea adoptă, în cel mai scurt timp posibil, un regulament de punere în aplicare, stabilind niveluri maxime permise de radioactivitate care nu pot fi mai mari decât cele stabilite în anexele la prezentul regulament. Respectivul act de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 5 alineatul (2).

Amendamentul  36

Propunere de regulament

Articolul 3 – alineatul 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1a. Nivelurile maxime permise sunt date publicității și sunt revizuite în mod regulat pentru a ține cont de cele mai recente progrese și recomandări științifice disponibile pe scară internațională, pentru a reflecta nevoia de a liniști publicul și pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a acestuia, precum și pentru a evita divergențele față de practicile de reglementare internaționale care un grad mai ridicat de protecție.

Amendamentul  37

Propunere de regulament

Articolul 3 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2. Din motive imperioase de urgență justificate corespunzător legate de circumstanțele accidentului nuclear sau ale urgenței radiologice, Comisia adoptă un regulament de punere în aplicare imediat aplicabil, în conformitate cu procedura menționată la articolul 5 alineatul (3).

2. Din motive imperioase de urgență legate de circumstanțele accidentului nuclear sau ale urgenței radiologice, Comisia adoptă un regulament de punere în aplicare imediat aplicabil, în conformitate cu procedura menționată la articolul 5 alineatul (3)

Justificare

Regulamentul de punere în aplicare va avea drept scop aplicarea nivelurilor stabilite în prezentul regulament sau chiar, dacă împrejurările o permit, limite inferioare acestora. Comisia a prevăzut la articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 182/2011 un act de punere în aplicare cu aplicabilitate imediată ca procedură de urgență atunci când trebuie procedat cu multă promptitudine.

Amendamentul  38

Propunere de regulament

Articolul 3 – alineatul 3

Propunerea de regulament

Amendamentul

3. În cursul procesului de elaborare a proiectului de act de punere în aplicare menționat la alineatele (1) și (2) și în cursul discuțiilor cu privire la acesta purtate cu comitetul menționat la articolul 5, Comisia ia în considerare standardele de bază stabilite în conformitate cu articolele 30 și 31 din tratat, inclusiv principiul potrivit căruia toate expunerile sunt menținute la un nivel cât mai mic posibil în mod rezonabil, luând în considerare protecția sănătății populației și factorii economici și societali.

3. În cursul elaborării proiectului de act de punere în aplicare menționat la alineatele (1) și (2) și în cursul discuțiilor cu privire la acesta purtate cu comitetul menționat la articolul 5, Comisia ia în considerare standardele de bază stabilite în conformitate cu Directiva 2013/59/Euratom a Consiliului, inclusiv principiul potrivit căruia toate expunerile sunt menținute la un nivel cât mai mic posibil în mod rezonabil, luând în considerare, ca o prioritate, protecția sănătății populației și factorii economici și societali, în special în cazul segmentelor celor mai vulnerabile ale societății. La elaborarea acestui act, Comisia este asistată de un grup independent de experți în sănătate publică, selectați pe baza cunoștințelor și expertizei acestora în materie de radioprotecție și siguranță alimentară. Comisia face publică componența comitetului de experți, precum și declarațiile de interese ale membrilor săi.

 

Amendamentul  39

Propunere de regulament

Articolul 3 – alineatul 3 a (nou)

Propunerea de regulament

Amendamentul

 

3a. Actele de punere în aplicare menționate la alineatele (1) și (2) se adoptă în funcție de natura și amploarea radiațiilor și se revizuiesc ori de câte ori este necesar, în conformitate cu evoluția contaminării. Comisia se angajează să efectueze prima revizuire în termen de cel mult o lună de la accidentul nuclear sau situația de urgență radiologică pentru a modifica, dacă este necesar, nivelurile maxime permise ale radioactivității și lista radionuclizilor.

Amendamentul  40

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 1 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1. De îndată ce Comisia adoptă un regulament de punere în aplicare prin care nivelurile maxime permise devin aplicabile, alimentele sau furajele care nu respectă respectivele niveluri maxime permise nu se introduc pe piață.

1. De îndată ce Comisia adoptă un regulament de punere în aplicare prin care nivelurile maxime permise devin aplicabile, alimentele, alimentele de importanță minoră sau furajele care nu respectă respectivele niveluri maxime permise nu se introduc pe piață.

Amendamentul  41

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 1 – paragraful 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Comisia instituie un regim de răspundere nucleară care să răspundă preocupărilor exprimate de toate statele membre care ar putea fi afectate de un accident nuclear; acest sistem oferă compensații corespunzătoare în cazul producerii de accidente nucleare.

Amendamentul  42

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 1 – paragraful 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

În scopul aplicării prezentului regulament, alimentele sau furajele importate din țări terțe se consideră ca fiind introduse pe piață dacă, pe teritoriul vamal al Uniunii, ele fac obiectul unei alte proceduri vamale decât procedura de tranzit.

În scopul aplicării prezentului regulament, alimentele, alimentele de importanță minoră sau furajele importate din țări terțe se consideră ca fiind introduse pe piață dacă, pe teritoriul vamal al Uniunii, ele fac obiectul unei alte proceduri vamale decât procedura de tranzit.

Amendamentul  43

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 1 – paragraful 2 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Statele membre monitorizează respectarea nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă pe teritoriul lor. În acest scop, statele membre practică un sistem de controale oficiale ale alimentelor și furajelor și alte activități adecvate, conform împrejurărilor, inclusiv comunicarea către public a siguranței și a riscului alimentelor și furajelor, în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002.

Amendamentul  44

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 2 și alineatul 2 a (nou)

Propunerea de regulament

Amendamentul

2. Fiecare stat membru furnizează Comisiei toate informațiile privind aplicarea prezentului regulament, în special cele privind cazurile de nerespectare a nivelurilor maxime permise. Comisia comunică aceste informații celorlalte state membre.

2. Fiecare stat membru furnizează Comisiei toate informațiile privind aplicarea prezentului regulament, în special:

 

a) planificarea periodică a unor controale privind nivelurile maxime permise pe teritoriul lor;

 

b) cazurile de nerespectare a nivelurilor maxime permise;

 

c) identificarea serviciilor naționale competente responsabile de controale.

 

Comisia comunică aceste informații celorlalte state membre în cel mai scurt timp posibil.

 

Cazurile de nerespectare a nivelurilor maxime permise se notifică prin intermediul sistemului de alertare rapidă prevăzut de Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului.

 

2 a. Statele membre furnizează informații publicului, în principal prin intermediul unui serviciu online, despre nivelurile maxime permise, situațiile de urgență și cazurile de nerespectare a nivelurilor maxime permise. De asemenea, publicului i se notifică alimentele care ar putea acumula concentrații mai ridicate de radioactivitate și, în special, tipul produsului, marca, originea și data analizei.

Amendamentul  45

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2. Fiecare stat membru furnizează Comisiei toate informațiile privind aplicarea prezentului regulament, în special cele privind cazurile de nerespectare a nivelurilor maxime permise. Comisia comunică aceste informații celorlalte state membre.

2. Fiecare stat membru furnizează Comisiei toate informațiile privind aplicarea prezentului regulament, în special cele privind cazurile de nerespectare a nivelurilor maxime permise. Comisia comunică aceste informații celorlalte state membre. Comisia aplică sancțiuni statelor membre care, la rândul lor, nu aplică sancțiuni în cazul comercializării sau exportului de furaje al căror grad de contaminare depășește nivelurile maxime permise.

Amendamentul  46

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 2 – paragraful 1 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Anexele țin seama de efectul degradării parțiale a izotopilor radioactivi în perioada de valabilitate a alimentelor conservate. În funcție de tipul de contaminare, de exemplu contaminarea cu izotopi de iod, radioactivitatea produselor alimentare conservate trebuie monitorizată constant.

Amendamentul  47

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 2 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului, până la 31 martie 2017, un raport cu privire la adecvarea unui mecanism de compensare a agricultorilor ale căror alimente au fost contaminate peste nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă și care, prin urmare, nu mai pot fi comercializate. Acest mecanism trebuie să se bazeze pe principiul „poluatorul plătește”. Raportul este însoțit, dacă este cazul, de o propunere legislativă de instituire a unui astfel de mecanism.

Amendamentul  48

Propunere de regulament

Articolul 4 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 4a

 

1. Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului, până la 31 martie 2017, un raport cu privire la adecvarea nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă prevăzute în anexe.

 

2. Raportul permite verificarea faptului dacă nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă garantează respectarea limitei de doză efectivă de 1 mSv/an pentru expunerea populației și dacă determină concentrații pentru glanda tiroidă suficient de reduse față de valoarea de referință de 10 mGy, recomandată de OMS pentru administrarea de iod stabil pentru grupurile vulnerabile.

 

3. Raportul ia în considerare posibilitatea de a revizui clasificarea radionuclizilor și de a include tritiul și carbonul-14 în anexe. La evaluarea nivelurilor maxime permise respective, raportul pune un accent deosebit pe protecția grupurilor de populație celor mai vulnerabile, în special copiii, și analizează posibilitatea stabilirii pe baza acestora a unor niveluri maxime permise pentru toate categoriile de populație.

Amendamentul  49

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1. Comisia este asistată de Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală, instituit prin articolul 58 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului23. Respectivul comitet este considerat un comitet în sensul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

1. Comisia este asistată de Comitetul permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, instituit prin articolul 58 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului23. Respectivul comitet este considerat un comitet în sensul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

____________________

____________________

23 Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1).

23 Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1).

Justificare

Denumirea comitetului respectiv a fost modificată.

Amendamentul  50

Propunere de regulament

Articolul 6

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Pentru a se asigura că nivelurile maxime permise stabilite în anexele I, II și III țin seama de orice date noi sau suplimentare importante care devin disponibile, în special în ceea ce privește cunoștințele științifice, adaptările respectivelor anexe sunt propuse de Comisie după consultarea grupului de experți menționat la articolul 31 din Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice.

Pentru a se asigura că nivelurile maxime permise stabilite în anexele la prezentul regulament țin seama de orice date noi sau suplimentare importante care devin disponibile, în special în ceea ce privește cunoștințele științifice de ultimă oră, Comisia prezintă Consiliului și Parlamentului un raport însoțit, dacă este cazul, de o propunere de adaptare a respectivelor anexe și de revizuire, dacă este necesar, a listei de radionuclizi, după consultarea grupului de experți menționat la articolul 3 alineatul (3).

Amendamentul  51

Propunere de regulament

Articolul 6 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 6 a

 

Rapoarte

 

În cazul unui accident nuclear sau al unei alte urgențe radiologice care provoacă contaminarea alimentelor și furajelor, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport în care sunt descrise detaliat măsurile adoptate în conformitate cu prezentul regulament și informațiile notificate în conformitate cu articolul 4 alineatul (2).

EXPUNERE DE MOTIVE

Uniunea Europeană ar trebui să dispună de instrumente juridice de actualitate care cuprind proceduri decizionale flexibile și adaptate fiecărei situații pentru a face față situațiilor de tipul celor de după accidentele de la Cernobâl și Fukushima.

În aprilie 2010, Comisia a prezentat o propunere de reformare a Regulamentului (Euratom) nr. 3954/87 al Consiliului de stabilire a nivelurilor maxime permise de contaminare a produselor alimentare și a furajelor după un accident nuclear sau altă situație de urgență radiologică, a Regulamentului (Euratom) nr. 944/89 al Comisiei de stabilire a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă în produsele alimentare de mică importanță după un accident nuclear sau altă situație de urgență radiologică și a Regulamentului (Euratom) nr. 770/90 al Comisiei din 29 martie 1990 de stabilire a nivelurilor maxime admisibile de contaminare radioactivă pentru hrana destinată animalelor după un accident nuclear sau în orice altă situație de urgență radiologică.

Temeiul juridic al acestei propuneri impunea doar consultarea Parlamentului European. În februarie 2011, în concordanță cu avizul Comisiei sale pentru afaceri juridice, Parlamentul European a adoptat o rezoluție legislativă pe această temă, înlocuind temeiul juridic reprezentat de articolele 31 și 32 din Tratatul Euratom cu articolul 168 alineatul (4) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, ceea ce presupunea aplicarea procedurii legislative ordinare.

Cu toate acestea, în timp ce propunerea se afla în circuitul legislativ, s-a constatat că dispozițiile Regulamentului (Euratom) nr. 3954/87 nu erau compatibile cu noile norme de „comitologie” introduse după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. De aceea, Comisia a hotărât să retragă această propunere și prezinte o propunere nouă.

Noua propunere care face obiectul prezentului raport introduce unele elemente noi care stabilesc o legătură mai clară cu legislația europeană în materie de securitate alimentară. Într-adevăr, în expunerea sa de motive, Comisia recunoaște că, având în vedere evoluția dreptului primar comunitar în domeniul securității alimentare, precum și necesitatea de a garanta coerența tuturor măsurilor legislative legate de condițiile de importare a alimentelor și furajelor provenite din țări terțe afectate de un accident nuclear sau o urgență radiologică, este indispensabil să se alinieze „măsurile stabilite ulterior accidentului de la Cernobâl la regimul de competențe și proceduri de punere în aplicare definit în prezentul regulament. Aceasta ar putea implica, de asemenea, în cazul în care este necesar, o modificare a temeiului juridic.” Această afirmație ar putea fi interpretată ca un semn că Comisia este poate dispusă să accepte o modificare a temeiului juridic propus până în prezent.

Propunerea stabilește în anexele sale nivelurile maxime permise aplicabile în caz de accident sau urgență radiologică. Acestea au fost confirmate în 2012 de grupul de experți constituit conform articolului 31 din Tratatul Euratom și introduse în Publicația Comisiei nr. 105 privind protecția radiologică.

În caz de accident sau urgență radiologică, Comisia va adopta un act de punere în aplicare pentru a conferi aplicabilitate nivelurilor maxime permise de radioactivitate în alimente. Comisia va dispune de multă flexibilitate, putând adapta, dacă se dovedește necesar, limitele stabilite în anexe dacă situația o impune.

În conformitate cu noile norme de comitologie, Comisia va trebui, pentru prima dată, să fie asistată de către o secțiune a Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, responsabilă de siguranța toxicologică a lanțului alimentar, care se ocupă de aspectele de contaminare radioactivă a alimentelor și a furajelor, la care se face referire la articolul 58 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare.

Opinia raportoarei:

În concordanță cu poziția adoptată în 2010 de Parlamentul European, raportoarea propune o modificare a temeiului juridic al regulamentului, conferind Parlamentului puterea de codecizie. Securitatea alimentară constituie obiectivul final al propunerii Comisiei, iar regulamentul trebuie să reflecte evoluția dreptului Uniunii de la adoptarea Tratatului de la Maastricht în 1992, care a inclus un articol despre sănătatea publică (articolul 168), care trebuie luat în considerare în momentul revizuirii legislației adoptate anterior. Este o situație relevantă de care trebuie ținut cont mai mult în momentul aprecierii puterii de decizie a Parlamentului European. Raportoarea propune ca temeiuri juridice articolul 168 alineatul (4) litera (b) și articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, întrucât ele conferă Parlamentului putere de codecizie atât în domeniul furajelor, cât și al alimentelor.

Raportoarea consideră că recurgerea la acte de punere în aplicare pentru a face față situațiilor critice asociate unui accident nuclear sau altui tip de urgență radiologică este modul cel mai indicat de a acționa cu promptitudine. Într-adevăr, Comisia prevede o procedură specifică de urgență, prin adoptarea unui act de punere în aplicare fără o examinare prealabilă, atunci când promptitudinea adoptării măsurilor este indispensabilă pentru a garanta securitatea consumatorilor. Parlamentul își rezervă totuși dreptul de codecizie în momentul modificării limitelor stabilite în anexele la regulament în cazul în care ar fi necesară o revizuire în lumina noilor evoluții științifice. Proiectul de raport cuprinde, în plus, obligația din partea Comisiei de a prezenta un raport Parlamentului European și Consiliului în legătură cu măsurile adoptate în caz de accident nuclear sau altă situație de urgență radiologică.

În ceea ce privește actele de punere în aplicare adoptate în caz de accident nuclear sau altă situație de urgență radiologică, proiectul de raport propune posibilitatea ca aceste acte să fie revizuite ori de câte ori este necesar, pentru a ține cont de evoluția contaminării.

Proiectul de raport clarifică în considerente care au fost parametrii utilizați la determinarea nivelurilor maxime permise stabilite în anexele la regulament.

Textul propus de Comisie trebuie să fie completat incorporând trimiteri atât la procedurile prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 178/2002 de stabilire a principiilor generale ale legislației alimentare, în care se prevede, printre alte măsuri, un sistem de alertare rapidă care permite un schimb de informații rapid. Pe de altă parte, trebuie făcute trimiteri legislative corespunzătoare pentru a include definițiile unor termeni precum „alimente”, „furaje” și „introducere pe piață”, înscrise în regulamentul menționat. Includerea acestor trimiteri va garanta aplicarea automată a oricărei modificări eventuale ale definițiilor în cauză, în caz contrar existând posibilitatea producerii unei discrepanțe între Regulamentul (CE) nr. 178/2002 și prezentul regulament.

AVIZ AL COMISIEI PENTRU AFACERI JURIDICE PRIVIND BAZA JURIDICĂ

Dlui Giovanni La Via

Președinte

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară

BRUXELLES

Subiect:           Aviz referitor la temeiul juridic al propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a nivelurilor maxime permise de contaminare radioactivă a produselor alimentare și a furajelor după un accident nuclear sau altă situație de urgență radiologică (COM(2013)09432013/0451(NLE))

Domnule Președinte,

Prin scrisoarea dumneavoastră din 5 februarie 2015 ați sesizat Comisia pentru afaceri juridice, în conformitate cu articolul 39 alineatul (2) din Regulamentul de procedură, cu privire la examinarea pertinenței temeiului juridic al propunerii menționate mai sus a Comisiei.

Temeiul juridic propus de Comisie constă în articolele 31 și 32 din Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice (Tratatul Euratom).

Amendamentele depuse în cadrul Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară urmăresc modificarea temeiului juridic, cel propus fiind articolul 168 alineatul (4) litera (b) și articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Comisia pentru afaceri juridice a examinat această chestiune la reuniunea sa din 24 martie 2015.

I - Context

Propunerea de regulament al Consiliului are drept scop înlocuirea Regulamentului (Euratom) nr. 3954/87 al Consiliului, Regulamentului (Euratom) nr. 944/89 al Comisiei și Regulamentului (Euratom) nr. 770/90 al Comisiei, care se referă, toate trei, la nivelurile permise de contaminare radioactivă a alimentelor și a furajelor.

Propunerea constituie o modificare a unei propuneri anterioare de reformare a acestor acte, elaborate în 2010, care nu a reușit însă să alinieze dispozițiile respective cu articolul 291 din TFUE privind conferirea de competențe de executare și cu Regulamentul privind actele de punere în aplicare din 2011[1]. În 2011, Parlamentul a adoptat o rezoluție legislativă referitoare la propunerea de reformare din 2010, modificând temeiul juridic de la articolele 31 și 32 din Tratatul Euratom la articolul 168 alineatul (4) litera (b) din TFUE[2].

Propunerea modificată, care face obiectul prezentului aviz, a reușit totuși să mențină articolele 31 și 32 din Tratatul Euratom ca temei juridic.

Proiectul de raport al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară include un amendament care urmărește modificarea temeiului juridic astfel încât acesta să fie constituit de articolul 168 alineatul (4) litera (b) și articolul 114 din TFUE, cu următoarea justificare:

[AM 2] Regulamentul trebuie să țină seama de evoluția tratatelor Uniunii Europene, mai cu seamă de incorporarea în Tratatul de la Maastricht (1992) a articolului 168 privind sănătatea publică, ulterior adoptării regulamentelor Euratom aflate încă în vigoare. Articolul 168 alineatul (4) litera (b) se referă la măsurile de armonizare în domeniul furajelor, în timp ce articolul 114 privind piața internă asigură armonizarea limitelor maxime de reziduuri prezente în alimente.

Următoarele amendamente depuse la proiectul de raport vizează, de asemenea, modificarea temeiului juridic, cu justificările prezentate în continuare:

[AM 24] Pentru a garanta un nivel ridicat de protecție a sănătății cetățenilor europeni în eventualitatea unei contaminări radioactive și pentru a da o legitimitate democratică adoptării prezentului regulament, temeiul juridic ar trebui înlocuit cu articolul 168 alineatul (4) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în scopul de a atribui Parlamentului European un rol în luarea de decizii referitoare la un regulament care poate afecta sănătatea populației.

[AM 28] Pentru a garanta un înalt nivel de protecție a sănătății cetățenilor europeni în caz de contaminare radioactivă și a da o legitimitate democratică adoptării prezentului regulament, temeiul juridic trebuie înlocuit cu noul Tratat de la Lisabona pentru a da Parlamentului European un rol în luarea de decizii în legătură cu un regulament care poate afecta sănătatea populației. Sunt propuse spre considerare sănătatea publică (articolul 168) sau protecția consumatorilor [articolul 169 alineatul (1)].

II – Articolele pertinente din tratat

Următoarele articole din Tratatul Euratom, din capitolul 3 intitulat „Sănătatea și siguranța”, sunt prezentate ca temei juridic în propunerea Comisiei (sublinierea noastră):

Articolul 31

Normele de bază sunt elaborate de Comisie după obținerea avizului unui grup de personalități desemnate de Comitetul Științific și Tehnic dintre experții științifici ai statelor membre, în special dintre experții din domeniul sănătății publice. Comisia cere avizul Comitetului Economic și Social pentru normele de bază astfel elaborate.

După consultarea Parlamentului European, Consiliul stabilește normele de bază la propunerea Comisiei, care îi transmite punctele de vedere ale comitetelor solicitate de aceasta. Consiliul hotărăște cu majoritate calificată.

Articolul 32

La solicitarea Comisiei sau a unui stat membru, normele de bază pot fi revizuite sau completate urmând procedura descrisă la articolul 31.

Comisia trebuie să examineze orice cerere formulată de un stat membru.

Expresia „norme de bază” este definită la articolul 30 din Tratatul Euratom (sublinierea noastră):

Articolul 30

La nivelul Comunității se instituie norme de bază cu privire la protecția sănătății populației și lucrătorilor împotriva pericolelor care rezultă din radiațiile ionizante.

„Norme de bază” înseamnă:

(a) dozele maxime admise în condiții de securitate suficientă,

(b) expunerile și contaminările maxime admise,

(c) principiile fundamentale de supraveghere medicală a lucrătorilor.

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară propune următoarele articole din TFUE pentru a forma temeiul juridic (sublinierea noastră).

Articolul 168

(ex-articolul 152 TCE)

[...]

4. Prin derogare de la articolul 2 alineatul (5) și de la articolul 6 litera (a) și în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (k), Parlamentul European și Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară și după consultarea Comitetului Economic și Social și a Comitetului Regiunilor, contribuie la realizarea obiectivelor menționate de prezentul articol prin adoptarea, pentru a face față obiectivelor comune în materie de securitate:

(a) [...]

(b) de măsuri în domeniile veterinar și fitosanitar, având în mod direct ca obiectiv protecția sănătății publice;

[...]

Articolul 114

(ex-articolul 95 TCE)

1. Cu excepția cazului în care tratatele dispun altfel, dispozițiile următoare se aplică în vederea realizării obiectivelor enunțate la articolul 26. Parlamentul European și Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară și după consultarea Comitetului Economic și Social, adoptă măsurile privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre care au ca obiect instituirea și funcționarea pieței interne.

2. [...]

În formularea propunerilor prevăzute la alineatul (1) în domeniul sănătății, securității, protecției mediului și protecției consumatorilor, Comisia pornește de la premisa asigurării unui nivel ridicat de protecție, ținând seama în special de orice evoluție nouă, întemeiată pe fapte științifice. În cadrul atribuțiilor ce le revin, Parlamentul European și Consiliul depun eforturi, de asemenea, pentru realizarea acestui obiectiv.

[...]

8. În cazul în care un stat membru invocă o problemă deosebită de sănătate publică într-un domeniu care a făcut în prealabil obiectul măsurilor de armonizare, acesta informează Comisia, care analizează de îndată dacă este necesar să propună Consiliului măsuri adecvate.

III - Temeiul juridic propus

Articolul 31 din Tratatul Euratom constituie temeiul juridic pentru adoptarea de normelor de bază pentru protecția sănătății lucrătorilor și a populației împotriva radiațiilor, iar articolul 32 din Tratatul Euratom constituie temeiul juridic pentru revizuirea normelor de bază și a dispozițiilor care le completează. Consiliul hotărăște în unanimitate, iar Parlamentul este consultat.

Articolul 168 alineatul (4) litera (b) din TFUE constituie temeiul juridic pentru adoptarea de măsuri în domeniile veterinar și fitosanitar, al căror obiectiv direct este protecția sănătății publice. Aceste măsuri se adoptă în conformitate cu procedura legislativă ordinară.

Articolul 114 din TFUE constituie temeiul juridic pentru instituirea și funcționarea pieței interne și pentru adoptarea de măsuri în vederea apropierii dispozițiilor în acest domeniu. Aceste măsuri se adoptă în conformitate cu procedura legislativă ordinară.

IV - Jurisprudența și avizele anterioare referitoare la temeiul juridic

În conformitate cu jurisprudența constantă a Curții de Justiție, „alegerea temeiului juridic al unui act comunitar trebuie fondată pe elemente obiective care pot fi supuse controlului jurisdicțional, printre care figurează în special scopul și conținutul actului”[3]. Prin urmare, alegerea unui temei juridic incorect poate justifica anularea actului în cauză.

Serviciul juridic al Parlamentului a atras atenția Comisiei asupra faptului că Curtea s-a pronunțat recent[4] asupra chestiunii temeiului juridic corect pentru un act legislativ[5], aspectele tratate fiind identice cu cele legate de propunerea în cauză. Curtea a hotărât următoarele, în părțile referitoare la această problemă (sublinierea noastră):

35. Cu toate acestea, Curtea a statuat deja în repetate rânduri că dispozițiile capitolului 3 din titlul II din Tratatul CEEA trebuie să primească o interpretare largă, care să poată asigura efectul lor util [...]. Dispozițiile menționate, din care fac parte articolele 30 EA și 31 EA, urmăresc astfel să asigure o protecție coerentă și eficace a sănătății populației împotriva pericolelor rezultate din radiațiile ionizante, oricare ar fi sursa acestora și oricare ar fi categoriile de persoane expuse acestor radiații [...].

36. De altfel, din moment ce există în tratat o dispoziție specială ce poate constitui temeiul juridic al actului în cauză, acesta trebuie să se întemeieze pe dispoziția respectivă [...].

37. Or, articolul 31 EA constituie un temei juridic special în ceea ce privește protecția sănătății populației împotriva substanțelor radioactive din apa destinată consumului uman în raport cu temeiul juridic general rezultat din articolul 192 alineatul (1) TFUE. Tratatul CEEA cuprinde astfel un ansamblu de norme referitoare tocmai la protecția populațiilor și a mediului împotriva radiațiilor ionizante [...].

38. În orice caz, dacă simpla constatare potrivit căreia un act care se referă la substanțe radioactive vizează ocrotirea sănătății persoanelor, în sensul articolului 191 alineatul (1) TFUE, ar fi suficientă pentru reținerea articolului 192 alineatul (1) TFUE drept temeiul juridic adecvat al actului respectiv, articolul 31 EA nu ar mai putea constitui temeiul juridic al unei acțiuni a Comunității, din moment ce normele de bază în sensul articolului 30 EA au drept obiectiv, prin natura lor, protecția sănătății persoanelor. Argumentația Parlamentului încalcă astfel nu numai efectul util al articolului 31 EA, care constituie un temei juridic special în raport cu articolul 192 alineatul (1) TFUE, ci și principiul consacrat la articolul 106a alineatul (3) EA, potrivit căruia dispozițiile din Tratatul FUE nu instituie derogări de la dispozițiile Tratatului CEEA.

Prin urmare, Curtea a stabilit fără echivoc faptul că procedura de la articolul 31 din Tratatul Euratom prevalează asupra dispozițiilor mai generale din TFUE în cazul măsurilor Uniunii care au drept scop protecția sănătății populației împotriva radiațiilor și a contaminării radioactive.

În avizul său din 17 septembrie 2013, adresat Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, privind temeiul juridic al propunerii de act legislativ privind normele de securitate pentru protecția împotriva pericolelor radiațiilor[6], Comisia pentru afaceri juridice a considerat că temeiul juridic adecvat ar trebui să fie articolele 31 și 32, și nu articolul 192 alineatul (1) din TFUE.

V. Scopul și conținutul propunerii de regulament

Propunerea are drept scop consolidarea legislației Euratom existente pentru a stabili o serie de norme de securitate de bază pentru protecția sănătății lucrătorilor, a populației, a pacienților și a altor persoane expuse în scopuri medicale pericolelor determinate de contaminarea radioactivă a alimentelor și a furajelor în urma unui accident nuclear sau în orice altă situație de urgență radiologică, în vederea unei implementări uniforme a acestor norme de către statele membre.

Propunerea și anexele la aceasta stabilesc nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă a alimentelor, nivelurile maxime permise pentru alimentele de importanță minoră și nivelurile maxime permise de contaminare radioactivă a hranei pentru animale, pentru a putea fi introduse pe piață după un accident nuclear sau în orice altă situație de urgență radiologică care ar putea să conducă sau a condus deja la o contaminare radioactivă semnificativă a alimentelor și a furajelor, precum și procedurile prin care aceste niveluri maxime permise să devină aplicabile.

VI - Stabilirea temeiului juridic adecvat

Actele abrogate prin propunerea respectivă aveau toate ca temei juridic articolul 31 din Tratatul Euratom și aceleași niveluri maxime permise prestabilite în cazul unor viitoare accidente sunt menținute în regulamentul propus. Ținând seama de evoluția cunoștințelor științifice cu privire la doze și la riscurile de contaminare radioactivă, normele de bază vor trebui probabil revizuite sau completate în viitor. Articolul 32 din Tratatul Euratom a fost, de asemenea, inclus ca temei juridic al propunerii.

Pentru a stabili dacă această alegere a temeiului juridic este cea corectă, conform principiilor derivate din jurisprudența Curții, factorii determinanți sunt scopul și conținutul măsurii propuse.

Scopul principal al propunerii este de a stabili o serie de norme de securitate de bază pentru protecția împotriva pericolelor generate de contaminarea radioactivă a alimentelor și a furajelor după un accident nuclear sau în orice altă situație de urgență radiologică în sensul sistemului Euratom. Prin urmare, propunerea indică nivelurile maxime de radiație pentru alimente și furaje, precum și procedura de actualizare a acestora.

Ținând cont de jurisprudența Curții și de practica anterioară a comisiei, și în special de Hotărârea din cauza C-48/14 și de avizul referitor la temeiul juridic al Directivei privind radiațiile ionizante, temeiul juridic al propunerii trebuie să fie constituit de articolele 31 și 32 din Tratatul Euratom. Utilizarea oricăruia dintre celelalte temeiuri juridice sugerate din TFUE, care au un caracter mai general atunci când este vorba de sănătatea publică, mediul sau protecția consumatorilor, inclusiv articolele 168 alineatul (4) litera (b) și articolul 114 din TFUE, ar conduce cel mai probabil la anularea actului în cazul contestării acestuia în instanță.

VII - Concluzii

Articolele 31 și 32 din Tratatul Euratom constituie temeiul juridic adecvat pentru propunere.

VIII - Recomandare

La reuniunea sa din 24 martie 2015, Comisia pentru afaceri juridice a decis în consecință, cu 21 de voturi pentru, 2 împotrivă și 2 abțineri[7]

, să recomande Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară să nu modifice temeiul juridic format de articolele 31 și 32 din Tratatul Euratom, propus de către Comisie, cu excepția cazului în care se modifică o serie de dispoziții de fond ale regulamentului, astfel încât să devină posibilă adăugarea unor temeiuri juridice suplimentare.

Cu stimă,

Pavel Svoboda

  • [1]  Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).
  • [2]  Cf. avizului Comisiei pentru afaceri juridice din 22 noiembrie 2010.
  • [3]  Cauza C-45/86, Comisia/Consiliu (Preferințele tarifare generalizate), Rec., 1987, p. 1439, punctul 5. Cauza C-440/05 Comisia/Consiliu, Rec., 2007, I-9097; Cauza C-411/06, Comisia v. Parlament și Consiliu (8 septembrie 2009) (OJ C 267, 7.11.2009, p.8).
  • [4]  Cauza C-48/14, Parlamentul/Consiliul.
  • [5]  Directiva 2013/51/Euratom a Consiliului din 22 octombrie 2013 de stabilire a unor cerințe de protecție a sănătății populației în ceea ce privește substanțele radioactive din apa destinată consumului uman (JO L 296, 7.11.2013, p. 12).
  • [6]  Directiva 2013/59/Euratom a Consiliului din 5 decembrie 2013 de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecția împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiațiile ionizante și de abrogare a Directivelor 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom și 2003/122/Euratom (JO L 13, 17.1.2014).
  • [7]  La votul final au fost prezenți: Pavel Svoboda (președinte), Jean-Marie Cavada, Mady Delvaux, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Axel Voss (vicepreședinți), Heidi Hautala (raportor), Joëlle Bergeron, Marie-Christine Boutonnet, Daniel Buda, Kostas Chrysogonos, Therese Comodini Cachia, Andrzej Duda, Pascal Durand, Angel Dzhambazki, Rosa Estaràs Ferragut, Laura Ferrara, Enrico Gasbarra, Jytte Guteland,
    Mary Honeyball, Dietmar Köster, Gilles Lebreton, António Marinho e Pinto, Jiří Maštálka, Victor Negrescu, Emil Radev, Julia Reda, Evelyn Regner, Tadeusz Zwiefka.

REZULTATUL VOTULUI FINAL ÎN COMISIE

Data adoptării

26.5.2015

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

42

21

2

Membri titulari prezenți la votul final

Marco Affronte, Margrete Auken, Pilar Ayuso, Ivo Belet, Simona Bonafè, Biljana Borzan, Lynn Boylan, Cristian-Silviu Buşoi, Nessa Childers, Birgit Collin-Langen, Mireille D’Ornano, Miriam Dalli, Seb Dance, Angélique Delahaye, Jørn Dohrmann, Ian Duncan, Bas Eickhout, Eleonora Evi, Karl-Heinz Florenz, Francesc Gambús, Iratxe García Pérez, Elisabetta Gardini, Gerben-Jan Gerbrandy, Jens Gieseke, Sylvie Goddyn, Matthias Groote, Françoise Grossetête, Andrzej Grzyb, Jytte Guteland, György Hölvényi, Anneli Jäätteenmäki, Kateřina Konečná, Giovanni La Via, Peter Liese, Susanne Melior, Gilles Pargneaux, Piernicola Pedicini, Marcus Pretzell, Frédérique Ries, Daciana Octavia Sârbu, Annie Schreijer-Pierik, Davor Škrlec, Dubravka Šuica, Tibor Szanyi, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Nils Torvalds, Glenis Willmott, Jadwiga Wiśniewska, Damiano Zoffoli

Membri supleanți prezenți la votul final

Renata Briano, Soledad Cabezón Ruiz, Mark Demesmaeker, Esther Herranz García, Jan Huitema, Merja Kyllönen, Gesine Meissner, József Nagy, James Nicholson, Younous Omarjee, Sirpa Pietikäinen, Christel Schaldemose, Bart Staes, Keith Taylor

Membri supleanți [articolul 200 alineatul (2)] prezenți la votul final

Fredrick Federley, Jiří Maštálka