RECOMANDARE referitoare la proiectul de decizie a Consiliului privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a acordului dintre Uniunea Europeană și Republica Democratică a Timorului de Est privind exonerarea de obligația de a deține viză de scurtă ședere

16.11.2015 - (07194/2015 – C8-0147/2015 – 2015/0058(NLE)) - ***

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne
Raportoare: Mariya Gabriel

Procedură : 2015/0058(NLE)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A8-0327/2015
Texte depuse :
A8-0327/2015
Dezbateri :
Texte adoptate :

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la proiectul de decizie a Consiliului privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a acordului dintre Uniunea Europeană și Republica Democratică a Timorului de Est privind exonerarea de obligația de a deține viză de scurtă ședere

(07194/2015 – C8-0147/2015 – 2015/0058(NLE))

(Procedura de aprobare)

Parlamentul European,

–  având în vedere decizia Consiliului (07194/2015),

–  având în vedere proiectul de acord al Consiliului privind încheierea acordului dintre Uniunea Europeană și Republica Democratică a Timorului de Est privind exonerarea de obligația de a deține viză de scurtă ședere (07125/2015),

–  având în vedere cererea de aprobare prezentată de Consiliu în conformitate cu articolul 77 alineatul (2) litera (a) și articolul 218 alineatul (6) al doilea paragraf litera (a) punctul (v) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (C 8-0147/2015),

–  având în vedere articolul 99 alineatul (1) primul și al treilea paragraf și alineatul (2), precum și articolul 108 alineatul (7) din Regulamentul său de procedură,

–  având în vedere recomandarea Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (A8-0327/2015),

1.  aprobă încheierea acordului,

2.  îi încredințează Președintelui sarcina de a transmite poziția Parlamentului Consiliului și Comisiei, precum și guvernelor și parlamentelor statelor membre și ale Republicii Democratice a Timorului de Est.

JUSTIFICARE SUCCINTĂ

Cadrul relațiilor și dispozițiile generale ale acordului

Relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Democratică a Timorului de Est sunt reglementate prin Acordul de parteneriat dintre statele membre și membrii grupului statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific, pe de o parte, și Uniunea Europeană și statele ale membre, pe de altă parte, denumit "Acordul de la Cotonou", la care Republica Democratică a Timorului de Est a aderat la puțin timp după dobândirea independenței sale. Ultimul dialog politic cu Timorul de Est s-a desfășurat la Bruxelles, la 16 octombrie 2014, ocazie cu care s-a luat hotărârea de a se facilita cooperarea în ceea ce privește regimul vizelor.

În contextul modificării Regulamentului (CE) nr. 539/2001 prin Regulamentul nr. 509/2014 al Parlamentului European și al Consiliului, Republica Democratică a Timorului de Est a fost mutată în anexa II, în care figurează lista de țări terțe ai căror resortisanți sunt exonerați de obligația de a deține viză pentru trecerea frontierelor externe ale statelor membre. Regulamentul nr. 539/2001 li se aplică tuturor statelor membre, cu excepția Irlandei și a Regatului Unit.

După adoptarea regulamentului menționat, la 20 mai 2014, Consiliul a adoptat, la 9 octombrie 2014, o decizie prin care Comisia este autorizată să inițieze negocieri pentru încheierea acordului bilateral dintre Uniunea Europeană și Republica Democratică a Timorului de Est. Negocierile au fost inițiate la 19 noiembrie 2014 și finalizate la 15 decembrie 2014. Semnarea acestui acord a avut loc la 26 mai 2015, la Bruxelles. De la această dată, acordul se aplică cu titlu provizoriu, în așteptarea aprobării Parlamentului European.

Acordul semnat prevede un regim de deplasare fără obligația de a deține viză în beneficiul cetățenilor Uniunii și al resortisanților Republicii Democratice a Timorului de Est care călătoresc pe teritoriul celeilalte părți contractante pentru o ședere cu durata maximă de 90 de zile într-o perioadă oarecare de 180 de zile. De exonerarea de obligația de a deține viză beneficiază toate categoriile de persoane (titulari de pașaport simplu, diplomatic, de serviciu/oficial sau special) care călătoresc din indiferent ce motiv, cu excepția exercitării unei activități remunerate.

**

Justificarea raportoarei

Acest acord de exonerare de obligația de a deține viză de scurtă ședere constituie un progres în direcția adâncirii relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Democratică a Timorului de Est, care îmbracă o însemnată semnificație politică în cadrul Acordului de la Cotonou, ca și un mijloc suplimentar de consolidare a relațiilor economice și culturale și de intensificare a dialogului politic pe diverse teme, inclusiv drepturile omului și libertățile fundamentale.

Acordul de exonerare de obligația de a deține viză de scurtă durată constituie o oportunitate de a pune în valoare relațiile economice și turismul. Turismul este cu precădere un sector-cheie pentru dezvoltarea Timorului de Est, de care cetățenii europeni se vor putea interesa ca turiști și, în același timp, ca investitori. În prezent, UE este cel de al treilea partener comercial al țărilor din zona Pacificului, după Australia și China. Ca exportator către Timorul de Est, UE rămâne însă pe locul al șaselea. Exonerarea de obligația de a deține viză este, deci, și un stimulent suplimentar pentru antreprenorii și investitorii europeni.

Acest acord are, totodată, o importanță politică în plan regional, pentru o consolidare a rolului Uniunii Europene de partener al țărilor din zona Pacificului și în perspectiva aderării Timorului de Est la ASEAN, cu care Uniunea a anunțat o consolidare a parteneriatului strategic.

Raportoarea remarcă, de asemenea, că Timorul de Est a cunoscut o stabilizare democratică extrem de rapidă și lăudabilă după obținerea independenței sale. țara s-a angajat, de asemenea, într-un parteneriat cu Uniunea Europeană încă de la obținerea independenței și, de atunci, relațiile s-au caracterizat prin calitatea lor. Misiunea de observare a alegerilor din 2012 a salutat faptul că recomandările formulate de misiunea precedentă (2007) au fost luate în considerare în foarte mare măsură, precum și eforturile de înrădăcinare a unei culturi democratice în țară și o desfășurare pacifică și integratoare a procesului electoral. De asemenea, programul orientativ național pentru cel de al 11-lea FED pune accentul asupra consolidării instituțiilor statului și a bunei guvernanțe. În ceea ce privește drepturile omului, drepturile și libertățile fundamentale sunt protejate prin Constituție. Dialogul politic desfășurat pe această temă de Uniune cu Timorul de Est se axează pe drepturile omului, libertatea media și egalitatea dintre genuri, îndeosebi pe combaterea violenței domestice.

În ceea ce privește mobilitatea, imensa majoritate a solicitanților de viză Schengen sunt considerați drept călători de bună credință, care nu prezintă riscuri și, deci, obțin vize de scurtă ședere: în 2014, din 773 de cereri de viză de scurtă ședere pentru spațiul Schengen, au fost respinse numai 4,5 %. O proporție foarte redusă de respingeri și numărul limitat de cereri constituie două elemente care permit excluderea riscurilor securitare și, în același timp, evidențierea beneficiilor oferite de exonerarea de obligația de a deține viză.

În fine, raportoarea subliniază factorul – ce nu este de neglijat – pe care exonerarea de obligația de a deține viză îl constituie pentru apropierea dintre popoarele europene și cele din zona Pacificului. Acordul de exonerare de la obligația de a deține viză le permite cetățenilor nu numai să beneficieze pe deplin de parteneriatul ACP-UE, ci și să participe la acesta călătorind cu costuri economice și practice reduse

Raportoarea salută în acest sens rolul jucat de membrii Adunării Parlamentare Paritare ACP-UE, care au contribuit în mare măsură la încheierea acestui acord care, în plus, va facilita participarea lor la întrunirile APP ACP-UE

**

Punerea în aplicare și măsurile luate în consecința acordului

În privința punerii în aplicare și a măsurilor luate în consecința acordului, raportoarea invită Comisia Europeană să observe eventualele evoluții legate de criteriile care au condus, inițial, la mutarea din anexa I în anexa II a Regulamentului nr. 509/2014. Printre aceste criterii se numără nu numai imigrația clandestină, ordinea publică și securitatea, ci și relațiile externe ale Uniunii cu țările terțe în cauză, inclusiv – în special – considerentele legate de respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

În afară de aceasta, raportoarea invită Comisia Europeană și autoritățile din Timorul de Est să vegheze la deplina reciprocitate a exonerării de obligația de a deține viză, care trebuie să permită egalitatea de tratament a tuturor cetățenilor, în special a tuturor cetățenilor Uniunii.

Raportoarea atrage atenția asupra faptului că, în componența Comitetului mixt de gestionare a acordului (articolul 6), Uniunea Europeană nu este reprezentată decât de Comisia Europeană. În calitate de instituție aleasă direct de cetățenii europeni și de apărător al democrației, drepturilor omului și principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, Parlamentul European ar putea fi implicat în activitatea Comitetului mixt. Raportoarea Parlamentului European încurajează din nou Comisia Europeană să revizuiască componența comitetelor mixte de gestionare a acordurilor viitoare.

De asemenea, raportoarea își pune întrebări în legătură cu practica semnării unor acorduri de exonerare de la obligația de a deține viză și a punerii acestora în aplicare provizorie înainte de aprobarea Parlamentului European. De asemenea, raportoarea își pune întrebări în legătură cu practica semnării unor acorduri de exonerare de la obligația de a deține viză și a punerii acestora în aplicare provizorie înainte de aprobarea Parlamentului European.

**

Dispoziții speciale

În cuprinsul considerentelor din acordul încheiat, se ține cont de situația specială a Regatului Unit și Irlandei. Regatul Unit și Irlanda nu participă, prin urmare, la acordul încheiat și nu intră sub incidența dispozițiilor acestuia.

Asocierea strictă a Norvegiei, Islandei, Elveției și Lichtensteinului la punerea în aplicare și dezvoltarea acquis-ului Schengen este, de asemenea, evocată într-o declarație comună, anexată la acord. Declarația încurajează autoritățile acestor țări să încheie cât mai curând cu Republica Democratică a Timorului de Est acorduri bilaterale de exonerare de obligația de a deține viză de scurtă ședere.

Acordul cuprinde dispoziții referitoare la aplicarea sa teritorială: în ceea ce privește Franța și Regatul țărilor de Jos, dispozițiile acordului nu se aplică decât teritoriilor europene ale acestor două state membre.

**

În fine, raportoarea le recomandă membrilor Comisiei parlamentare pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne să sprijine raportul de față, iar Parlamentului European să-l aprobe.

REZULTATUL VOTULUI FINAL

ÎN COMISIA COMPETENTĂ ÎN FOND

Data adoptării

10.11.2015

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

50

3

0

Membri titulari prezenți la votul final

Martina Anderson, Heinz K. Becker, Malin Björk, Caterina Chinnici, Rachida Dati, Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Frank Engel, Tanja Fajon, Laura Ferrara, Monika Flašíková Beňová, Lorenzo Fontana, Mariya Gabriel, Kinga Gál, Nathalie Griesbeck, Jussi Halla-aho, Filiz Hyusmenova, Iliana Iotova, Eva Joly, Sylvia-Yvonne Kaufmann, Timothy Kirkhope, Barbara Kudrycka, Marju Lauristin, Juan Fernando López Aguilar, Monica Macovei, Vicky Maeijer, Roberta Metsola, Alessandra Mussolini, József Nagy, Birgit Sippel, Branislav Škripek, Csaba Sógor, Helga Stevens, Traian Ungureanu, Bodil Valero, Marie-Christine Vergiat, Udo Voigt, Cecilia Wikström, Kristina Winberg, Tomáš Zdechovský

Membri supleanți prezenți la votul final

Pál Csáky, Anna Hedh, Petr Ježek, Ska Keller, Miltiadis Kyrkos, Artis Pabriks, Maite Pagazaurtundúa Ruiz, Salvatore Domenico Pogliese, Christine Revault D’Allonnes Bonnefoy, Barbara Spinelli, Kazimierz Michał Ujazdowski, Axel Voss

Membri supleanți (articolul 200 alineatul (2)) prezenți la votul final

Francisco Assis, Eugen Freund

VOTUL FINAL PRIN APEL NOMINAL

ÎN COMISIA COMPENTENTĂ ÎN FOND

50

+

ALDE

Nathalie Griesbeck, Filiz Hyusmenova, Petr Ježek, Maite Pagazaurtundúa Ruiz, Cecilia Wikström

ECR

Jussi Halla-aho, Timothy Kirkhope, Monica Macovei, Helga Stevens, Kazimierz Michał Ujazdowski, Branislav Škripek

EFDD

Laura Ferrara

ENF

Lorenzo Fontana

GUE

Martina Anderson, Malin Björk, Barbara Spinelli, Marie-Christine Vergiat

PPE

Heinz K. Becker, Pál Csáky, Rachida Dati, Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Frank Engel, Mariya Gabriel, Kinga Gál, Barbara Kudrycka, Roberta Metsola, Alessandra Mussolini, József Nagy, Artis Pabriks, Salvatore Domenico Pogliese, Csaba Sógor, Traian Ungureanu, Axel Voss, Tomáš Zdechovský

S&D

Francisco Assis, Caterina Chinnici, Tanja Fajon, Monika Flašíková Beňová, Eugen Freund, Anna Hedh, Iliana Iotova, Sylvia-Yvonne Kaufmann, Miltiadis Kyrkos, Marju Lauristin, Juan Fernando López Aguilar, Christine Revault D'Allonnes Bonnefoy, Birgit Sippel

VERTS/ALE

Eva Joly, Ska Keller, Bodil Valero

3

-

EFDD

Kristina Winberg

ENF

Vicky Maeijer

NI

Udo Voigt

 

0

 

 

Legenda simbolurilor utilizate:

+  :  pentru

-  :  împotrivă

0  :  abțineri