RAPORT referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 privind piețele instrumentelor financiare, a Regulamentului (UE) nr. 596/2014 privind abuzul de piață și a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 privind îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană și privind depozitarii centrali de titluri de valoare în ceea ce privește anumite date

11.4.2016 - (COM(2016)0057 – C8-0027/2016 – 2016/0034(COD)) - ***I

Comisia pentru afaceri economice și monetare
Raportor: Markus Ferber


Procedură : 2016/0034(COD)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A8-0125/2016
Texte depuse :
A8-0125/2016
Texte adoptate :

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 privind piețele instrumentelor financiare, a Regulamentului (UE) nr. 596/2014 privind abuzul de piață și a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 privind îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană și privind depozitarii centrali de titluri de valoare în ceea ce privește anumite date

(COM(2016)0057 – C8-0027/2016 – 2016/0034(COD))

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

Parlamentul European,

–  având în vedere propunerea Comisiei prezentată Parlamentului European și Consiliului (COM(2016)0057),

–  având în vedere articolul 294 alineatul (2) și articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în temeiul cărora propunerea a fost prezentată de către Comisie (C8-0027/2016),

–  având în vedere articolul 294 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

–  având în vedere articolul 59 din Regulamentul său de procedură,

–  având în vedere raportul Comisiei pentru afaceri economice și monetare (A8-0125/2016),

1.  adoptă poziția în primă lectură prezentată în continuare;

2.  solicită Comisiei să îl sesizeze din nou în cazul în care intenționează să modifice în mod substanțial propunerea sau să o înlocuiască cu un alt text;

3.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei, precum și parlamentelor naționale poziția Parlamentului.

Amendamentul    1

AMENDAMENTELE PARLAMENTULUI EUROPEAN[1]*

la propunerea Comisiei

---------------------------------------------------------

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 privind piețele instrumentelor financiare, a Regulamentului (UE) nr. 596/2014 privind abuzul de piață și a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 privind îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană și privind depozitarii centrali de titluri de valoare în ceea ce privește anumite date

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene[2],

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[3],

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)  Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului[4] și Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului [5]constituie componente esențiale ale legislației financiare adoptate în urma crizei financiare în ceea ce privește piețele de valori mobiliare, intermediarii de investiții și locurile de tranzacționare. Noul cadru consolidează și înlocuiește Directiva 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului[6].

(2)  Regulamentul (UE) nr. 600/2014 și Directiva 2014/65/UE stabilesc cerințele în ceea ce privește autorizarea și funcționarea firmelor de investiții, a piețelor reglementate și a furnizorilor de servicii de raportare a datelor. Acestea armonizează regimul limitelor pozițiilor pentru instrumentele financiare derivate pe mărfuri în scopul de a îmbunătăți transparența, a favoriza cotațiile ordonate și a preveni abuzul de piață. Acestea introduc, de asemenea, norme privind tranzacționarea de mare frecvență și îmbunătățesc supravegherea piețelor financiare prin armonizarea sancțiunilor administrative. Bazându-se pe normele aflate deja în vigoare, noul cadru consolidează, de asemenea, protecția investitorilor prin introducerea unor cerințe solide de ordin organizațional și în materie de conduită. Noile norme se vor aplica de la data de 3 ianuarie 2017.

(3)  Conform noului cadru, introdus prin Regulamentul (UE) nr. 600/2014 și Directiva 2014/65/UE, locurile de tranzacționare și operatorii independenți au obligația de a furniza autorităților competente date de referință care descriu în mod uniform caracteristicile fiecărui instrument financiar care intră sub incidența directivei menționate. Datele respective sunt utilizate, de asemenea, în alte scopuri, de exemplu pentru calcularea pragurilor în materie de transparență și lichiditate, precum și pentru raportarea pozițiilor instrumentelor financiare derivate pe mărfuri.

(4)  În vederea colectării datelor într-un mod eficient și armonizat, se dezvoltă o nouă infrastructură de colectare a datelor. În acest scop, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe („ESMA”), împreună cu autoritățile naționale competente, trebuie să instituie un sistem de date de referință privind instrumentele financiare („FIRDS”). Acesta va acoperi o gamă largă de instrumente financiare incluse în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) nr. 600/2014 și va stabili o conexiune între fluxurile de date ale ESMA, ale autorităților naționale competente („ANC-uri”) și ale locurilor de tranzacționare din întreaga Uniune. Marea majoritate a noilor sisteme informatice care stau la baza FIRDS vor trebui să fie dezvoltate de la zero, pe baza unor parametri noi.

(5)  Având în vedere complexitatea noului cadru și necesitatea unui număr foarte mare de acte delegate și de punere în aplicare, data de aplicabilitate a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 a fost amânată cu 30 de luni de la data intrării în vigoare. În pofida acestei perioade neobișnuit de lungi, părțile interesate, cum ar fi platformele de tranzacționare, ANC-urile și ESMA, nu sunt în măsură să asigure faptul că infrastructurile de date necesare vor fi instituite și vor fi operaționale până la data de 3 ianuarie 2017. Această situație se explică prin volumul și complexitatea datelor care trebuie colectate și prelucrate pentru ca noul cadru să devină operațional, în special în ceea ce privește raportarea tranzacțiilor, calculele în materie de transparență și raportarea pozițiilor în instrumentele financiare derivate pe mărfuri.

(6)  Lipsa infrastructurilor de colectare a datelor are implicații asupra întregului domeniu de aplicare al Regulamentului (UE) nr. 600/2014 și al Directivei 2014/65/UE. În lipsa datelor, nu se va putea realiza o delimitare precisă a instrumentelor financiare care intră în domeniul de aplicare al noului cadru. În plus, nu va fi posibil să se adapteze normele privind transparența anterior și ulterior tranzacționării pentru a stabili ce instrumente sunt lichide și când ar trebui să se acorde derogări sau să se permită publicarea decalată.

(7)  În lipsa datelor, locurile de tranzacționare și firmele de investiții nu vor fi în măsură să raporteze autorităților competente tranzacțiile executate. În lipsa raportării pozițiilor pentru instrumentele financiare derivate pe mărfuri va fi dificil să se aplice limitele de poziție cu privire la astfel de contracte. Dacă nu se raportează pozițiile, capacitatea de a detecta în mod eficace încălcările limitelor de poziție este limitată. De exemplu, multe dintre cerințele referitoare la tranzacționarea algoritmică depind, de asemenea, de date.

(8)  Lipsa infrastructurilor de colectare a datelor va îngreuna, de asemenea, aplicarea de către firmele de investiții a normelor privind cea mai bună executare. Locurile de tranzacționare și operatorii independenți nu vor fi în măsură să publice date referitoare la calitatea executării tranzacțiilor în locurile respective. Firmelor de investiții nu li se vor furniza date importante privind executarea care să le ajute să stabilească modalitatea cea mai bună de executare a ordinelor clienților.

(9)  În vederea asigurării securității juridice și a evitării unei potențiale perturbări a pieței, este necesar și justificat să se acționeze urgent pentru a amâna intrarea în aplicare a întregului cadru, inclusiv a tuturor actelor delegate și de punere în aplicare.

(10)  Procesul de punere în aplicare a infrastructurii de date implică cinci etape: cerințele operaționale, specificațiile, dezvoltarea, testarea și darea în funcțiune. ESMA estimează că aceste etape ar trebui să fie finalizate până în ianuarie 2018, cu condiția să existe securitate juridică privind cerințele finale în temeiul standardelor tehnice de reglementare relevante până cel târziu în iunie 2016.

(11)  Având în vedere circumstanțele excepționale și pentru a permite ESMA, ANC-urilor și părților interesate să finalizeze implementarea operațională, este oportun să se amâne data de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 cu 12 luni, până la data de 3 ianuarie 2018. Rapoartele și revizuirile ar trebui să fie amânate în consecință.

(11a) Societățile de investiții execută adesea, în nume propriu sau în numele clienților lor, tranzacții cu instrumente derivate și alte instrumente financiare sau active care includ o serie de tranzacții contingente interconectate. Aceste tranzacții de tip „pachet” le permit societăților de investiții și clienților lor să gestioneze mai bine riscurile, având în vedere că prețul fiecărei componente a tranzacției de tip „pachet” reflectă profilul general de risc al pachetului, mai degrabă decât prețul de piață predominant al fiecărei componente. Tranzacțiile de tip „pachet” pot îmbrăca diferite forme, cum ar fi schimbul de active materiale, strategiile de tranzacționare aplicate la locurile de tranzacționare sau tranzacțiile de tip „pachet” personalizate, și este important să se ia în considerare aceste aspecte specifice atunci când se calibrează regimul de transparență aplicabil. Este, prin urmare, adecvat să se specifice, în sensul Regulamentului (UE) nr. 600/2014, circumstanțele specifice în care transparența pre-tranzacționare nu ar trebui să se aplice tranzacțiilor de tip „pachet” și niciunei componente individuale a acestor tranzacții.

(12)  Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului[7] conține trimiteri la data de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 și a Directivei 2014/65/UE. În vederea asigurării faptului că trimiterile din Regulamentul (UE) nr. 596/2014 la sistemele organizate de tranzacționare, la piețele de creștere pentru întreprinderi mici și mijlocii („IMM-uri”), la certificatele de emisii sau la produsele licitate pe baza acestora nu se aplică până la data de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 și a Directivei 2014/65/UE, articolul 39 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 596/2014 care prevede că trimiterile la acestea se citesc ca trimiteri la Directiva 2004/39/CE ar trebui adaptat, ținând seama de amânarea datei de aplicare a actelor respective.

(13)  Decontarea tranzacțiilor cu titluri de valoare este strâns legată de tranzacționarea de valori mobiliare. Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului[8] conține trimiteri la data de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 și a Directivei 2014/65/UE. Înainte de data respectivă, trimiterile la aceste două acte ar trebui citite ca trimiteri la Directiva 2004/39/CE. Regulamentul (UE) nr. 909/2014 creează, de asemenea, un regim tranzitoriu pentru aplicarea normelor privind disciplina în materie de decontare pentru sistemele multilaterale de tranzacționare („MTF-uri”) care solicită înregistrarea ca piețe de creștere pentru IMM-uri în conformitate cu Directiva 2014/65/UE.

(14)  În vederea asigurării faptului că Directiva 2004/39/CE este menționată ca trimitere în Regulamentul (UE) nr. 909/2014 până la data de aplicare amânată a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 și a Directivei 2014/65/UE și că dispozițiile tranzitorii aplicabile MTF-urilor care solicită înregistrarea ca piețe de creștere pentru IMM-uri în temeiul Regulamentului (UE) nr. 909/2014 sunt menținute, astfel încât să se acorde suficient timp MTF-urilor pentru a solicita o astfel de înregistrare în temeiul Directivei 2014/65/UE, Regulamentul (UE) 909/2014 ar trebui modificat.

(15)  Prin urmare, Regulamentele (UE) nr. 600/2014, (UE) nr. 596/2014 și (UE) nr. 909/2014 ar trebui modificate în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 600/2014 se modifică după cum urmează:

(-1) La articolul 1, se introduce următorul alineat:

„6a. Titlurile II și III nu se aplică operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare definite la articolul 3 punctul 11 din Regulamentul (UE) 2015/2365.”

(-1a) La articolul 2 alineatul (1), se adaugă următoarele litere:

„(28a) «operațiune de finanțare prin instrumente financiare» sau «SFT» înseamnă o operațiune de finanțare prin instrumente financiare, așa cum este definită la articolul 3 punctul 11 din Regulamentul (UE) 2015/2365;”

„(48) «schimb de active materiale» (exchange for physical - EFP) înseamnă o tranzacție în cadrul unui contract pentru instrumente derivate sau al altui instrument financiar care depinde de executarea simultană a unei cantități echivalente de active materiale subiacente;

(49) „tranzacție de tip «pachet»” înseamnă

(a) un schimb de active materiale (EFP); sau

(b) o tranzacție care implică executarea a două sau mai multe tranzacții cu instrumente financiare și care îndeplinește toate criteriile de mai jos:

(i) tranzacția este executată între două sau mai multe contrapărți;

(ii) fiecare componentă a tranzacției implică riscuri economice sau financiare semnificative pentru toate celelalte componente;

(iii) executarea fiecărei componente este simultană și depinde de executarea tuturor celorlalte componente.”;

(1)  La articolul 4 alineatul (7), „3 ianuarie 2017” se înlocuiește cu „3 ianuarie 2018”. și „3 ianuarie 2019” se înlocuiește cu „3 ianuarie 2020”.

(2)  La articolul 5 alineatul (8), „3 ianuarie 2016” se înlocuiește cu „3 ianuarie 2017”.

(2a) La articolul 9, alineatul (1) se modifică după cum urmează:

(a) se adaugă următoarea literă:

„(d) o tranzacție de tip «pachet» care îndeplinește unul sau mai multe dintre următoarele criterii:

(i) cel puțin unul dintre componentele sale este un instrument financiar pentru care nu există o piață lichidă sau este un schimb de active materiale;

(ii) cel puțin una dintre componentele sale este de dimensiuni mari în comparație de dimensiunea normală de piață;

(iii) cel puțin una dintre componentele sale este executată printr-un sistem de tranzacționare de tip „cerere de ofertă” sau vocal, iar această componentă depășește dimensiunea specifică instrumentului respectiv.”;

(b) se adaugă următorul paragraf:

„În cazul în care o tranzacție de tip «pachet» îndeplinește oricare dintre criteriile prevăzute la primul paragraf litera (d), autoritatea competentă poate exonera fiecare componentă individuală a pachetului de obligația menționată la articolul 8 alineatul (1).”;

(2b) Articolul 18 se modifică după cum urmează:

(a) se adaugă următorul alineat:

„2a. În ceea ce privește tranzacțiile de tip «pachet» în care una sau mai multe dintre componentele tranzacției conțin instrumente financiare care nu dispun de o piață lichidă, operatorii independenți comunică clienților lor cotațiile la cerere, dacă sunt de acord să furnizeze o cotație. Se poate deroga de la această obligație dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la articolul 9 alineatul (1).”;

(b) la sfârșitul alineatului (5), se adaugă următoarea teză:

„Fără a aduce atingere alineatului (2a), în cazul în care un operator independent este de acord să furnizeze o cotație în conformitate cu alineatul (1) pentru o tranzacție de tip „pachet”, obligația prevăzută la acest alineat se aplică doar pachetului în ansamblul său și nu elementelor din pachet în mod separat.”.

(3)  La articolul 19 alineatul (1), „3 ianuarie 2019” se înlocuiește cu „3 ianuarie 2020”.

(4)  La articolul 26 alineatul (10), „3 ianuarie 2019” se înlocuiește cu „3 ianuarie 2020”.

(5)  Articolul 35 alineatul (5) se modifică după cum urmează:

(a)  „3 ianuarie 2017” se înlocuiește cu „3 ianuarie 2018”;

(b)  „3 iulie 2019” se înlocuiește cu „3 iulie 2020”;

(6)  La articolul 37 alineatul (2), „3 ianuarie 2017” se înlocuiește cu „3 ianuarie 2018”.

(7)  Articolul 52 se modifică după cum urmează:

(a)  la alineatul (1), „3 martie 2019” se înlocuiește cu „3 martie 2020”;

(b)  la alineatul (4), „3 martie 2019” se înlocuiește cu „3 martie 2020”;

(c)  la alineatul (5), „3 martie 2019” se înlocuiește cu „3 martie 2020”;

(d)  la alineatul (6), „3 martie 2019” se înlocuiește cu „3 martie 2020”;

(e)  la alineatul (7), „3 iulie 2019” se înlocuiește cu „3 iulie 2020”;

(f)  la alineatul (8), „3 iulie 2019” se înlocuiește cu „3 iulie 2020”;

(g)  la alineatul (9) primul paragraf, „3 iulie 2019” se înlocuiește cu „3 iulie 2020”;

(h)  la alineatul (9) al doilea paragraf, „3 iulie 2021” se înlocuiește cu „3 iulie 2022”;

(i)  la alineatul (10) primul paragraf, „3 iulie 2019” se înlocuiește cu „3 iulie 2020”;

(j)  la alineatul (11), „3 iulie 2019” se înlocuiește cu „3 iulie 2020”;

(k)  la alineatul (12) al doilea paragraf, „3 ianuarie 2017” se înlocuiește cu „3 ianuarie 2018”.

(8)  La articolul 54 alineatul (2) primul paragraf, „3 iulie 2019” se înlocuiește cu „3 iulie 2020”.

(9)  Articolul 55 se modifică după cum urmează:

(a)  al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Prezentul regulament se aplică de la 3 ianuarie 2018.”;

(b)  al patrulea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Fără a aduce atingere celui de al doilea paragraf, articolul 37 alineatele (1), (2) și (3) se aplică de la 3 ianuarie 2020”.

Articolul 2

Regulamentul (UE) nr. 596/2014 se modifică după cum urmează:

(1)  La articolul 39 alineatul (4) primul paragraf, „3 ianuarie 2017” se înlocuiește cu „3 ianuarie 2018”.

(2)  La articolul 39 alineatul (4) al doilea paragraf, „3 ianuarie 2017” se înlocuiește cu „3 ianuarie 2018”.

Articolul 3

Regulamentul (UE) nr. 909/2014 se modifică după cum urmează:

(1)  La articolul 76 alineatul (5) al doilea paragraf litera (b), „13 iunie 2017” se înlocuiește cu „13 iunie 2018”.

(2)  La articolul 76 alineatul (7), „3 ianuarie 2017” se înlocuiește cu „3 ianuarie 2018”.

Articolul 4

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

PROCEDURA COMISIEI COMPETENTE ÎN FOND

Titlu

Modificarea Regulamentului (UE) nr. 600/2014 privind piețele instrumentelor financiare, a Regulamentului (UE) nr. 596/2014 privind abuzul de piață și a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 privind îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană și privind depozitarii centrali de titluri de valoare în ceea ce privește anumite date

Referințe

COM(2016)0057 – C8-0027/2016 – 2016/0034(COD)

Data prezentării la PE

9.2.2016

 

 

 

Comisie competentă în fond

Data anunțului în plen

ECON

25.2.2016

 

 

 

Comisii sesizate pentru avizare

Data anunțului în plen

DEVE

25.2.2016

ITRE

25.2.2016

JURI

25.2.2016

 

Avize care nu au fost emise

Data deciziei

DEVE

16.3.2016

ITRE

23.2.2016

JURI

15.3.2016

 

Raportor(i)

Data numirii

Markus Ferber

4.2.2016

 

 

 

Examinare în comisie

22.2.2016

7.4.2016

 

 

Data adoptării

7.4.2016

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

39

2

6

Membri titulari prezenți la votul final

Gerolf Annemans, Burkhard Balz, Hugues Bayet, Pervenche Berès, Esther de Lange, Markus Ferber, Jonás Fernández, Sven Giegold, Neena Gill, Roberto Gualtieri, Brian Hayes, Othmar Karas, Georgios Kyrtsos, Alain Lamassoure, Werner Langen, Sander Loones, Bernd Lucke, Olle Ludvigsson, Fulvio Martusciello, Marisa Matias, Costas Mavrides, Luděk Niedermayer, Stanisław Ożóg, Dimitrios Papadimoulis, Sirpa Pietikäinen, Pirkko Ruohonen-Lerner, Alfred Sant, Peter Simon, Theodor Dumitru Stolojan, Ramon Tremosa i Balcells, Tom Vandenkendelaere, Cora van Nieuwenhuizen, Steven Woolfe, Pablo Zalba Bidegain, Marco Zanni

Membri supleanți prezenți la votul final

Matt Carthy, Mady Delvaux, Marian Harkin, Ramón Jáuregui Atondo, Thomas Mann, Tibor Szanyi, Antonio Tajani, Romana Tomc, Nils Torvalds, Miguel Urbán Crespo, Beatrix von Storch

Membri supleanți [articolul 200 alineatul (2)] prezenți la votul final

Krzysztof Hetman

Data depunerii

11.4.2016

  • [1] * Amendamente: părțile de text noi sau modificate sunt evidențiate prin caractere cursive aldine, iar părțile de text eliminate sunt indicate prin simbolul ▌.
  • [2]    JO C , , p. .
  • [3]    JO C , , p. .
  • [4]    Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, p. 349).
  • [5]    Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 173, 12.6.2014, p. 84).
  • [6]    Directiva 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind piețele instrumentelor financiare, de modificare a Directivelor 85/611/CEE și 93/6/CEE ale Consiliului și a Directivei 2000/12/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 93/22/CEE a Consiliului (JO L 145, 30.4.2004, p. 1).
  • [7]    Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind abuzul de piață (Regulamentul privind abuzul de piață) și de abrogare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivelor 2003/124/CE, 2003/125/CE și 2004/72/CE ale Comisiei (JO L 173, 12.6.2014, p. 1).
  • [8]    Regulamentul (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană și privind depozitarii centrali de titluri de valoare și de modificare a Directivelor 98/26/CE și 2014/65/UE și a Regulamentului (UE) nr. 236/2012 (JO L 257, 28.8.2014, p. 1).