SUOSITUS esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Marshallinsaarten tasavallan välisen lyhytaikaista oleskelua koskevan viisumivapaussopimuksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta

15.11.2016 - (09775/2016 – C8-0252/2016 – 2016/0103(NLE)) - ***

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta
Esittelijä: Mariya Gabriel

Menettely : 2016/0103(NLE)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A8-0335/2016
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A8-0335/2016
Keskustelut :
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Marshallinsaarten tasavallan välisen lyhytaikaista oleskelua koskevan viisumivapaussopimuksen tekemisestä unionin puolesta

(09775/2016 – C8-0252/2016 – 2016/0103(NLE))

(Hyväksyntä)

Euroopan parlamentti, joka

–  ottaa huomioon esityksen neuvoston päätökseksi (09775/2016),

–  ottaa huomioon esityksen Euroopan unionin ja Marshallinsaarten tasavallan väliseksi sopimukseksi lyhytaikaista oleskelua koskevasta viisumivapaudesta (09774/2016),

–  ottaa huomioon neuvoston Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 77 artiklan 2 kohdan ja 218 artiklan 6 kohdan toisen alakohdan a alakohdan v alakohdan mukaisesti esittämän hyväksyntää koskevan pyynnön (C8-0252/2016),

–  ottaa huomioon työjärjestyksen 99 artiklan 1 kohdan ensimmäisen ja kolmannen alakohdan ja 99 artiklan 2 kohdan sekä 108 artiklan 7 kohdan,

–  ottaa huomioon kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan suosituksen (A8-0335/2016),

1.  antaa hyväksyntänsä sopimuksen tekemiselle;

2.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle sekä jäsenvaltioiden ja Marshallinsaarten tasavallan hallituksille ja parlamenteille.

LYHYET PERUSTELUT

Osapuolten väliset suhteet ja sopimuksen yleiset määräykset

Euroopan unionin ja Marshallinsaarten tasavallan välisiä suhteita säännellään Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden ryhmän jäsenten sekä Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden välisellä kumppanuussopimuksella (Cotonoun sopimus).

Asetusta (EY) N:o 539/2001 muutettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 509/2014, jossa Marshallinsaarten tasavalta siirrettiin liitteeseen II. Kyseisessä liitteessä vahvistetaan luettelo niistä kolmansista maista, joiden kansalaiset eivät tarvitse viisumia jäsenvaltioiden ulkorajoja ylittäessään. Kaikki jäsenvaltiot Irlantia ja Yhdistynyttä kuningaskuntaa lukuun ottamatta soveltavat muutettua asetusta (EY) N:o 539/2001.

Kyseinen asetus hyväksyttiin 20. toukokuuta 2014, jonka jälkeen neuvosto hyväksyi 9. toukokuuta 2014 päätöksen siitä, että komissio voi aloittaa neuvottelut Euroopan unionin ja Marshallinsaarten tasavallan kahdenvälisestä sopimuksesta. Neuvottelut aloitettiin 17. joulukuuta 2014, ja pääneuvottelijat parafoivat sopimuksen kirjeenvaihdolla 11. joulukuuta 2015 (Marshallinsaaret) ja 13. tammikuuta 2016 (unioni). Sopimus allekirjoitettiin 27. kesäkuuta 2016 Genevessä. Sopimusta on siitä päivästä lähtien sovellettu väliaikaisesti Euroopan parlamentin hyväksyntää odotettaessa. Neuvosto päätti 4. heinäkuuta 2016 pyytää parlamenttia antamaan hyväksyntänsä.

Sopimuksessa määrätään Euroopan unionin ja Marshallinsaarten kansalaisten mahdollisuudesta matkustaa viisumivapaasti toisen sopimuspuolen alueelle enintään 90 päiväksi minkä tahansa 180 päivän jakson aikana. Viisumivapaus myönnetään kaikille henkilöryhmille (henkilöt, joilla on tavallinen passi, diplomaattipassi, virkapassi/virkamatkapassi tai erityispassi), jotka matkustavat eri tarkoituksissa, lukuun ottamatta henkilöitä, joiden matkan tarkoituksena on työskentely korvausta vastaan.

**

Esittelijän perustelut

Kyseinen lyhytaikaista oleskelua koskeva viisumivapaussopimus on konkreettinen tulos Euroopan unionin ja Marshallinsaarten tasavallan välisten suhteiden – joilla on suuri poliittinen painoarvo Cotonoun sopimuksen yhteydessä – syventämisestä, ja se on myös yksi keino lujittaa talous- ja kulttuurisuhteita ja lisätä poliittista vuoropuhelua eri aiheista, myös ihmisoikeuksista ja perusvapauksista.

Esittelijä toteaa, että viisumivapaussopimuksella voi olla myönteisiä vaikutuksia, sillä se yksinkertaistaa yrittäjien matkustamista sekä edistää investointeja ja matkailua. Marshallinsaarten tasavallan talous perustuu ennen kaikkea palvelualaan sekä jossain määrin kalastukseen ja maatalouteen. Marshallinsaarten tasavallalla on vähän luonnonvaroja, ja tuonti ylittää selvästi viennin. Yhdysvallat on Compact of Free Association -sopimuksen nojalla selvästi suurin Marshallinsaarten tasavallan talousarvion rahoittaja. Vaikka unionin kauppasuhteet Marshallinsaarten tasavallan kanssa ovat hyvin rajalliset, niillä on kehitysmahdollisuuksia. Unioni käy parhaillaan neuvotteluja kattavasta talouskumppanuussopimuksesta neljäntoista Tyynenmeren alueen maan kanssa, ja Marshallinsaarten tasavalta on yksi näistä. Esittelijä toteaa, että viisumivapaussopimus vahvistaa unionin sitoutumista suhteiden vahvistamiseen kyseisen maan kanssa.

Poliittisesti Marshallinsaarten tasavalta on Yhdysvaltioihin vapaasti assosioitunut vakaa presidenttivaltainen demokratia. Esittelijä suhtautuu myönteisesti siihen, että ensimmäisenä Tyynenmeren itsenäisistä saarivaltioista Marshallinsaarten tasavallan parlamentti valitsi tammikuussa 2016 ensimmäisen naispuolisen presidentin. Unionin poliittisessa vuoropuhelussa Marshallinsaarten kanssa keskitytään yhtäältä sen haavoittuvan ympäristön suojeluun erityisesti ilmastonmuutosasioissa ja toisaalta ihmisoikeuksien puolustamiseen ja sukupuolikysymyksiin. Tältä osin tämä sopimus on huomattava edistysaskel tehostetun ja säännöllisemmän poliittisen vuoropuhelun vakiinnuttamisessa.

Liikkuvuudesta saatavilla olevien tietojen perusteella käy ilmi, että viisuminhakijoihin luotetaan ja viisumeja evätään harvoin. Vuosina 2014 ja 2015 unionissa ei pidätetty yhtään Marshallinsaarten kansalaista laittoman oleskelun perusteella, yhdeltäkään sen kansalaiselta ei evätty pääsyä unioniin sen rajoilla eikä yhtäkään sen kansalaista koskevaa palautuspäätöstä tehty. Marshallinsaarten kansalaiset eivät myöskään ole jättäneet turvapaikkahakemuksia. Tältä osin maa ei muodosta minkäänlaista laittomaan maahanmuuttoon, turvallisuuteen tai yleiseen järjestykseen liittyvää uhkaa.

Esittelijän mielestä on tärkeää ottaa huomioon, että viisumivapaus lähentäisi eurooppalaisia ja Tyynenmeren alueen kansoja. Viisumivapaussopimuksen ansiosta kansalaiset hyötyvät täysin AKT:n ja EU:n välisestä kumppanuudesta ja voivat osallistua siihen matkustamalla edulliseen hintaan ja helpommin.

Esittelijä pitääkin tältä osin myönteisenä AKT:n ja EU:n yhteisen parlamentaarisen edustajakokouksen jäsenten roolia, sillä he ovat laajalti myötävaikuttaneet kyseisen sopimuksen tekemiseen. Sopimus helpottaa myös heidän osallistumistaan AKT:n ja EU:n yhteisen parlamentaarisen edustajakokouksen kokouksiin.

**

Sopimuksen täytäntöönpano ja seuranta

Sopimuksen täytäntöönpanossa ja seurannassa esittelijä kehottaa komissiota seuraamaan kaikkea kehitystä perusteissa, jotka alun perin johtivat Marshallinsaarten siirtämiseen asetuksen (EU) N:o 509/2014 liitteestä I liitteeseen II. Näihin perusteisiin kuuluvat laittomaan maahanmuuttoon sekä yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvien seikkojen lisäksi myös unionin ulkosuhteisiin asianomaisen kolmannen maan kanssa liittyvät seikat, mukaan lukien erityisesti ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamiseen liittyvät seikat.

Esittelijä kehottaa lisäksi komissiota ja Marshallinsaarten viranomaisia varmistamaan viisumivapauden täysimääräisen vastavuoroisuuden, jotta kaikkia kansalaisia ja erityisesti unionin kansalaisia kohdeltaisiin tasavertaisesti.

Esittelijä pyytää kiinnittämään huomiota siihen, että sopimuksen hallinnointia käsittelevässä sekakomiteassa (6 artikla) unionia edustaa ainoastaan komissio. Unionin kansalaisten suoraan valitsemana toimielimenä sekä demokratian, ihmisoikeuksien ja unionin perusperiaatteiden vaalijana parlamentti voitaisiin ottaa mukaan sekakomitean työhön. Esittelijä kehottaa jälleen kerran komissiota tarkastelemaan sopimusten hallinnointia käsittelevien sekakomiteoiden kokoonpanoa tulevia sopimuksia varten.

Esittelijä ei ole vakuuttunut, että viisumivapaussopimusten allekirjoittaminen ja niiden soveltamisen aloittaminen väliaikaisesti ennen parlamentin hyväksyntää on paras mahdollinen käytäntö. Hän huomauttaa, että tämä käytäntö kaventaa parlamentin liikkumavaraa ja on ongelmallinen myös siksi, ettei parlamentille tiedoteta kahdenvälisten neuvottelujen etenemisestä.

**

Erityiset säännökset

Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin erityistilanne otetaan huomioon tehdyn sopimuksen johdanto-osan kappaleissa. Yhdistynyt kuningaskunta ja Irlanti eivät näin ollen osallistu kyseiseen sopimukseen eivätkä sen määräykset sido niitä.

Myös Norjan, Islannin, Sveitsin ja Liechtensteinin tiivis osallistuminen Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen mainitaan sopimukseen liitetyssä yhteisessä julistuksessa. Julistuksessa näiden maiden viranomaisia kehotetaan tekemään Marshallinsaarten tasavallan kanssa viipymättä kahdenvälisiä lyhytaikaista oleskelua koskevia viisumivapaussopimuksia, joiden ehdot vastaavat tämän sopimuksen ehtoja.

Sopimuksessa on määräyksiä sen alueellisesta soveltamisesta: sopimuksen määräyksiä sovelletaan Ranskan ja Alankomaiden osalta ainoastaan niiden Euroopassa sijaitseviin alueisiin.

**

Esittelijä suosittelee, että kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan jäsenet antavat tukensa tälle mietinnölle ja että Euroopan parlamentti antaa hyväksyntänsä.

ASIAN KÄSITTELYASIASTA VASTAAVASSA VALIOKUNNASSA

Otsikko

EU:n ja Marshallinsaarten tasavallan välisen lyhytaikaista oleskelua koskevan viisumivapaussopimuksen tekeminen

Viiteasiakirjat

09775/2016 – C8-0252/2016 – COM(2016)01882016/0103(NLE)

Kuuleminen / hyväksyntäpyyntö (pvä)

4.7.2016

 

 

 

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

LIBE

7.7.2016

 

 

 

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

AFET

7.7.2016

 

 

 

Valiokunnat, jotka eivät antaneet lausuntoa

       Päätös tehty (pvä)

AFET

24.5.2016

 

 

 

Esittelijä(t)

       Nimitetty (pvä)

Mariya Gabriel

23.5.2016

 

 

 

Valiokuntakäsittely

12.10.2016

8.11.2016

 

 

Hyväksytty (pvä)

8.11.2016

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

43

4

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Martina Anderson, Gerard Batten, Malin Björk, Michał Boni, Caterina Chinnici, Rachida Dati, Tanja Fajon, Mariya Gabriel, Kinga Gál, Ana Gomes, Nathalie Griesbeck, Jussi Halla-aho, Sophia in ‘t Veld, Barbara Kudrycka, Marju Lauristin, Juan Fernando López Aguilar, Roberta Metsola, Claude Moraes, Péter Niedermüller, Judith Sargentini, Birgit Sippel, Csaba Sógor, Helga Stevens, Traian Ungureanu, Bodil Valero, Udo Voigt, Beatrix von Storch, Josef Weidenholzer, Cecilia Wikström, Kristina Winberg, Tomáš Zdechovský

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Vilija Blinkevičiūtė, Kostas Chrysogonos, Carlos Coelho, Anna Maria Corazza Bildt, Pál Csáky, Miriam Dalli, Daniel Dalton, Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Ska Keller, Miltiadis Kyrkos, Jeroen Lenaers, Ulrike Lunacek, Andrejs Mamikins, Axel Voss

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (200 art. 2 kohta)

Agnieszka Kozłowska-Rajewicz, Maria Noichl

Jätetty käsiteltäväksi (pvä)

15.11.2016

LOPULLINEN ÄÄNESTYS NIMENHUUTOÄÄNESTYKSENÄASIASTA VASTAAVASSA VALIOKUNNASSA

43

+

ALDE

Nathalie Griesbeck, Cecilia Wikström, Sophia in 't Veld

ECR

Daniel Dalton, Jussi Halla-aho, Helga Stevens

GUE

Martina Anderson, Malin Björk, Kostas Chrysogonos

PPE

Michał Boni, Carlos Coelho, Anna Maria Corazza Bildt, Pál Csáky, Rachida Dati, Mariya Gabriel, Kinga Gál, Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Agnieszka Kozłowska-Rajewicz, Barbara Kudrycka, Jeroen Lenaers, Roberta Metsola, Csaba Sógor, Traian Ungureanu, Axel Voss, Tomáš Zdechovský

S&D

Vilija Blinkevičiūtė, Caterina Chinnici, Miriam Dalli, Tanja Fajon, Ana Gomes, Miltiadis Kyrkos, Marju Lauristin, Juan Fernando López Aguilar, Andrejs Mamikins, Claude Moraes, Péter Niedermüller, Maria Noichl, Birgit Sippel, Josef Weidenholzer

VERTS/ALE

Ska Keller, Ulrike Lunacek, Judith Sargentini, Bodil Valero

4

-

EFDD

Gerard Batten, Kristina, Winberg, Beatrix von Storch

NI

Udo Voigt,

 

0

 

 

Symbolien selitys:

+  :  puolesta

-  :  vastaan

0  :  tyhjää