ΣΥΣΤΑΣΗ σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου που αφορά την καταγγελία της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ένωσης των Κομορών

6.3.2018   - (14423/2017 – C8-0447/2017 – 2017/0241(NLE)) - ***

Επιτροπή Αλιείας
Εισηγητής: João Ferreira

Διαδικασία : 2017/0241(NLE)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A8-0058/2018
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A8-0058/2018
Ψηφοφορία :
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου που αφορά την καταγγελία της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ένωσης των Κομορών

(14423/17 – C8-0447/2017 – 2017/0241(NLE))

(Έγκριση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–  έχοντας υπόψη το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου (14423/2017),

–  έχοντας υπόψη τη συμφωνία αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ένωσης των Κομορών[1],

–  έχοντας υπόψη την αίτηση έγκρισης που υπέβαλε το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 43 και το άρθρο 218 παράγραφος 6 δεύτερο εδάφιο στοιχείο α), της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C8-0447/2017),

–  έχοντας υπόψη το μη νομοθετικό ψήφισμά του της ...[2] σχετικά με το σχέδιο απόφασης,

–  έχοντας υπόψη το άρθρο 99 παράγραφοι 1 και 4, καθώς και το άρθρο 108 παράγραφος 7 του Κανονισμού του,

–  έχοντας υπόψη τη σύσταση της Επιτροπής Αλιείας και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανάπτυξης (A8-0058/2018),

1.  εγκρίνει την καταγγελία της συμφωνίας·

2.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, καθώς και στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών και της Ένωσης των Κομορών.

  • [1]  ΕΕ L 290 της 20.10.2006, σ. 7.
  • [2]  Κείμενα που εγκρίθηκαν την ημερομηνία αυτή, P8_TA(0000)0000.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η Ένωση των Κομορών (Κομόρες) είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελούμενο από τρία κύρια νησιά, στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό, στην ακτή της Ανατολικής Αφρικής. Στο αρχιπέλαγος, που είναι ανεξάρτητο από το 1975, ανήκει κι ένα τέταρτο νησί, η Μαγιότ, που επέλεξε τη γαλλική κυριαρχία.

Με βάση τα στοιχεία του 2013, οι Κομόρες έχουν πληθυσμό περίπου 734.000 κατοίκους. Λαμβανομένων υπόψη του ιστορικού πλαισίου, της πολιτικής αστάθειας και της δυσκολίας πρόσβασης σε πόρους, οι Κομόρες έχουν αξιολογηθεί ως λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα, με οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικές επιχορηγήσεις και τεχνική υποστήριξη.

Ο τομέας της αλιείας είναι ο δεύτερος σημαντικότερος μετά τη γεωργία στη χώρα αυτή, και του αποδίδεται στρατηγική προτεραιότητα. Στον τομέα αναλογεί το 10 % της απασχόλησης και το 8 % του ΑΕγχΠ (στοιχεία 2013). Τα αριθμητικά αυτά στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν μείωση της σημασίας του τομέα, όσον αφορά τη βαρύτητά του στην απασχόληση και την οικονομία, λόγω της ευαισθησίας του σε εξωτερικούς παράγοντες – όλες οι εγχώριες επιχειρήσεις (8.000 αλιείς) είναι βιοτεχνίες μικρής κλίμακας και χρησιμοποιούν μικρά σκάφη από ίνες υάλου, μήκους 6-7 μέτρων, με κινητήρες η ισχύς των οποίων δεν υπερβαίνει τους 25 ίππους, εξοπλισμένα με εντελώς στοιχειώδη τεχνικά μέσα, ή μη μηχανοκίνητες πιρόγες.

Τα εκμεταλλεύσιμα αλιευτικά αποθέματα στην ΑΟΖ των Κομορών – τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως μεγάλα πελαγίσια ψάρια (τόνο και ξιφία) – εκτιμώνται σε 33.000 τόνους ετησίως· ωστόσο τα ετήσια αλιεύματα των τοπικών αλιέων ανέρχονται σε 16.000 τόνους περίπου. Οι υπόλοιπες ποσότητες ψαριών αλιεύονται από αλλοδαπό βιομηχανικό στόλο, που τις εκφορτώνει αλλού. Η μεταποίηση των αλιευμάτων πραγματοποιείται επίσης εκτός των Κομορών, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών που αλιεύονται από τον τοπικό στόλο.

Οι διμερείς σχέσεις στον τομέα της αλιείας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και των προκατόχων της) και των Κομορών χρονολογούνται από το 1988. Ωστόσο, από το 2006 και μετά, οι σχέσεις ρυθμίζονται από συμφωνία αλιευτικής σύμπραξης, οι χρηματικές αντιπαροχές της οποίας έχουν δύο χωριστές συνιστώσες: πρόσβαση στους αλιευτικούς πόρους· τομεακή στήριξη με ανάπτυξη των τοπικών ικανοτήτων.

Η συμφωνία που αποτελεί αντικείμενο της παρούσας έκθεσης αφορά συνολική χρηματική αντιπαροχή ύψους 1 845 750 EUR, όπου το 49 % περίπου συνιστά τομεακή υποστήριξη. Η συμφωνία αυτή επέτρεψε την παραχώρηση 45 αδειών για τα σκάφη αλιείας τόνου και 25 αδειών για παραγαδιάρικα επιφανείας (οι άδειες επιμερίζονται μεταξύ της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας). Η εν λόγω συμφωνία απαιτούσε, επιπλέον, να απασχολείται στα σκάφη της ΕΕ που δραστηριοποιούνταν στο πλαίσιό της ένας ελάχιστος αριθμός μελών πληρώματος από τις Κομόρες, και περιλάμβανε ρήτρα αποκλειστικότητας για τα αλιευόμενα είδη.

Ανεξάρτητα από τους όρους της συμφωνίας και το συναφές πρωτόκολλο, η πρακτική εφαρμογή της είχε ορισμένους περιορισμούς – με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναφορά στην πειρατεία – που οδήγησαν στη μη χρήση των εν λόγω αδειών αλιείας. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι οι Κομόρες προέβαιναν σε πράξεις αντίθετες προς τον κανονισμό για την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας, συγκεκριμένα επιτρέποντας την αλλαγή σημαίας σε σκάφη που επιδίδονταν σε ΠΛΑ αλιεία, υποχρέωσε την ΕΕ να αποστείλει κοινοποίηση στις Κομόρες, τον Οκτώβριο του 2015, σχετικά με το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν μη συνεργαζόμενη χώρα – κάτι που τελικά έγινε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2017 (με το σύστημα της «κόκκινης κάρτας»).

Δεδομένου ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν υπήρξε αντίδραση από την πλευρά των αρχών των Κομορών, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνουν την καταγγελία της παρούσας συμφωνίας.

Μολονότι ο εισηγητής δεν διαφωνεί γενικά με την καταγγελία αυτή, θεωρεί σκόπιμο να επιστήσει την προσοχή σε δύο ζητήματα: την ιδιαίτερα επισφαλή κοινωνική κατάσταση στις Κομόρες· και ορισμένες αξιολογήσεις που πραγματοποιήθηκαν από οργανισμούς του ΟΗΕ, στις οποίες ασκείται κριτική για τη θέση ισχύος της ΕΕ κατά τη σύναψη συμφωνιών και τον καθορισμό των τιμών των αλιευμάτων (κάτω από την εκτιμώμενη χονδρική τιμή για τον τόνο), και αναφέρεται ότι οι συμπράξεις απέτυχαν να στηρίξουν την ανάπτυξη του τοπικού κλάδου.

Πράγματι, ο εισηγητής θα ήθελε να υπογραμμίσει ότι, κατά τα τριάντα περίπου έτη που η ΕΕ διατηρούσε αλιευτικές συμφωνίες με τις Κομόρες – οι οποίες περιλάμβαναν στοιχεία συνεργασίας και υποστήριξης για την ανάπτυξη του τομέα στη χώρα αυτή – δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθούν πιο απτά αποτελέσματα όσον αφορά την ανάπτυξη του τομέα της αλιείας των Κομορών, ούτε στο επίπεδο της ικανότητας παρακολούθησης και επιτήρησης, ούτε στο επίπεδο της επιστημονικής ανάπτυξης, ούτε στο επίπεδο της τεχνικής κατάρτισης των αλιέων και των παρατηρητών, μεταξύ άλλων.

Η αξιολόγηση αυτή επιβάλλει να υποβληθούν, στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης, προτάσεις που θα συμβάλουν στη συνέχιση της αναπτυξιακής βοήθειας και στη διευκόλυνση της βελτίωσης των συνθηκών αλιείας στις Κομόρες, στη βελτίωση των συναφών δραστηριοτήτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αλιέων και των αλιευτικών κοινοτήτων.

Είναι, επομένως, σημαντικό στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να διατηρηθεί η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των Κομορών – ιδίως όσον αφορά την αναπτυξιακή πολιτική – η πολιτική της ΕΕ και των κρατών μελών της για τη συγκεκριμένη χώρα να επικεντρώνεται στις στρατηγικές προτεραιότητές της, ουσιαστικό στοιχείο των οποίων αποτελεί ο τομέας της αλιείας. Συνεπώς, η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί τη χορήγηση ενισχύσεων στις Κομόρες, που επιτρέπουν, μεταξύ άλλων:

  τη βελτίωση του συστήματος διοίκησης και διακυβέρνησης της αλιείας, από νομική άποψη, στη θεσμική δομή, στην ανάπτυξη των ανθρωπίνων πόρων (αλιείς, επιστήμονες, δημοσιονομικοί φορείς, λοιποί), στην εμπορική και την πολιτιστική αξιοποίηση των παραδοσιακών αλιευτικών μεθόδων και αλιευμάτων των Κομορών·

  την ανάπτυξη της ικανότητας παρακολούθησης και της επιστημονικής ικανότητας, της ικανότητας προστασίας των παράκτιων ζωνών, της δημοσιονομικής ικανότητας, της ικανότητας επιτήρησης και της ικανότητας ποιοτικού ελέγχου·

  τη δημιουργία ή την ανακαίνιση εγκαταστάσεων κατάψυξης, διανομής και μεταποίησης ιχθύων·

  την κατασκευή και την ενίσχυση υποδομών εκφόρτωσης και ασφάλειας στους λιμένες και ζύγισης·

  την προώθηση της ανανέωσης του αλιευτικού στόλου μικρής κλίμακας, όσον αφορά την ασφάλεια, την ικανότητα παραμονής στη θάλασσα και την αλιευτική ικανότητα.

Ο εισηγητής εκτιμά ότι οι συμφωνίες βιώσιμης αλιείας που συνάπτει η ΕΕ με τρίτες χώρες θα πρέπει να αποφέρουν αμοιβαία οφέλη, και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνουν ως προτεραιότητες την ενίσχυση της κυριαρχίας των τρίτων χωρών όσον αφορά τα αλιεύματά τους, την ανάπτυξη συναφών οικονομικών δραστηριοτήτων και την προστασία των θαλάσσιων πόρων, των αλιευτικών κοινοτήτων και των εργαζομένων. Η εξέλιξη αυτή, και όχι η εξάντληση των πόρων, αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο καταπολέμησης της ΠΛΑ αλιείας.

Ο εισηγητής ζητεί, ακόμη, να κοινοποιείται αμέσως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε εξέλιξη σε σχέση με τη διαδικασία αυτή.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Ανάπτυξης (21.2.2018)

προς την Επιτροπή Αλιείας

σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για την καταγγελία της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ένωσης των Κομορών
(14423/17 – C8-0447/2017/0241(NLE))

Συντάκτης γνωμοδότησης: Norbert Neuser

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η παράνομη, λαθραία και άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία έχει αναγνωριστεί ευρέως ως σημαντικό περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Πρόκειται για σημαντική απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, αθέμιτη πρακτική έναντι των αλιέων που αλιεύουν κατά τρόπο υπεύθυνο, καθώς και στρέβλωση της αγοράς για τα προϊόντα αλιείας. Η καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας αποτελεί καίριο μέσο για την επίτευξη της βιώσιμης διαχείρισης των παγκόσμιων αλιευτικών πόρων.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε ΠΛΑ αλιεία. Με περιορισμένη ικανότητα για έλεγχο και εποπτεία των υδάτων τους, στοχεύονται συνήθως από ΠΛΑ αλιείς, γεγονός που αποσταθεροποιεί περαιτέρω τη διαχείριση των αλιευτικών τους πόρων. Η αδύναμη διακυβέρνηση και τα υψηλά επίπεδα της ΠΛΑ αλιείας συνήθως συμβαδίζουν. Τέλος, η ΠΛΑ αλιεία στερεί από τις αναπτυσσόμενες χώρες έσοδα και τρόφιμα.

Μια σειρά από διεθνείς νομικές πράξεις αποτελούν τη βάση για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας. Αυτές συμπίπτουν με την πρωταρχική ευθύνη του παράκτιου κράτους για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία των αλιευτικών δραστηριοτήτων στα ύδατά του, με την επιφύλαξη της υποχρέωσης της δέουσας επιμέλειας των κρατών σημαίας.

Η καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας αποτελεί επίσης προτεραιότητα για την ατζέντα αναπτυξιακής συνεργασίας, όπως καταδεικνύεται από τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 14 («ΣΒΑ 14») για τη διατήρηση και την αειφόρο εκμετάλλευση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων για βιώσιμη ανάπτυξη. Ο ΣΒΑ 14, στόχος 4, ζητεί τον τερματισμό της υπεραλίευσης, της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας και των καταστροφικών αλιευτικών πρακτικών.

Επίσης, σε πολλά ψηφίσματά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη για περαιτέρω δράση για την καταπολέμηση όλων των μορφών παράνομης, μη δηλωθείσας και ανεξέλεγκτης αλιείας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε τον κανονισμό (ΕΚ) 1005/2008 («κανονισμός ΠΛΑ»), που περιλαμβάνει μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων, συμπεριλαμβανομένου και του διαλόγου, για την αντιμετώπιση των μη συνεργαζόμενων χωρών.

Ο εισηγητής σας είναι ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας για μη συνεργαζόμενη τρίτη χώρα βάσει του κανονισμού ΠΛΑ όσον αφορά την Ένωση των Κομορών και, ως εκ τούτου, υποστηρίζει την πρόταση να καταγγελθεί η αλιευτική συμφωνία με τη χώρα αυτή.

Πέραν τούτου, ο εισηγητής υποστηρίζει τον συνεχή πολιτικό διάλογο με τις αρχές της Ένωσης των Κομορών, με στόχο τη βελτίωση της διακυβέρνησης της αλιείας της χώρας. Ο εισηγητής προτείνει επίσης να αναπροσανατολιστεί η βοήθεια που έλαβε η εν λόγω χώρα δυνάμει άλλων ενωσιακών χρηματοδοτικών μέσων, προκειμένου ο πληθυσμός να μην καταβάλλει το κόστος για την κατάσταση αυτή.

******

Η Επιτροπή Ανάπτυξης καλεί την Επιτροπή Αλιείας, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να συστήσει την έγκριση από το Κοινοβούλιο του σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου για την καταγγελία της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ένωσης των Κομορών.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Τίτλος

Απόφαση του Συμβουλίου για την καταγγελία της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ένωσης των Κομορών, που εγκρίθηκε βάσει του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1563/2006 του Συμβουλίου της 5ης Οκτωβρίου 2006

Έγγραφα αναφοράς

14423/2017 – C8-0447/2017 – COM(2017)05562017/0241(NLE)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

 

PECH

 

 

 

 

Γνωμοδότηση της

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

DEVE

15.1.2018

Συντάκτης(τρια) γνωμοδότησης

       Ημερομηνία ορισμού

Norbert Neuser

11.12.2017

Εξέταση στην επιτροπή

25.1.2018

 

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

20.2.2018

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

19

1

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Mireille D’Ornano, Nirj Deva, Doru-Claudian Frunzulică, Enrique Guerrero Salom, Maria Heubuch, Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Arne Lietz, Norbert Neuser, Vincent Peillon, Cristian Dan Preda, Lola Sánchez Caldentey, Paavo Väyrynen, Bogdan Brunon Wenta, Anna Záborská, Željana Zovko, Ελένη Θεοχάρους, Ελευθέριος Συναδινός

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Thierry Cornillet, Paul Rübig, Rainer Wieland

ΤΕΛΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

19

+

ALDE

Thierry Cornillet, Paavo Väyrynen

ECR

Nirj Deva, Eleni Theocharous

EFDD

Mireille D'Ornano

GUE/NGL

Lola Sánchez Caldentey

PPE

Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Cristian Dan Preda, Paul Rübig, Bogdan Brunon Wenta, Rainer Wieland, Anna Záborská, Željana Zovko

S&D

Doru-Claudian Frunzulică, Enrique Guerrero Salom, Arne Lietz, Norbert Neuser, Vincent Peillon

VERTS/ALE

Maria Heubuch

1

-

NI

Eleftherios Synadinos

0

0

 

 

Υπόμνημα των χρησιμοποιούμενων συμβόλων:

+  :  υπέρ

-  :  κατά

0  :  αποχή

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Τίτλος

Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την καταγγελία της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ένωσης των Κομορών, που εγκρίθηκε βάσει του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1563/2006 του Συμβουλίου της 5ης Οκτωβρίου 2006

Έγγραφα αναφοράς

14423/2017 – C8-0447/2017 – COM(2017)05562017/0241(NLE)

Ημερομηνία διαβούλευσης / αίτησης έγκρισης

18.12.2017

 

 

 

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

PECH

15.1.2018

 

 

 

Γνωμοδοτικές επιτροπές

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

DEVE

15.1.2018

BUDG

15.1.2018

 

 

Αποφάσισε να μη γνωμοδοτήσει

       Ημερομηνία της απόφασης

BUDG

9.10.2017

 

 

 

Εισηγητές

       Ημερομηνία ορισμού

João Ferreira

13.10.2017

 

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

28.11.2017

24.1.2018

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

27.2.2018

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

20

0

2

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Clara Eugenia Aguilera García, Alain Cadec, David Coburn, Linnéa Engström, João Ferreira, Sylvie Goddyn, Mike Hookem, Carlos Iturgaiz, Werner Kuhn, António Marinho e Pinto, Gabriel Mato, Norica Nicolai, Liadh Ní Riada, Ulrike Rodust, Annie Schreijer-Pierik, Remo Sernagiotto, Isabelle Thomas, Ruža Tomašić, Peter van Dalen, Jarosław Wałęsa

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Norbert Erdős

Αναπληρωτές (άρθρο 200, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Liliana Rodrigues

Ημερομηνία κατάθεσης

6.3.2018

ΤΕΛΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΛΗΣΗΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

20

+

ALDE

António Marinho e Pinto, Norica Nicolai

ECR

Peter van Dalen, Remo Sernagiotto, Ruža Tomašić

ENF

Sylvie Goddyn

GUE/NGL

João Ferreira, Liadh Ní Riada

PPE

Alain Cadec, Norbert Erdős, Carlos Iturgaiz, Werner Kuhn, Gabriel Mato, Annie Schreijer-Pierik, Jarosław Wałęsa

S&D

Clara Eugenia Aguilera García, Liliana Rodrigues, Ulrike Rodust, Isabelle Thomas

VERTS/ALE

Linnéa Engström

0

-

 

 

2

0

EFDD

David Coburn, Mike Hookem

Υπόμνημα των χρησιμοποιούμενων συμβόλων:

+  :  υπέρ

-  :  κατά

0  :  αποχή

Τελευταία ενημέρωση: 8 Μαρτίου 2018
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου