RAPORT referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului în ceea ce privește sprijinul acordat reformelor structurale din statele membre

11.10.2018 - (COM(2017)0826 – C8-0432/2017 – 2017/0336(COD)) - ***I

Comisia pentru dezvoltare regională
Raportori: Lambert van Nistelrooij, Constanze Krehl

Procedură : 2017/0336(COD)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A8-0316/2018
Texte depuse :
A8-0316/2018
Dezbateri :
Texte adoptate :

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului în ceea ce privește sprijinul acordat reformelor structurale din statele membre

(COM(2017)0826 – C8-0432/2017 – 2017/0336(COD))

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

Parlamentul European,

–  având în vedere propunerea Comisiei prezentată Parlamentului European și Consiliului (COM(2017)0826),

–  având în vedere articolul 294 alineatul (2), articolul 175 al treilea paragraf și articolul 177 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în temeiul cărora propunerea a fost prezentată de către Comisie (C8-0432/2017),

–  având în vedere articolul 294 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

–  având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European din 14 martie 2018[1],

–  după consultarea Comitetului Regiunilor,

–  având în vedere articolul 59 din Regulamentul său de procedură,

–  având în vedere raportul Comisiei pentru dezvoltare regională, precum și avizul Comisiei pentru bugete, al Comisiei pentru control bugetar, al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie, al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală și al Comisiei pentru drepturile femeii și egalitatea de gen (A8-0316/2018),

1.  respinge propunerea Comisiei;

2.  invită Comisia să își retragă propunerea;

3.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei, precum și parlamentelor naționale poziția Parlamentului.

  • [1]  Nepublicat încă în Jurnalul Oficial.

EXPUNERE DE MOTIVE

Această propunere, adoptată de Comisie la 6 decembrie 2017, urmărește să modifice Regulamentul privind dispozițiile comune (RDC) cu scopul de a permite ca rezerva de performanță (6 % din resursele alocate pentru FEDR, FSE și Obiectivul investiții pentru locuri de muncă și creștere din Fondul de coeziune, FEADR și FEPAM) să fie utilizată pentru reforme structurale în locul „priorităților specifice” prevăzute în acordurile de parteneriat. În special, propunerea urmărește să introducă articolul 22 alineatul (1a), articolul 22 alineatul (8) și articolul 23a în RDC, stabilind principiile și procedurile privind utilizarea fondurilor politicii de coeziune pentru reformele structurale. În plus, modificările care rezultă afectează dispozițiile RDC în ceea ce privește obiectivul său, definițiile și obligațiile de raportare corespunzătoare.

Coraportorii au analizat propunerea cu cea mai mare atenție și au ajuns la concluzia că ar trebui respinsă.

Deși Parlamentul European nu a sprijinit inițial conceptul de rezervă de performanță la adoptarea pachetului actual de coeziune, coraportorii consideră că este important ca fondurile din rezerva de performanță să fie cheltuite conform intenției inițiale, pentru proiecte de coeziune, și să nu fie realocate în favoarea reformelor structurale. Acest lucru nu înseamnă că reformele structurale nu sunt importante: în alte contexte, Comisia pentru dezvoltare regională a sprijinit o creștere a bugetului pentru reformele structurale. Însă autoritățile locale și părțile interesate se bazează, în majoritatea cazurilor, pe procentul de 6 % alocat în rezerva de performanță pentru a finanța proiecte care sunt deja planificate până la sfârșitul acestei perioade de programare.

Comisia pentru dezvoltare regională a organizat o serie de consultări cu privire la această propunere, inclusiv schimburi de opinii în cadrul comisiei cu vicepreședintele Dombrovskis al Comisiei Europene, serviciile Comisiei Europene (atât Serviciul de sprijin pentru reforme structurale, cât și DG REGIO), Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor, Președinția Consiliului și Curtea de Conturi Europeană. Coraportorii au impresia generală că sprijinul pentru propunere este foarte slab la toate nivelurile, foarte puține părți interesate susținând propunerea de realocare opțională a rezervei de performanță pentru a finanța reforme structurale.

AVIZ al Comisiei pentru bugete (30.8.2018)

destinat Comisiei pentru dezvoltare regională

referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului în ceea ce privește sprijinul acordat reformelor structurale din statele membre

(COM(2017)0826 – C8-0432/2017 – 2017/0336(COD))

Raportor pentru aviz (*): Jens Geier

(*)  Procedura comisiilor asociate – articolul 54 din Regulamentul de procedură

JUSTIFICARE SUCCINTĂ

Raportorul ia act de propunerea Comisiei de a oferi statelor membre posibilitatea de a aloca integral sau parțial rezerva de performanță inclusă în regulament pentru a sprijini angajamentele statelor membre în ceea ce privește reformele structurale. Decizia de a utiliza rezerva de performanță pentru reformele structurale ar fi în totalitate la discreția statelor membre, de la care se solicită o propunere oficială pentru această realocare. Propunerea trebuie să includă măsuri pentru punerea în aplicare a reformelor, etapele, obiectivele și un calendar. Comisia ar evalua propunerea și ar adopta o decizie prin intermediul unui act de punere în aplicare.

Posibilitatea de a utiliza rezerva de performanță pentru reformele structurale contravine în mod clar scopului său inițial și obiectivului politicii de coeziune, întrucât rezerva de performanță a fost instituită pentru a aloca fonduri programelor finanțate din fondurile ESI care și-au atins obiectivele de etapă. Întrucât Comisia va efectua o examinare a acestor programe în 2019, programele s-au concentrat asupra atingerii obiectivelor de etapă și au luat în calcul fondurile din rezerva de performanță. Dacă acum statele membre pot decide să utilizeze rezerva în alte scopuri, este posibil ca programele de coeziune să se confrunte cu insecuritate financiară și întârzieri ale punerii în aplicare. Măsurile care încurajează succesul programelor finanțate din fondurile ESI ar dispărea.

În plus, regulamentul de modificare subordonează politica de coeziune semestrului european, chiar dacă aceasta are propriile sale obiective stabilite în tratat.

Alegerea aplicării gestiunii directe pentru sprijinirea reformelor structurale utilizând fonduri care erau destinate politicii de coeziune ar încălca și principiul de cofinanțare al politicii de coeziune.

De asemenea, Comisia nu definește în mod clar reformele structurale în propunerea sa, fapt care face ca realocarea fondurilor din rezerva de performanță să fie și mai neclară.

În cele din urmă, Comisia își justifică propunerea susținând că ar servi drept proiect-pilot pentru următorul CFM. Totuși, rezultatele din această etapă-pilot nu vor putea fi luate în considerare la elaborarea următorului CFM.

Având în vedere toate acestea, raportorul propune respingerea propunerii Comisiei, întrucât este cea mai bună modalitate de a garanta o politică de coeziune eficientă, autonomă și de succes.

******

Comisia pentru bugete invită Comisia pentru dezvoltare regională, care este comisie competentă, să propună respingerea propunerii Comisiei.

PROCEDURA COMISIEI SESIZATE PENTRU AVIZ

Titlu

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului

Referințe

COM(2017)0826 – C8-0432/2017 – 2017/0336(COD)

Comisie competentă

Data anunțului în plen

REGI

14.12.2017

 

 

 

Aviz emis de către

Data anunțului în plen

BUDG

14.12.2017

Comisii asociate - data anunțului în plen

19.4.2018

Raportor pentru aviz:

Data numirii

Jens Geier

23.4.2018

Examinare în comisie

19.6.2018

10.7.2018

 

 

Data adoptării

29.8.2018

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

30

1

2

Membri titulari prezenți la votul final

Nedzhmi Ali, Jean Arthuis, Reimer Böge, Gérard Deprez, Manuel dos Santos, José Manuel Fernandes, Eider Gardiazabal Rubial, Jens Geier, Esteban González Pons, Ingeborg Gräßle, Iris Hoffmann, Monika Hohlmeier, John Howarth, Bernd Kölmel, Zbigniew Kuźmiuk, Vladimír Maňka, Jan Olbrycht, Younous Omarjee, Răzvan Popa, Paul Rübig, Petri Sarvamaa, Patricija Šulin, Indrek Tarand, Isabelle Thomas, Inese Vaidere, Daniele Viotti, Tiemo Wölken, Marco Zanni

Membri supleanți prezenți la votul final

Xabier Benito Ziluaga, Janusz Lewandowski, Ivana Maletić, Ivan Štefanec, Marco Valli

VOT FINAL PRIN APEL NOMINAL ÎN COMISIA SESIZATĂ PENTRU AVIZ

30

+

ALDE

Jean Arthuis

ECR

Zbigniew Kuźmiuk

EFDD

Marco Valli

ENF

Marco Zanni

GUE/NGL

Xabier Benito Ziluaga, Younous Omarjee

PPE

Reimer Böge, José Manuel Fernandes, Esteban González Pons, Ingeborg Gräßle, Monika Hohlmeier, Janusz Lewandowski, Ivana Maletić, Jan Olbrycht, Paul Rübig, Petri Sarvamaa, Ivan Štefanec, Patricija Šulin, Inese Vaidere

S&D

Eider Gardiazabal Rubial, Jens Geier, Iris Hoffmann, John Howarth, Vladimír Maňka, Răzvan Popa, Manuel dos Santos, Isabelle Thomas, Daniele Viotti, Tiemo Wölken

VERTS/ALE

Indrek Tarand

1

-

ALDE

Nedzhmi Ali

2

0

ALDE

Gérard Deprez

ECR

Bernd Kölmel

Legenda simbolurilor utilizate:

+  :  pentru

-  :  împotrivă

0  :  abțineri

AVIZ al Comisiei pentru control bugetar (4.10.2018)

destinat Comisiei pentru dezvoltare regională

referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului în ceea ce privește sprijinul acordat reformelor structurale din statele membre

(COM(2017)0826 – C8-0432/2017 – 2017/0336(COD))

Raportor pentru aviz: Derek Vaughan

JUSTIFICARE SUCCINTĂ

Raportorul ia act de propunerea Comisiei de a oferi statelor membre posibilitatea de a aloca integral sau parțial rezerva de performanță inclusă în Regulamentul privind dispozițiile comune (RDC) pentru a sprijini angajamentele statelor membre în ceea ce privește reformele structurale. Decizia de a utiliza rezerva de performanță pentru reformele structurale ar fi în totalitate la discreția statelor membre, care trebuie să prezinte o propunere oficială pentru această realocare. Propunerea trebuie să includă măsuri pentru punerea în aplicare a reformelor, etapele, obiectivele și un calendar. Comisia ar evalua propunerea și ar adopta o decizie prin intermediul unui act de punere în aplicare.

Semestrul european are ca obiectiv să permită coordonarea politicilor economice ale statelor membre prin:

• asigurarea unor finanțe publice solide (evitarea datoriei publice excesive);

• prevenirea dezechilibrelor macroeconomice excesive în UE;

• sprijinirea reformelor structurale pentru a crea mai multe locuri de muncă și creștere economică, precum și

• stimularea investițiilor. 

Autoritățile din statele membre își stabilesc planuri pentru modul în care utilizează fondurile provenite din fondurile structurale și de investiții europene între 2014 și 2020 în acordurile de parteneriat, cu aprobarea ulterioară a Comisiei Europene.

Este responsabilitatea statelor membre să propună programe și proiecte concrete cu privire la fondurile structurale și de investiții europene care vor fi cheltuite.

Rezerva de performanță are ca scop facilitarea concentrării asupra performanței și realizării obiectivelor strategiei Uniunii pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii și constă în 6 % din alocarea totală pentru obiectivul privind investițiile pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă, precum și pentru FEADR și pentru măsurile finanțate în cadrul gestiunii partajate pentru regulamentul FEPAM, stabilite pentru fiecare stat membru.

Posibilitatea de a utiliza rezerva de performanță pentru reformele structurale subminează în mod clar scopul său inițial și obiectivul politicii de coeziune, întrucât rezerva de performanță a fost instituită pentru a aloca fonduri programelor finanțate din fondurile ESI care și-au atins obiectivele de etapă. Întrucât Comisia va efectua o examinare a acestor programe în 2019, programele s-au concentrat asupra atingerii obiectivelor de etapă și au luat în calcul fondurile din rezerva de performanță. Dacă acum statele membre pot decide să utilizeze rezerva în alte scopuri, este posibil ca programele de coeziune să se confrunte cu insecuritate financiară și întârzieri ale punerii în aplicare. Stimulentele care încurajează succesul programelor finanțate din fondurile ESI ar dispărea.

******

Comisia pentru control bugetar recomandă Comisiei pentru dezvoltare regională, care este comisie competentă, să propună respingerea propunerii Comisiei.

PROCEDURA COMISIEI SESIZATE PENTRU AVIZ

Titlu

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului

Referințe

COM(2017)0826 – C8-0432/2017 – 2017/0336(COD)

Comisie competentă

Data anunțului în plen

REGI

14.12.2017

 

 

 

Aviz emis de către

Data anunțului în plen

CONT

14.12.2017

Raportor pentru aviz:

Data numirii

Derek Vaughan

4.9.2018

Data adoptării

4.10.2018

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

10

6

1

Membri titulari prezenți la votul final

Nedzhmi Ali, Inés Ayala Sender, Zigmantas Balčytis, Jonathan Bullock, Luke Ming Flanagan, Ingeborg Gräßle, Arndt Kohn, Georgi Pirinski, José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, Petri Sarvamaa, Claudia Schmidt, Bart Staes, Derek Vaughan, Tomáš Zdechovský, Dennis de Jong

Membri supleanți prezenți la votul final

Jean Arthuis, Richard Ashworth

VOTUL FINAL PRIN APEL NOMINALÎN COMISIA SESIZATĂ PENTRU AVIZ

10

+

ALDE

GUE/NGL

EPP

S&D

Verts/ALE

Jean Arthuis

Luke Ming Flanagan, Dennis de Jong

José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra

Inés Ayala Sender, Zigmantas Balčytis, Arndt Kohn, Georgi Pirinski, Derek Vaughan

Bart Staes

6

-

ALDE

EPP

Nedzhmi Ali

Richard Ashworth, Ingeborg Gräßle, Petri Sarvamaa, Claudia Schmidt, Tomáš Zdechovský

1

0

EFDD

Jonathan Bullock

Legenda simbolurilor utilizate:

+  :  pentru

-  :  împotrivă

0  :  abțineri

AVIZ al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (26.4.2018)

destinat Comisiei pentru dezvoltare regională

referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului în ceea ce privește sprijinul acordat reformelor structurale din statele membre

(COM(2017)0826 – C8-0432/2017 – 2017/0336(COD))

Raportoare pentru aviz: Adina-Ioana Vălean

AMENDAMENTE

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară recomandă Comisiei pentru dezvoltare regională, care este comisie competentă, să ia în considerare următoarele amendamente:

Amendamentul    1

Propunere de regulament

Considerentul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3)  Realocările din rezerva de performanță ar trebui să fie condiționate de respectarea angajamentelor în ceea ce privește realizarea reformelor identificate în cadrul procesului semestrului european. Ar trebui acordată prioritate realizării acelor reforme structurale care sunt de natură să contribuie cel mai mult la reziliența economiilor interne și care își propagă efectele pozitive și asupra altor state membre. Printre acestea se numără reforme ale piețelor produselor și ale forței de muncă, reforme fiscale, dezvoltarea piețelor de capital, reforme de îmbunătățire a mediului de afaceri, precum și investiții în capital uman și reforme ale administrației publice.

(3)  Realocările din rezerva de performanță ar trebui să fie condiționate de respectarea angajamentelor în ceea ce privește realizarea reformelor identificate în cadrul procesului semestrului european. Ar trebui acordată prioritate realizării acelor reforme structurale care sunt de natură să contribuie cel mai mult la reziliența economiilor interne și care își propagă efectele pozitive și asupra altor state membre. Printre acestea se numără reforme ale piețelor produselor și ale forței de muncă, reforme fiscale, dezvoltarea piețelor de capital, reforme de îmbunătățire a mediului de afaceri, precum și investiții în capital uman și reforme ale administrației publice, cu condiția ca aceste reforme să nu aibă drept rezultat scăderea standardelor și a condițiilor de pe piețele muncii, ale producției sau ale produselor în sine.

PROCEDURA COMISIEI SESIZATE PENTRU AVIZ

Titlu

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului

Referințe

COM(2017)0826 – C8-0432/2017 – 2017/0336(COD)

Comisie competentă

Data anunțului în plen

REGI

14.12.2017

 

 

 

Aviz emis de către

Data anunțului în plen

ENVI

14.12.2017

Raportoare pentru aviz:

Data numirii

Adina-Ioana Vălean

26.2.2018

Data adoptării

25.4.2018

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

41

10

3

Membri titulari prezenți la votul final

Marco Affronte, Margrete Auken, Pilar Ayuso, Zoltán Balczó, Biljana Borzan, Lynn Boylan, Paul Brannen, Nessa Childers, Birgit Collin-Langen, Miriam Dalli, Seb Dance, Angélique Delahaye, Mark Demesmaeker, Stefan Eck, Bas Eickhout, José Inácio Faria, Francesc Gambús, Elisabetta Gardini, Gerben-Jan Gerbrandy, Jens Gieseke, Julie Girling, Sylvie Goddyn, Françoise Grossetête, Andrzej Grzyb, Jytte Guteland, Anneli Jäätteenmäki, Benedek Jávor, Karin Kadenbach, Kateřina Konečná, Urszula Krupa, Giovanni La Via, Peter Liese, Joëlle Mélin, Susanne Melior, Rory Palmer, Bolesław G. Piecha, Julia Reid, Frédérique Ries, Michèle Rivasi, Davor Škrlec, Renate Sommer, Estefanía Torres Martínez, Adina-Ioana Vălean, Jadwiga Wiśniewska, Damiano Zoffoli

Membri supleanți prezenți la votul final

Cristian-Silviu Bușoi, Fredrick Federley, Anja Hazekamp, Norbert Lins, Alojz Peterle, Stanislav Polčák, Christel Schaldemose

Membri supleanți [articolul 200 alineatul (2)] prezenți la votul final

Jude Kirton-Darling, Jeroen Lenaers

VOT FINAL PRIN APEL NOMINALÎN COMISIA SESIZATĂ PENTRU AVIZ

41

+

ALDE

Fredrick Federley, Gerben-Jan Gerbrandy, Anneli Jäätteenmäki, Frédérique Ries

PPE

Pilar Ayuso, Cristian-Silviu Bușoi, Birgit Collin-Langen, Angélique Delahaye, José Inácio Faria, Francesc Gambús, Jens Gieseke, Julie Girling, Françoise Grossetête, Andrzej Grzyb, Giovanni La Via, Jeroen Lenaers, Peter Liese, Norbert Lins, Alojz Peterle, Stanislav Polčák, Renate Sommer, Adina-Ioana Vălean

S&D

Biljana Borzan, Paul Brannen, Nessa Childers, Caterina Chinnici, Miriam Dalli, Seb Dance, Jytte Guteland, Karin Kadenbach, Jude Kirton-Darling, Susanne Melior, Rory Palmer, Christel Schaldemose, Damiano Zoffoli

Verts/ALE

Marco Affronte, Margrete Auken, Bas Eickhout, Benedek Jávor, Michèle Rivasi, Davor Škrlec

10

-

EFDD

Julia Reid

ENF

Sylvie Goddyn, Joëlle Mélin

GUE/NLG

Lynn Boylan, Stefan Eck, Anja Hazekamp, Kateřina Konečná, Estefanía Torres Martínez

NI

Zoltán Balczó

PPE

Elisabetta Gardini

3

0

ECR

Urszula Krupa, Bolesław G. Piecha, Jadwiga Wiśniewska

Legenda simbolurilor utilizate:

+  :  pentru

-  :  împotrivă

0  :  abțineri

AVIZ al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (11.7.2018)

destinat Comisiei pentru dezvoltare regională

referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului în ceea ce privește sprijinul acordat reformelor structurale din statele membre

(COM(2017)0826 – C8-0432/2017 – 2017/0336(COD))

Raportoare pentru aviz: Sofia Sakorafa

JUSTIFICARE SUCCINTĂ

În încercarea de a respinge critica potrivit căreia justificarea strategică și responsabilitatea cheltuielii fondurilor UE de coeziune au fost inadecvate, a fost introdusă o orientare sporită spre performanță în perioada de programare 2014-2020. A fost definit un cadru de performanță pentru fiecare program operațional, detaliindu-se rezultatele preconizate ale investițiilor și modul în care va fi evaluat progresul realizat în vederea atingerii acestor obiective.

Până în 2019 va avea loc o examinare a performanțelor, iar programele și prioritățile care și-au atins obiectivele de etapă și țintele stabilite vor avea acces la rezerva de performanță asociată (6 % din resursele alocate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune), în timp ce acelea care au înregistrat deficiențe grave în atingerea obiectivelor de etapă pot face obiectul unor sancțiuni.

Raportoarea pentru aviz este surprinsă în mod neplăcut de propunerea Comisiei, care, pe scurt, invită statele membre să cedeze în mod voluntar, integral sau parțial, gestionarea fondurilor rezervei de performanță voinței Comisiei de a pune în aplicare reforme structurale orizontale legate de semestrul european.

În primul rând, raportoarea este de părere că politica de coeziune și semestrul european nu au aceleași obiective sau nu servesc acelorași obiective. Condiționalitățile ex-ante și macroeconomice reprezintă un risc major pentru realizarea creșterii durabile, echitabile și echilibrate. Parlamentul European a subliniat în repetate rânduri, că „o interacțiune cu semestrul european nu ar trebui să împiedice îndeplinirea obiectivelor politicii de coeziune, astfel cum se prevede în tratate”[1]. Deturnarea a încă 21 de miliarde de euro pentru a servi obiectivelor strict legate de procesul de guvernare economică europeană constituie o abatere clară de la principalul scop al politicii de coeziune, de „reducere a decalajelor dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni”[2].

A redirecționa un volum atât de important de fonduri va perturba implementarea și va afecta negativ potențialul impact al politicilor. Principiile esențiale și complementare ale politicii de coeziune, cum ar fi solidaritatea în practică, redistribuirea corectă și echitabilă a bogăției și chiar aceeași logică a răsplătirii performanțelor cu stimulente vor fi grav subminate.

Din punct de vedere procedural, raportoarea pentru aviz își exprimă rezerve grave. Propunerea vine prea târziu și este extrem de neclară. Modificările relevante vor avea un efect retroactiv, ar putea provoca perturbări bugetare asupra tranșelor anuale naționale convenite și pot perturba cheltuielile deja planificate pentru proiecte concrete.

Raportoarea pentru aviz denunță faptul că alte instrumente de finanțare ale UE sunt folosite pentru a sprijini reformele structurale, care sunt axate pe semestrul european, în perioada de programare actuală. O realocare a fondurilor de coeziune în beneficiul de ex. al Programului de sprijin pentru reforme structurale (PSRS) a avut deja loc, în timp ce, în prezent, Comisia propune o creștere substanțială a pachetului financiar PSRS. În plus, echilibrul s-ar putea agrava în viitoarea perioadă de programare 2021-2027. Comisia, în timp ce propune un nou Program de sprijin pentru reforme, cu un buget de 25 de miliarde EUR, finanțat prin Instrumentul de flexibilitate și separat de fondurile structurale și de investiții ale UE, planifică, în paralel, o reducere de 7 % a întregului portofoliu de coeziune[3].

În timp ce gestiunea partajată creează impresia de responsabilitate comună, decizia unui stat membru de a utiliza parțial sau în totalitate rezerva de performanță pentru sprijinirea reformelor structurale va însemna trecerea la gestiunea directă. În consecință, orice propunere de a asuma angajamente de reformă va face obiectul evaluării, aprobării și gestiunii exclusive a Comisiei.

În concluzie, raportoarea pentru aviz regretă faptul că propunerea intră în completă contradicție cu recentele declarații ale Comisiei din sesiunea plenară a PE (martie 2018)[4]. Întrucât Comisia nu și-a declarat nicio intenție de a modifica datele în ceea ce privește evaluarea performanțelor și alocarea rezervei de performanță, modificarea, în această etapă, a orientării și gestionării rezervei de performanță ar reprezenta un caz clar de standarde duble.

Luând în considerare toate cele de mai sus, raportoarea pentru aviz consideră că Comisia ITRE ar trebui să solicite Comisiei REGI, care este comisie competentă și comisiilor ECON și BUDG, care sunt comisii asociate, respingerea propunerii Comisiei.

******

Comisia pentru industrie, cercetare și energie recomandă Comisiei pentru dezvoltare regională, care este comisie competentă, să propună respingerea propunerii Comisiei.

PROCEDURA COMISIEI SESIZATE PENTRU AVIZ

Titlu

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului

Referințe

COM(2017)0826 – C8-0432/2017 – 2017/0336(COD)

Comisie competentă

Data anunțului în plen

REGI

14.12.2017

 

 

 

Aviz emis de către

Data anunțului în plen

ITRE

14.12.2017

Raportoare pentru aviz:

Data numirii

Sofia Sakorafa

22.2.2018

Data adoptării

10.7.2018

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

51

6

0

Membri titulari prezenți la votul final

Zigmantas Balčytis, Bendt Bendtsen, Xabier Benito Ziluaga, José Blanco López, Cristian-Silviu Bușoi, Jerzy Buzek, Angelo Ciocca, Edward Czesak, Jakop Dalunde, Pilar del Castillo Vera, Christian Ehler, Fredrick Federley, Adam Gierek, Theresa Griffin, Rebecca Harms, Barbara Kappel, Krišjānis Kariņš, Seán Kelly, Jeppe Kofod, Jaromír Kohlíček, Peter Kouroumbashev, Zdzisław Krasnodębski, Janusz Lewandowski, Edouard Martin, Tilly Metz, Csaba Molnár, Nadine Morano, Dan Nica, Angelika Niebler, Morten Helveg Petersen, Paul Rübig, Massimiliano Salini, Algirdas Saudargas, Sven Schulze, Neoklis Sylikiotis, Dario Tamburrano, Patrizia Toia, Evžen Tošenovský, Vladimir Urutchev, Kathleen Van Brempt, Henna Virkkunen, Lieve Wierinck, Hermann Winkler, Anna Záborská, Flavio Zanonato, Carlos Zorrinho

Membri supleanți prezenți la votul final

Michał Boni, Benedek Jávor, Olle Ludvigsson, Marisa Matias, Rupert Matthews, Gesine Meissner, Caroline Nagtegaal, Markus Pieper, Dominique Riquet

Membri supleanți [articolul 200 alineatul (2)] prezenți la votul final

Romeo Franz, Ulrike Rodust

VOT FINAL PRIN APEL NOMINAL ÎN COMISIA SESIZATĂ PENTRU AVIZ

51

+

ECR

Edward Czesak, Zdzisław Krasnodębski, Rupert Matthews, Evžen Tošenovský

EFDD

Dario Tamburrano

ENF

Angelo Ciocca, Barbara Kappel

GUE/NGL

Xabier Benito Ziluaga, Jaromír Kohlíček, Marisa Matias, Neoklis Sylikiotis

PPE

Bendt Bendtsen, Michał Boni, Cristian-Silviu Bușoi, Jerzy Buzek, Pilar del Castillo Vera, Christian Ehler, Krišjānis Kariņš, Seán Kelly, Janusz Lewandowski, Nadine Morano, Angelika Niebler, Markus Pieper, Paul Rübig, Massimiliano Salini, Algirdas Saudargas, Sven Schulze, Vladimir Urutchev, Henna Virkkunen, Hermann Winkler, Anna Záborská

S&D

Zigmantas Balčytis, José Blanco López, Adam Gierek, Theresa Griffin, Jeppe Kofod, Peter Kouroumbashev, Olle Ludvigsson, Edouard Martin, Csaba Molnár, Dan Nica, Ulrike Rodust, Patrizia Toia, Kathleen Van Brempt, Flavio Zanonato, Carlos Zorrinho

VERTS/ALE

Jakop Dalunde, Romeo Franz, Rebecca Harms, Benedek Jávor, Tilly Metz

6

-

ALDE

Fredrick Federley, Gesine Meissner, Caroline Nagtegaal, Morten Helveg Petersen, Dominique Riquet, Lieve Wierinck

0

0

 

 

Legenda simbolurilor utilizate:

+  :  pentru

-  :  împotrivă

0  :  abțineri

  • [1]  Aviz al Comisiei pentru dezvoltare regională (20.2.2018), destinat Comisiei pentru afaceri economice și monetare, referitor la semestrul european pentru coordonarea politicilor economice: analiza anuală a creșterii pentru 2018 (2017/2226(INI)), punctul 4.
  • [2]  Versiunea consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene - partea a treia: Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul XVIII: Coeziunea economică, socială și teritorială — articolul 174 (fostul articolul 158 din TCE), Jurnalul Oficial L 115, 09/05/2008 P. 0127 - 0127.
  • [3]  Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor „Un buget modern pentru o Uniune care protejează, capacitează și apără Cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027”, COM(2018) 321 final, 2.5.2018, pagina 10.
  • [4]  Sesiunea plenară a PE, Strasbourg, joi, 15 martie 2018, joi, interpelare majoră, întrebare cu solicitare de răspuns oral în numele Comisiei REGI privind rezerva de performanță a fondurilor ESI.

AVIZ al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (2.10.2018)

destinat Comisiei pentru dezvoltare regională

referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului în ceea ce privește sprijinul acordat reformelor structurale din statele membre

(COM(2017)0826 – C8-0432/2017 – 2017/0336(COD))

Raportor pentru aviz: Daniel Buda

JUSTIFICARE SUCCINTĂ

Raportorul ia act de propunerea Comisiei de a oferi statelor membre posibilitatea de a aloca integral sau parțial rezerva de performanță inclusă în regulament pentru a sprijini angajamentele statelor membre în ceea ce privește reformele structurale. Decizia de a utiliza rezerva de performanță pentru reformele structurale ar fi în totalitate la discreția statelor membre, de la care se solicită o propunere oficială pentru această realocare. Propunerea trebuie să includă măsuri pentru punerea în aplicare a reformelor, etapele, obiectivele și un calendar. Comisia ar evalua propunerea și ar adopta o decizie prin intermediul unui act de punere în aplicare.

Propunerea Comisiei Europene intenționează să redirecționeze suma alocată rezervei de performanță către reformele structurale. Actualul Regulament privind dispozițiile comune (RDC) stabilește în cadrul acordurilor de parteneriat că aceste alocări se utilizează pentru priorități specifice.

Raportorul Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală consideră că fondurile alocate rezervei de performanță trebuie cheltuite așa cum s-a prevăzut inițial, întrucât vizează proiecte finanțate prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

Întrucât utilizarea fondurilor alocate rezervei de performanță pentru reforme structurale ar putea redirecționa aceste fonduri de la investițiile în agricultură și dezvoltare rurală, raportorul propune respingerea propunerii Comisiei de modificare a RDC.

******

Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală recomandă Comisiei pentru dezvoltare regională, care este comisie competentă, să propună respingerea propunerii Comisiei.

PROCEDURA COMISIEI SESIZATE PENTRU AVIZ

Titlu

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului

Referințe

COM(2017)0826 – C8-0432/2017 – 2017/0336(COD)

Comisie competentă

Data anunțului în plen

REGI

14.12.2017

 

 

 

Aviz emis de către

Data anunțului în plen

AGRI

14.12.2017

Raportor pentru aviz:

Data numirii

Daniel Buda

30.5.2018

Data adoptării

1.10.2018

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

42

0

0

Membri titulari prezenți la votul final

John Stuart Agnew, Clara Eugenia Aguilera García, Eric Andrieu, Richard Ashworth, Daniel Buda, Nicola Caputo, Matt Carthy, Jacques Colombier, Michel Dantin, Paolo De Castro, Albert Deß, Jørn Dohrmann, Herbert Dorfmann, Norbert Erdős, Luke Ming Flanagan, Karine Gloanec Maurin, Esther Herranz García, Jan Huitema, Martin Häusling, Peter Jahr, Ivan Jakovčić, Jarosław Kalinowski, Philippe Loiseau, Mairead McGuinness, Nuno Melo, Giulia Moi, Ulrike Müller, James Nicholson, Maria Noichl, Marijana Petir, Bronis Ropė, Maria Lidia Senra Rodríguez, Ricardo Serrão Santos, Czesław Adam Siekierski, Tibor Szanyi, Marco Zullo

Membri supleanți prezenți la votul final

Franc Bogovič, Michela Giuffrida, Elsi Katainen, Anthea McIntyre, Momchil Nekov, Molly Scott Cato, Vladimir Urutchev, Thomas Waitz

Membri supleanți [articolul 200 alineatul (2)] prezenți la votul final

Renata Briano

VOT FINAL PRIN APEL NOMINAL ÎN COMISIA SESIZATĂ PENTRU AVIZ

41

+

ALDE

Jan Huitema, Ivan Jakovčić, Elsi Katainen, Ulrike Müller

ECR

Zbigniew Kuźmiuk, Anthea McIntyre, James Nicholson

EFDD

John Stuart Agnew, Giulia Moi, Marco Zullo

ENF

Jacques Colombier, Philippe Loiseau

GUE/NGL

Matt Carthy, Luke Ming Flanagan, Maria Lidia Senra Rodríguez

PPE

Richard Ashworth, Franc Bogovič, Daniel Buda, Michel Dantin, Albert Deß, Herbert Dorfmann, Norbert Erdős, Esther Herranz García, Peter Jahr, Jarosław Kalinowski, Nuno Melo, Marijana Petir, Czesław Adam Siekierski, Vladimir Urutchev

S&D

Clara Eugenia Aguilera García, Eric Andrieu, Nicola Caputo, Paolo De Castro, Michela Giuffrida, Karine Gloanec Maurin, Momchil Nekov, Maria Noichl, Tibor Szanyi

VERTS/ALE

Bronis Ropė, Molly Scott Cato, Thomas Waitz

0

-

 

 

0

0

Legenda simbolurilor utilizate:

+  :  pentru

-  :  împotrivă

0  :  abțineri

AVIZ al Comisiei pentru drepturile femeii și egalitatea de gen (4.9.2018)

destinat Comisiei pentru dezvoltare regională

referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului în ceea ce privește sprijinul acordat reformelor structurale din statele membre

(COM(2017)0826 – C8-0432/2017 – 2017/0336(COD))

Raportoare pentru aviz: Sirpa Pietikäinen

******

Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen recomandă Comisiei pentru dezvoltare regională, care este comisie competentă, să propună respingerea propunerii Comisiei.

PROCEDURA COMISIEI SESIZATE PENTRU AVIZ

Titlu

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului

Referințe

COM(2017)0826 – C8-0432/2017 – 2017/0336(COD)

Comisie competentă

Data anunțului în plen

REGI

14.12.2017

 

 

 

Aviz emis de către

Data anunțului în plen

FEMM

14.12.2017

Raportoare pentru aviz:

Data numirii

Sirpa Pietikäinen

26.2.2018

Examinare în comisie

9.7.2018

 

 

 

Data adoptării

3.9.2018

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

22

1

0

Membri titulari prezenți la votul final

Maria Arena, Beatriz Becerra Basterrechea, Malin Björk, Vilija Blinkevičiūtė, Anna Hedh, Mary Honeyball, Agnieszka Kozłowska-Rajewicz, Florent Marcellesi, Krisztina Morvai, Maria Noichl, João Pimenta Lopes, Michaela Šojdrová, Anna Záborská, Maria Gabriela Zoană

Membri supleanți prezenți la votul final

José Inácio Faria, Eleonora Forenza, Jérôme Lavrilleux, Marc Tarabella, Mylène Troszczynski, Monika Vana, Julie Ward

Membri supleanți [articolul 200 alineatul (2)] prezenți la votul final

Patrick O’Flynn, Patrizia Toia

VOT FINAL PRIN APEL NOMINAL

ÎN COMISIA SESIZATĂ PENTRU AVIZ

22

+

ALDE

Beatriz Becerra Basterrechea

ENF

Mylène Troszczynski

GUE/NGL

Malin Björk, Eleonora Forenza, João Pimenta Lopes

NI

Krisztina Morvai

PPE

José Inácio Faria, Agnieszka Kozłowska-Rajewicz, Jérôme Lavrilleux, Michaela Šojdrová, Anna Záborská

S&D

Maria Arena, Vilija Blinkevičiūtė, Anna Hedh, Mary Honeyball, Maria Noichl, Marc Tarabella, Patrizia Toia, Julie Ward, Maria Gabriela Zoană

VERTS/ALE

Florent Marcellesi, Monika Vana

1

-

EFDD

Patrick O'Flynn

0

0

 

 

Legenda simbolurilor utilizate:

+ : pentru

- : împotrivă

0 : abțineri

PROCEDURA COMISIEI COMPETENTE

Titlu

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului

Referințe

COM(2017)0826 – C8-0432/2017 – 2017/0336(COD)

Data prezentării la PE

6.12.2017

 

 

 

Comisie competentă

Data anunțului în plen

REGI

14.12.2017

 

 

 

Comisii sesizate pentru aviz

Data anunțului în plen

BUDG

14.12.2017

CONT

14.12.2017

ECON

14.12.2017

EMPL

14.12.2017

 

ENVI

14.12.2017

ITRE

14.12.2017

TRAN

14.12.2017

AGRI

14.12.2017

 

PECH

14.12.2017

CULT

14.12.2017

FEMM

14.12.2017

 

Avize care nu au fost emise

Data deciziei

EMPL

24.9.2018

TRAN

22.1.2018

PECH

24.1.2018

CULT

22.1.2018

Comisii asociate

Data anunțului în plen

BUDG

19.4.2018

ECON

19.4.2018

 

 

Raportori

Data numirii

Lambert van Nistelrooij

25.1.2018

Constanze Krehl

25.1.2018

 

 

Examinare în comisie

25.4.2018

20.6.2018

10.7.2018

 

Data adoptării

9.10.2018

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

26

2

2

Membri titulari prezenți la votul final

Pascal Arimont, Franc Bogovič, Tamás Deutsch, John Flack, Iratxe García Pérez, Krzysztof Hetman, Ivan Jakovčić, Marc Joulaud, Sławomir Kłosowski, Constanze Krehl, Martina Michels, Iskra Mihaylova, Andrey Novakov, Paul Nuttall, Younous Omarjee, Mirosław Piotrowski, Monika Smolková, Ramón Luis Valcárcel Siso, Lambert van Nistelrooij, Derek Vaughan, Kerstin Westphal

Membri supleanți prezenți la votul final

Daniel Buda, John Howarth, Elsi Katainen, Ivana Maletić, Laurențiu Rebega, Bronis Ropė, Julie Ward, Maria Gabriela Zoană, Damiano Zoffoli

Data depunerii

11.10.2018

VOT FINAL PRIN APEL NOMINAL ÎN COMISIA COMPETENTĂ

26

+

ECR

Sławomir Kłosowski, Mirosław Piotrowski, Laurențiu Rebega

EFDD

Paul Nuttall

GUE/NGL

Martina Michels, Younous Omarjee

PPE

Pascal Arimont, Franc Bogovič, Daniel Buda, Tamás Deutsch, Krzysztof Hetman, Marc Joulaud, Ivana Maletić, Lambert van Nistelrooij, Andrey Novakov, Ramón Luis Valcárcel Siso

S&D

Iratxe García Pérez, John Howarth, Constanze Krehl, Monika Smolková, Derek Vaughan, Julie Ward, Kerstin Westphal, Maria Gabriela Zoană, Damiano Zoffoli

VERTS/ALE

Bronis Ropė

2

-

ALDE

Elsi Katainen, Iskra Mihaylova

2

0

ALDE

Ivan Jakovčić

ECR

John Flack

Legenda simbolurilor utilizate:

+ : pentru

- : împotrivă

0 : abțineri

Ultima actualizare: 18 octombrie 2018
Aviz juridic - Politica de confidențialitate