om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om adgang til indbringelse af sager til varetagelse af forbrugernes kollektive interesser og om ophævelse af direktiv 2009/22/EF
(COM(2018)0184 – C8-0149/2018 – 2018/0089(COD))
Retsudvalget
Ordfører: Geoffroy Didier
Ordfører for udtalelse (*):Dennis de Jong, Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse
(*) Procedure med associerede udvalg – forretningsordenens artikel 54
FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING
om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om adgang til indbringelse af sager til varetagelse af forbrugernes kollektive interesser og om ophævelse af direktiv 2009/22/EF
– der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (COM(2018)0184),
– der henviser til artikel 294, stk. 2, og artikel 114 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, på grundlag af hvilke Kommissionen har forelagt forslaget for Parlamentet (C8-0149/2018),
– der henviser til artikel 294, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,
– der henviser til forretningsordenens artikel 59,
– der henviser til betænkning fra Retsudvalget og udtalelser fra Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse og Transport- og Turismeudvalget (A8-0447/2018),
1. vedtager nedenstående holdning ved førstebehandling;
2. anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen erstatter, i væsentlig grad ændrer eller agter i væsentlig grad at ændre sit forslag;
3. pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen samt til de nationale parlamenter.
Ændringsforslag 1
Forslag til direktiv
Betragtning 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(1) Formålet med dette direktiv er at gøre det muligt for godkendte organisationer/organer, der repræsenterer forbrugernes kollektive interesser, at søge genopretning via sager til varetagelse af forbrugerinteresser i tilfælde af overtrædelser af EU-retten. De godkendte organisationer/organer bør kunne anmode om at få bragt en overtrædelse til ophør eller få den forbudt og at få fastslået, at der forelå en overtrædelse og søge genopretning i form af kompensation, afhjælpning eller forholdsmæssigt afslag afhængigt af den nationale lovgivning.
(1) Formålet med dette direktiv er at gøre det muligt for godkendte repræsentative organisationer/organer, der repræsenterer forbrugernes kollektive interesser, at søge genopretning via sager til varetagelse af forbrugerinteresser i tilfælde af overtrædelser af EU-retten. De godkendte repræsentative organisationer/organer bør kunne anmode om at få bragt en overtrædelse til ophør eller få den forbudt og at få fastslået, at der forelå en overtrædelse og søge genopretning i form af kompensation, tilbagebetaling af den tilsvarende pris, afhjælpning, udskiftning, fjernelse eller ophævelse af kontrakten afhængigt af den nationale lovgivning.
Ændringsforslag 2
Forslag til direktiv
Betragtning 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(2) Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 2009/22/EF29 gjorde det muligt for godkendte organisationer/organer at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser hovedsageligt med henblik på at bringe overtrædelser af EU-lovgivningen, som skader forbrugernes kollektive interesser, til ophør eller at forbyde disse. I direktivet blev der imidlertid ikke i tilstrækkelig grad taget fat på at løfte udfordringerne i forbindelse med håndhævelse af forbrugerlovgivningen. For i højere grad at afskrække erhvervsdrivende fra ulovlig praksis og mindske ulemperne for forbrugerne er det nødvendigt at styrke mekanismen til beskyttelse af forbrugernes kollektive interesser. I lyset af det store antal ændringer er det af klarhedshensyn hensigtsmæssigt at erstatte direktiv 2009/722/EF.
(2) Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 2009/22/EF29 gjorde det muligt for godkendte repræsentative organisationer/organer at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser hovedsageligt med henblik på at bringe overtrædelser af EU-lovgivningen, som skader forbrugernes kollektive interesser, til ophør eller at forbyde disse. I direktivet blev der imidlertid ikke i tilstrækkelig grad taget fat på at løfte udfordringerne i forbindelse med håndhævelse af forbrugerlovgivningen. For i højere grad at afskrække erhvervsdrivende fra ulovlig praksis, fremme god og ansvarlig forretningspraksis og mindske ulemperne for forbrugerne er det nødvendigt at styrke mekanismen til beskyttelse af forbrugernes kollektive interesser. I lyset af det store antal ændringer er det af klarhedshensyn hensigtsmæssigt at erstatte direktiv 2009/22/EF. Der er et stort behov for Unionens indsats i henhold til artikel 114 i TEUF for at sikre både adgang til domstolene og god retspleje, da det vil reducere omkostningerne og byrden ved individuelle sager.
__________________
__________________
29 EUT L 110 af 1.5.2009.
29 EUT L 110 af 1.5.2009.
Ændringsforslag 3
Forslag til direktiv
Betragtning 3
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(3) Sager til varetagelse af forbrugerinteresser bør sikre en effektiv og målrettet måde, hvorpå forbrugernes kollektive interesser kan beskyttes. De bør gøre det muligt for godkendte organisationer/organer at tage initiativer med henblik på at sikre overholdelsen af de relevante EU-retlige bestemmelser og at overvinde de hindringer, forbrugere står over for i forbindelse med individuelle sager såsom usikkerheden om deres rettigheder og de tilgængelige proceduremæssige mekanismer, de psykologiske barrierer for at indbringe sager og det negative forhold mellem de forventede udgifter og fordele ved at indlede en individuel sag.
(3) Sager til varetagelse af forbrugerinteresser bør sikre en effektiv og målrettet måde, hvorpå forbrugernes kollektive interesser kan beskyttes mod såvel interne som grænseoverskridende overtrædelser. De bør gøre det muligt for godkendte repræsentative organisationer/organer at tage initiativer med henblik på at sikre overholdelsen af de relevante EU-retlige bestemmelser og at overvinde de hindringer, forbrugere står over for i forbindelse med individuelle sager såsom usikkerheden om deres rettigheder og de tilgængelige proceduremæssige mekanismer, tidligere erfaringer med, at klager ikke har givet resultater, alt for langvarige procedurer, de psykologiske barrierer for at indbringe sager og det negative forhold mellem de forventede udgifter og fordele ved at indlede en individuel sag, hvorved retssikkerheden forbedres for såvel sagsøgte som sagsøger og for retssystemet.
Ændringsforslag 4
Forslag til direktiv
Betragtning 4
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(4) Det er vigtigt at sikre den nødvendige balance mellem domstolsadgang og proceduremæssige garantier for at undgå misbrug af adgangen til at rejse en sag, som med urette kunne hindre virksomhedernes mulighed for at drive forretning i det indre marked. For at forhindre misbrug af sager til varetagelse af forbrugerinteresser bør elementer såsom erstatning med karakter af bod og fraværet af forældelsesfrister med hensyn til retten til at rejse sager på vegne af skadelidte forbrugere undgås, og der bør fastsættes klare regler for de forskellige proceduremæssige aspekter såsom udpegelsen af godkendte organisationer/organer, hvorfra deres midler hidrører, og arten af de oplysninger, der kræves til støtte for sager til varetagelse af forbrugerinteresser. Dette direktiv bør ikke berøre nationale regler vedrørende fordelingen af sagsomkostningerne.
(4) Det er vigtigt at sikre den nødvendige balance mellem domstolsadgang og proceduremæssige garantier for at undgå misbrug af adgangen til at rejse en sag, som med urette kunne hindre virksomhedernes mulighed for at drive forretning i det indre marked. For at forhindre misbrug af sager til varetagelse af forbrugerinteresser bør elementer såsom erstatning med karakter af bod og fraværet af forældelsesfrister med hensyn til retten til at rejse sager på vegne af skadelidte forbrugere undgås, og der bør fastsættes klare regler for de forskellige proceduremæssige aspekter såsom udpegelsen af godkendte repræsentative organisationer/organer, hvorfra deres midler hidrører, og arten af de oplysninger, der kræves til støtte for sager til varetagelse af forbrugerinteresser. Den tabende part bør bære sagsomkostningerne. Retsinstansen eller domstolen bør dog ikke tilkende den tabende part omkostningerne, hvis disse er pådraget unødvendigt eller ikke står i et rimeligt forhold til kravets værdi.
Ændringsforslag 5
Forslag til direktiv
Betragtning 6
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(6) Dette direktiv bør dække en lang række områder såsom databeskyttelse, finansielle tjenesteydelser, rejser og turisme, energi, telekommunikation og miljø. Det bør modvirke overtrædelser af EU-rettens bestemmelser, som beskytter forbrugernes interesser, uanset om forbrugerne benævnes forbrugere eller rejsende, brugere, kunder, privatinvestorer, detailkunder eller andet i den relevante EU-ret. For at sikre en hensigtsmæssig reaktion på overtrædelser af EU-retten, hvis form og omfang hurtigt forandrer sig, bør det hver gang, en ny EU-retsakt, der er relevant for beskyttelsen af forbrugernes kollektive interesser, vedtages, overvejes, om bilaget til dette direktiv bør ændres for at sikre, at retsakten er omfattet af dette direktivs anvendelsesområde.
(6) Dette direktiv bør dække en lang række områder såsom databeskyttelse, finansielle tjenesteydelser, rejser og turisme, energi, telekommunikation, miljø og sundhed. Det bør modvirke overtrædelser af EU-rettens bestemmelser, som beskytter forbrugernes kollektive interesser, uanset om forbrugerne benævnes forbrugere eller rejsende, brugere, kunder, privatinvestorer, detailkunder eller andet i den relevante EU-ret, og de kollektive interesser hos registrerede som omhandlet i persondataforordningen. For at sikre en hensigtsmæssig reaktion på overtrædelser af EU-retten, hvis form og omfang hurtigt forandrer sig, bør det hver gang, en ny EU-retsakt, der er relevant for beskyttelsen af forbrugernes kollektive interesser, vedtages, overvejes, om bilaget til dette direktiv bør ændres for at sikre, at retsakten er omfattet af dette direktivs anvendelsesområde.
Ændringsforslag 6
Forslag til direktiv
Betragtning 6 a (ny)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(6a) Dette direktiv finder anvendelse på sager til varetagelse af forbrugerinteresser, der er knyttet til de EU-retlige bestemmelser, der er opført i bilag I. Varetagelsen af interesserne begynder, når to forbrugere er berørt.
Ændringsforslag 7
Forslag til direktiv
Betragtning 9
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(9) I dette direktiv bør der ikke fastsættes internationale privatretlige regler vedrørende kompetence, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser eller håndhævelse af gældende lovgivning. De eksisterende EU-retsakter gælder for de sager til varetagelse af forbrugerinteresser, der er omhandlet i dette direktiv.
(9) I dette direktiv bør der ikke fastsættes internationale privatretlige regler vedrørende kompetence, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser eller håndhævelse af gældende lovgivning. De eksisterende EU-retsakter gælder for de sager til varetagelse af forbrugerinteresser, der er omhandlet i dette direktiv, og forhindrer enhver stigning i forumshopping.
Ændringsforslag 8
Forslag til direktiv
Betragtning 9 a (ny)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(9a) Dette direktiv bør ikke påvirke anvendelsen af EU-regler om international privatret i grænseoverskridende sager. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1215/2012 af 12. december 2012 om retternes kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område (omarbejdning – Bruxelles I), Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 593/2008 af 17. juni 2008 om lovvalgsregler for kontraktlige forpligtelser (Rom I) og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 864/2007 af 11. juli 2007 om lovvalgsregler for forpligtelser uden for kontrakt (Rom II) finder anvendelse på de sager til varetagelse af forbrugerinteresser, der er omhandlet i dette direktiv.
Ændringsforslag 9
Forslag til direktiv
Betragtning 10
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(10) Da kun godkendte organisationer/organer kan indbringe sager til varetagelse af forbrugerinteresser, bør de for at sikre, at forbrugernes kollektive interesser varetages på hensigtsmæssig vis, opfylde de kriterier, der er fastsat i dette direktiv. De skal navnlig være forskriftsmæssigt oprettet i henhold til en medlemsstats lovgivning, som kunne omfatte krav til antallet af medlemmer, varigheden af deres beståen eller til gennemsigtigheden, hvad angår relevante aspekter af deres struktur såsom deres konstituerende vedtægter, forvaltningsstruktur, mål og arbejdsmetoder. De bør ikke virke med fortjeneste for øje og have en beskyttelsesværdig interesse i at sikre overholdelsen af EU-retten. Disse kriterier bør gælde for både godkendte organisationer/organer, der er udpeget på forhånd, og ad hoc-organisationer/organer, der er oprettet med henblik på en bestemt sag.
(10) Da kun godkendte repræsentative organisationer/organer kan indbringe sager til varetagelse af forbrugerinteresser, bør de for at sikre, at forbrugernes kollektive interesser varetages på hensigtsmæssig vis, opfylde de kriterier, der er fastsat i dette direktiv. De skal navnlig være forskriftsmæssigt oprettet i henhold til en medlemsstats lovgivning, som bør omfatte krav til eksempelvis gennemsigtigheden, hvad angår relevante aspekter af deres struktur såsom deres konstituerende vedtægter, forvaltningsstruktur, mål og arbejdsmetoder. De bør ikke virke med fortjeneste for øje og have en beskyttelsesværdig interesse i at sikre overholdelsen af EU-retten. Desuden skal de godkendte repræsentative organisationer/organer være uafhængige af markedsoperatørerne, også økonomisk. De godkendte repræsentative organisationer/organer skal ligeledes have en fastsat procedure til forebyggelse af interessekonflikter. Medlemsstaterne må ikke pålægge kriterier, der går længere end de kriterier, som er fastlagt i dette direktiv.
Ændringsforslag 10
Forslag til direktiv
Betragtning 15
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(15) Den godkendte organisation/det godkendte organ, der indleder en sag til varetagelse af forbrugerinteresser efter dette direktiv, bør være part i sagen. De forbrugere, der er berørt af overtrædelsen, bør have passende mulighed for at drage fordel af de relevante udfald af sager til varetagelse af forbrugerinteresser. Afgørelser om pålæg, der træffes efter dette direktiv, bør ikke påvirke de individuelle sager, der indbringes af forbrugere, der har lidt tab som følge af den praksis, der er omfattet af afgørelsen.
(15) Den godkendte organisation/det godkendte organ, der indleder en sag til varetagelse af forbrugerinteresser efter dette direktiv, bør være part i sagen. De forbrugere, der er berørt af overtrædelsen, bør have passende oplysninger om de relevante udfald af sager til varetagelse af forbrugerinteresser, og om, hvordan de kan drage fordel heraf. Afgørelser om pålæg, der træffes efter dette direktiv, bør ikke påvirke de individuelle sager, der indbringes af forbrugere, der har lidt tab som følge af den praksis, der er omfattet af afgørelsen.
Ændringsforslag 11
Forslag til direktiv
Betragtning 16
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(16) De godkendte organisationer/organer bør søge at opnå foranstaltninger, der tager sigte på at fjerne de fortsatte virkninger af overtrædelsen. Disse foranstaltninger bør have form af afgørelser, som pålægger den erhvervsdrivende blandt andet at yde kompensation, afhjælpning eller udskiftning, give et forholdsmæssigt afslag, ophæve kontrakten eller tilbagebetale den betalte pris afhængigt af situationen og af national lovgivning.
(16) De godkendte repræsentative organisationer/organer bør søge at opnå foranstaltninger, der tager sigte på at fjerne de fortsatte virkninger af overtrædelsen. Disse foranstaltninger bør have form af afgørelser, som pålægger den erhvervsdrivende blandt andet at yde kompensation, afhjælpning, udskiftning eller fjernelse, give et forholdsmæssigt afslag, ophæve kontrakten eller tilbagebetale den betalte pris afhængigt af situationen og af national lovgivning.
Ændringsforslag 12
Forslag til direktiv
Betragtning 18
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(18) Medlemsstaterne kan kræve, at de godkendte organisationer/organer fremlægger tilstrækkelige oplysninger til at understøtte sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på genopretning, herunder en beskrivelse af den gruppe af forbrugere, der er berørt af overtrædelsen og spørgsmålene om de faktiske og retlige omstændigheder, der skal besvares inden for rammerne af sagerne til varetagelse af forbrugerinteresser. Det skal ikke kræves af den godkendte organisation/det godkendte organ, at den/det kan udpege hver enkelt forbruger, der er berørt af en overtrædelse, for at kunne rejse en sag. I forbindelse med sager til varetagelse af forbrugerinteresser vil en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed tidligst muligt i sagen skulle kontrollere, om den er egnet som en sag til varetagelse af forbrugerinteresser i lyset af overtrædelsens art og kendetegnene ved de tab, de berørte forbrugere har lidt.
(18) Medlemsstaterne bør kræve, at de godkendte repræsentative organisationer/organer fremlægger tilstrækkelige oplysninger til at understøtte sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på genopretning, herunder en beskrivelse af den gruppe af forbrugere, der er berørt af overtrædelsen og spørgsmålene om de faktiske og retlige omstændigheder, der skal besvares inden for rammerne af sagerne til varetagelse af forbrugerinteresser. Det skal ikke kræves af den godkendte organisation/det godkendte organ, at den/det kan udpege hver enkelt forbruger, der er berørt af en overtrædelse, for at kunne rejse en sag. I forbindelse med sager til varetagelse af forbrugerinteresser vil en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed tidligst muligt i sagen skulle kontrollere, om den er egnet som en sag til varetagelse af forbrugerinteresser i lyset af overtrædelsens art og kendetegnene ved de tab, de berørte forbrugere har lidt. Kravene bør navnlig være påviselige og ensartede, der bør være fællestræk i de foranstaltninger, der søges opnåelse af, og en ordning med tredjemandsfinansiering af den godkendte organisation/det godkendte organ bør være gennemsigtig og uden interessekonflikter. Medlemsstaterne bør også sikre, at retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden har beføjelse til at afvise åbenlyst ubegrundede sager tidligst muligt i proceduren.
Ændringsforslag 13
Forslag til direktiv
Betragtning 19
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(19) Medlemsstaterne bør kunne beslutte, om den nationale retsinstans eller forvaltningsmyndighed, der får forelagt en sag til varetagelse af forbrugerinteresser, undtagelsesvis kan træffe en retskonstaterende afgørelse i stedet for en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning, hvad angår den erhvervsdrivendes ansvar over for de forbrugere, der har lidt skade på grund af overtrædelsen, som vil kunne påberåbes direkte i efterfølgende sager til varetagelse af forbrugerinteresser, som rejses af individuelle forbrugere. Denne mulighed bør forbeholdes behørigt begrundede tilfælde, hvor det er kompliceret at bestemme omfanget af den individuelle genopretning, der skal ydes til hver enkelt forbruger, der er berørt af en sag til varetagelse af forbrugerinteresser, og hvor det ikke ville være effektivt at udnytte den inden for rammerene af sagen til varetagelse af forbrugerinteresser. Der bør ikke træffes retskonstaterende afgørelser i situationer, som ikke er komplicerede, navnlig når det er muligt at udpege de berørte forbrugere, og når forbrugerne har lidt tab, der er sammenlignelige i tilknytning til et tidsrum eller et køb. På samme måde bør der ikke træffes retskonstaterende afgørelser, når størrelsen af det tab, de enkelte forbrugere har lidt, er så beskedent, at de enkelte forbrugere sandsynligvis ikke vil kræve individuel genopretning. Retsinstansen eller den nationale forvaltningsmyndighed bør behørigt begrunde anvendelsen af en retskonstaterende afgørelse i stedet for en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning i en konkret sag.
udgår
Ændringsforslag 14
Forslag til direktiv
Betragtning 20
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(20) Når det er muligt at udpege de forbrugere, der er berørt af samme praksis, og de har lidt sammenlignelige tab i tilknytning til et tidsrum eller et køb såsom i tilfælde af langsigtede forbrugeraftaler, kan retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden i løbet af sagen til varetagelse af forbrugerinteresser klart fastslå, hvilken gruppe af forbrugere der er berørt af overtrædelsen. Retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden kan navnlig anmode den erhvervsdrivende, der overtræder reglerne, om at fremlægge relevante oplysninger, såsom hvem de berørte forbrugere er, og hvor længe praksis er blevet fulgt. Af hensyn til hensigtsmæssigheden og effektiviteten bør medlemsstaterne i overensstemmelse med deres nationale lovgivning overveje at give forbrugerne mulighed for direkte at drage nytte af en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning, efter at den er truffet, uden at det kræves, at de hver især formelt tilslutter sig sagen, inden der træffes en sådan afgørelse.
udgår
Ændringsforslag 15
Forslag til direktiv
Betragtning 21
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(21) I sager, der drejer sig om mindre beløb, vil de fleste forbrugere sandsynligvis ikke tage skridt til at håndhæve deres rettigheder, fordi indsatsen ikke ville stå i forhold til fordelene for den enkelte forbruger. Hvis samme praksis vedrører en række forbrugere, kan det samlede tab imidlertid være betydeligt. I sådanne tilfælde kan en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed anse det for uforholdsmæssigt at fordele midlerne blandt de berørte forbrugere, f.eks. fordi det vil være for dyrt eller ikke muligt i praksis. De midler, der indkommer via betaling af kompensation i sager til varetagelse af forbrugerinteresser, vil derfor bedre kunne anvendes til at beskytte forbrugernes kollektive interesser og bør kanaliseres over mod relevante offentlige formål såsom fonde, der yder retshjælp til forbrugere, oplysningskampagner eller forbrugerbevægelser.
udgår
Ændringsforslag 16
Forslag til direktiv
Betragtning 23
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(23) Dette direktiv indeholder bestemmelser om en fremgangsmåde, som ikke påvirker de regler, der gælder ved fastlæggelsen af forbrugernes materielle rettigheder i forbindelse med aftaleretlige og ikke-aftaleretlige retsmidler, hvis deres interesser er blevet skadet af en overtrædelse såsom retten til erstatning for skader, ophør af kontrakter, tilbagebetaling, udskiftning, afhjælpning eller forholdsmæssigt afslag. Det er kun muligt at rejse en sag til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på opnåelse af genopretning i medfør af dette direktiv, hvis EU-retten eller national lovgivning indeholder bestemmelser om sådanne materielle rettigheder.
(23) Dette direktiv indeholder bestemmelser om en fremgangsmåde, som ikke påvirker de regler, der gælder ved fastlæggelsen af forbrugernes materielle rettigheder i forbindelse med aftaleretlige og ikke-aftaleretlige retsmidler, hvis deres interesser er blevet skadet af en overtrædelse såsom retten til erstatning for skader, ophør af kontrakter, tilbagebetaling, udskiftning, fjernelse, afhjælpning eller forholdsmæssigt afslag. Det er kun muligt at rejse en sag til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på opnåelse af genopretning i medfør af dette direktiv, hvis EU-retten eller national lovgivning indeholder bestemmelser om sådanne materielle rettigheder.
Ændringsforslag 17
Forslag til direktiv
Betragtning 24
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(24) Dette direktiv erstatter ikke eksisterende nationale mekanismer for kollektive retsmidler med henblik på at opnå genopretning. Under hensyntagen til medlemsstaternes retstraditioner overlades det til dem at beslutte, om de vil udforme de sager til varetagelse af forbrugerinteresser, der er fastsat bestemmelser om i dette direktiv, som en del af en eksisterende eller fremtidig mekanisme for kollektive retsmidler med henblik på at opnå genopretning eller som et alternativ til sådanne mekanismer, for så vidt som den nationale mekanisme er i overensstemmelse med bestemmelserne i dette direktiv.
(24) Dette direktiv tager sigte på en minimumsharmonisering og erstatter ikke eksisterende nationale mekanismer for kollektive retsmidler med henblik på at opnå genopretning. Under hensyntagen til medlemsstaternes retstraditioner overlades det til dem at beslutte, om de vil udforme de sager til varetagelse af forbrugerinteresser, der er fastsat bestemmelser om i dette direktiv, som en del af en eksisterende eller fremtidig mekanisme for kollektive retsmidler med henblik på at opnå genopretning eller som et alternativ til sådanne mekanismer, for så vidt som den nationale mekanisme er i overensstemmelse med bestemmelserne i dette direktiv. Det forhindrer ikke medlemsstaterne i at opretholde deres eksisterende rammer, og det forpligter heller ikke medlemsstaterne til at ændre dem. Medlemsstaterne vil have mulighed for at gennemføre de regler, der er fastsat i dette direktiv, i deres eget system for kollektive retsmidler eller for at gennemføre dem i en særskilt procedure.
Ændringsforslag 18
Forslag til direktiv
Betragtning 25
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(25) Godkendte organisationer/organer bør klart fremlægge utvetydige oplysninger om, hvorfra midlerne til finansiering af deres aktiviteter og midlerne til støtte for en konkret sag til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på opnåelse af genopretning hidrører, således at en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed kan vurdere, om der eventuelt foreligger en interessekonflikt mellem den tredjemand, der har ydet midlerne, og den godkendte organisation/det godkendte organ, og med henblik på at undgå misbrug af adgangen til at rejse en sag, samt vurdere, om den tredjemand, der har ydet midlerne, har tilstrækkelige midler til at dække den godkendte organisations/det godkendte organs finansielle forpligtelser. De oplysninger, som de godkendte organisationer/organer fremlægger for den retsinstans eller den forvaltningsmyndighed, der behandler sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, bør gøre det muligt for den at vurdere, om tredjemand kan påvirke den godkendte organisations/det godkendte organs sagsskridt i forbindelse med sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, herunder vedrørende forlig, og om tredjemand finansierer sagen til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på opnåelse af genopretning mod en modpart, som er en konkurrent til den, der finansierer sagen, eller en modpart, som den, der yder midlerne, er afhængig af. Hvis nogen af disse omstændigheder bekræftes, bør retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden have beføjelse til at kræve, at den godkendte organisation/det godkendte organ afviser at modtage de pågældende finansielle midler, og om nødvendigt ikke acceptere den godkendte organisations/det godkendte organs egenskab i en konkret sag.
(25) Godkendte repræsentative organisationer/organer bør klart fremlægge utvetydige oplysninger om, hvorfra midlerne til finansiering af deres aktiviteter og midlerne til støtte for en konkret sag til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på opnåelse af genopretning hidrører, således at en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed kan vurdere, om der eventuelt foreligger en interessekonflikt mellem den tredjemand, der har ydet midlerne, og den godkendte organisation/det godkendte organ, og med henblik på at undgå misbrug af adgangen til at rejse en sag, samt vurdere, om den godkendte organisation/det godkendte organ har tilstrækkelige midler til at repræsentere de berørte forbrugeres bedste interesser og dække alle nødvendige sagsomkostninger, hvis sagen tabes. De oplysninger, som de godkendte organisationer/organer fremlægger tidligst muligt i sagen for den retsinstans eller den forvaltningsmyndighed, der behandler sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, bør gøre det muligt for den at vurdere, om tredjemand kan påvirke den godkendte organisations/det godkendte organs sagsskridt generelt og i forbindelse med sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, herunder vedrørende forlig, og om tredjemand finansierer sagen til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på opnåelse af genopretning mod en modpart, som er en konkurrent til den, der finansierer sagen, eller en modpart, som den, der yder midlerne, er afhængig af. Hvis nogen af disse omstændigheder bekræftes, skal retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden have beføjelse til at kræve, at den godkendte organisation/det godkendte organ afviser at modtage de pågældende finansielle midler, og om nødvendigt ikke acceptere den godkendte organisations/det godkendte organs egenskab i en konkret sag. Medlemsstaterne bør forhindre, at advokatfirmaer opretter godkendte repræsentative organisationer/organer. Indirekte finansiering af sagen gennem donationer, herunder erhvervsdrivendes donationer inden for rammerne af initiativer vedrørende virksomheders sociale ansvar, er berettiget til tredjemandsfinansiering, forudsat at den opfylder de krav om gennemsigtighed, uafhængighed og fravær af interessekonflikter, som er anført i artikel 4 og 7.
Ændringsforslag 19
Forslag til direktiv
Betragtning 26
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(26) Kollektive udenretslige forlig, der har til formål at opnå genopretning for skadelidte forbrugere, bør fremmes både før indbringelsen af sagen til varetagelse af forbrugerinteresser og i en hvilken som helst fase af sagen.
(26) Kollektive udenretslige forlig, f.eks. mægling, der har til formål at opnå genopretning for skadelidte forbrugere, bør fremmes både før indbringelsen af sagen til varetagelse af forbrugerinteresser og i en hvilken som helst fase af sagen.
Ændringsforslag 20
Forslag til direktiv
Betragtning 27
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(27) Medlemsstaterne kan fastsætte bestemmelser om, at en godkendt organisation/et godkendt organ og en erhvervsdrivende, der har indgået forlig vedrørende genopretning til de forbrugere, der er berørt af en angivelig ulovlig praksis, som den pågældende erhvervsdrivende har fulgt, i fællesskab kan anmode en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed om at godkende forliget. En sådan anmodning bør kun kunne indgives til en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed, hvis der ikke verserer en anden sag vedrørende samme praksis. En kompetent retsinstans eller forvaltningsmyndighed, der godkender et sådant kollektivt forlig, skal tage hensyn til alle berørte parters interesser og rettigheder, herunder de enkelte forbrugere. De enkelte berørte forbrugere skal have mulighed for at acceptere eller afvise at være bundet af et sådant forlig.
(27) Medlemsstaterne kan fastsætte bestemmelser om, at en godkendt organisation/et godkendt organ og en erhvervsdrivende, der har indgået forlig vedrørende genopretning til de forbrugere, der er berørt af en angivelig ulovlig praksis, som den pågældende erhvervsdrivende har fulgt, i fællesskab kan anmode en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed om at godkende forliget. En sådan anmodning bør kun kunne indgives til en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed, hvis der ikke verserer en anden sag vedrørende samme praksis. En kompetent retsinstans eller forvaltningsmyndighed, der godkender et sådant kollektivt forlig, skal tage hensyn til alle berørte parters interesser og rettigheder, herunder de enkelte forbrugere. Forlig bør være endelige og bindende for alle parter.
Ændringsforslag 21
Forslag til direktiv
Betragtning 29
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(29)For at gøre det lettere for de enkelte forbrugere at søge genopretning på grundlag af endelige retskonstaterende afgørelser vedrørende den erhvervsdrivendes ansvar over for de forbrugere, der har lidt skade på grund af en overtrædelse, som træffes inden for rammerne af sager til varetagelse af forbrugerinteresser, bør den retsinstans eller forvaltningsmyndighed, der har truffet afgørelsen, have beføjelse til at anmode den godkendte organisation/det godkendte organ og den erhvervsdrivende om selv at nå et kollektivt forlig.
udgår
Ændringsforslag 22
Forslag til direktiv
Betragtning 30
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(30) Ethvert udenretsligt forlig, der indgås inden for rammerne af en sag til varetagelse af forbrugerinteresser eller på grundlag af en endelig retskonstaterende afgørelse, bør godkendes af den relevante retsinstans eller forvaltningsmyndighed for at sikre, at det er lovligt og rimeligt og tager hensyn til alle berørte parters interesser og rettigheder. De enkelte berørte forbrugere skal have mulighed for at acceptere eller afvise at være bundet af et sådant forlig.
(30) Ethvert udenretsligt forlig, der indgås inden for rammerne af en sag til varetagelse af forbrugerinteresser, bør godkendes af den relevante retsinstans eller forvaltningsmyndighed for at sikre, at det er lovligt og rimeligt og tager hensyn til alle berørte parters interesser og rettigheder. Forliget er bindende for alle parter, uden at det berører eventuelle yderligere rettigheder til genopretning, som de berørte forbrugere måtte have i medfør af EU-retten eller national lovgivning.
Ændringsforslag 23
Forslag til direktiv
Betragtning 32
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(32) For at oplysningerne kan have virkning, bør de være hensigtsmæssige og stå i et rimeligt forhold til sagens omstændigheder. Den erhvervsdrivende, der overtræder lovgivningen, bør på hensigtsmæssig vis informere alle berørte forbrugere om en endelig afgørelse om pålæg og afgørelser med henblik på opnåelse af genopretning, der træffes inden for rammerne af sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, samt om forlig, der er godkendt af en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed. Disse oplysninger kan for eksempel gives på den erhvervsdrivendes websted, sociale medier, elektroniske markedspladser eller i almindeligt læste aviser, navnlig dem, der udelukkende distribueres elektronisk. Forbrugerne bør om muligt informeres individuelt via elektroniske breve eller papirbreve. Disse oplysninger bør på anmodning gives i et format, der er tilgængeligt for handicappede personer.
(32) For at oplysningerne kan have virkning, bør de være hensigtsmæssige og stå i et rimeligt forhold til sagens omstændigheder. Medlemsstaterne bør sikre, at retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden kan kræve, at den tabende part på hensigtsmæssig vis informerer alle berørte forbrugere om en endelig afgørelse om pålæg og afgørelser med henblik på opnåelse af genopretning, der træffes inden for rammerne af sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, og begge parter i tilfælde af forlig, der er godkendt af en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed. Disse oplysninger kan for eksempel gives på webstedet, sociale medier, elektroniske markedspladser eller i almindeligt læste aviser, navnlig dem, der udelukkende distribueres elektronisk. Disse oplysninger bør på anmodning gives i et format, der er tilgængeligt for handicappede personer. Den tabende part bærer omkostningerne for forbrugerinformation.
Ændringsforslag 24
Forslag til direktiv
Betragtning 32 a (ny)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(32a)Medlemsstaterne bør opfordres til at oprette et vederlagsfrit nationalt register over sager til varetagelse af kollektive interesser, hvilket kunne styrke gennemsigtighedskravene yderligere.
Ændringsforslag 25
Forslag til direktiv
Betragtning 33
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(33) For at øge retssikkerheden, undgå en uensartet anvendelse af EU-retten og øge effektiviteten og den smidige behandling af sager til varetagelse af forbrugerinteresser og mulige opfølgende sager med henblik på opnåelse af genopretning, bør en overtrædelse, der er fastslået ved en endelig afgørelse, herunder en endelig afgørelse om pålæg i medfør af dette direktiv, som træffes af en forvaltningsmyndighed eller en retsinstans, ikke kunne prøves i senere retssager vedrørende samme overtrædelse begået af den samme erhvervsdrivende for så vidt angår overtrædelsens art og dens materielle, personlige, tidsmæssige og territoriale omfang som fastslået i den endelige afgørelse. Hvis en sag med henblik på at opnå foranstaltninger, der fjerner de fortsatte virkninger af overtrædelsen, herunder med henblik på genopretning, rejses i en anden medlemsstat end den, hvor den endelige afgørelse, hvorved det blev fastslået, at der foreligger en overtrædelse, blev truffet, bør afgørelsen udgøre en afkræftelig formodning om, at der foreligger en overtrædelse.
(33) For at øge retssikkerheden, undgå en uensartet anvendelse af EU-retten og øge effektiviteten og den smidige behandling af sager til varetagelse af forbrugerinteresser og mulige opfølgende sager med henblik på opnåelse af genopretning, bør en overtrædelse eller en ikkeovertrædelse, der er fastslået ved en endelig afgørelse, herunder en endelig afgørelse om pålæg i medfør af dette direktiv, som træffes af en forvaltningsmyndighed eller en retsinstans, være bindende for alle parter, der har deltaget i sagen til varetagelse af forbrugerinteresser. Den endelige afgørelse bør ikke berøre eventuelle yderligere rettigheder til genopretning, som de berørte forbrugere måtte have i medfør af EU-retten eller national lovgivning. Genopretningen, som opnås gennem aftalen, bør også være bindende for alle sager, der indebærer samme praksis, samme erhvervsdrivende og samme forbruger. Hvis en sag med henblik på at opnå foranstaltninger, der fjerner de fortsatte virkninger af overtrædelsen, herunder med henblik på genopretning, rejses i en anden medlemsstat end den, hvor den endelige afgørelse, hvorved det blev fastslået, at der foreligger en overtrædelse eller en ikkeovertrædelse, blev truffet, bør afgørelsen udgøre dokumentation for, at der foreligger eller ikke foreligger en overtrædelse i relaterede sager.Medlemsstaterne sikrer, at en endelig afgørelse truffet af en retsinstans i en medlemsstat, der fastslår, at der foreligger eller ikke foreligger en overtrædelse, i forbindelse med eventuelle andre sager, hvor der søges genopretning hos de nationale retsinstanser i en anden medlemsstat mod den samme erhvervsdrivende for den samme overtrædelse, anses for at være en afkræftelig formodning.
Ændringsforslag 26
Forslag til direktiv
Betragtning 35
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(35) Nationale regler om forældelsesfrister bør ikke hindre indbringelsen af sager med henblik på opnåelse af genopretning på grundlag af en endelig afgørelse om pålæg eller en endelig retskonstaterende afgørelse, hvorved det fastslås, at den erhvervsdrivende har et ansvar over for de skadelidte forbrugere i medfør af dette direktiv. Indbringelsen af en sag til varetagelse af forbrugerinteresser skal suspendere eller afbryde forældelsesfristerne for sager med henblik på opnåelse af genopretning for de forbrugere, der er berørt af sagen.
(35) Nationale regler om forældelsesfrister bør ikke hindre indbringelsen af sager med henblik på opnåelse af genopretning på grundlag af en endelig afgørelse om pålæg, hvorved det fastslås, at den erhvervsdrivende har et ansvar over for de skadelidte forbrugere i medfør af dette direktiv. Indbringelsen af en sag til varetagelse af forbrugerinteresser skal suspendere eller afbryde forældelsesfristerne for sager med henblik på opnåelse af genopretning for de forbrugere, der er berørt af sagen.
Ændringsforslag 27
Forslag til direktiv
Betragtning 39
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(39) Da sager til varetagelse af forbrugerinteresser forfølger en offentlig interesse ved at beskytte forbrugernes kollektive interesser, bør medlemsstaterne sikre, at godkendte organisationer/organer ikke forhindres i at indbringe sager til varetagelse af forbrugerinteresser i medfør af dette direktiv på grund af omkostningerne ved sagerne.
(39) Da sager til varetagelse af forbrugerinteresser forfølger en offentlig interesse ved at beskytte forbrugernes kollektive interesser, bør medlemsstaterne sikre, at godkendte repræsentative organisationer/organer ikke forhindres i at indbringe sager til varetagelse af forbrugerinteresser i medfør af dette direktiv på grund af omkostningerne ved sagerne. Med forbehold af de relevante betingelser i den nationale lovgivning berører dette dog ikke det faktum, at den part, der taber en sag til varetagelse af forbrugerinteresser, skal betale den vindende parts omkostninger i forbindelse med sagen (princippet om, at taberen betaler). Retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden bør dog ikke tilkende den tabende part omkostninger, hvis disse er pådraget unødvendigt eller ikke står i et rimeligt forhold til kravets værdi.
Ændringsforslag 28
Forslag til direktiv
Betragtning 39 a (ny)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(39a)Medlemsstaterne bør sikre, at advokatsalærer, der er afhængige af sagens udfald, undgås, og at advokatsalærer i øvrigt og beregningsmetoden herfor ikke skaber et incitament til at anlægge retssager, der er unødvendige set ud fra forbrugernes eller en hvilken som helst af de berørte parters interesse og ville kunne forhindre, at forbrugerne får fuldt udbytte af en sag til varetagelse af forbrugerinteresser. Medlemsstater, som tillader advokatsalærer, der er afhængige af sagens udfald, bør sikre, at sådanne salærer ikke forhindrer forbrugerne i at opnå fuld kompensation.
Ændringsforslag 29
Forslag til direktiv
Betragtning 40
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(40) Samarbejde og udveksling af oplysninger mellem godkendte organisationer/organer fra forskellige medlemsstater har vist sig at være nyttige, når der er tale om overtrædelser, der går på tværs af grænserne. Der er behov for at fortsætte og udvide kapacitetsopbygnings- og samarbejdsforanstaltningerne, så et større antal godkendte organisationer/organer på tværs af Unionen bliver omfattet for derved at øge brugen af sager til varetagelse af forbrugerinteresser med virkninger på tværs af grænserne.
(40) Samarbejde og udveksling af oplysninger, god praksis og erfaringer mellem godkendte repræsentative organisationer/organer fra forskellige medlemsstater har vist sig at være nyttige, når der er tale om overtrædelser, der går på tværs af grænserne. Der er behov for at fortsætte og udvide kapacitetsopbygnings- og samarbejdsforanstaltningerne, så et større antal godkendte repræsentative organisationer/organer på tværs af Unionen bliver omfattet for derved at øge brugen af sager til varetagelse af forbrugerinteresser med virkninger på tværs af grænserne.
Ændringsforslag 30
Forslag til direktiv
Betragtning 41 a (ny)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(41a)For at udforske muligheden for at indføre en procedure på EU-plan for sager til varetagelse af forbrugerinteresser på tværs af grænserne bør Kommissionen vurdere muligheden for at udpege en europæisk ombudsmand for kollektive søgsmål.
Ændringsforslag 31
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. I dette direktiv fastsættes regler, der gør det muligt for godkendte organisationer/organer at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at beskytte forbrugernes kollektive interesser, samtidig med at der sikres passende garantier for at undgå misbrug af adgangen til at rejse sager.
1. I dette direktiv fastsættes regler, der gør det muligt for godkendte repræsentative organisationer/organer at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at beskytte forbrugernes kollektive interesser og i den forbindelse navnlig at opnå og håndhæve et højt niveau af beskyttelse og domstolsadgang, samtidig med at der sikres passende garantier for at undgå misbrug af adgangen til at rejse sager.
Ændringsforslag 32
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2. Dette direktiv er ikke til hinder for, at medlemsstaterne vedtager eller opretholder bestemmelser, der på nationalt plan sikrer godkendte organer/organisationer eller øvrige berørte personer andre proceduremæssige midler til at rejse sager til varetagelse af forbrugernes kollektive interesser på nationalt plan.
2. Dette direktiv er ikke til hinder for, at medlemsstaterne vedtager eller opretholder bestemmelser, der på nationalt plan sikrer godkendte repræsentative organisationer/organer eller øvrige offentlige organer andre proceduremæssige midler til at rejse sager til varetagelse af forbrugernes kollektive interesser på nationalt plan. Gennemførelsen af dette direktiv må under ingen omstændigheder udgøre en grund til at indskrænke forbrugerbeskyttelsen på de områder, der er omfattet af EU-rettens anvendelsesområde.
Ændringsforslag 33
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. Dette direktiv finder anvendelse på sager til varetagelse af forbrugerinteresser, som rejses som følge af erhvervsdrivendes overtrædelser af de EU-retlige bestemmelser, der er opført i bilag I, som skader eller kan skade forbrugernes kollektive interesser. Det finder anvendelse på nationale og grænseoverskridende overtrædelser, herunder overtrædelser, der er ophørt inden sagen til varetagelse af forbrugerinteresser blev indledt, eller inden den blev afsluttet.
1. Dette direktiv finder anvendelse på sager til varetagelse af forbrugerinteresser, som har store konsekvenser for forbrugerne, og som rejses som følge af erhvervsdrivendes overtrædelser af de EU-retlige bestemmelser, der er opført i bilag I, og som beskytter forbrugernes kollektive interesser. Det finder anvendelse på nationale og grænseoverskridende overtrædelser, herunder overtrædelser, der er ophørt inden sagen til varetagelse af forbrugerinteresser blev indledt, eller inden den blev afsluttet.
Ændringsforslag 34
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 3
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3. Dette direktiv berører ikke EU-reglerne om international privatret, navnlig reglerne om værneting og lovvalg.
3. Dette direktiv berører ikke EU-reglerne om international privatret, navnlig reglerne om værneting, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område samt lovvalgsreglerne for kontraktlige forpligtelser og forpligtelser uden for kontrakt, som finder anvendelse på de sager til varetagelse af forbrugerinteresser, der er omhandlet i dette direktiv.
Ændringsforslag 35
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 3 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3a. Dette direktiv berører ikke andre former for klagemekanismer, der er fastsat i national lovgivning.
Ændringsforslag 36
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 3 b (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3b. Dette direktiv respekterer de grundlæggende rettigheder og overholder de principper, der er fastsat i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder og den europæiske menneskerettighedskonvention, navnlig retten til en retfærdig og upartisk rettergang og adgang til effektive retsmidler.
Ændringsforslag 37
Forslag til direktiv
Artikel 3 – stk. 1 – nr. 1 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1a) "forbrugerorganisation": enhver sammenslutning, som bestræber sig på at beskytte forbrugernes interesser mod ulovlige handlinger eller undladelser fra erhvervsdrivendes side
Ændringsforslag 38
Forslag til direktiv
Artikel 3 – stk. 1 – nr. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2) "erhvervsdrivende": enhver fysisk person eller enhver juridisk person, uanset om der er tale om privat eller offentligt ejerskab, der handler, herunder via en anden person, der optræder i dennes navn eller på dennes vegne, som led i sit erhverv, sin forretning, sit håndværk eller sin profession
2) "erhvervsdrivende": enhver fysisk person eller enhver juridisk person, uanset om der er tale om privat eller offentligt ejerskab, der handler som civil person i henhold til de civilretlige regler, herunder via en anden person, der optræder i dennes navn eller på dennes vegne, som led i sit erhverv, sin forretning, sit håndværk eller sin profession
Ændringsforslag 39
Forslag til direktiv
Artikel 3 – stk. 1 – nr. 3
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3) "forbrugernes kollektive interesser": en række forbrugeres interesser
3) "forbrugernes kollektive interesser": interesserne hos en række forbrugere eller registrerede som defineret i forordning (EU) 2016/679 (generel forordning om databeskyttelse )
Ændringsforslag 40
Forslag til direktiv
Artikel 3 – stk. 1 – nr. 6 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
6a) "forbrugerlovgivning": vedtaget EU-lovgivning og national lovgivning til beskyttelse af forbrugerne
Ændringsforslag 41
Forslag til direktiv
Artikel 4 – overskrift
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Godkendte organisationer/organer
Godkendte repræsentative organisationer/organer
Ændringsforslag 42
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – indledning
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Medlemsstaterne eller deres domstole udpeger for deres respektive område mindst én godkendt repræsentativ organisation/ét godkendt repræsentativt organ til at indbringe sager til varetagelse af forbrugerinteresser, som defineret i artikel 3, nr. 4.
Medlemsstaternes udpeger en organisation/et organ til godkendt organisation/organ, hvis den/det opfylder følgende kriterier:
Medlemsstaternes udpeger en organisation/et organ til godkendt repræsentativ organisation/godkendt repræsentativt organ, hvis den/det opfylder alle de følgende kriterier:
Ændringsforslag 43
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – litra b
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
b) den/det har en beskyttelsesværdig interesse i at sikre, at de EU-retlige bestemmelser, der er omfattet af dette direktiv, overholdes
b) dens/dets vedtægter eller et andet ledelsesdokument og dens/dets fortsatte aktivitet, der indebærer forsvar og beskyttelse af forbrugerinteresser, viser, at den/det har en beskyttelsesværdig interesse i at sikre, at de EU-retlige bestemmelser, der er omfattet af dette direktiv, overholdes
Ændringsforslag 44
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – litra c a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
ca) den/det handler på en måde, der er uafhængig af andre organisationer/organer og personer, som ikke er forbrugere, der måtte have en økonomisk interesse i resultatet af sagerne til varetagelse af forbrugerinteresser, navnlig markedsoperatører
Ændringsforslag 45
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – litra c b (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
cb) den/det har ikke indgået finansielle aftaler med sagsøgende advokatfirmaer ud over en normal tjenesteydelseskontrakt
Ændringsforslag 46
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – litra c c (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
cc) den/det har indført interne procedurer til forebyggelse af en interessekonflikt mellem organisationen/organet og dens/dets finansieringsydere
Ændringsforslag 47
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 3
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Medlemsstaterne fastsætter bestemmelser om, at de godkendte repræsentative organisationer/organer på passende vis, f.eks. på sit websted, i et klart og forståeligt sprog offentliggør måden, hvorpå den/det er finansieret, dens/dets organisatoriske og ledelsesmæssige struktur, dens/dets målsætninger og arbejdsmetoder samt dens/dets aktiviteter.
Medlemsstaterne vurderer med regelmæssige mellemrum, om en godkendt organisation/et godkendt organ fortsat opfylder disse kriterier. Medlemsstaterne sikrer, at den godkendte organisation/det godkendte organ mister sin status i henhold til dette direktiv, hvis den/det ikke længere opfylder et eller flere af kriterierne i stk. 1.
Medlemsstaterne vurderer med regelmæssige mellemrum, om en godkendt repræsentativ organisation/et godkendt repræsentativt organ fortsat opfylder disse kriterier. Medlemsstaterne sikrer, at den/det godkendte repræsentative organisation/organ mister sin status i henhold til dette direktiv, hvis den/det ikke længere opfylder et eller flere af kriterierne i stk. 1.
Medlemsstaterne opstiller en liste over repræsentative organisationer/organer, der opfylder kriterierne i stk. 1, og gør listen offentligt tilgængelig. De fremsender denne liste til Kommissionen og ajourfører den om nødvendigt.
Kommissionen offentliggør den liste over repræsentative organisationer/organer, som den modtager fra medlemsstaterne, på en offentligt tilgængelig onlineportal.
Ændringsforslag 48
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1a. Medlemsstaterne kan fastsætte, at offentlige organer, der allerede er udpeget, før dette direktiv træder i kraft, i overensstemmelse med national lovgivning forbliver berettiget til at have status som repræsentativ organisation/repræsentativt organ, som defineret i denne artikel.
Ændringsforslag 49
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2. Medlemsstaterne kan på dennes/dettes anmodning udpege en organisation/et organ på ad hoc-basis til en sag til varetagelse af forbrugerinteresser, hvis den/det opfylder kriterierne i stk. 1.
udgår
Ændringsforslag 50
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 3
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3. Medlemsstaterne sikrer, at navnlig forbrugerorganisationer og uafhængige offentlige organer kan komme i betragtning til at få status som godkendt organisation/organ. Medlemsstaterne kan udpege forbrugerorganisationer, som repræsenterer medlemmer fra mere end én medlemsstat, til godkendte organisationer.
3. Medlemsstaterne sikrer, at forbrugerorganisationer, der opfylder kriterierne i stk. 1, og offentlige organer kan komme i betragtning til at få status som godkendt repræsentativ organisation/godkendt repræsentativt organ. Medlemsstaterne kan udpege forbrugerorganisationer, som repræsenterer medlemmer fra mere end én medlemsstat, til godkendte repræsentative organisationer.
Ændringsforslag 51
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 4
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
4. Medlemsstaterne kan fastsætte bestemmelser, der præciserer, hvilke godkendte organisationer/organer der kan søge at opnå alle de i artikel 5 eller 6 omhandlede foranstaltninger, og hvilke godkendte organisationer/organer der kun kan søge at opnå en eller flere af disse foranstaltninger.
udgår
Ændringsforslag 52
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 5
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
5. En godkendt organisations/et godkendt organs opfyldelse af de i stk. 1 omhandlede kriterier berører ikke en retsinstans eller en forvaltningsmyndigheds ret til at undersøge, om formålet med den godkendte organisation/det godkendte organ berettiger, at den/det handler i forbindelse med en konkret sag, jf. artikel 5, stk. 1.
5. En godkendt organisations/et godkendt organs opfyldelse af de i stk. 1 omhandlede kriterier berører ikke en retsinstans eller en forvaltningsmyndigheds forpligtelse til at undersøge, om formålet med den godkendte organisation/det godkendte organ berettiger, at den/det handler i forbindelse med en konkret sag, jf. artikel 4 og artikel 5, stk. 1.
Ændringsforslag 53
Forslag til direktiv
Artikel 5 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. Medlemsstaterne sikrer, at godkendte organisationer/organer har adgang til at indbringe sager til varetagelse af forbrugerinteresser for nationale retsinstanser eller forvaltningsmyndigheder, forudsat at der er en direkte forbindelse mellem organisationens/organets hovedformål og de rettigheder, der er fastsat i EU-retten, som hævdes at være blevet overtrådt, hvorfor sagen er rejst.
1. Medlemsstaterne sikrer, at kun godkendte repræsentative organisationer/organer, der er udpeget i overensstemmelse med artikel 4, stk. 1, har adgang til at indbringe sager til varetagelse af forbrugerinteresser for nationale retsinstanser eller forvaltningsmyndigheder, og forudsat at der er en direkte forbindelse mellem organisationens/organets hovedformål og de rettigheder, der er fastsat i EU-retten, som hævdes at være blevet overtrådt, hvorfor sagen er rejst.
De godkendte repræsentative organisationer/organer kan frit vælge en hvilken som helst procedure i henhold til national lovgivning eller EU-lovgivning, der sikrer et højere niveau af beskyttelse af forbrugernes kollektive interesser.
Medlemsstaterne sikrer, at der ikke er anlagt andre sager ved en retsinstans eller forvaltningsmyndighed i medlemsstaten vedrørende samme praksis, samme erhvervsdrivende og samme forbrugere.
Ændringsforslag 54
Forslag til direktiv
Artikel 5 – stk. 2 – afsnit 1 – indledning
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Medlemsstaternes sikrer, at godkendte organisationer/organer er berettiget til at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at opnå følgende foranstaltninger:
Medlemsstaterne sikrer, at godkendte repræsentative organisationer/organer, herunder offentlige organer, der i forvejen er blevet udpeget, er berettiget til at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at opnå følgende foranstaltninger:
Ændringsforslag 55
Forslag til direktiv
Artikel 5 – stk. 2 – afsnit 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
For at søge at opnå afgørelser om pålæg skal godkendte organisationer/organer ikke indhente samtykke fra de enkelte berørte forbrugere eller fremlægge dokumentation for et faktisk tab eller en faktisk skade på de berørte forbrugeres vegne eller for den erhvervsdrivendes hensigt eller forsømmelse.
For at søge at opnå afgørelser om pålæg skal godkendte repræsentative organisationer/organer ikke indhente samtykke fra de enkelte berørte forbrugere og fremlægge dokumentation for et faktisk tab eller en faktisk skade på de berørte forbrugeres vegne eller for den erhvervsdrivendes hensigt eller forsømmelse.
Ændringsforslag 56
Forslag til direktiv
Artikel 5 – stk. 2 – afsnit 2 – litra a
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
a) en afgørelse om påbud til at bringe en praksis til ophør, eller hvis denne praksis endnu ikke er blevet anvendt, men umiddelbart vil blive anvendt, til at stoppe den
a) en afgørelse om påbud til at bringe en ulovlig praksis til ophør, eller hvis denne ulovlige praksis endnu ikke er blevet anvendt, men umiddelbart vil blive anvendt, til at stoppe den
Ændringsforslag 57
Forslag til direktiv
Artikel 5 – stk. 3
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3. Medlemsstaterne sikrer, at godkendte organisationer/organer er berettiget til at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at opnå foranstaltninger, der fjerner de fortsatte virkninger af overtrædelsen. Disse foranstaltninger skal søges opnået på grundlag af enhver endelig afgørelse, hvorved det fastslås, at en praksis udgør en overtrædelse af de EU-retlige bestemmelser, der er opført i bilag I, og som skader forbrugernes kollektive interesser, herunder en endelig afgørelse om pålæg som omhandlet i stk. 2, litra b).
3. Medlemsstaterne sikrer, at godkendte repræsentative organisationer/organer er berettiget til at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at opnå foranstaltninger, der fjerner de fortsatte virkninger af overtrædelsen.
Ændringsforslag 58
Forslag til direktiv
Artikel 5 – stk. 4
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
4. Medlemsstaterne sikrer, at de godkendte organisationer/organer kan søge at opnå foranstaltninger, der fjerner de fortsatte virkninger af overtrædelsen sammen med de i stk. 2 omhandlede foranstaltninger inden for rammerne af en enkelt sag til varetagelse af forbrugerinteresser, jf. dog artikel 4, stk. 4.
udgår
Ændringsforslag 59
Forslag til direktiv
Artikel 5 a (ny)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Artikel 5a
Register over kollektive søgsmål
1. Medlemsstaterne kan oprette et nationalt register for sager til varetagelse af forbrugerinteresser, som skal være gratis til rådighed for alle interesserede via elektroniske midler og/eller på anden måde.
2. De websteder, hvor registrene offentliggøres, skal give adgang til omfattende og objektiv information om tilgængelige metoder til opnåelse af erstatning, herunder udenretslige metoder samt verserende sager til varetagelse af forbrugerinteresser.
3. De nationale registre skal være indbyrdes forbundne. Artikel 35 i forordning (EU) 2017/2394 finder anvendelse.
Ændringsforslag 60
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 1 – afsnit 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. Med henblik på artikel 5, stk. 3, sikrer medlemsstaterne, at de godkendte organisationer/organer er berettiget til at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at opnå en eksigibel afgørelse, hvorved den erhvervsdrivende tilpligtes enten at yde kompensation, afhjælpning eller udskiftning, give et forholdsmæssigt afslag, ophæve kontrakten eller tilbagebetale den betalte pris afhængigt af situationen. En medlemsstat kan kræve, at de enkelte berørte forbrugere formelt skal tilslutte sig sagen, inden der kan træffes en retskonstaterende afgørelse eller en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning.
1. Med henblik på artikel 5, stk. 3, sikrer medlemsstaterne, at de godkendte repræsentative organisationer/organer er berettiget til at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at opnå en eksigibel afgørelse, hvorved den erhvervsdrivende tilpligtes enten at yde kompensation, afhjælpning eller udskiftning, give et forholdsmæssigt afslag, ophæve kontrakten eller tilbagebetale den betalte pris afhængigt af situationen. En medlemsstat kan kræve eller undlade at kræve, at de enkelte berørte forbrugere formelt skal tilslutte sig sagen, inden der kan træffes en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning.
Ændringsforslag 61
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 1 – afsnit 1 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1a. Hvis en medlemsstat ikke kræver et samtykke fra den enkelte forbruger med henblik på tilslutning til sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, skal medlemsstaten ikke desto mindre tillade de enkeltpersoner, der ikke har deres sædvanlige opholdssted i den medlemsstat, hvor sagen forekommer, at deltage i sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, hvis de inden for den gældende tidsfrist gav udtrykkeligt samtykke til at deltage i sagen til varetagelse af forbrugerinteresser.
Ændringsforslag 62
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 1 – afsnit 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Den godkendte organisation/det godkendte organ fremlægger tilstrækkelige oplysninger som krævet efter national lovgivning til støtte for sagen, herunder en angivelse af de forbrugere, der er berørt af sagen, og de spørgsmål om de faktiske og retlige omstændigheder, der skal besvares.
Den godkendte repræsentative organisation/det godkendte repræsentative organ fremlægger alle de nødvendige oplysninger som krævet efter national lovgivning til støtte for sagen, herunder en angivelse af de forbrugere, der er berørt af sagen, og de spørgsmål om de faktiske og retlige omstændigheder, der skal besvares.
Ændringsforslag 63
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2. Uanset stk. 1 skal medlemsstaterne kunne give en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed beføjelse til at træffe en retskonstaterende afgørelse i stedet for en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning for så vidt angår den erhvervsdrivendes ansvar over for de forbrugere, der har lidt tab på grund af overtrædelsen af de EU-retlige bestemmelser, der er opført i bilag I, i behørigt begrundede tilfælde, hvor det på grund af kendetegnene ved de berørte forbrugeres individuelle skade er kompliceret at fastslå omfanget af den enkeltes genopretning.
udgår
Ændringsforslag 64
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 3
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3. Stk. 2 finder ikke anvendelse i tilfælde, hvor:
udgår
a) det er muligt at udpege de forbrugere, der er berørt af overtrædelsen, og de har lidt sammenlignelige tab forårsaget af samme praksis i tilknytning til et tidsrum eller et køb. I sådanne tilfælde skal kravet om, at de enkelte berørte forbrugere skal give deres bemyndigelse, ikke udgøre en forudsætning for at indbringe sagen. Kompensationen skal udbetales direkte til de berørte forbrugere
b) forbrugerne har lidt små tab, og det ville være uforholdsmæssigt at fordele kompensationen mellem dem. I sådanne tilfælde sikrer medlemsstaterne, at det ikke kræves, at hver enkelt forbruger samtykker hertil. Kompensationen skal gå til et offentligt formål, der tjener forbrugernes kollektive interesser.
Ændringsforslag 65
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 4
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
4. Den kompensation, der opnås gennem en endelig afgørelse, jf. stk. 1, 2 og 3, berører ikke eventuelle yderligere rettigheder til genopretning, som de berørte forbrugere måtte have i medfør af EU-retten eller national lovgivning.
4. Den kompensation, der opnås gennem en endelig afgørelse, jf. stk. 1, berører ikke eventuelle yderligere rettigheder til genopretning, som de berørte forbrugere måtte have i medfør af EU-retten eller national lovgivning. Princippet om retskraft skal overholdes ved anvendelsen af denne bestemmelse.
Ændringsforslag 66
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 4 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
4a. Genopretningsforanstaltningerne har til formål at give de berørte forbrugere fuld kompensation for deres tab. Hvis der resterer et beløb, som der ikke er gjort krav på efter kompensationen, træffer en retsinstans afgørelse om, hvem der skal modtage restbeløbet. Restbeløbet skal ikke gå til den godkendte organisation/det godkendte organ eller den erhvervsdrivende.
Ændringsforslag 67
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 4 b (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
4b. Navnlig forbydes det at tilkende erstatning med karakter af straf, som medfører overkompensation til sagsøger for den lidte skade. Den kompensation, som forbrugere, der har lidt tab kollektivt, får, må f.eks. ikke overstige det beløb, som den erhvervsdrivende skylder efter gældende national lovgivning eller EU-retten, for at dække det faktiske tab, de har lidt individuelt.
Ændringsforslag 68
Forslag til direktiv
Artikel 7 – overskrift
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Finansiering
Antagelighed af en sag til varetagelse af forbrugerinteresser
Ændringsforslag 69
Forslag til direktiv
Artikel 7 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. En godkendt organisation/et godkendt organ, der søger at opnå en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning som omhandlet i artikel 6, stk. 1, oplyser på et tidligt tidspunkt i sagen, hvorfra de midler, der anvendes til dens/dets aktiviteter generelt, og de midler, der anvendes til støtte for sagen, hidrører. Den/det godtgør, at den/det har tilstrækkelige økonomiske midler til at repræsentere de berørte forbrugeres bedste interesser og til eventuelt at dække modpartens udgifter, hvis den/det ikke får medhold i sagen.
1. En godkendt repræsentativ organisation/et godkendt repræsentativt organ, der søger at opnå en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning som omhandlet i artikel 6, stk. 1, forelægger på det tidligst mulige tidspunkt i sagen retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden en fuldstændig finansieringsoversigt med angivelse af alle kilder til de midler, der anvendes til dens/dets aktiviteter generelt, og de midler, der anvendes til støtte for sagen, for at vise fravær af interessekonflikter. Den/det godtgør, at den/det har tilstrækkelige økonomiske midler til at repræsentere de berørte forbrugeres bedste interesser og til eventuelt at dække modpartens udgifter, hvis den/det ikke får medhold i sagen.
Ændringsforslag 70
Forslag til direktiv
Artikel 7 – stk. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2. Medlemsstaterne sikrer, at det, når en sag til varetagelse af forbrugerinteresser, hvorunder der søges genopretning, finansieres af tredjemand, er forbudt for vedkommende tredjemand:
2. En sag til varetagelse af forbrugerinteresser kan erklæres for uantagelig af den nationale retsinstans, hvis den godtgør, at tredjemands finansiering vil:
Ændringsforslag 71
Forslag til direktiv
Artikel 7 – stk. 2 – litra a
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
a) at påvirke den godkendte organisations/det godkendte organs beslutninger i forbindelse med sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, herunder om at indgå forlig
a) påvirke den godkendte repræsentative organisations/det godkendte repræsentative organs beslutninger i forbindelse med sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, herunder anlæggelse af sager til varetagelse af forbrugernes interesser og beslutninger om at indgå forlig
Ændringsforslag 72
Forslag til direktiv
Artikel 7 – stk. 3
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3. Medlemsstaterne sikrer, at de retsinstanser og forvaltningsmyndigheder, der har beføjelse til at vurdere de i stk. 2 omhandlede omstændigheder og dermed at kræve, at den godkendte organisation/det godkendte organ afviser de relevante økonomiske midler og om nødvendigt afviser den godkendte organisations/det godkendte organs partsstatus i en konkret sag.
3. Medlemsstaterne sikrer, at retsinstanser og forvaltningsmyndigheder vurderer det i stk. 1 omhandlede fravær af interessekonflikter og de i stk. 2 omhandlede omstændigheder på tidspunktet for vurdering af antageligheden af sagen om varetagelse af forbrugerinteresser og på et senere tidspunkt under retssagen, hvis omstændighederne først indtræffer på det tidspunkt.
Ændringsforslag 73
Forslag til direktiv
Artikel 7 – stk. 3 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3a. Medlemsstaterne sikrer, at retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden har beføjelse til at afvise åbenlyst ubegrundede sager tidligst muligt i proceduren.
Ændringsforslag 74
Forslag til direktiv
Artikel 7 a (ny)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Artikel 7a
Princippet om, at taberen betaler
Medlemsstaterne sikrer, at den part, der taber en kollektiv sag med henblik på opnåelse af genopretning, tilbagebetaler de sagsomkostninger, som den vindende part har pådraget sig, på de betingelser, der er fastsat i national ret. Retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden tilkender dog ikke den tabende part omkostninger, hvis disse er pådraget unødvendigt eller ikke står i et rimeligt forhold til kravets værdi.
Ændringsforslag 75
Forslag til direktiv
Artikel 8 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. Medlemsstaterne kan fastsætte bestemmelser om, at en godkendt organisation/et godkendt organ og en erhvervsdrivende, der har indgået forlig vedrørende genopretning til de forbrugere, der er berørt af en angivelig ulovlig praksis, som den pågældende erhvervsdrivende har fulgt, i fællesskab kan anmode en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed om at godkende forliget. En sådan anmodning skal kun indgives til en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed, hvis en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed i samme medlemsstat ikke er ved at behandle en anden verserende sag vedrørende den samme erhvervsdrivende og vedrørende den samme praksis.
1. Medlemsstaterne kan fastsætte bestemmelser om, at en godkendt repræsentativ organisation/et godkendt repræsentativt organ og en erhvervsdrivende, der har indgået forlig vedrørende genopretning til de forbrugere, der er berørt af en angivelig ulovlig praksis, som den pågældende erhvervsdrivende har fulgt, i fællesskab kan anmode en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed om at godkende forliget.
Ændringsforslag 76
Forslag til direktiv
Artikel 8 – stk. 6
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
6. De enkelte berørte forbrugere skal have mulighed for at acceptere eller afvise at være bundet af de i stk. 1, 2 eller 3 omhandlede forlig. Den genopretning, der opnås i kraft af et godkendt forlig, jf. stk. 4, berører ikke eventuelle yderligere rettigheder til genopretning, som de berørte forbrugere måtte have i medfør af EU-retten eller national lovgivning.
6. Den genopretning, der opnås i kraft af et godkendt forlig, jf. stk. 4, er bindende for alle parter, uden at dette berører eventuelle yderligere rettigheder til genopretning, som de berørte forbrugere måtte have i medfør af EU-retten eller national lovgivning.
Ændringsforslag 77
Forslag til direktiv
Artikel 9 – stk. -1 (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
-1. Medlemsstaterne sikrer, at de repræsentative organisationer/organer:
a) informerer forbrugerne om den påståede krænkelse af rettigheder i henhold til EU-retten og hensigten om at opnå en afgørelse om pålæg eller anlægge et erstatningssøgsmål
b) allerede på forhånd forklarer de berørte forbrugere om muligheden for at deltage i sagen for at sikre, at de relevante dokumenter og andre oplysninger, der er nødvendige for sagen, bevares
c) hvor det er relevant, informerer om de efterfølgende skridt og de mulige juridiske konsekvenser.
Ændringsforslag 78
Forslag til direktiv
Artikel 9 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. Medlemsstaterne sikrer, at retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden stiller krav om, at en erhvervsdrivende, der overtræder lovgivningen, for egen regning informerer de berørte forbrugere om de endelige afgørelser, hvori de i stk. 5 og 6 omhandlede foranstaltninger fastsættes, og de i artikel 8 omhandlede godkendte forlig, ved brug af midler, der er står i et rimeligt forhold til sagens omstændigheder og inden for de fastsatte frister, herunder eventuelt ved at underrette alle berørte forbrugere individuelt.
1. Når et forlig eller en endelig afgørelse gavner forbrugere, der måske ikke har kendskab hertil, sikrer medlemsstaterne, at retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden stiller krav om, at den tabende part eller begge parter for egen regning informerer de berørte forbrugere om de endelige afgørelser, hvori de i stk. 5 og 6 omhandlede foranstaltninger fastsættes, og de i artikel 8 omhandlede godkendte forlig, ved brug af midler, der står i et rimeligt forhold til sagens omstændigheder og inden for de fastsatte frister. Medlemsstaterne kan fastsætte, at informationspligten kan opfyldes ved hjælp af et offentligt og let tilgængeligt websted.
Ændringsforslag 79
Forslag til direktiv
Artikel 9 – stk. 1 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1a. Den tabende part bærer omkostningerne til information til forbrugerne i henhold til princippet i artikel 7.
Ændringsforslag 80
Forslag til direktiv
Artikel 9 – stk. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2. De i stk. 1 omhandlede oplysninger skal på et forståeligt sprog indeholde en forklaring vedrørende sagens genstand, dens retsvirkninger og, hvis det er relevant, de efterfølgende skridt, de berørte forbrugere skal tage.
2. De i stk. 1 omhandlede oplysninger skal på et forståeligt sprog indeholde en forklaring vedrørende sagens genstand, dens retsvirkninger og, hvis det er relevant, de efterfølgende skridt, de berørte forbrugere skal tage. Betingelserne og tidsrammen for oplysningerne skal udformes efter aftale med retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden.
Ændringsforslag 81
Forslag til direktiv
Artikel 9 – stk. 2 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2a. Medlemsstaterne sikrer, at der på en tilgængelig måde stilles oplysninger til rådighed for offentligheden om kommende, igangværende og afsluttede sager til varetagelse af forbrugernes kollektive interesser, herunder i medierne og online via et offentligt websted, når en retsinstans har besluttet, at sagen kan antages.
Ændringsforslag 82
Forslag til direktiv
Artikel 9 – stk. 2 b (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2b. Medlemsstaterne sikrer, at de offentlige meddelelser fra godkendte organisationer/organer om kravene er faktuelle og tager hensyn til såvel forbrugernes rettigheder til at få oplysninger og sagsøgtes omdømmemæssige rettigheder og retten til at bevare forretningshemmeligheder.
Ændringsforslag 83
Forslag til direktiv
Artikel 10 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. Medlemsstaterne sikrer, at en overtrædelse, der som fastslået i en endelig afgørelse truffet af en forvaltningsmyndighed eller en retsinstans, herunder en endelig afgørelse om pålæg som omhandlet i artikel 5, stk. 2, litra b), skader forbrugernes kollektive interesser, anses for uomtvisteligt at fastslå, at der foreligger en overtrædelse med henblik på andre sager ved nationale retsinstanser om genopretning fra den samme erhvervsdrivende for samme overtrædelse.
1. Medlemsstaterne sikrer, at en endelig afgørelse truffet af en forvaltningsmyndighed eller en retsinstans, herunder en endelig afgørelse om pålæg som omhandlet i artikel 5, stk. 2, litra b), betragtes som dokumentation for at fastslå, at der foreligger eller ikke foreligger en overtrædelse med henblik på andre sager ved nationale retsinstanser om genopretning fra den samme erhvervsdrivende for samme forhold, under forudsætning af at de samme berørte forbrugere ikke kan modtage kompensation to gange for den samme skade.
Ændringsforslag 84
Forslag til direktiv
Artikel 10 – stk. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2. Medlemsstaterne sikrer, at en endelig afgørelse som omhandlet i stk. 1, der er truffet i en anden medlemsstat, af deres egne retsinstanser eller forvaltningsmyndigheder betragtes som en afkræftelig formodning om, at der foreligger en overtrædelse.
2. Medlemsstaterne sikrer, at en endelig afgørelse som omhandlet i stk. 1, der er truffet i en anden medlemsstat, af deres egne retsinstanser eller forvaltningsmyndigheder som minimum betragtes som dokumentation for, at der foreligger en overtrædelse.
Ændringsforslag 85
Forslag til direktiv
Artikel 10 – stk. 2 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2a. Medlemsstaterne sikrer, at en endelig afgørelse truffet af en domstol i en medlemsstat, der fastslår, at der foreligger eller ikke foreligger en overtrædelse, i forbindelse med eventuelle andre sager, hvor der søges genopretning hos de nationale domstole i en anden medlemsstat mod den samme erhvervsdrivende for den samme overtrædelse, anses for at være en afkræftelig formodning.
Ændringsforslag 86
Forslag til direktiv
Artikel 10 – stk. 3
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3. Medlemsstaterne sikrer, at en endelig retskonstaterende afgørelse som omhandlet i artikel 6, stk. 2, betragtes som uomtvistelig og fastslår den erhvervsdrivendes ansvar over for de forbrugere, der har lidt tab som følge af en overtrædelse, med henblik på alle sager ved deres nationale retsinstanser mod samme erhvervsdrivende for samme overtrædelse.Medlemsstaterne sikrer, at forbrugere har adgang til individuelt at rejse sådanne sager med henblik på opnåelse af genopretning ved brug hensigtsmæssige og forenklede procedurer.
3. Medlemsstaterne opfordres til at oprette en database, der indeholder alle endelige afgørelser om sager med henblik på opnåelse af genopretning, der kan lette andre foranstaltninger til genopretning, og til at udveksle bedste praksis på dette område.
Ændringsforslag 87
Forslag til direktiv
Artikel 11 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Medlemsstaterne sikrer, at indbringelsen af sager til varetagelse af forbrugerinteresser som omhandlet i artikel 5 og 6 medfører, at de forældelsesfrister, der gælder for enhver sag med henblik på opnåelse af genopretning for de berørte forbrugere, suspenderes eller afbrydes, hvis de relevante rettigheder er omfattet af forældelsesfrister i henhold til EU-retten eller national lovgivning.
Medlemsstaterne sikrer i overensstemmelse med national lovgivning, at indbringelsen af sager til varetagelse af forbrugerinteresser som omhandlet i artikel 5 og 6 medfører, at de forældelsesfrister, der gælder for enhver sag med henblik på opnåelse af genopretning for de berørte enkeltpersoner, suspenderes eller afbrydes, hvis de relevante rettigheder er omfattet af forældelsesfrister i henhold til EU-retten eller national lovgivning.
Ændringsforslag 88
Forslag til direktiv
Artikel 13 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Medlemsstaterne sikrer, at retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden på anmodning af en godkendt organisation/et godkendt organ, der har fremlagt rimeligt tilgængelige kendsgerninger og beviser, som er tilstrækkelige til at indlede sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, og har henvist til den yderligere dokumentation, som modparten råder over, i overensstemmelse med de nationale procedureregler kan kræve, at modparten fremlægger denne dokumentation, som er omfattet af gældende EU-regler og nationale regler om fortrolighed.
Medlemsstaterne sikrer, at retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden på anmodning af en af parterne, der har fremlagt rimeligt tilgængelige kendsgerninger og beviser og en omfattende forklaring, som er tilstrækkelige til at understøtte partens synspunkter, og har henvist til yderligere specifik og klart defineret dokumentation, som modparten råder over, i overensstemmelse med de nationale procedureregler kan kræve, at denne modpart så snævert som muligt på grundlag af rimeligt tilgængelige kendsgerninger fremlægger denne dokumentation, som er omfattet af gældende EU-regler og nationale regler om fortrolighed. Kravet skal være passende og forholdsmæssigt i den foreliggende sag og må ikke skabe ubalance mellem de to parter.
Ændringsforslag 89
Forslag til direktiv
Artikel 13 – stk. 1 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1a. Medlemsstaterne sikrer, at retsinstanserne begrænser fremlæggelsen af dokumentation til, hvad der er rimeligt i forhold til formålet. For at afgøre, om en fremlæggelse af dokumentation, som en repræsentativ organisation/et repræsentativt organ anmoder om, står i et rimeligt forhold til formålet, tager retsinstansen hensyn til alle berørte parters beskyttelsesværdige interesse, dvs. i hvilket omfang anmodningen om fremlæggelse af dokumentation er underbygget af tilgængelige kendsgerninger og beviser, og om den dokumentation, som der anmodes om fremlæggelse af, indeholder fortrolige oplysninger.
Ændringsforslag 90
Forslag til direktiv
Artikel 13 – stk. 1 b (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1b. Medlemsstaterne sikrer, at de nationale retsinstanser har beføjelse til at kræve fremlæggelse af dokumentation, der indeholder fortrolige oplysninger, når de finder det relevant i forbindelse med erstatningssøgsmålet.
Ændringsforslag 91
Forslag til direktiv
Artikel 14 – stk. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2. Medlemsstaterne sikrer, at sanktionerne kan have form af bødestraf.
2. Medlemsstaterne sikrer, at sanktionerne blandt andet kan have form af bødestraf.
Ændringsforslag 92
Forslag til direktiv
Artikel 14 – stk. 3
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3. Når medlemsstaterne tager stilling til fordelingen af indtægterne fra bøder, tager de hensyn til forbrugernes kollektive interesser.
3. Når medlemsstaterne tager stilling til fordelingen af indtægterne fra bøder, tager de hensyn til kollektive interesser. Medlemsstaterne kan beslutte, at sådanne indtægter tildeles en fond, der oprettes med henblik på at finansiere sager til varetagelse af forbrugerinteresser.
Ændringsforslag 93
Forslag til direktiv
Artikel 15 – overskrift
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Bistand til godkendte organisationer/organer
Bistand til godkendte repræsentative organisationer/organer
Ændringsforslag 94
Forslag til direktiv
Artikel 15 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at omkostningerne i forbindelse med sager til varetagelse af forbrugerinteresser ikke udgør en økonomisk hindring for, at godkendte organisationer/organer effektivt kan udøve deres ret til at søge at opnå de i artikel 5 og 6 omhandlede foranstaltninger, for eksempel ved at begrænse de gældende retsafgifter eller administrative gebyrer, om nødvendigt give dem adgang til retshjælp eller stille offentlige midler til rådighed for dem til dette formål.
1. Medlemsstaterne opfordres til i overensstemmelse med artikel 7 at sikre, at godkendte repræsentative organisationer/organer har tilstrækkelige midler til rådighed til sager til varetagelse af forbrugerinteresser. De træffer de nødvendige foranstaltninger for at lette adgangen til domstolsprøvelse og sikrer, at omkostningerne i forbindelse med sager til varetagelse af forbrugerinteresser ikke udgør en økonomisk hindring for, at godkendte organisationer/organer effektivt kan udøve deres ret til at søge at opnå de i artikel 5 og 6 omhandlede foranstaltninger, for eksempel ved at begrænse de gældende retsafgifter eller administrative gebyrer, om nødvendigt give dem adgang til retshjælp eller stille offentlige midler til rådighed for dem til dette formål.
Ændringsforslag 95
Forslag til direktiv
Artikel 15 – stk. 1 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1a. Medlemsstaterne yder strukturel støtte til enheder, der optræder som godkendte organisationer/organer inden for rammerne af dette direktiv.
Ændringsforslag 96
Forslag til direktiv
Artikel 15 a (ny)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Artikel 15a
Juridisk bistand og udgifter hertil
Medlemsstaterne sikrer, at advokatsalærer og beregningsmetoden herfor ikke skaber et incitament til at anlægge retssager, der er unødvendige set ud fra de involverede parters interesse. Navnlig forbyder medlemsstaterne advokatsalærer, der er afhængige af sagens udfald.
Ændringsforslag 97
Forslag til direktiv
Artikel 16 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at enhver godkendt organisation/ethvert godkendt organ, der er udpeget på forhånd i en medlemsstat, jf. artikel 4, stk. 1, kan indbringe sagen for en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed i en anden medlemsstat ved fremlæggelse af den i nævnte artikel omhandlede offentligt tilgængelige liste. Retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden skal acceptere denne liste som dokumentation for den godkendte organisations/det godkendte organs status, uden at dette berører førstnævntes ret til at efterprøve, om den godkendte organisations/det godkendte organs formål berettiger, at den/det agerer i en konkret sag.
1. Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at enhver godkendt repræsentativ organisation/ethvert godkendt repræsentativt organ, der er udpeget på forhånd i en medlemsstat, jf. artikel 4, stk. 1, kan indbringe sagen for en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed i en anden medlemsstat ved fremlæggelse af den i nævnte artikel omhandlede offentligt tilgængelige liste. Retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden kan revidere den godkendte repræsentative organisations/det godkendte repræsentative organs status, uden at dette berører førstnævntes ret til at efterprøve, om den godkendte repræsentative organisations/det godkendte repræsentative organs formål berettiger, at den/det agerer i en konkret sag.
Ændringsforslag 98
Forslag til direktiv
Artikel 16 – stk. 2 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2a. En medlemsstat, hvori et kollektivt søgsmål finder sted, kan kræve et mandat fra de forbrugere, der er bosiddende i denne medlemsstat, og skal kræve et mandat fra de individuelle forbrugere i en anden medlemsstat, når søgsmålet er grænseoverskridende. I sådanne tilfælde skal der leveres en konsolideret liste med alle de forbrugere fra andre medlemsstater, der har givet et sådant mandat, til retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden og modparten, når sagen indledes.
Ændringsforslag 99
Forslag til direktiv
Artikel 16 – stk. 4
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
4. Hvis en medlemsstat eller Kommissionen sår tvivl om, hvorvidt en godkendt organisation/et godkendt organ opfylder de kriterier, der er fastsat i artikel 4, stk. 1, undersøger den medlemsstat, som udpegede organisationen/organet, sagen og inddrager om nødvendigt godkendelsen, hvis et eller flere kriterier ikke er opfyldt.
4. Hvis en medlemsstat, Kommissionen eller den erhvervsdrivende sår tvivl om, hvorvidt en godkendt repræsentativ organisation/et godkendt repræsentativt organ opfylder de kriterier, der er fastsat i artikel 4, stk. 1, undersøger den medlemsstat, som udpegede organisationen/organet, sagen og inddrager om nødvendigt godkendelsen, hvis et eller flere kriterier ikke er opfyldt.
Ændringsforslag 100
Forslag til direktiv
Artikel 16 a (ny)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Artikel 16a
Offentligt register
Medlemsstaterne sikrer, at de relevante nationale kompetente myndigheder opretter et offentligt tilgængeligt register over ulovlige handlinger, i forbindelse med hvilke der er blevet pålagt påbud eller forbud i overensstemmelse med bestemmelserne i dette direktiv.
Ændringsforslag 101
Forslag til direktiv
Artikel 18 – stk. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2. Senest et år efter dette direktivs ikrafttrædelse vurderer Kommissionen, om EU-reglerne for så vidt angår fly- og jernbanepassagerers rettigheder sikrer et passende forbrugerbeskyttelsesniveau i forhold til det, der sikres i dette direktiv. Hvis det er tilfældet, fremlægger Kommissionen passende forslag, som blandt andet kan bestå i at fjerne de retsakter, der er omhandlet i punkt 10 og 15 i bilag I, fra direktivets anvendelsesområde som fastsat i artikel 2.
udgår
Ændringsforslag 102
Forslag til direktiv
Artikel 18 a (ny)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Artikel 18a
Revisionsklausul
Med forbehold af artikel 16 vurderer Kommissionen, om grænseoverskridende sager til varetagelse af forbrugerinteresser bedst kan behandles på EU-plan ved at indføre en europæisk ombudsmand for kollektive søgsmål. Senest tre år efter dette direktivs ikrafttrædelse udarbejder Kommissionen en rapport herom og forelægger den for Europa-Parlamentet og Rådet, eventuelt ledsaget af et relevant forslag.
Ændringsforslag 103
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59a)Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF af 3. december 2001 om produktsikkerhed i almindelighed (EFT L 11 af 15.1.2002, s. 4).
Ændringsforslag 104
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 b (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59b)Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/35/EU af 26. februar 2014 om harmonisering af medlemsstaternes love om tilgængeliggørelse på markedet af elektrisk materiel bestemt til anvendelse inden for visse spændingsgrænser (EUT L 96 af 29.3.2014, s. 357).
Ændringsforslag 105
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 c (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59c)Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed.
Ændringsforslag 106
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 d (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59d)Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/31/EU af 26. februar 2014 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning vedrørende tilgængeliggørelse på markedet af ikke-automatiske vægte (EUT L 96 af 29.3.2014, s. 107).
Ændringsforslag 107
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 e (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59e)Rådets forordning (EØF) nr. 2136/89 af 21. juni 1989 om fælles handelsnormer for sardinkonserves og varebetegnelser for sardinkonserves og sardintypekonserves.
Ændringsforslag 108
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 f (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59f)Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 715/2009 af 13. juli 2009 om betingelserne for adgang til naturgastransmissionsnet og om ophævelse af forordning (EF) nr. 1775/2005.
UDTALELSE fra Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse (23.11.2018)
til Retsudvalget
om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om adgang til indbringelse af sager til varetagelse af forbrugernes kollektive interesser og om ophævelse af direktiv 2009/22/EF
(*) Procedure med associerede udvalg – forretningsordenens artikel 54
KORT BEGRUNDELSE
Ordføreren er enig i de grundlæggende principper i Kommissionens forslag og mener, at Kommissionen skaber den rette balance med hensyn til at lette sager til varetagelse af forbrugerinteresser uden at åbne mulighed for misbrug. Ordføreren finder det navnlig vigtigt, at kun nonprofitorganisationer kan fungere som "godkendte organisationer/organer" i medfør af direktivet.
Minimumsharmonisering
I artikel 1 er den nuværende formulering temmelig vag. Ordføreren foreslår derfor, at det gøres helt klart, at direktivet tager sigte på en minimumsharmonisering, og at medlemsstaterne fortsat frit kan vedtage eller opretholde bestemmelser, der er gunstigere for forbrugerne.
Godkendte organisationer/organer og foranstaltninger til varetagelse af forbrugerinteresser
Selv om de fleste medlemsstater har uafhængige organer, der beskæftiger sig med forbrugerrettigheder, er dette ikke tilfældet i f.eks. Tyskland. Dette direktiv er ikke det rette redskab til at forpligte alle medlemsstaterne til at oprette sådanne organer. Som følge heraf tilføjede ordføreren ordene "hvor det er relevant" i artikel 4.
Med hensyn til artikel 5 bør iværksættelsen af genopretningssager ikke vente, indtil den endelige afgørelse fastslår, at en praksis udgør en overtrædelse af de EU-retlige bestemmelser. Ellers kan procedurerne tage så lang tid, at den konkrete dokumentation for skaden kan gå tabt.
Foranstaltninger til genopretning
I artikel 6 foreslår ordføreren at begrænse medlemsstaternes mulighed for at give en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed beføjelse til at træffe en retskonstaterende afgørelse med henblik på at undgå, at sagerne for nemt bliver betegnet som komplicerede. For det andet foreslår ordføreren at give alle forbrugere ret til at få erstatning uanset tabsbeløbet. Et mindre tab er et subjektivt begreb, eftersom et lille beløb for én forbruger kan betyde meget for en anden.
Anvendelsesområde
Selv om ordføreren ikke går ind for at udtage passagerernes rettigheder fra direktivets anvendelsesområde, undlod han at slette henvisningerne til en evaluering af dette aspekt, eftersom Kommissionens seneste lovgivningsmæssige forslag om fly- og jernbanepassagerers rettigheder stadig er under forhandling. Når disse forhandlinger er afsluttet, vil der være et mere fyldestgørende billede. En fornyet vurdering et år efter direktivets ikrafttræden synes dog at være for tidligt til at fastslå, om de nye regler om passagerrettigheder sikrer et passende beskyttelsesniveau i forhold til det, der sikres i dette direktiv.
I bilag I har ordføreren medtaget en række retsakter, som har vist sig at være vigtige for forbrugerne, og udvider dermed direktivets materielle anvendelsesområde.
ÆNDRINGSFORSLAG
Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse opfordrer Retsudvalget, som er korresponderende udvalg, til at tage hensyn til følgende ændringsforslag:
Ændringsforslag 1
Forslag til direktiv
Betragtning 3
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(3) Sager til varetagelse af forbrugerinteresser bør sikre en effektiv og målrettet måde, hvorpå forbrugernes kollektive interesser kan beskyttes. De bør gøre det muligt for godkendte organisationer/organer at tage initiativer med henblik på at sikre overholdelsen af de relevante EU-retlige bestemmelser og at overvinde de hindringer, forbrugere står over for i forbindelse med individuelle sager såsom usikkerheden om deres rettigheder og de tilgængelige proceduremæssige mekanismer, de psykologiske barrierer for at indbringe sager og det negative forhold mellem de forventede udgifter og fordele ved at indlede en individuel sag.
(3) Sager til varetagelse af forbrugerinteresser bør sikre en effektiv og målrettet måde, hvorpå alle forbrugernes kollektive interesser kan beskyttes uden forskelsbehandling. De bør gøre det muligt for godkendte organisationer/organer at tage initiativer med henblik på at sikre overholdelsen af de relevante EU-retlige bestemmelser og at overvinde de hindringer, forbrugere står over for i forbindelse med individuelle sager, hvor de generelt har en svagere stilling, såsom usikkerheden om deres rettigheder og de tilgængelige proceduremæssige mekanismer, de psykologiske barrierer for at indbringe sager og det negative forhold mellem de forventede udgifter og fordele ved at indlede en individuel sag.
Ændringsforslag 2
Forslag til direktiv
Betragtning 6
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(6) Dette direktiv bør dække en lang række områder såsom databeskyttelse, finansielle tjenesteydelser, rejser og turisme, energi, telekommunikation og miljø. Det bør modvirke overtrædelser af EU-rettens bestemmelser, som beskytter forbrugernes interesser, uanset om forbrugerne benævnes forbrugere eller rejsende, brugere, kunder, privatinvestorer, detailkunder eller andet i den relevante EU-ret. For at sikre en hensigtsmæssig reaktion på overtrædelser af EU-retten, hvis form og omfang hurtigt forandrer sig, bør det hver gang, en ny EU-retsakt, der er relevant for beskyttelsen af forbrugernes kollektive interesser, vedtages, overvejes, om bilaget til dette direktiv bør ændres for at sikre, at retsakten er omfattet af dette direktivs anvendelsesområde.
(6) Dette direktiv bør dække en lang række områder såsom databeskyttelse, finansielle tjenesteydelser, rejser og turisme, energi, telekommunikation, miljø og sundhed. Det bør modvirke overtrædelser af EU-rettens bestemmelser, som beskytter forbrugernes kollektive interesser, uanset om forbrugerne benævnes forbrugere eller rejsende, brugere, kunder, privatinvestorer, detailkunder eller andet i den relevante EU-ret, og de kollektive interesser hos registrerede som omhandlet i persondataforordningen. For at sikre en hensigtsmæssig reaktion på overtrædelser af EU-retten, hvis form og omfang hurtigt forandrer sig, bør det hver gang, en ny EU-retsakt, der er relevant for beskyttelsen af enkeltpersoners kollektive interesser, vedtages, overvejes, om bilaget til dette direktiv bør ændres for at sikre, at retsakten er omfattet af dette direktivs anvendelsesområde.
Ændringsforslag 3
Forslag til direktiv
Betragtning 7
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(7)Kommissionen har vedtaget forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 261/2004 om fælles bestemmelser om kompensation og bistand til luftfartspassagerer ved boardingafvisning og ved aflysning eller lange forsinkelser og forordning (EF) nr. 2027/97 om luftfartsselskabers erstatningsansvar ved luftbefordring af passagerer og deres bagage30 og Europa-Parlamentets og Rådets forordning om jernbanepassagerers rettigheder og forpligtelser.31 Det er derfor hensigtsmæssigt at fastsætte bestemmelser om, at Kommissionen et år efter dette direktivs ikrafttrædelse skal vurdere, om EU-reglerne for så vidt angår fly- og jernbanepassagerers rettigheder sikrer et passende forbrugerbeskyttelsesniveau i forhold til det, der sikres i dette direktiv, og drager de nødvendige konklusioner med hensyn til dette direktivs anvendelsesområde.
udgår
_________________
30COM(2013) 130 final.
31COM(2017) 548 final.
Ændringsforslag 4
Forslag til direktiv
Betragtning 9 a (ny)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(9a) Dette direktiv bør ikke påvirke anvendelsen af EU-regler om international privatret i grænseoverskridende sager. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1215/2012 af 12. december 2012 om retternes kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område (omarbejdning – Bruxelles I), Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 593/2008 af 17. juni 2008 om lovvalgsregler for kontraktlige forpligtelser (Rom I) og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 864/2007 af 11. juli 2007 om lovvalgsregler for forpligtelser uden for kontrakt (Rom II) finder anvendelse på de sager til varetagelse af forbrugerinteresser, der er omhandlet i dette direktiv.
Ændringsforslag 5
Forslag til direktiv
Betragtning 10
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(10) Da kun godkendte organisationer/organer kan indbringe sager til varetagelse af forbrugerinteresser, bør de for at sikre, at forbrugernes kollektive interesser varetages på hensigtsmæssig vis, opfylde de kriterier, der er fastsat i dette direktiv. De skal navnlig være forskriftsmæssigt oprettet i henhold til en medlemsstats lovgivning, som kunne omfatte krav til antallet af medlemmer, varigheden af deres beståen eller til gennemsigtigheden, hvad angår relevante aspekter af deres struktur såsom deres konstituerende vedtægter, forvaltningsstruktur, mål og arbejdsmetoder. De bør ikke virke med fortjeneste for øje og have en beskyttelsesværdig interesse i at sikre overholdelsen af EU-retten. Disse kriterier bør gælde for både godkendte organisationer/organer, der er udpeget på forhånd, og ad hoc-organisationer/organer, der er oprettet med henblik på en bestemt sag.
(10) Da kun godkendte organisationer/organer kan indbringe sager til varetagelse af forbrugerinteresser, bør de for at sikre, at forbrugernes kollektive interesser varetages på hensigtsmæssig vis, opfylde de kriterier, der er fastsat i dette direktiv. De bør navnlig være registreret i en af Den Europæiske Unions medlemsstater som værende forskriftsmæssigt oprettet i henhold til denne medlemsstats lovgivning.De bør navnlig ikke arbejde med fortjeneste for øje, og de bør have en forvaltningsstruktur, som sikrer, at der ikke udbetales for høje lønninger eller gebyrer eller godtgørelser af for høje kontoromkostninger eller andre udgifter for blot at opfylde kriteriet om ikke at arbejde med fortjeneste for øje.
Ændringsforslag 6
Forslag til direktiv
Betragtning 11
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(11) Navnlig uafhængige offentlige organer ogforbrugerorganisationer bør spille en aktiv rolle med hensyn til at sikre overholdelsen af de relevante EU-retlige bestemmelser og er også velegnede til at fungere som godkendte organisationer/organer. Da disse organisationer/organer har adgang til forskellige informationskilder vedrørende erhvervsdrivendes praksis i forhold til forbrugerne og har forskellige prioriteter, hvad angår deres virksomhed, bør medlemsstaterne frit kunne beslutte, hvilken type foranstaltninger hver af disse godkendte organisationer/organer kan træffe i forbindelse med sager til varetagelse af forbrugerinteresser.
(11) Navnlig uafhængige offentlige organer, forbrugerorganisationer ogborgeres rådgivende grupper bør spille en aktiv rolle med hensyn til at sikre overholdelsen af de relevante EU-retlige bestemmelser og er også velegnede til at fungere som godkendte organisationer/organer. Da disse organisationer/organer har adgang til forskellige informationskilder vedrørende erhvervsdrivendes praksis i forhold til forbrugerne og har forskellige prioriteter, hvad angår deres virksomhed, bør medlemsstaterne frit kunne beslutte, hvilken type foranstaltninger hver af disse godkendte organisationer/organer kan træffe i forbindelse med sager til varetagelse af forbrugerinteresser.
Ændringsforslag 7
Forslag til direktiv
Betragtning 11 a (ny)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(11a)Godkendte organisationer/organer bør ikke have noget strukturelt eller økonomisk forhold til en tredjepart eller organisation, der i forbindelse med en sag til varetagelse af forbrugerinteresser opnår økonomiske fordele ved at tilbyde juridisk bistand eller økonomisk støtte.
Ændringsforslag 8
Forslag til direktiv
Betragtning 13
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(13) For at øge den proceduremæssige effektivitet af sager til varetagelse af forbrugerinteresser bør de godkendte organisationer/organer have mulighed for at søge at opnå forskellige foranstaltninger inden for rammerne af en enkelt sag til varetagelse af forbrugerinteresser eller inden for særskilte sager til varetagelse af forbrugerinteresser. Disse foranstaltninger bør omfatte midlertidige foranstaltninger med henblik på at bringe en aktuel praksis til ophør eller forbyde en påtænkt praksis, hvis denne endnu ikke er blevet fulgt, men hvor der er risiko for, at den vil medføre alvorlige eller uoprettelige tab for forbrugerne, foranstaltninger, hvorved det fastslås, at en given praksis udgør en overtrædelse af lovgivningen, og som om nødvendigt bringer denne praksis til ophør eller forhindrer den fremover, samt foranstaltninger, der fjerner de fortsatte virkninger af overtrædelsen, herunder genopretning. Hvis godkendte organisationer/organer søger at opnå dette inden for rammerne af en enkelt sag, bør de kunne søge at opnå alle relevante foranstaltninger på det tidspunkt, hvor sagen indbringes, eller først søge at opnå en afgørelse om pålæg og derefter eventuelt en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning.
(13) For at øge den proceduremæssige effektivitet af sager til varetagelse af forbrugerinteresser bør de godkendte organisationer/organer have mulighed for at søge at opnå forskellige foranstaltninger inden for rammerne af en enkelt sag til varetagelse af forbrugerinteresser eller inden for særskilte sager til varetagelse af forbrugerinteresser. Disse foranstaltninger bør omfatte midlertidige foranstaltninger med henblik på at bringe en aktuel praksis til ophør eller forbyde en påtænkt praksis, hvis denne endnu ikke er blevet fulgt, men hvor der er risiko for, at den vil medføre alvorlige eller uoprettelige tab for forbrugerne, foranstaltninger, hvorved det fastslås, at en given praksis udgør en overtrædelse af lovgivningen, og som om nødvendigt bringer denne praksis til ophør eller forhindrer den fremover, samt foranstaltninger, der fjerner de fortsatte virkninger af overtrædelsen, herunder genopretning. Hvis godkendte organisationer/organer søger at opnå dette inden for rammerne af en enkelt sag, bør de kunne søge at opnå alle relevante foranstaltninger på det tidspunkt, hvor sagen indbringes.
Ændringsforslag 9
Forslag til direktiv
Betragtning 16
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(16) De godkendte organisationer/organer bør søge at opnå foranstaltninger, der tager sigte på at fjerne de fortsatte virkninger af overtrædelsen. Disse foranstaltninger bør have form af afgørelser, som pålægger den erhvervsdrivende blandt andet at yde kompensation, afhjælpning ellerudskiftning, give et forholdsmæssigt afslag, ophæve kontrakten eller tilbagebetale den betalte pris afhængigt af situationen og af national lovgivning.
(16) De godkendte organisationer/organer bør søge at opnå foranstaltninger, der tager sigte på at fjerne de fortsatte virkninger af overtrædelsen. Disse foranstaltninger bør have form af afgørelser, som ved materiel eller ikkemateriel skade pålægger den erhvervsdrivende blandt andet at yde kompensation, afhjælpning, udskiftning ellerfjernelse, give et forholdsmæssigt afslag, ophæve kontrakten eller tilbagebetale den betalte pris afhængigt af situationen og af national lovgivning.
Ændringsforslag 10
Forslag til direktiv
Betragtning 20
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(20) Når det er muligt at udpege de forbrugere, der er berørt af samme praksis, og de har lidt sammenlignelige tab i tilknytning til et tidsrum eller et køb såsom i tilfælde af langsigtede forbrugeraftaler, kan retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden i løbet af sagen til varetagelse af forbrugerinteresser klart fastslå, hvilken gruppe af forbrugere der er berørt af overtrædelsen. Retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden kan navnlig anmode den erhvervsdrivende, der overtræder reglerne, om at fremlægge relevante oplysninger, såsom hvem de berørte forbrugere er, og hvor længe praksis er blevet fulgt. Af hensyn til hensigtsmæssigheden og effektiviteten bør medlemsstaterne i overensstemmelse med deres nationale lovgivning overveje at give forbrugerne mulighed for direkte at drage nytte af en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning, efter at den er truffet, uden at det kræves, at de hver især formelt tilslutter sig sagen, inden der træffes en sådan afgørelse.
udgår
Ændringsforslag 11
Forslag til direktiv
Betragtning 21
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(21)I sager, der drejer sig om mindre beløb, vil de fleste forbrugere sandsynligvis ikke tage skridt til at håndhæve deres rettigheder, fordi indsatsen ikke ville stå i forhold til fordelene for den enkelte forbruger. Hvis samme praksis vedrører en række forbrugere, kan det samlede tab imidlertid være betydeligt. I sådanne tilfælde kan en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed anse det for uforholdsmæssigt at fordele midlerne blandt de berørte forbrugere, f.eks. fordi det vil være for dyrt eller ikke muligt i praksis. De midler, der indkommer via betaling af kompensation i sager til varetagelse af forbrugerinteresser, vil derfor bedre kunne anvendes til at beskytte forbrugernes kollektive interesser og bør kanaliseres over mod relevante offentlige formål såsom fonde, der yder retshjælp til forbrugere, oplysningskampagner eller forbrugerbevægelser.
udgår
Ændringsforslag 12
Forslag til direktiv
Betragtning 22
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(22) Det er kun muligt at søge at opnå foranstaltninger med henblik på at fjerne de fortsatte virkninger af overtrædelser på grundlag af endelige afgørelser, hvorved det fastslås, at der foreligger en overtrædelse af de EU-retlige bestemmelser, der er omfattet af dette direktivs anvendelsesområde, og som skader forbrugernes kollektive interesser, herunder en endelig afgørelse om pålæg, der træffes inden for rammerne af en sag til varetagelse af forbrugerinteresser. Det er navnlig muligt at søge at opnå foranstaltninger med henblik på at fjerne de fortsatte virkninger af en overtrædelse på grundlag af endelige afgørelser truffet af en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed i forbindelse med de håndhævelsesaktiviteter, der er reguleret ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/2394 af 12. december 2017 om samarbejde mellem nationale myndigheder med ansvar for håndhævelse af lovgivning om forbrugerbeskyttelse og om ophævelse af forordning (EF) nr. 2006/2004.32
(22) Det er kun muligt at søge at opnå foranstaltninger med henblik på at fjerne de fortsatte virkninger af overtrædelser på grundlag af endelige afgørelser, hvorved det fastslås, at der foreligger en overtrædelse af de EU-retlige bestemmelser, der er omfattet af dette direktivs anvendelsesområde, og som skader forbrugernes kollektive interesser, herunder en endelig afgørelse om pålæg, der træffes inden for rammerne af en sag til varetagelse af forbrugerinteresser. Det er navnlig muligt at søge at opnå foranstaltninger med henblik på at fjerne de fortsatte virkninger af en overtrædelse på grundlag af endelige afgørelser truffet af en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed i forbindelse med de håndhævelsesaktiviteter, der er reguleret ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/239432. For ikke at forlænge procedurerne og for ikke at øge risikoen for, at forbrugerne mister den dokumentation, der understøtter deres sag, og mister interessen for sagen, kan sagerne om disse foranstaltninger imidlertid iværksættes sideløbende med sagerne med henblik på at opnå afgørelser om pålæg, og der kan træffes afgørelse herom samtidig med den afgørelse, som fastslår, at der foreligger en overtrædelse af de EU-retlige bestemmelser.
__________________
__________________
32 EUT L 345 af 27.12.2017.
32 EUT L 345 af 27.12.2017.
Ændringsforslag 13
Forslag til direktiv
Betragtning 24
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(24) Dette direktiv erstatter ikke eksisterende nationale mekanismer for kollektive retsmidler med henblik på at opnå genopretning. Under hensyntagen til medlemsstaternes retstraditioner overlades det til dem at beslutte, om de vil udforme de sager til varetagelse af forbrugerinteresser, der er fastsat bestemmelser om i dette direktiv, som en del af en eksisterende eller fremtidig mekanisme for kollektive retsmidler med henblik på at opnå genopretning eller som et alternativ til sådanne mekanismer, for så vidt som den nationale mekanisme er i overensstemmelse med bestemmelserne i dette direktiv.
(24) Dette direktiv erstatter ikke eksisterende nationale mekanismer for kollektive retsmidler med henblik på at opnå genopretning. Under hensyntagen til medlemsstaternes retstraditioner overlades det til dem at beslutte, om de vil udforme de sager til varetagelse af forbrugerinteresser, der er fastsat bestemmelser om i dette direktiv, som en del af en eksisterende eller fremtidig mekanisme for kollektive retsmidler med henblik på at opnå genopretning eller som et alternativ til sådanne mekanismer, for så vidt som den nationale mekanisme er i overensstemmelse med minimumsstandarderne i dette direktiv.
Ændringsforslag 14
Forslag til direktiv
Betragtning 26
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(26) Kollektive udenretslige forlig, der har til formål at opnå genopretning for skadelidte forbrugere, bør fremmes både før indbringelsen af sagen til varetagelse af forbrugerinteresser og i en hvilken som helst fase af sagen.
(26) Kollektive udenretslige forlig, f.eks. mægling, der har til formål at opnå genopretning for skadelidte forbrugere, bør fremmes både før indbringelsen af sagen til varetagelse af forbrugerinteresser og i en hvilken som helst fase af sagen.
Ændringsforslag 15
Forslag til direktiv
Betragtning 27
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(27) Medlemsstaterne kan fastsætte bestemmelser om, at en godkendt organisation/et godkendt organ og en erhvervsdrivende, der har indgået forlig vedrørende genopretning til de forbrugere, der er berørt af en angivelig ulovlig praksis, som den pågældende erhvervsdrivende har fulgt, i fællesskab kan anmode en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed om at godkende forliget. En sådan anmodning bør kun kunne indgives til en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed, hvis der ikke verserer en anden sag vedrørende samme praksis. En kompetent retsinstans eller forvaltningsmyndighed, der godkender et sådant kollektivt forlig, skal tage hensyn til alle berørte parters interesser og rettigheder, herunder de enkelte forbrugere. De enkelte berørte forbrugere skal have mulighed for at acceptere eller afvise at være bundet af et sådant forlig.
(27) Medlemsstaterne kan fastsætte bestemmelser om, at en godkendt organisation/et godkendt organ og en erhvervsdrivende, der har indgået forlig vedrørende genopretning til de forbrugere, der er berørt af en angivelig ulovlig praksis, som den pågældende erhvervsdrivende har fulgt, i fællesskab kan anmode en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed om at godkende forliget. En sådan anmodning bør kun kunne indgives til en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed, hvis der ikke verserer en anden sag vedrørende samme praksis. En kompetent retsinstans eller forvaltningsmyndighed, der godkender et sådant kollektivt forlig, skal tage hensyn til alle berørte parters interesser og rettigheder, herunder de enkelte forbrugere. De enkelte berørte forbrugere skal have mulighed for at acceptere eller afvise at være bundet af et sådant forlig og at anlægge eller forfølge deres tilsvarende individuelle sag.
Ændringsforslag 16
Forslag til direktiv
Betragtning 29
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(29)For at gøre det lettere for de enkelte forbrugere at søge genopretning på grundlag af endelige retskonstaterende afgørelser vedrørende den erhvervsdrivendes ansvar over for de forbrugere, der har lidt skade på grund af en overtrædelse, som træffes inden for rammerne af sager til varetagelse af forbrugerinteresser, bør den retsinstans eller forvaltningsmyndighed, der har truffet afgørelsen, have beføjelse til at anmode den godkendte organisation/det godkendte organ og den erhvervsdrivende om selv at nå et kollektivt forlig.
udgår
Ændringsforslag 17
Forslag til direktiv
Betragtning 31
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(31) For at en sag til varetagelse af forbrugerinteresser munder ud i et for forbrugerne tilfredsstillende resultat, er det vigtigt at sikre, at forbrugerne informeres om den. Forbrugerne bør informeres om den verserende sag til varetagelse af forbrugerinteresser, det forhold, at en erhvervsdrivendes praksis anses for at være retsstridig, deres rettigheder, efter at det er fastslået, at der foreligger en overtrædelse, og alle efterfølgende skridt, som de berørte forbrugere, skal tage, navnlig for at opnå genopretning. De omdømmemæssige risici ved at udbrede kendskabet til overtrædelsen er også vigtig for at afskrække erhvervsdrivende fra at tilsidesætte forbrugernes rettigheder.
(31) For at en sag til varetagelse af forbrugerinteresser munder ud i et for forbrugerne tilfredsstillende resultat, er det vigtigt at sikre, at forbrugerne informeres om den. Forbrugerne bør informeres om den verserende sag til varetagelse af forbrugerinteresser, det forhold, at en erhvervsdrivendes praksis anses for at være retsstridig, deres rettigheder, efter at det er fastslået, at der foreligger en overtrædelse, og alle efterfølgende skridt, som de berørte forbrugere, skal tage, navnlig for at opnå genopretning. Der bør tages højde for princippet om uskyldsformodning og de omdømmemæssige risici ved at udbrede kendskabet til en mulig overtrædelse.
Ændringsforslag 18
Forslag til direktiv
Betragtning 32
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(32) For at oplysningerne kan have virkning, bør de være hensigtsmæssige og stå i et rimeligt forhold til sagens omstændigheder. Den erhvervsdrivende, der overtræder lovgivningen, bør på hensigtsmæssig vis informere alle berørte forbrugere om en endelig afgørelse om pålæg og afgørelser med henblik på opnåelse af genopretning, der træffes inden for rammerne af sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, samt om forlig, der er godkendt af en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed. Disse oplysninger kan for eksempel gives på den erhvervsdrivendes websted, sociale medier, elektroniske markedspladser eller i almindeligt læste aviser, navnlig dem, der udelukkende distribueres elektronisk. Forbrugerne bør om muligt informeres individuelt via elektroniske breve eller papirbreve. Disse oplysninger bør på anmodning gives i et format, der er tilgængeligt for handicappede personer.
(32) For at oplysningerne kan have virkning, bør de være hensigtsmæssige og stå i et rimeligt forhold til sagens omstændigheder. Den erhvervsdrivende, der overtræder lovgivningen, bør på hensigtsmæssig vis informere alle berørte enkeltpersoner og offentligheden om en endelig afgørelse om pålæg og afgørelser med henblik på opnåelse af genopretning, der træffes inden for rammerne af sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, samt om forlig, der er godkendt af en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed. Disse oplysninger kan for eksempel gives på den erhvervsdrivendes websted, sociale medier, elektroniske markedspladser eller i almindeligt læste aviser, navnlig dem, der udelukkende distribueres elektronisk. Enkeltpersonerne bør om muligt informeres individuelt via elektroniske breve eller papirbreve. Disse oplysninger bør på anmodning gives i et format, der er tilgængeligt for handicappede personer.
Ændringsforslag 19
Forslag til direktiv
Betragtning 33
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(33) For at øge retssikkerheden, undgå en uensartet anvendelse af EU-retten og øge effektiviteten og den smidige behandling af sager til varetagelse af forbrugerinteresser og mulige opfølgende sager med henblik på opnåelse af genopretning, bør en overtrædelse, der er fastslået ved en endelig afgørelse, herunder en endelig afgørelse om pålæg i medfør af dette direktiv, som træffes af en forvaltningsmyndighed eller en retsinstans, ikke kunne prøves i senere retssager vedrørende samme overtrædelse begået af den samme erhvervsdrivende for så vidt angår overtrædelsens art og dens materielle, personlige, tidsmæssige og territoriale omfang som fastslået i den endelige afgørelse. Hvis en sag med henblik på at opnå foranstaltninger, der fjerner de fortsatte virkninger af overtrædelsen, herunder med henblik på genopretning, rejses i en anden medlemsstat end den, hvor den endelige afgørelse, hvorved det blev fastslået, at der foreligger en overtrædelse, blev truffet, bør afgørelsen udgøre en afkræftelig formodning om, at der foreligger en overtrædelse.
(33) For at øge retssikkerheden, undgå en uensartet anvendelse af EU-retten og øge effektiviteten og den smidige behandling af sager til varetagelse af forbrugerinteresser og mulige opfølgende sager med henblik på opnåelse af genopretning, bør en overtrædelse, der er fastslået ved en endelig afgørelse, herunder en endelig afgørelse om pålæg i medfør af dette direktiv, som træffes af en forvaltningsmyndighed eller en retsinstans, ikke kunne prøves i senere retssager vedrørende samme overtrædelse begået af den samme erhvervsdrivende for så vidt angår overtrædelsens art og dens materielle, personlige, tidsmæssige og territoriale omfang som fastslået i den endelige afgørelse. Hvis en sag med henblik på at opnå foranstaltninger, der fjerner de fortsatte virkninger af overtrædelsen, herunder med henblik på genopretning, rejses i en anden medlemsstat end den, hvor den endelige afgørelse, hvorved det blev fastslået, at der foreligger en overtrædelse, blev truffet, bør afgørelsen mindst udgøre en afkræftelig formodning om, at der foreligger en overtrædelse.
Ændringsforslag 20
Forslag til direktiv
Betragtning 34 a (ny)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(34a)Medlemsstaterne bør sikre, at enkeltpersoner har mulighed for at anmode om, at deres individuelle sag til varetagelse af forbrugerinteresser stilles i bero, indtil der er truffet endelig afgørelse i en tilsvarende sag til varetagelse af forbrugerinteresser.
Ændringsforslag 21
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. I dette direktiv fastsættes regler, der gør det muligt for godkendte organisationer/organer at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at beskytte forbrugernes kollektive interesser, samtidig med at der sikres passende garantier for at undgå misbrug af adgangen til at rejse sager.
1. I dette direktiv fastsættes regler, der gør det muligt for godkendte organisationer/organer at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at beskytte forbrugernes kollektive interesser og således opnå et højt forbrugerbeskyttelsesniveau og navnlig adgang til domstolsprøvelse, samtidig med at der sikres passende garantier for at undgå misbrug af adgangen til at rejse sager på EU-plan og i medlemsstaterne og en ensartet anvendelse heraf i hele EU.
Ændringsforslag 22
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2. Dette direktiv er ikke til hinder for, at medlemsstaterne vedtager eller opretholder bestemmelser, der på nationalt plan sikrer godkendte organer/organisationer eller øvrige berørte personer andre proceduremæssige midler til at rejse sager til varetagelse af forbrugernes kollektive interesser på nationalt plan.
2. Dette direktiv tager sigte på en minimumsharmonisering og er følgelig ikke til hinder for, at medlemsstaterne vedtager eller opretholder bestemmelser, der på nationalt plan sikrer et højere forbrugerbeskyttelsesniveau og sikrer godkendte organer/organisationer eller øvrige berørte personer andre proceduremæssige midler til at rejse sager til varetagelse af forbrugernes kollektive interesser på nationalt plan end dem, der er fastlagt i direktivet.
Ændringsforslag 23
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1a. Dette direktiv er ikke til hinder for, at medlemsstaterne vedtager eller opretholder supplerende forbrugerbeskyttelsesområder end dem, hvorpå direktivet finder anvendelse.
Ændringsforslag 24
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 b (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1b. Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 17a for at ændre bilag I med henblik på at tilføje EU-retlige bestemmelser, som artikel 2, stk. 1, henviser til.
Ændringsforslag 25
Forslag til direktiv
Artikel 3 – stk. 1 – nr. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1) "forbruger": enhver fysisk person, der ikke handler som led i sit erhverv, sin forretning, sit håndværk eller sin profession
1) "forbruger": enhver fysisk person, der handler med formål for øje, som hovedsagelig ligger uden for vedkommendes erhverv, forretning, håndværk eller profession
Ændringsforslag 26
Forslag til direktiv
Artikel 3 – stk. 1 – nr. 3
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3) "forbrugernes kollektive interesser": en række forbrugeres interesser
3) "forbrugernes kollektive interesser": en række interesser hos forbrugere eller registrerede som defineret i forordning (EU) 2016/679 (generel forordning om databeskyttelse )
Ændringsforslag 27
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – indledning
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Medlemsstaternes udpeger en organisation/et organ til godkendt organisation/organ, hvis den/det opfylder følgende kriterier:
Medlemsstaternes udpeger udelukkende en organisation/et organ til godkendt organisation/organ, hvis den/det opfylder følgende kriterier:
Ændringsforslag 28
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – litra a
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
a) den/det er oprettet efter forskrifterne i en medlemsstats lovgivning
a) den/det er oprettet og registreret efter forskrifterne i en medlemsstats lovgivning
Ændringsforslag 29
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – litra b
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
b) den/det har en beskyttelsesværdig interesse i at sikre, at de EU-retlige bestemmelser, der er omfattet af dette direktiv, overholdes
b) dens/dets vedtægter eller et andet relevant ledelsesdokument viser, at den/det har en beskyttelsesværdig interesse i at sikre, at de EU-retlige bestemmelser, der er omfattet af dette direktiv, overholdes
Ændringsforslag 30
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – litra c
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
c) den/det arbejder ikke med fortjeneste for øje.
c) den/det arbejder ikke med fortjeneste for øje og har en ledelsesstruktur, der sikrer kriteriet om ikke at arbejde med fortjeneste for øje.
Ændringsforslag 31
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – litra c a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
ca) den/det skal til enhver tid sikre fuld gennemsigtighed med hensyn til, hvorfra midlerne til finansiering af dens/dets virksomhed generelt hidrører, og hvorfra midlerne til støtte for en konkret sag hidrører
Ændringsforslag 32
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – litra c b (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
cb) den/det har fastlagt behørige procedurer til at identificere, forebygge og løse interessekonflikter
Ændringsforslag 33
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 1 – litra c c (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
cc) den/det har indført en passende kommunikationspolitik, hvorigennem den/det på en generel måde oplyser forbrugerne om de omkostninger og risici, der kan opstå som følge af en sag til varetagelse af forbrugerinteresser
Ændringsforslag 34
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – litra c d (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
cd)den/det har intet strukturelt eller økonomisk forhold til en tredjepart eller organisation, der i forbindelse med en sag til varetagelse af forbrugerinteresser opnår økonomiske fordele ved at tilbyde juridisk bistand eller økonomisk støtte.
Ændringsforslag 35
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 3
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3. Medlemsstaterne sikrer, at navnlig forbrugerorganisationer og uafhængige offentlige organer kan komme i betragtning til at få status som godkendt organisation/organ. Medlemsstaterne kan udpege forbrugerorganisationer, som repræsenterer medlemmer fra mere end én medlemsstat, til godkendte organisationer.
3. Medlemsstaterne sikrer, at forbrugerorganisationer og, hvor det er relevant, uafhængige offentlige organer kan komme i betragtning til at få status som godkendt organisation/organ. Medlemsstaterne kan udpege forbrugerorganisationer, som repræsenterer medlemmer fra mere end én medlemsstat, til godkendte organisationer.
Ændringsforslag 36
Forslag til direktiv
Artikel 5 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. Medlemsstaterne sikrer, at godkendte organisationer/organer har adgang til at indbringe sager til varetagelse af forbrugerinteresser for nationale retsinstanser eller forvaltningsmyndigheder, forudsat at der er en direkte forbindelse mellem organisationens/organets hovedformål og de rettigheder, der er fastsat i EU-retten, som hævdes at være blevet overtrådt, hvorfor sagen er rejst.
1. Medlemsstaterne sikrer, at godkendte organisationer/organer i overensstemmelse med artikel 1 har adgang til at indbringe sager til varetagelse af forbrugerinteresser for nationale retsinstanser eller forvaltningsmyndigheder.
Ændringsforslag 37
Forslag til direktiv
Artikel 5 – stk. 3
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3. Medlemsstaterne sikrer, at godkendte organisationer/organer er berettiget til at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at opnå foranstaltninger, der fjerner de fortsatte virkninger af overtrædelsen. Disse foranstaltninger skal søges opnået på grundlag af enhver endelig afgørelse, hvorved det fastslås, at en praksis udgør en overtrædelse af de EU-retlige bestemmelser, der er opført i bilag I, og som skader forbrugernes kollektive interesser, herunder en endelig afgørelse om pålæg som omhandlet i stk. 2, litra b).
3. Medlemsstaterne sikrer, at godkendte organisationer/organer er berettiget til at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at opnå foranstaltninger, der fjerner de fortsatte virkninger af overtrædelsen. Disse foranstaltninger skal søges opnået på grundlag af enhver endelig afgørelse, hvorved det fastslås, at en praksis udgør en overtrædelse af de EU-retlige bestemmelser, der er opført i bilag I, og som skader forbrugernes kollektive interesser, herunder en endelig afgørelse om pålæg som omhandlet i stk. 2, litra b). Selv om der først kan træffes afgørelse om disse sager til varetagelse af forbrugerinteresser, når det formelt er fastslået, at en praksis udgør en overtrædelse af de EU-retlige bestemmelser, kan sagerne for ikke at forlænge procedurerne imidlertid iværksættes sideløbende med de i stk. 2 omhandlede sager med henblik på at opnå afgørelser om pålæg eller som led i én enkelt sag til varetagelse af forbrugerinteresser i overensstemmelse med national lovgivning.
Ændringsforslag 38
Forslag til direktiv
Artikel 5 – stk. 4
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
4. Medlemsstaterne sikrer, at de godkendte organisationer/organer kan søge at opnå foranstaltninger, der fjerner de fortsatte virkninger af overtrædelsen sammen med de i stk. 2 omhandlede foranstaltninger inden for rammerne af en enkelt sag til varetagelse af forbrugerinteresser, jf. dog artikel 4, stk. 4.
udgår
Ændringsforslag 39
Forslag til direktiv
Artikel 5 – stk. 4 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
4a.Medlemsstaterne sikrer, at princippet om, at taberen betaler, gælder for alle typer sager til varetagelse af forbrugerinteresser.
Begrundelse
Kommissionens henstilling fra 2013 fastsætter, at den part, der taber et kollektivt søgsmål, godtgør nødvendige sagsomkostninger, der er afholdt af den vindende part.
Ændringsforslag 40
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 1 – afsnit 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Med henblik på artikel 5, stk. 3, sikrer medlemsstaterne, at de godkendte organisationer/organer er berettiget til at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at opnå en eksigibel afgørelse, hvorved den erhvervsdrivende tilpligtes enten at yde kompensation, afhjælpning eller udskiftning, give et forholdsmæssigt afslag, ophæve kontrakten eller tilbagebetale den betalte pris afhængigt af situationen. En medlemsstat kan kræve, at de enkelte berørte forbrugere formelt skal tilslutte sig sagen, inden der kan træffes en retskonstaterende afgørelse eller en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning.
Med henblik på artikel 5, stk. 3, sikrer medlemsstaterne, at de godkendte organisationer/organer er berettiget til at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at opnå en eksigibel afgørelse vedrørende de økonomiske og ikkeøkonomiske skader, hvorved den erhvervsdrivende tilpligtes enten at yde kompensation, afhjælpning, udskiftning ellerfjernelse, give et forholdsmæssigt afslag, ophæve kontrakten eller tilbagebetale den betalte pris afhængigt af situationen. Desuden kan medlemsstaterne sikre, at godkendte organisationer/organer i ekstraordinære og behørigt begrundede tilfælde kan anmode om en retskonstaterende afgørelse i stedet for en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning.
En medlemsstat kan kræve, at de enkelte berørte forbrugere formelt skal tilslutte sig sagen, inden der kan træffes en retskonstaterende afgørelse eller en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning, herunder, hvis det er relevant, om typen af søgte retsmidler. Andre berørte forbrugere, herunder dem, der ikke har deres sædvanlige opholdssted i den medlemsstat, hvor sagen finder sted, skal kunne tilslutte sig sagen til varetagelse af forbrugerinteresser for at opnå en retskonstaterende afgørelse eller en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning.
Ændringsforslag 41
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 1 – afsnit 2 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Den kompensation, der opnås som følge af en sag til varetagelse af forbrugerinteresser, tildeles normalt til de berørte forbrugere.
Ændringsforslag 42
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2. Uanset stk. 1 skal medlemsstaterne kunne give en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed beføjelse til at træffe en retskonstaterende afgørelse i stedet for en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning for så vidt angår den erhvervsdrivendes ansvar over for de forbrugere, der har lidt tab på grund af overtrædelsen af de EU-retlige bestemmelser, der er opført i bilag I, i behørigt begrundede tilfælde, hvor det på grund af kendetegnene ved de berørte forbrugeres individuelle skade er kompliceret at fastslå omfanget af den enkeltes genopretning.
udgår
Ændringsforslag 43
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 3
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3. Stk. 2 finder ikke anvendelse i tilfælde, hvor:
udgår
a) det er muligt at udpege de forbrugere, der er berørt af overtrædelsen, og de har lidt sammenlignelige tab forårsaget af samme praksis i tilknytning til et tidsrum eller et køb. I sådanne tilfælde skal kravet om, at de enkelte berørte forbrugere skal give deres bemyndigelse, ikke udgøre en forudsætning for at indbringe sagen. Kompensationen skal udbetales direkte til de berørte forbrugere
b) forbrugerne har lidt små tab, og det ville være uforholdsmæssigt at fordele kompensationen mellem dem. I sådanne tilfælde sikrer medlemsstaterne, at det ikke kræves, at hver enkelt forbruger samtykker hertil. Kompensationen skal gå til et offentligt formål, der tjener forbrugernes kollektive interesser.
Ændringsforslag 44
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 4
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
4. Den kompensation, der opnås gennem en endelig afgørelse, jf. stk. 1, 2 og 3, berører ikke eventuelle yderligere rettigheder til genopretning, som de berørte forbrugere måtte have i medfør af EU-retten eller national lovgivning.
4. Den kompensation, der opnås gennem en endelig afgørelse, jf. stk. 1, berører ikke eventuelle yderligere rettigheder til genopretning, som de berørte forbrugere måtte have i medfør af EU-retten eller national lovgivning.
Ændringsforslag 45
Forslag til direktiv
Artikel 7 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. En godkendt organisation/et godkendt organ, der søger at opnå en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning som omhandlet i artikel 6, stk. 1, oplyser på et tidligt tidspunkt i sagen, hvorfra de midler, der anvendes til dens/dets aktiviteter generelt, og de midler, der anvendes til støtte for sagen, hidrører. Den/det godtgør, at den/det har tilstrækkelige økonomiske midler til at repræsentere de berørte forbrugeres bedste interesser og til eventuelt at dække modpartens udgifter, hvis den/det ikke får medhold i sagen.
1. En godkendt organisation/et godkendt organ, der søger at opnå en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning som omhandlet i artikel 6, stk. 1, oplyser på detaljeret vis på tidspunktet for vurdering af antageligheden af sagen, hvorfra de midler, der anvendes til dens/dets aktiviteter generelt, og de midler, der anvendes til støtte for sagen, hidrører. Dette kan omfatte en garanti eller godtgørelse fra en tredjepart, der også er omfattet af bestemmelserne i stk. 2 og 3 i denne artikel.
Ændringsforslag 46
Forslag til direktiv
Artikel 7 – stk. 1 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1a. Den tabende part betaler sagsomkostningerne på de betingelser, der er fastsat i den relevante nationale lovgivning.
Ændringsforslag 47
Forslag til direktiv
Artikel 7 – stk. 2 – indledning
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2. Medlemsstaterne sikrer, at det, når en sag til varetagelse af forbrugerinteresser, hvorunder der søges genopretning, finansieres af tredjemand, er forbudt for vedkommende tredjemand:
2. Medlemsstaterne sikrer, at der, når en sag til varetagelse af forbrugerinteresser, hvorunder der søges genopretning, finansieres af tredjemand, sikres gennemsigtighed vedrørende midlernes oprindelse, og at det er forbudt for vedkommende tredjemand:
Ændringsforslag 48
Forslag til direktiv
Artikel 7 – stk. 2 – litra a
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
a) at påvirke den godkendte organisations/det godkendte organs beslutninger i forbindelse med sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, herunder om at indgå forlig
a) at påvirke den godkendte organisations/det godkendte organs beslutninger under sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, herunder om at indgå forlig
Ændringsforslag 49
Forslag til direktiv
Artikel 7 – stk. 2 – litra a a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
aa)at modtage nogen direkte eller indirekte økonomisk fordel via den retslige procedure eller afgørelse
Ændringsforslag 50
Forslag til direktiv
Artikel 7 – stk. 3
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3. Medlemsstaterne sikrer, at de retsinstanser og forvaltningsmyndigheder, der har beføjelse til at vurdere de i stk. 2 omhandlede omstændigheder og dermed at kræve, at den godkendte organisation/det godkendte organ afviser de relevante økonomiske midler og om nødvendigt afviser den godkendte organisations/det godkendte organs partsstatus i en konkret sag.
3. Medlemsstaterne sikrer, at retsinstanserne og forvaltningsmyndighederne vurderer de i stk. 2 omhandlede omstændigheder og dermed kræver, at den godkendte organisation/det godkendte organ afviser de relevante økonomiske midler og om nødvendigt afviser den godkendte organisations/det godkendte organs partsstatus i en konkret sag.
Ændringsforslag 51
Forslag til direktiv
Artikel 8 – stk. 6
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
6. De enkelte berørte forbrugere skal have mulighed for at acceptere eller afvise at være bundet af de i stk. 1, 2 eller 3 omhandlede forlig. Den genopretning, der opnås i kraft af et godkendt forlig, jf. stk. 4, berører ikke eventuelle yderligere rettigheder til genopretning, som de berørte forbrugere måtte have i medfør af EU-retten eller national lovgivning.
6. De enkelte berørte forbrugere skal have mulighed for at acceptere eller afvise at være bundet af de i stk. 1, 2 eller 3 omhandlede forlig og at anlægge eller forfølge deres tilsvarende individuelle sag. Den genopretning, der opnås i kraft af et godkendt forlig, jf. stk. 4, berører ikke eventuelle yderligere rettigheder til genopretning, som de berørte forbrugere måtte have i medfør af EU-retten eller national lovgivning.
Ændringsforslag 52
Forslag til direktiv
Artikel 9 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. Medlemsstaterne sikrer, at retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden stiller krav om, at en erhvervsdrivende, der overtræder lovgivningen, for egen regning informerer de berørte forbrugere om de endelige afgørelser, hvori de i stk. 5 og 6 omhandlede foranstaltninger fastsættes, og de i artikel 8 omhandlede godkendte forlig, ved brug af midler, der er står i et rimeligt forhold til sagens omstændigheder og inden for de fastsatte frister, herunder eventuelt ved at underrette alle berørte forbrugere individuelt.
1. Medlemsstaterne sikrer, at retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden stiller krav om, at en erhvervsdrivende, der overtræder lovgivningen, for egen regning informerer de berørte parter, navnlig forbrugere og arbejdstagere, og den generelle offentlighed om de endelige afgørelser, hvori de i stk. 5 og 6 omhandlede foranstaltninger fastsættes, og de i artikel 8 omhandlede godkendte forlig, ved brug af midler, der er står i et rimeligt forhold til sagens omstændigheder og inden for de fastsatte frister, herunder eventuelt ved at underrette alle berørte forbrugere individuelt. Ud over kanaler tilhørende den erhvervsdrivende, der har begået overtrædelsen, kan nævnte oplysninger også skaffes til veje gennem relevante kanaler tilhørende de offentlige myndigheder eller de udpegede godkendte organisationer/organer, idet udgifterne i alle tilfælde afholdes af den erhvervsdrivende, der har begået overtrædelsen.
Begrundelse
Kanaler tilhørende den part, der har begået overtrædelsen, kan ikke anses for troværdige af den krænkede part. Det vil derfor være hensigtsmæssigt, om forbrugeren blev informeret gennem kanaler, der anses for pålidelige.
Ændringsforslag 53
Forslag til direktiv
Artikel 9 – stk. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2. De i stk. 1 omhandlede oplysninger skal på et forståeligt sprog indeholde en forklaring vedrørende sagens genstand, dens retsvirkninger og, hvis det er relevant, de efterfølgende skridt, de berørte forbrugere skal tage.
2. De i stk. 1 omhandlede oplysninger skal på et forståeligt sprog indeholde en forklaring vedrørende sagens genstand, dens retsvirkninger og, hvis det er relevant, de efterfølgende skridt, de berørte forbrugere skal tage. Betingelserne og tidsrammen for oplysningerne skal udformes efter aftale med retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden.
Ændringsforslag 54
Forslag til direktiv
Artikel 10 – stk. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2. Medlemsstaterne sikrer, at en endelig afgørelse som omhandlet i stk. 1, der er truffet i en anden medlemsstat, af deres egne retsinstanser eller forvaltningsmyndigheder betragtes som en afkræftelig formodning om, at der foreligger en overtrædelse.
2. Medlemsstaterne sikrer, at en endelig afgørelse som omhandlet i stk. 1, der er truffet i en anden medlemsstat, af deres egne retsinstanser eller forvaltningsmyndigheder som minimum betragtes som en afkræftelig formodning om, at der foreligger en overtrædelse.
Ændringsforslag 55
Forslag til direktiv
Artikel 11 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Medlemsstaterne sikrer, at indbringelsen af sager til varetagelse af forbrugerinteresser som omhandlet i artikel 5 og 6 medfører, at de forældelsesfrister, der gælder for enhver sag med henblik på opnåelse af genopretning for de berørte forbrugere, suspenderes eller afbrydes, hvis de relevante rettigheder er omfattet af forældelsesfrister i henhold til EU-retten eller national lovgivning.
Medlemsstaterne sikrer i overensstemmelse med national lovgivning, at indbringelsen af sager til varetagelse af forbrugerinteresser som omhandlet i artikel 5 og 6 medfører, at de forældelsesfrister, der gælder for enhver sag med henblik på opnåelse af genopretning for de berørte forbrugere, suspenderes eller afbrydes, hvis de relevante rettigheder er omfattet af forældelsesfrister i henhold til EU-retten eller national lovgivning.
Ændringsforslag 56
Forslag til direktiv
Artikel 13 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Medlemsstaterne sikrer, at retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden på anmodning af en godkendt organisation/et godkendt organ, der har fremlagt rimeligt tilgængelige kendsgerninger og beviser, som er tilstrækkelige til at indlede sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, og har henvist til den yderligere dokumentation, som modparten råder over, i overensstemmelse med de nationale procedureregler kan kræve, at modparten fremlægger denne dokumentation, som er omfattet af gældende EU-regler og nationale regler om fortrolighed.
Medlemsstaterne sikrer, at retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden på anmodning af en godkendt organisation/et godkendt organ, der har fremlagt rimeligt tilgængelige kendsgerninger og beviser, som er tilstrækkelige til at indlede sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, og har henvist til den yderligere dokumentation, som modparten råder over, kan kræve, at modparten fremlægger denne dokumentation.Denne afgørelse bør baseres på en vurdering af behovet for samt omfanget og proportionaliteten af den ønskede dokumentation i overensstemmelse med nationale procedureregler og med forbehold af gældende EU-regler og nationale regler om fortrolighed.
Ændringsforslag 57
Forslag til direktiv
Artikel 15 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at omkostningerne i forbindelse med sager til varetagelse af forbrugerinteresser ikke udgør en økonomisk hindring for, at godkendte organisationer/organer effektivt kan udøve deres ret til at søge at opnå de i artikel 5 og 6 omhandlede foranstaltninger, for eksempel ved at begrænse de gældende retsafgifter eller administrative gebyrer, om nødvendigt give dem adgang til retshjælp eller stille offentlige midler til rådighed for dem til dette formål.
1. Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at omkostningerne i forbindelse med sager til varetagelse af forbrugerinteresser ikke udgør en økonomisk hindring for, at godkendte organisationer/organer effektivt kan udøve deres ret til at søge at opnå de i artikel 5 og 6 omhandlede foranstaltninger, navnlig ved at begrænse de gældende retsafgifter eller administrative gebyrer, om nødvendigt give dem adgang til retshjælp eller stille offentlige midler til rådighed for dem til dette formål.
Ændringsforslag 58
Forslag til direktiv
Artikel 15 – stk. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2. Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at i de tilfælde, hvor de godkendte organisationer/organer skal informere de berørte forbrugere om verserende sager til varetagelse af forbrugerinteresser, kan den erhvervsdrivende tilpligtes at betale de tilknyttede omkostninger, hvis denne ikke får medhold i sagen.
2. Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at den part, der taber et kollektivt søgsmål, godtgør nødvendige retsomkostninger, der er afholdt af den vindende part, på de betingelser, der gælder herfor i den pågældende nationale lovgivning. I de tilfælde, hvor de godkendte organisationer/organer skal informere de berørte forbrugere om verserende sager til varetagelse af forbrugerinteresser, kan den erhvervsdrivende tilpligtes at betale de tilknyttede omkostninger, hvis denne ikke får medhold i sagen.
Ændringsforslag 59
Forslag til direktiv
Artikel 16 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at enhver godkendt organisation/ethvert godkendt organ, der er udpeget på forhånd i en medlemsstat, jf. artikel 4, stk. 1, kan indbringe sagen for en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed i en anden medlemsstat ved fremlæggelse af den i nævnte artikel omhandlede offentligt tilgængelige liste. Retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden skal acceptere denne liste som dokumentation for den godkendte organisations/det godkendte organs status, uden at dette berører førstnævntes ret til at efterprøve, om den godkendte organisations/det godkendte organs formål berettiger, at den/det agerer i en konkret sag.
1. Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at enhver godkendt organisation/ethvert godkendt organ, der er udpeget på forhånd i en medlemsstat, jf. artikel 4, stk. 1, kan indbringe sagen for en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed i en anden medlemsstat ved fremlæggelse af den i nævnte artikel omhandlede offentligt tilgængelige liste. Retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden skal acceptere denne liste som dokumentation for den godkendte organisations/det godkendte organs status.
Ændringsforslag 60
Forslag til direktiv
Artikel 16 a (ny)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Artikel 16a
Med henblik på at gøre muligheden for at opnå grænseoverskridende afgørelser om pålæg og forbud mere synlig sikrer medlemsstaterne, at de relevante nationale forvaltningsmyndigheder opretter et register over retsstridige handlinger, der har været genstand for afgørelser om pålæg og forbud, med det formål at skabe et grundlag for bedste praksis og oplysning til myndighederne i andre medlemsstater.
Ændringsforslag 61
Forslag til direktiv
Artikel 17 a (ny)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Artikel 17a
Udøvelse af de delegerede beføjelser
1. Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen på de i denne artikel fastlagte betingelser.
2. Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 2, tillægges Kommissionen for en periode på fem år fra … [datoen for dette direktivs ikrafttræden]. Delegationen af beføjelser forlænges stiltiende for perioder af samme varighed, medmindre Europa-Parlamentet eller Rådet modsætter sig en sådan forlængelse senest tre måneder inden udløbet af hver periode.
3. Den i artikel 2 omhandlede delegation af beføjelser kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af delegerede retsakter, der allerede er i kraft.
4. Så snart Kommissionen vedtager en delegeret retsakt, giver den samtidigt Europa-Parlamentet og Rådet meddelelse herom.
5. En delegeret retsakt vedtaget i henhold til artikel 2 træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har underrettet Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Fristen forlænges med to måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ.
Ændringsforslag 62
Forslag til direktiv
Artikel 18 – stk. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2.Senest et år efter dette direktivs ikrafttrædelse vurderer Kommissionen, om EU-reglerne for så vidt angår fly- og jernbanepassagerers rettigheder sikrer et passende forbrugerbeskyttelsesniveau i forhold til det, der sikres i dette direktiv. Hvis det er tilfældet, fremlægger Kommissionen passende forslag, som blandt andet kan bestå i at fjerne de retsakter, der er omhandlet i punkt 10 og 15 i bilag I, fra direktivets anvendelsesområde som fastsat i artikel 2.
udgår
Ændringsforslag 63
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59a)Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/104/EU af 26. november 2014 om visse regler for søgsmål i henhold til national ret angående erstatning for overtrædelser af bestemmelser i medlemsstaternes og Den Europæiske Unions konkurrenceret (EØS-relevant tekst) (EUT L 349 af 5.12.2014, s. 1).
Ændringsforslag 64
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 b (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59b)Europa-Parlamentets og Rådets forordning [...] om respekt for privatliv og beskyttelse af personoplysninger i forbindelse med elektronisk kommunikation og om ophævelse af direktiv 2002/58/EF (forordning om databeskyttelse inden for elektronisk kommunikation)
Ændringsforslag 65
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 c (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59c) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF af 3. december 2001 om produktsikkerhed i almindelighed (EFT L 11 af 15.1.2002, s. 4).
Ændringsforslag 66
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 d (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59d)Europa-Parlamentets og Rådets direktiv [...] om oprettelse af en europæisk kodeks for elektronisk kommunikation (omarbejdning)
Ændringsforslag 67
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 e (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59e) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/35/EU af 26. februar 2014 om harmonisering af medlemsstaternes love om tilgængeliggørelse på markedet af elektrisk materiel bestemt til anvendelse inden for visse spændingsgrænser (EUT L 96 af 29.3.2014, s. 357).
Ændringsforslag 68
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 f (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59f) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/42/EF af 17. maj 2006 om maskiner og om ændring af direktiv 95/16/EF (EUT L 157 af 9.6.2006, s. 24).
Ændringsforslag 69
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 g (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59g) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/425 af 9. marts 2016 om personlige værnemidler og om ophævelse af Rådets direktiv 89/686/EØF (EUT L 81 af 31.3.2016, s. 51).
Ændringsforslag 70
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 h (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59h) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 305/2011 af 9. marts 2011 om fastlæggelse af harmoniserede betingelser for markedsføring af byggevarer og om ophævelse af Rådets direktiv 89/106/EØF (EUT L 88 af 4.4.2011, s. 5).
Ændringsforslag 71
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 i (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59i) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/33/EU af 26. februar 2014 om harmonisering af medlemsstaternes love om elevatorer og sikkerhedskomponenter til elevatorer (EUT L 96 af 29.3.2014, s. 251).
Ændringsforslag 72
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 j (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59j) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/31/EU af 26. februar 2014 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning vedrørende tilgængeliggørelse på markedet af ikke-automatiske vægte (EUT L 96 af 29.3.2014, s. 107).
Ændringsforslag 73
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 k (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59k) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/29/EU af 12. juni 2013 om harmonisering af medlemsstaternes love om tilgængeliggørelse af pyrotekniske artikler på markedet (EUT L 178 af 28.6.2013, s. 27).
Ændringsforslag 74
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 l (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59l) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 af 18. december 2006 om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for kemikalier (REACH), om oprettelse af et europæisk kemikalieagentur og om ændring af direktiv 1999/45/EF og ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 793/93 og Kommissionens forordning (EF) nr. 1488/94 samt Rådets direktiv 76/769/EØF og Kommissionens direktiv 91/155/EØF, 93/67/EØF, 93/105/EF og 2000/21/EF (EUT L 396 af 30.12.2006, s. 1).
Ændringsforslag 75
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 m (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59m) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1223/2009 af 30. november 2009 om kosmetiske produkter (EUT L 342 af 22.12.2009, s. 59).
Ændringsforslag 76
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 n (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59n) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/48/EF af 18. juni 2009 om sikkerhedskrav til legetøj (EUT L 170 af 30.6.2009, s. 1).
Ændringsforslag 77
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 o (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59o) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1935/2004 af 27. oktober 2004 om materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer og om ophævelse af direktiv 80/590/EØF og 89/109/EØF (EUT L 338 af 13.11.2004, s. 14).
Ændringsforslag 78
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 p (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59p) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/53/EU af 16. april 2014 om harmonisering af medlemsstaternes love om tilgængeliggørelse af radioudstyr på markedet og om ophævelse af direktiv 1999/5/EF (EUT L 153 af 22.5.2014, s. 62).
Ændringsforslag 79
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 q (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59q)Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/1148 af 6. juli 2016 om foranstaltninger, der skal sikre et højt fælles sikkerhedsniveau for net- og informationssystemer i hele Unionen (EUT L 194 af 19.7.2016, s. 1).
Ændringsforslag 80
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 r (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59r) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/745 af 5. april 2017 om medicinsk udstyr, om ændring af direktiv 2001/83/EF, forordning (EF) nr. 178/2002 og forordning (EF) nr. 1223/2009 og om ophævelse af Rådets direktiv 90/385/EØF og 93/42/EØF (EUT L 117 af 5.5.2017, s. 1).
Ændringsforslag 81
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 s (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59s) Forordning (EF) nr. 726/2004 om fastlæggelse af fællesskabsprocedurer for godkendelse og overvågning af human- og veterinærmedicinske lægemidler og om oprettelse af et europæisk lægemiddelagentur (EUT L 136 af 30.4.2004, s. 1).
Ændringsforslag 82
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 t (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59t) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2007/46/EF af 5. september 2007 om fastlæggelse af en ramme for godkendelse af motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil samt af systemer, komponenter og separate tekniske enheder til sådanne køretøjer (EUT L 263 af 9.10.2007, s. 1).
Ændringsforslag 83
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 u (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59u) Forordning (EF) nr. 1924/2006 af 20. december 2006 om ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer (EUT L 404 af 30.12.2006, s. 9).
Ændringsforslag 84
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 59 v (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
59v) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed (EFT L 31 af 1.2.2002, s. 1).
BILAG: LISTE OVER ENHEDER OG PERSONER,SOM ORDFØREREN HAR MODTAGET INPUT FRA
Den følgende liste udarbejdes på frivillig basis og udelukkende på ordførerens ansvar. Ordføreren har modtaget input fra følgende foretagender eller personer som led i udarbejdelsen af udtalelsen inden vedtagelsen i udvalget:
Enhed og/eller person
BEUC (Kontoret for de Europæiske Forbrugerorganisationer)
Ursula Pachl (vicedirektør)
Augusta Maciuleviciuté (ledende jurist)
MKB Nederland (nederlandsk sammenslutning af små og mellemstore virksomheder)
Fried Kaanen (næstformand)
Egbert Roozen (næstformand)
VNO-NCW (nederlandsk forbund af nederlandske virksomheder og arbejdsgivere)
BUSINESSEUROPE
Winand Quaedvlieg (kontorchef i Bruxelles)
VZBV (tysk forbrugerbeskyttelsesorganisation)
Otmar Lell (teamleder for juridiske spørgsmål og handel)
Isabelle Buscke (teamleder for Bruxelles-afdelingen)
Julian Gallash (politisk koordinator i afdelingen for juridiske spørgsmål og handel)
Christiane Seidel (politisk koordinator i Bruxelles-afdelingen)
ETNO-GSMA
Pierantonio Rizzo
Malte Firlus
Kristina Olausson
BitKom
Torben David
PROCEDURE I RÅDGIVENDE UDVALG
Titel
Repræsentative søgsmål til beskyttelse af forbrugernes kollektive interesser
Associerede udvalg - dato for meddelelse på plenarmødet
13.9.2018
Ordfører for udtalelse
Dato for valg
Dennis de Jong
16.5.2018
Behandling i udvalg
24.9.2018
10.10.2018
21.11.2018
Dato for vedtagelse
22.11.2018
Resultat af den endelige afstemning
+:
–:
0:
18
10
3
Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer
Carlos Coelho, Sergio Gaetano Cofferati, Daniel Dalton, Nicola Danti, Dennis de Jong, Evelyne Gebhardt, Maria Grapini, Robert Jarosław Iwaszkiewicz, Liisa Jaakonsaari, Philippe Juvin, Antonio López-Istúriz White, Morten Løkkegaard, Eva Maydell, Virginie Rozière, Christel Schaldemose, Olga Sehnalová, Jasenko Selimovic, Ivan Štefanec, Catherine Stihler, Anneleen Van Bossuyt, Marco Zullo
Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere
Birgit Collin-Langen, Julia Reda, Adam Szejnfeld, Marc Tarabella, Sabine Verheyen
Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere (forretningsordenens art. 200, stk. 2)
Salvatore Cicu, Mady Delvaux, Czesław Hoc, Jean Lambert, Anne-Marie Mineur
ENDELIG AFSTEMNING VED NAVNEOPRÅBI RÅDGIVENDE UDVALG
18
+
ALDE
ECR
GUE/NGL
S&D
Verts/ALE
Morten Løkkegaard, Jasenko Selimovic
Anneleen Van Bossuyt
Anne-Marie Mineur, Dennis de Jong
Sergio Gaetano Cofferati, Nicola Danti, Mady Delvaux, Evelyne Gebhardt, Maria Grapini, Liisa Jaakonsaari, Virginie Rozière, Christel Schaldemose, Olga Sehnalová, Catherine Stihler, Marc Tarabella
Jean Lambert, Julia Reda
10
-
ECR
PPE
Daniel Dalton, Czesław Hoc
Salvatore Cicu, Birgit Collin-Langen, Philippe Juvin, Antonio López-Istúriz White, Eva Maydell, Ivan Štefanec, Adam Szejnfeld, Sabine Verheyen
3
0
EFDD
PPE
Robert Jarosław Iwaszkiewicz, Marco Zullo
Carlos Coelho
Tegnforklaring:
+ : for
- : imod
0 : hverken/eller
UDTALELSE fra Transport- og Turismeudvalget (26.11.2018)
til Retsudvalget
om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om adgang til indbringelse af sager til varetagelse af forbrugernes kollektive interesser og om ophævelse af direktiv 2009/22/EF
Ordføreren glæder sig over det af Kommissionen foreslåede direktiv om adgang til indbringelse af sager til varetagelse af forbrugernes kollektive interesser, der skal sikre, at medlemsstaterne anvender, gennemfører og håndhæver EU-retten og sikrer borgerne tilstrækkelige retsmidler.
Direktivet griber ikke ind i de eksisterende mekanismer med henblik på henholdsvis at forbedre eller ændre de direktiver, der er opført i bilag 1, ved hjælp af transport- eller rejsearrangører på stedet, men er tænkt som et instrument til at opnå konsensus om eksisterende love. I tilfælde af tvist er det op til den kompetente medlemsstats jurisdiktion (kompetence fastsættes i henhold til forordning (EF) nr. 44/2001 (Bruxelles I)), at træffe afgørelse om, hvorvidt indbringelsen af en sag til varetagelse af forbrugernes kollektive interesser er antagelig eller ej.
De sektorspecifikke direktiver tager inden for transport- og turismesektoren hensyn til de særlige forhold i de berørte sektorer, såsom fly-, tog- skibs- og pakkerejser, på hvilke muligheden for at indbringe en sag til varetagelse af forbrugernes kollektive interesse skal finde anvendelse.
Med henblik på at beskytte forbrugerne som helhed finder ordføreren det tvingende nødvendigt snarest muligt at revidere og ajourføre de sektorspecifikke direktiver og at tilpasse dem til markedsudviklingen. Dette gælder navnlig for direktivet om flypassagerers rettigheder. Nærværende forslag til direktiv om adgang til indbringelse af sager til varetagelse af forbrugernes kollektive interesser må på ingen måde fjerne opmærksomheden fra den omstændighed, at et lovtillæg om flypassagerers rettigheder er mere end forsinket. Det er imidlertid på nuværende tidspunkt endnu ikke muligt at forudse, om der også 12 måneder efter ikrafttrædelsen af direktivet om adgang til indbringelse af sager til varetagelse af forbrugernes kollektive interesser vil foreligge en ny version af direktivet, hvorfor Kommissionens foreslåede dato for at evaluere, hvorvidt det skal forblive i bilag I, ikke synes at være særlig formålstjenlig.
Procedurer for kollektive søgsmålsmekanismer bør ikke tjene til at udføre offentlige opgaver som f.eks. retsforfølgelse af skadevoldende adfærd. Udøvelsen af sådanne offentlige opgaver bør ikke forlægges til private organisationer, ved at man giver private enheder eksklusiv adgang til tilsvarende procedurer.
Direktivet omhandler ikke muligheden for, at konkurrerende procedurer får en blokerende virkning på efterfølgende procedurer for indbringelse af sager til varetagelse af forbrugernes kollektive interesser. I denne sammenhæng er der behov for en detaljeret analyse og for dokumentation for behovet for nye regler med henblik på at undgå, at procedurerne tager overhånd på domstolendes, forbrugernes og virksomhedernes bekostning.
Der må ikke være noget incitament til at gennemføre vilkårlige og afpresningsagtige procedurer over for virksomhederne med henblik på derigennem at skabe en profitabel forretningsmodel.
Ordføreren mener endvidere, at der er behov for forbedringer på følgende områder:
1. Definition af godkendte organer: På dette punkt skal betingelserne strammes, og alle betingelser for varigheden af sagerne i de respektive godkendte organer skal være gennemskuelige.
2. "Opt-in-model": Privatretlige sager, indbragt af organer, som ikke har et mandat fra de berørte forbrugere, afvises af ordføreren, da et skift væk fra denne "opt-in-model" ikke er i overensstemmelse med vores europæiske retstradition. Forudsætningen for et kollektivt søgsmål må nødvendigvis være, at forbrugeren har givet sit samtykke til at gøre dennes krav gældende, men det må imidlertid antages, at man ved anvendelsen af en "opt-in-model" i forbindelse med "bagatelsager" ikke kan forvente at finde bred anerkendelse blandt de formodede skadelidte parter, da en eventuel skadeserstatning ikke vil blive ydet direkte til dem.
3. Finansiering af godkendte organer: Finansieringen af godkendte organer skal under ingen omstændigheder ske ved hjælp af offentlige midler. Her må lighedsprincippet gælde for såvel sagsøger som sagsøgte, og der må ikke vælges side.
4. Advokatsalærer: Sager indbragt af organer har ikke til formål at skabe et incitament for at behandle tvister, som er unødvendige for parterne. Medlemsstaterne bør ikke tillade advokatsalærer, der er afhængige af sagens udfald.
5. Straffesager: En eventuel skadeserstatning bør ikke overstige omfanget af en afhjælpende foranstaltning, der kunne være opnået ved hjælp af et individuelt søgsmål.
ÆNDRINGSFORSLAG
Transport- og Turismeudvalget opfordrer Retsudvalget, som er korresponderende udvalg, til at tage hensyn til følgende ændringsforslag:
Ændringsforslag 1
Forslag til direktiv
Betragtning 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(1) Formålet med dette direktiv er at gøre det muligt for godkendte organisationer/organer, der repræsenterer forbrugernes kollektive interesser, at søge genopretning via sager til varetagelse af forbrugerinteresser i tilfælde af overtrædelser af EU-retten. De godkendte organisationer/organer bør kunne anmode om at få bragt en overtrædelse til ophør eller få den forbudt og at få fastslået, at der forelå en overtrædelse og søge genopretning i form af kompensation, afhjælpning eller forholdsmæssigt afslag afhængigt af den nationale lovgivning.
(1) Formålet med dette direktiv er at gøre det muligt for godkendte organer, der repræsenterer forbrugernes kollektive interesser, at søge genopretning via sager til varetagelse af forbrugerinteresser i tilfælde af overtrædelser af EU-retten. De godkendte organer bør kunne anmode om at få bragt en overtrædelse til ophør eller få den forbudt og at få fastslået, at der forelå en overtrædelse og søge genopretning i form af kompensation, afhjælpning, udskiftning, fjernelse eller et forholdsmæssigt prisnedslag, kontraktophævelse eller tilbagebetaling af den betalte pris afhængigt af den nationale lovgivning.
Ændringsforslag 2
Forslag til direktiv
Betragtning 7
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(7) Kommissionen har vedtaget forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 261/2004 om fælles bestemmelser om kompensation og bistand til luftfartspassagerer ved boardingafvisning og ved aflysning eller lange forsinkelser og forordning (EF) nr. 2027/97 om luftfartsselskabers erstatningsansvar ved luftbefordring af passagerer og deres bagage 30 og Europa-Parlamentets og Rådets forordning om jernbanepassagerers rettigheder og forpligtelser 31. Det er derfor hensigtsmæssigt at fastsætte bestemmelser om, at Kommissionen et år efter dette direktivs ikrafttrædelse skal vurdere, om EU-reglerne for så vidt angår fly- og jernbanepassagerers rettigheder sikrer et passende forbrugerbeskyttelsesniveau i forhold til det, der sikres i dette direktiv, og drager de nødvendige konklusioner med hensyn til dette direktivs anvendelsesområde.
udgår
_________________
30COM(2013) 130 final.
31COM(2017) 548 final.
Ændringsforslag 3
Forslag til direktiv
Betragtning 16
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(16) De godkendte organisationer/organer bør søge at opnå foranstaltninger, der tager sigte på at fjerne de fortsatte virkninger af overtrædelsen. Disse foranstaltninger bør have form af afgørelser, som pålægger den erhvervsdrivende blandt andet at yde kompensation, afhjælpning eller udskiftning, give et forholdsmæssigt afslag, ophæve kontrakten eller tilbagebetale den betalte pris afhængigt af situationen og af national lovgivning.
(16) De godkendte organer bør søge at opnå foranstaltninger, der tager sigte på at fjerne de fortsatte virkninger af overtrædelsen. Disse foranstaltninger bør have form af afgørelser, som pålægger den erhvervsdrivende blandt andet at yde kompensation, afhjælpning eller udskiftning, fjernelse, give et forholdsmæssigt afslag, ophæve kontrakten eller tilbagebetale den betalte pris afhængigt af situationen og af national lovgivning.
Ændringsforslag 4
Forslag til direktiv
Betragtning 18
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(18) Medlemsstaterne kan kræve, at de godkendte organisationer/organer fremlægger tilstrækkelige oplysninger til at understøtte sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på genopretning, herunder en beskrivelse af den gruppe af forbrugere, der er berørt af overtrædelsen og spørgsmålene om de faktiske og retlige omstændigheder, der skal besvares inden for rammerne af sagerne til varetagelse af forbrugerinteresser. Det skal ikke kræves af den godkendte organisation/det godkendte organ, at den/det kan udpege hver enkelt forbruger, der er berørt af en overtrædelse, for at kunne rejse en sag. I forbindelse med sager til varetagelse af forbrugerinteresser vil en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed tidligst muligt i sagen skulle kontrollere, om den er egnet som en sag til varetagelse af forbrugerinteresser i lyset af overtrædelsens art og kendetegnene ved de tab, de berørte forbrugere har lidt.
(18) Medlemsstaterne kan kræve, at de godkendte organer fremlægger tilstrækkelige oplysninger til at understøtte sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på genopretning, herunder en beskrivelse af den gruppe af forbrugere, der er berørt af overtrædelsen og spørgsmålene om de faktiske og retlige omstændigheder, der skal besvares inden for rammerne af sagerne til varetagelse af forbrugerinteresser. For at kunne rejse en sag bør det kræves af det godkendte organ, at det kan udpege hver enkelt forbruger, der er berørt af en overtrædelse, og at det indhenter disse forbrugeres forudgående tilsagn om at tage del i indbringelsen af sagen. I forbindelse med sager til varetagelse af forbrugerinteresser vil en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed tidligst muligt i sagen skulle kontrollere, om den er egnet som en sag til varetagelse af forbrugerinteresser i lyset af overtrædelsens art og kendetegnene ved de tab, de berørte forbrugere har lidt.
Ændringsforslag 5
Forslag til direktiv
Betragtning 20
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(20) Når det er muligt at udpege de forbrugere, der er berørt af samme praksis, og de har lidt sammenlignelige tab i tilknytning til et tidsrum eller et køb såsom i tilfælde af langsigtede forbrugeraftaler, kan retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden i løbet af sagen til varetagelse af forbrugerinteresser klart fastslå, hvilken gruppe af forbrugere der er berørt af overtrædelsen. Retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden kan navnlig anmode den erhvervsdrivende, der overtræder reglerne, om at fremlægge relevante oplysninger, såsom hvem de berørte forbrugere er, og hvor længe praksis er blevet fulgt. Af hensyn til hensigtsmæssigheden og effektiviteten bør medlemsstaterne i overensstemmelse med deres nationale lovgivning overveje at give forbrugerne mulighed for direkte at drage nytte af en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning, efter at den er truffet, uden at det kræves, at de hver især formelt tilslutter sig sagen, inden der træffes en sådan afgørelse.
(20) Når det er muligt at udpege de forbrugere, der er berørt af samme praksis, og de har lidt sammenlignelige tab i tilknytning til et tidsrum eller et køb, såsom i tilfælde af langsigtede forbrugeraftaler, kan retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden i løbet af sagen til varetagelse af forbrugerinteresser klart fastslå, hvilken gruppe af forbrugere der er berørt af overtrædelsen. Retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden kan navnlig anmode den erhvervsdrivende, der overtræder reglerne, om at fremlægge relevante oplysninger, såsom hvem de berørte forbrugere er, og hvor længe praksis er blevet fulgt. Af hensyn til hensigtsmæssigheden og effektiviteten bør medlemsstaterne i disse tilfælde i overensstemmelse med deres nationale lovgivning overveje at give forbrugerne mulighed for direkte at drage nytte af en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning, efter at den er truffet, og kræve, at de hver især formelt tilslutter sig sagen, inden der træffes en sådan afgørelse.
Ændringsforslag 6
Forslag til direktiv
Betragtning 21
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(21) I sager, der drejer sig om mindre beløb, vil de fleste forbrugere sandsynligvis ikke tage skridt til at håndhæve deres rettigheder, fordi indsatsen ikke ville stå i forhold til fordelene for den enkelte forbruger. Hvis samme praksis vedrører en række forbrugere, kan det samlede tab imidlertid være betydeligt. I sådanne tilfælde kan en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed anse det for uforholdsmæssigt at fordele midlerne blandt de berørte forbrugere, f.eks. fordi det vil være for dyrt eller ikke muligt i praksis. De midler, der indkommer via betaling af kompensation i sager til varetagelse af forbrugerinteresser, vil derfor bedre kunne anvendes til at beskytte forbrugernes kollektive interesser og bør kanaliseres over mod relevante offentlige formål såsom fonde, der yder retshjælp til forbrugere, oplysningskampagner eller forbrugerbevægelser.
(21) I sager, der drejer sig om mindre beløb, vil de fleste forbrugere sandsynligvis ikke tage skridt til at håndhæve deres rettigheder, fordi indsatsen ikke ville stå i forhold til fordelene for den enkelte forbruger. Hvis samme praksis vedrører en række forbrugere, kan det samlede tab imidlertid være betydeligt. I sådanne tilfælde kan en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed uanset den enkelte forbrugers ret til at kræve kompensation anse det for uforholdsmæssigt at fordele midlerne blandt de berørte forbrugere, f.eks. fordi det vil være for dyrt eller ikke muligt i praksis. De midler, der indkommer via betaling af kompensation i sager til varetagelse af forbrugerinteresser, vil derfor bedre kunne anvendes til at beskytte forbrugernes kollektive interesser og bør kanaliseres over mod relevante offentlige formål såsom fonde, der yder retshjælp til forbrugere, oplysningskampagner eller forbrugerbevægelser. Med henblik på at undgå interessekonflikter bør midlerne ikke tildeles det godkendte organ, der har anlagt sagen.
Ændringsforslag 7
Forslag til direktiv
Betragtning 23
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(23) Dette direktiv indeholder bestemmelser om en fremgangsmåde, som ikke påvirker de regler, der gælder ved fastlæggelsen af forbrugernes materielle rettigheder i forbindelse med aftaleretlige og ikke-aftaleretlige retsmidler, hvis deres interesser er blevet skadet af en overtrædelse såsom retten til erstatning for skader, ophør af kontrakter, tilbagebetaling, udskiftning, afhjælpning eller forholdsmæssigt afslag. Det er kun muligt at rejse en sag til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på opnåelse af genopretning i medfør af dette direktiv, hvis EU-retten eller national lovgivning indeholder bestemmelser om sådanne materielle rettigheder.
(23) Dette direktiv indeholder bestemmelser om en fremgangsmåde, som ikke påvirker de regler, der gælder ved fastlæggelsen af forbrugernes materielle rettigheder i forbindelse med aftaleretlige og ikke-aftaleretlige retsmidler, hvis deres interesser er blevet skadet af en overtrædelse såsom retten til erstatning for skader, ophør af kontrakter, tilbagebetaling, udskiftning, fjernelse, afhjælpning eller forholdsmæssigt afslag. Det er kun muligt at rejse en sag til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på opnåelse af genopretning i medfør af dette direktiv, hvis EU-retten eller national lovgivning indeholder bestemmelser om sådanne materielle rettigheder.
Ændringsforslag 8
Forslag til direktiv
Betragtning 25
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(25) Godkendte organisationer/organer bør klart fremlægge utvetydige oplysninger om, hvorfra midlerne til finansiering af deres aktiviteter og midlerne til støtte for en konkret sag til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på opnåelse af genopretning hidrører, således at en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed kan vurdere, om der eventuelt foreligger en interessekonflikt mellem den tredjemand, der har ydet midlerne, og den godkendte organisation/det godkendte organ, og med henblik på at undgå misbrug af adgangen til at rejse en sag, samt vurdere, om den tredjemand, der har ydet midlerne, har tilstrækkelige midler til at dække den godkendte organisations/det godkendte organs finansielle forpligtelser. De oplysninger, som de godkendte organisationer/organer fremlægger for den retsinstans eller den forvaltningsmyndighed, der behandler sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, bør gøre det muligt for den at vurdere, om tredjemand kan påvirke den godkendte organisations/det godkendte organs sagsskridt i forbindelse med sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, herunder vedrørende forlig, og om tredjemand finansierer sagen til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på opnåelse af genopretning mod en modpart, som er en konkurrent til den, der finansierer sagen, eller en modpart, som den, der yder midlerne, er afhængig af. Hvis nogen af disse omstændigheder bekræftes, bør retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden have beføjelse til at kræve, at den godkendte organisation/det godkendte organ afviser at modtage de pågældende finansielle midler, og om nødvendigt ikke acceptere den godkendte organisations/det godkendte organs egenskab i en konkret sag.
(25) Godkendte organer bør klart og i hver eneste fase af processen fremlægge utvetydige oplysninger om, hvorfra midlerne til finansiering af deres aktiviteter og midlerne til støtte for en konkret sag til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på opnåelse af genopretning hidrører, således at en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed kan vurdere, om der eventuelt foreligger en interessekonflikt mellem den tredjemand, der har ydet midlerne, og det godkendte organ, og med henblik på at undgå misbrug af adgangen til at rejse en sag, samt vurdere, om den tredjemand, der har ydet midlerne, har tilstrækkelige midler til at dække det godkendte organs finansielle forpligtelser. De oplysninger, som de godkendte organer fremlægger for den retsinstans eller den forvaltningsmyndighed, der behandler sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, bør gøre det muligt for den at vurdere, om tredjemand kan påvirke det godkendte organs sagsskridt i forbindelse med sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, herunder vedrørende forlig, og om tredjemand finansierer sagen til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på opnåelse af genopretning mod en modpart, som er en konkurrent til den, der finansierer sagen, eller en modpart, som den, der yder midlerne, er afhængig af. Hvis nogen af disse omstændigheder bekræftes, bør retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden have beføjelse til at kræve, at det godkendte organ afviser at modtage de pågældende finansielle midler, og om nødvendigt ikke acceptere det godkendte organs egenskab i en konkret sag.
Ændringsforslag 9
Forslag til direktiv
Betragtning 31
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
(31) For at en sag til varetagelse af forbrugerinteresser munder ud i et for forbrugerne tilfredsstillende resultat, er det vigtigt at sikre, at forbrugerne informeres om den. Forbrugerne bør informeres om den verserende sag til varetagelse af forbrugerinteresser, det forhold, at en erhvervsdrivendes praksis anses for at være retsstridig, deres rettigheder, efter at det er fastslået, at der foreligger en overtrædelse, og alle efterfølgende skridt, som de berørte forbrugere, skal tage, navnlig for at opnå genopretning. De omdømmemæssige risici ved at udbrede kendskabet til overtrædelsen er også vigtig for at afskrække erhvervsdrivende fra at tilsidesætte forbrugernes rettigheder.
(31) For at en sag til varetagelse af forbrugerinteresser munder ud i et for forbrugerne tilfredsstillende resultat, er det vigtigt at sikre, at forbrugerne informeres om den. Forbrugerne bør informeres om den verserende sag til varetagelse af forbrugerinteresser, det forhold, at en erhvervsdrivendes praksis anses for at være retsstridig, deres rettigheder, efter at det er fastslået, at der foreligger en overtrædelse, og alle efterfølgende skridt, som de berørte forbrugere, skal tage, navnlig for at opnå genopretning. De omdømmemæssige risici ved at udbrede kendskabet til overtrædelsen er også vigtig for at afskrække erhvervsdrivende fra forsætligt at tilsidesætte forbrugernes rettigheder.
Ændringsforslag 10
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. I dette direktiv fastsættes regler, der gør det muligt for godkendte organisationer/organer at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at beskytte forbrugernes kollektive interesser, samtidig med at der sikres passende garantier for at undgå misbrug af adgangen til at rejse sager.
1. I dette direktiv fastsættes regler, der gør det muligt for godkendte organer at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at beskytte forbrugernes kollektive interesser i situationer med mange skadelidte, samtidig med at der sikres passende garantier for at undgå misbrug af adgangen til at rejse sager.
Ændringsforslag 11
Forslag til direktiv
Artikel 1 – stk. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2. Dette direktiv er ikke til hinder for, at medlemsstaterne vedtager eller opretholder bestemmelser, der på nationalt plan sikrer godkendte organer/organisationer eller øvrige berørte personer andre proceduremæssige midler til at rejse sager til varetagelse af forbrugernes kollektive interesser på nationalt plan.
2. Dette direktiv tager sigte på en minimumsharmonisering og er ikke til hinder for, at medlemsstaterne vedtager eller opretholder bestemmelser, der på nationalt plan sikrer godkendte organer eller øvrige berørte personer andre proceduremæssige midler til at rejse sager til varetagelse af forbrugernes kollektive interesser på nationalt plan.
Ændringsforslag 12
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. Dette direktiv finder anvendelse på sager til varetagelse af forbrugerinteresser, som rejses som følge af erhvervsdrivendes overtrædelser af de EU-retlige bestemmelser, der er opført i bilag I, som skader eller kan skade forbrugernes kollektive interesser. Det finder anvendelse på nationale og grænseoverskridende overtrædelser, herunder overtrædelser, der er ophørt inden sagen til varetagelse af forbrugerinteresser blev indledt, eller inden den blev afsluttet.
1. Dette direktiv finder anvendelse på sager til varetagelse af forbrugerinteresser, som rejses som følge af erhvervsdrivendes overtrædelser af de EU-retlige bestemmelser, der er opført i bilag I, som skader eller kan forventes at ville skade forbrugernes kollektive interesser. Det finder anvendelse på grænseoverskridende overtrædelser med en EU-dimension, herunder overtrædelser, der er ophørt inden sagen til varetagelse af forbrugerinteresser blev indledt, eller inden den blev afsluttet.
Ændringsforslag 13
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 1 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1a.Det repræsentative søgsmål erstatter ikke forbrugerens ret til at modtage individuel erstatning i henhold til specifik EU-lovgivning i tilfælde af erhvervsdrivendes overtrædelse af bestemmelser i EU-retten.
Ændringsforslag 14
Forslag til direktiv
Artikel 2 – stk. 3 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3a.Dette direktiv finder ikke anvendelse på den i bilag III oplistede EU-lovgivning, der er under revision (nyt).
Ændringsforslag 15
Forslag til direktiv
Artikel 3 – stk. 1 – nr. 6 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
6a)"situationer med mange skadelidte": en udbredt overtrædelse med en EU-dimension begået af en erhvervsdrivende for så vidt angår bestemmelser i den EU-ret, der er opført på listen i bilag I, som skader eller kan skade et betydeligt antal forbrugeres kollektive interesse
Ændringsforslag 16
Forslag til direktiv
Artikel 3 – stk. 1 – nr. 1 b (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
6b)"udbredt overtrædelse med en EU-dimension": en udbredt overtrædelse, der har skadet, skader eller kan forventes at ville skade forbrugernes kollektive interesser i mindst to tredjedele af medlemsstaterne, der tilsammen tegner sig for mindst to tredjedele af Unionens befolkning
Ændringsforslag 17
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – litra a
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
a) den/det er oprettet efter forskrifterne i en medlemsstats lovgivning
a) det er oprettet efter forskrifterne i en medlemsstats lovgivning og er opført på en liste i det kompetente ministerium i virksomhedens medlemsstat
Ændringsforslag 18
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – litra a a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
aa)det har været etableret i mindst tre år og har været aktivt uden afbrydelse i de forgangne tre år
Ændringsforslag 19
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – litra c a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
ca)Medlemsstaterne fremsender listen over godkendte organer og alle opdateringer heraf til Kommissionen.
Ændringsforslag 20
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – litra c b (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
cb) det har tilstrækkelig kapacitet med hensyn til finansielle ressourcer, menneskelige ressourcer og juridisk ekspertise til at repræsentere flere sagsøgere og handle i deres interesse
Ændringsforslag 21
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – litra c c (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
cc) der er en direkte tilknytning mellem organets primære formål og de rettigheder i henhold til EU-retten, som hævdes at være blevet tilsidesat, og i henseende til hvilke sagen anlægges
Ændringsforslag 22
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – litra c d (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
cd) det tjener et almennyttigt formål
Ændringsforslag 23
Forslag til direktiv
Artikel 4 – stk. 3
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3. Medlemsstaterne sikrer, at navnlig forbrugerorganisationer og uafhængige offentlige organer kan komme i betragtning til at få status som godkendt organisation/organ. Medlemsstaterne kan udpege forbrugerorganisationer, som repræsenterer medlemmer fra mere end én medlemsstat, til godkendte organisationer.
3. Medlemsstaterne sikrer, at etablerede eller ad hoc-organisationer, der forsvarer en offentlig interesse, navnlig forbrugerorganisationer og uafhængige offentlige organer kan komme i betragtning til at få status som godkendt organ. Medlemsstaterne kan udpege organisationer, der repræsenterer medlemmer fra mere end én medlemsstat, som godkendte enheder.
Ændringsforslag 24
Forslag til direktiv
Artikel 5 – stk. 2 – afsnit 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
For at søge at opnå afgørelser om pålæg skal godkendte organisationer/organer ikke indhente samtykke fra de enkelte berørte forbrugere eller fremlægge dokumentation for et faktisk tab eller en faktisk skade på de berørte forbrugeres vegne eller for den erhvervsdrivendes hensigt eller forsømmelse.
For at søge at opnå afgørelser om pålæg skal godkendte organer indhente samtykke fra de enkelte berørte forbrugere eller fremlægge dokumentation for et faktisk tab eller en faktisk skade på de berørte forbrugeres vegne eller for den erhvervsdrivendes hensigt eller forsømmelse.
Ændringsforslag 25
Forslag til direktiv
Artikel 5 – stk. 2 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2a.en afgørelse, som pålægger den erhvervsdrivende blandt andet at yde kompensation, afhjælpning, udskiftning eller fjernelse, give et forholdsmæssigt prisnedslag, ophæve kontrakten eller tilbagebetale den betalte pris afhængigt af situationen.
Ændringsforslag 26
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 1 – afsnit 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Med henblik på artikel 5, stk. 3, sikrer medlemsstaterne, at de godkendte organisationer/organer er berettiget til at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at opnå en eksigibel afgørelse, hvorved den erhvervsdrivende tilpligtes enten at yde kompensation, afhjælpning eller udskiftning, give et forholdsmæssigt afslag, ophæve kontrakten eller tilbagebetale den betalte pris afhængigt af situationen. En medlemsstat kan kræve, at de enkelte berørte forbrugere formelt skal tilslutte sig sagen, inden der kan træffes en retskonstaterende afgørelse eller en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning.
Med henblik på artikel 5, stk. 3, sikrer medlemsstaterne, at de godkendte organer er berettiget til at rejse sager til varetagelse af forbrugerinteresser med henblik på at opnå en eksigibel afgørelse, hvorved den erhvervsdrivende tilpligtes enten at yde kompensation, afhjælpning, udskiftning, fjernelse, give et forholdsmæssigt afslag, ophæve kontrakten eller tilbagebetale den betalte pris afhængigt af situationen. En medlemsstat skal kræve, at de enkelte berørte forbrugere formelt skal tilslutte sig sagen, inden der kan træffes en retskonstaterende afgørelse eller en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning.
Ændringsforslag 27
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 1 – afsnit 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Den godkendte organisation/det godkendte organ fremlægger tilstrækkelige oplysninger som krævet efter national lovgivning til støtte for sagen, herunder en angivelse af de forbrugere, der er berørt af sagen, og de spørgsmål om de faktiske og retlige omstændigheder, der skal besvares.
Det godkendte organ skal fremlægge tilstrækkelige oplysninger som krævet efter national lovgivning til støtte for sagen, herunder en angivelse af de forbrugere, der er berørt af sagen, og de spørgsmål om de faktiske og retlige omstændigheder, der skal besvares, samt påvise, at mulighederne inden for rammerne af småkravsproceduren er udtømt i de tilfælde, hvor forbrugernes rettigheder er beskyttet af foruddefinerede rettigheder og krav baseret på fordringer.
Ændringsforslag 28
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2. Uanset stk. 1 skal medlemsstaterne kunne give en retsinstans eller en forvaltningsmyndighed beføjelse til at træffe en retskonstaterende afgørelse i stedet for en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning for så vidt angår den erhvervsdrivendes ansvar over for de forbrugere, der har lidt tab på grund af overtrædelsen af de EU-retlige bestemmelser, der er opført i bilag I, i behørigt begrundede tilfælde, hvor det på grund af kendetegnene ved de berørte forbrugeres individuelle skade er kompliceret at fastslå omfanget af den enkeltes genopretning.
2. Medlemsstaterne sikrer, at godkendte organer kun kan modtage mandatet fra en individuel forbruger på lovlig vis, efter at det godkendte organ fuldt ud har underrettet de pågældende individuelle forbrugere skriftligt om: i) alle relevante aspekter af den kollektive procedure, ii) muligheden for, at forbrugere først kan gøre krav gældende direkte hos den erhvervsdrivende uden det godkendte organs mellemkomst eller repræsenteret ved deres advokat eller en anden repræsentant, der er tilladt i henhold til national ret, og iii) eventuelle muligheder for individuel klageadgang, herunder dem, der er omhandlet i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/11/EU af 21. maj 2013 om alternativ tvistbilæggelse.
Ændringsforslag 29
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 3 – litra a
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
a)det er muligt at udpege de forbrugere, der er berørt af overtrædelsen, og de har lidt sammenlignelige tab forårsaget af samme praksis i tilknytning til et tidsrum eller et køb. I sådanne tilfælde skal kravet om, at de enkelte berørte forbrugere skal give deres bemyndigelse, ikke udgøre en forudsætning for at indbringe sagen. Kompensationen skal udbetales direkte til de berørte forbrugere
udgår
Ændringsforslag 30
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 3 – litra b
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
b)forbrugerne har lidt små tab, og det ville være uforholdsmæssigt at fordele kompensationen mellem dem. I sådanne tilfælde sikrer medlemsstaterne, at det ikke kræves, at hver enkelt forbruger samtykker hertil. Kompensationen skal gå til et offentligt formål, der tjener forbrugernes kollektive interesser.
udgår
Ændringsforslag 31
Forslag til direktiv
Artikel 6 – stk. 3 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3a.De oplysninger, som de godkendte organer skal give i henhold til artikel 6, stk. 2, litra ii), skal indeholde følgende: i) identiteten af det godkendte organ og dets legitime interesser i de relevante bestemmelser i EU-retten, ii) alle eventuelle faser af den kollektive procedure og deres forventede varighed, iii) måder eller manglen på måder, hvorpå de involverede forbrugere på individuel eller kollektiv vis kan påvirke det godkendte organs beslutninger vedrørende den kollektive procedure, iv) klare oplysninger om eventuelle omkostninger i forbindelse med den kollektive procedure, som kan blive afkrævet eller tilbageholdt fra den enkelte forbruger på en hvilken som helst måde, herunder et beregningseksempel på, hvordan sådanne omkostninger kan påvirke den mulige kompensation eller anden form for erstatning, som de enkelte forbrugere kan modtage, og v) detaljerede oplysninger om, hvordan og hvornår de enkelte forbrugere vil modtage deres kompensation eller anden form for erstatning, hvis den kollektive procedure viser sig at være vellykket.
Ændringsforslag 32
Forslag til direktiv
Artikel 7 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1. En godkendt organisation/et godkendt organ, der søger at opnå en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning som omhandlet i artikel 6, stk. 1, oplyser på et tidligt tidspunkt i sagen, hvorfra de midler, der anvendes til dens/dets aktiviteter generelt, og de midler, der anvendes til støtte for sagen, hidrører. Den/det godtgør, at den/det har tilstrækkelige økonomiske midler til at repræsentere de berørte forbrugeres bedste interesser og til eventuelt at dække modpartens udgifter, hvis den/det ikke får medhold i sagen.
1. Det godkendte organ, der søger at opnå en afgørelse med henblik på opnåelse af genopretning som omhandlet i artikel 6, stk. 1, oplyser på et tidligt tidspunkt i sagen og under hele proceduren, hvorfra de midler, der anvendes til dets aktiviteter generelt, og de midler, der anvendes til støtte for sagen, hidrører. Det godtgør på en gennemsigtig måde, at det har tilstrækkelige økonomiske midler til at repræsentere de berørte forbrugeres bedste interesser og til eventuelt at dække modpartens udgifter, hvis det ikke får medhold i sagen.
Ændringsforslag 33
Forslag til direktiv
Artikel 7 – stk. 3 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3a) Medlemsstaterne sikrer, at enhver skadeserstatning, som virksomheden skal betale, i tilfælde af at der gives medhold i sagen, udelukkende kommer de pågældende forbrugere til gode. Hermed forbundne personaleudgifter eller retsafgifter kan fratrækkes denne erstatning, såfremt disse ikke på anden måde kan refunderes det godkendte organ.
Ændringsforslag 34
Forslag til direktiv
Artikel 7 – stk. 3 b (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
3b) De udgifter, der er forbundet med en sag, hvori der ikke gives medhold, afholdes af det godkendte organ selv.
Ændringsforslag 35
Forslag til direktiv
Artikel 9 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1) Medlemsstaterne sikrer, at retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden stiller krav om, at en erhvervsdrivende, der overtræder lovgivningen, for egen regning informerer de berørte forbrugere om de endelige afgørelser, hvori de i stk. 5 og 6 omhandlede foranstaltninger fastsættes, og de i artikel 8 omhandlede godkendte forlig, ved brug af midler, der er står i et rimeligt forhold til sagens omstændigheder og inden for de fastsatte frister, herunder eventuelt ved at underrette alle berørte forbrugere individuelt.
1) Medlemsstaterne sikrer, at retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden for egen regning informerer de berørte forbrugere om de endelige afgørelser, hvori de i stk. 5 og 6 omhandlede foranstaltninger fastsættes, og de i artikel 8 omhandlede godkendte forlig, ved brug af midler, der er står i et rimeligt forhold til sagens omstændigheder og inden for de fastsatte frister, herunder eventuelt ved at underrette alle berørte forbrugere individuelt.
Ændringsforslag 36
Forslag til direktiv
Artikel 9 – stk. 2 a (nyt)
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2a.Medlemsstaterne sikrer, at offentligheden informeres på en tilgængelig måde om kommende, igangværende og afsluttede kollektive aktioner, bl.a. på et offentligt websted.
Ændringsforslag 37
Forslag til direktiv
Artikel 13 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
Medlemsstaterne sikrer, at retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden på anmodning af en godkendt organisation/et godkendt organ, der har fremlagt rimeligt tilgængelige kendsgerninger og beviser, som er tilstrækkelige til at indlede sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, og har henvist til den yderligere dokumentation, som modparten råder over, i overensstemmelse med de nationale procedureregler kan kræve, at modparten fremlægger denne dokumentation, som er omfattet af gældende EU-regler og nationale regler om fortrolighed.
Medlemsstaterne sikrer, at retsinstansen eller forvaltningsmyndigheden på anmodning af et godkendt organ, der har fremlagt rimeligt tilgængelige kendsgerninger og beviser, som er tilstrækkelige til at indlede sagen til varetagelse af forbrugerinteresser, og har henvist til den yderligere dokumentation, som modparten råder over, kan kræve, at modparten fremlægger denne dokumentation.Denne afgørelse bør baseres på en vurdering af behovet for samt omfanget og proportionaliteten af den ønskede dokumentation i overensstemmelse med nationale procedureregler og med forbehold af gældende EU-regler og nationale regler om fortrolighed.
Ændringsforslag 38
Forslag til direktiv
Artikel 15 – stk. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1) Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at omkostningerne i forbindelse med sager til varetagelse af forbrugerinteresser ikke udgør en økonomisk hindring for, at godkendte organisationer/organer effektivt kan udøve deres ret til at søge at opnå de i artikel 5 og 6 omhandlede foranstaltninger, for eksempel ved at begrænse de gældende retsafgifter eller administrative gebyrer, om nødvendigt give dem adgang til retshjælp eller stille offentlige midler til rådighed for dem til dette formål.
1) Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at omkostningerne i forbindelse med sager til varetagelse af forbrugerinteresser ikke udgør en økonomisk hindring for, at godkendte organer effektivt kan udøve deres ret til at søge at opnå de i artikel 5 og 6 omhandlede foranstaltninger, for eksempel ved at begrænse de gældende retsafgifter eller administrative gebyrer eller om nødvendigt give dem adgang til retshjælp.
Ændringsforslag 39
Forslag til direktiv
Artikel 18 – stk. 2
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
2.Senest et år efter dette direktivs ikrafttrædelse vurderer Kommissionen, om EU-reglerne for så vidt angår fly- og jernbanepassagerers rettigheder sikrer et passende forbrugerbeskyttelsesniveau i forhold til det, der sikres i dette direktiv. Hvis det er tilfældet, fremlægger Kommissionen passende forslag, som blandt andet kan bestå i at fjerne de retsakter, der er omhandlet i punkt 10 og 15 i bilag I, fra direktivets anvendelsesområde som fastsat i artikel 2.
udgår
Ændringsforslag 40
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 10
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
10)Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 261/2004 af 11. februar 2004 om fælles bestemmelser om kompensation og bistand til luftfartspassagerer ved boardingafvisning og ved aflysning eller lange forsinkelser og om ophævelse af forordning (EØF) nr. 295/91 (EUT L 46 af 17.2.2004, s. 1).
udgår
Ændringsforslag 41
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 15
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
15)Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1371/2007 af 23. oktober 2007 om jernbanepassagerers rettigheder og forpligtelser (EUT L 315 af 3.12.2007, s. 14).
udgår
Ændringsforslag 42
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 31
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
31)Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1177/2010 af 24. november 2010 om passagerers rettigheder ved sørejser og rejser på indre vandveje og om ændring af forordning (EF) nr. 2006/2004 (EUT L 334 af 17.12.2010, s. 1).
udgår
Ændringsforslag 43
Forslag til direktiv
Bilag I – nr. 32
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
32)Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 181/2011 af 16. februar 2011 om buspassagerers rettigheder og om ændring af forordning (EF) nr. 2006/2004 (EUT L 55 af 28.2.2011, s. 1).
udgår
Ændringsforslag 44
Forslag til direktiv
Bilag II a (nyt) - overskrift
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
BILAG III LISTE OVER EU-LOVGIVNING, DER ER OMHANDLET I ARTIKEL 2, STK. 4
Ændringsforslag 45
Forslag til direktiv
Bilag II a (nyt) - nr. 1
Kommissionens forslag
Ændringsforslag
1) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 261/2004 af 11. februar 2004 om fælles bestemmelser om kompensation og bistand til luftfartspassagerer ved boardingafvisning og ved aflysning eller lange forsinkelser og om ophævelse af forordning (EØF) nr. 295/91 (EUT L 46 af 17.2.2004, s. 1).
PROCEDURE I RÅDGIVENDE UDVALG
Titel
Repræsentative søgsmål til beskyttelse af forbrugernes kollektive interesser
Daniela Aiuto, Lucy Anderson, Marie-Christine Arnautu, Inés Ayala Sender, Georges Bach, Deirdre Clune, Michael Cramer, Luis de Grandes Pascual, Andor Deli, Isabella De Monte, Jacqueline Foster, Innocenzo Leontini, Peter Lundgren, Elżbieta Katarzyna Łukacijewska, Marian-Jean Marinescu, Gesine Meissner, Markus Pieper, Gabriele Preuß, Franck Proust, Christine Revault d’Allonnes Bonnefoy, Massimiliano Salini, Claudia Țapardel, Keith Taylor, Pavel Telička, István Ujhelyi, Marita Ulvskog, Wim van de Camp, Janusz Zemke, Roberts Zīle
Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere
Jakop Dalunde, Mark Demesmaeker, Anders Sellström, Henna Virkkunen
Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere (forretningsordenens art. 200, stk. 2)
Michael Gahler, Clare Moody, Flavio Zanonato
ENDELIG AFSTEMNING VED NAVNEOPRÅBI RÅDGIVENDE UDVALG
21
+
ALDE
Gesine Meissner, Pavel Telička
ECR
Mark Demesmaeker, Jacqueline Foster, Peter Lundgren, Roberts Zīle
ENF
Marie-Christine Arnautu
PPE
Georges Bach, Deirdre Clune, Andor Deli, Michael Gahler, Innocenzo Leontini, Elżbieta Katarzyna Łukacijewska,,Marian-Jean Marinescu, Markus Pieper, Franck Proust, Massimiliano Salini, Anders Sellström, Henna Virkkunen, Luis de Grandes Pascual, Wim van de Camp
14
-
S&D
Lucy Anderson, Inés Ayala Sender, De Monte, Clare Moody, Gabriele Preuß, Christine Revault d'Allonnes Bonnefoy, Claudia Țapardel, István Ujhelyi, Marita Ulvskog, Flavio Zanonato, Janusz Zemke
VERTS/ALE
Michael Cramer, Jakop Dalunde, Keith Taylor
1
0
EFDD
Daniela Aiuto
Stemmerettelser
+
-
0
Tegnforklaring:
+ : for
- : imod
0 : hverken/eller
PROCEDURE I KORRESPONDERENDE UDVALG
Titel
Repræsentative søgsmål til beskyttelse af forbrugernes kollektive interesser