SUOSITUS esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Vietnamin sosialistisen tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekemisestä

23.1.2020 - (06050/2019 – C9-0023/2019 – 2018/0356(NLE)) - ***

Kansainvälisen kaupan valiokunta
Esittelijä: Geert Bourgeois

Menettely : 2018/0356(NLE)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A9-0003/2020
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A9-0003/2020
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Vietnamin sosialistisen tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekemisestä

(06050/2019 – C9-0023/2019 – 2018/0356(NLE))

(Hyväksyntä)

Euroopan parlamentti, joka

 ottaa huomioon esityksen neuvoston päätökseksi (06050/2019),

 ottaa huomioon luonnoksen Euroopan unionin ja Vietnamin sosialistisen tasavallan väliseksi vapaakauppasopimukseksi (06051/2019),

 ottaa huomioon neuvoston Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 91 artiklan 1 kohdan, 100 artiklan 2 kohdan, 207 artiklan 4 kohdan ensimmäisen alakohdan sekä 218 artiklan 6 kohdan toisen alakohdan a alakohdan v alakohdan ja 218 artiklan 7 kohdan mukaisesti esittämän hyväksyntää koskevan pyynnön (C9-0023/2019),

 ottaa huomioon ... [1]antamansa päätöslauselman, joka ei liity lainsäädäntöön, esityksestä päätökseksi,

 ottaa huomioon työjärjestyksen 105 artiklan 1 ja 4 kohdan sekä 114 artiklan 7 kohdan,

 ottaa huomioon kehitysvaliokunnan ja kalatalousvaliokunnan lausunnot,

 ottaa huomioon kansainvälisen kaupan valiokunnan suosituksen (A9-0003/2020),

1. antaa hyväksyntänsä sopimuksen tekemiselle;

2. kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle sekä jäsenvaltioiden ja Vietnamin sosialistisen tasavallan hallituksille ja parlamenteille.

PERUSTELUT

Euroopan unionin ja Vietnamin välinen vapaakauppasopimus on lajissaan kattavin ja kunnianhimoisin EU:n ja kehitysmaan välillä tehty sopimus. Sopimus toimii kunnianhimoisena mallina EU:n ja kehittyvien talouksien väliselle kauppapolitiikalle. Tässä mallissa osapuolet neuvottelevat tasaveroisina kumppaneina ja jakavat samat tavoitteet ja arvot. Niitä ovat kasvun ja työllisyyden edistäminen, kilpailukyvyn vahvistaminen, köyhyyden vastainen taistelu ja rakenteellisten uudistusten lujittaminen. Tarkoituksena on saavuttaa kumpaakin osapuolta hyödyttävä kumppanuus.

Euroopan unioni ja Vietnam tekivät kauppa- ja investointisopimukset joulukuussa 2015 yli kolmen vuoden neuvottelujen jälkeen. Tämän jälkeen vapaakauppasopimuksen oikeudellinen tarkastelu jatkui kahden ja puolen vuoden ajan. Molemmat osapuolet hyväksyivät lopullisen sopimustekstin kesäkuussa 2018. Komissio lähetti sopimuksen 17. lokakuuta 2018 neuvostolle hyväksyttäväksi ja Euroopan parlamentin ratifioitavaksi[2]. Sopimus allekirjoitettiin Hanoissa 30. kesäkuuta 2019, ja hyväksyntää koskevasta neuvoston pyynnöstä ilmoitettiin parlamentin täysistunnossa 15. heinäkuuta 2019.

Neuvottelujen tuloksena sopimus on jaettu kahteen osaan eli kauppa- ja investointiosaan. Näin se noudattaa EU:n vapaakauppasopimusten uutta rakennetta, joka perustuu 16. toukokuuta 2017 annettuun unionin tuomioistuimen lausuntoon 2/15 Singaporen kanssa tehdystä vapaakauppasopimuksesta.

Vietnamin talous on nopeasti kasvava, kilpailukykyinen ja verkottunut. Maassa on lähes sata miljoonaa asukasta, kasvava keskiluokka ja nuorta ja aktiivista työvoimaa. Vietnam on Kaakkois-Aasian maiden liiton (ASEAN) nopeimmin kasvavia jäsenmaita, ja BKT:n kasvu on ollut keskimäärin 6,51 prosenttia vuosina 2000–2018. Maa kuuluu koko alueen avoimimpiin ja vapaakauppamyönteisimpiin.

Vapaakauppasopimus avaa uusia mahdollisuuksia kasvuun ja kehitykseen molemmin puolin. Se esimerkiksi laskee huomattavasti tullimaksuja, joita asetetaan EU:sta tuotaville tuotteille, kuten autoille, autonosille, koneille ja siipikarjanlihalle. Samalla sopimus kuitenkin suojaa erityisen herkkiä aloja.

EU on Vietnamin toiseksi tärkein kauppakumppani Kiinan jälkeen ja toiseksi suurin vientimarkkina-alue Yhdysvaltojen jälkeen. Vienti EU:sta Vietnamiin on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden ajan keskimäärin 5–7 prosentin vuosivauhtia. Unionin kauppataseen alijäämä Vietnamin kanssa käytävässä kaupassa on kuitenkin suhteellisen korkea. Vuonna 2018 se oli 27 miljardia euroa.

Vapaakauppasopimus sisältää velvoitteita suojella työntekijöiden perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia yleisesti sekä ympäristöä. Sen on tarkoitus toimia Vietnamissa kehityksen ja sosiaalisen edistyksen välineenä ja tukea Vietnamia sen pyrkimyksissä kasvaa ja kehittää talouttaan koko kansan hyväksi.

Sopimukseen sisältyy kattava ja sitova kauppaa ja kestävää kehitystä koskeva luku, joka käsittelee työ- ja ympäristökysymyksiä. Sopimus sitoo Vietnamia panemaan täytäntöön ratifioimansa keskeiset ILO:n yleissopimukset ja ponnistelemaan määrätietoisesti vielä jäljellä olevien yleissopimusten 105 ja 87 ratifioimiseksi, joiden ratifioinnin tavoiteajankohdat Vietnam esitti 14. kesäkuuta 2019.

Jos kauppaa ja kestävää kehitystä koskevia määräyksiä ei noudateta, sopimuksessa määrätään riitojenratkaisumekanismista, jonka osapuolina ovat hallitukset, riippumaton asiantuntijapaneeli ja kansalaisyhteiskunnan ryhmät. Kansalaisyhteiskunnalla on tärkeä tehtävä valvoa kauppaa ja kestävää kehitystä koskevien määräysten täytäntöönpanoa. Sopimuksessa määrätään muun muassa, että perustetaan ammattiliitoista, ympäristöjärjestöistä ja yrittäjäjärjestöistä koostuvia kansallisia neuvoa-antavia ryhmiä, jotka voivat antaa sopimuspuolille suosituksia näiden määräysten täytäntöönpanosta. Ryhmät perustetaan nopeasti sopimuksen voimaantulon jälkeen.

Sopimus myös velvoittaa molemmat osapuolet panemaan täytäntöön kansainväliset ympäristösopimukset, kuten Pariisin ilmastosopimuksen, edistämään luonnonvaraisen kasviston ja eläimistön, luonnon monimuotoisuuden sekä metsien ja kalakantojen suojelua ja kestävää hoitoa ja ottamaan kansalaisyhteiskunnan mukaan näiden sitoumusten toteutumisen seurantaan.

Vapaakauppasopimuksen tärkeimmät kohdat ovat seuraavat:

 Sopimuksen tultua voimaan 65 prosenttia EU:n tuotteiden viennistä Vietnamiin on tullitonta välittömästi. Jäljelle jäävä osuus vapautetaan tulleista kymmenen vuoden kuluttua muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. EU vapauttaa tulleista 71 prosenttia Vietnamista tuoduista tuotteista sopimuksen tullessa voimaan, ja 99 prosenttia tuontituotteista on tullittomia seitsemän vuoden kuluttua. Tariffit poistetaan vähitellen siirtymäkausien kuluessa, jolloin tuottajille jää aikaa sopeutua muutokseen.

 Sopimus kieltää tuontituotteiden ja kotimaassa tuotettujen tuotteiden erilaisen kohtelun ja estää osapuolia ottamasta käyttöön minkään tavaran tuontiin sovellettavia kieltoja tai rajoituksia WTO:n sääntöjen mukaisesti.

 Valtion kaupalliset yritykset ovat sallittuja, mutta niiden on toimittava WTO:n sääntöjen mukaan.

 Uudelleenvalmistettuja tuotteita kohdellaan samalla tavalla kuin uusia.

 Sopimus kieltää ottamasta käyttöön ja ylläpitämästä vientitukia sellaisille maataloustuotteille, jotka tuojaosapuoli on vapauttanut tulleista.

 Vietnam hyväksyy ”Made in EU” -alkuperämerkinnän muille kuin maataloustuotteille (lääkkeitä lukuun ottamatta). EU:n jäsenvaltioihin viittaavat alkuperämerkinnät hyväksytään jatkossakin.

 Sopimukseen sisältyvissä alkuperäsäännöissä sovelletaan EU:n lähestymistapaa. Pääpiirteet ovat samat kuin EU:n yleisen tullietuusjärjestelmän alkuperäsäännöissä, mutta mukana on useita rajoituksia, joissa on otettu huomioon kummankin osapuolen erityistilanne.

 Kaupan esteitä koskevat määräykset ylittävät WTO:n asettamat velvoitteet.

 Vietnam sitoutuu soveltamaan samoja elintarvikkeiden turvallisuusvaatimuksia kaikista EU:n jäsenvaltioista tuotuihin toisiaan vastaaviin tuotteisiin. Osapuolet ottavat erityisesti huomioon Maailman eläintautijärjestön (OIE) ja muiden kansainvälisten järjestöjen vahvistaman eläinten terveystilanteen tiettyjen eläintautien kohdalla. Tämä innovatiivinen lähestymistapa auttaa poistamaan Vietnamissa BSE-tautiin liittyviä esteitä.

 Teollis- ja tekijänoikeudet: Vietnam liittyy WIPOn internetsopimuksiin, joilla säännellään luovien teosten käyttöoikeuksia internetissä ja muissa digitaalisissa verkoissa. Tekijät, lähetystoiminnan harjoittajat, esittävät taiteilijat ja tuottajat saavat lisäoikeuksia, joita ovat valmistamisoikeus, levitysoikeus ja yleisölle välittämistä koskeva oikeus. Vietnam ottaa käyttöön WIPOn suosituksen tunnettujen tavaramerkkien suojaamisesta. Vietnam on sitoutunut pidentämään mallisuojan kestoa 15 vuoteen. Lääkkeiden (myös biologisten lääkkeiden) ja maatalouskemikaalien suojan kestoksi on määrätty viisi vuotta. Osapuolten on suojattava kasvinjalostajanoikeuksia.

 Yhteensä 169 eurooppalaista maantieteellistä merkintää saa Vietnamin markkinoilla tunnustuksen ja suojan, joka on verrattavissa EU-lainsäädännön mukaiseen tasoon. Lisäksi 39 vietnamilaista maantieteellistä merkintää saa EU:ssa vastaavan tunnustuksen ja suojan.

 Palvelukauppa: Palveluala muodostaa 40 prosenttia Vietnamin BKT:sta. Sopimuksen myötä Vietnam ylittää WTO-sitoumuksensa ja mahdollistaa paremman pääsyn useille liiketoiminnan aloille (kuten arkkitehtuuri- ja kaupunkisuunnittelupalveluihin) ja avaa pääsyn uusille markkinoille muun muassa rakennussiivous-, pakkaus- ja messualoilla. Korkeakoulutuspalvelujen osalta Vietnam on avannut rajat ylittävät palvelut ensi kertaa. Rahoitus- ja arvopaperipalvelujen osalta Vietnam on sitoutunut markkinoille pääsyyn ja kansalliseen kohteluun. Vietnam on avannut sekä kuriiri- että postipalvelut yleispalveluja ja varattuja palveluja lukuun ottamatta.

 Vapaakauppasopimus edistää sähköisen kaupankäynnin sääntelyä, ja siihen sisältyy muun muassa sähköisiä siirtoja koskevien tullien kielto.

 Vietnam ja EU ovat sopineet WTO:n julkisia hankintoja koskevan sopimuksen (GPA) mukaisista menettelysäännöistä. Tämä on erityisen arvokasta siksi, että Vietnam ei ole vielä liittynyt GPA-sopimukseen. Vapaakauppasopimuksen julkisia hankintoja koskevassa luvussa on saavutettu avoimuuden ja menettelyn oikeudenmukaisuuden taso, joka on verrattavissa EU:n teollisuusmaiden ja pidemmälle kehittyneiden kehitysmaiden kanssa tekemiin muihin vapaakauppasopimuksiin.

Päätelmä

Sopimus on tärkeä askel kohti EU:n ja koko ASEAN-alueen välistä vapaakauppa-aluetta, jonka saavuttaminen on EU:n perimmäinen tavoite. Yhdessä Singaporen ja Japanin kanssa tehtyjen vastaavanlaisten sopimusten kanssa tämä sopimus vahvistaa EU:n suhteita Aasiaan aikana, jolloin monenvälinen sääntöihin pohjautuva kauppayhteistyö asetetaan usein kyseenalaiseksi. Sopimus toimii vahvana protektionistisen suuntauksen vastaisena viestinä.

 

EU:n ja Vietnamin välisen vapaakauppasopimuksen myötä poistuu 99 prosenttia kaikista tulleista. Sopimus kannustaa entistä useampia eurooppalaisia yrityksiä toimimaan Vietnamissa ja tarjoaa vietnamilaisille yrityksille entistä paremman pääsyn EU:n markkinoille.

 

Sopimus on laadukas ja perustuu yhteisille arvoille. Kaupankäyntiä ja kehitystä koskevan luvun ansiosta sopimus on myös tärkeä työkalu, jolla voidaan parantaa paikallista liiketoimintaympäristöä, sosiaalisia oloja ja ympäristöoloja. Kauppasopimuksen myötä Vietnamin viranomaiset ovat jo tehneet sitoumuksia ja toteuttaneet konkreettisia toimia, joiden avulla vietnamilaisia työ- ja ympäristönormeja kehitetään kohti kansainvälistä ja eurooppalaista tasoa. Kun sopimus tulee voimaan, EU saa entistä enemmän vaikutusvaltaa painostaa Vietnamia parannuksiin ihmisoikeus- ja ympäristöasioissa.

 

Esittelijä suosittaa siksi tämän sopimuksen hyväksymistä.


 

 

KEHITYSVALIOKUNNAN LAUSUNTO (3.12.2019)

kansainvälisen kaupan valiokunnalle

esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Vietnamin sosialistisen tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekemisestä

(06050/2019 – C9-0023/2019 – 2018/0356(NLE))

Valmistelija: Tomas Tobé

 

 

LYHYET PERUSTELUT

EU ja sen jäsenvaltiot ovat jo vuosikymmenten ajan edistäneet Vietnamin kehitystä useilla maan elinkeinoelämän eri aloilla sekä alueilla ja maakunnissa. Vuosien mittaan maan kasvuvauhti on ollut yksi nopeimmista Kaakkois-Aasian maiden liiton (ASEAN) maissa, ja siksi siitä on tullut entistä houkuttelevampi kumppani Euroopalle ja muille maailman alueille. Komission mukaan Vietnamin BKT:n keskimääräinen kasvu on ollut noin 6 prosenttia vuosina 2000–2014.

 

Sopimus Vietnamin kanssa on kunnianhimoisin ja kattavin vapaakauppasopimus, jonka EU on koskaan tehnyt keskitulotason maan kanssa. Näin se luo uuden vertailukohdan Euroopan unionin ja kehittyvien talouksien väliselle toiminnalle. Se ei ainoastaan poista yli 99:ää prosenttia tavaroihin sovellettavista tulleista vaan myös avaa Vietnamin palvelumarkkinat EU:n yrityksille. Euroopan komission lukujen mukaan vapaakauppasopimus voisi kasvattaa Vietnamin taloutta jopa 15 prosenttia BKT:stä siten, että Vietnamin vienti Eurooppaan kasvaa yli kolmanneksella.

 

Lopullisena tavoitteena Kaakkois-Aasiassa on kaikkien kymmenen ASEAN-maan kanssa tehtävä alueidenvälinen vapaakauppasopimus. Sopimus Vietnamin kanssa (EU:n toiseksi suurin kauppakumppani alueella) olisi tärkeä askel tähän suuntaan.

 

Sopimuksen tavoitteena on edistää molempien osapuolten kestävää kehitystä. Se sisältää velvoitteita suojella työntekijöiden perusoikeuksia, heidän ihmisoikeuksiaan laajemmin ja ympäristöä. Sillä pyritään myös tukemaan Vietnamin pyrkimyksiä kasvaa ja kehittää talouttaan koko kansan hyväksi.

 

Vastauksena Vietnamin työoikeuksia ja ympäristöä koskeviin huolenaiheisiin vapaakauppasopimuksessa sitoudutaan panemaan täytäntöön Kansainvälisen työjärjestön keskeiset normit (jotka koskevat esimerkiksi vapautta liittyä riippumattomiin ammattijärjestöihin ja lapsityövoiman käytön kieltämistä) sekä YK:n yleissopimukset (jotka koskevat esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaa tai biologisen monimuotoisuuden suojelua).

 

Vietnamin kanssa tehtävän vapaakauppasopimuksen hyödyistä huolimatta monet sidosryhmät ovat suhtautuneet siihen varauksellisesti ihmisoikeuksiin liittyvien huolenaiheiden vuoksi. Poliittiset muutokset Vietnamissa ovat olleet taloudellista kehitystä hitaampia. Maassa on edelleen yksipuoluejärjestelmä, jossa ei suvaita toisinajattelijoita. Sen tiedotusvälineet kuuluvat vähiten vapaisiin maailmassa (Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuoden 2018 lehdistönvapausindeksissä se on sijalla 175 yhteensä 180 maasta).

 

Edellä mainituista ihmisoikeuksiin liittyvistä huolenaiheista huolimatta valmistelija katsoo, että vapaakauppasopimuksen tekeminen on sekä EU:n että Vietnamin etujen mukaista. Näin ollen valmistelija suosittaa tämän sopimuksen hyväksymistä.

******

Kehitysvaliokunta pyytää asiasta vastaavaa kansainvälisen kaupan valiokuntaa suosittamaan, että parlamentti antaa hyväksyntänsä esitykselle Euroopan unionin ja Vietnamin sosialistisen tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekemisestä (2018/0356(NLE)).

ASIAN KÄSITTELY
LAUSUNNON ANTAVASSA VALIOKUNNASSA

Otsikko

Euroopan unionin ja Vietnamin sosialistisen tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekeminen

Viiteasiakirjat

06050/2019 – C9-0023/2019 – 2018/0356(NLE)

Asiasta vastaava valiokunta

 

INTA

 

 

 

 

Lausunnon antanut valiokunta

 Ilmoitettu istunnossa (pvä)

DEVE

15.7.2019

Valmistelija

 Nimitetty (pvä)

Tomas Tobé

4.9.2019

Valiokuntakäsittely

8.10.2019

 

 

 

Hyväksytty (pvä)

3.12.2019

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

11

7

6

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Hildegard Bentele, Dominique Bilde, Charles Goerens, Mónica Silvana González, Pierrette Herzberger-Fofana, György Hölvényi, Martin Horwood, Rasa Juknevičienė, Beata Kempa, Pierfrancesco Majorino, Lukas Mandl, Norbert Neuser, Michèle Rivasi, Louis Stedman-Bryce, Marc Tarabella, Tomas Tobé, Miguel Urbán Crespo, Chrysoula Zacharopoulou, Bernhard Zimniok

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Alessandra Basso, Stéphane Bijoux, Marlene Mortler, Caroline Roose, Patrizia Toia

 


LOPULLINEN ÄÄNESTYS NIMENHUUTOÄÄNESTYKSENÄ
LAUSUNNON ANTAVASSA VALIOKUNNASSA

11

+

ECR

Beata Kempa

ID

Bernhard Zimniok

PPE

Hildegard Bentele, György Hölvényi, Rasa Juknevičienė, Lukas Mandl, Marlene Mortler, Tomas Tobé

RENEW

Stéphane Bijoux, Charles Goerens, Chrysoula Zacharopoulou

 

7

-

GUE/NGL

Miguel Urbán Crespo

ID

Alessandra Basso, Dominique Bilde

NI

Louis Stedman-Bryce

VERTS/ALE

Pierrette Herzberger-Fofana, Michèle Rivasi, Caroline Roose

 

6

0

RENEW

Martin Horwood

S&D

Mónica Silvana González, Pierfrancesco Majorino, Norbert Neuser, Marc Tarabella, Patrizia Toia

 

Symbolien selitykset:

+ : puolesta

- : vastaan

0 : tyhjää

 

 

 


 

 

 

KALATALOUSVALIOKUNNAN LAUSUNTO (3.12.2019)

kansainvälisen kaupan valiokunnalle

esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Vietnamin sosialistisen tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekemisestä

(06050/2019 – C9-0023/2019 – 2018/0356(NLE))

Valmistelija: Pietro Bartolo

 

 

 

LYHYET PERUSTELUT

Vuonna 2007 neuvosto valtuutti komission aloittamaan neuvottelut alueidenvälisestä vapaakauppasopimuksesta ASEAN-maiden kanssa. Neuvoston vuonna 2007 hyväksymien ja lokakuussa 2013 sijoitussuojan osalta täydennettyjen neuvotteluohjeiden perusteella komissio on neuvotellut Vietnamin kanssa kunnianhimoisesta ja kattavasta vapaakauppasopimuksesta ja sijoitussuojasopimuksesta, jotta voidaan luoda uusia mahdollisuuksia ja oikeusvarmuutta molempien osapuolten välisen kaupan ja investointien kehittämiseksi.

Vapaakauppasopimuksen 13 artiklan 9 kohdassa, joka koskee meren elollisten luonnonvarojen sekä vesiviljelytuotteiden kauppaa ja kestävää hoitoa, sopimuspuolet pitävät tärkeänä sitä, että varmistetaan meren elollisten luonnonvarojen ja merten ekosysteemien säilyttäminen ja kestävä hoito sekä vastuullisen ja kestävän vesiviljelyn edistäminen.

Komissio sai lokakuussa 2017 todisteita useiden vietnamilaisten kalastusalusten alueloukkauksista naapurimaiden vesillä, minkä jälkeen se ilmoitti jäsenvaltioille, että Vietnam ei ollut täyttänyt vaatimuksia, jotka koskivat laittoman, ilmoittamattoman ja sääntelemättömän kalastuksen (LIS) estämistä. Se ilmoitti maan alustavasti LIS-asetuksen mukaiseen ”keltaisen kortin” menettelyyn.

Kalatalousvaliokunnan valtuuskunta vieraili Vietnamissa (Hanoissa ja Ninhamissa) marraskuussa 2018 arvioidakseen toimia, joita Vietnamin viranomaiset olivat toteuttaneet torjuakseen LIS-kalastusta, ja esimerkiksi toimintasuunnitelmaa Vietnamin kalastusalan uudistamiseksi.

Kalatalousvaliokunnan valmistelija ei halua ryhtyä sopimuksen poliittiseen arviointiin, joka kuuluu muille valiokunnille. Valmistelija katsoo, että parlamentin tulisi kannattaa sopimusta, koska se antaisi vakaan kehyksen EU:n kaupalle merkittävän kumppanin kanssa. Kun kuitenkin otetaan huomioon kansainvälisen kaupan valiokunnan laatima muu kuin lainsäädäntöä koskeva päätöslauselma, valmistelija katsoo, että olisi käsiteltävä seikkaperäisemmin joitakin kysymyksiä liittyen siihen, miten Vietnamin viranomaiset käsittelevät LIS-kalastuksen torjumista. Esimerkiksi kalastusalaa koskevaa uutta puitelainsäädäntöä ei ole vieläkään pantu riittävästi täytäntöön eikä ole olemassa koordinoituja seuranta-, valvonta- ja täytäntöönpanorakenteita LIS-kalastuksen tehokkaaksi torjumiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. Vietnamin viranomaisilla on edelleen haasteita, jotka liittyvät maan hyvin hajanaisen kalastuslaivaston liikakapasiteettiin ja kalavarojen liialliseen käyttöön, mikä on seurausta nopeasti kasvavasta kalan ja äyriäisten jalostusalasta. Maan on valvottava kalastuslaivastoaan tarkasti ja toteutettava toimia, joilla varmistetaan EU:n markkinoille vientiin tarkoitettujen kalastustuotteiden täysi jäljitettävyys.

Näiden seikkojen vuoksi valmistelija katsoo, että kalastus- ja vesiviljelytuotteiden tullietuuksien yhteydessä olisi valvottava sitä, miten Vietnamin toimintaohjelmaa LIS-kalastuksen torjumiseksi pannaan täytäntöön. Olisi myös tarkasteltava sitoumuksia, joita Vietnam on antanut kauppaa ja kestävää kehitystä koskevassa luvussa. Lisäksi valmistelija katsoo, että EU:n olisi hyödynnettävä täysin käytettävissään olevia välineitä, kuten ”punaista korttia”, jos Vietnam ei täytä kestävän kalastuksen ehtoja. Näin varmistetaan EU:n markkinoille tuotavien kala- ja äyriäistuotteiden turvallisuus ja suojellaan unionin kuluttajia.

Lopuksi valmistelija toteaa, että komission lokakuussa 2017 esittämä ”keltaista korttia” koskeva ilmoitus olisi nähtävä kannustimena Vietnamin viranomaisille, jotta nämä jatkaisivat toimiaan maan harjoittaman kalastuksen kestävyyden varmistamiseksi ja LIS-kalastuksen torjumiseksi tehokkaalla tavalla. Valmistelija tukee Vietnamin hakemusta läntisen ja keskisen Tyynenmeren kalastuskomission (WCPFC) täysjäseneksi. Sen puitteissa EU ja Vietnam voisivat jatkaa yhteistyötään ja saada aikaan entistä tehokkaampia toimia LIS-kalastuksen vähentämiseksi WCPFC-yleissopimusalueella.

******

Kalatalousvaliokunta pyytää asiasta vastaavaa kansainvälisen kaupan valiokuntaa suosittamaan, että parlamentti hyväksyy esityksen neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Vietnamin sosialistisen tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekemisestä.


ASIAN KÄSITTELY
LAUSUNNON ANTAVASSA VALIOKUNNASSA

 

Otsikko

Euroopan unionin ja Vietnamin sosialistisen tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekeminen

Viiteasiakirjat

06050/2019 – C9-0023/2019 – 2018/0356(NLE)

Asiasta vastaava valiokunta

 

INTA

 

 

 

 

Lausunnon antanut valiokunta

 Ilmoitettu istunnossa (pvä)

PECH

15.7.2019

Valmistelija

 Hyväksytty (pvä)

Pietro Bartolo

23.7.2019

Valiokuntakäsittely

4.9.2019

12.11.2019

 

 

Hyväksytty (pvä)

3.12.2019

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

17

6

2

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Clara Aguilera, Christian Allard, Pietro Bartolo, François-Xavier Bellamy, Izaskun Bilbao Barandica, Rosanna Conte, Richard Corbett, Rosa D’Amato, Chris Davies, João Ferreira, Søren Gade, Francisco Guerreiro, Niclas Herbst, Pierre Karleskind, Predrag Fred Matić, Francisco José Millán Mon, Grace O’Sullivan, Manuel Pizarro, Ruža Tomašić, Peter van Dalen, Theodoros Zagorakis

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Carmen Avram, Nicolás González Casares, Ska Keller, June Alison Mummery, Maxette Pirbakas, Caroline Roose, Bert-Jan Ruissen

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (209 art. 7 kohta)

Jeroen Lenaers, Robert Rowland

 

 


LOPULLINEN ÄÄNESTYS NIMENHUUTOÄÄNESTYKSENÄ
LAUSUNNON ANTAVASSA VALIOKUNNASSA

17

+

ECR

Bert-Jan Ruissen, Ruža Tomašić

PPE

Peter van Dalen, Niclas Herbst, Jeroen Lenaers, Francisco José Millán Mon, Cláudia Monteiro de Aguiar, Maria Walsh, Theodoros Zagorakis

RENEW

Chris Davies, Pierre Karleskind

S&D

Clara Aguilera, Pietro Bartolo, Richard Corbett, Nicolás González Casares, Predrag Fred Matić, Manuel Pizarro

 

6

-

GUE/NGL

João Ferreira

NI

Rosa D'Amato, June Alison Mummery

VERTS/ALE

Christian Allard, Francisco Guerreiro, Grace O'Sullivan

 

2

0

ID

Rosanna Conte, Maxette Pirbakas

 

Symbolien selitys:

+ : puolesta

- : vastaan

0 : tyhjää

 

 

 

 

 

.


 

ASIAN KÄSITTELY ASIASTA VASTAAVASSA VALIOKUNNASSA

Otsikko

Euroopan unionin ja Vietnamin sosialistisen tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekeminen

Viiteasiakirjat

06050/2019 – C9-0023/2019 – 2018/0356(NLE)

Kuuleminen / hyväksyntäpyyntö (pvä)

1.7.2019

 

 

 

Asiasta vastaava valiokunta

 Ilmoitettu istunnossa (pvä)

INTA

15.7.2019

 

 

 

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

 Ilmoitettu istunnossa (pvä)

AFET

24.10.2019

DEVE

15.7.2019

PECH

15.7.2019

 

Valiokunnat, jotka eivät antaneet lausuntoa

 Päätös tehty (pvä)

AFET

4.12.2019

 

 

 

Esittelijä(t)

 Nimitetty (pvä)

Geert Bourgeois

23.9.2019

 

 

 

Alkuperäinen esittelijä

Jan Zahradil

Valiokuntakäsittely

2.10.2019

6.11.2019

3.12.2019

 

Hyväksytty (pvä)

21.1.2020

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

29

6

5

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Nikos Androulakis, Anna-Michelle Asimakopoulou, Tiziana Beghin, Geert Bourgeois, Jordi Cañas, Daniel Caspary, Anna Cavazzini, Ellie Chowns, Miroslav Číž, Arnaud Danjean, Nicola Danti, Emmanouil Fragkos, Barbara Ann Gibson, Enikő Győri, Roman Haider, Christophe Hansen, Heidi Hautala, Danuta Maria Hübner, Karin Karlsbro, Jude Kirton-Darling, Maximilian Krah, Danilo Oscar Lancini, Bernd Lange, Emmanuel Maurel, Samira Rafaela, Luisa Regimenti, Inma Rodríguez-Piñero, Massimiliano Salini, Helmut Scholz, Liesje Schreinemacher, Sven Simon, Mihai Tudose, Kathleen Van Brempt, Marie-Pierre Vedrenne, Jörgen Warborn, James Wells, Iuliu Winkler, Jan Zahradil

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Saskia Bricmont

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (209 art. 7 kohta)

Nicolas Bay

Jätetty käsiteltäväksi (pvä)

23.1.2020

 


 

LOPULLINEN ÄÄNESTYS NIMENHUUTOÄÄNESTYKSENÄ ASIASTA VASTAAVASSA VALIOKUNNASSA

29

+

ECR

Geert Bourgeois, Emmanouil Fragkos, Jan Zahradil

ID

Roman Haider, Maximilian Krah

NI

Tiziana Beghin

PPE

Anna-Michelle Asimakopoulou, Daniel Caspary, Arnaud Danjean, Enikő Győri, Christophe Hansen, Danuta Maria Hübner, Massimiliano Salini, Sven Simon, Jörgen Warborn, Iuliu Winkler

RENEW

Jordi Cañas, Barbara Ann Gibson, Karin Karlsbro, Samira Rafaela, Liesje Schreinemacher, Marie-Pierre Vedrenne

S&D

Nikos Androulakis, Miroslav Číž, Nicola Danti, Bernd Lange, Inma Rodríguez-Piñero, Mihai Tudose, Kathleen Van Brempt

 

6

-

GUE/NGL

Emmanuel Maurel, Helmut Scholz

VERTS/ALE

Saskia Bricmont, Anna Cavazzini, Ellie Chowns, Heidi Hautala

 

5

0

ID

Nicolas Bay, Danilo Oscar Lancini, Luisa Regimenti

NI

James Wells

S&D

Jude Kirton-Darling

 

Symbolien selitys:

+ : puolesta

- : vastaan

0 : tyhjää

 

 

Päivitetty viimeksi: 7. helmikuuta 2020
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö