RECOMANDARE referitoare la proiectul de decizie a Consiliului privind încheierea Acordului privind statutul dintre Uniunea Europeană și Republica Serbia referitor la acțiunile desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Serbia

29.1.2020 - (15581/2018 – C9-0180/2019 – 2018/0409(NLE)) - ***

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne
Raportoare: Bettina Vollath

PR_NLE-AP_Agreement

Procedură : 2018/0409(NLE)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A9-0019/2020
Texte depuse :
A9-0019/2020
Dezbateri :
Texte adoptate :

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la proiectul de decizie a Consiliului privind încheierea Acordului privind statutul dintre Uniunea Europeană și Republica Serbia referitor la acțiunile desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Serbia

(15581/2018 – C9-0180/2019 – 2018/0409(NLE))

(Procedura de aprobare)

Parlamentul European,

 având în vedere proiectul de decizie a Consiliului (15581/2018),

 având în vedere proiectul de acord privind statutul între Uniunea Europeană și Republica Serbia (15579/2018),

 având în vedere cererea de aprobare prezentată de Consiliu în conformitate cu articolul 77 alineatul (2) literele (b) și (d), articolul 79 alineatul (2) litera (c) și articolul 218 alineatul (6) al doilea paragraf litera (a) punctul (v) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (C9-0180/2019),

 având în vedere articolul 105 alineatele (1) și (4) și articolul 114 alineatul (7) din Regulamentul său de procedură,

 având în vedere recomandarea Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (A9-0019/2020),

1. aprobă încheierea acordului;

2. încredințează Președintelui sarcina de a transmite poziția Parlamentului Consiliului și Comisiei, precum și guvernelor și parlamentelor statelor membre și ale Republicii Serbia.


 

EXPUNERE DE MOTIVE

a. Context

Propunerea de decizie a Consiliului vizează să aprobe Acordul privind statutul dintre Uniunea Europeană și Republica Serbia referitor la acțiunile desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă („agenția”) în Republica Serbia, astfel cum este prevăzut în Regulamentul (UE) 2016/1624 privind Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european. Negocierile pentru acest Acord privind statutul au avut loc înainte de revizuirea mandatului agenției și de adoptarea noului Regulament privind Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european: Regulamentul (UE) 2019/1896.

Regulamentul (UE) 2016/1624 prevede diferite posibilități de cooperare a agenției cu țări terțe. Conceptul unui acord privind statutul este de a oferi un cadru obligatoriu din punct de vedere juridic pentru operațiunile agenției în care membrii echipei care dețin competențe executive ar fi trimiși pe teritoriul țării terțe. Articolul 54 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2016/1624 prevede în mod explicit că, în cazurile în care se prevede ca echipele europene de poliție de frontieră și gardă de coastă să fie trimise într-o țară terță în vederea unor acțiuni în cadrul cărora membrii echipelor vor avea competențe executive sau în cazul în care alte acțiuni în țările terțe impun acest lucru, Uniunea încheie un acord privind statutul cu țara terță în cauză.

Scopul acordului privind statutul este de a oferi un cadru obligatoriu din punct de vedere juridic care să definească domeniul de aplicare al operațiunii, normele privind răspunderea civilă și penală și sarcinile și competențele membrilor detașați ai echipelor. Acordurile privind statutul ar trebui, de asemenea, să garanteze respectarea deplină a drepturilor fundamentale și să instituie mecanisme specifice de tratare a plângerilor, care să fie utilizate în cazul încălcării drepturilor fundamentale în cursul acestor operațiuni.

Acordul privind statutul cu Serbia este unul dintr-o serie de acorduri similare încheiate cu țările din Balcanii de Vest.

b. Poziția raportoarei

Raportoarea consideră că încheierea de acorduri formale și obligatorii din punct de vedere juridic în cadrul cooperării dintre agenție și țările terțe, spre deosebire de încheierea unor acorduri de lucru informale, este esențială pentru a asigura transparența, controlul public și controlul democratic asupra unei astfel de cooperări. Astfel de acorduri încheiate între Uniunea Europeană și țările terțe cu privire la cooperarea dintre agenție și țara terță respectivă ar trebui să fie analizate cu atenție, să aibă o valoare adăugată pentru Uniune și să fie strict necesare și proporționale în ceea ce privește scopul și conținutul.

Prin urmare, încheierea de acorduri privind statutul este esențială, nu numai pentru a asigura transparența și responsabilitatea în cadrul cooperării operaționale a agenției cu țările terțe, ci și pentru a asigura un cadru clar pentru cooperarea cu țările terțe privind gestionarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Acordul privind statutul cu privire la care Parlamentul este invitat să își dea aprobarea ar permite operațiuni comune, intervenții rapide la frontieră și/sau operațiuni de returnare pe teritoriul Serbiei, cu implicarea agenției. Operațiunile de returnare ar viza numai resortisanți ai unor țări terțe care sunt returnați din Uniunea Europeană în Serbia.

În conformitate cu articolul 4 din acordul privind statutul, trebuie convenit un plan de operații pentru fiecare operațiune comună sau intervenție rapidă la frontieră. Acest plan trebuie să stabilească scopurile și obiectivele operaționale ale acțiunii și să includă dispoziții privind drepturile fundamentale, inclusiv privind protecția datelor cu caracter personal.

În temeiul articolului 6 din acordul privind statutul, directorul executiv al agenției poate să suspende sau să înceteze orice acțiune în Serbia, în special „în cazurile în care sunt încălcate drepturile fundamentale, principiul nereturnării sau normele privind protecția datelor”. Articolul 7 din acordul privind statutul stabilește norme detaliate privind răspunderea civilă și penală a agenției și a personalului său în legătură cu acțiunile întreprinse în Serbia.

Articolul 9 din acordul privind statutul este o dispoziție privind drepturile fundamentale, care impune membrilor echipei (detașați în Serbia) „să respecte pe deplin drepturile și libertățile fundamentale, inclusiv în ceea ce privește accesul la procedurile de azil, demnitatea umană, interzicerea torturii și a tratamentelor inumane sau degradante, dreptul la libertate, principiul nereturnării și interzicerea expulzărilor colective, drepturile copilului și dreptul la respectarea vieții private și de familie”. Acest articol asigură, de asemenea, respectarea principiului nediscriminării.

În ceea ce privește orice negociere viitoare pentru încheierea acordurilor privind statutul, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/1896, raportoarea ar dori să solicite Comisiei să efectueze o evaluare a drepturilor fundamentale ale țării terțe în cauză înainte de a se angaja în negocieri și să comunice imediat rezultatul acestei evaluări Parlamentului.

În plus, raportoarea ar încuraja Comisia, din motive de transparență și pentru a permite Parlamentului să efectueze o evaluare corespunzătoare a acordurilor privind statutul, să-i pună imediat la dispoziție toate documentele necesare pentru a-și desfășura activitatea instituțională și pentru a iniția procedurile de aprobare relevante în conformitate cu articolul 99 alineatele (1) și (4) și cu articolul 108 alineatul (7) din Regulamentul său de procedură, inclusiv proiectele de acorduri privind statutul înainte de încheierea acestora.

Având în vedere că raportoarea este raportoare și pentru alte acorduri similare privind statutul, constată că există unele diferențe semnificative între dispozițiile diferitelor acorduri privind statutul:

 numai unul dintre acordurile privind statutul conține o dispoziție privind necesitatea de a nu fi luată nicio măsură susceptibilă să pună în pericol posibile proceduri penale;

 acordurile privind statutul au formulări diferite cu privire la dreptul excepțional al membrilor echipei agenției de a acționa în numele țării terțe, ceea ce ar putea conduce la insecuritate juridică;

 de asemenea, formularea privind clauza de discriminare nu este consecventă în proporție de 100 % în cele trei acorduri privind statutul;

 în ceea ce privește răspunderea penală, caracterul obligatoriu al atestării oferite de directorul executiv – pentru a stabili dacă presupusa infracțiune a avut loc în timp ce membrul echipei își executa sarcinile – nu este clarificat în toate acordurile privind statutul;

 există diferențe între acordurile privind statutul referitoare la obligația celorlalți membri ai echipei de a depune mărturie în calitate de martori în cadrul procedurilor penale.

Raportoarea invită Comisia și agenția să prezinte Parlamentului, imediat și nesuperficial, un raport privind orice dificultate sau divergență operațională pe teren care apare ca urmare a acestor diferențe în ceea ce privește cadrul juridic.

Deși acordul privind statutul a fost negociat și convenit în temeiul mandatului anterior al agenției [Regulamentul (UE) 2016/1624], raportoarea se așteaptă ca toate dispozițiile Regulamentului 2019/1896 să fie pe deplin respectate la punerea în aplicare a prezentului acord privind statutul, în special în ceea ce privește articolul 110 alineatul (2).

În concluzie, raportoarea consideră că acordul privind statutul propus este coerent cu modelul de acord privind statutul, astfel cum este prevăzut în comunicarea Comisiei privind conținutul și dispozițiile care ar trebui incluse în acordul final.

Întrucât prezentul acord intră în faza de punere în aplicare, Parlamentul solicită agenției să informeze prompt Parlamentul cu privire la activitățile desfășurate în cadrul punerii în aplicare a acordului privind statutul și reamintește agenției obligația care îi revine de a include în rapoartele sale anuale o evaluare a cooperării cu țările terțe în conformitate cu articolul 73 alineatul (7) din Regulamentul (UE) 2019/1896.

Având în vedere cele de mai sus, raportoarea recomandă Parlamentului să aprobe proiectul de decizie a Consiliului.

 

 


PROCEDURA COMISIEI COMPETENTE

Titlu

Încheierea Acordului privind statutul dintre Uniunea Europeană și Republica Serbia referitor la acțiunile desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Serbia

Referințe

15581/2018 – C9-0180/2019 – 2018/0409(NLE)

Data sesizării

20.11.2019

 

 

 

Comisie competentă

 Data anunțului în plen

LIBE

28.11.2019

 

 

 

Comisii sesizate pentru aviz

 Data anunțului în plen

AFET

28.11.2019

 

 

 

Avize care nu au fost emise

 Data deciziei

AFET

6.11.2019

 

 

 

Raportori

 Data numirii

Bettina Vollath

4.9.2019

 

 

 

Examinare în comisie

9.1.2020

28.1.2020

 

 

Data adoptării

28.1.2020

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

44

10

0

Membri titulari prezenți la votul final

Konstantinos Arvanitis, Katarina Barley, Pernando Barrena Arza, Pietro Bartolo, Vladimír Bilčík, Ioan-Rareş Bogdan, Saskia Bricmont, Clare Daly, Lena Düpont, Cornelia Ernst, Nicolaus Fest, Sylvie Guillaume, Andrzej Halicki, Balázs Hidvéghi, Antony Hook, Evin Incir, Sophia in ‘t Veld, Patryk Jaki, Fabienne Keller, Peter Kofod, Moritz Körner, Alice Kuhnke, Jeroen Lenaers, Juan Fernando López Aguilar, Magid Magid, Roberta Metsola, Claude Moraes, Nadine Morano, Maite Pagazaurtundúa, Emil Radev, Paulo Rangel, Terry Reintke, Ralf Seekatz, Michal Šimečka, Birgit Sippel, Sylwia Spurek, Tineke Strik, Ramona Strugariu, Annalisa Tardino, Tomas Tobé, Dragoş Tudorache, Tom Vandendriessche, Bettina Vollath, Jadwiga Wiśniewska, Elena Yoncheva, Javier Zarzalejos

Membri supleanți prezenți la votul final

Patrick Breyer, Delara Burkhardt, Lívia Járóka, Beata Kempa, Ondřej Kovařík, Kris Peeters, Karlo Ressler, Petar Vitanov

Data depunerii

29.1.2020

 


 

VOT FINAL PRIN APEL NOMINAL   ÎN COMISIA COMPETENTĂ

44

+

ECR

Patryk Jaki, Beata Kempa, Jadwiga Wiśniewska

ID

Nicolaus Fest, Peter Kofod, Annalisa Tardino, Tom Vandendriessche

PPE

Vladimír Bilčík, Ioan-Rareş Bogdan, Lena Düpont, Andrzej Halicki, Balázs Hidvéghi, Lívia Járóka, Jeroen Lenaers, Roberta Metsola, Nadine Morano, Kris Peeters, Emil Radev, Paulo Rangel, Karlo Ressler, Ralf Seekatz, Tomas Tobé, Javier Zarzalejos

RENEW

Antony Hook, Sophia in 't Veld, Fabienne Keller, Moritz Körner, Ondřej Kovařík, Maite Pagazaurtundúa, Michal Šimečka, Ramona Strugariu, Dragoş Tudorache

S&D

Katarina Barley, Pietro Bartolo, Delara Burkhardt, Sylvie Guillaume, Evin Incir, Juan Fernando López Aguilar, Claude Moraes, Birgit Sippel, Sylwia Spurek, Petar Vitanov, Bettina Vollath, Elena Yoncheva

 

10

-

GUE/NGL

Konstantinos Arvanitis, Pernando Barrena Arza, Clare Daly, Cornelia Ernst

VERTS/ALE

Patrick Breyer, Saskia Bricmont, Alice Kuhnke, Magid Magid, Terry Reintke, Tineke Strik

 

0

0

 

 

 

 

 

Legenda simbolurilor utilizate:

+ : pentru

- : împotrivă

0 : abțineri

 

 

Ultima actualizare: 7 februarie 2020
Aviz juridic - Politica de confidențialitate