ΣΥΣΤΑΣΗ σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου που αφορά τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Διεθνούς σύμβασης για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού

7.4.2020 - (13447/2019 – C9-0187/2019 – 2019/0225(NLE)) - ***

Επιτροπή Αλιείας
Εισηγήτρια: Rosanna Conte

Διαδικασία : 2019/0225(NLE)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A9-0089/2020
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A9-0089/2020
Συζήτηση :
Ψηφοφορία :
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου που αφορά τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Διεθνούς σύμβασης για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού

(13447/2019 – C9-0187/2019 – 2019/0225(NLE))

(Έγκριση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

 έχοντας υπόψη το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου (13447/2019),

 έχοντας υπόψη το τροποποιητικό πρωτόκολλο της Διεθνούς σύμβασης για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού (13446/2019),

 έχοντας υπόψη την αίτηση έγκρισης που υπέβαλε το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 43 και το άρθρο 218 παράγραφος 6 δεύτερο εδάφιο στοιχείο α) σημείο ν) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C9-0187/2019),

 έχοντας υπόψη το άρθρο 105 παράγραφοι 1 και 4, καθώς και το άρθρο 114 παράγραφος 7 του Κανονισμού του,

 έχοντας υπόψη τη σύσταση της Επιτροπής Αλιείας (A9-0089/2020),

1. εγκρίνει τη σύναψη του πρωτοκόλλου·

2. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, καθώς και στις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια των κρατών μελών και την εκτελεστική γραμματεία της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (επιτροπή ICCAT).


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ιστορικό

 

Η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) είναι το όργανο που συστάθηκε με τη σύμβαση ICCAT για τη διατήρηση και τη διαχείριση των ειδών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της. Η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ στις 21 Μαρτίου 1969 και χορήγησε στην επιτροπή ICCAT την εξουσία να εκδίδει συστάσεις που είναι δεσμευτικές για τα συμβαλλόμενα μέρη. Ως συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης ICCAT, η Ένωση είναι μέλος της επιτροπής ICCAT, στην οποία διαθέτει πλήρη δικαιώματα συμμετοχής και ψήφου.

 

Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά της και να ενισχυθούν η διατήρηση και η διαχείριση των ειδών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, η επιτροπή ICCAT συμφώνησε σχετικά με την ανάγκη τροποποίησης της σύμβασης. Στις 13 Μαΐου 2013, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να διαπραγματευθεί τροποποιήσεις της σύμβασης εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Τροποποίηση της σύμβασης

 

Μετά από σχεδόν επτά έτη διαπραγματεύσεων, τα μέρη της ICCAT ενέκριναν τη δέσμη τροποποιήσεων της σύμβασης ICCAT, με τις οποίες εκσυγχρονίζεται το κείμενο της σύμβασης ICCAT. Οι τροποποιήσεις αυτές ευθυγραμμίζουν τη σύμβαση με εκείνες άλλων περιφερειακών οργανώσεων διαχείρισης της αλιείας (ΠΟΔΑ) ανά τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, με τις εν λόγω πολυαναμενόμενες τροποποιήσεις θα βελτιωθεί σημαντικά η ικανότητα της ICCAT να διαχειρίζεται τη στοχευμένη αλιεία καρχαρία και θα εκσυγχρονιστούν οι μέθοδοι εργασίας και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων της επιτροπής ICCAT, προκειμένου να ενισχυθεί και να εκσυγχρονιστεί ο οργανισμός και να καταστεί πιο αποτελεσματικός και έτοιμος να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις συμμορφώνονται πλήρως με την εντολή που έδωσε το Συμβούλιο και συνάδουν με την κοινή αλιευτική πολιτική, και ιδίως την εξωτερική της διάσταση.

 

Η σημαντικότερη αλλαγή στη διαχείριση των αποθεμάτων είναι η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης όσον αφορά τη διατήρηση και τη διαχείριση των καρχαριών. Για παράδειγμα, με το άρθρο V της σύμβασης ανατίθεται πλέον στην επιτροπή ICCAT η ευθύνη για τη μελέτη των πληθυσμών θυννοειδών και συγγενών ειδών και ελασμοβράγχιων (ωκεάνιων, πελαγικών και άκρως μεταναστευτικών ειδών, ήτοι «ειδών της ICCAT»). Οι εν λόγω αρμοδιότητες καλύπτουν επίσης και άλλα είδη που αλιεύονται κατά την αλίευση ειδών της ICCAT στη ζώνη της σύμβασης (εφόσον συνάδουν με συμφωνίες άλλων ΠΟΔΑ ή ρυθμίσεις διαχείρισης της αλιείας, σε περίπτωση αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων).

 

Οι κύριες τροποποιήσεις, που εγκρίθηκαν κατά την 26η τακτική συνεδρίαση της ICCAT, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Palma de Mallorca της Ισπανίας, από τις 18 έως τις 25 Νοεμβρίου 2019, αφορούσαν τεχνικές προσαρμογές των εσωτερικών διεργασιών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

 

Αυτές αφορούν κυρίως τις διατάξεις περί έναρξης ισχύος, τη διαδικασία για την προβολή αντιρρήσεων στις συστάσεις της ICCAT και τους κανόνες περί ψηφοφορίας και απαρτίας στην επιτροπή ICCAT, δηλαδή τις απαιτήσεις απλής πλειοψηφίας σε περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.

 

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση, οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των παρόντων μελών της επιτροπής. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η ευελιξία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και θα αποφεύγεται η παρεμπόδιση της έκδοσης συστάσεων σχετικά με σημαντικά ζητήματα, όπως η διαχείριση των πόρων και οι δραστηριότητες ελέγχου, παρακολούθησης και επιτήρησης. Επιπλέον, με την προτεινόμενη μείωση της περιόδου για την έναρξη ισχύος των συστάσεων της ICCAT, από έξι σε τέσσερις μήνες (μετά την κοινοποίηση στα μέλη της ICCAT), επιδιώκεται να εξασφαλιστεί η ταχύτερη εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνει η ICCAT. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις όπου απαιτείται επείγουσα δράση.

 

Ωστόσο, αποφασίστηκε ότι μια σύσταση δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να αρχίσει να ισχύει σε λιγότερο από τρεις μήνες. Επιπλέον, η επιτροπή ICCAT αποσαφήνισε τη διαδικασία με την οποία μπορούν να προβληθούν αντιρρήσεις στις συστάσεις που εγκρίνει. Όσον αφορά το ζήτημα αυτό, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, σε κάθε περίπτωση, οι αντιρρήσεις αυτές δεν θα μπορούν πλέον να οδηγούν σε καθυστέρηση της έναρξης ισχύος της σύστασης για όλα τα μέλη της επιτροπής, όπως συμβαίνει επί του παρόντος.

 

Συγκεκριμένα, η περίοδος που ορίζεται για την προβολή αντίρρησης σε σύσταση είναι, κατ’ ανώτατο όριο, τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία κοινοποίησης και σε καμία περίπτωση κάτω των τριών μηνών. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία δύο τρίτων των παρόντων μελών. Μια σύσταση δεν τίθεται σε ισχύ για κανένα μέλος, εάν διατυπωθεί αντίρρηση από απλή πλειοψηφία των μελών εντός της καθορισμένης προθεσμίας. Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι, σε κάθε περίπτωση, μια σύσταση τίθεται σε ισχύ μόνο για τα μέλη που δεν έχουν προβάλει αντίρρηση. Πρόκειται για θεμελιώδη εγγύηση που διασφαλίζει ότι τα μέλη δεν θα δεσμεύονται από αποφάσεις στις οποίες δεν έχουν συναινέσει.

 

Μια άλλη τροπολογία προβλέπει έναν νέο μηχανισμό για την επίλυση διαφορών μέσω της ICCAT. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η συμμετοχή σε ένα σύστημα επίλυσης διαφορών μέσω της ICCAT είναι προαιρετική, αλλά η απόφαση που εκδίδει το διαιτητικό δικαστήριο είναι οριστική και δεσμευτική για τα εμπλεκόμενα μέρη.

 

Τέλος, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις καθιστούν πιο διαφανή τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τις διεργασίες της ICCAT, κάτι που στηρίζει το έργο όλων των ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της αλιείας. Οι εκπρόσωποι του τομέα της αλιείας και των μη κυβερνητικών οργανώσεων θα μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις τακτικές συνεδριάσεις της ICCAT και στις συνεδριάσεις των επικουρικών της οργάνων.

 

Συμπεράσματα

 

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ορίζει ότι η Ένωση διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα και ότι υπόκεινται σε διαχείριση με τρόπο που είναι συμβατός με τους στόχους της επίτευξης οικονομικών και κοινωνικών οφελών και οφελών για την απασχόληση, καθώς και της συμβολής στη διαθεσιμότητα επισιτιστικών πόρων. Επιπλέον, ο εν λόγω κανονισμός ορίζει ότι οι εν λόγω στόχοι και αρχές πρέπει να εφαρμόζονται στο πλαίσιο των εξωτερικών σχέσεων της Ένωσης στον τομέα της αλιείας. Για τους λόγους αυτούς, η εισηγήτρια θεωρεί ότι οι τροποποιήσεις της σύμβασης είναι αναγκαίες για να διασφαλιστεί η βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων που τελούν υπό τη διαχείριση της ICCAT, καθώς και των ειδών που αλιεύονται στο πλαίσιο των αλιευτικών δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο είδη της ICCAT. Πράγματι, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της σύμβασης βασίζονται στη λογική της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της, ώστε να περιλαμβάνονται ρητά οι καρχαρίες και τα σελάχια και, κατ’ επέκταση, να διαθέτει η ICCAT μια ολοκληρωμένη νομική βάση όσον αφορά την προστασία τους. Οι τροποποιήσεις αυτές είναι επίσης απαραίτητες για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ΠΟΔΑ. Το πρωτόκολλο που προτείνεται ανωτέρω συνάδει πλήρως με τους στόχους αυτούς.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Τίτλος

Τροποποιητικό πρωτόκολλο της διεθνούς σύμβασης για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού

Έγγραφα αναφοράς

13447/2019 – C9-0187/2019 – 2019/0225(NLE)

Ημερομηνία διαβούλευσης / αίτησης έγκρισης

25.11.2019

 

 

 

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

 Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

PECH

28.11.2019

 

 

 

Γνωμοδοτικές επιτροπές

 Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ENVI

28.11.2019

 

 

 

Αποφάσισε να μη γνωμοδοτήσει

 Ημερομηνία της απόφασης

ENVI

25.11.2019

 

 

 

Εισηγητές

 Ημερομηνία ορισμού

Rosanna Conte

18.11.2019

 

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

12.11.2019

3.12.2019

21.1.2020

19.2.2020

Ημερομηνία έγκρισης

23.4.2020

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

28

0

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Clara Aguilera, Pietro Bartolo, François-Xavier Bellamy, Izaskun Bilbao Barandica, Isabel Carvalhais, Rosanna Conte, Rosa D’Amato, Fredrick Federley, Giuseppe Ferrandino, Søren Gade, Francisco Guerreiro, Anja Hazekamp, Niclas Herbst, France Jamet, Pierre Karleskind, Predrag Fred Matić, Francisco José Millán Mon, Cláudia Monteiro de Aguiar, Grace O’Sullivan, Caroline Roose, Bert-Jan Ruissen, Annie Schreijer-Pierik, Peter van Dalen, Θεόδωρος Ζαγοράκης

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Ivo Hristov, Πέτρος Κόκκαλης, Elżbieta Rafalska, Annalisa Tardino

Ημερομηνία κατάθεσης

27.4.2020

 

 


 

ΤΕΛΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

28

+

ECR

Elżbieta Rafalska, Bert-Jan Ruissen

GUE/NGL

Anja Hazekamp, Πέτρος Κόκκαλης

ID

Rosanna Conte, France Jamet, Annalisa Tardino

NI

Rosa D'Amato

PPE

François-Xavier Bellamy, Niclas Herbst, Francisco José Millán Mon, Cláudia Monteiro de Aguiar, Annie Schreijer-Pierik, Θεόδωρος Ζαγοράκης, Peter van Dalen

RENEW

Izaskun Bilbao Barandica, Fredrick Federley, Søren Gade, Pierre Karleskind

S&D

Clara Aguilera, Pietro Bartolo, Isabel Carvalhais, Giuseppe Ferrandino, Ivo Hristov, Predrag Fred Matić

VERTS/ALE

Francisco Guerreiro, Grace O'Sullivan, Caroline Roose

 

0

-

-

-

 

0

0

-

-

 

Υπόμνημα των χρησιμοποιούμενων συμβόλων:

+ : υπέρ

- : κατά

0 : αποχές