AANBEVELING over het ontwerp van besluit van de Raad betreffende de sluiting, namens de Unie, van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen en het bijbehorende uitvoeringsprotocol (2020-2026)

8.10.2020 - (05243/2020 – C9-0073/2020 – 2020/0002(NLE)) - ***

Commissie visserij
Rapporteur: Caroline Roose

Procedure : 2020/0002(NLE)
Stadium plenaire behandeling
Documentencyclus :  
A9-0185/2020
Ingediende teksten :
A9-0185/2020
Debatten :
Stemmingen :
Aangenomen teksten :

ONTWERPWETGEVINGSRESOLUTIE VAN HET EUROPEES PARLEMENT

over het ontwerp van besluit van de Raad betreffende de sluiting, namens de Unie, van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen en het bijbehorende uitvoeringsprotocol (2020-2026)

(05243/2020 – C9-0073/2020 – 2020/0002(NLE))

 

(Goedkeuring)

Het Europees Parlement,

 gezien het ontwerpbesluit van de Raad (05243/2020),

 gezien de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen en het bijbehorende uitvoeringsprotocol (2020-2026) (05246/2020),

 gezien het verzoek om goedkeuring dat de Raad heeft ingediend krachtens artikel 43, lid 2, en artikel 218, lid 6, tweede alinea, onder a), v), en artikel 218, lid 7, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (C9-0073/2020),

 gezien zijn niet-wetgevingsresolutie van ...[1] over het ontwerpbesluit,

 gezien artikel 105, leden 1 en 4, en artikel 114, lid 7, van zijn Reglement,

 gezien het advies van de Begrotingscommissie,

 gezien de brief van de Commissie ontwikkelingssamenwerking,

 gezien de aanbeveling van de Commissie visserij (A9-0185/2020),

1. hecht zijn goedkeuring aan de sluiting van de overeenkomst en van het protocol;

2. verzoekt zijn Voorzitter het standpunt van het Parlement te doen toekomen aan de Raad en aan de Commissie, alsook aan de regeringen en parlementen van de lidstaten en de Republiek der Seychellen.


 

TOELICHTING

Inleiding

De Europese Unie heeft een nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij gesloten met de Republiek der Seychellen, alsmede een uitvoeringsprotocol voor deze overeenkomst, voor de duur van zes jaar (2020-2026). De vorige overeenkomst tussen de EU en de Seychellen is ondertekend en in werking getreden in 2007, en is sindsdien stilzwijgend jaarlijks verlengd. Het vorige uitvoeringsprotocol gold voor een periode van 6 jaar, van januari 2014 tot januari 2020.

In de overeenkomst zijn de regels vastgelegd voor de toegang van vissersvaartuigen van de Unie tot de wateren van de Seychellen. In ruil voor deze visserijrechten biedt de EU financiële en technische steun aan de Seychellen. De EU en de Seychellen zijn daarnaast een aantal mechanismen en regels overeengekomen ter bevordering van duurzame visserij, in het bijzonder door de controle van de visserij, de verzameling van gegevens en de bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO-visserij) te verbeteren, en door nauwere samenwerking binnen de regionale organisaties voor het beheer van de visserij waar de EU en de Seychellen lid van zijn.

In financieel opzicht vormt de overeenkomst tussen de EU en de Seychellen de op vier na omvangrijkste van kracht zijnde overeenkomst inzake visserij van de EU, en de omvangrijkste in de Indische Oceaan.

Inhoud van de overeenkomst en het protocol

Aansluitend op de prioriteiten van het gemeenschappelijk visserijbeleid sinds 2014 en de regels betreffende partnerschapsovereenkomsten inzake duurzame visserij, wordt in de nieuwe overeenkomst en het bijbehorende protocol nadruk gelegd op naleving van de beginselen van duurzaamheid en wordt bepaald dat niet meer gevist mag worden dan het overschot dat is berekend op basis van de beste wetenschappelijk inzichten.

 

Vangstmogelijkheden

De overeenkomst tussen de EU en de Seychellen heeft vooral betrekking op de tonijnvisserij. Het kent visserijrechten toe aan vaartuigen uit de EU die vooral vissen op verschillende tonijnsoorten in de wateren rond de Seychellen.

Het nieuwe protocol voorziet in vangstmogelijkheden voor 40 vaartuigen voor de tonijnvisserij met de ringzegen (evenveel als in het voorgaande protocol), 8 vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug (2 meer dan in het voorgaande protocol) en staat daarnaast ondersteuningsvaartuigen toe, in overeenstemming met de desbetreffende resoluties van de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan (IOTC).

Uit de ex-post/ex-ante effectrapportage naar de overeenkomst EU-Seychellen bleek dat de overeenkomst gemiddeld voor 69 % werd benut wat betreft ringzegenvaartuigen en voor 7 % wat betreft beugvaartuigen.

 

Financiële steun

De financiële bijdrage van de Unie aan de Seychellen bedraagt 5,3 miljoen EUR per jaar, uitgesplitst naar 2,5 miljoen voor toegang tot de visbestanden en 2,8 miljoen EUR voor de ontwikkeling van het sectorale beleid van de Seychellen op het gebied van visserij.

De sectorale steun in het kader van de overeenkomst is bestemd voor steun- en beheersmaatregelen voor visserijen, met inbegrip van kleinschalige visserij en aquacultuur, het beheer op het gebied van gezondheid en kwaliteit, monitoring, controle en bewaking van de visserij en de bestrijding van IOO-visserij, versterking van de wetenschappelijke capaciteit, met name in verband met gegevens over vangsten, en versterking van de infrastructuur.

Vaartuigen die visserijactiviteiten uitvoeren in het kader van deze overeenkomst dienen visrechten te betalen ter hoogte van 80 EUR per ton gevangen vis voor het eerste en tweede jaar van toepassing van de overeenkomst, en 85 EUR voor de vier daaropvolgende jaren. Deze door de reders te betalen bijdragen worden geraamd op 26,4 miljoen EUR voor de zes jaar dat het protocol van toepassing is.

 

Visserijsector en visbestanden rond de Seychellen en in de Indische Oceaan

De visserijsector van de Seychellen is bijzonder goed ontwikkeld. De sector speelt een belangrijke rol in de economie van de Seychellen, is goed voor bijna 90 % van de export van het land, en speelt een cruciale rol voor de voedselzekerheid van de Seychellen. Een van de specifieke aspecten van de visserijsector op de Seychellen is dat ook trekkende soorten zoals tonijn worden gevangen, waar Europese schepen op vissen.

De visserijzones van de Seychellen bevatten een grote biomassa. De zones worden doorkruist door trekroutes van grote pelagische soorten als de gestreepte tonijn, de geelvintonijn en de grootoogtonijn. Uit de evaluatie van visbestanden in de Indische Oceaan uitgevoerd door de IOTC bleek dat de bestanden van de gestreepte tonijn en de grootoogtonijn gezond zijn. De IUCN-status van de geelvintonijn is echter al enkele jaren “gevoelig”, als gevolg van overbevissing.

De wetenschappelijke commissie van de IOTC beveelt al sinds 2015 een vermindering van de vangst van geelvintonijn met 20 % aan. Deze aanbeveling, hernieuwd in 2018, is echter niet in praktijk gebracht.

De visserijsector, met inbegrip van de buitenlandse vloot, is een belangrijke werkgever in de Seychellen, vooral voor zeelieden en in de verwerkende sector.

 

Conclusies en aanbevelingen

De partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de EU en de Seychellen moet waarborgen dat de Europese schepen die in de wateren van de Seychellen mogen vissen de doelstellingen van duurzaamheid en milieubescherming naleven en geen negatieve effecten veroorzaken op de biodiversiteit in zee. Dit houdt in dat de Europese schepen niet meer mogen vangen dan het overschot, berekend op basis van de beste wetenschappelijke inzichten. Het is van cruciaal belang dat de overeenkomst overeenstemt met en bijdraagt aan de beschermings- en beheersmaatregelen met name de maatregelen die door de IOTC zijn vastgesteld. In dit verband is het verheugend dat beide partijen hun voornemen hebben uitgesproken om intensiever te gaan samenwerken met de IOTC.

De overeenkomst bevordert ook een intensievere economische, financiële, technische en wetenschappelijke samenwerking tussen de EU en de Seychellen, die met name tot uiting moet komen in de doelstelling om tot een duurzame visserij en een verantwoorde exploitatie van de visbestanden te komen.

Gezien de benuttingsgraad van de overeenkomst en de slechte toestand van bepaalde bestanden is het betreurenswaardig dat het aantal toegestane vaartuigen niet is verminderd. Het niet verminderen van het aantal vaartuigen kan leiden tot een toename van de vangstcapaciteit in de regio, met desastreuze gevolgen. Daarnaast is het noodzakelijk dat de Commissie aandringt op de vaststelling van nieuwe instandhoudingsmaatregelen voor de geelvintonijn.

De selectiviteit van het vistuig moet verbeterd worden met het oog op een sterke beperking van de bijvangsten en de vangst van jonge dieren. De opname in de overeenkomst van IOTC-maatregelen ter beperking van het aantal ondersteuningsvaartuigen en visaantrekkende voorzieningen (FAD’s) is een goede zaak, maar zal op zich niet volstaan om de negatieve gevolgen van FAD’s voor de visbestanden en voor de verontreiniging van de zee te beperken. Er zijn krachtige maatregelen nodig om het aantal FAD’s en ondersteuningsvaartuigen te verminderen.

Betrouwbare en nauwkeurige gegevens zijn een essentiële voorwaarde voor een duurzaam visserijbeheer. Daarom is het belangrijk dat de overeenkomst bijdraagt aan de verbetering van het verzamelen, delen en verwerken van gegevens, met name gegevens over de vangsten en de toestand van de bestanden. Toezicht en controle op de visserij is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de geldende regels worden toegepast. In dit verband is de mogelijkheid die de overeenkomst tussen de EU en de Seychellen biedt om gezamenlijke inspecties van Europese vaartuigen op te zetten, een zeer positieve stap voorwaarts. De in de overeenkomst opgenomen verbintenis van de Seychellen om alle visserijovereenkomsten en -vergunningen die aan vaartuigen van buiten de Seychellen zijn verleend, te publiceren, alsmede de clausule die ervoor zorgt dat andere buitenlandse vaartuigen niet profiteren van gunstiger voorwaarden dan de Europese vaartuigen, kunnen het ook mogelijk maken de normen voor de gehele buitenlandse vloot die in de wateren van de Seychellen aanwezig is, aan te scherpen. Het is belangrijk dat een aanzienlijk deel van de sectorale steun waarin de overeenkomst voorziet, gericht is op de versterking van de capaciteit van de Seychellen om de IOO-visserij te controleren en te bestrijden.

De overeenkomst moet ook ten goede komen aan de visserijsector van de Seychellen, met name de kleinschalige visserij. De sectorale steun moet gerichter worden verleend en alleen maatregelen financieren die bijdragen tot de ontwikkeling van de lokale visserij, een goed visserijbeheer en de versterking van het toezicht, de controle en de bewaking. Er zal bijzondere aandacht moeten worden besteed aan de versterking van de opleiding van de zeelieden van de Seychellen, met name wat betreft de aspecten die verband houden met de veiligheid aan boord. De publicatie van volledige lijsten van projecten die met sectorale steun worden gefinancierd en het bezoek van waarnemers zou een belangrijke stap zijn op weg naar meer transparantie en vertrouwen. Het zou ook wenselijk zijn de visserijsector van de Seychellen, in al zijn diversiteit, te betrekken bij de onderhandelingen over de overeenkomst, zowel wat de vangstmogelijkheden als wat de sectorale steun betreft.

Tot slot benadrukt de rapporteur dat het Parlement in alle fasen van de procedures met betrekking tot de overeenkomst, het protocol en, indien van toepassing, de verlenging ervan, onmiddellijk en volledig op de hoogte moet worden gebracht. Bovendien wil de rapporteur erop wijzen dat het welhaast systematisch gebruik van de voorlopige toepassing van internationale overeenkomsten voordat het Parlement de overeenkomst heeft kunnen goedkeuren, in strijd is met de beginselen van het Interinstitutioneel Akkoord “Beter wetgeven” en schadelijk is voor de democratische legitimiteit van de EU als geheel.


 

ADVIES VAN DE BEGROTINGSCOMMISSIE (6.5.2020)

aan de Commissie visserij

inzake het ontwerp van besluit van de Raad betreffende de sluiting, namens de Unie, van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen en het bijbehorende uitvoeringsprotocol (2020-2026)

(05243/2020 – C9-0073/2020 – 2020/0002(NLE))

Rapporteur voor advies: Lefteris Christoforou

 

 

BEKNOPTE MOTIVERING

De partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij[2] tussen de Europese Unie (hierna “de Unie” genoemd) en de Republiek der Seychellen was op 2 november 2007 in werking getreden. Het uitvoeringsprotocol[3] met een looptijd van zes jaar was op 18 januari 2014 in werking getreden en is op 17 januari 2020 verstreken. De Commissie heeft met de regering van de Republiek der Seychellen onderhandelingen gevoerd met het oog op het sluiten van een nieuwe overeenkomst en een bijbehorend uitvoeringsprotocol, die beide op 22 oktober 2019 werden geparafeerd.

De onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst met de Republiek der Seychellen maken deel uit van het externe optreden van de Unie ten aanzien van de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS-landen) en houden met name rekening met de doelstellingen van de Unie inzake de eerbiediging van de democratische beginselen en de mensenrechten. In de nieuwe overeenkomst wordt rekening gehouden met de prioriteiten van het herzien gemeenschappelijk visserijbeleid[4].

Het nieuwe protocol biedt vaartuigen van de Unie vangstmogelijkheden in de visserijzone van de Seychellen op basis van de beste beschikbare wetenschappelijke adviezen en met inachtneming van de aanbevelingen van de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan IOTC). Doel is de Unie en de Republiek der Seychellen in staat te stellen nauwer samen te werken bij de bevordering van de verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijzone van de Republiek der Seychellen en de Indische Oceaan, en bij te dragen aan behoorlijke arbeidsvoorwaarden in de visserijsector.

In dit nieuwe protocol wordt rekening gehouden met de resultaten van een evaluatie van de vorige overeenkomst en het vorige protocol (2014-2020) en van een verkennende evaluatie waarin is nagegaan of het wenselijk is een nieuwe overeenkomst en een nieuw protocol te sluiten. Beide evaluaties werden uitgevoerd door externe deskundigen.

Het protocol voorziet in vangstmogelijkheden in de volgende categorieën:

a) 40 vaartuigen voor de tonijnvisserij met de ringzegen;

b) 8 vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug;

c) ondersteuningsvaartuigen in overeenstemming met de desbetreffende resoluties van de IOTC.

Het protocol heeft een looptijd van zes jaar en gaat in op de datum van de voorlopige toepassing ervan, d.w.z. op de datum van ondertekening.

De jaarlijkse financiële tegenprestatie van de Unie bedraagt 5 300 000 EUR en ziet eruit als volgt:

a) een jaarlijks bedrag van 2 500 000 EUR voor de toegang tot de visbestanden in de visserijzone van de Seychellen, hetgeen overeenkomt met een referentiehoeveelheid voor over grote afstanden trekkende soorten van 50 000 ton per jaar;

b) een jaarlijks bedrag van 2 800 000 EUR ter ondersteuning van de ontwikkeling van het sectorale visserijbeleid van de Seychellen. Deze steun beantwoordt aan de doelstellingen van het alomvattend visserijplan van de Seychellen.

Het jaarlijkse bedrag van de vastleggings- en betalingskredieten wordt in het kader van de jaarlijkse begrotingsprocedure vastgesteld, onder meer voor de reservelijn voor protocollen die aan het begin van het jaar nog niet in werking zijn getreden[5].

Met de nieuwe overeenkomst wordt een gemengde commissie opgericht die belast is met de controle op de toepassing van de overeenkomst en het bijbehorende uitvoeringsprotocol. De Commissie zou gemachtigd zijn om namens de Unie haar goedkeuring te hechten aan wijzigingen van het protocol die moeten worden aangenomen door de bij de overeenkomst opgerichte gemengde commissie.

 

******

De Begrotingscommissie verzoekt de bevoegde Commissie visserij het Parlement aan te bevelen zijn goedkeuring te hechten aan het ontwerp van besluit van de Raad betreffende de sluiting, namens de Unie, van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen en het bijbehorende uitvoeringsprotocol (2020-2026).


PROCEDURE VAN DE ADVISERENDE COMMISSIE

Titel

Partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen en het bijbehorende uitvoeringsprotocol (2020-2026)

Document- en procedurenummers

05243/2020 – C9-0073/2020 – 2020/0002(NLE)

Bevoegde commissie

 

PECH

 

 

 

 

Advies uitgebracht door

 Datum bekendmaking

BUDG

9.3.2020

Rapporteur voor advies

 Datum benoeming

Lefteris Christoforou

28.1.2020

Behandeling in de commissie

2.3.2020

 

 

 

Datum goedkeuring

4.5.2020

 

 

 

Uitslag eindstemming

+:

–:

0:

36

1

4

Bij de eindstemming aanwezige leden

Rasmus Andresen, Clotilde Armand, Robert Biedroń, Anna Bonfrisco, Olivier Chastel, Lefteris Christoforou, David Cormand, Paolo De Castro, José Manuel Fernandes, Eider Gardiazabal Rubial, Valentino Grant, Elisabetta Gualmini, Francisco Guerreiro, Valerie Hayer, Eero Heinäluoma, Niclas Herbst, Monika Hohlmeier, Mislav Kolakušić, Moritz Körner, Joachim Kuhs, Zbigniew Kuźmiuk, Ioannis Lagos, Hélène Laporte, Pierre Larrouturou, Janusz Lewandowski, Margarida Marques, Siegfried Mureşan, Victor Negrescu, Andrey Novakov, Jan Olbrycht, Dimitrios Papadimoulis, Karlo Ressler, Bogdan Rzońca, Nicolae Ştefănuță, Nils Torvalds, Nils Ušakovs, Johan Van Overtveldt, Rainer Wieland, Angelika Winzig

Bij de eindstemming aanwezige vaste plaatsvervangers

Damian Boeselager, Petros Kokkalis

 

 

 


HOOFDELIJKE EINDSTEMMING IN DE ADVISERENDE COMMISSIE

36

+

ECR

Zbigniew Kuźmiuk, Bogdan Rzońca, Johan Van Overtveldt

GUE/NGL

Petros Kokkalis, Dimitrios Papadimoulis

NI

Ioannis Lagos

PPE

Lefteris Christoforou, José Manuel Fernandes, Niclas Herbst, Monika Hohlmeier, Janusz Lewandowski, Siegfried Mureşan, Andrey Novakov, Jan Olbrycht, Karlo Ressler, Rainer Wieland, Angelika Winzig

RENEW

Clotilde Armand, Olivier Chastel, Valerie Hayer, Moritz Körner, Nicolae Ştefănuță, Nils Torvalds

S&D

Robert Biedroń, Paolo De Castro, Eider Gardiazabal Rubial, Elisabetta Gualmini, Eero Heinäluoma, Pierre Larrouturou, Margarida Marques, Victor Negrescu, Nils Ušakovs

VERTS/ALE

Rasmus Andresen, Damian Boeselager, David Cormand, Francisco Guerreiro

 

1

-

ID

Hélène Laporte

 

4

0

ID

Anna Bonfrisco, Valentino Grant, Joachim Kuhs

NI

Mislav Kolakušić

 

Verklaring van de gebruikte tekens:

+ : voor

- : tegen

0 : onthouding

 

 



 

BRIEF VAN DE COMMISSIE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Pierre Karleskind

Voorzitter

Commissie visserij

BRUSSEL

Betreft: Advies inzake de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen en het bijbehorende uitvoeringsprotocol (2020-2026) (COM(2020)0002 – C9-0000/2020 – 2020/0002(NLE))

Geachte heer Karleskind,

In het kader van bovengenoemde procedure is de Commissie ontwikkelingssamenwerking verzocht een advies uit te brengen aan uw commissie. Tijdens haar vergadering van 12 mei 2020 heeft zij besloten dat advies in briefvorm uit te brengen.

De Commissie ontwikkelingssamenwerking heeft de kwestie tijdens haar vergadering van 12 mei 2020 onderzocht. Tijdens die vergadering heeft zij besloten de bevoegde Commissie visserij te verzoeken onderstaande suggesties in haar ontwerpresolutie op te nemen.

Hoogachtend,

Tomas Tobé

 


 

 

PROCEDURE VAN DE BEVOEGDE COMMISSIE

Titel

Partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen en het bijbehorende uitvoeringsprotocol (2020-2026)

Document- en procedurenummers

05243/2020 – C9-0073/2020 – 2020/0002(NLE)

Datum raadpleging / verzoek om goedkeuring

26.2.2020

 

 

 

Bevoegde commissie

 Datum bekendmaking

PECH

9.3.2020

 

 

 

Adviserende commissies

 Datum bekendmaking

DEVE

9.3.2020

BUDG

9.3.2020

 

 

Rapporteurs

 Datum benoeming

Caroline Roose

4.2.2020

 

 

 

Behandeling in de commissie

19.2.2020

18.5.2020

25.5.2020

 

Datum goedkeuring

1.10.2020

 

 

 

Uitslag eindstemming

+:

–:

0:

21

2

4

Bij de eindstemming aanwezige leden

Clara Aguilera, François-Xavier Bellamy, Izaskun Bilbao Barandica, Isabel Carvalhais, Rosanna Conte, Rosa D’Amato, Fredrick Federley, Giuseppe Ferrandino, João Ferreira, Francisco Guerreiro, Niclas Herbst, France Jamet, Pierre Karleskind, Predrag Fred Matić, Francisco José Millán Mon, Cláudia Monteiro de Aguiar, Grace O’Sullivan, Manuel Pizarro, Caroline Roose, Bert-Jan Ruissen, Annie Schreijer-Pierik, Ruža Tomašić, Peter van Dalen, Theodoros Zagorakis

Bij de eindstemming aanwezige vaste plaatsvervangers

Manuel Bompard, Nicolás González Casares, Valentino Grant

Datum indiening

8.10.2020

 


HOOFDELIJKE EINDSTEMMING IN DE BEVOEGDE COMMISSIE

21

+

ECR

Bert-Jan RUISSEN, Ruža TOMAŠIĆ

ID

Valentino GRANT, Rosanna CONTE

NI

Rosa D'AMATO

PPE

François-Xavier BELLAMY, Niclas HERBST, Francisco José  MILLÁN MON, Cláudia  MONTEIRO DE AGUIAR, Annie  SCHREIJER-PIERIK, Peter VAN DALEN, Theodoros ZAGORAKIS

RENEW

Izaskun BILBAO, Fredrick FEDERLEY, Pierre KARLESKIND

S&D

Clara AGUILERA, Isabel CARVALHAIS, Giuseppe FERRANDINO, Nicolás GONZALEZ CASARES, Predrag Fred MATIĆ, Manuel PIZARRO

 

2

-

GUE/NGL

Manuel BOMBARD

ID

France JAMET

 

4

0

ID

João FERREIRA

VERTS/ALE

Francisco GUERREIRO, Grace O'SULLIVAN, Caroline ROOSE

 

Verklaring van de gebruikte tekens:

+ : voor

- : tegen

0 : onthouding

 

 

Laatst bijgewerkt op: 28 oktober 2020
Juridische mededeling - Privacybeleid