BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) 2017/1129 vad gäller EU-återhämtningsprospektet och riktade justeringar för finansiella mellanhänder för att stödja återhämtningen efter covid-19-pandemin
19.11.2020 - (COM(2020)0281 – C9-0206/2020 – 2020/0155(COD)) - ***I
Utskottet för ekonomi och valutafrågor
Föredragande: Ondřej Kovařík
FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION
om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) 2017/1129 vad gäller EU-återhämtningsprospektet och riktade justeringar för finansiella mellanhänder för att stödja återhämtningen efter covid-19-pandemin
(COM(2020)0281 – C9-0206/2020 – 2020/0155(COD))
(Ordinarie lagstiftningsförfarande: första behandlingen)
– med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (COM(2020)0281),
– med beaktande av artiklarna 294.2 och 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag för parlamentet (C9‑0206/2020),
– med beaktande av artikel 294.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,
– med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande av den 29 oktober 2020[1],
– med beaktande av artikel 59 i arbetsordningen,
– med beaktande av yttrandet från utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd,
– med beaktande av betänkandet från utskottet för ekonomi och valutafrågor (A9‑0228/2020).
1. Europaparlamentet antar nedanstående ståndpunkt vid första behandlingen.
2. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att på nytt lägga fram ärendet för parlamentet om den ersätter, väsentligt ändrar eller har för avsikt att väsentligt ändra sitt förslag.
3. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända parlamentets ståndpunkt till rådet, kommissionen och de nationella parlamenten.
Ändringsförslag 1
EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG[*]
till kommissionens förslag
---------------------------------------------------------
Förslag till
EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING
om ändring av förordning (EU) 2017/1129 vad gäller EU-återhämtningsprospektet och riktade justeringar för finansiella mellanhänder för att stödja återhämtningen efter covid-19-pandemin
(Text av betydelse för EES)
EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING
med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 114,
med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,
efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,
med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande,
i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och
av följande skäl:
(1) Covid-19-pandemin får allvarliga följder för medlemsstaternas befolkning, företag, sjukvårdssystem och ekonomier. Kommissionen betonade i sitt meddelande till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och Sociala Kommittén och Regionkommittén av den 27 mars 2020 med titeln EU vid ett vägskäl – bygga upp och bygga nytt för nästa generation[2] att likviditet och tillgång till finansiering kommer att vara en fortsatt utmaning under de kommande månaderna. Det är därför av största vikt att stödja återhämtningen från den allvarliga ekonomiska chock som covid-19-pandemin orsakat genom riktade ändringar av befintlig finanslagstiftning. Detta åtgärdspaket antas under namnet Åtgärdspaketet för kapitalmarknadernas återhämtning.
(2) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1129[3] fastställer krav för upprättande, godkännande och spridning av prospekt som ska offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel på en reglerad marknad inom unionen. Som en del av åtgärderna för att hjälpa emittenter att återhämta sig från den ekonomiska chock som följer av covid-19-pandemin är riktade ändringar av prospektbestämmelserna nödvändiga. Sådana ändringar bör göra det möjligt för emittenter och finansiella mellanhänder att minska kostnader och frigöra resurser för återhämtningsfasen under de omedelbara efterdyningarna av krisen. Ändringarna bör överensstämma med de övergripande målen i förordning (EU) 2017/1129 för att säkerställa en hög konsument- och investerarskyddsnivå och en väl fungerande inre marknad. De bör också ta full hänsyn till hur krisen har påverkat emittenternas nuvarande situation och deras framtidsutsikter.
(2a) Covid-19-krisen gör europeiska företag, i synnerhet små och medelstora företag och uppstartsföretag, skörare och sårbarare. Om omotiverade hinder och byråkrati avlägsnas när så är lämpligt för att främja och diversifiera finansieringskällorna för europeiska företag, särskilt små och medelstora företag, inbegripet uppstartsföretag och midcap-företag, kan det öka deras möjligheter att få tillgång till aktiemarknader, och ge icke-professionella och stora investerare tillgång till mer diversifierade, långsiktiga och konkurrenskraftigare investeringsmöjligheter. I detta avseende bör denna förordning även syfta till att göra det lättare för potentiella investerare att få information om investeringsmöjligheter i företag, eftersom de ofta har svårt att bedöma unga och små företag med kort affärshistorik, vilket leder till färre innovativa möjligheter, särskilt för unga företagare.
(3) Kreditinstituten har varit aktiva under återhämtningen med att stödja företag som behöver finansiering och förväntas utgöra en hörnsten vid återhämtningen. Enligt förordning (EU) 2017/2019 behöver kreditinstitut undantagsvis inte tillämpa skyldigheten att offentliggöra prospekt vid ett erbjudande av vissa icke-aktierelaterade värdepapper som emitteras fortlöpande eller vid upprepade tillfällen till ett sammanlagt belopp på högst 75 miljoner euro beräknat under en tolvmånadersperiod. Detta tröskelvärde bör höjas under en begränsad tid för att främja kreditinstitutens kapitalanskaffning och ge dem utrymme att stödja sina kunder i den reala ekonomin. Eftersom åtgärden är begränsad till återhämtningsfasen bör den vara tillgänglig under en begränsad tid fram till och med den 31 december 2022.
(4) För att snabbt ta itu med de allvarliga ekonomiska konsekvenserna av covid‑19‑pandemin är det viktigt att införa åtgärder för att underlätta investeringar i den reala ekonomin, möjliggöra en snabb rekapitalisering av företag i unionen och göra det möjligt för emittenter att utnyttja de offentliga marknaderna i ett tidigt stadium i återhämtningsprocessen. För att dessa mål ska kunna uppnås är det lämpligt att skapa ett nytt kortprospekt (nedan kallat EU-återhämtningsprospektet) som är enkelt att framställa för emittenter, enkelt att förstå för investerare, särskilt icke-professionella investerare som vill finansiera dem och enkelt att granska och godkänna för behöriga myndigheter, samtidigt som det också tar upp de ekonomiska och finansiella problem som uppstått specifikt till följd av covid-19-pandemin. Det bör noteras att EU‑återhämtningsprospektet i första hand bör ses som en underlättande faktor för att åter anskaffa eget kapital, med noggrann övervakning från nationella behöriga myndigheters sida för att kraven på information till investerarna ska uppfyllas. Det är viktigt att de ändringar av förordning (EU) 2017/1129 som anges i prospektet inte bör användas för att kringgå korrekt rättsligt förfarande för översyn och eventuell revidering av förordning (EU) 2017/1129, som måste åtföljas av en fullständig konsekvensbedömning. I detta avseende skulle det inte vara lämpligt att lägga till ytterligare delar till reglerna för offentliggörande utöver dem som redan krävs enligt förordning (EU) 2017/1129 och kommissionens delegerade förordning (EU) nr 2019/980[4]. Sådana delar bör endast införas i ett lagstiftningsförslag som kommissionen lägger fram på grundval av sin översyn av förordning (EU) 2017/1129, i enlighet med artikel 48 i den förordningen.
(4a) Det är viktigt att information till icke-professionella investerare och faktablad blir samstämmiga för alla olika finansiella produkter och regelverk, och att säkerställa ett fullständigt fritt investeringsval och jämförbarhet i unionen. Dessutom bör konsument- och investerarskyddet beaktas i den planerade översynen av förordning (EU) 2017/1129 och annan relevant lagstiftning om finansiella tjänster för att säkerställa harmoniserade, enkla och lättbegripliga informationsdokument för alla icke-professionella investerare i all tillämplig lagstiftning.
Vid den planerade översynen av förordning (EU) 2017/1129 bör man se till att kraven i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852[5] och Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/95/EG[6] är samstämmiga och kompatibla.
(4b) Information om miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning (ESG) från företag har blivit allt viktigare för investerare för att de ska kunna bedöma effekten av sina investeringar för hållbar utveckling och integrera hållbar utveckling i sina investeringsbeslut och sin riskhantering. Som en följd av detta står företagen inför ett ökat tryck att tillgodose investerares och kreditinstituts efterfrågan på information i dessa frågor och är skyldiga att efterleva många olika standarder för ESG-faktorer, som ofta är fragmenterade och inkonsekventa. För att förbättra företagens offentliggörande av hållbarhetsrelaterad information och harmonisera kraven för sådant offentliggörande i förordning (EU) 2017/1129, samtidigt som hänsyn också tas till annan unionslagstiftning om finansiella tjänster, bör kommissionen därför, i samband med den översyn som ska göras senast den 21 juli 2022, bedöma om det är lämpligt att integrera hållbarhetsrelaterad information i förordning (EU) 2017/1129 och lägga fram ett lagstiftningsförslag för genomförande av hållbarhetsmålen på ett standardiserat och jämförbart sätt i unionsrätten avseende finansiella tjänster.
(5) Företag som har haft aktier noterade på en reglerad marknad eller en tillväxtmarknad för små och medelstora företag fortlöpande under åtminstone de senaste 18 månaderna före erbjudandet av aktier eller upptagandet till handel, bör ha uppfyllt kraven på att regelbundet och fortlöpande offentliggöra information enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014[7], Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/109/EG[8] eller kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/565[9]. Sålunda kommer mycket av det nödvändiga informationsinnehållet i ett prospekt redan att vara offentligt tillgängligt och investerarna kommer att handla på grundval av denna information. Därför bör EU-återhämtningsprospektet endast användas för sekundäremissioner och endast fokusera på viktig information som investerare behöver för att fatta väl underbyggda investeringsbeslut. Emittenter eller erbjudare bör dock i förekommande fall ange hur covid-19-pandemin har påverkat deras affärsverksamhet sedan primäremissionen lanserades samt pandemins förväntade framtida inverkan på affärsverksamheten.
(6) För att kunna vara ett effektivt verktyg för emittenter bör EU-återhämtningsprospektet vara ett enda dokument av begränsad storlek, godkänna införlivning genom hänvisning och dra nytta av Europapasset för prospekt för alleuropeiska erbjudanden av värdepapper till allmänheten eller upptaganden till handel på en reglerad marknad.
(7) EU-återhämtningsprospektet bör innehålla en kort sammanfattning som användbar informationskälla för investerare, särskilt icke-professionella investerare. Sammanfattningen bör stå i början av EU-återhämtningsprospektet och bör fokusera på nyckelinformation, som skulle göra det möjligt för investerare att bestämma vilka erbjudanden och upptaganden till handel av värdepapper som de vill undersöka närmare. EU-återhämtningsprospektet bör därefter gås igenom i sin helhet inför ett beslut. Nyckelinformationen bör innehålla information om specifikt covid‑19‑pandemins eventuella ekonomiska och affärsmässiga effekter samt förväntade framtida effekter. EU-återhämtningsprospektet bör säkerställa skydd för icke-professionella investerare genom anslutning till de relevanta bestämmelserna i förordning (EU) 2017/1129, samtidigt som en alltför stor administrativ börda undviks. I detta avseende är det mycket viktigt att sammanfattningen inte minskar investerarskyddet eller ger investeraren ett vilseledande intryck. Emittenterna bör därför vara mycket noggranna vid utarbetandet av sammanfattningen.
(7a) För att dämpa farhågorna om mindre mängd information i EU‑ återhämtningsprospektet jämfört med ett förenklat prospekt för sekundär emission är det mycket viktigt med full transparens gällande utspädningen av aktier efter en emission. Emissioner med hög utspädningseffekt kan i väsentlig grad påverka emittentens kapitalstruktur, och det är därför nödvändigt att bland de uppgifter som emittenter ska offentliggöra inkludera uppgifter om vilken utspädning av aktiekapital och rösträtter som emittentens befintliga aktieägare kommer att erfara efter erbjudandet till allmänheten. Man bör dock komma ihåg att små och medelstora företag kan behöva utfärda ett erbjudande till allmänheten om aktier som överstiger deras totala kapital, t.ex. för att genomföra stora projekt för att utöka sin verksamhet. Då det utifrån perspektivet snedvridning till förmån för skuldfinansiering i unionen är att föredra att sådana små och medelstora företag anskaffar eget kapital i stället för att skuldsätta sig ytterligare genom banklån, är ett tak för emittentens erbjudanden i procent av det utestående kapitalet inte ett lämpligt verktyg för att övervaka utspädningen av aktier.
(8) För att det ska gå att samla in uppgifter som stödjer bedömningen av EU‑återhämtningsprospektet bör EU-återhämtningsprospektet vara en del av Esmas lagringsmekanism. För att minska på den administrativa bördan med att ändra den mekanismen, kan EU-återhämtningsprospektet använda samma uppgifter som de som fastställts för prospekt för sekundäremissioner i artikel 14 i förordning (EU) 2017/1129, förutsatt att de två typerna av prospekt förblir klart åtskilda.
(9) EU-återhämtningsprospektet bör komplettera de andra former av prospekt som fastställs i förordning (EU) 2017/1129 med tanke på olika typer av värdepapper, emittenter, erbjudanden och upptaganden. Därför bör alla hänvisningar till ”prospekt” enligt förordning (EU) 2017/1129 förstås som hänvisningar till alla olika former av prospekt, inbegripet EU-återhämtningsprospektet som fastställs i denna förordning.
(10) Enligt förordning (EU) 2017/1129 ska finansiella mellanhänder underrätta investerarna om möjligheten till ett tillägg och måste under vissa omständigheter kontakta investerarna samma dag som ett tillägg offentliggörs. Tidsfristen för när investerare ska kontaktas samt mängden av investerare som ska kontaktas ▌kan ge upphov till svårigheter för finansiella mellanhänder. För att underlätta för finansiella mellanhänder och frigöra resurser, samtidigt som en hög nivå av investerarskydd bibehålls, bör mer proportionerliga bestämmelser fastställas. Sådana bestämmelser bör specificera vilka investerare som de finansiella mellanhänderna ska kontakta när ett tillägg offentliggörs och bör förlänga tidsfristen för att kontakta dessa investerare. Bestämmelserna bör också säkerställa att samtliga investerare får samma information.
(11) Eftersom EU-återhämtningsprospektet är begränsat till återhämtningsfasen bör bestämmelserna för detta prospekt löpa ut den 31 december 2022. För att säkerställa kontinuiteten i EU-återhämtningsprospekt bör de EU-återhämtningsprospekt som har godkänts innan bestämmelserna upphör att gälla omfattas av övergångsbestämmelser.
(12) Före den 21 juli 2022 bör kommissionen lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet om tillämpningen av denna förordning, vid behov åtföljd av ett lagstiftningsförslag. I denna översyn bör man i bedömningen ta hänsyn till om reglerna för offentliggörande för EU-återhämtningsprospekt är lämpliga för att uppfylla målen som eftersträvas med denna förordning, i synnerhet om rätt balans har skapats mellan minskad administrativ och finansiell börda och investerarskydd.
(13) Förordning (EU) 2017/1129 bör därför ändras i enlighet med detta.
HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.
Artikel 1
Ändringar av förordning (EU) 2017/1129
Förordning (EU) 2017/1129 ska ändras på följande sätt:
(-1) Skäl 66 ska ändras på följande sätt:
”(66) För att förbättra rättssäkerheten är det nödvändigt att klargöra de respektive tidsramar inom vilka emittenterna bör offentliggöra tillägg till prospektet och inom vilka investerarna har rätt att återkalla sitt samtycke till erbjudandet efter offentliggörandet av ett tillägg. Skyldigheten att tillhandahålla tillägg till ett prospekt bör å ena sidan tillämpas när en ny omständighet av betydelse, ett sakfel eller en väsentlig felaktighet uppträder innan erbjudandet löpt ut eller handeln med värdepapperen på en reglerad marknad påbörjas, beroende på vad som inträffar senare. Rätten att återkalla ett samtycke bör å andra sidan endast vara tillämplig, om prospektet gäller ett erbjudande om värdepapper till allmänheten och den nya omständigheten av betydelse, sakfelet eller den väsentliga felaktigheten inträffade eller uppmärksammades innan erbjudandet löpt ut och värdepapperen levererats. Rätten till återkallande bör sålunda vara kopplad till den tidpunkt då den nya omständigheten av betydelse, sakfelet eller den väsentliga felaktigheten som motiverar ett tillägg inträffade och bör tillämpas förutsatt att denna utlösande händelse har inträffat medan erbjudandet fortfarande gällde och innan värdepapperen levererats. Den rätt till återkallande som investerare beviljas till följd av en ny omständighet av betydelse, ett sakfel eller en väsentlig felaktighet som inträffade eller uppmärksammades under ett prospekts giltighetsperiod påverkas inte av att motsvarande tillägg offentliggörs efter prospektets giltighetsperiod. I det särskilda fallet med ett erbjudande som fortsätter att löpa under två på varandra följande grundprospekt innebär inte det faktum att emittenten håller på att få ett efterföljande grundprospekt godkänt att skyldigheten att komplettera det föregående grundprospektet till utgången av dess giltighet och att bevilja dithörande rätt till återkallande avskaffas. För att förbättra rättssäkerheten bör det i tillägget till prospektet specificeras när rätten att återkalla ett samtycke upphör. Finansiella mellanhänder bör informera investerare om deras rättigheter och underlätta förfarandet när investerare utövar sin rätt att återkalla samtycken. Finansiella intermediärer bör minst en gång informera sina kunder om möjligheten att ett tillägg offentliggörs och när och var det skulle offentliggöras. När värdepapperen tecknas under den första teckningsperioden bör finansiella mellanhänder informera sina kunder om deras rätt att återkalla godkännanden och underlätta förfarandet när investerare utövar sin rätt att återkalla godkännanden. Om ett tillägg offentliggörs bör de finansiella mellanhänderna kontakta sina kunder på elektronisk väg. Om en investerare inte tillhandahåller ett medel för elektronisk kommunikation till mellanhänderna avstår investeraren från rätten att kontaktas via mellanhänder. I detta fall bör informationen om tillägget finnas på emittentens webbplats.”
(1) I artikel 1.4 ska följande led läggas till som led k:
”k) Från och med den [dagen då denna förordning börjar tillämpas] till den 31 december 2022, icke-aktierelaterade värdepapper som fortlöpande eller vid upprepade tillfällen emitteras av kreditinstitut, om det sammanlagda aggregerade beloppet i unionen för de värdepapper som erbjuds understiger 150 000 000 euro per kreditinstitut beräknat under en tolvmånadersperiod, förutsatt att dessa värdepapper
i) inte är efterställda, konvertibla eller utbytbara, och
ii) inte ger rätt att teckna eller förvärva andra slag av värdepapper och inte är kopplade till ett derivatinstrument.”.
(2) I artikel 6.1 första stycket ska den inledande meningen ersättas med följande:
”1. Utan att det påverkar tillämpningen av artiklarna 14.2, 14a.2 och 18.1 ska ett prospekt innehålla den nödvändiga information som är väsentlig för att investeraren ska kunna göra en välgrundad bedömning av”.
(3) I artikel 7 ska följande punkt läggas till som punkt 12a:
”12a. Genom undantag från punkterna 3–12 ska EU-återhämtningsprospekt som upprättats i enlighet med artikel 14a innehålla en sammanfattning i enlighet med denna punkt.
Sammanfattningen av ett EU-återhämtningsprospekt ska upprättas som ett kortfattat dokument, vara skrivet på ett koncist sätt och får vara högst två A4‑sidor vid utskrift.
Sammanfattningen ska inte innehålla korshänvisningar till andra delar av prospektet, information får inte införlivas genom hänvisningar och sammanfattningen ska
(a) presenteras och ställas upp på ett sätt som är lättläst och med tillräckligt stora tecken,
(b) vara skriven på ett språk och i en stil som underlättar förståelsen av informationen, framför allt på ett språk som är klart, icke-tekniskt, koncist och begripligt för alla slags investerare,
(ba) utarbetas i enlighet med artikel 27.
(c) Sammanfattningen ska bestå av följande fyra avsnitt:
i) En inledning som innehåller varningar och dagen för godkännandet av prospektet enligt punkt 5 i denna artikel.
ii) Nyckelinformation om emittenten, inbegripet om tillämpligt en kommentar på minst 400 ord om covid-19-pandemins ekonomiska och finansiella effekter för emittenten.
iii) Nyckelinformation om aktierna, inbegripet eventuella begränsningar av och förfaranden för utövandet av de rättigheter som är knutna till aktierna.
iv) Nyckelinformation om erbjudandet av värdepapper till allmänheten eller upptagandet till handel på en reglerad marknad, eller båda.”.
(4) Följande artikel ska läggas till som artikel 14a:
”Artikel 14a
EU-återhämtningsprospektet
1. Följande emittenter kan välja att upprätta ett EU-återhämtningsprospekt enligt de förenklade bestämmelser som anges i denna artikel vid erbjudande av aktier till allmänheten eller upptagande till handel med aktier på en reglerad marknad:
(a) Emittenter vars aktier fortlöpande har tagits upp till handel på en reglerad marknad under som minst de senaste 18 månaderna och som emitterar aktier som är utbytbara mot befintliga, tidigare emitterade, aktier.
(b) Emittenter vars aktier fortlöpande redan har handlats på en tillväxtmarknad för små och medelstora under som minst de senaste 18 månaderna, förutsatt att ett prospekt har offentliggjorts för erbjudandet av dessa aktier, och som emitterar aktier som är utbytbara mot befintliga, tidigare emitterade, aktier.
(ba) Erbjudare av aktier som kontinuerligt tagits upp till handel på en reglerad marknad eller en tillväxtmarknad för små och medelstora företag under som minst de senaste 18 månaderna.
2. Genom undantag från artikel 6.1 och utan att det påverkar tillämpningen av artikel 18.1, ska EU-återhämtningsprospektet innehålla den relevanta begränsade information som är nödvändig för att investerarna ska kunna förstå
(a) emittentens framtidsutsikter och finansiella resultat samt eventuella väsentliga förändringar av emittentens finansiella eller affärsmässiga ställning som inträffat efter utgången av det senaste räkenskapsåret samt dennes långsiktiga affärsstrategi och mål, både finansiella och icke‑finansiella; emittenten ska om tillämpligt inkludera en kommentar på minst 400 ord om covid-19-pandemins finansiella och affärsmässiga effekter för emittenten och vilka effekter den väntas få i framtiden,
(b) väsentlig information om aktierna, de rättigheter som är knutna till aktierna, inbegripet eventuella begränsningar av dessa rättigheter, skälen till emissionen och dess konsekvenser för emittentens övergripande kapitalstruktur, offentliggörande av kapital och skuldsättning, en redogörelse för rörelsekapital och användningen av de medel som emissionen tillför.
Informationen i EU-återhämtningsprospektet ska vara skriftlig och presenteras i en form som gör den lätt att analysera och på ett koncist och lättbegripligt sätt och ska göra det möjligt för investerarna, särskilt icke-professionella investerare, att fatta ett välgrundat investeringsbeslut. Den behöriga myndigheten ska också beakta om emittenten har offentliggjort obligatorisk information till allmänheten i enlighet med direktiv 2004/109/EG, i förekommande fall, i enlighet med förordning (EU) nr 596/2014 och, i förekommande fall, information som anges i kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/565.
EU-återhämtningsprospektet ska bestå av ett enda dokument som innehåller den minimiinformation som anges i bilaga Va. Det ska ha en maximal längd på 30 A4-sidor vid utskrift och ska vara utformat så att det är lättläst med tillräckligt stora tecken.
Information som införlivas genom hänvisning i enlighet med artikel 19 ska inte räknas med vid beräkningen av den maximala längden på 30 sidor av A4‑format, som avses i tredje stycket i denna punkt.
Emittenter får besluta i vilken ordning den information som avses i bilaga Va ska anges i EU-återhämtningsprospektet.”.
(5) I artikel 20 ska följande punkt läggas till som punkt 6a:
”6a. Genom undantag från punkterna 2 och 4 ska den tidsgräns som anges i punkt 2 första stycket och i punkt 4 minskas till fem arbetsdagar för ett EU‑återhämtningsprospekt som upprättats i enlighet med artikel 14a. Emittenten ska informera den behöriga myndigheten minst fem arbetsdagar före det planerade datumet för inlämnande av en ansökan om godkännande.”.
(6) I artikel 21 ska följande punkt läggas till som punkt 5a:
”5a. Ett EU-återhämtningsprospekt som upprättats i enlighet med artikel 14a ska kategoriseras i den lagringsmekanism som avses i punkt 6 i denna artikel. Informationen som används för kategorisering av prospekt som upprättas i enlighet med artikel 14 kan användas för kategoriseringen av EU‑återhämtningsprospekt som upprättats i enlighet med artikel 14a, förutsatt att de två typerna av prospekt är åtskilda i denna lagringsmekanism.”.
(7) Artikel 23 ska ändras på följande sätt:
(a) I punkt 2 ska första stycket ersättas med följande:
”2. Om prospektet avser ett erbjudande av värdepapper till allmänheten ska investerare som redan har samtyckt till att köpa eller teckna sig för värdepapperen innan tillägget offentliggörs ha rätt att återkalla sitt samtycke inom tre arbetsdagar efter det att tillägget offentliggjorts, förutsatt att den nya omständigheten av betydelse, sakfelet eller den väsentliga felaktigheten i punkt 1 uppstod eller noterades före utgången av erbjudandeperioden eller leveransen av värdepapperen, beroende på vad som inträffar först. Rätten att återkalla sitt samtycke kan utövas inom tre arbetsdagar efter offentliggörandet av tillägget. Denna period kan förlängas av emittenten eller erbjudaren. Sista dagen för rätten till återkallande ska anges i tillägget.”.
(b) I punkt 3 ska första och andra styckena ersättas med följande:
”3. Om investerare har köpt eller tecknat värdepapper genom en finansiell mellanhand ska denna mellanhand, mellan tidpunkten då prospektet för dessa värdepapper godkändes och före tidpunkten då den ursprungliga erbjudandeperioden avslutades, beroende på vad som inträffar senast, informera investerarna om möjligheten att ett tillägg offentliggörs, om var och när detta offentliggörs och om att den finansiella mellanhanden bistår dem i utövandet av rätten att återkalla sitt samtycke i ett sådant fall.
Om investerarna som avses i det första stycket i denna punkt har rätt att återkalla sitt samtycke i enlighet med punkt 2 ska den finansiella mellanhanden kontakta dessa investerare senast arbetsdagen efter den dag då tillägget offentliggjordes. För att undvika situationer där en investerare inte skulle ha rätt att erhålla information från den finansiella mellanhanden ska informationen om tillägget göras tillgänglig på emittentens webbplats.”.
(8) Följande artikel ska införas som artikel 47a:
”Artikel 47a
EU-återhämtningsprospektets tidsfrister
Bestämmelserna som anges i artikel 14a och artikel 23.2 och 23.3 löper ut den 31 december 2022.
EU-återhämtningsprospekt som har upprättats i enlighet med artikel 14a och som godkänts mellan [tillämpningsdagen för denna förordning] och den 31 december 2022 ska fortsätta att omfattas av den artikeln fram till slutet av deras giltighet eller tills tolv månader har förflutit efter den 31 december 2022, beroende på vilket som inträffar först.
(9) Artikel 48.2 ska ersättas med följande:
”2. Rapporten ska bland annat innehålla en bedömning av huruvida prospektsammanfattningen, de regler för offentliggörande som avses i artiklarna 14, 14a och 15 och det universella registreringsdokument som avses i artikel 9 fortfarande är lämpliga mot bakgrund av de eftersträvade målen. Rapporten ska framför allt innehålla följande:
(a) Antalet EU-tillväxtprospekt för personer i var och en av de fyra kategorier som avses i artikel 15.1 a–d samt en analys av utvecklingen av varje sådant antal och av trenderna i fråga om val av handelsplats när det gäller de personer som har rätt att använda EU-tillväxtprospekt.
(b) En analys av om EU-tillväxtprospekt leder till en balans mellan investerarskyddet och minskningen av den administrativa bördan för de personer som har rätt att använda det.
(c) Antalet EU-återhämtningsprospekt som godkänts och en analys av hur detta antal har utvecklats samt en uppskattning av det ytterligare börsvärde som faktiskt skapats genom sådana prospekt vid emissionstillfället för att samla in erfarenheter av EU-återhämtningsprospektet för efterhandsutvärdering.
(d) Kostnaderna för att utarbeta och få ett EU-återhämtningsprospekt godkänt jämfört med de aktuella kostnaderna för ett standardprospekt, ett prospekt för sekundäremissioner och ett EU-tillväxtprospekt samt en uppskattning av de totala ekonomiska besparingar som uppnåtts och vilka kostnader som kan minskas ytterligare och de totala kostnader som efterlevnaden av denna förordning åsamkar emittenter, erbjudare och finansiella mellanhänder jämte en beräkning av dessa kostnader som en procentandel av driftskostnaderna.
(e) En analys av om EU-tillväxtprospekt leder till rätt balans mellan investerarskyddet och minskningen av den administrativa bördan för de personer som har rätt att använda det och tillgängligheten för väsentlig information för investeringar.”.
(10) Texten i bilagan till denna förordning ska införas som bilaga Va.
Artikel 2
Ikraftträdande och tillämpning
Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.
Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.
Utfärdad i Bryssel den
På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar
Ordföranden Ordföranden
BILAGA
”BILAGA Va
INFORMATION SOM MINST SKA INGÅ I EU-ÅTERHÄMTNINGSPROSPEKTET
-I. Sammanfattning
EU-återhämtningsprospektet ska innehålla en sammanfattning upprättad i enlighet med artikel 7.12a. Sammanfattningen ska inte räknas in i EU‑återhämtningsprospektets maximala längd enligt artikel 14a.2 tredje stycket.
I. Emittentens namn, land där företaget är registrerat, länk till emittentens webbplats
Syftet är att identifiera det företag som emitterar aktier genom dess registrerade firma och kommersiella beteckning, inbegripet dess identifieringskod för juridiska personer (LEI), landet där företaget är registrerat och webbplatsen där investerare kan hitta information om företagets affärsverksamhet, produkterna som företaget tillverkar eller tjänsterna som det tillhandahåller, företagets huvudsakliga marknader, dess organisationsstruktur och, i tillämpliga fall, information som införlivas genom hänvisning.
II. Ansvarsförsäkran
Syftet är att identifiera de personer som ansvarar för upprättandet av EU‑återhämtningsprospektet och att inkludera en försäkran från dem om att informationen i EU-återhämtningsprospektet enligt deras kännedom överensstämmer med sakförhållandena och att ingen uppgift som kan påverka dess innebörd har utelämnats.
I tillämpliga fall ska försäkran innehålla information som härrör från tredje parter, inbegripet källorna för denna information samt uttalanden eller rapporter som tillskrivs en person som expert samt följande uppgifter om denna person:
a) namn,
b) kontorsadress,
c) kvalifikationer och
d) (eventuellt) väsentligt intresse i emittenten.
Försäkran ska ange vilken behörig myndighet som i enlighet med denna förordning har godkänt EU-återhämtningsprospektet med avseende på att informationen i prospektet ska vara fullständig, begriplig och konsekvent, specificera att ett sådant godkännande inte utgör en rekommendation av emittenten och specificera att EU-återhämtningsprospektet har upprättats i enlighet med artikel 14a.
III. Riskfaktorer
En beskrivning av de väsentliga risker som är specifika för emittenten och som kan inverka på dennes förmåga att fullgöra sina skyldigheter inom ramen för värdepapperen, i ett avsnitt med rubriken ”Riskfaktorer” och uppdelat på ett begränsat antal kategorier.
För varje kategori anges först de mest väsentliga riskerna enligt den bedömning som görs av emittenten, erbjudaren eller den person som ansöker om upptagande till handel på en reglerad marknad, med beaktande av de negativa effekterna för emittenten och risken för att de förverkligas. Riskfaktorerna ska bekräftas av innehållet i EU-återhämtningsprospektet.
IV. Årsbokslut
Årsbokslut (inbegripet halvårsrapporter) måste offentliggöras för en period som täcker de tolv månader som föregår godkännandet av EU‑återhämtningsprospektet. Om både årsbokslut och halvårsrapporter har offentliggjorts behöver endast årsbokslutet lämnas om dess datum infaller efter halvårsrapportens datum.
Årsboksluten måste vara föremål för en självständig revision. Revisionsberättelsen ska utarbetas i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG[10] och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 537/2014[11].
Om direktiv 2006/43/EG och förordning (EU) nr 537/2014 inte är tillämpliga, måste det föreligga en revision eller en rapport om huruvida årsbokslutet ger en rättvisande bild för EU-återhämtningsprospektets ändamål i enlighet med tillämpliga revisionsstandarder i en medlemsstat eller likvärdiga standarder. I annat fall ska EU-återhämtningsprospektet innehålla följande uppgifter:
(a) Klara uppgifter om vilka revisionsstandarder som har tillämpats.
(b) En förklaring till eventuella betydande avvikelser från internationella revisionsstandarder.
Om revisionsberättelser angående årsbokslutet har underkänts av lagstadgade revisorer eller om de innehåller anmärkningar, ändringar av uttalanden, reservationer eller upplysningar av särskild betydelse, ska skälen till detta anges och dessa anmärkningar, ändringar av uttalanden, reservationer eller upplysningar av särskild betydelse återges i sin helhet.
En beskrivning av alla betydande förändringar av koncernens finansiella ställning som har inträffat sedan utgången av den senaste räkenskapsperiod för vilken antingen ett reviderat årsbokslut eller en delårsrapport har offentliggjorts ska också inbegripas, eller en uppgift om att inga förändringar har skett.
I tillämpliga fall ska också proformaredovisning inbegripas.
IVa – Utdelningspolicy
En beskrivning av emittentens utdelningspolicy och eventuella gällande begränsningar för denna och för aktieåterköp.
V. Information om trender
Syftet är att inkludera en beskrivning av
(a) de senaste viktigaste trenderna vad gäller produktion, försäljning och lager, kostnader och försäljningspriser under det innevarande räkenskapsåret fram till datumet för EU-återhämtningsprospektet,
(b) alla kända trender, osäkerheter, krav, åtaganden eller händelser som med rimlig sannolikhet kommer att få en väsentlig inverkan på emittentens utsikter för åtminstone innevarande räkenskapsår.
(ba) emittentens kortsiktiga och långsiktiga affärsstrategi och mål, både finansiella och icke-finansiella i samband med covid-19-krisen, om tillämpligt.
Om det inte skett någon betydande förändring av tendenserna i led a eller b i detta avsnitt ska detta anges.
VI. Slutligt emissionspris och antal aktier, inbegripet fast åtagande från aktieägare att teckna över 5 % och namnet på emissionsgaranterna
Syftet är att redogöra för den särskilda information som gäller erbjudandet av aktier och ge information om fasta åtaganden från stora aktieägare om att teckna andelar som motsvarar över 5 % av erbjudandet samt emissionsgarantiavtal.
VII. När och hur aktierna kan tecknas
Syftet är att ge följande väsentlig information om de aktier som erbjuds till allmänheten:
(a) det internationella standardnumret för värdepapper (ISIN),
(b) de rättigheter som är knutna till aktierna, förfarandet för utövande av dessa rättigheter och eventuella begränsningar av dessa rättigheter,
(c) var aktierna kan tecknas och om tidsperioden, inklusive eventuella ändringar, under vilken erbjudandet kommer att vara öppet, samt en beskrivning av ansökningsförfarandet tillsammans med emissionsdagen för nya aktier.
VIII. Motiven för erbjudandet och användningen av de medel erbjudandet förväntas tillföra
Syftet är att tillhandahålla information om skälen för erbjudandet och, i tillämpliga fall, det uppskattade nettobeloppet av tillförda medel, uppdelat på varje avsett huvudanvändningsområde och i den prioritetsordning som gäller för dessa användningsområden.
Om emittenten vet att det förväntade beloppet av tillförda medel inte räcker till för att finansiera alla föreslagna användningsområden, ska emittenten ange beloppet av ytterligare medel som behövs och källorna till dessa medel. Närmare uppgifter ska även ges när tillförda medel används för att förvärva tillgångar utanför den normala verksamheten, för att finansiera aviserade förvärv av andra företag eller för att lösa, reducera eller slutbetala skulder.
VIIIa – Mottagande av statligt stöd
Syftet är att ge information om huruvida emittenten har fått statligt stöd i någon form i samband med återhämtningen samt stödets syfte, typen av instrument och stödbelopp samt eventuella villkor för detta.
IXa. Eget kapital och skuldsättning
En redogörelse för eget kapital och skuldsättning (med åtskillnad mellan lån för vilka garanti ställts och lån för vilka garanti inte ställts och mellan lån med respektive utan säkerhet) per ett datum som infaller tidigast 90 dagar före dokumentdatumet. Med begreppet skuldsättning avses också indirekta skulder och eventualförpliktelser.
Om emittentens situation avseende eget kapital och skuldsättning ändras väsentligt under denna 90-dagarsperiod ska ytterligare information lämnas i form av en beskrivning av dessa ändringar eller genom en uppdatering av siffrorna.
X. Redogörelse för rörelsekapital
Syftet är att redogöra för om det finns tillräckligt rörelsekapital för emittentens aktuella behov. Om rörelsekapitalet är otillräckligt bör information ges om hur emittenten planerar att anskaffa det ytterligare rörelsekapital som behövs.
XI. Intressekonflikter
Syftet är att informera om eventuella intressekonflikter som anknyter till emissionen.
XII. Utspädning och aktieinnehav efter emissionen
Syftet är att tillhandahålla information om innehavet och utspädningen av aktiekapital och rösträtter som emittentens befintliga aktieägare kommer att erfara efter den kapitalökning som följer av erbjudandet till allmänheten.”.
YTTRANDE FRÅN UTSKOTTET FÖR DEN INRE MARKNADEN OCH KONSUMENTSKYDD (11.11.2020)
till utskottet för ekonomi och valutafrågor
över förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) 2017/1129 vad gäller EU-återhämtningsprospektet och riktade justeringar för finansiella mellanhänder för att stödja återhämtningen efter covid-19-pandemin
(COM(2020)0281 – C9-0206/2020 – 2020/0155(COD))
Föredragande av yttrande: Virginie Joron
ÄNDRINGSFÖRSLAG
Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd uppmanar utskottet för ekonomi och valutafrågor att som ansvarigt utskott beakta följande ändringsförslag:
Ändringsförslag 1
Förslag till förordning
Skäl 2
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
(2) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/112914 fastställer krav för upprättande, godkännande och spridning av prospekt som ska offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel på en reglerad marknad inom unionen. Som en del av åtgärderna för att hjälpa emittenter att återhämta sig från den ekonomiska chock som följer av covid-19-pandemin är riktade ändringar av prospektbestämmelserna nödvändiga. Sådana ändringar bör göra det möjligt för emittenter och finansiella mellanhänder att minska kostnader och frigöra resurser för återhämtningsfasen under de omedelbara efterdyningarna av krisen. |
(2) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/112914 fastställer krav för upprättande, godkännande och spridning av prospekt som ska offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel på en reglerad marknad inom unionen. Som en del av åtgärderna för att hjälpa emittenter att återhämta sig från den ekonomiska chock som följer av covid-19-pandemin är riktade ändringar av prospektbestämmelserna nödvändiga, förutsatt att de respekterar den inre marknadens principer och tar hänsyn till små och medelstora företags och uppstartsföretags särskilda behov. Sådana ändringar bör göra det möjligt för emittenter och finansiella mellanhänder att minska kostnader och frigöra resurser för återhämtningsfasen under de omedelbara efterdyningarna av krisen. Ändringarna bör också skydda icke-professionella investerares och konsumenters intressen för att skapa incitament för finansiellt deltagande och få sparare att bli investerare. Att små och medelstora företag, entreprenörer och den sociala ekonomin kan finansiera sig med eget kapital har blivit ännu viktigare för återhämtningen efter covid-19-krisen. |
_________________ |
_________________ |
14 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1129 av den 14 juni 2017 om prospekt som ska offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel på en reglerad marknad, och om upphävande av direktiv 2003/71/EG (EUT L 168, 30.6.2017, s. 12). |
14 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1129 av den 14 juni 2017 om prospekt som ska offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel på en reglerad marknad, och om upphävande av direktiv 2003/71/EG (EUT L 168, 30.6.2017, s. 12). |
Ändringsförslag 2
Förslag till förordning
Skäl 2a (nytt)
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
|
(2a) Covid-19-krisen gör europeiska företag, i synnerhet små och medelstora företag och uppstartsföretag, skörare och sårbarare. Om omotiverade hinder och byråkrati avlägsnas när så är lämpligt för att främja och diversifiera finansieringskällorna för europeiska företag, särskilt små och medelstora företag, inbegripet uppstartsföretag och midcap-företag, kan det öka deras möjligheter att få tillgång till aktiemarknader, och ge icke-professionella och stora investerare tillgång till mer diversifierade, långsiktiga och konkurrenskraftigare investeringsmöjligheter. I detta avseende bör denna förordning även syfta till att göra det lättare för potentiella investerare att få information om investeringsmöjligheter i företag, eftersom de ofta har svårt att bedöma unga och små företag med kort affärshistorik, vilket leder till färre innovativa möjligheter, särskilt för unga företagare. |
Ändringsförslag 3
Förslag till förordning
Skäl 3
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
(3) Kreditinstituten har varit aktiva under återhämtningen med att stödja företag som behöver finansiering och förväntas utgöra en hörnsten vid återhämtningen. Enligt förordning (EU) 2017/2019 behöver kreditinstitut undantagsvis inte tillämpa skyldigheten att offentliggöra prospekt vid ett erbjudande av vissa icke-aktierelaterade värdepapper som emitteras fortlöpande eller vid upprepade tillfällen till ett sammanlagt belopp på högst 75 miljoner euro beräknat under en tolvmånadersperiod. Detta tröskelvärde bör höjas under en begränsad tid för att främja kreditinstitutens kapitalanskaffning och ge dem utrymme att stödja sina kunder i den reala ekonomin. Eftersom åtgärden är begränsad till återhämtningsfasen bör den vara tillgänglig under en begränsad tid på 18 månader. |
(3) Kreditinstituten har varit aktiva under återhämtningen med att stödja företag som behöver finansiering och förväntas utgöra en hörnsten vid återhämtningen. Enligt förordning (EU) 2017/2019 behöver kreditinstitut undantagsvis inte tillämpa skyldigheten att offentliggöra prospekt vid ett erbjudande av vissa icke-aktierelaterade värdepapper som emitteras fortlöpande eller vid upprepade tillfällen till ett sammanlagt belopp på högst 75 miljoner euro beräknat under en tolvmånadersperiod. Detta tröskelvärde bör höjas under en begränsad tid för att främja kreditinstitutens kapitalanskaffning och ge dem utrymme att stödja sina kunder i den reala ekonomin. Eftersom åtgärden är begränsad till återhämtningsfasen bör den vara tillgänglig under en begränsad tid på 21 månader. |
Ändringsförslag 4
Förslag till förordning
Skäl 7
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
(7) EU-återhämtningsprospektet bör innehålla en kort sammanfattning som användbar informationskälla för investerare, särskilt icke-professionella investerare. Sammanfattningen bör utgöra en fristående del av EU-återhämtningsprospektet och bör fokusera på nyckelinformation, som skulle göra det möjligt för investerare att bestämma vilka erbjudanden och upptaganden till handel av värdepapper som de vill undersöka närmare, genom att gå igenom EU-återhämtningsprospektet i sin helhet för att fatta ett beslut. |
(7) EU-återhämtningsprospektet bör innehålla en kort sammanfattning som användbar informationskälla för investerare, särskilt icke-professionella investerare, sparare, små och medelstora företag och uppstartsföretag. Sammanfattningen bör stå i början av EU-återhämtningsprospektet och bör fokusera på väsentlig, korrekt och uppdaterad information, som skulle göra det möjligt för investerare att bestämma vilka erbjudanden och upptaganden till handel av värdepapper som de vill undersöka närmare. EU-återhämtningsprospektet bör därefter gås igenom i sin helhet inför ett beslut. Det är mycket viktigt att man vid utformningen av EU-återhämtningsprospektet har en inremarknadsstrategi som förhindrar fragmentering mellan medlemsstaterna. En sådan strategi bör säkerställas genom tillgång till EU-återhämtningsprospektet i alla medlemsstater samt genom samordning när det gäller språk, format och sätt att få tillgång till EU-återhämtningsprospektet, så att investerare kan göra en egen bedömning och förstå riskerna. |
Ändringsförslag 5
Förslag till förordning
Skäl 7a (nytt)
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
|
(7a) Oharmoniserad struktur på informationen i EU-återhämtningsprospektet kan göra det svårare för potentiella investerare att klart förstå investeringsriskerna och kan öka marknadsfragmenteringen. För en lämplig grad av tydlighet i hela unionen bör informationen tillhandahållas på ett tydligt och begripligt sätt så att enskilda investerare kan göra en egen bedömning och förstå riskerna. Den behöriga myndigheten i den medlemsstat där erbjudandet utfärdas och om möjligt emittenten bör se till att informationen blir lättillgänglig. Emittenterna bör presentera informationen i bilaga Va i samma ordning som i den bilagan. |
Ändringsförslag 6
Förslag till förordning
Skäl 10
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
(10) Enligt förordning (EU) 2017/1129 ska finansiella mellanhänder underrätta investerarna om möjligheten till ett tillägg och måste under vissa omständigheter kontakta investerarna samma dag som ett tillägg offentliggörs. Mängden av investerare som ska kontaktas samt tidsfristen för att ta kontakt med dem kan ge upphov till svårigheter. För att underlätta för finansiella mellanhänder och frigöra resurser, samtidigt som en hög nivå av investerarskydd bibehålls, bör mer proportionerliga bestämmelser fastställas. Sådana bestämmelser bör specificera vilka investerare som de finansiella mellanhänderna ska kontakta när ett tillägg offentliggörs och förlänga tidsfristen för att kontakta dessa investerare. |
(10) Enligt förordning (EU) 2017/1129 ska finansiella mellanhänder underrätta investerarna om möjligheten till ett tillägg och måste under vissa omständigheter kontakta investerarna samma dag som ett tillägg offentliggörs. Tidsfristen för när investerare ska kontaktas samt mängden av investerare som ska kontaktas kan ge upphov till svårigheter för finansiella mellanhänder. För att underlätta för finansiella mellanhänder och frigöra resurser, samtidigt som en hög nivå av investerarskydd bibehålls, bör mer proportionerliga bestämmelser fastställas. Sådana bestämmelser bör specificera vilka investerare som de finansiella mellanhänderna ska kontakta när ett tillägg offentliggörs och bör förlänga tidsfristen för att kontakta dessa investerare. |
Ändringsförslag 7
Förslag till förordning
Skäl 11
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
(11) Eftersom EU-återhämtningsprospektet är begränsat till återhämtningsfasen bör bestämmelserna för detta prospekt löpa ut 18 månader efter den dag då denna förordning börjar tillämpas. För att säkerställa kontinuiteten i EU-återhämtningsprospekt bör de prospekt som har godkänts innan bestämmelserna upphör att gälla omfattas av övergångsbestämmelser. |
(11) Eftersom EU-återhämtningsprospektet är begränsat till återhämtningsfasen bör bestämmelserna för detta prospekt löpa ut 21 månader efter den dag då denna förordning börjar tillämpas. För att säkerställa kontinuiteten i EU-återhämtningsprospekt bör de EU-återhämtningsprospekt som har godkänts innan bestämmelserna upphör att gälla omfattas av övergångsbestämmelser. |
Ändringsförslag 8
Förslag till förordning
Skäl 12
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
(12) Före den 21 juli 2022 bör kommissionen lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet om tillämpningen av denna förordning, vid behov åtföljd av ett lagstiftningsförslag. I denna översyn bör man i bedömningen ta hänsyn till om reglerna för offentliggörande för EU-återhämtningsprospekt är lämpliga för att uppfylla målen som eftersträvas med denna förordning. |
(12) Före den 21 juli 2022 bör kommissionen lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet om tillämpningen av denna förordning, vid behov åtföljd av ett lagstiftningsförslag. I denna översyn bör man i bedömningen ta hänsyn till om reglerna för offentliggörande för EU-återhämtningsprospekt är lämpliga för att uppfylla målen som eftersträvas med denna förordning och, om det anses lämpligt, införliva en permanent form av prospekt i lagstiftningsförslaget, vilket skulle minska bördan för de sekundäremissioner som omfattas av EU-återhämtningsprospektet. I bedömningen bör man ta upp frågan om EU-återhämtningsprospektet har lett till en balans mellan minskningen av den administrativa bördan för emittenten och investerarskyddet. |
Ändringsförslag 9
Förslag till förordning
Artikel 1 – led 1
Förordning (EU) 2017/1129
Artikel 1 – punkt 4 – led k – inledningen
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
k) Från och med den [dagen då denna förordning börjar tillämpas] till den [18 månader från och med dagen då denna förordning började tillämpas], icke-aktierelaterade värdepapper som fortlöpande eller vid upprepade tillfällen emitteras av kreditinstitut, om det sammanlagda aggregerade beloppet i unionen för de värdepapper som erbjuds understiger 150 000 000 euro per kreditinstitut beräknat under en tolvmånadersperiod, förutsatt att dessa värdepapper |
k) Från och med den [dagen då denna förordning börjar tillämpas] till den [21 månader från och med dagen då denna förordning började tillämpas], icke-aktierelaterade värdepapper som fortlöpande eller vid upprepade tillfällen emitteras av kreditinstitut, om det sammanlagda aggregerade beloppet i unionen för de värdepapper som erbjuds understiger 150 000 000 euro per kreditinstitut beräknat under en tolvmånadersperiod, förutsatt att dessa värdepapper |
Ändringsförslag 10
Förslag till förordning
Artikel 1 – led 3
Förordning (EU) 2017/1129
Artikel 7 – punkt 12a – led ba (nytt)
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
|
ba) utarbetas i enlighet med artikel 27 i denna förordning, |
Ändringsförslag 11
Förslag till förordning
Artikel 1 – led 3
Förordning (EU) 2017/1129
Artikel 7 – punkt 12a – led c – led i
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
i) En inledning som innehåller varningar enligt punkt 5 i denna artikel. |
i) En inledning som innehåller varningar och dagen för godkännandet av prospektet enligt punkt 5 i denna artikel. |
Ändringsförslag 12
Förslag till förordning
Artikel 1 – led 4
Förordning (EU) 2017/1129
Artikel 14a – punkt 2 – stycke 1 – led b
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
(b) väsentlig information om aktierna, skälen till emissionen och dess konsekvenser för emittentens övergripande kapitalstruktur, och användningen av de medel som emissionen tillför. |
(b) väsentlig information om aktierna, de rättigheter som är knutna till värdepapperen, inbegripet eventuella begränsningar och förfaranden för utövandet av dessa rättigheter, skälen till emissionen och dess konsekvenser för emittentens övergripande kapitalstruktur, offentliggörande av kapital och skuldsättning, en redogörelse för rörelsekapital och användningen av de medel som emissionen tillför. |
Ändringsförslag 13
Förslag till förordning
Artikel 1 – led 4
Förordning (EU) 2017/1129
Artikel 14a – punkt 2 – stycke 2
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
Informationen i EU-återhämtningsprospektet ska vara skriftlig och presenteras i en form som gör den lätt att analysera och på ett koncist och lättbegripligt sätt och ska göra det möjligt för investerarna att fatta ett välgrundat investeringsbeslut. Den behöriga myndigheten ska också beakta om emittenten har offentliggjort obligatorisk information till allmänheten i enlighet med direktiv 2004/109/EG, i förekommande fall, i enlighet med förordning (EU) nr 596/2014 och, i förekommande fall, information som anges i kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/565. |
Informationen i EU-återhämtningsprospektet ska vara skriven på ett lättförståeligt, koncist och begripligt språk och presenteras i en tydlig form som gör den lätt att analysera och på ett koncist och lättbegripligt sätt för investerare, särskilt små och medelstora företag och sparare, så att de kan fatta ett välgrundat investeringsbeslut. Den behöriga myndigheten ska också beakta om emittenten har offentliggjort obligatorisk information till allmänheten i enlighet med direktiv 2004/109/EG, i förekommande fall, i enlighet med förordning (EU) nr 596/2014 och, i förekommande fall, information som anges i kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/565. Den behöriga myndigheten ska se till att EU‑återhämtningsprospektet är lättillgängligt för investerare. |
Ändringsförslag 14
Förslag till förordning
Artikel 1 – led 4
Förordning (EU) 2017/1129
Artikel 14a – punkt 2 – stycke 5
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
Emittenter får besluta i vilken ordning den information som avses i bilaga Va ska anges i EU-återhämtningsprospektet. |
När emittenter presenterar den nödvändiga informationen i EU-återhämtningsprospektet bör de följa den ordning i vilken den information som avses i bilaga Va presenteras. |
Ändringsförslag 15
Förslag till förordning
Artikel 1 – led 7 – led a
Förordning (EU) 2017/1129
Artikel 23 – punkt 2 – stycke 1
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
”2. Om prospektet avser ett erbjudande av värdepapper till allmänheten ska investerare som redan har samtyckt till att köpa eller teckna sig för värdepapperen innan tillägget offentliggörs ha rätt att återkalla sitt samtycke inom tre arbetsdagar efter det att tillägget offentliggjorts, förutsatt att den nya omständigheten av betydelse, sakfelet eller den väsentliga felaktigheten i punkt 1 uppstod eller noterades före utgången av erbjudandeperioden eller leveransen av värdepapperen, beroende på vad som inträffar först. Denna period kan förlängas av emittenten eller erbjudaren. Sista dagen för rätten till återkallande ska anges i tillägget. |
”2. Om prospektet avser ett erbjudande av värdepapper till allmänheten ska investerare som redan har samtyckt till att köpa eller teckna sig för värdepapperen innan tillägget offentliggörs ha rätt att återkalla sitt samtycke inom två arbetsdagar efter det att tillägget offentliggjorts, förutsatt att den nya omständigheten av betydelse, sakfelet eller den väsentliga felaktigheten i punkt 1 uppstod eller noterades före utgången av erbjudandeperioden eller leveransen av värdepapperen, beroende på vad som inträffar först. Denna period kan förlängas av emittenten eller erbjudaren. Sista dagen för rätten till återkallande ska anges i tillägget. |
Ändringsförslag 16
Förslag till förordning
Artikel 1 – led 7 – led ba (nytt)
Förordning (EU) 2017/1129
Artikel 23 – punkt 7a (ny)
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
|
ba) Följande punkt ska läggas till: |
|
”7a. De tidsgränser som anges i artikel 23.2 och 23.3 bör löpa ut 21 månader efter den dag då denna förordning började tillämpas.” |
Ändringsförslag 17
Förslag till förordning
Artikel 1 – led 8
Förordning (EU) 2017/1129
Artikel 47a – stycke 1
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
Bestämmelserna som anges i artikel 14a löper ut den [18 månader efter den dag då denna förordning börjar tillämpas]. |
Bestämmelserna som anges i artikel 14a löper ut den [21 månader efter den dag då denna förordning börjar tillämpas]. |
Ändringsförslag 18
Förslag till förordning
Artikel 1 – led 8
Förordning (EU) 2017/1129
Artikel 47a – stycke 2
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
EU-återhämtningsprospekt som har upprättats i enlighet med artikel 14a och som godkänts mellan [tillämpningsdagen för denna förordning] och [18 månader efter tillämpningsdagen för denna förordning] ska fortsätta att omfattas av den artikeln fram till slutet av deras giltighet eller tills tolv månader har förflutit efter den [18 månader efter tillämpningsdagen för denna förordning], beroende på vilket som inträffar först.” |
EU-återhämtningsprospekt som har upprättats i enlighet med artikel 14a och som godkänts mellan [tillämpningsdagen för denna förordning] och [21 månader efter tillämpningsdagen för denna förordning] ska fortsätta att omfattas av den artikeln fram till slutet av deras giltighet eller tills tolv månader har förflutit efter den [21 månader efter tillämpningsdagen för denna förordning], beroende på vilket som inträffar först.” |
Ändringsförslag 19
Förslag till förordning
Artikel 1 – led 9
Förordning (EU) 2017/1129
Artikel 48 – punkt 2 – led b
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
(b) En analys av om EU-tillväxtprospekt leder till en balans mellan investerarskyddet och minskningen av den administrativa bördan för de personer som har rätt att använda det. |
(b) En analys av om EU-tillväxtprospekt leder till en balans mellan investerarskyddet, särskilt för icke-professionella investerare, små och medelstora företag och uppstartsföretag, och minskningen av den administrativa bördan för de personer som har rätt att använda det. |
Ändringsförslag 20
Förslag till förordning
Artikel 1 – led 9
Förordning (EU) 2017/1129
Artikel 48 – punkt 2 – led c
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
(c) Antalet EU-återhämtningsprospekt som godkänts och en analys av hur detta antal har utvecklats. |
(c) Antalet standardprospekt, EU-tillväxtprospekt och EU-återhämtningsprospekt som godkänts och en analys av hur detta antal har utvecklats. |
Ändringsförslag 21
Förslag till förordning
Artikel 1 – led 9
Förordning (EU) 2017/1129
Artikel 48 – punkt 2 – led e
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
(e) En analys av om EU-återhämtningsprospekt leder till en balans mellan investerarskyddet och minskningen av den administrativa bördan för de personer som har rätt att använda det. |
(e) En analys av EU-återhämtningsprospektets effekter, om det leder till en balans mellan investerarskyddet, särskilt för icke-professionella investerare, små och medelstora företag och uppstartsföretag, informationens tillgänglighet och minskningen av den administrativa bördan för de personer som har rätt att använda det. |
Ändringsförslag 22
Förslag till förordning
Artikel 1 – led 9
Förordning (EU) 2017/1129
Artikel 48 – punkt 2 – led ea (nytt)
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
|
(ea) En analys av om det behövs några ändringar av de krav som anges i bilagorna. |
Ändringsförslag 23
Förslag till förordning
Artikel 1 – led 9
Förordning (EU) 2017/1129
Artikel 48 – punkt 2 – led eb (nytt)
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
|
(eb) Den volym av investeringar som investerare har dragit tillbaka genom att utnyttja sin ångerrätt och denna volyms andel av den totala investeringsvolymen fördelat per standardprospekt, EU-tillväxtprospekt och EU-återhämtningsprospekt, och på grundval av dessa uppgifter bedöma om längden på och karaktären av ångerrätten är lämplig och inte skadar kapitalanskaffningens effektivitet eller investerarskyddet. |
Ändringsförslag 24
Förslag till förordning
Artikel 1 – led 9
Förordning (EU) 2017/1129
Artikel 48 – punkt 2 – led ec (nytt)
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
|
(ec) Typer av och tendenser när det gäller oriktigt och bedrägligt beteende hos investerare, emittenter, erbjudare eller finansiella mellanhänder och tredje man i förbindelse med denna förordning. |
Ändringsförslag 25
Förslag till förordning
Artikel 1 – led 9
Förordning (EU) 2017/1129
Artikel 48 – punkt 2 – led ed (nytt)
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
|
(ed) En risk-, kostnads- och nyttoanalys av om EU-återhämtningsprospektet kan bli en permanent form av prospekt. |
Ändringsförslag 26
Förslag till förordning
Bilaga I
Förordning (EU) 2017/1129
Bilaga Va – del I
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
Syftet är att identifiera det företag som emitterar aktier, inbegripet dess identifieringskod för juridiska personer (LEI), medlemsstaten där företaget är registrerat och webbplatsen där investerare kan hitta information om företagets affärsverksamhet, produkterna som företaget tillverkar eller tjänsterna som det tillhandahåller, företagets huvudsakliga marknader, dess organisationsstruktur och, i tillämpliga fall, information som införlivas genom hänvisning. |
Syftet är att främja ökad insyn och identifiera det företag som emitterar aktier, inbegripet dess identifieringskod för juridiska personer (LEI), medlemsstaten där företaget är registrerat och webbplatsen, om sådan finns, där investerare kan hitta information om företagets affärsverksamhet och den friskrivning som fastställs i avdelning IV fjärde stycket i denna bilaga, produkterna som företaget tillverkar eller tjänsterna som det tillhandahåller, företagets huvudsakliga marknader, dess organisationsstruktur och, i tillämpliga fall, information som införlivas genom hänvisning. |
Ändringsförslag 27
Förslag till förordning
Bilaga I
Förordning (EU) 2017/1129
Bilaga Va – del III
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
Syftet är att beskriva de mest väsentliga riskerna som är specifika för emittenten och aktierna. |
En beskrivning av de väsentliga riskerna som är specifika för emittenten och som kan inverka på dennes förmåga att fullgöra sina skyldigheter inom ramen för värdepapperen, i ett avsnitt med rubriken ”Riskfaktorer”. |
|
För varje kategori anges först de mest väsentliga riskerna enligt den bedömning som görs av emittenten, erbjudaren eller den person som ansöker om upptagande till handel på en reglerad marknad, med beaktande av de negativa effekterna för emittenten och risken för att de förverkligas. Riskfaktorerna ska anges i registreringsdokumentet. |
Ändringsförslag 28
Förslag till förordning
Bilaga I
Förordning (EU) 2017/1129
Bilaga Va – del IX – rubriken
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
IX. Redogörelse för rörelsekapital |
IX. Redogörelse för rörelsekapital och redogörelse för kapital och skuldsättning |
Ändringsförslag 29
Förslag till förordning
Bilaga I
Förordning (EU) 2017/1129
Bilaga Va – del IX
|
|
Kommissionens förslag |
Ändringsförslag |
Syftet är att tillhandahålla information om huruvida rörelsekapitalet är tillräckligt för emittentens aktuella behov, eller i annat fall hur emittenten planerar att anskaffa det ytterligare rörelsekapital som behövs. |
Syftet är att tillhandahålla information om emittentens kapital och skuldsättning samt information om huruvida rörelsekapitalet är tillräckligt för att tillgodose emittentens aktuella behov. Om kapitalet är otillräckligt krävs en tydlig beskrivning av hur emittenten planerar att anskaffa det ytterligare rörelsekapital som behövs. |
ÄRENDETS GÅNG I DET RÅDGIVANDE UTSKOTTET
Titel |
Ändring av förordning (EU) 2017/1129 vad gäller EU-återhämtningsprospektet och riktade justeringar för finansiella mellanhänder för att stödja återhämtningen efter covid-19-pandemin |
|||
Referensnummer |
COM(2020)0281 – C9-0206/2020 – 2020/0155(COD) |
|||
Ansvarigt utskott Tillkännagivande i kammaren |
ECON 14.9.2020 |
|
|
|
Yttrande från Tillkännagivande i kammaren |
IMCO 14.9.2020 |
|||
Föredragande av yttrande Utnämning |
Virginie Joron 2.9.2020 |
|||
Antagande |
9.11.2020 |
|
|
|
Slutomröstning: resultat |
+: –: 0: |
44 0 0 |
||
Slutomröstning: närvarande ledamöter |
Alex Agius Saliba, Andrus Ansip, Pablo Arias Echeverría, Alessandra Basso, Brando Benifei, Adam Bielan, Biljana Borzan, Vlad-Marius Botoş, Markus Buchheit, Anna Cavazzini, Dita Charanzová, Deirdre Clune, David Cormand, Carlo Fidanza, Alexandra Geese, Sandro Gozi, Maria Grapini, Svenja Hahn, Virginie Joron, Eugen Jurzyca, Arba Kokalari, Marcel Kolaja, Kateřina Konečná, Andrey Kovatchev, Jean-Lin Lacapelle, Maria-Manuel Leitão-Marques, Morten Løkkegaard, Adriana Maldonado López, Antonius Manders, Beata Mazurek, Leszek Miller, Dan-Ştefan Motreanu, Kris Peeters, Anne-Sophie Pelletier, Miroslav Radačovský, Christel Schaldemose, Andreas Schwab, Tomislav Sokol, Ivan Štefanec, Róża Thun und Hohenstein, Kim Van Sparrentak, Marion Walsmann, Marco Zullo |
|||
Slutomröstning: närvarande suppleanter |
Marco Campomenosi |
SLUTOMRÖSTNING MED NAMNUPPROP I DET RÅDGIVANDE UTSKOTTET
44 |
+ |
ECR |
Adam Bielan, Carlo Fidanza, Eugen Jurzyca, Beata Mazurek |
GUE/NGL |
Kateřina Konečnám, Anne‑Sophie Pelletier |
ID |
Alessandra Basso, Markus Buchheit, Marco Campomenosi, Virginie Joron, Jean‑Lin Lacapelle |
NI |
Miroslav Radačovský, Marco Zullo |
PPE |
Pablo Arias Echeverría, Deirdre Clune, Arba Kokalari, Andrey Kovatchev, Antonius Manders, Dan‑Ştefan Motreanu, Kris Peeters, Andreas Schwab, Tomislav Sokol, Róża Thun und Hohenstein, Marion Walsmann, Ivan Štefanec |
Renew |
Andrus Ansip, Vlad‑Marius Botoş, Dita Charanzová, Sandro Gozi, Svenja Hahn, Morten Løkkegaard |
S&D |
Alex Agius Saliba, Brando Benifei, Biljana Borzan, Maria Grapini, Maria‑Manuel Leitão‑Marques, Adriana Maldonado López, Leszek Miller, Christel Schaldemose |
Verts/ALE |
Anna Cavazzini, David Cormand, Alexandra Geese, Marcel Kolaja, Kim Van Sparrentak |
0 |
- |
|
|
0 |
0 |
|
|
Teckenförklaring:
+ : Ja-röster
- : Nej-röster
0 : Nedlagda röster
ÄRENDETS GÅNG I DET ANSVARIGA UTSKOTTET
Titel |
Ändring av förordning (EU) 2017/1129 vad gäller EU-återhämtningsprospektet och riktade justeringar för finansiella mellanhänder för att stödja återhämtningen efter covid-19-pandemin |
|||
Referensnummer |
COM(2020)0281 – C9-0206/2020 – 2020/0155(COD) |
|||
Framläggande för parlamentet |
27.7.2020 |
|
|
|
Ansvarigt utskott Tillkännagivande i kammaren |
ECON 14.9.2020 |
|
|
|
Rådgivande utskott Tillkännagivande i kammaren |
IMCO 14.9.2020 |
|
|
|
Föredragande Utnämning |
Ondřej Kovařík 7.9.2020 |
|
|
|
Antagande |
19.11.2020 |
|
|
|
Slutomröstning: resultat |
+: –: 0: |
47 5 7 |
||
Slutomröstning: närvarande ledamöter |
Gunnar Beck, Marek Belka, Isabel Benjumea Benjumea, Stefan Berger, Gilles Boyer, Francesca Donato, Derk Jan Eppink, Engin Eroglu, Markus Ferber, Jonás Fernández, Frances Fitzgerald, José Manuel García-Margallo y Marfil, Luis Garicano, Sven Giegold, Valentino Grant, Claude Gruffat, José Gusmão, Enikő Győri, Eero Heinäluoma, Danuta Maria Hübner, Stasys Jakeliūnas, Othmar Karas, Billy Kelleher, Ondřej Kovařík, Georgios Kyrtsos, Aurore Lalucq, Philippe Lamberts, Aušra Maldeikienė, Pedro Marques, Costas Mavrides, Jörg Meuthen, Csaba Molnár, Siegfried Mureşan, Caroline Nagtegaal, Luděk Niedermayer, Piernicola Pedicini, Lídia Pereira, Sirpa Pietikäinen, Dragoș Pîslaru, Evelyn Regner, Antonio Maria Rinaldi, Alfred Sant, Joachim Schuster, Ralf Seekatz, Pedro Silva Pereira, Paul Tang, Irene Tinagli, Ernest Urtasun, Inese Vaidere, Johan Van Overtveldt, Stéphanie Yon-Courtin, Marco Zanni, Roberts Zīle |
|||
Slutomröstning: närvarande suppleanter |
Manon Aubry, Patryk Jaki, Eugen Jurzyca, Maximilian Krah, Ville Niinistö, Mick Wallace |
|||
Ingivande |
19.11.2020 |
SLUTOMRÖSTNING MED NAMNUPPROP I DET ANSVARIGA UTSKOTTET
47 |
+ |
PPE |
Isabel Benjumea Benjumea, Stefan Berger, Markus Ferber, Frances Fitzgerald, José Manuel García-Margallo y Marfil, Enikő Győri, Danuta Maria Hübner, Othmar Karas, Georgios Kyrtsos, Aušra Maldeikienė, Siegfried Mureşan, Luděk Niedermayer, Lídia Pereira, Sirpa Pietikäinen, Andreas Schwab, Inese Vaidere |
S&D |
Marek Belka, Jonás Fernández, Eero Heinäluoma, Pedro Marques, Costas Mavrides, Csaba Molnár, Evelyn Regner, Alfred Sant, Joachim Schuster, Pedro Silva Pereira, Paul Tang, Irene Tinagli |
Renew |
Gilles Boyer, Engin Eroglu, Luis Garicano, Billy Kelleher, Ondřej Kovařík, Caroline Nagtegaal, Dragoș Pîslaru, Stéphanie Yon-Courtin |
Verts/ALE |
Sven Giegold, Claude Gruffat, Philippe Lamberts, Ville Niinistö, Ernest Urtasun |
ECR |
Derk Jan Eppink, Patryk Jaki, Eugen Jurzyca, Johan Van Overtveldt, Roberts Zīle |
NI |
Piernicola Pedicini |
5 |
- |
S&D |
Aurore Lalucq |
Verts/ALE |
Stasys Jakeliūnas |
GUE/NGL |
Manon Aubry, José Gusmão, Mick Wallace |
7 |
0 |
ID |
Gunnar Beck, Francesca Donato, Valentino Grant, Maximilian Krah, Jörg Meuthen, Antonio Maria Rinaldi, Marco Zanni |
Teckenförklaring:
+ : Ja-röster
- : Nej-röster
0 : Nedlagda röster
- [1] Ännu ej offentliggjort i EUT.
- [*] Ändringar: ny text eller text som ersätter tidigare text markeras med fetkursiv stil och strykningar med symbolen ▌.
- [2] COM(2020) 0456, 27.5.2020.
- [3] Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1129 av den 14 juni 2017 om prospekt som ska offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel på en reglerad marknad, och om upphävande av direktiv 2003/71/EG (EUT L 168, 30.6.2017, s. 12).
- [4] Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/980 av den 14 mars 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1129 vad gäller formatet på, innehållet i och granskningen och godkännandet av de prospekt som ska offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel på en reglerad marknad, och om upphävande av kommissionens förordning (EG) nr 809/2004 (EUT L 166, 21.6.2019, s. 26).
- [5] Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 av den 18 juni 2020 om inrättande av en ram för att underlätta hållbara investeringar och om ändring av förordning (EU) 2019/2088 (EUT L 198, 22.6.2020, s. 13).
- [6] Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/95/EU av den 22 oktober 2014 om ändring av direktiv 2013/34/EU vad gäller vissa stora företags och koncerners tillhandahållande av icke-finansiell information och upplysningar om mångfaldspolicy (EUT L 330, 15.11.2014, s. 1).
- [7] Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 om marknadsmissbruk (marknadsmissbruksförordning) och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/6/EG och kommissionens direktiv 2003/124/EG, 2003/125/EG och 2004/72/EG (EUT L 173 12.6.2014, s. 1).
- [8] Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/109/EG av den 15 december 2004 om harmonisering av insynskraven angående upplysningar om emittenter vars värdepapper är upptagna till handel på en reglerad marknad och om ändring av direktiv 2001/34/EG (EUT L 390, 31.12.2004, s. 38).
- [9] Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/565 av den 25 april 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU vad gäller organisatoriska krav och villkor för verksamheten i värdepappersföretag, och definitioner för tillämpning av det direktivet (EUT L 87, 31.3.2017, s. 1).
- [10] Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG av den 17 maj 2006 om lagstadgad revision av årsredovisning, årsbokslut och koncernredovisning och om ändring av rådets direktiv 78/660/EEG och 83/349/EEG samt om upphävande av rådets direktiv 84/253/EEG (EUT L 157, 9.6.2006, s. 87).
- [11] Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 537/2014 av den 16 april 2014 om särskilda krav avseende lagstadgad revision av företag av allmänt intresse och om upphävande av kommissionens beslut 2005/909/EG (EUT L 158, 27.5.2014, s. 77).