ANDRABEHANDLINGSREKOMMENDATION om rådets ståndpunkt vid första behandlingen inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av
7.6.2021 - (06879/1/2021 – C9-0191/2021 – 2018/0243(COD)) - ***II
instrumentet för grannskapet, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete – Europa i världen – om ändring och upphävande av Europaparlamentets och rådets beslut nr 466/2014/EU och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1601 och rådets förordning (EG, Euratom) nr 480/2009
Utskottet för utrikesfrågor
Utskottet för utveckling
Föredragande: Michael Gahler, Charles Goerens, Maria Arena, Rasa Juknevičienė
(Gemensamt utskottsförfarande – artikel 58 i arbetsordningen)
FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION
om rådets ståndpunkt vid första behandlingen inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av instrumentet för grannskapet, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete – Europa i världen – om ändring och upphävande av Europaparlamentets och rådets beslut nr 466/2014/EU och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1601 och rådets förordning (EG, Euratom) nr 480/2009 (06879/1/2021 – C9‑0191/2021 – 2018/0243(COD))
(Ordinarie lagstiftningsförfarande: andra behandlingen)
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av rådets ståndpunkt vid första behandlingen (06879/1/2021 – C90191/2021),
– med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande av den 12 december 2018[1],
– med beaktande av Regionkommitténs yttrande av den 6 december 2018[2],
– med beaktande av sin ståndpunkt vid första behandlingen av ärendet[3], en behandling som avsåg kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (COM(2018)0460),
– med beaktande av kommissionens ändrade förslag (COM(2020)0459),
– med beaktande av artikel 294.7 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,
– med beaktande av den preliminära överenskommelse som godkänts av de ansvariga utskotten enligt artikel 74.4 i arbetsordningen,
– med beaktande av artikel 67 i arbetsordningen,
– med beaktande av den gemensamma behandlingen av ärendet i utskottet för utrikesfrågor och utskottet för utveckling, i enlighet med artikel 58 i arbetsordningen,
– med beaktande av andrabehandlingsrekommendationen från utskottet för utrikesfrågor och utskottet för utveckling (A9-0198/2021).
1. Europaparlamentet godkänner rådets ståndpunkt vid första behandlingen.
2. Europaparlamentet godkänner dess uttalanden, som bifogas denna resolution och som kommer att offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning, C-serien.
3. Europaparlamentet har tagit del av kommissionens uttalande, som bifogas denna resolution och som kommer att offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning, C-serien.
4. Europaparlamentet konstaterar att rättsakten är antagen i enlighet med rådets ståndpunkt.
5. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att tillsammans med rådets ordförande underteckna akten i enlighet med artikel 297.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.
6. Europaparlamentet uppdrar åt sin generalsekreterare att, när det har kontrollerats att alla förfaranden vederbörligen avslutats, underteckna akten och i samförstånd med rådets generalsekreterare se till att den offentliggörs, tillsammans med kommissionens uttalanden om detta, i Europeiska unionens officiella tidning.
7. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända parlamentets ståndpunkt till rådet, kommissionen och de nationella parlamenten.
KORTFATTAD MOTIVERING
I instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete – Europa i världen förenas de flesta av de tidigare finansieringsinstrumenten för yttre åtgärder[4]. Det allmänna målet för detta instrument är att slå vakt om och främja unionens värden, principer och grundläggande intressen i hela världen i syfte att eftersträva de mål och principer för unionens yttre åtgärder som fastställs i artiklarna 3.5, 8 och 21 i fördraget om Europeiska unionen och därigenom bidra till att minska och på lång sikt utrota fattigdomen, befästa, stödja och främja demokratin, rättsstatsprincipen och respekten för mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och kampen mot klimatförändringar samt hantera irreguljär migration och tvångsförflyttning, inbegripet de bakomliggande orsakerna.
Instrumentet ska bidra till att främja multilateralism, uppfylla internationella åtaganden och mål som unionen har enats om, i synnerhet målen för hållbar utveckling, 2030-agendan och Parisavtalet, samt främja starkare partnerskap med tredjeländer, inklusive länderna inom den Europeiska grannskapspolitiken, som bygger på ömsesidiga intressen och egenansvar för att främja stabilisering, gott styre och uppbyggnad av motståndskraft.
De viktigaste resultaten av förhandlingarna skedde i kapitlet om styrningen av instrumentet, där parlamentet framgångsrikt fick med en delegerad akt, som ska antas under 2021 och ses över efter halv tiden, för att fastställa specifika mål och prioriterade samarbetsområden för det södra grannskapet, det östra grannskapet, Västafrika, Öst- och Centralafrika, södra Afrika och Indiska oceanen, Mellanöstern, Centralasien, södra Asien, nordöstra och sydöstra Asien, Stillahavsområdet, Nord- och Sydamerika samt Karibien. Dessutom ska den innehålla vägledande tematiska mål för den geografiska pelaren och vägledande finansiella anslag för Västafrika, Öst- och Centralafrika, södra Afrika och Indiska oceanen.
Parlamentet fick också med ytterligare en miljard euro i medel som garanteras genom instrumentets buffert för att öka finansieringen av de tematiska programmen för mänskliga rättigheter och demokrati (200 miljoner euro), civilsamhällets organisationer (200 miljoner euro) och programmet för globala utmaningar (600 miljoner euro). Vidare är kommissionen ålagd att i detalj informera Europaparlamentet innan bufferten används och fullt ut ta hänsyn till parlamentets kommentarer.
Förhandlingarna ledde också till en ökning av instrumentets andel av de utgifter som betecknas som offentligt utvecklingsbistånd till 93 % medan målet för klimatåtgärder fastställdes till 30 %, tillsammans med ytterligare ett delmål för biologisk mångfald som ska bidra till den fleråriga budgetramens mål för detta.
Den politiska överenskommelse som nåddes i förhandlingarna inkluderade även ett kommissionsuttalande där man fastställde en geopolitisk dialog på hög nivå mellan berörda kommissionsledamöter och Europaparlamentet minst två gånger per år, vilket skulle ge parlamentet ytterligare strategiska riktlinjer för genomförandet av instrumentet.
De interinstitutionella förhandlingarna slutfördes på politisk nivå den 15 december 2020 och på teknisk nivå den 24 februari 2021. Resultatet av förhandlingarna godkändes av rådet i de Ständiga representanternas kommitté (Coreper) den 17 mars 2021 och godkändes av parlamentet vid ett gemensamt utskottssammanträde mellan utskottet för utrikes frågor och utskottet för utveckling den 18 mars 2021. Eftersom rådets ståndpunkt vid första behandlingen, som antogs den X maj 2021, till fullo återspeglar den överenskommelse som nåddes i början av andra behandlingen, är rekommendationen för andra behandlingen att godkänna rådets ståndpunkt.
BILAGA TILL LAGSTIFTNINGSRESOLUTIONEN
Europaparlamentets uttalande om avbrytande av stöd som beviljas genom finansieringsinstrumentet för yttre åtgärder
Europaparlamentet noterar att förordning (EU) .../... om inrättande av instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete – Europa i världen, innehåller en allmän hänvisning om möjligheten att avbryta biståndet utan att specificera den konkreta grunden för detta beslut. Ett sådant beslut att avbryta stödet bör fattas när ett partnerland konsekvent underlåter att följa principerna om demokrati, rättsstaten, god samhällsstyrning och respekten för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, eller bryter mot internationellt erkända kärnsäkerhetsstandarder.
Europaparlamentet noterar dock att till skillnad från andra geografiska samarbetsområden, finns det för grannskapsområdet genom i synnerhet artikel 20.2 specifika bestämmelser om ökat stöd till det civila samhället, förebyggande av konflikter och fredsbyggande, direkta personkontakter inklusive samarbete mellan lokala myndigheter, stöd för förbättring av de mänskliga rättigheterna eller krisrelaterade stödåtgärder i samband med en allvarlig eller ihållande försvagning av demokratin, de mänskliga rättigheterna eller rättsstaten, eller en ökad risk för konflikter. Europaparlamentet anser att ett sådant ökat stöd till ovannämnda områden även bör ges om denna försämring inträffar i länder utanför grannskapsområdet, och påminner i synnerhet om att det i artikel 4.5 anges att åtgärder som genomförs genom tematiska program även får genomföras när det geografiska programmet har avbrutits.
Europaparlamentet anser att ett uppskjutande av bistånd inom ramen för dessa instrument skulle ändra den totala finansiering som överenskommits i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet. Som medlagstiftare och medlem i budgetmyndigheten har Europaparlamentet därför rätt att till fullo utöva sina befogenheter i detta avseende, om ett sådant beslut fattas.
Europaparlamentets uttalande om rådets beslut 2010/427/EU och strategisk samordning
Europaparlamentet noterar att hänvisningarna till unionens instrument för yttre åtgärder i artikel 9 i rådets beslut 2010/427/EU är föråldrade och anser att denna artikel bör uppdateras av rättssäkerhetsskäl, i enlighet med det förfarande som fastställs i artikel 27.3 i fördragen om Europeiska unionen och i syfte att beakta unionens instrument för yttre åtgärder i den fleråriga budgetramen för 2021–2027, dvs. instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete – Europa i världen, instrumentet för föranslutningsstöd, det europeiska instrumentet för internationellt kärnsäkerhetssamarbete och beslutet om de utomeuropeiska länderna och territorierna, inklusive Grönland.
Europaparlamentet uppmanar kommissionen och Europeiska utrikestjänsten att upprätta en struktur för strategiskt samarbete som består av alla berörda kommissionstjänster och utrikestjänsten i syfte att säkerställa konsekvens, synergieffekter, insyn och ansvarstagande i enlighet med artikel 5 i förordning (EU) .../... om inrättande av instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete – Europa i världen.
Kommissionens uttalande om en geopolitisk dialog med Europaparlamentet om instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete – Europa i världen
Europeiska kommissionen, som är medveten om Europaparlamentets politiska kontrollfunktion enligt artikel 14 i fördraget om Europeiska unionen, åtar sig att föra en geopolitisk dialog på hög nivå mellan de två institutionerna om genomförandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) XXX/XXX om inrättande av instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete (NDICI) – Europa i världen. Denna dialog bör möjliggöra diskussioner med Europaparlamentet, vars ståndpunkter om genomförandet av NDICI kommer att beaktas fullt ut.
I den geopolitiska dialogen kommer man att diskutera allmänna riktlinjer för genomförandet av NDICI, bland annat för programplanering innan programplaneringsdokumenten antas, och specifika frågor såsom användningen av bufferten för nya utmaningar och prioriteringar eller tillämpningen av hävstångseffekter som kan leda till eventuella förändringar i tilldelningen av medel för migration eller tillfälligt innehållande av bistånd till ett partnerland när landet upprepade gånger underlåter att iaktta principerna om demokrati, rättsstatsprincipen, god samhällsstyrning, respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.
Den geopolitiska dialogen kommer att struktureras enligt följande:
i) En högnivådialog mellan den höga representanten/vice ordföranden, de kommissionsledamöter som ansvarar för internationella partnerskap och för grannskap och utvidgning samt Europaparlamentet.
ii) En fortlöpande dialog på högre tjänstemannanivå med arbetsgrupperna i utskottet för utrikesfrågor och utskottet för utveckling för att säkerställa att högnivådialogen förbereds och följs upp på lämpligt sätt.
Högnivådialogen kommer att äga rum minst två gånger om året. Ett av sammanträdena kan sammanfalla med kommissionens presentation av förslaget till årlig budget.
Kommissionens uttalande om skäl 50 och 51 samt artikel 8.10
Regionala stödprogram för migration kommer att stödja omfattande, balanserade och skräddarsydda partnerskap med relevanta ursprungs- eller transitländer och värdländer, enligt en flexibel incitamentbaserad ansats, och med stöd av samordningsmekanismen inom instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete – Europa i världen. De kommer vid behov att kompletteras med åtgärder inom ramen för landprogrammen.
För att säkerställa att dessa medel används så effektivt och verkningsfullt som möjligt, i linje med unionens och partnerländernas politiska prioriteringar, kommer Europeiska kommissionen att aktivt genomföra dessa prioriteringar med hjälp av alla relevanta unionsinstrument och delta i samordningen med medlemsstaterna på ett synkroniserat och effektivt sätt. Den kommer att se till att Europaparlamentet och rådet förses med detaljerad och regelbunden information så att diskussioner kan föras.
ÄRENDETS GÅNG I DET ANSVARIGA UTSKOTTET
Titel |
Inrättande av instrumentet för grannskapet, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete |
|||
Referensnummer |
06879/1/2021 – C9-0191/2021 – 2018/0243(COD) |
|||
Parlamentets första behandling – P-nummer |
27.3.2019 T8-0298/2019 |
|||
Kommissionens förslag |
COM(2018)0460 - C8-0275/2018 |
|||
Ansvarigt utskott Tillkännagivande i kammaren |
AFET 17.6.2020 |
DEVE 17.6.2020 |
|
|
Föredragande Utnämning |
Michael Gahler 15.7.2019 |
Maria Arena 15.7.2019 |
Charles Goerens 15.7.2019 |
Rasa Juknevičienė 15.7.2019 |
Artikel 58 – Gemensamt utskottsförfarande Tillkännagivande i kammaren |
5.7.2018 |
|||
Behandling i utskott |
6.11.2019 |
21.1.2020 |
14.1.2021 |
|
Antagande |
7.6.2021 |
|
|
|
Slutomröstning: resultat |
+: –: 0: |
71 11 8 |
||
Slutomröstning: närvarande ledamöter |
Alviina Alametsä, Alexander Alexandrov Yordanov, Maria Arena, Anna-Michelle Asimakopoulou, Petras Auštrevičius, Traian Băsescu, Hildegard Bentele, Dominique Bilde, Anna Bonfrisco, Udo Bullmann, Fabio Massimo Castaldo, Susanna Ceccardi, Catherine Chabaud, Włodzimierz Cimoszewicz, Antoni Comín i Oliveres, Katalin Cseh, Ryszard Czarnecki, Tanja Fajon, Anna Fotyga, Michael Gahler, Gianna Gancia, Sunčana Glavak, Raphaël Glucksmann, Charles Goerens, Mónica Silvana González, Klemen Grošelj, Bernard Guetta, Márton Gyöngyösi, Andrzej Halicki, Pierrette Herzberger-Fofana, György Hölvényi, Rasa Juknevičienė, Sandra Kalniete, Karol Karski, Dietmar Köster, Maximilian Krah, Andrius Kubilius, Ilhan Kyuchyuk, David Lega, Miriam Lexmann, Nathalie Loiseau, Antonio López-Istúriz White, Pierfrancesco Majorino, Claudiu Manda, Lukas Mandl, Thierry Mariani, Erik Marquardt, David McAllister, Vangelis Meimarakis, Sven Mikser, Francisco José Millán Mon, Javier Nart, Gheorghe-Vlad Nistor, Jan-Christoph Oetjen, Urmas Paet, Demetris Papadakis, Kostas Papadakis, Tonino Picula, Manu Pineda, Giuliano Pisapia, Thijs Reuten, Michèle Rivasi, Jérôme Rivière, María Soraya Rodríguez Ramos, Christian Sagartz, Nacho Sánchez Amor, Isabel Santos, Jacek Saryusz-Wolski, Andreas Schieder, Radosław Sikorski, Jordi Solé, Sergei Stanishev, Tineke Strik, Marc Tarabella, Hermann Tertsch, Tomas Tobé, Miguel Urbán Crespo, Hilde Vautmans, Viola Von Cramon-Taubadel, Thomas Waitz, Witold Jan Waszczykowski, Charlie Weimers, Isabel Wiseler-Lima, Salima Yenbou, Chrysoula Zacharopoulou, Bernhard Zimniok, Željana Zovko |
|||
Slutomröstning: närvarande suppleanter |
Özlem Demirel, Frances Fitzgerald, Paulo Rangel |
|||
Ingivande |
7.6.2021 |
SLUTOMRÖSTNING MED NAMNUPPROP I DET ANSVARIGA UTSKOTTET
71 |
+ |
NI |
Fabio Massimo Castaldo, Antoni Comín i Oliveres, Márton Gyöngyösi |
PPE |
Alexander Alexandrov Yordanov, Anna-Michelle Asimakopoulou, Traian Băsescu, Hildegard Bentele, Frances Fitzgerald, Michael Gahler, Sunčana Glavak, Andrzej Halicki, György Hölvényi, Rasa Juknevičienė, Sandra Kalniete, Andrius Kubilius, David Lega, Miriam Lexmann, Antonio López-Istúriz White, David McAllister, Lukas Mandl, Vangelis Meimarakis, Francisco José Millán Mon, Gheorghe-Vlad Nistor, Paulo Rangel, Christian Sagartz, Radosław Sikorski, Tomas Tobé, Isabel Wiseler-Lima, Željana Zovko |
Renew |
Petras Auštrevičius, Catherine Chabaud, Katalin Cseh, Charles Goerens, Klemen Grošelj, Bernard Guetta, Ilhan Kyuchyuk, Nathalie Loiseau, Javier Nart, Jan-Christoph Oetjen, Urmas Paet, María Soraya Rodríguez Ramos, Hilde Vautmans, Chrysoula Zacharopoulou |
S&D |
Maria Arena, Udo Bullmann, Włodzimierz Cimoszewicz, Tanja Fajon, Raphaël Glucksmann, Mónica Silvana González, Dietmar Köster, Pierfrancesco Majorino, Claudiu Manda, Sven Mikser, Demetris Papadakis, Tonino Picula, Giuliano Pisapia, Thijs Reuten, Nacho Sánchez Amor, Isabel Santos, Andreas Schieder, Sergei Stanishev, Marc Tarabella |
Verts/ALE |
Alviina Alametsä, Pierrette Herzberger-Fofana, Erik Marquardt, Michèle Rivasi, Jordi Solé, Tineke Strik, Viola Von Cramon-Taubadel, Thomas Waitz, Salima Yenbou |
11 |
- |
ECR |
Hermann Tertsch, Charlie Weimers |
ID |
Dominique Bilde, Maximilian Krah, Thierry Mariani, Jérôme Rivière, Bernhard Zimniok |
NI |
Kostas Papadakis |
The Left |
Özlem Demirel, Manu Pineda, Miguel Urbán Crespo |
8 |
0 |
ECR |
Ryszard Czarnecki, Anna Fotyga, Karol Karski, Jacek Saryusz-Wolski, Witold Jan Waszczykowski |
ID |
Anna Bonfrisco, Susanna Ceccardi, Gianna Gancia |
Teckenförklaring:
+ : Ja-röster
- : Nej-röster
0 : Nedlagda röster
- [1] EUT C 45, 4.2.2019, s. 1.
- [2] EUT C 86, 7.3.2019, s. 295.
- [3] Antagna texter 27.3.2019, P8_TA(2019)0298.
- [4] Förordning (EU) nr 233/2014 om upprättande av ett finansieringsinstrument för utvecklingssamarbete, förordning 234/2014 om inrättande av ett instrument för partnerskap, förordning (EU) nr 232/2014 om inrättande av ett europeiskt grannskapsinstrument, förordning (EU) nr 235/2014 om inrättande av ett finansieringsinstrument för främjande av demokrati och mänskliga rättigheter i hela världen, förordning 230/2014 om upprättande av ett instrument som bidrar till stabilitet och fred, ändrad genom en förordning från 2017, garantifonden för åtgärder avseende tredje land (förordning (EG/Euratom) nr 480/2009), Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU), EFHU-garantin och EFHU-garantifonden (förordning (EU) 2017/1601), en gemensam genomförandeförordning och Europeiska utvecklingsfonden samt vissa delar av rådets förordning (Euratom) nr 237/2014 av den 13 december 2013 om inrättande av ett instrument för kärnsäkerhetssamarbete.