Betänkande - A9-0203/2021Betänkande
A9-0203/2021

BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om ett allmänt miljöhandlingsprogram för unionen till 2030

17.6.2021 - (COM(2020)0652 – C9-0329/2020 – 2020/0300(COD)) - ***I

Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet
Föredragande: Grace O'Sullivan


FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om ett allmänt miljöhandlingsprogram för unionen till 2030

(COM(2020)0652 – C9-0329/2020 – 2020/0300(COD))

(Ordinarie lagstiftningsförfarande: första behandlingen)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

 med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (COM(2020)0652),

 med beaktande av artiklarna 294.2 och 192.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag för parlamentet (C9-0329/2020),

 med beaktande av artikel 294.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

 med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande av den 27 januari 2021[1],

 med beaktande av Regionkommitténs yttrande av den 5 februari 2021[2],

 med beaktande av artikel 59 i arbetsordningen,

 med beaktande av yttrandet från utskottet för transport och turism och utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling,

 med beaktande av betänkandet från utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (A9-0203/2021).

1. Europaparlamentet antar nedanstående ståndpunkt vid första behandlingen.

2. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att på nytt lägga fram ärendet för parlamentet om den ersätter, väsentligt ändrar eller har för avsikt att väsentligt ändra sitt förslag.

3. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända parlamentets ståndpunkt till rådet, kommissionen och de nationella parlamenten.

 

 

Ändringsförslag  1

 

Förslag till beslut

Skäl 3

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(3) I kommissionens utvärdering av det sjunde miljöhandlingsprogrammet24 konstaterades att dess vision och prioriterade mål för 2050 fortfarande är giltiga, att programmet har bidragit till mer förutsägbara, snabbare och bättre samordnade åtgärder inom miljöpolitiken, och att dess struktur och stödjande ramverk har bidragit till att skapa synergieffekter och därmed gjort miljöpolitiken mer ändamålsenlig och effektiv. Dessutom konstaterades i utvärderingen att det sjunde miljöhandlingsprogrammet förutsåg FN:s Agenda 2030 genom att betona att ekonomisk tillväxt och socialt välbefinnande är beroende av en sund bas av naturresurser, och att det underlättade uppnåendet av målen för hållbar utveckling. Det gjorde det också möjligt för unionen att tala med en röst på den globala arenan i klimat- och miljöfrågor. I sin utvärdering av det sjunde miljöhandlingsprogrammet drog kommissionen också slutsatsen att framstegen i fråga om naturskydd, hälsa och politisk integration inte var tillräckliga.

(3) I kommissionens utvärdering av det sjunde miljöhandlingsprogrammet24 konstaterades att dess vision och prioriterade mål för 2050 fortfarande är giltiga, att programmet har bidragit till mer förutsägbara, snabbare och bättre samordnade åtgärder inom miljöpolitiken, och att dess struktur och stödjande ramverk har bidragit till att skapa synergieffekter och därmed gjort miljöpolitiken mer ändamålsenlig och effektiv. Dessutom konstaterades i utvärderingen att det sjunde miljöhandlingsprogrammet förutsåg FN:s Agenda 2030 genom att betona att ekonomisk tillväxt och socialt välbefinnande är beroende av en sund bas av naturresurser, och att det underlättade uppnåendet av målen för hållbar utveckling. Det gjorde det också möjligt för unionen att tala med en röst på den globala arenan i klimat- och miljöfrågor. I sin utvärdering av det sjunde miljöhandlingsprogrammet drog kommissionen också slutsatsen att framstegen i fråga om naturskydd, hälsa och integrering av miljöfrågor i andra politikområden inte var tillräckliga. Man konstaterade även det kunde ha tagits större hänsyn till sociala frågor i det sjunde miljöhandlingsprogrammet, genom att bygga vidare på de befintliga kopplingarna mellan miljö- och socialpolitik, när det gäller till exempel inverkan på sårbara grupper, arbetstillfällen, social inkludering och ojämlikhet. Kommissionen konstaterade dessutom i sin utvärdering att miljöskyddsutgifterna i Europa förblivit låga under många år (omkring 2 % av BNP), trots alltmer ambitiösa miljömål inom många politikområden, och att unionens ekonomi årligen belastas med cirka 55 miljarder euro i hälsokostnader och direkta miljökostnader för att man inte genomfört dess miljölagstiftning. I utvärderingen konstaterades att genomförandet av det sjunde miljöhandlingsprogrammet kunde ha förstärkts med en mer framträdande övervakningsmekanism.

__________________

__________________

24 COM(2019) 233 final.

24 COM(2019) 233 final.

Ändringsförslag  2

 

Förslag till beslut

Skäl 4

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(4) Enligt Europeiska miljöbyråns rapport The European Environment – State and Outlook 2020, Knowledge for transition to a sustainable Europe (Europas miljö – tillstånd och utblick 2020: Kunskap för omställningen till ett hållbart Europa) (SOER 2020) utgör 2020 ett unikt tillfälle för unionen att visa ledarskap i fråga om hållbarhet och hantera de brådskande hållbarhetsutmaningar som kräver systemlösningar. Såsom anges i SOER 2020 saknar de förändringar i det globala klimatet och ekosystemen som observerats sedan 1950-talet motstycke under tidigare årtionden och årtusenden. Världens befolkning har tredubblats sedan 1950, medan befolkningen i städerna har fyrdubblats. Med den nuvarande tillväxtmodellen förväntas miljöbelastningen öka ytterligare och orsaka direkta och indirekta skadliga effekter på människors hälsa och välbefinnande. Detta gäller särskilt de sektorer som har störst miljöpåverkan – livsmedel, rörlighet, energi samt infrastruktur och byggnader.

(4) Enligt Europeiska miljöbyråns rapport The European Environment – State and Outlook 2020, Knowledge for transition to a sustainable Europe (Europas miljö – tillstånd och utblick 2020: Kunskap för omställningen till ett hållbart Europa) (SOER 2020) finns det ett unikt tillfälle för unionen att under det kommande årtiondet visa globalt ledarskap i fråga om hållbarhet genom att ge sig i kast med de brådskande hållbarhetsutmaningar som saknar motstycke och endast kan åtgärdas genom säkerställande av en systemförändring. En systemförändring inbegriper en grundläggande, omvälvande och övergripande form av förändring som medför stora omställningar och en ny inriktning för systemens mål, incitament, teknik, social praxis och sociala normer samt för kunskapssystemen och styrningsmodeller. Såsom anges i SOER 2020 är en av de viktigaste faktorerna bakom de fortgående utmaningar som Europa står inför i miljö- och hållbarhetshänseende att dessa utmaningar oupplösligt sammanhänger med näringsverksamheter och livsstilar, framför allt de samhällssystem som förser européerna med sådana nödvändigheter som varor, energi och rörlighet. Om politisk samstämmighet med den nuvarande miljöpolitiken säkerställdes, tillsammans med ett fullständigt genomförande av denna politik, skulle Europa komma långt på väg mot att uppnå sina miljömål fram till 2030. Det behövs emellertid också systemiska, långsiktiga ramar med bindande mål i förhållande till klimat- och miljömålen. I SOER 2020 dras slutsatsen att Europa inte kommer att uppnå sin hållbarhetsvision om ”att leva gott inom planetens gränser” enbart genom att främja ekonomisk tillväxt och försöka hantera skadliga biverkningar med hjälp av miljö- och socialpolitiska verktyg. Istället måste hållbarhet bli den vägledande principen för ambitiösa och sammanhängande strategier och åtgärder i hela samhället.

Ändringsförslag  3

 

Förslag till beslut

Skäl 5

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(5) Europeiska kommissionen reagerade på de utmaningar som identifierades i SOER 2020 genom att anta den europeiska gröna given25: en ny tillväxtstrategi för den gröna och digitala omställningen vars mål är att omvandla unionen till ett rättvist och välmående samhälle med en konkurrenskraftig, klimatneutral och resurseffektiv ekonomi. Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU)26 sker en rättslig förankring av unionens mål att uppnå klimatneutralitet senast 2050 i lagstiftningen.

(5) Europeiska kommissionens svar på de utmaningar som identifierades i SOER 2020 beskrivs i den europeiska gröna given25 som en ny tillväxtstrategi för den gröna och digitala omställningen vars mål är att omvandla unionen till ett rättvist och välmående samhälle med en konkurrenskraftig, klimatneutral och resurseffektiv ekonomi och att skydda, bevara och öka unionens naturkapital och samtidigt förbättra livskvaliteten för nuvarande och framtida generationer. Att snabbt uppnå klimat- och miljömålen samtidigt som man skyddar människors hälsa och välbefinnande mot miljörelaterade risker och konsekvenser och säkerställer en rättvis och inkluderande omställning bör vara en prioritering. Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU)26 sker en rättslig förankring av unionens mål att uppnå klimatneutralitet allra senast 2050 i lagstiftningen.

__________________

__________________

25 COM(2019) 640 final.

25 COM(2019) 640 final.

26 COM(2020) 80 final.

26 COM(2020) 80 final.

Ändringsförslag  4

Förslag till beslut

Skäl 5a (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(5a) Den 28 november 2019 antog Europaparlamentet en resolution där det utlystes ett klimat- och miljönödläge i Europa och i hela världen och där den nya kommissionen med kraft uppmanades att vidta omedelbara och ambitiösa åtgärder, bland annat genom att åtgärda bristen på enhetlighet i EU:s nuvarande politik som rör klimat- och miljönödläget, särskilt med hjälp av en omfattande reform av unionens jordbruks-, handels-, transport-, energi- och infrastrukturinvesteringspolitik och genom att säkerställa att samtliga relevanta lagstiftnings- och budgetförslag i framtiden till fullo överensstämmer med målet att begränsa den globala uppvärmningen till under 1,5 °C och att de inte bidrar till förlusten av biologisk mångfald.

Ändringsförslag  5

 

Förslag till beslut

Skäl 5b (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(5b) Både inom unionen och globalt fortsätter mark och jord att förstöras som en följd av olika slag av mänsklig verksamhet, såsom dålig markförvaltning, förändrad markanvändning, ohållbara jordbruksmetoder, nedläggning av mark, föroreningar, ohållbara skogsbruksmetoder, hårdgörning av marken, förlust av biologisk mångfald och klimatförändringar, ofta i kombination med andra faktorer, vilket minskar deras förmåga att tillhandahålla ekosystemtjänster och ekosystemfunktioner. Trots detta är unionen och medlemsstaterna för närvarande inte på god väg att uppfylla sina internationella och europeiska åtaganden i fråga om jord och mark, inbegripet skyldigheterna – enligt Förenta nationernas konvention för bekämpning av ökenspridning – att bekämpa ökenspridning, återställa skadad mark och jord och uppnå en värld utan markförstöring senast 2030. I linje med Europaparlamentets resolution av den 28 april 2021 om markskydd behövs det en unionsomfattande gemensam rättslig ram för markskydd och hållbar markanvändning, som till fullo respekterar subsidiaritetsprincipen och behandlar alla större hot mot marken. Denna ram bör bland annat omfatta en gemensam definition av mark och dess funktioner och kriterier för att uppnå god status och hållbar användning samt del- och slutmål som åtföljs av harmoniserade indikatorer och en övervaknings- och rapporteringsmetod.

Ändringsförslag  6

 

Förslag till beslut

Skäl 5c (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(5c) Covid-19-pandemin som lett till en aldrig tidigare skådad ekonomisk och hälsorelaterad kris har än en gång påvisat vikten av att man tillämpar den sektorsövergripande ”One health”-modellen vid det politiska beslutsfattandet. I den modellen erkänns det att människors hälsa är kopplad till djurs hälsa och till miljön, och att åtgärder för att hantera hot mot människors hälsa måste ta hänsyn till alla tre dimensioner. Bland annat, för att man effektivt ska kunna upptäcka, bemöta och förebygga utbrott av zoonoser och hot mot livsmedelssäkerheten, bör olika sektorer dela information och data med varandra, och dessutom bör man samarbeta mera på nationell och subnationell nivå för att genomföra effektiva och gemensamma insatser. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör bidra till en fullständig integrering av One Health-modellen på alla politiska beslutsnivåer.

Ändringsförslag  7

 

Förslag till beslut

Skäl 5d (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(5d) Enligt rapporten 2020 om biologisk mångfald och pandemier från den mellanstatliga plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster (IPBES)1a består de bakomliggande orsakerna till pandemier av samma globala miljöförändringar som driver på förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringarna, inklusive förändrad markanvändning, ett expanderande och alltmer intensivt jordbruk och handeln med och konsumtionen av vilda djur och växter samt andra drivkrafter. Klimatförändringarna har påverkat uppkomsten av sjukdomar och kommer sannolikt att orsaka betydande framtida pandemirisker, samtidigt som förlusten av biologisk mångfald också är förknippad med landskapsförändringar och kan i vissa fall leda till ökad risk för nya sjukdomar. Enligt rapporten är kostnaden för passivitet mycket större än kostnaden för att genomföra globala strategier för att förhindra pandemier som bygger på att minska handeln med vilda djur och växter och förändrad markanvändning och öka One Health-övervakningen.

 

__________________

 

1a IPBES Workshop on Biodiversity and Pandemics – Executive Summary, 2020.

Ändringsförslag  8

 

Förslag till beslut

Skäl 5e (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(5e) Under de kommande åren väntas miljöförstöringen och klimatförändringarnas skadeverkningar öka ytterligare, vilket kommer att slå hårdast mot utvecklingsländer och sårbara befolkningsgrupper. För att bidra till att bygga upp motståndskraft och stödja tredjeländer i deras insatser för begränsning av och anpassning till klimatförändringar samt för att skydda den biologiska mångfalden bör unionens och medlemsstaternas ekonomiska stöd till tredjeländer främja FN:s Agenda 2030, Parisavtalet som antagits inom ramen för Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar1a (Parisavtalet) och den globala ramen för FN:s konvention om biologisk mångfald efter 2020 samt vara i linje med de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet. Dessutom bör unionen och medlemsstaterna också säkerställa att Parisavtalet och andra internationella klimat- och miljöavtal genomförs på ett sätt som återspeglar principerna om rättvisa och gemensamt men differentierat ansvar och respektive kapacitet, i enlighet med artikel 2.2 i Parisavtalet.

 

_______________

 

1a EUT L 282, 19.10.2016, s. 4.

Ändringsförslag  9

 

Förslag till beslut

Skäl 6

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(6) Den europeiska gröna given ligger till grund för EU:s återhämtningsplan NextGenerationEU, som främjar de investeringar i viktiga gröna sektorer som behövs för att bygga upp motståndskraft och skapa tillväxt och arbetstillfällen i ett rättvist och inkluderande samhälle. Faciliteten för återhämtning och resiliens, som tillsammans med unionens budget för 2021–-2027 kommer att driva på unionens ekonomiska återhämtning från coronakrisen, bygger också på de prioriterade målen i den europeiska gröna given. Dessutom bör alla initiativ inom ramen för EU:s återhämtningsplan NextGenerationEU respektera den europeiska gröna givens princip om att ”inte vålla skada”.

(6) Den europeiska gröna given ligger till grund för EU:s återhämtningsplan NextGenerationEU, som främjar de investeringar i viktiga gröna och digitala sektorer som behövs för att bygga upp motståndskraft och skapa tillväxt och arbetstillfällen i ett rättvist och inkluderande samhälle. Faciliteten för återhämtning och resiliens, som tillsammans med unionens budget för 2021–-2027 kommer att driva på unionens ekonomiska återhämtning från coronakrisen, bygger också på de prioriterade målen i den europeiska gröna given. Dessutom bör alla initiativ inom ramen för EU:s återhämtningsplan NextGenerationEU respektera principen om att ”inte orsaka betydande skada”, som anges i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 (taxonomiförordningen)1a. Återhämtningsplanen erbjuder en viktig möjlighet att påskynda omställningen till klimatneutralitet och miljöskyddet.

 

______________

 

1a Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 av den 18 juni 2020 om inrättande av en ram för att underlätta hållbara investeringar och om ändring av förordning (EU) 2019/2088 (EUT L 198, 22.6.2020, s. 13).

Ändringsförslag  10

 

Förslag till beslut

Skäl 7

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(7) Miljöhandlingsprogram har varit vägledande för EU:s miljöpolitik sedan början av 1970-talet. Det sjunde miljöhandlingsprogrammet löper ut den 31 december 2020 och enligt dess artikel 4.3 ska kommissionen, om så är lämpligt, lägga fram ett förslag till ett åttonde miljöhandlingsprogram i god tid för att undvika en klyfta mellan det sjunde och det åttonde miljöhandlingsprogrammet. I den europeiska gröna given tillkännagavs antagandet av ett nytt miljöhandlingsprogram.

(7) Miljöhandlingsprogram har varit vägledande för utvecklingen och samordningen av EU:s miljöpolitik sedan början av 1970-talet. Det sjunde miljöhandlingsprogrammet löpte ut den 31 december 2020, och enligt dess artikel 4.3 skulle kommissionen, om så är lämpligt, lägga fram ett förslag till ett åttonde miljöhandlingsprogram i god tid för att undvika en klyfta mellan det sjunde och det åttonde miljöhandlingsprogrammet. I kommissionens meddelande av den 11 december 2019 om den europeiska gröna given tillkännagavs att det åttonde miljöhandlingsprogrammet skulle omfatta en ny övervakningsmekanism, avsedd att säkerställa att unionen fortsätter hålla kurs i riktning mot att uppnå sina miljömål. I sitt meddelande åtog kommissionen sig också att lansera en resultattavla för att övervaka framstegen i riktning mot samtliga mål i den europeiska gröna given.

Ändringsförslag  11

 

Förslag till beslut

Skäl 8

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(8) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör stödja miljö- och klimatmålen i den europeiska gröna given i linje med det långsiktiga målet att ”leva gott inom planetens gränser” som ska ha uppnåtts före 2050 och som redan fastställts i det sjunde miljöhandlingsprogrammet. Det bör bidra till att FN:s Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling uppnås.

(8) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör – som unionens övergripande miljöhandlingsprogram – bygga vidare på och främja uppnåendet av målen i den europeiska gröna given i linje med det långsiktiga målet att ”leva gott inom planetens gränser” som ska ha uppnåtts allra senast 2050, i linje med vad som redan fastställts i det sjunde miljöhandlingsprogrammet. Det bör även vara helt i linje med FN:s Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling, vilka bildar en odelbar helhet, och driva på deras genomförande och uppnående, samt vara i linje med målen i Parisavtalet, FN:s konvention om biologisk mångfald och andra relevanta internationella avtal. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör möjliggöra en systemförändring av unionens ekonomi som garanterar välbefinnande inom planetens gränser där tillväxten är regenerativ, och bör också säkerställa att miljö- och klimatomställningen förverkligas på ett rättvist och inkluderande sätt och samtidigt bidra till minskad ojämlikhet.

Ändringsförslag  12

 

Förslag till beslut

Skäl 8a (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(8a) De prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet anger riktningen för unionens beslutsfattande, och bygger på, men är inte begränsade till, åtagandena i den europeiska gröna givens strategier och initiativ.

Ändringsförslag  13

 

Förslag till beslut

Skäl 8b (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(8b) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet utgör grunden för att uppnå de miljö- och klimatmål som fastställs i FN:s Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling. Enligt en modell som utvecklats av Stockholm Resilience Centre ligger uppnåendet av de miljö- och klimatrelaterade målen för hållbar utveckling till grund för de sociala och ekonomiska målen för hållbar utveckling, eftersom våra samhällen och ekonomier är beroende av en sund biosfär och eftersom hållbar utveckling endast kan ske inom ett säkert manöverutrymme för en stabil och motståndskraftig planet. Om unionen ska visa prov på globalt ledarskap när det gäller att få till stånd hållbara omställningar måste den uppnå målen för hållbar utveckling och ge tredjeländer stöd att uppnå dem.

Ändringsförslag  14

 

Förslag till beslut

Skäl 9

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(9) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör påskynda övergången till en regenerativ ekonomi som ger tillbaka mer till planeten än vad den tar. En regenerativ tillväxtmodell erkänner att välfärden och välståndet i våra samhällen är beroende av ett stabilt klimat, en sund miljö och välmående ekosystem, som ger våra ekonomier ett säkert manöverutrymme. I takt med att den globala befolkningen och efterfrågan på naturresurser fortsätter att växa bör den ekonomiska aktiviteten utvecklas på ett sätt som inte skadar, utan tvärtom vänder klimatförändringarna och miljöförstöringen, minimerar föroreningarna och leder till att naturkapitalet bevaras och berikas, och därigenom säkerställer en riklig mängd av förnybara och icke-förnybara resurser. Genom kontinuerlig innovation, anpassning till nya utmaningar och gemensamt skapande stärker den regenerativa ekonomin motståndskraften och skyddar nuvarande och framtida generationers välbefinnande.

(9) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör påskynda övergången till en regenerativ tillväxtmodell som ger tillbaka mer till planeten än vad den tar med avseende på en hållbar välfärdsekonomi som möjliggör systemförändring, erkänner att välfärden och välståndet i våra samhällen är beroende av ett stabilt klimat, en sund miljö och välmående ekosystem, och erbjuder ett säkert manöverutrymme inom planetens gränser. I takt med att den globala befolkningen och efterfrågan på naturresurser fortsätter att växa bör den ekonomiska aktiviteten utvecklas på ett hållbart sätt som inte skadar, utan tvärtom vänder klimatförändringarna, skyddar och bevarar ekosystemen och den biologiska mångfalden och samtidigt stoppar och vänder förlusten av dem, förebygger miljöförstöring, skyddar hälsa och välbefinnande mot negativa miljöeffekter, förebygger och minimerar föroreningar och leder till att naturresurserna och den biologiska mångfalden bevaras och berikas, och därigenom säkerställer en riklig mängd av förnybara och icke-förnybara resurser. Genom kontinuerlig forskning och innovation, omläggning av produktions- och konsumtionsmönster, och anpassning till nya utmaningar och gemensamt skapande stärker den regenerativa och hållbara välfärdsekonomin motståndskraften, skapar en bättre natur och skyddar nuvarande och framtida generationers välbefinnande och deras rätt till en sund miljö.

Ändringsförslag  15

 

Förslag till beslut

Skäl 9a (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(9a) Enligt OECD är argumenten för att mäta ekonomiska resultat och samhälleliga framsteg ”bortom BNP” väletablerade, och att betrakta BNP som en enda kompass ger inte beslutsfattarna en tillräckligt exakt bild av hur ekonomin presterar för medborgarna eller av tillväxtens långsiktiga effekter på hållbarhet1a. För att unionen ska kunna utveckla ett mer holistiskt synsätt på den ekonomiska politiken, i linje med målen för hållbar utveckling, Parisavtalet och FN:s konvention om biologisk mångfald, fastställs i det åttonde miljöhandlingsprogrammet kravet på att det ska utarbetas en omfattande uppsättning indikatorer ”bortom BNP”, i enlighet med det sjunde miljöhandlingsprogrammet, för att mäta framstegen mot en hållbar välfärdsekonomi och vägleda och ligga till grund för framtida beslutsfattande.

 

__________________

 

1a Arbetsdokument nr. 102 av den 18 september 2019 från direktoratet för statistik och data, ”The Economy of Well-being – Creating opportunities for people’s well-being and economic growth”.

Ändringsförslag  16

 

Förslag till beslut

Skäl 9b (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(9b) Genomförandet av en effektiv global ram för biologisk mångfald efter 2020 kommer att vara beroende av att man minskar de finansiella flöden som skadar den biologiska mångfalden, men trots detta är, enligt en rapport från OECD, regeringarnas årliga utgifter på sådant som kan skada den biologiska mångfalden fem till sex gånger större än de årliga globala utgifterna för den biologisk mångfalden1a. Aichimålen för biologisk mångfald innehöll en skyldighet att senast 2020 avskaffa, fasa ut eller reformera subventioner som är skadliga för den biologiska mångfalden, och att utan dröjsmål fasa ut miljöskadliga subventioner på unions- och medlemsstatsnivå var också en skyldighet enligt det sjunde miljöhandlingsprogrammet. För att unionen ska kunna uppnå det åttonde miljöhandlingsprogrammets prioriterade mål, inbegripet klimatneutralitet senast 2050, kommer det att bli nödvändigt att fasa ut alla miljöskadliga subventioner, inbegripet subventioner för fossila bränslen. Alla direkta och indirekta subventioner, även i form av skattebefrielser, bör inkluderas. En mekanism som gör det möjligt för medlemsstaterna att rapportera om utfasningen av andra miljöskadliga subventioner än subventioner för fossila bränslen bör också tas fram. Utfasningen av alla miljöskadliga subventioner bör följa principen om en rättvis omställning och åtföljas av åtgärder för att förebygga eller mildra eventuella negativa socioekonomiska konsekvenser på unionsnivå samt nationell, regional och lokal nivå, samtidigt som man säkerställer att ingen hamnar på efterkälken.

 

__________________

 

1a OECD:s slutrapport från april 2020 ”A Comprehensive Overview of Global Biodiversity Finance”.

Ändringsförslag  17

 

Förslag till beslut

Skäl 9c (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(9c) En av prioriteringarna i den europeiska strategin för miljöräkenskaper 2019–2023 är att utvidga förteckningen över områden som omfattas av de europeiska miljöräkenskaperna. Ett av de områden som håller på att utvecklas är ”subventioner eller stödåtgärder som kan skada miljön”. Genom sitt arbete med en förberedande åtgärd kommer kommissionen att tillhandahålla berörda parter en verktygslåda för att hjälpa dem att kartlägga miljöskadliga subventioner och sedan lägga fram ett evidensbaserat argument för att de ska reformeras eller avskaffas genom att identifiera de sociala, ekonomiska och miljömässiga konsekvenserna av att fasa ut dem.

Ändringsförslag  18

 

Förslag till beslut

Skäl 9d (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(9d) Marina och kustnära ekosystem, såsom mangroveskog, korallrev, saltträsk och sjögräsängar, förstörs och påverkas negativt genom processer såsom eutrofiering och försurning, vilket påverkar den biologiska mångfald de upprätthåller och de ekosystemtjänster och ekosystemfunktioner de tillhandahåller samt deras förmåga att fungera som kolsänkor. Det krävs brådskande åtgärder för att skydda och återställa dessa marina och kustnära ekosystem, inbegripet havsbottnen, och att erkänna havet som en global gemensam resurs skulle kunna bidra till att öka medvetenheten, förbättra kunskapen om haven och uppmuntra till insatser och antagande av effektiva åtgärder från alla nivåer och aktörer i samhället.

Ändringsförslag  19

 

Förslag till beslut

Skäl 10

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(10) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör fastställa tematiska prioriterade mål på områdena klimatneutralitet, anpassning till klimatförändringar, skydd och återställande av biologisk mångfald, cirkulär ekonomi, nollföroreningsambition och minskning av miljöbelastningen från produktion och konsumtion. Det bör dessutom fastställa de nödvändiga villkoren för att uppnå de långsiktiga och tematiska prioriterade målen för alla berörda aktörer.

(10) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör fastställa tematiska prioriterade mål på områdena begränsning av och anpassning till klimatförändringar, skydd och återställande av den biologiska mångfalden på land och i havet, en giftfri cirkulär ekonomi, en miljö utan föroreningar och minimering av miljöbelastningen från produktion och konsumtion inom alla sektorer av ekonomin. Dessa tematiska prioriterade mål, som tar upp både orsakerna till och effekterna av miljöskador, är tätt sammankopplade och därför krävs ett systemtänk för att uppnå dem. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör dessutom dels fastställa de nödvändiga villkoren för att, på ett sammanhängande sätt, uppnå de långsiktiga och tematiska prioriterade målen för alla berörda aktörer, dels samordna de nödvändiga åtgärderna för att åstadkomma dessa villkor.

Ändringsförslag  20

 

Förslag till beslut

Skäl 10a (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(10a) Begreppet ekosystemansats fastställs inom ramen för FN:s konvention om biologisk mångfald som en strategi för integrerad förvaltning av mark- och vattenresurser och levande resurser, som främjar bevarande och hållbar användning på ett rättvist sätt för att bidra till att uppnå balans mellan bevarande, hållbart nyttjande och fördelning av nyttan med avseende på biologisk mångfald – konventionens tre mål.

Ändringsförslag  21

 

Förslag till beslut

Skäl 10b (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(10b) Enligt Europeiska miljöbyrån är naturbaserade lösningar för anpassning till klimatförändringar och katastrofriskreducering åtgärder som arbetar med och förbättrar naturen för att återställa och skydda ekosystem och för att hjälpa samhället att anpassa sig till klimatförändringarnas effekter och bromsa den fortsatta uppvärmningen, samtidigt som de ger flera ytterligare fördelar1a. Även om naturbaserade lösningar kan ge ekonomiska fördelar bör det erkännas att dessa kan förverkligas först på längre sikt. Naturbaserade lösningar bör respektera vissa kriterier för att säkerställa att deras genomförande är förenligt med, och inte undergräver, det åttonde miljöhandlingsprogrammets prioriterade mål. Om naturbaserade lösningar finansieras genom mekanismer för kompensation för biologisk mångfald bör dessa mekanismer dessutom strikt följa en begränsningshierarki som bland annat säkerställer att kompensationer endast används som en sista utväg.

 

__________________

 

1a Europeiska miljöbyråns rapport nr 1/2021 ”Nature-based solutions in Europe: Policy, knowledge and practice for climate change adaptation and disaster risk reduction”.

Ändringsförslag  22

 

Förslag till beslut

Skäl 11

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(11) Miljöpolitiken är i hög grad decentraliserad, och åtgärder för att uppnå de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör vidtas på olika förvaltningsnivåer, dvs. på europeisk, nationell, regional och lokal nivå, med en gemensam strategi för flernivåstyrning. Den integrerade strategin för att utarbeta och genomföra politik bör stärkas i syfte att maximera synergieffekterna mellan ekonomiska, miljömässiga och sociala mål, samtidigt som särskild uppmärksamhet fästs vid potentiella kompromisser och utsatta gruppers behov. Dessutom är det viktigt att det sker ett öppet samarbete med icke-statliga aktörer för att det åttonde miljöhandlingsprogrammet ska bli en framgång och de prioriterade målen ska kunna nås.

(11) Miljöpolitiken är i hög grad decentraliserad, och åtgärder för att uppnå de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör vidtas på olika förvaltningsnivåer, dvs. på europeisk, nationell, regional och lokal nivå, med en gemensam strategi för flernivåstyrning. Effektiv övervakning, genomförande, verkställande och ansvarsskyldighet är viktigt, och en effektiv styrning behövs för att säkerställa en konsekvent politik. Den integrerade strategin för att utarbeta och genomföra politik bör stärkas i syfte att maximera synergieffekterna mellan miljömässiga, sociala och ekonomiska mål genom att systematiskt utvärdera de potentiella kompromisserna mellan dem, liksom att systematiskt utvärdera utsatta och marginaliserade gruppers behov. Denna integrerade strategi bör tillgodose de särskilda behoven i alla regioner, både i städer och på landsbygd och i de yttersta randområdena. Dessutom är det viktigt med tillgång till miljöinformation, allmänhetens deltagande i beslutsfattande i miljöfrågor och tillgång till rättvis prövning, i linje med Århuskonventionen, liksom ett öppet samarbete med och mellan myndigheter på alla beslutsnivåer, icke-statliga aktörer och den breda allmänheten för att det åttonde miljöhandlingsprogrammet ska bli en framgång och de prioriterade målen ska kunna nås.

Ändringsförslag  23

 

Förslag till beslut

Skäl 11a (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(11a) Konsekvensbedömningar som görs inom ramen för det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör ta hänsyn till alla omedelbara och långsiktiga effekter på miljön och klimatet, inbegripet deras kumulativa effekter, samt kostnaderna för att vidta åtgärder och för att inte vidta åtgärder, och verktyg kommer att behöva tas fram för detta ändamål. Dessa konsekvensbedömningar bör bygga på ett brett och öppet samråd, och inom åtta veckor efter det att ett offentligt samråd avslutats bör kommissionen systematiskt lägga fram detaljerad återkoppling om gensvaret från samråden med berörda parter och göra åtskillnad mellan bidrag från olika typer av berörda parter. Dessutom bör konsekvensbedömningar offentliggöras omedelbart efter det att de slutförts, så att berörda parter, mot bakgrund av domstolens dom av den 4 september 2018 i mål C-57/16 P1a, kan kontrollera dem, vara tillräckligt detaljerade och inkludera all information som använts som underlag för deras slutsatser, inbegripet socioekonomiska konsekvenser.

 

__________________

 

Domstolens dom av den 4 september 2018 i mål C-57/16 P, ClientEarth mot kommissionen, ECLI:EU:C:2018:660.

Ändringsförslag  24

 

Förslag till beslut

Skäl 11b (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(11b) Arbetet med att uppnå unionens miljö- och klimatmål måste utföras i samband och överensstämmelse med genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter.

Ändringsförslag  25

 

Förslag till beslut

Skäl 11c (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(11c) FN:s miljöprogram och OECD:s globala miljöforum har framhållit att miljöförändringar har könsspecifika konsekvenser. Könsdifferentierade roller leder också till att utsattheten bland kvinnor och män inför klimatförändringars effekter skiljer sig åt, och klimatförändringarnas konsekvenser förvärrar den bristande jämställdheten. Därför måste man anlägga ett könsperspektiv på de åtgärder och mål som rör uppnåendet av de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet, bland annat i form av könsspecifika konsekvensbedömningar av planerade åtgärder och ett fokus på jämställdhetsintegrering och jämställdhetsorienterade åtgärder, för att bidra till att säkerställa att klyftan mellan könen inte blir bestående. I det åttonde miljöhandlingsprogrammet konstateras att jämställdhet är en förutsättning för hållbar utveckling och när det gäller att åstadkomma bäst resultat vid hantering av klimat- och miljöutmaningar.

Ändringsförslag  26

 

Förslag till beslut

Skäl 12

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(12) Ökat samarbete med partnerländer, god internationell miljöförvaltning samt synergier mellan intern och extern unionspolitik är avgörande för att unionens miljö- och klimatmål ska kunna nås.

(12) Ökat samarbete och grön diplomati med tredjeländer, inklusive utvecklingsländer, och stöd till god internationell miljöförvaltning, inklusive främjande av tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsfattande och tillgång till rättvis prövning i miljöfrågor, är avgörande för att målen för hållbar utveckling samt unionens miljö- och klimatmål ska kunna uppnås. Att säkerställa synergier och konsekvens mellan intern och extern unionspolitik, inklusive handelspolitik och handelsavtal, och att följa en konsekvent politik för hållbar utveckling är också viktigt.

Ändringsförslag  27

 

Förslag till beslut

Skäl 13

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(13) Europeiska kommissionen bör bedöma unionens och medlemsstaternas framsteg när det gäller att uppnå de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet i samband med övergången till större hållbarhet, välbefinnande och motståndskraft. Detta ligger i linje med uppmaningarna från rådet27 och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén28 om att mäta ekonomiska resultat och samhälleliga framsteg ”bortom BNP” och gå mot att använda välfärden som en kompass för politiska insatser, vilket också stöds av OECD29.

(13) Europeiska kommissionen bör bedöma unionens och medlemsstaternas framsteg när det gäller att uppnå de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet i samband med en rättvis och inkluderande omställning till hållbarhet, välbefinnande och motståndskraft inom planetens gränser. Detta ligger i linje med uppmaningarna från rådet27 och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén28 om att mäta ekonomiska resultat och samhälleliga framsteg ”bortom BNP” och gå mot att använda välfärden som en kompass för politiska insatser, vilket också stöds av OECD29.

__________________

__________________

27 Se t.ex. https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-10414-2019-INIT/en/pdf

27 Se t.ex. https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-10414-2019-INIT/en/pdf

28 https://www.eesc.europa.eu/en/our-work/opinions-information-reports/opinions/reflection-paper-towards-sustainable-europe-2030.

28 https://www.eesc.europa.eu/en/our-work/opinions-information-reports/opinions/reflection-paper-towards-sustainable-europe-2030.

29 Se t.ex. OECD:s ram för välfärd (OECD Well-being Framework), OECD:s ram för politiska åtgärder för tillväxt för alla (OECD Framework for Policy Action on Inclusive Growth), initiativet för ett bättre liv (Better Life Initiative) och initiativet avseende nya strategier för ekonomiska utmaningar (New Approaches to Economic Challenges Initiative).

29 Se t.ex. OECD:s ram för välfärd (OECD Well-being Framework), OECD:s ram för politiska åtgärder för tillväxt för alla (OECD Framework for Policy Action on Inclusive Growth), initiativet för ett bättre liv (Better Life Initiative) och initiativet avseende nya strategier för ekonomiska utmaningar (New Approaches to Economic Challenges Initiative).

Ändringsförslag  28

 

Förslag till beslut

Skäl 14

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(14) Bedömningen av framstegen mot de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör återspegla den senaste utvecklingen när det gäller tillgången till och relevansen hos data och indikatorer. Den bör vara förenlig med och inte påverka tillämpningen av övervaknings- eller styrningsverktyg som omfattar mer specifika miljö- och klimatpolitiska aspekter, särskilt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1999/2018 , granskningen av genomförandet av miljöpolitiken eller övervakningsverktyg som rör cirkulär ekonomi, nollutsläpp, biologisk mångfald, luft, vatten, mark, avfall eller annan miljöpolitik. Tillsammans med andra verktyg som används inom ramen för den europeiska planeringsterminen, Eurostats övervakning av målen för hållbar utveckling och kommissionens strategiska framsynsrapport31 skulle den ingå i en konsekvent, internt sammanhängande uppsättning övervaknings- och styrningsverktyg.

(14) Bedömningen av framstegen mot de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör återspegla den senaste utvecklingen när det gäller tillgången till och relevansen hos data och indikatorer, och bör bygga på metoder av typen ”avstånd till mål” som är robusta, övergripande och transparenta. Den bör vara förenlig med och inte påverka tillämpningen av övervaknings- eller styrningsverktyg som omfattar mer specifika miljö- och klimatpolitiska aspekter, särskilt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1999/201830, granskningen av genomförandet av miljöpolitiken eller övervakningsverktyg som rör en giftfri cirkulär ekonomi, nollutsläpp, biologisk mångfald, luft, vatten, mark, avfall eller annan miljö- och industripolitik. Tillsammans med verktyg som används inom ramen för den europeiska planeringsterminen, Eurostats övervakning av målen för hållbar utveckling och kommissionens strategiska framsynsrapport31, bör bedömningen av framstegen i riktning mot uppnåendet av de prioriterade målen för det åttonde europeiska miljöhandlingsprogrammet ingå i en större konsekvent och internt sammanhängande uppsättning övervaknings- och styrningsverktyg, som omfattar inte bara miljöfaktorer utan också sociala och ekonomiska faktorer.

__________________

__________________

30 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 av den 11 december 2018 om styrningen av energiunionen och av klimatåtgärder samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 663/2009 och (EG) nr 715/2009, Europaparlamentets och rådets direktiv 94/22/EG, 98/70/EG, 2009/31/EG, 2009/73/EG, 2010/31/EU, 2012/27/EU och 2013/30/EU samt rådets direktiv 2009/119/EG och (EU) 2015/652 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 328, 21.12.2018, s. 1).

30 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 av den 11 december 2018 om styrningen av energiunionen och av klimatåtgärder samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 663/2009 och (EG) nr 715/2009, Europaparlamentets och rådets direktiv 94/22/EG, 98/70/EG, 2009/31/EG, 2009/73/EG, 2010/31/EU, 2012/27/EU och 2013/30/EU samt rådets direktiv 2009/119/EG och (EU) 2015/652 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 328, 21.12.2018, s. 1).

31 COM/2020/493 final.

31 COM/2020/493 final.

Ändringsförslag  29

 

Förslag till beslut

Skäl 14a (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(14a) Det är viktigt att vidareutveckla den vetenskapliga kunskapsbasen om planetens gränser och miljöavtryck, även i förhållande till relevanta uppsättningar av indikatorer, med tanke på det åttonde miljöhandlingsprogrammets prioriterade mål, särskilt dess långsiktiga prioriterade mål.

Ändringsförslag  30

 

Förslag till beslut

Skäl 15

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(15) Kommissionen, Europeiska miljöbyrån och andra relevanta organ bör få tillgång till och vidareutnyttja de uppgifter och indikatorer som tillhandahålls av medlemsstaterna i enlighet med tillämpliga unionsrättsakter. Dessutom bör andra datakällor användas, såsom satellitdata och behandlad information från det europeiska jordövervakningsprogrammet (Copernicus), det europeiska informationssystemet för skogsbränder och det europeiska varningssystemet för översvämningar, eller dataplattformar såsom det europeiska nätverket för marina observationer och datainsamling eller informationsplattformen för kemikalieövervakning. Tillämpningen av moderna digitala verktyg och artificiell intelligens gör det möjligt att hantera och analysera uppgifterna på ett effektivt sätt och därigenom minska den administrativa bördan och samtidigt öka aktualiteten och kvaliteten.

(15) Det behövs robusta och meningsfulla uppgifter och indikatorer för att övervaka framstegen mot uppnåendet av det åttonde miljöhandlingsprogrammets prioriterade mål. Kommissionen, Europeiska miljöbyrån och andra relevanta organ bör få tillgång till, vidareutnyttja och bygga vidare på de uppgifter och indikatorer som tillhandahålls av medlemsstaterna i enlighet med tillämpliga unionsrättsakter. Dessutom bör andra datakällor användas, såsom satellitdata och behandlad information från unionens jordobservations- och jordövervakningsprogram (Copernicus), det europeiska informationssystemet för skogsbränder, informationssystemet för biologisk mångfald, systemet för identifiering av jordbruksskiften och det europeiska varningssystemet för översvämningar, eller dataplattformar såsom det europeiska nätverket för marina observationer och datainsamling eller informationsplattformen för kemikalieövervakning. Tillämpningen av moderna digitala verktyg och artificiell intelligens gör det möjligt att hantera och analysera uppgifterna på ett effektivt sätt och därigenom minska den administrativa bördan och samtidigt öka aktualiteten och kvaliteten.

Ändringsförslag  31

Förslag till beslut

Skäl 17

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(17) För att nå de prioriterade målen för det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör miljöbyrån och kemikaliemyndigheten ha tillräcklig kapacitet och tillräckliga resurser för att säkerställa en sund, tillgänglig och transparent kunskaps- och evidensbas till stöd för genomförandet av de strategiska prioriteringarna i den europeiska gröna given och bedömningen av framstegen inom ramen för programmet.

(17) För att nå de prioriterade målen för det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör miljöbyrån och kemikaliemyndigheten ha tillräcklig kapacitet och tillräckliga resurser för att säkerställa en sund, tillgänglig och transparent kunskaps- och evidensbas till stöd för genomförandet av de strategiska prioriteringarna i den europeiska gröna given och bedömningen av framstegen inom ramen för programmet. I förekommande fall bör även andra organ och byråer delta och bidra till genomförandet av dessa strategiska prioriteringar och till bedömningen av framstegen inom ramen för det åttonde miljöhandlingsprogrammet.

Ändringsförslag  32

 

Förslag till beslut

Skäl 17a (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(17a) Senast den 31 mars 2024 bör kommissionen göra en halvtidsutvärdering för att bedöma framstegen med det åttonde miljöhandlingsprogrammet och ge underlag till den tillträdande kommissionens prioriteringar. Mot bakgrund av de framsteg som beskrivits i halvtidsutvärderingen bör den tillträdande kommissionen efter valet till Europaparlamentet 2024, inom de första 100 dagarna av sin mandatperiod, lägga fram en rapport där den anger för vilka miljö- och klimatprioriteringar den planerar att vidta åtgärder under sin mandatperiod och hur åtgärderna ska säkerställa ett fullständigt uppnående av det åttonde miljöhandlingsprogrammets prioriterade mål.

Ändringsförslag  33

 

Förslag till beslut

Skäl 18

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(18) För att ta hänsyn till föränderliga politiska mål och de framsteg som gjorts bör kommissionen utvärdera det åttonde miljöhandlingsprogrammet år 2029.

(18) För att ta hänsyn till föränderliga politiska mål och de framsteg som gjorts bör kommissionen utvärdera det åttonde miljöhandlingsprogrammet år 2029. Kommissionen bör lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet med resultaten av utvärderingen, vid behov åtföljd av ett lagstiftningsförslag om nästa miljöhandlingsprogram. Detta lagstiftningsförslag bör läggas fram i god tid för att det inte ska uppstå något tidsglapp mellan det åttonde och det nionde miljöhandlingsprogrammet.

Ändringsförslag  34

Förslag till beslut

Skäl 18a (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(18a) I enlighet med artikel 191 i EUF-fördraget ska unionens miljöpolitik syfta till en hög skyddsnivå med beaktande av de olika förutsättningar som råder inom unionens olika regioner och ska bygga på försiktighetsprincipen och principerna att förebyggande åtgärder bör vidtas, att miljöförstöring företrädesvis bör hejdas vid källan och att förorenaren betalar.

Ändringsförslag  35

 

Förslag till beslut

Artikel 1 – punkt 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Genom detta beslut fastställs ett allmänt handlingsprogram på miljöområdet för perioden fram till och med den 31 december 2030 (nedan kallat det åttonde miljöhandlingsprogrammet). Beslutet anger de prioriterade målen, de nödvändiga villkoren för att uppnå dem och en ram för att mäta om unionen och dess medlemsstater är på god väg att uppnå dessa prioriterade mål.

1. Genom detta beslut fastställs ett allmänt handlingsprogram på miljöområdet för perioden fram till och med den 31 december 2030 (det åttonde miljöhandlingsprogrammet). Beslutet anger de prioriterade målen och de nödvändiga villkoren samt de åtgärder som krävs för att uppnå de nödvändiga villkoren. Det anger en övervakningsram för att mäta och utvärdera unionens och dess medlemsstaters framsteg med att uppnå de prioriterade målen. Det fastställer också en styrningsmekanism för att säkerställa att de prioriterade målen uppnås helt och hållet.

Ändringsförslag  36

 

Förslag till beslut

Artikel 1 – punkt 2

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet syftar till att påskynda omställningen till en klimatneutral, resurseffektiv, ren och cirkulär ekonomi på ett rättvist och inkluderande sätt, och stöder miljö- och klimatmålen i den europeiska gröna given och dess initiativ.

2. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet syftar dels till att påskynda omställningen till en klimatneutral, hållbar, giftfri, resurseffektiv, motståndskraftig och konkurrenskraftig cirkulär ekonomi baserad på förnybar energi, på ett rättvist, jämlikt och inkluderande sätt, dels till att skydda, återställa och förbättra miljöns kvalitet, inklusive i luft, vatten och mark, samt skydda och återställa den biologiska mångfalden och ekosystemen. Programmet bygger vidare på och främjar uppnåendet av målen i den europeiska gröna given och dess initiativ.

Ändringsförslag  37

 

Förslag till beslut

Artikel 1 – punkt 3

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet utgör grunden för att uppnå de miljö- och klimatmål som fastställs i FN:s Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling, och dess övervakningsram utgör miljö- och klimatdelen av EU:s insatser för att mäta framstegen mot ökad hållbarhet, inbegripet klimatneutralitet och resurseffektivitet, välbefinnande och motståndskraft.

3. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet utgör grunden för att uppnå de miljö- och klimatmål som fastställs i FN:s Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling, liksom de mål som eftersträvas genom relevanta multilaterala miljö- och klimatavtal, och dess övervakningsram bidrar till miljö- och klimatdelen av unionens insatser för att mäta framstegen mot hållbarhet, välbefinnande och motståndskraft.

Ändringsförslag  38

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet har det långsiktiga prioriterade målet för 2050 att medborgarna ska leva gott inom planetens gränser i en regenerativ ekonomi där inget slösas bort, inga nettoutsläpp av växthusgaser produceras och ekonomisk tillväxt frikopplas från resursanvändning och miljöförstöring. En sund miljö är grunden för medborgarnas välbefinnande och säkerställer att den biologiska mångfalden blomstrar och naturkapitalet skyddas, återställs och värdesätts på sätt som ökar motståndskraften mot klimatförändringar och andra miljörisker. Unionen anger takten när det gäller att säkerställa välståndet för nuvarande och kommande generationer globalt.

1. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet ska ha det långsiktiga prioriterade målet att människor så snart som möjligt och allra senast 2050 ska leva gott inom planetens gränser i en hållbar välfärdsekonomi där inget slösas bort, tillväxten är regenerativ och klimatneutralitet har uppnåtts och ojämlikhet minimerats. En sund miljö är grunden för alla människors välbefinnande och hälsa, säkerställer att den biologiska mångfalden och ekosystemen blomstrar och att naturen skyddas och återställs, vilket leder till ökad motståndskraft mot klimatförändringar, naturkatastrofer och andra miljörisker. Unionen anger takten när det gäller att säkerställa välståndet för nuvarande och kommande generationer globalt, i linje med generationsöverskridande ömsesidigt ansvar.

Ändringsförslag  39

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – inledningen

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet har följande sex tematiska prioriterade mål:

2. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet ska ha följande sex sammankopplade tematiska prioriterade mål, som ska ha uppnåtts allra senast 2030:

Ändringsförslag  40

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – led a

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(a) Oåterkalleligt och gradvis minska växthusgasutsläppen och förbättrade upptag genom naturliga och andra sänkor i unionen för att uppnå 2030 års mål för minskning av växthusgasutsläppen och uppnå klimatneutralitet senast 2050 i enlighet med förordning (EU).../...32.

(a) Snabbt och förutsägbart minska växthusgasutsläppen och samtidigt förbättra upptag genom naturliga och andra sänkor i unionen, för att uppnå 2030 års mål för minskning av växthusgasutsläppen i enlighet med förordning (EU) 2021/...32, i linje med dess klimat- och miljömål och samtidigt säkerställa en rättvis omställning där ingen hamnar på efterkälken.

__________________

__________________

32 COM/2020/80 final.

32 COM/2020/80 final.

Ändringsförslag  41

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – led b

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) Göra fortsatta framsteg när det gäller att förbättra anpassningsförmågan, bygga upp motståndskraften och minska sårbarheten för klimatförändringar.

(b) Göra fortsatta framsteg när det gäller att förbättra och integrera anpassningsförmågan, inbegripet på grundval av ekosystemansatser, bygga upp motståndskraften och anpassningen och minska sårbarheten för klimatförändringar i miljön och samhället och inom alla sektorer av ekonomin, samtidigt som man förbättrar förebyggandet av, och beredskapen för, naturkatastrofer.

Ändringsförslag  42

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – led c

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(c) Göra framsteg mot en regenerativ tillväxtmodell som ger tillbaka mer till planeten än den tar ifrån den, frikopplar ekonomisk tillväxt från resursanvändning och miljöförstöring och påskyndar övergången till en cirkulär ekonomi.

(c) Göra framsteg mot en hållbar välfärdsekonomi som ger tillbaka mer till planeten än den tar ifrån den, och säkerställa omställningen till en giftfri cirkulär ekonomi där tillväxten är regenerativ och resurser används effektivt i linje med avfallshierarkin.

Ändringsförslag  43

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – led d

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(d) Eftersträva en nollföroreningsstrategi för en giftfri miljö, inbegripet för luft, vatten och mark samt skydd för medborgarnas hälsa och välbefinnande mot miljörelaterade risker och konsekvenser.

(d) Eftersträva nollföroreningar i syfte att uppnå en giftfri miljö i luft, vatten och mark, inklusive ljus- och bullerföroreningar, samt skydd för människors, djurs och ekosystems hälsa och välbefinnande mot miljörelaterade risker och konsekvenser, bland annat genom att tillämpa och främja One Health-modellen.

Ändringsförslag  44

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – led e

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(e) Skydda, bevara och återställa den biologiska mångfalden och stärka naturkapitalet, särskilt luft, vatten, mark och skog, sötvatten, våtmarker och marina ekosystem.

(e) Skydda, bevara och återställa den biologiska mångfalden, inbegripet genom att stoppa och vända förlusten av den både i och utanför skyddade områden, och förbättra miljöns hälsa, särskilt i luft, vatten och mark, samt ta itu med förstöringen av marina och terrestra ekosystem, i synnerhet genom att genomföra de mål som anges i EU:s strategi för biologisk mångfald för 2030 samt dem som fastställs i den relevanta unionslagstiftningen.

Ändringsförslag  45

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – led f

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(f) Främja miljömässig hållbarhet och minska viktiga miljö- och klimatpåfrestningar i samband med produktion och konsumtion, särskilt på områdena energi, industriell utveckling, byggnader och infrastruktur, rörlighet och livsmedelssystem.

(f) Säkerställa miljömässig hållbarhet och avsevärt minska viktiga miljö- och klimatpåfrestningar i samband med unionens produktions- och konsumtionsavtryck, inklusive den globala avskogning som drivs av unionen, särskilt på områdena energi, industriell utveckling, byggnader och infrastruktur, rörlighet, turism, internationell handel och livsmedelskedjor, inklusive jordbruk, fiske och vattenbruk, samtidigt som man internaliserar de externa klimat- och miljöeffekterna.

Ändringsförslag  46

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2a (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. De tematiska prioriterade målen i punkt 2 ska förstås som att de omfattar de mål, delmål och åtgärder som anges i den europeiska gröna givens strategier och initiativ samt de mål i unionslagstiftningen som bidrar till uppnåendet av dessa tematiska prioriterade mål. Dessa mål, delmål och åtgärder ska beaktas vid utarbetandet av övervakningsramen för bedömning av framstegen mot de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet.

Ändringsförslag  47

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – rubriken

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Nödvändiga villkor för att uppnå de prioriterade målen för detta program

Nödvändiga villkor för att uppnå de prioriterade målen för detta program och de åtgärder som krävs för att genomföra dessa nödvändiga villkor

Ändringsförslag  48

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led a

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(a) Säkerställer ett ändamålsenligt och effektivt genomförande av unionslagstiftningen om miljö och klimat och strävar efter spetskompetens när det gäller miljöprestanda på unionsnivå och nationell, regional och lokal nivå, bland annat genom att tillhandahålla lämplig kapacitet för administration och regelefterlevnad, i enlighet med den regelbundna granskningen av genomförandet av miljöpolitiken, samt intensifierar insatserna mot miljöbrott.

(a) Säkerställer ett ändamålsenligt, snabbt och fullständigt genomförande av unionslagstiftningen om miljö och klimat och strävar efter spetskompetens när det gäller miljöprestanda på unionsnivå och nationell, regional och lokal nivå, bland annat genom att tillhandahålla ytterligare och tillräcklig kapacitet för administration och regelefterlevnad, i enlighet med den regelbundna granskningen av genomförandet av miljöpolitiken.

Ändringsförslag  49

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led aa (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(aa) Förbättrar riktlinjer och rekommendationer, och säkerställer effektiva, avskräckande och proportionella sanktioner, också i form av böter, för att minska risken för att miljölagstiftningen inte efterlevs, inbegripet i samband med olaglig handel med vilda djur och växter, avfallsbrottslighet och olaglig avverkning, samt ökar åtgärder inom miljöansvar och insatser mot bristande efterlevnad och förstärker samarbetet mellan åklagarmyndigheter och andra rättsvårdande myndigheter på området för, och rättstillämpningen mot, miljöbrott enligt vad som fastställs i den relevanta unionslagstiftningen, såsom Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/99/EG1a, och i Förenta nationernas konvention mot gränsöverskridande organiserad brottslighet och Förenta nationernas konvention mot korruption.

 

__________________

 

1a Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/99/EG av den 19 november 2008 om skydd för miljön genom straffrättsliga bestämmelser (EUT L 328, 6.12.2008, s. 28).

Ändringsförslag  50

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led ab (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ab) Prioriterar att unionens miljölagstiftning verkställs om genomförandet av den är bristfälligt, varvid överträdelseförfaranden snabbt och systematiskt ska följas upp, bland annat genom säkerställande av att det anslås tillräckliga ekonomiska och personella resurser både på unionsnivå och på medlemsstatsnivå för detta ändamål.

Ändringsförslag  51

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 integrera de prioriterade mål som anges i artikel 2 i alla relevanta strategier, lagstiftningsinitiativ och andra initiativ, program, investeringar och projekt på unionsnivå samt nationell, regional och lokal nivå att dessa och deras genomförande inte skadar något av de prioriterade mål som anges i artikel 2,

 integrera de prioriterade mål som anges i artikel 2 samt målen för hållbar utveckling i alla relevanta strategier, lagstiftningsinitiativ och andra initiativ, program, investeringar och projekt på unionsnivå samt nationell, regional och lokal nivå, liksom i relevanta internationella avtal som unionen ingår, i syfte att säkerställa att alla strategier, lagstiftningsinitiativ och andra initiativ samt program, investeringar, projekt och avtal och deras genomförande, i förekommande fall, bidrar till de prioriterade mål som anges i artikel 2.1 och 2.2, och inte orsakar skada, inklusive i linje med artikel 17 i taxonomiförordningen,

Ändringsförslag  52

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 3

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 ägna särskild uppmärksamhet åt synergier och potentiella kompromisser mellan ekonomiska, miljömässiga och sociala mål för att säkerställa att medborgarnas behov av livsmedel, bostäder och rörlighet tillgodoses på ett hållbart sätt som inte lämnar någon på efterkälken, och

 systematiskt och övergripande utvärdera synergier och potentiella kompromisser mellan miljömässiga, sociala och ekonomiska mål för alla initiativ för att säkerställa människors välbefinnande – i synnerhet deras rätt till, och behov av, en sund miljö, och vatten, livsmedel, bostäder, energi, hälso- och sjukvård och rörlighet som är tillgängliga, av god kvalitet och till ett överkomligt pris – på ett hållbart sätt som inte lämnar någon på efterkälken, och

Ändringsförslag  53

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 3a (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 anta en strategi för att ”tänka hållbarhet först” i riktlinjerna och verktygslådan för bättre lagstiftning, bland annat genom att integrera och tillämpa principen om att ”inte orsaka betydande skada” i enlighet med artikel 17 i taxonomiförordningen,

Ändringsförslag  54

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 3b (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 säkerställa att unionens åtgärder och politik, inbegripet sektorsspecifik lagstiftning, unionens yttre åtgärder och unionens budget, samt de nationella eller regionala planer för genomförandet av unionslagstiftningen som medlemsstaterna lämnat in till kommissionen, är förenliga med de prioriterade målen i artikel 2.1 och 2.2,

Ändringsförslag  55

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 4

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 regelbundet utvärdera befintlig politik och utarbeta konsekvensbedömningar för nya initiativ som bygger på omfattande samråd enligt förfaranden som är ansvarsfulla, inkluderande, informerade och enkla att genomföra och som tar vederbörlig hänsyn till förväntade effekter på miljö och klimat.

 regelbundet utvärdera befintlig politik och utarbeta övergripande konsekvensbedömningar för nya initiativ som bygger på omfattande och insynsvänliga samråd enligt förfaranden som är ansvarsfulla, inkluderande, informerade och enkla att genomföra och som tar hänsyn till alla omedelbara och långsiktiga effekter på miljön och klimatet, inbegripet deras kumulativa effekter, samt kostnaderna för att vidta åtgärder och för att inte vidta åtgärder.

Ändringsförslag  56

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led c

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(c) Effektivt integrerar miljömässig och klimatmässig hållbarhet i den europeiska planeringsterminen för ekonomisk styrning, inbegripet i de nationella reformprogrammen och de nationella planerna för återhämtning och resiliens.

(c) Effektivt integrerar målen för hållbar utveckling samt klimat- och miljömål, inklusive mål för biologisk mångfald, och sociala mål i den europeiska planeringsterminen för ekonomisk styrning, utan att det påverkar dess ursprungliga syfte, inbegripet i de landsspecifika rekommendationerna, de nationella reformprogrammen och de nationella planerna för återhämtning och resiliens, i syfte att förse medlemsstaterna med analyser och ytterligare indikatorer.

Ändringsförslag  57

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led ca (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ca) Inrättar en övergripande unionsram för att mäta och fastställa framsteg mot en hållbar välfärdsekonomi som är i linje med målen för hållbar utveckling, Parisavtalet och FN:s konvention om biologisk mångfald, utan att det påverkar den europeiska planeringsterminen, och som bidrar till att vägleda utvecklingen och samordningen av nya och befintliga politiska strategier och initiativ, samtidigt som man integrerar omställningen till en hållbar välfärdsekonomi med regenerativ tillväxt i unionens politiska prioriteringar och årliga programplanering samt i riktlinjerna och verktygslådan för bättre lagstiftning.

Ändringsförslag  58

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led d

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(d) Mobiliserar hållbara investeringar från offentliga och privata källor, inbegripet medel och instrument som är tillgängliga inom ramen för unionens budget, via Europeiska investeringsbanken och på nationell nivå.

(d) Mobiliserar och säkerställer tillräckliga hållbara investeringar från offentliga och privata källor, inbegripet medel och instrument som är tillgängliga inom ramen för unionens budget, via Europeiska investeringsbanken och på nationell nivå, i överensstämmelse med unionens strategi för hållbar finansiering, inklusive åtgärderna i taxonomiförordningen och dess princip om att ”inte orsaka betydande skada”, med tanke på dessa åtgärders potential att skapa arbetstillfällen, säkerställa unionens långsiktiga konkurrenskraft och öka resiliensen i unionens ekonomi och samhälle.

Ändringsförslag  59

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led e

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(e) Fasar ut miljöskadliga subventioner på unionsnivå och nationell nivå och på bästa sätt använder marknadsbaserade instrument och gröna budgetverktyg, inbegripet sådana som krävs för att säkerställa en socialt rättvis övergång, och stöder företag och andra intressenter i utvecklingen av standardiserad praxis för redovisning av naturkapital.

(e) Fasar ut alla direkta och indirekta subventioner för fossila bränslen på unionsnivå, nationell, regional och lokal nivå utan dröjsmål och senast 2025.

Ändringsförslag  60

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led ea (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ea) Fasar ut alla andra direkta och indirekta miljöskadliga subventioner än subventioner för fossila bränslen, på unionsnivå, nationell, regional och lokal nivå, utan dröjsmål och senast 2027.

Ändringsförslag  61

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led eb (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(eb) På bästa sätt använder miljöskatter och marknadsbaserade instrument samt gröna budgetverktyg och finansieringsverktyg och miljöfrämjande incitament, inbegripet sådana som krävs för att säkerställa en socialt rättvis omställning, och stöder företag och andra intressenter i tillämpningen av standardiserad praxis för redovisning av naturkapital, under förutsättning att detta inte ersätter mål och åtgärder för att minska växthusgasutsläppen eller skydda den biologiska mångfalden.

Ändringsförslag  62

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led ec (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ec) Investerar i skydd och återställande av den biologiska mångfalden i linje med de minimimål för årliga utgifter som man enats om i den fleråriga budgetramen för 2021–2027 (7,5 % under 2024 och 10 % under 2026 och 2027), med avsikten att gradvis öka dessa mål inom ramen för den kommande fleråriga budgetramen, och i linje med finansieringsmålen i EU:s strategi för biologisk mångfald för 2030, vilket bör spåras med hjälp av en robust, transparent och heltäckande metod som tar hänsyn till unionens taxonomikriterier.

Ändringsförslag  63

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led ed (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ed) Säkerställer faktisk integrering av klimatfrågor och biologisk mångfald och tryggar budgetar på unionsnivå och nationell nivå, liksom samstämdhet mellan finansieringen på områdena klimat och biologisk mångfald.

Ändringsförslag  64

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led ee (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ee) Säkerställer att de åtgärder som vidtas för att uppnå de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet genomförs på ett socialt rättvist och inkluderande sätt, som bidrar till den europeiska pelaren för sociala rättigheter och effektivt tar itu med och minskar sociala ojämlikheter, inbegripet bristande jämställdhet, som kan uppstå till följd av klimat- och miljörelaterad påverkan och politik.

Ändringsförslag  65

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led ef (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ef) Integrerar ett jämställdhetsperspektiv genomgående i det åttonde miljöhandlingsprogrammet, inbegripet genom att utföra könsspecifika konsekvensbedömningar och jämställdhetsorienterade åtgärder.

Ändringsförslag  66

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led f

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(f) Ser till att miljöpolitiken och miljöåtgärderna bygger på bästa tillgängliga vetenskapliga kunskap och stärker miljökunskapsbasen och dess spridning, bland annat genom forskning, innovation, främjande av grön kompetens och ytterligare uppbyggnad av miljö- och ekosystemredovisning,

(f) Ser till att miljöpolitiken och miljöåtgärderna på unionsnivå, nationell, regional och lokal nivå bygger på bästa tillgängliga vetenskapliga kunskap och teknik och stärker miljökunskapsbasen, inklusive kunskap hos ursprungs- och lokalbefolkningen, och dess spridning, bland annat genom forskning, innovation, främjande av grön kompetens, utbildning och omskolning och ytterligare uppbyggnad av miljö- och ekosystemredovisning.

Ändringsförslag  67

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led fa (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(fa) Bygger upp den vetenskapliga kunskapsbasen om olika ekosystems förmåga att fungera som sänkor och lager för växthusgaser.

Ändringsförslag  68

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led fb (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(fb) Bygger upp kunskapsbasen om kraven för systemförändring, bland annat om hur man identifierar, mäter och utvärderar effekterna av bland annat brytpunkter, återkopplingar, inlåsningar, ömsesidiga beroenden och hinder för grundläggande förändringar av miljömässiga och socioekonomiska system och hur man kan gå över från en silo- och sektorsbaserad politisk inriktning till ett systemtänk för en konsekvent politik, samt om hur man kan förebygga eller mildra eventuella negativa sociala, ekonomiska och miljömässiga konsekvenser.

Ändringsförslag  69

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led fc (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(fc) Täpper till luckor i och optimerar relevanta uppsättningar av indikatorer, till exempel för systemförändring, planetens gränser, unionens miljöavtryck, bland annat när det gäller produktions- och konsumtionssystem, styrning, hållbar finansiering och ojämlikhet, och säkerställer att dessa indikatoruppsättningar är jämförbara på alla politiska beslutsnivåer.

Ändringsförslag  70

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led fd (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(fd) Säkerställer fullt deltagande av, och samarbete med, regionala och lokala myndigheter från alla delar av det miljöpolitiska beslutsfattandet, med hjälp av ett samarbetsinriktat förhållningssätt och medverkan på flera nivåer, och säkerställer att lokala och regionala samhällen har tillräckliga resurser för genomförandet på plats.

Ändringsförslag  71

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led fe (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(fe) Stärker det miljö- och klimatpolitiska samarbetet mellan alla EU-institutioner, bland annat mellan kommissionen och Regionkommittén inom ramen för den tekniska plattformen för miljösamarbete, samt utforskar sätt att förbättra dialogen och informationsutbytet.

Ändringsförslag  72

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led ff (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ff) Fullt ut respekterar och säkerställer tillämpningen av försiktighetsprincipen samt principerna att förebyggande åtgärder bör vidtas, att miljöförstöring företrädesvis bör hejdas vid källan och att förorenaren ska betala, i enlighet med artikel 191 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Ändringsförslag  73

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led fg (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(fg) Tar sig an markförstöring och upprättar en unionsomfattande rättslig ram för markskydd och hållbar markanvändning, som inbegriper harmoniserade indikatorer och en övervaknings- och rapporteringsmetod.

Ändringsförslag  74

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led fh (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(fh) Omvandlar livsmedelssystemet, bland annat via den gemensamma jordbrukspolitiken, för att det ska stämma överens med det åttonde miljöhandlingsprogrammets prioriterade mål, så att det bland annat bidrar till att skydda och återställa den biologiska mångfalden i och utanför unionen, minimerar kemiska, antibiotiska och fossilbränslebaserade insatsvaror och säkerställer en hög djurskyddsnivå, samtidigt som man säkerställer en rättvis omställning för berörda parter.

Ändringsförslag  75

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led fi (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(fi) Främjar en global utfasning av bekämpningsmedel som inte är godkända i unionen och åtar sig att säkerställa att bekämpningsmedel som inte är godkända för användning i unionen inte exporteras utanför unionen, i syfte att säkerställa lika villkor och konsekvens mellan unionens interna och externa politik.

Ändringsförslag  76

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led fj (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(fj) Snabbt ersätter ämnen som inger mycket stora betänkligheter och andra farliga kemikalier, inbegripet hormonstörande ämnen, mycket långlivade kemikalier, neurotoxiska och immuntoxiska ämnen, samt tar itu med de kombinerade effekterna av kemikalier, ämnens nanoformer och exponering för farliga kemikalier från produkter, och bedömer deras inverkan på hälsa och miljö, inbegripet klimatet, och den biologiska mångfalden, samtidigt som man främjar ökad användning av säkra alternativ till ett överkomligt pris och ökar och samordnar insatserna för att främja utveckling och validering av alternativ till djurförsök.

Ändringsförslag  77

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led g

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(g) Utnyttjar potentialen hos digital teknik och datateknik till stöd för miljöpolitiken och samtidigt minimerar dess miljöavtryck.

(g) Utnyttjar potentialen hos digital teknik och datateknik till stöd för miljöpolitiken, bland annat genom att tillhandahålla data och information i realtid om ekosystemens tillstånd, och samtidigt ökar insatserna för att minimera teknikens miljöavtryck samt säkerställer att datan och informationen omfattas av insyn och offentlig tillgång.

Ändringsförslag  78

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led ga (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ga) Holistiskt erkänner sambanden mellan människors och djurs hälsa och miljön genom att helt och hållet integrera One Health-modellen i beslutsfattandet.

Ändringsförslag  79

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led gb (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(gb) Erkänner rätten till en sund miljö i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna och främjar en liknande rättighet internationellt.

Ändringsförslag  80

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led h

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(h) Fullt ut utnyttjar naturbaserade lösningar och social innovation.

(h) Fullt ut utnyttjar ekosystemansatser och grön infrastruktur, däribland naturbaserade lösningar, samtidigt som man

Ändringsförslag  81

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led h – strecksats 1 (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 maximerar konnektiviteten mellan ekosystemen och fördelarna med återställande och bygger vidare på synergier mellan bevarande av biologisk mångfald och begränsning av och anpassning till klimatförändringar,

Ändringsförslag  82

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led h – strecksats 2 (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 säkerställer att genomförandet av dem stärker ekosystemtjänster och ekosystemfunktioner, inte äventyrar den biologiska mångfaldens och ekosystemens integritet, inte ersätter eller undergräver åtgärder som vidtagits för att skydda den biologiska mångfalden eller snabbt minska växthusgasutsläppen i unionen, respekterar försiktighetsprincipen, har tydliga samhälleliga sidovinster och säkerställer fullt deltagande av och samtycke från berörda ursprungsbefolkningar och lokalsamhällen,

Ändringsförslag  83

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led h – strecksats 3 (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 ytterligare utvecklar övervakningsmetoder, utvärderingsverktyg och mätbara indikatorer för naturbaserade lösningar samt utarbetar en förteckning över uteslutna verksamheter,

Ändringsförslag  84

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led h – strecksats 4 (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 när naturbaserade lösningar finansieras genom mekanismer för kompensation för biologisk mångfald, säkerställer att dessa mekanismer genomförs, övervakas, utvärderas och verkställs på lämpligt sätt och tar full hänsyn till direkta, indirekta och kumulativa effekter, geografiskt och över tid, och att de dessutom strikt följer en begränsningshierarki som bland annat säkerställer att kompensationer endast används som en sista utväg,

Ändringsförslag  85

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led h – strecksats 5 (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 när mekanismer för kompensation för biologisk mångfald används för att finansiera naturbaserade lösningar, säkerställer att information om dessa mekanismer offentliggörs på internet,

Ändringsförslag  86

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led h – strecksats 6 (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 fullt ut utnyttjar social innovation och lokalt ledda åtgärder för att göra det möjligt för individer, samhällen och små och medelstora företag att vidta åtgärder för att uppnå det åttonde miljöhandlingsprogrammets prioriterade mål,

Ändringsförslag  87

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led i

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(i) Effektivt tillämpar höga standarder för öppenhet, allmänhetens deltagande och tillgång till rättslig prövning i enlighet med konventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor (Århuskonventionen)35.

(i) Effektivt tillämpar höga standarder för öppenhet, allmänhetens deltagande och tillgång till rättslig prövning i enlighet med konventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor (Århuskonventionen)35 både på unionsnivå och medlemsstatsnivå.

__________________

__________________

35 https://www.unece.org/fileadmin/DAM/env/pp/documents/cep43e.pdf.

35 https://www.unece.org/fileadmin/DAM/env/pp/documents/cep43e.pdf.

Ändringsförslag  88

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led ja (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ja) Främjar kommunikationsverksamhet på unionsnivå samt på nationell, regional och lokal nivå som syftar till att öka medvetenheten om betydelsen av det åttonde miljöhandlingsprogrammets prioriterade mål och till att möjliggöra debatt på alla styresnivåer och samhällsnivåer.

Ändringsförslag  89

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led jb (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(jb) Avsevärt minskar unionens material- och konsumtionsavtryck så att det hamnar inom planetens gränser så snart som möjligt, bland annat genom att införa bindande unionsmål för att avsevärt minska unionens material- och konsumtionsavtryck samt bindande mål på medellång och lång sikt för minskad användning av primära råvaror.

Ändringsförslag  90

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led k – strecksats 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 samarbeta med partnerländer om klimat- och miljöåtgärder, uppmuntra och stödja dem att anta och genomföra regler på dessa områden som är lika ambitiösa som unionens, och säkerställa att alla produkter som släpps ut på unionsmarknaden fullt ut uppfyller relevanta unionskrav i linje med unionens internationella åtaganden,

 samarbeta med tredjeländer om klimat- och miljöåtgärder, uppmuntra och stödja dem att anta och genomföra regler på dessa områden som är minst lika ambitiösa som unionens, och säkerställa att alla produkter som släpps ut på unionsmarknaden eller exporteras från unionen fullt ut uppfyller relevanta unionskrav i linje med unionens internationella åtaganden,

Ändringsförslag  91

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led k – strecksats 1a (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 främja hållbar företagsstyrning och fastställa obligatoriska krav på tillbörlig aktsamhet på unionsnivå, och beakta dessa krav i unionens handelspolitik, även i samband med ratificeringen av handels- och investeringsavtal,

Ändringsförslag  92

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led k – strecksats 2

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 stärka samarbetet med regeringar, företag och det civila samhället i tredjeländer och internationella organisationer för att bilda partnerskap och allianser för miljöskydd och främja miljösamarbete inom G7 och G20,

 stärka samarbetet med regeringar, företag, arbetsmarknadens parter och det civila samhället i tredjeländer och internationella organisationer för att bilda partnerskap och allianser för miljöskydd och främja miljösamarbete,

Ändringsförslag  93

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led k – strecksats 3

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 stärka unionens och dess partners genomförande av Parisavtalet, konventionen om biologisk mångfald och andra multilaterala miljöavtal, bland annat genom att öka öppenheten och ansvarsskyldigheten när det gäller framstegen med de åtaganden som gjorts inom ramen för dessa avtal,

 visa prov på ledarskap i internationella forum, bland annat genom unionens uppnående av målen för hållbar utveckling samt de mål som fastställs i Parisavtalet, konventionen om biologisk mångfald och andra multilaterala miljöavtal och stöd till tredjeländer att uppnå dem, bland annat genom att öka öppenheten och ansvarsskyldigheten när det gäller framstegen med de åtaganden som gjorts inom ramen för dessa avtal,

Ändringsförslag  94

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led k – strecksats 5

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 se till att unionens och medlemsstaternas ekonomiska stöd till tredjeländer främjar FN:s Agenda 2030.

 se till att unionens och medlemsstaternas ekonomiska stöd till tredjeländer främjar FN:s Agenda 2030, Parisavtalet och den globala ramen för FN:s konvention om biologisk mångfald efter 2020 samt är i linje med de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet.

Ändringsförslag  95

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1a (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1a. För att förverkliga de nödvändiga villkor som fastställs i artikel 3.1 ska kommissionen vidta följande åtgärder:

 

(a)   Förbättra och utvidga, senast den 30 juni 2022, och därefter uppdatera sin befintliga offentliga databas över överträdelsebeslut, så att de åtgärder som medlemsstaterna och kommissionen vidtagit i samband med alla överträdelseförfaranden på miljö- och klimatområdet kan spåras på ett tydligt, begripligt och tillgängligt sätt.

 

(b)  Regelbundet bedöma om unionens åtgärder och politik överensstämmer med de prioriterade mål som anges i artikel 2.1 och 2.2 och utföra sådana bedömningar för föreslagna och befintliga unionsåtgärder och unionspolitik; om inkonsekvenser konstateras ska förslaget till åtgärd eller politik anpassas till dessa prioriterade mål före offentliggörandet eller, när det gäller unions befintliga åtgärder och politik, de nödvändiga korrigerande åtgärder som föreslås.

 

(c)  Ta fram verktyg för att bedöma de långsiktiga effekterna på miljön och klimatet, inbegripet kumulativa effekter, av unionens föreslagna och befintliga åtgärder och politik, samt deras eventuella effekter på sociala ojämlikheter, inbegripet bristande jämställdhet, och kostnaden för att inte vidta åtgärder.

 

(d)  Inom åtta veckor efter det att ett offentligt samråd avslutats, systematiskt lägga fram detaljerad återkoppling om gensvaret från samråden med berörda parter och göra åtskillnad mellan bidrag från olika typer av berörda parter.

 

(e)  Offentliggöra konsekvensbedömningar omedelbart efter det att de slutförts, inklusive all information som använts som underlag för deras slutsatser.

 

(f)  Ta fram en indikator för att bedöma diskrepansen mellan medlemsstaternas budgetstrukturer och ett scenario där man har anpassat sig till Parisavtalet för var och en av deras nationella budgetar, och därigenom möjliggöra rekommendationer till medlemsstaterna om de klimatinvesteringar som krävs för att de ska kunna uppfylla och hålla sig inom den utvecklingsbana som krävs för att säkerställa att Parisavtalet och de anknytande prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet uppnås.

 

(g)  Senast den 30 juni 2022 lägga fram en rapport där den anger vilka inbördes kopplingar det finns mellan de olika uppsättningar av indikatorer, övervakningsramar och processer som används på unionsnivå för att mäta sociala, ekonomiska och miljömässiga framsteg, och där det framgår hur dessa kan göras effektivare; mot denna bakgrund, ska kommissionen senast den 30 juni 2023, i samråd med Europaparlamentet och rådet, ta fram en omfattande uppsättning av indikatorer ”bortom BNP” såsom vägledning och informationsunderlag för utformningen av framtida politik, utan att det påverkar den europeiska planeringsterminen.

Ändringsförslag  96

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1b (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1b. För att förverkliga det nödvändiga villkor som fastställs i artikel 3.1 ea ska kommissionen senast i december 2022, på grundval av det pågående arbetet, bedöma vilka subventioner som är miljöskadliga och ta fram vägledningsmaterial för att identifiera sådana subventioner på unionsnivå, nationell, regional och lokal nivå samt möjliga sätt att fasa ut dem. Medlemsstaterna ska årligen sammanställa information om förekomsten av subventioner på nationell, regional och lokal nivå samt om vilka åtgärder de vidtar för att fasa ut dem. Medlemsstaterna ska varje år översända denna information till kommissionen. Kommissionen ska sammanställa informationen i en rapport, uppdelad per medlemsstat, som ska offentliggöras senast 6 månader efter referensårets slut, varvid det första referensåret ska vara 2023. Kommissionen ska årligen lägga fram rapporten för Europaparlamentet.

Ändringsförslag  97

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 2

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. För att uppnå de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet måste man mobilisera ett brett stöd som involverar medborgare, arbetsmarknadens parter och andra berörda parter, och uppmuntra till samarbete i utvecklingen och genomförandet av strategier, politik eller lagstiftning som rör det åttonde miljöhandlingsprogrammet bland nationella, regionala och lokala myndigheter i stads- och landsbygdsområden.

2. Offentliga myndigheter på alla nivåer ska arbeta tillsammans med företag – särskilt små och medelstora företag – och arbetsmarknadens parter, civilsamhället, medborgare, samhällen och andra berörda parter vid genomförandet av det åttonde miljöhandlingsprogrammet. För att uppnå de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet måste man mobilisera ett brett stöd som involverar medborgare, arbetsmarknadens parter och andra berörda parter, och uppmuntra till samarbete i utvecklingen och genomförandet av strategier, politik eller lagstiftning som rör det åttonde miljöhandlingsprogrammet bland nationella, regionala och lokala myndigheter i stads- och landsbygdsområden samt i de yttersta randområdena.

Ändringsförslag  98

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 2a (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. De relevanta EU-institutionerna och medlemsstaterna ska ansvara för att vidta lämpliga åtgärder för att de prioriterade målen i artikel 2.1 och 2.2 genomförs. Åtgärderna ska vidtas med beaktande av principerna om tilldelade befogenheter, subsidiaritet och proportionalitet, i enlighet med artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen.

Ändringsförslag  99

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – rubriken

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Övervakningsram

Indikatorer, övervakningsram och styrning

Ändringsförslag  100

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Kommissionen ska med stöd av Europeiska miljöbyrån och Europeiska kemikaliemyndigheten regelbundet bedöma och rapportera om unionens och medlemsstaternas framsteg när det gäller att uppnå de prioriterade mål som fastställs i artikel 2, med hänsyn tagen till de nödvändiga villkor som föreskrivs i artikel 3.

1. Kommissionen ska med stöd av Europeiska miljöbyrån och Europeiska kemikaliemyndigheten, utan att det påverkar deras oberoende, årligen övervaka, bedöma och rapportera om unionens och medlemsstaternas framsteg när det gäller att uppnå de prioriterade mål som fastställs i artikel 2, med hänsyn tagen till de nödvändiga villkor och åtgärder som föreskrivs i artikel 3 och det övergripande målet att uppnå systemförändring. Kommissionen ska säkerställa att den information som övervakningen, bedömningen och rapporteringen utmynnar i finns offentligt och enkelt tillgänglig, och därigenom säkerställa en effektiv övervakning av de framsteg som görs.

Ändringsförslag  101

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 1a (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1a. Efter ett samrådsförfarande med alla relevanta berörda parter ska kommissionen senast den 31 december 2021 lägga fram en harmoniserad ram i form av en gemensam resultattavla, inklusive huvudindikatorer, för att övervaka och spåra framstegen i riktning mot de prioriterade mål som fastställs i artikel 2.1 och 2.2, utgående från de befintliga övervakningsramarna och övervakningsförfarandena.

Ändringsförslag  102

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 1b (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1b. Den bedömning som avses i punkt 1 ska omfatta uppgifter om

 

 vilka framsteg som gjorts med den systemförändring som behövs för att de prioriterade mål som fastställs i artikel 2.1 och 2.2 ska kunna uppnås, så fort övervakningsramen tillåter detta,

 

 avståndet till de mål som fastställts för uppnåendet av de prioriterade mål som fastställs i artikel 2.1 och 2.2,

 

 finansiering som bidrar till uppnåendet av de prioriterade mål som anges i artikel 2.1 och 2.2, som spåras med hjälp av en robust, transparent och heltäckande metod,

 

 vilka genomförandemedel som på unionsnivå och medlemsstatsnivå tillämpats för att säkerställa uppnåendet av de prioriterade målen, och huruvida dessa är tillräckliga, samt

 

 rekommendationer och riktlinjer för att åtgärda eventuella inkonsekvenser.

Ändringsförslag  103

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 2

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Den bedömning som avses i punkt 1 ska återspegla den senaste utvecklingen när det gäller tillgången till och relevansen hos data och indikatorer, på grundval av uppgifter som finns tillgängliga i medlemsstaterna och på unionsnivå, särskilt de som hanteras av Europeiska miljöbyrån och det europeiska statistiksystemet. Bedömningen ska inte påverka befintliga ramar och åtgärder för övervakning, rapportering och styrning som omfattar miljö- och klimatpolitik.

2. Den bedömning som avses i punkt 1 ska återspegla den senaste utvecklingen när det gäller tillgången till och relevansen hos data och indikatorer, på grundval av uppgifter som finns tillgängliga i medlemsstaterna, inbegripet på regional och lokal nivå, och på unionsnivå, särskilt de som hanteras av Europeiska miljöbyrån och det europeiska statistiksystemet i syfte att minimera den administrativa bördan. Bedömningen ska bygga vidare på, vara förenlig med och inte påverka befintliga ramar och åtgärder för övervakning, rapportering och styrning som omfattar miljö- och klimatpolitik och ska baseras på en robust metod som gör det möjligt att mäta framsteg.

Ändringsförslag  104

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 2a (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. Europaparlamentet, rådet och kommissionen ska årligen diskutera den bedömning som avses i punkt 1 och ska, som ett led i unionens årliga programplanering, se efter vilka ytterligare lagstiftningsåtgärder och andra åtgärder som behövs, antingen om framstegen med att uppnå de prioriterade målen anses otillräckliga, eller för övervinnande av hinder som identifierats.

Ändringsförslag  105

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – inledningen

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Europeiska miljöbyrån och Europeiska kemikaliemyndigheten ska stödja kommissionen i arbetet med att förbättra tillgången till och relevansen hos data och kunskap, särskilt genom att göra följande:

3. Europeiska miljöbyrån och Europeiska kemikaliemyndigheten ska stödja kommissionen i arbetet med att förbättra tillgången till och relevansen hos data, indikatorer och kunskap, särskilt genom att göra följande:

Ändringsförslag  106

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led a

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(a) Samla in, behandla och rapportera bevis och data med moderna digitala verktyg.

(a) Samla in, behandla och rapportera bevis och data med moderna digitala verktyg, och samtidigt förbättra metoderna för insamling och behandling av data och för att ta fram harmoniserade indikatorer.

Ändringsförslag  107

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led aa (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(aa) Stärka och stödja grundforskning, kartläggning och övervakning.

Ändringsförslag  108

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led b

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) Arbeta för att täppa till de relevanta luckorna i övervakningsdata.

(b) Bedöma vilka resurser som krävs och arbeta för att täppa till de relevanta luckorna i övervakningsdata, inbegripet i fråga om att mäta systemförändring.

Ändringsförslag  109

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led c

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(c) Tillhandahålla politiskt relevanta och systemrelaterade analyser och bidra till genomförandet av politiska mål på unionsnivå och nationell nivå.

(c) Tillhandahålla politiskt relevanta och systemrelaterade analyser och bidra till genomförandet av politiska mål på unionsnivå och nationell nivå, bland annat genom att föreslå rekommendationer om hur man bättre kan uppnå målen.

Ändringsförslag  110

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led ca (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ca) Sammanställa verktyg såsom prognosverktyg, som också kan ge information om ”avståndet till målet”.

Ändringsförslag  111

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led d

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(d) Integrera data om miljömässiga, sociala och ekonomiska konsekvenser och fullt ut utnyttja andra tillgängliga data, exempelvis sådana som tillhandahålls av Copernicus.

(d) Integrera data om miljömässiga, hälsomässiga, sociala och ekonomiska konsekvenser och fullt ut utnyttja andra tillgängliga data, exempelvis sådana som tillhandahålls av Copernicus.

Ändringsförslag  112

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led da (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(da) Täppa till kritiska kunskapsluckor om ekologiska brytpunkter.

Ändringsförslag  113

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led db (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(db) Utarbeta modeller för att bedöma och förutsäga de förväntade effekterna av miljö- och klimatpolitiken på kommande generationer.

Ändringsförslag  114

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led d

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(e) Ytterligare förbättra tillgången till data via unionsprogram.

(e) Ytterligare förbättra tillgången till, driftskompatibiliteten hos samt åtkomsten till data via unionsprogram.

Ändringsförslag  115

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led g

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(g) Hjälpa civilsamhället, offentliga myndigheter, medborgare, arbetsmarknadens parter och den privata sektorn att identifiera klimat- och miljörisker och vidta åtgärder för att förebygga, begränsa och anpassa sig till dessa, samt främja deras engagemang för att överbrygga kunskapsluckor.

(g) Hjälpa civilsamhället, offentliga myndigheter på nationell, regional och lokal nivå, individer och samhällen, arbetsmarknadens parter och den privata sektorn att identifiera klimat- och miljörisker, bedöma effekterna av dem och vidta åtgärder för att förebygga, begränsa och anpassa sig till sådana risker, samt främja deras engagemang för att överbrygga kunskapsluckor.

Ändringsförslag  116

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led ga (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ga) Uppmuntra medborgarna att observera och rapportera miljöproblem och brister i efterlevnaden, bland annat genom användning av online-mekanismer och mobilappar för att underlätta rapporteringen.

Ändringsförslag  117

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 4

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. Kommissionen ska regelbundet granska data- och kunskapsbehoven på unionsnivå och nationell nivå, inbegripet Europeiska miljöbyråns och Europeiska kemikaliemyndighetens kapacitet att utföra de uppgifter som avses i punkt 3.

4. Kommissionen ska regelbundet granska data- och kunskapsbehoven på unionsnivå och nationell nivå, inbegripet Europeiska miljöbyråns och Europeiska kemikaliemyndighetens liksom, i förekommande fall, andra europeiska organs och byråers kapacitet att utföra de uppgifter som avses i punkt 3 och rapportera om resultaten av granskningen, tillsammans med förslag om att tillgodose behov av personalresurser och ekonomiska resurser, eller åtgärda andra eventuella brister.

Ändringsförslag  118

 

Förslag till beslut

Artikel 5 – punkt -1 (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

-1. Senast den 31 mars 2024 ska kommissionen göra en halvtidsutvärdering av det åttonde miljöhandlingsprogrammet och överlämna den till Europaparlamentet och rådet. Halvtidsutvärderingen ska innehålla en beskrivning av vilka framsteg som gjorts med uppnåendet av de tematiska prioriterade mål som fastställs i artikel 2.2, inbegripet målen inom den europeiska gröna given, statusen för de nödvändiga villkor och åtgärder som anges i artikel 3 och vilka framsteg som gjorts med att övervaka och bedöma systemförändringen, och ska baseras på den mest aktuella bedömning som avses i artikel 4.1, liksom på resultatet av det offentliga samrådet. Halvtidsutvärderingen ska innehålla rekommendationer och korrigerande åtgärder som är nödvändiga för att uppnå det åttonde miljöhandlingsprogrammets prioriterade mål fram till dess att de har slutförts.

Ändringsförslag  119

 

Förslag till beslut

Artikel 5 – punkt -1a (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

-1a. Mot bakgrund av de framsteg som beskrivs i den halvtidsutvärdering som avses i punkt -1, av annan relevant politisk utveckling och av Europeiska miljöbyråns rapport ”Europas miljö – tillstånd och utblick” ska den tillträdande kommissionen efter valet till Europaparlamentet 2024, inom de första 100 dagarna av sin mandatperiod, för Europaparlamentet och rådet lägga fram en förteckning och tidslinje över vilka lagstiftningsåtgärder och andra åtgärder den ämnar vidta under sin mandatperiod för att säkerställa att de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet uppnås senast 2030 respektive 2050.

Ändringsförslag  120

 

Förslag till beslut

Artikel 5 – stycke 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Senast den 31 mars 2029 ska kommissionen göra en utvärdering av det åttonde miljöhandlingsprogrammet. Kommissionen ska lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet med de viktigaste resultaten av utvärderingen, åtföljd av ett lagstiftningsförslag för nästa miljöhandlingsprogram om kommissionen anser det lämpligt,

Senast den 31 mars 2029 ska kommissionen göra en utvärdering av det åttonde miljöhandlingsprogrammet. Kommissionen ska lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet med resultaten av utvärderingen, åtföljd av ett lagstiftningsförslag för nästa miljöhandlingsprogram i tillräckligt god tid för att det nionde miljöhandlingsprogrammet ska vara i gång den 1 januari 2031, så att det inte uppstår något glapp mellan det åttonde och det nionde miljöhandlingsprogrammet.

 


 

MOTIVERING

Sammanhang och långsiktig vision

Kommissionen offentliggjorde år 2020 sitt förslag till ett allmänt miljöhandlingsprogram för unionen till 2030 (det åttonde miljöhandlingsprogrammet). Det var ett år som präglades av ett världsomfattande nödläge för hälsa och miljö, i form av en förödande pandemi och en allt djupare ekologisk kris. Framför allt visade den direkta kopplingen mellan å ena sidan ökningen av zoonotiska sjukdomar, såsom covid-19, och å andra sidan ödeläggelsen av ekosystem för att tillgodose vår konsumtionsefterfrågan, att det akut behövdes en snabb och vittgående systemförändring. Såsom det angavs i Europeiska miljöbyråns rapport The European Environment – State and Outlook 2020 (SOER 2020) hinner snart varken Europa eller resten av världen undvika de katastrofala konsekvenserna för ekonomi och samhälle av klimatförändringar, förstörelse av ekosystem och överkonsumtion av naturtillgångar. För att vi ska hinna undvika ett ekologiskt sammanbrott är det livsviktigt att det långsiktiga prioriterade målet i det åttonde miljöhandlingsprogrammet, alltså målet om leva gott inom planetens gränser, uppnås så fort som möjligt och allra senast år 2050 och likaså att de tematiska prioriterade målen uppnås allra senast år 2030. EU måste genast börja ta krafttag, utgående från den europeiska gröna given och FN:s mål för hållbar utveckling. 

 

Tematiska prioriterade mål

Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör bli ett ambitiöst strategiskt verktyg på hög nivå, till vägledning för EU:s miljöpolitik fram till 2030. Programmet bör innefatta de åtgärder och mål som anges i den europeiska gröna given och FN:s mål för hållbar utveckling, och en handfast övervakning av vilka framsteg som görs med att uppnå dem. För att vi inte ska föregripa resultaten av förhandlingarna om de många strategier och initiativ som tillkännagetts som en del av den europeiska gröna given ter det sig förnuftigt att de tematiska prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet får en bredare och mer övergripande karaktär som kommer att innefatta målen för den europeiska gröna given i den form de antas. Föredraganden gör det helt klart att den europeiska gröna givens åtgärder och mål omfattas av det åttonde miljöhandlingsprogrammet.

 

En hållbar välfärdsekonomi

Eftersom våra samhällens och ekonomiers välbefinnande och välstånd är beroende av ett stabilt klimat, en sund miljö och ekosystem som det går bra för föreslår föredraganden en omställning till en hållbar välfärdsekonomi, baserad på målen för hållbar utveckling. Detta ersätter kommissionens förslag om en regenerativ tillväxtmodell, ett begrepp som saknar definition. I en hållbar välfärdsekonomi av det slag som redan håller på att genomföras i vissa länder, bör allmänintresset bestämma ekonomin och inte tvärtom. En sådan ekonomi prioriterar det vi alla vet är verkligt viktigt, alltså välbefinnande och välstånd för vår jord och dess människor, och uppväger den alltför snäva inriktning på BNP-tillväxt som nuförtiden används i EU för att mäta framsteg. För att vi ska uppnå målet om att ställa välbefinnandet i centrum för politik och beslutsfattande föreslår föredraganden att det införs en ny EU-uppsättning med indikatorer för att mäta framsteg ”bortom BNP”.

 

Nödvändiga villkor

I det åttonde miljöhandlingsprogrammet fastställs en förteckning över villkor som måste uppfyllas för att de prioriterade målen ska kunna uppnås. Föredraganden bygger ut denna förteckning med förslag om en uppsättning motsvarande åtgärder som behövs för att villkoren ska kunna uppfyllas. Avsikten med detta är att skapa klarhet och ansvarsskyldighet. Om det inte anges exakt vilka åtgärder som måste vidtas och vem eller vilka som ska göra det, då finns det risk för att förteckningen över nödvändiga villkor för all del blir exakt, men inte alls fungerar i praktiken. 

 

De nödvändiga villkor och åtgärder som föreslås i detta förslag till betänkande handlar i första hand om hur EU lagstiftar och utvärderar, genomför och verkställer sin lagstiftning, Här anser föredraganden att EU måste ha som ledstjärna att ”tänka hållbarhet först” i sitt lagstiftningsarbete, och i den nya förteckningen över konkreta åtgärder kartlägger föredraganden hur detta ska gå till. Detta innefattar bland annat att man på förhand ska se till att unionens nuvarande och framtida lagstiftning står i konsekvens med målen för det åttonde miljöhandlingsprogrammet och systematiskt ta hänsyn till vad det kan komma att kosta om inga åtgärder vidtas. Dessutom föreslår föredraganden åtgärder för uppbyggnad av en bas med vetenskapliga kunskaper, till exempel om planetens gränser, jämte indikatoruppsättningar med anknytning till en systemförändring. Av omsorg om öppenhet och tillgång till information yrkar föredraganden på att konsekvensbedömningar ska offentliggöras omedelbart efter att de slutförts och på att kommissionen systematiskt ska visa hur den beaktar gensvaret från samråd med berörda parter.

 

Övervakningsram och styrning

Vad vi inte har något mått på, det kan vi inte hantera, och därför är det utslagsgivande med en kraftfull och meningsfull övervakningsram för att det åttonde miljöhandlingsprogrammet ska lyckas. Mot bakgrund av att de sex tematiska prioriterade målen sammanhänger med varandra och med beaktande av ambitionen för det långsiktiga prioriterade målet bör övervakningsramen för det åttonde miljöhandlingsprogrammet mäta vilka framsteg som görs i riktning mot en verklig systemomläggning. Föredraganden är fast övertygad om att övervakningen måste vara verkningsfull och sporra till förändring, om så behövs. I detta förslag till betänkande föreslås det därför att framstegen med det åttonde miljöhandlingsprogrammet årligen ska övervakas, bedömas och rapporteras och bedömningen ska tjäna som informationsunderlag för korrigeringsåtgärder om framstegen påvisas gå för långsamt eller stöta på hinder. Dessutom uppmanar föredraganden kommissionen och medlagstiftarna att årligen diskutera vilka framsteg som gjorts med uppnåendet av målen för det åttonde miljöhandlingsprogrammet och ta reda på vilka ytterligare lagstiftningsåtgärder och andra åtgärder som kan behövas.

 

Att säkerställa kontinuiteten i den europeiska gröna given till 2030

Många av de åtgärder och mål som behövs för att uppnå de tematiska prioriterade målen för det åttonde miljöhandlingsprogrammet omfattas av de olika strategierna och initiativen inom den europeiska gröna given. Det finns dock ett tidsglapp mellan den europeiska gröna given, som är ett initiativ från den nuvarande kommissionen, vars mandatperiod löper ut 2024, och det åttonde miljöhandlingsprogrammet, som löper ut 2030. För att säkerställa att nästa kommission tar på sig egenansvar för det åttonde miljöhandlingsprogrammet föreslår föredraganden en halvtidsöversyn under 2024 för att man ska få veta vilka framsteg som hittills gjorts. Detta kompletteras med en uppmaning till nästa kommission att redogöra för vilka miljö- och klimatåtgärder den avser att genomföra fram till 2030, för att det ska säkerställas att de prioriterade målen för det åttonde miljöhandlingsprogrammet fullständigt uppnåtts fram till dess.


 

 

YTTRANDE FRÅN UTSKOTTET FÖR TRANSPORT OCH TURISM (19.4.2021)

till utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet

över förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om ett allmänt miljöhandlingsprogram för unionen till 2030

(COM(2020)0652 – C9‑0329/2020 – 2020/0300(COD))

Föredragande av yttrande: Rovana Plumb

 

KORTFATTAD MOTIVERING

Miljöhandlingsprogram har varit vägledande för EU:s miljöpolitik sedan början av 1970-talet. Det sjunde miljöhandlingsprogrammet löpte ut den 31 december 2020 och enligt dess artikel 4.3 ska kommissionen, om så är lämpligt, lägga fram ett förslag till ett åttonde miljöhandlingsprogram i god tid för att undvika ett glapp mellan det sjunde och det åttonde miljöhandlingsprogrammet. I den europeiska gröna given tillkännagavs antagandet av ett nytt miljöhandlingsprogram, och det åttonde miljöhandlingsprogrammet är en av de viktigaste rättsliga ramarna för att genomföra det senare på EU-nivå och nationell nivå.

 

Det övergripande syftet med det åttonde miljöhandlingsprogrammet är att påskynda unionens omställning till en klimatneutral, resurseffektiv, ren och cirkulär ekonomi på ett rättvist och inkluderande sätt och att uppnå miljömålen i FN:s Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling, och att fullt ut stödja miljö- och klimatmålen i den europeiska gröna given och EU:s återhämtningsplan NextGenerationEU.

 

Den europeiska gröna given kräver också en snabbare omställning till hållbar och smart mobilitet, eftersom transporter står för en fjärdedel av EU:s utsläpp av växthusgaser och fortsätter att öka. För att uppnå klimatneutralitet måste utsläppen från transporter minska med 90% fram till 2050.

 

Kommissionen antog därför nyligen Strategin för hållbar och smart mobilitet – att sätta EU-transporterna på rätt spår för framtiden[3], som hanterar denna utmaning och tar itu med alla utsläppskällor. Tillsammans med en handlingsplan där 82 initiativ ingår som ska vägleda EU i dess arbete under de närmaste fyra åren, lägger denna strategi grunden för hur EU:s transportsystem kan uppnå sin gröna och digitala omställning och bli mer resilient mot framtida kriser.

 

Föredraganden välkomnar detta förslag till stöd för EU:s omställning till en klimatneutral, resurseffektiv, ren och cirkulär ekonomi som förstärker den integrerade strategin för utveckling och genomförande av politik genom en hållbarhetsintegrering i alla relevanta initiativ och projekt på nationell nivå och EU-nivå. Vidare stöder man Europeiska miljöbyråns och Europeiska kemikaliemyndighetens deltagande, som är av största vikt när det gäller att främja den nya övervakningen, mätningen och rapporteringen av detta program och för att uppnå målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet.

 

I linje med EU:s gröna giv och för att uppnå målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet anser föredraganden att alla transportsätt måste bidra till att minska alla typer av utsläpp. För att åstadkomma hållbara transporter krävs att trafikanter sätts i centrum och erbjuds mer ekonomiskt överkomliga, tillgängliga och renare alternativ till sina nuvarande mobilitetsvanor, för att säkerställa en balanserad och rättvis omställning som inte lämnar någon på efterkälken. För att stödja nya hållbara mobilitetstjänster som kan minska trängsel och föroreningar, särskilt i tätorter, kommer dessutom automatiserad och uppkopplad multimodal rörlighet att spela en allt större roll, tillsammans med smarta trafikstyrningssystem som möjliggörs genom digitalisering. Slutligen måste transportpriserna återspegla den inverkan som transporten har på miljön och på hälsan. EU bör samtidigt öka produktionen och användningen av hållbara alternativa drivmedel och utsläppsfria fordon.

ÄNDRINGSFÖRSLAG

Utskottet för transport och turism uppmanar utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet att som ansvarigt utskott beakta följande ändringsförslag:

Ändringsförslag  1

Förslag till beslut

Skäl 3

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(3) I kommissionens utvärdering av det sjunde miljöhandlingsprogrammet konstaterades att dess vision och prioriterade mål för 2050 fortfarande är giltiga, att programmet har bidragit till mer förutsägbara, snabbare och bättre samordnade åtgärder inom miljöpolitiken, och att dess struktur och stödjande ramverk har bidragit till att skapa synergieffekter och därmed gjort miljöpolitiken mer ändamålsenlig och effektiv. Dessutom konstaterades i utvärderingen att det sjunde miljöhandlingsprogrammet förutsåg FN:s Agenda 2030 genom att betona att ekonomisk tillväxt och socialt välbefinnande är beroende av en sund bas av naturresurser, och att det underlättade uppnåendet av målen för hållbar utveckling. Det gjorde det också möjligt för unionen att tala med en röst på den globala arenan i klimat- och miljöfrågor. I sin utvärdering av det sjunde miljöhandlingsprogrammet drog kommissionen också slutsatsen att framstegen i fråga om naturskydd, hälsa och politisk integration inte var tillräckliga.

(3) I kommissionens utvärdering av det sjunde miljöhandlingsprogrammet konstaterades att dess vision och prioriterade mål för 2050 fortfarande är giltiga, att programmet har bidragit till mer förutsägbara, snabbare och bättre samordnade åtgärder inom miljöpolitiken, och att dess struktur och stödjande ramverk har bidragit till att skapa synergieffekter och därmed gjort miljöpolitiken mer ändamålsenlig och effektiv. Dessutom konstaterades i utvärderingen att det sjunde miljöhandlingsprogrammet förutsåg FN:s Agenda 2030 genom att betona att ekonomisk tillväxt och socialt välbefinnande är beroende av en sund bas av naturresurser, och att det underlättade uppnåendet av målen för hållbar utveckling, vilket vidareutvecklades på unionsnivå genom EU-agendan för städer som fastställdes i Amsterdampakten, som antogs den 30 maj 2016. Det gjorde det också möjligt för unionen att tala med en röst på den globala arenan i klimat- och miljöfrågor. I sin utvärdering av det sjunde miljöhandlingsprogrammet drog kommissionen också slutsatsen att framstegen i fråga om naturskydd, hälsa och politisk integration inte var tillräckliga.

__________________

__________________

24 COM(2019) 233 final.

24 COM(2019) 233 final.

Ändringsförslag  2

 

Förslag till beslut

Skäl 4

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(4) Enligt Europeiska miljöbyråns rapport The European Environment – State and Outlook 2020, Knowledge for transition to a sustainable Europe (Europas miljö – tillstånd och utblick 2020: Kunskap för omställningen till ett hållbart Europa) (SOER 2020) utgör 2020 ett unikt tillfälle för unionen att visa ledarskap i fråga om hållbarhet och hantera de brådskande hållbarhetsutmaningar som kräver systemlösningar. Såsom anges i SOER 2020 saknar de förändringar i det globala klimatet och ekosystemen som observerats sedan 1950-talet motstycke under tidigare årtionden och årtusenden. Världens befolkning har tredubblats sedan 1950, medan befolkningen i städerna har fyrdubblats. Med den nuvarande tillväxtmodellen förväntas miljöbelastningen öka ytterligare och orsaka direkta och indirekta skadliga effekter på människors hälsa och välbefinnande. Detta gäller särskilt de sektorer som har störst miljöpåverkan – livsmedel, rörlighet, energi samt infrastruktur och byggnader.

(4) Enligt Europeiska miljöbyråns rapport The European Environment – State and Outlook 2020, Knowledge for transition to a sustainable Europe (Europas miljö – tillstånd och utblick 2020: Kunskap för omställningen till ett hållbart Europa) (SOER 2020) är det ett unikt tillfälle för unionen att visa ledarskap i fråga om hållbarhet genom att hantera de brådskande hållbarhetsutmaningar som kräver systemlösningar. Såsom anges i SOER 2020 saknar de förändringar i det globala klimatet och ekosystemen som observerats sedan 1950-talet motstycke under tidigare årtionden och årtusenden. Världens befolkning har tredubblats sedan 1950, medan befolkningen i städerna har fyrdubblats. Med den nuvarande tillväxtmodellen förväntas miljöbelastningen öka ytterligare och orsaka direkta och indirekta skadliga effekter på människors hälsa och välbefinnande. Detta gäller särskilt de sektorer som har störst miljöpåverkan – livsmedel, rörlighet, energi samt infrastruktur och byggnader. I detta avseende är det viktigt att se till att unionen och dess medlemsstater möjliggör tillräckliga investeringar i utvecklingen av lämplig infrastruktur för en smart och hållbar mobilitet som är anpassad till situationen i de olika europeiska regionerna, inbegripet aktiv mobilitet och intermodala plattformar för alla transportsätt för att främja trafikomställning och hållbara passagerar- och godstransporter och stärka rollen för Fonden för ett sammanlänkat Europa (FSE) till stöd för omställningen till smart, hållbar och säker rörlighet i unionen.

Ändringsförslag  3

Förslag till beslut

Skäl 5

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(5) Europeiska kommissionen reagerade på de utmaningar som identifierades i SOER 2020 genom att anta den europeiska gröna given25: en ny tillväxtstrategi för den gröna och digitala omställningen vars mål är att omvandla unionen till ett rättvist och välmående samhälle med en konkurrenskraftig, klimatneutral och resurseffektiv ekonomi. Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU)26 sker en rättslig förankring av unionens mål att uppnå klimatneutralitet senast 2050 i lagstiftningen.

(5) Europeiska kommissionen reagerade på de utmaningar som identifierades i SOER 2020 genom att anta den europeiska gröna given25: en ny tillväxtstrategi för den gröna och digitala omställningen vars mål är att omvandla unionen till ett rättvist och välmående samhälle med en konkurrenskraftig, klimatneutral och resurseffektiv ekonomi. Den europeiska gröna given kräver också en snabbare omställning till hållbar och smart mobilitet, eftersom transporterna står för en fjärdedel av EU:s utsläpp av växthusgaser och fortsätter att öka. För att uppnå klimatneutralitet måste utsläppen från transporter minska med 90% fram till 2050. Kommissionen har därför antagit Strategin för hållbar och smart mobilitet25a som tar itu med denna utmaning och åtgärdar alla utsläppskällor. Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU)26 sker en rättslig förankring av unionens mål att uppnå klimatneutralitet senast 2050 i lagstiftningen.

__________________

__________________

25 COM(2019) 640 final.

25 COM(2019) 640 final.

 

25a COM(2020)0789.

26 COM(2020) 80 final.

26 COM(2020)0080.

Ändringsförslag  4

 

Förslag till beslut

Skäl 6

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(6) Den europeiska gröna given ligger till grund för EU:s återhämtningsplan NextGenerationEU, som främjar de investeringar i viktiga gröna sektorer som behövs för att bygga upp motståndskraft och skapa tillväxt och arbetstillfällen i ett rättvist och inkluderande samhälle. Faciliteten för återhämtning och resiliens, som tillsammans med unionens budget för 2021–2027 kommer att driva på unionens ekonomiska återhämtning från coronakrisen, bygger också på de prioriterade målen i den europeiska gröna given. Dessutom bör alla initiativ inom ramen för EU:s återhämtningsplan NextGenerationEU respektera den europeiska gröna givens princip om att ”inte vålla skada”.

(6) Den europeiska gröna given ligger till grund för EU:s återhämtningsplan NextGenerationEU, som främjar de investeringar i viktiga gröna sektorer och naturbaserade lösningar, som behövs för att bygga upp motståndskraft och skapa tillväxt och arbetstillfällen i ett rättvist och inkluderande samhälle. Faciliteten för återhämtning och resiliens, som tillsammans med unionens budget för 2021–2027 kommer att driva på unionens ekonomiska återhämtning från coronakrisen och stödja den digitala och klimatmässiga omställningen, med inriktning på utfasning av fossila bränslen inom transport- och turismsektorn och på hållbara tekniker, bygger också på de prioriterade målen i den europeiska gröna given. Återhämtningsplanen erbjuder en viktig möjlighet att påskynda omställningen till klimatneutralitet genom att prioritera investeringar i utfasning av fossila bränslen och hållbar teknik, samtidigt som teknikneutraliteten bevaras. För att nå detta mål kommer det att krävas åtgärder från alla ekonomins sektorer och inom alla transportslag, inbegripet införande av hållbara former av allmänna passagerar- och godstransporter, där alla tillgängliga politiska verktyg används och en balanserad och rättvis omställning säkerställs som inte lämnar någon utanför. Dessutom bör alla initiativ inom ramen för EU:s återhämtningsplan NextGenerationEU respektera de mål som ingår i den europeiska gröna given.

Ändringsförslag  5

Förslag till beslut

Skäl 6a (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(6a) I den årliga tillväxtöversikten omformas den europeiska planeringsterminen så att den passar de fundamentalt förändrade ekonomiska, sociala och miljömässiga förhållandena, även under perioden efter Corona. Den bör användas som hävstång för att uppnå FN:s mål för hållbar utveckling.

Ändringsförslag  6

 

Förslag till beslut

Skäl 7

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(7) Miljöhandlingsprogram har varit vägledande för EU:s miljöpolitik sedan början av 1970-talet. Det sjunde miljöhandlingsprogrammet löper ut den 31 december 2020 och enligt dess artikel 4.3 ska kommissionen, om så är lämpligt, lägga fram ett förslag till ett åttonde miljöhandlingsprogram i god tid för att undvika en klyfta mellan det sjunde och det åttonde miljöhandlingsprogrammet. I den europeiska gröna given tillkännagavs antagandet av ett nytt miljöhandlingsprogram.

(7) Miljöhandlingsprogram har varit vägledande för EU:s miljöpolitik sedan början av 1970-talet. Det sjunde miljöhandlingsprogrammet löpte ut den 31 december 2020 och enligt dess artikel 4.3 ska kommissionen, om så är lämpligt, lägga fram ett förslag till ett åttonde miljöhandlingsprogram i god tid för att undvika en klyfta mellan det sjunde och det åttonde miljöhandlingsprogrammet. I den europeiska gröna given tillkännagavs antagandet av ett nytt miljöhandlingsprogram och lanseringen av en resultattavla för att övervaka framstegen mot alla dess mål. Europeiska miljöbyrån och Europeiska kemikaliemyndigheten bör, om så är lämpligt, involvera andra EU-byråer, såsom Europeiska byrån för luftfartssäkerhet, Europeiska sjösäkerhetsbyrån och Europeiska järnvägsbyrån, för att bättre förstå sektorernas särdrag och dra nytta av de mest relevanta uppgifterna och kunskaperna.

Ändringsförslag  7

Förslag till beslut

Skäl 8

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(8) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör stödja miljö- och klimatmålen i den europeiska gröna given i linje med det långsiktiga målet att ”leva gott inom planetens gränser” som ska ha uppnåtts före 2050 och som redan fastställts i det sjunde miljöhandlingsprogrammet. Det bör bidra till att FN:s Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling uppnås.

(8) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör stödja miljö- och klimatmålen i den europeiska gröna given i linje med det långsiktiga målet att ”leva gott inom planetens gränser” som ska ha uppnåtts senast 2050 och som redan fastställts i det sjunde miljöhandlingsprogrammet och i kommissionens meddelande ”En ren jord åt alla: En europeisk strategisk långsiktig vision för en stark, modern, konkurrenskraftig och klimatneutral ekonomi”, samtidigt som lärdomarna från utvärderingen av det sjunde miljöhandlingsprogrammet beaktas. Med miljöhandlingsprogrammet och andra strategier bör EU sträva efter att inta en globalt ledande roll när det gäller att uppnå FN:s Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling, så att vi kan få en systemförändring i riktning mot en unionsekonomi som garanterar välbefinnande inom planetens gränser.

Ändringsförslag  8

Förslag till beslut

Skäl 8a (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(8a) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet, som ligger i linje med målen i den europeiska gröna given, är ett tillfälle att tillhandahålla den EU 2030-strategi som hittills lyst med sin frånvaro för att anpassa vår politik till FN:s Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling genom att fastställa konkreta och mätbara mål och använda övervaknings- och korrigeringsmekanismer.

Ändringsförslag  9

 

Förslag till beslut

Skäl 9

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(9) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör påskynda övergången till en regenerativ ekonomi som ger tillbaka mer till planeten än vad den tar. En regenerativ tillväxtmodell erkänner att välfärden och välståndet i våra samhällen är beroende av ett stabilt klimat, en sund miljö och välmående ekosystem, som ger våra ekonomier ett säkert manöverutrymme. I takt med att den globala befolkningen och efterfrågan på naturresurser fortsätter att växa bör den ekonomiska aktiviteten utvecklas på ett sätt som inte skadar, utan tvärtom vänder klimatförändringarna och miljöförstöringen, minimerar föroreningarna och leder till att naturkapitalet bevaras och berikas, och därigenom säkerställer en riklig mängd av förnybara och icke-förnybara resurser. Genom kontinuerlig innovation, anpassning till nya utmaningar och gemensamt skapande stärker den regenerativa ekonomin motståndskraften och skyddar nuvarande och framtida generationers välbefinnande.

(9) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör påskynda övergången till en hållbar och regenerativ ekonomi. En hållbar och regenerativ tillväxtmodell erkänner att välfärden och välståndet i våra samhällen är beroende av ett stabilt klimat, en sund miljö och välmående ekosystem, som ger våra ekonomier ett säkert och konkurrenskraftigt manöverutrymme. I takt med att den globala befolkningen och efterfrågan på naturresurser fortsätter att växa bör den ekonomiska aktiviteten utvecklas på ett hållbart sätt som begränsar klimatförändringarna och vänder miljöförstöringen, skyddar den biologiska mångfalden, minimerar föroreningarna och leder till att naturkapitalet bevaras och berikas, och därigenom säkerställer en riklig mängd av förnybara källor och minskar förlusten av icke-förnybara resurser. Genom kontinuerlig innovation, anpassning till nya utmaningar och gemensamt skapande stärker den hållbara ekonomin motståndskraften, erbjuder lösningar och skyddar nuvarande och framtida generationers välbefinnande.

Ändringsförslag  10

 

Förslag till beslut

Skäl 10

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(10) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör fastställa tematiska prioriterade mål på områdena klimatneutralitet, anpassning till klimatförändringar, skydd och återställande av biologisk mångfald, cirkulär ekonomi, nollföroreningsambition och minskning av miljöbelastningen från produktion och konsumtion. Det bör dessutom fastställa de nödvändiga villkoren för att uppnå de långsiktiga och tematiska prioriterade målen för alla berörda aktörer.

(10) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör fastställa tematiska prioriterade mål på områdena klimatneutralitet, begränsning av och anpassning till klimatförändringar, skydd och återställande av biologisk mångfald, koldioxidneutral, miljömässigt hållbar och helt cirkulär ekonomi, säkerställande av en giftfri miljö, noll- och lågföroreningsambition och minskning av miljöbelastningen från produktion och konsumtion i alla ekonomiska sektorer, inklusive transport- och turismsektorn. Det bör dessutom fastställa de nödvändiga villkoren för att uppnå de långsiktiga och tematiska prioriterade målen för alla berörda aktörer och de åtgärder som krävs för att uppfylla dessa villkor, samtidigt som den särskilda situationen i de yttersta randområdena, landsbygds-, kust-, bergs- och öområdena samt förbindelserna mellan städerna och den omgivande landsbygden beaktas, så att ingen lämnas utanför. Samtidigt bör integreringen av de tematiska prioriterade målen och sektorspolitiken säkerställas för att skapa en mer enhetlig politik, med beaktande av sektorers särdrag och specifika utmaningar, som t.ex. transport- och turismsektorn.

Ändringsförslag  11

Förslag till beslut

Skäl 10a (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(10a) Det åttonde miljöhandlingsprogrammets långsiktiga och tematiska prioriterade mål bör säkerställa att hållbarhet och minskade växthusgasutsläpp integreras automatiskt i utarbetandet och genomförandet av all relevant politik, inbegripet politik avseende rörlighet, turism, stadsplanering och transportinfrastruktur, livslång utveckling av ny kompetens för transportarbetare, samtidigt som synergier skapas mellan de relevanta politikområdena.

Ändringsförslag  12

Förslag till beslut

Skäl 10b (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(10b) Arbetet med att uppnå unionens miljö- och klimatmål måste utföras i anslutning till och vara fullt förenligt med, genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter. Detta bör särskilt beaktas inom transportsektorn, där social dumpning inte bara skadar människors välbefinnande utan också bidrar till ohållbara transportsätt.

Ändringsförslag  13

 

Förslag till beslut

Skäl 12

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(12)  Ökat samarbete med partnerländer, god internationell miljöförvaltning samt synergier mellan intern och extern unionspolitik är avgörande för att unionens miljö- och klimatmål ska kunna nås.

(12) Eftersom många av unionens ekonomiska sektorer, däribland transportsektorn, upplever ökad konkurrens från marknader i snabb utveckling i andra regioner runt om i världen, och eftersom de är nära förbundna med den internationella handelns dynamik, är ökat samarbete med partnerländer, robust internationell miljöförvaltning samt synergier, konsekvens och samstämmighet mellan all relevant intern och extern unionspolitik avgörande för att unionens miljö- och klimatmål. EU bör också stärka sin klimatdiplomati i alla relevanta internationella forum, däribland IMO, Icao och UNWTO, så att ambitiösa standarder kan antas på global nivå.

Ändringsförslag  14

Förslag till beslut

Skäl 12a (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(12a) Handlingsprogrammet måste göra ett större avtryck i genomförandet av den integrerade havspolitiken.

Ändringsförslag  15

Förslag till beslut

Skäl 14

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(14) Bedömningen av framstegen mot de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör återspegla den senaste utvecklingen när det gäller tillgången till och relevansen hos data och indikatorer. Den bör vara förenlig med och inte påverka tillämpningen av övervaknings- eller styrningsverktyg som omfattar mer specifika miljö- och klimatpolitiska aspekter, särskilt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1999/201830, granskningen av genomförandet av miljöpolitiken eller övervakningsverktyg som rör cirkulär ekonomi, nollutsläpp, biologisk mångfald, luft, vatten, mark, avfall eller annan miljöpolitik. Tillsammans med andra verktyg som används inom ramen för den europeiska planeringsterminen, Eurostats övervakning av målen för hållbar utveckling och kommissionens strategiska framsynsrapport31 skulle den ingå i en konsekvent, internt sammanhängande uppsättning övervaknings- och styrningsverktyg.

(14) Bedömningen av framstegen mot de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör återspegla den senaste utvecklingen när det gäller tillgången till och relevansen hos data och indikatorer. Den bör vara förenlig med och inte påverka tillämpningen av övervaknings- eller styrningsverktyg som omfattar mer specifika miljö- och klimatpolitiska aspekter, särskilt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1999/201830, granskningen av genomförandet av miljöpolitiken, Eurofounds undersökning av livskvaliteten i Europa (EQLS) eller övervakningsverktyg som rör cirkulär ekonomi, nollutsläpp, biologisk mångfald, luft, vatten, mark, avfall eller annan miljöpolitik. Tillsammans med andra verktyg som används inom ramen för den europeiska planeringsterminen, Eurostats övervakning av målen för hållbar utveckling och kommissionens strategiska framsynsrapport31 skulle den ingå i en konsekvent, internt sammanhängande uppsättning övervaknings- och styrningsverktyg.

__________________

__________________

30 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 av den 11 december 2018 om styrningen av energiunionen och av klimatåtgärder samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 663/2009 och (EG) nr 715/2009, Europaparlamentets och rådets direktiv 94/22/EG, 98/70/EG, 2009/31/EG, 2009/73/EG, 2010/31/EU, 2012/27/EU och 2013/30/EU samt rådets direktiv 2009/119/EG och (EU) 2015/652 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 (EGT L 328, 21.12.2018, s. 1).

30 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 av den 11 december 2018 om styrningen av energiunionen och av klimatåtgärder (EGT L 328, 21.12.2018, s. 1).

31 COM/2020/493 final.

31 COM/2020/493 final.

Ändringsförslag  16

 

Förslag till beslut

Skäl 15

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(15) Kommissionen, Europeiska miljöbyrån och andra relevanta organ bör få tillgång till och vidareutnyttja de uppgifter och indikatorer som tillhandahålls av medlemsstaterna i enlighet med tillämpliga unionsrättsakter. Dessutom bör andra datakällor användas, såsom satellitdata och behandlad information från det europeiska jordövervakningsprogrammet (Copernicus), det europeiska informationssystemet för skogsbränder och det europeiska varningssystemet för översvämningar, eller dataplattformar såsom det europeiska nätverket för marina observationer och datainsamling eller informationsplattformen för kemikalieövervakning. Tillämpningen av moderna digitala verktyg och artificiell intelligens gör det möjligt att hantera och analysera uppgifterna på ett effektivt sätt och därigenom minska den administrativa bördan och samtidigt öka aktualiteten och kvaliteten.

(15) Det behövs robusta och meningsfulla uppgifter och indikatorer för att på ett korrekt sätt övervaka framstegen mot uppnåendet av den europeiska gröna givens mål. Kommissionen, Europeiska miljöbyrån och andra relevanta EU-organ bör få tillgång till och vidareutnyttja de uppgifter och indikatorer som tillhandahålls av medlemsstaterna i enlighet med tillämpliga unionsrättsakter. Dessutom bör andra datakällor användas, såsom satellitdata och behandlad information från det europeiska jordövervakningsprogrammet (Copernicus), inklusive Copernicus atmosfärövervakningstjänst (CAMS), det europeiska informationssystemet för skogsbränder och det europeiska varningssystemet för översvämningar, eller dataplattformar såsom det europeiska nätverket för marina observationer och datainsamling eller informationsplattformen för kemikalieövervakning. Tillämpningen av moderna digitala verktyg och artificiell intelligens gör det möjligt att hantera och analysera uppgifterna på ett effektivt sätt och därigenom minska den administrativa bördan och samtidigt öka aktualiteten och kvaliteten

Ändringsförslag  17

 

Förslag till beslut

Skäl 16

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(16) I enlighet med kraven i Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG, 2007/2/EG och (EU) 2019/1024 bör medlemsstaterna dessutom se till att relevanta data, relevant information och relevanta indikatorer för övervakning av genomförandet av det åttonde miljöhandlingsprogrammet är fritt tillgängliga, icke-diskriminerande, öppna, adekvata, av hög kvalitet, jämförbara, aktuella, användarvänliga och lättillgängliga online.

(16) I enlighet med kraven i Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG, 2007/2/EG, 2016/2284/EU och (EU) 2019/1024 bör medlemsstaterna dessutom se till att relevanta data, relevant information och relevanta indikatorer för övervakning av genomförandet av det åttonde miljöhandlingsprogrammet är fritt tillgängliga, icke-diskriminerande, öppna, adekvata, av hög kvalitet, jämförbara, aktuella, användarvänliga och lättillgängliga online och offline, helst i en enda databas.

Ändringsförslag  18

Förslag till beslut

Skäl 17

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(17) För att nå de prioriterade målen för det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör miljöbyrån och kemikaliemyndigheten ha tillräcklig kapacitet och tillräckliga resurser för att säkerställa en sund, tillgänglig och transparent kunskaps- och evidensbas till stöd för genomförandet av de strategiska prioriteringarna i den europeiska gröna given och bedömningen av framstegen inom ramen för programmet.

(17) För att nå de prioriterade målen för det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör miljöbyrån och kemikaliemyndigheten ha tillräcklig kapacitet och tillräckliga resurser för att säkerställa en sund, tillgänglig och transparent kunskaps- och evidensbas till stöd för genomförandet av de strategiska prioriteringarna i den europeiska gröna given och bedömningen av framstegen inom ramen för programmet. I förekommande fall bör även andra organ och byråer delta och bidra till genomförandet av dessa strategiska prioriteringar och till bedömningen av framstegen inom ramen för det åttonde miljöhandlingsprogrammet.

Ändringsförslag  19

Förslag till beslut

Skäl 18a (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(18a) Enligt artikel 191 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) bör unionens miljöpolitik syfta till en hög skyddsnivå och bygga på försiktighetsprincipen och på principerna att förebyggande åtgärder bör vidtas, att miljöförstöring företrädesvis bör hejdas vid källan och att förorenaren ska betala.

Ändringsförslag  20

 

Förslag till beslut

Artikel 1 – punkt 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Genom detta beslut fastställs ett allmänt handlingsprogram på miljöområdet för perioden fram till och med den 31 december 2030 (nedan kallat det åttonde miljöhandlingsprogrammet). Beslutet anger de prioriterade målen, de nödvändiga villkoren för att uppnå dem och en ram för att mäta om unionen och dess medlemsstater är på god väg att uppnå dessa prioriterade mål.

1. Genom detta beslut fastställs ett allmänt handlingsprogram på miljöområdet för perioden fram till och med den 31 december 2030 (nedan kallat det åttonde miljöhandlingsprogrammet). Beslutet anger de prioriterade målen, de nödvändiga villkoren och tillhörande åtgärderna för att uppnå dem och en ram för att mäta om unionen och dess medlemsstater är på god väg att uppnå dessa prioriterade mål.

Ändringsförslag  21

 

Förslag till beslut

Artikel 1 – punkt 2

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet syftar till att påskynda omställningen till en klimatneutral, resurseffektiv, ren och cirkulär ekonomi på ett rättvist och inkluderande sätt, och stöder miljö- och klimatmålen i den europeiska gröna given och dess initiativ.

2. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet syftar till att påskynda omställningen till en klimatneutral, resurseffektiv, konkurrenskraftig, motståndskraftig, hållbar och cirkulär ekonomi på ett rättvist och inkluderande sätt, och stöder miljö- och klimatmålen i den europeiska gröna given och dess initiativ, inklusive strategin för hållbar och smart mobilitet samt EU-strategin för hållbar turism.

Ändringsförslag  22

 

Förslag till beslut

Artikel 1 – punkt 3

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet utgör grunden för att uppnå de miljö- och klimatmål som fastställs i FN:s Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling, och dess övervakningsram utgör miljö- och klimatdelen av EU:s insatser för att mäta framstegen mot ökad hållbarhet, inbegripet klimatneutralitet och resurseffektivitet, välbefinnande och motståndskraft.

3. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet utgör grunden för att uppnå de miljö- och klimatmål som fastställs i FN:s Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling, och dess övervakningsram utgör miljö- och klimatdelen av EU:s insatser för att mäta framstegen mot ökad hållbarhet, inbegripet klimatneutralitet och resurseffektivitet, ren och smart mobilitet, välbefinnande och motståndskraft, samtidigt som konsekvens säkerställs mellan de miljömässiga, sociala och ekonomiska målen.

Ändringsförslag  23

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet har det långsiktiga prioriterade målet för 2050 att medborgarna ska leva gott inom planetens gränser i en regenerativ ekonomi där inget slösas bort, inga nettoutsläpp av växthusgaser produceras och ekonomisk tillväxt frikopplas från resursanvändning och miljöförstöring. En sund miljö är grunden för medborgarnas välbefinnande och säkerställer att den biologiska mångfalden blomstrar och naturkapitalet skyddas, återställs och värdesätts på sätt som ökar motståndskraften mot klimatförändringar och andra miljörisker. Unionen anger takten när det gäller att säkerställa välståndet för nuvarande och kommande generationer globalt.

1. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet har det långsiktiga prioriterade målet att medborgarna senast 2050 ska leva gott inom planetens gränser i en hållbar och regenerativ ekonomi där inget slösas bort, inga nettoutsläpp av växthusgaser produceras, mobilitetsbehoven tillgodoses på ett hållbart sätt och ekonomisk tillväxt frikopplas från ohållbar resursanvändning och miljöförstöring. En sund miljö är grunden för medborgarnas välbefinnande och hälsa, återställer ekosystemtjänsterna och säkerställer att den biologiska mångfalden blomstrar och naturkapitalet skyddas, återställs och värdesätts på sätt som ökar motståndskraften mot klimatförändringar och andra miljörisker. Unionen anger takten när det gäller att säkerställa välståndet för nuvarande och kommande generationer globalt.

Ändringsförslag  24

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – led a

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

a) Oåterkalleligt och gradvis minska växthusgasutsläppen och förbättrade upptag genom naturliga och andra sänkor i unionen för att uppnå 2030 års mål för minskning av växthusgasutsläppen och uppnå klimatneutralitet senast 2050 i enlighet med förordning (EU) .../…32.

a) Oåterkalleligt, gradvis, på ett förutsägbart sätt och snabbt minska växthusgasutsläppen och förbättra upptagen genom naturliga sänkor i unionen, i linje med dess klimat- och miljömål, för att uppnå 2030 års mål för minskning av växthusgasutsläppen och uppnå klimatneutralitet senast 2050 i enlighet med förordning (EU).../…32

__________________

__________________

32 COM/2020/80 final.

32 COM/2020/80 final.

Ändringsförslag  25

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – led c

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

c) Göra framsteg mot en regenerativ tillväxtmodell som ger tillbaka mer till planeten än den tar ifrån den, frikopplar ekonomisk tillväxt från resursanvändning och miljöförstöring och påskyndar övergången till en cirkulär ekonomi.

c) Göra framsteg mot en hållbar och regenerativ tillväxtmodell, med fokus på medborgarnas välbefinnande och på att slutföra övergången till en koldioxidneutral, miljömässigt hållbar och helt cirkulär ekonomi, säkerställa en giftfri miljö, bland annat genom strategier som syftar till att säkerställa återvinning och återanvändning av material och komponenter inom transport- och turismsektorerna.

Ändringsförslag  26

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – led d

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

d) Eftersträva en nollföroreningsstrategi för en giftfri miljö, inbegripet för luft, vatten och mark samt skydd för medborgarnas hälsa och välbefinnande mot miljörelaterade risker och konsekvenser.

d) Eftersträva en låg- och nollföroreningsstrategi, inbegripet för luft, vatten och mark samt skydd för medborgarnas hälsa och välbefinnande mot miljörelaterade risker och konsekvenser.

Ändringsförslag  27

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – led e

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

e) Skydda, bevara och återställa den biologiska mångfalden och stärka naturkapitalet, särskilt luft, vatten, mark och skog, sötvatten, våtmarker och marina ekosystem.

e) Skydda, bevara och återställa den biologiska mångfalden och ekosystemtjänsterna och stärka naturkapitalet, särskilt luft, vatten, mark och skog, sötvatten, våtmarker och marina ekosystem.

Ändringsförslag  28

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – led f

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

f) Främja miljömässig hållbarhet och minska viktiga miljö- och klimatpåfrestningar i samband med produktion och konsumtion, särskilt på områdena energi, industriell utveckling, byggnader och infrastruktur, rörlighet och livsmedelssystem.

f) Främja miljömässig hållbarhet och minska viktiga miljö- och klimatpåfrestningar i samband med produktion och konsumtion, särskilt på områdena energi, industriell utveckling, byggnader och infrastruktur, rörlighet, livsmedelssystem, handel och turism, samtidigt som tillgänglighet garanteras för unionens alla territorier.

Ändringsförslag  29

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – rubriken

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Nödvändiga villkor för att uppnå de prioriterade målen för detta program

Nödvändiga villkor och relaterade åtgärder för att uppnå de prioriterade målen för detta program

Ändringsförslag  30

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led a

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

a) Säkerställer ett ändamålsenligt och effektivt genomförande av unionslagstiftningen om miljö och klimat och strävar efter spetskompetens när det gäller miljöprestanda på unionsnivå och nationell, regional och lokal nivå, bland annat genom att tillhandahålla lämplig kapacitet för administration och regelefterlevnad, i enlighet med den regelbundna granskningen av genomförandet av miljöpolitiken, samt intensifierar insatserna mot miljöbrott.

a) Säkerställer ett ändamålsenligt och effektivt genomförande av unionslagstiftningen om miljö och klimat och strävar efter spetskompetens när det gäller miljöprestanda på unionsnivå och nationell, regional och lokal nivå, bland annat genom att tillhandahålla lokala förvaltningar ytterligare kapacitet för administration och regelefterlevnad för att de ska kunna anta egna mål och åtgärdsplaner, i enlighet med den regelbundna granskningen av genomförandet av miljöpolitiken, samt intensifierar insatserna mot miljöbrott och bristande efterlevnad och tillräckliga resurser säkerställs i de relevanta enheterna på unionsnivå samt nationell och regional nivå.

Ändringsförslag  31

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led aa (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

aa) Säkerställer genomförande och efterlevnad av all relevant unionslagstiftning med miljöpåverkan, med systematisk uppföljning av överträdelseförfaranden, bl.a. genom att säkerställa att det anslås lämpliga ekonomiska och mänskliga resurser på unionsnivå och nationell nivå för detta ändamål.

Ändringsförslag  32

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 integrera de prioriterade mål som anges i artikel 2 i alla relevanta strategier, lagstiftningsinitiativ och andra initiativ, program, investeringar och projekt på unionsnivå samt nationell, regional och lokal nivå så att dessa och deras genomförande inte skadar något av de prioriterade mål som anges i artikel 2,

 integrera de prioriterade mål som anges i artikel 2 i alla relevanta strategier, lagstiftningsinitiativ och andra initiativ, program, investeringar och projekt på unionsnivå samt nationell, regional och lokal nivå så att dessa och deras genomförande tillgodoser behoven och inte orsakar de prioriterade mål som anges i artikel 2 betydande skada,

Ändringsförslag  33

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 2

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 maximera fördelarna med att genomföra Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/52/EU33 och 2001/42/EC34.

 maximera fördelarna med att genomföra Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/52/EU33 och 2001/42/EC34, med respekt för behoven av transportrelaterad infrastrukturplanering.

__________________

__________________

33 Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/52/EU av den 16 april 2014 om ändring av direktiv 2011/92/EU om bedömning av inverkan på miljön av vissa offentliga och privata projekt Text av betydelse för EES (EUT L 124, 25.4.2014, s. 1).

33 Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/52/EU av den 16 april 2014 om ändring av direktiv 2011/92/EU om bedömning av inverkan på miljön av vissa offentliga och privata projekt Text av betydelse för EES (EUT L 124, 25.4.2014, s. 1).

34 Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/42/EG av den 27 juni 2001 om bedömning av vissa planers och programs miljöpåverkan, EGT L 197, 21.7.2001.

34 Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/42/EG av den 27 juni 2001 om bedömning av vissa planers och programs miljöpåverkan, EGT L 197, 21.7.2001.

Ändringsförslag  34

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 3

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 ägna särskild uppmärksamhet åt synergier och potentiella kompromisser mellan ekonomiska, miljömässiga och sociala mål för att säkerställa att medborgarnas behov av livsmedel, bostäder och rörlighet tillgodoses på ett hållbart sätt som inte lämnar någon på efterkälken, och

 ägna särskild uppmärksamhet åt synergier och systematiskt utvärdera potentiella kompromisser mellan ekonomiska, miljömässiga och sociala mål för att säkerställa att medborgarnas behov av livsmedel, bostäder, välbefinnande, ren och intermodal transport samt smart och tillgänglig rörlighet tillgodoses på ett hållbart sätt som inte lämnar någon person eller region på efterkälken, och som genererar ekonomisk välfärd samtidigt som unionens konkurrenskraft bevaras.

Ändringsförslag  35

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 3a (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 utarbeta riktlinjer om åtgärder för lokala och regionala myndigheter och främja antagandet på frivillig basis av egna mål och planer för att stödja genomförandet av det åttonde miljöhandlingsprogrammet och miljölagstiftningen i allmänhet, samtidigt som flexibilitet medges, för att ta hänsyn till de behov, den kapacitet, kunskap och expertis som finns på lokal och regional nivå.

Ändringsförslag  36

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 4

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 regelbundet utvärdera befintlig politik och utarbeta konsekvensbedömningar för nya initiativ som bygger på omfattande samråd enligt förfaranden som är ansvarsfulla, inkluderande, informerade och enkla att genomföra och som tar vederbörlig hänsyn till förväntade effekter på miljö och klimat.

 regelbundet utvärdera befintlig politik och utarbeta konsekvensbedömningar för nya initiativ som bygger på omfattande samråd enligt förfaranden som är ansvarsfulla, inkluderande, informerade och enkla att genomföra och som tar hänsyn till miljöpåverkan, såsom förlust av biologisk mångfald, luft-, vatten- och markföroreningar eller resursanvändning, och klimat.

Ändringsförslag  37

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 4a (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 regelbundet bedöma all unionspolitik och integrera de tematiska prioriterade målen i sektorspolitiken för att identifiera inkonsekvens mellan unionens politik och de politiska målen i denna miljöhandlingsplan och på så vis säkerställa enhetlighet, konsekvens och uppnående av dessa mål samtidigt som de olika sektorernas särdrag beaktas.

Ändringsförslag  38

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led c

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

c) Effektivt integrerar miljömässig och klimatmässig hållbarhet i den europeiska planeringsterminen för ekonomisk styrning, inbegripet i de nationella reformprogrammen och de nationella planerna för återhämtning och resiliens.

c) Påbörjar arbetet med att skapa en klimatindikator för att bedöma diskrepansen mellan medlemsstaternas budgetstrukturer och ett scenario där man har anpassat sig till Parisavtalet, säkerställer miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet för var och en av deras nationella budgetar utan att det påverkar den europeiska planeringsterminens ursprungliga syfte.

Ändringsförslag  39

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led da (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

da) Uppmuntrar utvecklingen av smarta system genom en särskild policyram för hållbara produkter, som kan bli en del av den cirkulära ekonomin, genom att öka återanvändningen av uttjänta material som betraktas som en resurs inom transport- och turismsektorn, såsom metall, plast och andra typer av material.

Ändringsförslag  40

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led e

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

e) Fasar ut miljöskadliga subventioner på unionsnivå och nationell nivå och på bästa sätt använder marknadsbaserade instrument och gröna budgetverktyg, inbegripet sådana som krävs för att säkerställa en socialt rättvis övergång, och stöder företag och andra intressenter i utvecklingen av standardiserad praxis för redovisning av naturkapital.

e) Stärker miljövänliga incitament samtidigt som miljöskadliga subventioner på unionsnivå och nationell, regional samt lokal nivå fasas ut, säkerställer teknikneutralitet och på bästa sätt använder marknadsbaserade instrument och gröna budgetverktyg, inbegripet sådana som krävs för att säkerställa en socialt rättvis övergång, med hänsyn till medlemsstaternas olika utgångsläge och energimix, och stöder företag och andra intressenter i utvecklingen av standardiserad praxis för redovisning av naturkapital.

Ändringsförslag  41

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led f

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

f) Ser till att miljöpolitiken och miljöåtgärderna bygger på bästa tillgängliga vetenskapliga kunskap och stärker miljökunskapsbasen och dess spridning, bland annat genom forskning, innovation, främjande av grön kompetens och ytterligare uppbyggnad av miljö- och ekosystemredovisning.

f) Ser till att miljöpolitiken och miljöåtgärderna bygger på bästa tillgängliga vetenskapliga kunskap och stärker miljökunskapsbasen och dess spridning, bland annat genom forskning, innovation, främjande av grön kompetens, samarbetar med civilsamhället, bättre utnyttjar öppen vetenskap, och beaktar den sociala dimensionen av omställningen till en cirkulär ekonomi inom transport- och turismsektorn, inbegripet kompetenshöjning och omskolning av arbetskraften, behovet av lämplig information för bästa möjliga konsumentval, med hänsyn till könsspecifika aspekter, och ytterligare uppbyggnad av miljö- och ekosystemredovisning,

Ändringsförslag  42

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led g

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

g) Utnyttjar potentialen hos digital teknik och datateknik till stöd för miljöpolitiken och samtidigt minimerar dess miljöavtryck.

g) Utnyttjar potentialen hos digital teknik, inbegripet människodriven artificiell intelligens, uppkopplad och automatiserad rörlighet och datateknik, till stöd för miljöpolitiken och övergången till hållbar och smart mobilitet, samtidigt som dess miljöavtryck minimeras, särskilt genom optimering av databehandlingsteknik, samtidigt som insyn, tillgänglighet och säkerhet för dessa data säkerställs.

Ändringsförslag  43

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led h

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

h) Fullt ut utnyttjar naturbaserade lösningar och social innovation.

h) Fullt ut utnyttjar naturbaserade lösningar och social innovation, bland annat genom att främja användningen av koldioxidsnåla och hållbara alternativa bränslen och genom att investera i skydd och återställande av biologisk mångfald i linje med de finansieringsmål som fastställs i EU:s strategi för biologisk mångfald.

Ändringsförslag  44

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led j

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

j) Gör data och bevis kopplade till genomförandet av det åttonde miljöhandlingsprogrammet allmänt tillgängliga och lättillgängliga, utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelser om konfidentialitet i domänspecifik lagstiftning.

j) Gör data, indikatorer och bevis kopplade till genomförandet av det åttonde miljöhandlingsprogrammet allmänt tillgängliga och lättillgängliga, och helst i en enda databas, utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelser om konfidentialitet i domänspecifik lagstiftning.

Ändringsförslag  45

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led k – strecksats 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 samarbeta med partnerländer om klimat- och miljöåtgärder, uppmuntra och stödja dem att anta och genomföra regler på dessa områden som är lika ambitiösa som unionens, och säkerställa att alla produkter som släpps ut på unionsmarknaden fullt ut uppfyller relevanta unionskrav i linje med unionens internationella åtaganden,

 samarbeta med partnerländer om klimat- och miljöåtgärder, uppmuntra och stödja dem att anta och genomföra regler på dessa områden som är lika ambitiösa som unionens, och säkerställa att alla produkter som släpps ut på unionsmarknaden fullt ut uppfyller relevanta unionskrav som är i linje med unionens internationella åtaganden,

Ändringsförslag  46

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led k – strecksats 1a (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 Främja efterlevnad av tillbörlig aktsamhet för företag som ett effektivt verktyg för att identifiera, förebygga, begränsa och ta hänsyn till miljöeffekterna av sin egen verksamhet och sina globala leveranskedjor.

Ändringsförslag  47

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led k – strecksats 2

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 stärka samarbetet med regeringar, företag och det civila samhället i tredjeländer och internationella organisationer för att bilda partnerskap och allianser för miljöskydd och främja miljösamarbete inom G7 och G20,

 stärka samarbetet med regeringar, företag och det civila samhället i tredjeländer och internationella organisationer för att bilda partnerskap och allianser för miljöskydd och främja miljösamarbete inom G7 och G20 och andra internationella forum, bland annat IMO, Icao och UNWTO.

Ändringsförslag  48

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led k – strecksats 5

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 se till att unionens och medlemsstaternas ekonomiska stöd till tredjeländer främjar FN:s Agenda 2030.

 se till att unionens och medlemsstaternas ekonomiska stöd till tredjeländer främjar alla målen i FN:s Agenda 2030.

Ändringsförslag  49

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 2

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. För att uppnå de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet måste man mobilisera ett brett stöd som involverar medborgare, arbetsmarknadens parter och andra berörda parter, och uppmuntra till samarbete i utvecklingen och genomförandet av strategier, politik eller lagstiftning som rör det åttonde miljöhandlingsprogrammet bland nationella, regionala och lokala myndigheter i stads- och landsbygdsområden.

2. För att uppnå de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet måste man mobilisera ett brett stöd som involverar medborgare, civilsamhället, företag, arbetsmarknadens parter och andra berörda parter genom ökad medvetenhet och livslångt lärande, och uppmuntra till samarbete i utvecklingen och genomförandet av strategier, politik eller lagstiftning som rör det åttonde miljöhandlingsprogrammet bland nationella, regionala och lokala myndigheter i stads- och landsbygdsområden samt yttersta randområden eller kust-, bergs- och öområden, inklusive genom övergångsprogram som tillhandahåller särskilda åtgärder och finansiering för att underlätta och stödja de nödvändiga övergångsprocesserna.

Ändringsförslag  50

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Kommissionen ska med stöd av Europeiska miljöbyrån och Europeiska kemikaliemyndigheten regelbundet bedöma och rapportera om unionens och medlemsstaternas framsteg när det gäller att uppnå de prioriterade mål som fastställs i artikel 2, med hänsyn tagen till de nödvändiga villkor som föreskrivs i artikel 3.

1. Kommissionen ska med stöd av Europeiska miljöbyrån och Europeiska kemikaliemyndigheten, och andra europeiska organ och byråer om det är lämpligt, regelbundet övervaka, bedöma och rapportera om unionens och medlemsstaternas framsteg när det gäller att uppnå de prioriterade mål som fastställs i artikel 2, med hänsyn tagen till de nödvändiga villkor som föreskrivs i artikel 3.

Ändringsförslag  51

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 2

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Den bedömning som avses i punkt 1 ska återspegla den senaste utvecklingen när det gäller tillgången till och relevansen hos data och indikatorer, på grundval av uppgifter som finns tillgängliga i medlemsstaterna och på unionsnivå, särskilt de som hanteras av Europeiska miljöbyrån och det europeiska statistiksystemet. Bedömningen ska inte påverka befintliga ramar och åtgärder för övervakning, rapportering och styrning som omfattar miljö- och klimatpolitik.

2. Den bedömning som avses i punkt 1 ska återspegla den senaste utvecklingen när det gäller tillgången till och relevansen hos data och indikatorer, på grundval av uppgifter som finns tillgängliga i medlemsstaterna och på unionsnivå, särskilt de som hanteras av Europeiska miljöbyrån och det europeiska statistiksystemet. Bedömningen ska inte påverka befintliga ramar och åtgärder för övervakning, rapportering och styrning som omfattar miljö- och klimatpolitik och ska baseras på en stabil metod som gör det möjligt att mäta framsteg.

Ändringsförslag  52

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – inledningen

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Europeiska miljöbyrån och Europeiska kemikaliemyndigheten ska stödja kommissionen i arbetet med att förbättra tillgången till och relevansen hos data och kunskap, särskilt genom att göra följande:

3. Europeiska miljöbyrån och Europeiska kemikaliemyndigheten, samt andra europeiska organ och byråer om det är lämpligt, ska stödja kommissionen i arbetet med att förbättra tillgången till och relevansen hos data och kunskap, särskilt genom att göra följande:

Ändringsförslag  53

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led b

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

b) Arbeta för att täppa till de relevanta luckorna i övervakningsdata.

b) Arbeta för att täppa till de relevanta luckorna i övervakningsdata och bedömning genom att använda verktyg såsom miljökonsekvensbedömningar och utveckla metoder och instrument för fortlöpande övergripande konsekvensbedömning och förbättring av miljöprestanda.

Ändringsförslag  54

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led c

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

c) Tillhandahålla politiskt relevanta och systemrelaterade analyser och bidra till genomförandet av politiska mål på unionsnivå och nationell nivå.

c) Tillhandahålla politiskt relevanta och systemrelaterade analyser och bidra till genomförandet av politiska mål på unionsnivå och nationell nivå, bland annat genom att föreslå rekommendationer om hur man bättre kan uppnå målen.

Ändringsförslag  55

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led e

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

e) Ytterligare förbättra tillgången till data via unionsprogram.

e) Ytterligare förbättra och främja tillgången till data via unionsprogram, och förbättra deras tillgänglighet och interoperabilitet.

Ändringsförslag  56

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 4

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. Kommissionen ska regelbundet granska data- och kunskapsbehoven på unionsnivå och nationell nivå, inbegripet Europeiska miljöbyråns och Europeiska kemikaliemyndighetens kapacitet att utföra de uppgifter som avses i punkt 3.

4. Kommissionen ska regelbundet granska data- och kunskapsbehoven på unionsnivå och nationell nivå, inbegripet Europeiska miljöbyråns och Europeiska kemikaliemyndighetens liksom andra europeiska organs och byråers kapacitet om det är lämpligt, att utföra de uppgifter som avses i punkt 3 och se till att dessa byråer har tillräckliga personalresurser och ekonomiska resurser för att utföra ytterligare uppgifter.

Ändringsförslag  57

 

Förslag till beslut

Artikel 5 – punkt 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Senast den 31 mars 2029 ska kommissionen göra en utvärdering av det åttonde miljöhandlingsprogrammet. Kommissionen ska lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet med de viktigaste resultaten av utvärderingen, åtföljd av ett lagstiftningsförslag för nästa miljöhandlingsprogram om kommissionen anser det lämpligt.

Kommissionen ska genomföra och offentliggöra en halvtidsutvärdering av det åttonde miljöhandlingsprogrammet så snart det finns tillräcklig information om genomförandet av programmet, dock senast den 31 maj 2024. Den ska, där så är lämpligt, ligga till grund för en anpassning av det åttonde miljöhandlingsprogrammets genomförande. Senast den 31 mars 2029 ska kommissionen göra en slutlig utvärdering av det åttonde miljöhandlingsprogrammet. Kommissionen ska lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet med de viktigaste resultaten och slutsatserna av utvärderingen, inklusive dess kommentarer, åtföljd av ett lagstiftningsförslag för nästa miljöhandlingsprogram, om kommissionen anser det lämpligt, som läggs fram i god tid för att undvika ett glapp mellan det åttonde och nionde miljöhandlingsprogrammet,


ÄRENDETS GÅNG I DET RÅDGIVANDE UTSKOTTET

Titel

Allmänt miljöhandlingsprogram för unionen till 2030

Referensnummer

COM(2020)0652 – C9-0329/2020 – 2020/0300(COD)

Ansvarigt utskott

 Tillkännagivande i kammaren

ENVI

11.11.2020

 

 

 

Yttrande från

 Tillkännagivande i kammaren

TRAN

11.11.2020

Föredragande av yttrande

 Utnämning

Rovana Plumb

13.11.2020

Antagande

15.4.2021

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

38

4

6

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Magdalena Adamowicz, Andris Ameriks, José Ramón Bauzá Díaz, Izaskun Bilbao Barandica, Marco Campomenosi, Ciarán Cuffe, Johan Danielsson, Karima Delli, Anna Deparnay-Grunenberg, Gheorghe Falcă, Giuseppe Ferrandino, Mario Furore, Søren Gade, Isabel García Muñoz, Maria Grapini, Elsi Katainen, Elena Kountoura, Julie Lechanteux, Peter Lundgren, Elżbieta Katarzyna Łukacijewska, Marian-Jean Marinescu, Tilly Metz, Giuseppe Milazzo, Cláudia Monteiro de Aguiar, Caroline Nagtegaal, Jan-Christoph Oetjen, Philippe Olivier, Rovana Plumb, Tomasz Piotr Poręba, Dominique Riquet, Dorien Rookmaker, Massimiliano Salini, Sven Schulze, Vera Tax, Barbara Thaler, István Ujhelyi, Henna Virkkunen, Petar Vitanov, Elissavet Vozemberg-Vrionidi, Lucia Vuolo, Roberts Zīle, Kosma Złotowski

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Leila Chaibi, Clare Daly, Maria Grapini, Roman Haider, Jutta Paulus, Marianne Vind

 

 


SLUTOMRÖSTNING MED NAMNUPPROP I DET RÅDGIVANDE UTSKOTTET

38

+

NI

Mario Furore

PPE

Magdalena Adamowicz, Gheorghe Falcă, Jens Gieseke, Elżbieta Katarzyna Łukacijewska, Marian-Jean Marinescu, Giuseppe Milazzo, Cláudia Monteiro de Aguiar, Massimiliano Salini, Sven Schulze, Barbara Thaler, Henna Virkkunen, Elissavet Vozemberg-Vrionidi

Renew

José Ramón Bauzá Díaz, Izaskun Bilbao Barandica, Søren Gade, Elsi Katainen, Caroline Nagtegaal, Jan-Christoph Oetjen, Dominique Riquet

S&D

Andris Ameriks, Johan Danielsson, Giuseppe Ferrandino, Isabel García Muñoz, Maria Grapini, Rovana Plumb, Vera Tax, István Ujhelyi, Marianne Vind, Petar Vitanov

The Left

Leila Chaibi, Clare Daly, Elena Kountoura

Verts/ALE

Ciarán Cuffe, Karima Delli, Anna Deparnay-Grunenberg, Tilly Metz, Jutta Paulus

 

4

-

ECR

Peter Lundgren, Tomasz Piotr Poręba, Roberts Zīle, Kosma Złotowski

 

6

0

ID

Marco Campomenosi, Roman Haider, Julie Lechanteux, Philippe Olivier, Lucia Vuolo

NI

Dorien Rookmaker

 

Teckenförklaring:

+ : Ja-röster

- : Nej-röster

0 : Nedlagda röster

 

 

 


 

 

YTTRANDE FRÅN UTSKOTTET FÖR JORDBRUK OCH LANDSBYGDENS UTVECKLING (3.6.2021)

till utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet

över förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om ett allmänt miljöhandlingsprogram för unionen till 2030

(COM(2020)0652 – C9-0329/2020 – 2020/0300(COD))

Föredragande av yttrande: Pär Holmgren

 

 

KORTFATTAD MOTIVERING

I december 2019 presenterade kommissionen den europeiska gröna given, som är EU:s egen plan för att göra vår ekonomi hållbar och samtidigt uppnå klimatneutralitet 2050. Ett antal strategier har redan offentliggjorts inom denna ram, bland annat strategin från jord till bord och strategin för biologisk mångfald, och det kommer att bli fler. Flera lagstiftningsinitiativ och översyner planeras eller pågår också i syfte att genomföra de mål som fastställs i den europeiska gröna given.

Den gröna given utgör ett paradigmskifte i politiken eftersom den syftar till att koppla all unionsverksamhet till uppnåendet av klimatneutralitet och en hållbar utveckling, samtidigt som vår linjära ekonomi omvandlas till en cirkulär ekonomi. En av konsekvenserna av denna nya situation är att det åttonde miljöhandlingsprogrammet skiljer sig från det föregående, som innehöll listor på mål och åtgärder. I stället kommer det åttonde miljöhandlingsprogrammet vara redovisningsskyldigt gentemot den europeiska gröna given samt målen för hållbar utveckling, och vara det centrala övervakningsverktyget för dem. Det kommer också att vara ett viktigt medbeslutandeinstrument och ett långsiktigt verktyg för planeringen av miljö- och klimatpolitik fram till 2030, med en vision för 2050 om att ”leva gott inom planetens gränser”.

För att komma till rätta med miljöförstöring och uppnå EU:s långsiktiga mål att leva inom planetens gränser bör det åttonde miljöhandlingsprogrammet innehålla ett åtagande om att gå över till en hållbar välbefinnandeekonomi med 2030-målen för hållbar utveckling som grund. I en välbefinnandeekonomi bör det vara allmänintresset som dikterar ekonomin och inte tvärtom. Det som verkligen är viktigt prioriteras: alla medborgares välbefinnande, och välstånd kombineras med sociala framsteg inom planetens gränser, skyddar planetens resurser för framtida generationer och andra arter. En övergång till en välbefinnandeekonomi kräver en styrningsmodell som sätter människorna och deras välbefinnande i centrum för politiken och besluten.

De prioriterade tematiska mål som kommissionen fastställer måste vara specifika, mätbara och anpassade, men inte begränsas av åtagandena i den europeiska gröna given. De bör visa hur man gradvis kan intensifiera EU:s miljöinsatser och miljöåtgärder vid behov. Dessa prioriterade mål bör också innehålla specifika bidrag från vissa politikområden såsom naturrestaurering, handel, jordbruk och mark, fiskeriförvaltning, skogsförvaltning och cirkulär ekonomi. Detta kräver att all befintlig lagstiftning och alla nya initiativ kan uppvisa förenlighet med de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet, försiktighetsprincipen och principen om att förorenaren betalar, aktivt bidra till att uppnå målen för hållbar utveckling och ta hänsyn till kostnaderna för uteblivna åtgärder. Det behövs en ”tänk hållbarhet först”-princip inom processen för bättre lagstiftning.

Det åttonde miljöhandlingsprogrammet måste säkerställa att en övervakning av ”systemomställningar” prioriteras och inbegriper skyldigheten att identifiera och reagera på fall av ”systeminlåsning” som blockerar framsteg med den europeiska gröna given, och skyldigheten att identifiera lösningar och få med dessa i politiken. När det gäller jordbrukspolitiken innebär detta framför allt målet att övergå till en helhetssyn på livsmedelssystemet. Otillräckliga framsteg eller otillräcklig övervakning bör leda till ny eller reformerad lagstiftning samt ekonomiska incitament och påföljder, på grundval av principen att förorenaren betalar. Otillräckliga framsteg eller en tillbakagång bör också leda till en förändrad styrning för att garantera en konsekvent politik och ett genomförande av den.

Unionens miljöpolitik måste bygga på vetenskap. Det är därför mycket viktigt att investera i uppbyggnaden av en vetenskaplig kunskapsbas om planetens gränser och om hur man identifierar och mäter effekterna av återkoppling, brytpunkter, politisk inkonsekvens och inlåsningar. Utan detta kommer påståenden om att politiken håller sig inom planetens gränser sakna belägg. En halvtidsöversyn ska bedöma framstegen när det gäller de prioriterade målen och införa ytterligare kunskap på området i programmets övervakningsram och ligga till grund för en andra grön giv.

Ett framgångsrikt uppnående av den gröna givens mål ligger i alla EU-institutioners intresse, och de bör därför alla ingå i styrningen av det åttonde miljöhandlingsprogrammet och regelbundet diskutera framsteg och hinder för framsteg vad gäller genomförandet, och tillsammans vid behov identifiera ytterligare åtgärder. För att göra åtgärdsprogrammets namn rättvisa kan det inte bara vara en övervakningsmekanism som ger information, utan också en framåtblickande mekanism som identifierar lösningar och åstadkommer förändring.

ÄNDRINGSFÖRSLAG

Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling uppmanar utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet att som ansvarigt utskott beakta följande ändringsförslag:

Ändringsförslag  1

Förslag till beslut

Skäl 3

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(3) I kommissionens utvärdering av det sjunde miljöhandlingsprogrammet24 konstaterades att dess vision och prioriterade mål för 2050 fortfarande är giltiga, att programmet har bidragit till mer förutsägbara, snabbare och bättre samordnade åtgärder inom miljöpolitiken, och att dess struktur och stödjande ramverk har bidragit till att skapa synergieffekter och därmed gjort miljöpolitiken mer ändamålsenlig och effektiv. Dessutom konstaterades i utvärderingen att det sjunde miljöhandlingsprogrammet förutsåg FN:s Agenda 2030 genom att betona att ekonomisk tillväxt och socialt välbefinnande är beroende av en sund bas av naturresurser, och att det underlättade uppnåendet av målen för hållbar utveckling. Det gjorde det också möjligt för unionen att tala med en röst på den globala arenan i klimat- och miljöfrågor. I sin utvärdering av det sjunde miljöhandlingsprogrammet drog kommissionen också slutsatsen att framstegen i fråga om naturskydd, hälsa och politisk integration inte var tillräckliga.

(3) I kommissionens utvärdering av det sjunde miljöhandlingsprogrammet24 konstaterades att dess vision och prioriterade mål för 2050 fortfarande är giltiga, att programmet har bidragit till mer förutsägbara, snabbare och bättre samordnade åtgärder inom miljöpolitiken, och att dess struktur och stödjande ramverk har bidragit till att skapa synergieffekter och därmed gjort miljöpolitiken mer ändamålsenlig och effektiv. Dessutom konstaterades i utvärderingen att det sjunde miljöhandlingsprogrammet förutsåg FN:s Agenda 2030 genom att betona att ekonomisk tillväxt och socialt välbefinnande är beroende av en sund bas av naturresurser, och att det underlättade uppnåendet av målen för hållbar utveckling. Det gjorde det också möjligt för unionen att tala med en röst på den globala arenan i klimat- och miljöfrågor. Trots de framsteg som gjorts med nästan alla de 17 målen för hållbar utveckling på grundval av uppgifter från de senaste fem åren, konstaterade kommissionen i sin utvärdering av det sjunde miljöhandlingsprogrammet att otillräckliga framsteg gjorts när det gäller naturskydd, hälsa och politisk integration och betonade att det krävs ytterligare insatser för att uppnå energieffektivitetsmålen, för att uppnå målet att stoppa förlusten av biologisk mångfald senast 2020 och för att återställa ekosystemens potential.

__________________

__________________

24 COM(2019)0233.

24 COM(2019)0233.

 

 

Ändringsförslag  2

Förslag till beslut

Skäl 5

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(5) Europeiska kommissionen reagerade på de utmaningar som identifierades i SOER 2020 genom att anta den europeiska gröna given25: en ny tillväxtstrategi för den gröna och digitala omställningen vars mål är att omvandla unionen till ett rättvist och välmående samhälle med en konkurrenskraftig, klimatneutral och resurseffektiv ekonomi. Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU)26 sker en rättslig förankring av unionens mål att uppnå klimatneutralitet senast 2050 i lagstiftningen.

(5) Europeiska kommissionen reagerade på de utmaningar som identifierades i SOER 2020 genom att anta den europeiska gröna given25 som den hänvisade till som en ny tillväxtstrategi för den gröna och digitala omställningen vars mål är att omvandla unionen till ett rättvist och välmående samhälle med en konkurrenskraftig, klimatneutral och resurseffektiv ekonomi, att säkerställa att unionens naturresurser skyddas och bevaras och att nuvarande och framtida generationers hälsa och välbefinnande skyddas från miljörisker och miljöpåverkan. Kommissionen har också antagit ett antal nya strategiska initiativ, såsom en ny handlingsplan för den cirkulära ekonomin för ett rent och konkurrenskraftigt Europa, en strategi för biologisk mångfald för 2030 och från jord till bord-strategin. Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU)26 sker en rättslig förankring av unionens mål att uppnå klimatneutralitet senast 2050, och i kommissionens arbetsprogram för 2021 införs dessutom initiativ som rör skydd och återställande av unionens naturkapital.

__________________

__________________

25 COM(2019)0640.

25 COM(2019)0640.

26 COM(2020)0080.

26 COM(2020)0080.

Ändringsförslag  3

Förslag till beslut

Skäl 6

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(6) Den europeiska gröna given ligger till grund för EU:s återhämtningsplan NextGenerationEU, som främjar de investeringar i viktiga gröna sektorer som behövs för att bygga upp motståndskraft och skapa tillväxt och arbetstillfällen i ett rättvist och inkluderande samhälle. Faciliteten för återhämtning och resiliens, som tillsammans med unionens budget för 2021–2027 kommer att driva på unionens ekonomiska återhämtning från coronakrisen, bygger också på de prioriterade målen i den europeiska gröna given. Dessutom bör alla initiativ inom ramen för EU:s återhämtningsplan NextGenerationEU respektera den europeiska gröna givens princip om att ”inte vålla skada”.

(6) Den europeiska gröna given ligger till grund för EU:s återhämtningsplan NextGenerationEU, som främjar de investeringar i viktiga hållbara verksamheter som behövs för att bygga upp motståndskraft och skapa tillväxt och arbetstillfällen i ett rättvist och inkluderande samhälle. Faciliteten för återhämtning och resiliens, som tillsammans med unionens budget för 2021–2027 kommer att driva på unionens ekonomiska återhämtning från coronakrisen, bygger också på de prioriterade målen i den europeiska gröna given. Dessutom bör alla initiativ inom ramen för EU:s återhämtningsplan NextGenerationEU respektera den europeiska gröna givens princip om att ”inte vålla skada”.

Ändringsförslag  4

Förslag till beslut

Skäl 7

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(7) Miljöhandlingsprogram har varit vägledande för EU:s miljöpolitik sedan början av 1970-talet. Det sjunde miljöhandlingsprogrammet löper ut den 31 december 2020 och enligt dess artikel 4.3 ska kommissionen, om så är lämpligt, lägga fram ett förslag till ett åttonde miljöhandlingsprogram i god tid för att undvika en klyfta mellan det sjunde och det åttonde miljöhandlingsprogrammet. I den europeiska gröna given tillkännagavs antagandet av ett nytt miljöhandlingsprogram.

(7) Miljöhandlingsprogram har framgångsrikt väglett EU:s miljöpolitik sedan början av 1970-talet. Det sjunde miljöhandlingsprogrammet löper ut den 31 december 2020 och enligt dess artikel 4.3 ska kommissionen, om så är lämpligt, lägga fram ett förslag till ett åttonde miljöhandlingsprogram i god tid för att undvika en klyfta mellan det sjunde och det åttonde miljöhandlingsprogrammet. I den europeiska gröna given tillkännagavs antagandet av ett nytt miljöhandlingsprogram.

 

Ändringsförslag  5

Förslag till beslut

Skäl 8

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(8) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör stödja miljö- och klimatmålen i den europeiska gröna given i linje med det långsiktiga målet att ”leva gott inom planetens gränser” som ska ha uppnåtts före 2050 och som redan fastställts i det sjunde miljöhandlingsprogrammet, Det bör bidra till att FN:s Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling uppnås.

(8) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör stödja miljö- och klimatmålen i den europeiska gröna given i linje med det långsiktiga målet att ”leva gott inom planetens gränser” som ska ha uppnåtts allra senast 2050. Det bör också helt överensstämma med och driva på ett genomförande och uppnående av FN:s Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling, och samtidigt se till att denna omställning inte lämnar någon utanför och säkerställer en trygg livsmedelsförsörjning. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör också bidra till unionens genomförande av den nya globala ram för biologisk mångfald som man enades om vid COP15 i konventionen om biologisk mångfald i Kunming i Kina, och av de åtaganden som gjordes under COP26 i Glasgow om klimatförändringar.

Ändringsförslag  6

Förslag till beslut

Skäl 9

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(9) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör påskynda övergången till en regenerativ ekonomi som ger tillbaka mer till planeten än vad den tar. En regenerativ tillväxtmodell erkänner att välfärden och välståndet i våra samhällen är beroende av ett stabilt klimat, en sund miljö och välmående ekosystem, som ger våra ekonomier ett säkert manöverutrymme. I takt med att den globala befolkningen och efterfrågan på naturresurser fortsätter att växa bör den ekonomiska aktiviteten utvecklas på ett sätt som inte skadar, utan tvärtom vänder klimatförändringarna och miljöförstöringen, minimerar föroreningarna och leder till att naturkapitalet bevaras och berikas, och därigenom säkerställer en riklig mängd av förnybara och icke-förnybara resurser. Genom kontinuerlig innovation, anpassning till nya utmaningar och gemensamt skapande stärker den regenerativa ekonomin motståndskraften och skyddar nuvarande och framtida generationers välbefinnande.

(9) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör påskynda övergången till en resurseffektiv, ren och cirkulär biobaserad, framgångsrik välbefinnandeekonomi, på ett rättvist och inkluderande sätt, och samtidigt skydda, bevara och återställa biologiska resurser, och förbättra unionens naturresurser samt skydda invånarnas hälsa och välbefinnande mot miljörisker och miljöpåverkan. På så sätt bör det åttonde miljöhandlingsprogrammet bidra till en regenerativ välbefinnandeekonomi som ger tillbaka mer till planeten än vad den tar, och leda till att naturens tillstånd förbättras, liksom ekosystemens funktion på land och i havet, till ett engagemang för hållbar förvaltning och till investeringar i återställande så att nästa generationer får ärva en bättre värld. Den regenerativa och hållbara välbefinnandeekonomin, styrd av allmänintresset, bör erkänna att välfärden och välståndet i våra samhällen är beroende av ett stabilt klimat, en sund miljö och välmående ekosystem, som ger våra ekonomier ett säkert manöverutrymme inom planetens gränser. I takt med att den globala befolkningen och efterfrågan på naturresurser, i linjära ekonomier, fortsätter att växa bör den ekonomiska aktiviteten utvecklas på ett sätt som inte skadar, utan tvärtom vänder klimatförändringarna och miljöförstöringen, eliminerar föroreningarna och leder till att naturresurser och biologisk mångfald bevaras och berikas, och därigenom säkerställer en riklig mängd och en cirkulär användning av förnybara och icke-förnybara resurser och möjliggör ett bevarande av miljön, landsbygden och jordbruket. Genom kontinuerlig teknisk och social innovation, forskning, anpassning till nya utmaningar och gemensamt skapande stärker den regenerativa och hållbara välbefinnandeekonomin motståndskraften, ger en bättre natur i arv till nästa generationer och skyddar nuvarande och framtida generationers välbefinnande.

 

 

Ändringsförslag  7

 

Förslag till beslut

Skäl 10

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(10) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör fastställa tematiska prioriterade mål på områdena klimatneutralitet, anpassning till klimatförändringar, skydd och återställande av biologisk mångfald, cirkulär ekonomi, nollföroreningsambition och minskning av miljöbelastningen från produktion och konsumtion. Det bör dessutom fastställa de nödvändiga villkoren för att uppnå de långsiktiga och tematiska prioriterade målen för alla berörda aktörer.

(10) Det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör fastställa tematiska prioriterade mål på områdena klimatneutralitet, anpassning till klimatförändringar, skydd, bevarande och återställande av biologisk mångfald och mark, en cirkulär ekonomi, nollföroreningsambition och minskning av miljöbelastningen från produktion och konsumtion. Det bör dessutom fastställa de åtgärder och nödvändiga villkoren för att uppnå de långsiktiga och tematiska prioriterade målen för alla berörda aktörer, och fastslå vilka åtgärder som behövs för att dessa villkor ska kunna uppfyllas, och samtidigt beakta unionens framsteg under de senaste decennierna.

 

Ändringsförslag  8

 

Förslag till beslut

Skäl 11

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(11) Miljöpolitiken är i hög grad decentraliserad, och åtgärder för att uppnå de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör vidtas på olika förvaltningsnivåer, dvs. på europeisk, nationell, regional och lokal nivå, med en gemensam strategi för flernivåstyrning. Den integrerade strategin för att utarbeta och genomföra politik bör stärkas i syfte att maximera synergieffekterna mellan ekonomiska, miljömässiga och sociala mål, samtidigt som särskild uppmärksamhet fästs vid potentiella kompromisser och utsatta gruppers behov. Dessutom är det viktigt att det sker ett öppet samarbete med icke-statliga aktörer för att det åttonde miljöhandlingsprogrammet ska bli en framgång och de prioriterade målen ska kunna nås.

(11) Miljöpolitiken är i hög grad decentraliserad, och åtgärder för att uppnå de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör vidtas på olika förvaltningsnivåer, dvs. på europeisk, nationell, regional och lokal nivå, med en gemensam och enhetlig strategi för flernivåstyrning och med respekt för de befogenheter som föreskrivs i EUF-fördraget. Genomförande, verkställande och ansvarsskyldighet är viktigt på alla nivåer. Den integrerade strategin för att utarbeta och genomföra politik bör stärkas i syfte att maximera synergieffekterna mellan ekonomiska, miljömässiga och sociala mål, samtidigt som de potentiella kompromisserna och utsatta gruppers behov systematiskt utvärderas, liksom de potentiella könsspecifika konsekvenser som politiken och åtgärderna kan få. Dessutom är det viktigt att det sker ett öppet och kontinuerligt samarbete med lokala och regionala myndigheter, och icke-statliga aktörer, ekonomiska intressenter, däribland primärproducenter, och den bredare allmänheten för att det åttonde miljöhandlingsprogrammet ska bli en framgång. Att alla ekonomiska aktörer och producenterna medverkar är också avgörande för att införa praktiska och effektiva lösningar i kampen mot klimatförändringarna1a.

 

__________________

 

1a Domstolens dom, ClientEarth/kommissionen, C-57/16P, ECLI:EU:C:2018:660.

Ändringsförslag  9

Förslag till beslut

Skäl 11a (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(11a) FN:s miljöprogram och OECD:s globala miljöforum har framhållit att miljöförändringar har könsspecifika konsekvenser. Könsdifferentierade roller leder också till att utsattheten bland kvinnor och män inför klimatförändringars effekter skiljer sig åt, och klimatförändringarnas konsekvenser förvärrar den bristande jämställdheten1a. Därför måste man anlägga ett könsperspektiv på de åtgärder och mål som rör uppnåendet av de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet, bland annat i form av könsspecifika konsekvensbedömningar av planerade åtgärder och ett fokus på jämställdhetsintegrering och jämställdhetsorienterade åtgärder, för att säkerställa att klyftan mellan könen inte blir bestående. I det åttonde miljöhandlingsprogrammet konstateras att jämställdhet också är en förutsättning för hållbar utveckling och en effektiv hantering av klimat- och miljöutmaningar.

 

_________________

 

1a https://op.europa.eu/sv/publication-detail/-/publication/9ef701cd-3c76-48a7-8739-eb1fc126ffa7 OCH https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-8-2017-0403_SV.html

Ändringsförslag  10

Förslag till beslut

Skäl 11b (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(11b) Arbetet med att uppnå unionens miljö- och klimatmål måste utföras i kombination och full överensstämmelse med genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter.

 

 

Ändringsförslag  11

 

Förslag till beslut

Skäl 12

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(12) Ökat samarbete med partnerländer, god internationell miljöförvaltning samt synergier mellan intern och extern unionspolitik är avgörande för att unionens miljö- och klimatmål ska kunna nås.

(12) Ökat samarbete med partnerländer, en handelspolitik baserad på hållbarhet och en hög produktionsstandard, framför allt inom livsmedels- och fodersektorn, god internationell miljöförvaltning samt synergier och konsekvens mellan all intern och extern unionspolitik för att uppnå en konsekvent politik för hållbar utveckling, är avgörande för att unionens miljö- och klimatmål ska kunna nås. FN:s 2030-mål för hållbar utveckling måste också uppfyllas om dessa mål ska kunna uppnås.

 

 

Ändringsförslag  12

 

Förslag till beslut

Skäl 14

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(14) Bedömningen av framstegen mot de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör återspegla den senaste utvecklingen när det gäller tillgången till och relevansen hos data och indikatorer. Den bör vara förenlig med och inte påverka tillämpningen av övervaknings- eller styrningsverktyg som omfattar mer specifika miljö- och klimatpolitiska aspekter, särskilt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1999/201830, granskningen av genomförandet av miljöpolitiken eller övervakningsverktyg som rör cirkulär ekonomi, nollutsläpp, biologisk mångfald, luft, vatten, mark, avfall eller annan miljöpolitik. Tillsammans med andra verktyg som används inom ramen för den europeiska planeringsterminen, Eurostats övervakning av målen för hållbar utveckling och kommissionens strategiska framsynsrapport31 skulle den ingå i en konsekvent, internt sammanhängande uppsättning övervaknings- och styrningsverktyg.

(14) Bedömningen av framstegen mot de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör återspegla den senaste utvecklingen när det gäller tillgången till och relevansen hos data och indikatorer, och bör sträva efter att åtgärda brister i tillgången till data. Genom ett systemtänkande bör den vara förenlig med och inte påverka tillämpningen av övervaknings- eller styrningsverktyg som omfattar mer specifika miljö- och klimatpolitiska aspekter, särskilt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1999/201830, granskningen av genomförandet av miljöpolitiken eller övervakningsverktyg som rör cirkulär ekonomi, nollutsläpp, biologisk mångfald, skog, luft, vatten, mark, avfall eller annan miljöpolitik. Tillsammans med verktyg som används inom ramen för den europeiska planeringsterminen, Eurostats övervakning av målen för hållbar utveckling och kommissionens strategiska framsynsrapport31, bör bedömningen av de framsteg som görs för att nå målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet ingå i en större konsekvent och internt sammanhängande uppsättning övervaknings- och styrningsverktyg, som omfattar inte bara miljöfaktorer utan också sociala och ekonomiska faktorer.

__________________

__________________

30 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 av den 11 december 2018 om styrningen av energiunionen och av klimatåtgärder samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 663/2009 och (EG) nr 715/2009, Europaparlamentets och rådets direktiv 94/22/EG, 98/70/EG, 2009/31/EG, 2009/73/EG, 2010/31/EU, 2012/27/EU och 2013/30/EU samt rådets direktiv 2009/119/EG och (EU) 2015/652 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 328, 21.12.2018, s. 1).

30 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 av den 11 december 2018 om styrningen av energiunionen och av klimatåtgärder samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 663/2009 och (EG) nr 715/2009, Europaparlamentets och rådets direktiv 94/22/EG, 98/70/EG, 2009/31/EG, 2009/73/EG, 2010/31/EU, 2012/27/EU och 2013/30/EU samt rådets direktiv 2009/119/EG och (EU) 2015/652 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 328, 21.12.2018, s. 1).

31 COM(2020)0493.

31 COM(2020)0493.

Ändringsförslag  13

Förslag till beslut

Skäl 15

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(15) Kommissionen, Europeiska miljöbyrån och andra relevanta organ bör få tillgång till och vidareutnyttja de uppgifter och indikatorer som tillhandahålls av medlemsstaterna i enlighet med tillämpliga unionsrättsakter. Dessutom bör andra datakällor användas, såsom satellitdata och behandlad information från det europeiska jordövervakningsprogrammet (Copernicus), det europeiska informationssystemet för skogsbränder och det europeiska varningssystemet för översvämningar, eller dataplattformar såsom det europeiska nätverket för marina observationer och datainsamling eller informationsplattformen för kemikalieövervakning. Tillämpningen av moderna digitala verktyg och artificiell intelligens gör det möjligt att hantera och analysera uppgifterna på ett effektivt sätt och därigenom minska den administrativa bördan och samtidigt öka aktualiteten och kvaliteten.

(15) Kommissionen, Europeiska miljöbyrån och andra relevanta organ bör få tillgång till och vidareutnyttja de uppgifter och indikatorer som tillhandahålls av medlemsstaterna i enlighet med tillämpliga unionsrättsakter. Dessutom bör andra datakällor användas, såsom satellitdata och behandlad information från det europeiska jordövervakningsprogrammet (Copernicus), det europeiska informationssystemet för skogsbränder och det europeiska varningssystemet för översvämningar, eller dataplattformar såsom det europeiska nätverket för marina observationer och datainsamling eller informationsplattformen för kemikalieövervakning. Tillämpningen av moderna digitala verktyg och artificiell intelligens gör det möjligt att hantera och analysera uppgifterna på ett effektivt och transparent sätt och därigenom minska den administrativa bördan och samtidigt öka aktualiteten och kvaliteten.

Ändringsförslag  14

Förslag till beslut

Skäl 17

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(17) För att nå de prioriterade målen för det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör miljöbyrån och kemikaliemyndigheten ha tillräcklig kapacitet och tillräckliga resurser för att säkerställa en sund, tillgänglig och transparent kunskaps- och evidensbas till stöd för genomförandet av de strategiska prioriteringarna i den europeiska gröna given och bedömningen av framstegen inom ramen för programmet.

(17) För att nå de prioriterade målen för det åttonde miljöhandlingsprogrammet bör miljöbyrån och kemikaliemyndigheten såväl som medlemsstaterna, ha tillräcklig kapacitet och tillräckliga resurser för att säkerställa en sund, tillgänglig och transparent kunskaps- och evidensbas till stöd för genomförandet av de strategiska prioriteringarna i den europeiska gröna given och bedömningen av framstegen inom ramen för programmet.

 

 

 

Ändringsförslag  15

 

Förslag till beslut

Skäl 18

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(18) För att ta hänsyn till föränderliga politiska mål och de framsteg som gjorts bör kommissionen utvärdera det åttonde miljöhandlingsprogrammet år 2029.

(18) För att ta hänsyn till föränderliga politiska mål och de framsteg som gjorts bör kommissionen utvärdera det åttonde miljöhandlingsprogrammet före utgången av sin innevarande mandatperiod för att i god tid lägga fram det nionde miljöhandlingsprogrammet år 2029 i syfte att undvika ett glapp mellan det åttonde och det nionde miljöhandlingsprogrammet.

 

 

Ändringsförslag  16

 

Förslag till beslut

Artikel 1 – punkt 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Genom detta beslut fastställs ett allmänt handlingsprogram på miljöområdet för perioden fram till och med den 31 december 2030 (det åttonde miljöhandlingsprogrammet). Beslutet anger de prioriterade målen, de nödvändiga villkoren för att uppnå dem och en ram för att mäta om unionen och dess medlemsstater är på god väg att uppnå dessa prioriterade mål.

1. Genom detta beslut fastställs ett allmänt handlingsprogram på miljöområdet för perioden fram till och med den 31 december 2030 (det åttonde miljöhandlingsprogrammet). Beslutet anger de prioriterade målen, de nödvändiga villkoren och relaterade åtgärderna för att uppnå dem och en ram för att mäta om unionen och dess medlemsstater är på god väg att uppnå dessa prioriterade mål.

 

Ändringsförslag  17

 

Förslag till beslut

Artikel 1 – punkt 2

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet syftar till att påskynda omställningen till en klimatneutral, resurseffektiv, ren och cirkulär ekonomi på ett rättvist och inkluderande sätt, och stöder miljö- och klimatmålen i den europeiska gröna given och dess initiativ.

2. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet syftar till att påskynda omställningen till en hållbar, klimatneutral, resurseffektiv, motståndskraftig och cirkulär ekonomi, på ett rättvist, hållbart och inkluderande sätt, och till att uppnå unionens mål bland annat när det gäller att skydda, återställa, stärka och förbättra miljöns kvalitet, inklusive i luft, vatten och mark, att hejda och vända förlusten av biologisk mångfald, och att åtgärda förstörelsen av ekosystem. Det stöder och stärker en integrerad strategi för politik och genomförande och främjar och bygger vidare på miljö- och klimatmålen i den europeiska gröna given och dess initiativ, samtidigt som det erkänner effekterna av unionens tidigare och nuvarande insatser för en mer hållbar, klimat- och miljövänlig ekonomi.

 

Ändringsförslag  18

 

Förslag till beslut

Artikel 1 – punkt 3

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet utgör grunden för att uppnå de miljö- och klimatmål som fastställs i FN:s Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling, och dess övervakningsram utgör miljö- och klimatdelen av EU:s insatser för att mäta framstegen mot ökad hållbarhet, inbegripet klimatneutralitet och resurseffektivitet, välbefinnande och motståndskraft.

3. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet utgör grunden för att uppnå de miljö- och klimatmål som fastställs i FN:s Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling, och i multilaterala miljöavtal, såsom Riokonventionerna och Parisavtalet. Dess övervakningsram ska bidra till miljö- och klimatdelen av unionens insatser för att mäta framstegen mot hållbarhet, inbegripet klimatneutralitet och resurseffektivitet, välbefinnande och motståndskraft, och till att hejda förlusten av biologisk mångfald.

 

Ändringsförslag  19

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet har det långsiktiga prioriterade målet för 2050 att medborgarna ska leva gott inom planetens gränser i en regenerativ ekonomi där inget slösas bort, inga nettoutsläpp av växthusgaser produceras och ekonomisk tillväxt frikopplas från resursanvändning och miljöförstöring. En sund miljö är grunden för medborgarnas välbefinnande och säkerställer att den biologiska mångfalden blomstrar och naturkapitalet skyddas, återställs och värdesätts på sätt som ökar motståndskraften mot klimatförändringar och andra miljörisker. Unionen anger takten när det gäller att säkerställa välståndet för nuvarande och kommande generationer globalt.

1. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet ska ha det långsiktiga prioriterade målet att medborgarna allra senast 2050 ska leva gott inom planetens gränser i en regenerativ, cirkulär och hållbar ekonomi där inget slösas bort, inga nettoutsläpp av växthusgaser produceras och ekonomisk verksamhet frikopplas från resursanvändning och miljöförstöring i absoluta termer, och klimatneutralitet uppnås, bland annat genom ökade kolsänkor, och en hållbar cirkulär bioekonomi och innovation. En sund miljö är grunden för dagens och framtida generationers välbefinnande, säkerställer att den biologiska mångfalden blomstrar och att naturen skyddas, bevaras och återställs, med ökad motståndskraft mot klimatförändringar, naturkatastrofer och andra miljörisker. Unionen anger takten när det gäller att säkerställa välståndet för nuvarande och kommande generationer globalt.

 

Ändringsförslag  20

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – inledningen

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet har följande sex tematiska prioriterade mål:

2. Det åttonde miljöhandlingsprogrammet ska ha följande sex tematiska prioriterade mål:

 

Ändringsförslag  21

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – led a

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

a) Oåterkalleligt och gradvis minska växthusgasutsläppen och förbättrade upptag genom naturliga och andra sänkor i unionen för att uppnå 2030 års mål för minskning av växthusgasutsläppen och uppnå klimatneutralitet senast 2050 i enlighet med förordning (EU).../…32

a) Oåterkalleligt, löpande och gradvis minska växthusgasutsläppen och bland annat vidta åtgärder såsom förbättrade upptag genom sänkor i unionen för att uppnå 2030 års mål för minskning av växthusgasutsläppen och uppnå klimatneutralitet senast 2050 i enlighet med förordning (EU).../…32

__________________

__________________

32 COM(2020)0080.

32 COM(2020)0080.

Ändringsförslag  22

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – led b

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

b) Göra fortsatta framsteg när det gäller att förbättra anpassningsförmågan, bygga upp motståndskraften och minska sårbarheten för klimatförändringar.

b) Göra fortsatta framsteg när det gäller att använda ekosystembaserade lösningar, upprätthålla och förbättra anpassningsförmågan, bygga upp motståndskraften och minska sårbarheten i jordbruks- och livsmedelssystemet, ekonomin och naturen för klimatförändringar, samtidigt som tillräcklig vikt läggs vid omställningens sociala och ekonomiska dimension.

Ändringsförslag  23

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – led c

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

c) Göra framsteg mot en regenerativ tillväxtmodell som ger tillbaka mer till planeten än den tar ifrån den, frikopplar ekonomisk tillväxt från resursanvändning och miljöförstöring och påskyndar övergången till en cirkulär ekonomi.

c) Göra framsteg mot en regenerativ, hållbar och framgångsrik välbefinnandeekonomi1a som ger tillbaka mer till planeten än den tar ifrån den, stärka naturkapitalet utan att lämna någon utanför, och åstadkomma en fullständig övergång till en hållbar cirkulär ekonomi, särskilt genom en effektivare resursanvändning som kombinerar idén om välstånd med möjligheten till sociala och framsteg.

 

__________________

 

1a Llena-Nozal, A., N. Martin och F. Murtin (2019), ”The economy of well-being: Creating opportunities for people’s well-being and economic growth”, OECD:s statistiska arbetsdokument, nr. 2019/02, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/498e9bc7-en.

Ändringsförslag  24

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – led d

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

d) Eftersträva en nollföroreningsstrategi för en giftfri miljö, inbegripet för luft, vatten och mark samt skydd för medborgarnas hälsa och välbefinnande mot miljörelaterade risker och konsekvenser.

d) Eftersträva en nollföroreningsstrategi för en giftfri miljö, inbegripet för luft, vatten och mark samt skydd för nuvarande och framtida generationers hälsa och välbefinnande mot miljörelaterade risker och konsekvenser.

 

Ändringsförslag  25

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – led e

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

e) Skydda, bevara och återställa den biologiska mångfalden och stärka naturkapitalet, särskilt luft, vatten, mark och skog, sötvatten, våtmarker och marina ekosystem.

e) Skydda, bevara och återställa den biologiska mångfalden och förbättra miljön, särskilt luft, vatten, mark och ekosystemen, inbegripet skog, sötvatten, våtmarker, kustnära och marina ekosystem.

Ändringsförslag  26

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2 – led f

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

f) Främja miljömässig hållbarhet och minska viktiga miljö- och klimatpåfrestningar i samband med produktion och konsumtion, särskilt på områdena energi, industriell utveckling, byggnader och infrastruktur, rörlighet och livsmedelssystem.

f) Främja miljömässig hållbarhet och minska viktiga miljö- och klimatpåfrestningar i samband med produktion och konsumtion, särskilt på områdena energi, industriell utveckling, byggnader och infrastruktur, rörlighet, internationell handel och livsmedelssystem samt leverantörskedjor, inklusive jordbruk.

 

Ändringsförslag  27

 

Förslag till beslut

Artikel 2 – punkt 2a (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. De tematiska prioriterade målen i punkt 2 ska även beakta de mål och åtgärder som följer av strategierna för den europeiska gröna given samt eventuella lagstiftningsåtgärder som bidrar till uppnåendet av dessa mål.

 

Ändringsförslag  28

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – rubriken

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Nödvändiga villkor för att uppnå de prioriterade målen för detta program

Nödvändiga villkor för att uppnå de prioriterade målen för detta program och åtgärder som behövs för att uppfylla sådana villkor

 

Ändringsförslag  29

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – inledningen

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. För att uppnå de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet krävs att man vidtar följande åtgärder:

1. För att uppnå de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet ska det krävas följande av kommissionen, medlemsstaterna, lokala och regionala myndigheter och berörda parter:

Ändringsförslag  30

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led a

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

a) Säkerställer ett ändamålsenligt och effektivt genomförande av unionslagstiftningen om miljö och klimat och strävar efter spetskompetens när det gäller miljöprestanda på unionsnivå och nationell, regional och lokal nivå, bland annat genom att tillhandahålla lämplig kapacitet för administration och regelefterlevnad, i enlighet med den regelbundna granskningen av genomförandet av miljöpolitiken, samt intensifierar insatserna mot miljöbrott.

a) Säkerställer ett ändamålsenligt och effektivt genomförande av unionslagstiftningen om miljö och klimat, förhindrar skada på unionens naturliga arv och strävar efter spetskompetens när det gäller miljöprestanda på unionsnivå och nationell, regional och lokal nivå, bland annat genom att tillhandahålla ytterligare kapacitet för administration och regelefterlevnad, i enlighet med den regelbundna granskningen av genomförandet av miljöpolitiken, samt förbättrar incitamenten för att minska bristande efterlevnad, intensifierar insatserna mot bristande miljöefterlevnad och vidtar lägliga och avskräckande åtgärder mot miljöbrott.

Ändringsförslag  31

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led aa (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

aa) Säkerställer full tillämpning och respekt för försiktighetsprincipen.

Ändringsförslag  32

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 integrera de prioriterade mål som anges i artikel 2 i alla relevanta strategier, lagstiftningsinitiativ och andra initiativ, program, investeringar och projekt på unionsnivå samt nationell, regional och lokal nivå så att dessa och deras genomförande inte skadar något av de prioriterade mål som anges i artikel 2,

 integrera de prioriterade mål som anges i artikel 2 i alla relevanta strategier, lagstiftningsinitiativ och andra initiativ, program, investeringar och projekt på unionsnivå samt nationell, regional och lokal nivå så att dessa och deras genomförande inte skadar något av de prioriterade mål som anges i artikel 2 utan bidrar till dem,

 

Ändringsförslag  33

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 1a (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 i unionens politiska prioriteringar och årliga programplanering integrera övergången till en hållbar ekonomi inom den politiska beslutsprocessen och utvärderingen genom att säkerställa att alla framtida lagstiftningsinitiativ och andra initiativ aktivt bidrar till att uppnå målen för hållbar utveckling,

 

Ändringsförslag  34

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 1b (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 regelbundet se över samstämmigheten mellan unionens åtgärder, politik och budget, och de prioriterade målen för det åttonde miljöhandlingsprogrammet som anges i artikel 2, och nationellt eller regionalt genomförande av unionsrätten,

Ändringsförslag  35

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 3

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 ägna särskild uppmärksamhet åt synergier och potentiella kompromisser mellan ekonomiska, miljömässiga och sociala mål för att säkerställa att medborgarnas behov av livsmedel, bostäder och rörlighet tillgodoses på ett hållbart sätt som inte lämnar någon på efterkälken, och

 systematiskt utvärdera synergier och potentiella kompromisser mellan ekonomiska, miljömässiga och sociala mål för alla initiativ för att säkerställa att medborgarnas behov av välbefinnande, inbegripet av en hälsosam kost till ett rimligt pris, livsmedelstrygghet, vatten- och luftkvalitet, energi, grön infrastruktur och rörlighet tillgodoses på ett hållbart sätt som inte lämnar någon på efterkälken, och erkänna att jämställdhetsperspektivet måste vara en integrerad del av all politik och alla åtgärder på alla nivåer för att uppnå de prioriterade målen,

Ändringsförslag  36

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 4

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 regelbundet utvärdera befintlig politik och utarbeta konsekvensbedömningar för nya initiativ som bygger på omfattande samråd enligt förfaranden som är ansvarsfulla, inkluderande, informerade och enkla att genomföra och som tar vederbörlig hänsyn till förväntade effekter på miljö och klimat.

 systematiskt utvärdera konsekvensen mellan det åttonde miljöhandlingsprogrammet och målen i den europeiska gröna given, och all politik, utarbeta konsekvensbedömningar för nya initiativ som bygger på omfattande samråd med alla berörda aktörer, inklusive intressenter, och nationella, regionala och lokala förvaltningar, enligt förfaranden som är ansvarsfulla, inkluderande, informerade och enkla att genomföra och som tar vederbörlig hänsyn till förväntade effekter på miljö och klimat, liksom respekt för principen om att inte orsaka betydande skada.

 

Ändringsförslag  37

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 4a (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 säkerställa att konsekvensbedömningar fullständigt och systematiskt även beaktar, förutom sociala och ekonomiska konsekvenser, miljökonsekvenser, såsom förlust av biologisk mångfald och odlad biologisk mångfald, föroreningar och resursanvändning,

Ändringsförslag  38

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 4b (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 säkerställa jämställdhetsintegrering som en övergripande princip för planerade åtgärder och initiativ genom konsekvensbedömningar ur ett jämställdhetsperspektiv och jämställdhetsorienterade åtgärder,

Ändringsförslag  39

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led b – strecksats 4c (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 säkerställa att initiativ för uppnående av de prioriterade målen är fullt förenliga med genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter.

 

Ändringsförslag  40

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led c

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

c) Effektivt integrerar miljömässig och klimatmässig hållbarhet i den europeiska planeringsterminen för ekonomisk styrning, inbegripet i de nationella reformprogrammen och de nationella planerna för återhämtning och resiliens.

c) Effektivt integrerar målen för hållbar utveckling samt miljömässig och klimatmässig hållbarhet i den europeiska planeringsterminen för ekonomisk styrning, inbegripet i de nationella reformprogrammen och de nationella planerna för återhämtning och resiliens.

Ändringsförslag  41

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led ca (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ca) Förbättrar den ekonomiska bärkraften och livsmedelstryggheten för de samhällen som påverkas mest av övergången till en mer hållbar ekonomi och tillhandahåller lämpligt och rättvist ekonomiskt stöd till den ekologiska omställningen av jordbruks- och livsmedelssektorerna.

 

Ändringsförslag  42

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led d

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

d) Mobiliserar hållbara investeringar från offentliga och privata källor, inbegripet medel och instrument som är tillgängliga inom ramen för unionens budget, via Europeiska investeringsbanken och på nationell nivå.

d) Mobiliserar hållbara investeringar från offentliga och privata källor, inbegripet medel och instrument som är tillgängliga inom ramen för unionens budget, via Europeiska investeringsbanken och på nationell nivå, i överensstämmelse med unionens strategi för hållbar finansiering, samtidigt som man säkerställer att tillräckliga medel anslås till i synnerhet små och medelstora företag på landsbygden, små och medelstora jordbruksföretag och unga jordbrukare.

Ändringsförslag  43

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led e

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

e) Fasar ut miljöskadliga subventioner på unionsnivå och nationell nivå och på bästa sätt använder marknadsbaserade instrument och gröna budgetverktyg, inbegripet sådana som krävs för att säkerställa en socialt rättvis övergång, och stöder företag och andra intressenter i utvecklingen av standardiserad praxis för redovisning av naturkapital.

e) Stärker miljömässigt positiva incitament, samtidigt som man så snart som möjligt fasar ut miljöskadliga subventioner på unionsnivå och nationell, subnationell och lokal nivå. På bästa sätt använder marknadsbaserade instrument och gröna budgetverktyg och betalningar för ekosystemtjänster, samtidigt som en socialt rättvis övergång säkerställs. Stöder de berörda sektorerna under övergången.

Ändringsförslag  44

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led ea (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ea) Ökar användningen av åtgärder mot olagligt utnyttjande av naturresurser och ökar samarbetet med tredjeländer kring dessa åtgärder.

Ändringsförslag  45

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led f

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

f) Ser till att miljöpolitiken och miljöåtgärderna bygger på bästa tillgängliga vetenskapliga kunskap och stärker miljökunskapsbasen och dess spridning, bland annat genom forskning, innovation, främjande av grön kompetens och ytterligare uppbyggnad av miljö- och ekosystemredovisning,

f) Ser till att miljöpolitiken och miljöåtgärderna bygger på bästa tillgängliga vetenskapliga kunskap, inklusive genom konsekvensbedömningar, och stärker miljökunskapsbasen och dess spridning, bland annat genom forskning, innovation, främjande av grön kompetens och ökad tillgång till hållbar forskningsbaserad praxis och vetenskaplig innovation, och stärker tillgången till samarbete med det civila samhället och berörda aktörer, och ytterligare uppbyggnad av miljö- och ekosystemredovisning.

 

Ändringsförslag  46

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led fa (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

fa) Täpper till luckor i och optimerar relevanta uppsättningar av indikatorer, till exempel för produktions- och konsumtionssystem.

Ändringsförslag  47

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led g

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

g) Utnyttjar potentialen hos digital teknik och datateknik till stöd för miljöpolitiken och samtidigt minimerar dess miljöavtryck.

g) Utnyttjar potentialen hos och säkerställer tillgången till digital teknik och datateknik, inbegripet ny teknik, till stöd för miljöpolitiken, bland annat genom att tillhandahålla data och information om ekosystemens tillstånd, och med särskilt fokus på primära sektorer och landsbygdssamhällen, och samtidigt minimerar dess miljöavtryck, och säkerställer att dessa data är transparenta och tillgängliga för allmänheten.

Ändringsförslag  48

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led h

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

h) Fullt ut utnyttjar naturbaserade lösningar och social innovation.

h) Fullt ut utnyttjar ekosystembaserade lösningar och social innovation som främjar biologisk mångfald, bland annat genom att uppmuntra olika typer av samarbete inom jordbruket och genom att investera mer i skydd och återställande av biologisk mångfald, inbegripet biologisk mångfald inom jordbruket.

Ändringsförslag  49

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led ia (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ia) Säkerställer fullt deltagande av och samarbete med primärproducenter, företag samt lokala och regionala myndigheter i alla aspekter av miljöpolitiskt beslutsfattande, med hjälp av ett samverkansinriktat arbetssätt med flera aktörer.

Ändringsförslag  50

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led j

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

j) Gör data och bevis kopplade till genomförandet av det åttonde miljöhandlingsprogrammet allmänt tillgängliga och lättillgängliga, utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelser om konfidentialitet i domänspecifik lagstiftning.

j) Gör data och bevis kopplade till genomförandet av det åttonde miljöhandlingsprogrammet förenliga med transparensregler och gör dem allmänt tillgängliga, lättillgängliga och begripliga, utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelser om konfidentialitet i domänspecifik lagstiftning.

Ändringsförslag  51

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led ja (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ja) Säkerställer samstämmighet mellan unionens handelspolitik och det åttonde miljöhandlingsprogrammet, inbegripet kampen mot avskogning i tredjeländer och respekten för unionens miljö- och livsmedelssäkerhetsstandarder.

Ändringsförslag  52

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led k – strecksats -1 (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

 verka för att företag visar tillbörlig aktsamhet, också i jordbruksleveranskedjorna, med fastställda rättsnormer för klarhet, säkerhet, transparens och jämbördighet inom den globala konkurrensen,

 

Ändringsförslag  53

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led k – strecksats 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 samarbeta med partnerländer om klimat- och miljöåtgärder, uppmuntra och stödja dem att anta och genomföra regler på dessa områden som är lika ambitiösa som unionens, och säkerställa att alla produkter som släpps ut på unionsmarknaden fullt ut uppfyller relevanta unionskrav i linje med unionens internationella åtaganden,

 samarbeta med partnerländer om klimat- och miljöåtgärder, uppmuntra och stödja dem att anta och genomföra regler på dessa områden som är lika ambitiösa som unionens, och säkerställa att alla produkter som släpps ut på unionsmarknaden eller exporteras från unionen fullt ut uppfyller relevanta unionskrav i linje med unionens internationella åtaganden; i detta avseende främja en global utfasning av bekämpningsmedel som inte längre är godkända i unionen och åta sig att säkerställa att farliga bekämpningsmedel vars användning är förbjuden i unionen inte exporteras utanför unionen,

Ändringsförslag  54

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led k – strecksats 3

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 stärka unionens och dess partners genomförande av Parisavtalet, konventionen om biologisk mångfald och andra multilaterala miljöavtal, bland annat genom att öka öppenheten och ansvarsskyldigheten när det gäller framstegen med de åtaganden som gjorts inom ramen för dessa avtal,

 stärka unionens och dess partners genomförande av Parisavtalet, konventionen om biologisk mångfald och andra multilaterala miljöavtal, bland annat genom att öka öppenheten och ansvarsskyldigheten när det gäller framstegen med de åtaganden som gjorts inom ramen för dessa avtal, och även inom ramen för unionens handelspolitik.

Ändringsförslag  55

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led k – strecksats 4

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 stärka den internationella miljöstyrningen genom att täppa till återstående luckor och stärka respekten för och tillämpningen av erkända internationella miljöprinciper, och

 stärka den internationella miljöstyrningen genom att täppa till återstående luckor och stärka respekten för och en rättvis tillämpning av erkända internationella miljöprinciper inom rimlig tid, och

 

Ändringsförslag  56

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1 – led k – strecksats 5

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 se till att unionens och medlemsstaternas ekonomiska stöd till tredjeländer främjar FN:s Agenda 2030.

 se till att unionens och medlemsstaternas ekonomiska stöd till tredjeländer främjar målen för hållbar utveckling i FN:s Agenda 2030, och respekten för unionens miljönormer.

 

Ändringsförslag  57

 

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 1a (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1a. För att uppfylla de nödvändiga villkor som anges i artikel 3.1 krävs att man vidtar konkreta åtgärder. Kommissionen ska framför allt offentliggöra konsekvensbedömningar omedelbart efter att de slutförts.

Ändringsförslag  58

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 2

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. För att uppnå de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet måste man mobilisera ett brett stöd som involverar medborgare, arbetsmarknadens parter och andra berörda parter, och uppmuntra till samarbete i utvecklingen och genomförandet av strategier, politik eller lagstiftning som rör det åttonde miljöhandlingsprogrammet bland nationella, regionala och lokala myndigheter i stads- och landsbygdsområden.

2. För att uppnå de prioriterade målen i det åttonde miljöhandlingsprogrammet måste man mobilisera ett brett stöd som involverar medborgare, ekonomiska aktörer, arbetsmarknadens parter och andra berörda parter, och uppmuntra till samarbete i utvecklingen och genomförandet av strategier, politik eller lagstiftning som rör det åttonde miljöhandlingsprogrammet på alla nivåer bland nationella, regionala och lokala myndigheter i stads- och landsbygdsområden.

Ändringsförslag  59

Förslag till beslut

Artikel 3 – punkt 2a (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. De relevanta unionsinstitutionerna och medlemsstaterna ska ansvara för att vidta lämpliga åtgärder i syfte att genomföra de prioriterade målen enligt artikel 2. Åtgärderna ska vidtas med vederbörlig hänsyn till principerna om tilldelade befogenheter, subsidiaritet och proportionalitet i enlighet med artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen.

 

Offentliga myndigheter på alla nivåer ska arbeta tillsammans med företag och arbetsmarknadens parter, civilsamhället och enskilda medborgare vid genomförandet av det åttonde miljöhandlingsprogrammet.

 

Ändringsförslag  60

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Kommissionen ska med stöd av Europeiska miljöbyrån och Europeiska kemikaliemyndigheten regelbundet bedöma och rapportera om unionens och medlemsstaternas framsteg när det gäller att uppnå de prioriterade mål som fastställs i artikel 2, med hänsyn tagen till de nödvändiga villkor som föreskrivs i artikel 3.

1. Kommissionen ska med stöd av Europeiska miljöbyrån och Europeiska kemikaliemyndigheten regelbundet övervaka, bedöma och rapportera om unionens och medlemsstaternas framsteg när det gäller att uppnå de prioriterade mål som fastställs i artikel 2, med hänsyn tagen till de nödvändiga villkor som föreskrivs i artikel 3.

Ändringsförslag  61

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 1a (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1a. Europaparlamentet, rådet och kommissionen ska regelbundet diskutera den rapport som avses i punkt 1 och ska, som ett led i unionens årliga programplanering, fastställa ytterligare lagstiftningsåtgärder och andra åtgärder när framstegen anses för långsamma.

 

Ändringsförslag  62

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – inledningen

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Europeiska miljöbyrån och Europeiska kemikaliemyndigheten ska stödja kommissionen i arbetet med att förbättra tillgången till och relevansen hos data och kunskap, särskilt genom att göra följande:

3. Europeiska miljöbyrån och Europeiska kemikaliemyndigheten samt miljö- och forskningsfinansiering från unionen, ska stödja kommissionen i arbetet med att förbättra tillgången till och relevansen hos data och kunskap, särskilt genom att göra följande:

Ändringsförslag  63

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led aa (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

aa) Stärka och stödja grundforskning, kartläggning och övervakning.

Ändringsförslag  64

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led b

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

b) Arbeta för att täppa till de relevanta luckorna i övervakningsdata.

b) Arbeta för att täppa till luckorna i relevanta övervakningsdata och uppsättningar av indikatorer.

 

Ändringsförslag  65

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led ba (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ba) Förbättra uppgifternas kvalitet och jämförbarhet.

Ändringsförslag  66

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led ca (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ca) Bedriva forskning om och sammanställa olika verktyg, såsom prognosrapporter, som ger information om ”avståndet till målet”.

 

Ändringsförslag  67

 

Förslag till beslut

Artikel 4 – punkt 3 – led cb (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

cb) Bygga vidare på befintlig övervakning för att införliva specifika mätningar av systemens övergång och politiska samstämmighet.

Ändringsförslag  68

 

Förslag till beslut

Artikel 4a (ny)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 4a

 

Halvtidsöversyn

 

1. Före utgången av sin nuvarande ämbetsperiod ska kommissionen göra en halvtidsutvärdering av de framsteg som gjorts med uppnåendet av de prioriterade mål som fastställts i artikel 2.2, med hänsyn till de nödvändiga villkor som fastställs i artikel 3, baserad på de bedömningar som gjorts i enlighet med artikel 4.1 och andra relevanta slutsatser, samt resultaten av ett offentligt samråd, och lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet.

 

I utvärderingen ska kommissionen redogöra för läget med de prioriterade åtgärderna.

Ändringsförslag  69

 

Förslag till beslut

Artikel 5 – punkt 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Senast den 31 mars 2029 ska kommissionen göra en utvärdering av det åttonde miljöhandlingsprogrammet. Kommissionen ska lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet med de viktigaste resultaten av utvärderingen, åtföljd av ett lagstiftningsförslag för nästa miljöhandlingsprogram om kommissionen anser det lämpligt,

Senast den 31 mars 2029 ska kommissionen göra en utvärdering av det åttonde miljöhandlingsprogrammet. Kommissionen ska lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet med de viktigaste resultaten av utvärderingen för vart och ett av de tematiska prioriterade målen enligt artikel 2.2, även med hänsyn till alla konsekvensbedömningar, åtföljd, vid behov, av ett lagstiftningsförslag för nästa miljöhandlingsprogram. Detta lagstiftningsförslag ska läggas fram i god tid för att det inte ska uppstå något glapp mellan det åttonde och det nionde miljöhandlingsprogrammet, och allra senast den 31 december 2029.


ÄRENDETS GÅNG I DET RÅDGIVANDE UTSKOTTET

Titel

Allmänt miljöhandlingsprogram för unionen till 2030

Referensnummer

COM(2020)0652 – C9-0329/2020 – 2020/0300(COD)

Ansvarigt utskott

 Tillkännagivande i kammaren

ENVI

11.11.2020

 

 

 

Yttrande från

 Tillkännagivande i kammaren

AGRI

11.11.2020

Föredragande av yttrande

 Utnämning

Pär Holmgren

30.11.2020

Behandling i utskott

10.5.2021

 

 

 

Antagande

11.5.2021

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

37

6

3

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Mazaly Aguilar, Clara Aguilera, Atidzhe Alieva-Veli, Álvaro Amaro, Eric Andrieu, Attila Ara-Kovács, Carmen Avram, Adrian-Dragoş Benea, Benoît Biteau, Mara Bizzotto, Daniel Buda, Isabel Carvalhais, Asger Christensen, Angelo Ciocca, Ivan David, Paolo De Castro, Jérémy Decerle, Salvatore De Meo, Herbert Dorfmann, Luke Ming Flanagan, Dino Giarrusso, Martin Häusling, Krzysztof Jurgiel, Jarosław Kalinowski, Elsi Katainen, Gilles Lebreton, Norbert Lins, Colm Markey, Alin Mituța, Marlene Mortler, Ulrike Müller, Maria Noichl, Juozas Olekas, Pina Picierno, Maxette Pirbakas, Eugenia Rodríguez Palop, Bronis Ropė, Anne Sander, Petri Sarvamaa, Simone Schmiedtbauer, Annie Schreijer-Pierik, Veronika Vrecionová, Sarah Wiener

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Manuel Bompard, Emmanouil Fragkos, Pär Holmgren

 


 

SLUTOMRÖSTNING MED NAMNUPPROP I DET RÅDGIVANDE UTSKOTTET

37

+

NI

Dino Giarrusso

PPE

Álvaro Amaro, Daniel Buda, Salvatore De Meo, Herbert Dorfmann, Jarosław Kalinowski, Norbert Lins, Colm Markey, Marlene Mortler, Anne Sander, Petri Sarvamaa, Simone Schmiedtbauer, Annie Schreijer-Pierik

Renew

Atidzhe Alieva-Veli, Asger Christensen, Jérémy Decerle, Elsi Katainen, Alin Mituța, Ulrike Müller

S&D

Clara Aguilera, Eric Andrieu, Attila Ara-Kovács, Carmen Avram, Adrian-Dragoş Benea, Isabel Carvalhais, Paolo De Castro, Maria Noichl, Juozas Olekas, Pina Picierno

The Left

Manuel Bompard, Luke Ming Flanagan, Eugenia Rodríguez Palop

Verts/ALE

Benoît Biteau, Martin Häusling, Pär Holmgren, Bronis Ropė, Sarah Wiener

 

6

-

ECR

Krzysztof Jurgiel

ID

Mara Bizzotto, Angelo Ciocca, Ivan David, Gilles Lebreton, Maxette Pirbakas

 

3

0

ECR

Mazaly Aguilar, Emmanouil Fragkos, Veronika Vrecionová

 

Teckenförklaring:

+ : Ja-röster

- : Nej-röster

0 : Nedlagda röster

 

 


 

 

ÄRENDETS GÅNG I DET ANSVARIGA UTSKOTTET

Titel

Allmänt miljöhandlingsprogram för unionen till 2030

Referensnummer

COM(2020)0652 – C9-0329/2020 – 2020/0300(COD)

Framläggande för parlamentet

15.10.2020

 

 

 

Ansvarigt utskott

 Tillkännagivande i kammaren

ENVI

11.11.2020

 

 

 

Rådgivande utskott

 Tillkännagivande i kammaren

BUDG

11.11.2020

ITRE

11.11.2020

TRAN

11.11.2020

AGRI

11.11.2020

 

PECH

11.11.2020

 

 

 

Inget yttrande avges

 Beslut

BUDG

10.11.2020

ITRE

19.11.2020

PECH

2.12.2020

 

Föredragande

 Utnämning

Grace O’Sullivan

25.11.2020

 

 

 

Behandling i utskott

14.1.2021

25.2.2021

14.6.2021

 

Antagande

15.6.2021

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

60

13

3

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Margrete Auken, Simona Baldassarre, Marek Paweł Balt, Traian Băsescu, Aurélia Beigneux, Monika Beňová, Sergio Berlato, Alexander Bernhuber, Malin Björk, Simona Bonafè, Delara Burkhardt, Pascal Canfin, Sara Cerdas, Mohammed Chahim, Tudor Ciuhodaru, Nathalie Colin-Oesterlé, Esther de Lange, Christian Doleschal, Marco Dreosto, Bas Eickhout, Cyrus Engerer, Eleonora Evi, Agnès Evren, Pietro Fiocchi, Andreas Glück, Catherine Griset, Jytte Guteland, Teuvo Hakkarainen, Anja Hazekamp, Martin Hojsík, Pär Holmgren, Jan Huitema, Yannick Jadot, Petros Kokkalis, Athanasios Konstantinou, Ewa Kopacz, Ryszard Antoni Legutko, Sylvia Limmer, Javi López, César Luena, Fulvio Martusciello, Liudas Mažylis, Joëlle Mélin, Tilly Metz, Silvia Modig, Dolors Montserrat, Alessandra Moretti, Dan-Ştefan Motreanu, Ljudmila Novak, Grace O’Sullivan, Jutta Paulus, Stanislav Polčák, Jessica Polfjärd, Luisa Regimenti, Frédérique Ries, María Soraya Rodríguez Ramos, Sándor Rónai, Rob Rooken, Silvia Sardone, Christine Schneider, Günther Sidl, Linea Søgaard-Lidell, Maria Spyraki, Nicolae Ştefănuță, Nils Torvalds, Véronique Trillet-Lenoir, Petar Vitanov, Alexandr Vondra, Mick Wallace, Pernille Weiss, Emma Wiesner, Michal Wiezik, Tiemo Wölken, Anna Zalewska

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Demetris Papadakis, Andrey Slabakov

Ingivande

17.6.2021

 


SLUTOMRÖSTNING MED NAMNUPPROP I DET ANSVARIGA UTSKOTTET

60

+

NI

Athanasios Konstantinou

PPE

Traian Băsescu, Alexander Bernhuber, Nathalie Colin-Oesterlé, Christian Doleschal, Agnès Evren, Ewa Kopacz, Esther de Lange, Fulvio Martusciello, Liudas Mažylis, Dolors Montserrat, Dan-Ştefan Motreanu, Ljudmila Novak, Stanislav Polčák, Jessica Polfjärd, Christine Schneider, Maria Spyraki, Pernille Weiss, Michal Wiezik

Renew

Pascal Canfin, Andreas Glück, Martin Hojsík, Jan Huitema, Frédérique Ries, María Soraya Rodríguez Ramos, Nicolae Ştefănuță, Linea Søgaard-Lidell, Nils Torvalds, Véronique Trillet-Lenoir, Emma Wiesner

S&D

Marek Paw eł Balt, Monika Beňová, Simona Bonafè, Delara Burkhardt, Sara Cerdas, Mohammed Chahim, Tudor Ciuhodaru, Cyrus Engerer, Jytte Guteland, Javi López, César Luena, Alessandra Moretti, Demetris Papadakis, Sándor Rónai, Günther Sidl, Petar Vitanov, Tiemo Wölken

The Left

Malin Björk, Anja Hazekamp, Petros Kokkalis, Silvia Modig, Mick Wallace

Verts/ALE

Margrete Auken, Bas Eickhout, Eleonora Evi, Pär Holmgren, Yannick Jadot, Tilly Metz, Grace O'Sullivan, Jutta Paulus

 

13

-

ECR

Sergio Berlato, Pietro Fiocchi, Ryszard Antoni Legutko, Rob Rooken, Andrey Slabakov, Alexandr Vondra, Anna Zalew ska

ID

Simona Baldassarre, Marco Dreosto, Teuvo Hakkarainen, Sylvia Limmer, Luisa Regimenti, Silvia Sardone

 

3

0

ID

Aurélia Beigneux, Catherine Griset, Joëlle Mélin

 

 

Teckenförklaring:

+ : Ja-röster

- : Nej-röster

0 : Nedlagda röster

 

Senaste uppdatering: 5 juli 2021
Rättsligt meddelande - Integritetspolicy