SUOSITUS TOISEEN KÄSITTELYYN neuvoston ensimmäisen käsittelyn kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen antamiseksi Euroopan aluekehitysrahastosta ja ulkoisista rahoitusvälineistä tuettavaa Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitetta (Interreg) koskevista erityissäännöksistä
18.6.2021 - (05488/1/2021 – C9‑0192/2021 – 2018/0199(COD)) - ***II
Aluekehitysvaliokunta
Esittelijä: Pascal Arimont
PR_COD_2app
LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI
neuvoston ensimmäisen käsittelyn kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen antamiseksi Euroopan aluekehitysrahastosta ja ulkoisista rahoitusvälineistä tuettavaa Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitetta (Interreg) koskevista erityissäännöksistä
(05488/1/2021 – C9 ‑ 0192/2021 – 2018/0199(COD))
(Tavallinen lainsäätämisjärjestys: toinen käsittely)
Euroopan parlamentti, joka
ottaa huomioon neuvoston ensimmäisen käsittelyn kannan (05488/1/2021 – C9‑0192/2021),
ottaa huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean 19. syyskuuta 2018 antaman lausunnon[1],
ottaa huomioon alueiden komitean 5. joulukuuta 2018 antaman lausunnon[2],
ottaa huomioon ensimmäisessä käsittelyssä vahvistamansa kannan[3] komission ehdotuksesta Euroopan parlamentille ja neuvostolle (COM(2021)0289),
ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 7 kohdan,
ottaa huomioon asiasta vastaavan valiokunnan työjärjestyksen 74 artiklan 4 kohdan mukaisesti hyväksymän alustavan sopimuksen,
ottaa huomioon työjärjestyksen 67 artiklan,
ottaa huomioon aluekehitysvaliokunnan suosituksen toiseen käsittelyyn (A9-0205/2021),
1. hyväksyy neuvoston ensimmäisen käsittelyn kannan;
2. toteaa, että säädös annetaan neuvoston kannan mukaisesti;
3. kehottaa puhemiestä allekirjoittamaan säädöksen yhdessä neuvoston puheenjohtajan kanssa Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 297 artiklan 1 kohdan mukaisesti;
4. kehottaa pääsihteeriä allekirjoittamaan säädöksen, kun on tarkistettu, että kaikki menettelyt on suoritettu asianmukaisesti, ja julkaisemaan sen yhteisymmärryksessä neuvoston pääsihteerin kanssa Euroopan unionin virallisessa lehdessä;
5. kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle sekä kansallisille parlamenteille.
LYHYET PERUSTELUT
1. Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoite (Interreg)
Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitteen (Interreg) edistäminen on unionin koheesiopolitiikan merkittävä painopiste. Interregissä on kyse EU:n ja sen lähinaapureiden yhteisöjen, alueiden ja maiden välisestä yhteistyöstä.
Yhteisiä säännöksiä koskevassa asetuksessa vahvistetaan yhteiset ja rahastokohtaiset säännöt. Interreg-ohjelmiin osallistuu kuitenkin useita jäsenvaltioita ja EU:n ulkopuolisia maita ja niissä on erityisiä ominaisuuksia. Tästä syystä tarvitaan erityisiä Interreg-säännöksiä, jos yksi tai useampi jäsenvaltio ja niiden alueet ja tapauksen mukaan kumppanimaat ja kolmannet maat tekevät rajatylittävää yhteistyötä.
2. Komission ehdotus
Komissio esitti 29. toukokuuta 2018 ehdotuksen asetukseksi Euroopan aluekehitysrahastosta ja ulkoisista rahoitusvälineistä tuettavaa Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitetta (Interreg) koskevista erityissäännöksistä (Interreg-asetus), joilla pyritään yksinkertaistamaan unionin rajojen ulkopuolista yhteistyötä. Komissio otti huomioon, että yhteisiä säännöksiä koskeva asetus kattaa suuren osan EAKR:n toteutuksesta ja täytäntöönpanosta. EU:n toimintapolitiikkojen yhdenmukaistamisen mahdollistaminen ja kehyksen yksinkertaistaminen määriteltiin keskeiseksi tavoitteeksi EU:n rahoituksesta annetussa pohdinta-asiakirjassa sekä nykyisen kehyksen jälkiarvioinnissa ja vuosien 2021–2027 kehystä koskevassa julkisessa kuulemisessa.
3. Toimielinten väliset neuvottelut
Parlamentin hyväksyttyä 26. maaliskuuta 2019 ensimmäisen käsittelyn kantansa asiaa koskevia toimielinten välisiä neuvotteluja käytiin lokakuusta 2019 joulukuuhun 2020, jotta toisen käsittelyn aikaisessa vaiheessa päästäisiin sopimukseen. Neuvoston puheenjohtajavaltioita olivat tuolloin Suomi, Kroatia ja Saksa. Neljän trilogikierroksen jälkeen parlamentin neuvotteluryhmä pääsi viimeisen trilogineuvottelun aikana 2. joulukuuta 2020 alustavaan sopimukseen neuvoston puheenjohtajavaltion kanssa.
Coreper hyväksyi alustavan sopimuksen 16. joulukuuta 2020 ja REGI-valiokunta 18. joulukuuta 2020. Lingvistijuristien viimeistelyn jälkeen neuvosto vahvisti 27. toukokuuta 2021 sopimuksen virallisesti ensimmäisen käsittelyn kantanaan.
4. Sopimuksen pääkohdat
Parlamentin neuvoston kanssa saavuttamalla kokonaissopimuksella lujitettiin edelleen ehdotusta, jotta voitaisiin yksinkertaistaa yhteistyötä, puuttua asetuksessa ohjelmakauden osalta 2014–2020 havaittuihin puutteisiin, mukauttaa Interreg-ohjelmien rakennetta, keskittyä keskeisiin täytäntöönpano- ja yhteistyökysymyksiin sekä parantaa tulos- ja tuloksellisuuskehystä.
Sopimuksen tärkeimmät kohdat:
Kohde, soveltamisala ja Interreg-osa-alueet
Sopimuksessa kuvataan neljä tukea saavaa Interreg-osa-aluetta: rajat ylittävä yhteistyö, valtioiden välinen yhteistyö, alueiden välinen yhteistyö ja syrjäisimpien alueiden yhteistyö. Rajat ylittävässä yhteistyössä alueilla olisi periaatteessa oltava maa- tai merirajoja, joiden välissä on enintään 150 kilometriä merta.
Kumppanuuden ja monitasoisen hallinnon periaatteet on otettu huomioon. Ensimmäistä kertaa sovittiin erityismäärärahasta, jolla vahvistetaan syrjäisimpien alueiden ja niiden lähiympäristön välistä yhteistyötä. Alueiden välisellä yhteistyöllä edistetään edelleen asiantuntemuksen, hyvien käytäntöjen ja valmiuksien kehittämisen vaihtoa kohdennettujen ohjelmien avulla. PEACE PLUS -ohjelmalla jatketaan EAKR:n rahoittaman PEACE-ohjelman työtä, jotta tuetaan rauhaa ja sovintoa Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalla olevien kreivikuntien välillä.
Maantieteellinen kattavuus
Maantieteellinen kattavuus määritellään yksityiskohtaisesti kunkin osa-alueen kohdalta. Sopimuksessa valtuutetaan komissio antamaan täytäntöönpanosäädöksiä, joilla vahvistetaan luettelo niistä Interreg-ohjelma-alueista, jotka saavat tukea.
Määrärahat ja yhteisrahoitusosuudet
EAKR:n varoiksi on sovittu Interreg-ohjelmien osalta 8,05 miljardia euroa vuoden 2018 hintoina. Suurin osa näistä varoista menee rajat ylittävään yhteistyöhön (72,2 prosenttia) kun taas valtioiden väliseen yhteistyöhön varoja osoitetaan 18,2 prosenttia, alueiden väliseen yhteistyöhön 6,1 prosenttia ja syrjäisimpien alueiden yhteistyöhön 3,5 prosenttia. Sopimuksessa otetaan huomioon ohjelmat, joita tuetaan sekä EAKR:stä että unionin ulkoisista rahoitusvälineistä, ja siinä vahvistetaan selkeät säännöt määrärahojen palauttamisesta ja keskeyttämisestä.
Kunkin Interreg-ohjelman yhteisrahoitusosuus on enintään 80 prosenttia, mutta se voi olla jopa 85 prosenttia syrjäisimpien alueiden yhteistyön osalta.
Erityiset Interreg-tavoitteet ja temaattinen keskittäminen
EAKR:n Interreg-ohjelmien erityisten tavoitteiden lisäksi myös ”yhteistyön hallinnoinnin parantamista” ja ”turvallisempaa ja suojatumpaa Eurooppaa” koskevia erityisiä Interreg-tavoitteita voidaan tukea EAKR:stä ja tarvittaessa unionin ulkoisista rahoitusvälineistä. Vähintään 60 prosenttia rajat ylittävään, valtioiden väliseen ja syrjäisimpien alueiden yhteistyöhön osoitetuista varoista olisi käytettävä enintään kolmeen toimintapoliittiseen tavoitteeseen, joista yhden on oltava ”vihreämpi vähähiilinen Eurooppa”.
On syytä panna merkille velvoite tukea Euroopan sosiaalirahasto plussasta annetun asetuksen soveltamisalaan kuuluvia toimenpiteitä sekä toimenpiteitä, joilla edistetään Euroopan vihreän kehityksen ohjelman toteuttamista. Sovitussa tekstissä otetaan erityisesti huomioon tavoite, jonka mukaan 30 prosentilla unionin talousarviomenoista olisi tuettava ilmastotavoitteita, sekä vaatimus sellaisten toimien tukemisesta, jotka ovat ilmasto- ja ympäristönormien mukaisia eivätkä aiheuta merkittävää haittaa ympäristötavoitteille.
Ohjelmatyö
Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoite toteutetaan yhteistyössä hallinnoitavilla Interreg-ohjelmilla lukuun ottamatta Interreg D -ohjelmia, jotka voidaan toteuttaa käyttämällä välillistä hallinnointia.
Sopimuksessa vahvistetaan yksityiskohtaiset määräykset Interreg-ohjelmien valmistelusta, arvioinnista, hyväksymisestä ja muuttamisesta sekä aluekehityksestä, toimien valinnasta, seurannasta ja arvioinnista, ohjelmaviranomaisista, toimien tarkastuksesta, avoimuudesta ja viestinnästä.
Hyväksytty teksti sisältää joustavuussäännöksiä, joilla helpotetaan pienten hankkeiden tukemista, mukaan lukien ihmisten välisiin yhteyksiin perustuvat toimet. Siihen sisältyy myös joustava tekninen apu, joka on räätälöity kunkin ohjelmatyypin tarpeita vastaavaksi.
Seuranta, arviointi ja viestintä
Jotta varmistetaan tuloksellisuuden johdonmukainen seuranta, sopimuksessa mukautetaan yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen sääntöjä Interreg-ohjelmiin ja hiotaan yhteisiä tuotosindikaattoreita sekä otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön myös yhteiset tulosindikaattorit. Tässä sopimuksessa määrätään myös mahdollisuudesta tarkastella Interreg-ohjelmien tuloksellisuutta ja vahvistetaan hallintoviranomaisen erityisvelvoitteet, jotka koskevat tietojen sekä lopullisen tuloksellisuuskertomuksen ja ohjelman arvioinnin toimittamista komissiolle.
Tukikelpoisuus
Erityistä huomiota on kiinnitetty EU:n, Interreg-ohjelmakohtaisten ja kansallisten sääntöjen selkeään hierarkiaan, joka koskee menojen tukikelpoisuutta ja kustannusluokkien tukikelpoisuutta sekä henkilöstö-, toimisto- ja hallintokustannuksia, matka- ja majoituskustannuksia, ulkoisiin asiantuntijoihin ja palveluihin liittyviä kustannuksia, laitekustannuksia sekä infrastruktuuri- ja urakkakustannuksia.
Interreg-ohjelmasta vastaavat viranomaiset ja sen hallinnointi ja valvonta
Yhteisiä säännöksiä koskevan asetuksen sääntöjä, jotka koskevat ohjelmasta vastaavia viranomaisia, hallinnointia ja valvontaa, on mukautettu koskemaan Interreg-ohjelmia. Tämä vaikuttaa erityisesti hallintoviranomaisen ja tarkastusviranomaisen toimintaan sekä tarkastustoimien yksinkertaistamiseen.
Varainhoito, tilit ja rahoitusoikaisut
Sopimuksessa vahvistetaan talousarviositoumuksia, maksuja ja ennakkomaksuja sekä takaisinperintää koskevat säännöt. Erityisesti ennakkorahoitusosuuksiksi on vahvistettu 1 prosentti vuosille 2021 ja 2022 kun taas vuosiksi 2023–2026 se nostetaan 3 prosenttiin, millä pyritään tarjoamaan Interreg-ohjelmien tuensaajille riittävästi ennakkorahoitusta, sillä niillä ei usein ole riittävästi omia varoja toimintansa aloittamiseksi.
Kolmansien maiden ja MMA:iden osallistuminen yhteistyössä hallinnoitaviin Interreg-ohjelmiin
Mitä tulee kolmansien maiden tai kumppanimaiden, MMA:iden tai alueellisten yhdentymis- ja yhteistyöjärjestöjen osallistumiseen Interreg-ohjelmiin, sopimuksessa otetaan huomioon, että EU:n lainsäädäntö ei sido EU:n ulkopuolisia maita, kumppanimaita ja MMA:ita. Tämän vuoksi siinä mukautetaan vastaavasti sääntöjä, joita sovelletaan ohjelmasta vastaaviin viranomaisiin, hallinnointitapoihin, tukikelpoisuuteen, suuriin infrastruktuurihankkeisiin, julkisiin hankintoihin, varainhoitoon ja rahoitussopimusten tekemiseen.
Välillistä hallinnointia koskevat erityissäännöt
Koska syrjäisimpien alueiden välistä yhteistyötä voidaan toteuttaa välillisellä hallinnoinnilla, sopimuksessa vahvistetaan erityismääräyksiä ja -vaatimuksia.
Delegoidut säädökset
Komissiolle siirretään valta antaa delegoituja säädöksiä, joilla muutetaan liitettä.
5. Suositus
Interreg-ohjelmalla on yli kolmen vuosikymmenen ajan tuettu lukuisia yhteistyöohjelmia. Esittelijä on vakuuttunut, että parlamentti saavutti tasapainoisen ja oikeudenmukaisen kompromissin, jolla varmistetaan tämän kipeästi kaivatun tuen jatkuvuus ohjelmakaudella 2021–2027. Koska neuvoston ensimmäisen käsittelyn kanta on toimielinten välisissä neuvotteluissa aikaansaadun alustavan sopimuksen mukainen, esittelijä suosittelee, että se hyväksytään ilman tarkistuksia.
ASIAN KÄSITTELY ASIASTA VASTAAVASSA VALIOKUNNASSA
Otsikko |
Euroopan aluekehitysrahastosta ja ulkoisista rahoitusvälineistä tuettavaa Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitetta (Interreg) koskevat erityissäännökset |
|||
Viiteasiakirjat |
05488/1/2021 – C9-0192/2021 – 2018/0199(COD) |
|||
EP:n 1. käsittely (pvä) – P-numero |
26.3.2019 T8-0238/2019 |
|||
Komission muutettu ehdotus |
COM(2018)0374 - C8-0229/2018 |
|||
Neuvoston 1. käsittelyn kannasta ilmoitettu täysistunnossa (pvä) |
7.6.2021 |
|||
Asiasta vastaava valiokunta Ilmoitettu istunnossa (pvä) |
REGI 7.6.2021 |
|
|
|
Esittelijä(t) Nimitetty (pvä) |
Pascal Arimont 3.9.2019 |
|
|
|
Valiokuntakäsittely |
15.10.2020 |
3.12.2020 |
18.12.2020 |
|
Hyväksytty (pvä) |
15.6.2021 |
|
|
|
Lopullisen äänestyksen tulos |
+: –: 0: |
40 2 0 |
||
Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet |
Mathilde Androuët, Pascal Arimont, Adrian-Dragoş Benea, Isabel Benjumea Benjumea, Tom Berendsen, Erik Bergkvist, Stéphane Bijoux, Franc Bogovič, Vlad-Marius Botoş, Rosanna Conte, Andrea Cozzolino, Corina Crețu, Rosa D’Amato, Christian Doleschal, Francesca Donato, Raffaele Fitto, Chiara Gemma, Mircea-Gheorghe Hava, Krzysztof Hetman, Peter Jahr, Manolis Kefalogiannis, Ondřej Knotek, Elżbieta Kruk, Cristina Maestre Martín De Almagro, Pedro Marques, Martina Michels, Dan-Ştefan Motreanu, Andżelika Anna Możdżanowska, Niklas Nienaß, Andrey Novakov, Younous Omarjee, Alessandro Panza, Tsvetelina Penkova, Caroline Roose, André Rougé, Susana Solís Pérez, Valdemar Tomaševski, Yana Toom, Monika Vana |
|||
Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet |
Ciarán Cuffe, Isabel García Muñoz, Alin Mituța |
|||
Jätetty käsiteltäväksi (pvä) |
18.6.2021 |
LOPULLINEN ÄÄNESTYS NIMENHUUTOÄÄNESTYKSENÄ ASIASTA VASTAAVASSA VALIOKUNNASSA
40 |
+ |
ECR |
Raffaele Fitto, Elżbieta Kruk, Andżelika Anna Możdżanowska, Valdemar Tomaševski |
ID |
Rosanna Conte, Francesca Donato, Alessandro Panza |
NI |
Chiara Gemma |
PPE |
Pascal Arimont, Isabel Benjumea Benjumea, Tom Berendsen, Franc Bogovič, Christian Doleschal, Mircea‑Gheorghe Hava, Krzysztof Hetman, Peter Jahr, Manolis Kefalogiannis, Dan‑Ştefan Motreanu, Andrey Novakov |
Renew |
Stéphane Bijoux, Vlad‑Marius Botoş, Ondřej Knotek, Alin Mituța, Susana Solís Pérez, Yana Toom |
S&D |
Adrian‑Dragoş Benea, Erik Bergkvist, Andrea Cozzolino, Corina Crețu, Isabel García Muñoz, Cristina Maestre Martín De Almagro, Pedro Marques, Tsvetelina Penkova |
The Left |
Martina Michels, Younous Omarjee |
Verts/ALE |
Ciarán Cuffe, Rosa D'Amato, Niklas Nienaß, Caroline Roose, Monika Vana |
2 |
- |
ID |
Mathilde Androuët, André Rougé |
- |
0 |
- |
- |
Symbolien selitys:
+ : puolesta
- : vastaan
0 : tyhjää