Betänkande - A9-0205/2021Betänkande
A9-0205/2021

ANDRABEHANDLINGS-REKOMMENDATION om rådets ståndpunkt vid första behandlingen inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om särskilda bestämmelser för målet Europeiskt territoriellt samarbete (Interreg) med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden och finansieringsinstrument för yttre åtgärder

18.6.2021 - (05488/1/2021 – C9-0192/2021 – 2018/0199(COD)) - ***II

Utskottet för regional utveckling
Föredragande: Pascal Arimont

Förfarande : 2018/0199(COD)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A9-0205/2021
Ingivna texter :
A9-0205/2021
Debatter :
Omröstningar :
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om rådets ståndpunkt vid första behandlingen inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om särskilda bestämmelser för målet Europeiskt territoriellt samarbete (Interreg) med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden och finansieringsinstrument för yttre åtgärder

(05488/1/2021 – C9 - 0192/2021 – 2018/0199(COD))

(Ordinarie lagstiftningsförfarande: andra behandlingen)

 

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

 med beaktande av rådets ståndpunkt vid första behandlingen (05488/1/2021 – C9‑0192/2021),

 med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande av den 19 september 2018[1],

 med beaktande av Regionkommitténs yttrande av den 5 december 2018[2],

 med beaktande av sin ståndpunkt vid första behandlingen av ärendet[3], en behandling som avsåg kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (COM(2021)0289),

 med beaktande av artikel 294.7 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

 med beaktande av den preliminära överenskommelse som godkänts av det ansvariga utskottet enligt artikel 74.4 i arbetsordningen,

 med beaktande av artikel 67 i arbetsordningen,

 med beaktande av andrabehandlingsrekommendationen från utskottet för regional utveckling (A9-0205/2021).

1. Europaparlamentet godkänner rådets ståndpunkt vid första behandlingen.

2. Europaparlamentet konstaterar att rättsakten är antagen i enlighet med rådets ståndpunkt.

3. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att tillsammans med rådets ordförande underteckna akten i enlighet med artikel 297.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

4. Europaparlamentet uppdrar åt sin generalsekreterare att, när det har kontrollerats att alla förfaranden vederbörligen avslutats, underteckna akten och i samförstånd med rådets generalsekreterare se till att den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

5. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända parlamentets ståndpunkt till rådet, kommissionen och de nationella parlamenten.


KORTFATTAD MOTIVERING

 

1. Målet Europeiskt territoriellt samarbete

 

Främjandet av målet Europeiskt territoriellt samarbete (Interreg) är en viktig prioritering inom EU:s sammanhållningspolitik. Interreg handlar om samarbete mellan lokalsamhällen, regioner och länder i EU och dess grannländer.

 

Förordningen om gemensamma bestämmelser fastställer gemensamma och fondspecifika regler.  Interregprogram inbegriper dock flera medlemsstater och länder utanför EU och har särskilda särdrag. Det behövs därför Interregspecifika bestämmelser där en eller flera medlemsstater och deras regioner och, i förekommande fall, partnerländer och tredjeländer samarbetar över gränserna.

 

 

2. Kommissionens förslag

 

Den 29 maj 2018 lade kommissionen fram ett förslag till förordning om särskilda bestämmelser för målet Europeiskt territoriellt samarbete (Interreg) med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden och finansieringsinstrument för yttre åtgärder, som syftar till att förenkla samarbetet över unionens gränser. Kommissionen tog där hänsyn till att mycket av tillämpningen och genomförandet av Eruf omfattas av förordningen om gemensamma bestämmelser. Samstämmighet med annan EU-politik och förenkling av den politiska ramen fastställdes som viktiga mål i diskussionsunderlaget om EU:s finanser och i efterhandsutvärderingen av den nuvarande ramen och det offentliga samrådet om ramen för 2021–2027.

 

 

3. Interinstitutionella förhandlingar

 

Efter det att parlamentet hade antagit sin ståndpunkt vid första behandlingen den 26 mars 2019 hölls interinstitutionella förhandlingar, i syfte att nå en tidig överenskommelse vid andra behandlingen, från oktober 2019 till december 2020, under de finländska, kroatiska och tyska rådsordförandeskapen. Efter fyra omgångar med trepartsmöten nådde parlamentets förhandlingsteam en preliminär överenskommelse med rådets ordförandeskap under det sista trepartsmötet den 2 december 2020.

 

Den preliminärt överenskomna texten bekräftades av Coreper den 16 december 2020 och godkändes av REGI-utskottet den 18 december 2020.  Efter juristlingvisternas granskning antog rådet formellt sin ståndpunkt vid första behandlingen den 27 maj 2021.

 

 

4. Överenskommelsens huvuddelar

 

Den övergripande överenskommelse som parlamentet nådde med rådet stärkte förslaget ytterligare för att förenkla samarbetet, åtgärda de brister som konstaterats i förordningen för programperioden 2014–2020, anpassa Interregprogrammens struktur, fokusera på viktiga genomförande- och samarbetsfrågor samt förbättra resultat- och prestationsramen.

 

Överenskommelsens huvudpunkter

 

Innehåll, tillämpningsområde och Interregdelar

 

I överenskommelsen beskrivs de fyra Interregdelar som får stöd: gränsöverskridande samarbete, transnationellt samarbete, interregionalt samarbete och de yttersta randområdenas samarbete. För gränsöverskridande samarbete bör regionerna i princip ha gemensamma landgränser eller sjögränser som är åtskilda av högst 150 km vatten.

 

Principerna om partnerskap och flernivåstyrning har beaktats. För första gången beslutades om särskilda anslag för att stärka de yttersta randområdenas samarbete i det egna grannskapet. Interregionalt samarbete kommer att fortsätta att främja utbyte av sakkunskap, god praxis och kapacitetsuppbyggnad genom en särskild uppsättning program. Peace plus-programmet kommer att avlösa det Eruf-finansierade Peace-programmet och driva freds- och försoningsarbetet vidare i de irländska grevskapen vid gränsen mellan Irland och Nordirland.

 

 

Geografisk täckning

 

Den geografiska täckningen fastställs i detalj för varje del. Genom överenskommelsen ges kommissionen befogenhet att anta genomförandeakter med en förteckning över de områden inom Interregprogrammen som ska få stöd.

 

Medel och medfinansieringsgrad

 

Eruf-medlen för Interregprogrammen har fastställts till 8,05 miljarder euro i 2018 års priser. Den största andelen av dessa medel går till gränsöverskridande samarbete (72,2 %), medan anslagen för transnationellt samarbete, interregionalt samarbete och de yttersta randområdenas samarbete är 18,2 %, 6,1 % respektive 3,5 %. Överenskommelsen tar hänsyn till de program som stöds av både Eruf och unionens finansieringsinstrument för yttre åtgärder och fastställer tydliga regler för återförande av medel och avbrytande.

 

Medfinansieringsgraden för varje Interregprogram är upp till 80 %, men den kan gå upp till 85 % för de yttersta randområdenas samarbete.

 

Interregspecifika mål och tematisk koncentration

 

Utöver Erufs egna särskilda mål inom ramen för Interreg, kan Eruf och, i tillämpliga fall, unionens finansieringsinstrument för yttre åtgärder användas för de särskilda Interregmålen Bättre samarbetsstyrning och Ett tryggare och säkrare Europa. Minst 60 % av de medel som anslås för gränsöverskridande, transnationellt och de yttersta randområdenas samarbete bör gå till högst tre politiska mål, varav ett måste vara Ett grönare och koldioxidsnålare Europa.

 

Det är värt att notera skyldigheten att stödja åtgärder som omfattas av förordningen om Europeiska socialfonden+ samt åtgärder som bidrar till den europeiska gröna given. Närmare bestämt fastställs i överenskommelsen ett mål på 30 % av unionens budgetutgifter till stöd för klimatåtgärder och krav på stöd till verksamhet som följer unionens klimat- och miljöstandarder och som inte i betydande grad skadar miljömålen.  

 

Programplanering

 

Verksamheten inom målet Europeiskt territoriellt samarbete kommer att genomföras via Interregprogram genom delad förvaltning, med undantag av program inom Interreg D, som kan genomföras genom indirekt förvaltning.

 

Överenskommelsen innehåller detaljerade bestämmelser om utarbetande, bedömning, godkännande och ändring av Interregprogram samt om territoriell utveckling, urval av insatser, övervakning och utvärdering, programmyndigheter, revision av insatser, öppenhet och kommunikation.

 

Den överenskomna texten innehåller flexibilitetsbestämmelser som underlättar stöd till små projekt, inbegripet projekt som främjar kontakter mellan människor. Det finns också flexibla möjligheter till tekniskt stöd som är anpassat till behoven i varje typ av program.

 

Övervakning, utvärdering och kommunikation

 

För att säkerställa en enhetlig övervakning av resultaten innehåller överenskommelsen också en Interreganpassning av bestämmelserna i förordningen om gemensamma bestämmelser så att outputindikatorerna finjusteras, samtidigt som man lägger till gemensamma resultatindikatorer. I överenskommelsen föreskrivs också en möjlig översyn för att granska Interregprogrammens resultat, och det fastställs särskilda skyldigheter för den förvaltande myndigheten när det gäller överföring av data till kommissionen samt inlämnande av en slutlig resultatrapport och programutvärdering.

 

Stödberättigande

 

Särskild uppmärksamhet har ägnats åt att fastställa en tydlig hierarki mellan EU:s bestämmelser, Interregs programspecifika bestämmelser och nationella bestämmelser om stödberättigande utgifter och kostnadskategorier, samt om kostnader för personal, kontor och administration, resor och logi, extern sakkunskap och externa tjänster, utrustning samt infrastruktur och bygg- och anläggningsarbeten.

 

Myndigheter, förvaltning och kontroll inom Interregprogrammen

 

Förordningen om gemensamma bestämmelser omfattar regler för programmyndigheter, förvaltning och kontroll, och dessa regler har anpassats till Interregprogrammen. Detta påverkar i synnerhet den förvaltande myndighetens och den gemensamma revisionsmyndighetens funktion, och förenklar väsentligt insatsrevisionen.

 

Ekonomisk förvaltning, räkenskaper och finansiella korrigeringar

 

I överenskommelsen fastställs regler för budgetåtaganden, utbetalningar och förfinansiering samt återkrav. Förfinansieringsnivåerna fastställs till 1 % för 2021 och 2022 och höjs till 3 % för varje år från 2023 till 2026, i syfte att ge stödmottagarna inom Interregprogrammen tillräcklig förfinansiering eftersom de ofta inte har tillräckliga egna medel för att få igång sina insatser.

 

Tredjeländers och ULT:s deltagande i Interregprogram med delad förvaltning

 

När det gäller tredjeländers, partnerländers, ULT:s eller regionala integrations- och samarbetsorganisationers deltagande i Interregprogrammen tar överenskommelsen hänsyn till att tredjeländer, partnerländer och ULT inte är bundna av EU-lagstiftningen. I enlighet med det anpassas därför relevanta tillämpliga bestämmelser om programmyndigheter, förvaltningsmetoder, stödberättigande, storskaliga infrastrukturprojekt, upphandling, ekonomisk förvaltning och ingående av finansieringsavtal.

 

Särskilda bestämmelser för indirekt förvaltning

 

Med tanke på att de yttersta randområdenas samarbete kan genomföras genom indirekt förvaltning innehåller överenskommelsen särskilda bestämmelser och villkor för detta.

 

Delegerade akter

 

Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter med avseende på att ändra bilagan.

 

5. Rekommendationer

 

I mer än 30 år har Interreg gett stöd till ett stort antal samarbetsprogram. Föredraganden är övertygad om att parlamentet har nått en välbalanserad och rättvis kompromiss som säkerställer kontinuiteten i detta välbehövliga stöd under programperioden 2021–2027. Eftersom rådets ståndpunkt vid första behandlingen överensstämmer med den preliminära överenskommelsen från de interinstitutionella förhandlingarna rekommenderar föredraganden att den godkänns utan ändringar.


ÄRENDETS GÅNG I DET ANSVARIGA UTSKOTTET

Titel

Särskilda bestämmelser för målet Europeiskt territoriellt samarbete (Interreg) med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden och finansieringsinstrument för yttre åtgärder

Referensnummer

05488/1/2021 – C9-0192/2021 – 2018/0199(COD)

Parlamentets första behandling – P-nummer

26.3.2019 T8-0238/2019

Kommissionens ändrade förslag

COM(2018)0374 - C8-0229/2018

Mottagande av rådets ståndpunkt vid första behandlingen – datum för tillkännagivande i kammaren

7.6.2021

Ansvarigt utskott

 Tillkännagivande i kammaren

REGI

7.6.2021

 

 

 

Föredragande

 Utnämning

Pascal Arimont

3.9.2019

 

 

 

Behandling i utskott

15.10.2020

3.12.2020

18.12.2020

 

Antagande

15.6.2021

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

40

2

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Mathilde Androuët, Pascal Arimont, Adrian-Dragoş Benea, Isabel Benjumea Benjumea, Tom Berendsen, Erik Bergkvist, Stéphane Bijoux, Franc Bogovič, Vlad-Marius Botoş, Rosanna Conte, Andrea Cozzolino, Corina Crețu, Rosa D’Amato, Christian Doleschal, Francesca Donato, Raffaele Fitto, Chiara Gemma, Mircea-Gheorghe Hava, Krzysztof Hetman, Peter Jahr, Manolis Kefalogiannis, Ondřej Knotek, Elżbieta Kruk, Cristina Maestre Martín De Almagro, Pedro Marques, Martina Michels, Dan-Ştefan Motreanu, Andżelika Anna Możdżanowska, Niklas Nienaß, Andrey Novakov, Younous Omarjee, Alessandro Panza, Tsvetelina Penkova, Caroline Roose, André Rougé, Susana Solís Pérez, Valdemar Tomaševski, Yana Toom, Monika Vana

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Ciarán Cuffe, Isabel García Muñoz, Alin Mituța

Ingivande

18.6.2021

 


SLUTOMRÖSTNING MED NAMNUPPROP I DET ANSVARIGA UTSKOTTET

40

+

ECR

Raffaele Fitto, Elżbieta Kruk, Andżelika Anna Możdżanowska, Valdemar Tomaševski

ID

Rosanna Conte, Francesca Donato, Alessandro Panza

NI

Chiara Gemma

PPE

Pascal Arimont, Isabel Benjumea Benjumea, Tom Berendsen, Franc Bogovič, Christian Doleschal, Mircea-Gheorghe Hava, Krzysztof Hetman, Peter Jahr, Manolis Kefalogiannis, Dan-Ştefan Motreanu, Andrey Novakov

Renew

Stéphane Bijoux, Vlad-Marius Botoş, Ondřej Knotek, Alin Mituța, Susana Solís Pérez, Yana Toom

S&D

Adrian-Dragoş Benea, Erik Bergkvist, Andrea Cozzolino, Corina Crețu, Isabel García Muñoz, Cristina Maestre Martín De Almagro, Pedro Marques, Tsvetelina Penkova

The Left

Martina Michels, Younous Omarjee

Verts/ALE

Ciarán Cuffe, Rosa D'Amato, Niklas Nienaß, Caroline Roose, Monika Vana

 

2

-

ID

Mathilde Androuët, André Rougé

 

-

0

-

-

 

Teckenförklaring;

+ : Ja-röster

- : Nej-röster

0 : Nedlagda röster

 

 

 

Senaste uppdatering: 22 juni 2021
Rättsligt meddelande - Integritetspolicy