AANBEVELING VOOR DE TWEEDE LEZING betreffende het standpunt van de Raad in eerste lezing met het oog op de vaststelling van een verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur en tot wijziging van Verordening (EU) 2017/1004

30.6.2021 - (06975/3/21 – C9‑0224/2021 – 2018/0210(COD)) - ***II

Commissie visserij
Rapporteur: Gabriel Mato


Procedure : 2018/0210(COD)
Stadium plenaire behandeling
Documentencyclus :  
A9-0222/2021
Ingediende teksten :
A9-0222/2021
Debatten :
Stemmingen :
Aangenomen teksten :

ONTWERPWETGEVINGSRESOLUTIE VAN HET EUROPEES PARLEMENT

over het standpunt van de Raad in eerste lezing met het oog op de vaststelling van een verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur en tot wijziging van Verordening (EU) 2017/1004

(06975/3/21 – C9‑0224/2021 – 2018/0210(COD))

(Gewone wetgevingsprocedure: tweede lezing)

Het Europees Parlement,

 gezien het standpunt van de Raad in eerste lezing (06975/3/21 – C9‑0224/2021),

 gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité van 12 december 2018[1],

 gezien het advies van het Comité van de Regio’s van 16 mei 2018[2],

 gezien zijn in eerste lezing geformuleerde standpunt[3] inzake het voorstel van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad (COM(2018)0390),

 gezien artikel 294, lid 7, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

 gezien het overeenkomstig artikel 74, lid 4, van zijn Reglement door de bevoegde commissie goedgekeurde voorlopig akkoord,

 gezien artikel 67 van zijn Reglement,

 gezien de aanbeveling voor de tweede lezing van de Commissie visserij (A9‑0222/2021),

1. hecht zijn goedkeuring aan het standpunt van de Raad in eerste lezing;

2. hecht zijn goedkeuring aan de gemeenschappelijke verklaring van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie die als bijlage bij onderhavige resolutie is gevoegd;

3. neemt kennis van de gemeenschappelijke verklaring van de Raad en de Commissie die als bijlage bij onderhavige resolutie is gevoegd;

4. constateert dat de handeling is vastgesteld overeenkomstig het standpunt van de Raad;

5. verzoekt zijn Voorzitter de handeling samen met de voorzitter van de Raad overeenkomstig artikel 297, lid 1, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie te ondertekenen;

6. verzoekt zijn secretaris-generaal de handeling te ondertekenen nadat is nagegaan of alle procedures naar behoren zijn uitgevoerd, en met de secretaris-generaal van de Raad zorg te dragen voor publicatie ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie;

7. verzoekt zijn Voorzitter het standpunt van het Parlement te doen toekomen aan de Raad en aan de Commissie alsmede aan de nationale parlementen.

 


BEKNOPTE MOTIVERING

Na de vaststelling van het standpunt van het Parlement in eerste lezing door de plenaire vergadering op 4 april 2019 zijn informele onderhandelingen gestart met het Finse, Kroatische, Duitse en Portugese voorzitterschap van de Raad met het oog op het bereiken van een spoedig akkoord in tweede lezing. Na zeven rondes van de trialoog bereikten de onderhandelingsteams van het Parlement en de Raad op 3 december 2020 overeenstemming over het dossier. De tekst van de overeenkomst is aan PECH voorgelegd voor goedkeuring op 22 februari 2021 en werd met een grote meerderheid aangenomen. Op basis van de goedkeuring door PECH verbond de commissievoorzitter zich er in zijn brief van 25 februari 2021 aan de voorzitter van het Coreper toe de plenaire vergadering aan te bevelen zonder wijzigingen in te stemmen met het standpunt van de Raad in eerste lezing. Na een juridisch-linguïstische verificatie nam de Raad zijn standpunt in eerste lezing aan en bekrachtigde de overeenkomst op 14 juni 2021.

Aangezien het standpunt van de Raad in eerste lezing overeenkomt met de in de rondes van de trialoog bereikte overeenkomst, beveelt de rapporteur de commissie aan hier zonder verdere wijzigingen mee in te stemmen. De rapporteur vestigt met name de aandacht op de onderstaande elementen van het compromis:

 

Het nieuwe Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur (EFMZVA) voor de periode 2021-2027 voorziet in een steunpakket van 6 108 miljard EUR om bij te dragen aan duurzame visserij, aquacultuur en verwerking, om een duurzame blauwe economie en kustgemeenschappen te ondersteunen en om internationale oceaangovernance te bevorderen. Overeenkomstig de Green Deal dragen acties in het kader van het fonds bij tot de algemene doelstelling om 30 % van de middelen te besteden aan klimaatactie.

 

Met het nieuwe fonds wordt afgestapt van strenge subsidiëringsregels en worden alleen voorwaarden vastgesteld voor bepaalde vlootsubsidies. In het kader van de nieuwe aanpak komen activiteiten in aanmerking die niet uitdrukkelijk verboden zijn, waardoor de lidstaten en de vissers meer rechtszekerheid wordt geboden.

 

De definitieve tekst maakt het mogelijk investeringen te financieren om de energie-efficiëntie, de veiligheid en de arbeidsomstandigheden op EU-vissersvaartuigen te verbeteren en tegelijkertijd de duurzaamheid van de sector te waarborgen. Ook kan de eerste aankoop van vaartuigen door jonge vissers ondersteund worden, wat bijdraagt aan de verjonging van de beroepsgroep. In de tekst zijn alle waarborgen opgenomen die nodig zijn om te voorkomen dat EU-subsidies schadelijke gevolgen hebben en tot overcapaciteit en overbevissing leiden.

 

Een van de successen van het Europees Parlement is dat het nieuwe EFMZVA met name de kleinschalige kustvisserij ondersteunt. De lidstaten houden in hun programma rekening met de specifieke behoeften van de kleinschalige kustvisserij en beschrijven de soorten acties die zij in gedachten hebben om de ontwikkeling van de kleinschalige kustvisserij te bevorderen. Dezelfde voorkeursbehandeling is voorbehouden aan vissers zonder vaartuigen en schelpdierenvissers.

 

Voor vaartuigen tot 24 meter zijn de volgende activiteiten van toepassing: i) de vervanging van de motor van het vaartuig om de energie-efficiëntie te verhogen en de CO2-uitstoot te verminderen; ii) de ondersteuning van de eerste aankoop van tweedehandsvaartuigen door jonge vissers, waarmee de toegang tot de sector wordt gestimuleerd; iii) activiteiten waarbij meer ruimte aan boord nodig is om de veiligheid en het welzijn van de bemanning te waarborgen.

 

Het nieuwe fonds ondersteunt ook de Europese aquacultuur door investeringen te stimuleren die erop gericht zijn het concurrentievermogen van de aquacultuurproductie te versterken en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat de activiteiten ecologisch duurzaam zijn. Dat er meer aandacht is voor aquacultuur komt tot uiting in de opname van het woord “aquacultuur” in de naam van het fonds. Daarnaast dient het fonds ter bevordering van de afzet, de kwaliteit en de toegevoegde waarde van visserij- en aquacultuurproducten en de verwerking van deze producten.

 

Er wordt ook gezorgd voor continue, aanzienlijke financiële steun voor controle en handhaving in de visserij, met inbegrip van de aankoop, de installatie en het beheer van volg- en elektronische systemen voor alle vaartuigen die voor controledoeleinden worden gebruikt.

 

Voorts wordt een regeling voor crisisbeheersing ingevoerd om noodhulp voor de visserij- en aquacultuursector mogelijk te maken in geval van een aanzienlijke verstoring van de markt, bijvoorbeeld als gevolg van een gezondheidscrisis zoals de COVID-19-pandemie.

 

Er wordt ook rekening gehouden met de specifieke beperkingen van de ultraperifere gebieden: het EFMZVA zal blijven voorzien in compensatie voor de extra kosten voor deze regio’s als gevolg van hun ligging en hun insulaire positie. De lidstaten moeten deze compensatie door middel van overheidssteun aanvullend kunnen financieren. Bovendien moet een hogere steunintensiteit worden toegepast dan die welke voor andere concrete acties en in andere gebieden geldt.

 

Tot slot bevat het nieuwe EFMZVA bepalingen over de bevordering van mondiale oceaangovernance.


BIJLAGE

 

Gezamenlijke verklaring van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie

 

Het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie erkennen dat er dringend werk moet worden gemaakt van de bescherming en instandhouding van mariene en kustecosystemen en biodiversiteit. De drie instellingen zijn het erover eens dat aanzienlijke openbare en particuliere investeringen op nationaal en Europees niveau nodig zijn om het verlies aan biodiversiteit aan te pakken, en om ecosystemen in goede staat te houden en/of te herstellen en dat een aanzienlijk deel van de EFMZVA-uitgaven moet gaan naar biodiversiteit. De drie instellingen zijn het erover eens dat de Europese Commissie in het kader van de programmering 2021-2027 van het EFMZVA met de lidstaten zal samenwerken om de in overweging 15 vermelde algemene ambitie van uitgaven voor biodiversiteit te verwezenlijken.

 

 

 

Gezamenlijke verklaring van de Raad en de Commissie

 

De Raad en de Commissie blijven ernaar streven een onderbreking van de visserijactiviteiten in het kader van partnerschapsovereenkomsten inzake duurzame visserij te voorkomen door toe te werken naar een tijdige vernieuwing van de partnerschapsovereenkomsten inzake duurzame visserij en de bijbehorende uitvoeringsprotocollen.

 

 

Verklaring van de Commissie

 

De Commissie heeft aanvaard dat al dan niet verplichte investeringen aan boord in verband met visserijcontrole en -handhaving voor alle vissersvaartuigen van de Unie subsidiabel zijn. De Commissie is van oordeel dat deze investeringen de lidstaten in staat zullen stellen ten volle gebruik te maken van de financiële middelen die in het EFMZVA beschikbaar zijn voor controle en handhaving, te voldoen aan hun verplichtingen uit hoofde van de controleverordening en andere voorschriften van het gemeenschappelijk visserijbeleid en de nalevingscultuur in de visserijsector aanzienlijk te verbeteren. Bovendien verwacht de Commissie dat het Europees Parlement en de Raad in het kader van de lopende herziening van de controleverordening de modernisering van de bestaande controle-instrumenten en het gebruik van nieuwe technologieën, zoals door de Commissie voorgesteld, zullen steunen. Dit behelst in het bijzonder de invoering van slimme oplossingen voor het volgen van en melden van vangsten door kleinschalige vaartuigen, de installatie van systemen voor de continue monitoring van het motorvermogen, de overgang naar volledig gedigitaliseerde traceerbaarheidssystemen voor alle visserijproducten (vers, ingevroren en verwerkt), en de invoering van verplichte systemen voor elektronische monitoring op afstand aan boord van vissersvaartuigen, op basis van een risicobeoordeling, als de enige doeltreffende middelen om de toepassing van de aanlandingsverplichting en de bijvangsten en teruggooi van kwetsbare soorten te controleren.

 

 

Verklaring van de Commissie

 

De Commissie neemt nota van de moeilijkheden die zich tot nu toe hebben voorgedaan om staatssteun te verlenen voor de vernieuwing van de vloten in de ultraperifere gebieden. Met het oog op de duurzame ontwikkeling van deze regio’s zal de Commissie ernaar streven de lidstaten bij te staan bij het verbeteren van de verzameling van wetenschappelijke gegevens die nodig zijn om te voldoen aan de in de richtsnoeren inzake staatssteun vastgestelde subsidiabiliteitsvoorwaarde, teneinde de toepassing van de richtsnoeren voor het onderzoek van staatssteun in de visserij- en aquacultuursector in de ultraperifere gebieden te vergemakkelijken.

 

 

Verklaring van de Commissie

 

De Europese Commissie zal de lidstaten in het kader van de programmering voor het EFMZVA 2021-2027 actief aanmoedigen om zoveel mogelijk gebruik te maken van de maatregelen in hun programma’s, met name in het kader van artikel 25 (bescherming van biodiversiteit en ecosystemen), teneinde de algemene ambitie te verwezenlijken om jaarlijks MFK-uitgaven aan te wenden om het verlies aan biodiversiteit aan te pakken, en om ecosystemen in goede staat te houden en/of te herstellen en wel als volgt: 7,5 % van de jaarlijkse MFK-uitgaven in 2024 besteden aan biodiversiteitsdoelstellingen en 10 % in 2026 en 2027. De Commissie zal het niveau van deze uitgaven regelmatig controleren op basis van de totale subsidiabele uitgaven die door de begunstigden bij de beheersautoriteit zijn gedeclareerd en op basis van de door de lidstaat verstrekte gegevens. Wanneer uit het toezicht blijkt dat onvoldoende vooruitgang wordt geboekt bij het verwezenlijken van de algemene ambitie, zal de Commissie actief met de lidstaten samenwerken tijdens de jaarlijkse evaluatievergadering om corrigerende maatregelen aan te nemen, waaronder een programmawijziging.


PROCEDURE VAN DE BEVOEGDE COMMISSIE

Titel

Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur

Document- en procedurenummers

06975/3/2021 – C9-0224/2021 – 2018/0210(COD)

Datum eerste lezing EP – P-nummer

4.4.2019 T8-0343/2019

Voorstel van de Commissie

COM(2018)0390 - C8-0270/2018

Datum bekendmaking ontvangst standpunt van de Raad in eerste lezing

24.6.2021

Bevoegde commissie

 Datum bekendmaking

PECH

24.6.2021

 

 

 

Rapporteurs

 Datum benoeming

Gabriel Mato

12.2.2020

 

 

 

Vervangen rapporteurs

Gabriel Mato, Francisco José Millán Mon, Gabriel Mato

Behandeling in de commissie

2.10.2019

25.6.2020

 

 

Datum goedkeuring

28.6.2021

 

 

 

Uitslag eindstemming

+:

–:

0:

21

5

0

Bij de eindstemming aanwezige leden

Clara Aguilera, Pietro Bartolo, Izaskun Bilbao Barandica, Isabel Carvalhais, Maria da Graça Carvalho, Rosanna Conte, Rosa D’Amato, Giuseppe Ferrandino, João Ferreira, Søren Gade, Francisco Guerreiro, Niclas Herbst, France Jamet, Pierre Karleskind, Francisco José Millán Mon, Grace O’Sullivan, Manuel Pizarro, Caroline Roose, Bert-Jan Ruissen, Annie Schreijer-Pierik, Ruža Tomašić, Peter van Dalen, Theodoros Zagorakis

Bij de eindstemming aanwezige vaste plaatsvervangers

Valentino Grant, Jan Huitema, Petros Kokkalis

Datum indiening

30.6.2021

 


HOOFDELIJKE EINDSTEMMING IN DE BEVOEGDE COMMISSIE

21

+

ECR

Bert-Jan Ruissen, Ruža Tomašić

ID

Rosanna Conte, Valentino Grant, France Jamet

PPE

Maria da Graça Carvalho, Peter van Dalen, Niclas Herbst, Francisco José Millán Mon, Annie Schreijer-Pierik, Theodoros Zagorakis

Renew

Izaskun Bilbao Barandica, Søren Gade, Jan Huitema, Pierre Karleskind

S&D

Clara Aguilera, Pietro Bartolo, Isabel Carvalhais, Giuseppe Ferrandino, Manuel Pizarro

The Left

Petros Kokkalis

 

5

-

The Left

João Ferreira

Verts/ALE

Rosa D'Amato, Francisco Guerreiro, Grace O'Sullivan, Caroline Roose

 

0

0

 

 

 

Verklaring van de gebruikte tekens:

+ : voor

- : tegen

0 : onthouding

 

 

Laatst bijgewerkt op: 5 juli 2021
Juridische mededeling - Privacybeleid