ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022

15.11.2021 - (COM(2021)0634 – C9-0379/2021 – 2021/0328(COD)) - ***I

Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας
Εισηγήτρια: Sabine Verheyen
(Απλοποιημένη διαδικασία – Άρθρο 52 παράγραφος 2 του Κανονισμού


Διαδικασία : 2021/0328(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A9-0322/2021
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A9-0322/2021
Ψηφοφορία :
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022

(COM(2021)0634– C9-0379/2021 – 2021/0328(COD))

(Συνήθης νομοθετική διαδικασία: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

 έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2021)0634),

 έχοντας υπόψη το άρθρο 294 παράγραφος 2 και τα άρθρα 165 παράγραφος 4 και 166 παράγραφος 4 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C9-0379/2021),

 έχοντας υπόψη το άρθρο 294 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

 έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της ...[1],

 έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών της ...[2],

 έχοντας υπόψη το άρθρο 59 του Κανονισμού του,

 έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας (A9-0322/2021),

Α.  εκτιμώντας ότι για λόγους επείγουσας ανάγκης δικαιολογείται να προχωρήσει στην ψηφοφορία πριν από τη λήξη της προθεσμίας οκτώ εβδομάδων που θεσπίζεται στο άρθρο 6 του Πρωτοκόλλου αριθ. 2 σχετικά με την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας·

1. εγκρίνει τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση όπως παρατίθεται κατωτέρω·

2. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στα εθνικά κοινοβούλια.


Τροπολογία  1

TΡOΠOΛOΓΙΕΣ TOΥ ΕΥΡΩΠAΪKOΥ KOΙNOBOΥΛΙOΥ[*]

στην πρόταση της Επιτροπής

---------------------------------------------------------

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 165 παράγραφος 4 και το άρθρο 166 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[3],

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[4],

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα εξής:

(1) Το άρθρο 165 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ ορίζει ότι η δράση της Ένωσης έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, «να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στο δημοκρατικό βίο της Ευρώπης».

(2) Στον οδικό χάρτη της Μπρατισλάβα, της 16ης Σεπτεμβρίου 2016[5], οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ανέλαβαν δέσμευση για «παροχή καλύτερων ευκαιριών για τους νέους», συγκεκριμένα μέσω «τη[ς] στήριξη[ς] από την ΕΕ των κρατών μελών στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και για βελτιωμένα ενωσιακά προγράμματα για τους νέους».

(3) Στη Διακήρυξη της Ρώμης, της 25ης Μαρτίου 2017[6], οι ηγέτες των 27 κρατών μελών, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεσμεύτηκαν να καταβάλουν προσπάθειες για να υλοποιήσουν «μια Ένωση όπου οι νέοι θα λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και κατάρτιση και θα μπορούν να σπουδάζουν και να αναζητούν εργασία σε όλη την ήπειρο».

(4) Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Νεολαία 2019-2027 αναγνωρίζει ότι οι νέοι είναι αρχιτέκτονες της ζωής τους, ότι συνεισφέρουν με θετικό τρόπο στην αλλαγή της κοινωνίας και επαυξάνουν τις φιλοδοξίες της ΕΕ, και ότι η πολιτική για τη νεολαία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός χώρου στον οποίο οι νέοι θα μπορούν να αξιοποιούν τις ευκαιρίες και να ενστερνιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες. Τα προηγούμενα Ευρωπαϊκά Έτη, όπως το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων 2021, το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, ή το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών 2013-2014 προσφέρουν πολύτιμη εμπειρία η οποία αναμένεται ότι θα αξιοποιηθεί από τις μελλοντικές προσπάθειες για συμμετοχή και ενδυνάμωση των νέων στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους και του μέλλοντος της Ευρώπης.

(5) Το μέσο NextGenerationEU εξασφαλίζει επιτάχυνση της διπλής μετάβασης, ενώ παρέχει τη δυνατότητα να εξέλθουμε συλλογικά ισχυρότεροι από την πανδημική κρίση και διανοίγει εκ νέου προοπτικές με πολλές ευκαιρίες για τους νέους, π.χ. προσφέροντας ποιοτικές θέσεις εργασίας και συνδράμοντας στην προσαρμογή στις κοινωνικές αλλαγές. Η Ένωση επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή της νεολαίας στην υλοποίηση του NextGenerationEU, αναβαθμίζοντας τον ρόλο τους στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση.

(6) Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, η πρόεδρος κ. von der Leyen ανακοίνωσε στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης[7] ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκόπευε να προτείνει να ανακηρυχθεί το 2022 Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Υπογραμμίζοντας την πίστη που αντλεί για το μέλλον της Ευρώπης από την έμπνευση που προσφέρουν οι νέοι Ευρωπαίοι, η πρόεδρος κ. von der Leyen πρόσθεσε ότι «[ε]άν όμως θέλουμε να διαμορφώσουμε την Ένωσή μας κατ᾽ εικόνα τους, οι νέοι πρέπει να μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης». Η Ευρώπη έχει ανάγκη το όραμα, την προσήλωση και τη συμμετοχή όλων των νέων για να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον, και χρειάζεται επίσης να εξασφαλίσει στους νέους ευκαιρίες για το μέλλον, ένα μέλλον που πρέπει να είναι πιο πράσινο, πιο ψηφιακό και πιο πολυσυλλεκτικό. Γι’ αυτούς τους λόγους, η πρόεδρος εισηγήθηκε «[έ]να έτος αφιερωμένο στη στήριξη και ανάδειξη των νέων, που αφιέρωσαν τόσα πολλά στους άλλους».

(6α)  Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θα πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για μια διαδικασία προβληματισμού σχετικά με το μέλλον της νεολαίας και την ενεργό συμμετοχή της στην οικοδόμηση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Υπό την έννοια αυτή, οι πολιτικές για τη νεολαία θα πρέπει να καταστούν οριζόντια προτεραιότητα ενσωματωμένη σε όλες τις πολιτικές της Ένωσης.

(7) Η ενεργή συμμετοχή των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες είναι καίριας σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης και των δημοκρατικών κοινωνιών της. Σε εναρμόνιση με το σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία[8], το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θέτει επομένως ως στόχο να προωθήσει την ενεργό συμμετοχή των νέων στον δημοκρατικό βίο της Ευρώπης, μεταξύ άλλων με τη στήριξη δραστηριοτήτων συμμετοχής νέων με διαφορετικές καταβολές σε διαδικασίες όπως η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης και την προαγωγή πρωτοβουλιών εθελοντισμού και συμμετοχής στα κοινά, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην επίγνωση των ευρωπαϊκών κοινών αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και της ευρωπαϊκής ιστορίας και κουλτούρας, φέρνοντας σε επαφή τους νέους με υπευθύνους λήψης αποφάσεων σε τοπικό, εθνικό και ενωσιακό επίπεδο και συνεισφέροντας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

(8) Αναγνωρίζεται επίσης ο ουσιαστικός ρόλος των νέων, ο οποίος πρέπει να υποστηριχθεί «προκειμένου οι ανεξάντλητες ικανότητές τους για ακτιβισμό να διοχετευθούν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου». Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας αποτελεί απτή συμβολή στην Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη (στο εξής: Ατζέντα 2030)[9], η οποία υπογραμμίζει ότι «τα παιδιά και οι νέοι άνδρες και γυναίκες αποτελούν κρίσιμους παράγοντες αλλαγής», και αναμένεται ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην εφαρμογή της Ατζέντας αυτής, που είναι ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, και στην ικανότητα των νέων να διαμορφώσουν το μέλλον, όχι μόνο της Ένωσης, αλλά και των χωρών εταίρων της ΕΕ και του πλανήτη μας συνολικά.

(9) Το Ευρωπαϊκό Έτος αναμένεται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της συμμετοχής της νεολαίας στις δραστηριότητες εξωτερικής δράσης της ΕΕ σε όλους τους τομείς πολιτικής, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανταλλαγές, για συμπράξεις και διάλογο μεταξύ νέων από την ΕΕ και τις χώρες εταίρους και θα τονίσει την αξία της συμμετοχής των νέων σε δράσεις στρατηγικής επικοινωνίας και δημόσιας διπλωματίας.

(9α) Στα συμπεράσματά του στις 5 Ιουνίου 2020 σχετικά με τη Νεολαία στην εξωτερική δράση, το Συμβούλιο τόνισε τη συμβολή των νέων γενεών στην οικοδόμηση ισχυρότερων, πιο νόμιμων, ειρηνικών και δημοκρατικών κοινωνιών στις οποίες γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και κανείς δεν μένει στο περιθώριο. Το Συμβούλιο τόνισε επίσης ότι οι νέοι είναι σημαντικοί παράγοντες αλλαγής και βασικοί εταίροι στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής κοινής αντίληψης για την ανάπτυξη, του θεματολογίου του 2030 και της συμφωνίας του Παρισιού που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή[10] («συμφωνία του Παρισιού») και αναγνώρισε το δυναμικό και τις ικανότητές τους στην καινοτομία και τη δημιουργία. Το Συμβούλιο τόνισε επίσης τη σημασία της επένδυσης στη νεολαία και της συνεργασίας με τη νεολαία και πέραν αυτής, από και για τους νέους στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

(10) Οι ευρωπαϊκοί στόχοι για τη νεολαία, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία και διατυπώθηκαν από τους νέους για τους νέους στο πλαίσιο της διαδικασίας διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία, μαρτυρούν τον ζήλο πολλών νέων Ευρωπαίων να συμμετάσχουν στον καθορισμό της κατεύθυνσης προς στην οποία θα πρέπει να κινηθεί η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(11) Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θα πρέπει να προωθήσει την επιτυχή εφαρμογή των αρχών 1 και 3 του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων[11], οι οποίες υπογραμμίζουν, αντίστοιχα, ότι «κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση» και ότι «κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες όσον αφορά την απασχόληση, την κοινωνική προστασία, την εκπαίδευση και την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες που διατίθενται στο κοινό». Από αυτή την άποψη, το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην πραγματοποίηση σημαντικής προόδου προς την επίτευξη, έως το 2025, του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης, που επιδιώκει να συνδράμει τους νέους στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ολοκλήρωσή τους και στην προώθηση της αγωγής του πολίτη, δημιουργώντας έως το 2025 έναν αυθεντικό ευρωπαϊκό χώρο μάθησης στους κόλπους του οποίου η πολυσυλλεκτική εκπαίδευση και η κατάρτιση υψηλής ποιότητας για όλους δεν θα γνωρίζει σύνορα.

(11α)  Οι πρωτοβουλίες πολιτικής που εγκρίνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας θα πρέπει να υποστηρίζουν τους νέους ώστε να βελτιώσουν αισθητά την κοινωνική τους κατάσταση και την ευημερία τους, μειώνοντας τα εμπόδια στην πρόσβαση στην εργασία, θεσπίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και προωθώντας την αυτόματη αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων, των επαγγελματικών προσόντων και των περιόδων μάθησης στην Ένωση.

(11β) Οι νέοι με αναπηρία έχουν πληγεί ιδιαίτερα σοβαρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και διατρέχουν πλέον ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο κοινωνικοοικονομικού αποκλεισμού. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαίο να τεθούν σε εφαρμογή στοχοθετημένα μέτρα για τη στήριξη της ένταξής τους στην αγορά εργασίας και τη διασφάλιση της πρόσβασής τους σε ποιοτικές υπηρεσίες χωρίς διακρίσεις ή φραγμούς οποιουδήποτε είδους, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών.

(12) Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας αναμένεται ότι θα συνδράμει τις προσπάθειες της Ένωσης να διευρύνει τις ευκαιρίες απασχόλησης για τη νεολαία στην περίοδο ανάκαμψης που αναμένεται μετά το τέλος της πανδημίας, όπως αναφέρεται στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις Εγγυήσεις για τη Νεολαία (2020/2764(RSP))[12] όπου υπογραμμίζεται ότι τα περιοριστικά μέτρα έχουν προκαλέσει μια απότομη διατάραξη της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης, της πρακτικής άσκησης και της μαθητείας των νέων, καθώς και των θέσεων απασχόλησης, επηρεάζοντας το εισόδημα, τις δυνατότητες βιοπορισμού, την ευημερία τους και την υγεία τους, και ιδίως την ψυχική τους υγεία.

(12α)  Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας για την καλύτερη προώθηση και εφαρμογή των ενισχυμένων Εγγυήσεων για τη Νεολαία, οι οποίες ορίζουν, μεταξύ άλλων, ότι όλοι οι νέοι ηλικίας από 15 έως 29 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν προσφορά εργασίας, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που καθίστανται άνεργοι ή εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι ενισχυμένες Εγγυήσεις για τη Νεολαία συμπληρώνουν την ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά και τη στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών με αναπηρίες και να παρέχουν καλύτερη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και ανεξάρτητη διαβίωση.

(12β) Στα ψηφίσματά του της 17ης Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη για δίκαιες μεταβάσεις[13] και της 8ης Οκτωβρίου 2020 σχετικά με τις εγγυήσεις για τη νεολαία[14], το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την πρακτική της μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης όταν δεν σχετίζεται με την απόκτηση εκπαιδευτικών προσόντων, ως μια μορφή εκμετάλλευσης των νέων εργαζομένων και παραβίαση των δικαιωμάτων τους, και κάλεσε την Επιτροπή να προτείνει ένα νομικό πλαίσιο για την αποτελεσματική και εκτελεστή απαγόρευση αυτών των μη αμειβόμενων περιόδων πρακτικής άσκησης, και μαθητείας.

(13) Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας αναμένεται ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση στη δημιουργία ποιοτικών ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Στήριξη για την απασχόληση των νέων» (YES), συμπεριλαμβανομένων των ενισχυμένων Εγγυήσεων για τη Νεολαία[15], και του προγράμματος ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve) που πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+. Το ALMA θα είναι ένα διασυνοριακό πρόγραμμα κινητικότητας για μη προνομιούχους νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης με στόχο την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στο εξωτερικό και θα συνοδεύεται από κοινωνικές υπηρεσίες με στόχο την παροχή εκπαίδευσης, κατάρτισης ή ποιοτικής απασχόλησης στους νέους αυτούς, οι οποίοι θα προέρχονται και από αγροτικές, περιφερειακές και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές.

(13α)  Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας πρέπει να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση και ενίσχυση των δομών κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους, ώστε να καταστούν βιώσιμες και ανθεκτικότερες σε όλα τα μέρη της Ένωσης, με έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία. Πρέπει επίσης να προωθεί την επικύρωση των ικανοτήτων που αποκτώνται μέσω μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης ή μέσω κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους ως εκπαιδευτικό τομέα ισότιμης αξίας με την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Επιπλέον, θα πρέπει να διοργανωθούν δραστηριότητες εντός σχολείων και σχολικών αιθουσών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, για την πραγματική προσέγγιση των νέων και την προώθηση της άμεσης συμμετοχής των μαθητών στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας.

(14) Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον αντίκτυπο της νόσου Covid-19 στη νεολαία και στον αθλητισμό (2020/2864(RSP))[16] υπογραμμίζει τις ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις της τρέχουσας πανδημίας στους νέους που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης (ΕΕΑΚ) και τονίζει την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι από ευάλωτες ομάδες· σημειώνει ότι η ανεργία και η φτώχεια των νέων αυξάνονται σταθερά από τότε που εκδηλώθηκε η πανδημία και παροτρύνει την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων στην απασχόληση των νέων. Το ψήφισμα υπενθυμίζει τον ρόλο του εθελοντισμού στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής και εργασίας για τους νέους και θεωρεί ότι το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μπορεί να βοηθήσει τους νέους Ευρωπαίους να διευρύνουν τις ευκαιρίες τους πέρα από την πραγματικότητά τους σε τοπικό επίπεδο.

(14α) Η πανδημία COVID-19 έχει οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, ιδίως μεταξύ των νέων. Το ποσοστό των νέων με προβλήματα ψυχικής υγείας υπερδιπλασιάστηκε σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν την πανδημία COVID-19 και σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες. Η πανδημία COVID-19 είχε επίσης σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναπτυχθούν βιώσιμες λύσεις, ιδίως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση των προβλημάτων ψυχικής υγείας των νέων.

(15) Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας αναμένεται ότι θα υποστηρίξει την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου, της 1ης Δεκεμβρίου 2020, για τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους[17] και των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2019, για τους νέους και το μέλλον της εργασίας[18], της 10ης Δεκεμβρίου 2019 σχετικά με την ψηφιακή εργασία στον τομέα της νεολαίας[19] και της 7ης Δεκεμβρίου 2017 σχετικά με τις έξυπνες κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για νέους[20].

(16) Αντανακλώντας τη σπουδαιότητα της αντιμετώπισης της κλιματικής και της περιβαλλοντικής κρίσης σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις της Ένωσης για εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού[21] και επιδιώκοντας την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας αναμένεται ότι θα συμβάλει στην ενσωμάτωση των δράσεων που συνδέονται με το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον και στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας[22] με δίκαιο τρόπο και χωρίς αποκλεισμούς, των αποστολών του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και της δέσμης «Fit for 55»[23], κυρίως ενθαρρύνοντας τους νέους να εκπονήσουν δικές τους πρωτοβουλίες και να διατυπώσουν δημιουργικές ιδέες για την επίτευξη των σχετικών στόχων.

(17) Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας αναμένεται ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου τα προγράμματα Erasmus+, Δημιουργική Ευρώπη και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης να αποκτήσουν οικολογικό προσανατολισμό (2019/2195(INI))[24] το οποίο υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα Erasmus+, μέσω της στήριξής του στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση και κατάρτιση και σε δραστηριότητες που αφορούν τη συμμετοχή των νέων, είναι ζωτικής σημασίας για την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων, ιδίως των νέων γενεών, ώστε να παροτρυνθούν να έχουν ενεργό και τεκμηριωμένη θέση όσον αφορά τη βιωσιμότητα και τις συναφείς πολιτικές, και να γίνουν ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες του μέλλοντος· επισημαίνει, εν προκειμένω, τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι οργανώσεις της νεολαίας και της κοινωνίας των πολιτών στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την υλοποίηση έργων για την ευαισθητοποίηση των νεότερων γενιών σχετικά με τη βιωσιμότητα.

(17α) Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θα πρέπει να αξιοποιήσει υφιστάμενα προγράμματα και πρωτοβουλίες, όπως το DiscoverEU, για την προώθηση της κινητικότητας των νέων και θα πρέπει να επιδιώξει ισχυρές συνέργειες με σημαντικές ευρωπαϊκές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και πρωτοβουλίες όπως η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, η Ημέρα της Ευρώπης και οι Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

(18) Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόεδρος κ. von der Leyen υπογράμμισε ότι «[η] Ευρώπη χρειάζεται όλους τους νέους της». Για την επίτευξη των στόχων του, το Ευρωπαϊκό Έτος θα πρέπει να συμπεριλάβει τους πάντες και να προωθήσει ενεργά τη συμμετοχή ανθρώπων που έχουν λιγότερες ευκαιρίες και από τις πλέον απομακρυσμένες περιοχές μέσα από την ανάπτυξη μιας στρατηγικής συμπερίληψης.

(18α) Είναι σημαντικό το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας να συμβάλλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος και της ενεργού συμμετοχής των νέων στον δημοκρατικό βίο και τις εκλογικές διαδικασίες, ιδίως σε επίπεδο Ένωσης. Σύμφωνα με μετεκλογική έρευνα του 2019 του Ευρωβαρόμετρου[25] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις εκλογές του 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συμμετοχή των νέων ήταν πολύ υψηλότερη (42 %) σε σύγκριση με τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές του 2014 (28 %). Ωστόσο, παραμένει σε γενικές γραμμές αρκετά χαμηλή.

(19) Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας είναι σταθερά προσηλωμένο στις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: Χάρτης)[26]. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των δράσεων και δραστηριοτήτων του, το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας επιδιώκει να ▌διασφαλίσει την πλήρη ισότητα των φύλων ▌ και το δικαίωμα της μη διάκρισης λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, και να προωθήσει την εφαρμογή του Χάρτη. Η στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού[27] και η ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά[28] καθιερώνουν νέα πρότυπα για την φροντίδα και την εκπροσώπηση των παιδιών και των εφήβων και αναγνωρίζουν ότι τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να είναι ενεργοί πολίτες και παράγοντες αλλαγής.

(20) Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θα υλοποιηθεί αποτελεσματικά και αποδοτικά, θα πρέπει να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους υφιστάμενους μηχανισμούς υλοποίησης. Με στόχο τη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας του Ευρωπαϊκού Έτους και την παραγωγή ενός καθαρού, θετικού αντίκτυπου στην νεολαία της Ευρώπης, θα πρέπει να αναζητηθούν και να αξιοποιηθούν συνέργειες και συμπληρωματικότητα, συγκεκριμένα, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας και προγραμμάτων της Ένωσης, όπως τα προγράμματα διεθνούς εμβέλειας που απευθύνονται στους νέους, τα προγράμματα χωρίς υπερεθνικό ή διεθνή χαρακτήρα, και ειδικότερα όσα σχετίζονται με την εκπαίδευση και κατάρτιση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τη νεολαία και την υγεία της, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας, την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό, την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη, την έρευνα και καινοτομία, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, την ψηφιακή πολιτική, τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη με έμφαση στους νέους αγρότες, το περιβάλλον και το κλίμα, την πολιτική συνοχής, τη μετανάστευση, την ασφάλεια και τη διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη, και τα προγράμματα με δραστηριότητες που υλοποιούνται από τα κράτη μέλη.

(21) Η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος για την ταυτόχρονη προώθηση αυτών των στόχων σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερη συνέργεια και καλύτερη χρήση των πόρων. Στην κατεύθυνση αυτή η Επιτροπή θα πρέπει να προσφέρει έγκαιρη ενημέρωση, αλλά και τη στενή συνεργασία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στα κράτη μέλη, στην Επιτροπή των Περιφερειών, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στους φορείς και τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας σε επίπεδο Ένωσης. Για να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή διάσταση των δραστηριοτήτων που θα διεξαχθούν για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται επίσης να συνεργαστούν μεταξύ τους.

(22) Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί σε δράσεις και δραστηριότητες που δυνητικά ενέχουν ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Η έννοια της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας πρέπει να γίνεται αντιληπτή υπό την ευρεία έννοια και να αποδεικνύεται με διάφορους τρόπους, π.χ. με δράσεις ή δραστηριότητες που έχουν υπερεθνικό χαρακτήρα, ειδικά όσον αφορά τη συνεργασία με στόχο την επίτευξη βιώσιμου συστημικού αποτελέσματος ή τη συμβολή στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας των νέων, στην ευαισθητοποίηση και τον ενστερνισμό των ευρωπαϊκών κοινών αξιών και θεμελιωδών δικαιωμάτων, και στην ικανότητά τους να συμμετέχουν στην αντιπροσωπευτική και συμμετοχική δημοκρατία της Ένωσης.

(23) Σε ενωσιακό επίπεδο, το αναγκαίο χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης πρέπει να καθοριστεί στο πλαίσιο του ▌πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027. Με την επιφύλαξη των εξουσιών της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής, στόχος θα πρέπει να είναι η παροχή χρηματοδότησης για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, ύψους τουλάχιστον 10 εκατ. EUR και η δημιουργία μιας ειδικής γραμμής του προϋπολογισμού για τον σκοπό αυτό. Υπό την προϋπόθεση της διαθεσιμότητας πόρων, θα πρέπει να είναι δυνατή η συγχρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ένωσης για τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα σχετικά προγράμματα. Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας πρέπει να χρηματοδοτηθεί κυρίως με την κινητοποίηση του περιθωρίου και των ειδικών μέσων που διατίθενται στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027. Η χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας δεν θα πρέπει να αποβεί εις βάρος της χρηματοδότησης έργων στο πλαίσιο των τρεχόντων προγραμμάτων της Ένωσης. Πρέπει να εξεταστεί μόνο μια περιορισμένη συνεισφορά από γραμμές του προϋπολογισμού που δεν σχετίζονται με έργα στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus+ και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Προκειμένου να εξασφαλιστεί μια μακρόχρονη κληρονομιά και να αξιοποιηθούν οι βέλτιστες πρακτικές που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, πρέπει να διατεθούν επιπλέον 2 εκατ. EUR για δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν το 2023.

(23α) Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας πρέπει να συμβάλλει στην ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων με νέους και μεταξύ των νέων και των οργανώσεων νεολαίας από υποψήφιες χώρες και από την Νότια και Ανατολική Γειτονία, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες πλατφόρμες διαλόγου και συμπράξεων για τη νεολαία, όπως ο κόμβος συνεργασίας της Νεολαίας ΑΕ-ΕΕ, οι Youth Sounding Board και European Youth Together.

(24) Δεδομένου ότι οι στόχοι της παρούσας απόφασης δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη, μπορούν όμως, λόγω της κλίμακας και των αποτελεσμάτων της προτεινόμενης δράσης, να επιτευχθούν καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση δύναται να θεσπίσει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της ΣΕΕ. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, που διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη αυτών των στόχων.

(25) Λαμβανομένου υπόψη του αντικτύπου της νόσου COVID-19 στους νέους και, ως εκ τούτου, του επιτακτικού χαρακτήρα που αποκτά ο στόχος του Έτους για αναγνώριση της συμβολής, υποστήριξη και συνεργασία με τη νεολαία σε μια μεταπανδημική προοπτική, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί εξαίρεση από την προθεσμία των οκτώ εβδομάδων που αναφέρεται στο άρθρο 4 του πρωτοκόλλου αριθ. 1 σχετικά με τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο επισυνάπτεται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας,

(26) Για να εξασφαλιστεί η ταχεία υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, η παρούσα απόφαση θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει επειγόντως την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1
Αντικείμενο

Το 2022 ανακηρύσσεται «Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας» (στο εξής: Ευρωπαϊκό Έτος).

Άρθρο 2
Στόχοι

Σε εναρμόνιση με τους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία 2019-2027 και τους ευρωπαϊκούς στόχους για τη νεολαία, ο γενικός στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας θα είναι η ενίσχυση των προσπαθειών της Ένωσης, των κρατών μελών και των περιφερειακών και τοπικών αρχών μαζί με τους παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών για να τιμήσουν, να στηρίξουν και να συνεργαστούν με τη νεολαία σε μια μεταπανδημική και μακροπρόθεσμη προοπτική. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Έτος έχει ως στόχο:

1. να ανανεώσει τις θετικές προοπτικές για τους νέους ανθρώπους που επηρεάστηκαν δυσμενώς από την πανδημία COVID-19, αναδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση και άλλες ενωσιακές πολιτικές προσφέρουν μια ανανεωμένη προοπτική για το μέλλον και ευκαιρίες για άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στους νέους και στην κοινωνία εν γένει, αντλώντας έμπνευση από τις δράσεις, το όραμα και τους προβληματισμούς των νέων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση και αναζωογόνηση του κοινού εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ακούγοντας τους νέους, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους συμπεριλαμβανομένων όσων αναφέρθηκαν κατά τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, και στηρίζοντάς τους στην ανάπτυξη απτών ευκαιριών για όλους, αλλά και παραδοτέων, μέσω της βέλτιστης δυνατής αξιοποίησης των μέσων που διαθέτει η Ένωση,

2. να ενθαρρύνει και να ενδυναμώσειόλους τους νέους, και ειδικά τους νέους που έχουν λιγότερες ευκαιρίες, προέρχονται από μη προνομιούχα περιβάλλοντα ή ανήκουν σε ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες, ή προέρχονται από αγροτικές, περιφερειακές και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές να αποκτήσουν συναφή γνώση και δεξιότητες και να κατανοήσουν καλύτερα το περιβάλλον στο οποίο προοδεύουν, και με τον τρόπο αυτό να εξελιχθούν σε ενεργούς και προσηλωμένους πολίτες και σε παράγοντες αλλαγής, εμπνεόμενοι από το αίσθημα ότι ανήκουν στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων με πρόσθετες προσπάθειες που στοχεύουν στην ανάπτυξη ικανοτήτων για συμμετοχή της νεολαίας και συμμετοχή στα κοινά των νέων και όλων των ενδιαφερόμενων μερών που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους και με τη συμβολή νέων με διαφορετικές καταβολές σε κεντρικές διαδικασίες διαβούλευσης, όπως η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, και ο Διάλογος της ΕΕ για τη Νεολαία,

3. να παρέχει βοήθεια σε όλους τους νέους ώστε να κατανοήσουν καλύτερα και να προωθήσουν ενεργά τις διάφορες ευκαιρίες που έχουν στη διάθεσή τους από τις δημόσιες πολιτικές σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με στόχο την υποστήριξη της προσωπικής, κοινωνικής, οικονομικής και επαγγελματικής εξέλιξής τους σε έναν πράσινο, ψηφιακό και πολυσυλλεκτικό κόσμο, εξαλείφοντας ταυτόχρονα, συστηματικά, τους εναπομείναντες φραγμούς,

4.  να ενσωματώσει την πολιτική για τη νεολαία σε όλους τους σχετικούς τομείς πολιτικής της Ένωσης σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία 2019-2027, ώστε να διασφαλιστεί ότι λαμβάνεται δεόντως υπόψη η προοπτική για τη νεολαία σε κάθε επίπεδο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της Ένωσης.

Άρθρο 3
Είδος των μέτρων

1. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στο άρθρο 2 περιλαμβάνουν δραστηριότητες σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο και, κατά περίπτωση, στις χώρες εταίρους, οι οποίες συνδέονται με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους και είναι οι ακόλουθες:

α) συνέδρια, εκδηλώσεις, πολιτιστικές ή άλλες, και πρωτοβουλίες πολιτικής που απευθύνονται στους νέους για την προώθηση προσβάσιμου διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς σχετικά με τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, την προαγωγή ενός πολυσυλλεκτικού και ανοικτού σε όλους διαλόγου σχετικά με τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της πανδημίας της COVID-19, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που έχουν λιγότερες ευκαιρίες και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ιδίως όσον αφορά την κοινωνική τους κατάσταση και τις συνθήκες εργασίας τους, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης της μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης, την επικύρωση των ικανοτήτων που αποκτώνται μέσω της μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης, και την ενίσχυση των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους και των δομών ψυχικής ευεξίας, καθώς και σχετικά με την πορεία δράσης που μπορούν να αναλάβουν τα ενδιαφερόμενα μέρη σε διάφορα επίπεδα·

β) προώθηση της συμμετοχής των νέων και αναβάθμιση των υφιστάμενων εργαλείων, διαύλων και προγραμμάτων που παρέχουν στους νέους τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής μέσα από τον εντοπισμό, τη συλλογή και την ανταλλαγή εμπειριών και ορθών πρακτικών, αυξάνοντας παράλληλα την επίγνωση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τους εν λόγω μηχανισμούς·

γ) άντληση ιδεών με χρήση συμμετοχικών μεθόδων, σε μια προσπάθεια από κοινού διαμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Έτους και με σκοπό την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων σχεδίων και πολιτικών για την ευρωπαϊκή νεολαία·

δ) εκστρατείες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τη μεταλαμπάδευση αξιών όπως ο σεβασμός, η ισότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός, το αίσθημα του «ανήκειν» και η ασφάλεια, το αίσθημα ότι εισακούονται και αντιμετωπίζονται με σεβασμό, με στόχο την προαγωγή της ενεργού συμβολής της νεολαίας στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας που θα είναι πιο πολυσυλλεκτική, πιο πράσινη και πιο ψηφιακή·

ε) δημιουργία χώρων και εργαλείων για ανταλλαγές για τη μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες και ιδέες σε δράσεις σ’ ένα πνεύμα επιχειρηματικότητας, με παράλληλη προώθηση της δημιουργικότητας, της κοινότητας και της συνεργασίας·

στ) διεξαγωγή μελετών και διενέργεια έρευνας σχετικά με την κατάσταση της νεολαίας στην Ένωση, σε συνδυασμό και με την κατάρτιση ευρωπαϊκών εναρμονισμένων στατιστικών στοιχείων και τη χρήση αυτών και άλλων στατιστικών στοιχείων της ΕΕ, όπως από τις στατιστικές της Ένωσης, την πρωτοβουλία δικτύου Wiki νεολαίας, την έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία και την κατάταξη προόδου της νεολαίας, καθώς και προώθηση και διάχυση των αποτελεσμάτων αυτών σε ευρωπαϊκό, εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο·

ζ) προώθηση προγραμμάτων, έργων, χρηματοδοτικών ευκαιριών, δράσεων και δικτύων που αφορούν τους νέους, εκτός των άλλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις κοινότητες του διαδικτύου·

2. Η Επιτροπή προσδιορίζει άλλες υφιστάμενες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους και να επιτρέψει τη χρήση αναφορών στο Ευρωπαϊκό Έτος ως ετικέτα κατά την προώθηση αυτών των δραστηριοτήτων εφόσον συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων. Τα ευρωπαϊκά όργανα και τα κράτη μέλη δύνανται επίσης να προσδιορίσουν άλλες σχετικές δραστηριότητες και να τις προτείνουν στην Επιτροπή.

Άρθρο 4
Συντονισμός σε εθνικό επίπεδο

Η οργάνωση της συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Έτος σε εθνικό επίπεδο εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη ορίζουν εθνικούς συντονιστές. Οι εθνικοί συντονιστές εξασφαλίζουν τον συντονισμό των σχετικών δραστηριοτήτων σε εθνικό επίπεδο. Μεριμνούν επίσης για την ενεργό συμμετοχή και προσήλωση των νέων, των εθνικών συμβουλίων νεολαίας και άλλων οργανώσεων νεολαίας της κοινωνίας των πολιτών στη συνδημιουργία και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του Έτους.

Άρθρο 5
Συντονισμός σε επίπεδο Ένωσης

1. Η Επιτροπή και ο συντονιστής της ΕΕ για τη νεολαία συγκροτούν ειδική ομάδα αποτελούμενη από τους εθνικούς συντονιστές, εκπροσώπους της νεολαίας με εμπειρία από τον τομέα, εκπροσώπους της Επιτροπής και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σκοπό τον συντονισμό της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Έτους. Οι εν λόγω συνεδριάσεις χρησιμεύουν επίσης ως ευκαιρίες για την ανταλλαγή πληροφοριών για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έτους σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

2. Ο συντονισμός του Ευρωπαϊκού Έτους σε επίπεδο Ένωσης εφαρμόζει εγκάρσια προσέγγιση με στόχο τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των διάφορων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών της Ένωσης που αφορούν τους νέους και λαμβάνονται δεόντως υπόψη σε εθνικό επίπεδο.

3. Η Επιτροπή συγκαλεί συναντήσεις των ενδιαφερομένων μερών και των εκπροσώπων των οργανώσεων ή φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεότητας και άλλων οργανώσεων νεολαίας, για να την επικουρούν κατά την από κοινού διαμόρφωση και υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έτους σε επίπεδο Ένωσης.

Άρθρο 5α
Προϋπολογισμός[29]

Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2022 ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια EUR.

Προκειμένου να υποστηριχθούν οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν το 2023, με σκοπό τη δημιουργία μακροχρόνιας κληρονομιάς για το Ευρωπαϊκό Έτος, προβλέπεται πρόσθετο χρηματοδοτικό κονδύλιο ύψους 2 εκατ. EUR για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως 31 Δεκεμβρίου 2023.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εγκρίνουν τις ετήσιες πιστώσεις εντός των ορίων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027.

Άρθρο 5β
Συγχρηματοδότηση

Η συγχρηματοδότηση παρέχεται από προγράμματα και χρηματοδοτικά μέσα της Ένωσης για τη στήριξη της υλοποίησης του ευρωπαϊκού έτους σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα εν λόγω προγράμματα και μέσα.

Άρθρο 6
Συνεργασία σε διεθνές επίπεδο

Για τους σκοπούς του Ευρωπαϊκού Έτους, όπου είναι αναγκαίο, η Επιτροπή συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους και αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, διασφαλίζοντας παράλληλα την προβολή της συμμετοχής της Ένωσης. Η Επιτροπή μεριμνά ειδικότερα για τη συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της σύμπραξης ΕΕ-Συμβουλίου της Ευρώπης για τη νεολαία, καθώς και με διεθνείς οργανώσεις και δίκτυα νεολαίας.

Άρθρο 7
Παρακολούθηση και αξιολόγηση

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την εφαρμογή, τα αποτελέσματα και τη γενική αξιολόγηση των πρωτοβουλιών που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση.

Η έκθεση που αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο περιλαμβάνει ιδέες για περαιτέρω κοινές προσπάθειες στον τομέα της νεολαίας προκειμένου να δημιουργηθεί μια μακροχρόνια κληρονομιά.

Άρθρο 8
Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

 

 


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Τίτλος

Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022

Έγγραφα αναφοράς

COM(2021)0634 – C9-0379/2021 – 2021/0328(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

14.10.2021

 

 

 

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

  Ημερομηνία αναγγελίας στην Ολομέλεια

CULT

21.10.2021

 

 

 

Γνωμοδοτικές επιτροπές

  Ημερομηνία αναγγελίας στην Ολομέλεια

EMPL

21.10.2021

 

 

 

Αποφάσισε να μη γνωμοδοτήσει

  Ημερομηνία της απόφασης

EMPL

22.10.2021

 

 

 

Εισηγητές

  Ημερομηνία ορισμού

Sabine Verheyen

21.10.2021

 

 

 

Απλοποιημένη διαδικασία - Ημερομηνία απόφασης

21.10.2021

Εξέταση στην επιτροπή

25.10.2021

 

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

12.11.2021

 

 

 

Ημερομηνία κατάθεσης

16.11.2021

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 30 Νοεμβρίου 2021
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου