RECOMANDARE PENTRU A DOUA LECTURĂ referitoare la poziția în primă lectură a Consiliului în vederea adoptării directivei Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2006/1/CE privind utilizarea vehiculelor închiriate fără conducători auto pentru transportul rutier de mărfuri

4.3.2022 - (13531/2021 – C8‑0172/2017 – 2017/0113(COD)) - ***II

Comisia pentru transport și turism
Raportoare: Cláudia Monteiro de Aguiar

Procedură : 2017/0113(COD)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A9-0041/2022
Texte depuse :
A9-0041/2022
Dezbateri :
Texte adoptate :

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la poziția în primă lectură a Consiliului în vederea adoptării directivei Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2006/1/CE privind utilizarea vehiculelor închiriate fără conducători auto pentru transportul rutier de mărfuri

(13531/2021 – C8‑0172/2017 – 2017/0113(COD))

(Procedura legislativă ordinară: a doua lectură)

Parlamentul European,

 având în vedere poziția în primă lectură a Consiliului (13531/1/2021 – C8‑0172/2017),

 având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European din 6 decembrie 2017[1],

 având în vedere avizul Comitetului Regiunilor din 18 februarie 2018[2],

 având în vedere avizul Comisiei (COM(2022)0014),

 având în vedere poziția sa în primă lectură[3] referitoare la propunerea Comisiei prezentată Parlamentului European și Consiliului (COM(2017)0282),

 având în vedere articolul 294 alineatul (7) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

 având în vedere acordul provizoriu aprobat de comisia competentă în temeiul articolului 74 alineatul (4) din Regulamentul său de procedură,

 având în vedere articolul 67 din Regulamentul său de procedură,

 având în vedere recomandarea pentru a doua lectură a Comisiei pentru transport și turism (A9-0041/2022),

1. aprobă poziția Consiliului în primă lectură;

2. constată că actul este adoptat în conformitate cu poziția Consiliului;

3. încredințează Președintei sarcina de a semna actul împreună cu Președintele Consiliului, în conformitate cu articolul 297 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene;

4. încredințează Secretarului General sarcina de a semna actul, după ce s-a verificat îndeplinirea corespunzătoare a tuturor procedurilor, și de a asigura, în acord cu Secretarul General al Consiliului, publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene;

5. încredințează Președintei sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei, precum și parlamentelor naționale poziția Parlamentului.

 


 

JUSTIFICARE SUCCINTĂ

1. Necesitatea actualizării normelor actuale

Normele actuale ale UE privind utilizarea vehiculelor de marfă închiriate fără conducători auto se aplică de 30 de ani fără modificări, iar acum trebuie revizuite pentru a răspunde nevoilor actuale și viitoare din sectorul transportului rutier. În temeiul directivei actuale, utilizarea vehiculelor de marfă închiriate în afara statului membru în care este stabilită întreprinderea care le închiriază poate fi restricționată. În plus, normele diferă de la un stat membru la altul, creând astfel un mozaic de restricții și incertitudine. Operatorii pe cont propriu din anumite state membre nu pot utiliza vehicule de marfă închiriate și deci nu pot profita de avantajele asociate utilizării acestora. În consecință, piețele de închiriere a vehiculelor sunt mai puțin dezvoltate în statele membre unde există restricții.

2. Propunerea Comisiei

Comisia a propus în 2017 modificarea Directivei 2006/1/CE privind utilizarea vehiculelor închiriate fără conducători auto pentru transportul rutier de mărfuri, urmărind să reducă restricțiile existente privind utilizarea vehiculelor închiriate în transportul internațional și să stabilească un cadru de reglementare uniform. Un astfel de cadru le-ar oferi operatorilor de transport din întreaga UE un acces mai egal la piața vehiculelor de marfă închiriate.

Comisia propune eliminarea restricției de a utiliza un vehicul închiriat într-un alt stat membru decât cel în care este stabilită întreprinderea care închiriază vehiculul, precum și a restricției de a utiliza vehicule de marfă închiriate cu o masă totală de peste șase tone pentru operațiuni pe cont propriu (actualmente în vigoare în doar trei state membre).

3. Negocierile interinstituționale

În urma adoptării, la 15 ianuarie 2019, a poziției în primă lectură a Parlamentului, au avut loc negocieri interinstituționale (în vederea obținerii unui acord rapid în a doua lectură), în perioada octombrie-decembrie 2021, în timpul Președinției slovene a Consiliului. Echipele de negociere au ajuns la un acord provizoriu în timpul celei de a doua runde de triloguri la 26 octombrie 2021.

Textul acordului provizoriu a fost prezentat Comisiei pentru transport și turism (TRAN) și a fost confirmat la 15 noiembrie 2021. Pe baza aprobării de către comisie, președinta Comisiei TRAN, în scrisoarea sa adresată președintelui Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER I), a indicat că va recomanda plenului să aprobe poziția Consiliului fără modificări, cu condiția ca aceasta să fie conformă cu acordul provizoriu la care au ajuns cele două instituții. În urma verificării de către experții juriști-lingviști, Consiliul și-a adoptat oficial poziția în conformitate cu acordul provizoriu la 20 decembrie 2021.

4. Elementele-cheie ale acordului

Acordul global la care a ajuns Parlamentul European cu Consiliul și cu Comisia intenționează să clarifice normele actuale și să armonizeze cadrul juridic pentru piața vehiculelor de marfă închiriate. În special, s-au realizat următoarele:

 

- mai multă flexibilitate pentru întreprinderile de transport să închirieze sau să ia în leasing vehicule de marfă, de regulă pentru a face față vârfurilor de cerere temporare sau sezoniere și pentru a înlocui vehicule defecte, crescând astfel eficiența operațiunilor de transport și contribuind la buna funcționare a pieței unice. Noile norme oferă întreprinderilor mai multe opțiuni, libertate de antreprenoriat și șansa de a aloca resursele în cel mai bun mod posibil, determinând astfel inclusiv beneficii ecologice și o mai mare siguranță rutieră.

 

 Deschiderea treptată a pieței: ca regulă generală, statelor membre nu li se va permite să restricționeze utilizarea pe teritoriul lor a unui vehicul închiriat de o societate de transport stabilită într-un alt stat membru, cu condiția să fie respectate normele relevante din statul membru de stabilire.

 

- Introducerea unor garanții: întrucât nivelul taxei pe transportul rutier variază considerabil în cadrul UE, statele membre vor putea în continuare să restricționeze, în anumite limite, utilizarea de către propriile societăți a vehiculelor închiriate într-un alt stat membru. Aceste restricții vizează proporția vehiculelor închiriate înmatriculate într-un alt stat membru în flota unei societăți de transport, durata perioadelor de leasing pentru un vehicul închiriat din străinătate, respectiv introduc cazul specific al societăților pe cont propriu. Perioada de leasing minimă garantată pentru un vehicul individual înmatriculat într-un alt stat membru este stabilită la 2 luni. Va exista un mecanism de protecție de maximum 30 de zile, dacă acest lucru este impus de normele naționale în materie de înmatriculare a vehiculelor.

 

- o mai bună aplicare: autoritățile competente vor trebui să înregistreze numerele de înmatriculare ale vehiculelor închiriate dintr-un alt stat membru în registrele electronice naționale ale întreprinderilor de transport rutier pe care le au la dispoziție. 

 

5. Recomandare

Având în vedere că poziția în primă lectură a Consiliului este conformă cu acordul provizoriu la care s-a ajuns în cadrul negocierilor interinstituționale, raportoarea recomandă aprobarea sa fără modificări.


 

 

PROCEDURA COMISIEI COMPETENTE

Titlu

Utilizarea vehiculelor închiriate fără conducători auto pentru transportul rutier de mărfuri

Referințe

13531/1/2021 – C9-0014/2022 – 2017/0113(COD)

Data primei lecturi a PE – Numărul P

15.1.2019 T8-0006/2019

Proiect de act examinat în primă lectură

COM(2017)0282 - C8-0172/2017

Data anunțului în plen al primirii poziției în primă lectură a Consiliului

20.1.2022

Comisie competentă

 Data anunțului în plen

TRAN

20.1.2022

 

 

 

Raportori

 Data numirii

Cláudia Monteiro de Aguiar

30.6.2017

 

 

 

Examinare în comisie

28.10.2021

25.1.2022

 

 

Data adoptării

3.3.2022

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

40

4

4

Membri titulari prezenți la votul final

Magdalena Adamowicz, Andris Ameriks, José Ramón Bauzá Díaz, Erik Bergkvist, Izaskun Bilbao Barandica, Paolo Borchia, Karolin Braunsberger-Reinhold, Marco Campomenosi, Massimo Casanova, Ciarán Cuffe, Jakop G. Dalunde, Karima Delli, Gheorghe Falcă, Giuseppe Ferrandino, Carlo Fidanza, Mario Furore, Søren Gade, Isabel García Muñoz, Elsi Katainen, Kateřina Konečná, Julie Lechanteux, Bogusław Liberadzki, Peter Lundgren, Benoît Lutgen, Elżbieta Katarzyna Łukacijewska, Marian-Jean Marinescu, Tilly Metz, Cláudia Monteiro de Aguiar, Caroline Nagtegaal, Jan-Christoph Oetjen, Philippe Olivier, João Pimenta Lopes, Rovana Plumb, Tomasz Piotr Poręba, Dominique Riquet, Massimiliano Salini, Vera Tax, Barbara Thaler, István Ujhelyi, Henna Virkkunen, Petar Vitanov, Elissavet Vozemberg-Vrionidi, Lucia Vuolo, Roberts Zīle, Kosma Złotowski

Membri supleanți prezenți la votul final

Clare Daly, Maria Grapini, Pär Holmgren

Data depunerii

4.3.2022

 


VOT FINAL PRIN APEL NOMINAL ÎN COMISIA COMPETENTĂ

40

+

ECR

Carlo Fidanza, Peter Lundgren, Tomasz Piotr Poręba, Roberts Zīle, Kosma Złotowski

PPE

Magdalena Adamowicz, Karolin Braunsberger-Reinhold, Gheorghe Falcă, Elżbieta Katarzyna Łukacijewska, Benoît Lutgen, Marian-Jean Marinescu, Cláudia Monteiro de Aguiar, Massimiliano Salini, Barbara Thaler, Henna Virkkunen, Elissavet Vozemberg-Vrionidi, Lucia Vuolo

Renew

José Ramón Bauzá Díaz, Izaskun Bilbao Barandica, Søren Gade, Elsi Katainen, Caroline Nagtegaal, Jan-Christoph Oetjen, Dominique Riquet

S&D

Andris Ameriks, Erik Bergkvist, Giuseppe Ferrandino, Isabel García Muñoz, Maria Grapini, Bogusław Liberadzki, Rovana Plumb, Vera Tax, István Ujhelyi, Petar Vitanov

The Left

Kateřina Konečná

Verts/ALE

Ciarán Cuffe, Jakop G. Dalunde, Karima Delli, Pär Holmgren, Tilly Metz

 

4

-

ID

Julie Lechanteux, Philippe Olivier

The Left

Clare Daly, João Pimenta Lopes

 

4

0

ID

Paolo Borchia, Marco Campomenosi, Massimo Casanova

NI

Mario Furore

 

Legenda simbolurilor utilizate:

+ : pentru

- : împotrivă

0 : abțineri

 

 

Ultima actualizare: 23 martie 2022
Aviz juridic - Politica de confidențialitate