BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om makrofinansiel bistand til Republikken Moldova

15.3.2022 - (COM(2022)0004 – C9‑0007/2022 – 2021/0438(COD)) - ***I

Udvalget om International Handel
Ordfører: Markéta Gregorová


Procedure : 2021/0438(COD)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A9-0043/2022
Indgivne tekster :
A9-0043/2022
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om makrofinansiel bistand til Republikken Moldova

(COM(2022)0004 – C9‑0007/2022 – 2021/0438(COD))

(Almindelig lovgivningsprocedure: førstebehandling)

Europa-Parlamentet,

 der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (COM(2022)0004),

 der henviser til artikel 294, stk. 2, og artikel 212 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, på grundlag af hvilke Kommissionen har forelagt forslaget for Parlamentet (C9‑0007/2022),

 der henviser til artikel 294, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

 der henviser til, at Rådets repræsentant med skrivelse af .... 2022 gav tilsagn om at godkende Europa-Parlamentets holdning, jf. artikel 294, stk. 4, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

 der henviser til forretningsordenens artikel 59,

 der henviser til betænkning fra Udvalget om International Handel (A9‑0043/2022),

1. vedtager nedenstående holdning ved førstebehandling;

2. anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen erstatter, i væsentlig grad ændrer eller agter i væsentlig grad at ændre sit forslag;

3. pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen samt til de nationale parlamenter.

 


BEGRUNDELSE

 

Unionen og Republikken Moldova har gennem de senere år udviklet nære politiske og økonomiske forbindelser og indgået associeringsaftalen, herunder DCFTA'en, som blev undertegnet den 27. juni 2014 og trådte i kraft fuldt ud den 1. juli 2016.

Moldova har gode økonomiske forbindelser med Unionen, og Unionen er stadig Moldovas største handelspartner.

Moldovas makroøkonomiske situation er fortsat sårbar. Dette skyldes til dels covid-19-pandemien, den nylige gaskrise og nogle væsentlige svagheder i flere sektorer (f.eks. begrænset administrativ kapacitet, yderligere behov for at forbedre regeringsførelsen og behov for at fortsætte bestræbelserne på at bekæmpe korruption).

Kommissionen har forelagt Europa-Parlamentet og Rådet et forslag om at støtte Republikken Moldova med en ny tildeling af makrofinansiel bistand på 150 mio. EUR, heraf 120 mio. EUR i form af lån og 30 mio. EUR i form af gavebistand.

 

Udbetalingen vil ske i tre rater. Frigivelsen af hver rate er knyttet til gode fremskridt med hensyn til gennemførelsen af både IMF-programmet og en række yderligere politiske foranstaltninger, der skal aftales mellem Kommissionen og myndighederne og fremgå af et aftalememorandum. Aftalememorandummet vil sandsynligvis fokusere på politiske reformer, der adresserer inddrivelsen af aktiver fra den banksvindel, der blev opdaget i 2014, fortsatte reformer af forvaltningen af de offentlige finanser, reformen af retsvæsenet, herunder forbedring af gennemsigtigheden og ansvarligheden, reformer vedrørende offentlige udbud, forbedring af beskyttelsen af arbejdstagerrettigheder samt digitalisering, energisektoren og erhvervsklimaet.

 

Som det normalt er tilfældet med makrofinansiel bistand, vil udbetalingerne være betinget af vellykkede evalueringer under IMF-programmet og fremskridt med gennemførelsen af associeringsaftalen mellem EU og Moldova og DCFTA'en.

 

Afgørelse EU 2020/701[1] om levering af tidligere makrofinansiel bistand til Republikken Moldova som en del af EU's makrofinansielle bistandspakke til udvidelses- og naboskabspartnerlande i forbindelse med covid-19-pandemien på 100 mio. EUR i lån blev vedtaget af Europa-Parlamentet og Rådet den 25. maj 2020. Bistanden blev udbetalt fuldt ud i 2020 og 2021.

 

Lande, der er omfattet af den europæiske naboskabspolitik, kan komme i betragtning til makrofinansiel bistand. Den makrofinansielle bistand vil supplere tilskuddene under NDICI og andre EU-programmer. EU's makrofinansielle bistand vil styrke merværdien og effektiviteten af EU's samlede finansielle interventioner (herunder gennem andre finansielle instrumenter), idet den støtter de moldoviske myndigheders indførelse af passende rammer for den makroøkonomiske politik og strukturreformer.

 

I lyset af ovenstående betragtninger er det ordførerens opfattelse, at Europa-Parlamentet bør tilslutte sig Kommissionens forslag om at yde makrofinansiel bistand til Moldova. Ordføreren fremsætter derfor ikke ændringsforslagene, da Republikken Moldova efter det seneste valg følger en god reformkurs, og selv om der stadig er behov for at styrke nogle områder, er de rette betingelser i øjeblikket opfyldt for en stærk EU-støtte til regeringen og landet.

 

Ordføreren understreger endvidere betydningen af, at den moldoviske side overholder alle angivne betingelser på forskellige områder, som skal skrives ind i aftalememorandummet. Ordføreren understreger, at udbetalingen af hver rate bør kædes sammen med klare betingelser og overholdelse heraf. Det er imidlertid stadig beklageligt, at Parlamentet ikke inddrages yderligere i fastsættelsen af betingelserne for den makrofinansielle bistand, og det er derfor stadig vigtigt, at Parlamentet som medlovgiver bliver behørigt underrettet af Kommissionen under hele udbetalingen af MFA-programmet. Desuden bør Kommissionen overvåge og nøje kontrollere opfyldelsen af disse betingelser og behørigt underrette Parlamentet under hele processen med levering af den makrofinansielle bistand.

 

 


PROCEDURE I KORRESPONDERENDE UDVALG

Titel

Ydelse af makrofinansiel bistand til Republikken Moldova

Referencer

COM(2022)0004 – C9-0007/2022 – 2021/0438(COD)

Dato for høring af EP

4.1.2022

 

 

 

Korresponderende udvalg

 Dato for meddelelse på plenarmødet

INTA

20.1.2022

 

 

 

Rådgivende udvalg

 Dato for meddelelse på plenarmødet

AFET

20.1.2022

BUDG

20.1.2022

 

 

Ingen udtalelse

 Dato for afgørelse

AFET

21.2.2022

BUDG

15.2.2022

 

 

Ordførere

 Dato for valg

Markéta Gregorová

26.1.2022

 

 

 

Behandling i udvalg

28.2.2022

 

 

 

Dato for vedtagelse

14.3.2022

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

35

0

2

Til stede ved den endelige afstemning – medlemmer

Barry Andrews, Anna-Michelle Asimakopoulou, Tiziana Beghin, Geert Bourgeois, Saskia Bricmont, Udo Bullmann, Daniel Caspary, Arnaud Danjean, Paolo De Castro, Emmanouil Fragkos, Markéta Gregorová, Roman Haider, Christophe Hansen, Danuta Maria Hübner, Herve Juvin, Karin Karlsbro, Maximilian Krah, Danilo Oscar Lancini, Margarida Marques, Gabriel Mato, Carles Puigdemont i Casamajó, Samira Rafaela, Inma Rodríguez-Piñero, Massimiliano Salini, Ernő Schaller-Baross, Helmut Scholz, Sven Simon, Mihai Tudose, Kathleen Van Brempt, Marie-Pierre Vedrenne, Jörgen Warborn, Iuliu Winkler, Juan Ignacio Zoido Álvarez

Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere

Jérémy Decerle, Svenja Hahn, Javier Moreno Sánchez

Dato for indgivelse

15.3.2022

 


 

 ENDELIG AFSTEMNING VED NAVNEOPRÅB I KORRESPONDERENDE UDVALG

35

+

ECR

Sergio Berlato, Geert Bourgeois

ID

Roman Haider, Herve Juvin, Danilo Oscar Lancini

NI

Tiziana Beghin, Carles Puigdemont i Casamajó, Ernő Schaller-Baross

PPE

Anna-Michelle Asimakopoulou, Daniel Caspary, Arnaud Danjean, Christophe Hansen, Danuta Maria Hübner, Gabriel Mato, Massimiliano Salini, Sven Simon, Jörgen Warborn, Iuliu Winkler, Juan Ignacio Zoido Álvarez

Renew

Barry Andrews, Jérémy Decerle, Svenja Hahn, Karin Karlsbro, Samira Rafaela, Marie-Pierre Vedrenne

S&D

Udo Bullmann, Paolo De Castro, Margarida Marques, Javier Moreno Sánchez, Inma Rodríguez-Piñero, Mihai Tudose, Kathleen Van Brempt

The Left

Helmut Scholz

Verts/ALE

Saskia Bricmont, Markéta Gregorová

 

0

-

 

 

 

2

0

ECR

Emmanouil Fragkos

ID

Maximilian Krah

 

Tegnsymbol

+ : for

- : imod

0 : hverken/eller

 

Seneste opdatering: 17. marts 2022
Juridisk meddelelse - Databeskyttelsespolitik