RAPORT referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind siguranța generală a produselor, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 87/357/CEE a Consiliului și a Directivei 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului

24.6.2022 - (COM(2021)0346 – C9‑0245/2021 – 2021/0170(COD)) - ***I

Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor
Raportoare pentru aviz: Dita Charanzová


Procedură : 2021/0170(COD)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A9-0191/2022
Texte depuse :
A9-0191/2022
Texte adoptate :

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind siguranța generală a produselor, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 87/357/CEE a Consiliului și a Directivei 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului

(COM(2021)0346 – C9‑0245/2021 – 2021/0170(COD))

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

Parlamentul European,

 având în vedere propunerea Comisiei prezentată Parlamentului European și Consiliului (COM(2021)0346),

 având în vedere articolul 294 alineatul (2) și articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în temeiul cărora propunerea a fost prezentată de către Comisie (C9‑0245/2021),

 având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European din 20 octombrie 2021[1],

 având în vedere articolul 294 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

 având în vedere articolele 59 și 40 din Regulamentul său de procedură,

 având în vedere avizul Comisiei pentru afaceri juridice,

 având în vedere raportul Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor (A9-0191/2022),

1. adoptă poziția sa în primă lectură prezentată în continuare;

2. solicită Comisiei să îl sesizeze din nou în cazul în care își înlocuiește, își modifică în mod substanțial sau intenționează să-și modifice în mod substanțial propunerea;

3. încredințează Președintei sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei, precum și parlamentelor naționale poziția Parlamentului.

 

 

 

 

Amendamentul  1

 

Propunere de regulament

Considerentul 6

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(6) În pofida elaborării unei legislații sectoriale de armonizare a Uniunii care abordează aspectele legate de siguranța unor produse sau categorii de produse specifice, este practic imposibil să se adopte legislație la nivelul Uniunii pentru toate produsele de consum care există sau care pot fi dezvoltate. Prin urmare, există în continuare nevoia unui cadru legislativ cu caracter orizontal care să completeze lipsurile și să asigure protecția consumatorilor care nu este asigurată în alt mod, în special în vederea atingerii unui înalt nivel de protecție a sănătății și siguranței consumatorilor, conform cerințelor de la articolul 114 și articolul 169 din tratat.

(6) În pofida elaborării unei legislații sectoriale de armonizare a Uniunii care abordează aspectele legate de siguranța unor produse sau categorii de produse specifice, este practic imposibil să se adopte legislație la nivelul Uniunii pentru toate produsele de consum care există sau care pot fi dezvoltate. Prin urmare, există nevoia unui cadru legislativ cu caracter orizontal care să completeze lipsurile și, prin urmare, să completeze dispozițiile din legislația sectorială de armonizare existentă sau viitoare a Uniunii și să asigure protecția consumatorilor care nu este asigurată în alt mod de legislația respectivă, în special în vederea atingerii unui înalt nivel de protecție a sănătății și siguranței consumatorilor, conform cerințelor de la articolul 114 și articolul 169 din tratat.

Amendamentul  2

 

Propunere de regulament

Considerentul 8

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(8) În timp ce unele dispoziții, cum ar fi cele referitoare la majoritatea obligațiilor operatorilor economici, nu ar trebui să se aplice produselor reglementate de legislația de armonizare a Uniunii, întrucât acestea sunt deja reglementate de o astfel de legislație, ar trebui să se aplice o serie de alte dispoziții, pentru a completa legislația de armonizare a Uniunii. În special, cerința generală de siguranță a produselor și dispozițiile conexe ar trebui să se aplice produselor de consum reglementate de legislația de armonizare a Uniunii, atunci când anumite tipuri de riscuri nu sunt acoperite de legislația respectivă. Dispozițiile prezentului regulament privind obligațiile piețelor online, obligațiile operatorilor economici în caz de accidente, dreptul la informare al consumatorilor, precum și rechemarea produselor de consum ar trebui să se aplice produselor reglementate de legislația de armonizare a Uniunii atunci când nu există dispoziții specifice care vizează același obiectiv în legislația respectivă. De asemenea, RAPEX este deja utilizat în scopul legislației de armonizare a Uniunii, astfel cum se menționează la articolul 20 din Regulamentul (UE) 2019/1020 al Parlamentului European și al Consiliului25, prin urmare, dispozițiile care reglementează „Safety Gate” și funcționarea acestuia, cuprinse în prezentul regulament, ar trebui să fie aplicabile legislației de armonizare a Uniunii.

(8) În timp ce unele dispoziții, cum ar fi cele referitoare la majoritatea obligațiilor operatorilor economici, nu ar trebui să se aplice produselor reglementate de legislația de armonizare a Uniunii, întrucât acestea sunt deja reglementate de o astfel de legislație, ar trebui să se aplice o serie de alte dispoziții, pentru a completa legislația de armonizare a Uniunii. În special, cerința generală de siguranță a produselor și dispozițiile conexe ar trebui să se aplice produselor de consum reglementate de legislația de armonizare a Uniunii, atunci când anumite tipuri de riscuri nu sunt acoperite de legislația respectivă. Dispozițiile prezentului regulament privind obligațiile piețelor online, obligațiile operatorilor economici în caz de accidente, dreptul la informare și la măsuri reparatorii al consumatorilor, precum și rechemarea produselor de consum ar trebui să se aplice produselor reglementate de legislația de armonizare a Uniunii în măsura în care nu există dispoziții specifice care vizează același obiectiv în legislația respectivă. De asemenea, RAPEX este deja utilizat în scopul legislației de armonizare a Uniunii, astfel cum se menționează la articolul 20 din Regulamentul (UE) 2019/1020 al Parlamentului European și al Consiliului25, prin urmare, dispozițiile care reglementează „Safety Gate” și funcționarea acestuia, cuprinse în prezentul regulament, ar trebui să fie aplicabile legislației de armonizare a Uniunii.

__________________

__________________

25 Regulamentul (UE) 2019/1020 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind supravegherea pieței și conformitatea produselor și de modificare a Directivei 2004/42/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 765/2008 și (UE) nr. 305/2011 (JO L 169, 25.6.2019, p. 1).

25 Regulamentul (UE) 2019/1020 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind supravegherea pieței și conformitatea produselor și de modificare a Directivei 2004/42/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 765/2008 și (UE) nr. 305/2011 (JO L 169, 25.6.2019, p. 1).

Amendamentul  3

 

Propunere de regulament

Considerentul 9

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(9) Dispozițiile capitolului VII din Regulamentul (UE) 2019/1020, care stabilesc normele de control privind produsele care intră pe piața Uniunii, sunt deja direct aplicabile produselor reglementate de prezentul regulament, iar acesta nu își propune să modifice dispozițiile respective. Stabilitatea normelor de control privind produsele care intră pe piața Uniunii este deosebit de importantă, având în vedere faptul că autoritățile responsabile cu aceste controale (care, în aproape toate statele membre, sunt autoritățile vamale) vor efectua controalele respective pe baza analizei riscurilor, astfel cum se menționează la articolele 46 și 47 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 (Codul vamal al Uniunii), în legislația de punere în aplicare și în orientările aferente. Această abordare bazată pe riscuri este esențială pentru controalele vamale, având în vedere volumele substanțiale de bunuri care intră și ies de pe teritoriul vamal și are ca rezultat aplicarea unor măsuri de control concrete, în funcție de prioritățile identificate. Întrucât regulamentul nu modifică în niciun fel capitolul VII din Regulamentul 2019/1020, referindu-se direct la abordarea bazată pe riscuri prevăzută în legislația vamală, în practică, autoritățile responsabile cu controlul produselor care intră pe piața Uniunii (inclusiv autoritățile vamale) ar trebui să își limiteze controalele la produsele cu cele mai mari riscuri, în funcție de probabilitatea și impactul riscului, asigurând astfel eficacitatea și eficiența activităților lor, precum și protecția capacității lor de a efectua astfel de controale.

(9) Dispozițiile capitolului VII din Regulamentul (UE) 2019/1020, care stabilesc normele de control privind produsele care intră pe piața Uniunii, sunt deja direct aplicabile produselor reglementate de prezentul regulament. Autoritățile responsabile cu aceste controale ar trebui să efectueze controalele respective pe baza analizei riscurilor, astfel cum se menționează la articolele 46 și 47 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 (Codul vamal al Uniunii), în legislația de punere în aplicare și în orientările aferente. Acest regulament, prin urmare, nu modifică în niciun fel capitolul VII din Regulamentul 2019/1020 și felul în care autoritățile responsabile cu controlul produselor care intră pe piața Uniunii se organizează și își desfășoară activitățile.

Amendamentul  4

 

Propunere de regulament

Considerentul 9 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(9a) Cadrul juridic pentru supravegherea pieței produselor reglementat de legislația de armonizare a Uniunii și prevăzut în Regulamentul (UE) 2019/1020 și cadrul juridic pentru supravegherea pieței produselor reglementat de prezentul regulament ar trebui să fie cât mai coerente posibil. Este, prin urmare, necesar, în ceea ce privește activitățile, obligațiile, competențele și măsurile în materie de supraveghere a pieței, precum și cooperarea dintre autoritățile de supraveghere a pieței, să se alinieze cele două seturi de dispoziții. În acest scop, articolele 10-16, articolele 18 și 19 și articolele 21-24 din Regulamentul (UE) 2019/1020 ar trebui să se aplice și produselor reglementate de prezentul regulament.

Amendamentul  5

 

Propunere de regulament

Considerentul 10

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(10) Principiul precauției este un principiu fundamental pentru asigurarea siguranței produselor și a consumatorilor și, prin urmare, ar trebui să fie luat în considerare în mod corespunzător de către toți actorii relevanți, atunci când se aplică prezentul regulament.

eliminat

Amendamentul  6

 

Propunere de regulament

Considerentul 11

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(11) Având în vedere, de asemenea, domeniul larg de aplicare al conceptului de sănătate26, în aplicarea prezentului regulament ar trebui să se țină seama de riscul de mediu pe care îl prezintă un produs, în măsura în care acest risc poate conduce, de asemenea, în cele din urmă, la un risc pentru sănătatea și siguranța consumatorilor.

eliminat

__________________

 

26 Agenția Europeană de Mediu, „Healthy environment, healthy lives: how the environment influences health and well-being in Europe” („Un mediu sănătos, o viață sănătoasă: influența mediului asupra sănătății și bunăstării în Europa”), raportul AEM nr. 21/2019, 8 septembrie 2020.

 

Amendamentul  7

 

Propunere de regulament

Considerentul 16

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(16) Cerințele prevăzute în prezentul regulament ar trebui să se aplice produselor second-hand sau produselor care sunt reparate, recondiționate ori reciclate și care reintră în lanțul de aprovizionare în cursul unei activități comerciale, cu excepția produselor în cazul cărora consumatorul nu se poate aștepta în mod rezonabil ca acestea să îndeplinească cele mai avansate standarde de siguranță, cum ar fi antichitățile sau produsele prezentate ca articole care urmează să fie reparate sau recondiționate.

(16) Cerințele prevăzute în prezentul regulament ar trebui să se aplice produselor second-hand sau produselor care sunt reparate, recondiționate ori reciclate și care reintră în lanțul de aprovizionare în cursul unei activități comerciale, cu excepția produselor în cazul cărora consumatorul nu se poate aștepta în mod rezonabil ca acestea să îndeplinească cele mai avansate standarde de siguranță, cum ar fi antichitățile sau produsele prezentate în mod explicit ca articole care urmează să fie reparate sau recondiționate, sau care sunt puse la dispoziție ca obiecte de colecție cu semnificație istorică.

Amendamentul  8

 

Propunere de regulament

Considerentul 18

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(18) Serviciile nu ar trebui să intre sub incidența prezentului regulament. Cu toate acestea, pentru a se asigura protecția sănătății și a siguranței consumatorilor, produsele care sunt furnizate sau puse la dispoziția consumatorilor în contextul furnizării de servicii, inclusiv produsele la care consumatorii sunt direct expuși în timpul furnizării unui serviciu, ar trebui să intre în domeniul de aplicare al prezentului regulament. Echipamentele cu care se deplasează sau călătoresc consumatorii și care sunt exploatate de un furnizor de servicii ar trebui excluse din domeniul de aplicare al prezentului regulament, întrucât acestea trebuie tratate împreună cu siguranța serviciului furnizat.

(18) Serviciile nu ar trebui să intre sub incidența prezentului regulament. Cu toate acestea, pentru a se asigura protecția sănătății și a siguranței consumatorilor, produsele care sunt furnizate sau puse la dispoziția consumatorilor în contextul furnizării de servicii, inclusiv produsele la care consumatorii sunt direct expuși în timpul furnizării unui serviciu, ar trebui să intre în domeniul de aplicare al prezentului regulament. Cu toate acestea, echipamentele cu care se deplasează sau călătoresc consumatorii, atunci când sunt exploatate direct de un furnizor de servicii în cadrul unui serviciu de transport, ar trebui excluse din domeniul de aplicare al prezentului regulament, întrucât acestea trebuie tratate împreună cu siguranța serviciului furnizat.

Amendamentul  9

 

Propunere de regulament

Considerentul 20

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(20) Noile tehnologii generează, de asemenea, noi riscuri pentru sănătatea și siguranța consumatorilor sau schimbă modul în care riscurile existente s-ar putea materializa, cum ar fi o intervenție externă care duce la piratarea produsului sau la schimbarea caracteristicilor produsului.

(20) Noile tehnologii ar putea genera, de asemenea, noi riscuri pentru sănătatea și siguranța consumatorilor sau schimbă modul în care riscurile existente s-ar putea materializa, cum ar fi o intervenție externă care duce la piratarea produsului sau la schimbarea caracteristicilor produsului. Noile tehnologii, de exemplu prin actualizările de software, pot modifica substanțial produsul original, care ar putea fi apoi supus unei noi evaluări a riscurilor în cazul în care respectiva modificare substanțială are un impact asupra siguranței produsului.

Amendamentul  10

 

Propunere de regulament

Considerentul 21

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(21) Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca o stare de deplină bunăstare fizică, mintală și socială, și nu doar ca absență a bolii sau a infirmității. Această definiție sprijină faptul că dezvoltarea de noi tehnologii ar putea genera noi riscuri pentru sănătatea consumatorilor, cum ar fi riscuri psihologice, riscuri de dezvoltare, în special în cazul copiilor, riscuri psihice, depresie, lipsa somnului sau modificarea funcției cerebrale.

(21) Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca o stare de deplină bunăstare fizică, mintală și socială, și nu doar ca absență a bolii sau a infirmității.

Amendamentul  11

 

Propunere de regulament

Considerentul 22

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(22) Riscurile specifice în materie de securitate cibernetică care afectează siguranța consumatorilor, precum și protocoalele și certificările pot fi abordate în legislația sectorială. Cu toate acestea, în cazul în care există lacune ale legislației sectoriale, ar trebui să se asigure faptul că operatorii economici relevanți și autoritățile naționale iau în considerare riscurile legate de noile tehnologii atunci când concep și, respectiv, evaluează produsele, pentru a se asigura că modificările aduse produsului nu pun în pericol siguranța acestuia.

(22) Riscurile specifice în materie de securitate cibernetică care afectează siguranța consumatorilor, precum și protocoalele și certificările pot fi abordate în legislația sectorială. Cu toate acestea, în cazul în care legislația sectorială nu poate fi aplicată, ar trebui să se asigure faptul că operatorii economici relevanți și autoritățile naționale iau în considerare riscurile legate de noile tehnologii atunci când concep și, respectiv, evaluează produsele, pentru a se asigura că modificările aduse produsului nu pun în pericol siguranța acestuia.

Amendamentul  12

 

Propunere de regulament

Considerentul 23

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(23) Siguranța produselor ar trebui evaluată luând în considerare toate aspectele relevante, în special caracteristicile și prezentarea acestora, precum și nevoile și riscurile specifice pentru categoriile de consumatori care ar putea utiliza produsele, în special copii, persoane în vârstă și persoane cu handicap. Prin urmare, dacă sunt necesare informații specifice pentru asigurarea unor produse sigure pentru o anumită categorie de persoane, evaluarea siguranței produselor ar trebui să ia în considerare, de asemenea, prezența acestor informații și accesibilitatea lor. Siguranța produselor ar trebui evaluată luând în considerare necesitatea ca produsul să fie sigur pe toată durata sa de viață.

(23) Siguranța produselor ar trebui evaluată luând în considerare toate aspectele relevante, în special caracteristicile lor, cum ar fi caracteristicile fizice, mecanice și chimice, și prezentarea acestora, precum și nevoile și riscurile specifice, care pot include, de asemenea, riscuri pentru mediu, în măsura în care acestea prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța consumatorilor, pentru categoriile de consumatori care ar putea utiliza produsele, în special copii, persoane în vârstă și persoane cu dizabilități. Evaluarea respectivă ar trebui să țină seama de riscul pentru sănătate prezentat de produsele conectate digital, inclusiv în ceea ce privește sănătatea mintală, în special pentru consumatorii vulnerabili, cum ar fi copiii. Prin urmare, atunci când evaluează siguranța produselor conectate digitale care ar putea avea un impact asupra copiilor, producătorii ar trebui să se asigure că produsele pe care le pun la dispoziție pe piață îndeplinesc cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și protecție a vieții private începând cu momentul conceperii, în interesul superior al copiilor. Mai mult decât atât, dacă sunt necesare informații specifice pentru asigurarea unor produse sigure pentru o anumită categorie de persoane, evaluarea siguranței produselor ar trebui să ia în considerare, de asemenea, prezența acestor informații și accesibilitatea lor. Siguranța tuturor produselor ar trebui evaluată luând în considerare necesitatea ca produsul să fie sigur pe toată durata sa de viață.

Amendamentul  13

 

Propunere de regulament

Considerentul 24

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(24) Operatorii economici ar trebui să aibă obligații în ceea ce privește siguranța produselor, în funcție de atribuțiile care le revin în cadrul lanțului de aprovizionare, astfel încât să asigure un nivel ridicat de protecție a sănătății și siguranței consumatorilor. Toți operatorii economici care intervin în lanțul de aprovizionare și de distribuție ar trebui să ia măsuri corespunzătoare pentru a se asigura că pun la dispoziție pe piață numai produse care sunt sigure și conforme cu prezentul regulament. Este necesar să se prevadă o distribuire clară și proporțională a obligațiilor corespunzătoare rolului fiecărui operator în procesul de aprovizionare și de distribuție.

(24) Operatorii economici ar trebui să aibă obligații proporționale în ceea ce privește siguranța produselor, în funcție de atribuțiile care le revin în cadrul lanțului de aprovizionare, astfel încât să asigure un nivel ridicat de protecție a sănătății și siguranței consumatorilor, asigurând, totodată, o funcționare eficientă a pieței interne. Toți operatorii economici care intervin în lanțul de aprovizionare și de distribuție ar trebui să ia măsuri corespunzătoare pentru a se asigura că pun la dispoziție pe piață numai produse care sunt sigure și conforme cu prezentul regulament. Este necesar să se prevadă o distribuire clară și proporțională a obligațiilor corespunzătoare rolului fiecărui operator în procesul de aprovizionare și de distribuție. Pentru a echilibra sarcinile administrative, instrumentele digitale de informare a consumatorilor ar trebui să aibă posibilitatea de a furniza informații într-un mod durabil și accesibil în timp. În acest context, este important să se asigure faptul că datele de contact ale tuturor operatorilor economici care intervin în lanțul de aprovizionare și de distribuție sunt ușor accesibile consumatorilor și autorităților de supraveghere a pieței și că produsele sunt însoțite de documentația aplicabilă. Aceste informații ar putea fi furnizate suplimentar de operatorii economici în format digital prin intermediul unor soluții electronice, cum ar fi un cod QR sau un cod de matrice de date.

Amendamentul  14

 

Propunere de regulament

Considerentul 24 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(24a) Pentru ca operatorii economici care sunt IMM-uri și microîntreprinderi să poată face față noilor obligații impuse de prezentul regulament, Comisia ar trebui să le ofere orientări practice și ghiduri adaptate, de exemplu un canal direct pentru a lua legătura cu experți în cazul în care au întrebări, ținând seama de necesitatea de a simplifica și limita sarcinile administrative.

Amendamentul  15

 

Propunere de regulament

Considerentul 25

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(25) Vânzările la distanță, inclusiv vânzările online, ar trebui, de asemenea, să intre în domeniul de aplicare al prezentului regulament. Vânzările online au crescut în mod semnificativ și constant, creând noi modele de afaceri și noi actori pe piață, cum ar fi piețele online.

(25) Vânzările la distanță, inclusiv vânzările online, ar trebui, de asemenea, să intre în domeniul de aplicare al prezentului regulament. Vânzările online au crescut în mod semnificativ și constant, creând noi modele de afaceri, noi provocări în ceea ce privește siguranța produselor și noi actori pe piață, cum ar fi piețele online.

Amendamentul  16

 

Propunere de regulament

Considerentul 25 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(25a) Un produs oferit spre vânzare prin mijloace de vânzare la distanță ar trebui considerat ca fiind pus la dispoziție pe piață în cazul în care oferta de vânzare este destinată consumatorilor din Uniune. În conformitate cu normele aplicabile ale Uniunii privind dreptul internațional privat, ar trebui să se efectueze o analiză de la caz la caz pentru a se stabili dacă o ofertă se adresează consumatorilor din Uniune. O ofertă de vânzare ar trebui considerată ca fiind destinată consumatorilor din Uniune dacă operatorul economic în cauză își direcționează activitățile, prin orice mijloace, către un stat membru. Pentru analizele de la caz la caz, trebuie luați în considerare factorii aplicabili, cum ar fi zonele geografice către care este posibilă expedierea, limbile disponibile utilizate pentru ofertă sau pentru comenzi sau mijloacele de plată. În cazul vânzărilor online, simplul fapt că site-ul operatorilor economici sau al „intermediarilor” este accesibil în statul membru în care consumatorul își are sediul sau domiciliul este insuficient.

Amendamentul  17

 

Propunere de regulament

Considerentul 26

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(26) Piețele online joacă un rol esențial în ceea ce privește lanțul de aprovizionare, permițându-le operatorilor economici să ajungă la un număr nedefinit de consumatori, și, prin urmare, și în ceea ce privește sistemul de siguranță a produselor.

(26) Piețele online joacă un rol esențial în ceea ce privește lanțul de aprovizionare, permițându-le operatorilor economici să ajungă la un număr nedefinit de consumatori, și, prin urmare, și în ceea ce privește sistemul de siguranță a produselor. Piețele online, în funcție de modelul lor de afaceri și de rolul și implicarea lor într-un lanț de aprovizionare, ar putea fi considerate, de asemenea, producător, distribuitor al importatorului, furnizor de servicii de logistică sau reprezentant autorizat și, în acest caz, ar trebui să facă obiectul obligațiilor și responsabilităților juridice aplicabile actorilor respectivi, așa cum sunt prevăzute în prezentul regulament sau în legislația relevantă de armonizare a Uniunii. De exemplu, dacă o piață online se prezintă ca producător prin aplicarea pe produs a denumirii sale, a mărcii sale comerciale sau a altei mărci distinctive sau dacă îl recondiționează sau dacă activitatea sa afectează proprietățile de siguranță ale produsului, aceasta ar trebui să fie considerată producător și ar trebui să aibă obligațiile specifice acestuia.

Amendamentul  18

 

Propunere de regulament

Considerentul 28

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(28) Angajamentul privind siguranța produselor, semnat în 2018, la care au aderat de atunci mai multe piețe, prevede o serie de angajamente voluntare privind siguranța produselor. Angajamentul privind siguranța produselor și-a dovedit rațiunea de a fi în ceea ce privește consolidarea protecției consumatorilor împotriva produselor periculoase vândute online. Cu toate acestea, caracterul său voluntar și participarea voluntară a unui număr limitat de piețe online îi reduc eficacitatea și nu pot asigura condiții de concurență echitabile.

(28) Angajamentul privind siguranța produselor, semnat în 2018, la care au aderat de atunci mai multe piețe, prevede o serie de angajamente voluntare privind siguranța produselor, cu scopul de a consolida protecția consumatorilor împotriva produselor periculoase vândute online. Cu toate acestea, caracterul său voluntar și participarea voluntară a unui număr limitat de piețe online au indicat o lipsă de progrese în ceea ce privește unele dintre angajamentele voluntare care reduc eficacitatea sa în ceea ce privește protecția consumatorilor și nu pot asigura nu pot asigura condiții de concurență echitabile.

Amendamentul  19

 

Propunere de regulament

Considerentul 28 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(28a) Prezentul regulament ar trebui, de asemenea, să prevadă dispoziții care să încurajeze piețele online să încheie memorandumuri de înțelegere voluntare cu autoritățile de supraveghere a pieței sau cu organizațiile care reprezintă consumatorii să își asume angajamente voluntare cu privire la produsele vândute online care depășesc obligațiile legale prevăzute în dreptul Uniunii.

Amendamentul  20

 

Propunere de regulament

Considerentul 30 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(30a) Piețele online ar trebui să desemneze un punct unic de contact pentru consumatori, care să servească drept ghișeu unic pentru comunicările consumatorilor cu privire la aspecte legate de siguranța produselor, care poate fi apoi redirecționat către unitatea de servicii adecvată a unei piețe online. Acest lucru nu ar trebui să împiedice punerea la dispoziția consumatorilor a unor puncte de contact suplimentare pentru servicii specifice.

Amendamentul  21

 

Propunere de regulament

Considerentul 32

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(32) Obligațiile impuse prin prezentul regulament piețelor online nu ar trebui să constituie o obligație generală de a monitoriza informațiile pe care le transmit sau le stochează ori de a căuta în mod activ fapte sau circumstanțe care să indice activități ilegale, cum ar fi vânzarea online de produse periculoase. Cu toate acestea, pentru a beneficia de exonerarea de răspundere pentru serviciile de găzduire în temeiul „Directivei privind comerțul electronic” și al [Actului legislativ privind serviciile digitale], piețele online ar trebui să elimine rapid din interfețele lor online conținutul care se referă la produse periculoase, de îndată ce obțin informații efective cu privire la conținutul ilegal sau, în cazul acțiunilor în despăgubiri, de îndată ce iau cunoștință efectiv de un astfel de conținut, în special în cazurile în care piața online a fost informată cu privire la fapte sau circumstanțe pe baza cărora un operator economic diligent ar fi trebuit să identifice ilegalitatea în cauză. Piețele online ar trebui să prelucreze notificările privind conținutul care se referă la produse nesigure, primite în conformitate cu [articolul 14] din Regulamentul (UE) .../... [Actul legislativ privind serviciile digitale], în termenele suplimentare stabilite prin prezentul regulament.

(32) Obligațiile impuse prin prezentul regulament piețelor online nu ar trebui să constituie o obligație generală de a monitoriza informațiile pe care le transmit sau le stochează ori de a căuta în mod activ fapte sau circumstanțe care să indice activități ilegale, cum ar fi vânzarea online de produse periculoase. Cu toate acestea, pentru a beneficia de exonerarea de răspundere pentru serviciile de găzduire în temeiul „Directivei privind comerțul electronic” și al [Actului legislativ privind serviciile digitale], piețele online ar trebui să elimine rapid din interfețele lor online conținutul care se referă la produse periculoase, de îndată ce obțin informații efective cu privire la conținutul ilegal sau, în cazul acțiunilor în despăgubiri, de îndată ce iau cunoștință efectiv de un astfel de conținut, în special în cazurile în care piața online a fost informată cu privire la fapte sau circumstanțe pe baza cărora un operator economic diligent ar fi trebuit să identifice ilegalitatea în cauză. Piețele online ar trebui să prelucreze notificările privind conținutul care se referă la produse nesigure, primite în conformitate cu [articolul 14] din Regulamentul (UE) .../... [Actul legislativ privind serviciile digitale], în termenele suplimentare stabilite prin prezentul regulament. În plus, piețele online sunt puternic încurajate să verifice produsele utilizând sistemul „Safety Gate” înainte de a le introduce pe site-ul lor.

Amendamentul  22

 

Propunere de regulament

Considerentul 33

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(33) Articolul 14 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2019/1020 conferă autorităților de supraveghere a pieței, în cazul în care nu sunt disponibile alte mijloace eficace pentru a elimina un risc grav, competența de a solicita eliminarea conținutului care se referă la produsele conexe de pe o interfață online sau de a solicita afișarea explicită a unui avertisment adresat utilizatorilor finali, atunci când aceștia accesează o interfață online. Competențele conferite autorităților de supraveghere a pieței prin articolul 14 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2019/1020 ar trebui să se aplice și prezentului regulament. Pentru a asigura o supraveghere eficace a pieței în temeiul prezentului regulament și pentru a evita prezența unor produse periculoase pe piața Uniunii, competența respectivă ar trebui să se aplice în toate cazurile necesare și proporționale, precum și în cazul produselor care prezintă un risc mai puțin grav. Este esențial ca piețele online să respecte de urgență astfel de ordine. Prin urmare, prezentul regulament introduce termene obligatorii în acest sens, fără a aduce atingere posibilității ca prin ordinul în sine să se stabilească un termen mai scurt. Această competență ar trebui exercitată în conformitate cu [articolul 8] din Actul legislativ privind serviciile digitale.

(33) Articolul 14 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2019/1020 conferă autorităților de supraveghere a pieței, în cazul în care nu sunt disponibile alte mijloace eficace pentru a elimina un risc grav, competența de a solicita eliminarea conținutului care se referă la produsele conexe de pe o interfață online sau de a solicita afișarea explicită a unui avertisment adresat utilizatorilor finali, atunci când aceștia accesează o interfață online. Competențele conferite autorităților de supraveghere a pieței prin articolul 14 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2019/1020 ar trebui să se aplice și prezentului regulament. Pentru a asigura o supraveghere eficace a pieței în temeiul prezentului regulament și pentru a evita prezența unor produse periculoase pe piața Uniunii, competența respectivă ar trebui să se aplice în toate cazurile necesare și proporționale, precum și în cazul produselor care prezintă un risc mai puțin grav. Este esențial ca piețele online să respecte de urgență astfel de ordine. Prin urmare, prezentul regulament introduce termene obligatorii în acest sens. Această competență ar trebui exercitată în conformitate cu [articolul 8] din Actul legislativ privind serviciile digitale.

Amendamentul  23

 

Propunere de regulament

Considerentul 34

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(34) Chiar și în cazul în care informațiile din „Safety Gate” nu conțin o adresă URL (Uniform Resource Locator) exactă și, dacă este necesar, informații suplimentare care să permită identificarea conținutului ilegal în cauză, piețele online ar trebui totuși să ia în considerare informațiile transmise, cum ar fi identificatorii de produs, atunci când sunt disponibili, și alte informații privind trasabilitatea, în contextul oricăror măsuri pe care piețele online le adoptă din proprie inițiativă și care vizează detectarea, identificarea, eliminarea sau blocarea accesului la produsele periculoase oferite pe piața lor, după caz.

(34) Chiar și în cazul în care informațiile din „Safety Gate” nu conțin o adresă URL (Uniform Resource Locator) exactă și, dacă este necesar, informații suplimentare care să permită identificarea conținutului ilegal în cauză, piețele online ar trebui totuși să ia în considerare informațiile transmise, cum ar fi identificatorii de produs, atunci când sunt disponibili, și alte informații privind trasabilitatea, în contextul oricăror măsuri pe care piețele online le adoptă din proprie inițiativă și care vizează detectarea, identificarea, eliminarea sau blocarea accesului la produsele periculoase oferite pe piața lor, după caz. Cu toate acestea, sistemul „Safety Gate” ar trebui modernizat și actualizat pentru a facilita detectarea de către piețele online a produselor nesigure și, în acest scop, ar trebui să fie posibilă punerea în aplicare a dispozițiilor privind eliminarea conținutului ilegal care se referă la produsele periculoase de pe piețele online prin intermediul unui sistem de notificare al Uniunii conceput și dezvoltat în cadrul „Safety Gate”.

Amendamentul  24

 

Propunere de regulament

Considerentul 35

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(35) În sensul [articolului 19] din Regulamentul (UE).../... [Actul legislativ privind serviciile digitale] și în ceea ce privește siguranța produselor vândute online, coordonatorul serviciilor digitale ar trebui să ia în considerare, ca notificatori de încredere, la cererea acestora, în special organizațiile de consumatori și asociațiile care reprezintă interesele consumatorilor, sub rezerva îndeplinirii condițiilor prevăzute la articolul respectiv.

(35) În sensul [articolului 19] din Regulamentul (UE).../... [Actul legislativ privind serviciile digitale] și în ceea ce privește siguranța produselor vândute online, coordonatorul serviciilor digitale ar trebui să ia în considerare, ca notificatori de încredere, la cererea acestora, în special organizațiile de consumatori și asociațiile care reprezintă interesele consumatorilor, precum și alte părți interesate relevante, sub rezerva îndeplinirii condițiilor prevăzute la articolul respectiv.

Amendamentul  25

 

Propunere de regulament

Considerentul 36

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(36) Trasabilitatea produselor este fundamentală pentru supravegherea eficace a pieței produselor periculoase și pentru măsurile corective. De asemenea, consumatorii ar trebui să beneficieze de aceeași protecție împotriva produselor periculoase atât în cadrul canalelor de vânzare offline, cât și al celor online, inclusiv atunci când achiziționează produse pe piețele online. Pe baza dispozițiilor Regulamentului (UE) .../... [Actul legislativ privind serviciile digitale] referitoare la trasabilitatea comercianților, piețele online nu ar trebui să permită listarea produselor pe platformele lor, cu excepția cazului în care comerciantul a furnizat toate informațiile referitoare la siguranța și trasabilitatea produselor, astfel cum sunt detaliate în prezentul regulament. Informațiile respective ar trebui să fie afișate odată cu listarea produselor, astfel încât consumatorii să poată beneficia de aceleași informații puse la dispoziție online și offline. Cu toate acestea, piața online nu ar trebui să fie responsabilă cu verificarea caracterului complet, a corectitudinii și a exactității informațiilor în sine, întrucât comerciantul are în continuare obligația de a asigura trasabilitatea produselor.

(36) Trasabilitatea produselor este fundamentală pentru supravegherea eficace a pieței produselor periculoase și pentru măsurile corective. De asemenea, consumatorii ar trebui să beneficieze de aceeași protecție împotriva produselor periculoase atât în cadrul canalelor de vânzare offline, cât și al celor online, inclusiv atunci când achiziționează produse pe piețele online. Pe baza dispozițiilor Regulamentului (UE) .../... [Actul legislativ privind serviciile digitale] referitoare la trasabilitatea comercianților, piețele online nu ar trebui să permită listarea produselor pe platformele lor, cu excepția cazului în care comerciantul a furnizat toate informațiile referitoare la siguranța și trasabilitatea produselor, astfel cum sunt detaliate în prezentul regulament. Informațiile respective ar trebui să fie afișate odată cu listarea produselor, astfel încât consumatorii să poată beneficia de aceleași informații puse la dispoziție online și offline.

Amendamentul  26

 

Propunere de regulament

Considerentul 37

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(37) De asemenea, este important ca piețele online să coopereze îndeaproape cu autoritățile de supraveghere a pieței, cu autoritățile de aplicare a legii și cu operatorii economici relevanți în ceea ce privește siguranța produselor. Obligația de cooperare cu autoritățile de supraveghere a pieței este impusă furnizorilor de servicii ale societății informaționale în temeiul articolului 7 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/1020 în ceea ce privește produsele care intră sub incidența regulamentului respectiv și, prin urmare, ar trebui extinsă la toate produsele de consum. De exemplu, autoritățile de supraveghere a pieței îmbunătățesc în mod constant instrumentele tehnologice pe care le utilizează pentru supravegherea pieței online în scopul de a identifica produsele periculoase vândute online. Pentru ca aceste instrumente să fie operaționale, piețele online ar trebui să acorde acces la interfețele lor. În plus, în scopul asigurării siguranței produselor, autoritățile de supraveghere a pieței ar putea, de asemenea, să fie nevoite să extragă anumite date de pe piețele online.

(37) De asemenea, este important ca piețele online să coopereze îndeaproape cu autoritățile de supraveghere a pieței, cu autoritățile de aplicare a legii și cu operatorii economici relevanți în ceea ce privește siguranța produselor. Obligația de cooperare cu autoritățile de supraveghere a pieței este impusă furnizorilor de servicii ale societății informaționale în temeiul articolului 7 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/1020 în ceea ce privește produsele care intră sub incidența regulamentului respectiv și, prin urmare, ar trebui extinsă la toate produsele de consum. De exemplu, autoritățile de supraveghere a pieței îmbunătățesc în mod constant instrumentele tehnologice pe care le utilizează pentru supravegherea pieței online în scopul de a identifica produsele periculoase vândute online. Pentru ca aceste instrumente să fie operaționale, piețele online ar trebui să acorde acces la interfețele lor. În plus, numai în scopul garantării siguranței produselor, autoritățile de supraveghere a pieței și alte autorități competente, ar putea, de asemenea, în urma unei cereri specifice,  să fie nevoite să extragă anumite date de pe piețele online.

Amendamentul  27

 

Propunere de regulament

Considerentul 39 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(39a) Principiul precauției este un principiu fundamental pentru garantarea siguranței produselor și a consumatorilor și, prin urmare, ar trebui să fie luat în considerare în mod corespunzător și proporțional de către autoritățile de supraveghere a pieței atunci când aplică prezentul regulament.

Amendamentul  28

 

Propunere de regulament

Considerentul 40

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(40) În cazul în care operatorii economici sau autoritățile de supraveghere a pieței pot alege între mai multe măsuri corective, ar trebui să se prefere cele mai durabile acțiuni care au ca rezultat cel mai mic impact asupra mediului, cum ar fi repararea produsului, cu condiția ca acest lucru să nu conducă la un nivel de siguranță mai scăzut.

(40) În cazul în care operatorii economici sau autoritățile de supraveghere a pieței pot alege între mai multe măsuri corective, ar trebui să se prefere cele mai durabile acțiuni care au ca rezultat cel mai mic impact asupra mediului, cum ar fi repararea produsului, cu condiția ca acest lucru să nu conducă la un nivel de siguranță mai scăzut și nici să nu afecteze drepturile consumatorilor în temeiul altor acte legislative relevante ale Uniunii.

Amendamentul  29

 

Propunere de regulament

Considerentul 43

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(43) Atunci când pun la dispoziție produse pe piață, operatorii economici ar trebui să ofere, ca parte a ofertei relevante, informații minime privind siguranța și trasabilitatea produselor. Acest lucru nu ar trebui să aducă atingere cerințelor în materie de informare prevăzute de Directiva 2011/83/UE a Parlamentului European și a Consiliului31, cum ar fi cele privind principalele caracteristici ale bunurilor, în mod corespunzător cu mediul de comunicare și cu bunurile în cauză.

eliminat

__________________

 

31 Directiva 2011/83/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2011 privind drepturile consumatorilor, de modificare a Directivei 93/13/CEE a Consiliului și a Directivei 1999/44/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 85/577/CEE a Consiliului și a Directivei 97/7/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 304, 22.11.2011, p. 64).

 

Amendamentul  30

 

Propunere de regulament

Considerentul 44

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(44) Asigurarea identificării și a trasabilității produselor de-a lungul întregului lanț de aprovizionare contribuie la identificarea operatorilor economici și la luarea de măsuri corective eficiente împotriva produselor periculoase, cum ar fi rechemarea unor produse precis identificate. Identificarea și trasabilitatea produselor garantează, așadar, faptul că operatorii economici și consumatorii obțin informații precise cu privire la produsele periculoase, ceea ce sporește încrederea în piață și evită orice perturbare inutilă a schimburilor comerciale. Prin urmare, pe produse trebuie să figureze informații care să permită identificarea lor și a producătorului, precum și, după caz, a importatorului. Astfel de cerințe de trasabilitate ar putea fi înăsprite pentru anumite tipuri de produse. Producătorii ar trebui, de asemenea, să stabilească documente tehnice privind produsele lor, care ar trebui să conțină informațiile necesare pentru a dovedi că produsul lor este sigur.

(44) Asigurarea identificării produselor și a informațiilor despre producător și alți operatori economici relevanți de-a lungul întregului lanț de aprovizionare contribuie la identificarea operatorilor economici și, dacă este cazul, la luarea de măsuri corective eficiente și proporționale împotriva produselor periculoase, cum ar fi rechemarea unor produse precis identificate. Identificarea produselor și informațiile despre producător și despre alți operatori economici relevanți garantează, așadar, faptul că consumatorii, inclusiv persoanele cu dizabilități, și autoritățile de supraveghere a pieței obțin informații precise cu privire la produsele periculoase, ceea ce sporește încrederea în piață și evită orice perturbare inutilă a schimburilor comerciale. Prin urmare, pe produse trebuie să figureze informații care să permită identificarea lor și a producătorului, precum și, în funcție de caz, a importatorului și a altor operatori economici relevanți. Astfel de cerințe ar putea fi înăsprite pentru anumite tipuri de produse, susceptibile să prezinte un risc grav pentru sănătatea și siguranța consumatorilor, printr-un sistem de colectare și stocare a datelor care să permită, pe lângă identificarea produsului, identificarea componentelor sale sau a operatorilor economici implicați în lanțul său de aprovizionare. Acest lucru nu ar trebui să aducă atingere cerințelor în materie de informare prevăzute de Directiva 2011/83/UE1a a Parlamentului European și a Consiliului, cum ar fi cele privind principalele caracteristici ale bunurilor, în mod corespunzător cu mediul de comunicare și cu bunurile în cauză.

 

_______________

 

1a 31 Directiva 2011/83/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2011 privind drepturile consumatorilor, de modificare a Directivei 93/13/CEE a Consiliului și a Directivei 1999/44/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 85/577/CEE a Consiliului și a Directivei 97/7/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 304, 22.11.2011, p. 64).

Amendamentul  31

 

Propunere de regulament

Considerentul 44 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(44a) Producătorii ar trebui, de asemenea, să stabilească documente tehnice privind produsele lor, care ar trebui să conțină informațiile necesare pentru a dovedi că produsul lor este sigur. Cantitatea de informații care trebuie furnizate ar trebui să fie proporțională cu complexitatea produsului și cu posibilele riscuri. În special, producătorii ar trebui să furnizeze o descriere generală a produsului și a proprietăților sale esențiale relevante pentru evaluarea siguranței sale. În cazul produselor complexe sau al produselor care prezintă riscuri mai ridicate, informațiile care trebuie furnizate ar putea necesita o descriere mai detaliată a produsului, inclusiv o analiză a posibilelor riscuri și mijloacele tehnice adoptate pentru atenuarea sau eliminarea riscurilor. În astfel de cazuri, dacă produsul este conform cu standardele europene sau cu alte elemente aplicate pentru a îndeplini cerința generală de siguranță, ar trebui să se indice, de asemenea, lista acestor elemente.

Amendamentul  32

 

Propunere de regulament

Considerentul 45

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(45) Cadrul juridic pentru supravegherea pieței produselor reglementat de legislația de armonizare a Uniunii și prevăzut în Regulamentul (UE) 2019/1020 și cadrul juridic pentru supravegherea pieței produselor reglementat de prezentul regulament ar trebui să fie cât mai coerente posibil. Prin urmare, în ceea ce privește activitățile, obligațiile, competențele și măsurile în materie de supraveghere a pieței, precum și cooperarea dintre autoritățile de supraveghere a pieței, este necesar să se elimine decalajul dintre cele două seturi de dispoziții. În acest scop, articolele 10-16, articolele 18 și 19 și articolele 21-24 din Regulamentul (UE) 2019/1020 ar trebui să se aplice și produselor reglementate de prezentul regulament.

eliminat

Amendamentul  33

 

Propunere de regulament

Considerentul 47 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(47a) Autoritățile de supraveghere a pieței ar trebui să efectueze inspecții periodice cu privire la produsele obținute sub o identitate falsă, în special cu privire la produsele puse la dispoziție pe piețele online și produsele care sunt cel mai frecvent notificate pe portalul „Safety Gate”.

Amendamentul  34

 

Propunere de regulament

Considerentul 48

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(48) Pe baza unor indicatori de realizare care ar permite măsurarea și compararea eficacității statelor membre în ceea ce privește punerea în aplicare a legislației Uniunii privind siguranța produselor, ar trebui să se instituie un schimb de informații între statele membre și Comisie cu privire la punerea în aplicare a prezentului regulament.

(48) Pe baza unor indicatori de realizare care ar permite măsurarea eficacității Uniunii privind siguranța produselor, ar trebui să se instituie un schimb de informații între statele membre și Comisie cu privire la aplicarea prezentului regulament.

Amendamentul  35

 

Propunere de regulament

Considerentul 49

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(49) Ar trebui să existe un schimb eficient, rapid și precis de informații privind produsele periculoase.

(49) Ar trebui să existe un schimb eficient, rapid și precis de informații privind produsele periculoase, pentru a se asigura că se iau măsuri adecvate în legătură cu aceste produse și pentru a proteja pe deplin consumatorii.

Amendamentul  36

 

Propunere de regulament

Considerentul 50

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(50) Sistemul Uniunii de informare rapidă (RAPEX) și-a dovedit eficacitatea și eficiența. Acesta permite luarea de măsuri corective în întreaga Uniune în privința produselor care prezintă un risc ce depășește teritoriul unui singur stat membru. Cu toate acestea, pentru o mai mare claritate și o mai bună informare a consumatorilor, este oportun să se modifice abrevierea RAPEX utilizată pentru denumirea sistemului în „Safety Gate”. „Safety Gate” cuprinde un sistem de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase, prin care autoritățile naționale și Comisia pot face schimb de informații cu privire la astfel de produse, un portal web pentru informarea publicului (portalul „Safety Gate”) și o interfață care să permită întreprinderilor să își respecte obligația de a informa autoritățile și consumatorii cu privire la produsele periculoase („Safety Business Gateway”).

(50) Sistemul Uniunii de informare rapidă (RAPEX) ar trebui modernizat pentru a permite luarea unor măsuri corective mai eficiente în întreaga Uniune în privința produselor care prezintă un risc ce depășește teritoriul unui singur stat membru. Cu toate acestea, pentru o mai mare claritate și o mai bună informare a consumatorilor, este oportun să se modifice abrevierea RAPEX utilizată pentru denumirea sistemului în „Safety Gate”. „Safety Gate” cuprinde un sistem de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase, prin care autoritățile naționale și Comisia pot face schimb de informații cu privire la astfel de produse, un portal web pentru informarea publicului (portalul „Safety Gate”) și o interfață care să permită întreprinderilor să își respecte obligația de a informa autoritățile și consumatorii cu privire la produsele periculoase („Safety Business Gateway”). În plus, Comisia ar trebui să dezvolte o interfață interoperabilă care să permită piețelor online să își conecteze interfețele la Safety Gate într-un mod ușor, rapid și fiabil.

Amendamentul  37

 

Propunere de regulament

Considerentul 52

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(52) În temeiul articolului 34 din Regulamentul (UE) 2019/1020, autoritățile statelor membre trebuie să notifice, prin intermediul sistemului de informare și comunicare menționat la același articol, măsurile adoptate împotriva produselor care intră sub incidența regulamentului respectiv și care prezintă un risc mai puțin grav, în timp ce măsurile corective adoptate cu privire la produsele reglementate de prezentul regulament care prezintă un risc mai puțin grav ar trebui notificate în „Safety Gate”. Statele membre și Comisia ar trebui să pună la dispoziția publicului informații referitoare la riscurile pe care le prezintă produsele pentru sănătatea și siguranța consumatorilor. Este oportun pentru consumatori și întreprinderi ca toate informațiile privind măsurile corective adoptate împotriva produselor care prezintă un risc să fie incluse în „Safety Gate”, astfel încât informațiile relevante privind produsele periculoase să poată să fie puse la dispoziția publicului prin intermediul portalului „Safety Gate”. Prin urmare, statele membre sunt încurajate să notifice în „Safety Gate” toate măsurile corective privind produsele care prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța consumatorilor.

(52) În temeiul articolului 34 din Regulamentul (UE) 2019/1020, autoritățile statelor membre trebuie să notifice, prin intermediul sistemului de informare și comunicare menționat la același articol, măsurile adoptate împotriva produselor care intră sub incidența regulamentului respectiv și care prezintă un risc mai puțin grav, în timp ce măsurile corective adoptate cu privire la produsele reglementate de prezentul regulament care prezintă un risc mai puțin grav ar trebui notificate în „Safety Gate”. Statele membre și Comisia ar trebui să pună la dispoziția publicului informații referitoare la riscurile pe care le prezintă produsele pentru sănătatea și siguranța consumatorilor. Este oportun pentru consumatori și întreprinderi ca toate informațiile privind măsurile corective adoptate împotriva produselor care prezintă un risc să fie incluse în „Safety Gate”, astfel încât informațiile relevante privind produsele periculoase să poată să fie puse la dispoziția publicului prin intermediul portalului „Safety Gate”. Este important ca toate aceste informații să fie disponibile în limba sau limbile oficiale ale statului membru de reședință a consumatorului și să fie exprimate într-un limbaj clar și ușor de înțeles. Prin urmare, statele membre sunt încurajate să notifice în „Safety Gate” toate măsurile corective privind produsele care prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța consumatorilor. Baza de date și portalul web al Safety Gate ar trebui să fie accesibile persoanelor cu dizabilități.

Amendamentul  38

 

Propunere de regulament

Considerentul 54

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(54) Comisia ar trebui să întrețină și să dezvolte în continuare portalul web „Safety Business Gateway”, care permite operatorilor economici să își respecte obligațiile de a informa autoritățile de supraveghere a pieței și consumatorii cu privire la produsele periculoase pe care le-au introdus sau le-au pus la dispoziție pe piață. Acest instrument ar trebui, de asemenea, să le permită operatorilor economici să informeze autoritățile de supraveghere a pieței cu privire la accidentele cauzate de produsele pe care le-au introdus sau le-au pus la dispoziție pe piață. Acesta ar trebui să permită un schimb de informații rapid și eficient între operatorii economici și autoritățile naționale și să faciliteze informațiile transmise consumatorilor de către operatorii economici.

(54) Comisia ar trebui să întrețină și să dezvolte în continuare portalul web „Safety Business Gateway”, care permite operatorilor economici să își respecte obligațiile de a informa autoritățile de supraveghere a pieței și consumatorii cu privire la produsele periculoase pe care le-au pus la dispoziție pe piață. Acest instrument ar trebui, de asemenea, să le permită operatorilor economici să informeze autoritățile de supraveghere a pieței cu privire la accidentele cauzate de produsele pe care le-au pus la dispoziție pe piață. Operatorii economici ar trebui să urmărească investigarea reclamațiilor și a informațiilor privind accidentele din partea consumatorilor cât mai curând posibil, pentru a asigura un schimb de informații rapid și eficient cu autoritățile naționale și să faciliteze informațiile transmise consumatorilor.

Amendamentul  39

 

Propunere de regulament

Considerentul 55

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(55) Ar putea exista cazuri în care este necesar să se abordeze un risc grav la nivelul Uniunii și în care riscul respectiv nu poate fi combătut în mod satisfăcător prin măsuri luate de statul membru în cauză sau prin orice altă procedură în temeiul legislației Uniunii. Acesta ar putea fi, în special, cazul noilor riscuri emergente sau al celor care afectează consumatorii vulnerabili. Din acest motiv, Comisia poate adopta măsuri fie din proprie inițiativă, fie la cererea statelor membre. Aceste măsuri ar trebui adaptate la gravitatea și urgența situației. În plus, este necesar să se prevadă un mecanism adecvat prin care Comisia să poată adopta măsuri provizorii imediat aplicabile.

(55) Ar putea exista cazuri în care este necesar să se abordeze un risc grav la nivelul Uniunii și în care riscul respectiv nu poate fi combătut în mod satisfăcător prin măsuri luate de statul membru în cauză sau prin orice altă procedură în temeiul legislației Uniunii. Acesta ar putea fi, în special, cazul noilor riscuri emergente sau al celor care afectează consumatorii vulnerabili. Din acest motiv, Comisia poate adopta măsuri fie din proprie inițiativă, fie la cererea statelor membre sau a părților interesate relevante. Aceste măsuri ar trebui adaptate la gravitatea și urgența situației. În plus, este necesar să se prevadă un mecanism adecvat prin care Comisia să poată adopta măsuri provizorii imediat aplicabile.

Amendamentul  40

 

Propunere de regulament

Considerentul 56

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(56) Determinarea riscului privind un produs și nivelul acestuia se bazează pe o evaluare a riscurilor efectuată de actorii relevanți. Atunci când efectuează evaluarea riscurilor, statele membre ar putea obține rezultate diferite în ceea ce privește prezența unui risc sau nivelul acestuia. Acest lucru ar putea pune în pericol, atât pentru consumatori, cât și pentru operatorii economici, funcționarea corectă a pieței unice și condițiile de concurență echitabile. Prin urmare, statele membre ar trebui să dispună, în mod voluntar, de un mecanism de arbitraj, ceea ce ar permite Comisiei să emită o opinie cu privire la chestiunea în litigiu.

(56) Determinarea riscului privind un produs și nivelul acestuia se bazează pe o evaluare a riscurilor efectuată de actorii relevanți. Atunci când efectuează evaluarea riscurilor, statele membre ar putea obține rezultate diferite în ceea ce privește prezența unui risc sau nivelul acestuia. Acest lucru ar putea pune în pericol, atât pentru consumatori, cât și pentru operatorii economici, funcționarea corectă a pieței unice și condițiile de concurență echitabile. Prin urmare, ar trebui instituit un mecanism de arbitraj care să permită Comisiei să emită un aviz cu privire la chestiunea în litigiu.

Amendamentul  41

 

Propunere de regulament

Considerentul 56 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(56a) Comisia ar trebui să întocmească un raport periodic cu privire la aplicarea mecanismului de arbitraj pentru evaluarea riscurilor, care ar trebui să fie prezentat Rețelei pentru siguranța consumatorilor. Raportul respectiv ar trebui să identifice principalele criterii aplicate de statele membre pentru evaluarea riscurilor și impactul acestora asupra pieței interne și asupra unui nivel egal de protecție a consumatorilor, cu scopul de a permite statelor membre și Comisiei să armonizeze abordările și criteriile de evaluare a riscurilor.

Amendamentul  42

 

Propunere de regulament

Considerentul 57

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(57) Rețeaua pentru siguranța consumatorilor consolidează cooperarea dintre statele membre în ceea ce privește asigurarea respectării normelor în materie de siguranță a produselor. În special, aceasta facilitează activitățile de schimb de informații, organizarea de activități comune de supraveghere a pieței și schimbul de expertiză și de bune practici. Rețeaua pentru siguranța consumatorilor ar trebui să fie reprezentată în mod corespunzător și să participe la activitățile de coordonare și cooperare ale Rețelei Uniunii pentru conformitatea produselor prevăzute în Regulamentul (UE) 2019/1020, ori de câte ori este necesară o coordonare a activităților care intră în domeniul de aplicare al ambelor regulamente, pentru a asigura eficacitatea acestora.

(57) Rețeaua pentru siguranța consumatorilor consolidează cooperarea dintre statele membre în ceea ce privește asigurarea respectării normelor în materie de siguranță a produselor. În special, aceasta facilitează activitățile de schimb de informații, organizarea de activități comune de supraveghere a pieței și schimbul de expertiză și de bune practici. El ar trebui să contribuie, de asemenea, la armonizarea metodologiilor de colectare a datelor privind siguranța produselor și la creșterea interoperabilității dintre sistemele de informații regionale, sectoriale, naționale și europene pentru siguranța produselor. Rețeaua pentru siguranța consumatorilor ar trebui să fie reprezentată în mod corespunzător și să participe la activitățile de coordonare și cooperare ale Rețelei Uniunii pentru conformitatea produselor prevăzute în Regulamentul (UE) 2019/1020, ori de câte ori este necesară o coordonare a activităților care intră în domeniul de aplicare al ambelor regulamente, pentru a asigura eficacitatea acestora.

Amendamentul  43

 

Propunere de regulament

Considerentul 58

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(58) Autoritățile de supraveghere a pieței ar putea desfășura activități comune cu alte autorități sau organizații care reprezintă operatorii economici sau utilizatorii finali, în vederea promovării siguranței produselor și a identificării produselor periculoase, inclusiv a celor care sunt oferite spre vânzare online. În acest sens, autoritățile de supraveghere a pieței și Comisia, după caz, ar trebui să se asigure că alegerea produselor și a producătorilor, precum și activitățile desfășurate nu creează situații care ar putea denatura concurența sau ar putea afecta obiectivitatea, independența și imparțialitatea părților.

(58) Autoritățile de supraveghere a pieței ar trebui să desfășoare activități comune cu alte autorități sau organizații care reprezintă operatorii economici sau utilizatorii finali, în vederea promovării siguranței produselor și a identificării produselor periculoase, inclusiv a celor care sunt oferite spre vânzare online. În acest sens, autoritățile de supraveghere a pieței și Comisia, după caz, ar trebui să se asigure că alegerea produselor și a producătorilor, precum și activitățile desfășurate nu creează situații care ar putea denatura concurența sau ar putea afecta obiectivitatea, independența și imparțialitatea părților.

Amendamentul  44

 

Propunere de regulament

Considerentul 59

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(59) Acțiunile de control simultane și coordonate (acțiuni de verificare) sunt acțiuni specifice de asigurare a respectării legislației, care pot spori și mai mult siguranța produselor. În special, ar trebui efectuate acțiuni de verificare atunci când tendințele pieței, reclamațiile consumatorilor sau alte indicații sugerează că anumite categorii de produse sunt adesea considerate ca prezentând un risc grav.

(59) Acțiunile de control simultane și coordonate (acțiuni de verificare) sunt acțiuni specifice de asigurare a respectării legislației, care pot spori și mai mult siguranța produselor și, prin urmare, ar trebui să se desfășoare în mod regulat pentru a detecta încălcările online și offline ale prezentului regulament. În special, ar trebui efectuate acțiuni de verificare atunci când tendințele pieței, reclamațiile consumatorilor sau alte indicații sugerează că anumite categorii de produse sunt adesea considerate ca prezentând un risc grav.

Amendamentul  45

 

Propunere de regulament

Considerentul 60

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(60) Interfața publică a „Safety Gate”, portalul „Safety Gate”, permite publicului larg, inclusiv consumatorilor, operatorilor economici și piețelor online, să fie informat cu privire la măsurile corective luate împotriva produselor periculoase prezente pe piața Uniunii. O secțiune separată a portalului „Safety Gate” le permite consumatorilor să informeze Comisia cu privire la produsele de pe piață care prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța consumatorilor. După caz, Comisia ar trebui să asigure o monitorizare adecvată, în special prin transmiterea acestor informații autorităților naționale în cauză.

(60) Interfața publică a „Safety Gate”, portalul „Safety Gate”, permite publicului larg, inclusiv consumatorilor, operatorilor economici și piețelor online, să fie informat cu privire la măsurile corective luate împotriva produselor periculoase prezente pe piața Uniunii. O secțiune separată a portalului „Safety Gate” le permite consumatorilor să informeze Comisia cu privire la produsele de pe piață care prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța consumatorilor. După caz, Comisia ar trebui să asigure o monitorizare adecvată, în special prin transmiterea acestor informații autorităților naționale în cauză. Baza de date și site-ul internet al „Safety Gate” ar trebui să fie ușor accesibile persoanelor cu dizabilități.

Amendamentul  46

 

Propunere de regulament

Considerentul 61

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(61) Atunci când se pun la dispoziția publicului informații privind siguranța produselor, secretul profesional, astfel cum este menționat la articolul 339 din tratat, ar trebui protejat într-un mod care să fie compatibil cu necesitatea asigurării eficienței activităților de supraveghere a pieței și a măsurilor de protecție.

(61) Ar trebui asigurat, în general, accesul public la informațiile despre siguranța produselor de care dispun autoritățile. Totuși, atunci când se pun la dispoziția publicului informații privind siguranța produselor, secretul profesional, astfel cum este menționat la articolul 339 din tratat, ar trebui protejat într-un mod care să fie compatibil cu necesitatea asigurării eficienței activităților de supraveghere a pieței și a măsurilor de protecție.

Amendamentul  47

 

Propunere de regulament

Considerentul 62

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(62) Atunci când un produs deja vândut consumatorilor se dovedește a fi periculos, ar putea fi necesar ca acesta să fie rechemat, pentru a proteja consumatorii din Uniune. Este posibil ca consumatorii să nu aibă cunoștință de faptul că dețin un produs rechemat. Prin urmare, pentru a spori eficacitatea rechemării, este important ca informațiile în acest sens să parvină unui număr cât mai mare de consumatori vizați. Contactul direct este cea mai eficientă metodă de creștere a gradului de sensibilizare a consumatorilor cu privire la rechemări și de încurajare a acțiunilor. Acesta este, de asemenea, canalul de comunicare preferat pentru toate grupurile de consumatori. Pentru a garanta siguranța consumatorilor, este important ca aceștia să fie informați într-un mod rapid și fiabil. Prin urmare, operatorii economici ar trebui să utilizeze datele clienților de care dispun pentru a informa consumatorii cu privire la rechemările și avertismentele de securitate legate de produsele pe care le-au achiziționat. Prin urmare, este necesar ca operatorilor economici să li se impună obligația legală de a utiliza orice date ale clienților aflate deja la dispoziția lor pentru a informa consumatorii cu privire la rechemări și la avertismentele de securitate. În acest sens, operatorii economici se vor asigura că includ posibilitatea de a contacta direct clienții în cazul unei rechemări sau al unui avertisment de securitate care îi afectează în programele existente de fidelizare a clienților și în sistemele de înregistrare a produselor, prin care li se solicită clienților, după ce au achiziționat un produs, să comunice producătorului, în mod voluntar, anumite informații, cum ar fi numele, datele de contact, modelul produsului sau numărul de serie.

(62) Atunci când un produs deja vândut consumatorilor se dovedește a fi periculos, ar putea fi necesar ca acesta să fie rechemat, pentru a proteja consumatorii din Uniune. Este posibil ca consumatorii să nu aibă cunoștință de faptul că dețin un produs rechemat. Prin urmare, pentru a spori eficacitatea rechemării, este important ca informațiile în acest sens să parvină unui număr cât mai mare de consumatori vizați. Contactul direct este cea mai eficientă metodă de creștere a gradului de sensibilizare a consumatorilor cu privire la rechemări și de încurajare a acțiunilor. Acesta este, de asemenea, canalul de comunicare preferat pentru toate grupurile de consumatori. Pentru a garanta siguranța consumatorilor, este important ca aceștia să fie informați într-un mod rapid și fiabil. Prin urmare, operatorii economici și, dacă este cazul, piețele online ar trebui să utilizeze datele clienților de care dispun pentru a informa consumatorii cu privire la rechemările și avertismentele de securitate legate de produsele pe care le-au achiziționat. Prin urmare, este necesar ca operatorilor economici și piețelor online să li se impună obligația legală de a utiliza orice date ale clienților aflate deja la dispoziția lor pentru a informa consumatorii cu privire la rechemări și la avertismentele de securitate. În acest sens, operatorii economici și piețele online se vor asigura că includ posibilitatea de a contacta direct clienții în cazul unei rechemări sau al unui avertisment de securitate care îi afectează în programele existente de fidelizare a clienților și în sistemele de înregistrare a produselor, prin care li se solicită clienților, după ce au achiziționat un produs, să comunice producătorului, în mod voluntar, anumite informații, cum ar fi numele, datele de contact, modelul produsului sau numărul de serie.

Amendamentul  48

 

Propunere de regulament

Considerentul 64 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(64a) Comisia ar trebui să publice orientări pentru autoritățile de supraveghere a pieței pentru a asigura o aplicare mai uniformă a normelor atunci când este vorba de rechemări. Statele membre ar trebui, de asemenea, să se asigure că autoritățile dispun de competențe de specialitate și resurse suficiente pentru a asigura o aplicare eficace a legii.

Amendamentul  49

 

Propunere de regulament

Considerentul 65

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(65) În scopul de a înlesni aplicarea eficace și consecventă a cerinței generale de siguranță prevăzute în prezentul regulament, este important să se utilizeze standardele europene care vizează anumite produse și riscuri, astfel încât un produs care respectă un astfel de standard european, ale cărui referințe sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, să fie considerat conform cu cerința menționată.

(65) În scopul de a înlesni aplicarea eficace și consecventă a cerinței generale de siguranță prevăzute în prezentul regulament, este important să se utilizeze standardele europene care vizează anumite produse și riscuri. Standardele europene, ale căror referințe au fost publicate în conformitate cu Directiva 2001/95/CE, ar trebui să fie considerate standarde europene privind siguranța produselor și ar trebui să ofere o prezumție de conformitate cu cerința generală de siguranță prevăzută în prezentul regulament. Cererile de standardizare emise de Comisie în conformitate cu Directiva 2001/95/CE ar trebui considerate drept cereri de standardizare emise în conformitate cu prezentul regulament.

Amendamentul  50

 

Propunere de regulament

Considerentul 66 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(66a) Produsele ar putea prezenta riscuri diferite pentru diferitele genuri, iar activitățile de standardizare ar trebui să țină seama de acest lucru pentru a evita discrepanțele în ceea ce privește siguranța și, prin urmare, o disparitate de gen în materie de siguranță. Declarația privind standardele sensibile la dimensiunea de gen (Gender Responsive Standards Declaration) indică mai multe măsuri pe care organismele naționale de standardizare și organizațiile care elaborează standarde ar trebui să le includă în planul lor de acțiune privind genul pentru elaborarea de standarde sensibile la gen, pentru a atinge standarde echilibrate, reprezentative și favorabile incluziunii.

Amendamentul  51

 

Propunere de regulament

Considerentul 69

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(69) Standardele europene ale căror referințe au fost publicate în conformitate cu Directiva 2001/95/CE ar trebui să ofere în continuare prezumția de conformitate cu cerința generală de siguranță prevăzută în prezentul regulament. Cererile de standardizare emise de Comisie în conformitate cu Directiva 2001/95/CE ar trebui considerate drept cereri de standardizare emise în conformitate cu prezentul regulament.

eliminat

Amendamentul  52

 

Propunere de regulament

Considerentul 70

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(70) Uniunea ar trebui să fie în măsură să coopereze și să facă schimb de informații referitoare la siguranța produselor cu autoritățile de reglementare din țări terțe sau cu organizații internaționale în cadrul acordurilor încheiate între Comisie și țări terțe sau organizații internaționale. O astfel de cooperare și un astfel de schimb de informații ar trebui să respecte normele Uniunii în materie de confidențialitate și de protecție a datelor cu caracter personal.

(70) Uniunea ar trebui să fie în măsură să coopereze și să facă schimb de informații referitoare la siguranța produselor cu autoritățile de reglementare din țări terțe sau cu organizații internaționale în cadrul acordurilor încheiate între Comisie și țări terțe sau organizații internaționale, și pentru a preveni circulația unor produse periculoase pe piața Uniunii. O astfel de cooperare și un astfel de schimb de informații ar trebui să respecte normele Uniunii în materie de confidențialitate și de protecție a datelor cu caracter personal.

Amendamentul  53

 

Propunere de regulament

Considerentul 71

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(71) Pentru a avea un efect disuasiv semnificativ asupra operatorilor economici și a piețelor online, astfel încât să se prevină introducerea pe piață de produse periculoase, sancțiunile ar trebui să țină seama de tipul de încălcare, de avantajul posibil pentru operatorul economic sau piața online și de tipul și gravitatea prejudiciului suferit de consumator. În plus, un nivel omogen al sancțiunilor este important pentru a asigura condiții de concurență echitabile, evitând ca operatorii economici sau piețele online să își concentreze activitățile pe teritorii în care nivelul sancțiunilor este mai scăzut.

(71) Pentru a avea un efect disuasiv semnificativ asupra operatorilor economici și, dacă este cazul, a piețelor online, astfel încât să se prevină introducerea pe piață de produse periculoase, sancțiunile ar trebui să țină seama de tipul de încălcare, de avantajul posibil pentru operatorul economic sau piața online și de tipul și gravitatea prejudiciului suferit de consumator. În plus, un nivel omogen al sancțiunilor este important pentru a asigura condiții de concurență echitabile, evitând ca operatorii economici sau piețele online să își concentreze activitățile pe teritorii în care nivelul sancțiunilor este mai scăzut.

Amendamentul  54

 

Propunere de regulament

Considerentul 72

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(72) Atunci când se impun sancțiuni, ar trebui să se acorde atenția cuvenită naturii, gravității și duratei încălcării în cauză. Aplicarea de sancțiuni ar trebui să fie proporțională și conformă cu dreptul Uniunii și cu dreptul intern, inclusiv cu garanțiile procedurale aplicabile și cu principiile Cartei drepturilor fundamentale.

(72) Atunci când se impun sancțiuni, ar trebui să se acorde atenția cuvenită naturii, gravității și duratei încălcării în cauză. Aplicarea de sancțiuni ar trebui să fie eficace, proporțională, disuasivă și conformă cu dreptul Uniunii și cu dreptul intern, inclusiv cu garanțiile procedurale aplicabile și cu principiile Cartei drepturilor fundamentale.

Amendamentul  55

 

Propunere de regulament

Considerentul 74

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(74) Pentru a asigura o mai mare coerență, ar trebui inclusă o listă a tipurilor de încălcări care ar trebui să facă cel puțin obiectul unor sancțiuni.

eliminat

Amendamentul  56

 

Propunere de regulament

Considerentul 75

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(75) Efectul disuasiv al sancțiunilor ar trebui consolidat prin posibilitatea de a publica informațiile referitoare la sancțiunile impuse de statele membre. În cazul în care aceste sancțiuni sunt aplicate persoanelor fizice sau includ date cu caracter personal, acestea pot fi publicate într-un mod care respectă cerințele privind protecția datelor, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului34 și în Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului35. Raportul anual privind sancțiunile impuse de statele membre ar trebui să contribuie la asigurarea unor condiții de concurență echitabile și la prevenirea încălcărilor repetate. Din motive de securitate juridică și în conformitate cu principiul proporționalității, ar trebui să se specifice situațiile în care nu ar trebui să aibă loc o publicare. În ceea ce privește persoanele fizice, datele cu caracter personal ar trebui publicate numai în circumstanțe excepționale justificate de gravitatea încălcării, de exemplu atunci când a fost impusă o sancțiune unui operator economic al cărui nume corespunde unei persoane fizice, iar operatorul economic respectiv a încălcat în mod repetat cerința generală de siguranță a produselor.

(75) Efectul disuasiv al sancțiunilor ar trebui consolidat prin posibilitatea de a publica informațiile referitoare la sancțiunile impuse de statele membre. Raportul anual privind sancțiunile impuse de statele membre ar trebui să contribuie la asigurarea unor condiții de concurență echitabile și la prevenirea încălcărilor repetate.

__________________

 

34 Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).

 

35 Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

 

Amendamentul  57

 

Propunere de regulament

Considerentul 78

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(78) Pentru a menține un nivel ridicat de sănătate și siguranță a consumatorilor, ar trebui să se delege Comisiei competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din tratat în ceea ce privește identificarea și trasabilitatea produselor care prezintă un potențial risc grav pentru sănătate și siguranță. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare37. În special, pentru a asigura participarea egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestora au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.

(78) Pentru a menține un nivel ridicat de sănătate și siguranță a consumatorilor, ar trebui să se delege Comisiei competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din tratat  în ceea ce privește identificarea produselor, categoriilor sau grupurilor de produse pentru care ar trebui efectuate controale de către persoana responsabilă stabilită în Uniune, și identificarea și trasabilitatea produselor care prezintă un potențial risc grav pentru sănătate și siguranță. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare37. În special, pentru a asigura participarea egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestora au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.

__________________

__________________

37 JO L 123, 12.5.2016, p. 1.

37 JO L 123, 12.5.2016, p. 1.

Amendamentul  58

 

Propunere de regulament

Considerentul 80

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(80) Orice prelucrare a datelor cu caracter personal în sensul prezentului regulament ar trebui să fie conformă cu Regulamentele (UE) 2016/679 și (UE) 2018/1725. Atunci când consumatorii raportează un produs în „Safety Gate”, vor fi stocate numai acele date cu caracter personal care sunt necesare pentru raportarea produsului periculos și timp de cel mult cinci ani de la înregistrarea acestor date. Producătorii și importatorii ar trebui să păstreze registrul reclamațiilor consumatorilor numai atât timp cât acest lucru este necesar în scopul prezentului regulament. În cazul în care producătorii și importatorii sunt persoane fizice, aceștia ar trebui să își dezvăluie numele pentru a se asigura că consumatorul este în măsură să identifice produsul în scopul trasabilității.

(80) În cazul în care, în sensul prezentului regulament, este necesar să se prelucreze date cu caracter personal, această prelucrare ar trebui să se realizeze în conformitate cu dreptul Uniunii privind protecția datelor cu caracter personal. Orice prelucrare a datelor cu caracter personal în temeiul prezentului regulament intră sub incidența Regulamentului (UE) 2016/679, a Regulamentului (UE) 2018/1725 și a Directivei 2002/58/CE, după caz. Atunci când consumatorii raportează un produs în „Safety Gate”, vor fi stocate numai acele date cu caracter personal care sunt necesare pentru raportarea produsului periculos și timp de cel mult cinci ani de la înregistrarea acestor date. Producătorii și importatorii ar trebui să păstreze registrul reclamațiilor consumatorilor numai atât timp cât acest lucru este necesar în scopul prezentului regulament. În cazul în care producătorii și importatorii sunt persoane fizice, aceștia ar trebui să își dezvăluie numele pentru a se asigura că consumatorul este în măsură să identifice produsul în scopul trasabilității.

Amendamentul  59

 

Propunere de regulament

Articolul 1 – titlu

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Obiectul

Obiectul și obiectivul

Amendamentul  60

 

Propunere de regulament

Articolul 1 – paragraful 1

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Prezentul regulament stabilește norme esențiale privind siguranța produselor de consum introduse sau puse la dispoziție pe piață.

Obiectivul prezentului regulament este de a îmbunătăți funcționarea pieței interne și de a menține un nivel ridicat de sănătate, siguranță și protecție a consumatorilor prin stabilirea unor norme esențiale pentru a garanta siguranța produselor de consum puse la dispoziție pe piața Uniunii.

Amendamentul  61

 

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1 – paragraful 1

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Prezentul regulament se aplică produselor definite la articolul 3 primul paragraf, introduse sau puse la dispoziție pe piață, în măsura în care în normele dreptului Uniunii care reglementează siguranța produselor în cauză nu există dispoziții specifice care au același obiectiv.

Prezentul regulament se aplică produselor definite la articolul 3 primul paragraf, puse la dispoziție pe piață, în măsura în care în normele dreptului Uniunii care reglementează siguranța produselor în cauză nu există dispoziții specifice care au același obiectiv.

Amendamentul  62

 

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 2 – litera g

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(g) echipamentelor cu care se deplasează sau călătoresc consumatorii și care sunt exploatate de un furnizor de servicii în contextul unui serviciu furnizat consumatorilor;

(g) echipamentelor cu care se deplasează sau călătoresc consumatorii atunci când aceste echipamente sunt exploatate direct de un furnizor de servicii în contextul unui serviciu de transport furnizat consumatorilor și care nu este exploatat de consumatorii înșiși;

Amendamentul  63

 

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 3

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3. Prezentul regulament se aplică produselor introduse sau puse la dispoziție pe piață, indiferent dacă sunt noi, utilizate, reparate sau recondiționate. Prezentul regulament nu se aplică produselor care necesită să fie reparate sau recondiționate înainte de a fi utilizate, în cazul în care aceste produse sunt puse la dispoziție pe piață ca atare.

3. Prezentul regulament se aplică produselor puse la dispoziție pe piață, indiferent dacă sunt noi, utilizate, reparate sau recondiționate. Prezentul regulament nu se aplică produselor care necesită să fie reparate sau recondiționate înainte de a fi utilizate, în cazul în care aceste produse sunt puse la dispoziție pe piață ca atare.

Amendamentul  64

 

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 5

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

5. Prezentul regulament se aplică ținând seama în mod corespunzător de principiul precauției.

eliminat

Amendamentul  65

 

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 1

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1. „produs” înseamnă orice articol interconectat sau nu cu alte articole, furnizat sau pus la dispoziție, contra cost sau gratuit, în cursul unei activități comerciale, inclusiv în contextul furnizării unui serviciu – care este destinat consumatorilor sau care poate, în condiții care pot fi prevăzute în mod rezonabil, să fie utilizat de consumatori chiar dacă nu le este destinat;

1. „produs” înseamnă orice articol interconectat sau nu cu alte articole, furnizat sau pus la dispoziție, contra cost sau gratuit, în cursul unei activități comerciale, inclusiv în contextul furnizării unui serviciu – care este destinat consumatorilor sau care este susceptibil, în condiții care pot fi prevăzute în mod rezonabil, să fie utilizat de consumatori chiar dacă nu le este destinat;

Amendamentul  66

 

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2. „produs sigur” înseamnă orice produs care, în condiții de utilizare ori utilizare greșită normale sau care pot fi prevăzute în mod rezonabil, inclusiv pe durata efectivă de utilizare, nu prezintă niciun risc sau prezintă doar riscurile minime compatibile cu utilizarea produsului, considerate ca fiind acceptabile și respectând un nivel ridicat de protecție a siguranței și a sănătății consumatorilor;

2. „produs sigur” înseamnă orice produs care, în condiții de utilizare normale sau care pot fi prevăzute în mod rezonabil, inclusiv pe durata efectivă de utilizare, nu prezintă niciun risc sau prezintă doar riscurile minime compatibile cu utilizarea produsului, considerate ca fiind acceptabile și respectând un nivel ridicat de protecție a siguranței și a sănătății consumatorilor;

Amendamentul  67

 

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 9

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

9. „reprezentant autorizat” înseamnă o persoană fizică sau juridică stabilită în Uniune care a primit un mandat scris din partea unui producător pentru a acționa în numele acestuia în legătură cu sarcini specifice;

9. „reprezentant autorizat” înseamnă o persoană fizică sau juridică stabilită în Uniune care a primit un mandat scris din partea unui producător pentru a acționa în numele respectivului producător în legătură cu sarcini specifice;

Amendamentul  68

 

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 14

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

14. „piață online” înseamnă un furnizor de servicii intermediare care utilizează software, inclusiv un site web, o parte a unui site web sau o aplicație, operat de un comerciant sau în numele acestuia, care permite consumatorilor să încheie contracte la distanță cu alți comercianți sau consumatori pentru vânzarea de produse care intră sub incidența prezentului regulament;

14. „piață online” înseamnă un furnizor de servicii intermediare care utilizează o interfață online, care le oferă consumatorilor acces la produsele comercianților și le permite consumatorilor să încheie contracte la distanță cu acei comercianți pentru vânzarea de produse care intră sub incidența prezentului regulament;

Amendamentul  69

 

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 15

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

15. „interfață online” înseamnă orice software, inclusiv un site web, o parte a unui site sau o aplicație, care este operat de un operator economic sau în numele acestuia și care servește pentru a oferi utilizatorilor finali acces la produsele operatorului economic;

15. „interfață online” înseamnă orice software, inclusiv un site web o parte a unui site sau o aplicație, inclusiv aplicații mobile;

Amendamentul  70

 

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 15 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

15a. „contract la distanță” înseamnă un contract la distanță astfel cum este definit la articolul 2 alineatul (7) din Directiva 2011/83/UE;

Amendamentul  71

 

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 23

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

23. „rechemare” înseamnă orice măsură care are drept scop returnarea unui produs care a fost pus deja la dispoziția consumatorului;

23. „rechemare” înseamnă orice măsură care are drept scop returnarea unui produs care a fost pus deja la dispoziția utilizatorului final;

Amendamentul  72

 

Propunere de regulament

Articolul 3 – paragraful 1 – punctul 25 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

25a. „antichități” înseamnă produse, cum ar fi obiecte colecționabile și operele de artă în legătură cu care consumatorii nu se pot aștepta în mod rezonabil să îndeplinească standarde de siguranță de ultimă generație.

Amendamentul  73

 

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 1

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1. Produsele oferite spre vânzare online sau prin alte mijloace de vânzare la distanță sunt considerate ca fiind puse la dispoziție pe piață în cazul în care oferta este destinată consumatorilor din Uniune. O ofertă de vânzare este considerată a fi destinată consumatorilor din Uniune dacă operatorul economic relevant își direcționează activitățile, prin orice mijloace, către unul sau mai multe state membre.

(Nu privește versiunea în limba română.)  

Amendamentul  74

 

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2. Pentru a stabili dacă o ofertă este destinată consumatorilor din Uniune, se iau în considerare următoarele criterii neexhaustive:

eliminat

(a) utilizarea unei limbi oficiale sau a unei monede oficiale a unui stat membru;

 

(b) un nume de domeniu înregistrat într-unul dintre statele membre;

 

(c) zonele geografice în care pot fi expediate produsele.

 

Amendamentul  75

 

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 1

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1. Operatorii economici introduc sau pun la dispoziție pe piața Uniunii numai produse sigure.

1. Operatorii economici pun la dispoziție pe piața Uniunii numai produse sigure.

Amendamentul  76

 

Propunere de regulament

Articolul 5 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 5a

 

Aspecte avute în vedere la evaluarea siguranței produselor

 

1. Atunci când se evaluează dacă un produs este sigur, se iau în considerare în special următoarele aspecte:

 

(a) caracteristicile produsului, inclusiv proiectarea, caracteristicile tehnice, compoziția, ambalajul, instrucțiunile de asamblare și, acolo unde este cazul, cele de instalare, utilizare și întreținere;

 

(b) efectul asupra altor produse, în cazurile în care se poate prevedea în mod rezonabil că produsul care urmează să fie evaluat va fi utilizat împreună cu alte produse, inclusiv interconectarea produselor între ele;

 

(c) efectul pe care alte produse l-ar putea avea asupra produsului care urmează să fie evaluat, în cazul în care este previzibil în mod rezonabil că alte produse vor fi utilizate împreună cu produsul respectiv, inclusiv efectul elementelor neîncorporate, menite să determine, să modifice sau să completeze modul în care funcționează un alt produs care intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament, de care trebuie să se țină seama la evaluarea siguranței celuilalt produs;

 

(d) prezentarea produsului, etichetarea, inclusiv etichetarea privind adecvarea vârstei pentru copii, orice avertismente și instrucțiuni referitoare la utilizarea și eliminarea sa în condiții de siguranță, precum și orice altă mențiune sau informație referitoare la produs;

 

(e) categoriile de consumatori expuși riscului atunci când utilizează produsul, în special prin evaluarea riscului pentru consumatorii vulnerabili, cum ar fi copiii, persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități, precum și a impactului diferit asupra sănătății și siguranței diferitelor genuri;

 

(f) aspectul exterior al produsului și în special cazul în care un produs, deși nu este un produs alimentar, se aseamănă cu un produs alimentar și ar putea fi confundat cu acesta din cauza formei, a mirosului, a culorii, a aspectului exterior, a ambalajului, a etichetării, a volumului, a dimensiunii sau a altor caracteristici ale sale și, prin urmare, poate fi pus în gură, supt sau ingerat de către consumator, în special de către copii;

 

(g) faptul că, deși nu este conceput sau nu este destinat utilizării de către copii, există probabilitatea că produsul va fi utilizat de copii sau produsul se aseamănă cu un obiect sau un produs recunoscut în general ca fiind atrăgător pentru copii sau destinat folosirii de către aceștia, ca urmare a proiectării, ambalajului și caracteristicilor sale;

 

(h) atunci când natura produsului o impune, caracteristicile de securitate cibernetică adecvate, necesare pentru a proteja produsul împotriva influențelor externe, inclusiv a părților terțe răuvoitoare, atunci când o astfel de influență poate avea un impact asupra siguranței produsului, inclusiv posibila pierdere a interconectării;

 

(i) funcționalitățile evolutive, de învățare și predictive ale unui produs atunci când aceste funcționalități au un impact asupra siguranței produsului;

 

2. Posibilitatea de a obține niveluri de siguranță superioare sau disponibilitatea altor produse cu un grad mai mic de risc nu constituie motive pentru a considera că un produs nu este sigur.

Amendamentul  77

 

Propunere de regulament

Articolul 6 – titlu

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Prezumpția de siguranță

Prezumția de conformitate cu cerința generală de siguranță

Amendamentul  78

 

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 1 – litera a

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) dacă respectă standardele europene relevante sau părți ale acestora în ceea ce privește riscurile și categoriile de risc acoperite, ale căror referințe au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în conformitate cu articolul 10 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012;

(a) dacă respectă standardele europene relevante privind siguranța produselor sau părți ale acestora în ceea ce privește riscurile și categoriile de risc acoperite de acele standarde, ale căror referințe au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în conformitate cu articolul 10 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012; sau

Amendamentul  79

 

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 1 – litera b

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) dacă, în absența standardelor europene menționate la litera (a), în ceea ce privește riscurile acoperite de cerințele de sănătate și siguranță prevăzute în legislația statului membru în care produsul este pus la dispoziție pe piață, produsul este conform cu respectivele cerințe naționale.

(b) dacă, în absența standardelor europene menționate la litera (a) de la prezentul alineat, în ceea ce privește riscurile și categoriile de risc acoperite de cerințele de sănătate și siguranță prevăzute în legislația statului membru în care produsul este pus la dispoziție pe piață, aceste cerințe fiind în conformitate cu tratatele, în special cu articolele 34 și 36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în cazul în care sunt conforme cu respectivele cerințe naționale.

Amendamentul  80

 

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2. Comisia adoptă acte de punere în aplicare care stabilesc cerințele specifice de siguranță necesare pentru a se asigura că produsele care sunt conforme cu standardele europene îndeplinesc cerința generală de siguranță prevăzută la articolul 5. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 42 alineatul (3).

2. Comisia adoptă acte de punere în aplicare care stabilesc cerințele specifice de siguranță necesare pentru a se asigura că produsele care sunt conforme cu standardele europene de siguranță a produselor îndeplinesc cerința generală de siguranță prevăzută la articolul 5. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 42 alineatul (3).

Amendamentul  81

 

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 3

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3. Cu toate acestea, prezumția de siguranță prevăzută la alineatul (1) nu împiedică autoritățile de supraveghere a pieței să ia măsuri în temeiul prezentului regulament în cazul în care există dovezi că, în pofida conformității, produsul este periculos.

3. Cu toate acestea, prezumția de conformare la cerința generală în materie de siguranță prevăzută la alineatul (1) nu împiedică autoritățile de supraveghere a pieței să ia toate măsurile potrivite în temeiul prezentului regulament în cazul în care există dovezi că, în pofida conformității, produsul este periculos.

Amendamentul  82

 

Propunere de regulament

Articolul 7 – titlu

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Aspecte avute în vedere la evaluarea siguranței produselor

Elemente suplimentare avute în vedere la evaluarea siguranței produselor

Amendamentul  83

 

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 1

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1. În cazul în care prezumția de siguranță prevăzută la articolul 5 nu se aplică, se iau în considerare următoarele aspecte, în special atunci când se evaluează dacă un produs este sigur:

eliminat

(a) caracteristicile produsului, inclusiv proiectarea, caracteristicile tehnice, compoziția, ambalajul, instrucțiunile de asamblare și, acolo unde este cazul, cele de instalare și întreținere;

 

(b) efectul asupra altor produse, în cazurile în care se poate prevedea în mod rezonabil că produsul care urmează să fie evaluat va fi utilizat împreună cu alte produse, inclusiv interconectarea produselor între ele;

 

(c) efectul pe care alte produse l-ar putea avea asupra produsului care urmează să fie evaluat, inclusiv efectul elementelor neîncorporate, menite să determine, să modifice sau să completeze modul în care funcționează un alt produs care intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament, de care trebuie să se țină seama la evaluarea siguranței celuilalt produs;

 

(d) prezentarea produsului, etichetarea, orice avertismente și instrucțiuni referitoare la utilizarea și eliminarea sa în condiții de siguranță, precum și orice altă mențiune sau informație referitoare la produs;

 

(e) categoriile de consumatori expuși riscurilor atunci când utilizează produsul, în special consumatorii vulnerabili, cum ar fi copiii, persoanele în vârstă și persoanele cu handicap;

 

(f) aspectul exterior al produsului și în special cazul în care un produs, deși nu este un produs alimentar, se aseamănă cu un produs alimentar și ar putea fi confundat cu acesta pe baza formei, a mirosului, a culorii, a aspectului exterior, a ambalajului, a etichetării, a volumului, a dimensiunii sau a altor caracteristici ale sale;

 

(g) faptul că, deși nu este conceput sau nu este destinat utilizării de către copii, produsul se aseamănă cu un obiect recunoscut în general ca fiind atrăgător pentru copii sau destinat folosirii de către aceștia, ca urmare a proiectării, ambalajului și caracteristicilor sale;

 

(h) caracteristicile de securitate cibernetică adecvate, necesare pentru a proteja produsul împotriva influențelor externe, inclusiv a părților terțe răuvoitoare, atunci când o astfel de influență ar putea avea un impact asupra siguranței produsului;

 

(i) funcționalitățile evolutive, de învățare și predictive ale unui produs.

 

Amendamentul  84

 

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2. Posibilitatea de a obține niveluri de siguranță superioare sau disponibilitatea altor produse cu un grad mai mic de risc nu constituie motive pentru a considera că un produs nu este sigur.

eliminat

Amendamentul  85

 

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 3 – partea introductivă

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3. În sensul alineatului (1), atunci când se evaluează dacă un produs este sigur, se au în vedere, dacă este cazul, următoarele aspecte, în special:

3. În sensul articolului 5a și în cazul în care nu se aplică prezumția de siguranță conform articolului 6, atunci când se evaluează dacă un produs este sigur, se au în vedere în special, dacă este cazul, următoarele aspecte:

Amendamentul  86

 

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2. Producătorii investighează plângerile primite care se referă la produsele pe care le-au pus la dispoziție pe piață și care au fost identificate ca fiind periculoase de către reclamant și păstrează un registru al acestor plângeri, precum și al rechemărilor de produse.

eliminat

Producătorii pun la dispoziția consumatorilor canale de comunicare, cum ar fi numărul de telefon, adresa electronică sau secțiunea dedicată de pe site-ul lor web, care le permit consumatorilor să depună plângeri și să semnaleze orice accident sau problemă de siguranță legat(ă) de un produs cu care s-au confruntat.

 

În registrul de plângeri se stochează doar acele date cu caracter personal de care producătorul are nevoie pentru a investiga plângerea cu privire la un presupus produs periculos. Aceste date se păstrează numai atât timp cât este necesar în scopul investigației și nu mai mult de cinci ani de la data la care au fost înregistrate.

 

Amendamentul  87

 

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 3

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3. Producătorii informează distribuitorii, importatorii și piețele online din lanțul de aprovizionare în cauză cu privire la orice problemă de siguranță pe care au identificat-o.

eliminat

Amendamentul  88

 

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 4 – paragraful 1 – partea introductivă

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Producătorii întocmesc documentația tehnică a produsului. Documentația tehnică trebuie să cuprindă, după caz:

Înainte de introducerea pe piață a unui produs, producătorii întocmesc o documentație tehnică care trebuie să cuprindă cel puțin o descriere generală a produsului și a proprietăților sale esențiale utile pentru evaluarea siguranței sale.

 

Atunci când se consideră necesar, având în vedere riscurile prezentate de un produs, documentația tehnică menționată la primul paragraf conține, în plus:

Amendamentul  89

 

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 4 – litera a

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) o descriere generală a produsului și a proprietăților sale esențiale utile pentru evaluarea siguranței produsului;

eliminat

Amendamentul  90

 

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 4 – litera c

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) lista standardelor europene menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a) sau a celorlalte elemente menționate la articolul 7 alineatul (3), aplicate pentru a îndeplini cerința generală de siguranță prevăzută la articolul 5.

(c) lista standardelor europene menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (a) sau a celorlalte elemente menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (b) sau la articolul 7, aplicate pentru a îndeplini cerința generală de siguranță prevăzută la articolul 5.

Amendamentul  91

 

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 4 – paragraful 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

În cazul în care oricare dintre standardele europene, cerințele de sănătate și siguranță sau elementele menționate la articolul 7 alineatul (3) au fost aplicate doar parțial, se identifică părțile care au fost aplicate.

În cazul în care oricare dintre standardele europene, cerințele de sănătate și siguranță sau elementele menționate la articolul 6 alineatul (1) sau la articolul 7 au fost aplicate doar parțial, se identifică părțile care au fost aplicate.

Amendamentul  92

 

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 5

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

5. Producătorii păstrează documentația tehnică timp de zece ani de la introducerea pe piață a produsului și, la cerere, o pun la dispoziția autorităților de supraveghere a pieței.

5. Producătorii se asigură că documentația tehnică menționată la alineatul (4) este actualizată. Aceștia o păstrează timp de zece ani de la introducerea pe piață a produsului și, la cerere, o pun la dispoziția autorităților de supraveghere a pieței.

Amendamentul  93

 

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 5 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

5a. Producătorii se asigură că există proceduri care să asigure că producția de serie continuă să fie conformă cu cerința generală de siguranță prevăzută la articolul 5.

Amendamentul  94

 

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 7

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

7. Producătorii indică pe produs sau, dacă acest lucru nu este posibil, pe ambalaj sau într-un document care însoțește produsul, numele lor, denumirea lor comercială înregistrată sau marca lor comercială înregistrată și adresa poștală și de e-mail la care pot fi contactați. Adresa trebuie să indice un singur punct de contact al producătorului.

7. Producătorii indică pe produs sau, dacă acest lucru nu este posibil, pe ambalaj sau într-un document care însoțește produsul, numele lor, denumirea lor comercială înregistrată sau marca lor comercială înregistrată, adresa poștală și site-ul sau adresa electronică la care pot fi contactați. Adresa trebuie să indice un singur punct de contact al producătorului.

Amendamentul  95

 

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 9

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

9. Producătorii se asigură că există proceduri care să asigure că producția de serie continuă să fie conformă cu cerința generală de siguranță prevăzută la articolul 5.

eliminat

Amendamentul  96

 

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 10

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

10. Producătorii care consideră sau au motive să creadă, pe baza informațiilor pe care le dețin, că un produs pe care l-au introdus pe piață nu prezintă siguranță, iau de îndată măsurile corective necesare pentru a asigura conformitatea produsului respectiv, inclusiv retragerea sau rechemarea produsului, după caz.

10. Producătorii care consideră sau au motive să creadă, pe baza informațiilor pe care le dețin, că un produs pe care l-au introdus pe piață nu prezintă siguranță, iau de îndată măsurile corective necesare pentru a asigura conformitatea efectivă a produsului respectiv, inclusiv retragerea sau rechemarea produsului, după caz. Atunci când produsul prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța consumatorilor, producătorii îi avertizează imediat cu privire la acest lucru în conformitate cu articolul 33 și, prin intermediul portalului „Safety Business Gateway” menționat la articolul 25, informează în acest sens autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre în care produsul a fost pus la dispoziție, oferind detalii în special cu privire la riscul pentru sănătatea și siguranța consumatorilor și la orice măsură corectivă deja luată și, dacă este posibil, cu privire la cantitatea de produse per stat membru care circulă încă pe piață.

Amendamentul  97

 

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 11

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

11. Producătorii, prin intermediul portalului „Safety Business Gateway” menționat la articolul 25, avertizează imediat consumatorii cu privire la riscurile pe care un produs pe care îl fabrică le prezintă pentru sănătatea și siguranța consumatorilor și informează imediat în acest sens autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre în care produsul a fost pus la dispoziție, oferind detalii, în special cu privire la riscul pentru sănătatea și siguranța consumatorilor și cu privire la orice măsură corectivă deja luată.

eliminat

Amendamentul  98

 

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 11 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

11a. Producătorii informează distribuitorii, importatorii și, dacă este cazul, persoanele responsabile, prestatorii de servicii de e-fulfillment și piețele online din lanțul de aprovizionare în cauză cu privire la orice problemă de siguranță pe care au identificat-o.

Amendamentul  99

 

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 11 b (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

11b. Producătorii pun la dispoziție canale de comunicare, cum ar fi numărul de telefon, adresa electronică sau secțiunea dedicată de pe site-ul lor, ținând seama de nevoile de accesibilitate ale persoanelor cu dizabilități, care le permit consumatorilor să depună plângeri privind produsele pe care producătorii le-au pus la dispoziție pe piață și producătorilor să fie informați cu privire la orice accident sau problemă de siguranță legat(ă) de un produs cu care s-au confruntat consumatorii.

 

Producătorii investighează plângerile și informațiile despre accidente primite care se referă la produsele care au fost identificate ca fiind periculoase de către reclamant și păstrează un registru intern al acestor plângeri, precum și al rechemărilor de produse.

 

În registrul de plângeri se stochează doar acele date cu caracter personal de care producătorul are nevoie pentru a investiga plângerea cu privire la un presupus produs periculos. Aceste date se păstrează numai atât timp cât este necesar în scopul investigației și, în orice caz, nu mai mult de cinci ani de la data la care au fost înregistrate.

Amendamentul  100

 

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 2 – partea introductivă

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Reprezentantul autorizat îndeplinește sarcinile prevăzute în mandatul primit de la producător. Mandatul trebuie să permită reprezentantului autorizat să îndeplinească cel puțin următoarele sarcini:

Reprezentantul autorizat îndeplinește sarcinile prevăzute în mandatul primit de la producător. Acesta furnizează, la cerere, o copie a mandatului autorităților de supraveghere a pieței. Mandatul trebuie să îi permită reprezentantului autorizat să îndeplinească cel puțin următoarele sarcini:

Amendamentul  101

 

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 2 – litera b

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) să informeze producătorul, în cazul în care are motive să creadă că un produs în cauză prezintă un risc;

(b) să informeze producătorul, în cazul în care are motive să creadă că un produs în cauză nu este sigur;

Amendamentul  102

 

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 2 – litera c

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) să coopereze cu autoritățile naționale competente, la cererea acestora, cu privire la orice acțiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor pe care le prezintă produsele care fac obiectul mandatului lor.

(c) să coopereze cu autoritățile naționale competente, la cererea acestora, cu privire la orice acțiune întreprinsă pentru eliminarea efectivă a riscurilor pe care le prezintă produsele care fac obiectul mandatului lor.

Amendamentul  103

 

Propunere de regulament

Articolul 10 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2. Atunci când un importator consideră sau are motive să creadă că un produs nu este în conformitate cu articolul 5 și articolul 8 alineatele (4), (6) și (7), importatorul nu introduce produsul pe piață înainte ca produsul respectiv să devină conform. În plus, în cazul în care produsul nu prezintă siguranță, importatorul aduce acest lucru la cunoștința producătorului și se asigură că autoritățile de supraveghere a pieței sunt informate în acest sens.

2. Atunci când un importator consideră sau are motive să creadă că un produs nu este în conformitate cu articolul 5 și articolul 8 alineatele (4), (6) și (7), importatorul nu introduce produsul pe piață înainte ca produsul respectiv să devină conform. În plus, în cazul în care produsul nu prezintă siguranță, importatorul aduce acest lucru la cunoștința producătorului și se asigură că autoritățile de supraveghere a pieței sunt informate în acest sens fără întârzieri nejustificate.

Amendamentul  104

 

Propunere de regulament

Articolul 10 – alineatul 3

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3. Importatorii indică pe produs sau, dacă acest lucru nu este posibil, pe ambalaj sau într-un document care însoțește produsul, numele lor, denumirea lor comercială înregistrată sau marca lor comercială înregistrată și adresa poștală și de e-mail la care pot fi contactați. Importatorii se asigură că orice etichetă suplimentară aplicată nu acoperă informațiile de pe eticheta aplicată de către producător.

3. Importatorii indică pe produs sau, dacă acest lucru nu este posibil, pe ambalaj sau într-un document care însoțește produsul, numele lor, denumirea lor comercială înregistrată sau marca lor comercială înregistrată, adresa poștală și site-ul sau adresa electronică la care pot fi contactați. Importatorii se asigură că orice etichetă suplimentară aplicată nu acoperă informațiile de pe eticheta aplicată de către producător.

Amendamentul  105

 

Propunere de regulament

Articolul 10 – alineatul 6 – paragraful 1

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Importatorii asigură punerea la dispoziția consumatorilor a canalelor de comunicare menționate la articolul 8 alineatul (2) al doilea paragraf, permițându-le acestora să depună plângeri și să comunice orice accident sau problemă de siguranță legate de produs cu care s-au confruntat. În cazul în care astfel de canale nu sunt disponibile, importatorul le instituie.

Importatorii verifică dacă canalele de comunicare menționate la articolul 8 alineatul (11b) primul paragraf sunt puse la dispoziție în mod public și permit depunerea de plângeri și comunicarea oricărui accident sau a oricărei probleme de siguranță legate de produs cu care s-au confruntat consumatorii, ținând seama de nevoile de accesibilitate ale persoanelor cu dizabilități. În cazul în care astfel de canale nu sunt disponibile, importatorul le instituie.

Amendamentul  106

 

Propunere de regulament

Articolul 10 – alineatul 6 – paragraful 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

6. Importatorii investighează plângerile referitoare la produsele pe care le-au pus la dispoziție pe piață și înregistrează aceste plângeri, precum și rechemările de produse, în registrul menționat la articolul 8 alineatul (2) primul paragraf sau în propriul lor registru. Importatorii informează producătorul și distribuitorii cu privire la investigația efectuată și la rezultatele acesteia.

Importatorii investighează plângerile și informațiile referitoare la produsele pe care le-au pus la dispoziție pe piață, care au fost identificate ca fiind periculoase de către reclamant, și înregistrează aceste plângeri, precum și rechemările de produse, în registrul menționat la articolul 8 alineatul (11b) al doilea paragraf și în propriul lor registru intern. Importatorii informează producătorul, distribuitorii și, atunci când este cazul, prestatorii de servicii de e-fulfillment și piețele online cu privire la investigația efectuată și la rezultatele acesteia.

Amendamentul  107

 

Propunere de regulament

Articolul 10 – alineatul 8

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

8. Importatorii care consideră sau au motive să creadă, pe baza informațiilor pe care le dețin, că un produs pe care l-au introdus pe piață nu prezintă siguranță, informează imediat producătorul și se asigură că sunt adoptate măsurile corective necesare pentru asigurarea conformității produsului, inclusiv retragerea produsului de pe piață sau rechemarea acestuia, după caz. În cazul în care astfel de măsuri nu au fost adoptate, importatorul le adoptă. Importatorii se asigură că, prin intermediul portalului „Safety Business Gateway” menționat la articolul 25, consumatorii sunt alertați imediat și efectiv cu privire la riscuri, dacă este cazul, și că autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre în care au pus la dispoziție produsul sunt informate imediat în acest sens, oferind detalii, în special cu privire la riscul pentru sănătatea și siguranța consumatorilor și la orice măsură corectivă deja luată.

8. Importatorii care consideră sau au motive să creadă, pe baza informațiilor pe care le dețin, că un produs pe care l-au introdus pe piață nu prezintă siguranță, informează imediat producătorul și se asigură că sunt adoptate măsurile corective necesare pentru asigurarea efectivă a conformității produsului, inclusiv retragerea produsului de pe piață sau rechemarea acestuia, după caz. În cazul în care astfel de măsuri nu au fost adoptate, importatorul le adoptă. Atunci când produsul prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța consumatorilor, importatorii se asigură că aceștia sunt alertați imediat cu privire la acest lucru în conformitate cu articolul 33 și că autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre în care au pus la dispoziție produsul sunt informate imediat în acest sens prin intermediul portalului „Safety Business Gateway” menționat la articolul 25, oferind detalii în special cu privire la riscul pentru sănătatea și siguranța consumatorilor și la orice măsură corectivă deja luată și, dacă este posibil, cu privire la cantitatea de produse per stat membru care circulă încă pe piață.

Amendamentul  108

 

Propunere de regulament

Articolul 10 – alineatul 9

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

9. Importatorii păstrează documentația tehnică menționată la articolul 8 alineatul (4) pentru o perioadă de 10 ani de la introducerea produsului pe piață și, la cerere, o pun la dispoziția autorităților de supraveghere a pieței.

9. Importatorii păstrează la dispoziția autorităților de supraveghere a pieței copia documentației tehnice menționate la articolul 8 alineatul (4) primul paragraf pentru o perioadă de 10 ani de la introducerea produsului pe piață și se asigură că documentele menționate la articolul 8 alineatul (4) al doilea paragraf literele (a) și (b), pot fi puse, atunci când este cazul, la dispoziția autorităților respective, la cerere.

Amendamentul  109

 

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 3

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3. Distribuitorii care consideră sau au motive să creadă, pe baza informațiilor pe care le dețin, că un produs nu este conform cu dispozițiile menționate la alineatul (2), nu pun produsul la dispoziție pe piață înainte ca acesta să devină conform. În plus, în cazul în care produsul nu prezintă siguranță, distribuitorul informează imediat producătorul sau importatorul, după caz, în acest sens și se asigură că autoritățile de supraveghere a pieței sunt informate prin intermediul portalului „Safety Business Gateway” menționat la articolul 25.

3. Distribuitorii care consideră sau au motive să creadă că un produs nu este conform cu dispozițiile menționate la alineatul (2), nu pun produsul la dispoziție pe piață înainte ca acesta să devină conform. În plus, în cazul în care produsul nu prezintă siguranță, distribuitorul informează imediat producătorul sau importatorul, după caz, în acest sens și se asigură că autoritățile de supraveghere a pieței sunt informate prin intermediul portalului „Safety Business Gateway” menționat la articolul 25.

Amendamentul  110

 

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 4

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

4. Distribuitorii care consideră sau au motive să creadă, pe baza informațiilor pe care le dețin, că un produs pe care l-au pus la dispoziție pe piață nu prezintă siguranță sau nu este în conformitate cu articolul 8 alineatele (6), (7) și (8) și articolul 10 alineatele (3) și (4), după caz, se asigură că sunt adoptate măsurile corective necesare pentru asigurarea conformității produsului, inclusiv retragerea produsului de pe piață sau rechemarea acestuia, după caz. În plus, în cazul în care produsul nu prezintă siguranță, distribuitorii informează imediat producătorul sau importatorul, după caz, în acest sens și se asigură că, prin intermediul portalului „Safety Business Gateway” menționat la articolul 25, autoritățile de supraveghere a pieței din statul membru în care au pus la dispoziție produsul sunt informate în acest sens, oferind detalii, în special cu privire la riscul pentru sănătate și siguranță și la orice măsură corectivă luată.

4. Distribuitorii care consideră sau au motive să creadă, pe baza informațiilor pe care le dețin, că un produs pe care l-au pus la dispoziție pe piață nu prezintă siguranță sau nu este în conformitate cu articolul 8 alineatele (6), (7) și (8) și articolul 10 alineatele (3) și (4), după caz, se asigură că sunt adoptate măsurile corective necesare pentru asigurarea conformității efective a produsului, inclusiv retragerea produsului de pe piață sau rechemarea acestuia, după caz. În plus, în cazul în care produsul nu prezintă siguranță, distribuitorii informează imediat producătorul sau importatorul, după caz, în acest sens și se asigură că, prin intermediul portalului „Safety Business Gateway” menționat la articolul 25, autoritățile de supraveghere a pieței din statul membru în care au pus la dispoziție produsul sunt informate în acest sens, oferind detalii, în special cu privire la riscul pentru sănătate și siguranță și la orice măsură corectivă luată.

Amendamentul  111

 

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul -1 (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

-1. O persoană fizică sau juridică este considerată producător în sensul prezentului regulament și este supusă obligațiilor producătorului prevăzute la articolul 8 dacă persoana fizică sau juridică respectivă introduce un produs pe piață sub numele sau marca persoanei fizice sau juridice respective.

Amendamentul  112

 

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 2 – litera c

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) modificările nu au fost efectuate de consumator pentru uzul propriu.

(c) modificările nu au fost efectuate de consumator pentru uzul propriu sau sunt efectuate la cererea specifică a consumatorului, la nivelul caracteristicilor de siguranță esențiale ale produsului;

Amendamentul  113

 

Propunere de regulament

Articolul 14 – alineatul 5

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

5. Operatorii economici se asigură că măsura corectivă luată este eficace în eliminarea sau atenuarea riscurilor. Autoritățile de supraveghere a pieței pot solicita operatorilor economici să prezinte rapoarte periodice privind progresele înregistrate și să decidă dacă sau când măsura corectivă poate fi considerată finalizată.

eliminat

Amendamentul  114

 

Propunere de regulament

Articolul 15 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2. În plus față de sarcinile menționate la articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/1020, operatorul economic menționat la articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/1020 efectuează periodic testări prin eșantionare ale produselor selectate aleatoriu care au fost puse la dispoziție pe piață. În cazul în care produsele puse la dispoziție pe piață au făcut obiectul unei decizii a Comisiei adoptate în temeiul articolului 26 alineatul (1) din prezentul regulament, operatorul economic menționat la articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/1020 efectuează, cel puțin o dată pe an, pe întreaga durată a deciziei, testări reprezentative prin eșantionare a produselor puse la dispoziție pe piață, alese sub controlul unui responsabil judiciar sau al oricărei persoane calificate desemnate de statul membru în care se află operatorul economic.

2. În plus față de sarcinile menționate la articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/1020, pentru produsele, categoriile sau grupurile de produse stabilite printr-un act delegat adoptat în conformitate cu alineatul (3), operatorul economic menționat la articolul 1 efectuează periodic controale ale produselor, selectate aleatoriu, care au fost puse la dispoziție pe piață.

Amendamentul  115

 

Propunere de regulament

Articolul 15 – alineatul 2 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

2a. Până la ... [șase luni înainte de data de punere în aplicare a prezentului regulament], Comisia adoptă un act delegat în conformitate cu articolul 41 pentru a completa prezentul regulament prin stabilirea listei de produse, categorii sau grupuri de produse cărora trebuie să li se aplice obligațiile menționate la alineatul (2) de la prezentul articol.

 

Comisia are competența de a adopta acte delegate în conformitate cu articolul 41 pentru a modifica lista de produse, categorii sau grupuri de produse stabilită în conformitate cu primul paragraf.

 

La pregătirea actelor delegate menționate la primul și al doilea paragraf, Comisia ține seama de riscul potențial pentru sănătatea și siguranța consumatorilor cauzat de produsele în cauză, pe baza informațiilor din portalul „Safety Gate”, legate în special de produsele cel mai frecvent incluse în acesta, și a altor dovezi relevante.

Amendamentul  116

 

Propunere de regulament

Articolul 15 – alineatul 3

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3. Pe produs sau pe ambalajul acestuia, pe colet sau pe un document de însoțire se indică numele, denumirea comercială înregistrată sau marca comercială înregistrată și datele de contact, inclusiv adresa poștală și de e-mail, ale operatorului economic menționat la articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/1020.

3. Pe produs sau pe ambalajul acestuia, pe colet sau pe un document de însoțire se indică numele, denumirea comercială înregistrată sau marca comercială înregistrată și datele de contact, inclusiv adresa poștală și site-ul web sau adresa electronică, ale operatorului economic menționat la articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/1020.

Amendamentul  117

 

Propunere de regulament

Articolul 16 – paragraful 1

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Statele membre instituie proceduri pentru a le furniza operatorilor economici, gratuit și la cererea acestora, informații cu privire la punerea în aplicare a prezentului regulament.

Statele membre instituie proceduri pentru a le furniza operatorilor economici, gratuit și la cererea acestora, informații cu privire la punerea în aplicare a prezentului regulament și a dispozițiilor naționale privind siguranța produselor aplicabile produselor care fac obiectul prezentului regulament. În acest scop, se aplică articolul 9 alineatele (1) și (4) din Regulamentul (UE) 2019/515.

Amendamentul  118

 

Propunere de regulament

Articolul 16 – paragraful 1 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Comisia adoptă orientări specifice pentru operatorii economici, în special pentru cei care pot fi considerați IMM-uri, inclusiv microîntreprinderi, cu privire la modul de îndeplinire a obligațiilor prevăzute în prezentul regulament. Aceste orientări vizează în special simplificarea și limitarea sarcinii administrative pentru întreprinderile mai mici, asigurând în același timp aplicarea efectivă și consecventă, în conformitate cu obiectivul general de garantare a siguranței produselor și a protecției consumatorilor.

Amendamentul  119

 

Propunere de regulament

Articolul 17 – alineatul 1

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1. Pentru anumite produse, categorii sau grupuri de produse care sunt susceptibile de a prezenta un risc grav pentru sănătatea și siguranța consumatorilor, pe baza accidentelor înregistrate pe portalul „Safety Business Gateway”, a statisticilor „Safety Gate”, a rezultatelor activităților comune privind siguranța produselor și a altor indicatori sau dovezi relevante, Comisia poate solicita operatorilor economici care introduc și pun la dispoziție aceste produse pe piață să instituie sau să adere la un sistem de trasabilitate.

1. Pentru anumite produse, categorii sau grupuri de produse care sunt susceptibile de a prezenta un risc grav pentru sănătatea și siguranța consumatorilor, pe baza accidentelor înregistrate pe portalul „Safety Business Gateway”, a statisticilor „Safety Gate”, a rezultatelor activităților comune privind siguranța produselor și a altor indicatori sau dovezi relevante, și după consultarea Rețelei pentru siguranța consumatorilor menționate la articolul 28, a grupurilor de experți relevante și a părților interesate relevante, Comisia poate stabili un sistem de trasabilitate la care operatorii economici care pun la dispoziție aceste produse pe piață trebuie să adere.

Amendamentul  120

 

Propunere de regulament

Articolul 17 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2. Sistemul de trasabilitate constă în colectarea și stocarea datelor, inclusiv prin mijloace electronice, care permit identificarea produsului, a componentelor acestuia sau a operatorilor economici implicați în lanțul său de aprovizionare, precum și în modalitățile de afișare și de accesare a datelor respective, inclusiv plasarea unui suport de date pe produs, pe ambalajul acestuia sau pe documentele însoțitoare.

2. Sistemul de trasabilitate constă în colectarea și stocarea datelor, inclusiv prin mijloace electronice, care permit identificarea produsului, a componentelor acestuia sau a operatorilor economici implicați în lanțul său de aprovizionare, precum și în modalitățile de afișare și de acordare a accesului public la datele respective, inclusiv plasarea unui suport de date pe produs, pe ambalajul acestuia sau pe documentele însoțitoare.

Amendamentul  121

 

Propunere de regulament

Articolul 17 – alineatul 3 – litera c

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) modalitățile de afișare și de accesare a datelor, inclusiv prin plasarea unui suport de date pe produs, pe ambalajul acestuia sau pe documentele însoțitoare, astfel cum se menționează la alineatul (2).

(c) modalitățile de afișare și de acordare a accesului public la date, inclusiv prin plasarea unui suport de date pe produs, pe ambalajul acestuia sau pe documentele însoțitoare, astfel cum se menționează la alineatul (2).

Amendamentul  122

 

Propunere de regulament

Articolul 17 – alineatul 4 – litera b

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) compatibilitatea cu sistemele de trasabilitate disponibile la nivelul Uniunii sau la nivel internațional.

(b) compatibilitatea și interoperabilitatea cu alte sisteme de trasabilitate a produselor care există deja la nivelul Uniunii sau la nivel internațional.

Amendamentul  123

 

Propunere de regulament

Articolul 18 – paragraful 1 – litera a

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) numele, denumirea comercială înregistrată sau marca comercială înregistrată a producătorului, precum și adresa poștală sau de e-mail la care acesta poate fi contactat;

(a) numele, denumirea comercială înregistrată sau marca comercială înregistrată a producătorului, precum și adresa poștală și site-ul web sau adresa electronică la care acesta poate fi contactat;

Amendamentul  124

 

Propunere de regulament

Articolul 18 – paragraful 1 – litera b

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) în cazul în care producătorul nu este stabilit în Uniune, numele, adresa, numărul de telefon și adresa de e-mail ale persoanei responsabile în sensul articolului 15 alineatul (1);

(b) în cazul în care producătorul nu este stabilit în Uniune, numele, adresa și site-ul web sau adresa electronică ale persoanei responsabile în sensul articolului 15 alineatul (1);

Amendamentul  125

 

Propunere de regulament

Articolul 18 – paragraful 1 – litera c

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) informații pentru identificarea produsului, inclusiv tipul și, dacă este disponibil, numărul lotului sau numărul de serie și orice alt identificator de produs;

(c) imagini și alte informații care permit identificarea produsului, inclusiv tipul acestuia și orice alt identificator de produs;

Amendamentul  126

 

Propunere de regulament

Articolul 18 – paragraful 1 – litera d

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(d) orice avertisment sau informație privind siguranța care urmează să fie aplicat(ă) pe produs sau să îl însoțească în conformitate cu prezentul regulament sau cu legislația aplicabilă de armonizare a Uniunii, într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de către consumatori.

(d) orice avertisment sau informație privind siguranța care urmează să fie aplicat(ă) pe produs sau pe ambalaj sau să îl însoțească în conformitate cu prezentul regulament sau cu legislația aplicabilă de armonizare a Uniunii, într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de către consumatori.

Amendamentul  127

 

Propunere de regulament

Articolul 19 – titlu

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Obligațiile operatorilor economici în caz de accidente sau de probleme de siguranță legate de produse

Obligațiile operatorilor economici în caz de accidente legate de siguranța produselor

Amendamentul  128

 

Propunere de regulament

Articolul 19 – alineatul 1

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1. Producătorul se asigură că, prin intermediul portalului „Safety Business Gateway” menționat la articolul 25, un accident cauzat de un produs introdus sau pus la dispoziție pe piață este notificat, în termen de două zile lucrătoare de la data la care a luat cunoștință de accident, autorităților competente din statul membru în care a avut loc accidentul. Notificarea include tipul și numărul de identificare al produsului, precum și împrejurările accidentului, dacă sunt cunoscute. Producătorul notifică, la cerere, autorităților competente orice alte informații relevante.

1. Producătorul se asigură că, prin intermediul portalului „Safety Business Gateway” menționat la articolul 25, un accident cauzat în mod direct de un produs introdus sau pus la dispoziție pe piață este notificat imediat ce producătorul a luat cunoștință de accident, în conformitate cu articolul 8 alineatul (10), sau de rezultatele investigației menționate la articolul 8 alineatul (11b), după caz, autorităților competente din statul membru în care a avut loc accidentul. Notificarea include tipul și numărul de identificare al produsului, precum și împrejurările accidentului, dacă sunt cunoscute. Producătorul notifică, la cerere, autorităților competente orice alte informații relevante.

Amendamentul  129

 

Propunere de regulament

Articolul 19 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2. Importatorii și distribuitorii care au cunoștință de un accident cauzat de un produs pe care l-au introdus sau pus la dispoziție pe piață informează producătorul, care poate solicita importatorului sau unuia dintre distribuitori să efectueze notificarea în acest sens.

2. Importatorii și distribuitorii care au cunoștință de un accident cauzat de un produs pe care l-au introdus sau pus la dispoziție pe piață informează imediat producătorul, care poate efectua notificarea în conformitate cu alineatul (1) sau solicita importatorului sau unuia dintre distribuitori să efectueze notificarea în acest sens.

Amendamentul  130

 

Propunere de regulament

Articolul 19 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 19a

 

Cerințe privind informațiile în format electronic

 

Fără a aduce atingere articolului 8 alineatele (6), (7) și (8), articolului 10 alineatul (3) și articolului 15 alineatul (3), operatorii economici pot, în plus, pune la dispoziție informațiile menționate la articolele respective în format digital, prin intermediul unor soluții electronice, cum ar fi un cod QR sau un cod sub formă de matrice nedetașabil, vizibile în mod clar pe produs sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, pe ambalajul acestuia sau într-un document care însoțește produsul. Aceste informații sunt furnizate într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de către consumatori, astfel cum este stabilită de statul membru în care produsul este pus la dispoziție, și în formate accesibile pentru persoanele cu dizabilități.

Amendamentul  131

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 1 – paragraful 1

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Piețele online instituie un punct unic de contact care să permită comunicarea directă cu autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre în ceea ce privește aspectele legate de siguranța produselor, în special pentru ordinele referitoare la ofertele de produse periculoase.

Fără a aduce atingere obligațiilor generale prevăzute la [articolul 10 din Regulamentul (UE) [.../...]] privind o piață unică pentru serviciile digitale (Actul legislativ privind serviciile digitale) și de modificare a Directivei 2000/31/CE, piețele online desemnează un punct unic de contact care să permită comunicarea directă și rapidă cu autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre și cu alte autorități competente în ceea ce privește aspectele legate de siguranța produselor, în special pentru ordinele referitoare la ofertele de produse periculoase.

Amendamentul  132

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 1 – paragraful 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Piețele online trebuie să se înregistreze pe portalul „Safety Gate” și să indice pe portal informațiile privind punctul lor unic de contact.

Piețele online trebuie să se înregistreze ușor pe portalul „Safety Gate” și să indice pe portal informațiile privind punctul lor unic de contact.

 

Piețele online utilizează punctul unic de contact desemnat în conformitate cu [articolul 10a din Regulamentul (UE) [.../...]] privind o piață unică pentru serviciile digitale (Actul legislativ privind serviciile digitale) și de modificare a Directivei 2000/31/CE, pentru a le permite consumatorilor să comunice direct și rapid cu ele.

Amendamentul  133

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2. În ceea ce privește competențele conferite de statele membre în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (UE) 2019/1020, statele membre conferă autorităților lor de supraveghere a pieței, pentru toate produsele care intră sub incidența prezentului regulament, competența de a emite ordine care să impună unei piețe online să elimine din interfața sa online conținutul ilegal specific referitor la un produs periculos, să blocheze accesul la acesta sau să afișeze un avertisment explicit către utilizatorii finali atunci când aceștia accesează conținutul respectiv. Astfel de ordine trebuie să conțină o expunere a motivelor și să specifice una sau mai multe adrese uniforme exacte pentru localizarea resurselor și, dacă este necesar, informații suplimentare care să permită identificarea conținutului ilegal în cauză. Ordinele în cauză pot fi transmise prin intermediul portalului „Safety Gate”.

2. În ceea ce privește competențele conferite de statele membre în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (UE) 2019/1020, statele membre conferă autorităților lor de supraveghere a pieței, pentru toate produsele care intră sub incidența prezentului regulament, competența de a emite ordine în conformitate cu condițiile stabilite la [articolul 8 alineatul (2)] din Regulamentul [DSA…/…] care să le impună piețelor online să elimine din interfața sa online conținutul ilegal specific referitor la un produs periculos, să blocheze accesul la acesta sau să afișeze un avertisment explicit către utilizatorii finali atunci când aceștia accesează conținutul respectiv.

Piețele online iau măsurile necesare pentru a primi și a prelucra ordinele emise în conformitate cu prezentul alineat. Odată primit ordinul emis, piețele online iau măsuri fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de două zile lucrătoare de la primirea ordinului, în statul membru în care funcționează piața online. Piețele online informează autoritatea emitentă de supraveghere a pieței cu privire la măsurile luate pentru a da curs ordinului, utilizând datele de contact ale autorității de supraveghere a pieței publicate în „Safety Gate”.

Piețele online iau măsurile necesare pentru a primi și a prelucra ordinele emise în conformitate cu prezentul alineat. Odată primit ordinul emis, piețele online iau măsuri în mod rapid. În cazul în care informațiile furnizate de autoritățile de supraveghere a pieței sunt suficient de precise pentru a permite identificarea și localizarea imediată a conținutului ilegal referitor la un produs periculos, piețele online acționează în termen de o zi lucrătoare de la primirea ordinului. În cazul în care piețele online trebuie să efectueze cercetări suplimentare pentru a identifica produsul, acestea iau măsuri în termen de două zile lucrătoare de la primirea ordinului. Piețele online informează autoritatea emitentă de supraveghere a pieței cu privire la măsurile luate pentru a da curs ordinului, utilizând datele de contact ale autorității de supraveghere a pieței publicate în „Safety Gate”. În acest scop, autoritățile de supraveghere a pieței permit comunicarea prin e-mail sau prin alte mijloace electronice.

Amendamentul  134

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 2 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

2a. Piețele online informează, dacă este posibil, operatorul economic relevant cu privire la decizia de a elimina conținutul ilegal sau de a bloca accesul la acesta.

Amendamentul  135

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 2 b (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

2b. Ordinele emise în temeiul alineatului (2) pot impune furnizorului de piață online, în perioada indicată în ordin, să elimine de pe interfața sa online toate conținuturile ilegale identice referitoare la produsul periculos în cauză, să blocheze accesul la acestea sau să afișeze un avertisment explicit destinat utilizatorilor finali, cu condiția ca căutarea conținutului în cauză să se limiteze la informațiile identificate în ordin și să nu impună furnizorului să efectueze o evaluare independentă a conținutului respectiv și să poată fi efectuată cu ajutorul unor instrumente de căutare automată fiabile și proporționale.

Amendamentul  136

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 2 c (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

2c. În cazul în care un furnizor de piețe online refuză să îi permită unui comerciant să utilizeze serviciul său în temeiul alineatului (2b), comerciantul în cauză are dreptul de a depune o plângere, astfel cum se prevede la articolul 4 din Regulamentul (UE) 2019/1150 și la [articolul 17 din... Regulamentul DSA].

Amendamentul  137

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 2 d (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

2d. După ce au permis comerciantului să ofere produsul sau serviciul relevant, platformele online trebuie să depună eforturi rezonabile pentru a verifica aleatoriu dacă produsele oferite au fost identificate ca fiind produse periculoase în orice bază de date online sau interfață online oficială, liber accesibilă și care poate fi citită automat, în special pe portalul „Safety Gate”.

Amendamentul  138

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 3

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3. Piețele online iau în considerare informațiile periodice privind produsele periculoase notificate de autoritățile de supraveghere a pieței în conformitate cu articolul 24, primite prin intermediul portalului „Safety Gate”, în scopul aplicării măsurilor lor voluntare menite să detecteze, să identifice, să elimine sau să blocheze accesul la conținutul ilegal care se referă la produsele periculoase oferite pe piețele lor, după caz. Piețele online informează autoritatea care a emis notificarea în „Safety Gate” cu privire la măsurile luate, utilizând datele de contact ale autorității de supraveghere a pieței publicate în „Safety Gate”.

3. Piețele online iau în considerare informațiile periodice privind produsele periculoase notificate de autoritățile de supraveghere a pieței în conformitate cu articolul 24, primite prin intermediul portalului „Safety Gate”, în scopul aplicării măsurilor lor voluntare menite să detecteze, să identifice, să elimine sau să blocheze accesul la conținutul ilegal care se referă la produsele periculoase oferite pe piețele lor, după caz, inclusiv utilizând interfața interoperabilă cu portalul „Safety Gate”, dezvoltată în conformitate cu articolul 23. Piețele online informează autoritatea care a emis notificarea în „Safety Gate” cu privire la măsurile luate, utilizând datele de contact ale autorității de supraveghere a pieței publicate în „Safety Gate”.

Amendamentul  139

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 4

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

4. Piețele online oferă, fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de cinci zile lucrătoare, în statul membru în care funcționează piața online, un răspuns adecvat la notificările referitoare la aspecte legate de siguranța produselor și la produsele periculoase primite în conformitate cu [articolul 14] din Regulamentul (UE) [.../...] privind o piață unică pentru serviciile digitale (Actul legislativ privind serviciile digitale) și de modificare a Directivei 2000/31/CE.

4. Piețele online procesează, fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de trei zile lucrătoare, notificările referitoare la aspecte legate de siguranța produselor în ceea ce privește produsul oferit spre vânzare online prin intermediul serviciilor lor, primite în conformitate cu [articolul 14] din Regulamentul (UE) [.../...] privind o piață unică pentru serviciile digitale (Actul legislativ privind serviciile digitale) și de modificare a Directivei 2000/31/CE.

Amendamentul  140

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 5 – partea introductivă

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

În sensul cerințelor de la articolul 22 alineatul (7) din Regulamentul (UE) [.../...] privind o piață unică pentru serviciile digitale (Actul legislativ privind serviciile digitale) și de modificare a Directivei 2000/31/CE, piețele online trebuie să conceapă și să își organizeze interfața online într-un mod care să le permită comercianților să furnizeze informațiile de mai jos pentru fiecare produs oferit și care să asigure faptul că acestea sunt afișate în listarea produsului sau că pot fi accesate cu ușurință de către consumatori în listarea produsului:

În sensul cerințelor de la [articolul 24 litera (c) din Regulamentul (UE) [.../...]] privind o piață unică pentru serviciile digitale (Actul legislativ privind serviciile digitale) și de modificare a Directivei 2000/31/CE, piețele online trebuie să conceapă și să își organizeze interfața online într-un mod care să le permită comercianților care folosesc serviciile lor să respecte prezentul regulament.

Amendamentul  141

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 5 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

5a. Piețele online se asigură că următoarele informații furnizate de către comercianți pentru fiecare produs oferit sunt afișate clar și vizibil sau pot fi accesate cu ușurință de către consumatori în listarea produsului:

Amendamentul  142

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 5 – litera a

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) numele, denumirea comercială înregistrată sau marca comercială înregistrată a producătorului, precum și adresa poștală sau de e-mail la care acesta poate fi contactat;

(a) numele, denumirea comercială înregistrată sau marca comercială înregistrată a producătorului, precum și adresa poștală și site-ul web sau adresa electronică la care producătorul poate fi contactat;

Amendamentul  143

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 5 – litera b

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) în cazul în care producătorul nu este stabilit în Uniune, numele, adresa, numărul de telefon și adresa de e-mail ale persoanei responsabile în sensul articolului 15 alineatul (1);

(b) în cazul în care producătorul nu este stabilit în Uniune, numele, adresa și site-ul web sau adresa electronică ale persoanei responsabile în conformitate cu articolul 15 alineatul (1);

Amendamentul  144

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 5 – litera c

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) informații pentru identificarea produsului, inclusiv tipul și, dacă este disponibil, numărul lotului sau numărul de serie și orice alt identificator de produs;

(c) informații pentru identificarea produsului, inclusiv tipul și orice alt identificator de produs;

Amendamentul  145

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 6 – partea introductivă

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Piețele online cooperează cu autoritățile de supraveghere a pieței și cu operatorii economici relevanți pentru a facilita orice acțiune întreprinsă pentru eliminarea sau, dacă acest lucru nu este posibil, pentru reducerea riscurilor pe care le prezintă un produs care este sau a fost oferit spre vânzare online prin intermediul serviciilor lor. Această cooperare cuprinde, în special:

Piețele online cooperează cu autoritățile de supraveghere a pieței și cu operatorii economici relevanți pentru a facilita orice acțiune întreprinsă pentru eliminarea sau, dacă acest lucru nu este posibil, pentru reducerea riscurilor pe care le prezintă un produs care este sau a fost oferit spre vânzare online prin intermediul serviciilor lor.

 

În special, piețele online:

Amendamentul  146

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 6 – litera a

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) cooperarea pentru a asigura rechemarea efectivă a produselor, inclusiv prin abținerea de la crearea de obstacole în calea rechemării produselor;

(a) cooperează cu autoritățile de supraveghere a pieței și cu operatorii economici relevanți pentru a asigura rechemarea efectivă a produselor, inclusiv prin abținerea de la crearea de obstacole în calea rechemării produselor și prin informarea consumatorilor cu privire la aceasta, inclusiv prin publicarea anunțului de rechemare pe interfața lor;

Amendamentul  147

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 6 – litera aa (nouă)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(aa) informează operatorii economici cu privire la informațiile comunicate de consumatori prin intermediul punctului unic de contact menționat la alineatul (1a) cu privire la accidente sau la probleme de siguranță legate de produsul oferit spre vânzare online de către operatorii economici respectivi prin intermediul serviciilor lor;

Amendamentul  148

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 6 – litera ab (nouă)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ab) notifică prompt, prin intermediul portalului „Safety Business Gateway” menționat la articolul 25, orice accident despre care au cunoștință în mod efectiv că creează un risc grav sau un prejudiciu real pentru sănătatea sau siguranța consumatorilor, cauzat de un produs pus la dispoziție pe piața lor, și informează producătorul în acest sens.

Amendamentul  149

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 6 – litera b

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) informarea autorităților de supraveghere a pieței cu privire la orice acțiune întreprinsă;

(b) informează autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre în care produsul relevant a fost pus la dispoziție cu privire la produsele nesigure care au fost oferite pe interfața lor prin intermediul portalului „Safety Business Gateway” menționat la articolul 25 și cu privire la orice acțiune întreprinsă;

Amendamentul  150

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 6 – litera c

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) cooperarea cu autoritățile de aplicare a legii de la nivel național și de la nivelul Uniunii, inclusiv cu Oficiul European de Luptă Antifraudă, prin schimburi periodice și structurate de informații privind ofertele care au fost eliminate în temeiul prezentului articol de către piețele online;

(c) cooperează cu autoritățile de aplicare a legii de la nivel național și de la nivelul Uniunii, inclusiv cu Oficiul European de Luptă Antifraudă, prin schimburi periodice și structurate de informații privind ofertele care au fost eliminate în temeiul prezentului articol de către piețele online;

Amendamentul  151

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 6 – litera d

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(d) permiterea accesului la interfețele lor pentru instrumentele online exploatate de autoritățile de supraveghere a pieței pentru identificarea produselor periculoase;

(d) permit accesul la interfețele lor pentru instrumentele online exploatate de autoritățile de supraveghere a pieței pentru identificarea produselor periculoase;

Amendamentul  152

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 6 – litera da (nouă)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(da) cooperează pentru identificarea, pe cât posibil, a lanțului de aprovizionare cu produse periculoase, răspunzând solicitărilor de date, în cazul în care informațiile relevante nu sunt disponibile publicului;

Amendamentul  153

 

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 6 – litera d

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(e) la cererea autorităților de supraveghere a pieței, atunci când piețele online sau vânzătorii online au creat obstacole tehnice în calea extragerii de date din interfețele lor online (data scraping), autorizarea extragerii acestor date în scopul asigurării siguranței produselor, pe baza parametrilor de identificare furnizați de autoritățile de supraveghere a pieței solicitante.

(e) la cererea precisă a autorităților de supraveghere a pieței sau a altor autorități competente, atunci când piețele online sau vânzătorii online au creat obstacole tehnice în calea extragerii de date din interfețele lor online (data scraping), autorizează extragerea acestor date doar în scopul asigurării siguranței produselor, pe baza parametrilor de identificare furnizați de autoritățile de supraveghere a pieței solicitante.

 

În sensul paragrafului al doilea literele (d) și (e) de la prezentul alineat, se aplică articolul 17 din Regulamentul (UE) 2019/1020.

Amendamentul  154

 

Propunere de regulament

Articolul 20 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 20a

 

Memorandumuri de înțelegere

 

1. Autoritățile de supraveghere a pieței pot promova memorandumuri de înțelegere voluntare cu piețele online și cu organizațiile care reprezintă operatorii economici și consumatorii pentru a-și asuma angajamente voluntare cu privire la produsele oferite spre vânzare online prin intermediul serviciilor lor, cu scopul de a spori siguranța produselor.

 

2. Angajamentele voluntare în temeiul memorandumurilor de înțelegere nu aduc atingere obligațiilor piețelor online în temeiul prezentului regulament și al altor acte legislative relevante ale Uniunii.

Amendamentul  155

 

Propunere de regulament

Articolul 21 – alineatul -1 (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

-1. Autoritățile de supraveghere a pieței aplică prezentul regulament ținând seama în mod corespunzător de principiul precauției în mod proporțional.

Amendamentul  156

 

Propunere de regulament

Articolul 21 – alineatul 4

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

4. Autoritățile de supraveghere a pieței pot institui sisteme axate pe controlul proceselor interne pentru siguranța produselor instituite de operatorii economici în conformitate cu articolul 13.

4. Autoritățile de supraveghere a pieței pot institui, după consultarea Rețelei pentru siguranța consumatorilor menționate la articolul 28, sisteme axate pe controlul proceselor interne pentru siguranța produselor instituite de operatorii economici în conformitate cu articolul 13.

Amendamentul  157

 

Propunere de regulament

Articolul 21 – alineatul 4 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

4a. Autoritățile de supraveghere a pieței efectuează periodic inspecții pe eșantioane de produse, categorii sau grupuri de produse obținute sub o identitate falsă.

 

Activitățile menționate la primul paragraf se desfășoară în special în ceea ce privește produsele și categoriile sau grupurile de produse puse la dispoziție pe piețele online și produsele și categoriile sau grupurile de produse care sunt cel mai frecvent notificate în portalul „Safety Gate”.

Amendamentul  158

 

Propunere de regulament

Articolul 21 – alineatul 4 b (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

4b. Statele membre se asigură că orice măsură luată de autoritățile competente implicând restricții cu privire la introducerea unui produs pe piață sau solicitând retragerea sau returnarea sa poate fi contestată în fața instanțelor competente.

Amendamentul  159

 

Propunere de regulament

Articolul 22 – titlu

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Punerea în aplicare

Raportarea

Amendamentul  160

 

Propunere de regulament

Articolul 22 – alineatul 1

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1. Statele membre comunică Comisiei, o dată pe an, date privind punerea în aplicare a prezentului regulament.

1. Statele membre comunică Comisiei, o dată pe an, date privind punerea în aplicare a prezentului regulament.

 

Comisia întocmește un raport de sinteză și îl pune la dispoziția publicului.

Amendamentul  161

 

Propunere de regulament

Articolul 22 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2. Comisia, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, stabilește indicatorii de realizare pe baza cărora statele membre trebuie să comunice aceste date. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de consultare menționată la articolul 42 alineatul (3).

2. Comisia, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, stabilește indicatorii de realizare pe baza cărora statele membre trebuie să comunice aceste date. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de consultare menționată la articolul 42 alineatul (2).

Amendamentul  162

 

Propunere de regulament

Capitolul VI – titlu

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

VI Sistemul de alertă rapidă „Safety Gate”

„Safety Gate”

Amendamentul  163

 

Propunere de regulament

Articolul 23 – titlu

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

„Safety Gate”

Sistemul de alertă rapidă „Safety Gate”

Amendamentul  164

 

Propunere de regulament

Articolul 23 – alineatul 1

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1. Comisia dezvoltă și întreține în continuare un sistem de alertă rapidă pentru schimbul de informații privind măsurile corective referitoare la produsele periculoase („Safety Gate”).

1. Comisia dezvoltă și modernizează în continuare sistemul de alertă rapidă pentru schimbul de informații privind măsurile corective referitoare la produsele periculoase („Safety Gate”) și îi îmbunătățește totodată eficiența.

Amendamentul  165

 

Propunere de regulament

Articolul 23 – alineatul 1 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1a. Până la [data aplicării prezentului regulament], Comisia dezvoltă o interfață interoperabilă care le permite piețelor online să își conecteze interfețele la sistemul „Safety Gate” menționat la alineatul (1).

Amendamentul  166

 

Propunere de regulament

Articolul 23 – alineatul 2 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

2a. Comisia adoptă acte de punere în aplicare în care se precizează detalii despre implementarea interfeței interoperabile a portalului „Safety Gate” în conformitate cu alineatul (1), în special în ceea ce privește accesul la sistem și funcționarea acestuia. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 42 alineatul (3).

Amendamentul  167

 

Propunere de regulament

Articolul 24 – alineatul 3

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

3. La primirea unei notificări, Comisia verifică dacă aceasta respectă prezentul articol și cerințele referitoare la funcționarea „Safety Gate” definite de Comisie în temeiul alineatului (7) și, dacă cerințele sunt respectate, transmite notificarea celorlalte state membre

3. La primirea unei notificări, Comisia verifică dacă aceasta respectă prezentul articol și cerințele referitoare la funcționarea „Safety Gate” definite de Comisie în temeiul alineatului (7) și, dacă cerințele sunt respectate, transmite notificarea celorlalte state membre, fără întârzieri nejustificate.

Amendamentul  168

 

Propunere de regulament

Articolul 24 – alineatul 5

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

5. În cazul în care un stat membru notifică măsurile corective luate în legătură cu produsele care prezintă un risc grav, celelalte state membre notifică în „Safety Gate” măsurile și acțiunile întreprinse ulterior în legătură cu aceleași produse, precum și orice alte informații relevante, inclusiv rezultatele oricăror teste sau analize efectuate, în termen de două zile lucrătoare de la adoptarea măsurilor sau a acțiunilor.

5. În cazul în care un stat membru notifică măsurile corective luate în legătură cu produsele care prezintă un risc grav, celelalte state membre notifică în „Safety Gate” măsurile și acțiunile întreprinse ulterior în legătură cu aceleași produse, precum și orice alte informații relevante, inclusiv rezultatele oricăror teste sau analize efectuate, fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la adoptarea măsurilor sau a acțiunilor.

Amendamentul  169

 

Propunere de regulament

Articolul 24 – alineatul 6

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

6. În cazul în care Comisia identifică produse care pot prezenta un risc grav și pentru care statele membre nu au transmis o notificare în „Safety Gate”, aceasta informează statele membre. Statele membre efectuează verificările corespunzătoare și, în cazul în care adoptă măsuri, le notifică în „Safety Gate” în conformitate cu alineatul (1).

6. În cazul în care Comisia identifică, inclusiv pe baza informațiilor primite de la consumatori sau organizații de consumatori, produse care pot prezenta un risc grav și pentru care statele membre nu au transmis o notificare în „Safety Gate”, aceasta informează în consecință statele membre, precum și operatorii economici vizați. Statele membre efectuează verificările corespunzătoare și, în cazul în care adoptă măsuri, le notifică în „Safety Gate” în conformitate cu alineatul (1).

Amendamentul  170

 

Propunere de regulament

Articolul 24 – alineatul 7

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

7. Comisia dezvoltă o interfață între sistemul de informare și comunicare menționat la articolul 34 din Regulamentul (UE) 2019/1020 și „Safety Gate”, pentru a evita dubla înregistrare a datelor și pentru a permite declanșarea din sistemul de informare și comunicare respectiv a unui proiect de notificare în „Safety Gate”.

7. Comisia implementează interfața menționată la articolul 20 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2019/1020 între sistemul de informare și comunicare menționat la articolul 34 din Regulamentul (UE) 2019/1020 și „Safety Gate”, pentru a permite declanșarea din sistemul de informare și comunicare respectiv a unui proiect de notificare în „Safety Gate”, în scopul de a evita dubla înregistrare.

Amendamentul  171

 

Propunere de regulament

Articolul 24 – alineatul 8

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

8. Comisia adoptă acte de punere în aplicare care precizează punerea în aplicare a prezentului articol și, în special, accesul la sistem, funcționarea sistemului, informațiile care trebuie introduse în sistem, cerințele pe care trebuie să le îndeplinească notificările și criteriile de evaluare a nivelului de risc. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 42 alineatul (3).

8. Comisia adoptă acte delegate în conformitate cu articolul 41 pentru a completa prezentul regulament prin faptul că precizează punerea în aplicare a prezentului articol și, în special:

 

(a)  accesul la sistem;

 

(b)  funcționarea sistemului;

 

(c)  informațiile care trebuie introduse în sistem;

 

(d)  cerințele pe care trebuie să le îndeplinească notificările;

 

(e)  criteriile de evaluare a nivelului de risc.

Amendamentul  172

 

Propunere de regulament

Articolul 24 – alineatul 8 a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

8a. În termen de... [doi ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament], Comisia prezintă un raport privind funcționarea sistemului de informare și comunicare menționat la articolul 34 din Regulamentul (UE) 2019/1020 a sistemului „Safety Gate” menționat în prezentul regulament și privind punerea în aplicare a interfeței dintre cele două sisteme, inclusiv informații despre funcționalitățile lor respective și despre dezvoltarea unora noi, despre termenele-limită, bugetul și numărul de membri ai personalului dedicat acestei activități, ținând cont de obiectivele urmărite de aceste sisteme.

Amendamentul  173

 

Propunere de regulament

Articolul 25 – alineatul 1

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1. Comisia întreține un portal web care le permite operatorilor economici să furnizeze autorităților de supraveghere a pieței și consumatorilor informațiile menționate la articolul 8 alineatul (11), articolul 9 alineatul (2) litera (c), articolul 10 alineatul (8), articolul 11 alineatele (3) și (4) și la articolul 19.

1. Comisia întreține un portal web („Safety Business Gateway”) care le permite operatorilor economici să furnizeze autorităților de supraveghere a pieței și consumatorilor, într-un mod simplu, informațiile menționate la articolul 8 alineatul (10), articolul 9 alineatul (2) litera (c), articolul 10 alineatul (8), articolul 11 alineatele (3) și (4) și la articolul 19.

Amendamentul  174

 

Propunere de regulament

Articolul 26 – alineatul 1 – paragraful 1

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Aceste măsuri pot include măsuri de interzicere, suspendare sau restricționare a introducerii sau a punerii la dispoziție pe piață a unor astfel de produse sau măsuri de stabilire a unor condiții speciale pentru comercializarea acestor produse, în scopul de a asigura un nivel ridicat de protecție a siguranței consumatorilor.

Aceste măsuri pot include măsuri de interzicere, suspendare sau restricționare a introducerii sau a punerii la dispoziție pe piață a unor astfel de produse sau măsuri de stabilire a unor condiții speciale pentru evaluarea conformității lor în ceea ce privește cerința de siguranță, dacă este cazul, sau pentru comercializarea acestor produse, în scopul de a asigura un nivel ridicat de protecție a siguranței consumatorilor.

Amendamentul  175

 

Propunere de regulament

Articolul 26 – alineatul 4

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

4. Este interzis exportul din Uniune al unui produs a cărui introducere sau punere la dispoziție pe piața Uniunii a fost interzisă în temeiul unei măsuri adoptate în conformitate cu alineatul (1) sau (3), cu excepția cazului în care măsura autorizează în mod expres exportul produsului în cauză.

4. Este interzis exportul din Uniune al unui produs a cărui punere la dispoziție pe piața Uniunii a fost interzisă în temeiul unei măsuri adoptate în conformitate cu alineatul (1) sau (3), cu excepția cazului în care măsura autorizează în mod expres exportul produsului în cauză.

Amendamentul  176

 

Propunere de regulament

Articolul 26 – alineatul 5

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

5. Orice stat membru poate înainta Comisiei o cerere motivată pentru examinarea necesității de a adopta o măsură menționată la alineatul (1) sau (3).

5. Orice stat membru sau parte interesată relevantă poate înainta Comisiei o cerere motivată pentru examinarea necesității de a adopta o măsură menționată la alineatul (1) sau (3).

Amendamentul  177

 

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2. În cazul în care autoritățile de supraveghere a pieței din alte state membre ajung la o concluzie diferită în ceea ce privește identificarea riscului sau nivelul de risc pe baza propriei investigații și a propriei evaluări a riscurilor, statele membre în cauză pot solicita Comisiei să arbitreze. În acest caz, Comisia invită toate statele membre să formuleze o recomandare.

2. În cazul în care autoritățile de supraveghere a pieței din alte state membre ajung la o concluzie diferită în ceea ce privește identificarea riscului sau nivelul de risc pe baza propriei investigații și a propriei evaluări a riscurilor, Comisia începe un proces de arbitrare. În acest scop, Comisia invită toate statele membre să formuleze o recomandare.

Amendamentul  178

 

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 5 – paragraful 1 (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Comisia elaborează un raport periodic privind aplicarea mecanismului de arbitraj, care va fi prezentat Rețelei pentru siguranța consumatorilor menționate la articolul 28.

Amendamentul  179

 

Propunere de regulament

Articolul 28 – alineatul 1 – paragraful 1 a (nou)