ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ περί πλαισίου ανάπτυξης των Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών στον τομέα των οδικών μεταφορών και των διεπαφών με άλλους τρόπους μεταφοράς

28.10.2022 - (COM(2021)0813 – C9‑0471/2021 – 2021/0419(COD)) - ***I

Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού
Εισηγήτρια: Rovana Plumb


Διαδικασία : 2021/0419(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A9-0265/2022
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A9-0265/2022
Ψηφοφορία :
Κείμενα που εγκρίθηκαν :


PR_COD_1amCom

 

 

Υπόμνημα για τα χρησιμοποιούμενα σύμβολα

 * Διαδικασία διαβούλευσης

 *** Διαδικασία έγκρισης

 ***I Συνήθης νομοθετική διαδικασία (πρώτη ανάγνωση)

 ***II Συνήθης νομοθετική διαδικασία (δεύτερη ανάγνωση)

 ***III Συνήθης νομοθετική διαδικασία (τρίτη ανάγνωση)

 

(Η ενδεικνυόμενη διαδικασία στηρίζεται στη νομική βάση που προτείνεται στο σχέδιο πράξης)

 

 

 

 

 

Τροπολογίες σε σχέδιο πράξης

Τροπολογίες του Κοινοβουλίου σε δύο στήλες

 

Η διαγραφή κειμένου σημαίνεται με πλάγιους έντονους χαρακτήρες στην αριστερή στήλη. Η αντικατάσταση κειμένου σημαίνεται με πλάγιους έντονους χαρακτήρες και στις δύο στήλες. Το νέο κείμενο σημαίνεται με πλάγιους έντονους χαρακτήρες στη δεξιά στήλη.

 

Η πρώτη και η δεύτερη γραμμή της επικεφαλίδας κάθε τροπολογίας προσδιορίζουν το σχετικό τμήμα του εξεταζόμενου σχεδίου πράξης. Εάν μία τροπολογία αναφέρεται σε ήδη υφιστάμενη πράξη την οποία το σχέδιο πράξης αποσκοπεί να τροποποιήσει, η επικεφαλίδα περιέχει επιπλέον και μία τρίτη και μία τέταρτη γραμμή που προσδιορίζουν αντίστοιχα την υφιστάμενη πράξη και τη διάταξή της στην οποία αναφέρεται η τροπολογία.

 

Τροπολογίες του Κοινοβουλίου με μορφή ενοποιημένου κειμένου

 

Τα νέα τμήματα του κειμένου σημαίνονται με πλάγιους έντονους χαρακτήρες. Τα τμήματα του κειμένου που απαλείφονται σημαίνονται με το σύμβολο ▌ ή με διαγραφή. Η αντικατάσταση κειμένου σημαίνεται με πλάγιους έντονους χαρακτήρες που υποδηλώνουν το νέο κείμενο και με διαγραφή του κειμένου που αντικαθίσταται.

Κατ’ εξαίρεση, δεν σημαίνονται οι τροποποιήσεις αυστηρά τεχνικής φύσης που επιφέρουν οι υπηρεσίες κατά την επεξεργασία του τελικού κειμένου.

 

 

 


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σελίδα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ...5

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΤΕΛΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ



ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

 

σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ περί πλαισίου ανάπτυξης των Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών στον τομέα των οδικών μεταφορών και των διεπαφών με άλλους τρόπους μεταφοράς

(COM(2021)0813 – C9‑0471/2021 – 2021/0419(COD))

(Συνήθης νομοθετική διαδικασία: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

 έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2021)0813),

 έχοντας υπόψη το άρθρο 294 παράγραφος 2 και το άρθρο 91 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C9‑0471/2021),

 έχοντας υπόψη το άρθρο 294 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

 έχοντας υπόψη το άρθρο 59 του Κανονισμού του,

 έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (A9-0265/2022),

1. εγκρίνει τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση όπως παρατίθεται κατωτέρω·

2. ζητεί από την Επιτροπή να υποβάλει εκ νέου την πρόταση στο Κοινοβούλιο, αν την αντικαταστήσει με νέο κείμενο, αν της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις·

3. αναθέτει στην Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στα εθνικά κοινοβούλια.

 

Τροπολογία  1

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή σχετικά με τον καθορισμό στρατηγικής για βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα33 προσδιορίζεται η ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μεταφορών (στο εξής: ITS) ως βασική δράση για την επίτευξη συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης πολυτροπικής κινητικότητας, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στον μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφορών προς επίτευξη του στόχου για αποδοτική, ασφαλή, βιώσιμη, έξυπνη και ανθεκτική κινητικότητα. Με αυτόν τον τρόπο συμπληρώνονται οι δράσεις που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της εμβληματικής πρωτοβουλίας για τον οικολογικό προσανατολισμό των εμπορευματικών μεταφορών με στόχο την προώθηση της πολυτροπικής εφοδιαστικής. Στο πλαίσιο της στρατηγικής εξαγγέλθηκε επίσης για το 2022 αναθεώρηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/1926 σχετικά με τις υπηρεσίες πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις, ώστε να συμπεριληφθεί διάταξη για υποχρεωτική προσβασιμότητα νέων δυναμικών συνόλων δεδομένων, καθώς και αξιολόγηση της ανάγκης για κανονιστική δράση σχετικά με δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παρόχων πολυτροπικών ψηφιακών υπηρεσιών, μαζί με μια πρωτοβουλία για την έκδοση εισιτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης εισιτηρίων σιδηροδρομικών μεταφορών.

(1) Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή σχετικά με τον καθορισμό στρατηγικής για βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα33 προσδιορίζεται η ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μεταφορών (στο εξής: ITS) ως βασική δράση για την επίτευξη συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης πολυτροπικής κινητικότητας, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στον μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφορών προς επίτευξη του στόχου για αποδοτική, ασφαλή, βιώσιμη, έξυπνη και ανθεκτική κινητικότητα. Με αυτόν τον τρόπο συμπληρώνονται οι δράσεις που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της εμβληματικής πρωτοβουλίας για τον οικολογικό προσανατολισμό των εμπορευματικών μεταφορών με στόχο την προώθηση της πολυτροπικής εφοδιαστικής. Στο πλαίσιο της στρατηγικής εξαγγέλθηκε επίσης για το 2022 αναθεώρηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/1926 σχετικά με τις υπηρεσίες πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις, ώστε να συμπεριληφθεί διάταξη για υποχρεωτική προσβασιμότητα νέων δυναμικών συνόλων δεδομένων, καθώς και αξιολόγηση της ανάγκης για κανονιστική δράση σχετικά με δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παρόχων πολυτροπικών ψηφιακών υπηρεσιών, μαζί με μια πρωτοβουλία για την έκδοση εισιτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης εισιτηρίων σιδηροδρομικών μεταφορών. Με την παρούσα οδηγία θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι εφαρμογές ITS στον τομέα των οδικών μεταφορών καθιστούν δυνατή τη συνεχή και αδιάλειπτη ενοποίηση με άλλους τρόπους μεταφοράς, όπως οι σιδηροδρομικές μεταφορές ή η ενεργός κινητικότητα, ώστε να διευκολύνεται η στροφή προς τους εν λόγω τρόπους μεταφοράς όποτε είναι δυνατό με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της προσβασιμότητας.

__________________

__________________

33 COM(2020)789 final.

33 COM(2020)789 final.

Τροπολογία  2

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 3 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3α) Με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/852 σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων, γνωστός και ως κανονισμός για την ταξινόμηση, εκφράζεται η φιλοδοξία να διευκολυνθεί η αύξηση των επενδύσεων για τη βιώσιμη κινητικότητα, όπως η αύξηση της ηλεκτροκίνησης ή η υποστήριξη της μετάβασης σε πιο καθαρά μέσα μεταφοράς με προαγωγή της αλλαγής του τρόπου εκτέλεσης των μεταφορών και της καλύτερης διαχείρισης της κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα, με τον εν λόγω κανονισμό αναγνωρίζεται η ανάγκη πρόσθετων τεχνικών κριτηρίων ελέγχου όσον αφορά τις μεταφορές. Προκειμένου να διευκολύνονται οι επενδύσεις στα ITS και να αντικατοπτρίζεται η σημασία τους για τη βιώσιμη κινητικότητα, θα πρέπει να εξεταστούν τεχνικά κριτήρια ελέγχου για τα ITS.

Τροπολογία  3

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Η αυξανόμενη ανάγκη για καλύτερη χρήση των δεδομένων προκειμένου να καταστούν οι αλυσίδες μεταφορών περισσότερο βιώσιμες, αποδοτικές και ανθεκτικές, απαιτεί ενισχυμένο συντονισμό του πλαισίου που διέπει τα ευφυή συστήματα μεταφορών με άλλες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην εναρμόνιση και τη διευκόλυνση της κοινοχρησίας δεδομένων στους τομείς της κινητικότητας, των μεταφορών και της εφοδιαστικής με την προοπτική πολυτροπικών μεταφορών37.

(4) Η αυξανόμενη ανάγκη για καλύτερη χρήση των δεδομένων προκειμένου να καταστούν οι αλυσίδες μεταφορών περισσότερο βιώσιμες, ασφαλείς, αποδοτικές και ανθεκτικές, απαιτεί ενισχυμένο συντονισμό του πλαισίου που διέπει τα ευφυή συστήματα μεταφορών με άλλες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην εναρμόνιση και τη διευκόλυνση της κοινοχρησίας δεδομένων στους τομείς της κινητικότητας, των μεταφορών και της εφοδιαστικής με την προοπτική πολυτροπικών μεταφορών37, λαμβανομένων υπόψη των κανόνων για την προστασία των δεδομένων και την ιδιωτική ζωή. Ειδικότερα, θα πρέπει να βελτιωθεί η διαλειτουργικότητα και η επικοινωνία για υπηρεσίες πληροφόρησης και κράτησης με βάση ευφυή συστήματα μεταφορών για ασφαλείς και προστατευμένες θέσεις στάθμευσης φορτηγών και εμπορικών οχημάτων, όπως σε παρόδιες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και ανάπαυσης.

__________________

__________________

37 Όπως, για παράδειγμα, ο κοινός ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων κινητικότητας και οι συνιστώσες του, ο κανονισμός (ΕΕ) 2020/1056 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2020, για τις ηλεκτρονικές πληροφορίες σχετικά με τις εμπορευματικές μεταφορές (ΕΕ L 249 της 31.7.2020, σ. 33), καθώς και οι εργασίες του φόρουμ για τις ψηφιακές υπηρεσίες μεταφορών και εφοδιαστικής (DTLF).

37 Όπως, για παράδειγμα, ο κοινός ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων κινητικότητας και οι συνιστώσες του, ο κανονισμός (ΕΕ) 2020/1056 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2020, για τις ηλεκτρονικές πληροφορίες σχετικά με τις εμπορευματικές μεταφορές (ΕΕ L 249 της 31.7.2020, σ. 33), καθώς και οι εργασίες του φόρουμ για τις ψηφιακές υπηρεσίες μεταφορών και εφοδιαστικής (DTLF).

Τροπολογία  4

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 5 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(5α) Η ψηφιοποίηση και η καινοτομία στον τομέα των οδικών μεταφορών δημιουργούν δυνατότητες απασχόλησης, μέσω της ανάπτυξης νέων έργων στον κλάδο.

Τροπολογία  5

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 6

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(6) Σε πολλά κράτη μέλη οι εφαρμογές των εν λόγω συστημάτων και υπηρεσιών σε εθνικό επίπεδο αναπτύσσονται ήδη στον τομέα των οδικών μεταφορών. Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν μετά την έκδοση της οδηγίας το 2010, στην αξιολόγηση της εν λόγω οδηγίας 2010/40/ΕΕ38 διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η κατακερματισμένη και μη συντονισμένη ανάπτυξη, καθώς και η έλλειψη γεωγραφικής συνέχειας των υπηρεσιών ITS σε όλη την Ένωση και στα εξωτερικά της σύνορα.

(6) Σε πολλά κράτη μέλη οι εφαρμογές των εν λόγω συστημάτων και υπηρεσιών σε εθνικό επίπεδο αναπτύσσονται ήδη στον τομέα των οδικών μεταφορών. Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν μετά την έκδοση της οδηγίας το 2010, στην αξιολόγηση της εν λόγω οδηγίας 2010/40/ΕΕ38 διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η κατακερματισμένη και μη συντονισμένη ανάπτυξη, καθώς και η έλλειψη γεωγραφικής συνέχειας των υπηρεσιών ITS σε όλη την Ένωση και στα εξωτερικά της σύνορα. Η ανάπτυξη των ITS θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες των προαστιακών, των αγροτικών και των περιφερειακών περιοχών, καθώς και των νησιών και των εξόχως απόκεντρων περιοχών, διασφαλίζοντας την κοινωνική και οικονομική ένταξη, καθώς η ζωή στις εν λόγω περιοχές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα ποιοτικών υπηρεσιών και υποδομών και δεδομένου ότι η ανάπτυξη των εν λόγω υπηρεσιών και υποδομών στις περιοχές αυτές μέσω της ανάπτυξης των ITS εύλογα αναμένεται να έχει μεγάλα οφέλη.

__________________

__________________

38 https://transport.ec.europa.eu/transport-themes/intelligent-transport-systems/road/action-plan-and-directive_en

38 https://transport.ec.europa.eu/transport-themes/intelligent-transport-systems/road/action-plan-and-directive_en

Τροπολογία  6

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 7

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Στο πλαίσιο της εφαρμογής των κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμών της Επιτροπής39 για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ, τα κράτη μέλη έχουν συστήσει εθνικά σημεία πρόσβασης40. Στα εν λόγω σημεία οργανώνεται η πρόσβαση σε δεδομένα που αφορούν τις μεταφορές και καθορίζεται η περαιτέρω χρήση τους με σκοπό την παροχή διαλειτουργικών υπηρεσιών ITS για τις μετακινήσεις και την κυκλοφορία σε τελικούς χρήστες σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα εν λόγω εθνικά σημεία πρόσβασης αποτελούν σημαντική συνιστώσα του κοινού ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων κινητικότητας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα δεδομένα41 και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ειδικότερα όσον αφορά την προσβασιμότητα των δεδομένων.

(7) Στο πλαίσιο της εφαρμογής των κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμών της Επιτροπής39 για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ, τα κράτη μέλη έχουν συστήσει εθνικά σημεία πρόσβασης40 και είναι δυνατή η σύσταση περιφερειακών και τοπικών σημείων πρόσβασης. Στα εθνικά σημεία πρόσβασης οργανώνεται η πρόσβαση σε δεδομένα που αφορούν τις μεταφορές και καθορίζεται η περαιτέρω χρήση τους με σκοπό την παροχή διαλειτουργικών υπηρεσιών ITS για τις μετακινήσεις και την κυκλοφορία σε τελικούς χρήστες σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα εν λόγω δεδομένα που αφορούν τις μεταφορές θα πρέπει να διατίθενται σε μηχαναγνώσιμο μορφότυπο. Τα εν λόγω εθνικά σημεία πρόσβασης αποτελούν σημαντική συνιστώσα του κοινού ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων κινητικότητας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα δεδομένα41 και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ειδικότερα όσον αφορά την προσβασιμότητα των δεδομένων ώστε να διευκολύνεται η ασφαλής και αποτελεσματική χρήση τους, κατά περίπτωση.

__________________

__________________

39 Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 885/2013 της Επιτροπής, της 15ης Μαΐου 2013, σχετικά με τη συμπλήρωση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα ευφυή συστήματα μεταφορών (ITS) όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης για ασφαλείς και προστατευμένες θέσεις στάθμευσης φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων (ΕΕ L 247 της 18.9.2013, σ. 1)· κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 886/2013 της Επιτροπής, της 15ης Μαΐου 2013, προς συμπλήρωση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα δεδομένα και τις διαδικασίες για τη δωρεάν, ενδεχομένως, παροχή ελάχιστων καθολικών πληροφοριών για την κυκλοφορία σχετικών με την οδική ασφάλεια στους χρήστες (ΕΕ L 247 της 18.9.2013, σ. 6)· κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2015/962 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2014, για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την παροχή σε επίπεδο Ένωσης υπηρεσιών πληροφόρησης για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο (ΕΕ L 157 της 23.6.2015, σ. 21)· και κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/1926 της Επιτροπής, της 31ης Μαΐου 2017, προς συμπλήρωση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την παροχή σε επίπεδο Ένωσης υπηρεσιών πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις (EE L 272 της 21.10.2017, σ. 1).

39 Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 885/2013 της Επιτροπής, της 15ης Μαΐου 2013, σχετικά με τη συμπλήρωση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα ευφυή συστήματα μεταφορών (ITS) όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης για ασφαλείς και προστατευμένες θέσεις στάθμευσης φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων (ΕΕ L 247 της 18.9.2013, σ. 1)· κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 886/2013 της Επιτροπής, της 15ης Μαΐου 2013, προς συμπλήρωση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα δεδομένα και τις διαδικασίες για τη δωρεάν, ενδεχομένως, παροχή ελάχιστων καθολικών πληροφοριών για την κυκλοφορία σχετικών με την οδική ασφάλεια στους χρήστες (ΕΕ L 247 της 18.9.2013, σ. 6)· κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2015/962 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2014, για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την παροχή σε επίπεδο Ένωσης υπηρεσιών πληροφόρησης για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο (ΕΕ L 157 της 23.6.2015, σ. 21)· και κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/1926 της Επιτροπής, της 31ης Μαΐου 2017, προς συμπλήρωση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την παροχή σε επίπεδο Ένωσης υπηρεσιών πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις (EE L 272 της 21.10.2017, σ. 1).

40 https://transport.ec.europa.eu/transport-themes/intelligent-transport-systems/road/action-plan-and-directive/national-access-points_en

40 https://transport.ec.europa.eu/transport-themes/intelligent-transport-systems/road/action-plan-and-directive/national-access-points_en

41 COM(2020) 66 final.

41 COM(2020) 66 final.

Τροπολογία  7

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 7 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(7α) Δεδομένης της σημαντικής εξάρτησης από τα εθνικά σημεία πρόσβασης για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου κινητικότητας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που ορίζονται στην οδηγία 2010/40/ΕΕ και, όπου είναι δυνατόν, να επιταχύνουν την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους.

Τροπολογία  8

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 7 β (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(7β) Τα δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία και τη διαθεσιμότητα υποδομών εναλλακτικών καυσίμων θα πρέπει να είναι προσβάσιμα στα εθνικά σημεία πρόσβασης.

Τροπολογία  9

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 8

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(8) Εκτός από τις προδιαγραφές που έχουν ήδη εκδοθεί, χρειάζονται περαιτέρω προδιαγραφές και, κατά περίπτωση, πρότυπα με τα οποία θα καθορίζονται περισσότερο λεπτομερείς διατάξεις και διαδικασίες για τη διασφάλιση συντονισμένης και αποτελεσματικής ανάπτυξης υπηρεσιών ITS σε όλη την Ένωση. Πριν από τη θέσπιση τυχόν πρόσθετων ή αναθεωρημένων προδιαγραφών, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογεί αν συνάδουν με ορισμένες καθορισμένες αρχές που ορίζονται στο παράρτημα II. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, σε πρώτη φάση, στους τέσσερις βασικούς τομείς για την ανάπτυξη και την εγκατάσταση ITS. Κατά την περαιτέρω υλοποίηση των ευφυών συστημάτων μεταφορών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι υφιστάμενες υποδομές ITS που έχει αναπτύξει συγκεκριμένο κράτος μέλος από άποψη τεχνολογικής προόδου και χρηματοδοτικών προσπαθειών που έχουν καταβληθεί. Κατά περίπτωση, θα πρέπει να διασφαλίζεται, ιδίως για τα C-ITS, ότι οι απαιτήσεις για τα συστήματα ITS δεν επιβάλλουν τη χρήση συγκεκριμένου τύπου τεχνολογίας ούτε εισάγουν διακρίσεις υπέρ της χρήσης συγκεκριμένου τύπου τεχνολογίας.

(8) Εκτός από τις προδιαγραφές που έχουν ήδη εκδοθεί, χρειάζονται περαιτέρω προδιαγραφές και, κατά περίπτωση, πρότυπα με τα οποία θα καθορίζονται περισσότερο λεπτομερείς διατάξεις και διαδικασίες για τη διασφάλιση συντονισμένης, αποτελεσματικής και διαλειτουργικής ανάπτυξης υπηρεσιών ITS σε όλη την Ένωση. Πριν από τη θέσπιση τυχόν πρόσθετων ή αναθεωρημένων προδιαγραφών, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογεί τη συμπληρωματικότητά τους με συστήματα δημόσιων μεταφορών ως τμήμα υπηρεσιών γενικού (οικονομικού) συμφέροντος, καθώς και αν συνάδουν με ορισμένες καθορισμένες αρχές που ορίζονται στο παράρτημα II. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, σε πρώτη φάση, στους τέσσερις βασικούς τομείς για την ανάπτυξη και την εγκατάσταση ITS. Κατά την περαιτέρω υλοποίηση των ευφυών συστημάτων μεταφορών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι υφιστάμενες υποδομές ITS που έχει αναπτύξει συγκεκριμένο κράτος μέλος από άποψη τεχνολογικής προόδου και χρηματοδοτικών προσπαθειών που έχουν καταβληθεί.

Τροπολογία  10

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 8 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(8α) Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα ITS είναι συμβατά και διαλειτουργικά, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι, ιδίως για τα συνεργατικά ITS (C-ITS), οι απαιτήσεις για τα συστήματα ITS δεν επιβάλλουν ούτε εισάγουν διακρίσεις υπέρ της χρήσης συγκεκριμένου τύπου τεχνολογίας, σύμφωνα με την αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας, όπως ορίζεται στην οδηγία (ΕΕ) 2018/19721a. Οι περιορισμοί στην αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας θα πρέπει να είναι ανάλογοι και να δικαιολογούνται από την ανάγκη αποφυγής επιβλαβών παρεμβολών. Οι περιορισμοί αυτοί μπορούν, για παράδειγμα, να λάβουν τη μορφή της επιβολής μάσκας εκπομπών και επιπέδων ισχύος ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας υγείας με τον περιορισμό της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Μπορούν να σχεδιάζονται κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ορθή λειτουργία των υπηρεσιών μέσω επαρκούς επιπέδου τεχνικής ποιότητας υπηρεσιών, χωρίς να αποκλείεται κατ’ ανάγκη η δυνατότητα χρήσης περισσότερων της μίας υπηρεσιών στην ίδια ζώνη ραδιοφάσματος.  Μπορούν επίσης να σχεδιάζονται κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ο κατάλληλος μερισμός του ραδιοφάσματος, ιδίως όταν η χρήση του υπόκειται μόνο σε γενικές άδειες, για να διασφαλίζεται η αποδοτική χρήση του ραδιοφάσματος ή να επιτυγχάνεται στόχος γενικού συμφέροντος σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο.

 

__________________

 

1a Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών

Τροπολογία  11

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 8 β (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(8β) Η συνεχής ανάπτυξη των ITS δημιουργεί δικαιολογημένη εμπιστοσύνη μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και των επενδύσεών τους. Προκειμένου να ενθαρρύνονται οι επενδύσεις στα ITS και να παρέχεται ασφάλεια δικαίου, η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των ενδιαφερόμενων μερών θα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που σχετίζονται με τις μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των ITS.

Τροπολογία  12

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 9

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(9) Κατά τη θέσπιση των προδιαγραφών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να αξιοποιούνται η πείρα και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί ήδη στον τομέα των ITS, των συνεργατικών ευφυών συστημάτων μεταφορών (C-ITS) και στον τομέα της συνεργατικής, συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας (ΣΣΑΚ), ιδίως στο πλαίσιο λειτουργίας των πλατφορμών C-ITS42 και ΣΣΑΚ43, καθώς και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού φόρουμ για την πολυτροπική κινητικότητα των επιβατών44 και της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την υλοποίηση του eCall45.

(9) Κατά τη θέσπιση των προδιαγραφών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να αξιοποιούνται η πείρα και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί ήδη στον τομέα των ITS, των συνεργατικών ευφυών συστημάτων μεταφορών (C-ITS) και στον τομέα της συνεργατικής, συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας (ΣΣΑΚ), ιδίως στο πλαίσιο λειτουργίας των πλατφορμών C-ITS42 και ΣΣΑΚ43, καθώς και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού φόρουμ για την πολυτροπική κινητικότητα των επιβατών44, του φόρουμ για τις ψηφιακές υπηρεσίες μεταφορών και εφοδιαστικής44a και της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την υλοποίηση του eCall45.

__________________

__________________

42 Κωδικός στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και άλλων παρόμοιων οντοτήτων: E03188.

42 Κωδικός στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και άλλων παρόμοιων οντοτήτων: E03188.

43 Κωδικός στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και άλλων παρόμοιων οντοτήτων: E03657.

43 Κωδικός στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και άλλων παρόμοιων οντοτήτων: E03657.

44 Κωδικός στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και άλλων παρόμοιων οντοτήτων: E03826.

44 Κωδικός στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και άλλων παρόμοιων οντοτήτων: E03826.

45 Κωδικός στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και άλλων παρόμοιων οντοτήτων: E02481.

45 Κωδικός στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και άλλων παρόμοιων οντοτήτων: E02481.

Τροπολογία  13

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 10

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(10) Με τις προδιαγραφές θα πρέπει να προωθείται η καινοτομία. Η αυξημένη διαθεσιμότητα δεδομένων θα πρέπει, για παράδειγμα, να επιφέρει την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών ITS, και αντίστροφα μέσω της καινοτομίας θα πρέπει να προσδιορίζονται οι ανάγκες όσον αφορά την έκδοση μελλοντικών προδιαγραφών. Η ευρωπαϊκή σύμπραξη για την επίτευξη συνεργατικής, συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» θα πρέπει να στηρίζει την ανάπτυξη και τη δοκιμή της επόμενης φάσης υπηρεσιών C-ITS και να συμβάλει, με αυτόν τον τρόπο, στην ενσωμάτωση εξαιρετικά αυτοματοποιημένων οχημάτων σε νέες υπηρεσίες πολυτροπικής κινητικότητας.

(10) Με τις προδιαγραφές θα πρέπει να προωθείται η καινοτομία. Η αυξημένη διαθεσιμότητα δεδομένων θα πρέπει, για παράδειγμα, να επιφέρει την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών ITS, και αντίστροφα μέσω της καινοτομίας θα πρέπει να προσδιορίζονται οι ανάγκες όσον αφορά την έκδοση μελλοντικών προδιαγραφών. Πριν από την ανάπτυξή τους, οι νέες τεχνολογίες, ιδίως τα C-ITS, θα πρέπει πάντοτε να δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες προκειμένου να διασφαλίζεται η αξιοπιστία τους. Η ευρωπαϊκή σύμπραξη για την επίτευξη συνεργατικής, συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» θα πρέπει να στηρίζει την ανάπτυξη και τη δοκιμή της επόμενης φάσης υπηρεσιών C-ITS και να συμβάλει, με αυτόν τον τρόπο, στην ενσωμάτωση εξαιρετικά αυτοματοποιημένων οχημάτων σε νέες υπηρεσίες πολυτροπικής κινητικότητας.

Τροπολογία  14

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 11 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(11α) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει προδιαγραφές σχετικά με τα C-ITS χωρίς καθυστέρηση.

Τροπολογία  15

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 13

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(13) Στη μελέτη που εκπονήθηκε το 2020 με τίτλο «Mapping accessible transport for persons with reduced mobility» (Χαρτογράφηση προσβάσιμων μεταφορών για άτομα με μειωμένη κινητικότητα)47 αποδεικνύεται ότι λόγω της έλλειψης επαρκών δεδομένων όσον αφορά τα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας, δυσχεραίνεται επί του παρόντος ο αξιόπιστος προγραμματισμός των μετακινήσεων όταν χρησιμοποιούνται πτυχές προσβασιμότητας ως μεταβλητές στην αναζήτηση. Για να βελτιωθεί περαιτέρω η προσβασιμότητα του συστήματος μεταφορών και να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, οι ψηφιακές υπηρεσίες πολυτροπικής κινητικότητας προϋποθέτουν τη διαθεσιμότητα δεδομένων σχετικών με τους κόμβους πρόσβασης και τα χαρακτηριστικά προσβασιμότητάς τους.

(13) Στη μελέτη που εκπονήθηκε το 2020 με τίτλο «Mapping accessible transport for persons with reduced mobility» (Χαρτογράφηση προσβάσιμων μεταφορών για άτομα με μειωμένη κινητικότητα)47 αποδεικνύεται ότι λόγω της έλλειψης επαρκών δεδομένων όσον αφορά τα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας, δυσχεραίνεται επί του παρόντος ο αξιόπιστος προγραμματισμός των μετακινήσεων όταν χρησιμοποιούνται πτυχές προσβασιμότητας ως μεταβλητές στην αναζήτηση. Αποδεικνύεται επίσης ότι ο καθορισμός ελάχιστων απαιτήσεων και προτύπων για την ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο κρατών μελών. Για να βελτιωθεί περαιτέρω η προσβασιμότητα του συστήματος μεταφορών και να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, οι ψηφιακές υπηρεσίες πολυτροπικής κινητικότητας πρέπει να διαθέτουν δεδομένα σχετικά με τους κόμβους πρόσβασης και τα χαρακτηριστικά προσβασιμότητάς τους σε προσβάσιμες μορφές.

__________________

__________________

47 https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/dfa0c844-3b5f-11eb-b27b-01aa75ed71a1

47 https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/dfa0c844-3b5f-11eb-b27b-01aa75ed71a1

Τροπολογία  16

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 14

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(14) Η αυξημένη ενσωμάτωση των ITS και των προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης ή των συστημάτων οχημάτων και υποδομών εν γένει συνεπάγεται ότι τα εν λόγω συστήματα θα βασίζονται όλο και περισσότερο στις πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ αυτών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των C-ITS. Αυτή η εξάρτηση θα αυξηθεί με υψηλότερα επίπεδα αυτοματοποίησης. Με τα εν λόγω υψηλότερα επίπεδα αυτοματοποίησης αναμένεται να γίνεται χρήση της επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων και υποδομών προκειμένου να συντονίζονται οι ελιγμοί και να εξομαλύνεται η ροή κυκλοφορίας και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη περισσότερο βιώσιμων μεταφορών. Ως εκ τούτου, η υπονόμευση της ακεραιότητας των υπηρεσιών ITS θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια, για παράδειγμα όταν κοινοποιείται εσφαλμένο όριο ταχύτητας ή όταν ένα όχημα προβαίνει σε στάση έκτακτης ανάγκης λόγω ανύπαρκτου κινδύνου. Για να διασφαλισθούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, η Επιτροπή θα πρέπει να διαθέτει εκτελεστικές αρμοδιότητες σε περίπτωση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στις οποίες διακυβεύεται η ακεραιότητα των υπηρεσιών ITS, προκειμένου να θεσπίζει αντίμετρα για την αντιμετώπιση των αιτιών και των συνεπειών της κατάστασης αυτής. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται το συντομότερο δυνατόν και να εφαρμόζονται αμέσως. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου48. Λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία των μεταφορών, είναι σκόπιμο να εφαρμοστεί η παράταση της ισχύος του εν λόγω μέτρου πέραν των έξι μηνών και να γίνει χρήση της δυνατότητας που προβλέπεται στο άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011. Η εφαρμογή των εν λόγω αντιμέτρων θα πρέπει να σταματά μόλις εφαρμοστεί εναλλακτική λύση ή διευθετηθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

(14) Η αυξημένη ενσωμάτωση των ITS και των προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης ή των συστημάτων οχημάτων και υποδομών εν γένει συνεπάγεται ότι τα εν λόγω συστήματα θα βασίζονται όλο και περισσότερο στις πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ αυτών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των C-ITS. Αυτή η εξάρτηση θα αυξηθεί με υψηλότερα επίπεδα αυτοματοποίησης. Με τα εν λόγω υψηλότερα επίπεδα αυτοματοποίησης αναμένεται να γίνεται χρήση της ασφαλούς επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων και υποδομών προκειμένου να συντονίζονται οι ελιγμοί και να εξομαλύνεται η ροή κυκλοφορίας και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη περισσότερο βιώσιμων μεταφορών. Η ασφαλής επικοινωνία μεταξύ οχημάτων και υποδομών θα πρέπει να διασφαλίζει την αξιοπιστία, την ακρίβεια και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων, χωρίς να υπονομεύεται η ανάγκη δίκαιης πρόσβασης στα δεδομένα διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών και τελικών χρηστών. Ως εκ τούτου, η υπονόμευση της ακεραιότητας των υπηρεσιών ITS θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια, για παράδειγμα όταν κοινοποιείται εσφαλμένο όριο ταχύτητας ή όταν ένα όχημα προβαίνει σε στάση έκτακτης ανάγκης λόγω ανύπαρκτου κινδύνου. Για να διασφαλισθούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, η Επιτροπή θα πρέπει να διαθέτει εκτελεστικές αρμοδιότητες σε περίπτωση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στις οποίες διακυβεύεται η ακεραιότητα των υπηρεσιών ITS σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη ή όταν η ακεραιότητα των υπηρεσιών ITS σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη έχει διασυνοριακές επιπτώσεις. Όταν υπονομεύονται οι υπηρεσίες ITS και υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αναλαμβάνουν αμέσως δράση. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται το συντομότερο δυνατόν και να εφαρμόζονται αμέσως. Οι εκτελεστικές αρμοδιότητες που ανατίθενται στην Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όταν άλλες μορφές λήψης επανορθωτικών μέτρων από άλλες αρχές δεν είναι επιτυχείς. Αναμένεται ότι οι αρμόδιες τοπικές και συστημικές αρχές θα εφαρμόζουν σχέδια διαχείρισης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση σειράς πιθανών αστοχιών του συστήματος και θα είναι σε θέση να ενεργήσουν βάσει των σχεδίων αυτών, εάν χρειαστεί. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου48. Λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία των μεταφορών, είναι σκόπιμο να εφαρμοστεί η παράταση της ισχύος του εν λόγω μέτρου πέραν των έξι μηνών και να γίνει χρήση της δυνατότητας που προβλέπεται στο άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011. Η εφαρμογή των εν λόγω αντιμέτρων θα πρέπει να σταματά μόλις εφαρμοστεί εναλλακτική λύση ή διευθετηθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

__________________

__________________

48 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).

48 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).

Τροπολογία  17

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 15

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(15) Εφόσον η ανάπτυξη και η χρήση εφαρμογών και υπηρεσιών ITS συνεπάγονται την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η εν λόγω επεξεργασία θα πρέπει να διενεργείται σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ένωσης σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την ιδιωτική ζωή, όπως ορίζεται, ειδικότερα, στον κανονισμό (EΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου49 και στην οδηγία 2002/58/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου50.

(15) Εφόσον η ανάπτυξη και η χρήση εφαρμογών και υπηρεσιών ITS συνεπάγονται την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η εν λόγω επεξεργασία θα πρέπει να διενεργείται αυστηρά σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ένωσης σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την ιδιωτική ζωή, όπως ορίζεται, ειδικότερα, στον κανονισμό (EΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου49 και στην οδηγία 2002/58/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου50.

__________________

__________________

49 Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).

49 Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).

50 Οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2002, σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες) (ΕΕ L 201 της 31.7.2002, σ. 37).

50 Οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2002, σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες) (ΕΕ L 201 της 31.7.2002, σ. 37).

Τροπολογία  18

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 16

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(16) Σε περίπτωση που αφορούν επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στις προδιαγραφές που θα αναπτυχθούν βάσει της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 και της οδηγίας 2002/58/ΕΚ. Ειδικότερα, όποτε είναι δυνατή η επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών με τη χρήση ανώνυμων δεδομένων αντί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, θα πρέπει να ενθαρρύνεται η ανωνυμοποίηση ως μία από τις τεχνικές για την ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των ατόμων, σύμφωνα με την αρχή της προστασίας των δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό.

(16) Σε περίπτωση που αφορούν επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στις προδιαγραφές που θα αναπτυχθούν βάσει της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να τηρούνται οι απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 και της οδηγίας 2002/58/ΕΚ. Ειδικότερα, όταν ο σκοπός της επεξεργασίας μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς να γίνει αναφορά σε άτομο και η ανωνυμοποίηση είναι τεχνικά δυνατή, θα πρέπει να εφαρμόζεται η ανωνυμοποίηση ως μία από τις τεχνικές για την ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των ατόμων, σύμφωνα με την αρχή της προστασίας των δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό. Ειδικότερα, όταν χρησιμοποιούνται τεχνολογίες, όπως τα πρότυπα κινητικότητας δεδομένων οχημάτων ή η αναγνώριση προσώπου, θα πρέπει να αποφεύγονται όλες οι μορφές διακρίσεων.

Τροπολογία  19

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 21

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(21) Η παροχή ασφαλών και αξιόπιστων υπηρεσιών χρονισμού και εντοπισμού αποτελεί βασικό στοιχείο για την αποτελεσματική λειτουργία των εφαρμογών και των υπηρεσιών ITS. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να διασφαλιστεί η συμβατότητά τους με τον μηχανισμό ταυτοποίησης που παρέχει το πρόγραμμα Galileo, ώστε να μετριαστούν οι επιθέσεις υποκλοπής σημάτων από το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης («GNSS»).

(21) Η παροχή ασφαλών και αξιόπιστων υπηρεσιών χρονισμού και εντοπισμού αποτελεί βασικό στοιχείο για την αποτελεσματική λειτουργία των εφαρμογών και των υπηρεσιών ITS. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να διασφαλιστεί η οπισθόδρομη συμβατότητά τους με τον μηχανισμό ταυτοποίησης που παρέχει το πρόγραμμα Galileo, ώστε να μετριαστούν οι επιθέσεις υποκλοπής σημάτων από το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης («GNSS»), καθώς και να χρησιμοποιηθούν, κατά περίπτωση άλλοι δοκιμασμένοι μηχανισμοί για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των πληροφοριών σχετικά με τη θέση και τον χρόνο. Οι μηχανισμοί αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν έλεγχο λογικότητας και χρήση των υπηρεσιών GNSS.

Τροπολογία  20

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 22

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(22) Κατά την κατάρτιση των προγραμμάτων εργασίας που θεσπίζονται από την Επιτροπή δυνάμει της οδηγίας 2010/40/ΕΕ, θα πρέπει να ζητείται η γνώμη των κρατών μελών και άλλων ενδιαφερομένων μερών, όπως για παράδειγμα άλλων ομάδων εμπειρογνωμόνων και επιτροπών της Επιτροπής που ασχολούνται με τις ψηφιακές πτυχές των μεταφορών.

(22) Κατά την κατάρτιση των προγραμμάτων εργασίας που θεσπίζονται από την Επιτροπή δυνάμει της οδηγίας 2010/40/ΕΕ, θα πρέπει να ζητείται η γνώμη των κρατών μελών ή άλλων αρμόδιων αρχών, κατά περίπτωση, και άλλων ενδιαφερομένων μερών, όπως για παράδειγμα άλλων ομάδων εμπειρογνωμόνων και επιτροπών της Επιτροπής που ασχολούνται με τις ψηφιακές πτυχές των μεταφορών, παρόχων υπηρεσιών ITS, ενώσεων χρηστών ITS, φορέων εκμετάλλευσης μεταφορών και εγκαταστάσεων και εκπροσώπων της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Τροπολογία  21

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 22 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(22α) Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες, ιδίως με τις χώρες που είναι υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ και τις τρίτες χώρες στις οποίες βρίσκονται διάδρομοι διέλευσης που συνδέουν τα κράτη μέλη. Επίσης, η Επιτροπή θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.

Τροπολογία  22

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 24

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(24) Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της παρούσας οδηγίας, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε, για πέντε έτη από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, να τροποποιεί τον κατάλογο των τύπων δεδομένων, τη διαθεσιμότητα των οποίων πρέπει να διασφαλίζουν τα κράτη μέλη, καθώς και τον κατάλογο των υπηρεσιών ITS, την ανάπτυξη των οποίων πρέπει να διασφαλίζουν τα κράτη μέλη. Η εν λόγω περίοδος θα πρέπει να παρατείνεται σιωπηρά για περιόδους ίσης διάρκειας, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο προβάλλουν αντιρρήσεις για την εν λόγω παράταση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και με ενδιαφερόμενα μέρη, και οι διαβουλεύσεις αυτές να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου59. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ίση συμμετοχή στην κατάρτιση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα ταυτόχρονα με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής οι οποίοι ασχολούνται με την κατάρτιση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

(24) Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της παρούσας οδηγίας, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε, για πέντε έτη από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, να τροποποιεί τον κατάλογο των τύπων δεδομένων, τη διαθεσιμότητα των οποίων πρέπει να διασφαλίζουν τα κράτη μέλη ή άλλες αρμόδιες αρχές, κατά περίπτωση, καθώς και τον κατάλογο των υπηρεσιών ITS, την ανάπτυξη των οποίων πρέπει να διασφαλίζουν τα κράτη μέλη. Η εν λόγω περίοδος θα πρέπει να παρατείνεται σιωπηρά για περιόδους ίσης διάρκειας, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο προβάλλουν αντιρρήσεις για την εν λόγω παράταση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και με ενδιαφερόμενα μέρη τα οποία εκπροσωπούν όλους τους τύπους χρηστών του οδικού δικτύου και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, και οι διαβουλεύσεις αυτές να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου59. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ίση συμμετοχή στην κατάρτιση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα ταυτόχρονα με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής οι οποίοι ασχολούνται με την κατάρτιση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

__________________

__________________

59 Διοργανική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1).

59 Διοργανική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1).

Τροπολογία  23

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 2 α (νέο)

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο ζ (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

2α) στο άρθρο 3, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο:

 

«ζ) η θέσπιση προδιαγραφών για υπηρεσίες συνεργατικών ευφυών συστημάτων μεταφορών.»·

Τροπολογία  24

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 3 – στοιχείο α α (νέο)

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 4 – σημείο 2

 

Ισχύον κείμενο

Τροπολογία

 

α α) το σημείο 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

2) «διαλειτουργικότητα»: η ικανότητα των συστημάτων και των υποκείμενων επιχειρηματικών διεργασιών να ανταλλάσσουν δεδομένα, πληροφορίες και γνώσεις·

«2) “διαλειτουργικότητα: η ικανότητα των συστημάτων και των υποκείμενων επιχειρηματικών διεργασιών να ανταλλάσσουν δεδομένα, πληροφορίες και γνώσεις ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών ITS·»·

Τροπολογία  25

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 3 – στοιχείο α α (νέο)

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 4 – σημείο 14

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

α α)  το σημείο 14 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

 

«14) “δεδομένα σχετικά με το οδικό δίκτυο”: δεδομένα σχετικά με τα χαρακτηριστικά των υποδομών του οδικού δικτύου, περιλαμβανομένων, ενδεικτικά, των σταθερών οδικών σημάτων και των ρυθμιστικών χαρακτηριστικών ασφαλείας, καθώς και των υποδομών φόρτισης·»·

Τροπολογία  26

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 3 – στοιχείο β

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 4 – σημείο 19

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(19) “συνεργατικά ευφυή συστήματα μεταφορών” ή “C-ITS”: ευφυή συστήματα μεταφορών τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες ITS να συνεργάζονται με την ανταλλαγή ασφαλών και αξιόπιστων μηνυμάτων·

(19) “συνεργατικά ευφυή συστήματα μεταφορών” ή “C-ITS”: ευφυή συστήματα μεταφορών τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες ITS να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται με την ανταλλαγή ασφαλών και αξιόπιστων μηνυμάτων, κατά τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις, μεταξύ οχημάτων και άλλων στοιχείων του οικοσυστήματος μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, υποδομών και ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, μέσω τεχνολογιών επικοινωνιών, χωρίς να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον από πριν·

Τροπολογία  27

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – σημείο 3 – στοιχείο β

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 4 – σημείο 21

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(21) “διαθεσιμότητα δεδομένων”: η ύπαρξη δεδομένων σε ψηφιακό μηχαναγνώσιμο μορφότυπο·

(21) “διαθεσιμότητα δεδομένων”: η ύπαρξη δεδομένων σε ψηφιακό προσβάσιμο μηχαναγνώσιμο μορφότυπο·

Τροπολογία  28

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 3 – στοιχείο β

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 4 – σημείο 23

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(23) “προσβασιμότητα των δεδομένων”: η δυνατότητα να ζητούνται και να λαμβάνονται δεδομένα σε ψηφιακό μηχαναγνώσιμο μορφότυπο μέσω των εθνικών σημείων πρόσβασης·

(23) “προσβασιμότητα των δεδομένων”: η δυνατότητα να ζητούνται και να λαμβάνονται δεδομένα σε ψηφιακό προσβάσιμο μηχαναγνώσιμο μορφότυπο μέσω των εθνικών σημείων πρόσβασης και, κατά περίπτωση, των περιφερειακών και των τοπικών σημείων πρόσβασης·

Τροπολογία  29

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 4

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 5 – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι προδιαγραφές που θεσπίζονται από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 6 εφαρμόζονται στις εφαρμογές και υπηρεσίες ITS όταν αυτές αναπτύσσονται, σύμφωνα με τις αρχές που προβλέπονται στο παράρτημα ΙI. Η λήψη των εν λόγω μέτρων δεν θίγει το δικαίωμα των κρατών μελών να αποφασίζουν για την ανάπτυξη αυτών των εφαρμογών και υπηρεσιών στο έδαφός τους. Το δικαίωμα αυτό ισχύει με την επιφύλαξη των άρθρων 6α και 6β. Κατά περίπτωση, τα κράτη μέλη συνεργάζονται επίσης για την επιβολή των εν λόγω προδιαγραφών.

1. Τα κράτη μέλη και/ή οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι προδιαγραφές που θεσπίζονται από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 6 εφαρμόζονται στις εφαρμογές και υπηρεσίες ITS όταν αυτές αναπτύσσονται, σύμφωνα με τις αρχές που προβλέπονται στο παράρτημα ΙI. Η λήψη των εν λόγω μέτρων δεν θίγει το δικαίωμα των κρατών μελών να αποφασίζουν για την ανάπτυξη αυτών των εφαρμογών και υπηρεσιών στο έδαφός τους. Το δικαίωμα αυτό ισχύει με την επιφύλαξη των άρθρων 6α και 6β. Κατά περίπτωση, τα κράτη μέλη συνεργάζονται επίσης, μεταξύ άλλων με τα αντίστοιχα ενδιαφερόμενα μέρη, για την επιβολή των εν λόγω προδιαγραφών. Η Επιτροπή εγκρίνει μεθοδολογία για τη διαλειτουργικότητα των δεδομένων στις αρχιτεκτονικές των εθνικών σημείων πρόσβασης, στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας της που αναφέρεται στο άρθρο 17 παράγραφος 5.

Τροπολογία  30

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 4

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 5 – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Τα κράτη μέλη συνεργάζονται επίσης στους τομείς προτεραιότητας στον βαθμό που δεν έχουν θεσπιστεί προδιαγραφές για τους εν λόγω τομείς.

2. Τα κράτη μέλη και/ή οι αρμόδιες αρχές συνεργάζονται επίσης, μεταξύ άλλων με τα αντίστοιχα ενδιαφερόμενα μέρη, στους τομείς προτεραιότητας στον βαθμό που δεν έχουν θεσπιστεί προδιαγραφές για τους εν λόγω τομείς.

Τροπολογία  31

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 4

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 5 – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Τα κράτη μέλη συνεργάζονται επίσης, μεταξύ άλλων με τα αντίστοιχα ενδιαφερόμενα μέρη, όπου κρίνεται απαραίτητο, όσον αφορά τις επιχειρησιακές πτυχές της εφαρμογής και τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές που θεσπίζει η Επιτροπή, όπως για παράδειγμα τα πρότυπα και τα εναρμονισμένα προφίλ της ΕΕ, τους κοινούς ορισμούς, τα κοινά μεταδεδομένα, τις κοινές απαιτήσεις ποιότητας και τις πτυχές που σχετίζονται με τη διαλειτουργικότητα των αρχιτεκτονικών των εθνικών σημείων πρόσβασης, τις κοινές προϋποθέσεις για ανταλλαγή δεδομένων, καθώς και τις κοινές δραστηριότητες κατάρτισης και ενημέρωσης.·

3. Τα κράτη μέλη και/ή οι αρμόδιες αρχές συνεργάζονται επίσης, μεταξύ άλλων με τα αντίστοιχα ενδιαφερόμενα μέρη, όσον αφορά τις επιχειρησιακές πτυχές της εφαρμογής και τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές που θεσπίζει η Επιτροπή, όπως για παράδειγμα τα πρότυπα και τα εναρμονισμένα προφίλ της ΕΕ, τους κοινούς ορισμούς, τα κοινά μεταδεδομένα, τις κοινές απαιτήσεις ποιότητας και τις πτυχές που σχετίζονται με τη διαλειτουργικότητα των αρχιτεκτονικών των εθνικών σημείων πρόσβασης, την προσβασιμότητα των δεδομένων και τις κοινές προϋποθέσεις για ανταλλαγή δεδομένων, την ασφαλή πρόσβαση, καθώς και τις κοινές δραστηριότητες κατάρτισης και ενημέρωσης. Για τον σκοπό αυτό, ανταλλάζουν βέλτιστες πρακτικές και αναπτύσσουν κοινά έργα, ιδίως όσον αφορά διασυνοριακούς τομείς.»·

Τροπολογία  32

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 5 – στοιχείο α

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 6 – παράγραφος 5

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

«5. Με την επιφύλαξη των διαδικασιών που ορίζονται με την οδηγία (ΕΕ) 2015/1535 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου*, στις προδιαγραφές καθορίζονται, κατά περίπτωση, οι όροι με τους οποίους τα κράτη μέλη μπορούν, έπειτα από κοινοποίηση στην Επιτροπή, να θεσπίζουν πρόσθετους κανόνες για την παροχή υπηρεσιών ITS στο σύνολο ή σε τμήμα του εδάφους τους, με την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω κανόνες δεν παρεμποδίζουν τη διαλειτουργικότητα.»·

«5. Με την επιφύλαξη των διαδικασιών που ορίζονται με την οδηγία (ΕΕ) 2015/1535 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου*, στις προδιαγραφές καθορίζονται, κατά περίπτωση, οι όροι με τους οποίους τα κράτη μέλη μπορούν, έπειτα από κοινοποίηση στην Επιτροπή, να θεσπίζουν πρόσθετους κανόνες για την παροχή υπηρεσιών ITS στο σύνολο ή σε τμήμα του εδάφους τους. Τέτοιοι κανόνες δεν μπορούν να προταθούν ή να εγκριθούν εάν παρεμποδίζουν τη διαλειτουργικότητα.»·

Τροπολογία  33

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 6

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 6α – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι, για κάθε τύπο δεδομένων που αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙΙ, διατίθενται δεδομένα για τη γεωγραφική κάλυψη που σχετίζεται με τον εν λόγω τύπο δεδομένων, το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο έως την αντίστοιχη ημερομηνία που ορίζεται στο παράρτημα αυτό.

Τα κράτη μέλη και/ή οι αρμόδιες αρχές διασφαλίζουν ότι, για κάθε τύπο δεδομένων που αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙΙ, διατίθενται δεδομένα για τη γεωγραφική κάλυψη που σχετίζεται με τον εν λόγω τύπο δεδομένων, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο έως την αντίστοιχη ημερομηνία που ορίζεται στο παράρτημα αυτό.

Τροπολογία  34

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 6

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 6α – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την προσβασιμότητα των εν λόγω δεδομένων στα εθνικά σημεία πρόσβασης έως την αυτή ημερομηνία.

Τα κράτη μέλη και/ή οι αρμόδιες αρχές διασφαλίζουν την προσβασιμότητα των εν λόγω δεδομένων στα εθνικά σημεία πρόσβασης έως την αυτή ημερομηνία. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη και/ή οι αρμόδιες αρχές παρέχουν κατάλληλη διεπαφή χρηστών.

Τροπολογία  35

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 6

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 6α – εδάφιο 3 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Έως την 31η Δεκεμβρίου 2026, η Επιτροπή συστήνει ένα κοινό ευρωπαϊκό σημείο πρόσβασης για την πρόσβαση σε δεδομένα που αφορούν τις μεταφορές και για την περαιτέρω χρήση τους προκειμένου να στηριχθεί η παροχή σε τελικούς χρήστες διαλειτουργικών υπηρεσιών ITS για τις μετακινήσεις και την κυκλοφορία σε ολόκληρη την ΕΕ. Το εν λόγω κοινό ευρωπαϊκό σημείο πρόσβασης συνδέει όλα τα εθνικά σημεία πρόσβασης και προσφέρει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που καλύπτονται από την οδηγία 2010/40/ΕΕ. Η Επιτροπή διασφαλίζει ότι το κοινό ευρωπαϊκό σημείο πρόσβασης καθίσταται διαθέσιμο στο κοινό και είναι εύκολα προσβάσιμο μέσω της δωρεάν παροχής ανοικτών δεδομένων και μέσω ανοικτών και τυποποιημένων διεπαφών. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα οικεία εθνικά σημεία πρόσβασης καθιστούν δυνατή την αυτοματοποιημένη και ομοιόμορφη ανταλλαγή δεδομένων με το κοινό ευρωπαϊκό σημείο πρόσβασης και με την επιφύλαξη του συνόλου του σχετικού ενωσιακού δικαίου.

Τροπολογία  36

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 6

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 6β – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την ανάπτυξη των υπηρεσιών ITS που προσδιορίζονται στο παράρτημα IV, για τη γεωγραφική κάλυψη που ορίζεται στο εν λόγω παράρτημα έως την ημερομηνία που καθορίζεται σε αυτό

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την ανάπτυξη των υπηρεσιών ITS που προσδιορίζονται στο παράρτημα IV, για τη γεωγραφική κάλυψη το αργότερο έως την αντίστοιχη ημερομηνία που ορίζεται στο εν λόγω παράρτημα.·

Τροπολογία  37

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 7 – στοιχείο α

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 7 – παράγραφος 1α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1α. Κατόπιν ανάλυσης κόστους-οφέλους και διενέργειας εκτίμησης των επιπτώσεων και κατόπιν κατάλληλων διαβουλεύσεων, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται σύμφωνα με το άρθρο 12 να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για την τροποποίηση του καταλόγου των τύπων δεδομένων που αναφέρονται στο παράρτημα III, συμπεριλαμβανομένων της ημερομηνίας εφαρμογής και της γεωγραφικής κάλυψης για κάθε τύπο δεδομένων. Οι εν λόγω τροποποιήσεις συνάδουν με τις κατηγορίες δεδομένων που ορίζονται στο πλέον πρόσφατο πρόγραμμα εργασίας το οποίο εγκρίθηκε σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 5.

1α. Κατόπιν ανάλυσης κόστους-οφέλους και διενέργειας εκτίμησης των επιπτώσεων η οποία εστιάζει ιδιαιτέρως στις επιπτώσεις στις ΜΜΕ και συνοδεύεται από διαβούλευση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων όλων των χρηστών του οδικού δικτύου και άλλων ενδιαφερόμενων ομάδων με ισότιμο τρόπο, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται σύμφωνα με το άρθρο 12 να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για την τροποποίηση του καταλόγου των τύπων δεδομένων που αναφέρονται στο παράρτημα III, συμπεριλαμβανομένων της ημερομηνίας εφαρμογής και της γεωγραφικής κάλυψης για κάθε τύπο δεδομένων. Οι εν λόγω τροποποιήσεις συνάδουν με τις κατηγορίες δεδομένων που ορίζονται στο πλέον πρόσφατο πρόγραμμα εργασίας το οποίο εγκρίθηκε σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 5.

Τροπολογία  38

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 7 – στοιχείο α

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 7 – παράγραφος 1β

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1β. Κατόπιν ανάλυσης κόστους-οφέλους στην οποία λαμβάνονται δεόντως υπόψη οι εξελίξεις στην αγορά και στην τεχνολογία, κατόπιν διενέργειας εκτίμησης επιπτώσεων και κατάλληλων διαβουλεύσεων, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται σύμφωνα με το άρθρο 12 να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για την τροποποίηση του καταλόγου των υπηρεσιών ITS που αναφέρονται στο παράρτημα IV, συμπεριλαμβανομένων της ημερομηνίας εφαρμογής και της γεωγραφικής κάλυψης για κάθε υπηρεσία ITS. Οι εν λόγω τροποποιήσεις συνάδουν με τον κατάλογο των υπηρεσιών που ορίζεται στο πλέον πρόσφατο πρόγραμμα εργασίας το οποίο εγκρίθηκε σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 5.

1β. Κατόπιν ανάλυσης κόστους-οφέλους στην οποία λαμβάνονται δεόντως υπόψη οι εξελίξεις στην αγορά και στην τεχνολογία, κατόπιν διενέργειας εκτίμησης επιπτώσεων η οποία εστιάζει ιδιαιτέρως στις επιπτώσεις στις ΜΜΕ και συνοδεύεται από διαβούλευση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται σύμφωνα με το άρθρο 12 να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για την τροποποίηση του καταλόγου των υπηρεσιών ITS που αναφέρονται στο παράρτημα IV, συμπεριλαμβανομένων της ημερομηνίας εφαρμογής και της γεωγραφικής κάλυψης για κάθε υπηρεσία ITS. Οι εν λόγω προτάσεις συνάδουν με τον κατάλογο των υπηρεσιών που ορίζεται στο πλέον πρόσφατο πρόγραμμα εργασίας το οποίο εγκρίθηκε σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 5.

Τροπολογία  39

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 9 α (νέο)

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 9

 

Ισχύον κείμενο

Τροπολογία

 

9α) το άρθρο 9 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

Άρθρο 9

«Άρθρο 9

Μη δεσμευτικά μέτρα

Μη δεσμευτικά μέτρα

Η Επιτροπή δύναται να εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές και άλλα μη δεσμευτικά μέτρα για να διευκολύνει τη συνεργασία των κρατών μελών σχετικά με τους τομείς προτεραιότητας σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία του άρθρου 15 παράγραφος 2.

Η Επιτροπή εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές και άλλα μη δεσμευτικά μέτρα για να διευκολύνει τη συνεργασία των κρατών μελών σχετικά με τους τομείς προτεραιότητας σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία του άρθρου 15 παράγραφος 2. Στόχος των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών είναι να συμβάλουν στον καθορισμό μιας διαδικασίας με την οποία τα κράτη μέλη ανταλλάσσουν τους τύπους δεδομένων που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙΙ, που έχουν διατεθεί από τους παρόχους υπηρεσιών ITS μέσω των οικείων εθνικών σημείων πρόσβασης, με κεντρικό και συνεργατικό τρόπο.»·

Τροπολογία  40

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 10

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 10 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Σε περίπτωση που οι προδιαγραφές οι οποίες θεσπίζονται σύμφωνα με το άρθρο 6 αφορούν την επεξεργασία δεδομένων σχετικών με την κυκλοφορία, τη μετακίνηση ή το οδικό δίκτυο, τα οποία είναι δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με το άρθρο 4 σημείο 1) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679*, στις εν λόγω προδιαγραφές καθορίζονται οι κατηγορίες των εν λόγω δεδομένων και προβλέπονται κατάλληλες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 και την οδηγία 2002/58/ΕΚ. Κατά περίπτωση, ενθαρρύνεται η χρήση ανώνυμων δεδομένων.

Σε περίπτωση που οι προδιαγραφές οι οποίες θεσπίζονται σύμφωνα με το άρθρο 6 αφορούν την επεξεργασία δεδομένων σχετικών με την κυκλοφορία, τη μετακίνηση ή το οδικό δίκτυο, τα οποία είναι δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με το άρθρο 4 σημείο 1) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679*, στις εν λόγω προδιαγραφές καθορίζονται οι κατηγορίες των εν λόγω δεδομένων και προβλέπονται κατάλληλες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 και την οδηγία 2002/58/ΕΚ. Όταν ο σκοπός της επεξεργασίας μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς να γίνει αναφορά σε άτομο και η ανωνυμοποίηση είναι τεχνικά εφικτή, όλα τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται είναι ανώνυμα δεδομένα.

____________

____________

* Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1)»·

* Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1)»·

Τροπολογία  41

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 12 α (νέο)

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 12 – παράγραφος 4

 

Ισχύον κείμενο

Τροπολογία

 

12α) το άρθρο 12 παράγραφος 4 τροποποιείται ως εξής:

4. Πριν από την έκδοση μιας κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες που ορίζουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αρχές της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.

«4. Πριν από την έκδοση μιας κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με την ευρωπαϊκή συμβουλευτική ομάδα ITS, με άλλα αντίστοιχα ενδιαφερόμενα μέρη και με εμπειρογνώμονες που ορίζουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αρχές της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.»·

(Οδηγία 2010/40/ΕΕ)

Τροπολογία  42

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 14

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 17 – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Μετά την αρχική έκθεση, τα κράτη μέλη υποβάλλουν έκθεση ανά 3 έτη σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται ως προς την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας και όλων των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που συμπληρώνουν την παρούσα οδηγία, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1.

3. Μετά την αρχική έκθεση, τα κράτη μέλη υποβάλλουν έκθεση ανά 2 έτη σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται ως προς την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας και όλων των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που συμπληρώνουν την παρούσα οδηγία, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1.

Τροπολογία  43

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 14

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 17 – παράγραφος 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Η Επιτροπή, 18 μήνες έπειτα από κάθε προθεσμία για την υποβολή εκθέσεων των κρατών μελών, υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας. Η έκθεση συνοδεύεται από ανάλυση της λειτουργίας και της εφαρμογής της οδηγίας, συμπεριλαμβανομένων των χρησιμοποιούμενων και απαιτούμενων χρηματοδοτικών πόρων των άρθρων 5 έως 11 και του άρθρου 16, και αξιολογεί, κατά περίπτωση, την ανάγκη τροποποίησης της παρούσας οδηγίας.

4. Η Επιτροπή, 12 μήνες έπειτα από κάθε προθεσμία για την υποβολή εκθέσεων των κρατών μελών, υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας. Η έκθεση συνοδεύεται από ανάλυση της λειτουργίας και της εφαρμογής της οδηγίας, συμπεριλαμβανομένων των χρησιμοποιούμενων και απαιτούμενων χρηματοδοτικών πόρων των άρθρων 5 έως 11 και του άρθρου 16, και αξιολογεί, κατά περίπτωση, την ανάγκη τροποποίησης της παρούσας οδηγίας.

Τροπολογία  44

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 14

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Άρθρο 17 – παράγραφος 5 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Έως τις [ημερομηνία έναρξης ισχύος + 12 μήνες], η Επιτροπή, κατόπιν διαβούλευσης με τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη και με έκδοση εκτελεστικής πράξης, εγκρίνει πρόγραμμα εργασίας. Αυτή η εκτελεστική πράξη εκδίδεται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 4. Στο πρόγραμμα εργασίας περιλαμβάνονται στόχοι και ημερομηνίες για την ετήσια εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και ο κατάλογος με τις κατηγορίες δεδομένων και υπηρεσιών ITS για τις οποίες η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφοι 1α και 1β.

Έως τις [ημερομηνία έναρξης ισχύος + 12 μήνες], η Επιτροπή, κατόπιν διαβούλευσης με την ευρωπαϊκή συμβουλευτική ομάδα ITS και με τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, με έκδοση εκτελεστικής πράξης, εγκρίνει πρόγραμμα εργασίας. Αυτή η εκτελεστική πράξη εκδίδεται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 4. Στο πρόγραμμα εργασίας περιλαμβάνονται στόχοι και ημερομηνίες για την ετήσια εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και ο κατάλογος με τις κατηγορίες δεδομένων και υπηρεσιών ITS για τις οποίες η Επιτροπή μπορεί να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφοςή να υποβάλλει νέα νομοθετική πρόταση.

Τροπολογία  45

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα I – σημείο 1 – εδάφιο 1 – σημείο 1.1 – εδάφιο 1 – σημείο 1.1.4

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1.1.4. την έγκαιρη επικαιροποίηση των πληροφοριών για τις πολυτροπικές μετακινήσεις, όπως μεταξύ άλλων των πληροφοριών που αφορούν την κράτηση και την αγορά υπηρεσιών μεταφορών, από τους παρόχους υπηρεσιών ITS.

1.1.4. την έγκαιρη επικαιροποίηση των πληροφοριών για τις πολυτροπικές μετακινήσεις, όπως μεταξύ άλλων των πληροφοριών που αφορούν την κράτηση και, κατά περίπτωση, την αγορά υπηρεσιών μεταφορών, από τους παρόχους υπηρεσιών ITS.

Τροπολογία  46

 

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα I – σημείο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 2.1 – εδάφιο 1 – σημείο 2.1.4

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2.1.4. τη διαθεσιμότητα δεδομένων και συνεργειών με άλλες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην εναρμόνιση και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής δεδομένων67, καθώς και στη στήριξη της πολυτροπικότητας, της ενοποίησης των τρόπων μεταφοράς και της βελτιστοποίησης της ισορροπίας σε ό,τι αφορά τους τρόπους μεταφοράς στο ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών.

2.1.4. τη διαθεσιμότητα δεδομένων και συνεργειών με άλλες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην εναρμόνιση και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής δεδομένων67, καθώς και στη στήριξη της πολυτροπικότητας, της ενοποίησης των τρόπων μεταφοράς, της βελτιστοποίησης της ισορροπίας σε ό,τι αφορά τους τρόπους μεταφοράς στο ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών.

__________________

__________________

67 Όπως για παράδειγμα ο κανονισμός (ΕΕ) 2020/1056 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2020, για τις ηλεκτρονικές πληροφορίες σχετικά με τις εμπορευματικές μεταφορές (ΕΕ L 249 της 31.7.2020, σ. 33) και οι εργασίες που διενεργήθηκαν στο φόρουμ για τις ψηφιακές υπηρεσίες μεταφορών και εφοδιαστικής (DTLF).

67 Όπως για παράδειγμα ο κανονισμός (ΕΕ) 2020/1056 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2020, για τις ηλεκτρονικές πληροφορίες σχετικά με τις εμπορευματικές μεταφορές (ΕΕ L 249 της 31.7.2020, σ. 33) και οι εργασίες που διενεργήθηκαν στο φόρουμ για τις ψηφιακές υπηρεσίες μεταφορών και εφοδιαστικής (DTLF).

Τροπολογία  47

 

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα I – σημείο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 2.2 – εδάφιο 1 – σημείο 2.2.1

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2.2.1. τη διαθεσιμότητα και τη δυνατότητα πρόσβασης σε υφιστάμενα και επακριβή δεδομένα σχετικά με το οδικό δίκτυο, τις πολυτροπικές μετακινήσεις και την κυκλοφορία, τα οποία απαιτούνται για τη διαχείριση της κινητικότητας, στις αρμόδιες δημόσιες αρχές με την επιφύλαξη απαιτήσεων για την προστασία των δεδομένων·

2.2.1. τη διαθεσιμότητα και τη δυνατότητα πρόσβασης, σε τυποποιημένη μορφή, σε υφιστάμενα, επακριβή δεδομένα σχετικά με το οδικό δίκτυο, τις πολυτροπικές μετακινήσεις και την κυκλοφορία, τα οποία απαιτούνται για τη διαχείριση της κινητικότητας, στις αρμόδιες δημόσιες αρχές με την επιφύλαξη απαιτήσεων για την προστασία των δεδομένων·

Τροπολογία  48

 

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα I – σημείο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 2.4 – εδάφιο 1 – σημείο 2.4.2

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2.4.2. τη διαθεσιμότητα δεδομένων σχετικά με το φορτίο, τα οποία είναι προσβάσιμα μέσω άλλων ειδικών πλαισίων κοινοχρησίας δεδομένων68·

2.4.2. τη διαθεσιμότητα δεδομένων σχετικά με το φορτίο, τα οποία είναι προσβάσιμα μέσω άλλων ειδικών πλαισίων κοινοχρησίας δεδομένων68 που προωθούν τη διαλειτουργικότητα των λύσεων ηλεκτρονικής φορτωτικής (eCMR)·

__________________

__________________

68 Όπως για παράδειγμα ο κανονισμός (ΕΕ) 2020/1056.

68 Όπως για παράδειγμα ο κανονισμός (ΕΕ) 2020/1056.

Τροπολογία  49

 

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα I – σημείο 3 – εδάφιο 1 – σημείο 3.1 – εδάφιο 1 – σημείο 3.1.3 α (νέο)

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

3.1.3α. η διασφάλιση της ταχείας προσαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2018/858 ώστε να περιλαμβάνονται σε αυτόν τεχνολογίες eCall επόμενης γενιάς.

Τροπολογία  50

 

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα I – σημείο 3 – εδάφιο 1 – σημείο 3.1 – εδάφιο 1 – σημείο 3.1.3 β (νέο)

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

3.1.3β. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργαστούν με φορείς εκμετάλλευσης κινητού δικτύου και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη με στόχο την εξεύρεση λύσης ως προς τη λειτουργία των συστημάτων eCall σε οχήματα των οποίων η διάθεση στην αγορά πραγματοποιείται προτού το πρότυπο eCall επόμενης γενιάς εγκριθεί και ενταχθεί στον κανονισμό της ΕΕ για την έγκριση τύπου. Η λειτουργία των συστημάτων eCall κυκλωματομεταγωγής διασφαλίζεται τουλάχιστον για τη διάρκεια του αναμενόμενου κύκλου ζωής των τελευταίων οχημάτων που διατίθενται στην αγορά και διαθέτουν το εν λόγω σύστημα.

Τροπολογία  51

 

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα I – σημείο 3 – εδάφιο 1 – σημείο 3.2 – εδάφιο 1 – σημείο 3.2.3 α (νέο)

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

3.2.3α. τη διαθεσιμότητα υποδομών εναλλακτικών καυσίμων στους χρήστες.

Τροπολογία  52

 

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα I – σημείο 3 – εδάφιο 1 – σημείο 3.4 – σημείο 3.4.1

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3.4.1. Καθορισμός των απαραίτητων μέτρων για τη στήριξη της ασφάλειας των χρηστών του οδικού δικτύου όσον αφορά τη διεπαφή ανθρώπου-μηχανής επί του οχήματος και τη χρήση νομαδικών συσκευών για τη στήριξη της οδήγησης και/ή των δραστηριοτήτων μεταφοράς, καθώς και της ασφάλειας των συστημάτων επικοινωνίας επί του οχήματος, τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2018/858 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου69, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 167/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου70 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 168/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου71.

3.4.1. Καθορισμός των απαραίτητων μέτρων για τη στήριξη της ασφάλειας των χρηστών του οδικού δικτύου όσον αφορά τη διεπαφή ανθρώπου-μηχανής επί του οχήματος και τη χρήση νομαδικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, για τη στήριξη της οδήγησης και/ή των δραστηριοτήτων μεταφοράς, καθώς και της ασφάλειας των συστημάτων επικοινωνίας επί του οχήματος, τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2018/858 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου69, του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 167/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου70 και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 168/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου71. Επίσης, κατά τον καθορισμό των απαραίτητων μέτρων αναγνωρίζεται η ανάγκη να διασφαλιστεί η αμοιβαία αποδοχή μηνυμάτων ITS που ανταλλάσσονται μεταξύ τρόπων μεταφοράς των οποίων οι συσκευές ITS και οι ενσωματωμένοι αισθητήρες έχουν αναπτυχθεί βάσει διαφορετικών λειτουργικών προτύπων ασφάλειας.

__________________

__________________

69 Κανονισμός (EE) 2018/858 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 715/2007 και (ΕΚ) αριθ. 595/2009 και για την κατάργηση της οδηγίας 2007/46/ΕΚ (ΕΕ L 151 της 14.6.2018, σ. 1).

69 Κανονισμός (EE) 2018/858 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 715/2007 και (ΕΚ) αριθ. 595/2009 και για την κατάργηση της οδηγίας 2007/46/ΕΚ (ΕΕ L 151 της 14.6.2018, σ. 1).

70 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 167/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Φεβρουαρίου 2013, για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς γεωργικών και δασικών οχημάτων (ΕΕ L 60 της 2.3.2013, σ. 1).

70 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 167/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Φεβρουαρίου 2013, για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς γεωργικών και δασικών οχημάτων (ΕΕ L 60 της 2.3.2013, σ. 1).

71 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 168/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2013, για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς δίκυκλων ή τρίκυκλων οχημάτων και τετράκυκλων (ΕΕ L 60 της 2.3.2013, σ. 52).

71 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 168/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2013, για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς δίκυκλων ή τρίκυκλων οχημάτων και τετράκυκλων (ΕΕ L 60 της 2.3.2013, σ. 52).

Τροπολογία  53

 

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα I – σημείο 4 – εδάφιο 1 – σημείο 4.1 – σημείο 4.1.4

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4.1.4. τον καθορισμό υποδομής επικοινωνίας για την ανταλλαγή δεδομένων ή πληροφοριών μεταξύ οχημάτων, μεταξύ υποδομών και μεταξύ οχημάτων και υποδομών·

4.1.4. τον καθορισμό ασφαλούς, ακριβούς και αξιόπιστης υποδομής επικοινωνίας για την ανταλλαγή δεδομένων ή πληροφοριών μεταξύ οχημάτων, μεταξύ υποδομών και μεταξύ οχημάτων και υποδομών·

Τροπολογία  54

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα 2 – πίνακας 1 – στοιχείο α

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Παράρτημα 2 – στοιχείο α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

α) συμβάλλουν αισθητά στην αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων που επηρεάζουν τις οδικές μεταφορές στην Ευρώπη (π.χ. περιορισμός της κυκλοφοριακής συμφόρησης, μείωση των εκπομπών, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, επίτευξη υψηλότερων επιπέδων ασφάλειας και προστασίας, μεταξύ άλλων για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου)·

α) συμβάλλουν αισθητά στην αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων που επηρεάζουν τις οδικές μεταφορές στην Ευρώπη (π.χ. περιορισμός της κυκλοφοριακής συμφόρησης, πρόβλεψη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καιρικών φαινομένων, μείωση των εκπομπών, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, επίτευξη υψηλότερων επιπέδων ασφαλείας και προστασίας, μεταξύ άλλων για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου)·

Τροπολογία  55

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα 2 – πίνακας 1 – στοιχείο ε

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Παράρτημα 2 – στοιχείο ε

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

ε) εξασφαλίζουν ότι τα συστήματα και οι υποκείμενες επιχειρηματικές διεργασίες έχουν την ικανότητα να ανταλλάσσουν δεδομένα, πληροφορίες και γνώσεις, ώστε να καθίσταται δυνατή η αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών ITS·

ε) εξασφαλίζουν ότι τα συστήματα, οι εφαρμογές, οι υπηρεσίες και οι υποκείμενες επιχειρηματικές διεργασίες έχουν την ικανότητα να ανταλλάσσουν δεδομένα, πληροφορίες και γνώσεις, σε ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον και σε τυποποιημένη μορφή, ώστε να καθίσταται δυνατή η αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών ITS·

Τροπολογία  56

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα 2 – πίνακας 1 – στοιχείο ζ

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Παράρτημα 2 – στοιχείο ζ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

ζ) λαμβάνουν υπόψη τις εγγενείς διαφορές των χαρακτηριστικών των δικτύων μεταφορών, ιδίως τα μεγέθη του όγκου κυκλοφορίας και τις καιρικές συνθήκες στο οδικό δίκτυο·

ζ) λαμβάνουν υπόψη τις εγγενείς διαφορές των χαρακτηριστικών των δικτύων μεταφορών, ιδίως τα μεγέθη του όγκου κυκλοφορίας και τις καιρικές συνθήκες στο οδικό δίκτυο, καθώς και την αυτοματοποίηση των υποδομών·

Τροπολογία  57

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα 2 – πίνακας 1 – στοιχείο η

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Παράρτημα 2 – στοιχείο η

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

η) δεν παρεμποδίζουν ούτε δημιουργούν διακρίσεις κατά την πρόσβαση στις εφαρμογές και υπηρεσίες ITS για ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου. Κατά περίπτωση, αυτές είναι προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας που προβλέπονται στο παράρτημα Ι της οδηγίας 2019/882, όταν οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες ITS προορίζονται ως διεπαφές χρηστών ITS με αναπηρία ή για να παρέχουν πληροφορίες σε αυτούς·

η) δεν παρεμποδίζουν ούτε δημιουργούν διακρίσεις κατά την πρόσβαση στις εφαρμογές και υπηρεσίες ITS για οποιονδήποτε χρήστη του οδικού δικτύου. Ειδικά για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες ITS πρέπει να είναι προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας που προβλέπονται στο παράρτημα Ι της οδηγίας 2019/882, όταν οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες ITS προορίζονται ως διεπαφές χρηστών ITS με αναπηρία ή για να παρέχουν πληροφορίες σε αυτούς·

Τροπολογία  58

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα 2 – πίνακας 1 – στοιχείο θ

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Παράρτημα 2 – στοιχείο θ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

θ) αποδεικνύουν, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση των κινδύνων, την ευρωστία των καινοτόμων συστημάτων ITS, μέσω ενός επαρκούς επιπέδου τεχνικής ανάπτυξης και επιχειρησιακής αξιοποίησης·

θ) αποδεικνύουν, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες, σε όλους τους κατασκευαστές οχημάτων και τους παρόχους υποδομών, την ευρωστία των καινοτόμων συστημάτων ITS, μέσω ενός επαρκούς επιπέδου τεχνικής ανάπτυξης και επιχειρησιακής αξιοποίησης, ως βάση για συστήματα αξιολόγησης της συμμόρφωσης·

Τροπολογία  59

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα 2 – πίνακας 1 – στοιχείο ια

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Παράρτημα 2 – στοιχείο ια

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

ια) λαμβάνουν υπόψη το συντονισμό διαφόρων τρόπων μεταφοράς, κατά περίπτωση, κατά την ανάπτυξη των ITS·

ια) λαμβάνουν υπόψη τον συντονισμό όλων των τρόπων μεταφοράς που σχετίζονται με την παρούσα οδηγία, ιδίως δε της ποδηλασίας και της μετακίνησης με τα πόδια, κατά την ανάπτυξη των ITS, με τη διασφάλιση, μεταξύ άλλων, της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, της ανταλλαγής δεδομένων και των εφαρμογών σε όλους τους τρόπους μεταφοράς·

Τροπολογία  60

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα 2 – πίνακας 1 – στοιχείο ιβ

Οδηγία 2010/40/ΕΕ

Παράρτημα 2 – στοιχείο ιβ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

ιβ) λαμβάνουν υπόψη τους ισχύοντες κανόνες, πολιτικές και δραστηριότητες της Ένωσης που άπτονται του τομέα των ITS, ειδικότερα όσον αφορά την τυποποίηση·

ιβ) λαμβάνουν υπόψη τους ισχύοντες κανόνες, πολιτικές και δραστηριότητες της Ένωσης που άπτονται του τομέα των ITS, ειδικότερα όσον αφορά την τυποποίηση, και, όσον αφορά τις προδιαγραφές, την αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας όπως ορίζεται στην οδηγία (ΕΕ) 2018/1972·

Τροπολογία  61

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα 2 – πίνακας 1 – στοιχείο ιγ

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

ιγ) διασφαλίζουν διαφάνεια όσον αφορά την κατάταξη όταν προτείνονται επιλογές κινητικότητας στους πελάτες.

ιγ) διασφαλίζουν διαφάνεια όσον αφορά την κατάταξη, μεταξύ άλλων σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όταν προτείνονται επιλογές κινητικότητας στους πελάτες.

Τροπολογία  62

Πρόταση οδηγίας

Παράρτημα III – πίνακας

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

 

Τροπολογία

Κατάλογος τύπων δεδομένων

 

Τύπος δεδομένων

Γεωγραφική κάλυψη

Ημερομηνία

 

 

 

Τύποι δεδομένων για κανόνες και περιορισμούς [όπως αναφέρονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2015/962 της Επιτροπής6]:

 

 

Στατικοί και δυναμικοί κανόνες οδικής κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, για τους ακόλουθους τύπους δεδομένων:

- συνθήκες πρόσβασης στις σήραγγες

- συνθήκες πρόσβασης στις γέφυρες

- όρια ταχύτητας

- κανονιστικές ρυθμίσεις για την παράδοση εμπορευμάτων

- απαγόρευση προσπέρασης για τα βαρέα φορτηγά οχήματα

- κατεύθυνση πορείας σε λωρίδες κυκλοφορίας εναλλασσόμενης κατεύθυνσης

- περιορισμοί βάρους/μήκους/πλάτους/ύψους

- μονόδρομοι

Το διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, άλλοι αυτοκινητόδρομοι που δεν περιλαμβάνονται στο εν λόγω δίκτυο και κύριοι οδικοί άξονες

31 Δεκεμβρίου 2025

 

Το σύνολο του οδικού δικτύου της ΕΕ το οποίο είναι δημοσίως προσβάσιμο για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς και οι υποδομές ποδηλασίας κατά μήκος αυτού του δικτύου, με εξαίρεση τους ιδιωτικούς οδικούς άξονες

31 Δεκεμβρίου 2028

-σχέδια κυκλοφορίας

Το σύνολο του οδικού δικτύου το οποίο είναι δημοσίως προσβάσιμο για κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς και οι υποδομές ποδηλασίας κατά μήκος αυτού του δικτύου

31 Δεκεμβρίου 2025

- ρυθμίσεις πρόσβασης των οχημάτων στις πόλεις

- όρια των περιορισμών, απαγορεύσεων ή υποχρεώσεων που ισχύουν σε επίπεδο ζώνης, τρέχουσα κατάσταση πρόσβασης και προϋποθέσεις κυκλοφορίας σε ρυθμιζόμενες ζώνες κυκλοφορίας

Το σύνολο του οδικού δικτύου το οποίο είναι δημοσίως προσβάσιμο για κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς και οι υποδομές ποδηλασίας κατά μήκος αυτού του δικτύου

31 Δεκεμβρίου 2025

Τύποι δεδομένων για την κατάσταση του δικτύου [όπως αναφέρονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2015/962 της Επιτροπής):

 

 

- κλείσιμο οδού

- κλείσιμο λωρίδας

- οδικά έργα

- προσωρινά μέτρα διαχείρισης της κυκλοφορίας

- κακή κατάσταση οδοστρώματος

- ατυχήματα και συμβάντα στα οποία εμπλέκονται ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου

Το διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, άλλοι αυτοκινητόδρομοι που δεν περιλαμβάνονται στο εν λόγω δίκτυο και κύριοι οδικοί άξονες

31 Δεκεμβρίου 2025

 

Το σύνολο του οδικού δικτύου της ΕΕ το οποίο είναι δημοσίως προσβάσιμο για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων, και περιλαμβάνει υποδομές ποδηλασίας κατά μήκος αυτού του δικτύου, με εξαίρεση τους ιδιωτικούς οδικούς άξονες

31 Δεκεμβρίου 2028

Τύποι δεδομένων για ασφαλείς και προστατευμένες θέσεις στάθμευσης φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων [όπως αναφέρονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 885/2013 της Επιτροπής 7 ):

 

 

- στατικά δεδομένα για τους χώρους στάθμευσης

- πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και τον εξοπλισμό του χώρου στάθμευσης, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα υφιστάμενα μέτρα ασφάλειας που αφορούν όλους τους οδηγούς, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ατόμων και των οδηγών φορτηγών
- δυναμικά δεδομένα σχετικά με τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης, καθώς και αν ο χώρος στάθμευσης είναι: πλήρης, κλειστός ή αριθμός ελεύθερων διαθέσιμων θέσεων.

Το διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο και άλλοι αυτοκινητόδρομοι που δεν περιλαμβάνονται στο εν λόγω δίκτυο

31 Δεκεμβρίου 2025

Δεδομένα σχετικά για εντοπισμό σχετικών με την οδική ασφάλεια συμβάντων ή καταστάσεων (όπως αναφέρονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 886/2013 της Επιτροπής 8 ):

 

 

- προσωρινά ολισθηρό οδόστρωμα

ζώα, άνθρωποι, εμπόδια, συντρίμμια στο οδόστρωμα

- μη προστατευμένος τόπος ατυχήματος

- προσωρινά οδικά έργα

- μειωμένη ορατότητα

- όχημα στο αντίθετο ρεύμα

- μη διαχειριζόμενο κλειστό τμήμα οδού

- έκτακτες καιρικές συνθήκες

- ατυχήματα υψηλού κινδύνου, όπως ατυχήματα με τοξικές εκπομπές, με αποτέλεσμα το κλείσιμο οδού.

Το διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο και άλλοι αυτοκινητόδρομοι που δεν περιλαμβάνονται στο εν λόγω δίκτυο

31 Δεκεμβρίου 2026

Τύποι στατικών δεδομένων πολυτροπικών μετακινήσεων [όπως αναφέρονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2017/1926 της Επιτροπής 9 ]:

 

 

Τοποθεσία ταυτοποιημένων κόμβων πρόσβασης για όλους τους προγραμματισμένους τρόπους μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την προσβασιμότητα κόμβων πρόσβασης και τις διαδρομές στα σημεία μετεπιβίβασης (όπως ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες)

Το σύνολο του δικτύου μεταφορών της ΕΕ, καθώς και οι υποδομές ποδηλασίας κατά μήκος αυτού του δικτύου

31 Δεκεμβρίου 2026

Τύποι δεδομένων για ρυθμίσεις και περιορισμούς [όπως αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΕ) (.../...) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[1] για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων]:

 

 

Υποδομές εναλλακτικών καυσίμων

- στατικά δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των σταθμών ηλεκτρικής επαναφόρτισης και των σταθμών ανεφοδιασμού με υδρογόνο

- δυναμικά δεδομένα σχετικά με τη διαθεσιμότητα υποδομών εναλλακτικών καυσίμων·

Το διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, άλλοι αυτοκινητόδρομοι που δεν περιλαμβάνονται στο εν λόγω δίκτυο και κύριοι οδικοί άξονες

31 Δεκεμβρίου 2025

Υποδομές εναλλακτικών καυσίμων για ασφαλείς και προστατευμένες θέσεις στάθμευσης φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων

- στατικά δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των σταθμών ηλεκτρικής επαναφόρτισης και των σταθμών ανεφοδιασμού με υδρογόνο σε κάθε ασφαλή και προστατευμένο χώρο στάθμευσης φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων·

- δυναμικά δεδομένα σχετικά με τη διαθεσιμότητα υποδομών εναλλακτικών καυσίμων·

Το διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, άλλοι αυτοκινητόδρομοι που δεν περιλαμβάνονται στο εν λόγω δίκτυο και κύριοι οδικοί άξονες

31 Δεκεμβρίου 2025


 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τολμώ να φαντάζομαι ότι, μια μέρα, στο μέλλον, οχήματα υψηλού βαθμού αυτοματισμού θα μοιράζονται τον δημόσιο χώρο με διάφορα ρομπότ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στο εγγύς μέλλον, όταν τα αυτοκίνητα που πωλούνται σήμερα θα μπορούν απλώς να συνεχίσουν να κυκλοφορούν, η κυκλοφορία θα συνδιαμορφώνεται από οχήματα υψηλού βαθμού αυτοματισμού και οχήματα με χαμηλά επίπεδα αυτοματισμού, τα οποία πωλήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2020. Όλοι όσοι συμμετέχουν στην κυκλοφορία πρέπει να έχουν επίγνωση ο ένας του άλλου, να γνωρίζουν πού βρίσκονται, πού προτίθενται να μεταβούν και με ποια ταχύτητα. Πρέπει να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο για να μην συγκρουστούν - κυριολεκτικά! Αυτό απαιτεί απευθείας ειδική επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων φορέων, αμέσως και ανά πάσα στιγμή. Τα πρώτα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα για έναν τέτοιο κόσμο εισέρχονται σήμερα στην αγορά της Ευρώπης και οι οδικοί μεταφορείς προετοιμάζουν το οδικό δίκτυο και αρχίζουν να το εξοπλίζουν.

 

Εισαγωγή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επικαιροποίηση της οδηγίας του 2010 για τα ευφυή συστήματα μεταφορών (ITS), προσαρμοζόμενη στην ανάδυση νέων επιλογών οδικής κινητικότητας, εφαρμογών κινητικότητας και συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας. Στόχος αυτής της αναθεώρησης είναι να δώσει ώθηση στην ταχύτερη ανάπτυξη νέων, ευφυών υπηρεσιών, μέσω της πρότασης να καταστούν διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή ορισμένα κρίσιμα δεδομένα σχετικά με το οδικό δίκτυο, τις μετακινήσεις και την κυκλοφορία, όπως τα όρια ταχύτητας, τα σχέδια κυκλοφορίας ή τα οδικά έργα. 

Τα ευφυή συστήματα μεταφορών (ITS) εφαρμόζουν τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, όπως οι προγραμματιστές ταξιδιού, η πανευρωπαϊκή κλήση έκτακτης ανάγκης από το όχημα (eCall) και η αυτοματοποιημένη οδήγηση στις μεταφορές, καθιστώντας την κινητικότητα ασφαλέστερη, αποδοτικότερη και πιο βιώσιμη. Με τα ITS, οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν καλύτερη ενημέρωση μέσω εφαρμογών στο αυτοκίνητο, π.χ. σχετικά με τις ρυθμίσεις κυκλοφορίας και τα οδικά έργα.

Οι εφαρμογές ITS συνίστανται στη χρήση τεχνολογιών επικοινωνίας «μικρής εμβέλειας» για την επικοινωνία μεταξύ οχημάτων (V2V) από τον ίδιο ή διαφορετικό κατασκευαστή, μεταξύ οχημάτων και υποδομών (V2I), και μεταξύ οχημάτων και πεζών (V2P).

Η αναθεώρηση περιλαμβάνει επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ώστε να συμπεριλαμβάνει πιο αποτελεσματικά αναδυόμενες υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες πολυτροπικών πληροφοριών, κρατήσεων και έκδοσης εισιτηρίων (όπως εφαρμογές για τον εντοπισμό και την κράτηση μετακινήσεων που συνδυάζουν δημόσιες συγκοινωνίες, υπηρεσίες διαμοιρασμού αυτοκινήτων ή υπηρεσίες ποδηλάτων), επικοινωνία μεταξύ οχημάτων και υποδομών (για την αύξηση της ασφάλειας) και αυτοματοποιημένη κινητικότητα. Επιτάσσει επίσης τη συλλογή κρίσιμων δεδομένων και την παροχή βασικών υπηρεσιών, όπως οι υπηρεσίες πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο για την ενημέρωση του οδηγού σχετικά με ατυχήματα ή εμπόδια στο οδικό δίκτυο.

Η αναθεώρηση της οδηγίας ITS μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τη διασφάλιση της ψηφιακής κυριαρχίας των τοπικών αρχών προκειμένου να επιταχυνθεί η αλλαγή του τρόπου εκτέλεσης των μεταφορών και η ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων που σέβονται τις τοπικές πολιτικές οικολογικής μετάβασης.

Η επιτυχία των ITS εξαρτάται από ένα περιβάλλον χωρίς παρεμβολές, από αδιάλειπτες επικοινωνίες και από την ταχεία και ευρεία διαθεσιμότητά τους σε όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου. Πρόκειται για εφαρμογή σχετική με την ασφάλεια, η οποία θα σώσει ζωές: στο πλαίσιο αυτό, η τεχνολογική ουδετερότητα, η συνύπαρξη, η διαλειτουργικότητα και η συμβατότητα αποτελούν τις βασικές αρχές.

 

Τα κύρια στοιχεία της αναθεώρησης της οδηγίας ITS που εξετάζονται από την εισηγήτρια

Η εισηγήτρια τάσσεται υπέρ της αποδοτικής χρήσης των εφαρμογών των ευφυών συστημάτων μεταφορών (ITS). Οι εφαρμογές ITS μπορούν να προσφέρουν σημαντικά μετρήσιμα οφέλη όσον αφορά την ασφάλεια, την προστασία, το περιβάλλον και την οικονομία. Ο τομέας των ITS θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει υπόψη τους χρήστες στον τομέα των οδικών μεταφορών κατά την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και νέων υπηρεσιών. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διευκολύνουν την εναρμονισμένη και διαλειτουργική ανάπτυξη των ITS με στόχο την αποτελεσματικότερη πρόσβαση και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των χρηστών της κυκλοφορίας και των αρχών.

Η εισηγήτρια ζητεί συγκεκριμένα τα εξής:

 Τεχνολογική ουδετερότητα – οι προδιαγραφές θα πρέπει να περιγράφουν το αποτέλεσμα που πρέπει να επιτευχθεί, αλλά να μην επιβάλλουν τη χρήση συγκεκριμένου τύπου τεχνολογίας ούτε να εισάγουν διακρίσεις υπέρ της χρήσης συγκεκριμένου τύπου τεχνολογίας για την επίτευξη του αποτελέσματος.

Το κανονιστικό πλαίσιο των ITS θα πρέπει να προσφέρει ασφάλεια στην αγορά, κατοχυρώνοντας την αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας στο παράρτημα ΙΙ. Είναι αναγκαία μια κανονιστική προσέγγιση στο πλαίσιο της οποίας οι υπηρεσίες και τα σχετικά οφέλη τους θα αποτελούν αντικείμενο συγκριτικής αξιολόγησης ανάλογα με την αξία τους για τον τελικό χρήστη και το οικοσύστημα (ανεξάρτητα από την υποκείμενη τεχνολογία). Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην παροχή υπηρεσιών και το κανονιστικό πλαίσιο θα πρέπει να παραμείνει τεχνολογικά ουδέτερο προκειμένου να προωθηθεί η καινοτομία με γνώμονα την αγορά. Η υπάρχουσα αιτιολογική σκέψη 8 αναγνωρίζει ήδη «ότι οι απαιτήσεις για τα συστήματα ITS δεν επιβάλλουν τη χρήση συγκεκριμένου τύπου τεχνολογίας ούτε εισάγουν διακρίσεις υπέρ της χρήσης συγκεκριμένου τύπου τεχνολογίας». Για να ενισχυθεί η δέσμευση αυτή, είναι σημαντικό να περιληφθεί ρητά στις κατευθυντήριες αρχές του παραρτήματος ΙΙ.

 Η ανάπτυξη των ITS θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες των αγροτικών περιοχών, πέραν της ανάπτυξής τους στις αστικές περιοχές, ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική και οικονομική ένταξη.

Είναι σημαντικό σε επίπεδο ΕΕ να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επέκταση των συστημάτων ITS στις αγροτικές περιοχές, δεδομένου ότι η ζωή σε αυτές τις περιοχές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών. Συνεπώς, η ΕΕ θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε οι αγροτικές περιοχές να μπορούν να επωφεληθούν από τις λύσεις που προσφέρουν τα ITS.

 Τα δεδομένα στα εθνικά σημεία πρόσβασης θα πρέπει να είναι διαθέσιμα τόσο σε στατικό όσο και σε δυναμικό μορφότυπο, συμπεριλαμβανομένων, επίσης, των δεδομένων σχετικά με τις ρυθμίσεις πρόσβασης των οχημάτων στις πόλεις (UVAR) και τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων. Τα δεδομένα που παρέχονται με κοινοχρησία από τα εθνικά σημεία πρόσβασης πρέπει να είναι ευανάγνωστα και ευρέως κατανοητά από τους εμπορικούς μεταφορείς.

Η υποχρέωση των κρατών μελών να παρέχουν τους τύπους δεδομένων που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙΙ και τις υπηρεσίες ITS που απαριθμούνται στο παράρτημα IV της πρότασης ITS ενισχύει τη σημασία της ύπαρξης διαλειτουργικών και εναρμονισμένων, στον μέγιστο βαθμό, εθνικών σημείων πρόσβασης. Η αύξηση του όγκου των κοινόχρηστων δεδομένων σε σχέση με τις ρυθμίσεις και τους περιορισμούς, την κατάσταση του δικτύου και τα συμβάντα ή τις συνθήκες που διαπιστώνονται όσον αφορά την οδική ασφάλεια αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Η περαιτέρω βελτίωση του καταλόγου των τύπων δεδομένων στο παράρτημα III με τη συμπερίληψη πληροφοριών σχετικά με τις ρυθμίσεις πρόσβασης των οχημάτων στις πόλεις και τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων θα διευκολύνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες για τους επαγγελματίες οδικούς μεταφορείς και για όλους τους οδηγούς που συμμετέχουν στην κυκλοφορία, επιτρέποντάς τους να προγραμματίζουν την επαναφόρτιση ή τον ανεφοδιασμό των οχημάτων τους με εναλλακτικά καύσιμα.

Εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, καθώς δεν υφίσταται εναρμονισμένη προσέγγιση όσον αφορά την υλοποίηση των εθνικών σημείων πρόσβασης σε ολόκληρη την ΕΕ. Ειδικότερα, η διαθεσιμότητα δεδομένων για ασφαλείς και προστατευμένες θέσεις στάθμευσης φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων στα εθνικά σημεία πρόσβασης εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική. Επί του παρόντος, τα κράτη μέλη παρέχουν δεδομένα σχετικά με τα εθνικά σημεία πρόσβασης σε διάφορους μορφότυπους. Αυτοί περιλαμβάνουν διαδραστικούς χάρτες, λογιστικά φύλλα και πληροφορίες υπό μορφή κειμένου. Τα εθνικά σημεία πρόσβασης θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα περαιτέρω και να αξιοποιήσουν τα δεδομένα τα οποία συλλέγονται με την παροχή κατάλληλης διεπαφής στους τελικούς χρήστες, όπως οι μεταφορείς και οι οδηγοί, για να τα χρησιμοποιούν. Λαμβανομένης υπόψη της σχετικής σύνδεσης με τον κανονισμό για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων, τα δεδομένα που επικεντρώνονται στις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων θα πρέπει να διατίθενται τόσο σε στατική όσο και σε δυναμική μορφή στα εθνικά σημεία πρόσβασης.

 Να διασφαλιστεί η χρήση ηλεκτρονικών αποδεικτικών συμμόρφωσης με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τους εθνικούς κανόνες που αφορούν τη χρήση του οχήματος και τον οδηγό.

Η ψηφιοποίηση συνιστά ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό του τομέα των μεταφορών εμπορευμάτων, ενώ παράλληλα επιτρέπει την αποτελεσματικότερη επιβολή των κανόνων που διέπουν τις μεταφορές. Για παράδειγμα, οι αρχές θα πρέπει να μπορούν να δέχονται ηλεκτρονικές πληροφορίες με όλα τα σχετικά δεδομένα που σχετίζονται με τη συμμόρφωση προς τους κανόνες για τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων. Η πρόκληση έγκειται στο ότι δεν μπορούν να προσκομιστούν αποδείξεις για όλα με ηλεκτρονικά μέσα και η χρήση χαρτιού εξακολουθεί να αποτελεί τον κανόνα. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να διερευνηθεί η συμβατότητα μεταξύ των κανόνων ITS και των διατάξεων που περιέχονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2020/1056 για τις ηλεκτρονικές πληροφορίες σχετικά με τις εμπορευματικές μεταφορές (κανονισμός eFTI). Θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω η δυνατότητα ψηφιοποίησης δεδομένων σχετικά με το όχημα, τον οδηγό και το ρυμουλκούμενο όχημα. Όσον αφορά το όχημα, θα μπορούσαν να ψηφιοποιηθούν τα έγγραφα ταξινόμησης του οχήματος, καθώς και τα πιστοποιητικά τεχνικού ελέγχου και οι εκθέσεις που σχετίζονται με τον καθ’ οδόν έλεγχο. Όσον αφορά τον οδηγό, οι πληροφορίες σχετικά με το επικυρωμένο αντίγραφο της κοινοτικής άδειας θα μπορούσαν επίσης να ψηφιοποιηθούν.

 Να ενσωματωθεί η ηλεκτρονική φορτωτική (eCMR) στο σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης (eCall), ώστε να μπορούν οι φορείς αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης να έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα εμπορεύματα που μεταφέρονται εντός του οχήματος.

Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα δεδομένων σχετικά με το φορτίο, η σύνδεση της eCMR με το eCall θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι οι πληροφορίες σχετικά με το φορτίο είναι πλήρως ορατές στους φορείς λειτουργίας της γραμμής 112. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περίπτωση μεταφοράς πολύτιμων ή επικίνδυνων εμπορευμάτων. Παρά τα σαφή οφέλη, το eCall εξακολουθεί να μην είναι διαθέσιμο σε βαρέα επαγγελματικά οχήματα (HDV), δεδομένου ότι η εγκατάστασή του πραγματοποιείται μόνο σε νέα μοντέλα επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης τα οποία διαθέτουν όχι περισσότερες από οκτώ θέσεις, καθώς και σε ελαφρά επαγγελματικά οχήματα (LDV).

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2020/1056 για τις ηλεκτρονικές πληροφορίες σχετικά με τις εμπορευματικές μεταφορές, ο οποίος θεσπίζει το νομικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των οικονομικών φορέων και των αρχών των κρατών μελών σχετικά με τη διακίνηση φορτίων στην ΕΕ, θα πρέπει να διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα των διαφόρων υφιστάμενων λύσεων eCMR.

 Οι ψηφιακές υπηρεσίες πολυτροπικής κινητικότητας πρέπει να παρέχουν στους οδικούς μεταφορείς τη δυνατότητα να επιλέγουν και να μετακινούνται κατά τρόπο αδιάλειπτο σε άλλες πλατφόρμες, πράγμα που σημαίνει ότι η διαλειτουργικότητα είναι καίριας σημασίας. Η κοινοχρησία παραγόμενων από επιχειρήσεις δεδομένων από επαγγελματικούς οδικούς μεταφορείς θα πρέπει πάντα να είναι προαιρετική και τα δεδομένα που συλλέγονται να χρησιμοποιούνται μόνο για ειδικό σκοπό. Πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων των καταναλωτών, σε πλήρη συμμόρφωση με τον ΓΚΠΔ, μεταξύ άλλων και όταν οι καταναλωτές παρέχουν τα προσωπικά τους στοιχεία, κατά την κράτηση υπηρεσιών ή εισιτηρίων, καθώς και των δεδομένων που κοινοποιούν τα οχήματά τους σε παρόχους υπηρεσιών ή υποδομές.

Η παροχή στους χρήστες μιας εμπειρίας αδιάλειπτης κινητικότητας, η οποία περιλαμβάνει συλλογική και διαμοιραζόμενη κινητικότητα θα συμβάλει σε πιο βιώσιμα συστήματα κινητικότητας και στη μείωση της συμφόρησης. Όσον αφορά τους μεταφορείς επιβατών, ιδίως οι μεταφορείς στο σύστημα κινητικότητας ως υπηρεσίας (MaaS), θα αποκομίσουν τα οφέλη της ψηφιοποίησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσαφηνιστούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια των τιμών και τις πληροφορίες σχετικά με τις τιμές.

Η κατοχή δεδομένων που παράγονται από επιχειρήσεις αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά. Για τον λόγο αυτό, όταν η ανάπτυξη και η χρήση εφαρμογών και υπηρεσιών ITS προβλέπουν την κοινοχρησία οποιουδήποτε τύπου δεδομένων, η κοινοχρησία αυτή θα πρέπει να είναι προαιρετική για τους ιδιοκτήτες των εν λόγω δεδομένων. Αυτό θα προωθήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρηματικών εταίρων. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που απαιτείται η κοινοχρησία δεδομένων που παράγονται από επιχειρήσεις, τα εν λόγω δεδομένα θα πρέπει να συλλέγονται μόνο για ειδικό σκοπό. Η επιβολή υποχρέωσης παροχής επιχειρηματικών δεδομένων θα μπορούσε να καταστείλει την καινοτομία και να παρεμποδίσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ο κάτοχος των δεδομένων θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξει με ποιον ανταλλάσσονται τα δεδομένα, ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά, ποια δεδομένα είναι διαθέσιμα σε ποιον και ποιος δικαιούται να τα τροποποιήσει τελικά.

Είναι αναγκαίο να τονιστεί η σημασία της αποτελεσματικής προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των δεδομένων στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ITS. Ωστόσο, ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων δεν παρέχει επαρκή προστασία όταν κατά την ανωνυμοποίηση των δεδομένων χρησιμοποιούνται τεχνολογίες (π.χ. πρότυπα κινητικότητας δεδομένων οχημάτων, αναγνώριση προσώπου κ.λπ.) που παρέχουν τη δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων σχετικά με άτομα ή ακόμη και εισάγουν διακρίσεις μέσω αλγορίθμων. Οι καταναλωτές πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο και τα δεδομένα τους πρέπει να προστατεύονται, σε πλήρη συμμόρφωση με τον ΓΚΠΔ.

 Να καθοριστεί η υποδομή επικοινωνίας και ο μορφότυπος τυποποιημένων μηνυμάτων που πρέπει να χρησιμοποιείται μεταξύ των συνδεδεμένων και αυτοματοποιημένων οχημάτων, των αρχών, της υποδομής και του συνολικού περιβάλλοντος.

Τα συνεργατικά, συνδεδεμένα και αυτοματοποιημένα οχήματα αναμένεται να έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα, όπως η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, η αύξηση της αποδοτικότητας των μεταφορών, η μείωση του κόστους των μεταφορών και η μείωση των εκπομπών. Πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την κυριότητα των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δεδομένων τόσο για τις επιχειρήσεις που κατέχουν πολύτιμες βάσεις δεδομένων πελατών όσο και για τους ίδιους τους πελάτες. Καθώς εισάγονται στην αγορά υψηλότερα επίπεδα αυτονομίας των οχημάτων, η ισορροπία μεταξύ της ευθύνης μετατοπίζεται από τον οδηγό στο προϊόν, με αποτέλεσμα η πλήρης ευθύνη να βαρύνει τους κατασκευαστές οχημάτων και τους παρόχους τεχνολογίας. Μια αδιάλειπτη και αξιόπιστη αρχιτεκτονική κοινοχρησίας δεδομένων θα είναι ουσιαστικής σημασίας για τον σαφή προσδιορισμό της ευθύνης ενός μέρους.

 Θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων, να διασφαλίζεται η ασφάλεια των δεδομένων και να τηρείται η νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Τέλος, η κυριότητα των δεδομένων που σχετίζονται με τις μεταφορικές δραστηριότητες θα πρέπει να παραμείνει στους μεταφορείς.

Τα οχήματα θα είναι περισσότερο συνδεδεμένα μεταξύ τους και θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους (όχημα προς όχημα), με την υποδομή (όχημα προς υποδομή) και με το συνολικό περιβάλλον (όχημα προς όλα). Για τον λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη η εν λόγω επικοινωνία να πραγματοποιείται με ασφάλεια, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η οδική ασφάλεια.

Η επεξεργασία των δεδομένων/της ιδιωτικής ζωής των πελατών, η προστασία των εμπορικών δεδομένων, καθώς και ο αντίκτυπος της κοινοχρησίας δεδομένων στα επιχειρηματικά μοντέλα των μεταφορέων θα πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω. Η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών πολυτροπικής κινητικότητας σε ολόκληρη την ΕΕ σημαίνει επίσης ότι οι εταιρείες μεταφορών θα πρέπει να παράσχουν επανακατάρτιση στο προσωπικό τους ώστε να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες. Οι μεταφορείς θα πρέπει να παραμείνουν ανταγωνιστικοί κατά την πρόοδο της ψηφιακής μετάβασης.

 

Συμπεράσματα

Τα ευφυή συστήματα μεταφορών (ITS) είναι απαραίτητα για την επίτευξη του οράματος της ΕΕ για αδιάλειπτες μεταφορές τόσο επιβατών όσο και εμπορευμάτων. Η διαθεσιμότητα ανοικτών και υψηλής ποιότητας δεδομένων για τις μεταφορές θα επιφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στις επιδόσεις των δικτύων, των δραστηριοτήτων και των υπηρεσιών μεταφορών, ενώ, παράλληλα, θα ενισχύσει τη συνδεσιμότητά τους και θα διευκολύνει τη συνεργασία.

Τα τελευταία χρόνια, τα ITS διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των μεταφορών. Οι υπηρεσίες ITS χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως σε ολόκληρη την Ευρώπη και προωθούν την αποδοτικότητα των μεταφορών τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Τα ITS αυξάνουν την ασφάλεια και τη δυναμικότητα μέσω υψηλότερης διαλειτουργικότητας και καλύτερης αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών, με συνακόλουθα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Μέσω της εναρμόνισης και της αδιάλειπτης παροχής των πανευρωπαϊκών υπηρεσιών σε όλα τα κράτη μέλη, τα ITS θα συμβάλουν ουσιαστικά στη δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου μεταφορών.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Τίτλος

Τροποποίηση της οδηγίας 2010/40/ΕΕ περί πλαισίου ανάπτυξης των Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών στον τομέα των οδικών μεταφορών και των διεπαφών με άλλους τρόπους μεταφοράς

Έγγραφα αναφοράς

COM(2021)0813 – C9-0471/2021 – 2021/0419(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

15.12.2021

 

 

 

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

 Ημερομ. αναγγελίας στην Ολομέλεια

TRAN

27.1.2022

 

 

 

Εισηγητές

 Ημερομηνία ορισμού

Rovana Plumb

17.2.2022

 

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

16.6.2022

26.9.2022

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

26.10.2022

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

39

0

8

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Andris Ameriks, Erik Bergkvist, Izaskun Bilbao Barandica, Paolo Borchia, Marco Campomenosi, Ciarán Cuffe, Jakop G. Dalunde, Karima Delli, Anna Deparnay-Grunenberg, Ismail Ertug, Gheorghe Falcă, Carlo Fidanza, Isabel García Muñoz, Jens Gieseke, Elsi Katainen, Kateřina Konečná, Έλενα Κουντουρά, Peter Lundgren, Benoît Lutgen, Elżbieta Katarzyna Łukacijewska, Marian-Jean Marinescu, Tilly Metz, Caroline Nagtegaal, Jan-Christoph Oetjen, Philippe Olivier, Rovana Plumb, Dominique Riquet, Massimiliano Salini, Vera Tax, Barbara Thaler, István Ujhelyi, Henna Virkkunen, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Kosma Złotowski

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Vlad Gheorghe, Ondřej Kovařík, Dorien Rookmaker, Andreas Schieder, Annalisa Tardino

Αναπληρωτές (άρθρο 209 παράγραφος 7 του Κανονισμού) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

José Manuel Fernandes, Peter Jahr, Dan-Ştefan Motreanu, Theresa Muigg, Luisa Regimenti

Ημερομηνία κατάθεσης

29.10.2022

 


ΤΕΛΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

39

+

NI

Mario Furore

PPE

Gheorghe Falcă, José Manuel Fernandes, Jens Gieseke, Peter Jahr, Elżbieta Katarzyna Łukacijewska, Benoît Lutgen, Marian-Jean Marinescu, Dan-Ştefan Motreanu, Luisa Regimenti, Massimiliano Salini, Barbara Thaler, Henna Virkkunen, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Jörgen Warborn

RENEW

Izaskun Bilbao Barandica, Vlad Gheorghe, Elsi Katainen, Ondřej Kovařík, Caroline Nagtegaal, Jan-Christoph Oetjen, Dominique Riquet

S&D

Andris Ameriks, Erik Bergkvist, Ismail Ertug, Isabel García Muñoz, Theresa Muigg, Rovana Plumb, Andreas Schieder, Vera Tax, István Ujhelyi

THE LEFT

José Gusmão, Kateřina Konečná, Έλενα Κουντουρά

VERTS/ALE

Ciarán Cuffe, Jakop G. Dalunde, Karima Delli, Anna Deparnay-Grunenberg, Tilly Metz

 

0

-

 

 

 

8

0

ECR

Carlo Fidanza, Peter Lundgren, Dorien Rookmaker, Kosma Złotowski

ID

Paolo Borchia, Marco Campomenosi, Philippe Olivier, Annalisa Tardino

 

Υπόμνημα των χρησιμοποιούμενων συμβόλων:

+ : υπέρ

- : κατά

0 : αποχή

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 17 Νοεμβρίου 2022
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου