BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2011/83/EU for så vidt angår aftaler om finansielle tjenesteydelser indgået ved fjernsalg og om ophævelse af direktiv 2002/65/EF

12.4.2023 - (COM(2022)0204 – C9‑0175/2022 – 2022/0147(COD)) - ***I

Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse
Ordfører: Arba Kokalari
Ordfører for udtalelse fra det associerede udvalg i henhold til forretningsordenens artikel 57:
Stéphanie Yon‑Courtin, Økonomi- og Valutaudvalget


Procedure : 2022/0147(COD)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A9-0097/2023
Indgivne tekster :
A9-0097/2023
Afstemninger :
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2011/83/EU for så vidt angår aftaler om finansielle tjenesteydelser indgået ved fjernsalg og om ophævelse af direktiv 2002/65/EF

(COM(2022)0204 – C9‑0175/2022 – 2022/0147(COD))

(Almindelig lovgivningsprocedure: førstebehandling)

Europa-Parlamentet,

 der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (COM(2022)0204),

 der henviser til artikel 294, stk. 2, og artikel 114 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, på grundlag af hvilke Kommissionen har forelagt forslaget for Parlamentet (C9‑0175/2022),

 der henviser til artikel 294, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

 der henviser til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg af 21. september 2022[1],

 der henviser til forretningsordenens artikel 59,

 der henviser til udtalelse fra Økonomi- og Valutaudvalget,

 der henviser til betænkning fra Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse (A9‑0097/2023),

1. vedtager nedenstående holdning ved førstebehandling;

2. anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen erstatter, i væsentlig grad ændrer eller agter i væsentlig grad at ændre sit forslag;

3. pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen samt til de nationale parlamenter.

 

 

Ændringsforslag  1

Forslag til direktiv

Betragtning 3

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(3) For at sikre valgfrihed er der inden for rammerne af det indre marked behov for en høj grad af forbrugerbeskyttelse på området for aftaler om finansielle tjenesteydelser, der indgås ved fjernsalg, således at forbrugertilliden til fjernsalg styrkes.

(3) For at sikre valgfrihed er der inden for rammerne af det indre marked behov for en høj grad af forbrugerbeskyttelse på området for aftaler om finansielle tjenesteydelser, der indgås ved fjernsalg, således at velfærden og forbrugertilliden i forbindelse med fjernsalg styrkes.

Ændringsforslag  2

Forslag til direktiv

Betragtning 4

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(4) Det samme høje forbrugerbeskyttelsesniveau i hele det indre marked sikres bedst gennem fuld harmonisering. Fuldstændig harmonisering er nødvendig for at sikre, at alle forbrugere i Unionen nyder samme høje grad af beskyttelse af deres interesser, og for at skabe et velfungerende indre marked. Medlemsstaterne bør derfor ikke kunne bibeholde eller indføre andre bestemmelser på nationalt plan end dem, der er fastsat i dette direktiv for så vidt angår aspekter, der er omfattet af direktivet, medmindre andet er fastsat i dette direktiv. Hvor der ikke findes harmoniserede bestemmelser, bør medlemsstaterne fortsat kunne bibeholde eller indføre national lovgivning.

(4) Det samme høje forbrugerbeskyttelsesniveau i hele det indre marked sikres bedst gennem fuld harmonisering. Fuldstændig harmonisering er nødvendig for at sikre, at alle forbrugere i Unionen nyder samme høje grad af beskyttelse af deres interesser, og for at skabe et velfungerende indre marked. Medlemsstaterne bør derfor ikke kunne bibeholde eller indføre andre bestemmelser på nationalt plan end dem, der er fastsat i dette direktiv for så vidt angår aspekter, der er omfattet af direktivet, medmindre andet er fastsat i dette direktiv. Hvor der ikke findes harmoniserede bestemmelser, bør medlemsstaterne fortsat kunne bibeholde eller indføre bestemmelser i deres national lovgivning.

Ændringsforslag  3

Forslag til direktiv

Betragtning 7

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(7) For at tage hensyn til, at den gradvise indførelse af sektorspecifik EU-lovgivning har ført til betydelige overlapninger mellem denne lovgivning og direktiv 2002/65/EF, og at digitaliseringen har forværret visse aspekter, der ikke er fuldt ud omfattet af direktivet, bl.a. hvordan og hvornår der bør gives oplysninger til forbrugeren, er det nødvendigt at revidere de bestemmelser, der finder anvendelse på aftaler om finansielle tjenesteydelser, der indgås ved fjernsalg mellem en forbruger og en erhvervsdrivende, samtidig med at anvendelsen af "sikkerhedsnetfunktionen" sikres.

(7) For at tage hensyn til, at den gradvise indførelse af sektorspecifik EU-lovgivning har ført til betydelige overlapninger mellem denne lovgivning og direktiv 2002/65/EF, og at digitaliseringen har forværret visse aspekter, der ikke er fuldt ud omfattet af direktivet, bl.a. hvordan og hvornår der bør gives oplysninger til forbrugeren, midlerne, ved hjælp af hvilke der kan indgås aftaler, eller informationsasymmetrien mellem udbydere og forbrugere, er det nødvendigt at revidere de bestemmelser, der finder anvendelse på aftaler om finansielle tjenesteydelser, der indgås ved fjernsalg mellem en forbruger og en erhvervsdrivende, samtidig med at anvendelsen af "sikkerhedsnetfunktionen" sikres for finansielle tjenesteydelser, der ikke er omfattet af sektorspecifik EU-lovgivning, herunder finansielle tjenesteydelser, der er udelukket fra anvendelsesområdet for EU-retsakter om specifikke finansielle tjenesteydelser.

Ændringsforslag  4

Forslag til direktiv

Betragtning 10

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(10) Selv om det ikke er alle bestemmelser i direktiv 2011/83/EU, der bør finde anvendelse på aftaler om finansielle tjenesteydelser, der indgås ved fjernsalg, på grund af disse tjenesteydelsers særlige karakter, bør visse bestemmelser i direktiv 2011/83/EU, f.eks. relevante definitioner, bestemmelser om yderligere betalinger og bestemmelser om håndhævelse og sanktioner, også finde anvendelse på aftaler om finansielle tjenesteydelser, der indgås ved fjernsalg. Anvendelsen af disse bestemmelser sikrer komplementariteten mellem de forskellige typer aftaler om fjernsalg. Udvidelsen af anvendelsen af bestemmelserne om sanktioner i direktiv 2011/83/EU vil sikre, at de erhvervsdrivende, der begår udbredte overtrædelser eller udbredte overtrædelser med en EU-dimension, pålægges sanktioner, der er effektive, står i rimeligt forhold til overtrædelsernes grovhed og har afskrækkende virkning.

(10) Selv om det ikke er alle bestemmelser i direktiv 2011/83/EU, der bør finde anvendelse på aftaler om finansielle tjenesteydelser, der indgås ved fjernsalg, på grund af disse tjenesteydelsers særlige karakter, bør visse bestemmelser i direktiv 2011/83/EU, f.eks. relevante definitioner, bestemmelser om yderligere betalinger og bestemmelser om håndhævelse, sanktioner, tilknyttede aftaler og levering uden forudgående anmodning, også finde anvendelse på aftaler om finansielle tjenesteydelser, der indgås ved fjernsalg. Anvendelsen af disse bestemmelser sikrer komplementariteten mellem de forskellige typer aftaler om fjernsalg. Udvidelsen af anvendelsen af bestemmelserne om sanktioner i direktiv 2011/83/EU vil sikre, at de erhvervsdrivende, der begår udbredte overtrædelser eller udbredte overtrædelser med en EU-dimension, pålægges sanktioner, der er effektive, står i rimeligt forhold til overtrædelsernes grovhed og har afskrækkende virkning.

Ændringsforslag  5

Forslag til direktiv

Betragtning 11

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(11) I direktiv 2011/83/EU bør der indføres et særligt kapitel, der indeholder de stadig relevante og nødvendige bestemmelser i direktiv 2002/65/EF, navnlig om retten til oplysninger forud for aftaleindgåelsen og fortrydelsesretten, og bestemmelser, der sikrer retfærdighed online, når der indgås aftaler om finansielle tjenesteydelser ved fjernsalg.

(11) I direktiv 2011/83/EU bør der indføres et særligt kapitel, der indeholder en ajourført udgave af de stadig relevante og nødvendige bestemmelser i direktiv 2002/65/EF, navnlig om retten til oplysninger forud for aftaleindgåelsen og fortrydelsesretten, når der indgås aftaler om finansielle tjenesteydelser ved fjernsalg.

Ændringsforslag  6

Forslag til direktiv

Betragtning 12

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(12) Eftersom fjernsalgsaftaler om finansielle tjenesteydelser oftest indgås elektronisk, bør bestemmelser til sikring af retfærdighed online, når der indgås aftale om finansielle tjenesteydelser ved fjernsalg, bidrage til at nå de mål, der er fastsat i artikel 114 i TEUF og artikel 38 i EU's charter om grundlæggende rettigheder. Bestemmelsen om fyldestgørende redegørelse bør sikre yderligere gennemsigtighed og give forbrugeren mulighed for at anmode om personlig betjening ved interaktion med den erhvervsdrivende gennem onlinegrænseflader som f.eks. chatbokse eller lignende værktøjer. Den erhvervsdrivende bør forbydes at iværksætte foranstaltninger på deres onlinegrænseflade, som kan forvride eller svække forbrugernes evne til at træffe frie, selvstændige og informerede beslutninger eller valg.

(12) Eftersom fjernsalgsaftaler om finansielle tjenesteydelser oftest indgås elektronisk, bør bestemmelser til sikring af retfærdighed online sikre yderligere gennemsigtighed og give forbrugeren ret til at anmode om personlig betjening ved interaktion med den erhvervsdrivende gennem onlinegrænseflader som f.eks. chatbokse, robotrådgivning, interaktive eller lignende værktøjer. Den erhvervsdrivende bør forbydes at iværksætte foranstaltninger på deres onlinegrænseflade, som kan forvride eller svække forbrugerens evne til at træffe frie, selvstændige og informerede beslutninger eller valg.

Ændringsforslag  7

Forslag til direktiv

Betragtning 13

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(13) Visse finansielle tjenesteydelser til forbrugere er reguleret ved specifikke EU-retsakter, der fortsat finder anvendelse på disse finansielle tjenesteydelser. Af hensyn til retssikkerheden bør det præciseres, at når en anden EU-retsakt vedrørende specifikke finansielle tjenesteydelser indeholder bestemmelser om oplysninger forud for aftaleindgåelsen eller om udøvelse af fortrydelsesretten, bør kun de respektive bestemmelser i disse andre EU-retsakter finde anvendelse på disse specifikke finansielle tjenesteydelser til forbrugere, medmindre andet er fastsat i disse retsakter. Når f.eks. artikel 186 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/138/EF19 finder anvendelse, finder bestemmelserne om opsigelsesperioden i direktiv 2009/138/EF anvendelse og ikke bestemmelserne om fortrydelsesretten i dette direktiv, og når artikel 14, stk. 6, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/17/EU finder anvendelse, bør bestemmelserne om fortrydelsesretten i henhold til dette direktiv ikke finde anvendelse. På samme måde indeholder visse EU-retsakter20, der regulerer specifikke finansielle tjenesteydelser, omfattende og udførlige bestemmelser til sikring af, at forbrugerne er i stand til at forstå de væsentlige karakteristika ved den foreslåede aftale. Desuden er der i visse EU-retsakter, der regulerer specifikke finansielle tjenesteydelser21, f.eks. direktiv 2014/17/EU om forbrugerkreditaftaler i forbindelse med fast ejendom til beboelse, allerede fastlagt bestemmelser om fyldestgørende redegørelse22, som de erhvervsdrivende skal give forbrugerne i forbindelse med den foreslåede aftale. Af hensyn til retssikkerheden bør bestemmelserne om fyldestgørende redegørelse i dette direktiv ikke finde anvendelse på finansielle tjenesteydelser, der er omfattet af EU-retsakter, som regulerer specifikke finansielle tjenesteydelser, og som indeholder bestemmelser om de oplysninger, der skal gives til forbrugeren forud for indgåelsen af aftalen.

(13) Visse finansielle tjenesteydelser til forbrugere er reguleret ved specifikke EU-retsakter, der fortsat finder anvendelse på disse finansielle tjenesteydelser. Af hensyn til retssikkerheden og for at sikre, at der ikke er nogen duplikationer eller overlapninger, bør det præciseres, at når en anden EU-retsakt vedrørende specifikke finansielle tjenesteydelser indeholder bestemmelser om oplysninger forud for aftaleindgåelsen eller om udøvelse af fortrydelsesretten, bør kun de respektive bestemmelser i disse andre EU-retsakter finde anvendelse på disse specifikke finansielle tjenesteydelser til forbrugere, medmindre andet er fastsat i disse retsakter. Dette direktiv ændrer eller modificerer ikke eksisterende sektorspecifik lovgivning. Når f.eks. artikel 186 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/138/EF19 finder anvendelse, finder bestemmelserne om opsigelsesperioden i direktiv 2009/138/EF anvendelse og ikke bestemmelserne om fortrydelsesretten i dette direktiv, og når artikel 14, stk. 6, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/17/EU finder anvendelse, bør bestemmelserne om fortrydelsesretten i henhold til dette direktiv ikke finde anvendelse. På samme måde indeholder visse EU-retsakter20, der regulerer specifikke finansielle tjenesteydelser, omfattende og udførlige bestemmelser til sikring af, at forbrugerne er i stand til at forstå de væsentlige karakteristika ved den foreslåede aftale. Desuden er der i visse EU-retsakter, der regulerer specifikke finansielle tjenesteydelser21, f.eks. direktiv 2014/17/EU om forbrugerkreditaftaler i forbindelse med fast ejendom til beboelse, allerede fastlagt bestemmelser om fyldestgørende redegørelse22, som de erhvervsdrivende skal give forbrugerne i forbindelse med den foreslåede aftale. Af hensyn til retssikkerheden bør bestemmelserne om fyldestgørende redegørelse i dette direktiv ikke finde anvendelse på finansielle tjenesteydelser, der er omfattet af EU-retsakter, som regulerer specifikke finansielle tjenesteydelser, og som indeholder bestemmelser om de oplysninger, der skal gives til forbrugeren forud for indgåelsen af aftalen. Sektorbestemmelserne i disse specifikke EU-retsakter bør have forrang for bestemmelserne i dette direktiv, selv når disse bestemmelser ikke er identiske med bestemmelserne i dette direktiv.

_________________

_________________

19 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/138/EF af 25. november 2009 om adgang til og udøvelse af forsikrings- og genforsikringsvirksomhed (Solvens II) (EUT L 335 af 17.12.2009, s. 1).

19 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/138/EF af 25. november 2009 om adgang til og udøvelse af forsikrings- og genforsikringsvirksomhed (Solvens II) (EUT L 335 af 17.12.2009, s. 1).

20 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/17/EU af 4. februar 2014 om forbrugerkreditaftaler i forbindelse med fast ejendom til beboelse og om ændring af direktiv 2008/48/EF og 2013/36/EU og forordning (EU) nr. 1093/2010 (EUT L 60 af 28.2.2014, s. 34).

20 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/17/EU af 4. februar 2014 om forbrugerkreditaftaler i forbindelse med fast ejendom til beboelse og om ændring af direktiv 2008/48/EF og 2013/36/EU og forordning (EU) nr. 1093/2010 (EUT L 60 af 28.2.2014, s. 34).

21 F.eks. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1238 af 20. juni 2019 om et paneuropæisk personligt pensionsprodukt (PEPP-produkt) (EUT L 198 af 25.7.2019, s. 1), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU af 15. maj 2014 om markeder for finansielle instrumenter og om ændring af direktiv 2002/92/EF og direktiv 2011/61/EU (EUT L 173 af 12.6.2014, s. 349), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/97 af 20. januar 2016 om forsikringsdistribution (EUT L 26 af 2.2.2016, s. 19), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/92/EU af 23. juli 2014 om sammenlignelighed af gebyrer i forbindelse med betalingskonti, flytning af betalingskonti og adgang til betalingskonti med basale funktioner (EUT L 257 af 28.8.2014, s. 214).

21 F.eks. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1238 af 20. juni 2019 om et paneuropæisk personligt pensionsprodukt (PEPP-produkt) (EUT L 198 af 25.7.2019, s. 1), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU af 15. maj 2014 om markeder for finansielle instrumenter og om ændring af direktiv 2002/92/EF og direktiv 2011/61/EU (EUT L 173 af 12.6.2014, s. 349), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/97 af 20. januar 2016 om forsikringsdistribution (EUT L 26 af 2.2.2016, s. 19), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/92/EU af 23. juli 2014 om sammenlignelighed af gebyrer i forbindelse med betalingskonti, flytning af betalingskonti og adgang til betalingskonti med basale funktioner (EUT L 257 af 28.8.2014, s. 214).

22 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/17/EU af 4. februar 2014 om forbrugerkreditaftaler i forbindelse med fast ejendom til beboelse og om ændring af direktiv 2008/48/EF og 2013/36/EU og forordning (EU) nr. 1093/2010 (EUT L 60 af 28.2.2014, s. 34).

22 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/17/EU af 4. februar 2014 om forbrugerkreditaftaler i forbindelse med fast ejendom til beboelse og om ændring af direktiv 2008/48/EF og 2013/36/EU og forordning (EU) nr. 1093/2010 (EUT L 60 af 28.2.2014, s. 34).

Ændringsforslag  8

Forslag til direktiv

Betragtning 16

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(16) For at afgrænse anvendelsesområdet for dette direktiv bør bestemmelserne om aftaler om finansielle tjenesteydelser til forbrugere, der indgås ved fjernsalg, ikke finde anvendelse på tjenesteydelser, der leveres helt lejlighedsvis og uden for rammerne af en forretningsstruktur, der har til formål at indgå aftaler om fjernsalg.

(16) For at afgrænse anvendelsesområdet for dette direktiv bør bestemmelserne om aftaler om finansielle tjenesteydelser til forbrugere, der indgås ved fjernsalg, ikke finde anvendelse på tjenesteydelser, der leveres helt lejlighedsvis og uden for rammerne af en forretningsstruktur, der har til formål at indgå aftaler om fjernsalg, f.eks. når en eksisterende forbruger kontaktes med henblik på at ændre eller forlænge en aftale ved hjælp af fjernkommunikationsmidler.

Ændringsforslag  9

Forslag til direktiv

Betragtning 16 a (ny)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(16a) På grundlag af proportionalitetsprincippet i artikel 5 i TEU bør dette direktiv ikke være for byrdefuldt for SMV'er.

Ændringsforslag  10

Forslag til direktiv

Betragtning 17

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(17) Anvendelsen af fjernkommunikationsteknikker må ikke uberettiget begrænse de oplysninger, der gives forbrugeren. Af hensyn til gennemsigtigheden bør der fastsættes krav for, hvornår oplysningerne bør gives til forbrugeren forud for indgåelsen af aftalen om fjernsalg, og hvordan disse oplysninger bør nå frem til forbrugeren. For at kunne træffe beslutning med fuldt kendskab til de faktiske omstændigheder bør forbrugerne modtage oplysningerne mindst én dag før indgåelsen af aftalen om fjernsalg. Kun i særlige tilfælde kan oplysningerne gives mindre end en dag før indgåelsen af fjernsalgsaftalen om finansielle tjenesteydelser. Hvis aftalen indgås mindre end én dag før, bør den erhvervsdrivende være forpligtet til inden den fastsatte frist at underrette forbrugeren om muligheden for at fortryde fjernsalgsaftalen om finansielle tjenesteydelser.

(17) Anvendelsen af fjernkommunikationsteknikker rummer gode muligheder for at skaffe oplysninger og må ikke uberettiget begrænse de oplysninger, der gives forbrugeren. Når der anvendes telefonhenvendelser, bør forbrugeren indlede henvendelsen, eller vedkommende bør, når den erhvervsdrivende har indledt den, udtrykkeligt give sit samtykke til at fortsætte telefonhenvendelsen. Udbyderen bør anvende specifikke oplysningsforpligtelser forud for aftaleindgåelsen, inden forbrugeren bindes af aftalen. Af hensyn til gennemsigtigheden bør der fastsættes krav for, hvornår oplysningerne bør gives til forbrugeren forud for indgåelsen af aftalen om fjernsalg, og hvordan disse oplysninger bør nå frem til forbrugeren. For at kunne træffe beslutning med fuldt kendskab til de faktiske omstændigheder bør forbrugerne modtage oplysningerne i god tid før indgåelsen af aftalen om fjernsalg. Dette skal sikre, at forbrugeren har tilstrækkelig tid til at læse og forstå oplysningerne forud for aftaleindgåelsen, sammenligne tilbud og træffe en informeret beslutning. Hvis oplysningerne gives mindre end én dag før indgåelsen af fjernsalgsaftalen om finansielle tjenesteydelser, bør den erhvervsdrivende være forpligtet til på et varigt medium at underrette forbrugeren om muligheden for at fortryde fjernsalgsaftalen om finansielle tjenesteydelser inden den fastsatte frist. Forbrugeren bør senest modtage denne underretning mellem én og syv dage efter indgåelsen af aftalen om fjernsalg.

Ændringsforslag  11

Forslag til direktiv

Betragtning 18

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(18) Oplysningskravene bør moderniseres og ajourføres, således at de f.eks. omfatter den erhvervsdrivendes e-mailadresse og oplysninger om den risiko og det afkast, der er forbundet med visse finansielle tjenesteydelser til forbrugere. Forbrugerne bør også informeres tydeligt, når den pris, de tilbydes, er personaliseret på grundlag af automatisk behandling.

(18) Oplysningskravene bør moderniseres og fremtidssikres. Nærværende direktiv ajourfører dem, således at de f.eks. omfatter den erhvervsdrivendes e-mailadresse eller andre elektroniske kommunikationsmidler og oplysninger om den risiko og det afkast, der er forbundet med visse finansielle tjenesteydelser til forbrugere. Når de personaliserer prisen på et tilbud til specifikke forbrugere eller specifikke kategorier af forbrugere for finansielle tjenesteydelser, der skal indgås ved fjernsalg, bør de erhvervsdrivende klart oplyse forbrugeren om, at den pris, de tilbydes, er personaliseret på grundlag af individuel prisfølsomhed.

Ændringsforslag  12

Forslag til direktiv

Betragtning 20

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(20) Visse finansielle tjenesteydelser kan have et miljømæssigt eller socialt mål såsom at bidrage til bekæmpelsen af klimaændringer eller bidrage til nedbringelsen af overdreven gældsætning. For at kunne træffe en informeret beslutning bør forbrugeren også informeres om de særlige miljømæssige eller sociale mål, som den finansielle tjenesteydelse tager sigte på.

(20) Visse finansielle tjenesteydelser kan integrere miljømæssige eller sociale faktorer i deres investeringsstrategi. For at kunne træffe en informeret beslutning bør forbrugeren også informeres om de særlige behørigt dokumenterede miljømæssige eller sociale mål, som den finansielle tjenesteydelse tager sigte på.

Ændringsforslag  13

Forslag til direktiv

Betragtning 22

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(22) Når der gives oplysninger forud for aftaleindgåelsen ad elektronisk vej, bør sådanne oplysninger fremlægges på en klar og forståelig måde. I den forbindelse kan oplysningerne fremhæves, indrammes og kontekstualiseres effektivt på skærmen. Lagdelingsteknikken er blevet afprøvet og har vist sig at være nyttig for visse finansielle tjenesteydelser; anvendelsen heraf, navnlig muligheden for at fremlægge detaljerede dele af oplysningerne gennem pop-up-vinduer eller via links til ledsagende lag, bør fremmes. En mulig måde at give oplysninger forud for aftaleindgåelsen på er ved hjælp af indholdsfortegnelser med ekspanderbare overskrifter. På det øverste niveau kan forbrugerne f.eks. se de overordnede emner, som hver især kan ekspanderes, når de klikker på det, så de dirigeres til en mere detaljeret præsentation af de relevante oplysninger. På denne måde har forbrugeren alle de nødvendige oplysninger på ét sted, samtidig med at de har kontrol over, hvad de ser og hvornår. Forbrugerne bør have mulighed for at downloade hele dokumentet med oplysninger forud for aftaleindgåelsen og gemme det som et selvstændigt dokument.

(22) Når der gives oplysninger forud for aftaleindgåelsen ad elektronisk vej, bør sådanne oplysninger fremlægges på en klar og forståelig måde. I den forbindelse kan oplysningerne fremhæves, indrammes og kontekstualiseres effektivt på skærmen. Lagdelingsteknikken er blevet afprøvet og har vist sig at være nyttig for visse finansielle tjenesteydelser; anvendelsen heraf, navnlig muligheden for at fremlægge detaljerede dele af oplysningerne gennem pop-up-vinduer eller via links til ledsagende lag, bør fremmes. En mulig måde at give oplysninger forud for aftaleindgåelsen på er ved hjælp af indholdsfortegnelser med ekspanderbare overskrifter. På det øverste niveau kan forbrugerne f.eks. se de overordnede emner, som hver især kan ekspanderes, når de klikker på det, så de dirigeres til en mere detaljeret præsentation af de relevante oplysninger. På denne måde har forbrugeren alle de nødvendige oplysninger på ét sted, samtidig med at de har kontrol over, hvad de ser og hvornår. På den anden side bør alt for lange og komplekse beskrivelser, lille skrift og omfattende brug af hyperlinks i størst muligt omfang undgås, da det er metoder, der forværrer forbrugernes forståelse. Forbrugerne bør have mulighed for at downloade hele dokumentet med oplysninger forud for aftaleindgåelsen og gemme det som et selvstændigt dokument.

Ændringsforslag  14

Forslag til direktiv

Betragtning 25

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(25) I forbindelse med aftaler om fjernsalg, der indgås elektronisk, bør den erhvervsdrivende give forbrugeren mulighed for at benytte en fortrydelsesknap. For at sikre effektiv brug af fortrydelsesknappen bør den erhvervsdrivende sikre, at den er synlig, og når forbrugeren gør brug af knappen, bør den erhvervsdrivende dokumentere brugen heraf på passende vis.

(25) Hvis den erhvervsdrivende giver mulighed for at indgå aftaler om fjernsalg ved hjælp af en onlinegrænseflade, såsom via et websted eller en applikation, bør den erhvervsdrivende give yderligere garantier for at sikre, at forbrugerne kan fortryde en aftale på en synlig, enkel og hurtig måde og lige så let, som de kunne indgå den. Den erhvervsdrivende bør give forbrugeren en fortrydelsesfunktion på en måde, der gør det let for forbrugeren at finde den. Forbrugeren bør kunne indgive fortrydelseserklæringen og opgive visse oplysninger med henblik på at identificere aftalen. Hvis forbrugeren allerede er identificeret, f.eks. som et resultat af indlogning, bør den erhvervsdrivende sikre, at forbrugeren er i stand til at angive, hvilken aftale vedkommende ønsker at fortryde, uden at det er nødvendigt at identificere sig selv igen. For at undgå, at forbrugeren bruger fortrydelsesretten på en utilsigtet måde, kan den erhvervsdrivende overveje at indføre sikkerhedsforanstaltninger såsom forudgående kontroladvarsel, identifikation samt et krav om at bekræfte fortrydelsen, når forbrugeren har opgivet de oplysninger, som er nødvendige til identifikation af den pågældende aftale.

Ændringsforslag  15

Forslag til direktiv

Betragtning 26

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(26) Forbrugerne kan have brug for hjælp til at afgøre, hvilken finansiel tjenesteydelse der passer bedst til deres behov og finansielle situation. Medlemsstaterne bør derfor sikre, at de erhvervsdrivende inden indgåelsen af en aftale om finansielle tjenesteydelser ved fjernsalg, yder en sådan bistand i forbindelse med de finansielle tjenesteydelser, de tilbyder forbrugeren, ved at give fyldestgørende redegørelse for de relevante oplysninger, herunder de foreslåede produkters væsentlige karakteristika. Forpligtelsen til at give fyldestgørende redegørelse er særlig vigtig, når forbrugerne påtænker at indgå en aftale om finansielle tjenesteydelser ved fjernsalg, og når den erhvervsdrivende stiller redegørelsen til rådighed ved hjælp af onlineværktøjer. For at sikre, at forbrugeren forstår de virkninger, som aftalen kan have på vedkommendes økonomiske situation, bør forbrugeren altid kunne få personlig betjening fra den erhvervsdrivendes side.

(26) Forbrugerne kan have brug for hjælp til at afgøre, hvilken finansiel tjenesteydelse der passer bedst til deres behov og finansielle situation. Medlemsstaterne bør derfor sikre, at de erhvervsdrivende inden indgåelsen af en aftale om finansielle tjenesteydelser ved fjernsalg, yder en sådan bistand i forbindelse med de finansielle tjenesteydelser, de tilbyder forbrugeren, ved at give fyldestgørende redegørelse for de relevante oplysninger, herunder de foreslåede produkters væsentlige karakteristika. Forpligtelsen til at give fyldestgørende redegørelse er særlig vigtig, når forbrugerne påtænker at indgå en aftale om finansielle tjenesteydelser ved fjernsalg, og når den erhvervsdrivende stiller redegørelsen til rådighed ved hjælp af onlineværktøjer. For at sikre, at forbrugeren forstår de virkninger, som aftalen kan have på vedkommendes økonomiske situation, bør forbrugeren altid kunne få gratis personlig betjening fra den erhvervsdrivendes side i den erhvervsdrivendes åbningstid. Ved gennemførelsen af denne bestemmelse bør medlemsstaterne bestræbe sig på at finde forholdsmæssige løsninger, der tager hensyn til de særlige forhold, der gør sig gældende for små virksomheder og mikrovirksomheder.

Ændringsforslag  16

Forslag til direktiv

Betragtning 27

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(27) Når de erhvervsdrivende indgår aftaler om finansielle tjenesteydelser ved fjernsalg, bør de forbydes at anvende deres onlinegrænseflades struktur, udformning, funktion eller driftsmetode på en måde, der kan forvride eller begrænse forbrugernes evne til at træffe frie, selvstændige og informerede beslutninger eller valg.

(27) I forordning (EU) 2022/2065 defineres mørke mønstre som en praksis, der i væsentlig grad forvrider eller begrænser forbrugernes evne til at træffe selvstændige og informerede valg eller beslutninger, enten med vilje eller i praksis. Denne praksis kan anvendes til at påvirke forbrugerne til at udvise uønsket adfærd eller træffe uønskede beslutninger, som har negative konsekvenser for dem. Det bør derfor forbydes udbydere af finansielle tjenesteydelser at narre eller tilskynde forbrugerne og at fordreje eller forringe forbrugernes autonomi, beslutningstagning eller valg gennem opbygningen, udformningen eller funktionen af en onlinegrænseflade eller en del deraf. Dette bør omfatte, men ikke være begrænset til, udnyttende designvalg, der får forbrugeren til foretage handlinger, som er til fordel for udbyderen af finansielle tjenesteydelser, men som ikke nødvendigvis er i forbrugerens interesse, ved at fremstille valg på en ikkeneutral måde, f.eks. ved at fremhæve visse valgmuligheder ved hjælp af visuelle, auditive eller andre komponenter, når tjenestemodtageren anmodes om at træffe et valg. En del af en sådan praksis kan være at gøre det vanskeligere at opsige en aftale end at indgå den, at anvende forudafkrydsede felter som en måde at fordreje på, at gøre visse valg vanskeligere eller mere tidskrævende end andre eller gentagne gange at anmode en forbruger om at træffe et valg, skønt et sådant valg allerede er blevet truffet.

Ændringsforslag  17

Forslag til direktiv

Betragtning 27 a (ny)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(27a) Forbrugernes beslutninger kan blive påvirket af reklamer, der lover et højt investeringsafkast, i forbindelse med promovering af visse finansielle tjenesteydelser, hvis fremtidige resultater er usikre. Der har i medlemsstater været tilfælde, hvor influencermarkedsføring har vildledt forbrugerne ved at gøre reklame for spekulative finansielle produkter med høj risiko på sociale medieplatforme uden at advare om den høje risiko for tab for forbrugerne. For at forhindre vildledende oplysninger til forbrugerne bør reklamer indeholde en risikoadvarsel. Medlemsstaterne bør i den forbindelse træffe foranstaltninger for at sikre, at enhver person eller virksomhed, der ønsker at gøre reklame for et finansielt produkt på sociale medieplatforme, på en fremtrædende plads anfører, om vedkommende besidder de nødvendige kompetencer hertil, samt at det klart fremgår, hvorvidt der betales for denne reklame.

Ændringsforslag  18

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – afsnit 1 – litra a

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 3 – stk. 1b – afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Artikel 1 og 2, artikel 3, stk. 2, 5 og 6, artikel 4, artikel 16a til 16e, artikel 19, artikel 21 til 23, artikel 24, stk. 1, 2, 3 og 4, og artikel 25 og 26 finder anvendelse på aftaler om fjernsalg, der indgås mellem en erhvervsdrivende og en forbruger med henblik på levering af finansielle tjenesteydelser.

Kun artikel 1, artikel 2, stk. 1 til 7 og stk. 9 til 21, artikel 3, stk. 2, 5 og 6, artikel 4, artikel 6a, artikel 8, stk. 6, artikel 11a, artikel 16a til 16e, artikel 19, artikel 21 til 23, artikel 24, stk. 1, 2, 3 og 4, og artikel 25, 26 og 27 finder anvendelse på aftaler om fjernsalg, der indgås mellem en erhvervsdrivende og en forbruger med henblik på levering af finansielle tjenesteydelser.

Ændringsforslag  19

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – afsnit 1 – litra a

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 3 – stk. 1b – afsnit 2 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Hvis der ikke foreligger en første aftale om tjenesteydelser, men de successive operationer eller enkeltoperationerne af samme karakter gennemføres over en vis periode mellem samme kontrahenter, finder artikel 16a og 16d kun anvendelse på gennemførelsen af den første operation.

 

Hvis der imidlertid ikke gennemføres nogen operation af samme karakter inden for mere end et år, anses gennemførelsen af den næste operation for at være den første i en ny række af operationer, og artikel 16a til 16d finder derfor anvendelse.

Ændringsforslag  20

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1 a (nyt)

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 11 a (ny)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1a) Artikel 11a

 

Udøvelse af fortrydelsesretten for fjernsalgsaftaler indgået ved hjælp af en onlinegrænseflade

 

1.  I forbindelse med fjernsalgsaftaler, der indgås ved hjælp af en onlinegrænseflade, sikrer den erhvervsdrivende, at forbrugeren kan udøve sin ret til at fortryde aftalen ved hjælp af en knap eller en tilsvarende funktion.

 

For at gøre det lettere for forbrugeren at udøve sin fortrydelsesret skal fortrydelsesfunktionen markeres på en læselig måde, f.eks. med ordene "fortrydelse af aftale" eller en tilsvarende ordlyd, have en fremtrædende placering på onlinegrænsefladen og være let at tilgå for forbrugeren.

 

2.  Forbrugeren skal ved brug af fortrydelsesfunktionen kunne udfylde og indsende en fortrydelseserklæring elektronisk med følgende oplysninger:

 

a)  forbrugerens navn

 

b)  oplysninger til identifikation af aftalen

 

c)  nærmere oplysninger om de elektroniske midler, ved hjælp af hvilke bekræftelsen af fortrydelsen skal sendes til forbrugeren.

 

3.  Proceduren for elektronisk fremsendelse af en fortrydelseserklæring skal markeres på en læselig måde og være permanent tilgængelig gennem hele fortrydelsesperioden. Når forbrugeren fremsender fortrydelseserklæringen, giver den erhvervsdrivende uden unødig forsinkelse og på et varigt medium forbrugeren en bekræftelse af fremsendelsen af fortrydelseserklæringen, herunder dens indhold samt datoen og tidspunktet for fremsendelsen. Den erhvervsdrivende skal bekræfte fortrydelsen over for forbrugeren eller angive, om der kræves yderligere for at afslutte fortrydelsesproceduren.

Ændringsforslag  21

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – indledning

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Inden forbrugeren bindes af en aftale om fjernsalg eller et tilsvarende tilbud, giver den erhvervsdrivende på en klar og forståelig måde forbrugeren følgende oplysninger:

1. Medlemsstaterne sikrer, at den erhvervsdrivende, inden forbrugeren bindes af en aftale om fjernsalg eller et tilsvarende tilbud, på en klar og forståelig måde giver forbrugeren følgende oplysninger:

Ændringsforslag  22

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – litra b

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) den fysiske adresse, hvor den erhvervsdrivende er etableret, og den erhvervsdrivendes telefonnummer og e-mailadresse; såfremt den erhvervsdrivende giver adgang til andre onlinekommunikationsmidler, der garanterer, at forbrugeren kan opbevare enhver skriftlig korrespondance, herunder datoen og tidspunktet for en sådan korrespondance, med den erhvervsdrivende på et varigt medium, omfatter disse oplysninger også oplysninger om sådanne andre midler; alle disse kommunikationsmidler, som den erhvervsdrivende stiller til rådighed, skal gøre det muligt for forbrugeren at kontakte den erhvervsdrivende hurtigt og kommunikere effektivt med vedkommende; hvis det er relevant, oplyser den erhvervsdrivende også den fysiske adresse og identitet på den erhvervsdrivende, på hvis vegne vedkommende handler

b) den fysiske adresse, hvor den erhvervsdrivende er etableret, og den erhvervsdrivendes telefonnummer og e-mailadresse eller andre sikre elektroniske kommunikationsmidler; såfremt den erhvervsdrivende giver adgang til andre onlinekommunikationsmidler, der garanterer, at forbrugeren kan opbevare enhver skriftlig korrespondance, herunder datoen og tidspunktet for en sådan korrespondance, med den erhvervsdrivende på et varigt medium, omfatter disse oplysninger også oplysninger om sådanne andre midler; alle disse kommunikationsmidler, som den erhvervsdrivende stiller til rådighed, skal gøre det muligt for forbrugeren at kontakte den erhvervsdrivende hurtigt og kommunikere effektivt med vedkommende; hvis det er relevant, oplyser den erhvervsdrivende også identitet på og relevante oplysninger om den erhvervsdrivende, på hvis vegne vedkommende handler, såsom fysisk adresse, telefonnummer og e-mailadresse

Ændringsforslag  23

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – litra c

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

c) den fysiske adresse på den erhvervsdrivendes faste forretningssted og, hvor det er relevant, på det faste forretningssted for den erhvervsdrivende, på hvis vegne vedkommende handler, hvis den er forskellig fra den adresse, der er opgivet i overensstemmelse med litra b), og hvortil forbrugeren kan indgive eventuelle klager

c) hvis den er forskellig fra den adresse, der er opgivet i overensstemmelse med litra b): den fysiske adresse på den erhvervsdrivendes faste forretningssted og de relevante kontaktdetaljer, hvortil forbrugeren kan stile eventuelle klager til den erhvervsdrivende og, såfremt det er relevant, til den erhvervsdrivende, på hvis vegne vedkommende handler

Ændringsforslag  24

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – litra ga (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

ga) hvor det er relevant, oplysninger om konsekvenserne af ikke at overholde aftalen om finansielle tjenesteydelser såsom forsinket eller manglende betaling

Ændringsforslag  25

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – litra o

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

o) hvor det er relevant, oplysninger om eventuelle miljømæssige eller sociale mål, som den finansielle tjenesteydelse tager sigte på

o) oplysninger om eventuelle miljømæssige eller sociale mål, som den finansielle tjenesteydelse tager sigte på, såfremt miljømæssige eller sociale faktorer er integreret i investeringsstrategien for den finansielle tjenesteydelse

Ændringsforslag  26

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – litra p

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

p) hvorvidt der er fortrydelsesret, og, hvis dette er tilfældet, dens varighed samt betingelserne for at gøre den gældende, herunder oplysninger om det beløb, som forbrugeren kan afkræves, og om konsekvenserne af ikke at udøve denne ret

p) hvorvidt der er fortrydelsesret, og, hvis dette er tilfældet, dens varighed samt betingelserne for at gøre den gældende, herunder oplysninger om de gebyrer, som forbrugeren kan afkræves, og om konsekvenserne af ikke at udøve denne ret

Ændringsforslag  27

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – litra s

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

s) praktiske anvisninger om udøvelse af fortrydelsesretten, bl.a. til hvilken adresse eller e-mailadresse en meddelelse om fortrydelse skal sendes, og for finansielle aftaler, der indgås elektronisk, oplysninger om eksistensen og placeringen af den i artikel 16d omhandlede fortrydelsesknap

s) praktiske anvisninger om udøvelse af fortrydelsesretten, bl.a. til hvilken adresse, e-mailadresse eller andet elektronisk kommunikationsmiddel en meddelelse om fortrydelse skal sendes, og oplysninger om eksistensen og placeringen af den i artikel 11a omhandlede fortrydelsesfunktion

Ændringsforslag  28

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – litra va (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

va) hvor det er relevant, eksistensen af garantifonde eller andre kompensationsordninger.

Ændringsforslag  29

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16 a – stk. 1 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1a. Den erhvervsdrivende skal i god tid, inden forbrugeren bindes af en aftale om fjernsalg, give de oplysninger, der er omhandlet i dette stykke.

Ændringsforslag  30

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16 a – stk. 2 – afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

I tilfælde af telefonhenvendelser skal den erhvervsdrivendes identitet og det kommercielle formål med den af den erhvervsdrivende indledte henvendelse præciseres ved begyndelsen af enhver samtale med forbrugeren.

I tilfælde af telefonhenvendelser eller andre fjernkommunikationsteknikker, som den erhvervsdrivende har indledt, skal den erhvervsdrivendes identitet og det kommercielle formål med henvendelsen eller kommunikationen præciseres ved begyndelsen af enhver kommunikation med forbrugeren.

Ændringsforslag  31

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16 a – stk. 2 – afsnit 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Hvis forbrugeren udtrykkeligt indvilliger i at fortsætte telefonhenvendelsen, er det uanset stk. 1 kun nødvendigt at give de oplysninger, der er omhandlet i nævnte stykkes litra a), f), g) og p).

I tilfælde af telefonhenvendelser og uanset stk. 1 er det, hvis forbrugeren udtrykkeligt indvilliger i at fortsætte telefonhenvendelsen, kun de oplysninger, der er omhandlet i nævnte stykkes litra a), f), g), ga), j) og p), og, såfremt det er relevant, oplysninger om, at den finansielle tjenesteydelse vedrører instrumenter, der indebærer risici, som skal gives af den erhvervsdrivende, inden forbrugeren bindes af fjernsalgsaftalen.

Ændringsforslag  32

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16 a – stk. 2 – afsnit 3

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Den erhvervsdrivende oplyser forbrugeren om arten og tilgængeligheden af de andre oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, og giver disse oplysninger ved opfyldelsen af sine forpligtelser i henhold til stk. 3.

De resterende oplysninger, som er omhandlet i stk. 1, skal gives umiddelbart efter aftalens indgåelse, når forpligtelserne i henhold til stk. 3 opfyldes, og på et varigt medium. Den erhvervsdrivende oplyser forbrugeren om arten og tilgængeligheden af de andre oplysninger, der er omhandlet i stk. 1.

Ændringsforslag  33

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16 a – stk. 3 – afsnit 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Når de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, gives mindre end én dag, før forbrugeren bindes af aftalen om fjernsalg, skal medlemsstaterne stille krav om, at den erhvervsdrivende på et varigt medium sender en påmindelse til forbrugeren om muligheden for at fortryde aftalen om fjernsalg og om den procedure, der skal følges for at fortryde aftalen, jf. artikel 16b. Denne påmindelse gives til forbrugeren senest én dag efter indgåelsen af aftalen om fjernsalg.

Når de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, gives mindre end én dag, før forbrugeren bindes af aftalen om fjernsalg, skal medlemsstaterne stille krav om, at den erhvervsdrivende på et varigt medium sender en påmindelse til forbrugeren om muligheden for at fortryde aftalen om fjernsalg og om den procedure, der skal følges for at fortryde aftalen, jf. artikel 16b. Denne påmindelse gives til forbrugeren senest mellem én og syv dage efter indgåelsen af aftalen om fjernsalg.

Ændringsforslag  34

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16 a – stk. 4 – afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

De oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, stilles til rådighed for forbrugeren på et varigt medium og være udformet på en letlæselig måde ved brug af en læsbar skriftstørrelse.

De oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, gives til forbrugeren på et varigt medium og skal være udformet på en letlæselig måde ved brug af en læsbar skriftstørrelse.

Ændringsforslag  35

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16 a – stk. 4 – afsnit 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Med undtagelse af de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, litra a), f), g) og p), er det tilladt den erhvervsdrivende at lagdele oplysningerne, når disse gives elektronisk.

Med undtagelse af de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, litra a), f), g), ga), n) og p), er det tilladt den erhvervsdrivende at lagdele oplysningerne, når disse gives elektronisk.

Ændringsforslag  36

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16 a – stk. 4 – afsnit 5

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

De oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, stilles efter anmodning til rådighed for forbrugere med synshandicap i et passende format.

De oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, stilles efter anmodning til rådighed for forbrugere med handicap, herunder forbrugere med synshandicap, i et passende og tilgængeligt format i overensstemmelse med direktiv (EU) 2019/882.

Ændringsforslag  37

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16 a – stk. 6

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Hvis en anden EU-retsakt, der regulerer specifikke finansielle tjenesteydelser, indeholder bestemmelser om de oplysninger, der skal gives til forbrugeren forud for indgåelsen af aftalen, er det kun oplysningskravene forud for aftaleindgåelsen i den pågældende EU-retsakt, der finder anvendelse på de pågældende specifikke finansielle tjenesteydelser, medmindre andet er fastsat i den pågældende retsakt.

6. Hvis en anden EU-retsakt, der regulerer specifikke finansielle tjenesteydelser, indeholder bestemmelser om de oplysninger, der skal gives til forbrugeren forud for indgåelsen af aftalen, er det kun oplysningskravene forud for aftaleindgåelsen i den pågældende EU-retsakt, der finder anvendelse på de pågældende specifikke finansielle tjenesteydelser, medmindre andet er fastsat i den pågældende retsakt. I så fald finder artikel 19 ikke anvendelse.

Ændringsforslag  38

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16 a – stk. 6 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

6a. Bestemmelserne vedrørende aftaler om finansielle tjenesteydelser til forbrugere, der indgås ved fjernsalg, finder ikke anvendelse på tjenesteydelser, der leveres helt lejlighedsvis og uden for rammerne af en forretningsstruktur, der har til formål at indgå aftaler om fjernsalg.

Ændringsforslag  39

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16b – stk. 1 – afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Medlemsstaterne påser, at forbrugeren har en frist på 14 kalenderdage til at fortryde en aftale uden sanktion og uden at skulle angive sine grunde.

Medlemsstaterne påser, at forbrugeren har en frist på 14 kalenderdage til at fortryde en aftale uden sanktion og uden at skulle angive sine grunde. Denne frist forlænges til 30 kalenderdage i aftaler om fjernsalg vedrørende individuelle pensionsordninger.

Ændringsforslag  40

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16b – stk. 1 – afsnit 2, 3 og 4

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Hvis forbrugeren ikke har modtaget aftalevilkårene og -betingelserne eller oplysningerne i henhold til artikel 16a, udløber fortrydelsesfristen under alle omstændigheder 12 måneder og 14 dage efter indgåelsen af aftalen om fjernsalg.

 

Dette gælder ikke, hvis forbrugeren slet ikke er blevet informeret om sin fortrydelsesret i overensstemmelse med artikel 16a, litra p).

 

Fortrydelsesfristen bortfalder under alle omstændigheder, hvis begge parter fuldt ud har opfyldt aftalen i overensstemmelse med stk. 2, litra c) i denne artikel.

Ændringsforslag  41

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16b – stk. 2 – litra a – led 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 kryptoaktiver som defineret i [artikel 3, stk. 1, nr. 2), i Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om markeder for kryptoaktiver og om ændring af direktiv (EU) 2019/193 (COM(2020) 593 final af 24.9.2020)].

udgår

Ændringsforslag  42

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16b – stk. 3

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Forbrugeren har udøvet sin fortrydelsesret inden for den i stk. 1 omhandlede fortrydelsesfrist, hvis forbrugeren giver meddelelse om udøvelse af fortrydelsesretten eller benytter sig af den i stk. 5 omhandlede fortrydelsesknap inden udløbet af denne frist.

3. Forbrugeren udøver sin fortrydelsesret inden for den i stk. 1 omhandlede fortrydelsesfrist, hvis forbrugeren giver meddelelse om udøvelse af fortrydelsesretten eller benytter sig af den i artikel 11a omhandlede fortrydelsesfunktion inden udløbet af denne frist.

Ændringsforslag  43

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16b – stk. 3a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a. Hvis en tilknyttet tjenesteydelse i forbindelse med aftalen om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser leveres af den erhvervsdrivende eller af en tredjepart på grundlag af en aftale mellem denne tredjepart og den erhvervsdrivende, ophæves denne tilknyttede aftale uden nogen omkostning for forbrugeren, hvis denne udøver sin fortrydelsesret i henhold til denne artikel.

Ændringsforslag  44

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16b – stk. 5

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. Medlemsstaterne sikrer, at den erhvervsdrivende i forbindelse med aftaler om fjernsalg, der indgås elektronisk, giver forbrugeren mulighed for at benytte en fortrydelsesknap, så det gøres nemmere at udøve fortrydelsesretten. En sådan knap skal være tydeligt mærket med ordene "Fortryd aftale" eller en tilsvarende utvetydig formulering.

udgår

Fortrydelsesknappen skal placeres på en fremtrædende måde og være permanent tilgængelig i hele fortrydelsesperioden på samme elektroniske grænseflade som den, der anvendes til at indgå aftalen om fjernsalg. Den erhvervsdrivende kan også stille fortrydelsesknappen til rådighed via en anden kanal.

 

Den erhvervsdrivende sikrer, at forbrugeren ved anvendelsen af fortrydelsesknappen øjeblikkelig får bekræftelse på, at fortrydelsesretten er udøvet, herunder datoen og tidspunktet for udøvelsen af fortrydelsesretten. Den erhvervsdrivende bekræfter udøvelsen af fortrydelsesretten over for forbrugeren på et varigt medium.

 

Ændringsforslag  45

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16b – stk. 6

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Hvis en anden EU-retsakt, der regulerer specifikke finansielle tjenesteydelser, indeholder bestemmelser om udøvelse af fortrydelsesretten, er det kun bestemmelserne om fortrydelsesretten i den pågældende EU-retsakt, der finder anvendelse på de pågældende specifikke finansielle tjenesteydelser, medmindre andet er fastsat i den pågældende retsakt.

6. Hvis en anden EU-retsakt, der regulerer specifikke finansielle tjenesteydelser, indeholder bestemmelser om fortrydelsesretten, er det kun bestemmelserne om fortrydelsesretten i den pågældende EU-retsakt, der finder anvendelse på de pågældende specifikke finansielle tjenesteydelser, medmindre andet er fastsat i den pågældende retsakt, og stk. 1 til 4 i denne artikel finder ikke anvendelse.

Ændringsforslag  46

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16d – stk. 1 – indledning

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Medlemsstaterne sikrer, at de erhvervsdrivende forpligtes til at give forbrugeren fyldestgørende redegørelse for de foreslåede aftaler om finansielle tjenesteydelser, der gør det muligt for forbrugeren at vurdere, om den foreslåede aftale og de tilknyttede tjenesteydelser er tilpasset vedkommendes behov og finansielle situation. Redegørelserne skal omfatte følgende elementer:

1. Medlemsstaterne sikrer, at de erhvervsdrivende forpligtes til at give forbrugeren fyldestgørende redegørelse for de foreslåede aftaler om finansielle tjenesteydelser, der gør det muligt for forbrugeren at vurdere, om den foreslåede aftale og de tilknyttede tjenesteydelser er tilpasset vedkommendes behov og finansielle situation. Disse oplysninger gives forbrugerne gratis og i god tid inden indgåelsen af aftalen. Redegørelserne skal som minimum omfatte følgende elementer:

Ændringsforslag  47

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16d – stk. 3

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Medlemsstaterne sikrer, at forbrugeren, hvis den erhvervsdrivende anvender onlineværktøjer, har ret til at anmode om og få personlig betjening.

3. Medlemsstaterne sikrer, at forbrugeren, hvis den erhvervsdrivende anvender onlineværktøjer, har ret til at anmode om og få personlig betjening i forbindelse med indgåelsen af en aftale vedrørende fjernsalg på det sprog, der blev benyttet ved afgivelsen af oplysninger forud for aftaleindgåelsen i overensstemmelse med artikel 16a, stk. 1.

Ændringsforslag  48

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16d – stk. 3 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a. Bevisbyrden for overholdelsen af denne artikel påhviler den erhvervsdrivende.

Ændringsforslag  49

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16e

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Artikel 16e

Artikel 16e

Yderligere beskyttelse i forbindelse med onlinegrænseflader

Yderligere beskyttelse i forbindelse med aftaler om finansielle tjenesteydelser, som indgås online

Med forbehold af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/29/EF24 og Rådets direktiv 93/13/EØF25 vedtager medlemsstaterne foranstaltninger, der kræver, at erhvervsdrivende, når de indgår aftaler om finansielle tjenesteydelser ved fjernsalg, ikke anvender deres onlinegrænseflades struktur, udformning, funktion eller driftsmetode på en måde, der kan forvride eller begrænse forbrugernes evne til at træffe frie, selvstændige og informerede beslutninger eller valg.

Med forbehold af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/29/EF24 og Rådets direktiv 93/13/EØF25 vedtager medlemsstaterne foranstaltninger, der kræver, at erhvervsdrivende, når de indgår aftaler om finansielle tjenesteydelser ved fjernsalg, organiserer eller driver deres onlinegrænseflader som defineret i artikel 3, litra m), i forordning (EU) 2022/2065 på en måde, der narrer eller manipulerer forbrugeren, eller som på anden vis i væsentlig grad forvrider eller indskrænker forbrugerens evne til at træffe frie og informerede beslutninger.

 

Foranstaltningerne omfatter bl.a. pligt for erhvervsdrivende til at præsentere forskellige muligheder for forbrugerne på en neutral og ikke-vildledende måde. Med forbehold af forpligtelserne i henhold til direktiv 2010/13/EU vedtager medlemsstaterne foranstaltninger til imødegåelse af de risici, der er forbundet med handelspraksis til fremme af finansielle tjenesteydelser indgået ved fjernsalg. Foranstaltningerne sikrer klar og ansvarlig reklame for finansielle produkter for at forhindre, at forbrugerne narres, hvilket kan omfatte foranstaltninger til at sikre, at enhver person eller virksomhed, der reklamerer for et finansielt produkt på sociale medieplatforme, er forpligtet til tydeligt at angive, om han eller hun er kompetent hertil, besidder den fornødne viden og kompetence til at kommunikere om de finansielle tjenesteydelser, der tilbydes, i overensstemmelse med gældende regler, og at det klart tilkendegives, om der betales for denne reklame.

 

Medlemsstaterne kræver, at reklame om finansielle tjenesteydelser indgået ved fjernsalg omfatter en tydelig og fremtrædende risikoadvarsel, når: a) den finansielle tjenesteydelse vedrører instrumenter, der indebærer særlige risici som følge af deres særlige karakteristika eller de operationer, der skal gennemføres, eller hvis pris afhænger af udsving på de finansielle markeder, som ligger uden for leverandørens kontrol, og b) den finansielle tjenesteydelse resulterer i, at forbrugeren bliver forgældet.

 

Risikoadvarslen vedrørende finansielle tjenesteydelser, som er omfattet af litra a), advarer forbrugerne om, at de kan miste penge, mens risikoadvarslen vedrørende finansielle tjenesteydelser, som er omfattet af litra b), advarer forbrugerne om, at det koster penge at optage lån.

 

Kommissionen offentliggør årligt listen over gældende nationale foranstaltninger, som medlemsstaterne har vedtaget med henblik på denne artikel, første gang [30 måneder efter vedtagelsen af dette direktiv].

_________________

_________________

24 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/29/EF af 11. maj 2005 om virksomheders urimelige handelspraksis over for forbrugerne på det indre marked og om ændring af Rådets direktiv 84/450/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 97/7/EF, 98/27/EF og 2002/65/EF og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2006/2004 ("direktivet om urimelig handelspraksis") (EUT L 149 af 11.6.2005, s. 22).

24 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/29/EF af 11. maj 2005 om virksomheders urimelige handelspraksis over for forbrugerne på det indre marked og om ændring af Rådets direktiv 84/450/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 97/7/EF, 98/27/EF og 2002/65/EF og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2006/2004 ("direktivet om urimelig handelspraksis") (EUT L 149 af 11.6.2005, s. 22).

25 Rådets direktiv 93/13/EØF af 5. april 1993 om urimelige kontraktvilkår i forbrugeraftaler (EFT L 95 af 21.4.1993, s. 29).

25 Rådets direktiv 93/13/EØF af 5. april 1993 om urimelige kontraktvilkår i forbrugeraftaler (EFT L 95 af 21.4.1993, s. 29).

Ændringsforslag  50

Forslag til direktiv

Artikel 2 – overskrift

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Gennemførelse

Gennemførelse og revision

Ændringsforslag  51

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 1 – afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Medlemsstaterne vedtager og offentliggør senest [24 måneder efter vedtagelsen] de love og administrative bestemmelser, der er nødvendige for at efterkomme dette direktiv. De meddeler straks Kommissionen disse love og bestemmelser.

Medlemsstaterne vedtager og offentliggør senest [18 måneder efter vedtagelsen] de love og administrative bestemmelser, der er nødvendige for at efterkomme dette direktiv. De meddeler straks Kommissionen disse love og bestemmelser.

Ændringsforslag  52

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 1 – afsnit 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

De anvender disse love og bestemmelser fra [datoen 24 måneder efter vedtagelsen].

De anvender disse love og bestemmelser fra [datoen 18 måneder efter vedtagelsen].

Ændringsforslag  53

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 2 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a. Senest den 31. juli 2035 forelægger Kommissionen Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om anvendelsen af dette direktiv. Rapporten skal indeholde en evaluering af, hvordan EU-markedet for finansielle tjenesteydelser, der er indgået ved fjernsalg, fungerer, samt af indvirkningen af dette direktiv i forhold til anden relevant EU-lovgivning.


BEGRUNDELSE

 

Det nuværende direktiv 2002/65/EF om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser til forbrugerne blev vedtaget i 2002 og gennemført to år senere, på et tidspunkt hvor forbrugernes brug af finansielle tjenesteydelser og det digitale miljø så meget anderledes ud end i dag. I stedet for at bruge telefaxmaskiner kan forbrugerne i dag bruge internettet eller apps på deres telefon, når de indgår aftaler om fjernsalg, og de anvender måske andre teknologiske kommunikationsmidler i fremtiden.

 

Direktivet om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser finder anvendelse horisontalt, men der har været en støt stigning i produktspecifik lovgivning, som har forrang for direktivet. Dette rejser spørgsmålet om den overordnede relevans af direktivet om fjernsalg. I Refit-evalueringen konkluderes det, at direktivet om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser fortsat er relevant som et sikkerhedsnet for tjenesteydelser, der ikke er omfattet af produktspecifik lovgivning. I denne forbindelse glæder ordføreren sig over Kommissionens forslag om at ophæve direktivet om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser og ajourføre, modernisere og overføre de vigtigste bestemmelser om finansielle tjenesteydelser til et nyt kapitel om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser i direktivet om forbrugerrettigheder.

 

Som en generel tilgang ønsker ordføreren at opretholde et højt forbrugerbeskyttelsesniveau, sikre juridisk klarhed for virksomheder uden at pålægge for store administrative byrder og muliggøre ny teknologisk udvikling inden for finansielle tjenesteydelser gennem teknologineutralitet. Ordføreren mener, at en harmonisering af visse forbrugerbeskyttelsesregler om aftaler om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser vil være gavnlig for de finansielle tjenesteydelsers frie bevægelighed i EU's indre marked.

 

Anvendelsesområde og overlappende lovgivning

 

Ordføreren støtter Kommissionens overordnede tilgang til at bevare det horisontale anvendelsesområde og beholde direktivet om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser som et sikkerhedsnet, hvor sektorspecifik lovgivning har forrang uden overlapning eller duplikation. For at sikre direktivets horisontale karakter bør reglerne være klare og ikke række ud over anvendelsesområdet.

 

Det bør være klart, at produktspecifik lovgivning har forrang, selv når forordningerne ikke har samme indhold i tilsvarende retsakter, men regulerer de samme bestemmelser, f.eks. bestemmelser om fortrydelsesret. Det skal også bemærkes, at nye tjenester, der i øjeblikket ikke er omfattet af direktivet om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser, kan blive tilføjet i fremtiden, hvilket kræver åbenhed over for nye elektroniske kommunikationsteknikker.

 

Ordføreren mener, at direktivet om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser bør sikre solid forbrugerbeskyttelse i hele EU, idet der tages hensyn til, at anvendelsen af finansielle tjenesteydelser stadig ser ud til at være forskellig fra medlemsstat til medlemsstat. Ordføreren glæder sig over, at visse bestemmelser i direktivet om forbrugerrettigheder udvides til at omfatte fjernaftaler om finansielle tjenesteydelser, men ønsker at undgå at ændre direktivet om forbrugerrettigheder uden for rammerne af denne revision.

 

Oplysninger forud for aftaleindgåelsen

 

Direktivet om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser beskytter primært retten til oplysninger forud for aftaleindgåelsen og fortrydelsesretten. Ordføreren mener, at sådanne oplysninger bør gives i god tid, hvilket vil variere afhængigt af, hvilke tjenesteydelser der leveres. Kommissionen foreslår ret til oplysninger inden for 24 timer. Ordføreren mener, at der er behov for en vis fleksibilitet med hensyn til tidshorisonten i visse sektorer, der er berørt af direktivet om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser, hvor forbrugerne er nødt til at indgå aftaler med kort varsel. Digitale kunder har også andre muligheder for at søge oplysninger, inden de træffer en beslutning.

 

Fortrydelsesret

 

Fortrydelsesretten er en vigtig del af dette direktiv. Ordføreren støtter kravet om, at udbydere skal stille lettilgængelige oplysninger om konsekvenserne af fortrydelse til rådighed og muliggøre fortrydelse på en simpel og hurtig måde ad elektronisk vej. Dette vil gøre det muligt for udbyderne at udvikle de IT-løsninger og -grænseflader, der er mest logiske for forbrugerne.

 

Kommissionen indfører imidlertid en fortrydelsesknap med meget specifikke krav til dens elektroniske grænseflade, herunder at den skal mærkes med ordene "fortryd aftale", have en fremtrædende placering og være permanent tilgængelig i hele fortrydelsesperioden på samme elektroniske grænseflade. Ordføreren mener, at forslaget om en fortrydelsesknap er for detaljeret, administrativt byrdefuldt og ikke i overensstemmelse med at være teknologineutral. I forhold til nogle finansielle tjenesteydelser vil en fortrydelsesknap endda gøre det mere kompliceret for forbrugerne og være i strid med formålet om at forbedre forbrugernes rettigheder.

 

Kommissionen foreslår ingen ændringer af direktivet om fjernsalg med henblik på at udvide fortrydelsesretten, hvis forbrugeren ikke er blevet tilstrækkeligt informeret om denne ret. Ordføreren mener, at der er behov for større sikkerhed i den henseende, og at dette helst bør bringes i overensstemmelse med anden relevant lovgivning.

 

Onlinekrav

 

Der bør være en vis fleksibilitet med hensyn til kravene til personlig betjening og ikke en forpligtelse, idet der tages hensyn til karakteren af de forskellige tjenester, der er berørt af direktivet om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser, og den nye teknologiske udvikling. Med hensyn til nye elementer såsom onlinegrænseflader ønsker ordføreren at fremhæve kontinuitet og understrege, at bestemmelserne om onlinegrænseflader bør være i overensstemmelse med den eksisterende lovgivning.


 

UDTALELSE FRA ØKONOMI- OG VALUTAUDVALGET (25.1.2023)

til Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2011/83/EU for så vidt angår aftaler om finansielle tjenesteydelser indgået ved fjernsalg og om ophævelse af direktiv 2002/65/EF

(COM(2022)0204 – C9‑0175/2022 – 2022/0147(COD))

Ordfører for udtalelse: Stéphanie Yon‑Courtin

 

 

ÆNDRINGSFORSLAG

Økonomi- og Valutaudvalget opfordrer Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse, som er korresponderende udvalg, til at tage hensyn til følgende ændringsforslag:

Ændringsforslag  1

 

Forslag til direktiv

Betragtning 13

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(13) Visse finansielle tjenesteydelser til forbrugere er reguleret ved specifikke EU-retsakter, der fortsat finder anvendelse på disse finansielle tjenesteydelser. Af hensyn til retssikkerheden bør det præciseres, at når en anden EU-retsakt vedrørende specifikke finansielle tjenesteydelser indeholder bestemmelser om oplysninger forud for aftaleindgåelsen eller om udøvelse af fortrydelsesretten, bør kun de respektive bestemmelser i disse andre EU-retsakter finde anvendelse på disse specifikke finansielle tjenesteydelser til forbrugere, medmindre andet er fastsat i disse retsakter. Når f.eks. artikel 186 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/138/EF19 finder anvendelse, finder bestemmelserne om opsigelsesperioden i direktiv 2009/138/EF anvendelse og ikke bestemmelserne om fortrydelsesretten i dette direktiv, og når artikel 14, stk. 6, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/17/EU20 finder anvendelse, bør bestemmelserne om fortrydelsesretten i henhold til dette direktiv ikke finde anvendelse.  På samme måde indeholder visse EU-retsakter, der regulerer specifikke finansielle tjenesteydelser21, omfattende og udførlige bestemmelser til sikring af, at forbrugerne er i stand til at forstå de væsentlige karakteristika ved den foreslåede aftale. Desuden er der i visse EU-retsakter, der regulerer specifikke finansielle tjenesteydelser, f.eks. direktiv 2014/17/EU om forbrugerkreditaftaler i forbindelse med fast ejendom til beboelse22, allerede fastlagt bestemmelser om fyldestgørende redegørelse, som de erhvervsdrivende skal give forbrugerne i forbindelse med den foreslåede aftale. Af hensyn til retssikkerheden bør bestemmelserne om fyldestgørende redegørelse i dette direktiv ikke finde anvendelse på finansielle tjenesteydelser, der er omfattet af EU-retsakter, som regulerer specifikke finansielle tjenesteydelser, og som indeholder bestemmelser om de oplysninger, der skal gives til forbrugeren forud for indgåelsen af aftalen.

(13) Visse finansielle tjenesteydelser til forbrugere er reguleret ved specifikke EU-retsakter, der fortsat finder anvendelse på disse finansielle tjenesteydelser. Af hensyn til retssikkerheden bør det præciseres, at når en anden EU-retsakt vedrørende specifikke finansielle tjenesteydelser indeholder bestemmelser om oplysninger forud for aftaleindgåelsen eller om udøvelse af fortrydelsesretten, bør kun de respektive bestemmelser i disse andre EU-retsakter finde anvendelse på disse specifikke finansielle tjenesteydelser til forbrugere, medmindre andet er fastsat i disse retsakter. Sektorspecifikke regler bør have forrang for reglerne i dette direktiv. Når f.eks. artikel 186 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/138/EF19 finder anvendelse, finder bestemmelserne om opsigelsesperioden i direktiv 2009/138/EF anvendelse og ikke bestemmelserne om fortrydelsesretten i dette direktiv, og når artikel 14, stk. 6, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/17/EU20 finder anvendelse, bør bestemmelserne om fortrydelsesretten i henhold til dette direktiv ikke finde anvendelse. På samme måde indeholder visse EU-retsakter, der regulerer specifikke finansielle tjenesteydelser21, omfattende og udførlige bestemmelser til sikring af, at forbrugerne er i stand til at forstå de væsentlige karakteristika ved den foreslåede aftale. Desuden er der i visse EU-retsakter, der regulerer specifikke finansielle tjenesteydelser, f.eks. direktiv 2014/17/EU om forbrugerkreditaftaler i forbindelse med fast ejendom til beboelse22, allerede fastlagt bestemmelser om fyldestgørende redegørelse, som de erhvervsdrivende skal give forbrugerne i forbindelse med den foreslåede aftale. Af hensyn til retssikkerheden bør bestemmelserne om fyldestgørende redegørelse i dette direktiv ikke finde anvendelse på finansielle tjenesteydelser, der er omfattet af EU-retsakter, som regulerer specifikke finansielle tjenesteydelser, og som indeholder bestemmelser om de oplysninger, der skal gives til forbrugeren forud for indgåelsen af aftalen.

__________________

__________________

19 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/138/EF af 25. november 2009 om adgang til og udøvelse af forsikrings- og genforsikringsvirksomhed (Solvens II) (EUT L 335 af 17.12.2009, s. 1).

19 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/138/EF af 25. november 2009 om adgang til og udøvelse af forsikrings- og genforsikringsvirksomhed (Solvens II) (EUT L 335 af 17.12.2009, s. 1).

20 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/17/EU af 4. februar 2014 om forbrugerkreditaftaler i forbindelse med fast ejendom til beboelse og om ændring af direktiv 2008/48/EF og 2013/36/EU og forordning (EU) nr. 1093/2010 (EUT L 60 af 28.2.2014, s. 34).

20 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/17/EU af 4. februar 2014 om forbrugerkreditaftaler i forbindelse med fast ejendom til beboelse og om ændring af direktiv 2008/48/EF og 2013/36/EU og forordning (EU) nr. 1093/2010 (EUT L 60 af 28.2.2014, s. 34).

21 F.eks. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1238 af 20. juni 2019 om et paneuropæisk personligt pensionsprodukt (PEPP-produkt) (EUT L 198 af 25.7.2019, s. 1), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU af 15. maj 2014 om markeder for finansielle instrumenter og om ændring af direktiv 2002/92/EF og direktiv 2011/61/EU (EUT L 173 af 12.6.2014, s. 349), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/97 af 20. januar 2016 om forsikringsdistribution (EUT L 26 af 2.2.2016, s. 19), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/92/EU af 23. juli 2014 om sammenlignelighed af gebyrer i forbindelse med betalingskonti, flytning af betalingskonti og adgang til betalingskonti med basale funktioner (EUT L 257 af 28.8.2014, s. 214).

21 F.eks. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1238 af 20. juni 2019 om et paneuropæisk personligt pensionsprodukt (PEPP-produkt) (EUT L 198 af 25.7.2019, s. 1), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU af 15. maj 2014 om markeder for finansielle instrumenter og om ændring af direktiv 2002/92/EF og direktiv 2011/61/EU (EUT L 173 af 12.6.2014, s. 349), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/97 af 20. januar 2016 om forsikringsdistribution (EUT L 26 af 2.2.2016, s. 19), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/92/EU af 23. juli 2014 om sammenlignelighed af gebyrer i forbindelse med betalingskonti, flytning af betalingskonti og adgang til betalingskonti med basale funktioner (EUT L 257 af 28.8.2014, s. 214).

22 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/17/EU af 4. februar 2014 om forbrugerkreditaftaler i forbindelse med fast ejendom til beboelse og om ændring af direktiv 2008/48/EF og 2013/36/EU og forordning (EU) nr. 1093/2010 (EUT L 60 af 28.2.2014, s. 34).

22 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/17/EU af 4. februar 2014 om forbrugerkreditaftaler i forbindelse med fast ejendom til beboelse og om ændring af direktiv 2008/48/EF og 2013/36/EU og forordning (EU) nr. 1093/2010 (EUT L 60 af 28.2.2014, s. 34).

Ændringsforslag  2

 

Forslag til direktiv

Betragtning 17

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(17) Anvendelsen af fjernkommunikationsteknikker må ikke uberettiget begrænse de oplysninger, der gives forbrugeren. Af hensyn til gennemsigtigheden bør der fastsættes krav for, hvornår oplysningerne bør gives til forbrugeren forud for indgåelsen af aftalen om fjernsalg, og hvordan disse oplysninger bør nå frem til forbrugeren. For at kunne træffe beslutning med fuldt kendskab til de faktiske omstændigheder bør forbrugerne modtage oplysningerne mindst én dag før indgåelsen af aftalen om fjernsalg. Kun i særlige tilfælde kan oplysningerne gives mindre end en dag før indgåelsen af fjernsalgsaftalen om finansielle tjenesteydelser. Hvis aftalen indgås mindre end én dag før, bør den erhvervsdrivende være forpligtet til inden den fastsatte frist at underrette forbrugeren om muligheden for at fortryde fjernsalgsaftalen om finansielle tjenesteydelser.

(17) Anvendelsen af fjernkommunikationsteknikker må ikke uberettiget begrænse de oplysninger, der gives forbrugeren. Af hensyn til gennemsigtigheden bør der fastsættes krav for, hvornår oplysningerne bør gives til forbrugeren forud for indgåelsen af aftalen om fjernsalg, og hvordan disse oplysninger bør nå frem til forbrugeren. For at kunne træffe beslutning med fuldt kendskab til de faktiske omstændigheder bør forbrugerne modtage oplysningerne i god tid før indgåelsen af aftalen om fjernsalg. Kun i særlige tilfælde kan oplysningerne gives mindre end en dag før indgåelsen af fjernsalgsaftalen om finansielle tjenesteydelser. Hvis aftalen indgås mindre end én dag før, bør den erhvervsdrivende være forpligtet til mindst én dag og senest syv dage efter indgåelsen af aftalen at underrette forbrugeren om muligheden for at fortryde fjernsalgsaftalen om finansielle tjenesteydelser.

Ændringsforslag  3

 

Forslag til direktiv

Betragtning 22

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(22) Når der gives oplysninger forud for aftaleindgåelsen ad elektronisk vej, bør sådanne oplysninger fremlægges på en klar og forståelig måde. I den forbindelse kan oplysningerne fremhæves, indrammes og kontekstualiseres effektivt på skærmen. Lagdelingsteknikken er blevet afprøvet og har vist sig at være nyttig for visse finansielle tjenesteydelser; anvendelsen heraf, navnlig muligheden for at fremlægge detaljerede dele af oplysningerne gennem pop-up-vinduer eller via links til ledsagende lag, bør fremmes. En mulig måde at give oplysninger forud for aftaleindgåelsen på er ved hjælp af indholdsfortegnelser med ekspanderbare overskrifter. På det øverste niveau kan forbrugerne f.eks. se de overordnede emner, som hver især kan ekspanderes, når de klikker på det, så de dirigeres til en mere detaljeret præsentation af de relevante oplysninger. På denne måde har forbrugeren alle de nødvendige oplysninger på ét sted, samtidig med at de har kontrol over, hvad de ser og hvornår. Forbrugerne bør have mulighed for at downloade hele dokumentet med oplysninger forud for aftaleindgåelsen og gemme det som et selvstændigt dokument.

(22) Når der gives oplysninger forud for aftaleindgåelsen ad elektronisk vej, bør sådanne oplysninger fremlægges på en klar, retfærdig, forståelig og ikke vildledende måde. I den forbindelse kan oplysningerne fremhæves, indrammes og kontekstualiseres effektivt på skærmen. Lagdelingsteknikken er blevet afprøvet og har vist sig at være nyttig for visse finansielle tjenesteydelser; anvendelsen heraf, navnlig muligheden for at fremlægge detaljerede dele af oplysningerne gennem pop-up-vinduer eller via links til ledsagende lag, bør fremmes. En mulig måde at give oplysninger forud for aftaleindgåelsen på er ved hjælp af indholdsfortegnelser med ekspanderbare overskrifter. På det øverste niveau kan forbrugerne f.eks. se de overordnede emner, som hver især kan ekspanderes, når de klikker på det, så de dirigeres til en mere detaljeret præsentation af de relevante oplysninger. På denne måde har forbrugeren alle de nødvendige oplysninger på ét sted, samtidig med at de har kontrol over, hvad de ser og hvornår. Forbrugerne bør have mulighed for at downloade hele dokumentet med oplysninger forud for aftaleindgåelsen og gemme det som et selvstændigt dokument. Når de erhvervsdrivende stiller de relevante oplysninger til rådighed, bør de undgå at bruge mørke mønstre eller andre vildledende designelementer.

Ændringsforslag  4

 

Forslag til direktiv

Betragtning 25

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(25) I forbindelse med aftaler om fjernsalg, der indgås elektronisk, bør den erhvervsdrivende give forbrugeren mulighed for at benytte en fortrydelsesknap. For at sikre effektiv brug af fortrydelsesknappen bør den erhvervsdrivende sikre, at den er synlig, og når forbrugeren gør brug af knappen, bør den erhvervsdrivende dokumentere brugen heraf på passende vis.

(25) I forbindelse med aftaler om fjernsalg, der indgås elektronisk, bør den erhvervsdrivende give forbrugeren mulighed for at fortryde aftalen på en simpel, nem og hurtig måde, f.eks. ved hjælp af en fortrydelsesknap. For at sikre effektiv brug af fortrydelsesknappen bør den erhvervsdrivende sikre, at den er let at finde og klart synlig, og når forbrugeren gør brug af knappen, bør den erhvervsdrivende dokumentere brugen heraf på passende vis.

Ændringsforslag  5

 

Forslag til direktiv

Betragtning 26

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(26) Forbrugerne kan have brug for hjælp til at afgøre, hvilken finansiel tjenesteydelse der passer bedst til deres behov og finansielle situation. Medlemsstaterne bør derfor sikre, at de erhvervsdrivende inden indgåelsen af en aftale om finansielle tjenesteydelser ved fjernsalg, yder en sådan bistand i forbindelse med de finansielle tjenesteydelser, de tilbyder forbrugeren, ved at give fyldestgørende redegørelse for de relevante oplysninger, herunder de foreslåede produkters væsentlige karakteristika. Forpligtelsen til at give fyldestgørende redegørelse er særlig vigtig, når forbrugerne påtænker at indgå en aftale om finansielle tjenesteydelser ved fjernsalg, og når den erhvervsdrivende stiller redegørelsen til rådighed ved hjælp af onlineværktøjer. For at sikre, at forbrugeren forstår de virkninger, som aftalen kan have på vedkommendes økonomiske situation, bør forbrugeren altid kunne få personlig betjening fra den erhvervsdrivendes side.

(26) Forbrugerne kan have brug for hjælp til at afgøre, hvilken finansiel tjenesteydelse der passer bedst til deres behov og finansielle situation. Medlemsstaterne bør derfor sikre, at de erhvervsdrivende inden indgåelsen af en aftale om finansielle tjenesteydelser ved fjernsalg, yder en sådan bistand i forbindelse med de finansielle tjenesteydelser, de tilbyder forbrugeren, ved at give fyldestgørende redegørelse for de relevante oplysninger, herunder de foreslåede produkters væsentlige karakteristika. Forpligtelsen til at give fyldestgørende redegørelse er særlig vigtig, når forbrugerne påtænker at indgå en aftale om finansielle tjenesteydelser ved fjernsalg, og når den erhvervsdrivende stiller redegørelsen til rådighed ved hjælp af onlineværktøjer. For at sikre, at forbrugeren forstår de virkninger, som aftalen kan have på vedkommendes økonomiske situation, bør forbrugeren kunne få personlig betjening fra den erhvervsdrivendes side. Ved gennemførelsen af denne bestemmelse bør medlemsstaterne bestræbe sig på at finde forholdsmæssige løsninger, der tager hensyn til de særlige forhold, der gør sig gældende for små virksomheder og mikrovirksomheder.

Ændringsforslag  6

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1 – litra a

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 3 – stk. 1b – afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Artikel 1 og 2, artikel 3, stk. 2, 5 og 6, artikel 4, artikel 16a til 16e, artikel 19, artikel 21 til 23, artikel 24, stk. 1, 2, 3 og 4, og artikel 25 og 26 finder anvendelse på aftaler om fjernsalg, der indgås mellem en erhvervsdrivende og en forbruger med henblik på levering af finansielle tjenesteydelser.

Artikel 1 og 2, artikel 3, stk. 2, 5 og 6, artikel 4, artikel 11, artikel 16a til 16e, artikel 19, artikel 21 til 23, artikel 24, stk. 1, 2, 3 og 4, og artikel 25, 26 og 27 finder anvendelse på aftaler om fjernsalg, der indgås mellem en erhvervsdrivende og en forbruger med henblik på levering af finansielle tjenesteydelser.

Ændringsforslag  7

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1 – litra a

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 3 – stk. 1b – afsnit 2 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

I tilfælde af at der ikke foreligger en første kontrakt om tjenesteydelser, men successive operationer eller enkeltoperationer af samme karakter gennemføres over en vis periode mellem de samme kontrahenter, finder artikel 16a og 16d kun anvendelse på gennemførelsen af den første af rækken af successive operationer eller enkeltoperationer af samme karakter, der gennemføres over en vis periode. Hvis der imidlertid ikke gennemføres nogen operation af samme karakter i mere end et år, vil den næste operation blive betragtet som den første i en ny række af operationer, og artikel 16a og 16d finder derfor anvendelse.

Ændringsforslag  8

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – overskrift

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Oplysningskrav i forbindelse med aftaler om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser til forbrugere

Oplysningskrav i forbindelse med aftaler om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser

Ændringsforslag  9

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – indledning

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Inden forbrugeren bindes af en aftale om fjernsalg eller et tilsvarende tilbud, giver den erhvervsdrivende på en klar og forståelig måde forbrugeren følgende oplysninger:

1. I god tid inden forbrugeren bindes af en aftale om fjernsalg eller et tilsvarende tilbud, giver den erhvervsdrivende på en klar og forståelig måde forbrugeren følgende oplysninger:

Ændringsforslag  10

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – litra a

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) den erhvervsdrivendes identitet og erhvervsmæssige hovedaktivitet

a) den erhvervsdrivendes identitet og erhvervsmæssige hovedaktivitet samt, hvis relevant, identiteten på og den erhvervsmæssige hovedaktivitet for den erhvervsdrivende, på hvis vegne vedkommende handler

Ændringsforslag  11

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – litra b

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) den fysiske adresse, hvor den erhvervsdrivende er etableret, og den erhvervsdrivendes telefonnummer og e-mailadresse; såfremt den erhvervsdrivende giver adgang til andre onlinekommunikationsmidler, der garanterer, at forbrugeren kan opbevare enhver skriftlig korrespondance, herunder datoen og tidspunktet for en sådan korrespondance, med den erhvervsdrivende på et varigt medium, omfatter disse oplysninger også oplysninger om sådanne andre midler; alle disse kommunikationsmidler, som den erhvervsdrivende stiller til rådighed, skal gøre det muligt for forbrugeren at kontakte den erhvervsdrivende hurtigt og kommunikere effektivt med vedkommende; hvis det er relevant, oplyser den erhvervsdrivende også den fysiske adresse og identitet på den erhvervsdrivende, på hvis vegne vedkommende handler

b) den fysiske adresse, hvor den erhvervsdrivende er etableret, og den erhvervsdrivendes telefonnummer og e-mailadresse; såfremt den erhvervsdrivende giver adgang til andre onlinekommunikationsmidler, der garanterer, at forbrugeren kan opbevare enhver skriftlig korrespondance, herunder datoen og tidspunktet for en sådan korrespondance, med den erhvervsdrivende på et varigt medium, omfatter disse oplysninger også oplysninger om sådanne andre midler; alle disse kommunikationsmidler, som den erhvervsdrivende stiller til rådighed, skal gøre det muligt for forbrugeren at kontakte den erhvervsdrivende hurtigt og kommunikere effektivt med vedkommende; hvis det er relevant, oplyser den erhvervsdrivende også den fysiske adresse og identitet, telefonnummer og e-mailadresse på den erhvervsdrivende, på hvis vegne vedkommende handler

Ændringsforslag  12

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – litra c

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

c) den fysiske adresse på den erhvervsdrivendes faste forretningssted og, hvor det er relevant, på det faste forretningssted for den erhvervsdrivende, på hvis vegne vedkommende handler, hvis den er forskellig fra den adresse, der er opgivet i overensstemmelse med litra b), og hvortil forbrugeren kan indgive eventuelle klager

c) oplysninger, herunder telefonnummer og e-mailadresse, om, hvordan forbrugeren kan få adgang til effektive retsmidler, hvis vedkommende udsættes for urimelig, vildledende eller svigagtig praksis, om retten til at få adgang til tvistbilæggelsesmekanismer og om, til hvem og hvortil eventuelle klager kan rettes

Ændringsforslag  13

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – litra d

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

d) hvis den erhvervsdrivende er optaget i et handelsregister eller et lignende offentligt register, det handelsregister, hvori den erhvervsdrivende er opført, og vedkommendes registreringsnummer eller tilsvarende identifikationssymbol i dette register

d) hvis den erhvervsdrivende er optaget i et handelsregister eller et lignende offentligt register, det register, hvori den erhvervsdrivende er opført, og vedkommendes registreringsnummer eller tilsvarende identifikationssymbol i dette register

Ændringsforslag  14

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – litra e

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

e) hvis den erhvervsdrivendes aktivitet er omfattet af en godkendelsesordning, nærmere oplysninger om den relevante tilsynsmyndighed

e) hvis den erhvervsdrivendes aktivitet er omfattet af en godkendelsesordning, navn og adresse på den relevante tilsynsmyndighed

Ændringsforslag  15

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – litra g a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

ga) hvor det er relevant, oplysninger om konsekvenserne af ikke at overholde aftalen om finansielle tjenesteydelser såsom forsinket/manglende betaling

Ændringsforslag  16

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – litra h

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

h) hvor det er relevant, at prisen er blevet personaliseret på grundlag af automatiseret beslutningstagning

h) hvor det er relevant, oplysninger om, at prisen er blevet personaliseret på grundlag af automatiseret beslutningstagning

 

Ændringsforslag  17

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – litra i

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

i) i givet fald angivelse af, at den finansielle tjenesteydelse vedrører instrumenter, der indebærer særlige risici som følge af deres særlige karakteristika eller de operationer, der skal gennemføres, eller hvis pris afhænger af udsving på de finansielle markeder, som den erhvervsdrivende ikke har nogen indflydelse på, samt angivelse af, at historiske afkast ikke kan benyttes til at danne forventninger om fremtidige afkast

(Vedrører ikke den danske tekst) 

Ændringsforslag  18

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – litra u

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

u) på hvilket eller hvilke sprog aftalevilkårene og -betingelserne samt de forhåndsoplysninger, der er omhandlet i denne artikel, gøres tilgængelige, og endvidere på hvilket eller hvilke sprog den erhvervsdrivende med forbrugerens samtykke påtager sig at kommunikere i aftalens gyldighedsperiode

(Vedrører ikke den danske tekst) 

Ændringsforslag  19

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 – litra v a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

va) angivelse af beskyttelsen af forbrugernes personoplysninger og af disse oplysningers anvendelse i henhold til forordning (EU) 2016/679

Ændringsforslag  20

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 1 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1a. De oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, litra a), f), g) og p), skal vises på første side på en fremtrædende måde.

Ændringsforslag  21

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 2 –  afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

I tilfælde af telefonhenvendelser skal den erhvervsdrivendes identitet og det kommercielle formål med den af den erhvervsdrivende indledte henvendelse præciseres ved begyndelsen af enhver samtale med forbrugeren.

I tilfælde af telefonhenvendelser eller andre henvendelser via fjernkommunikation skal den erhvervsdrivendes identitet og det kommercielle formål med den af den erhvervsdrivende indledte henvendelse præciseres ved begyndelsen af enhver samtale med forbrugeren. Den erhvervsdrivende skal også underrette forbrugeren, når henvendelsen bliver eller kan blive optaget.

Ændringsforslag  22

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 2a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a. Hvis en fjernsalgsaftale, der indgås ved hjælp af elektroniske midler, pålægger forbrugeren en betalingsforpligtelse, gør den erhvervsdrivende tydeligt og i fremhævet form, og direkte før forbrugeren afgiver sin ordre, denne opmærksom på de oplysninger, der er omhandlet i artikel 16a, stk. 1, litra f), g), i), l), m) og q). Den erhvervsdrivende skal sikre, at forbrugeren, når denne afgiver ordren, udtrykkeligt erkender, at vedkommende er opmærksom på, at ordren medfører en betalingsforpligtelse. Hvis afgivelse af en ordre indebærer aktivering af en knap eller en tilsvarende funktion, skal knappen eller den tilsvarende funktion på en letlæselig måde være mærket "ordre med betalingsforpligtelse" eller en tilsvarende utvetydig formulering, som angiver, at afgivelsen af ordren medfører en forpligtelse til at betale den erhvervsdrivende. Hvis den erhvervsdrivende ikke overholder forpligtelsen i dette stykke, er forbrugeren ikke bundet af aftalen eller ordren.

Ændringsforslag  23

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 3 –  afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Den erhvervsdrivende giver de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, mindst én dag før forbrugeren bindes af en aftale om fjernsalg.

Den erhvervsdrivende giver de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, i god tid før forbrugeren bindes af en aftale om fjernsalg.

Ændringsforslag  24

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 3 –  afsnit 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Når de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, gives mindre end én dag, før forbrugeren bindes af aftalen om fjernsalg, skal medlemsstaterne stille krav om, at den erhvervsdrivende på et varigt medium sender en påmindelse til forbrugeren om muligheden for at fortryde aftalen om fjernsalg og om den procedure, der skal følges for at fortryde aftalen, jf. artikel 16b. Denne påmindelse gives til forbrugeren senest én dag efter indgåelsen af aftalen om fjernsalg.

Når de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, gives i god tid, før forbrugeren bindes af aftalen om fjernsalg, skal medlemsstaterne stille krav om, at den erhvervsdrivende på et varigt medium sender en påmindelse til forbrugeren om muligheden for at fortryde aftalen om fjernsalg og om den procedure, der skal følges for at fortryde aftalen, jf. artikel 16b. Denne påmindelse gives til forbrugeren mindst én dag og senest syv dage efter indgåelsen af aftalen om fjernsalg.

Ændringsforslag  25

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 4 –  afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

De oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, stilles til rådighed for forbrugeren på et varigt medium og være udformeten letlæselig måde ved brug af en læsbar skriftstørrelse.

De oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, stilles til rådighed for forbrugeren på et varigt medium og skal være letlæselige og udfærdigetet klart og letforståeligt sprog ved brug af en læsbar skriftstørrelse.

Ændringsforslag  26

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 4 –  afsnit 3

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Hvis den erhvervsdrivende beslutter at lagdele oplysningerne, skal det være muligt at udskrive de i stk. 1 omhandlede oplysninger som et enkelt dokument.

Hvis oplysningerne lagdeles, skal det være muligt at se, gemme og udskrive de i stk. 1 omhandlede oplysninger som et enkelt dokument.

Ændringsforslag  27

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16a – stk. 5 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

5a. Medlemsstaterne kan fastholde eller indføre strengere bestemmelser om oplysningskrav end dem, der er omhandlet i denne artikel.

Ændringsforslag  28

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16b – stk. 1 –  afsnit 2 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Hvis den erhvervsdrivende i væsentlig grad undlader at give forbrugeren de nødvendige oplysninger eller aftalevilkårene og -betingelserne, udløber fortrydelsesfristen 14 dage plus 12 måneder fra datoen for indgåelsen af aftalen om fjernsalg.

Ændringsforslag  29

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16b – stk. 2 – litra a – indledning

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) finansielle tjenesteydelser til forbrugere, hvis pris afhænger af udsving på kapitalmarkedet, som den erhvervsdrivendes ikke har nogen indflydelse på, og som kan forekomme inden fortrydelsesfristen, f.eks. tjenesteydelser i forbindelse med:

a) finansielle tjenesteydelser, hvis pris afhænger af udsving på kapitalmarkedet, som den erhvervsdrivendes ikke har nogen indflydelse på, og som kan forekomme inden fortrydelsesfristen, f.eks. tjenesteydelser i forbindelse med:

Ændringsforslag  30

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16b – stk. 2 – litra a – led 8

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 kryptoaktiver som defineret i [artikel 3, stk. 1, nr. 2), i Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om markeder for kryptoaktiver og om ændring af direktiv (EU) 2019/193 (COM(2020) 593 final af 24.9.2020)].

udgår

Ændringsforslag  31

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16b – stk. 5 –  afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Medlemsstaterne sikrer, at den erhvervsdrivende i forbindelse med aftaler om fjernsalg, der indgås elektronisk, giver forbrugeren mulighed for at benytte en fortrydelsesknap, så det gøres nemmere at udøve fortrydelsesretten. En sådan knap skal være tydeligt mærket med ordene "Fortryd aftale" eller en tilsvarende utvetydig formulering.

Medlemsstaterne sikrer, at den erhvervsdrivende giver forbrugeren mulighed for at benytte en fortrydelsesknap, så det gøres nemmere at udøve fortrydelsesretten. En sådan knap skal være tydeligt mærket med ordene "Fortryd aftale" eller en tilsvarende utvetydig formulering og skal være let at finde for forbrugeren. Brugen af fortrydelsesknappen bør sikre, at forbrugeren kan fortryde aftalen på en enkel og hurtig måde.

Ændringsforslag  32

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16b – stk. 5 –  afsnit 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Fortrydelsesknappen skal placeres på en fremtrædende måde og være permanent tilgængelig i hele fortrydelsesperioden på samme elektroniske grænseflade som den, der anvendes til at indgå aftalen om fjernsalg. Den erhvervsdrivende kan også stille fortrydelsesknappen til rådighed via en anden kanal.

Fortrydelsesknappen skal placeres på en fremtrædende måde og være permanent tilgængelig i hele fortrydelsesperioden på samme elektroniske grænseflade som den, der anvendes til at indgå aftalen om fjernsalg. Bekræftelsesemailen for indgåelsen af en aftale skal, hvis den sendes, også indeholde en klart synlig fortrydelsesknap. Den erhvervsdrivende kan også stille fortrydelsesknappen til rådighed via en anden kanal.

Ændringsforslag  33

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16b – stk. 5 –  afsnit 3

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Den erhvervsdrivende sikrer, at forbrugeren ved anvendelsen af fortrydelsesknappen øjeblikkelig får bekræftelse på, at fortrydelsesretten er udøvet, herunder datoen og tidspunktet for udøvelsen af fortrydelsesretten. Den erhvervsdrivende bekræfter udøvelsen af fortrydelsesretten over for forbrugeren på et varigt medium.

Den erhvervsdrivende sikrer, at forbrugeren ved anvendelsen af den simple fortrydelsesknap øjeblikkelig får bekræftelse på, at fortrydelsesretten er udøvet, herunder datoen og tidspunktet for udøvelsen af fortrydelsesretten. Den erhvervsdrivende bekræfter udøvelsen af fortrydelsesretten over for forbrugeren på et varigt medium.

Ændringsforslag  34

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16b – stk. 5 –  afsnit 3 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Forbrugerne skal identificere sig selv og den aftale, de ønsker at fortryde. Forbrugerne skal efterfølgende anmodes om at bekræfte, at de fortryder aftalen, ved hjælp af en knap, hvorpå der står "Fortryd aftale" eller en tilsvarende utvetydig formulering.

Ændringsforslag  35

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16c – stk. 3

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Den erhvervsdrivende refunderer snarest muligt og senest i løbet af 30 kalenderdage forbrugeren ethvert beløb, som den erhvervsdrivende måtte have modtaget af denne i forbindelse med indgåelsen af aftalen om fjernsalg, med undtagelse af det i stk. 1 omhandlede beløb. Denne frist løber fra den dag, hvor den erhvervsdrivende modtager meddelelsen om fortrydelse.

3. Den erhvervsdrivende refunderer snarest muligt og senest efter 30 kalenderdage forbrugeren ethvert beløb, som den erhvervsdrivende måtte have modtaget af denne i forbindelse med indgåelsen af aftalen om fjernsalg, med undtagelse af det i stk. 1 omhandlede beløb. Denne frist løber fra den dag, hvor den erhvervsdrivende modtager meddelelsen om fortrydelse.

Ændringsforslag  36

 

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv 2011/83/EU

Artikel 16c – stk. 4

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. Forbrugeren leverer snarest muligt og senest i løbet af 30 kalenderdage ethvert beløb, som han eller hun måtte have modtaget af den erhvervsdrivende, tilbage til denne. Denne frist løber fra den dag, hvor forbrugeren fortryder aftalen.

4. Forbrugeren leverer snarest muligt og senest efter 30 kalenderdage ethvert beløb, som han eller hun måtte have modtaget af den erhvervsdrivende, tilbage til denne. Denne frist løber fra den dag, hvor forbrugeren fortryder aftalen.

Ændringsforslag  37

 

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 1 –  afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Medlemsstaterne vedtager og offentliggør senest [24 måneder efter vedtagelsen] de love og administrative bestemmelser, der er nødvendige for at efterkomme dette direktiv. De meddeler straks Kommissionen disse love og bestemmelser.

Medlemsstaterne vedtager og offentliggør senest ... [18 måneder efter datoen for vedtagelsen af dette ændringsdirektiv] de love og administrative bestemmelser, der er nødvendige for at efterkomme dette direktiv. De meddeler straks Kommissionen disse love og bestemmelser.

Ændringsforslag  38

 

Forslag til direktiv

Artikel 2 – stk. 1 –  afsnit 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

De anvender disse love og bestemmelser fra [datoen 24 måneder efter vedtagelsen].

De anvender disse love og bestemmelser fra ... [18 måneder efter datoen for vedtagelsen af dette ændringsdirektiv].


PROCEDURE I RÅDGIVENDE UDVALG

Titel

Ændring af direktiv 2011/83/EU for så vidt angår aftaler om finansielle tjenesteydelser indgået ved fjernsalg og om ophævelse af direktiv 2002/65/EF

Referencer

COM(2022)0204 – C9-0175/2022 – 2022/0147(COD)

Korresponderende udvalg

 Dato for vedtagelse

IMCO

18.5.2022

 

 

 

Udtalelse fra

 Dato for vedtagelse

ECON

18.5.2022

Associerede udvalg – Dato for meddelelse på plenarmødet

24.11.2022

Ordfører for udtalelse:

 Dato for valg

Stéphanie Yon-Courtin

21.6.2022

Behandling i udvalg

25.10.2022

30.11.2022

 

 

Dato for vedtagelse

24.1.2023

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

51

4

1

Til stede ved den endelige afstemning – medlemmer

Rasmus Andresen, Anna-Michelle Asimakopoulou, Marek Belka, Isabel Benjumea Benjumea, Stefan Berger, Gilles Boyer, Engin Eroglu, Markus Ferber, Jonás Fernández, Giuseppe Ferrandino, Frances Fitzgerald, José Manuel García-Margallo y Marfil, Valentino Grant, Claude Gruffat, José Gusmão, Eero Heinäluoma, Michiel Hoogeveen, Danuta Maria Hübner, Stasys Jakeliūnas, France Jamet, Billy Kelleher, Georgios Kyrtsos, Philippe Lamberts, Aušra Maldeikienė, Pedro Marques, Csaba Molnár, Denis Nesci, Dimitrios Papadimoulis, Piernicola Pedicini, Sirpa Pietikäinen, Eva Maria Poptcheva, Dorien Rookmaker, Joachim Schuster, Ralf Seekatz, Paul Tang, Irene Tinagli, Ernest Urtasun, Inese Vaidere, Johan Van Overtveldt, Stéphanie Yon-Courtin, Marco Zanni

Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere

Herbert Dorfmann, Gianna Gancia, Eider Gardiazabal Rubial, Valérie Hayer, Eugen Jurzyca, Chris MacManus, Ville Niinistö, Erik Poulsen, René Repasi

Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere (forretningsordenens art. 209, stk. 7)

Susanna Ceccardi, Andor Deli, José Manuel Fernandes, Pierre Larrouturou, Theresa Muigg, Alessandro Panza

 

 

 

 


PROCEDURE I KORRESPONDERENDE UDVALG

Titel

Ændring af direktiv 2011/83/EU for så vidt angår aftaler om finansielle tjenesteydelser indgået ved fjernsalg og om ophævelse af direktiv 2002/65/EF

Referencer

COM(2022)0204 – C9-0175/2022 – 2022/0147(COD)

Dato for høring af EP

12.5.2022

 

 

 

Korresponderende udvalg

 Dato for meddelelse på plenarmødet

IMCO

18.5.2022

 

 

 

Rådgivende udvalg

 Dato for meddelelse på plenarmødet

ECON

18.5.2022

JURI

18.5.2022

 

 

Ingen udtalelse

 Dato for afgørelse

JURI

13.6.2022

 

 

 

Associerede udvalg

 Dato for meddelelse på plenarmødet

ECON

24.11.2022

 

 

 

Ordførere

 Dato for valg

Arba Kokalari

8.7.2022

 

 

 

Behandling i udvalg

26.10.2022

12.12.2022

6.2.2023

1.3.2023

Dato for vedtagelse

28.3.2023

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

25

0

18

Til stede ved den endelige afstemning – medlemmer

Andrus Ansip, Pablo Arias Echeverría, Brando Benifei, Adam Bielan, Biljana Borzan, Markus Buchheit, Anna Cavazzini, Dita Charanzová, Lara Comi, David Cormand, Alexandra Geese, Sandro Gozi, Maria Grapini, Krzysztof Hetman, Virginie Joron, Eugen Jurzyca, Arba Kokalari, Kateřina Konečná, Andrey Kovatchev, Jean-Lin Lacapelle, Maria-Manuel Leitão-Marques, Antonius Manders, Beata Mazurek, Leszek Miller, Anne-Sophie Pelletier, Miroslav Radačovský, René Repasi, Christel Schaldemose, Andreas Schwab, Tomislav Sokol, Róża Thun und Hohenstein, Tom Vandenkendelaere, Kim Van Sparrentak, Marion Walsmann

Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere

Marc Angel, Vlad-Marius Botoş, Malte Gallée, Ivars Ijabs, Tsvetelina Penkova, Romana Tomc, Kosma Złotowski

Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere (forretningsordenens art. 209, stk. 7)

Miriam Lexmann, Jan-Christoph Oetjen

Dato for indgivelse

30.3.2023

 


 

ENDELIG AFSTEMNING VED NAVNEOPRÅB I KORRESPONDERENDE UDVALG

25

+

ECR

Adam Bielan, Beata Mazurek, Kosma Złotowski

ID

Virginie Joron, Jean-Lin Lacapelle

PPE

Pablo Arias Echeverría, Lara Comi, Krzysztof Hetman, Arba Kokalari, Andrey Kovatchev, Miriam Lexmann, Antonius Manders, Andreas Schwab, Tomislav Sokol, Romana Tomc, Tom Vandenkendelaere, Marion Walsmann

Renew

Andrus Ansip, Vlad-Marius Botoş, Dita Charanzová, Sandro Gozi, Ivars Ijabs, Jan-Christoph Oetjen, Róża Thun und Hohenstein

Verts/ALE

Anna Cavazzini

 

0

-

 

 

 

18

0

ECR

Eugen Jurzyca

ID

Markus Buchheit

NI

Miroslav Radačovský

S&D

Marc Angel, Brando Benifei, Biljana Borzan, Maria Grapini, Maria-Manuel Leitão-Marques, Leszek Miller, Tsvetelina Penkova, René Repasi, Christel Schaldemose

The Left

Kateřina Konečná, Anne-Sophie Pelletier

Verts/ALE

David Cormand, Malte Gallée, Alexandra Geese, Kim Van Sparrentak

 

Tegnforklaring:

+ : for

- : imod

0 : hverken/eller

 

 

Seneste opdatering: 26. april 2023
Juridisk meddelelse - Databeskyttelsespolitik