ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερο αέρα για την Ευρώπη (αναδιατύπωση)

5.7.2023 - (COM(2022)0542 – C9‑0364/2022 – 2022/0347(COD)) - ***I

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων
Εισηγητής: Javi López
(Αναδιατύπωση – Άρθρο 110 του Κανονισμού)


Διαδικασία : 2022/0347(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A9-0233/2023
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A9-0233/2023
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερο αέρα για την Ευρώπη (αναδιατύπωση)

(COM(2022)0542 – C9‑0364/2022 – 2022/0347(COD))

(Συνήθης νομοθετική διαδικασία – αναδιατύπωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

 έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2022)0542),

 έχοντας υπόψη το άρθρο 294 παράγραφος 2 και το άρθρο 192 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C9‑0364/2022),

 έχοντας υπόψη το άρθρο 294 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

 έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της 22ας Φεβρουαρίου 2023[1],

 αφού ζήτησε τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,

 έχοντας υπόψη τη διοργανική συμφωνία, της 28ης Νοεμβρίου 2001, για μια πλέον συστηματοποιημένη χρήση της τεχνικής της αναδιατύπωσης των νομικών πράξεων[2],

 έχοντας υπόψη την επιστολή της 27ης Ιουνίου 2023 της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων σύμφωνα με το άρθρο 110 παράγραφος 3 του Κανονισμού του,

 έχοντας υπόψη τα άρθρα 110 και 59 του Κανονισμού του,

 έχοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού,

 έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (A9-0233/2023),

Α. λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με την συμβουλευτική ομάδα των νομικών υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, η πρόταση της Επιτροπής δεν περιέχει καμία ουσιαστική τροποποίηση πλην όσων προσδιορίζονται ως τοιαύτες στην ως άνω πρόταση και ότι, όσον αφορά την κωδικοποίηση των αμετάβλητων διατάξεων προηγούμενων πράξεων και των τροποποιήσεων αυτών, η πρόταση περιορίζεται απλώς και μόνο σε κωδικοποίηση των υφισταμένων πράξεων, χωρίς να τις τροποποιεί επί της ουσίας·

1. εγκρίνει τη θέση κατά την πρώτη ανάγνωση όπως παρατίθεται κατωτέρω, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της συμβουλευτικής ομάδας εργασίας των νομικών υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής·

2. ζητεί από την Επιτροπή να υποβάλει εκ νέου την πρόταση στο Κοινοβούλιο, αν την αντικαταστήσει με νέο κείμενο, αν της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις·

3. αναθέτει στην Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στα εθνικά κοινοβούλια.

 


 

Τροπολογία  1

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(2) Τον Δεκέμβριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία»40, καθόρισε έναν φιλόδοξο χάρτη πορείας για τον μετασχηματισμό της Ένωσης σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, με μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, με στόχο την προστασία, τη διατήρηση και την ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της Ένωσης, καθώς και την προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών από κινδύνους και επιπτώσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον. Ειδικότερα όσον αφορά τον καθαρό αέρα, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία περιλαμβάνει τη δέσμευση για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την καλύτερη ευθυγράμμιση των προτύπων ποιότητας του αέρα της ΕΕ με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ανακοινώθηκε επίσης η ενίσχυση των διατάξεων σχετικά με την παρακολούθηση, την κατάρτιση μοντέλων και τον εκπόνηση σχεδίων για την ποιότητα του αέρα.

(2) Τον Δεκέμβριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία»40, καθόρισε έναν φιλόδοξο χάρτη πορείας για τον μετασχηματισμό της Ένωσης σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, με μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, με στόχο την προστασία, τη διατήρηση και την ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της Ένωσης, καθώς και την προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών από κινδύνους και επιπτώσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον. Ειδικότερα όσον αφορά τον καθαρό αέρα, η Επιτροπή δεσμεύτηκε για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την καλύτερη ευθυγράμμιση των προτύπων ποιότητας του αέρα της ΕΕ με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ανακοινώθηκε επίσης η ενίσχυση των διατάξεων σχετικά με την παρακολούθηση, την κατάρτιση μοντέλων και τον εκπόνηση σχεδίων για την ποιότητα του αέρα.

__________________

__________________

40 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών – Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία [COM(2019) 640 final].

40 Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών – Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία [COM(2019) 640 final].

Τροπολογία  2

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση καθορίζει επίσης ένα όραμα για το έτος 2050, σύμφωνα με το οποίο η ατμοσφαιρική ρύπανση περιορίζεται σε επίπεδα που δεν θεωρούνται πλέον επιβλαβή για την υγεία και τα φυσικά οικοσυστήματα. Για τον σκοπό αυτόν, θα πρέπει να ακολουθηθεί σταδιακή προσέγγιση για τον καθορισμό των υφιστάμενων και των μελλοντικών προτύπων της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα, με τη θέσπιση ενδιάμεσων προτύπων για την ποιότητα του αέρα για το έτος 2030 και πέραν αυτού, και με την ανάπτυξη προοπτικής ευθυγράμμισης με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα το αργότερο έως το 2050, με βάση μηχανισμό τακτικής επανεξέτασης που θα λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες επιστημονικές γνώσεις. Δεδομένης της σχέσης μεταξύ της μείωσης της ρύπανσης και της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, ο μακροπρόθεσμος στόχος για την επίτευξη της φιλοδοξίας μηδενικής ρύπανσης θα πρέπει να επιδιωχθεί παράλληλα με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1119 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου42.

(4) Το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση καθορίζει επίσης ένα όραμα για το έτος 2050, σύμφωνα με το οποίο η ατμοσφαιρική ρύπανση περιορίζεται σε επίπεδα που δεν θεωρούνται πλέον επιβλαβή για την υγεία και τα φυσικά οικοσυστήματα. Για τον σκοπό αυτόν, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια φιλόδοξη προσέγγιση για τον καθορισμό των υφιστάμενων και των μελλοντικών προτύπων της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα, με τη θέσπιση ενδιάμεσων προτύπων για την ποιότητα του αέρα για το έτος 2030 και σε τακτά χρονικά διαστήματα πέραν αυτού, και με την ανάπτυξη προοπτικής για συνεχή πλήρη ευθυγράμμιση με τις πλέον επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές της ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μηδενικής ρύπανσης το αργότερο έως το 2050, με βάση μηχανισμό τακτικής επανεξέτασης που θα λαμβάνει υπόψη τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία. Δεδομένης της σχέσης μεταξύ της μείωσης της ρύπανσης και της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, ο μακροπρόθεσμος στόχος για την επίτευξη της φιλοδοξίας μηδενικής ρύπανσης θα πρέπει να επιδιωχθεί παράλληλα με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1119 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου42.

__________________

__________________

42 Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1119 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση πλαισίου με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 401/2009 και (ΕΕ) 2018/1999 («ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα») (ΕΕ L 243 της 9.7.2021, σ. 1).

42 Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1119 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση πλαισίου με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 401/2009 και (ΕΕ) 2018/1999 («ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα») (ΕΕ L 243 της 9.7.2021, σ. 1).

Τροπολογία  3

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 4 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4α) Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο ΠΟΥ δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, οι οποίες βασίζονται σε ολοκληρωμένη σύνθεση των επιστημονικών στοιχείων που αποδεικνύουν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία. Στα συμπεράσματα των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών τονίζεται συγκεκριμένα η σημασία της μείωσης της συγκέντρωσης ρύπων σε κάθε επίπεδο ενώ τονίζονται και τα σαφή οφέλη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον που έχουν οι δράσεις αυτές. Η παρούσα οδηγία λαμβάνει υπόψη την πλέον πρόσφατη επιστημονική αντίληψη και την ανάγκη να ευθυγραμμιστούν πλήρως τα ενωσιακά πρότυπα για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα με τις πλέον πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι γενικοί στόχοι του σχεδίου δράσης για μηδενική ρύπανση.

Τροπολογία  4

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 4 β (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4β) Τα κοινωνικά οφέλη της συνεχούς και αποτελεσματικότερης μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπερτερούν κατά πολύ του σχετικού κόστους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, το ετήσιο άμεσο κόστος της συμμόρφωσης με διάφορα σενάρια πολιτικής που αναλύθηκαν στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων που συνοδεύει την παρούσα οδηγία κυμαίνεται μεταξύ 3,3 δισ. EUR και 7 δισ. EUR, ενώ τα χρηματικά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον κυμαίνονται μεταξύ 36 δισ. EUR και 130 δισ. EUR το 2030, καταδεικνύοντας έτσι ότι τα οφέλη της πολιτικής για την ποιότητα του αέρα υπερέβησαν κατά πολύ το κόστος εφαρμογής. Από το 2000, οι εκπομπές που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα στην Ένωση μειώνονται σταθερά χάρη στην ενωσιακή και την εθνική νομοθεσία.

Τροπολογία  5

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 5

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(5) Κατά τη λήψη των σχετικών μέτρων σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο για την επίτευξη του στόχου μηδενικής ρύπανσης όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα πρέπει να εμπνέονται από την «αρχή της προφύλαξης» και την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» που θεσπίζονται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από την αρχή του «μη βλάπτειν» της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να λαμβάνουν υπόψη: τη συμβολή της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στη δημόσια υγεία, την ποιότητα του περιβάλλοντος, την ευζωία των πολιτών, την ευημερία της κοινωνίας, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας· την ενεργειακή μετάβαση, την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας· επισιτιστική ασφάλεια και οικονομική προσιτότητα των τροφίμων· την ανάπτυξη βιώσιμων και έξυπνων συστημάτων κινητικότητας και μεταφορών· τον αντίκτυπο των αλλαγών συμπεριφοράς· τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη εντός και μεταξύ των κρατών μελών με γνώμονα τις οικονομικές τους δυνατότητες, τις εθνικές περιστάσεις, όπως τις ιδιαιτερότητες των νησιών, και την ανάγκη διαχρονικής σύγκλισης· την ανάγκη να καταστεί ισότιμη και κοινωνικά δίκαιη η μετάβαση μέσω κατάλληλων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης· τα βέλτιστα διαθέσιμα και πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, και ιδίως τα πορίσματα που δημοσιεύει o ΠΟΥ· την ανάγκη ενσωμάτωσης των κινδύνων που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση στις αποφάσεις για τις επενδύσεις και τον σχεδιασμό· την οικονομική αποδοτικότητα και την τεχνολογική ουδετερότητα στην επίτευξη μειώσεων εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων και τη διαχρονική εξέλιξη της περιβαλλοντικής ακεραιότητας και του επιπέδου φιλοδοξίας.

(5) Κατά τη λήψη των σχετικών μέτρων σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο για την επίτευξη του στόχου μηδενικής ρύπανσης όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα πρέπει να εμπνέονται από την «αρχή της προφύλαξης», την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και την «αρχή της πρόληψης και της επανόρθωσης των καταστροφών του περιβάλλοντος στην πηγή» που θεσπίζονται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αρχή του «μη βλάπτειν» της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας καθώς και από τον σεβασμό του ανθρώπινου δικαιώματος σε καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον. Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να λαμβάνουν υπόψη: τη συμβολή της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στη δημόσια υγεία, την ποιότητα του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων, την ευημερία των πολιτών, την ισότητα και την προστασία των ευαίσθητων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και πληθυσμών, τις δαπάνες για υπηρεσίες υγείας, την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, την ευημερία της κοινωνίας, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας· την ενεργειακή μετάβαση, την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας· επισιτιστική ασφάλεια και οικονομική προσιτότητα των τροφίμων· την ανάπτυξη βιώσιμων και έξυπνων συστημάτων κινητικότητας και μεταφορών και των σχετικών υποδομών· τον αντίκτυπο των αλλαγών συμπεριφοράς· τον αντίκτυπο των δημοσιονομικών πολιτικών· τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη εντός και μεταξύ των κρατών μελών με γνώμονα τις οικονομικές τους δυνατότητες, τις εθνικές περιστάσεις, όπως τις ιδιαιτερότητες των νησιών, και την ανάγκη διαχρονικής σύγκλισης· την ανάγκη να καταστεί η μετάβαση ισότιμη και κοινωνικά δίκαιη μέσω κατάλληλων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, μεταξύ άλλων και για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας· τα βέλτιστα διαθέσιμα και πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, και ιδίως τα πορίσματα που δημοσιεύει o ΠΟΥ· την ανάγκη ενσωμάτωσης των κινδύνων που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση στις αποφάσεις για τις επενδύσεις και τον σχεδιασμό· την οικονομική αποδοτικότητα, τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις και την τεχνολογική ουδετερότητα στην επίτευξη μειώσεων εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων· και τη διαχρονική εξέλιξη της περιβαλλοντικής ακεραιότητας και του επιπέδου φιλοδοξίας, με γνώμονα την αρχή της μη υποβάθμισης που προβλέπεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τροπολογία  6

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 5 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(5α) Η παρούσα οδηγία συμβάλλει στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), ιδίως των ΣΒΑ 3, 7, 10, 11 και 13.

Τροπολογία  7

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 6

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(6) Το όγδοο γενικό ενωσιακό πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον έως το 2030, το οποίο εγκρίθηκε με την απόφαση (ΕΕ) 2022/591 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στις 6 Απριλίου 202243, θεσπίζει τον στόχο της επίτευξης μη τοξικού περιβάλλοντος για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων, των ζώων και των οικοσυστημάτων από κινδύνους που συνδέονται με το περιβάλλον και αρνητικές επιπτώσεις και, για τον σκοπό αυτό, ορίζει ότι απαιτείται περαιτέρω βελτίωση των μεθόδων παρακολούθησης, καλύτερη ενημέρωση του κοινού και πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Αυτό κατευθύνει τους στόχους που θέτει η παρούσα οδηγία.

(6) Το όγδοο γενικό ενωσιακό πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον έως το 2030, το οποίο εγκρίθηκε με την απόφαση (ΕΕ) 2022/591 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στις 6 Απριλίου 2022, θεσπίζει ως έναν από τους στόχους προτεραιότητας την επίτευξη μη τοξικού περιβάλλοντος για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων, των ζώων και των οικοσυστημάτων από κινδύνους που συνδέονται με το περιβάλλον και αρνητικές επιπτώσεις και, για τον σκοπό αυτό, ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται περαιτέρω βελτίωση των μεθόδων παρακολούθησης, βελτίωση του διασυνοριακού συντονισμού, καλύτερη ενημέρωση του κοινού και πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Αυτό κατευθύνει τους στόχους που θέτει η παρούσα οδηγία.

__________________

__________________

43 Απόφαση (ΕΕ) 2022/591 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Απριλίου 2022, σχετικά με γενικό ενωσιακό πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον έως το 2030 (ΕΕ L 114 της 12.4.2022, σ. 22).

43 Απόφαση (ΕΕ) 2022/591 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Απριλίου 2022, σχετικά με γενικό ενωσιακό πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον έως το 2030 (ΕΕ L 114 της 12.4.2022, σ. 22).

Τροπολογία  8

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 7

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάζει τακτικά τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τους ρύπους, τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, καθώς και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Με βάση την επανεξέταση, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογεί κατά πόσον τα ισχύοντα πρότυπα ποιότητας του αέρα εξακολουθούν να είναι κατάλληλα για την επίτευξη των στόχων της παρούσας οδηγίας. Η πρώτη επανεξέταση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 31/12/2028 προκειμένου να αξιολογηθεί το κατά πόσον τα πρότυπα ποιότητας του αέρα πρέπει να επικαιροποιηθούν με βάση τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία.

(7) Η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάζει τακτικά τα επιστημονικά στοιχεία που σχετίζονται με τους ρύπους, τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, τις ανισότητες στον τομέα της υγείας, τις άμεσες και έμμεσες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, το περιβαλλοντικό κόστος και τις συμπεριφορικές, φορολογικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Με βάση την επανεξέταση, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογεί κατά πόσον τα ισχύοντα πρότυπα ποιότητας του αέρα εξακολουθούν να είναι κατάλληλα για την επίτευξη των στόχων της παρούσας οδηγίας. Η πρώτη επανεξέταση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 31/12/2028 προκειμένου να αξιολογηθεί το κατά πόσον τα πρότυπα ποιότητας του αέρα πρέπει να επικαιροποιηθούν με βάση τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία. Η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογεί τακτικά τη συμβολή της ενωσιακής νομοθεσίας για τον καθορισμό προτύπων εκπομπών για τις πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην επίτευξη των προτύπων ποιότητας του αέρα που θεσπίζονται με την παρούσα οδηγία και, όπου απαιτείται, να προτείνει πρόσθετα ενωσιακά μέτρα.

Τροπολογία  9

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 10

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(10) Θα πρέπει να εφαρμόζονται εφαρμογές εκπόνησης μοντέλων προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα ερμηνείας των στοιχείων του εκάστοτε σημείου ως προς τη γεωγραφική κατανομή της συγκέντρωσης, να διευκολύνεται ο εντοπισμός παραβιάσεων των προτύπων ποιότητας του αέρα, καθώς και να ενημερώνονται τα σχέδια για την ποιότητα του αέρα και η τοποθέτηση σημείων δειγματοληψίας. Εκτός από τις απαιτήσεις για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα που ορίζονται στην παρούσα οδηγία, για σκοπούς παρακολούθησης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να αξιοποιούν προϊόντα πληροφόρησης και συμπληρωματικά μέσα (π.χ. τακτικές εκθέσεις αξιολόγησης και εκτίμησης της ποιότητας, διαδικτυακές εφαρμογές πολιτικής), τα οποία παρέχονται από το σκέλος γεωσκόπησης του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ, και συγκεκριμένα την υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Copernicus (CAMS).

(10) Κατά περίπτωση, θα πρέπει να εφαρμόζονται εφαρμογές εκπόνησης μοντέλων προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα ερμηνείας των στοιχείων του εκάστοτε σημείου ως προς τη γεωγραφική κατανομή της συγκέντρωσης ρύπων, να διευκολύνεται ο εντοπισμός παραβιάσεων των προτύπων ποιότητας του αέρα, καθώς και να ενημερώνονται τα σχέδια για την ποιότητα του αέρα, οι χάρτες πορείας για την ποιότητα του αέρα και η τοποθέτηση σημείων δειγματοληψίας . Εκτός από τις απαιτήσεις για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα που ορίζονται στην παρούσα οδηγία, για σκοπούς παρακολούθησης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να αξιοποιούν προϊόντα πληροφόρησης και συμπληρωματικά μέσα (π.χ. τακτικές εκθέσεις αξιολόγησης και εκτίμησης της ποιότητας, διαδικτυακές εφαρμογές πολιτικής), τα οποία παρέχονται από το σκέλος γεωσκόπησης του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ, και συγκεκριμένα την υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Copernicus (CAMS).

Τροπολογία  10

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 11

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(11) Είναι σημαντικό να παρακολουθούνται οι ρύποι που προκαλούν νέες ανησυχίες, όπως τα υπέρλεπτα σωματίδια, η αιθάλη και ο στοιχειακός άνθρακας, καθώς και η αμμωνία και το οξειδωτικό δυναμικό των αιωρούμενων σωματιδίων, προκειμένου να υποστηριχθεί η επιστημονική κατανόηση των επιπτώσεών τους στην υγεία και το περιβάλλον, όπως συνιστάται από τον ΠΟΥ.

(11) Είναι σημαντικό να παρακολουθούνται οι ρύποι που προκαλούν νέες ανησυχίες, όπως τα υπέρλεπτα σωματίδια, η αιθάλη και ο στοιχειακός άνθρακας, καθώς και η αμμωνία και το οξειδωτικό δυναμικό των αιωρούμενων σωματιδίων, προκειμένου να υποστηριχθεί η επιστημονική κατανόηση των επιπτώσεών τους στην υγεία και το περιβάλλον, όπως συνιστάται από τον ΠΟΥ και με σκοπό τον καθορισμό οριακών τιμών για αυτά στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης της παρούσας οδηγίας το 2028. Η Επιτροπή θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιστημονικές εξελίξεις όσον αφορά άλλους ρύπους που δεν καλύπτονται από την παρούσα οδηγία και να αξιολογεί την ανάγκη επέκτασης των διατάξεών της στους εν λόγω ρύπους.

Τροπολογία  11

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 12

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(12) Χρειάζονται αναλυτικές μετρήσεις για τα σωματίδια σε αγροτικές μη εκτεθειμένες τοποθεσίες ώστε να κατανοηθούν καλύτερα οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου ρύπου και να αναπτυχθούν κατάλληλες πολιτικές. Οι μετρήσεις αυτές θα πρέπει να συμφωνούν με τις αντίστοιχες του προγράμματος συνεργασίας για τη συνεχή παρακολούθηση και την εκτίμηση της μεταφοράς σε μεγάλη απόσταση των ατμοσφαιρικών ρύπων στην Ευρώπη (EMEP) οι οποίες καθιερώθηκαν με τη σύμβαση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) για τη διαμεθοριακή ρύπανση της ατμόσφαιρας σε μεγάλη απόσταση του 1979, η οποία εγκρίθηκε με την απόφαση 81/462/ΕΟΚ της 11ης Ιουνίου 198144, και τα πρωτόκολλά της, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου για τη μείωση της οξίνισης, του ευτροφισμού και του τροποσφαιρικού όζοντος του 1999, το οποίο αναθεωρήθηκε το 2012.

(12) Χρειάζονται αναλυτικές μετρήσεις για τα σωματίδια, την αιθάλη, τον υδράργυρο και την αμμωνία σε αγροτικές μη εκτεθειμένες τοποθεσίες ώστε να κατανοηθούν καλύτερα η διασυνοριακή συμβολή και οι επιπτώσεις των εν λόγω ρύπων και να αναπτυχθούν κατάλληλες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής θέσπισης οριακών τιμών, τιμών-στόχων ή κρίσιμων επιπέδων. Οι μετρήσεις αυτές θα πρέπει να συμφωνούν με τις αντίστοιχες του προγράμματος συνεργασίας για τη συνεχή παρακολούθηση και την εκτίμηση της μεταφοράς σε μεγάλη απόσταση των ατμοσφαιρικών ρύπων στην Ευρώπη (EMEP) οι οποίες καθιερώθηκαν με τη σύμβαση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) για τη διαμεθοριακή ρύπανση της ατμόσφαιρας σε μεγάλη απόσταση του 1979, η οποία εγκρίθηκε με την απόφαση 81/462/ΕΟΚ της 11ης Ιουνίου 198144, και τα πρωτόκολλά της, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου για τη μείωση της οξίνισης, του ευτροφισμού και του τροποσφαιρικού όζοντος του 1999, το οποίο αναθεωρήθηκε το 2012.

__________________

__________________

44 Απόφαση 81/462/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 11ης Ιουνίου 1981, για τη σύναψη της σύμβασης για τη διαμεθοριακή ρύπανση της ατμόσφαιρας σε μεγάλη απόσταση (ΕΕ L 171 της 27.6.1981, σ. 11).

44 Απόφαση 81/462/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 11ης Ιουνίου 1981, για τη σύναψη της σύμβασης για τη διαμεθοριακή ρύπανση της ατμόσφαιρας σε μεγάλη απόσταση (ΕΕ L 171 της 27.6.1981, σ. 11).

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για τη διασφάλιση της εσωτερικής λογικής του κειμένου.

Τροπολογία  12

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 15

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(15) Για να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον γενικότερα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταπολεμηθούν οι εκπομπές ρύπων στην πηγή και να εντοπισθούν και εφαρμοσθούν τα αποτελεσματικότερα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών σε τοπικό, εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, ιδίως όσον αφορά τις εκπομπές από τη γεωργία, τις βιομηχανίες, τις μεταφορές και την παραγωγή ενέργειας. Γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει να αποφεύγονται, να προλαμβάνονται ή να μειώνονται οι εκπομπές επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων, θέτοντας παράλληλα κατάλληλα πρότυπα για τον ατμοσφαιρικό αέρα που να λαμβάνουν υπόψη τα αντίστοιχα πρότυπα, τις κατευθυντήριες γραμμές και τα προγράμματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

(15) Για να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον γενικότερα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταπολεμηθούν οι εκπομπές ρύπων στην πηγή και να εντοπισθούν και εφαρμοσθούν τα αποτελεσματικότερα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών σε τοπικό, εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, ιδίως όσον αφορά τις εκπομπές από τη γεωργία, τις βιομηχανίες, τις μεταφορές, τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης και την παραγωγή ενέργειας. Η σχετική νομοθεσία της Ένωσης, όπως οι νομοθετικές διατάξεις για τα ευρωπαϊκά πρότυπα εκπομπών οχημάτων ή για τις βιομηχανικές εκπομπές, έχει καθοριστική σημασία για την περαιτέρω μείωση της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα. Γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει να αποφεύγονται, να προλαμβάνονται ή να μειώνονται οι εκπομπές επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων, θέτοντας παράλληλα κατάλληλα πρότυπα για τον ατμοσφαιρικό αέρα με βάση τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία που δημοσιεύονται στις πλέον επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα και σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση για το 2050.

Αιτιολόγηση

Νέα διατύπωση προκειμένου να υπάρχει συνοχή με τις αλλαγές στα Παραρτήματα Ι και VII και τη διατύπωση που χρησιμοποιείται κατά την αναφορά των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα και των πλέον πρόσφατων επιστημονικών στοιχείων.

Τροπολογία  13

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 15 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(15α) Η γεωργία αποτελεί σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ευθύνεται για περίπου το 93 % των συνολικών εκπομπών αμμωνίας στην Ένωση, ενώ οι εκπομπές μεθανίου, της πρόδρομης ουσίας του όζοντος που σχηματίζεται στο έδαφος, και τα αιωρούμενα σωματίδια, όπως τα ΑΣ10, αντιπροσωπεύουν περίπου το 54 % των συνολικών εκπομπών του εν λόγω αερίου στην Ένωση. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση των εκπομπών που παράγονται από τις γεωργικές δραστηριότητες, παράλληλα με εκείνα των άλλων τομέων, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μέτρα για τη μείωση των εκπομπών που συνδέονται με τη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου, όπως τα συστήματα διαχείρισης αζώτου και τα συστήματα στέγασης ζώων χαμηλών εκπομπών, η βιώσιμη διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων, η βιώσιμη διαχείριση των καλλιεργειών, η γεωργία ακριβείας, η αποδοτική χρήση των πόρων και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία είναι αναγκαία για επιτακτικούς λόγους που αφορούν την εσωτερική λογική του κειμένου.

Τροπολογία  14

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 15 β (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(15β) Η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογεί τη συνοχή κάθε σχετικού σχεδίου μέτρου ή νομοθετικής πρότασης, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών προτάσεων, με τα πρότυπα ποιότητας του αέρα που ορίζονται στην παρούσα οδηγία πριν από την έγκριση, και να συμπεριλάβει την εν λόγω αξιολόγηση στην εκτίμηση επιπτώσεων που τυχόν συνοδεύει τα εν λόγω μέτρα ή προτάσεις, και δημοσιοποιεί το συμπέρασμα της αξιολόγησης αυτής κατά τον χρόνο της έγκρισης. Η Επιτροπή θα πρέπει να προσπαθήσει να ευθυγραμμίσει τα σχέδια μέτρων και τις νομοθετικές προτάσεις της με τους στόχους της παρούσας οδηγίας. Σε περίπτωση μη ευθυγράμμισης, η Επιτροπή θα πρέπει να αναφέρει τους λόγους της στο πλαίσιο της αξιολόγησης της συνέπειας.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία είναι αναγκαία για επιτακτικούς λόγους που αφορούν την εσωτερική λογική του κειμένου.

Τροπολογία  15

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 15 γ (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(15γ) Οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων για τις οποίες ευθύνεται ο τομέας των μεταφορών συνιστούν ιδιαίτερο κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων που ζουν σε αστικές περιοχές και κοντά σε συγκοινωνιακούς κόμβους. Επομένως, τα κράτη μέλη και οι αρμόδιες περιφερειακές και τοπικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας και να επενδύσουν σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών και μέτρα που επιτρέπουν τη στροφή προς ενεργά, συλλογικά και βιώσιμα συστήματα μεταφορών, καθώς και τη δημιουργία χώρων πρασίνου και πεζών στις πόλεις με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της οδικής συμφόρησης, ιδίως στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, της 9ης Δεκεμβρίου 2020, με τίτλο «Στρατηγική βιώσιμης και έξυπνης κινητικότητας — οι ευρωπαϊκές μεταφορές σε τροχιά για το μέλλον». Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, ιδίως υποδομών ηλεκτρικής επαναφόρτισης ελαφρών και βαρέων επαγγελματικών οχημάτων, καθώς και για τη διενέργεια τακτικών ελέγχων της ποιότητας των υποδομών μεταφορών για τον εντοπισμό των περιοχών που χρήζουν αποσυμφόρησης και βελτιστοποίησης των υποδομών, και να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα, με τη στήριξη της ενωσιακής χρηματοδότησης, κατά περίπτωση.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία είναι αναγκαία για επιτακτικούς λόγους που αφορούν την εσωτερική λογική του κειμένου.

Τροπολογία  16

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 15 δ (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(15δ) Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις θαλάσσιες μεταφορές και μόνο ευθύνεται για 50 000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην Ένωση. Παρόλο που το πιο επιζήμιο καυσαέριο που παράγεται από τις θαλάσσιες μεταφορές είναι το διοξείδιο του θείου, δεν θα πρέπει να αγνοούμε και το NOx. Οι επιπτώσεις των θαλάσσιων μεταφορών στο περιβάλλον και στις παράκτιες κοινότητες, όσον αφορά τόσο την οικοσυστημική ζημία όσο και τη δημόσια υγεία, θα μπορούσαν να αμβλυνθούν με τον ολοκληρωμένο εξηλεκτρισμό των θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων και των αστικών θαλάσσιων μεταφορών, καθώς και με τις απαιτήσεις για μηδενικές εκπομπές και υποδομές αγκυροβολίας. Επιπλέον, η ολοκληρωμένη κάλυψη του θαλάσσιου χώρου της Ένωσης στην περιοχή ελέγχου των εκπομπών θείου (SECA) και στις ζώνες ελέγχου των εκπομπών αζώτου (NECA) θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους λιμένες και τις πόλεις-λιμένες, καθώς και στα ύδατα της Ένωσης.

 

__________________

 

Brandt, J., Silver, J. D., και Frohn, L. M., «Assessment of Health-Cost Externalities of Air Pollution at the National Level using the EVA Model System. CEEH Scientific Report No 3» (Αξιολόγηση του εξωτερικού κόστους για την υγεία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εθνικό επίπεδο με χρήση του μοντέλου EVA. Επιστημονική έρευνα CEEH αριθ. 3), 2011.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία είναι αναγκαία για επιτακτικούς λόγους που αφορούν την εσωτερική λογική του κειμένου.

Τροπολογία  17

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 16

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(16) Επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι το διοξείδιο του θείου, το διοξείδιο του αζώτου και τα οξείδια του αζώτου, τα αιωρούμενα σωματίδια, ο μόλυβδος, το βενζόλιο, το μονοξείδιο του άνθρακα, το αρσενικό, το κάδμιο, το νικέλιο, ορισμένοι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και το όζον έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον είναι αποτέλεσμα των συγκεντρώσεων στον ατμοσφαιρικό αέρα.

(16) Επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι το διοξείδιο του θείου, το διοξείδιο του αζώτου και τα οξείδια του αζώτου, τα αιωρούμενα σωματίδια, ο μόλυβδος, το βενζόλιο, το μονοξείδιο του άνθρακα, το αρσενικό, το κάδμιο, το νικέλιο, ορισμένοι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και το όζον έχουν μια σειρά σοβαρών δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο, και ότι δεν έχει προσδιοριστεί όριο κάτω από το οποίο οι εν λόγω ουσίες δεν συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Οι ουσίες αυτές βλάπτουν τα περισσότερα ανθρώπινα όργανα και συνδέονται με πολλές εξασθενητικές παθήσεις, όπως το άσθμα στην παιδική ηλικία και στους ενήλικες, οι καρδιαγγειακές νόσοι, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η πνευμονία, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης, ο καρκίνος του πνεύμονα, η μειωμένη γνωστική ανάπτυξη και η άνοια. Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον είναι αποτέλεσμα των συγκεντρώσεων στον ατμοσφαιρικό αέρα και της απόθεσης.

Τροπολογία  18

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 16 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(16α) Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Παρά το γεγονός δε ότι αποτελεί ένα καθολικό πρόβλημα που επηρεάζει όλους τους ανθρώπους, εντούτοις δεν διατρέχουν όλοι τον ίδιο βαθμό κινδύνου καθώς ορισμένες ομάδες ανθρώπων κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά από ό,τι άλλοι άνθρωποι. Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με ειδικές προϋπάρχουσες παθήσεις (π.χ. αναπνευστικές ή καρδιαγγειακές παθήσεις), οι έγκυες γυναίκες, τα νεογνά, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα που ζουν με αναπηρία ή έχουν ανεπαρκή πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, καθώς και οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο επάγγελμά τους, φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως τονίζεται από μελέτες που συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με τη μειωμένη γνωστική απόδοση των ηλικιωμένων και υποδηλώνουν ότι η κακή ποιότητα του αέρα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά. Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να ενημερώνονται και να προστατεύονται. Η παρούσα οδηγία αναγνωρίζει τον αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας και τις ειδικές ανάγκες των ευαίσθητων πληθυσμών και των ευάλωτων ομάδων όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας που οφείλονται στη μολυσμένη ατμόσφαιρα.

Τροπολογία  19

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 16 β (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(16β) Παρόλο που η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον σε όλα τα κράτη μέλη και για όλες τις κοινωνικές ομάδες, εντούτοις υπάρχουν πολλά στοιχεία σχετικά με τη συσχέτιση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης με την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα οποία καταδεικνύουν συγκεκριμένα ότι η υγεία των ατόμων χαμηλότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης τείνει να επηρεάζεται περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση απ’ ό, τι η υγεία του γενικού πληθυσμού λόγω τόσο της μεγαλύτερης έκθεσής τους όσο και της μεγαλύτερης ευπάθειάς τους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες αυτούς κατά την κατάρτιση, την εφαρμογή ή την επικαιροποίηση των σχεδίων τους και των χαρτών πορείας για την ποιότητα του αέρα, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κοινωνικές πτυχές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να μειωθούν στο ελάχιστο οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται.

 

__________________

 

Άνιση έκθεση και άνισες επιπτώσεις: κοινωνική ευπάθεια στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τον θόρυβο και τις ακραίες θερμοκρασίες στην Ευρώπη, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, 2018.

Τροπολογία  20

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 18

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(18) Η μέση έκθεση του πληθυσμού σε ρύπους με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία – τα λεπτά σωματίδια ΑΣ2,5) και το διοξείδιο του αζώτου (NO2) – θα πρέπει να μειωθεί, με βάση τις συστάσεις του ΠΟΥ. Για τον σκοπό αυτόν, θα πρέπει να θεσπιστεί υποχρέωση μείωσης της μέσης έκθεσης για τους εν λόγω ρύπους, επιπλέον των οριακών τιμών.

(18) Η μέση έκθεση του πληθυσμού σε ρύπους με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία – τα λεπτά σωματίδια ΑΣ2,5) και το διοξείδιο του αζώτου (NO2) – θα πρέπει να μειωθεί, με βάση τις πλέον επικαιροποιημένες συστάσεις του ΠΟΥ. Για τον σκοπό αυτόν, θα πρέπει να θεσπιστεί υποχρέωση μείωσης της μέσης έκθεσης για τους εν λόγω ρύπους, επιπλέον των οριακών τιμών. Η υποχρέωση μείωσης της μέσης έκθεσης θα πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι να υποκαθιστά τις οριακές τιμές που αποδεδειγμένα αποτελούν τα πλέον αποτελεσματικά εφαρμόσιμα πρότυπα μέχρι σήμερα.

Τροπολογία  21

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 19

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(19) Ο έλεγχος καταλληλότητας των οδηγιών για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα (οδηγίες 2004/107/ΕΚ και 2008/50/ΕΚ)45 κατέδειξε ότι οι οριακές τιμές είναι αποτελεσματικότερες στη μείωση των συγκεντρώσεων ρύπων από ό,τι οι τιμές στόχοι. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιβλαβείς επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή σε ευάλωτες ομάδες και ευάλωτους πληθυσμούς, και το περιβάλλον, θα πρέπει να καθορισθούν οριακές τιμές για τη συγκέντρωση διοξειδίου του θείου, διοξειδίου του αζώτου, αιωρούμενων σωματιδίων, μολύβδου, βενζολίου, μονοξειδίου του άνθρακα, αρσενικού, καδμίου, νικελίου και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες στον ατμοσφαιρικό αέρα. Το βενζο(a)πυρένιο θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως δείκτης της επικινδυνότητας καρκινογένεσης από πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες στον ατμοσφαιρικό αέρα.

(19) Ο έλεγχος καταλληλότητας των οδηγιών για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα (οδηγίες 2004/107/ΕΚ και 2008/50/ΕΚ)45 κατέδειξε ότι οι οριακές τιμές είναι αποτελεσματικότερες για τη μείωση των συγκεντρώσεων ρύπων σε σύγκριση με άλλους τύπους προτύπων ποιότητας του αέρα, όπως οι τιμές στόχοι. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιβλαβείς επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή σε ευάλωτες ομάδες και ευάλωτους πληθυσμούς, και το περιβάλλον, θα πρέπει να καθορισθούν οριακές τιμές για τη συγκέντρωση διοξειδίου του θείου, διοξειδίου του αζώτου, αιωρούμενων σωματιδίων, μολύβδου, βενζολίου, μονοξειδίου του άνθρακα, αρσενικού, καδμίου, νικελίου και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες στον ατμοσφαιρικό αέρα. Για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική προστασία από επιβλαβείς επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, οι εν λόγω οριακές τιμές θα πρέπει να επικαιροποιούνται τακτικά βάσει των πλέον πρόσφατων συστάσεων του ΠΟΥ. Το βενζο(a)πυρένιο θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως δείκτης της επικινδυνότητας καρκινογένεσης από πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες στον ατμοσφαιρικό αέρα.

__________________

__________________

45 Έλεγχος καταλληλότητας των οδηγιών για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, της 28 Νοεμβρίου 2019 [SWD(2019) 427 final].

45 Έλεγχος καταλληλότητας των οδηγιών για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, της 28 Νοεμβρίου 2019 [SWD(2019) 427 final].

Τροπολογία  22

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 21

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(21) Το όζον αποτελεί διασυνοριακό ρύπο που σχηματίζεται στην ατμόσφαιρα λόγω της εκπομπής πρωτογενών ρύπων, που καλύπτονται από την οδηγία 2016/2284/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου46. Η πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της παρούσας οδηγίας σχετικά με την ποιότητα του αέρα και τους μακροπρόθεσμους στόχους για το όζον, θα εξαρτηθεί από τους στόχους και τις δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών που προβλέπονται στην οδηγία (ΕΕ) 2016/2284 και, από την εφαρμογή οικονομικώς εύλογων μέτρων και σχεδίων για την ποιότητα του αέρα.

(21) Το όζον αποτελεί διασυνοριακό ρύπο που σχηματίζεται στην ατμόσφαιρα λόγω της εκπομπής πρωτογενών ρύπων, μερικοί εκ των οποίων καλύπτονται από την οδηγία 2016/2284/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου46. Το όζον σε επίπεδο εδάφους επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο την ανθρώπινη υγεία, αλλά και τη βλάστηση και τα οικοσυστήματα, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών και την ανάπτυξη των δασών, καθώς και την απώλεια βιοποικιλότητας. Η πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της παρούσας οδηγίας σχετικά με την ποιότητα του αέρα και τους μακροπρόθεσμους στόχους για το όζον, θα εξαρτηθεί από τους στόχους και τις δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών που προβλέπονται στην οδηγία (ΕΕ) 2016/2284 και, από την εφαρμογή οικονομικώς εύλογων μέτρων, χαρτών πορείας και σχεδίων για την ποιότητα του αέρα.

__________________

__________________

46 Οδηγία (ΕΕ) 2016/2284 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2016, σχετικά με τη μείωση των εθνικών εκπομπών ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων, την τροποποίηση της οδηγίας 2003/35/ΕΚ και την κατάργηση της οδηγίας 2001/81/ΕΚ (ΕΕ L 344 της 17.12.2016, σ. 1).

46 Οδηγία (ΕΕ) 2016/2284 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2016, σχετικά με τη μείωση των εθνικών εκπομπών ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων, την τροποποίηση της οδηγίας 2003/35/ΕΚ και την κατάργηση της οδηγίας 2001/81/ΕΚ (ΕΕ L 344 της 17.12.2016, σ. 1).

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία είναι αναγκαία για επιτακτικούς λόγους που αφορούν την εσωτερική λογική του κειμένου.

Τροπολογία  23

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 22

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(22) Οι τιμές-στόχοι για το όζον και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για την εξασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της έκθεσης στο όζον για την ανθρώπινη υγεία, τη βλάστηση και τα οικοσυστήματα θα πρέπει να επικαιροποιηθούν υπό το πρίσμα των πλέον πρόσφατων συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

(22) Οι τιμές-στόχοι για το όζον και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για την εξασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της έκθεσης στο όζον για την ανθρώπινη υγεία, τη βλάστηση και τα οικοσυστήματα θα πρέπει να επικαιροποιούνται τακτικά υπό το πρίσμα των πλέον πρόσφατων συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τροπολογία  24

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 23

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(23) Θα πρέπει να καθορισθούν όρια συναγερμού για το διοξείδιο του θείου, το διοξείδιο του αζώτου, τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10 και ΑΣ2,5) και το όζον, και όρια ενημέρωσης για το όζον, ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία ολόκληρου του πληθυσμού καθώς και των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων αυτού, από σύντομες εκθέσεις σε υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος. Η υπέρβαση των εν λόγω ορίων θα πρέπει να συνεπάγεται τη διάθεση πληροφοριών στο κοινό σχετικά με τους κινδύνους από την έκθεση στο όζον καθώς και, σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου συναγερμού, την εφαρμογή κατάλληλων βραχυπρόθεσμων μέτρων, εφόσον αυτό ενδείκνυται, με στόχο τη μείωση των επιπέδων ρύπανσης.

(23) Θα πρέπει να καθορισθούν όρια συναγερμού και ενημέρωσης για το διοξείδιο του θείου, το διοξείδιο του αζώτου, τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10 και ΑΣ2,5) και το όζον ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία όλου του πληθυσμού, και ειδικά των ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, από σύντομες εκθέσεις σε υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων. Η υπέρβαση των εν λόγω ορίων θα πρέπει να συνεπάγεται τη διάθεση πληροφοριών στο κοινό σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από την έκθεση στο όζον καθώς και, σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου συναγερμού, την εφαρμογή κατάλληλων βραχυπρόθεσμων μέτρων με στόχο τη μείωση των επιπέδων ρύπανσης. Δεν καθορίζονται όρια συναγερμού και ενημέρωσης για άλλους ρύπους που υπόκεινται σε ρύθμιση, δεδομένου ότι τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις αυτών των ρύπων στην υγεία συνήθως λαμβάνουν υπόψη μόνο τις επιπτώσεις της μακροπρόθεσμης έκθεσης. Σε περίπτωση που προκύψουν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της βραχυπρόθεσμης στους ρύπους έκθεσης, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει την ανάγκη θέσπισης ορίων συναγερμού και ενημέρωσης για τους εν λόγω ρύπους.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία είναι αναγκαία για επιτακτικούς λόγους που αφορούν την εσωτερική λογική του κειμένου.

Τροπολογία  25

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 25

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(25) Η κρατούσα κατάσταση όσον αφορά την ποιότητα του αέρα θα πρέπει να διατηρείται όπου είναι ήδη καλή, ή να βελτιώνεται. Όταν υπάρχει κίνδυνος να μην τηρηθούν, ή δεν τηρήθηκαν, τα πρότυπα για την ποιότητα του αέρα που θέτει η παρούσα οδηγία, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλαμβάνουν άμεση δράση για να συμμορφωθούν προς τις οριακές τιμές, τις υποχρεώσεις μείωσης της μέσης έκθεσης και τα κρίσιμα επίπεδα και, εφόσον είναι δυνατό, να επιτύχουν τις τιμές-στόχους για το όζον και τους μακροπρόθεσμους στόχους.

(25) Η κρατούσα κατάσταση όσον αφορά την ποιότητα του αέρα θα πρέπει να διατηρείται όπου είναι ήδη καλή, ή να βελτιώνεται. Όταν υπάρχει κίνδυνος να μην τηρηθούν, ή δεν τηρήθηκαν, τα πρότυπα για την ποιότητα του αέρα που θέτει η παρούσα οδηγία, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλαμβάνουν άμεση και συνεχή δράση για να συμμορφωθούν προς τις οριακές τιμές, τις υποχρεώσεις μείωσης της μέσης έκθεσης και τα κρίσιμα επίπεδα και να επιτύχουν τις τιμές-στόχους για το όζον και τους μακροπρόθεσμους στόχους.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία είναι αναγκαία για επιτακτικούς λόγους που αφορούν την εσωτερική λογική του κειμένου.

Τροπολογία  26

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 29

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(29) Η συμβολή των φυσικών πηγών μπορεί να εκτιμηθεί, αλλά όχι να ελεγχθεί. Κατά συνέπεια, όταν η συμβολή των φυσικών ρύπων στον ατμοσφαιρικό αέρα μπορεί να υπολογιστεί με επαρκή ακρίβεια και εφόσον οι υπερβάσεις αυτές οφείλονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει σε αυτές τις φυσικές συμβολές, είναι δυνατό, υπό τους όρους που ορίζονται στην παρούσα οδηγία, να μην συνυπολογίζονται κατά την εκτίμηση της συμμόρφωσης προς τις οριακές τιμές για την ποιότητα του αέρα και τις υποχρεώσεις μείωσης της μέσης έκθεσης. Οι υπερβάσεις των οριακών τιμών για τα σωματίδια που οφείλονται στη διασκόρπιση άμμου ή αλατιού στους δρόμους τον χειμώνα μπορούν επίσης να μην συνυπολογίζονται στην εκτίμηση αυτή, υπό τον όρο ότι έχουν ληφθεί εύλογα μέτρα για τη μείωση των συγκεντρώσεων.

(29) Η συμβολή των φυσικών πηγών μπορεί να εκτιμηθεί αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Κατά συνέπεια, όταν η συμβολή των φυσικών ρύπων στον ατμοσφαιρικό αέρα μπορεί να υπολογιστεί με επαρκή ακρίβεια και εφόσον οι υπερβάσεις αυτές οφείλονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει σε αυτές τις φυσικές συμβολές, οι οποίες είναι πέραν του ελέγχου των κρατών μελών και δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν, να μετριαστούν ή να προληφθούν, είναι δυνατό, υπό τους όρους που ορίζονται στην παρούσα οδηγία, να μην συνυπολογίζονται κατά την εκτίμηση της συμμόρφωσης προς τις οριακές τιμές για την ποιότητα του αέρα και τις υποχρεώσεις μείωσης της μέσης έκθεσης. Οι υπερβάσεις των οριακών τιμών για τα σωματίδια που οφείλονται στη διασκόρπιση άμμου ή αλατιού στους δρόμους τον χειμώνα μπορούν επίσης να μην συνυπολογίζονται στην εκτίμηση αυτή μόνο εφόσον παρέχονται επιστημονικά στοιχεία ότι έχουν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα για τη μείωση των συγκεντρώσεων. Οι αφαιρέσεις των εν λόγω συνεισφορών κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές για την ποιότητα του αέρα και τις υποχρεώσεις μείωσης της μέσης έκθεσης δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τα κράτη μέλη να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεών τους στην υγεία.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία είναι αναγκαία για επιτακτικούς λόγους που αφορούν την εσωτερική λογική του κειμένου.

Τροπολογία  27

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 29 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(29α) Είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθείται συστηματικά η ποιότητα του αέρα κοντά σε κομβικά σημεία ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπου το επίπεδο ρύπανσης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εκπομπές από πηγές βαριάς ρύπανσης που θα μπορούσαν να εκθέσουν τα άτομα και τις πληθυσμιακές ομάδες σε αυξημένους κινδύνους δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγκαταστήσουν σημεία δειγματοληψίας στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης της ατμόσφαιρας, όπως λιμένες ή αερολιμένες, με στόχο τη βελτίωση της κατανόησης των επιπτώσεων των εν λόγω πηγών στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία είναι αναγκαία για επιτακτικούς λόγους που αφορούν την εσωτερική λογική του κειμένου.

Τροπολογία  28

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 30

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(30) Για ζώνες με ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες θα πρέπει να προβλέπεται δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές για την ποιότητα του αέρα όταν, παρά την εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων για την καταπολέμηση της ρύπανσης, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρά προβλήματα συμμόρφωσης σε συγκεκριμένες ζώνες και οικισμούς. Κάθε παράταση προθεσμίας για συγκεκριμένη ζώνη ή οικισμό θα πρέπει να συνοδεύεται από αναλυτικό σχέδιο αξιολογούμενο από την Επιτροπή με στόχο να εξασφαλισθεί η συμμόρφωση εντός της εγκριθείσας παράτασης.

(30)  Για ζώνες με ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες θα πρέπει να προβλέπεται δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές για την ποιότητα του αέρα όταν, παρά την εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων για την καταπολέμηση της ρύπανσης, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρά προβλήματα συμμόρφωσης σε συγκεκριμένες ζώνες. Κάθε παράταση προθεσμίας για συγκεκριμένη ζώνη θα πρέπει να συνοδεύεται από αναλυτικό σχέδιο αξιολογούμενο από την Επιτροπή με στόχο να εξασφαλισθεί η συμμόρφωση εντός της εγκριθείσας παράτασης.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία είναι αναγκαία για επιτακτικούς λόγους που αφορούν την εσωτερική λογική του κειμένου.

Τροπολογία  29

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 31

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(31) Θα πρέπει να διαμορφωθούν σχέδια για την ποιότητα του αέρα για ζώνες όπου παρατηρείται υπέρβαση των συγκεντρώσεων των ρύπων στον αέρα συγκριτικά προς τις σχετικές οριακές τιμές για την ποιότητα του αέρα, τις τιμές στόχους για το όζον ή τις υποχρεώσεις μείωσης της μέσης έκθεσης. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι οφείλονται σε πολλές και διάφορες πηγές και δραστηριότητες. Για να εξασφαλισθεί η συνέπεια μεταξύ των επιμέρους πολιτικών, τα σχέδια για την ποιότητα του αέρα θα πρέπει, όπου είναι εφικτό, να συνάδουν σχέδια και τα προγράμματα που εκπονούνται σύμφωνα με την οδηγία 2010/75/ΕΕ και την οδηγία 2001/80/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου48, την οδηγία (ΕΕ) 2016/2284 και την οδηγία 2002/49/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου49.

(31) Θα πρέπει να διαμορφωθούν σχέδια για την ποιότητα του αέρα για ζώνες όπου παρατηρείται υπέρβαση των συγκεντρώσεων των ρύπων στον αέρα συγκριτικά προς τις σχετικές οριακές τιμές για την ποιότητα του αέρα, τις τιμές στόχους για το όζον ή τις υποχρεώσεις μείωσης της μέσης έκθεσης. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι οφείλονται σε πολλές και διάφορες πηγές και δραστηριότητες. Για να εξασφαλισθεί η συνέπεια μεταξύ των επιμέρους πολιτικών, τα σχέδια για την ποιότητα του αέρα θα πρέπει, όπου είναι εφικτό, να συνάδουν σχέδια και τα προγράμματα που εκπονούνται σύμφωνα με την οδηγία 2010/75/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου48, την οδηγία (ΕΕ) 2016/2284 και την οδηγία 2002/49/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου49.

__________________

__________________

48 Οδηγία 2010/75/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, περί βιομηχανικών εκπομπών (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης) (ΕΕ L 334 της 17.12.2010, σ. 17).

48 Οδηγία 2010/75/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, περί βιομηχανικών εκπομπών (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης) (ΕΕ L 334 της 17.12.2010, σ. 17).

49 Οδηγία 2002/49/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου (ΕΕ L 189 της 18.7.2002, σ. 12).

49 Οδηγία 2002/49/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου (ΕΕ L 189 της 18.7.2002, σ. 12).

Αιτιολόγηση

Η αναφορά στην οδηγία «2001/80/EC» διαγράφηκε γιατί είναι λάθος. Η οδηγία 2001/80/ΕΚ καταργήθηκε με την οδηγία 2010/75/ΕΕ, η οποία αναφέρεται ακριβώς πριν.

Τροπολογία  30

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 31 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(31α) Όπως διευκρινίζεται στη νομολογία του Δικαστηρίου, οι διατάξεις σχετικά με τα σχέδια για την ποιότητα του αέρα δεν επιτρέπουν την παράταση της προθεσμίας για τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ποιότητας του αέρα. Το γεγονός ότι έχει καταρτιστεί σχέδιο για την ποιότητα του αέρα δεν σημαίνει, από μόνο του, ότι ένα κράτος μέλος έχει παρά ταύτα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του να διασφαλίζει ότι τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων δεν υπερβαίνουν τα πρότυπα ποιότητας του αέρα που θεσπίζει η παρούσα οδηγία.

 

__________________

 

Απόφαση του Δικαστηρίου της 10ης Νοεμβρίου 2020, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ιταλικής Δημοκρατίας, C-644/18, ECLI:EU:C:2020:895, σκέψη 154, και απόφαση του Δικαστηρίου της 19ης Νοεμβρίου 2014, ClientEarth κατά The Secretary of State for the Environment, Food and Rural Affairs, C-404/13, ECLI:EU:C:2014:2382, σκέψη 49.

Τροπολογία  31

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 32

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(32) Θα πρέπει επίσης να εκπονηθούν σχέδια για την ποιότητα του αέρα πριν από το 2030, όταν υπάρχει κίνδυνος τα κράτη μέλη να μην τηρήσουν τις οριακές τιμές ή την τιμή στόχο για το όζον έως την εν λόγω ημερομηνία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάλογη μείωση των επιπέδων των ρύπων.

(32) Προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η νομοθεσία της Ένωσης με τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία και τις πλέον πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα, η παρούσα οδηγία καθορίζει νέα πρότυπα ποιότητας του αέρα που πρέπει να πληρούνται έως το 2030. Τα κράτη μέλη και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει, εν αναμονή της προθεσμίας για το 2030 για τις νέες οριακές τιμές που καθορίζονται στο παράρτημα Ι τμήμα 1, πίνακας 1, να αναπτύξουν διακριτό τύπο σχεδίου για την ποιότητα του αέρα, τον λεγόμενο χάρτη πορείας για την ποιότητα του αέρα, για ζώνες εντός των οποίων οι συγκεντρώσεις ρύπων στον ατμοσφαιρικό αέρα υπερβαίνουν τις σχετικές οριακές τιμές για την ποιότητα του αέρα που έχουν καθοριστεί για το 2030. Ο χάρτης πορείας για την ποιότητα του αέρα θα πρέπει να καθορίζει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές και μέτρα για τη συμμόρφωση με τις εν λόγω οριακές τιμές έως το 2030 το αργότερο. Για λόγους νομικής σαφήνειας, και παρά την ειδική ορολογία που χρησιμοποιείται, ο χάρτης πορείας για την ποιότητα του αέρα θα πρέπει να θεωρείται σχέδιο για την ποιότητα του αέρα, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 σημείο 36).

Τροπολογία  32

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 34

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(34) Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους όταν, λόγω σημαντικής ρύπανσης που σημειώθηκε σε άλλο κράτος μέλος, το επίπεδο ενός ρύπου έχει υπερβεί ή είναι πιθανόν να υπερβεί οποιαδήποτε οριακή τιμή, τιμή στόχο για το όζον, υποχρέωση μείωσης της μέσης έκθεσης ή όριο συναγερμού. Εξαιτίας της διασυνοριακής φύσης ορισμένων ρύπων όπως το όζον ή τα σωματίδια, ενδέχεται να απαιτείται ο συντονισμός μεταξύ γειτονικών κρατών μελών κατά την κατάρτιση και την εφαρμογή σχεδίων για την ποιότητα του αέρα και βραχυπρόθεσμων σχεδίων δράσης καθώς και για την ενημέρωση του κοινού. Όταν χρειάζεται, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύσσουν συνεργασία με τρίτες χώρες, αποδίδοντας ιδίως έμφαση στην έγκαιρη συμμετοχή των υποψηφίων χωρών. Η Επιτροπή θα πρέπει να ενημερώνεται εγκαίρως και να καλείται να συνδράμει στην εν λόγω συνεργασία.

(34) Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους όταν, λόγω σημαντικής ρύπανσης που σημειώθηκε σε άλλο κράτος μέλος, το επίπεδο ενός ρύπου έχει υπερβεί ή είναι πιθανόν να υπερβεί οποιαδήποτε οριακή τιμή, τιμή στόχο για το όζον, υποχρέωση μείωσης της μέσης έκθεσης ή όριο συναγερμού. Εξαιτίας της διασυνοριακής φύσης ορισμένων ρύπων όπως το όζον και τα αιωρούμενα σωματίδια, απαιτείται ο άμεσος συντονισμός μεταξύ γειτονικών κρατών μελών κατά την κατάρτιση και την εφαρμογή σχεδίων για την ποιότητα του αέρα και βραχυπρόθεσμων σχεδίων δράσης καθώς και για την ενημέρωση του κοινού το συντομότερο δυνατό. Όταν χρειάζεται, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύσσουν συνεργασία με τρίτες χώρες, αποδίδοντας ιδίως έμφαση στην έγκαιρη συμμετοχή των υποψηφίων χωρών. Η Επιτροπή θα πρέπει να ενημερώνεται εγκαίρως και να καλείται να συνδράμει στην εν λόγω συνεργασία.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία είναι αναγκαία για επιτακτικούς λόγους που αφορούν την εσωτερική λογική του κειμένου. Η τροπολογία αυτή συνδέεται με τις αλλαγές στο άρθρο 1.

Τροπολογία  33

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 35

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(35) Είναι απαραίτητο τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να συλλέγουν, να ανταλλάσσουν και να διαδίδουν τις πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του αέρα ώστε να γίνονται καλύτερα κατανοητές οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να αναπτύσσονται οι δέουσες πολιτικές. Επιβάλλεται να γνωστοποιούνται πάραυτα στο κοινό ενημερωμένες πληροφορίες για τις συγκεντρώσεις στον ατμοσφαιρικό αέρα όλων των ρύπων που αποτελούν αντικείμενο ρύθμισης, καθώς και τα σχέδια για την ποιότητα του αέρα και τα βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης.

(35) Είναι απαραίτητο τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να συλλέγουν, να ανταλλάσσουν και να διαδίδουν τις πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του αέρα ώστε να γίνονται καλύτερα κατανοητές οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να αναπτύσσονται οι δέουσες πολιτικές. Επιβάλλεται να γνωστοποιούνται πάραυτα στο κοινό με συνεκτικό και εύκολα κατανοητό τρόπο ενημερωμένες πληροφορίες για τις συγκεντρώσεις στον ατμοσφαιρικό αέρα όλων των ρύπων που αποτελούν αντικείμενο ρύθμισης , καθώς και τα σχέδια για την ποιότητα του αέρα, χάρτες πορείας για την ποιότητα του αέρα και τα βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης.

Αιτιολόγηση

Τροποποιείται ώστε να συνάδει με τις αλλαγές στο κείμενο, όπως το άρθρο 19 παράγραφος 4 και το άρθρο 15 παράγραφος 3.

Τροπολογία  34

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 35 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(35α) Ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας δείχνει ότι πάνω από το 40% των ενηλίκων στην Ένωση δεν διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Συνεπώς, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες που πρέπει να δημοσιοποιούνται σύμφωνα με την παρούσα οδηγία κοινοποιούνται, κατά περίπτωση, και μέσω μη ψηφιακών διαύλων επικοινωνίας.

 

__________________

 

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της Επιτροπής του 2022 (https://digital-strategy.ec.europa.eu/el/policies/desi).

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία είναι αναγκαία για επιτακτικούς λόγους που αφορούν την εσωτερική λογική του κειμένου.

Τροπολογία  35

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 40

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(40) Η παρούσα οδηγία σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται ιδίως από το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν προκαλείται βλάβη στην ανθρώπινη υγεία ως αποτέλεσμα παράβασης των άρθρων 19, 20 και 21 της παρούσας οδηγίας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα άτομα που θίγονται από τις εν λόγω παραβάσεις είναι σε θέση να διεκδικήσουν και να λάβουν αποζημίωση για την εν λόγω βλάβη από τη σχετική αρμόδια αρχή. Οι κανόνες για την αποζημίωση, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και τις κυρώσεις που καθορίζονται στην παρούσα οδηγία έχουν ως στόχο να αποφεύγονται, να προλαμβάνονται ή να μειώνονται οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον από την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με το άρθρο 191 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ. Ως εκ τούτου, επιδιώκουν να ενσωματώσουν στις πολιτικές της Ένωσης υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητάς του σύμφωνα με την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 37 του Χάρτη, και συγκεκριμενοποιούν την υποχρέωση προστασίας του δικαιώματος στη ζωή και στην ακεραιότητα του προσώπου, όπως ορίζεται στα άρθρα 2 και 3 του Χάρτη. Συμβάλλει επίσης στη διαφύλαξη του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου, όπως ορίζεται στο άρθρο 47 του Χάρτη, σε σχέση με την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

(40) Η παρούσα οδηγία σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται ιδίως από το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν προκαλείται βλάβη στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία ως αποτέλεσμα παράβασης των άρθρων 13, 19, 20 και 21 της παρούσας οδηγίας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα άτομα που θίγονται από τις εν λόγω παραβάσεις είναι σε θέση να διεκδικήσουν και να λάβουν αποζημίωση για την εν λόγω βλάβη από τη σχετική αρμόδια αρχή. Η παρούσα οδηγία έχει ως στόχο να αποφεύγονται, να προλαμβάνονται ή να μειώνονται οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον από την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με το άρθρο 191 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ. Ως εκ τούτου, επιδιώκει να ενσωματώσει στις πολιτικές της Ένωσης υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητάς του σύμφωνα με την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 37 του Χάρτη, και συγκεκριμενοποιεί την υποχρέωση προστασίας του δικαιώματος στη ζωή και στην ακεραιότητα του προσώπου, του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και του δικαιώματος στην υγειονομική περίθαλψη, όπως ορίζεται στα άρθρα 2, 3, 7 και 35 του Χάρτη. Συμβάλλει επίσης στη διαφύλαξη του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου, όπως ορίζεται στο άρθρο 47 του Χάρτη, σε σχέση με την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Επιπλέον, αναγνωρίζει και προστατεύει το ανθρώπινο δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, το οποίο αναγνωρίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμα 76/300 της 28ης Ιουλίου 2022.

Τροπολογία  36

 

Πρόταση οδηγίας

Αιτιολογική σκέψη 40 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(40α) Τα μαχητά τεκμήρια αποτελούν κοινό μηχανισμό για την άμβλυνση των δυσχερειών απόδειξης του ενάγοντος, διαφυλάσσουν δε τα δικαιώματα του εναγομένου. Τα μαχητά τεκμήρια εφαρμόζονται μόνον εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Προκειμένου να διατηρηθεί ο δίκαιος επιμερισμός του κινδύνου και να αποφευχθεί η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης, θα πρέπει να απαιτείται από τον ενάγοντα να υποβάλει επαρκώς συναφή αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών δεδομένων, ώστε να συναχθεί τεκμήριο ότι η παραβίαση προκάλεσε τη ζημία ή συνέβαλε σε αυτήν. Λαμβανομένων υπόψη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ζημιωθέντες ως προς την απόδειξη, ειδικότερα σε περίπλοκες υποθέσεις, ένας τέτοιος μηχανισμός μαχητών τεκμηρίων θα εξασφάλιζε δίκαιη ισορροπία μεταξύ του σεβασμού των δικαιωμάτων του ατόμου που υπέστη βλάβη στην υγεία του και του έργου των αρμόδιων αρχών. Θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η χρήση σχετικών επιστημονικών δεδομένων ως αποδεικτικών στοιχείων σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο. Όταν δεν υπάρχουν τέτοια σχετικά επιστημονικά δεδομένα, θα πρέπει να είναι δυνατή η χρήση άλλων αποδεικτικών στοιχείων για την υποστήριξη του ισχυρισμού σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα πρότυπα ποιότητας του αέρα καθορίζονται με βάση τις επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία, σε περίπτωση υπέρβασης των οριακών τιμών, η ατμοσφαιρική ρύπανση καθίσταται δυνητικά επιβλαβής για την υγεία και την ευημερία των εκτιθέμενων σε αυτήν.

 

__________________

 

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Fadeyeva κατά Ρωσίας, 55723/00, (EΔΑΔ, 9η Ιουνίου 2005), §87.

Τροπολογία  37

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Η παρούσα οδηγία θέτει στόχο μηδενικής ρύπανσης για την ποιότητα του αέρα, ώστε εντός της Ένωσης η ποιότητα του αέρα να βελτιωθεί σταδιακά σε επίπεδα που δεν θεωρούνται πλέον επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και τα φυσικά οικοσυστήματα, όπως ορίζονται από επιστημονικά στοιχεία, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην επίτευξη ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από τοξικές ουσίες το αργότερο έως το 2050.

1. Η παρούσα οδηγία θέτει στόχο μηδενικής ρύπανσης για την ποιότητα του αέρα, ώστε εντός της Ένωσης η ποιότητα του αέρα να βελτιωθεί σταδιακά σε επίπεδα που δεν θεωρούνται πλέον επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, τα φυσικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, όπως ορίζονται από τα βέλτιστα διαθέσιμα και πλέον επικαιροποιημένα επιστημονικά στοιχεία, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην επίτευξη ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από τοξικές ουσίες το αργότερο έως το 2050.

Τροπολογία  38

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Η παρούσα οδηγία καθορίζει ενδιάμεσες οριακές τιμές, τιμές στόχους, υποχρεώσεις μείωσης της μέσης έκθεσης, στόχους συγκέντρωσης για τη μέση έκθεση, κρίσιμα επίπεδα, όρια ενημέρωσης, όρια συναγερμού και μακροπρόθεσμους στόχους («πρότυπα ποιότητας του αέρα») που πρέπει να επιτευχθούν έως το έτος 2030, και τα οποία στη συνέχεια θα επανεξετάζονται τακτικά σύμφωνα με το άρθρο 3.

2. Η παρούσα οδηγία καθορίζει οριακές τιμές, τιμές στόχους, υποχρεώσεις μείωσης της μέσης έκθεσης, στόχους συγκέντρωσης για τη μέση έκθεση και κρίσιμα επίπεδα που πρέπει να επιτευχθούν το συντομότερο δυνατό και το αργότερο έως το έτος 2030, και τα οποία στη συνέχεια θα επανεξετάζονται τακτικά σύμφωνα με το άρθρο 3. Καθορίζει επίσης μακροπρόθεσμους στόχους, όρια πληροφόρησης και όρια συναγερμού στο πλαίσιο των προτύπων ποιότητας του αέρα.

Τροπολογία  39

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 1 – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Επιπλέον, η παρούσα οδηγία συμβάλλει στην επίτευξη: των στόχων της Ένωσης για τη μείωση της ρύπανσης, για τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα σύμφωνα με το 8ο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον, όπως ορίζεται στην απόφαση (ΕΕ) 2022/591 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου55.

3. Επιπλέον, η παρούσα οδηγία συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της Ένωσης για τη μείωση της ρύπανσης, για τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα σύμφωνα με το 8ο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον, όπως ορίζεται στην απόφαση (ΕΕ) 2022/591 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου55, καθώς και για την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ της πολιτικής της Ένωσης για την ποιότητα του αέρα και άλλων συναφών πολιτικών της Ένωσης, ιδίως των πολιτικών για το κλίμα και την ενέργεια.

__________________

__________________

55 Απόφαση (ΕΕ) 2022/591 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Απριλίου 2022, σχετικά με γενικό ενωσιακό πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον έως το 2030 (ΕΕ L 114 της 12.4.2022, σ. 22).

55 Απόφαση (ΕΕ) 2022/591 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Απριλίου 2022, σχετικά με γενικό ενωσιακό πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον έως το 2030 (ΕΕ L 114 της 12.4.2022, σ. 22).

Τροπολογία  40

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. μέτρα για την παρακολούθηση των μακροπρόθεσμων τάσεων της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και των επιπτώσεων των ενωτικών και εθνικών μέτρων για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα·

3. μέτρα για την παρακολούθηση των μακροπρόθεσμων τάσεων της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και των επιπτώσεων των ενωτικών και εθνικών μέτρων, καθώς και των μέτρων που έχουν θεσπιστεί από κοινού με τρίτες χώρες, για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα·

Τροπολογία  41

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. μέτρα που διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα διατίθενται στο κοινό·

4. μέτρα που διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα είναι εναρμονισμένες σε ολόκληρη την Ένωση και διατίθενται στο κοινό·

Αιτιολόγηση

Τροπολογία προκειμένου να υπάρχει συνοχή με τις αλλαγές στο άρθρο 22, που απαιτούν εναρμονισμένους δείκτες ποιότητας του αέρα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τροπολογία  42

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 2 – εδάφιο 1 – σημείο 6

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

6. μέτρα για την προαγωγή μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

6. μέτρα για την προαγωγή μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, των περιφερειακών και τοπικών αρχών, εντός και μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και με τρίτες χώρες που έχουν κοινά σύνορα με την Ένωση, σε ό,τι αφορά τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αιτιολόγηση

Η παρούσα τροπολογία είναι αναγκαία για να εξασφαλιστεί η συνοχή του κειμένου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον δεν σταματούν στα σύνορα του κράτους μέλους, ιδίως στην περίπτωση που μια εγκατάσταση παραγωγής βρίσκεται όχι μακριά από τα σύνορα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να καθιερωθούν αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί τρόποι συνεργασίας σε διασυνοριακό επίπεδο, μεταξύ άλλων με υποψήφιες προς ένταξη και με τρίτες χώρες, ώστε να είναι δυνατές οι παρεμβάσεις στον συντομότερο δυνατό χρόνο και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, όπως επισημαίνεται και στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 37.

Τροπολογία  43

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028, και στη συνέχεια ανά 5 έτη, και συχνότερα εάν το απαιτούν σημαντικά νέα επιστημονικά πορίσματα, η Επιτροπή επανεξετάζει τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον σχετικά με την επίτευξη του στόχου που ορίζεται στο άρθρο 1 και υποβάλλει έκθεση με τα κύρια πορίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

1. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028, και στη συνέχεια ανά 5 έτη, και συχνότερα εάν το απαιτούν σημαντικά νέα επιστημονικά πορίσματα, η Επιτροπή επανεξετάζει τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον σχετικά με την επίτευξη του στόχου που ορίζεται στο άρθρο 1 και υποβάλλει έκθεση με τα κύρια πορίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Η επανεξέταση διενεργείται χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση μετά τη δημοσίευση των τελευταίων κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα.

Τροπολογία  44

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 2 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που ορίζονται στο άρθρο 1, η επανεξέταση αξιολογεί το κατά πόσον η παρούσα οδηγία θα πρέπει να αναθεωρηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ευθυγράμμιση με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ποιότητα του αέρα και με τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που ορίζονται στο άρθρο 1, η επανεξέταση αξιολογεί το κατά πόσον η παρούσα οδηγία θα πρέπει να αναθεωρηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής και πλήρη ευθυγράμμιση με τις πλέον επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ποιότητα του αέρα, με την πιο πρόσφατη επανεξέταση του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη και με τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία.

Τροπολογία  45

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 2 – εδάφιο 3 – στοιχείο α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

α) τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες από τον ΠΟΥ και άλλους συναφείς οργανισμούς,

α) τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες από αρμόδιους φορείς της Ένωσης, τον ΠΟΥ και άλλους συναφείς επιστημονικούς οργανισμούς,

Τροπολογία  46

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 2 – εδάφιο 3 – στοιχείο β

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

β) τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα και την εκτίμησή της,

β) συμπεριφορικές αλλαγές, δημοσιονομικές πολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα και την εκτίμησή της,

Τροπολογία  47

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 2 – εδάφιο 3 – στοιχείο γ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

γ) καταστάσεις ποιότητας του αέρα και τις επακόλουθες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον στα κράτη μέλη,

γ) την ποιότητα του αέρα και τις επακόλουθες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον στα κράτη μέλη,

Τροπολογία  48

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 2 – εδάφιο 3 – στοιχείο γ α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

γα) το άμεσο και έμμεσο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και το περιβαλλοντικό κόστος που συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και ανάλυση κόστους-οφέλους,

Τροπολογία  49

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 2 – εδάφιο 3 – στοιχείο δ α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

δα) την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή άλλης σχετικής νομοθεσίας της Ένωσης, ιδίως στον τομέα του κλίματος, των μεταφορών και της ενέργειας,

Τροπολογία  50

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 2 – εδάφιο 3 – στοιχείο δ β (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

δβ) θέσπιση από μεμονωμένα κράτη μέλη αυστηρότερων προτύπων για την ποιότητα του αέρα σύμφωνα με το άρθρο 193 της ΣΛΕΕ.

Τροπολογία  51

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 2 – εδάφιο 3 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Η Επιτροπή υποστηρίζει και συνεργάζεται στενά με το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη για την παρακολούθηση και την επανεξέταση των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.

Τροπολογία  52

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 2 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

2α. Στην πρώτη τακτική επανεξέταση, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028, η Επιτροπή θα προτείνει, κατά περίπτωση, οριακές τιμές, τιμές-στόχους ή κρίσιμα επίπεδα για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που μετρώνται από τους υπερσταθμούς παρακολούθησης που αναφέρονται στο άρθρο 10 αλλά δεν περιλαμβάνονται επί του παρόντος στο παράρτημα I. Οι εν λόγω τιμές ή τα επίπεδα πρέπει να συνάδουν με τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία όσον αφορά τι είναι αναγκαίο για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της πρώτης τακτικής επανεξέτασης, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει αξιολόγηση σχετικά με τη δυνατότητα μετατροπής της τιμής-στόχου για το όζον σε οριακή τιμή, συνοδευόμενη, κατά περίπτωση, από νομοθετική πρόταση.

Τροπολογία  53

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 3 – παράγραφος 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Εφόσον η Επιτροπή το κρίνει σκόπιμο, ως αποτέλεσμα της επανεξέτασης, υποβάλλει πρόταση για την αναθεώρηση των προτύπων ποιότητας του αέρα ή για την κάλυψη άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων.

4. Εφόσον η Επιτροπή το κρίνει σκόπιμο, ως αποτέλεσμα της επανεξέτασης, υποβάλλει πρόταση για την αναθεώρηση των προτύπων ποιότητας του αέρα ή για την κάλυψη άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων. Η εν λόγω πρόταση βασίζεται στην αρχή της μη υποβάθμισης.

Τροπολογία  54

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – εδάφιο 1 – σημείο 1 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1α) «πρότυπα ποιότητας του αέρα»: οι οριακές τιμές, οι τιμές-στόχοι, οι υποχρεώσεις μέσης μείωσης της έκθεσης, οι στόχοι συγκέντρωσης για τη μέση έκθεση, τα κρίσιμα επίπεδα, τα όρια ενημέρωσης και τα όρια συναγερμού·

Αιτιολόγηση

Όρος που χρησιμοποιείται στο άρθρο 1 παράγραφος 2. Περιλαμβάνεται και στο παρόν άρθρο ώστε όλοι οι ορισμοί να είναι συγκεντρωμένοι στο ίδιο άρθρο και να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια και συνοχή στο κείμενο.

Τροπολογία  55

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – εδάφιο 1 – σημείο 21

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(21) «αντικειμενική εκτίμηση»: μέθοδος αξιολόγησης για τη λήψη ποσοτικών ή ποιοτικών πληροφοριών σχετικά με το επίπεδο συγκέντρωσης ή εναπόθεσης ενός ρύπου μέσω κρίσης εμπειρογνωμόνων, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση στατιστικών εργαλείων, τηλεπισκόπησης και επιτόπιων αισθητήρων·

διαγράφεται

Τροπολογία  56

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – εδάφιο 1 – σημείο 23

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(23) «μη εκτεθειμένες τοποθεσίες αστικού χαρακτήρα»: τοποθεσίες σε αστικές περιοχές στις οποίες τα επίπεδα είναι αντιπροσωπευτικά της έκθεσης ολόκληρου του αστικού πληθυσμού·

(23) «μη εκτεθειμένες τοποθεσίες αστικού χαρακτήρα»: τοποθεσίες σε αστικές περιοχές στις οποίες τα επίπεδα είναι αντιπροσωπευτικά της έκθεσης ολόκληρου του αστικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου του ευαίσθητου αστικού πληθυσμού και των ευάλωτων ομάδων·

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία δημιουργεί συνοχή με την έννοια του «ευαίσθητου πληθυσμού και των ευάλωτων ομάδων» που καθορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 39.

Τροπολογία  57

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – εδάφιο 1 – σημείο 24

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(24) «μη εκτεθειμένες αγροτικές τοποθεσίες»: τοποθεσίες σε αγροτικές περιοχές στις οποίες τα επίπεδα είναι αντιπροσωπευτικά της έκθεσης ολόκληρου του αγροτικού πληθυσμού·

(24) «μη εκτεθειμένες αγροτικές τοποθεσίες»: τοποθεσίες σε αγροτικές περιοχές στις οποίες τα επίπεδα είναι αντιπροσωπευτικά της έκθεσης ολόκληρου του αγροτικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου του ευαίσθητου αγροτικού πληθυσμού και των ευάλωτων ομάδων·

Τροπολογία  58

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – εδάφιο 1 – σημείο 24 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(24α) «επίκεντρο ατμοσφαιρικής ρύπανσης»: τοποθεσία όπου τα επίπεδα ρύπανσης επηρεάζεται σημαντικά από πηγές μεγάλης ρύπανσης, όπως, μεταξύ άλλων, δρόμοι σε μικρή απόσταση με μεγάλη συμφόρηση και κίνηση, αυτοκινητόδρομοι ή εθνικές οδοί, βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή βιομηχανική περιοχή, λιμάνια, αερολιμένες, οικιακή θέρμανση υψηλής έντασης ρύπων ή συνδυασμός αυτών·

Τροπολογία  59

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – εδάφιο 1 – σημείο 26

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(26) «οριακή τιμή»: επίπεδο το οποίο δεν θα υπερβαίνεται και το οποίο καθορίζεται βάσει επιστημονικών γνώσεων, με σκοπό να αποφεύγονται, να προλαμβάνονται ή να μειώνονται οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία ή στο περιβάλλον·

(26) «οριακή τιμή»: επίπεδο που καθορίζεται βάσει επιστημονικών γνώσεων, με σκοπό να αποφεύγονται, να προλαμβάνονται ή να μειώνονται οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία ή στο περιβάλλον, και το οποίο πρέπει να επιτευχθεί εντός δεδομένης προθεσμίας και χωρίς υπερβάσεις·

Αιτιολόγηση

Αποσαφήνιση. Η φράση «δεν θα υπερβαίνεται» μετακινείται στο τέλος.

Τροπολογία  60

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – εδάφιο 1 – σημείο 28

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(28) «δείκτης μέσης έκθεσης»: μέσο επίπεδο που καθορίζεται από μη εκτεθειμένες τοποθεσίες αστικού χαρακτήρα σε ολόκληρη την εδαφική μονάδα επιπέδου NUTS 1 όπως περιγράφεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 ή, εάν δεν υπάρχει περιοχή αστικού χαρακτήρα εντός της εν λόγω εδαφικής μονάδας, σε μη εκτεθειμένες αγροτικές περιοχές, και αντανακλά την έκθεση του πληθυσμού. Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του κατά πόσον τηρείται η υποχρέωση μείωσης της μέσης έκθεσης και ο στόχος συγκέντρωσης για τη μέση έκθεση·

(28) «δείκτης μέσης έκθεσης»: μέσο επίπεδο που καθορίζεται από μη εκτεθειμένες τοποθεσίες αστικού χαρακτήρα σε ολόκληρη την εδαφική μονάδα επιπέδου NUTS 2 όπως περιγράφεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 ή, εάν δεν υπάρχει περιοχή αστικού χαρακτήρα εντός της εν λόγω εδαφικής μονάδας, σε μη εκτεθειμένες αγροτικές περιοχές, και αντανακλά την έκθεση του πληθυσμού. Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του κατά πόσον τηρείται η υποχρέωση μείωσης της μέσης έκθεσης και ο στόχος συγκέντρωσης για τη μέση έκθεση·

Τροπολογία  61

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – εδάφιο 1 – σημείο 29

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(29) «υποχρέωση μείωσης της μέσης έκθεσης»: ποσοστιαία μείωση της μέσης έκθεσης του πληθυσμού , που εκφράζεται ως δείκτης μέσης έκθεσης, μιας εδαφικής μονάδας επιπέδου NUTS 1 όπως περιγράφεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου57, και καθορίζεται για το έτος αναφοράς με στόχο να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, η οποία πρέπει να επιτευχθεί εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου·

(29) «υποχρέωση μείωσης της μέσης έκθεσης»: ποσοστιαία μείωση της μέσης έκθεσης του πληθυσμού, που εκφράζεται ως δείκτης μέσης έκθεσης, μιας εδαφικής μονάδας επιπέδου NUTS 2 όπως περιγράφεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου57, και καθορίζεται για το έτος αναφοράς με στόχο να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, η οποία πρέπει να επιτευχθεί εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου και χωρίς υπερβάσεις·

__________________

__________________

57 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2003, για τη θέσπιση μιας κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) (ΕΕ L 154 της 21.6.2003, σ. 1).

57 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2003, για τη θέσπιση μιας κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS) (ΕΕ L 154 της 21.6.2003, σ. 1).

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για λόγους συνέπειας με τη διατύπωση του ορισμού του άρθρου 4 παράγραφος 1 σημείο 26.

Τροπολογία  62

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – εδάφιο 1 – σημείο 30

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(30) «υποχρέωση στόχος όσον αφορά τη συγκέντρωση της μέσης έκθεσης»: επίπεδο του δείκτη μέσης έκθεσης που πρέπει να επιτευχθεί με σκοπό τη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου·

(30) « στόχος συγκέντρωσης για τη μέση έκθεση »: επίπεδο του δείκτη μέσης έκθεσης που καθορίζεται με σκοπό τη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου, το οποίο πρέπει να επιτυγχάνεται εντός δεδομένης προθεσμίας χωρίς εν συνεχεία υπερβάσεις·

Τροπολογία  63

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – εδάφιο 1 – σημείο 35

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(35) «συμβολή από φυσικές πηγές»: εκπομπές ρύπων που δεν οφείλονται άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπινες δραστηριότητες, περιλαμβανομένων φυσικών φαινομένων όπως οι εκρήξεις ηφαιστείων, η σεισμική δραστηριότητα, οι γεωθερμικές δραστηριότητες, οι πυρκαγιές φυσικών εκτάσεων, οι περιπτώσεις ισχυρών ανέμων, τα σταγονίδια θαλάσσιου ύδατος ή η επαναιώρηση ή η μεταφορά με τον ατμοσφαιρικό αέρα φυσικών σωματιδίων από ξηρές περιοχές·

(35) «συμβολή από φυσικές πηγές»: εκπομπές ρύπων που δεν οφείλονται άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπινες δραστηριότητες, περιλαμβανομένων φυσικών φαινομένων όπως οι εκρήξεις ηφαιστείων, η σεισμική δραστηριότητα, οι γεωθερμικές δραστηριότητες, οι πυρκαγιές φυσικών εκτάσεων, οι περιπτώσεις ισχυρών ανέμων, τα σταγονίδια θαλάσσιου ύδατος ή η επαναιώρηση ή η μεταφορά με τον ατμοσφαιρικό αέρα φυσικών σωματιδίων από ξηρές περιοχές, τις οποίες το οικείο κράτος μέλος δεν θα μπορούσε να έχει αποτρέψει ή μετριάσει με δράσεις πολιτικής·

Αιτιολόγηση

Τροπολογία ώστε να υπάρχει συνοχή με την αλλαγή στο Παράρτημα Ι.

Τροπολογία  64

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – εδάφιο 1 – σημείο 35 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(35α) «χάρτης πορείας για την ποιότητα του αέρα»: σχέδιο που εγκρίνεται πριν από την προθεσμία επίτευξης των νέων οριακών τιμών που ορίζονται στο παράρτημα Ι τμήμα 1, πίνακας 1, το οποίο καθορίζει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές και μέτρα για τη συμμόρφωση με τις εν λόγω οριακές τιμές·

Αιτιολόγηση

Τροπολογία προκειμένου να υπάρχει συνοχή με τις αλλαγές στο άρθρο 19, ώστε να διαφοροποιούνται τα σχέδια για την ποιότητα του αέρα που πρέπει να εγκριθούν για να διασφαλιστεί η επίτευξη νέων οριακών τιμών από εκείνα που θα υιοθετηθούν σε περίπτωση υπέρβασης των οριακών τιμών.

Τροπολογία  65

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – εδάφιο 1 – σημείο 36

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(36) «σχέδια για την ποιότητα του αέρα»: τα σχέδια που ορίζουν μέτρα για τη συμμόρφωση με τις οριακές τιμές, τις τιμές στόχους για το όζον ή τις υποχρεώσεις μείωσης της μέσης έκθεσης·

(36) «σχέδια για την ποιότητα του αέρα»: τα σχέδια που ορίζουν μέτρα για τη συμμόρφωση με τις οριακές τιμές, τις τιμές στόχους για το όζον ή τις υποχρεώσεις μείωσης της μέσης έκθεσης σε περίπτωση υπέρβασής τους·

Τροπολογία  66

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – εδάφιο 1 – σημείο 38

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(38) «ενδιαφερόμενο κοινό»: το κοινό το οποίο θίγεται ή ενδέχεται να επηρεαστεί από υπερβάσεις των προτύπων ποιότητας του αέρα ή του οποίου διακυβεύονται συμφέροντα από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με την εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από την παρούσα οδηγία, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανώσεων που προάγουν την προστασία της ανθρώπινης υγείας ή του περιβάλλοντος και πληρούν τυχόν απαιτήσεις της εθνικής νομοθεσίας·

(38) «ενδιαφερόμενο κοινό»: το κοινό το οποίο θίγεται ή ενδέχεται να επηρεαστεί από υπερβάσεις των προτύπων ποιότητας του αέρα ή του οποίου διακυβεύονται συμφέροντα από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με την εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από την παρούσα οδηγία, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανώσεων που προάγουν την προστασία της ανθρώπινης υγείας ή του περιβάλλοντος·

Τροπολογία  67

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 4 – εδάφιο 1 – σημείο 39

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(39) «ευαίσθητος πληθυσμός και ευάλωτες ομάδες»: πληθυσμιακές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση από τον μέσο πληθυσμό, επειδή έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία ή χαμηλότερο όριο εκδήλωσης επιπτώσεων στην υγεία ή έχουν μειωμένη ικανότητα αυτοπροστασίας.

(39) «ευαίσθητος πληθυσμός και ευάλωτες ομάδες»: πληθυσμιακές ομάδες που είναι μόνιμα ή προσωρινά πιο ευαίσθητες ή πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση από τον μέσο πληθυσμό, λόγω ειδικών χαρακτηριστικών τους που καθιστούν πιο σοβαρές τις επιπτώσεις της έκθεσης στην υγεία ή επειδή έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία ή χαμηλότερο όριο εκδήλωσης επιπτώσεων στην υγεία ή έχουν μειωμένη ικανότητα αυτοπροστασίας·

Τροπολογία  68

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – εδάφιο 1 – στοιχείο β

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

β) έγκριση των συστημάτων μέτρησης (μέθοδοι, εξοπλισμός, δίκτυα και εργαστήρια)·

β) έγκριση των συστημάτων μέτρησης (τοποθεσίες, μέθοδοι, εξοπλισμός, δίκτυα και εργαστήρια) και εξασφάλιση της επαρκούς λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου παρακολούθησης·

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για λόγους συνέπειας με τις αλλαγές που έγιναν στο παράρτημα IV μέρος Δ σημείο 10 α (νέο).

Τροπολογία  69

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – εδάφιο 1 – στοιχείο γ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

γ) εξασφάλιση της ακρίβειας των μετρήσεων·

γ) εξασφάλιση της ακρίβειας των μετρήσεων και της διαβίβασης και του διαμοιρασμού των δεδομένων των μετρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσής τους με τους στόχους ποιότητας των δεδομένων που ορίζονται στο παράρτημα V·

Αιτιολόγηση

Τροπολογία που συνάδει με τις υποχρεώσεις που ορίζονται στα άρθρα 22 και 23 σχετικά με την παροχή πληροφοριών στο κοινό και την υποβολή πληροφοριών στην Επιτροπή.

Τροπολογία  70

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – εδάφιο 1 – στοιχείο δ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

δ) διασφάλιση της ακρίβειας των εφαρμογών προσομοίωσης μέσω μοντέλου·

δ) διασφάλιση της ακρίβειας των εφαρμογών προσομοίωσης της ποιότητας του αέρα μέσω μοντέλου·

Τροπολογία  71

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – εδάφιο 1 – στοιχείο ζ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

ζ) συνεργασία με τα άλλα κράτη μέλη και την Επιτροπή·

ζ) συνεργασία με τα άλλα κράτη μέλη, με τρίτες χώρες και με την Επιτροπή·

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για τη συνοχή του κειμένου (π.χ. αιτιολογική σκέψη 34 και άρθρο 2 παράγραφος 1 σημεία 3 και 6).

Τροπολογία  72

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – εδάφιο 1 – στοιχείο η

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

η) εκπόνηση σχεδίων για την ποιότητα του αέρα·

η) εκπόνηση σχεδίων και χαρτών πορείας για την ποιότητα του αέρα·

Τροπολογία  73

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 5 – εδάφιο 1 – στοιχείο θ α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

θα) παροχή και διατήρηση επικαιροποιημένου ανά ώρα δείκτη ποιότητας του αέρα και άλλων σχετικών πληροφοριών στο κοινό.

Τροπολογία  74

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Σε όλες τις ζώνες, όπου το επίπεδο των ρύπων είναι χαμηλότερο του ορίου εκτίμησης που καθορίζεται γι’ αυτούς, αρκεί να χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα ενδεικτικές μετρήσεις, εφαρμογές προσομοίωσης, τεχνικές αντικειμενικής εκτίμησης των στόχων, ή συνδυασμός αυτών.

4. Σε όλες τις ζώνες, όπου το επίπεδο των ρύπων είναι χαμηλότερο του ορίου εκτίμησης που καθορίζεται γι’ αυτούς, αρκεί να χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα ένας συνδυασμός εφαρμογών προσομοίωσης με ενδεικτικές μετρήσεις.

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για λόγους συνέπειας με τις αλλαγές στην παράγραφο 5.

Τροπολογία  75

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 5

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

5. Εάν από την προσομοίωση προκύψει υπέρβαση οποιασδήποτε οριακής τιμής ή τιμής στόχου για το όζον σε περιοχή της ζώνης που δεν καλύπτεται από σταθερές μετρήσεις, χρησιμοποιούνται πρόσθετες σταθερές ή ενδεικτικές μετρήσεις για τουλάχιστον 1 ημερολογιακό έτος μετά την καταγραφή της υπέρβασης, για την αξιολόγηση του επιπέδου συγκέντρωσης του σχετικού ρύπου.

5. Εάν από την προσομοίωση ή τις ενδεικτικές μετρήσεις προκύψει υπέρβαση οποιασδήποτε οριακής τιμής ή τιμής στόχου όζοντος σε περιοχή της ζώνης που δεν καλύπτεται από σταθερές μετρήσεις, πραγματοποιούνται πρόσθετες σταθερές μετρήσεις εντός 6 μηνών από την καταγραφή της υπέρβασης και χρησιμοποιούνται για τουλάχιστον 1 ημερολογιακό έτος για την αξιολόγηση του επιπέδου συγκέντρωσης του σχετικού ρύπου.

Τροπολογία  76

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 8 – παράγραφος 7

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

7. Εκτός από την παρακολούθηση που απαιτείται βάσει του άρθρου 10, τα κράτη μέλη παρακολουθούν, κατά περίπτωση, τα επίπεδα των υπέρλεπτων σωματιδίων σύμφωνα με το παράρτημα III σημείο Δ και το παράρτημα VII τμήμα 3.

7. Εκτός από την παρακολούθηση που απαιτείται βάσει του άρθρου 10, τα κράτη μέλη παρακολουθούν τα επίπεδα των υπέρλεπτων σωματιδίων, της αιθάλης, της αμμωνίας και του υδράργυρου σύμφωνα με το παράρτημα III σημείο Δ και το παράρτημα VII τμήματα 3, 3α, 3β και 3γ.

Τροπολογία  77

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Η τοποθεσία των σημείων δειγματοληψίας είναι αντιπροσωπευτική της έκθεσης των κοινοτήτων που διατρέχουν κίνδυνο και της έκθεσης μίας ή περισσότερων ευαίσθητων ή ευάλωτων ομάδων ή πληθυσμών.

Αιτιολόγηση

Τροπολογία ώστε να υπάρχει συνοχή με τις αλλαγές στο Παράρτημα VIII.

Τροπολογία  78

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Σε κάθε ζώνη όπου το επίπεδο των ρύπων υπερβαίνει το όριο εκτίμησης που προσδιορίζεται στο παράρτημα II, ο αριθμός των σημείων δειγματοληψίας για κάθε ρύπο είναι τουλάχιστον ίσος προς τον ελάχιστο αριθμό σημείων δειγματοληψίας που αναφέρεται στους πίνακες 3 και 4 των σημείων Α και Γ του παραρτήματος.

2. Σε κάθε ζώνη όπου το επίπεδο των ρύπων υπερβαίνει το όριο εκτίμησης που προσδιορίζεται στο παράρτημα II, ο αριθμός των σημείων δειγματοληψίας για κάθε ρύπο είναι τουλάχιστον ίσος προς τον ελάχιστο αριθμό σημείων δειγματοληψίας που αναφέρεται στα σημεία Α και Γ του παραρτήματος III.

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για τη διόρθωση τυπογραφικού σφάλματος στην πρόταση της Επιτροπής. Οι πίνακες 3 και 4 ισχύουν για περιπτώσεις, οι οποίες εξετάζονται στην επόμενη παράγραφο, όπου τα αριθμητικά δεδομένα στις τοποθεσίες μέτρησης μπορούν να μειωθούν κατά 50 %.

Τροπολογία  79

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 3 – στοιχείο γ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

γ) ο αριθμός των ενδεικτικών μετρήσεων είναι ο ίδιος με τον αριθμό των σταθερών μετρήσεων που αντικαθίστανται και οι ενδεικτικές μετρήσεις έχουν ελάχιστη διάρκεια 2 μηνών ανά ημερολογιακό έτος·

γ) ο αριθμός των ενδεικτικών μετρήσεων είναι ο ίδιος με τον αριθμό των σταθερών μετρήσεων που αντικαθίστανται και οι ενδεικτικές μετρήσεις έχουν ελάχιστη διάρκεια 2 μηνών ανά ημερολογιακό έτος, που κατανέμονται ισότιμα κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους·

Τροπολογία  80

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 5

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

5. Κάθε κράτος μέλος μεριμνά, σύμφωνα με το παράρτημα IV, ώστε η κατανομή που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των δεικτών μέσης έκθεσης για τα ΑΣ2,5 και NO2 αντανακλά δεόντως τη γενική έκθεση του πληθυσμού. O αριθμός των σημείων δειγματοληψίας δεν πρέπει να είναι χαμηλότερος από αυτόν που καθορίζεται κατ’ εφαρμογήν του σημείου B του παραρτήματος III.

5. Κάθε κράτος μέλος μεριμνά, σύμφωνα με το παράρτημα IV, ώστε η κατανομή που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των δεικτών μέσης έκθεσης για τα ΑΣ2,5 και το διοξείδιο του αζώτου (NO2) αντανακλά δεόντως τη γενική έκθεση του πληθυσμού. O αριθμός των σημείων δειγματοληψίας δεν πρέπει να είναι χαμηλότερος από αυτόν που καθορίζεται κατ’ εφαρμογήν του σημείου B του παραρτήματος III.

Τροπολογία  81

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 9 – παράγραφος 7

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

7. Τα σημεία δειγματοληψίας στα οποία καταγράφηκαν υπερβάσεις οποιασδήποτε οριακής τιμής που ορίζεται στο τμήμα 1 του παραρτήματος Ι εντός των προηγούμενων 3 ετών δεν μετεγκαθίστανται, εκτός εάν κρίνεται απαραίτητη μια μετεγκατάσταση λόγω ειδικών περιστάσεων, και ιδίως λόγω χωροταξικής ανάπτυξης. Η μετεγκατάσταση των σημείων δειγματοληψίας πραγματοποιείται εντός της περιοχής χωρικής αντιπροσωπευτικότητάς τους και βασίζεται σε αποτελέσματα προσομοίωσης.

7. Τα σημεία δειγματοληψίας στα οποία καταγράφηκαν υπερβάσεις οποιασδήποτε οριακής τιμής που ορίζεται στο τμήμα 1 του παραρτήματος Ι εντός των προηγούμενων 3 ετών δεν μετεγκαθίστανται, εκτός εάν μια μετεγκατάσταση κρίνεται απολύτως απαραίτητη. Η μετεγκατάσταση των σημείων δειγματοληψίας πραγματοποιείται εντός της περιοχής χωρικής αντιπροσωπευτικότητάς τους, διασφαλίζει την αδιάκοπη συνέχιση των μετρήσεων και βασίζεται σε αποτελέσματα προσομοίωσης.

Τροπολογία  82

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Κάθε κράτος μέλος εγκαθιστά τουλάχιστον έναν υπερσταθμό παρακολούθησης ανά 10 εκατομμύρια κατοίκους σε μη εκτεθειμένη τοποθεσία αστικού χαρακτήρα. Τα κράτη μέλη με λιγότερους από 10 εκατομμύρια κατοίκους εγκαθιστούν τουλάχιστον έναν υπερσταθμό παρακολούθησης σε μη εκτεθειμένη τοποθεσία αστικού χαρακτήρα.

Κάθε κράτος μέλος εγκαθιστά τουλάχιστον έναν υπερσταθμό παρακολούθησης ανά 2 εκατομμύρια κατοίκους σε μη εκτεθειμένη τοποθεσία αστικού χαρακτήρα. Τα κράτη μέλη με λιγότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους εγκαθιστούν τουλάχιστον έναν υπερσταθμό παρακολούθησης σε μη εκτεθειμένη τοποθεσία αστικού χαρακτήρα.

Τροπολογία  83

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 – παράγραφος 5

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

5. Οι μετρήσεις σε όλους τους υπερσταθμούς παρακολούθησης σε μη εκτεθειμένες τοποθεσίες αστικού χαρακτήρα περιλαμβάνουν σταθερές ή ενδεικτικές μετρήσεις της κατανομής μεγέθους των υπέρλεπτων σωματιδίων και του οξειδωτικού δυναμικού των αιωρούμενων σωματιδίων.

5. Οι μετρήσεις σε όλους τους υπερσταθμούς παρακολούθησης σε μη εκτεθειμένες τοποθεσίες αστικού χαρακτήρα περιλαμβάνουν σταθερές μετρήσεις της κατανομής μεγέθους των υπέρλεπτων σωματιδίων και του οξειδωτικού δυναμικού των αιωρούμενων σωματιδίων.

Τροπολογία  84

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 – παράγραφος 6 – στοιχείο α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

α) σταθερές μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10 και ΑΣ2,5), διοξειδίου του αζώτου (NO2), όζοντος (O3), αιθάλης (BC), αμμωνίας (NH3) και υπέρλεπτων σωματιδίων (UFP)·

α) σταθερές μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10 και ΑΣ2,5), διοξειδίου του αζώτου (NO2), διοξειδίου του θείου (SO2), μονοξειδίου του άνθρακα (CO) όζοντος (O3), αιθάλης (BC), αμμωνίας (NH3) και υπέρλεπτων σωματιδίων (UFP)·

Τροπολογία  85

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 – παράγραφος 6 – στοιχείο β

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

β) σταθερές ή ενδεικτικές μετρήσεις των υπέρλεπτων σωματιδίων (ΑΣ2,5) με σκοπό την παροχή, τουλάχιστον, πληροφοριών σχετικά με τη συνολική κατά μάζα συγκέντρωσή τους και τη χημική τους ταυτότητα σε μέση ετήσια βάση σύμφωνα με το τμήμα 1 του παραρτήματος VII·

β) σταθερές μετρήσεις των υπέρλεπτων σωματιδίων (ΑΣ2,5) με σκοπό την παροχή, τουλάχιστον, πληροφοριών σχετικά με τη συνολική κατά μάζα συγκέντρωσή τους και τη χημική τους ταυτότητα σε μέση ετήσια βάση σύμφωνα με το τμήμα 1 του παραρτήματος VII·

Τροπολογία  86

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 – παράγραφος 6 – στοιχείο γ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

γ) σταθερές ή ενδεικτικές μετρήσεις αρσενικού, καδμίου, νικελίου, συνολικού αέριου υδραργύρου, βενζο(a)πυρενίου και των λοιπών πολυκυκλικών αρωματικών ενώσεων υδρογονανθράκων που αναφέρονται στο άρθρο 8 παράγραφος 6, και της συνολικής απόθεσης αρσενικού, καδμίου, υδραργύρου, νικελίου, βενζο(a)πυρενίου και των λοιπών πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων που αναφέρονται στο άρθρο 8 παράγραφος 6.

γ) σταθερές μετρήσεις αρσενικού, καδμίου, νικελίου, συνολικού αέριου υδραργύρου, βενζο(a)πυρενίου και των λοιπών πολυκυκλικών αρωματικών ενώσεων υδρογονανθράκων που αναφέρονται στο άρθρο 8 παράγραφος 6, και της συνολικής απόθεσης αρσενικού, καδμίου, υδραργύρου, νικελίου, μολύβδου, βενζολίου, βενζο(a)πυρενίου και των λοιπών πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων που αναφέρονται στο άρθρο 8 παράγραφος 6, ανεξαρτήτως των επιπέδων συγκέντρωσης.

Τροπολογία  87

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 10 – παράγραφος 7

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

7. Μετρήσεις του σωματιδιακού και αέριου δισθενούς υδραργύρου μπορούν επίσης να πραγματοποιούνται σε υπερσταθμούς παρακολούθησης σε μη εκτεθειμένες αστικές τοποθεσίες και σε μη εκτεθειμένες αγροτικές τοποθεσίες.

7. Μετρήσεις του σωματιδιακού και αέριου δισθενούς υδραργύρου πραγματοποιούνται επίσης σε υπερσταθμούς παρακολούθησης σε μη εκτεθειμένες αστικές τοποθεσίες και σε μη εκτεθειμένες αγροτικές τοποθεσίες.

Τροπολογία  88

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 12 – τίτλος

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Απαιτήσεις όταν τα επίπεδα είναι χαμηλότερα από τις οριακές τιμές,την τιμή στόχο για το όζον και τους στόχους συγκέντρωσης για τη μέση έκθεση, αλλά υπερβαίνουν τα όρια εκτίμησης

Απαιτήσεις όταν τα επίπεδα είναι χαμηλότερα από τις οριακές τιμές, την τιμή στόχο για το όζον και τους στόχους συγκέντρωσης για τη μέση έκθεση

Αιτιολόγηση

Διαγραφή της αναφοράς στα κατώτατα όρια εκτίμησης επειδή δεν υπάρχει συνοχή με την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου. Εάν τα κράτη μέλη προσπαθούν να επιτύχουν τη βέλτιστη ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, δεν υπάρχει λόγος να περιοριστεί η υποχρέωση μόνο στις περιοχές όπου οι συγκεντρώσεις υπερβαίνουν τα όρια εκτίμησης.

Τροπολογία  89

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 12 – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Σε ζώνες όπου τα επίπεδα του όζοντος είναι χαμηλότερα από την τιμή στόχο για το όζον, τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διατηρήσουν τα επίπεδα αυτά κάτω από την τιμή στόχο για το όζον και προσπαθούν να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους που προσδιορίζονται στο παράρτημα I τμήμα 2, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως ο διασυνοριακός χαρακτήρας της ρύπανσης του όζοντος και οι μετεωρολογικές συνθήκες, και υπό την προϋπόθεση ότι τα αναγκαία μέτρα δεν συνεπάγονται δυσανάλογο κόστος.

2. Σε ζώνες όπου τα επίπεδα του όζοντος είναι χαμηλότερα από την τιμή στόχο για το όζον, τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διατηρήσουν τα επίπεδα αυτά κάτω από την τιμή στόχο για το όζον και για να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους που προσδιορίζονται στο παράρτημα I τμήμα 2, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως ο διασυνοριακός χαρακτήρας της ρύπανσης του όζοντος και οι μετεωρολογικές συνθήκες. Μόλις επιτευχθούν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, τα κράτη μέλη διατηρούν τα επίπεδα του όζοντος κάτω από τους μακροπρόθεσμους στόχους.

Τροπολογία  90

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 12 – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Σε εδαφικές μονάδες επιπέδου NUTS 1, όπως περιγράφεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1059/2003, όπου οι δείκτες μέσης έκθεσης για τα ΑΣ2,5 και το NO2 είναι χαμηλότεροι από την αντίστοιχη τιμή των στόχων συγκέντρωσης για τη μέση έκθεση για τους εν λόγω ρύπους, όπως ορίζεται στο τμήμα 5 του παραρτήματος I, τα κράτη μέλη διατηρούν τα επίπεδα των εν λόγω ρύπων κάτω από τους στόχους συγκέντρωσης για τη μέση έκθεση.

3. Σε εδαφικές μονάδες επιπέδου NUTS 2, όπως περιγράφεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1059/2003, όπου οι δείκτες μέσης έκθεσης για τα ΑΣ2,5 και το NO2 είναι χαμηλότεροι από την αντίστοιχη τιμή των στόχων συγκέντρωσης για τη μέση έκθεση για τους εν λόγω ρύπους, όπως ορίζεται στο τμήμα 5 του παραρτήματος I, τα κράτη μέλη διατηρούν τα επίπεδα των εν λόγω ρύπων κάτω από τους στόχους συγκέντρωσης για τη μέση έκθεση.

Τροπολογία  91

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 12 – παράγραφος 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Τα κράτη μέλη επιδιώκουν να επιτυγχάνουν και να διαφυλάσσουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα που δημοσίευσε ο ΠΟΥ και κάτω από τα όρια εκτίμησης που καθορίζονται στο παράρτημα II.

4. Τα κράτη μέλη επιδιώκουν να επιτυγχάνουν και διαφυλάσσουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές και αναθεωρήσεις για την ποιότητα του αέρα που δημοσίευσε το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη και κάτω από τα όρια εκτίμησης που καθορίζονται στο παράρτημα II, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία του ευαίσθητου πληθυσμού και των ευάλωτων ομάδων·

Τροπολογία  92

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 13 – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις μείωσης της μέσης έκθεσης για τα σωματίδια ΑΣ2,5 και το NO2 σε όλες τις εδαφικές μονάδες τους σε επίπεδο NUTS 1, όταν υπερβαίνουν τους στόχους συγκέντρωσης για τη μέση έκθεση που ορίζονται στο παράρτημα I σημείο 5 τμήμα Γ.

3. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις μείωσης της μέσης έκθεσης για τα σωματίδια ΑΣ2,5 και το NO2 σε όλες τις εδαφικές μονάδες τους σε επίπεδο NUTS 2, όταν υπερβαίνουν τους στόχους συγκέντρωσης για τη μέση έκθεση που ορίζονται στο παράρτημα I σημείο 5 τμήμα Γ.

Τροπολογία  93

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 13 – παράγραφος 6

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

6. Η προθεσμία για τη συμμόρφωση προς τις οριακές τιμές του πίνακα 1 του τμήματος 1 του παραρτήματος I μπορεί να παραταθεί σύμφωνα με το άρθρο 18.

6. Η προθεσμία για τη συμμόρφωση προς τις οριακές τιμές του πίνακα 1 του τμήματος 1 του παραρτήματος I για τους ρύπους που αναφέρονται στο άρθρο 18 παράγραφος 1 μπορεί να παραταθεί σύμφωνα με το άρθρο 18.

Τροπολογία  94

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 15 – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα όρια συναγερμού για τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου, διοξειδίου του αζώτου, και σωματιδίων (ΑΣ10 και ΑΣ2,5) στον ατμοσφαιρικό αέρα ορίζονται στο τμήμα 4 σημείο Α του παραρτήματος I.

1. Τα όρια συναγερμού για τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου, διοξειδίου του αζώτου, σωματιδίων (ΑΣ10 και ΑΣ2,5) και όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα ορίζονται στο τμήμα 4 σημείο Α του παραρτήματος I.

Τροπολογία  95

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 15 – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Το όριο συναγερμού και το όριο ενημέρωσης για το όζον ορίζονται στο τμήμα 4 σημείο Β του παραρτήματος I.

2. Τα όρια ενημέρωσης για τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου, διοξειδίου του αζώτου, σωματιδίων (ΑΣ10 και ΑΣ2,5) και όζοντος ορίζονται στο τμήμα 4 σημείο Β του παραρτήματος I.

Τροπολογία  96

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 15 – παράγραφος 2 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

2α. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου συναγερμού που προβλέπεται στο τμήμα 4 σημείο Α του παραρτήματος Ι, τα κράτη μέλη εφαρμόζουν, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που αναφέρονται στα βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης που έχουν καταρτιστεί δυνάμει του άρθρου 20.

Τροπολογία  97

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 15 – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Όταν παρατηρείται υπέρβαση οιουδήποτε των ορίων συναγερμού ή οιουδήποτε των ορίων ενημέρωσης που καθορίζονται στο τμήμα 4 του παραρτήματος I, τα κράτη μέλη μεριμνούν για την ενημέρωση του κοινού το αργότερο εντός ολίγων ωρών, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα ενημέρωσης και διαύλους επικοινωνίας και διασφαλίζοντας την ευρεία πρόσβαση του κοινού.

3. Όταν παρατηρείται υπέρβαση οιουδήποτε των ορίων συναγερμού που καθορίζονται στο τμήμα 4 του παραρτήματος I, τα κράτη μέλη μεριμνούν για την ενημέρωση του κοινού το αργότερο εντός ολίγων ωρών, παρέχοντας λεπτομερή ενημέρωση με συνεκτικό και εύκολα κατανοητό τρόπο σχετικά με τη σοβαρότητα της υπέρβασης και τις σχετικές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς και προτάσεις για την προστασία του πληθυσμού, με ιδιαίτερη έμφαση στον ευαίσθητο πληθυσμό και τις ευάλωτες ομάδες. Χρησιμοποιούν δε διάφορα μέσα ενημέρωσης και διαύλους επικοινωνίας και διασφαλίζουν την ευρεία πρόσβαση του κοινού.

Τροπολογία  98

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 15 – παράγραφος 3 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

3α. Όταν παρατηρείται υπέρβαση οιουδήποτε των ορίων ενημέρωσης που καθορίζονται στο τμήμα 4 του παραρτήματος I , τα κράτη μέλη μεριμνούν για την ενημέρωση του κοινού, και ιδίως των ευαίσθητων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και πληθυσμών, το αργότερο εντός ολίγων ωρών, με συνεκτικό και εύκολα κατανοητό τρόπο.

Τροπολογία  99

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 15 – παράγραφος 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες σχετικά με πραγματικές ή προβλεπόμενες υπερβάσεις οιουδήποτε ορίου συναγερμού ή ορίου ενημέρωσης παρέχονται στο κοινό το συντομότερο δυνατόν σύμφωνα με τα σημεία 2 και 3 του παραρτήματος IX.

4. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες σχετικά με πραγματικές ή προβλεπόμενες υπερβάσεις οιουδήποτε ορίου συναγερμού ή ορίου ενημέρωσης παρέχονται στο κοινό με συνεκτικό και εύκολα κατανοητό τρόπο το συντομότερο δυνατόν σύμφωνα με τα σημεία 2 και 3 του παραρτήματος IX.

Τροπολογία  100

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 16 – παράγραφος 1 – στοιχείο β

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

β) εδαφικές μονάδες επιπέδου NUTS 1 όπου οι υπερβάσεις του επιπέδου που καθορίζεται από τις υποχρεώσεις μείωσης της μέσης έκθεσης είναι αποδοτέες σε φυσικές πηγές.

β) εδαφικές μονάδες επιπέδου NUTS 2 όπου οι υπερβάσεις του επιπέδου που καθορίζεται από τις υποχρεώσεις μείωσης της μέσης έκθεσης είναι αποδοτέες σε φυσικές πηγές.

Τροπολογία  101

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 16 – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Τα κράτη μέλη παρέχουν στην Επιτροπή καταλόγους των εν λόγω ζωνών και εδαφικών μονάδων NUTS 1, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, καθώς και πληροφορίες για τις συγκεντρώσεις και τις πηγές καθώς και τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η υπέρβαση οφείλεται σε φυσικές πηγές.

2. Τα κράτη μέλη παρέχουν στην Επιτροπή καταλόγους των εν λόγω ζωνών και εδαφικών μονάδων NUTS 2, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, καθώς και:

 

α)  πληροφορίες για τις συγκεντρώσεις και τις πηγές·

 

β)  στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η υπέρβαση οφείλεται σε φυσικές πηγές και δεν θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί, προληφθεί ή μετριαστεί από το οικείο κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των στοιχείων που αποδεικνύουν τον αντίκτυπο των διαταραχών του οικοσυστήματος που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα την εν λόγω υπέρβαση·

 

γ)  πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των σχετικών μέτρων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η οποία εγκρίθηκε σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1119.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία είναι αναγκαία για επιτακτικούς λόγους που αφορούν την εσωτερική λογική του κειμένου.

Τροπολογία  102

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 16 – παράγραφος 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Όταν η Επιτροπή πληροφορείται υπέρβαση οφειλόμενη σε φυσικές πηγές σύμφωνα με την παράγραφο 2, η υπέρβαση αυτή δεν θεωρείται υπέρβαση για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας.

3. Όταν η Επιτροπή πληροφορείται υπέρβαση οφειλόμενη σε φυσικές πηγές σύμφωνα με την παράγραφο 2, επανεξετάζει τα αποδεικτικά στοιχεία και ενημερώνει το κράτος μέλος εάν η υπέρβαση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπέρβαση για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας.

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για να διασφαλιστεί η συνοχή του κειμένου του άρθρου και δεδομένου του αριθμού των νέων αποδεικτικών στοιχείων που πρέπει να προσκομίσει ένα κράτος μέλος για να μειώσει την υπέρβαση για τους σκοπούς της συμμόρφωσης, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Επιτροπή θα επανεξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία και θα ενημερώσει σχετικά το κράτος μέλος.

Τροπολογία  103

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 17 – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη μπορούν για ένα συγκεκριμένο έτος να προσδιορίζουν ζώνες όπου σημειώνεται υπέρβαση των οριακών τιμών για τα σωματίδια ΑΣ10 στον ατμοσφαιρικό αέρα, η οποία οφείλεται σε επαναιώρηση σωματιδίων λόγω διασκόρπισης άμμου ή αλατιού σε δρόμους το χειμώνα.

1. Τα κράτη μέλη μπορούν για έναν συγκεκριμένο μήνα να προσδιορίζουν ζώνες όπου σημειώνεται υπέρβαση των οριακών τιμών για τα σωματίδια ΑΣ10 στον ατμοσφαιρικό αέρα, η οποία οφείλεται σε επαναιώρηση σωματιδίων λόγω διασκόρπισης άμμου ή αλατιού σε δρόμους το χειμώνα.

Τροπολογία  104

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 18 – παράγραφος 1 – εισαγωγικό μέρος

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Όταν, σε μια ζώνη, είναι αδύνατον να επιτευχθεί συμμόρφωση προς τις οριακές τιμές για τα σωματίδια (PM10 and PM2.5) ή το διοξείδιο του αζώτου εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στον πίνακα 1 του τμήματος 1 στο παράρτημα I, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών διασποράς που προσιδιάζουν στη συγκεκριμένη τοποθεσία, των ορεογραφικών οριακών συνθηκών, αντίξοων κλιματικών συνθηκών ή διαμεθοριακών συμβολών ένα κράτος μέλος μπορεί να αναβάλλει την τήρηση της εν λόγω προθεσμίας μία φορά για πέντε το πολύ έτη στη συγκεκριμένη ζώνη εάν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Όταν σε μια ζώνη είναι αδύνατον να επιτευχθεί συμμόρφωση προς τις οριακές τιμές για τα σωματίδια (ΑΣ10 και ΑΣ2.5) ή το διοξείδιο του αζώτου εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στον πίνακα 1 του τμήματος 1 στο παράρτημα I, λόγω εξαιρετικών και μη αποτρέψιμων χαρακτηριστικών ιδιαίτερων χαρακτηριστικών διασποράς που προσιδιάζουν στη συγκεκριμένη τοποθεσία, των ορεογραφικών οριακών συνθηκών ή διαμεθοριακών συμβολών ένα κράτος μέλος μπορεί να αναβάλλει την τήρηση της εν λόγω προθεσμίας μία φορά για πέντε το πολύ έτη στη συγκεκριμένη ζώνη εάν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Τροπολογία  105

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 18 – παράγραφος 1 – στοιχείο -α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

-α) τα επίπεδα ρύπων στον ατμοσφαιρικό αέρα στη σχετική ζώνη είναι χαμηλότερα από τις οριακές τιμές που καθορίζονται στο παράρτημα Ι τμήμα 1 πίνακας 2·

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για λόγους συνέπειας με τις αλλαγές στο σημείο Β τμήμα 5 του Παραρτήματος Ι.

Τροπολογία  106

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 18 – παράγραφος 1 – στοιχείο α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

α) έχει εκπονηθεί σχέδιο για την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 4, που πληροί τις προϋποθέσεις που παρατίθενται στο άρθρο 19 παράγραφοι 5 έως 7, για τη ζώνη για την οποία θα ισχύσει η αναβολή·

α) έχει εκπονηθεί χάρτης πορείας για την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος -1, που πληροί τις προϋποθέσεις που παρατίθενται στο άρθρο 19 παράγραφοι 5 έως 7, για τη ζώνη για την οποία θα ισχύσει η αναβολή·

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για συνέπεια με αλλαγή της σειράς που επέφερε άλλη τροπολογία στο άρθρο 19, σύμφωνα με την οποία η παράγραφος 4 μεταφέρεται στην αρχή του άρθρου και εισάγεται ο όρος «χάρτης πορείας για την ποιότητα του αέρα».

Τροπολογία  107

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 18 – παράγραφος 1 – στοιχείο β

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

β) το σχέδιο για την ποιότητα του αέρα που αναφέρεται στο στοιχείο α) συμπληρώνεται με τις πληροφορίες που αναφέρονται στο τμήμα Β του παραρτήματος VIII οι οποίες αφορούν τους σχετικούς ρύπους και καταδεικνύει με ποιον τρόπο οι περίοδοι υπέρβασης των οριακών τιμών θα είναι όσο το δυνατόν συντομότερες·

β) ο χάρτης πορείας για την ποιότητα του αέρα που αναφέρεται στο στοιχείο α) συμπληρώνεται με τις πληροφορίες που αναφέρονται στο τμήμα Β του παραρτήματος VIII οι οποίες αφορούν τους σχετικούς ρύπους, καθώς και από ετήσιες προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη των εκπομπών και των συγκεντρώσεων στη σχετική ζώνη έως την ημερομηνία επίτευξης και καταδεικνύει με ποιον τρόπο θα επιτευχθούν οι οριακές τιμές πριν από την εκπνοή της παραταθείσας προθεσμίας και οι περίοδοι υπέρβασης των οριακών τιμών θα είναι όσο το δυνατόν συντομότερες·

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για συνέπεια, η οποία συνδέεται με την εισαγωγή του όρου «χάρτης πορείας για την ποιότητα του αέρα».

Τροπολογία  108

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 18 – παράγραφος 1 – στοιχείο γ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

γ) το σχέδιο για την ποιότητα του αέρα που αναφέρεται στο στοιχείο α) περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το κοινό και, ιδίως, ο ευαίσθητος πληθυσμός και οι ευάλωτες ομάδες θα ενημερώνονται σχετικά με τις συνέπειες της αναβολής για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον·

γ) ο χάρτης πορείας για την ποιότητα του αέρα που αναφέρεται στο στοιχείο α) περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το κοινό και, ιδίως, ο ευαίσθητος πληθυσμός και οι ευάλωτες ομάδες θα ενημερώνονται με συνεκτικό και εύκολα κατανοητό τρόπο σχετικά με τις συνέπειες της αναβολής για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον·

Τροπολογία  109

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 18 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

δ) το σχέδιο για την ποιότητα του αέρα που αναφέρεται στο στοιχείο α) περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα κινητοποιηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων μέσω συναφών εθνικών και ενωσιακών προγραμμάτων χρηματοδότησης, για να επιταχυνθεί η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στη ζώνη στην οποία θα ισχύσει η αναβολή·

δ) ο χάρτης πορείας για την ποιότητα του αέρα που αναφέρεται στο στοιχείο α) περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα κινητοποιηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων μέσω συναφών εθνικών και ενωσιακών προγραμμάτων χρηματοδότησης, όπου προβλέπεται μια τέτοια χρηματοδότηση, για να επιταχυνθεί η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στη ζώνη στην οποία θα ισχύσει η αναβολή·

Τροπολογία  110

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 18 – παράγραφος 2 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή όταν, κατά την άποψή τους, επιβάλλεται να εφαρμοσθεί η παράγραφος 1, και κοινοποιούν το σχέδιο για την ποιότητα του αέρα της παραγράφου 1, και όλες τις σχετικές πληροφορίες που είναι απαραίτητες για να εκτιμήσει η Επιτροπή κατά πόσον πληρούνται ο προβαλλόμενος λόγος αναβολής και οι προϋποθέσεις της εν λόγω παραγράφου. Στην εκτίμησή της η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις υπολογιζόμενες επιπτώσεις των μέτρων που έχουν λάβει τα κράτη μέλη στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα τόσο επί του παρόντος όσο και στο μέλλον, καθώς και τις υπολογιζόμενες επιπτώσεις στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα των ενωσιακών μέτρων.

Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή όταν, κατά την άποψή τους, επιβάλλεται να εφαρμοσθεί η παράγραφος 1, και κοινοποιούν τον χάρτη πορείας για την ποιότητα του αέρα της παραγράφου 1, και όλες τις σχετικές πληροφορίες που είναι απαραίτητες για να εκτιμήσει η Επιτροπή κατά πόσον πληρούνται ο προβαλλόμενος λόγος αναβολής και οι προϋποθέσεις της εν λόγω παραγράφου. Στην εκτίμησή της η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις υπολογιζόμενες επιπτώσεις των μέτρων που έχουν λάβει τα κράτη μέλη στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα τόσο επί του παρόντος όσο και στο μέλλον, καθώς και τις υπολογιζόμενες επιπτώσεις στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα των ενωσιακών μέτρων. Όταν οι ετήσιες προβλέψεις που παρέχονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 στοιχείο β) καταδεικνύουν ότι τα μέτρα που καθορίζονται στον χάρτη πορείας για την ποιότητα του αέρα δεν επαρκούν για την επίτευξη πιθανής συμμόρφωσης με την οριακή τιμή του ρύπου που αφορά η αναβληθείσα προθεσμία επίτευξης, τα κράτη μέλη επικαιροποιούν τον εν λόγω χάρτη πορείας και αναθεωρούν τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτόν, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση εντός της εν λόγω προθεσμίας.

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για συνέπεια, η οποία συνδέεται με την εισαγωγή του όρου «χάρτης πορείας για την ποιότητα του αέρα».

Τροπολογία  111

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – τίτλος

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Σχέδια για την ποιότητα του αέρα

Σχέδια και χάρτες πορείας για την ποιότητα του αέρα

Αιτιολόγηση

Τροποποιείται ώστε να συνάδει με τις αλλαγές στο άρθρο 19 παράγραφος 4.

Τροπολογία  112

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος -1 (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

-1. Όταν από [τρεις μήνες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας], σε ζώνη ή εδαφική μονάδα NUTS 2, τα επίπεδα οποιονδήποτε ρύπων που καταγράφηκαν για τον προηγούμενο έτος υπερβαίνουν οποιαδήποτε οριακή τιμή ή τιμή-στόχο που πρέπει να επιτευχθεί έως την 1η Ιανουαρίου 2030, όπως ορίζεται στο παράρτημα Ι τμήμα 1 πίνακας 1 και τμήμα 2 σημείο Β, τα οικεία κράτη μέλη καταρτίζουν χάρτη πορείας για την ποιότητα του αέρα για τον εν λόγω ρύπο το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο δύο έτη μετά το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο καταγράφηκε η υπέρβαση της οριακής τιμής, ώστε να επιτευχθούν οι αντίστοιχες οριακές τιμές ή η τιμή στόχος για το όζον έως την εκπνοή της προθεσμίας που προβλέπεται για την εφαρμογή τους.

 

Όταν, για τον ίδιο ρύπο, όπως αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, τα κράτη μέλη οφείλουν να καταρτίσουν χάρτη πορείας για την ποιότητα του αέρα σύμφωνα με το εν λόγω εδάφιο, καθώς και σχέδιο για την ποιότητα του αέρα σύμφωνα με την παράγραφο 1 του εν λόγω άρθρου, μπορούν να καταρτίζουν συντονισμένο χάρτη πορείας για την ποιότητα του αέρα σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο παράγραφος 5, 6 και 7 και να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον αναμενόμενο αντίκτυπο των μέτρων για την επίτευξη της συμμόρφωσης για κάθε οριακή τιμή την οποία αφορά το σχέδιο, όπως απαιτείται από το παράρτημα VIII, σημείο Α, σημεία 5 και 6. Οι εν λόγω συντονισμένοι χάρτες πορείες για την ποιότητα του αέρα θεσπίζουν κατάλληλα μέτρα ώστε να επιτευχθούν όλες οι σχετικές τιμές στόχοι και η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για την εσωτερική λογική του κειμένου. Η παράγραφος 4 μεταφέρθηκε εδώ διότι προηγείται χρονικά.

Τροπολογία  113

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 1 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Όταν, σε συγκεκριμένες ζώνες, τα επίπεδα των ρύπων υπερβαίνουν κάθε οριακή τιμή, που ορίζεται στο τμήμα 1 του παραρτήματος I, τα κράτη μέλη εκπονούν σχέδια για την ποιότητα του αέρα για τις εν λόγω ζώνες το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο δύο έτη μετά το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο καταγράφηκε η υπέρβαση οιασδήποτε οριακής τιμής. Τα εν λόγω σχέδια για την ποιότητα του αέρα θεσπίζουν κατάλληλα μέτρα ώστε να επιτευχθούν οι σχετικές οριακές τιμές και να διατηρηθεί η περίοδος υπέρβασης όσο το δυνατόν συντομότερη και, σε κάθε περίπτωση, όχι μεγαλύτερη των 3 ετών από το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο αναφέρθηκε η πρώτη υπέρβαση.

Όταν, σε συγκεκριμένες ζώνες, τα επίπεδα των ρύπων υπερβαίνουν κάθε οριακή τιμή , που ορίζεται στο τμήμα 1 του παραρτήματος I, τα κράτη μέλη εκπονούν σχέδια για την ποιότητα του αέρα για τις εν λόγω ζώνες το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο δύο έτη μετά το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο καταγράφηκε η υπέρβαση οιασδήποτε οριακής τιμής. Τα εν λόγω σχέδια για την ποιότητα του αέρα θεσπίζουν όλα τα κατάλληλα και επαρκή μέτρα ώστε να επιτευχθούν οι σχετικές οριακές τιμές και να διατηρηθεί η περίοδος υπέρβασης όσο το δυνατόν συντομότερη και, σε κάθε περίπτωση, όχι μεγαλύτερη των 3 ετών από το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο καταγράφηκε η πρώτη υπέρβαση.

Τροπολογία  114

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Όταν εξακολουθούν να παρατηρούνται υπερβάσεις των οριακών τιμών κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος από την κατάρτιση του σχεδίου για την ποιότητα του αέρα, τα κράτη μέλη επικαιροποιούν το σχέδιο για την ποιότητα του αέρα καθώς και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, και λαμβάνουν πρόσθετα και αποτελεσματικότερα μέτρα κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος, ώστε η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

Όταν εξακολουθούν να παρατηρούνται υπερβάσεις των οριακών τιμών κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος μετά το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο καταγράφηκε η πρώτη υπέρβαση, τα κράτη μέλη επικαιροποιούν το σχέδιο για την ποιότητα του αέρα καθώς και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των επικαιροποιημένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής των οδηγιών που αναφέρονται στο παράρτημα VIII σημείο 1 σημείο Β και λαμβάνουν πρόσθετα και αποτελεσματικότερα μέτρα κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος, ώστε η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη και, σε κάθε περίπτωση, όχι μεγαλύτερη από 1 ημερολογιακό έτος μετά την επικαιροποίηση του σχεδίου για την ποιότητα του αέρα.

Τροπολογία  115

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 2 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Όταν, σε μια δεδομένη εδαφική μονάδα NUTS 1, τα επίπεδα των ρύπων στον ατμοσφαιρικό αέρα υπερβαίνουν την τιμή στόχο για το όζον που ορίζεται στο τμήμα 2 του παραρτήματος I, τα κράτη μέλη καταρτίζουν σχέδια για την ποιότητα του αέρα για τις εν λόγω εδαφικές μονάδες NUTS 1 το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο δύο έτη μετά το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο καταγράφηκε η υπέρβαση της τιμής στόχου για το όζον. Τα εν λόγω σχέδια για την ποιότητα του αέρα καθορίζουν κατάλληλα μέτρα ώστε να επιτευχθεί η τιμή στόχος για το όζον και η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

Όταν, σε μια δεδομένη εδαφική μονάδα NUTS 2, τα επίπεδα των ρύπων στον ατμοσφαιρικό αέρα υπερβαίνουν την τιμή στόχο για το όζον που ορίζεται στο τμήμα 2 του παραρτήματος I, τα κράτη μέλη καταρτίζουν σχέδια για την ποιότητα του αέρα για τις εν λόγω εδαφικές μονάδες NUTS 2 το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο δύο έτη μετά το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο καταγράφηκε η υπέρβαση της τιμής στόχου για το όζον. Τα εν λόγω σχέδια για την ποιότητα του αέρα καθορίζουν κατάλληλα και επαρκή μέτρα ώστε να επιτευχθεί η τιμή στόχος για το όζον και η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη και, σε κάθε περίπτωση, όχι μεγαλύτερη των 3 ετών από το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο καταγράφηκε η πρώτη υπέρβαση.

Τροπολογία  116

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 2 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Όταν εξακολουθούν να παρατηρούνται υπερβάσεις της οριακής τιμής για το όζον κατά το πέμπτο ημερολογιακό έτος από την κατάρτιση του σχεδίου για την ποιότητα του αέρα στη σχετική εδαφική μονάδα NUTS 1, τα κράτη μέλη επικαιροποιούν το σχέδιο για την ποιότητα του αέρα καθώς και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, και λαμβάνουν πρόσθετα και αποτελεσματικότερα μέτρα κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος, ώστε η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

Όταν εξακολουθούν να παρατηρούνται υπερβάσεις της τιμής στόχου για το όζον κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος μετά το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο καταγράφηκε η πρώτη υπέρβαση στη σχετική εδαφική μονάδα NUTS 2, τα κράτη μέλη επικαιροποιούν το σχέδιο για την ποιότητα του αέρα καθώς και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, και λαμβάνουν πρόσθετα και αποτελεσματικότερα μέτρα κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος, ώστε η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη και, σε κάθε περίπτωση, να μην υπερβαίνει τα 2 ημερολογιακά έτη από την επικαιροποίηση του σχεδίου για την ποιότητα του αέρα.

Τροπολογία  117

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 2 – εδάφιο 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Για τις εδαφικές μονάδες NUTS 1 στις οποίες σημειώνεται υπέρβαση της τιμής στόχου για το όζον, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το σχετικό εθνικό πρόγραμμα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καταρτίζεται σύμφωνα με το άρθρο 6 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/2284 περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των εν λόγω υπερβάσεων.

Για τις εδαφικές μονάδες NUTS 2 στις οποίες σημειώνεται υπέρβαση της τιμής στόχου για το όζον, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το σχετικό εθνικό πρόγραμμα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καταρτίζεται σύμφωνα με το άρθρο 6 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/2284 περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των εν λόγω υπερβάσεων.

Τροπολογία  118

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 3 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Όταν, σε μια δεδομένη εδαφική μονάδα NUTS 1, σημειώνεται υπέρβαση της υποχρέωσης μείωσης της μέσης έκθεσης που ορίζεται στο τμήμα 5 του παραρτήματος I, τα κράτη μέλη καταρτίζουν σχέδια για την ποιότητα του αέρα για τις εν λόγω εδαφικές μονάδες NUTS 1 το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο δύο έτη μετά το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο καταγράφηκε η υπέρβαση της υποχρέωσης μείωσης της μέσης τιμής έκθεσης. Τα εν λόγω σχέδια για την ποιότητα του αέρα καθορίζουν κατάλληλα μέτρα ώστε να εκπληρωθεί η υποχρέωση μείωσης της μέσης έκθεσης και η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

Όταν, σε μια δεδομένη εδαφική μονάδα NUTS 2, σημειώνεται υπέρβαση της υποχρέωσης μείωσης της μέσης έκθεσης που ορίζεται στο τμήμα 5 του παραρτήματος I, τα κράτη μέλη καταρτίζουν σχέδια για την ποιότητα του αέρα για τις εν λόγω εδαφικές μονάδες NUTS 2 το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο δύο έτη μετά το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο καταγράφηκε η υπέρβαση της υποχρέωσης μείωσης της μέσης τιμής έκθεσης. Τα εν λόγω σχέδια για την ποιότητα του αέρα καθορίζουν κατάλληλα και επαρκή μέτρα ώστε να εκπληρωθεί η υποχρέωση μείωσης της μέσης έκθεσης και η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη και, σε κάθε περίπτωση, να μην υπερβαίνει τα 3 έτη από το τέλος του ημερολογιακού έτους στο οποίο καταγράφηκε η πρώτη υπέρβαση.

Τροπολογία  119

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 3 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Στις περιπτώσεις που εξακολουθούν να παρατηρούνται υπερβάσεις της υποχρέωσης μείωσης της μέσης έκθεσης κατά το πέμπτο ημερολογιακό έτος από την κατάρτιση του σχεδίου για την ποιότητα του αέρα, τα κράτη μέλη επικαιροποιούν το σχέδιο για την ποιότητα του αέρα καθώς και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, και λαμβάνουν πρόσθετα και αποτελεσματικότερα μέτρα κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος, ώστε η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

Στις περιπτώσεις που εξακολουθούν να παρατηρούνται υπερβάσεις της υποχρέωσης μείωσης της μέσης έκθεσης κατά το τρίτο ημερολογιακό έτος μετά το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο καταγράφηκε η πρώτη υπέρβαση, τα κράτη μέλη επικαιροποιούν το σχέδιο για την ποιότητα του αέρα καθώς και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των επικαιροποιημένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής των οδηγιών που αναφέρονται στο παράρτημα VIII σημείο 1 σημείο Β και λαμβάνουν πρόσθετα και αποτελεσματικότερα μέτρα κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος, ώστε η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη και, σε κάθε περίπτωση, όχι μεγαλύτερη από 1 ημερολογιακό έτος μετά την επικαιροποίηση του σχεδίου για την ποιότητα του αέρα.

Τροπολογία  120

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Όταν από [να συμπληρωθεί το έτος που αντιστοιχεί σε δύο έτη μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας] έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029 σε ζώνη ή εδαφική μονάδα NUTS 1, τα επίπεδα των ρύπων υπερβαίνουν οποιαδήποτε οριακή τιμή που πρέπει να επιτευχθεί έως την 1η Ιανουαρίου 2030, όπως ορίζεται στο παράρτημα Ι τμήμα 1 πίνακας 1, τα κράτη μέλη καταρτίζουν σχέδιο για την ποιότητα του αέρα για τον εν λόγω ρύπο το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο δύο έτη μετά το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο καταγράφηκε η υπέρβαση της οριακής τιμής, ώστε να επιτευχθούν οι αντίστοιχες οριακές τιμές ή η τιμή στόχος για το όζον έως τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπεται για την εφαρμογή τους.

διαγράφεται

Όταν, για τον ίδιο ρύπο, τα κράτη μέλη οφείλουν να εκπονήσουν σχέδιο για την ποιότητα του αέρα σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο, καθώς και σχέδιο για την ποιότητα του αέρα σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 1, μπορούν να καταρτίζουν συντονισμένο σχέδιο για την ποιότητα του αέρα σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 5, 6 και 7 και να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον αναμενόμενο αντίκτυπο των μέτρων για την επίτευξη της συμμόρφωσης για κάθε οριακή τιμή την οποία αφορά το σχέδιο, όπως απαιτείται από το παράρτημα VIII σημεία 5 και 6. Τα εν λόγω συντονισμένα σχέδια για την ποιότητα του αέρα θεσπίζουν κατάλληλα μέτρα ώστε να επιτευχθούν όλες οι σχετικές τιμές στόχοι και η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

 

Τροπολογία  121

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 5 – εδάφιο 1 – εισαγωγικό μέρος

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα σχέδια για την ποιότητα του αέρα περιέχουν τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

Τα σχέδια και οι χάρτες πορείας για την ποιότητα του αέρα περιέχουν τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

Τροπολογία  122

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 5 – εδάφιο 1 – στοιχείο β α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

βα) τις πληροφορίες που αναφέρονται στο σημείο Β σημείο 1 του παραρτήματος VIII, και ιδίως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ΕΠΕΑΡ)·

Τροπολογία  123

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 5 – εδάφιο 1 – στοιχείο γ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

γ) κατά περίπτωση, πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα μείωσης που παρατίθενται στο σημείο Β σημείο 2 του παραρτήματος VIII.

γ) πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα μείωσης που παρατίθενται στο σημείο Β σημείο 2 του παραρτήματος VIII.

Τροπολογία  124

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 5 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο συμπερίληψης μέτρων που αναφέρονται στο άρθρο 20 παράγραφος 2 και ειδικών μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία ευαίσθητων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, περιλαμβανομένων των παιδιών στα οικεία σχέδια για την ποιότητα του αέρα.

Τα κράτη μέλη συμπεριλαμβάνουν μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 20 παράγραφος 2 και ειδικά μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία ευαίσθητων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, περιλαμβανομένων των παιδιών στα οικεία σχέδια και τους χάρτες πορείας για την ποιότητα του αέρα.

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για συνέπεια, η οποία συνδέεται με την εισαγωγή του όρου «χάρτης πορείας για την ποιότητα του αέρα».

Τροπολογία  125

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 5 – εδάφιο 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Όσον αφορά τους εν λόγω ρύπους, κατά την εκπόνηση σχεδίων για την ποιότητα του αέρα, τα κράτη μέλη αξιολογούν τον κίνδυνο υπέρβασης των αντίστοιχων ορίων συναγερμού. Η ανάλυση αυτή χρησιμοποιείται για την κατάρτιση βραχυπρόθεσμων σχεδίων δράσης, κατά περίπτωση.

Όσον αφορά τους εν λόγω ρύπους, κατά την εκπόνηση σχεδίων ή χαρτών πορείας για την ποιότητα του αέρα, τα κράτη μέλη αξιολογούν τον κίνδυνο υπέρβασης των αντίστοιχων ορίων συναγερμού. Η ανάλυση αυτή χρησιμοποιείται για την κατάρτιση βραχυπρόθεσμων σχεδίων δράσης, κατά περίπτωση.

Τροπολογία  126

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 5 – εδάφιο 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Όταν καταρτίζονται σχέδια για περισσότερους του ενός ρύπους ή περισσότερα του ενός πρότυπα ποιότητας του αέρα, τα κράτη μέλη καταρτίζουν, ανάλογα με την περίπτωση, ολοκληρωμένα σχέδια για την ποιότητα του αέρα που καλύπτουν όλους τους συγκεκριμένους ρύπους και τα συγκεκριμένα πρότυπα ποιότητας του αέρα.

Όταν καταρτίζονται σχέδια ή χάρτες πορείας για την ποιότητα του αέρα για περισσότερους του ενός ρύπους ή περισσότερα του ενός πρότυπα ποιότητας του αέρα, τα κράτη μέλη καταρτίζουν, ανάλογα με την περίπτωση, ολοκληρωμένα σχέδια ή χάρτες πορείας για την ποιότητα του αέρα που καλύπτουν όλους τους συγκεκριμένους ρύπους και τα συγκεκριμένα πρότυπα ποιότητας του αέρα.

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για συνέπεια, η οποία συνδέεται με την εισαγωγή του όρου «χάρτης πορείας για την ποιότητα του αέρα».

 

Τροπολογία  127

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 5 – εδάφιο 5

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Στο μέτρο του δυνατού, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν τη συνέπεια προς τα άλλα σχέδια που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται δυνάμει της οδηγίας 2010/75/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου58, της οδηγίας (ΕΕ) 2016/2284 και της οδηγίας 2002/49/ΕΚ, καθώς και στο πλαίσιο της νομοθεσίας για το κλίμα, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη γεωργία.

Στο μέτρο του δυνατού, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν τη συνέπεια των οικείων σχεδίων και χαρτών πορείας για την ποιότητα του αέρα προς τα άλλα σχέδια που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται δυνάμει της οδηγίας 2010/75/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της οδηγίας (ΕΕ) 2016/2284 και της οδηγίας 2002/49/ΕΚ, καθώς και στο πλαίσιο της νομοθεσίας για το κλίμα, την προστασία της βιοποικιλότητας, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη γεωργία.

__________________

__________________

58 Οδηγία 2010/75/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, περί βιομηχανικών εκπομπών (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης) (ΕΕ L 334 της 17.12.2010, σ. 17).

58 Οδηγία 2010/75/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, περί βιομηχανικών εκπομπών (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης) (ΕΕ L 334 της 17.12.2010, σ. 17).

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για συνέπεια, η οποία συνδέεται με την εισαγωγή του όρου «χάρτης πορείας για την ποιότητα του αέρα».

Τροπολογία  128

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 5 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

5α. Η Επιτροπή δύναται, κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους, να παρέχει βοήθεια και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (ΤΠΔ) προκειμένου να στηρίξει τις πολιτικές και τα μέτρα για την ποιότητα του αέρα στο εκάστοτε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

Τροπολογία  129

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 6 – εδάφιο -1 (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι, πριν από την έναρξη της προθεσμίας για τη λήψη παρατηρήσεων από το κοινό, το προσχέδιο του σχεδίου ή του χάρτη πορείας για την ποιότητα του αέρα που περιέχει τις ελάχιστες πληροφορίες που απαιτούνται βάσει των σημείων Α και Β του παραρτήματος VIII διατίθενται στο κοινό στο διαδίκτυο, δωρεάν και χωρίς περιορισμό της πρόσβασης σε εγγεγραμμένους χρήστες και, κατά περίπτωση, μέσω άλλων μη ψηφιακών διαύλων επικοινωνίας. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να διαθέτουν στο κοινό μέσω του διαδικτύου, δωρεάν και χωρίς περιορισμό της πρόσβασης σε εγγεγραμμένους χρήστες, και, κατά περίπτωση, μέσω άλλων μη ψηφιακών διαύλων επικοινωνίας, τα ακόλουθα:

 

α)  πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των αναμενόμενων επιπτώσεων του σχεδίου ή του χάρτη πορείας για την ποιότητα του αέρα σύμφωνα με το σημείο Βα του παραρτήματος VIII, καθώς και τα έγγραφα τεκμηρίωσης και τις πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση του προσχεδίου σχεδίου ή χάρτη πορείας για την ποιότητα του αέρα·

 

β)  μη τεχνική περίληψη των πληροφοριών που αναφέρονται στο παρόν εδάφιο.

Τροπολογία  130

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 6 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη διαβουλεύονται με το κοινό, σύμφωνα με την οδηγία 2003/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου59, και με τις αρμόδιες αρχές, τις οποίες, λόγω των αρμοδιοτήτων τους στον τομέα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα, ενδέχεται να αφορά η εφαρμογή των σχεδίων για την ποιότητα του αέρα, των προσχεδίων για την ποιότητα του αέρα και τυχόν σημαντικών επικαιροποιήσεων των σχεδίων για την ποιότητα του αέρα πριν από την οριστικοποίησή τους.

Τα κράτη μέλη διαβουλεύονται με το κοινό, σύμφωνα με την οδηγία 2003/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου59, και με τις αρμόδιες αρχές, τις οποίες, λόγω των αρμοδιοτήτων τους στον τομέα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα, ενδέχεται να αφορά η εφαρμογή των σχεδίων και των χαρτών πορείας για την ποιότητα του αέρα, των προσχεδίων των σχεδίων και των χαρτών πορείας για την ποιότητα του αέρα και τυχόν σημαντικών επικαιροποιήσεων των σχεδίων και των χαρτών πορείας για την ποιότητα του αέρα πριν από την οριστικοποίησή τους.

__________________

__________________

59 Οδηγία 2003/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2003, σχετικά με τη συμμετοχή του κοινού στην κατάρτιση ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων που αφορούν το περιβάλλον και με την τροποποίηση όσον αφορά τη συμμετοχή του κοινού και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, των οδηγιών 85/337/ΕΟΚ και 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 156 της 26.6.2003, σ. 17).

59 Οδηγία 2003/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2003, σχετικά με τη συμμετοχή του κοινού στην κατάρτιση ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων που αφορούν το περιβάλλον και με την τροποποίηση όσον αφορά τη συμμετοχή του κοινού και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, των οδηγιών 85/337/ΕΟΚ και 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 156 της 26.6.2003, σ. 17).

Τροπολογία  131

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 6 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Κατά την εκπόνηση σχεδίων για την ποιότητα του αέρα, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη των οποίων οι δραστηριότητες συμβάλλουν στην κατάσταση υπέρβασης ενθαρρύνονται να προτείνουν μέτρα που είναι σε θέση να λάβουν για να συμβάλουν στην παύση των υπερβάσεων, καθώς και ότι στις εν λόγω διαβουλεύσεις επιτρέπεται να συμμετέχουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οργανώσεις καταναλωτών, οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του ευαίσθητου πληθυσμού και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, λοιποί συναφείς φορείς του τομέα της υγείας και οι σχετικές κλαδικές ομοσπονδίες.

Τα κράτη μέλη ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών στην εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, ιδίως δε στην εκπόνηση, την αναθεώρηση και την επικαιροποίηση των σχεδίων και των χαρτών πορείας για την ποιότητα του αέρα. Κατά την εκπόνηση σχεδίων και χαρτών πορείας για την ποιότητα του αέρα, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη των οποίων οι δραστηριότητες συμβάλλουν στην κατάσταση υπέρβασης ενθαρρύνονται να προτείνουν μέτρα που είναι σε θέση να λάβουν για να συμβάλουν στην παύση των υπερβάσεων, καθώς και ότι στις εν λόγω διαβουλεύσεις ενθαρρύνονται να συμμετέχουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι οργανώσεις υγείας, οι οργανώσεις καταναλωτών, οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του ευαίσθητου πληθυσμού και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, λοιποί συναφείς φορείς του τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, και οι σχετικές κλαδικές ομοσπονδίες. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι πολίτες ενημερώνονται δεόντως για τις συγκεκριμένες πηγές και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα και τα σχετικά μέτρα μετριασμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπάρχουν και είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Τροπολογία  132

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 7

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

7. Τα σχέδια για την ποιότητα του αέρα κοινοποιούνται στην Επιτροπή εντός δύο μηνών από την έγκρισή τους.

7. Τα σχέδια και οι χάρτες πορείας για την ποιότητα του αέρα κοινοποιούνται στην Επιτροπή εντός δύο μηνών από την έγκρισή τους.

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για συνέπεια, η οποία συνδέεται με την εισαγωγή του όρου «χάρτης πορείας για την ποιότητα του αέρα».

Τροπολογία  133

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 7 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

7α. Η Επιτροπή καθορίζει με εκτελεστικές πράξεις ένα υπόδειγμα του μορφότυπου και της δομή των σχεδίων και των χαρτών πορείας για την ποιότητα του αέρα. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που προβλέπεται στο άρθρο 26 παράγραφος 2.

Τροπολογία  134

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 7 β (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

7β. Μπορεί επίσης να καταρτίζει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εκπόνηση, την εφαρμογή και την αναθεώρηση των σχεδίων για την ποιότητα του αέρα και, κατά περίπτωση, των χαρτών πορείας για την ποιότητα του αέρα.

Τροπολογία  135

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 19 – παράγραφος 7 γ (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

7γ. Η Επιτροπή διευκολύνει την εκπόνηση και εφαρμογή των σχεδίων και των χαρτών πορείας για την ποιότητα του αέρα, κατά περίπτωση, μέσω ανταλλαγής ορθών πρακτικών.

Τροπολογία  136

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 20 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Ωστόσο, εάν υπάρχει κίνδυνος υπέρβασης του ορίου συναγερμού για το όζον, τα κράτη μέλη μπορούν να μην εκπονούν ανάλογα σχέδια βραχυπρόθεσμης δράσης όταν δεν υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες, λαμβανομένων υπόψη των εθνικών γεωγραφικών, μετεωρολογικών και οικονομικών συνθηκών, για μείωση του κινδύνου, της διάρκειας ή της σοβαρότητας των υπερβάσεων αυτών.

Ωστόσο, εάν υπάρχει κίνδυνος υπέρβασης του ορίου συναγερμού για το όζον, τα κράτη μέλη μπορούν να μην εκπονούν ανάλογα σχέδια βραχυπρόθεσμης δράσης όταν δεν υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες, λαμβανομένων υπόψη των εθνικών γεωγραφικών, μετεωρολογικών και οικονομικών συνθηκών, για μείωση του κινδύνου, της διάρκειας ή της σοβαρότητας των υπερβάσεων αυτών.

Αιτιολόγηση

Η τροπολογία συνάδει με τις αλλαγές στο παράρτημα IX.

Τροπολογία  137

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 20 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες σχετικά με την κακή ποιότητα του αέρα και τις επιπτώσεις της, οι αρμόδιες αρχές θα απαιτούν τη μόνιμη προβολή εύκολα κατανοητών πληροφοριών σχετικά με τα συμπτώματα που συνδέονται με τις αυξημένες τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σχετικά με τη συμπεριφορά για τη μείωση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση κοντά σε κοινότητες ευαίσθητων και ευάλωτων ομάδων και πληθυσμών.

Τροπολογία  138

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 20 – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Κατά την εκπόνηση των σχεδίων βραχυπρόθεσμης δράσης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 τα κράτη μέλη μπορούν, ανάλογα με την περίπτωση, να προβλέπουν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τον έλεγχο και, προσωρινά, εφόσον απαιτείται, τη διακοπή δραστηριοτήτων οι οποίες συμβάλλουν στον κίνδυνο υπέρβασης των αντίστοιχων οριακών τιμών ή τιμών στόχων ή ορίων συναγερμού. Ανάλογα με το μερίδιο συμβολής των κύριων πηγών ρύπανσης στις υπερβάσεις προς αντιμετώπιση, εξετάζεται το ενδεχόμενο συμπερίληψης στα εν λόγω βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης μέτρων σχετικά με τις μεταφορές, τις εργασίες κατασκευών, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις καθώς και τη χρήση προϊόντων και την οικιακή θέρμανση. Στο πλαίσιο των εν λόγω σχεδίων εξετάζονται επίσης και ειδικές δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία ευαίσθητων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, περιλαμβανομένων των παιδιών.

2. Κατά την εκπόνηση των σχεδίων βραχυπρόθεσμης δράσης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 τα κράτη μέλη μπορούν, ανάλογα με την περίπτωση, να προβλέπουν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τον έλεγχο και, προσωρινά, εφόσον απαιτείται, τη διακοπή δραστηριοτήτων οι οποίες συμβάλλουν στον κίνδυνο υπέρβασης των αντίστοιχων οριακών τιμών ή τιμών στόχων ή ορίων συναγερμού. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν επίσης υπόψη τον κατάλογο των μέτρων που περιγράφονται στο παράρτημα VΙΙΙα για τα βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης τους, και ανάλογα με το μερίδιο συμβολής των κύριων πηγών ρύπανσης στις υπερβάσεις προς αντιμετώπιση, εξετάζεται το ενδεχόμενο συμπερίληψης μέτρων σχετικά με τις μεταφορές, τις εργασίες κατασκευών, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις καθώς και τη χρήση προϊόντων και την οικιακή θέρμανση. Στο πλαίσιο των εν λόγω σχεδίων εξετάζονται επίσης και ειδικές δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία ευαίσθητων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, περιλαμβανομένων των παιδιών.

Τροπολογία  139

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 20 – παράγραφος 3 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

3α. Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν από την Επιτροπή να παράσχει τεχνική βοήθεια και υποστήριξη κατά την κατάρτιση των βραχυπρόθεσμων σχεδίων δράσης.

Τροπολογία  140

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 20 – παράγραφος 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Όταν τα κράτη μέλη εκπονούν σχέδιο βραχυπρόθεσμης δράσης, διαθέτουν στο κοινό και στους αρμόδιους οργανισμούς, όπως περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανώσεις καταναλωτών, οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα ευαίσθητων και ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, άλλους αρμόδιους για την υγεία φορείς και τις σχετικές κλαδικές ομοσπονδίες, τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τη σκοπιμότητα και το περιεχόμενο των συγκεκριμένων σχεδίων βραχυπρόθεσμης δράσης καθώς και πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων αυτών.

4. Όταν τα κράτη μέλη εκπονούν σχέδιο βραχυπρόθεσμης δράσης, διαθέτουν στο κοινό και στους αρμόδιους οργανισμούς, όπως περιβαλλοντικές οργανώσεις και οργανώσεις υγείας, οργανώσεις καταναλωτών, οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα ευαίσθητων και ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, άλλους αρμόδιους για την υγεία φορείς και τις σχετικές κλαδικές ομοσπονδίες, τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τη σκοπιμότητα και το περιεχόμενο των συγκεκριμένων σχεδίων βραχυπρόθεσμης δράσης καθώς και πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων αυτών.

Αιτιολόγηση

Οι αλλαγές αυτές συνδέονται με το άρθρο 27, το οποίο προβλέπει την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οι προτεινόμενες αλλαγές εξασφαλίζουν συνέπεια με τις αιτιολογικές σκέψεις 39 και 40 και συνδέονται εγγενώς με το άρθρο 27.

Τροπολογία  141

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 20 – παράγραφος 4 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

4α. Τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν προσομοίωση μέσω μοντέλων και διατυπώνουν προβλέψεις για να εντοπίσουν τον κίνδυνο τα επίπεδα των ρύπων να υπερβούν ένα ή περισσότερα από τα όρια συναγερμού και διασφαλίζουν ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης τίθενται σε ισχύ μόλις προβλεφθεί κίνδυνος υπέρβασης, προκειμένου να αποφευχθεί η υπέρβαση αυτή.

Αιτιολόγηση

Τροπολογία απαραίτητη για την εσωτερική λογική του κειμένου.

Τροπολογία  142

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 20 – παράγραφος 5 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

5α. Η Επιτροπή μπορεί να θεσπίζει κατευθυντήριες γραμμές για τον καθορισμό βέλτιστων πρακτικών για την κατάρτιση βραχυπρόθεσμων σχεδίων δράσης, συμπεριλαμβανομένων παραδειγμάτων βέλτιστων πρακτικών για την προστασία ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων και ευάλωτων πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Τα παραδείγματα αυτά ενημερώνονται τακτικά. Η Επιτροπή προωθεί την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών μέσω του φόρουμ της ΕΕ «Καθαρός αέρας».

Τροπολογία  143

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 21 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη συνεργάζονται για τον εντοπισμό των πηγών ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τον προσδιορισμό των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπίσουν τις εν λόγω πηγές, και αναπτύσσουν κοινές δραστηριότητες, όπως η προετοιμασία κοινών ή συντονισμένων σχεδίων για την ποιότητα του αέρα σύμφωνα με το άρθρο 19 για την αντιμετώπιση των υπερβάσεων.

Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη συνεργάζονται σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μεταξύ άλλων με τη σύσταση κοινών ομάδων ειδικών, για τον εντοπισμό των πηγών ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του ποσοστού ρύπων από κάθε χώρα και τον προσδιορισμό των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ξεχωριστά και από κοινού ώστε να αντιμετωπίσουν τις εν λόγω πηγές, και αναπτύσσουν κοινές δραστηριότητες, όπως η προετοιμασία κοινών ή συντονισμένων σχεδίων για την ποιότητα του αέρα σύμφωνα με το άρθρο 19 για την αντιμετώπιση των υπερβάσεων.

Τροπολογία  144

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 21 – παράγραφος 1 – εδάφιο 2 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη ενημερώνουν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση την Επιτροπή σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί και τα μέτρα που έλαβαν.

Τροπολογία  145

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 21 – παράγραφος 1 – εδάφιο 3

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Τα κράτη μέλη απαντούν το ένα στο άλλο εγκαίρως και το αργότερο εντός 3 μηνών από την ενημέρωσή τους από άλλο κράτος μέλος σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο.

Τα κράτη μέλη απαντούν το ένα στο άλλο εγκαίρως και το αργότερο εντός 2 μηνών από την ενημέρωσή τους από άλλο κράτος μέλος σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο.

Τροπολογία  146

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 21 – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Η Επιτροπή ενημερώνεται και καλείται να παραστεί και να συμβάλει σε κάθε συνεργασία της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Ανάλογα με την περίπτωση, η Επιτροπή εξετάζει, αφού λάβει υπόψη τις εκθέσεις που συντάσσονται βάσει του άρθρου 11 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/2284, αν χρειάζεται περαιτέρω δράση σε ενωσιακό επίπεδο για να μειωθούν οι εκπομπές πρόδρομων ουσιών που προκαλούν διαμεθοριακή ρύπανση.

2. Η Επιτροπή ενημερώνεται και καλείται να παραστεί και να συμβάλει σε κάθε συνεργασία που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, καθώς και να την επιβλέψει. Μπορεί επίσης, σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, να καταρτίζει προγράμματα εργασίας για την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων. Ανάλογα με την περίπτωση, η Επιτροπή εξετάζει, αφού λάβει υπόψη τις εκθέσεις που συντάσσονται βάσει του άρθρου 11 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/2284, αν χρειάζεται περαιτέρω δράση σε ενωσιακό επίπεδο για να μειωθούν οι εκπομπές πρόδρομων ουσιών που προκαλούν διαμεθοριακή ρύπανση.

Αιτιολόγηση

Τροπολογία απαραίτητη για την εσωτερική λογική του κειμένου.

Τροπολογία  147

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 21 – παράγραφος 3 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

3α. Όταν ένα κράτος μέλος κινεί νομικές διαδικασίες για παραβίαση των εθνικών διατάξεων που θεσπίζονται δυνάμει της παρούσας οδηγίας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 29, οι οποίες έχουν προκαλέσει ατμοσφαιρική ρύπανση σε άλλο κράτος μέλος, τα κράτη μέλη συνεργάζονται αποτελεσματικά.

Τροπολογία  148

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 22 – παράγραφος 1 – εισαγωγικό μέρος

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το κοινό και οι κατάλληλες οργανώσεις, όπως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οργανώσεις καταναλωτών, οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα ευαίσθητων και ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, άλλοι αρμόδιοι για την υγεία φορείς και οι σχετικές κλαδικές ομοσπονδίες, να ενημερώνονται καταλλήλως και εγκαίρως όσον αφορά:

1. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε το κοινό και οι κατάλληλες οργανώσεις, όπως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οργανώσεις υγείας, οι οργανώσεις καταναλωτών, οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα ευαίσθητων και ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, επαγγελματίες της υγείας, άλλοι αρμόδιοι για την υγεία φορείς και οι σχετικές κλαδικές ομοσπονδίες, να ενημερώνονται καταλλήλως και εγκαίρως όσον αφορά:

Αιτιολόγηση

Οι αλλαγές αυτές συνδέονται με το άρθρο 27, το οποίο προβλέπει την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οι προτεινόμενες αλλαγές εξασφαλίζουν συνέπεια με τις αιτιολογικές σκέψεις 39 και 40 και συνδέονται εγγενώς με το άρθρο 27.

Τροπολογία  149

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 22 – παράγραφος 1 – στοιχείο α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

α) την ποιότητα του αέρα σύμφωνα με το παράρτημα IX σημεία 1 και 3·

α) την ποιότητα του αέρα σύμφωνα με το παράρτημα IX·

Αιτιολόγηση

Η παρούσα τεχνική διόρθωση είναι απαραίτητη ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εσωτερική λογική του κειμένου.

Τροπολογία  150

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 22 – παράγραφος 1 – στοιχείο α α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

αα) τυχόν παρατηρούμενη έλλειψη δεδομένων από τα σημεία δειγματοληψίας, ιδίως σε σχέση με τα δεδομένα που αναφέρονται στο σημείο 1 στοιχεία α) και β) του παραρτήματος IX·

Αιτιολόγηση

Τροπολογία απαραίτητη για την εσωτερική λογική του κειμένου (Παράρτημα IX).

Τροπολογία  151

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 22 – παράγραφος 1 – στοιχείο γ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

γ) σχέδια για την ποιότητα του αέρα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 19,

γ) σχέδια και χάρτες πορείας για την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 19·

Αιτιολόγηση

Τροπολογία για συνέπεια, η οποία συνδέεται με την εισαγωγή του όρου «χάρτης πορείας για την ποιότητα του αέρα».

Τροπολογία  152

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 22 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

δ) βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 20·

δ) βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης που συντάσσονται σύμφωνα με το άρθρο 20·

Τροπολογία  153

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 22 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

δα) γενική εικόνα των πηγών ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των ατμοσφαιρικών ρύπων που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα στο εκάστοτε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος·

Τροπολογία  154

 

Πρόταση οδηγίας

Άρθρο 22 – παράγραφος 1 – στοιχείο δ β (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

δβ) την τεκμηρίωση που υποβάλλεται στην Επιτροπή σχετικά με τις υπερβάσεις που προκαλούνται από φυσικές πηγές που αναφέρονται στο άρθρο 16 παράγραφος 2·

Τροπολογία  155

 

Πρόταση οδηγίας