BETÆNKNING om forslag til Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv (EU) 2015/637 om koordinations- og samarbejdsforanstaltninger for at lette konsulær beskyttelse af ikkerepræsenterede unionsborgere i tredjelande og direktiv (EU) 2019/997 om indførelse af et EU-nødpas

19.4.2024 - (COM(2023)0930 – C9‑0015/2024 – 2023/0441(CNS)) - *

Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender
Ordfører: Loránt Vincze


Procedure : 2023/0441(CNS)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A9-0178/2024
Indgivne tekster :
A9-0178/2024
Forhandlinger :
Afstemninger :
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om forslag til Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv (EU) 2015/637 om koordinations- og samarbejdsforanstaltninger for at lette konsulær beskyttelse af ikkerepræsenterede unionsborgere i tredjelande og direktiv (EU) 2019/997 om indførelse af et EU-nødpas

(COM(2023)0930 – C9‑0015/2024 – 2023/0441(CNS))

(Særlig lovgivningsprocedure – høring)

Europa-Parlamentet,

 der henviser til Kommissionens forslag til Rådet (COM(2023)0930),

 der henviser til artikel 23, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, der danner grundlag for Rådets høring af Parlamentet (C9‑0015/2024),

 der henviser til forretningsordenens artikel 82,

 der henviser til udtalelse fra Udenrigsudvalget og udtalelse fra Retsudvalget,

 der henviser til betænkning fra Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender (A9-0178/2024),

1. godkender Kommissionens forslag som ændret;

2. opfordrer Kommissionen til at ændre sit forslag i overensstemmelse hermed, jf. artikel 293, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde;

3. opfordrer Rådet til at underrette Parlamentet, hvis det ikke agter at følge den tekst, Parlamentet har godkendt;

4. anmoder Rådet om fornyet høring, hvis det agter at ændre Kommissionens forslag i væsentlig grad;

5. pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen samt til de nationale parlamenter.

 

Ændringsforslag  1

Forslag til direktiv

Betragtning 1 a (ny)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(1a) Anvendelsesområdet for direktiv (EU) 2015/637 bør også udvides til ud over unionsborgere at omfatte alle andre personer, der lovligt har ret til konsulær beskyttelse i en medlemsstat, for at give sådanne personer mulighed for at nyde godt af denne beskyttelse fra en anden medlemsstat på samme betingelser som ikkerepræsenterede borgere. Denne kategori af personer kan omfatte anerkendte flygtninge, statsløse og andre personer uden noget statsborgerskab, personer, som har bopæl i en medlemsstat og er i besiddelse af et rejsedokument udstedt af den pågældende medlemsstat, og personer med midlertidig beskyttelse.

Ændringsforslag  2

Forslag til direktiv

Betragtning 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(2) Der opstår flere og større kriser, der resulterer i anmodninger om konsulær beskyttelse. Covid-19-pandemien, krisen i Afghanistan, Ruslands angrebskrig mod Ukraine, konflikten i Sudan, hjemtransport fra Israel og Gaza og andre lignende kriser har synliggjort mangler og givet anledning til at overveje, hvordan det kan gøres lettere at udøve retten til konsulær beskyttelse. På baggrund af disse erfaringer og for at forenkle procedurerne for borgere og konsulære myndigheder bør reglerne og procedurerne i direktiv (EU) 2015/637 præciseres og strømlines, så den konsulære beskyttelse til ikkerepræsenterede unionsborgere, navnlig i krisesituationer, kan ydes mere effektivt. De til rådighed værende ressourcer på medlemsstats- og EU-plan bør anvendes bedst muligt, både lokalt i tredjelande og i hovedstæderne.

(2) Der opstår flere og større kriser, der resulterer i anmodninger om konsulær beskyttelse. Covid-19-pandemien, krisen i Afghanistan i 2021, Ruslands angrebskrig mod Ukraine, konflikten i Sudan, hjemtransport fra Israel og Gaza, det øgede antal humanitære kriser, naturkatastrofer og menneskeskabte katastrofer samt andre lignende kriser har synliggjort mangler og givet anledning til at overveje, hvordan det kan gøres lettere at udøve retten til konsulær beskyttelse. EU's kapacitet til at reagere på disse kriser, hvis antal til stadighed forøges, bør styrkes ved at afhjælpe eventuelle mangler og styrke vores beredskab, informationsindsamlings- og beslutningskapacitet forud for og under kriser. På baggrund af disse erfaringer og for at forenkle procedurerne for borgere og konsulære myndigheder bør reglerne og procedurerne i direktiv (EU) 2015/637 præciseres og strømlines, så den konsulære beskyttelse til ikkerepræsenterede unionsborgere, navnlig i krisesituationer, kan ydes mere effektivt. De til rådighed værende ressourcer på medlemsstats- og EU-plan bør anvendes bedst muligt, både lokalt i tredjelande og i hovedstæderne.

Ændringsforslag  3

Forslag til direktiv

Betragtning 4

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(4) For at skabe større retssikkerhed for de konsulære myndigheder og borgere bør der fastlægges mere detaljerede kriterier, der gør det lettere at vurdere, om en unionsborger kan betragtes som ikkerepræsenteret og dermed berettiget til at modtage konsulær beskyttelse fra den medlemsstat, hvis konsulære myndigheder er blevet kontaktet. Disse kriterier bør være tilstrækkeligt fleksible og anvendes under hensyntagen til de lokale forhold såsom rejsemuligheder eller sikkerhedssituationen i det pågældende tredjeland. Tilgængelighed og nærhed bør i den forbindelse forblive vigtige hensyn.

(4) For at skabe større retssikkerhed for de konsulære myndigheder og borgere bør der fastlægges mere detaljerede kriterier, der gør det lettere at vurdere, om en unionsborger kan betragtes som ikkerepræsenteret og dermed berettiget til at modtage konsulær beskyttelse fra den medlemsstat, hvis konsulære myndigheder er blevet kontaktet. Disse kriterier bør være tilstrækkeligt pragmatiske og fleksible og anvendes under hensyntagen til de lokale forhold såsom rejsemuligheder eller sikkerhedssituationen i det pågældende tredjeland. Tilgængelighed, nærhed og sikkerhed bør i den forbindelse forblive vigtige hensyn.

Ændringsforslag  4

Forslag til direktiv

Betragtning 5

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(5) Det første kriterium, som de konsulære myndigheder bør tage hensyn til, er, hvor vanskeligt det er for borgerne inden for en rimelig frist at nå sikkert frem til eller at blive kontaktet af ambassaden eller konsulatet for den medlemsstat, de er statsborgere i, idet det tages i betragtning, hvilken hjælp der anmodes om, hvor meget den haster, samt hvilke midler, navnlig finansielle ressourcer, de råder over. Behovet for et EU-nødpas som følge af tab af rejsedokumenter bør i princippet betyde, at borgeren anses for ikkerepræsenteret, hvis vedkommende skal rejse om natten eller med fly for at nå frem til ambassaden eller konsulatet for den medlemsstat, som vedkommende er statsborger i, da vedkommende ikke kan forventes at skulle rejse under sådanne omstændigheder.

(5) Det første kriterium, som de konsulære myndigheder bør tage hensyn til, er, hvor vanskeligt det er for borgerne inden for 48 timer at nå sikkert frem til eller at blive kontaktet af ambassaden eller konsulatet for den medlemsstat, de er statsborgere i, idet det tages i betragtning, hvilken hjælp der anmodes om, hvor meget den haster, samt hvilke midler, navnlig finansielle ressourcer, de råder over. Mens den passende periode vil afhænge af de særlige forhold ved hver anmodning om bistand, bør perioden for borgere til at nå sikkert frem til eller at blive kontaktet af deres medlemsstats ambassade eller konsulat under alle omstændigheder ikke overstige 48 timer. Behovet for et EU-nødpas som følge af tab af rejsedokumenter bør i princippet betyde, at borgeren anses for ikkerepræsenteret, hvis vedkommende skal rejse om natten eller med fly for at nå frem til ambassaden eller konsulatet for den medlemsstat, som vedkommende er statsborger i, da vedkommende ikke kan forventes at skulle rejse under sådanne omstændigheder.

Ændringsforslag  5

Forslag til direktiv

Betragtning 7

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(7) Begrebet manglende repræsentation bør fortolkes således, at ikkerepræsenterede borgere sikres en reel ret til konsulær beskyttelse. En borger bør også anses for ikkerepræsenteret, hvis det er sandsynligt, at den konsulære beskyttelse bringes i fare, hvis borgeren sendes videre til ambassaden eller konsulatet for den medlemsstat, hvor vedkommende er statsborger, navnlig hvis sagens hastende karakter kræver en omgående indsats fra den anmodede ambassade eller det anmodede konsulat. Dette er især relevant i krisesituationer, hvor manglende rettidig bistand kan have særligt negative konsekvenser for borgeren.

(7) Begrebet manglende repræsentation bør fortolkes således, at ikkerepræsenterede borgere sikres en reel ret til konsulær beskyttelse. En borger bør også anses for ikkerepræsenteret, hvis det er sandsynligt, at den konsulære beskyttelse bringes i fare, hvis borgeren sendes videre til ambassaden eller konsulatet for den medlemsstat, hvor vedkommende er statsborger, navnlig hvis sagens hastende karakter kræver en omgående indsats fra den anmodede ambassade eller det anmodede konsulat. Dette er især relevant i krisesituationer, hvor manglende rettidig bistand kan have særligt negative konsekvenser for borgeren. Desuden bør der tages hensyn til en betydelig reduktion af ambassadens eller konsulatets personale, som i væsentlig grad kan påvirke effektiviteten af deres operationer, da dette kan forværre de udfordringer, som borgere, der søger konsulær bistand, konfronteres med.

Ændringsforslag  6

Forslag til direktiv

Betragtning 11

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(11) Ansøgningerne bør ikke overdrages, hvis den konsulære beskyttelse dermed bringes i fare, især ikke, hvis sagens hastende karakter kræver en omgående indsats fra den ambassade eller det konsulat for den medlemsstat, der rettes henvendelse til. Dette kunne f.eks. være i tilfælde af alvorlige helbredsmæssige nødsituationer eller tilsyneladende vilkårlige anholdelser. Derudover bør ikkerepræsenterede borgere holdes underrettet om eventuelle overdragelser.

(11) Ansøgningerne bør ikke overdrages, hvis den konsulære beskyttelse dermed bringes i fare, især ikke, hvis sagens hastende karakter kræver en omgående indsats fra den ambassade eller det konsulat for den medlemsstat, der rettes henvendelse til. Dette kunne f.eks. være i tilfælde af alvorlige helbredsmæssige nødsituationer eller tilsyneladende vilkårlige eller politisk motiverede anholdelser. Derudover bør ikkerepræsenterede borgere holdes underrettet om eventuelle overdragelser.

Ændringsforslag  7

Forslag til direktiv

Betragtning 13

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(13) Når medlemsstaterne yder konsulær beskyttelse til ikkerepræsenterede borgere, bør de tage hensyn til behovene hos sårbare grupper såsom uledsagede mindreårige, gravide kvinder, personer med nedsat mobilitet, personer med handicap eller personer, der risikerer diskrimination af enhver grund såsom dem, der er omhandlet i chartrets artikel 21.

(13) Når medlemsstaterne yder konsulær beskyttelse til ikkerepræsenterede borgere, bør de anvende en intersektionel tilgang til behovene hos sårbare grupper såsom uledsagede mindreårige, ofre for tvangsægteskab og ægteskabeligt fangenskab, som bør modtage juridisk bistand og psykologisk støtte, gravide kvinder, personer med nedsat mobilitet, ældre, personer med handicap eller personer, der risikerer diskrimination af enhver grund såsom dem, der er omhandlet i chartrets artikel 21.

Ændringsforslag  8

Forslag til direktiv

Betragtning 19

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(19) For at sikre at beredskabet fungerer i tilfælde af konsulære kriser, der kræver bistand til ikkerepræsenterede borgere, bør det lokale konsulære samarbejde mellem medlemsstaterne og EU-delegationerne i tredjelande omfatte udveksling af oplysninger om anliggender, der er relevante for sådanne borgere, bl.a. deres sikkerhed, udarbejdelse af fælles konsulære beredskabsplaner og tilrettelæggelse af konsulære øvelser. Et sådant lokalt konsulært samarbejde kan i den sammenhæng vise sig særlig relevant for konsulære myndigheder, hvis medlemsstater ikke er repræsenteret, når kriseberedskabet og -responsen på konsulært plan skal koordineres.

(19) For at sikre at beredskabet fungerer i tilfælde af konsulære kriser, der kræver bistand til ikkerepræsenterede borgere – herunder naturkatastrofer, politisk uro eller terrorangreb – bør det lokale konsulære samarbejde mellem medlemsstaterne og EU-delegationerne i tredjelande omfatte udveksling af oplysninger om anliggender, der er relevante for sådanne borgere, bl.a. deres sikkerhed, udarbejdelse af fælles konsulære beredskabsplaner og mekanismer for at sikre en hurtig indsats og tilrettelæggelse af konsulære øvelser. Et sådant lokalt konsulært samarbejde kan i den sammenhæng vise sig særlig relevant for konsulære myndigheder, hvis medlemsstater ikke er repræsenteret, når kriseberedskabet og -responsen på konsulært plan skal koordineres.

Ændringsforslag  9

Forslag til direktiv

Betragtning 23

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(23) Med henblik på at sikre en effektiv koordinering af den konsulære bistand bør der også i de fælles konsulære beredskabsplaner i det omfang, det er relevant, tages højde for den rolle og det ansvar, som ledende stater har, dvs. de medlemsstater, der er repræsenteret i et givet tredjeland, og som har ansvaret for at koordinere og lede bistanden til ikkerepræsenterede borgere i tilfælde af kriser. Derudover bør de fælles konsulære beredskabsplaner som led i konsulære øvelser evalueres årligt for at sikre, at de fortsat er egnede. Samtidig bør de fælles konsulære beredskabsplaner ikke forstås som planer, der træder i stedet for medlemsstaternes nationale beredskabsplaner eller påvirker deres ansvar for at yde konsulær bistand til deres egne statsborgere.

(23) Med henblik på at sikre en effektiv koordinering af den konsulære bistand bør der også i de fælles konsulære beredskabsplaner i det omfang, det er relevant, tages højde for den rolle og det ansvar, som ledende stater har, dvs. de medlemsstater, der er repræsenteret i et givet tredjeland, og som har ansvaret for at koordinere og lede bistanden til ikkerepræsenterede borgere i tilfælde af kriser. Derudover bør de fælles konsulære beredskabsplaner som led i konsulære øvelser evalueres årligt eller oftere, hvis ekstraordinære omstændigheder kræver det, for at sikre, at de fortsat er egnede. Samtidig bør de fælles konsulære beredskabsplaner ikke forstås som planer, der træder i stedet for medlemsstaternes nationale beredskabsplaner eller påvirker deres ansvar for at yde konsulær bistand til deres egne statsborgere, men som en sammenhængende tilgang, der yderligere kan bidrage til at koordinere indsatsen i de repræsenterede medlemsstater.

Ændringsforslag  10

Forslag til direktiv

Betragtning 25

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(25) Rejsevejledninger, dvs. oplysninger fra medlemsstaterne om den relative sikkerhed, der er forbundet med at rejse til bestemte tredjelande, gør det muligt for rejsende at træffe en informeret beslutning om en bestemt rejsedestination, herunder tredjelande, hvor deres medlemsstat ikke er repræsenteret. Selv om det er medlemsstaternes ansvar at udstede rejsevejledninger, bør de koordinere indholdet, navnlig i krisesituationer, så det sikres, at der så vidt muligt ydes et ensartet niveau af vejledning. Dette kunne f.eks. bestå i at fastlægge en fælles struktur for de risikoniveauer, der angives i rejsevejledningen, og gøre brug af EU-Udenrigstjenestens sikre platform. En sådan koordinering bør om muligt ske på et tidligt tidspunkt, når medlemsstaterne planlægger at ændre niveauet i en rejsevejledning.

(25) Rejsevejledninger, dvs. oplysninger fra medlemsstaterne om den relative sikkerhed, der er forbundet med at rejse til bestemte tredjelande, bør ajourføres løbende for at gøre det muligt for rejsende at træffe en informeret beslutning om en bestemt rejsedestination, herunder tredjelande, hvor deres medlemsstat ikke er repræsenteret. Selv om det er medlemsstaternes ansvar at udstede rejsevejledninger, bør de koordinere indholdet, navnlig i forbindelse med kriser, så det sikres, at der ydes et ensartet niveau af vejledning. Dette kunne f.eks. bestå i at fastlægge en fælles struktur for de risikoniveauer, der angives i rejsevejledningen, og gøre brug af EU-Udenrigstjenestens sikre platform. En sådan koordinering bør ske på et tidligt tidspunkt, når medlemsstaterne planlægger at ændre niveauet i en rejsevejledning.

Ændringsforslag  11

Forslag til direktiv

Betragtning 26

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(26) Effektiv koordinering er afgørende for at sikre en effektiv kriserespons. For at sikre en sådan koordinering bør medlemsstaterne bistås af EU-Udenrigstjenestens kriseresponscenter og Kommissionens Katastrofeberedskabskoordinationscenter. En koordineret EU-kriserespons er særlig vigtig i tilfælde af evakueringer for at sikre, at støtten ydes effektivt, og at den til rådighed værende evakueringskapacitet udnyttes bedst muligt. Oplysninger om, hvilken evakueringskapacitet der er til rådighed, bør derfor udveksles hurtigt, bl.a. i tilfælde hvor der anvendes militære aktiver til rednings- og evakueringsoperationer.

(26) Effektiv koordinering er afgørende for at sikre en effektiv kriserespons. For at sikre en sådan koordinering skal medlemsstaterne bistås af og modtage rettidige oplysninger fra EU-Udenrigstjenestens kriseresponscenter og Kommissionens Katastrofeberedskabskoordinationscenter. En koordineret EU-kriserespons er særlig vigtig i tilfælde af evakueringer for at sikre, at støtten ydes hurtigt og effektivt, og at den til rådighed værende evakueringskapacitet udnyttes bedst muligt. For at sikre en hurtig og effektiv reaktion, herunder i tilfælde, hvor der anvendes militære aktiver til rednings- og evakueringsoperationer, bør der derfor på en rettidig måde udveksles førstehåndsoplysninger samt relevant information om, hvilken evakueringskapacitet der f.eks. er til rådighed. I den forbindelse bør EU-Udenrigstjenesten kunne modtage automatisk og løbende information fra medlemsstaterne om situationen i tredjelande.

Ændringsforslag  12

Forslag til direktiv

Betragtning 28

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(28) Fælles konsulære hold bør bygge på principperne om frivillig deltagelse, solidaritet med repræsenterede medlemsstater, ligestilling med hensyn til beslutninger om interne arbejdsstrukturer, enkelthed for så vidt angår sammensætningen af hold, omkostningsdeling – hver medlemsstat, hver EU-institution eller hvert EU-organ afholder selv sine driftsomkostninger – fleksibilitet, synliggørelse af den koordinerede EU-indsats og åbenhed over for relevante tredjelande.

(28) Fælles konsulære hold bør bygge på principperne om solidaritet med repræsenterede medlemsstater, ligestilling med hensyn til beslutninger om interne arbejdsstrukturer, enkelthed for så vidt angår sammensætningen af hold, omkostningsdeling – hver medlemsstat, hver EU-institution eller hvert EU-organ afholder selv sine driftsomkostninger – fleksibilitet, synliggørelse af den koordinerede EU-indsats og åbenhed over for relevante tredjelande.

Ændringsforslag  13

Forslag til direktiv

Betragtning 30

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(30) Hvis unionsborgere skal hjælpes, er det vigtigt at give dem pålidelige oplysninger om, hvordan de kan få konsulær bistand i tredjelande. Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten bør bidrage til målet ved at udbrede relevante oplysninger, herunder oplysninger fra medlemsstaterne om deres konsulære netværk og tredjelande, med hvem de har indgået praktiske ordninger om deling af ansvaret for at yde konsulær beskyttelse til ikkerepræsenterede borgere. For at fremme behandlingen af sådanne oplysninger bør de gives i et maskinlæsbart format.

(30) Hvis unionsborgere skal hjælpes, er det vigtigt at give dem pålidelige og let tilgængelige oplysninger om, hvordan de kan få konsulær bistand i tredjelande, herunder muligheder for digital kontakt. Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten bør i tæt samarbejde med medlemsstaterne udbrede relevante oplysninger, herunder oplysninger fra medlemsstaterne om deres konsulære netværk og tredjelande, med hvem de har indgået praktiske ordninger om deling af ansvaret for at yde konsulær beskyttelse til ikkerepræsenterede borgere. For at fremme behandlingen af sådanne oplysninger bør de gives i et maskinlæsbart format.

Ændringsforslag  14

Forslag til direktiv

Betragtning 30 a (ny)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(30a)  Medlemsstaterne bør sikre, at borgerne har let adgang til ajourførte oplysninger om konsulær beskyttelse. I den forbindelse bør unionsborgere modtage hurtig underretning om deres rettigheder og procedurer for at kunne udøve dem, mens de befinder sig i tredjelande, navnlig i krisesituationer.

 

Ændringsforslag  15

Forslag til direktiv

Betragtning 31

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(31) Medlemsstaterne bør træffe yderligere foranstaltninger, der kan bidrage at gøre unionsborgerne mere bevidste om deres ret til konsulær beskyttelse, idet der også bør tages hensyn til de særlige behov, som personer med handicap har. I betragtning af de begrænsede omkostninger, det ville medføre for medlemsstaterne, kunne en løsning også være at gengive ordlyden af artikel 23 i TEUF i pas, som udstedes af medlemsstaterne, for derved at gøre borgerne mere opmærksomme på retten til diplomatiske og konsulære myndigheders beskyttelse, hvilket Kommissionen allerede foreslog i henstilling C(2007) 58415. Medlemsstaterne kunne også oplyse om ikkerepræsenterede borgeres ret til konsulær beskyttelse i rejsevejledninger og kampagner vedrørende konsulær bistand. De kunne også samarbejde med udbydere af passagertransport og transportknudepunkter, der tilbyder rejser til tredjelande, f.eks. ved at opfordre dem til at tilføje relevante oplysninger om retten til konsulær beskyttelse i deres informationsmateriale til kunderne.

(31) Medlemsstaterne bør træffe yderligere foranstaltninger, der kan bidrage til at gøre unionsborgerne mere bevidste om deres ret til konsulær beskyttelse, idet der også bør tages hensyn til de særlige behov, som personer med handicap har. I betragtning af de begrænsede omkostninger, det ville medføre, bør medlemsstaterne gengive ordlyden af artikel 23 i TEUF i pas, som udstedes af medlemsstaterne, for derved at gøre borgerne mere opmærksomme på retten til diplomatiske og konsulære myndigheders beskyttelse, hvilket Kommissionen allerede foreslog i henstilling C(2007) 58415. Medlemsstaterne bør også oplyse om ikkerepræsenterede borgeres ret til konsulær beskyttelse i rejsevejledninger og kampagner vedrørende konsulær bistand. De bør også samarbejde med udbydere af passagertransport og transportknudepunkter, der tilbyder rejser til tredjelande, f.eks. ved at opfordre dem til at tilføje relevante oplysninger om retten til konsulær beskyttelse i deres informationsmateriale til kunderne.

__________________

__________________

5 Kommissionens henstilling C(2007)5841 af 5. december 2007 om gengivelse af teksten i EF-traktatens artikel 20 i pas (EUT L 118 af 6.5.2008, s. 30, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2008/355/oj).

5 Kommissionens henstilling C(2007)5841 af 5. december 2007 om gengivelse af teksten i EF-traktatens artikel 20 i pas (EUT L 118 af 6.5.2008, s. 30, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2008/355/oj).

Ændringsforslag  16

Forslag til direktiv

Betragtning 32

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(32) De finansielle bestemmelser i direktiv (EU) 2015/637 bør tilpasses for at forenkle godtgørelser og fortsat sikre økonomisk byrdefordeling. Navnlig bør ikkerepræsenterede borgere kunne godtgøre udgifter til den ydelse, som den bistående medlemsstat har ydet, direkte på samme vilkår som statsborgere i den bistående medlemsstat, således at den administrative byrde, der følger af at skulle anmode om godtgørelse i den medlemsstat, hvor borgeren er statsborger, undgås. Medlemsstaterne bør også kunne frasige sig at opkræve sådanne omkostninger. Da ikkerepræsenterede borgere i visse situationer måske ikke vil kunne betale, når de anmoder om bistand, f.eks. hvis deres kontanter og midler til at få adgang til penge er blevet stjålet, er det nødvendigt at præcisere, at de kan blive bedt om at underskrive en tilbagebetalingsforpligtelse af de konsulære myndigheder i den bistående medlemsstat. Myndighederne i den bistående medlemsstat kan på grundlag af en sådan forpligtelse anmode om godtgørelse af omkostningerne fire uger efter, at bistanden blev ydet.

(32) De finansielle bestemmelser i direktiv (EU) 2015/637 bør tilpasses for at forenkle godtgørelser og fortsat sikre økonomisk byrdefordeling. Navnlig bør ikkerepræsenterede borgere kunne godtgøre udgifter til den ydelse, som den bistående medlemsstat har ydet, direkte på samme vilkår som statsborgere i den bistående medlemsstat, således at den administrative byrde, der følger af at skulle anmode om godtgørelse i den medlemsstat, hvor borgeren er statsborger, undgås. Medlemsstaterne bør også kunne frasige sig at opkræve sådanne omkostninger. Da ikkerepræsenterede borgere i visse situationer måske ikke vil kunne betale, når de anmoder om bistand, f.eks. hvis deres kontanter og midler til at få adgang til penge er blevet stjålet, er det nødvendigt at præcisere, at de kan blive bedt om at underskrive en tilbagebetalingsforpligtelse af de konsulære myndigheder i den bistående medlemsstat. Myndighederne i den bistående medlemsstat kan på grundlag af en sådan forpligtelse anmode om godtgørelse af omkostningerne tre måneder efter, at bistanden blev ydet.

Ændringsforslag  17

Forslag til direktiv

Betragtning 33

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(33) I tilfælde, hvor omkostningerne ikke er blevet godtgjort direkte af borgeren, dvs. hverken umiddelbart, da anmodningen blev fremsat, eller på et senere tidspunkt, hvor vedkommende blev anmodet herom af den bistående medlemsstat på grundlag af tilbagebetalingsforpligtelsen, bør den bistående medlemsstat have ret til at anmode den medlemsstat, hvor den ikkerepræsenterede borger er statsborger, om at godtgøre de skyldige omkostninger. For at undgå, at anmodninger om godtgørelse fremsættes efter længere tid, bør der fastsættes en rimelig frist for den bistående medlemsstat og den medlemsstat, hvor borgeren er statsborger, til henholdsvis at fremsætte anmodningen og foretage godtgørelsen.

(33) I tilfælde, hvor omkostningerne ikke er blevet godtgjort direkte af borgeren, dvs. hverken umiddelbart, da anmodningen blev fremsat, eller på et senere tidspunkt, hvor vedkommende blev anmodet herom af den bistående medlemsstat på grundlag af tilbagebetalingsforpligtelsen, bør den bistående medlemsstat have ret til at anmode den medlemsstat, hvor den ikkerepræsenterede borger er statsborger, om at godtgøre de skyldige omkostninger. For at undgå, at anmodninger om godtgørelse fremsættes efter længere tid, bør der fastsættes en rimelig frist for den bistående medlemsstat og den medlemsstat, hvor borgeren er statsborger, til henholdsvis at fremsætte anmodningen og foretage godtgørelsen. Fristen bør tage hensyn til problemets kompleksitet, inddragelsen af facilitetens personale og varigheden af bistanden.

Ændringsforslag  18

Forslag til direktiv

Betragtning 34 a (ny)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(34a) Der bør bevilges en passende forhøjelse af EU-Udenrigstjenestens budget og menneskelige ressourcer i tillæg til indtægterne fra medlemsstaternes godtgørelser for at sikre en korrekt gennemførelse af ansvaret for at yde bistand og/eller beskyttelse til unionsborgere.

Ændringsforslag  19

Forslag til direktiv

Betragtning 41

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(41) Når medlemsstaternes kompetente myndigheder og EU-institutionerne og -organerne behandler sådanne særlige kategorier af personoplysninger, bør de sikre, at der træffes passende og særlige foranstaltninger til at beskytte de registreredes interesser. Dette bør om muligt omfatte kryptering af de pågældende personoplysninger og særlig tildeling af adgangsrettigheder til det personale, der har adgang til de specificerede typer af særlige kategorier af personoplysninger.

(41) Når medlemsstaternes kompetente myndigheder og EU-institutionerne og -organerne behandler sådanne særlige kategorier af personoplysninger, bør de sikre, at der træffes passende og særlige foranstaltninger til at beskytte de registreredes interesser og rettigheder. Dette bør om muligt omfatte kryptering af de pågældende personoplysninger og særlig tildeling af adgangsrettigheder til det personale, der har adgang til de specificerede typer af særlige kategorier af personoplysninger.

Ændringsforslag  20

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. -1 (nyt)

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 1 – stk. 1 – afsnit 1 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

-1) I artikel 4 indsættes følgende afsnit 1a:

 

"Anerkendte flygtninge og statsløse og andre personer uden noget statsborgerskab, som har bopæl i en medlemsstat og er i besiddelse af et rejsedokument udstedt af den pågældende medlemsstat, har ret til konsulær beskyttelse på samme vilkår som ikkerepræsenterede borgere, hvis bopælsmedlemsstaten ikke er repræsenteret af en diplomatisk eller konsulær myndighed."

Ændringsforslag  21

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 6 – stk. 2 – litra a

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) hvor vanskeligt er det for den pågældende borger at nå sikkert frem til eller at blive kontaktet af ambassaden eller konsulatet for den medlemsstat, hvor vedkommende er statsborger, inden for en rimelig frist, idet det tages i betragtning, hvilken hjælp der anmodes om, hvor meget den haster, samt hvilke midler, navnlig finansielle ressourcer, vedkommende råder over

a) hvor vanskeligt er det for den pågældende borger at nå sikkert frem til eller at blive kontaktet af ambassaden eller konsulatet for den medlemsstat, hvor vedkommende er statsborger, inden for en rimelig frist, idet det tages i betragtning, hvilken hjælp der anmodes om, hvor meget den haster, samt hvilke midler, navnlig finansielle ressourcer, vedkommende råder over. Mens den passende periode vil afhænge af de særlige forhold ved hver anmodning om bistand, må perioden for borgere til at nå sikkert frem til eller at blive kontaktet af deres medlemsstats ambassade eller konsulat under alle omstændigheder ikke overstige 48 timer

Ændringsforslag  22

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 7 – stk. 3 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a. Hvor EU's delegationer er den eneste repræsentation, der fysisk befinder sig i et tredjeland, eller hvor der er et objektivt behov for yderligere bistand til ikkerepræsenterede borgere i en krisesituation på grund af utilstrækkelig kapacitet hos medlemsstaternes ambassader og konsulater, yder EU-delegationerne konsulær bistand, herunder udstedelse af nødpas i henhold til bestemmelserne i direktiv 2019/997.

Ændringsforslag  23

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 7 – stk. 4 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

4a. Når medlemsstaterne yder konsulær beskyttelse til ikkerepræsenterede borgere, anvender de en intersektionel tilgang til de specifikke behov hos sårbare grupper og enkeltpersoner, der risikerer at blive udsat for forskelsbehandling på ethvert grundlag såsom dem, der er omhandlet i chartrets artikel 21, nemlig køn, race, farve, etnisk eller social oprindelse, genetiske anlæg, sprog, religion eller tro, politiske eller andre anskuelser, tilhørsforhold til et nationalt mindretal, formueforhold, fødsel, handicap, alder eller seksuel orientering."

Ændringsforslag  24

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 2

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 9 – stk. 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2) Artikel 9, litra e) og f), affattes således:

2) I artikel 9 tilføjes følgende nummer:

"e) hjælp, evakuering og hjemtransport i en nødsituation

udgår

f) behov for et EU-nødpas som omhandlet i direktiv (EU) 2019/997*.

udgår

 

fa) retssager af presserende karakter, der kræver øjeblikkelig opmærksomhed.

__________________

__________________

* Rådets direktiv (EU) 2019/997 af 18. juni 2019 om indførelse af et EU-nødpas og om ophævelse af afgørelse 96/409/FUSP, EUT L 163 af 20.6.2019, s. 1. http://data.europa.eu/eli/dir/2019/997/oj)."

udgår

 

Ændringsforslag  25

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 11 – stk. 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2.  EU-delegationerne hjælper medlemsstaterne med at yde konsulær beskyttelse til ikkerepræsenterede borgere, jf. artikel 5, stk. 10, i afgørelse 2010/427/EU. En sådan støtte kan omfatte ydelse af særlige konsulære bistandsopgaver på medlemsstaternes anmodning og på deres vegne. Den bistående medlemsstat og den medlemsstat, hvor den pågældende person er statsborger, meddeler EU-delegationen alle relevante oplysninger i den pågældende sag.

2.  EU-delegationerne hjælper medlemsstaterne med at yde konsulær beskyttelse til ikkerepræsenterede borgere, jf. artikel 5, stk. 10, i afgørelse 2010/427/EU. En sådan støtte kan omfatte ydelse af særlige konsulære bistandsopgaver på medlemsstaternes anmodning og på deres vegne. Den bistående medlemsstat og den medlemsstat, hvor den pågældende person er statsborger, meddeler straks EU-delegationen alle relevante oplysninger i den pågældende sag.

Ændringsforslag  26

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 11 – stk. 2 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a. EU-Udenrigstjenesten og EU-delegationerne tildeles de nødvendige finansielle og menneskelige ressourcer til dækning af generalomkostningerne og den yderligere horisontale administrative arbejdsbyrde.

Ændringsforslag  27

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 1 – indledning

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. I forbindelse med det lokale konsulære samarbejde, der er omhandlet i artikel 12, udarbejder og fastlægger medlemsstaterne og EU-Udenrigstjenesten en fælles konsulær beredskabsplan for hvert tredjeland. Den fælles konsulære beredskabsplan ajourføres årligt og omfatter:

1. I forbindelse med det lokale konsulære samarbejde, der er omhandlet i artikel 12, udarbejder og fastlægger medlemsstaterne og EU-Udenrigstjenesten en fælles konsulær beredskabsplan for hvert tredjeland. Den fælles konsulære beredskabsplan ajourføres årligt eller oftere, i tilfælde af at der foreligger ekstraordinære omstændigheder, og omfatter:

Ændringsforslag  28

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 1 – litra a

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) en analyse af den konsulære situation i det pågældende tredjeland, bl.a. en oversigt over medlemsstaternes ambassader eller konsulater, et skøn over, hvor mange unionsborgere der er, og hvor de befinder sig, samt en risikovurdering af de mest sandsynlige scenarier, der vil kunne påvirke unionsborgere

a) en analyse af den konsulære situation i det pågældende tredjeland, bl.a. en oversigt over medlemsstaternes ambassader eller konsulater, et skøn over, hvor mange unionsborgere der er, og hvor de befinder sig, samt en risikovurdering af de mest sandsynlige scenarier, der vil kunne påvirke unionsborgere, såsom, men ikke begrænset til, militære, politiske, strafferetlige og sundhedsmæssige risici samt naturkatastrofer

Ændringsforslag  29

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 2 – afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Hvis der er EU-delegationer til stede, koordinerer disse udarbejdelsen og fastlæggelsen af de fælles konsulære beredskabsplaner på grundlag af bidrag fra ambassaderne eller konsulaterne for de medlemsstater, der er repræsenteret i det pågældende tredjeland, og de konsulære myndigheder for de medlemsstater, der ikke er repræsenteret. De fælles konsulære beredskabsplaner stilles til rådighed for alle medlemsstater, EU-Udenrigstjenesten og Kommissionens tjenestegrene.

Hvis der er EU-delegationer til stede, koordinerer disse udarbejdelsen og fastlæggelsen af de fælles konsulære beredskabsplaner på grundlag af bidrag fra ambassaderne eller konsulaterne for de medlemsstater, der er repræsenteret i det pågældende tredjeland, og de konsulære myndigheder for de medlemsstater, der ikke er repræsenteret. Dette kan om nødvendigt omfatte samarbejde med tredjelande og internationale organisationer. De fælles konsulære beredskabsplaner stilles til rådighed for alle medlemsstater, EU-Udenrigstjenesten og Kommissionens tjenestegrene.

Ændringsforslag  30

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 3 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a.  Medlemsstaterne og EU-delegationerne samarbejder om indførelsen af systemer for tidlig varsling for at muliggøre rettidig opdagelse af potentielle kriser eller farer såsom naturkatastrofer, politisk uro eller sundhedskriser i det pågældende tredjeland. Disse systemer skal anvende dataanalyser, risikovurderinger og udveksling af efterretninger til at tilvejebringe tidlige indikatorer for nye trusler og dermed øge effektiviteten af kriseberedskabet og ‑indsatsen.

Ændringsforslag  31

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 4

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. Medlemsstaterne giver i overensstemmelse med national ret deres borgere mulighed for ved hjælp af passende midler at lade sig registrere hos de kompetente nationale myndigheder eller underrette disse om deres rejser til eller ophold i tredjelande.

4. Medlemsstaterne træffer i overensstemmelse med national ret proaktive foranstaltninger for at sikre, at deres borgere ved hjælp af passende midler lader sig registrere hos de kompetente nationale myndigheder eller underretter disse om deres rejser til eller ophold i tredjelande, navnlig når de pågældende tredjelande ikke anses som fuldstændigt sikre.

Ændringsforslag  32

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 5

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. Medlemsstaterne udveksler oplysninger om ændringer i deres rejsevejledning til borgerne på et tidligt tidspunkt, navnlig i forbindelse med krisesituationer, og bestræber sig på at sikre konsekvens i niveauet af rejsevejledning."

5. Medlemsstaterne udveksler oplysninger om ændringer i deres rejsevejledning til borgerne på et tidligt tidspunkt, navnlig i forbindelse med krisesituationer, og bestræber sig på at sikre konsekvens i niveauet af rejsevejledning. Medlemsstaterne skal altid underrette hinanden, hver gang de bliver bekendt med en øget sikkerhedsrisiko."

Ændringsforslag  33

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 5 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

5a. Medlemsstaterne øger situationsbevidstheden hos EU-delegationer i tredjelande, herunder ved regelmæssigt at dele ajourføringer af risikovurderinger og mulige trusler mod unionsborgeres sikkerhed samt ved at udveksle information om deres rejsevejledninger.

Ændringsforslag  34

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 5 b (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

5b. EU-Udenrigstjenesten yder i tæt samarbejde med medlemsstaterne konsulær kriseberedskabs-, simulations- og indsatstræning til EU-tjenestemænd og til medlemsstaternes diplomatiske og konsulære personale med henblik på at forbedre deres evne til at håndtere krisesituationer og yde bistand til unionsborgere, der befinder sig i udlandet.

Ændringsforslag  35

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 5

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 a – stk. 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Medlemsstaterne kan om nødvendigt få hjælp af fælles konsulære hold bestående af eksperter fra medlemsstaterne, især fra de medlemsstater, der ikke er repræsenteret i det tredjeland, der er ramt af krisen, fra EU-Udenrigstjenesten og Kommissionens tjenestegrene. Fælles konsulære hold stilles til rådighed til hurtig udsendelse til tredjelande, der er ramt af en konsulær krise. Deltagelsen i fælles konsulære hold er frivillig.

2. Medlemsstaterne kan om nødvendigt få hjælp af fælles konsulære hold bestående af eksperter fra medlemsstaterne, især fra de medlemsstater, der ikke er repræsenteret i det tredjeland, der er ramt af krisen, fra EU-Udenrigstjenesten og Kommissionens tjenestegrene. Fælles konsulære hold stilles til rådighed til hurtig udsendelse til tredjelande, der er ramt af en konsulær krise. Deltagelsen i fælles konsulære hold er frivillig. EU-Udenrigstjenesten og Kommissionen støtter disse eksperters og de fælles konsulære holds beredskab.

Ændringsforslag  36

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 5

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 a – stk. 4

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. Når medlemsstaterne yder bistand, kan de, hvis det er relevant, søge støtte fra EU-instrumenter, f.eks. EU-Udenrigstjenestens krisestyringsstrukturer og kriseberedskabscenter, og fra Katastrofeberedskabskoordinationscentret, som blev oprettet ved artikel 7 i afgørelse nr. 1313/2013/EU om en EU-civilbeskyttelsesmekanisme."

4. Når medlemsstaterne yder bistand, kan de modtage støtte fra EU-instrumenter såsom EU-Udenrigstjenestens krisestyringsstrukturer og dens kriseresponscenter. Medlemsstaterne kan også inddrage Katastrofeberedskabskoordinationscentret, som blev oprettet ved artikel 7 i afgørelse nr. 1313/2013/EU, EU-civilbeskyttelsesmekanismen og, hvis det er relevant, EU-missioner og operationer inden for rammerne af den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik samt EU-kapaciteten til hurtig deployering, som er indeholdt i det strategiske kompas for sikkerhed og forsvar.

Ændringsforslag  37

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 5

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 a – stk. 4 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

4a. I kapitel 2 indsættes følgende artikel 13ad: Artikel 13ad Særlig beskyttelse af børn Medlemsstaterne træffer med støtte fra EU-delegationerne særlige foranstaltninger for at sikre retten til konsulær beskyttelse i tredjeland for børn, der er unionsborgere, især når der er risiko for krænkelse af deres rettigheder i henhold til EU's charter om grundlæggende rettigheder og FN's konvention om barnets rettigheder. Når medlemsstaterne yder konsulær bistand til børn, skal de betragte barnets tarv som det vigtigste hensyn.

Ændringsforslag  38

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 6

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 b – stk. 1 – afsnit 1 – indledning

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Mindst én gang om året meddeler medlemsstaterne Kommissionen og Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik følgende oplysninger:

Hver sjette måned meddeler medlemsstaterne EU-Udenrigstjenesten og Kommissionen følgende oplysninger:

Ændringsforslag  39

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 6

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13b – stk. 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Medlemsstaterne, Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten stiller de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, litra a), b) og c), offentligt til rådighed på en måde, der sikrer sammenhæng i de offentliggjorte oplysninger.

2. Medlemsstaterne, Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten stiller de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, offentligt til rådighed på en måde, der sikrer sammenhæng i de offentliggjorte oplysninger.

Ændringsforslag  40

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 6

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13b – stk. 3

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Medlemsstaterne meddeler på Kommissionens anmodning de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, i et maskinlæsbart format.

3. Medlemsstaterne meddeler de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, i et maskinlæsbart format.

Ændringsforslag  41

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 6

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13c – stk. 1 – indledning

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Medlemsstaterne træffer foranstaltninger til at oplyse deres borgere om den ret, de har i henhold til artikel 20, stk. 2, litra c), i TEUF. Dette kan navnlig omfatte følgende foranstaltninger:

1. Medlemsstaterne træffer foranstaltninger til at oplyse deres borgere om den ret, de har i henhold til artikel 20, stk. 2, litra c), i TEUF, navnlig gennem:

Ændringsforslag  42

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 6

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13c – stk. 1 – litra a

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) gengivelse i det nationale pas af første punktum i artikel 23 i TEUF

udgår

Ændringsforslag  43

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 6

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 c – stk. 1 – litra c a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

ca) indførelse af digitale teknologier og automatiserede anmeldelsessystemer, f.eks. SMS via telefonnet, for at give unionsborgere vigtige kontaktoplysninger med henblik på konsulær beskyttelse ved indrejse i et tredjeland samt varslingsmeddelelser i krisesituationer.

Ændringsforslag  44

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 6

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13c – stk. 1a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1 a. Medlemsstaterne gengiver endvidere første punktum i artikel 23 i TEUF på et synligt sted i nationale pas.

Ændringsforslag  45

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 7

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 14 – stk. 2 – afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Hvis en ikkerepræsenteret borger ikke kan betale de i stk. 1 omhandlede omkostninger til den bistående medlemsstat, når vedkommende anmoder om bistand, kan den bistående medlemsstat kræve, at den ikkerepræsenterede borger underskriver en tilbagebetalingsforpligtelse. Den bistående medlemsstat kan på det grundlag anmode den ikkerepræsenterede borger om at betale sådanne omkostninger fire uger efter, at bistanden blev ydet.

Hvis en ikkerepræsenteret borger ikke kan betale de i stk. 1 omhandlede omkostninger til den bistående medlemsstat, når vedkommende anmoder om bistand, kan den bistående medlemsstat kræve, at den ikkerepræsenterede borger underskriver en tilbagebetalingsforpligtelse. Den bistående medlemsstat kan på det grundlag anmode den ikkerepræsenterede borger om at betale sådanne omkostninger tre måneder efter, at bistanden blev ydet. Det forhold, at den ikkerepræsenterede borger ikke kan betale de i stk. 1 omhandlede omkostninger, når vedkommende anmoder om bistand, må ikke have indflydelse på vedkommendes ret til at modtage konsulær beskyttelse.

Ændringsforslag  46

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 7

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 14 – stk. 6

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter om standardformularer, der skal anvendes til tilbagebetalingsforpligtelsen, jf. stk. 2, og til godtgørelsen af omkostninger fra den medlemsstat, hvor den ikkerepræsenterede borger er statsborger, jf. stk. 3. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 15a, stk. 2.

6. Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter om standardformularer, som er tilgængelige på alle medlemsstaternes sprog, der skal anvendes til tilbagebetalingsforpligtelsen, jf. stk. 2, og til godtgørelsen af omkostninger fra den medlemsstat, hvor den ikkerepræsenterede borger er statsborger, jf. stk. 3. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 15a, stk. 2.

Ændringsforslag  47

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 9

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 16 a – stk. 1 – litra f a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

fa) sikre overholdelse af bestemmelserne i artikel 13, stk. 4, vedrørende registrering og meddelelse af borgeres rejser til eller ophold i tredjelande.

Ændringsforslag  48

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 9

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 16 a – stk. 1 – litra f b (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

fb) give de oplysninger og advarsler, der er omhandlet i artikel 13c, stk. 1, litra -a).

Ændringsforslag  49

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 9

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 16 a – stk. 1 – litra f c (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

fc) behandle oplysninger og registreringer af rejser eller ophold, der leveres i overensstemmelse med artikel 13, stk. 4.

Ændringsforslag  50

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 9

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 16 a – stk. 6

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Når medlemsstaternes kompetente myndigheder og EU-institutionerne og -organerne behandler de personoplysninger, der er omhandlet i stk. 5, sikrer de, at der træffes passende og særlige foranstaltninger til at beskytte de registreredes interesser. De indfører også interne politikker og træffer de nødvendige tekniske og organisatoriske foranstaltninger til at forhindre uautoriseret adgang til og videregivelse af sådanne personoplysninger.

6. Når medlemsstaternes kompetente myndigheder og EU-institutionerne og -organerne behandler de personoplysninger, der er omhandlet i stk. 5, sikrer de, at der træffes passende og særlige foranstaltninger til at beskytte de registreredes interesser og rettigheder. De indfører også interne politikker og træffer de nødvendige tekniske og organisatoriske foranstaltninger til at forhindre uautoriseret adgang til og videregivelse af sådanne personoplysninger.

Ændringsforslag  51

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 9

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 16a – stk. 7 – afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Med henblik på dette direktiv overdrager medlemsstaternes kompetente myndigheder kun personoplysninger til et tredjeland eller en international organisation, hvis det er nødvendigt for at kunne udføre de opgaver, der er omhandlet i artikel 9, 10 og 13a, og i overensstemmelse med kapitel V i forordning (EU) 2016/679.

Med henblik på dette direktiv overdrager medlemsstaternes kompetente myndigheder kun personoplysninger til et tredjeland eller en international organisation, hvis det er nødvendigt for at kunne udføre de opgaver, der er omhandlet i artikel 9, 10 og 13a, og i overensstemmelse med kapitel V i forordning (EU) 2016/679. Personoplysninger, der er omhandlet i stk. 5, udelukkes fra en sådan overdragelse, medmindre den pågældende unionsborgers udtrykkelige forudgående samtykke er indhentet.

Ændringsforslag  52

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 9

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 16b – stk. 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Medlemsstaterne sikrer, at ikkerepræsenterede borgere har adgang til effektive retsmidler i henhold til national ret i tilfælde af, at deres rettigheder i henhold til dette direktiv krænkes.

Medlemsstaterne sikrer, at ikkerepræsenterede borgere har effektiv klageadgang samt adgang til effektive retsmidler i henhold til national ret i tilfælde af, at deres rettigheder i henhold til dette direktiv krænkes.

Ændringsforslag  53

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 10

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 19 – stk. 3 – afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Tidligst [otte år efter fristen for gennemførelsen af dette ændringsdirektiv] foretager Kommissionen en evaluering af dette direktiv og forelægger Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om de vigtigste resultater.

Senest [fem år efter fristen for gennemførelsen af dette ændringsdirektiv] foretager Kommissionen en evaluering af dette direktiv og forelægger Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om de vigtigste resultater.

 


 

 

UDTALELSE FRA UDENRIGSUDVALGET (21.3.2024)

til Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender

om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv (EU) 2015/637 om koordinerings- og samarbejdsforanstaltninger for at lette konsulær beskyttelse af ikkerepræsenterede unionsborgere i tredjelande og direktiv (EU) 2019/997 om indførelse af et EU-nødpas

(COM(2023)0930 – C9‑0015/2024 – 2023/0441(CNS))

Ordfører for udtalelse (*): Nacho Sánchez Amor

(*) Associeret udvalg - forretningsordenens artikel 57

 

KORT BEGRUNDELSE

Kommissionens forslag indebærer en væsentlig udvidelse af EU-Udenrigstjenestens og EU-delegationernes rolle og aktiviteter, herunder nye og ændrede bestemmelser om beredskab og reaktion på kriser uden for Den Europæiske Union.

I overensstemmelse med punkt I.3 i bilag VI til forretningsordenen (FO) henhører tilsynet med EU-Udenrigstjenesten og dens forskellige tjenestegrene, herunder tilrettelæggelsen og driften af EU-delegationerne og EU-Udenrigstjenestens kriseresponscenter, under Udenrigsudvalgets (AFET's) enekompetence. EU-delegationernes arbejde omfatter også gennemførelsen af EU-borgernes ret til beskyttelse på tredjelandes område, jf. artikel 35 i traktaten om Den Europæiske Union.

Tilrettelæggelsen og funktionen af EU-Udenrigstjenesten, EU-delegationerne og EU-Udenrigstjenestens kriseberedskabscenter er fastsat i Rådets afgørelse 2010/427/EU af 26. juli 2010 – et område, som falder inden for AFET's kompetenceområde. Inden for rammerne af det strategiske kompas for sikkerhed og forsvar fra 2022, der også er omfattet af AFET's kompetenceområde, blev der iværksat en gennemgang af EU-Udenrigstjenestens kriseresponsmekanismer, herunder bl.a. vedrørende konsulær støtte og feltsikkerhed.

Den 15. marts 2023 vedtog Parlamentet under ledelse af AFET en FUSP-henstilling om status over EU-Udenrigstjenestens funktionsmåde og om et stærkere EU (2021/2065 (INI)). Den omfatter en lang række emner inden for rammerne af EU-Udenrigstjenesten, herunder støtten til EU's kriseresponscenter (CRC) i forbindelse med koordineringen af EU's og medlemsstaternes ambassaders og delegationers indsats og de tjenester, de tilbyder EU-borgerne i krisetider.

Kommissionens forslag løfter EU-Udenrigstjenestens rolle (og dens krisestyringsstrukturer og EU-delegationer) til et nyt niveau af inddragelse på en sådan måde, at konsulær beskyttelse flettes sammen med EU-Udenrigstjenestens udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske rolle, når der skal træffes beslutninger på grundlag af vurderinger, kontakter med tredjelande, anvendelse af militære aktiver og andre typiske FUSP/FSFP-elementer.

 

ÆNDRINGSFORSLAG

Udenrigsudvalget opfordrer Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender, som er korresponderende udvalg, til at tage hensyn til følgende:

Ændringsforslag  1

Forslag til direktiv

Betragtning 1 a (ny)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(1a) Anvendelsesområdet for direktiv (EU) 2015/637 bør også udvides til ikke kun at omfatte EU-borgere. I denne henseende bør anerkendte flygtninge og statsløse samt andre, der ikke er statsborgere i en medlemsstat, men som har bopæl i en medlemsstat og er i besiddelse af et rejsedokument udstedt af bopælsmedlemsstaten, have ret til konsulær beskyttelse på samme vilkår som borgere, hvis medlemsstat ikke er repræsenteret, hvis bopælsmedlemsstaten ikke er repræsenteret af en diplomatisk eller konsulær myndighed.

Ændringsforslag  2

Forslag til direktiv

Betragtning 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(2) Der opstår flere og større kriser, der resulterer i anmodninger om konsulær beskyttelse. Covid-19-pandemien, krisen i Afghanistan, Ruslands angrebskrig mod Ukraine, konflikten i Sudan, hjemtransport fra Israel og Gaza og andre lignende kriser har synliggjort mangler og givet anledning til at overveje, hvordan det kan gøres lettere at udøve retten til konsulær beskyttelse. På baggrund af disse erfaringer og for at forenkle procedurerne for borgere og konsulære myndigheder bør reglerne og procedurerne i direktiv (EU) 2015/637 præciseres og strømlines, så den konsulære beskyttelse til ikkerepræsenterede unionsborgere, navnlig i krisesituationer, kan ydes mere effektivt. De til rådighed værende ressourcer på medlemsstats- og EU-plan bør anvendes bedst muligt, både lokalt i tredjelande og i hovedstæderne.

(2) Der opstår flere og større kriser, der resulterer i anmodninger om konsulær beskyttelse. Covid-19-pandemien, krisen i Afghanistan i 2021, Ruslands angrebskrig mod Ukraine, konflikten i Sudan, hjemtransport fra Israel og Gaza, det øgede antal humanitære kriser, naturkatastrofer og menneskeskabte katastrofer samt andre lignende kriser har synliggjort mangler og givet anledning til at overveje, hvordan det kan gøres lettere at udøve retten til konsulær beskyttelse. EU's kapacitet til at reagere på disse kriser, hvis antal til stadighed forøges, bør styrkes ved at afhjælpe eventuelle mangler og styrke vores beredskab, informationsindsamlings- og beslutningskapacitet forud for og under kriser. På baggrund af disse erfaringer og for at forenkle procedurerne for borgere og konsulære myndigheder bør reglerne og procedurerne i direktiv (EU) 2015/637 præciseres og strømlines, så den konsulære beskyttelse til ikkerepræsenterede unionsborgere, navnlig i krisesituationer, kan ydes mere effektivt. De til rådighed værende ressourcer på medlemsstats- og EU-plan bør anvendes bedst muligt, både lokalt i tredjelande og i hovedstæderne.

Ændringsforslag  3

Forslag til direktiv

Betragtning 4

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(4) For at skabe større retssikkerhed for de konsulære myndigheder og borgere bør der fastlægges mere detaljerede kriterier, der gør det lettere at vurdere, om en unionsborger kan betragtes som ikkerepræsenteret og dermed berettiget til at modtage konsulær beskyttelse fra den medlemsstat, hvis konsulære myndigheder er blevet kontaktet. Disse kriterier bør være tilstrækkeligt fleksible og anvendes under hensyntagen til de lokale forhold såsom rejsemuligheder eller sikkerhedssituationen i det pågældende tredjeland. Tilgængelighed og nærhed bør i den forbindelse forblive vigtige hensyn.

(4) For at skabe større retssikkerhed for de konsulære myndigheder og borgere bør der fastlægges mere detaljerede kriterier, der gør det lettere at vurdere, om en unionsborger kan betragtes som ikkerepræsenteret og dermed berettiget til at modtage konsulær beskyttelse fra den medlemsstat, hvis konsulære myndigheder er blevet kontaktet. Disse kriterier bør være tilstrækkeligt pragmatiske og fleksible og anvendes under hensyntagen til de lokale forhold såsom rejsemuligheder eller sikkerhedssituationen i det pågældende tredjeland. Tilgængelighed og nærhed bør i den forbindelse forblive vigtige hensyn.

Ændringsforslag  4

Forslag til direktiv

Betragtning 10

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(10) Hvis en krisesituation resulterer i et stort antal ansøgninger om konsulær beskyttelse, bør ambassaderne og konsulaterne for de medlemsstater, der er repræsenteret i det pågældende tredjeland, have mulighed for at aftale, hvordan ansøgningerne skal fordeles, på grundlag af den til rådighed værende kapacitet, så denne udnyttes bedst muligt. De kan til det formål få hjælp fra EU's delegationer.

(10) Hvis en krisesituation resulterer i et stort antal ansøgninger om konsulær beskyttelse, bør ambassaderne og konsulaterne for de medlemsstater, der er repræsenteret i det pågældende tredjeland, have mulighed for at aftale, hvordan ansøgningerne skal fordeles, på grundlag af den til rådighed værende kapacitet, så denne udnyttes bedst muligt. De bør til det formål få hjælp fra EU's delegationer.

Ændringsforslag  5

Forslag til direktiv

Betragtning 19

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(19) For at sikre at beredskabet fungerer i tilfælde af konsulære kriser, der kræver bistand til ikkerepræsenterede borgere, bør det lokale konsulære samarbejde mellem medlemsstaterne og EU-delegationerne i tredjelande omfatte udveksling af oplysninger om anliggender, der er relevante for sådanne borgere, bl.a. deres sikkerhed, udarbejdelse af fælles konsulære beredskabsplaner og tilrettelæggelse af konsulære øvelser. Et sådant lokalt konsulært samarbejde kan i den sammenhæng vise sig særlig relevant for konsulære myndigheder, hvis medlemsstater ikke er repræsenteret, når kriseberedskabet og -responsen på konsulært plan skal koordineres.

(19) For at sikre at beredskabet fungerer i tilfælde af konsulære kriser, der kræver bistand til ikkerepræsenterede borgere – herunder naturkatastrofer, politisk uro eller terrorangreb – bør det lokale konsulære samarbejde mellem medlemsstaterne og EU-delegationerne i tredjelande omfatte udveksling af oplysninger om anliggender, der er relevante for sådanne borgere, bl.a. deres sikkerhed, udarbejdelse af fælles konsulære beredskabsplaner, mekanismer for at sikre en hurtig indsats og tilrettelæggelse af konsulære øvelser. Et sådant lokalt konsulært samarbejde kan i den sammenhæng vise sig særlig relevant for konsulære myndigheder, hvis medlemsstater ikke er repræsenteret, når kriseberedskabet og -responsen på konsulært plan skal koordineres.

Ændringsforslag  6

Forslag til direktiv

Betragtning 23

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(23) Med henblik på at sikre en effektiv koordinering af den konsulære bistand bør der også i de fælles konsulære beredskabsplaner i det omfang, det er relevant, tages højde for den rolle og det ansvar, som ledende stater har, dvs. de medlemsstater, der er repræsenteret i et givet tredjeland, og som har ansvaret for at koordinere og lede bistanden til ikkerepræsenterede borgere i tilfælde af kriser. Derudover bør de fælles konsulære beredskabsplaner som led i konsulære øvelser evalueres årligt for at sikre, at de fortsat er egnede. Samtidig bør de fælles konsulære beredskabsplaner ikke forstås som planer, der træder i stedet for medlemsstaternes nationale beredskabsplaner eller påvirker deres ansvar for at yde konsulær bistand til deres egne statsborgere.

(23) Med henblik på at sikre en effektiv koordinering af den konsulære bistand bør der også i de fælles konsulære beredskabsplaner i det omfang, det er relevant, tages højde for den rolle og det ansvar, som ledende stater har, dvs. de medlemsstater, der er repræsenteret i et givet tredjeland, og som har ansvaret for at koordinere og lede bistanden til ikkerepræsenterede borgere i tilfælde af kriser. Derudover bør de fælles konsulære beredskabsplaner som led i konsulære øvelser evalueres årligt eller oftere, hvis ekstraordinære omstændigheder kræver det, for at sikre, at de fortsat er egnede. Samtidig bør de fælles konsulære beredskabsplaner ikke forstås som planer, der træder i stedet for medlemsstaternes nationale beredskabsplaner eller påvirker deres ansvar for at yde konsulær bistand til deres egne statsborgere, men som en sammenhængende tilgang, der yderligere kan bidrage til at koordinere indsatsen i de repræsenterede medlemsstater.

Ændringsforslag  7

Forslag til direktiv

Betragtning 25

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(25) Rejsevejledninger, dvs. oplysninger fra medlemsstaterne om den relative sikkerhed, der er forbundet med at rejse til bestemte tredjelande, gør det muligt for rejsende at træffe en informeret beslutning om en bestemt rejsedestination, herunder tredjelande, hvor deres medlemsstat ikke er repræsenteret. Selv om det er medlemsstaternes ansvar at udstede rejsevejledninger, bør de koordinere indholdet, navnlig i krisesituationer, så det sikres, at der så vidt muligt ydes et ensartet niveau af vejledning. Dette kunne f.eks. bestå i at fastlægge en fælles struktur for de risikoniveauer, der angives i rejsevejledningen, og gøre brug af EU-Udenrigstjenestens sikre platform. En sådan koordinering bør om muligt ske på et tidligt tidspunkt, når medlemsstaterne planlægger at ændre niveauet i en rejsevejledning.

(25) Rejsevejledninger, dvs. oplysninger fra medlemsstaterne om den relative sikkerhed, der er forbundet med at rejse til bestemte tredjelande, bør ajourføres løbende for at gøre det muligt for rejsende at træffe en informeret beslutning om en bestemt rejsedestination, herunder tredjelande, hvor deres medlemsstat ikke er repræsenteret. Selv om det er medlemsstaternes ansvar at udstede rejsevejledninger, bør de koordinere indholdet, navnlig i forbindelse med kriser, så det sikres, at der ydes et ensartet niveau af vejledning. Dette kunne f.eks. bestå i at fastlægge en fælles struktur for de risikoniveauer, der angives i rejsevejledningen, og gøre brug af EU-Udenrigstjenestens sikre platform. En sådan koordinering bør ske på et tidligt tidspunkt, når medlemsstaterne planlægger at ændre niveauet i en rejsevejledning.

Ændringsforslag  8

Forslag til direktiv

Betragtning 26

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(26) Effektiv koordinering er afgørende for at sikre en effektiv kriserespons. For at sikre en sådan koordinering bør medlemsstaterne bistås af EU-Udenrigstjenestens kriseresponscenter og Kommissionens Katastrofeberedskabskoordinationscenter. En koordineret EU-kriserespons er særlig vigtig i tilfælde af evakueringer for at sikre, at støtten ydes effektivt, og at den til rådighed værende evakueringskapacitet udnyttes bedst muligt. Oplysninger om, hvilken evakueringskapacitet der er til rådighed, bør derfor udveksles hurtigt, bl.a. i tilfælde hvor der anvendes militære aktiver til rednings- og evakueringsoperationer.

(26) Effektiv koordinering er afgørende for at sikre en effektiv kriserespons. For at sikre en sådan koordinering skal medlemsstaterne bistås af og modtage rettidige oplysninger fra EU-Udenrigstjenestens kriseresponscenter og Kommissionens Katastrofeberedskabskoordinationscenter. En koordineret EU-kriserespons er særlig vigtig i tilfælde af evakueringer for at sikre, at støtten ydes hurtigt og effektivt, og at den til rådighed værende evakueringskapacitet udnyttes bedst muligt. For at sikre en hurtig og effektiv reaktion, herunder i tilfælde, hvor der anvendes militære aktiver til rednings- og evakueringsoperationer, bør der derfor på en rettidig måde udveksles førstehåndsoplysninger samt relevant information om, hvilken evakueringskapacitet der f.eks. er til rådighed. I den forbindelse bør EU-Udenrigstjenesten kunne modtage automatisk og løbende information fra medlemsstaterne om situationen i tredjelande.

Ændringsforslag  9

Forslag til direktiv

Betragtning 28

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(28) Fælles konsulære hold bør bygge på principperne om frivillig deltagelse, solidaritet med repræsenterede medlemsstater, ligestilling med hensyn til beslutninger om interne arbejdsstrukturer, enkelthed for så vidt angår sammensætningen af hold, omkostningsdeling – hver medlemsstat, hver EU-institution eller hvert EU-organ afholder selv sine driftsomkostninger – fleksibilitet, synliggørelse af den koordinerede EU-indsats og åbenhed over for relevante tredjelande.

(28) Fælles konsulære hold bør bygge på princippet om solidaritet med repræsenterede medlemsstater, ligestilling med hensyn til beslutninger om interne arbejdsstrukturer, enkelthed for så vidt angår sammensætningen af hold, omkostningsdeling – hver medlemsstat, hver EU-institution eller hvert EU-organ afholder selv sine driftsomkostninger – fleksibilitet, synliggørelse af den koordinerede EU-indsats og åbenhed over for relevante tredjelande.

Ændringsforslag  10

Forslag til direktiv

Betragtning 30

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(30) Hvis unionsborgere skal hjælpes, er det vigtigt at give dem pålidelige oplysninger om, hvordan de kan få konsulær bistand i tredjelande. Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten bør bidrage til målet ved at udbrede relevante oplysninger, herunder oplysninger fra medlemsstaterne om deres konsulære netværk og tredjelande, med hvem de har indgået praktiske ordninger om deling af ansvaret for at yde konsulær beskyttelse til ikkerepræsenterede borgere. For at fremme behandlingen af sådanne oplysninger bør de gives i et maskinlæsbart format.

(30) Hvis unionsborgere skal hjælpes, er det vigtigt at give dem pålidelige og let tilgængelige oplysninger om, hvordan de kan få konsulær bistand i tredjelande, herunder muligheder for digital kontakt. Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten bør i tæt samarbejde med medlemsstaterne udbrede relevante oplysninger, herunder oplysninger fra medlemsstaterne om deres konsulære netværk og tredjelande, med hvem de har indgået praktiske ordninger om deling af ansvaret for at yde konsulær beskyttelse til ikkerepræsenterede borgere. For at fremme behandlingen af sådanne oplysninger bør de gives i et maskinlæsbart format.

Ændringsforslag  11

Forslag til direktiv

Betragtning 30 a (ny)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(30a) Medlemsstaterne og de relevante EU-organer skal sikre, at oplysningerne til borgerne om konsulær beskyttelse er ajourførte og lettilgængelige på digitale platforme, herunder mobilapplikationer, således at EU-borgerne til enhver tid har hurtig og let adgang til oplysninger og kontaktkanaler. I denne henseende bør der etableres en tjeneste for EU-borgere, som sikrer, at de, når de ankommer til tredjelande, modtager kontekstualiseret information i form af en øjeblikkelig notifikation om deres rettigheder og om, hvordan disse kan udøves, samt advarselsmeddelelser, i tilfælde af at der opstår en krise. Derudover bør oprettelsen af en revideret og forbedret fælles EU-portal for konsulær beskyttelse, som indeholder alle relevante informationer og instrukser i forbindelse med nødsituationer samt kontaktoplysninger, der er relevante for EU-delegationer og konsulære lande i tredjelande, overvejes.

Ændringsforslag  12

Forslag til direktiv

Betragtning 31

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(31) Medlemsstaterne bør træffe yderligere foranstaltninger, der kan bidrage at gøre unionsborgerne mere bevidste om deres ret til konsulær beskyttelse, idet der også bør tages hensyn til de særlige behov, som personer med handicap har. I betragtning af de begrænsede omkostninger, det ville medføre for medlemsstaterne, kunne en løsning også være at gengive ordlyden af artikel 23 i TEUF i pas, som udstedes af medlemsstaterne, for derved at gøre borgerne mere opmærksomme på retten til diplomatiske og konsulære myndigheders beskyttelse, hvilket Kommissionen allerede foreslog i henstilling C(2007) 58415. Medlemsstaterne kunne også oplyse om ikkerepræsenterede borgeres ret til konsulær beskyttelse i rejsevejledninger og kampagner vedrørende konsulær bistand. De kunne også samarbejde med udbydere af passagertransport og transportknudepunkter, der tilbyder rejser til tredjelande, f.eks. ved at opfordre dem til at tilføje relevante oplysninger om retten til konsulær beskyttelse i deres informationsmateriale til kunderne.

(31) Medlemsstaterne bør træffe yderligere foranstaltninger, der kan bidrage at gøre unionsborgerne mere bevidste om deres ret til konsulær beskyttelse, idet der også bør tages hensyn til de særlige behov, som personer med handicap har. I betragtning af de begrænsede omkostninger, det ville medføre, bør medlemsstaterne gengive ordlyden af artikel 23 i TEUF i pas, som udstedes af medlemsstaterne, for derved at gøre borgerne mere opmærksomme på retten til diplomatiske og konsulære myndigheders beskyttelse, hvilket Kommissionen allerede foreslog i henstilling C(2007)58415. Medlemsstaterne kunne også oplyse om ikkerepræsenterede borgeres ret til konsulær beskyttelse i rejsevejledninger og kampagner vedrørende konsulær bistand. De kunne også samarbejde med udbydere af passagertransport og transportknudepunkter, der tilbyder rejser til tredjelande, f.eks. ved at opfordre dem til at tilføje relevante oplysninger om retten til konsulær beskyttelse i deres informationsmateriale til kunderne.

_________________

_________________

5 Kommissionens henstilling C(2007) 5841 af 5. december 2007 om gengivelse af teksten i EF-traktatens artikel 20 i pas (EUT L 118 af 6.5.2008, s. 30, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2008/355/oj).

5 Kommissionens henstilling C(2007)5841 af 5. december 2007 om gengivelse af teksten i EF-traktatens artikel 20 i pas (EUT L 118 af 6.5.2008, s. 30, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2008/355/oj).

Ændringsforslag  13

Forslag til direktiv

Betragtning 32

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(32) De finansielle bestemmelser i direktiv (EU) 2015/637 bør tilpasses for at forenkle godtgørelser og fortsat sikre økonomisk byrdefordeling. Navnlig bør ikkerepræsenterede borgere kunne godtgøre udgifter til den ydelse, som den bistående medlemsstat har ydet, direkte på samme vilkår som statsborgere i den bistående medlemsstat, således at den administrative byrde, der følger af at skulle anmode om godtgørelse i den medlemsstat, hvor borgeren er statsborger, undgås. Medlemsstaterne bør også kunne frasige sig at opkræve sådanne omkostninger. Da ikkerepræsenterede borgere i visse situationer måske ikke vil kunne betale, når de anmoder om bistand, f.eks. hvis deres kontanter og midler til at få adgang til penge er blevet stjålet, er det nødvendigt at præcisere, at de kan blive bedt om at underskrive en tilbagebetalingsforpligtelse af de konsulære myndigheder i den bistående medlemsstat. Myndighederne i den bistående medlemsstat kan på grundlag af en sådan forpligtelse anmode om godtgørelse af omkostningerne fire uger efter, at bistanden blev ydet.

(32) De finansielle bestemmelser i direktiv (EU) 2015/637 bør tilpasses for at forenkle godtgørelser og fortsat sikre økonomisk byrdefordeling. Navnlig bør ikkerepræsenterede borgere kunne godtgøre udgifter til den ydelse, som den bistående medlemsstat har ydet, direkte på samme vilkår som statsborgere i den bistående medlemsstat, således at den administrative byrde, der følger af at skulle anmode om godtgørelse i den medlemsstat, hvor borgeren er statsborger, undgås. Medlemsstaterne bør også kunne frasige sig at opkræve sådanne omkostninger. Da ikkerepræsenterede borgere i visse situationer måske ikke vil kunne betale, når de anmoder om bistand, f.eks. hvis deres kontanter og midler til at få adgang til penge er blevet stjålet, er det nødvendigt at præcisere, at de kan blive bedt om at underskrive en tilbagebetalingsforpligtelse af de konsulære myndigheder i den bistående medlemsstat. Myndighederne i den bistående medlemsstat kan på grundlag af en sådan forpligtelse anmode om godtgørelse af omkostningerne tre måneder efter, at bistanden blev ydet.

Ændringsforslag  14

Forslag til direktiv

Betragtning 34 a (ny)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(34a) Der bør bevilges en passende forhøjelse af EU-Udenrigstjenestens budget og menneskelige ressourcer i tillæg til indtægterne fra medlemsstaternes godtgørelser for at sikre en korrekt gennemførelse af ansvaret for at yde bistand og/eller beskyttelse til EU-borgere. Virkningerne af vedvarende kriser og konflikter på verdensplan kan indebære en risiko for overbelastning af medlemsstaternes konsulære beskyttelse og/eller bistand, navnlig i krisetider. EU-Udenrigstjenesten og EU-delegationerne, som har påtaget sig en stadig større rolle i denne henseende, har spillet en central koordinerende rolle på stedet.

Ændringsforslag  15

Forslag til direktiv

Betragtning 37 a (ny)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(37a) I relation til EU's kriseberedskab er det vigtigt at minde om, at det i forbindelse med "det strategiske kompas for sikkerhed og forsvar", som blev godkendt af Det Europæiske Råd den 24. marts 2022, blev vedtaget, at der skulle udvikles en EU-kapacitet til hurtig deployering med en forventet styrke på 5 000 tropper, der skal anvendes i forskellige faser af en operation i et ufremkommeligt miljø, og som indledningsvis vil fokusere på rednings- og evakueringsoperationer som led i en koordineret kriseindsats.

Ændringsforslag  16

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. -1 a (nyt)

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 4 – afsnit 1 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

-1a) I artikel 4 indsættes følgende afsnit 1a:

 

"Anerkendte flygtninge og statsløse samt andre, der ikke er statsborgere i en medlemsstat, men som har bopæl i en medlemsstat og er i besiddelse af et rejsedokument udstedt af bopælsmedlemsstaten, har ret til konsulær beskyttelse på samme vilkår som ikkerepræsenterede borgere, hvis bopælsmedlemsstaten ikke er repræsenteret af en diplomatisk eller konsulær myndighed."

Ændringsforslag  17

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 7 – stk. 4 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

4a. Når medlemsstaterne yder konsulær beskyttelse til ikkerepræsenterede borgere, tager de hensyn til de specifikke behov hos sårbare grupper og enkeltpersoner, der risikerer at blive udsat for forskelsbehandling på ethvert grundlag såsom dem, der er omhandlet i chartrets artikel 21, nemlig køn, race, farve, etnisk eller social oprindelse, genetiske anlæg, sprog, religion eller tro, politiske eller andre anskuelser, tilhørsforhold til et nationalt mindretal, formueforhold, fødsel, handicap, alder eller seksuel orientering.

Ændringsforslag  18

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 11 – stk. 2 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a. EU-Udenrigstjenesten og EU-delegationerne tildeles de nødvendige finansielle og menneskelige ressourcer til dækning af generalomkostningerne og den yderligere horisontale administrative arbejdsbyrde.

Ændringsforslag  19

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 1 – indledning

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. I forbindelse med det lokale konsulære samarbejde, der er omhandlet i artikel 12, udarbejder og fastlægger medlemsstaterne og EU-Udenrigstjenesten en fælles konsulær beredskabsplan for hvert tredjeland. Den fælles konsulære beredskabsplan ajourføres årligt og omfatter:

1. I forbindelse med det lokale konsulære samarbejde, der er omhandlet i artikel 12, udarbejder og fastlægger medlemsstaterne og EU-Udenrigstjenesten en fælles konsulær beredskabsplan for hvert tredjeland. Den fælles konsulære beredskabsplan ajourføres årligt eller oftere, i tilfælde af at der foreligger ekstraordinære omstændigheder, og omfatter:

Ændringsforslag  20

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 1 – litra a

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) en analyse af den konsulære situation i det pågældende tredjeland, bl.a. en oversigt over medlemsstaternes ambassader eller konsulater, et skøn over, hvor mange unionsborgere der er, og hvor de befinder sig, samt en risikovurdering af de mest sandsynlige scenarier, der vil kunne påvirke unionsborgere

a) en analyse af den konsulære situation i det pågældende tredjeland, bl.a. en oversigt over medlemsstaternes ambassader eller konsulater, et skøn over, hvor mange unionsborgere der er, og hvor de befinder sig, samt en risikovurdering af de mest sandsynlige scenarier, der vil kunne påvirke unionsborgere, såsom, men ikke begrænset til, militære, politiske og strafferetlige risici samt naturkatastrofe- og sundhedsrisici

Ændringsforslag  21

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 2 – afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(2) Hvis der er EU-delegationer til stede, koordinerer disse udarbejdelsen og fastlæggelsen af de fælles konsulære beredskabsplaner på grundlag af bidrag fra ambassaderne eller konsulaterne for de medlemsstater, der er repræsenteret i det pågældende tredjeland, og de konsulære myndigheder for de medlemsstater, der ikke er repræsenteret. De fælles konsulære beredskabsplaner stilles til rådighed for alle medlemsstater, EU-Udenrigstjenesten og Kommissionens tjenestegrene.

(2) Hvis der er EU-delegationer til stede, koordinerer disse udarbejdelsen og fastlæggelsen af de fælles konsulære beredskabsplaner på grundlag af bidrag fra ambassaderne eller konsulaterne for de medlemsstater, der er repræsenteret i det pågældende tredjeland, og de konsulære myndigheder for de medlemsstater, der ikke er repræsenteret. Dette kan om nødvendigt omfatte samarbejde med tredjelande og internationale organisationer. De fælles konsulære beredskabsplaner stilles til rådighed for alle medlemsstater, EU-Udenrigstjenesten og Kommissionens tjenestegrene.

Ændringsforslag  22

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 5 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

5a) Medlemsstaterne øger situationsbevidstheden hos EU-delegationer i tredjelande, herunder ved regelmæssigt at dele ajourføringer af risikovurderinger og mulige trusler mod EU-borgeres sikkerhed samt ved at udveksle information om deres rejsevejledninger.

Ændringsforslag  23

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 - stk. 5 b (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

5b) EU-Udenrigstjenesten yder i tæt samarbejde med medlemsstaterne konsulær kriseberedskabs-, simulations- og indsatsuddannelse til EU-tjenestemænd og til medlemsstaternes diplomatiske og konsulære personale med henblik på at forbedre deres evne til at håndtere krisesituationer og yde bistand til EU-borgere, der befinder sig i udlandet.

Ændringsforslag  24

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 5

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 a – stk. 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Medlemsstaterne kan om nødvendigt få hjælp af fælles konsulære hold bestående af eksperter fra medlemsstaterne, især fra de medlemsstater, der ikke er repræsenteret i det tredjeland, der er ramt af krisen, fra EU-Udenrigstjenesten og Kommissionens tjenestegrene. Fælles konsulære hold stilles til rådighed til hurtig udsendelse til tredjelande, der er ramt af en konsulær krise.

2. Medlemsstaterne kan om nødvendigt få hjælp af fælles konsulære hold bestående af eksperter fra medlemsstaterne, især fra de medlemsstater, der ikke er repræsenteret i det tredjeland, der er ramt af krisen, fra EU-Udenrigstjenesten og Kommissionens tjenestegrene. Fælles konsulære hold stilles til rådighed til hurtig udsendelse til tredjelande, der er ramt af en konsulær krise. EU-Udenrigstjenesten og Kommissionen støtter disse eksperters og de fælles konsulære holds beredskab.

Ændringsforslag  25

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 5

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 a – stk. 4

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. Når medlemsstaterne yder bistand, kan de, hvis det er relevant, søge støtte fra EU-instrumenter, f.eks. EU-Udenrigstjenestens krisestyringsstrukturer og kriseberedskabscenter, og fra Katastrofeberedskabskoordinationscentret, som blev oprettet ved artikel 7 i afgørelse nr. 1313/2013/EU om en EU-civilbeskyttelsesmekanisme."

4. Når medlemsstaterne yder bistand, kan de modtage støtte fra EU-instrumenter såsom EU-Udenrigstjenestens krisestyringsstrukturer og dens kriseresponscenter. Medlemsstaterne kan også inddrage det katastrofeberedskabskoordinationscenter, som blev oprettet ved artikel 7 i afgørelse 1313/2013/EU, EU-civilbeskyttelsesmekanismen og, hvis det er relevant, EU-missioner og -operationer inden for rammerne af den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik samt EU-kapaciteten til hurtig deployering, som er indeholdt i "det strategiske kompas for sikkerhed og forsvar".

Ændringsforslag  26

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 6

Direktiv (EU) 2015/637

Kapitel 2a – artikel 13b – stk. 1 – indledning

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Mindst én gang om året meddeler medlemsstaterne Kommissionen og Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik følgende oplysninger:

1. Mindst én gang om året meddeler medlemsstaterne EU-Udenrigstjenesten og Kommissionen følgende oplysninger:

Ændringsforslag  27

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 6

Direktiv (EU) 2015/637

Kapitel 2a – artikel 13b – stk. 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Medlemsstaterne, Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten stiller de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, litra a), b) og c), offentligt til rådighed på en måde, der sikrer sammenhæng i de offentliggjorte oplysninger.

2. Medlemsstaterne, Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten stiller de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, litra a), b), c) og d), offentligt til rådighed på en måde, der sikrer sammenhæng i de offentliggjorte oplysninger.

Ændringsforslag  28

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 6

Direktiv (EU) 2015/637

Kapitel 2a – artikel 13c – stk. 1 – indledning

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Medlemsstaterne træffer foranstaltninger til at oplyse deres borgere om den ret, de har i henhold til artikel 20, stk. 2, litra c), i TEUF. Dette kan navnlig omfatte følgende foranstaltninger:

 

1. Medlemsstaterne træffer foranstaltninger til at oplyse deres borgere om den ret, de har i henhold til artikel 20, stk. 2, litra c), i TEUF, navnlig gennem:

Ændringsforslag  29

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 6

Direktiv (EU) 2015/637

Kapitel 2a – artikel 13c – stk. 1 – indledning – litra a

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) gengivelse i det nationale pas af første punktum i artikel 23 i TEUF

udgår

Ændringsforslag  30

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 6

Direktiv (EU) 2015/637

Kapitel 2a – artikel 13c – stk. 1 – indledning – litra c a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

ca) udvikling af automatiske notifikationssystemer, såsom SMS-systemer via telefonnet, med henblik på at forsyne alle EU-borgere med de vigtigste kontaktoplysninger for så vidt angår konsulær beskyttelse ved ankomsten til et tredjeland samt med advarselsmeddelelser, i tilfælde af at der opstår en krise.

 

 

Ændringsforslag  31

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 6

Direktiv (EU) 2015/637

Kapitel 2a – artikel 13c – stk. 1 – indledning – litra c b (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

cb) Medlemsstaterne gengiver endvidere første punktum i artikel 23 i TEUF i det nationale pas.

Ændringsforslag  32

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 7

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 14 – stk. 2 – afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Hvis en ikkerepræsenteret borger ikke kan betale de i stk. 1 omhandlede omkostninger til den bistående medlemsstat, når vedkommende anmoder om bistand, kan den bistående medlemsstat kræve, at den ikkerepræsenterede borger underskriver en tilbagebetalingsforpligtelse. Den bistående medlemsstat kan på det grundlag anmode den ikkerepræsenterede borger om at betale sådanne omkostninger fire uger efter, at bistanden blev ydet.

Hvis en ikkerepræsenteret borger ikke kan betale de i stk. 1 omhandlede omkostninger til den bistående medlemsstat, når vedkommende anmoder om bistand, kan den bistående medlemsstat kræve, at den ikkerepræsenterede borger underskriver en tilbagebetalingsforpligtelse. Den bistående medlemsstat kan på det grundlag anmode den ikkerepræsenterede borger om at betale sådanne omkostninger tre måneder efter, at bistanden blev ydet.

Ændringsforslag  33

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 7

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 14 – stk. 6

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter om standardformularer, der skal anvendes til tilbagebetalingsforpligtelsen, jf. stk. 2, og til godtgørelsen af omkostninger fra den medlemsstat, hvor den ikkerepræsenterede borger er statsborger, jf. stk. 3. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 15a, stk. 2.

6. Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter om standardformularer, som er tilgængelige på alle medlemsstaternes sprog, der skal anvendes til tilbagebetalingsforpligtelsen, jf. stk. 2, og til godtgørelsen af omkostninger fra den medlemsstat, hvor den ikkerepræsenterede borger er statsborger, jf. stk. 3. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 15a, stk. 2.

Ændringsforslag  34

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 9

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 16 a – stk. 6

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Når medlemsstaternes kompetente myndigheder og EU-institutionerne og -organerne behandler de personoplysninger, der er omhandlet i stk. 5, sikrer de, at der træffes passende og særlige foranstaltninger til at beskytte de registreredes interesser. De indfører også interne politikker og træffer de nødvendige tekniske og organisatoriske foranstaltninger til at forhindre uautoriseret adgang til og videregivelse af sådanne personoplysninger.

6. Når medlemsstaternes kompetente myndigheder og EU-institutionerne og -organerne behandler de personoplysninger, der er omhandlet i stk. 5, sikrer de, at der træffes passende og særlige foranstaltninger til at beskytte de registreredes interesser. De indfører også interne politikker og træffer de nødvendige tekniske og organisatoriske foranstaltninger til at forhindre uautoriseret adgang til og videregivelse af sådanne personoplysninger. Adgangsrettigheder til de personoplysninger, der er omhandlet i stk. 5, gives kun til personale, der er i besiddelse af et pas fra en EU-medlemsstat.

Ændringsforslag  35

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 9

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 16a – stk. 7 – afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Med henblik på dette direktiv overdrager medlemsstaternes kompetente myndigheder kun personoplysninger til et tredjeland eller en international organisation, hvis det er nødvendigt for at kunne udføre de opgaver, der er omhandlet i artikel 9, 10 og 13a, og i overensstemmelse med kapitel V i forordning (EU) 2016/679.

Med henblik på dette direktiv overdrager medlemsstaternes kompetente myndigheder kun personoplysninger til et tredjeland eller en international organisation, hvis det er nødvendigt for at kunne udføre de opgaver, der er omhandlet i artikel 9, 10 og 13a, og i overensstemmelse med kapitel V i forordning (EU) 2016/679. Personoplysninger, der er omhandlet i stk. 5, udelukkes fra en sådan overdragelse, medmindre den pågældende unionsborgers udtrykkelige forudgående samtykke er indhentet.

Ændringsforslag  36

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 9

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 16b – stk. 1 – indledning

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Medlemsstaterne sikrer, at ikkerepræsenterede borgere har adgang til effektive retsmidler i henhold til national ret i tilfælde af, at deres rettigheder i henhold til dette direktiv krænkes.

Medlemsstaterne sikrer, at ikkerepræsenterede borgere har effektiv klageadgang samt adgang til effektive retsmidler i henhold til national ret i tilfælde af, at deres rettigheder i henhold til dette direktiv krænkes.

Ændringsforslag  37

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 10

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 19 – stk. 3 – afsnit 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Tidligst [otte år efter fristen for gennemførelsen af dette ændringsdirektiv] foretager Kommissionen en evaluering af dette direktiv og forelægger Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om de vigtigste resultater.

3. Senest [fire år efter fristen for gennemførelsen af dette ændringsdirektiv] og derefter hvert fjerde år foretager Kommissionen en evaluering af gennemførelsen og anvendelsen af dette direktiv og forelægger Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om de vigtigste resultater, herunder eventuelle tilsidesættelser af de rettigheder, der følger i medfør af dette direktiv.


 

 

BILAG: ENHEDER ELLER PERSONER
SOM ORDFØREREN FOR UDTALELSEN HAR MODTAGET INPUT FRA

I henhold til artikel 8 i bilag I til forretningsordenen erklærer ordføreren at have modtaget input fra følgende enheder eller personer som led i udarbejdelsen af udtalelse inden vedtagelsen i udvalget:

Enhed og/eller person

European External Action Service

European Commission

 

Ordføreren har udarbejdet ovenstående liste på eget ansvar.

 


 

PROCEDURE I RÅDGIVENDE UDVALG

Titel

Foranstaltninger for at lette konsulær beskyttelse af ikkerepræsenterede unionsborgere i tredjelande

Referencer

COM(2023)0930 – C9-0015/2024 – 2023/0441(CNS)

Korresponderende udvalg

 Dato for meddelelse på plenarmødet

LIBE

14.3.2024

 

 

 

Udtalelse fra

 Dato for meddelelse på plenarmødet

AFET

14.3.2024

Ordfører for udtalelse

 Dato for valg

Nacho Sánchez Amor

20.2.2024

Behandling i udvalg

22.2.2024

 

 

 

Dato for vedtagelse

20.3.2024

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

43

3

4

Til stede ved den endelige afstemning – medlemmer

Alviina Alametsä, Alexander Alexandrov Yordanov, Maria Arena, Traian Băsescu, Krzysztof Brejza, Reinhard Bütikofer, Susanna Ceccardi, Włodzimierz Cimoszewicz, Katalin Cseh, Michael Gahler, Kinga Gál, Bernard Guetta, Andrius Kubilius, David Lega, Nathalie Loiseau, Leopoldo López Gil, Lukas Mandl, Thierry Mariani, David McAllister, Vangelis Meimarakis, Sven Mikser, Alessandra Moretti, Matjaž Nemec, Demetris Papadakis, Tonino Picula, Thijs Reuten, Nacho Sánchez Amor, Isabel Santos, Jordi Solé, Tineke Strik, Dominik Tarczyński, Hermann Tertsch, Idoia Villanueva Ruiz, Thomas Waitz, Isabel Wiseler-Lima, Tomáš Zdechovský, Željana Zovko

Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere

Udo Bullmann, Michael Kauch, Andrey Kovatchev, Georgios Kyrtsos, Juozas Olekas, Nikos Papandreou, María Soraya Rodríguez Ramos, Mick Wallace, Javier Zarzalejos

Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere (forretningsordenens art. 209, stk. 7)

Theresa Bielowski, Sylvie Guillaume, Andrey Novakov, Juan Ignacio Zoido Álvarez

 


 

 

ENDELIG AFSTEMNING VED NAVNEOPRÅB
I RÅDGIVENDE UDVALG

43

+

PPE

Alexander Alexandrov Yordanov, Traian Băsescu, Krzysztof Brejza, Michael Gahler, Andrey Kovatchev, Andrius Kubilius, Leopoldo López Gil, David McAllister, Lukas Mandl, Vangelis Meimarakis, Andrey Novakov, Isabel Wiseler-Lima, Javier Zarzalejos, Tomáš Zdechovský, Juan Ignacio Zoido Álvarez, Željana Zovko

Renew

Katalin Cseh, Bernard Guetta, Michael Kauch, Georgios Kyrtsos, Nathalie Loiseau, María Soraya Rodríguez Ramos

S&D

Maria Arena, Theresa Bielowski, Udo Bullmann, Włodzimierz Cimoszewicz, Sylvie Guillaume, Sven Mikser, Alessandra Moretti, Matjaž Nemec, Juozas Olekas, Demetris Papadakis, Nikos Papandreou, Tonino Picula, Thijs Reuten, Nacho Sánchez Amor, Isabel Santos

The Left

Idoia Villanueva Ruiz

Verts/ALE

Alviina Alametsä, Reinhard Bütikofer, Jordi Solé, Tineke Strik, Thomas Waitz

 

3

-

ECR

Dominik Tarczyński, Hermann Tertsch

ID

Thierry Mariani

 

4

0

ID

Susanna Ceccardi

NI

Kinga Gál

PPE

David Lega

The Left

Mick Wallace

 

Tegnforklaring:

+ : for

- : imod

0 : hverken/eller

 

 



UDTALELSE FRA UDVALGET OM BORGERNES RETTIGHEDER OG RETLIGE OG INDRE ANLIGGENDER (9.4.2024)

til Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender

om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv (EU) 2015/637 om koordinerings- og samarbejdsforanstaltninger for at lette konsulær beskyttelse af ikkerepræsenterede unionsborgere i tredjelande og direktiv (EU) 2019/997 om indførelse af et EU-nødpas

 

(COM(2023)0930 – C9‑0015/2024 – 2023/0441(CNS))

Ordfører for udtalelse: Gilles Lebreton

 

 

ÆNDRINGSFORSLAG

Retsudvalget opfordrer Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender, som er korresponderende udvalg, til at tage hensyn til følgende:

Ændringsforslag  1

 

Forslag til direktiv

Betragtning 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(2) Der opstår flere og større kriser, der resulterer i anmodninger om konsulær beskyttelse. Covid-19-pandemien, krisen i Afghanistan, Ruslands angrebskrig mod Ukraine, konflikten i Sudan, hjemtransport fra Israel og Gaza og andre lignende kriser har synliggjort mangler og givet anledning til at overveje, hvordan det kan gøres lettere at udøve retten til konsulær beskyttelse. På baggrund af disse erfaringer og for at forenkle procedurerne for borgere og konsulære myndigheder bør reglerne og procedurerne i direktiv (EU) 2015/637 præciseres og strømlines, så den konsulære beskyttelse til ikkerepræsenterede unionsborgere, navnlig i krisesituationer, kan ydes mere effektivt. De til rådighed værende ressourcer på medlemsstats- og EU-plan bør anvendes bedst muligt, både lokalt i tredjelande og i hovedstæderne.

(2) Der opstår flere og større kriser, der resulterer i anmodninger om konsulær beskyttelse. Covid-19-pandemien, krisen i Afghanistan i 2021, Ruslands angrebskrig mod Ukraine, konflikten i Sudan, hjemtransport fra Israel og Gaza, de tiltagende humanitære kriser samt både naturkatastrofer og menneskeskabte katastrofer og andre lignende kriser har synliggjort mangler og givet anledning til at overveje, hvordan det kan gøres lettere at udøve retten til konsulær beskyttelse. EU's kapacitet til at reagere på disse kriser, hvis antal til stadighed forøges, bør styrkes, idet alle mangler afhjælpes, og EU's beredskab, informationsindsamling og beslutningskapacitet forud for og under kriser styrkes. På baggrund af disse erfaringer og for at forenkle procedurerne for borgere og konsulære myndigheder bør reglerne og procedurerne i direktiv (EU) 2015/637 præciseres og strømlines, så den konsulære beskyttelse til ikkerepræsenterede unionsborgere, navnlig i krisesituationer, kan ydes mere effektivt. De til rådighed værende ressourcer på medlemsstats- og EU-plan bør anvendes bedst muligt, både lokalt i tredjelande og i hovedstæderne.

Ændringsforslag  2

Forslag til direktiv

Betragtning 4

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(4) For at skabe større retssikkerhed for de konsulære myndigheder og borgere bør der fastlægges mere detaljerede kriterier, der gør det lettere at vurdere, om en unionsborger kan betragtes som ikkerepræsenteret og dermed berettiget til at modtage konsulær beskyttelse fra den medlemsstat, hvis konsulære myndigheder er blevet kontaktet. Disse kriterier bør være tilstrækkeligt fleksible og anvendes under hensyntagen til de lokale forhold såsom rejsemuligheder eller sikkerhedssituationen i det pågældende tredjeland. Tilgængelighed og nærhed bør i den forbindelse forblive vigtige hensyn.

(4) For at skabe større retssikkerhed og øge effektiviteten for de konsulære myndigheder og borgere bør der fastlægges mere forudsigelige, tilgængelige og detaljerede kriterier, der gør det lettere at vurdere, om en unionsborger kan betragtes som ikkerepræsenteret og dermed berettiget til at modtage konsulær beskyttelse fra den medlemsstat, hvis konsulære myndigheder er blevet kontaktet. Disse kriterier bør være tilstrækkeligt fleksible og anvendes proportionalt under hensyntagen til de lokale forhold såsom rejsemuligheder eller sikkerhedssituationen i det pågældende tredjeland. Tilgængelighed, nærhed og sikkerhed bør i den forbindelse forblive væsentlige hensyn.

Ændringsforslag  3

Forslag til direktiv

Betragtning 5

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(5) Det første kriterium, som de konsulære myndigheder bør tage hensyn til, er, hvor vanskeligt det er for borgerne inden for en rimelig frist at nå sikkert frem til eller at blive kontaktet af ambassaden eller konsulatet for den medlemsstat, de er statsborgere i, idet det tages i betragtning, hvilken hjælp der anmodes om, hvor meget den haster, samt hvilke midler, navnlig finansielle ressourcer, de råder over. Behovet for et EU-nødpas som følge af tab af rejsedokumenter bør i princippet betyde, at borgeren anses for ikkerepræsenteret, hvis vedkommende skal rejse om natten eller med fly for at nå frem til ambassaden eller konsulatet for den medlemsstat, som vedkommende er statsborger i, da vedkommende ikke kan forventes at skulle rejse under sådanne omstændigheder.

(5) Det første kriterium, som de konsulære myndigheder bør tage hensyn til, er, hvor vanskeligt det er for borgerne inden for en rimelig frist at nå sikkert frem til eller at blive kontaktet af ambassaden eller konsulatet for den medlemsstat, de er statsborgere i, idet det tages i betragtning, hvilken hjælp der anmodes om, hvor meget den haster, samt hvilke midler, navnlig finansielle ressourcer, de råder over. Mens den passende frist vil afhænge af de særlige forhold ved hver enkelt anmodning om bistand, bør fristen for, at borgerne kan nå sikkert frem til eller blive kontaktet af ambassaden eller konsulatet for deres medlemsstat, under ingen omstændigheder overstige 48 timer. Behovet for et EU-nødpas som følge af tab af rejsedokumenter bør betyde, at borgeren anses for ikkerepræsenteret, hvis vedkommende skal rejse om natten eller med fly for at nå frem til ambassaden eller konsulatet for den medlemsstat, som vedkommende er statsborger i, da vedkommende ikke kan forventes at skulle rejse under sådanne omstændigheder.

Ændringsforslag  4

Forslag til direktiv

Betragtning 10

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(10) Hvis en krisesituation resulterer i et stort antal ansøgninger om konsulær beskyttelse, bør ambassaderne og konsulaterne for de medlemsstater, der er repræsenteret i det pågældende tredjeland, have mulighed for at aftale, hvordan ansøgningerne skal fordeles, på grundlag af den til rådighed værende kapacitet, så denne udnyttes bedst muligt. De kan til det formål få hjælp fra EU's delegationer.

(10) Hvis en krisesituation resulterer i et stort antal ansøgninger om konsulær beskyttelse, bør ambassaderne og konsulaterne for de medlemsstater, der er repræsenteret i det pågældende tredjeland, have mulighed for at aftale, hvordan ansøgningerne skal fordeles, på grundlag af den til rådighed værende kapacitet, så denne udnyttes bedst muligt. De bør til det formål få hjælp fra EU's delegationer. Et sådant samarbejde kan omfatte bl.a. udveksling af oplysninger, logistisk og administrativ koordinering og fremme af kommunikation mellem de involverede parter.

Ændringsforslag  5

Forslag til direktiv

Betragtning 14

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(14) Det er nødvendigt at sikre optimal adgang til klage og domstolsprøvelse for unionsborgere, der bliver ofre i tredjelande, hvilket forudsætter tættere kontakt og samarbejde mellem tredjelandenes myndigheder og støtteorganisationer og medlemsstaternes konsulære myndigheder og støtteorganisationer.

(14) Det er nødvendigt at sikre optimal og hurtig adgang til klage og domstolsprøvelse for unionsborgere, der bliver ofre i tredjelande, hvilket forudsætter tættere kontakt og samarbejde mellem tredjelandenes myndigheder og støtteorganisationer og medlemsstaternes konsulære myndigheder og støtteorganisationer.

Ændringsforslag  6

Forslag til direktiv

Betragtning 19

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(19) For at sikre at beredskabet fungerer i tilfælde af konsulære kriser, der kræver bistand til ikkerepræsenterede borgere, bør det lokale konsulære samarbejde mellem medlemsstaterne og EU-delegationerne i tredjelande omfatte udveksling af oplysninger om anliggender, der er relevante for sådanne borgere, bl.a. deres sikkerhed, udarbejdelse af fælles konsulære beredskabsplaner og tilrettelæggelse af konsulære øvelser. Et sådant lokalt konsulært samarbejde kan i den sammenhæng vise sig særlig relevant for konsulære myndigheder, hvis medlemsstater ikke er repræsenteret, når kriseberedskabet og -responsen på konsulært plan skal koordineres.

(19) For at sikre at beredskabet fungerer i tilfælde af konsulære kriser, der kræver bistand til ikkerepræsenterede borgere, bør det lokale konsulære samarbejde mellem medlemsstaterne og EU-delegationerne i tredjelande omfatte udveksling af oplysninger om anliggender, der er relevante for sådanne borgere, bl.a. deres sikkerhed, udarbejdelse af fælles konsulære beredskabsplaner, mekanismer for hurtig reaktion og tilrettelæggelse af konsulære øvelser. Et sådant lokalt konsulært samarbejde kan i den sammenhæng vise sig særlig relevant for konsulære myndigheder, hvis medlemsstater ikke er repræsenteret, når kriseberedskabet og -responsen på konsulært plan skal koordineres.

Ændringsforslag  7

Forslag til direktiv

Betragtning 21

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(21) Tidligere kriser har vist, at beredskabsplanlægning er relevant, og at det er nyttigt at have fælles konsulære beredskabsplaner, kendt som "rammer for EU's fælles konsulære kriseberedskab" i tredjelande, som involverer de diplomatiske og konsulære myndigheder for alle medlemsstater samt den lokale EU-delegation. Sådanne planer bør skræddersys til de lokale forhold, indeholde en klar ansvarsfordeling mellem repræsenterede og ikkerepræsenterede medlemsstater og EU-delegationen og omfatte en række procedurer og aktiviteter, der skal gennemføres på lokalt plan i tilfælde af en krise, med særlig fokus på den konsulære beskyttelse af ikkerepræsenterede borgere.

(21) Tidligere kriser har vist, at beredskabsplanlægning er relevant, og at det er nyttigt at have fælles konsulære beredskabsplaner, kendt som "rammer for EU's fælles konsulære kriseberedskab" i tredjelande, som involverer de diplomatiske og konsulære myndigheder for alle medlemsstater samt den lokale EU-delegation. Sådanne planer bør skræddersys til de lokale forhold, indeholde en klar ansvarsfordeling mellem repræsenterede og ikkerepræsenterede medlemsstater og EU-delegationen og omfatte en række procedurer og aktiviteter, der skal gennemføres hurtigt og effektivt på lokalt plan i tilfælde af en krise, med særlig fokus på den konsulære beskyttelse af ikkerepræsenterede borgere.

Ændringsforslag  8

Forslag til direktiv

Betragtning 23

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(23) Med henblik på at sikre en effektiv koordinering af den konsulære bistand bør der også i de fælles konsulære beredskabsplaner i det omfang, det er relevant, tages højde for den rolle og det ansvar, som ledende stater har, dvs. de medlemsstater, der er repræsenteret i et givet tredjeland, og som har ansvaret for at koordinere og lede bistanden til ikkerepræsenterede borgere i tilfælde af kriser. Derudover bør de fælles konsulære beredskabsplaner som led i konsulære øvelser evalueres årligt for at sikre, at de fortsat er egnede. Samtidig bør de fælles konsulære beredskabsplaner ikke forstås som planer, der træder i stedet for medlemsstaternes nationale beredskabsplaner eller påvirker deres ansvar for at yde konsulær bistand til deres egne statsborgere.

(23) Med henblik på at sikre en effektiv koordinering af den konsulære bistand bør der også i de fælles konsulære beredskabsplaner i det omfang, det er relevant, tages højde for den rolle og det ansvar, som ledende stater har, dvs. de medlemsstater, der er repræsenteret i et givet tredjeland, og som har ansvaret for at koordinere og lede bistanden til ikkerepræsenterede borgere i tilfælde af kriser. Derudover bør de fælles konsulære beredskabsplaner som led i konsulære øvelser evalueres årligt eller oftere, hvis ekstraordinære omstændigheder eller ustabile situationer kræver dette, for at sikre, at de fortsat er egnede. Samtidig bør de fælles konsulære beredskabsplaner ikke forstås som planer, der træder i stedet for medlemsstaternes nationale beredskabsplaner eller påvirker deres ansvar for at yde konsulær bistand til deres egne statsborgere, men som en sammenhængende tilgang, der yderligere kan bidrage til at koordinere indsatsen i de repræsenterede medlemsstater.

Ændringsforslag  9

Forslag til direktiv

Betragtning 25

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(25) Rejsevejledninger, dvs. oplysninger fra medlemsstaterne om den relative sikkerhed, der er forbundet med at rejse til bestemte tredjelande, gør det muligt for rejsende at træffe en informeret beslutning om en bestemt rejsedestination, herunder tredjelande, hvor deres medlemsstat ikke er repræsenteret. Selv om det er medlemsstaternes ansvar at udstede rejsevejledninger, bør de koordinere indholdet, navnlig i krisesituationer, så det sikres, at der så vidt muligt ydes et ensartet niveau af vejledning. Dette kunne f.eks. bestå i at fastlægge en fælles struktur for de risikoniveauer, der angives i rejsevejledningen, og gøre brug af EU-Udenrigstjenestens sikre platform. En sådan koordinering bør om muligt ske på et tidligt tidspunkt, når medlemsstaterne planlægger at ændre niveauet i en rejsevejledning.

(25) Rejsevejledninger, dvs. oplysninger fra medlemsstaterne om den relative sikkerhed, der er forbundet med at rejse til bestemte tredjelande, bør ajourføres løbende for at gøre det muligt for rejsende at træffe en informeret beslutning om en bestemt rejsedestination, herunder tredjelande, hvor deres medlemsstat ikke er repræsenteret. Selv om det er medlemsstaternes ansvar at udstede rejsevejledninger, bør de koordinere indholdet, navnlig i krisesituationer, så det sikres, at der så vidt muligt ydes et ensartet niveau af vejledning. Dette kunne f.eks. bestå i at fastlægge en fælles struktur for de risikoniveauer, der angives i rejsevejledningen, og gøre brug af EU-Udenrigstjenestens sikre platform. En sådan koordinering bør om muligt ske på et tidligt tidspunkt, når medlemsstaterne planlægger at ændre niveauet i en rejsevejledning. Som led i koordineringsprocessen kan medlemsstaterne undersøge, hvordan de kan bruge informations- og kommunikationsteknologi og -systemer til at formidle rejseråd på en mere effektiv og tilgængelig måde for rejsende. F.eks. kan man udvikle mobilapplikationer eller onlineplatforme, som leverer oplysninger ajourført i realtid om situationen på forskellige destinationer samt personligt tilpassede meddelelser til rejsende på grundlag af den pågældendes rejseplan.

Ændringsforslag  10

Forslag til direktiv

Betragtning 26

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(26) Effektiv koordinering er afgørende for at sikre en effektiv kriserespons. For at sikre en sådan koordinering bør medlemsstaterne bistås af EU-Udenrigstjenestens kriseresponscenter og Kommissionens Katastrofeberedskabskoordinationscenter. En koordineret EU-kriserespons er særlig vigtig i tilfælde af evakueringer for at sikre, at støtten ydes effektivt, og at den til rådighed værende evakueringskapacitet udnyttes bedst muligt. Oplysninger om, hvilken evakueringskapacitet der er til rådighed, bør derfor udveksles hurtigt, bl.a. i tilfælde hvor der anvendes militære aktiver til rednings- og evakueringsoperationer.

(26) Effektiv koordinering er afgørende for at sikre en effektiv kriserespons. For at sikre en sådan koordinering skal medlemsstaterne bistås og modtage rettidige oplysninger af EU-Udenrigstjenestens kriseresponscenter og Kommissionens Katastrofeberedskabskoordinationscenter. En koordineret EU-kriserespons er særlig vigtig i tilfælde af evakueringer for at sikre, at støtten ydes effektivt, og at den til rådighed værende evakueringskapacitet udnyttes bedst muligt. Med henblik på at sikre en hurtig og effektiv reaktion, herunder i tilfælde, hvor der anvendes militære aktiver til rednings- og evakueringsoperationer, bør der derfor på en rettidig måde udveksles førstehåndsoplysninger samt relevant information om, hvilken evakueringskapacitet der f.eks. er til rådighed.  I den forbindelse bør EU-Udenrigstjenesten kunne modtage løbende og ajourførte oplysninger fra medlemsstaterne om situationen i tredjelande.

Ændringsforslag  11

Forslag til direktiv

Betragtning 28

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(28) Fælles konsulære hold bør bygge på principperne om frivillig deltagelse, solidaritet med repræsenterede medlemsstater, ligestilling med hensyn til beslutninger om interne arbejdsstrukturer, enkelthed for så vidt angår sammensætningen af hold, omkostningsdeling – hver medlemsstat, hver EU-institution eller hvert EU-organ afholder selv sine driftsomkostninger – fleksibilitet, synliggørelse af den koordinerede EU-indsats og åbenhed over for relevante tredjelande.

(28) Fælles konsulære hold bør bygge på principperne solidaritet med repræsenterede medlemsstater, ligestilling med hensyn til beslutninger om interne arbejdsstrukturer, enkelthed for så vidt angår sammensætningen af hold, omkostningsdeling – hver medlemsstat, hver EU-institution eller hvert EU-organ afholder selv sine driftsomkostninger – fleksibilitet, synliggørelse af den koordinerede EU-indsats og åbenhed over for relevante tredjelande.

Ændringsforslag  12

Forslag til direktiv

Betragtning 30

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(30) Hvis unionsborgere skal hjælpes, er det vigtigt at give dem pålidelige oplysninger om, hvordan de kan få konsulær bistand i tredjelande. Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten bør bidrage til målet ved at udbrede relevante oplysninger, herunder oplysninger fra medlemsstaterne om deres konsulære netværk og tredjelande, med hvem de har indgået praktiske ordninger om deling af ansvaret for at yde konsulær beskyttelse til ikkerepræsenterede borgere. For at fremme behandlingen af sådanne oplysninger bør de gives i et maskinlæsbart format.

(30) Hvis unionsborgere skal hjælpes, er det vigtigt at give dem tilgængelige og pålidelige oplysninger om, hvordan de kan få konsulær bistand i tredjelande. Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten bør i tæt samarbejde med medlemsstaterne udbrede relevante oplysninger, herunder oplysninger fra medlemsstaterne om deres konsulære netværk og tredjelande, med hvem de har indgået praktiske ordninger om deling af ansvaret for at yde konsulær beskyttelse til ikkerepræsenterede borgere. For at fremme behandlingen af sådanne oplysninger bør de gives i et maskinlæsbart format.

Ændringsforslag  13

Forslag til direktiv

Betragtning 30 a (ny)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(30a) Medlemsstaterne og de relevante EU-organer sikrer, at oplysninger om konsulær beskyttelse, der leveres til EU-borgerne på digitale platforme, herunder mobilapplikationer, er ajourførte, pålidelige, gennemsigtige og tilgængelige. Der bør i den henseende etableres en transmissionstjeneste for at give EU-borgerne kontekstualiserede meddelelser om deres rettigheder og om, hvordan de udøver dem ved ankomsten til tredjelande, samt øjeblikkelige meddelelser i tilfælde af en krise. Desuden bør det overvejes at oprette en revideret og forbedret fælles EU-portal for konsulær beskyttelse, som indeholder alle vigtige oplysninger, instruktioner i nødsituationer og kontaktoplysninger for relevante EU-delegationer og medlemsstaternes konsulater i tredjelande.

Ændringsforslag  14

Forslag til direktiv

Betragtning 31

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(31) Medlemsstaterne bør træffe yderligere foranstaltninger, der kan bidrage at gøre unionsborgerne mere bevidste om deres ret til konsulær beskyttelse, idet der også bør tages hensyn til de særlige behov, som personer med handicap har. I betragtning af de begrænsede omkostninger, det ville medføre for medlemsstaterne, kunne en løsning også være at gengive ordlyden af artikel 23 i TEUF i pas, som udstedes af medlemsstaterne, for derved at gøre borgerne mere opmærksomme på retten til diplomatiske og konsulære myndigheders beskyttelse, hvilket Kommissionen allerede foreslog i henstilling C(2007) 58415. Medlemsstaterne kunne også oplyse om ikkerepræsenterede borgeres ret til konsulær beskyttelse i rejsevejledninger og kampagner vedrørende konsulær bistand. De kunne også samarbejde med udbydere af passagertransport og transportknudepunkter, der tilbyder rejser til tredjelande, f.eks. ved at opfordre dem til at tilføje relevante oplysninger om retten til konsulær beskyttelse i deres informationsmateriale til kunderne.

(31) Medlemsstaterne bør træffe yderligere foranstaltninger, der kan bidrage til at gøre unionsborgerne mere bevidste om deres ret til konsulær beskyttelse, idet der også bør tages hensyn til de særlige behov, som personer med handicap har. I betragtning af de begrænsede omkostninger, det ville medføre, bør medlemsstaterne gengive ordlyden af artikel 23 i TEUF i pas, som udstedes af medlemsstaterne, for derved at gøre borgerne mere opmærksomme på retten til diplomatiske og konsulære myndigheders beskyttelse, hvilket Kommissionen allerede foreslog i henstilling C(2007) 584155. Medlemsstaterne bør også oplyse om ikkerepræsenterede borgeres ret til konsulær beskyttelse i rejsevejledninger og kampagner vedrørende konsulær bistand. De kunne også samarbejde med udbydere af passagertransport og transportknudepunkter, der tilbyder rejser til tredjelande, f.eks. ved at opfordre dem til at tilføje relevante oplysninger om retten til konsulær beskyttelse i deres informationsmateriale til kunderne.

_________________

_________________

5 Kommissionens henstilling C(2007) 5841 af 5. december 2007 om gengivelse af teksten i EF-traktatens artikel 20 i pas (EUT L 118 af 6.5.2008, s. 30, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2008/355/oj).

5 Kommissionens henstilling C(2007) 5841 af 5. december 2007 om gengivelse af teksten i EF-traktatens artikel 20 i pas (EUT L 118 af 6.5.2008, s. 30, ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2008/355/oj).

Ændringsforslag  15

Forslag til direktiv

Betragtning 33

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(33) I tilfælde, hvor omkostningerne ikke er blevet godtgjort direkte af borgeren, dvs. hverken umiddelbart, da anmodningen blev fremsat, eller på et senere tidspunkt, hvor vedkommende blev anmodet herom af den bistående medlemsstat på grundlag af tilbagebetalingsforpligtelsen, bør den bistående medlemsstat have ret til at anmode den medlemsstat, hvor den ikkerepræsenterede borger er statsborger, om at godtgøre de skyldige omkostninger. For at undgå, at anmodninger om godtgørelse fremsættes efter længere tid, bør der fastsættes en rimelig frist for den bistående medlemsstat og den medlemsstat, hvor borgeren er statsborger, til henholdsvis at fremsætte anmodningen og foretage godtgørelsen.

(33) I tilfælde, hvor omkostningerne ikke er blevet godtgjort direkte af borgeren, dvs. hverken umiddelbart, da anmodningen blev fremsat, eller på et senere tidspunkt, hvor vedkommende blev anmodet herom af den bistående medlemsstat på grundlag af tilbagebetalingsforpligtelsen, bør den bistående medlemsstat have ret til at anmode den medlemsstat, hvor den ikkerepræsenterede borger er statsborger, om at godtgøre de skyldige omkostninger. For at undgå, at anmodninger om godtgørelse fremsættes efter længere tid, bør der fastsættes en rimelig frist for den bistående medlemsstat og den medlemsstat, hvor borgeren er statsborger, til henholdsvis at fremsætte anmodningen og foretage godtgørelsen. Anvendelse af disse foranstaltninger vil gøre det muligt at sikre, at den bistående medlemsstat får sine omkostninger refunderet betimeligt og effektivt, og at det dermed undgås, at der blokeres for brug af penge i andre lignende situationer.

Ændringsforslag  16

Forslag til direktiv

Betragtning 34 a (ny)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(34a) Virkningerne af vedvarende kriser og konflikter på verdensplan kan indebære en risiko for overbelastning af medlemsstaternes konsulære beskyttelse og/eller bistand, navnlig i krisetider. EU-Udenrigstjenesten og EU-delegationerne, som har påtaget sig en stadig større rolle i denne henseende, har spillet en central koordinerende rolle på stedet. Der bør bevilges en passende forhøjelse af EU-Udenrigstjenestens budget og stillingsfortegnelse i tillæg til indtægterne fra medlemsstaternes godtgørelser for at sikre en korrekt gennemførelse af ansvaret for at yde bistand og/eller beskyttelse til EU-borgere.

Ændringsforslag  17

Forslag til direktiv

Betragtning 40

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(40) Eftersom konsulære opgaver kan variere betydeligt og omfatte følsomme situationer såsom anholdelser, fængslinger, skader eller ofre for forbrydelser, er det nødvendigt at sikre, at de kompetente myndigheder i medlemsstaterne og de relevante EU-institutioner og -organer har adgang til og kan udveksle alle de oplysninger, herunder personoplysninger, der er nødvendige for at yde unionsborgere konsulær beskyttelse. I den forbindelse bør medlemsstaternes kompetente myndigheder – og, i det omfang de yder støtte, EU-institutionerne og -organerne – have ret til at behandle særlige kategorier af personoplysninger, hvis dette er strengt nødvendigt for at kunne yde den pågældende person konsulær beskyttelse. Dette bør omfatte helbredsoplysninger, som det kan være nødvendigt at behandle for at yde konsulær beskyttelse til en ikkerepræsenteret borger, der er kommet alvorligt til skade eller er blevet alvorligt syg. Personers ansigtsbilleder skal navnlig behandles i sager, hvor der skal udstedes et EU-nødpas. Ydelse af bistand til en ikkerepræsenteret borger, bl.a. hvis retskrav skal forsvares, kan også undtagelsesvis forudsætte behandling af personoplysninger, der afslører racemæssig eller etnisk oprindelse, politisk, religiøs eller filosofisk overbevisning, medlemskab af fagforening eller oplysninger om seksuel orientering. I visse tilfælde kan ydelse af konsulær bistand også betyde, at det er nødvendigt at behandle genetiske data, f.eks. hvis der skal ydes bistand i forbindelse med alvorlige ulykker, der kræver entydig identifikation af en person uden handleevne, eller i forbindelse med fastlæggelse af faderskab. Endelig vil konsulære sager i forbindelse med anholdelser eller fængslinger sandsynligvis kræve, at de kompetente myndigheder behandler personoplysninger vedrørende straffedomme og lovovertrædelser.

(40) Eftersom konsulære opgaver kan variere betydeligt og omfatte følsomme situationer såsom anholdelser, fængslinger, skader eller ofre for forbrydelser, er det nødvendigt at sikre, at de kompetente myndigheder i medlemsstaterne og de relevante EU-institutioner og -organer har adgang til og kan udveksle alle de oplysninger, herunder personoplysninger, der er nødvendige for at yde unionsborgere konsulær beskyttelse. I den forbindelse bør medlemsstaternes kompetente myndigheder – og, i det omfang de yder støtte, EU-institutionerne og -organerne – have ret til at behandle særlige kategorier af personoplysninger, idet de træffer passende og særlige foranstaltninger til at beskytte de registreredes grundlæggende rettigheder og interesser, hvis dette er strengt nødvendigt for at kunne yde den pågældende person konsulær beskyttelse. Dette bør omfatte helbredsoplysninger, som det kan være nødvendigt at behandle for at yde konsulær beskyttelse til en ikkerepræsenteret borger, der er kommet alvorligt til skade eller er blevet alvorligt syg. Personers ansigtsbilleder skal navnlig behandles i sager, hvor der skal udstedes et EU-nødpas. Ydelse af bistand til en ikkerepræsenteret borger, bl.a. hvis retskrav skal forsvares, kan også undtagelsesvis forudsætte behandling af personoplysninger, der afslører racemæssig eller etnisk oprindelse, politisk, religiøs eller filosofisk overbevisning, medlemskab af fagforening eller oplysninger om seksuel orientering. I visse tilfælde kan ydelse af konsulær bistand også betyde, at det er nødvendigt at behandle genetiske data, f.eks. hvis der skal ydes bistand i forbindelse med alvorlige ulykker, der kræver entydig identifikation af en person uden handleevne, eller i forbindelse med fastlæggelse af faderskab. Endelig vil konsulære sager i forbindelse med anholdelser eller fængslinger sandsynligvis kræve, at de kompetente myndigheder behandler personoplysninger vedrørende straffedomme og lovovertrædelser.

Ændringsforslag  18

Forslag til direktiv

Betragtning 41

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(41) Når medlemsstaternes kompetente myndigheder og EU-institutionerne og -organerne behandler sådanne særlige kategorier af personoplysninger, bør de sikre, at der træffes passende og særlige foranstaltninger til at beskytte de registreredes interesser. Dette bør om muligt omfatte kryptering af de pågældende personoplysninger og særlig tildeling af adgangsrettigheder til det personale, der har adgang til de specificerede typer af særlige kategorier af personoplysninger.

(41) Når medlemsstaternes kompetente myndigheder og EU-institutionerne og -organerne behandler sådanne særlige kategorier af personoplysninger, bør de sikre, at der træffes passende og særlige foranstaltninger til at beskytte de registreredes interesser og rettigheder. Dette bør om muligt omfatte kryptering af de pågældende personoplysninger og særlig tildeling af adgangsrettigheder til det personale, der har adgang til de specificerede typer af særlige kategorier af personoplysninger.

Ændringsforslag  19

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 6 – stk. 2 – litra a

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) hvor vanskeligt er det for den pågældende borger at nå sikkert frem til eller at blive kontaktet af ambassaden eller konsulatet for den medlemsstat, hvor vedkommende er statsborger, inden for en rimelig frist, idet det tages i betragtning, hvilken hjælp der anmodes om, hvor meget den haster, samt hvilke midler, navnlig finansielle ressourcer, vedkommende råder over

a) hvor vanskeligt er det for den pågældende borger at nå sikkert frem til eller at blive kontaktet af ambassaden eller konsulatet for den medlemsstat, hvor vedkommende er statsborger, inden for en rimelig frist, i lyset af de konkrete omstændigheder, idet det tages i betragtning, hvilken hjælp der anmodes om, hvor meget den haster, samt hvilke midler, navnlig finansielle ressourcer, vedkommende råder over

Ændringsforslag  20

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 6 – stk. 2 – litra b

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) om ambassaden eller konsulatet for den medlemsstat, hvor den pågældende er statsborger, eventuelt er lukket, f.eks. hvis det ikke inden for en rimelig frist kan bekræftes, at ambassaden eller konsulatet fungerer og er tilgængeligt

b) om ambassaden eller konsulatet for den medlemsstat, hvor den pågældende er statsborger, eventuelt er lukket, f.eks. hvis det ikke, i lyset af de konkrete omstændigheder for den pågældende, inden for en rimelig frist kan bekræftes, at ambassaden eller konsulatet fungerer og er tilgængeligt

Ændringsforslag  21

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 1

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 7 – stk. 4 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

4a. Når medlemsstaterne yder konsulær beskyttelse til ikkerepræsenterede borgere, tager de hensyn til behovene hos sårbare enkeltpersoner, der risikerer at blive udsat for forskelsbehandling på ethvert grundlag omhandlet i chartrets artikel 21, nemlig køn, race, farve, etnisk eller social oprindelse, genetiske anlæg, sprog, religion eller tro, politiske eller andre anskuelser, tilhørsforhold til et nationalt mindretal, formueforhold, fødsel, handicap, alder eller seksuel orientering.

Ændringsforslag  22

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 11 – stk. 1 – litra b

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) fremme udvekslingen af oplysninger mellem medlemsstaternes ambassader og konsulater

b) fremme udvekslingen, sammen med EU-Udenrigstjenestens hovedkvarter, af oplysninger mellem medlemsstaternes ambassader og konsulater

Ændringsforslag  23

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 11 – stk. 1 – litra c

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

c) fremme udvekslingen af oplysninger med lokale myndigheder, diplomatiske og konsulære myndigheder i tredjelande og internationale organisationer, hvis det er relevant

c) fremme udvekslingen, sammen med EU-Udenrigstjenestens hovedkvarter, af oplysninger med lokale myndigheder, diplomatiske og konsulære myndigheder i tredjelande og internationale organisationer, hvis det er relevant

Ændringsforslag  24

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 11 – stk. 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. EU-delegationerne hjælper medlemsstaterne med at yde konsulær beskyttelse til ikkerepræsenterede borgere, jf. artikel 5, stk. 10, i afgørelse 2010/427/EU. En sådan støtte kan omfatte ydelse af særlige konsulære bistandsopgaver på medlemsstaternes anmodning og på deres vegne. Den bistående medlemsstat og den medlemsstat, hvor den pågældende person er statsborger, meddeler EU-delegationen alle relevante oplysninger i den pågældende sag.

2. EU-delegationerne hjælper medlemsstaterne med at yde konsulær beskyttelse til ikkerepræsenterede borgere, jf. artikel 5, stk. 10, i afgørelse 2010/427/EU. En sådan støtte kan omfatte ydelse af særlige konsulære bistandsopgaver på medlemsstaternes anmodning og på deres vegne. Den bistående medlemsstat og den medlemsstat, hvor den pågældende person er statsborger, meddeler straks EU-delegationen alle relevante oplysninger i den pågældende sag.

Ændringsforslag  25

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 11 – stk. 2 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a. EU-delegationerne og EU-Udenrigstjenesten tildeles de nødvendige supplerende finansielle og menneskelige ressourcer til dækning af generalomkostningerne og den yderligere horisontale administrative arbejdsbyrde.

Ændringsforslag  26

Forslag til direktiv

Artikel 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 12 – stk. 3

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Medmindre medlemsstaternes myndigheder aftaler andet, varetages rollen som formand af en repræsentant for EU-delegationen. Hvis der ikke er nogen EU-delegation til stede, ledes møderne af en repræsentant for en medlemsstat.

Formandskabet for disse møder varetages af en repræsentant for en medlemsstat, der handler i tæt samarbejde med EU-delegationen, eller af en repræsentant for EU-delegationen, hvis medlemsstaternes konsulære myndigheder udtrykkeligt er enige herom. Hvis der ikke er nogen EU-delegation til stede, ledes møderne af en repræsentant for en medlemsstat.

Ændringsforslag  27

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. I forbindelse med det lokale konsulære samarbejde, der er omhandlet i artikel 12, udarbejder og fastlægger medlemsstaterne og EU-Udenrigstjenesten en fælles konsulær beredskabsplan for hvert tredjeland. Den fælles konsulære beredskabsplan ajourføres årligt og omfatter:

1. I forbindelse med det lokale konsulære samarbejde, der er omhandlet i artikel 12, udarbejder og fastlægger medlemsstaterne og EU-Udenrigstjenesten en fælles konsulær beredskabsplan for hvert tredjeland. Den fælles konsulære beredskabsplan ajourføres årligt eller oftere, hvis ekstraordinære omstændigheder eller ustabile situationer kræver det, og omfatter:

Ændringsforslag  28

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 1 – litra a a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

aa) et estimat og en oversigt over den evakueringskapacitet, der er til rådighed

Ændringsforslag  29

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Hvis der er EU-delegationer til stede, koordinerer disse udarbejdelsen og fastlæggelsen af de fælles konsulære beredskabsplaner på grundlag af bidrag fra ambassaderne eller konsulaterne for de medlemsstater, der er repræsenteret i det pågældende tredjeland, og de konsulære myndigheder for de medlemsstater, der ikke er repræsenteret. De fælles konsulære beredskabsplaner stilles til rådighed for alle medlemsstater, EU-Udenrigstjenesten og Kommissionens tjenestegrene.

2. Hvis der er EU-delegationer til stede, koordinerer disse udarbejdelsen og fastlæggelsen af de fælles konsulære beredskabsplaner på grundlag af bidrag fra ambassaderne eller konsulaterne for de medlemsstater, der er repræsenteret i det pågældende tredjeland, og de konsulære myndigheder for de medlemsstater, der ikke er repræsenteret. Dette kan om nødvendigt omfatte samarbejdet med tredjelande og internationale organisationer. De fælles konsulære beredskabsplaner stilles til rådighed for alle medlemsstater, EU-Udenrigstjenesten og Kommissionens tjenestegrene.

Ændringsforslag  30

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 3 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a. Medlemsstaterne og EU-delegationerne samarbejder om indførelsen af systemer for tidlig varsling for at muliggøre rettidig opdagelse af potentielle kriser eller farer såsom naturkatastrofer, politisk uro eller sundhedskriser i det pågældende tredjeland. Disse systemer skal anvende dataanalyser, risikovurderinger og udveksling af efterretninger til at tilvejebringe tidlige indikatorer for nye trusler og dermed øge effektiviteten af kriseberedskabs- og indsatsindsatsen.

Ændringsforslag  31

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 4

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. Medlemsstaterne giver i overensstemmelse med national ret deres borgere mulighed for ved hjælp af passende midler at lade sig registrere hos de kompetente nationale myndigheder eller underrette disse om deres rejser til eller ophold i tredjelande.

4. Medlemsstaterne træffer i overensstemmelse med national ret proaktive foranstaltninger for at sikre, at deres borgere ved hjælp af passende midler lader sig registrere hos de kompetente nationale myndigheder eller underretter disse om deres rejser til eller ophold i tredjelande, navnlig når de pågældende tredjelande ikke anses som fuldstændigt sikre.

Ændringsforslag  32

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 5

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. Medlemsstaterne udveksler oplysninger om ændringer i deres rejsevejledning til borgerne på et tidligt tidspunkt, navnlig i forbindelse med krisesituationer, og bestræber sig på at sikre konsekvens i niveauet af rejsevejledning."

5. Medlemsstaterne udveksler oplysninger om ændringer i deres rejsevejledning til borgerne på et tidligt tidspunkt, navnlig i forbindelse med krisesituationer, og bestræber sig på at sikre konsekvens i niveauet af rejsevejledning. Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten stiller de oplysninger om rejsevejledning, der er omhandlet i dette stykkes første afsnit, offentligt til rådighed på en måde, der sikrer sammenhæng i de offentliggjorte oplysninger. Medlemsstaterne bør altid underrette hinanden, hver gang de bliver bekendt med en øget sikkerhedsrisiko."

Ændringsforslag  33

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 4

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 – stk. 5 b (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

5b. EU-Udenrigstjenesten yder i tæt samarbejde med medlemsstaterne konsulær kriseberedskabs-, simulerings- og indsatsuddannelse til EU-tjenestemænd og til medlemsstaternes diplomatiske og konsulære personale for at forbedre deres evne til at håndtere krisesituationer og yde bistand til EU-borgere i udlandet."

Ændringsforslag  34

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 5

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13 a – stk. 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. I tilfælde af en krise arbejder Unionen og medlemsstaterne tæt sammen for at sikre effektiv bistand til ikkerepræsenterede borgere. De underretter om muligt hinanden hurtigt om, hvilken evakueringskapacitet der er til rådighed, herunder i tilfælde af operationer, hvor der anvendes militære aktiver.

1. I tilfælde af en krise arbejder Unionen og medlemsstaterne omgående og tæt sammen for at sikre effektiv bistand til ikkerepræsenterede borgere. De underretter uden unødig forsinkelse hinanden om, hvilken evakueringskapacitet der er til rådighed, herunder i tilfælde af operationer, hvor der anvendes militære aktiver.

Ændringsforslag  35

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 5

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13a – stk. 4

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. Når medlemsstaterne yder bistand, kan de, hvis det er relevant, søge støtte fra EU-instrumenter, f.eks. EU-Udenrigstjenestens krisestyringsstrukturer og kriseberedskabscenter, og fra Katastrofeberedskabskoordinationscentret, som blev oprettet ved artikel 7 i afgørelse nr. 1313/2013/EU om en EU-civilbeskyttelsesmekanisme."

4. Når medlemsstaterne yder bistand, kan de modtage støtte fra EU-instrumenter såsom EU-Udenrigstjenestens krisestyringsstrukturer og dens kriseresponscenter. Medlemsstaterne kan også inddrage det Katastrofeberedskabskoordinationscenter, som blev oprettet ved artikel 7 i afgørelse nr. 1313/2013/EU om en EU-civilbeskyttelsesmekanisme, og, hvis det er relevant, EU-missioner og -operationer inden for rammerne af den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik og EU-kapaciteten til hurtig deployering som omhandlet i det strategiske kompas for sikkerhed og forsvar."

Ændringsforslag  36

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 6

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13b – stk. 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Mindst én gang om året meddeler medlemsstaterne Kommissionen og Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik følgende oplysninger:

Mindst hver sjette måned meddeler medlemsstaterne Kommissionen og Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik følgende oplysninger:

Ændringsforslag  37

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 6

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13b – stk. 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Medlemsstaterne, Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten stiller de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, litra a), b) og c), offentligt til rådighed på en måde, der sikrer sammenhæng i de offentliggjorte oplysninger.

2. Medlemsstaterne, Kommissionens tjenestegrene og EU-Udenrigstjenesten stiller de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, litra a), b), c) og d), offentligt til rådighed på en måde, der sikrer sammenhæng i de offentliggjorte oplysninger.

Ændringsforslag  38

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 6

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 13c – stk. 1 – litra -a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

-a) udvikling af automatiske meddelelsessystemer såsom SMS-systemer via telefonnet for at give deres borgere de vigtigste oplysninger for så vidt angår retten til konsulær beskyttelse og relevante kontaktoplysninger ved ankomsten til et tredjeland samt varslingsmeddelelser i krisesituationer.

Ændringsforslag  39

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 7

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 14 – stk. 6

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter om standardformularer, der skal anvendes til tilbagebetalingsforpligtelsen, jf. stk. 2, og til godtgørelsen af omkostninger fra den medlemsstat, hvor den ikkerepræsenterede borger er statsborger, jf. stk. 3. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 15a, stk. 2.

6. Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter om standardformularer, som er tilgængelige på alle medlemsstaternes sprog, der skal anvendes til tilbagebetalingsforpligtelsen, jf. stk. 2, og til godtgørelsen af omkostninger fra den medlemsstat, hvor den ikkerepræsenterede borger er statsborger, jf. stk. 3. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 15a, stk. 2.

Ændringsforslag  40

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 9

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 16 a – stk. 1 – litra f a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

fa) sikre overholdelsen af bestemmelserne i artikel 13, stk. 4, vedrørende registrering af og underretning om borgeres rejser til eller ophold i tredjelande, sådan som der anmodes om i udtalelsen fra Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse, og give oplysninger og varslingsmeddelelser  som omhandlet i artikel 13c, stk. 1, litra a).

Ændringsforslag  41

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 9

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 16 a – stk. 4

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. Personoplysninger, der behandles i henhold til stk. 1 og 2, begrænses til, hvad der er nødvendigt for at udføre de deri anførte opgaver såsom at identificere den person, der har brug for konsulær beskyttelse, og kortlægge omstændighederne i den konsulære sag.

4. Personoplysninger, der behandles i henhold til stk. 1 og 2, begrænses til, hvad der er strengt nødvendigt for at udføre de deri anførte opgaver såsom at identificere den person, der har brug for konsulær beskyttelse, og kortlægge omstændighederne i den konsulære sag.

Ændringsforslag  42

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 9

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 16a – stk. 5

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. Medlemsstaternes kompetente myndigheder og EU-institutionerne og -organerne må kun behandle personoplysninger, der viser racemæssig eller etnisk oprindelse, politisk, religiøs eller filosofisk overbevisning, medlemskab af fagforening, genetiske data og biometriske data med henblik på at identificere en fysisk person, samt oplysninger om helbred, seksuelle forhold eller seksuel orientering eller personoplysninger om straffedomme og lovovertrædelser vedrørende en person, der har brug for konsulær beskyttelse, hvis det er strengt nødvendigt for at kunne udføre de opgaver, der er omhandlet i artikel 9, 10, 11 og 13a, i forbindelse med denne person.

5. Medlemsstaternes kompetente myndigheder og EU-institutionerne og -organerne må kun behandle personoplysninger, idet de træffer passende og særlige foranstaltninger til at beskytte de registreredes grundlæggende rettigheder og interesser, når sådanne oplysninger viser racemæssig eller etnisk oprindelse, politisk, religiøs eller filosofisk overbevisning, medlemskab af fagforening, genetiske data og biometriske data med henblik på at identificere en fysisk person, samt oplysninger om helbred, seksuelle forhold eller seksuel orientering eller personoplysninger om straffedomme og lovovertrædelser vedrørende en person, der har brug for konsulær beskyttelse, hvis det er strengt nødvendigt for at kunne udføre de opgaver, der er omhandlet i artikel 9, 10, 11 og 13a, i forbindelse med denne person.

Ændringsforslag  43

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 9

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 16a – stk. 6

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Når medlemsstaternes kompetente myndigheder og EU-institutionerne og -organerne behandler de personoplysninger, der er omhandlet i stk. 5, sikrer de, at der træffes passende og særlige foranstaltninger til at beskytte de registreredes interesser. De indfører også interne politikker og træffer de nødvendige tekniske og organisatoriske foranstaltninger til at forhindre uautoriseret adgang til og videregivelse af sådanne personoplysninger.

6. Når medlemsstaternes kompetente myndigheder og EU-institutionerne og -organerne behandler de personoplysninger, der er omhandlet i stk. 5, sikrer de, at der træffes passende og særlige foranstaltninger til at beskytte de registreredes interesser og rettigheder. De indfører også interne politikker og træffer de nødvendige tekniske og organisatoriske foranstaltninger til at forhindre uautoriseret adgang til og videregivelse af sådanne personoplysninger. Adgangsrettigheder til de personoplysninger, der er omhandlet i stk. 5, gives kun til autoriseret personale.

Ændringsforslag  44

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 9

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 16a – stk. 7 – stk. 2

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Med henblik på dette direktiv overdrager EU-institutioner og -organer kun personoplysninger til et tredjeland eller en international organisation, hvis det er nødvendigt for at kunne udføre de opgaver, der er omhandlet i artikel 10, stk. 1, og artikel 11 og 13a, og i overensstemmelse med kapitel V i forordning (EU) 2018/1725.

Med henblik på dette direktiv overdrager EU-institutioner og -organer kun personoplysninger til et tredjeland eller en international organisation, hvis det er nødvendigt for at kunne udføre de opgaver, der er omhandlet i artikel 10, stk. 1, og artikel 11 og 13a, og i overensstemmelse med kapitel V i forordning (EU) 2018/1725. Personoplysninger, der er omhandlet i stk. 5, udelukkes fra en sådan overdragelse, medmindre der er indhentet et udtrykkeligt forudgående samtykke fra den registrerede unionsborger.

Ændringsforslag  45

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 9

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 16b – stk. 1

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Medlemsstaterne sikrer, at ikkerepræsenterede borgere har adgang til effektive retsmidler i henhold til national ret i tilfælde af, at deres rettigheder i henhold til dette direktiv krænkes.

Medlemsstaterne sikrer, at ikkerepræsenterede borgere har effektiv adgang til klagemekanismer og retsmidler i henhold til national ret i tilfælde af, at deres rettigheder i henhold til dette direktiv krænkes.

Ændringsforslag  46

Forslag til direktiv

Artikel 1 – stk. 1 – nr. 10

Direktiv (EU) 2015/637

Artikel 19 – stk. 3

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

"3. Tidligst [otte år efter fristen for gennemførelsen af dette ændringsdirektiv] foretager Kommissionen en evaluering af dette direktiv og forelægger Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om de vigtigste resultater.

"3. Senest [fire år efter fristen for gennemførelsen af dette ændringsdirektiv] og derefter hvert fjerde år foretager Kommissionen en evaluering af gennemførelsen og anvendelsen af dette direktiv og forelægger Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om de vigtigste resultater, herunder eventuelle tilsidesættelser af de rettigheder, der følger i medfør af dette direktiv.


 

BILAG: ENHEDER ELLER PERSONER
SOM ORDFØREREN FOR UDTALELSEN HAR MODTAGET INPUT FRA

Ordføreren erklærer på eget ansvar ikke at have modtaget input fra nogen enhed eller person, der skal nævnes i dette bilag i henhold til artikel 8 i bilag I til forretningsordenen.

 

 


 

PROCEDURE I RÅDGIVENDE UDVALG

Titel

Foranstaltninger for at lette konsulær beskyttelse af ikkerepræsenterede unionsborgere i tredjelande

Referencer

COM(2023)0930 – C9-0015/2024 – 2023/0441(CNS)

Korresponderende udvalg

 Dato for meddelelse på plenarmødet

LIBE

14.3.2024

 

 

 

Udtalelse fra

 Dato for meddelelse på plenarmødet

JURI

14.3.2024

Ordfører for udtalelse

 Dato for valg

Gilles Lebreton

13.2.2024

Behandling i udvalg

19.3.2024

 

 

 

Dato for vedtagelse

8.4.2024

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

10

0

3

Til stede ved den endelige afstemning – medlemmer

Gilles Lebreton, Maria-Manuel Leitão-Marques, Karen Melchior, Sabrina Pignedoli, Adrián Vázquez Lázara, Axel Voss, Marion Walsmann, Javier Zarzalejos

Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere

Patrick Breyer, Daniel Buda, Pascal Durand, Emil Radev, Nacho Sánchez Amor

 


 

ENDELIG AFSTEMNING VED NAVNEOPRÅB
I RÅDGIVENDE UDVALG

10

+

ID

Gilles Lebreton

NI

Sabrina Pignedoli

PPE

Daniel Buda, Emil Radev, Axel Voss, Marion Walsmann, Javier Zarzalejos

Renew

Karen Melchior, Adrián Vázquez Lázara

Vert/ALE

Patrick Breyer

 

0

-

 

 

 

3

0

S&D

Pascal Durand, Maria-Manuel Leitão-Marques, Nacho Sánchez Amor

 

Tegnforklaring:

+ : for

- : imod

0 : hverken/eller

 

 


 

 

BILAG: ENHEDER ELLER PERSONER, SOM ORDFØREREN HAR MODTAGET INPUT FRA

I henhold til artikel 8 i bilag I til forretningsordenen erklærer ordføreren at have modtaget input fra følgende enheder eller personer som led i udarbejdelsen af betænkningen, inden vedtagelsen i udvalget:

 

Enhed og/eller person

European External Action Service

European Commission

 

Ordføreren har udarbejdet ovenstående liste på eget ansvar.

 


 

PROCEDURE I KORRESPONDERENDE UDVALG

Titel

Foranstaltninger for at lette konsulær beskyttelse af ikkerepræsenterede unionsborgere i tredjelande

Referencer

COM(2023)0930 – C9-0015/2024 – 2023/0441(CNS)

Dato for høring af EP

26.1.2024

 

 

 

Korresponderende udvalg

 Dato for meddelelse på plenarmødet

LIBE

14.3.2024

 

 

 

Rådgivende udvalg

 Dato for meddelelse på plenarmødet

AFET

14.3.2024

DEVE

14.3.2024

JURI

14.3.2024

 

Ingen udtalelse

 Dato for afgørelse

DEVE

19.3.2024

 

 

 

Ordførere

 Dato for valg

Loránt Vincze

31.1.2024

 

 

 

Behandling i udvalg

18.3.2024

 

 

 

Dato for vedtagelse

18.4.2024

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

37

5

0

Til stede ved den endelige afstemning – medlemmer

Malik Azmani, Pietro Bartolo, Vasco BECKER-WEINBERG, Theresa Bielowski, Vladimír Bilčík, Karolin Braunsberger-Reinhold, Patrick Breyer, Annika Bruna, Clare Daly, Ana Miguel DOS SANTOS, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Nicolaus Fest, Sylvie Guillaume, Evin Incir, Sophia in ‘t Veld, Marina Kaljurand, Assita Kanko, Fabienne Keller, Łukasz Kohut, Moritz Körner, Jeroen Lenaers, Juan Fernando López Aguilar, Erik Marquardt, Javier Moreno Sánchez, Maite Pagazaurtundúa, Birgit Sippel, Sara Skyttedal, Tineke Strik, Tomas Tobé, Jana Toom, Milan Uhrík, Javier Zarzalejos

Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere

Gwendoline Delbos-Corfield, Philippe Olivier, Miguel Urbán Crespo, Tom Vandenkendelaere

Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere (forretningsordenens art. 209, stk. 7)

Jakop G. Dalunde, Włodzimierz Karpiński, Marian-Jean Marinescu, Alin Mituța, Thomas Rudner, Laurence Sailliet

Dato for indgivelse

19.4.2024

 


ENDELIG AFSTEMNING VED NAVNEOPRÅB I KORRESPONDERENDE UDVALG

37

+

ECR

Assita Kanko

PPE

Vasco BECKER-WEINBERG, Vladimír Bilčík, Karolin Braunsberger-Reinhold, Ana Miguel DOS SANTOS, Włodzimierz Karpiński, Jeroen Lenaers, Marian-Jean Marinescu, Laurence Sailliet, Sara Skyttedal, Tomas Tobé, Tom Vandenkendelaere, Javier Zarzalejos

Renew

Malik Azmani, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Sophia in 't Veld, Moritz Körner, Alin Mituța, Maite Pagazaurtundúa, Jana Toom

S&D

Pietro Bartolo, Theresa Bielowski, Sylvie Guillaume, Evin Incir, Marina Kaljurand, Łukasz Kohut, Juan Fernando López Aguilar, Javier Moreno Sánchez, Thomas Rudner, Birgit Sippel

The Left

Clare Daly, Miguel Urbán Crespo

Verts/ALE

Patrick Breyer, Jakop G. Dalunde, Gwendoline Delbos-Corfield, Erik Marquardt, Tineke Strik

 

5

-

ID

Annika Bruna, Nicolaus Fest, Philippe Olivier

NI

Milan Uhrík

Renew

Fabienne Keller

 

0

0

 

 

 

 

Stemmerettelser og -intentioner

+

Fabienne Keller

-

 

0

 

 

Tegnforklaring:

+ : for

- : imod

0 : hverken/eller

 

 

Seneste opdatering: 23. april 2024
Juridisk meddelelse - Databeskyttelsespolitik