Förslag till resolution - B5-0282/2003Förslag till resolution
B5-0282/2003

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

27 maj 2003

ingivet till följd av muntlig fråga B5‑0096/2003
i enlighet med artikel 42.5 i arbetsordningen
av Michel Rocard
för utskottet för kultur, ungdomsfrågor, utbildning, medier och idrott
om tillämpningen av den öppna samordningsmetoden

Förfarande : 2003/2547(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B5-0282/2003
Ingivna texter :
B5-0282/2003
Debatter :
Omröstningar :
Antagna texter :

B5‑0282/2003

Europaparlamentets resolution om tillämpningen av den öppna samordningsmetoden

Europaparlamentet utfärdar denna resolution av följande skäl:

A.  I samband med sin tioåriga moderniseringsstrategi inrättade Europeiska rådet vid sitt möte i Lissabon i mars 2000 en ”öppen samordningsmetod” för de politikområden som medlemsstaterna är ansvariga för.

B.  Den öppna samordningsmetoden har utvecklats till en metod där medlemsstaterna tillsammans sätter upp gemensamma mål, kvantitativa och kvalitativa indikatorer och riktmärken samt beslutar om regelbunden rapportering och fastställer bästa metoder.

C.  Konventet och den kommande regeringskonferensen erbjuder tillfällen där man kan tänka om, reformera och förbättra de sätt på vilka de europeiska institutionerna arbetar tillsammans.

1.  Europaparlamentet understryker att det fäster stor vikt vid samtliga bestämmelser i fördraget som rör kultur, ungdom, utbildning och audiovisuella frågor och i synnerhet vid det som allmänt kallas ”gemenskapsmetoden” på dessa områden.

2.  Europaparlamentet betonar att bestämmelserna i EU-fördraget om ökat samarbete skapar en samarbetsram som bidrar till att uppfylla gemenskapens mål samtidigt som principerna i fördragen och unionens unika institutionella ramverk respekteras.

3.  Europaparlamentet anser att ”den öppna samordningsmetoden” borde utvecklas inte bara på de områden som ingår i Lissabonstrategin, t.ex. utbildning och livslångt lärande, utan också inom ungdoms-, medie-, kultur- och idrottsfrågor.

4.  Icke desto mindre påminner Europaparlamentet om sin uppfattning att det, eftersom det direkt representerar Europas medborgare, måste få en tydligare och mer inflytelserik roll i förfarandet om det skall kunna få ett demokratiskt berättigande.

5.  Europaparlamentet framhåller att den öppna samordningsmetoden inte får utvecklas till ett parallellt, men dolt, lagstiftningsförfarande som undergräver de förfaranden som är fastställda i EG-fördraget.

6.  Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att gemensamt med Europaparlamentet förhandla fram ett interinstitutionellt avtal, där det regleras vilka politikområden som skall omfattas av öppen samordning och som föreskriver att metoden tillämpas konsekvent och på lika villkor, med Europaparlamentets fulla medverkan.

7.  Europaparlamentet betonar att ett sådant interinstitutionellt avtal måste innehålla bestämmelser för såväl parlamentets medverkan när mål och indikatorer fastställs som tillgång till handlingar, deltagande i möten, övervakning och uppföljning, information om rapporter och bästa metoder samt ett förfarande för att utveckla den öppna

   samordningsmetoden till en gemenskapsmetod, som skulle kunna ta konkreta former i konventet och vid den framtida regeringskonferensen.

8.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen, medlemsstaternas och kandidatländernas regeringar och parlament samt konventet om Europas framtid.