Förslag till resolution - B6-0179/2005Förslag till resolution
B6-0179/2005

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

2.3.2005

till följd av frågorna för muntligt besvarande B6‑0015/2005 och B6‑0016/2005
i enlighet med artikel 108.5 i arbetsordningen
från Cristiana Muscardini
för UEN-gruppen
om uppföljningen av handlingsprogrammet från FN:s fjärde kvinnokonferens (Beijing + 10)

Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0179/2005
Ingivna texter :
B6-0179/2005
Omröstningar :
Antagna texter :

B6‑0179/2005

Europaparlamentets resolution om uppföljningen av handlingsprogrammet från FN:s fjärde kvinnokonferens (Beijing + 10)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering från 1969,

–  med beaktande av FN-konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor av den 18 december 1979,

–  med beaktande av konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning från 1984,

–  med beaktande av den slutförklaring och det åtgärdsprogram som antogs den 15 september 1995 vid den fjärde världskvinnokonferensen i Beijing,

–  med beaktande av sin resolution av den 4 juli 1996 om uppföljningen av Kairokonferensen om befolkning och utveckling[1],

–  med beaktande av sin resolution av den 19 maj 2000 om kommissionens meddelande till rådet och Europaparlamentet om vidare åtgärder i kampen mot kvinnohandel[2],

–  med beaktande av direktivet om genomförandet av principen om likabehandling av personer oavsett deras ras eller etniska ursprung[3],

–  med beaktande av sina lagstiftningsresolutioner av den 17 november 1994[4] och den 9 mars 2004[5] om antagande av gemenskapens handlingsprogram (Daphneprogrammet) (2004-2008) för att förebygga våld mot barn, ungdomar och kvinnor,

–  med beaktande av sina resolutioner av den 18 maj[6] och 15 juni 2000[7] om uppföljningen av handlingsplanen från Peking,

–  med beaktande av sina resolutioner av den 20 september 2001[8] och den 19 december 2002[9] om lika lön för likvärdigt arbete och om kvinnlig representation bland arbetsmarknadens parter på EU-nivå,

–  med beaktande av sin resolution av den 9 mars 2004 om möjligheterna att förena yrkesliv med familje- och privatliv[10],

–  med beaktande av artikel 108 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  I Amsterdamfördraget antogs mycket viktiga bestämmelser om jämställdhet. Stadgan om de grundläggande rättigheterna och konstitutionen förstärker dessa bestämmelser.

B.  Vid Europeiska rådet i Lissabon infördes ett mål om att över 60 procent av kvinnorna skall vara förvärvsarbetande före 2010. Vid Europeiska rådet i Barcelona fastställdes ett exakt mål för barnomsorgen och betonades att det skall vara möjligt att förena yrkesliv med familje- och privatliv. Dessa mål upprepas i kommissionens strategiska mål 2005‑2009.

C.  Den diskriminering som kvinnor möter på arbetsmarknaden och arbetsplatsen påverkar deras hälsa och säkerhet. Medlemsstaterna bör genomföra direktiv 2002/73/EG[11] som syftar till att avskaffa diskriminering, särskilt sexuella trakasserier, och andra former av diskriminering i samband med graviditet.

D.  Kvinnor utsätts fortfarande för våld och det sexuella utnyttjandet har inte minskat. Enligt uppskattningarna faller mellan 100 000 och 150 000 kvinnor och barn från tredjeländer offer för människohandeln inom EU varje år.

E.  De specifika brott som kvinnor faller offer för under väpnade konflikter (såsom våldtäkter, tvångsgraviditeter och sexuellt utnyttjande) kräver internationellt erkännande.

F.  Könsstympning förekommer allmänt, bland annat i EU-länder. Enligt WHO könsstympas två miljoner kvinnor i världen varje år.

G.  Könsstympningen fråntar inte enbart kvinnorna deras värdighet utan förorsakar också allvarliga fysiska sjukdomar och ger många obotliga hälsokomplikationer.

1.  Europaparlamentet uppmanar de FN-medlemsstater som ännu inte ratificerat konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor att göra detta.

2.  Europaparlamentet ber kommissionen att informera om vad den ämnar göra för att se till att artikel 141 i EG-fördraget och gällande direktiv tillämpas samt för att överbrygga löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Parlamentet hoppas att arbetsmarknadens parter involveras i detta arbete och att kvinnor får spela en större roll i de ledande organen inom arbetsmarknadens parter.

3.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att vidta följande åtgärder för att tackla könsklyftorna och diskriminering på olika grunder i arbetslivet:

  • Utvärdera effekterna av deltidsarbete och atypiskt arbete på socialbidrag, pensioner och den ökade fattigdomen bland kvinnor.
  • Utveckla och genomföra program för och med kvinnor för att garantera en könsbalanserad tillgång till ny teknik, särskilt inom IT-sektorn, samt bekämpa skillnaderna i tillgång till sysselsättning för kvinnor som lättare faller offer för social utslagning och fattigdom.

4.  Europaparlamentet undrar vad medlemsstaterna ämnar göra för att öka antalet förvärvsarbetande kvinnor. Parlamentet uppmanar också kommissionen att göra en kvalitativ och jämförande utvärdering av de bestämmelser som införts efter det att direktivet om politiska åtgärder mot diskriminering av kvinnor på arbetsplatsen införlivats i de nationella lagstiftningarna.

5.  Europaparlamentet kräver att jämställdhetsperspektivet skall beaktas och föras upp på dagordningen för rådets vårmöte i samband med halvtidsöversynen av Lissabonstrategin.

6.  Europaparlamentet stöder de åtgärder som Europeiska rådet i Lissabon lade fram om att göra det lättare att förena yrkesliv med familje- och privatliv. Parlamentet stöder också åtgärder för att öka mäns delaktighet i familjelivet.

7.  Europaparlamentet understryker att det är viktigt att kostnaderna för föräldraskap delas mer jämlikt mellan både föräldrarnas arbetsgivare.

8.  Europaparlamentet begär att kommissionen lägger fram för parlamentet en rapport som utvärderar resultaten av de åtgärder som medlemsstaterna vidtagit under de senaste åren för att bekämpa människohandel, sexturism och barnpornografi, särskilt i de nya elektroniska kommunikationsmedlen (bland annat på Internet och i webbloggar) samt en rapport om de eventuella förbindelserna mellan prostitution, sexturism och människohandel, särskilt vad gäller barn. Parlamentet uppmanar EU och medlemsstaterna att beakta dessa fakta när de undertecknar överenskommelser med tredjeländer.

9.  Europaparlamentet betonar att många hälsoproblem rör endast kvinnor eller drabbar kvinnor på ett annat sätt. Parlamentet konstaterar exempelvis att de speciella effekterna av narkotika på kvinnor inte beaktas i tillräcklig hög utsträckning. Parlamentet betonar att sjukdomar som främst eller enbart drabbar kvinnor, såsom benskörhet och endometrios, ännu inte undersökts mera noggrant och behandlas inte på ett tillfredsställande sätt. Parlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att bevilja tillräckligt med medel till forskning om dessa. Parlamentet hoppas att åtgärder i kampen mot hiv/aidsvirusepidemier stärks, särskilt bland 15–25-åringar inom EU, eftersom antalet infekterade nyligen ökat inom denna grupp enligt uppgifter från Unaids.

10.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens förslag om livslångt lärande och ämnar bidra till att förbättra förslaget så att tillräckligt många kvinnor deltar i programmet.

11.  Europaparlamentet undrar vilka förslag kommissionen ämnar lägga fram om utvecklingsbistånd för att effektivare involvera kvinnor som oundgängliga partner i olika projekt. Parlamentet uppmanar medlemsstaterna att insistera på att respektera kvinnors rättigheter i sina förhållanden med tredjeländer.

12.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att särskilt beakta kvinnornas sårbara ställning i områden där beväpnade konflikter härjar, såsom i Kivu (den östra provinsen i Demokratiska republiken Kongo), Irak och Darfur (Sudan), där kvinnor fortfarande utsätts för olika former av trakasserier och våld i sitt dagliga liv. Parlamentet upprepar än en gång sin inställning till dödsstraff, särskilt avrättningen av kvinnor som anklagats för att ha fått barn utanför äktenskapet i Iran och andra länder. Parlamentet förväntar sig att de iranska myndigheterna antar den lag som de lovat om att förbjuda dödsstraff mot personer under 18 år.

13.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna

  • -att anta lagar och att effektivt tillämpa gällande lagar för att stoppa könsstympning av kvinnor på sitt territorium,
  • -att hjälpa berörda tredjeländer att utarbeta program med lokala frivilligorganisationer för att bekämpa könsstympning.

14.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstater där sterilisering utan samtycke förekommer att samordna sina åtgärder för att se till att lagarna tillämpas samt stoppa denna verksamhet.

15.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att utarbeta en rapport om genomförandet av åtgärdsprogrammet från Beijing inom EU och att föreslå en uppföljningsstrategi som omfattar de indikatorer som fastställts under olika EU-ordförandeskap.

16.  Europaparlamentet anser att kvinnodagen den 8 mars 2005 bör utses till en dag för att bekämpa kvinnovåld och könsstympning.

17.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament och FN:s generalsekreterare.