FÖRSLAG TILL RESOLUTION
2.3.2005
i enlighet med artikel 108.5 i arbetsordningen
från Eva-Britt Svensson, Ilda Figueiredo och Luisa Morgantini
för GUE/NGL-gruppen
om uppföljningen av handlingsprogrammet från FN:s fjärde kvinnokonferens (Beijing + 10)
B6‑0184/2005
Europaparlamentets resolution om uppföljningen av handlingsprogrammet från FN:s fjärde kvinnokonferens (Beijing + 10)
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av firandet av Internationella kvinnodagen den 8 mars 2005,
– med beaktande av FN-konventionen om kvinnors politiska rättigheter (31 mars 1953),
– med beaktande av FN-konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor av den 18 december 1979,
– med beaktande av sin resolution av den 11 juni 1986 om resultatet från FN-konferensen i Nairobi (15–26 juli 1985) som avslutade kvinnornas årtionde (1975–1985)[1],
– med beaktande av människorättskonferensen i Wien 1993,
– med beaktande av sin resolution av den 4 juli 1996 om uppföljningen av Kairokonferensen om befolkning och utveckling[2],
– med beaktande av sin resolution av den 15 juni 1995 om EU:s deltagande i FN:s fjärde kvinnokonferens i Beijing: jämställdhet, utveckling och fred[3],
– med beaktande av Beijing-deklarationen och handlingsprogrammet som antogs i Beijing den 15 september 1995 av den fjärde kvinnokonferensen, verksamhet för jämställdhet, utveckling och fred,
– med beaktande av sin resolution av den 21 september 1995 om den fjärde kvinnokonferensen i Beijing[4],
– med beaktande av rådets rekommendation av den 2 december 1996 om jämvikt mellan mäns och kvinnors deltagande i beslutsprocessen[5],
– med beaktande av sin resolution av den 16 september 1997 om integrering av lika möjligheter för kvinnor och män i all politik och verksamhet inom gemenskapen – ”integrering av ett jämställdhetsperspektiv”[6],
– med beaktande av sin resolution av den 3 maj 2000 om uppföljningen av handlingsprogrammet från Beijing (2000/2020(INI))[7],
– med beaktande av artikel 108.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Även om kvinnor utgör mer än hälften av EU:s befolkning och röstberättigade är de fortfarande underrepresenterade i de organ som fattar de ekonomiska, sociala och politiska besluten i EU.
B. Kvinnornas och barnens rättigheter kränks fortfarande i hela världen även om de är en väsentlig, oförytterlig och odelbar del av de allmänna mänskliga rättigheterna.
C. Kvinnornas ekonomiska oberoende är av avgörande betydelse för att uppnå jämställdhet i samhället i stort.
D. Kvinnornas ökade inflytande är mycket viktigt då det gäller att utrota fattigdomen och en viktig förutsättning för att nå målen i Lissabonstrategin och målet om att 60 procent av kvinnorna skall vara i arbetsstyrkan senast 2010.
E. Den ökande sysselsättningen i Europa kräver att man främjar särskilda åtgärder för att underlätta kvinnors tillgång till kvalificerade jobb, eftersom kvinnor är de som i första hand drabbas av arbetslöshet.
F. Löneklyftan mellan män och kvinnor i Europa ligger fortfarande i genomsnitt på mellan 16 procent och 33 procent. Direktiv 75/117/EG om lika lön för män och kvinnor som infördes för 30 år sedan har inte fört med sig några egentliga framsteg med avseende på genomförandet och tillämpningen av principen om lika lön för likvärdigt arbete.
G. Åtgärder som gör det lättare att förena yrkesliv med familje- och privatliv är en förutsättning för att kunna främja jämställdhet mellan kvinnor och män i arbetslivet och i samhället i stort, i linje med slutsatserna från toppmötena i Barcelona och Lissabon.
H. Erfarenheterna visar att minst en tredjedel av de invalda i alla institutionella organ måste vara kvinnor för att full hänsyn skall tas till kvinnornas intressen i samhället, och 50 procent invalda kvinnor är målet för att kunna uppnå demokratisk jämlikhet.
I. Flera miljoner kvinnor saknar fortfarande information och utbildning i fråga om hälsa och har inte tillgång till den vård de behöver, särskilt då det gäller sjukdomar såsom hiv/aids.
J. I handlingsprogrammet från 1995 nämner man särskilt beslutsfrihet och ansvar i fråga om sexuella angelägenheter, full respekt för individens integritet och jämställdhet med avseende på sexuella förhållanden och reproduktion.
K. Det luxemburgska ordförandeskapets och kommissionens roll i det förberedande arbetet inför och under det 49:e mötet för FN-kommissionen för kvinnors ställning uppskattas.
1. Europaparlamentet påminner om att kvinnors mänskliga rättigheter är en oförytterlig, väsentlig och odelbar del av de allmänna mänskliga rättigheterna, och konstaterar att främjande av och skydd för kvinnors rättigheter är en grundläggande förutsättning för att skapa en verklig demokrati.
2. Europaparlamentet poängterar att kvinnornas situation i EU inte har förbättrats märkbart sedan 1995, trots genomförandet och tillämpningen av gällande lagstiftning såsom direktiv 75/117/EEG om tillämpningen av principen om lika lön för kvinnor och män och direktiv 76/207/EEG om principen om likabehandling av kvinnor och män i fråga om tillgång till anställning och yrkesutbildning.
3. Europaparlamentet erkänner att vissa positiva åtgärder har vidtagits i fråga om våld mot kvinnor, men understryker dock avsaknaden av ett klart politiskt åtagande att ta itu med och utrota våldet mot kvinnor i hemmen, kvinnohandel, bland annat genom lagstiftningsåtgärder såsom asylrätt för offren. Parlamentet uppmanar därför kommissionen att utropa 2006 till det europeiska året mot våld mot kvinnor.
4. Europaparlamentet konstaterar att kvinnors hälsa i EU har förbättrats märkbart under det senaste årtiondet men betonar att det fortfarande finns många faktorer som ligger till hinder för jämställdhet mellan könen inom hälsoområdet. Parlamentet kräver därför att man tar hänsyn till olika särdrag beträffande kvinnors hälsa vid antagandet av gemenskapsprogram och att man tar särskild hänsyn till hälsofrågor i anslutning till reproduktion.
5. Europaparlamentet insisterar på att jämställdhetsdimensionen skall prioriteras vid FN‑konferenser såsom Kairo+10-konferensen och världstoppmötet för social utveckling 2005 med hänsyn tagen till FN:s millennieutvecklingsmål.
6. Europaparlamentet påminner om att utbildning och yrkesutbildning är mycket viktiga för att uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män och understryker behovet av livslångt lärande och yrkesutbildning för att främja lika tillgång för kvinnor till kvalificerade arbeten på alla nivåer i arbetslivet.
7. Europaparlamentet uppmanar rådet att fastställa särskilda jämställdhetsindikatorer i anslutning till det att allt fler kvinnor drabbas av fattigdom för att man skall kunna fullfölja en mer samordnad politik inom området för social trygghet.
8. Europaparlamentet upprepar att kvinnor bör tillsättas på 40 procent av de tjänster som avser medling, fredsbevarande, förebyggande av konflikter och katastrofhjälp, inklusive finnande av fakta och observatörsuppdrag för EU:s och dess medlemsstaters räkning.
9. Europaparlamentet påminner om vikten av individens yttrandefrihet men understryker mediernas roll då det gäller att fastställa värderingar och könsstereotyper, och välkomnar därför en diskussion om mediernas roll i syfte att hitta och inrätta en balans mellan yttrandefriheten och rätten till mänsklig värdighet.
10. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och rådet att föreslå åtgärder för att förbättra kvinnornas verkliga deltagande i det ekonomiska, sociala och politiska beslutsfattandet och understryker vikten av att integrera jämställdhetsperspektivet i all gemenskapspolitik.
11. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och rådet att se till att alla program och all verksamhet som finansieras genom EU-budgeten, särskilt genom strukturfonderna, främjar en jämställdhetsanalys av den.
12. Europaparlamentet uppmanar de politiska partierna, både på nationell nivå och gemenskapsnivå, att se över sina partistrukturer och förfaranden för att avlägsna alla hinder som direkt eller indirekt diskriminerar kvinnors deltagande, och att fastställa lämpliga strategier för att nå en bättre balans mellan kvinnor och män i valda församlingar, bland annat genom positiva åtgärder såsom kvoter.
13. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att föreslå en strategi som följer upp de indikatorer som lagts fram av de olika EU-ordförandeskapen.
14. Europaparlamentet begär att man når en överenskommelse om att en femte kvinnokonferens skall anordnas inom FN så snabbt som möjligt för att utvärdera de framsteg som kvinnor gjort inom områdena för jämställdhet, utveckling och fred.
15. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och FN:s generalsekreterare.