Förslag till resolution - B6-0398/2005Förslag till resolution
B6-0398/2005

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

29.6.2005

till följd av frågorna för muntligt besvarande O‑0071/2005 och O‑0072/2005
i enlighet med artikel 108.5 i arbetsordningen
från Maria Martens och John Bowis
för PPE-DE-gruppen
om det globala uppropet mot fattigdom: att förpassa fattigdomen till historien

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B6-0398/2005

Förfarande : 2005/2571(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0398/2005
Ingivna texter :
B6-0398/2005
Omröstningar :
Antagna texter :

B6‑0398/2005

Europaparlamentets resolution om det globala uppropet mot fattigdom: att förpassa fattigdomen till historien

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

– med beaktande av New York-förklaringen av den 20 september 2004 om åtgärder mot hungersnöd och fattigdom som undertecknades av 111 nationella regeringar, däribland samtliga EU:s medlemsstater,

– med beaktande av millenniedeklarationen av den 8 september 2000, där det internationella samfundet gemensamt fastställer kriterier för fattigdomsutrotning, de s.k. millennieutvecklingsmålen,

– med beaktande av EU:s åtaganden vid toppmötet i Barcelona i mars 2002 inför Monterreykonferensen,

– med beaktande av kommissionens meddelanden KOM(2005)0132, KOM(2005)0133 och KOM(2005)0134 av den 12 april 2005 om snabbare framsteg i strävan att uppnå millennieutvecklingsmålen,

– med beaktande av slutsatserna om utveckling från G8-finansministermötet i London den 10–11 juni 2005,

– med beaktande av Europeiska rådets slutsatser av den 16–17 juni 2005,

– med beaktande av sina resolutioner av den 12 april 2005 om Europeiska unionens roll när det gäller att nå millennieutvecklingsmålen och av den 23 juni 2005 om tillgång till gemenskapens externa stöd,

– med beaktande av artikel 108.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Extrem fattigdom berör över en miljard människor och skillnaderna i inkomst per capita mellan världens fattigaste och rikaste länder har mer än fördubblats under de senaste 25 åren.

B. Det internationella biståndet, som för närvarande uppgår till 50 miljarder dollar om året, måste enligt uppskattningarna minst fördubblas om millennieutvecklingsmålen skall uppnås. Två tredjedelar av u-länderna använder mer pengar till skuldbetalning än till grundläggande sociala tjänster.

C. Vid FN:s toppmöte i september kommer stats- och regeringschefer att träffas för att utföra en omfattande översyn av de framsteg som har gjorts för att uppnå millennieutvecklingsmålen. EU:s bidrag för att toppmötet skall ge konkreta resultat är mycket viktigt.

D. Trots att EU:s offentliga utvecklingsbistånd har ökat, beror en stor del av denna ökning på skuldlättnadsåtgärder, vilket står i strid med Monterrey-överenskommelsen enligt vilken HIPC-initiativet (kraftigt skuldtyngda fattiga länder) till fullo bör finansieras med extra medel.

1. Europaparlamentet välkomnar EU:s förnyade åtagande att uppnå det internationellt överenskomna målet om att ge 0,7 procent av BNP i offentligt utvecklingsbistånd före 2015 och det nya gemensamma EU-målet om att ge 0,56 procent av BNP i offentligt utvecklingsbistånd före 2010. Samtidigt betonar parlamentet behovet av att förbättra kvaliteten och effektiviteten hos det offentliga utvecklingsbiståndet och understryker i detta sammanhang den avgörande roll som utvecklingsländerna själva måste spela när det gäller god förvaltning och bekämpning av korruption för att främja sin egen utveckling.

2. Europaparlamentet välkomnar särskilt att Afrikas utveckling betraktas som ett prioritetsområde för EU och att större ansträngningar kommer att göras för att hjälpa länderna i Afrika att uppnå millennieutvecklingsmålen. Parlamentet stöder till fullo Europeiska rådets fyra delområden för ett strategiskt partnerskap mellan EU och Afrika: fred och säkerhet, förvaltning, regional integration och handel samt utveckling.

3. Europaparlamentet påminner om att utveckling och uppnående av millennieutvecklingsmålen först och främst är på utvecklingsländernas eget ansvar.

4. Europaparlamentet betonar att utvecklingsbistånd endast är en faktor som kan bidra till att millennieutvecklingsmålen uppnås och att biståndet måste åtföljas av andra nyckelfaktorer såsom starka, ansvarsfulla och öppna institutioner, respekt för mänskliga rättigheter och internationella åtaganden, jämställdhet mellan könen, lämpliga regler för handel och investeringar, kunskapsöverföring och säkerhet.

5. Europaparlamentet välkomnar G8-förslagen om avskrivning av HIPC-länders utestående skulder till IMF, Världsbanken och Afrikanska utvecklingsfonden. Parlamentet betonar emellertid att en rad skuldtyngda låginkomstländer inte omfattas av denna skuldavskrivning, att skuldlättnad inte är ett universalmedel i kampen mot fattigdom, eftersom många fattiga länder har en låg skuldnivå, och att skuldlättnad innefattar den moraliska risken att hjälpen inte nödvändigtvis når de fattigaste och mest hjälpbehövande länderna.

6. Europaparlamentet uppmanar G8-länderna att fatta beslut om flera åtgärder i kampen mot fattigdom vid sitt toppmöte i Gleneagles den 6-8 juli 2005.

7. Europaparlamentet uppmanar utvecklingsländer, och särskilt EU, att inte spara på krafterna för att uppnå ett utvecklingsorienterat slutresultat för utvecklingsagendan från Doha, som ger utvecklingsländerna ökat marknadstillträde för industri- och jordbruksvaror och tjänster, fastslår en tidtabell för avskaffandet av handelssnedvridande exportstöd till jordbruket samt ger utvecklingsländerna en effektiv särskild och differentierad behandling.

8. Europaparlamentet betonar hur viktig en sammanhängande politik är för att öka biståndets effektivitet och kvalitet. Parlamentet uppmanar EU att leda de globala insatserna och öka samstämmigheten mellan utvecklingsåtagandena och EU:s och medlemsstaternas politikområden för exempelvis handel, miljö, jordbruk och migration.

9. Europaparlamentet efterlyser en förnyad utvecklingsstrategi för EU för att lösa problem i anslutning till splittring, luckor och överlappning i hjälpinsatserna mellan medlemsstaterna, mellan medlemsstaterna och EU-institutionerna samt mellan globala bidragsgivare.

10. Europaparlamentet begär att de samordnande och kompletterande strategierna på EU-plan också skall omfatta den privata sektorn och civilsamhälleliga aktörer.

11. Europaparlamentet välkomnar kommissionens förslag om att kommissionen och medlemsstaterna tillsammans regelbundet skulle rapportera om EU-biståndets effektivitet.

12. Europaparlamentet begär att lagstiftningsförslaget om att göra EU-biståndet obundet snabbt skall antas och genomföras.

13. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas och anslutningsländernas regeringar och parlament, FN och OECD:s kommitté för utvecklingsbistånd.