Förslag till resolution - B6-0548/2005Förslag till resolution
B6-0548/2005

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

18.10.2005

till följd av frågorna för muntligt besvarande B6‑0333/2005 och B6‑0334/2005
i enlighet med artikel 108.5 i arbetsordningen
från Karl-Heinz Florenz, Antonios Trakatellis och Georgs Andrejevs
för utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet
om strategin mot en influensapandemi

Förfarande : 2005/2627(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0548/2005
Ingivna texter :
B6-0548/2005
Omröstningar :
Antagna texter :

B6‑0548/2005

Europaparlamentets resolution om strategin mot en influensapandemi

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av artikel 152 i EG-fördraget,

–  med beaktande av de muntliga frågorna O-0333/05 och O-0334/05 från utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet i enlighet med artikel 108 i arbetsordningen och med beaktande av kommissionens och rådets uttalande,

–  med beaktande av artikel 108.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Världshälsoorganisationen (WHO) har utfärdat en varning om möjligheten av en influensapandemi inom en snar framtid.

B.  Ett influensavirus skulle kunna spridas från en världsdel till en annan på bara några dagar.

C.  För att det skall vara möjligt att bekämpa ett influensavirus behövs det rätt vacciner och antivirala medel i tillräckliga mängder.

D.  En trolig källa till en pandemi skulle vara ett fågelinfluensavirus av typen H5N1, som efter mutation eller rekombination med det mänskliga influensaviruset kan leda till en mycket aggressiv form av influensa som inte täcks av befintliga vacciner. Därför behövs det ett ”nytt” vaccin.

E.  Det är både komplicerat och dyrt att ta fram och producera nya vacciner. Denna process kan ta minst sex månader från det att viruset har isolerats och studerats.

F.  Den potentiella risken för att fågelinfluensaviruset rekombinerar med säsongsinfluensa skulle minska om man ser till att alla som är exponerade för fågelinfluensaviruset vaccineras mot säsongsinfluensa.

G.  Det finns en överhängande risk för otillräcklig, ojämlik och försenad tillgång till vaccin i länder som inte tillverkar vacciner.

H.  En pandemi utanför EU men i ett land som gränsar till EU skulle också innebära ett allvarligt hot mot unionens medborgare.

I.  Det är medlemsstaterna som ansvarar för att nödvändiga åtgärder vidtas för att förhindra en influensapandemi och förbereda sig inför en sådan, men kommissionen har en samordnande roll.

1.  Europaparlamentet anser att varningarna från Världshälsoorganisationen och Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) om en möjlig influensapandemi är extremt allvarliga. Europaparlamentet påpekar att ett utbrott i en medlemsstat eller i områden som gränsar till EU skulle utgöra ett omedelbart hot mot hälsan i hela Europeiska unionen.

2.  Europaparlamentet påpekar i detta sammanhang att man i förväg måste se till att upprätta krisplaner för den händelse att människor blir smittade, och att sådana planer måste syfta till att

  • garantera nödvändig samordning mellan medlemsstaterna,
  • undvika panik bland allmänheten,
  • bekämpa varje försök till olaglig handel om allvarliga risker faktiskt uppstår,
  • bestämma vilka områden som först skall isoleras,
  • bestämma vilka befolkningsgrupper som först skall vaccineras,
  • garantera rättvis och allmän distribution av anti-epidemiska produkter.

3.  Europaparlamentet uppmanar de medlemsstater som ännu inte antagit någon beredskapsplan mot influensa – inbegripet förhandsköpeavtal för att säkra tillräcklig tillgång till vacciner och antivirala medel för att täcka behoven vid en pandemi samt antibiotika för att behandla sekundärinfektioner – att göra det omgående och översända dessa beredskapsplaner till kommissionen. Vidare uppmanar parlamentet alla medlemsstater att uppdatera sina beredskapsplaner utifrån eventuella nya rekommendationer från WHO och ECDC och att informera kommissionen om sådana uppdateringar.

4.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att stärka sin samordnande roll i nära samarbete med ECDC och att stödja medlemsstaternas insatser genom att erbjuda teknisk rådgivning i samband med deras beredskapsplanering. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att regelbundet rapportera till Europaparlamentet om läget och de aktuella lagren av vacciner.

5.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att i samarbete med ECDC tillämpa en heltäckande kommunikationsstrategi i händelse av en pandemi.

6.  Europaparlamentet påpekar att ett snabbt framtagande och produktion i tillräckliga mängder av vacciner och antivirala medel är avgörande för en effektiv beredskap. Parlamentet uppmanar kommissionen att samarbeta med industrin för att vidta nödvändiga åtgärder för att nya vacciner skall framställas på kortast möjliga tid, vilket enligt forskare, kan ta mellan tre och åtta månader.

7.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att öka sin vaccinationstäckning avseende influensa innan en pandemi bryter ut, i enlighet med WHO:s rekommendationer, något som också kommer att ge industrin incitament till att öka sin produktionskapacitet för att kunna möta den förväntade efterfrågan på vacciner i samband med en pandemi. Parlamentet påminner medlemsstaterna om att lagringen av vacciner och antivirala medel inför en pandemi är mindre kostsam än förlusterna efter ett utbrott vid brist på vacciner.

8.  Europaparlamentet konstaterar att medlemsstaternas ekonomiska möjligheter att lagra vacciner och antivirala medel och att sluta förhandsköpeavtal med industrin varierar kraftigt. Parlamentet föreslår därför att kommissionen överväger möjligheten att utnyttja EU:s solidaritetsfond som ett beredskapsinstrument för att vidta förebyggande åtgärder inför en influensapandemi.

9.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att se till att det sker ett kontinuerligt informationsutbyte med unionens grannländer och anser att EU bör hjälpa sina grannländer att förbättra sin kapacitet att genomföra riskbedömningar och hindra spridningen av influensan.

10.  Europaparlamentet uppmanar dessutom kommissionen att lägga fram en plan för en snabb och effektiv omfördelning av vacciner och antivirala medel i händelse av ett utbrott, i syfte att hindra pandemin från att spridas, och därvid ta särskild hänsyn till de medlemsstater som inte framställer vacciner och antivirala medel.

11.  Europaparlamentet påpekar att inspektioner, kontroll av slumpvis utvalda djur och vaccinationer mot fågelinfluensa kan vara effektiva komplement till åtgärder för sjukdomskontroll.

12.  Europaparlamentet uppmanar rådet att anta en plan för hur man skall hindra att influensan sprids från land till land genom att begränsa det internationella resandet och genom att ha planer för hälsokontroller vid hamnar och flygplatser.

13.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att hjälpa medlemsstaterna att upprätta planer för karantänarrangemang.

14.  Europaparlamentet uppmanar EU-institutionerna att utarbeta egna beredskapsplaner.

15.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen och medlemsstaterna.