FÖRSLAG TILL RESOLUTION
8.2.2006
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Annemie Neyts-Uyttebroeck, Cecilia Malmström, István Szent-Iványi, Philippe Morillon och Antoine Duquesne
för ALDE-gruppen
om konfrontationen mellan Iran och det internationella samfundet
B6‑0096/2006
Europaparlamentets resolution om konfrontationen mellan Iran och det internationella samfundet
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– - med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen,
- med beaktande av sina tidigare resolutioner om Iran, antagna den 28 oktober 2004, den 13 januari 2005, den 10 mars 2005, den 13 oktober 2005 och den 17 november 2005,
- med beaktande av slutsatserna från rådets 2706:e möte om Iran (allmänna frågor och yttre förbindelser) den 30–31 januari 2006,
- med beaktande av resolutionen från Internationella atomenergiorganets (IAEA) styrelse av den 24 september 2005 och särskilt resolutionen av den 3 september 2005, och av följande skäl:
A. Europaparlamentet är djupt oroat över den iranske presidentens upprepade uttalanden i vilka han kräver att staten Israel skall utplånas.
B. Iran bröt förseglingarna på sin testanläggning för anrikning av uran i Natanz och på två andra anläggningar den 12 januari 2006. Landet meddelade då att det planerar att återuppta sitt atomenergiprogram och bröt i praktiken mot överenskommelsen med EU3‑gruppen.
C. Iran återupptog konverteringsverksamheten i augusti 2005 och återinledde viss forskningsverksamhet, däribland provanrikning av uran.
D. Den 12 januari 2006 uppgav EU3-gruppen att diskussionerna kommit till en återvändsgränd efter två år av förhandlingar.
E. Frankrike, Tyskland och Storbritannien krävde att IAEA brådskande skulle sammanträda den 2 februari 2006 i syfte att befästa IAEA:s auktoritet och se till att Irans brott mot bestämmelserna om säkerhetsinspektioner hänvisas till FN:s säkerhetsråd.
F. IAEA:s generaldirektör Mohammed ElBaradei har upprepade gånger bett Iran om tillträde till ytterligare handlingar, personer och anläggningar i ett försök att bekräfta Irans fredliga användning av sitt atomprogram.
G. Även Kina har anslutit sig till Förenta staterna, Storbritannien, Frankrike och Ryssland genom att sända gemensamma meddelanden till Iran för att uppmana landet att inte återuppta anrikningsverksamheten.
H. Iran har avvisat ett förslag från Ryssland om att anrika uran för Irans räkning.
I. Europaparlamentet erkänner att en lösning på Iranfrågan skulle bidra till de världsomfattande insatser för icke-spridning och till att uppnå målet att hålla Mellanöstern fritt från massförstörelsevapen, inbegripet bärare till dessa.
1. Europaparlamentet är djupt oroat över att Iran delvis återupptagit sitt atomprogram.
2. Europaparlamentet fördömer ånyo med kraft den iranske presidentens förslag och uppmanar denne på nytt att dra tillbaka alla sina stridslystna uttalanden.
3. Europaparlamentet är djupt oroat över vilka konsekvenserna kan bli om Iran går in för att bedriva fullständig anrikning av uran eller fattar ett beslut om att avbryta sin frivilliga tillämpning av tilläggsprotokollet till icke-spridningsavtalet.
4. Europaparlamentet uppmanar Iran att återigen avbryta sin anrikningsverksamhet och att fullt ut samarbeta med IAEA enligt organisationens önskemål.
5. Europaparlamentet har fått rapporter om att själva byggnadsarbetet fortsatte under det 16 månader långa avbrottet i forsknings- och utvecklingsverksamheten på anläggningen i Natanz, medan Iran deltog i långvariga förhandlingar med västvärlden (EU3-gruppen) om landets avsikter att utveckla kärnenergi.
6. Europaparlamentet beklagar att Iran ensidigt håller på att avsluta förhandlingsprocessen. Parlamentet upprepar därför sin tidigare vädjan till Iran om att i god tro samt utan tvång och hot återuppta diskussionerna med EU3-gruppen, och påpekar att det nu är Irans sak att på nytt övertyga det internationella samfundet om landets avsikter.
7. Europaparlamentet välkomnar beslutet av IAEA:s styrelse att på grund av allvarliga farhågor angående Irans atomprogram anmäla landet till FN:s säkerhetsråd. Parlamentet stöder IAEA:s styrelses resolution om utsändning av säkerhetsinspektörer till Iran, vilken antogs med 27 ja-röster, 3 nej-röster och 5 nedlagda röster[1].
8. Europaparlamentet understryker att de kvarstående frågorna bäst kan lösas och förtroendet för Irans uteslutande fredliga användning av sitt atomprogram byggas upp om Iran ställer sig positiv till EU:s, IAEA:s och det internationella samfundets uppmaningar till landet att vidta förtroendebyggande åtgärder.
9. Europaparlamentet framhåller att krisen måste lösas i överensstämmelse med internationella rättsregler och hoppas att en lösning kan nås med fredliga medel.
10. Europaparlamentet uppmanar på nytt rådet att lansera ett initiativ om säkerhetsdimensionen för hela regionen i syfte att förebygga spridning av kärnvapen och alla former av konfliktkällor.
11. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament, regeringarna och parlamenten i Islamiska republiken Iran och i andra länder som nämns i denna resolution samt till generaldirektören för IAEA och FN:s generalsekreterare.
- [1] Länder som röstade för: Argentina, Australien, Brasilien, Belgien, Colombia, Ecuador, Egypten, Frankrike, Förenade kungariket, Förenta staterna, Ghana, Grekland, Indien, Japan, Kanada, Kina, Republiken Korea, Norge, Portugal, Ryska federationen, Singapore, Slovakien, Slovenien, Sri Lanka, Sverige, Tyskland, Yemen. Länder som röstade emot: Kuba, Syrien, Venezuela. Nedlagda röster: Algeriet, Indonesien, Libyen, Sydafrika, Vitryssland.