Förslag till resolution - B6-0104/2006Förslag till resolution
B6-0104/2006

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

8.2.2006

till följd av uttalandena av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Francis Wurtz
för GUE/NGL-gruppen
om Iran

Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0104/2006
Ingivna texter :
B6-0104/2006
Antagna texter :

B6‑0104/2006

Europaparlamentets resolution om Iran

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av FN-stadgan,

–  med beaktande av Internationella domstolens rådgivande yttrande av den 8 juli 1996 om huruvida hot om eller användande av kärnvapen är lagligt,

–  med beaktande av fördraget om förhindrande av spridning av kärnvapen,

–  med beaktande av Tysklands, Förenade kungarikets, Frankrikes och EU:s höge representants uttalande av den 12 januari 2006 om iranska kärnkraftsfrågor,

–  med beaktande av den resolution som antogs av Internationella atomenergiorganets styrelse den 4 februari 2006,

–  med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  I artikel IV i fördraget om förhindrande av spridning av kärnvapen föreskrivs att ingenting i detta fördrag skall tolkas såsom påverkande samtliga fördragsparters oförytterliga rätt att utveckla forskning, framställning och användning av kärnenergi för fredliga ändamål utan diskriminering och i enlighet med artiklarna I och II i detta fördrag.

B.  Efter tre års kontroller är IAEA:s generaldirektör fortfarande inte i stånd att uttala sig om huruvida Irans kärnprogram är av uteslutande fredlig natur. Generaldirektören har konstaterat att Irans fulla öppenhet är nödvändig och sedan länge har varit påkallad för att IAEA skall kunna klargöra outredda frågor.

C.  Iran återupptog uranupparbetningen vid sin anläggning i Isfahan den 8 augusti 2005 och vidtog åtgärder för att återuppta urananrikningen den 10 januari 2006.

D.  Den 2 februari 2006 konstaterade IAEA:s generaldirektör att diskussionerna om Irans kärnprogram huvudsakligen går ut på att bygga upp förtroende och att det inte finns något överhängande hot om att Iran innehar kärnvapen. Generaldirektören insisterade på att det enda sättet att gå vidare är genom diplomati och förhandlingar.

E.  IAEA:s styrelse har begärt att generaldirektören skall rapportera detta ärende till FN:s säkerhetsråd.

F.  Den 12 januari 2006 uppgav EU3-gruppen att diskussionerna kommit till en återvändsgränd efter två år av förhandlingar.

G.  Frankrikes president Jacques Chirac har gjort ett chockerande uttalande om den möjliga användningen av kärnvapen.

1.  Europaparlamentet insisterar på behovet av en fredlig politisk lösning på konflikten om Irans kärnprogram. Parlamentet bekräftar ånyo sitt motstånd mot alla militära åtgärder eller hot om användning av våld och varnar för att militära åtgärder skulle leda till en djupare kris i regionen.

2.  Europaparlamentet erinrar om skyldigheten enligt artikel 2 i FN:s stadga att i internationella förbindelser avhålla sig från hot om eller bruk av våld, vare sig riktat mot någon annan stats territoriella integritet eller politiska oberoende, eller på annat sätt oförenligt med Förenta Nationernas ändamål. Parlamentet påminner om Internationella domstolens rådgivande yttrande av den 8 juli 1996 som klargjorde att hot om eller bruk av kärnvapen generellt strider mot internationell rätt, i synnerhet den humanitära rättens principer och regler.

3.  Europaparlamentet är allvarligt oroat över att IAEA fortfarande inte är i stånd att klargöra vissa viktiga frågor som rör Irans kärnprogram. Parlamentet beklagar att Iran inte har följt IAEA:s begäran om ett närmare samarbete. Parlamentet uppmanar Iran att omgående inleda ett fullständigt samarbete med IAEA, något som organets generaldirektör anser vara nödvändigt och sedan länge påkallat, och att i synnerhet hjälpa IAEA att klargöra eventuell verksamhet som skulle kunna vara kopplad till militärt bruk av kärnenergi.

4.  Europaparlamentet uppmanar Iran att följa IAEA:s styrelses utgångspunkt att de ouppklarade frågorna bäst kan lösas och förtroendet för Irans uteslutande fredliga användning av sitt kärnprogram byggas upp om Iran ställer sig positivt till styrelsens uppmaningar till landet att vidta förtroendebyggande åtgärder, i synnerhet genom följande:

  • Att återinföra ett heltäckande och ihållande stopp för all verksamhet som rör anrikning och återanvändning, inbegripet forskning och utveckling, vilket skall kontrolleras av IAEA.
  • Att på nytt överväga uppförandet av en forskningsreaktor med tungt vatten.
  • Att omgående ratificera och fullt ut genomföra tilläggsprotokollet med Iran som undertecknades den 18 december 2003.
  • Att i väntan på ratificeringen fortsätta att agera i enlighet med bestämmelserna i detta tilläggsprotokoll.

5.  Europaparlamentet anser att en övergripande och rättvis lösning endast kan nås om Irans rätt att bedriva kärnverksamhet för fredliga ändamål erkänns och det internationella samfundet samtidigt får försäkringar om landets kärnprograms fredliga natur. Europaparlamentet noterar Rysslands förslag och uppmanar Iran att allvarligt överväga dessa.

6.  Europaparlamentet påminner rådet och medlemsstaterna om att det finns ett nära samband mellan kärnvapennedrustning och icke-spridning av kärnvapen och att dessa ömsesidigt förstärker varandra, och efterlyser seriösa insatser för att genomföra alla aspekter av icke‑spridningsfördraget.

7.  Europaparlamentet är oroat över att Israel, Indien och Pakistan inte är anslutna till icke‑spridningsfördraget och uppmanar dessa länder att ansluta sig till detta fördrag.

8.  Europaparlamentet anser att förhandlingarna om inrättande av en kärnvapenfri zon i Mellanöstern och Medelhavsområdet skulle kunna vara ett viktigt steg för att tillmötesgå säkerhetsintressena hos länderna i dessa områden. Parlamentet uppmanar EU3 att ta upp denna idé i samband med förhandlingarna med Iran.

9.  Europaparlamentet uppmanar både erkända och icke-erkända kärnvapensstater, särskilt Frankrike, Förenade kungariket, Förenta staterna och Israel, att ge negativa säkerhetsgarantier till Iran och alla andra länder i regionen.

Övriga frågor

10.  Europaparlamentet är allvarligt oroat över iranska tjänstemäns hetsiga reaktioner på frågor som allvarligt bekymrar det internationella samfundet.

11.  Europaparlamentet uttrycket på nytt sin stora oro över att situationen i Iran när det gäller utövandet av viktiga medborgerliga rättigheter och politiska friheter har försämrats sedan parlamentsvalet i februari 2004. Parlamentet fördömer det faktum att de iranska myndigheterna rutinmässigt använder tortyr och misshandel i fängelser, inbegripet långvariga perioder i isoleringscell, för att straffa medlemmar av oppositionen. Parlamentet fördömer även att över 140 personer har dömts till döden sedan Mahmoud Ahmadinejad tillträdde som president i juli 2005, allt enligt Irans statskontrollerade medier.

12.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till kommissionen, rådet, medlemsstaternas regeringar och parlament, regeringarna och parlamenten i Iran, Förenta staterna, Ryssland, Kina, Israel, Indien och Pakistan samt till IAEA:s direktör och FN:s generalsekreterare.