FÖRSLAG TILL RESOLUTION
8.2.2006
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Erik Meijer
för GUE/NGL-gruppen
om framtidsutsikterna för Bosnien och Hercegovina
B6‑0105/2006
Europaparlamentets resolution om framtidsutsikterna för Bosnien och Hercegovina
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av ”Thessalonikiagendan för västra Balkan: i riktning mot en europeisk integration” som presenterade de europeiska partnerskapen som ett medel för att förverkliga det europeiska perspektivet för länderna på västra Balkan,
– med beaktande av kommissionens meddelande till rådet ”Bosnien och Hercegovinas framsteg i genomförandet av prioriteringarna i rapporten om Bosnien och Hercegovinas beredskap att förhandla om ett stabiliserings- och associeringsavtal med Europeiska unionen (KOM(2003)0692)” (KOM(2005)0529),
– med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Daytonavtalen satte punkt för kriget i oktober 1995 men lyckades inte etablera fungerande demokratiska strukturer och en hållbar utveckling för Bosnien och Hercegovina.
B. Det finns ett trängande behov av nya politiska initiativ för att få ett verkligt slut på konflikterna, gruppernas kamp om dominans över övriga grupper och landets etniska uppdelning.
C. Fredliga, genomförbara och hållbara lösningar kan inte påtvingas utifrån utan måste stödjas av de olika grupperna inom Bosnien och Hercegovina. Diskussionerna om reformer för att göra landets centrala myndigheter mer enhetliga har påbörjats men ännu inte givit resultat.
D. Europeiska Unionen har fortfarande 7 000 fredsbevarande styrkor (EUFOR) stationerade i Bosnien och Hercegovina för att förebygga nytt våld.
E. Fred kan inte uppnås utan rättvisa och därför är det synnerligen viktigt att alla de som gjort sig skyldiga till folkmord och andra brott ställs inför rätta. Viktiga steg har tagits för att ta itu med denna svåra fråga.
F. Bosnien och Hercegovina är starkt beroende av internationellt ekonomiskt stöd. Den ekonomiska situationen karakteriseras av stagnation som resulterat i en arbetslöshetsnivå på 40 procent enligt officiella rapporter. I synnerhet ungdomar påverkas av detta. Av Bosniens befolkning lever 50 procent på eller under fattigdomsgränsen, 50 procent har ingen tillgång till sjukvård och 18 procent är utan elektricitet.
G. Efter undertecknandet av Daytonavtalet har mer än en miljon människor återvänt med hjälp av internationella insatser, men enligt uppskattningar väntar fortfarande 620 000 flyktingar och personer som internt tvångsförflyttats över hela Balkan, de flesta av serbiskt ursprung, på att få återvända. Den ekonomiska situationen är ett allvarligt hinder för en slutlig lösning på problemet. Det utländska biståndet har reducerats kraftigt.
H. Korruption, organiserad brottslighet och en omfattande svart marknad är stora problem för Bosnien och Hercegovinas ekonomi och samhälle.
I. Europeiska rådet bekräftade vid mötet i Thessaloniki den 19 och 20 juni 2003 sin beslutsamhet att effektivt och till fullo stödja det europeiska perspektivet för länderna på västra Balkan.
1. Europaparlamentet anser att det är dags att ge medborgarna i Bosnien och Hercegovina verklig och fullständig självständighet.
2. Europaparlamentet betonar att medborgarna i Bosnien och Hercegovina har rätt att själva avgöra sitt lands framtid.
3. Europaparlamentet välkomnar diskussionerna om en konstitutionell reform i Bosnien och Hercegovina. Parlamentet anser att processen för att uppnå samförstånd mellan bosnier, serber och kroater kräver tid och bör genomföras utan inblandning utifrån. Parlamentet ger sitt stöd till varje lösning som kan bemöta de utmaningar som sann demokrati, effektivt styre och respekt för Bosnien och Hercegovinas mångkulturella egenart innebär.
4. Europaparlamentet kräver att alla utländska militära styrkor snarast möjligt dras tillbaka från Bosnien och Hercegovina.
5. Europaparlamentet anser att fortsatta ansträngningar är nödvändiga och att ytterligare åtgärder bör vidtas för att främja försoning mellan de olika folkgrupperna.
6. Europaparlamentet betonar att social och ekonomisk utveckling är avgörande för regionens stabila utveckling och uppmanar myndigheterna i Bosnien och Hercegovina och EU att ge en lösning av detta problem högsta prioritet. Parlamentet uppmanar därför kommissionen att göra sysselsättningsskapande till en av prioriteringarna i sin övergripande politik för regionen.
7. Europaparlamentet understryker vikten av ett bättre regionalt och gränsöverskridande samarbete och försoning såväl mellan folken i länderna på västra Balkan som med folken i grannländerna. Parlamentet menar att regionala utvecklings- och investeringsprogram, gemensamma utbildnings- och sysselsättningsinitiativ samt gemensamma projekt inom transport- och turistsektorn bör resultera i att gemensamma mekanismer, som till exempel en tullunion för västra Balkan, etableras i god tid innan alla de berörda länderna blir medlemmar i EU.
8. Europaparlamentet välkomnar det avtal som nyligen undertecknades mellan Kroatien, Bosnien och Hercegovina samt Serbien och Montenegro om återvändande flyktingar och ersättning för förlorad egendom som ett viktigt steg mot en lösning på det problem som kvarstår för omkring tre miljoner flyktingar och internt tvångsförflyttade personer. Parlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att inte ytterligare minska sina bidrag till projekt för återuppbyggnad av bostäder och projekt för att skapa ekonomisk hållbarhet samt att, när så är möjligt, ge ekonomisk hjälp i form av bistånd, lån och investeringar under förutsättning att arbetstillfällen skapas för de återvändande.
9. Europaparlamentet välkomnar förhandlingarna om ett stabiliserings- och associeringsavtal som inleddes den 25 november 2005.
10. Europaparlamentet uttrycker sitt fulla stöd för ICTY:s svåra arbete och betonar än en gång att ett fullt utvecklat samarbete med detta organ är ett förhandsvillkor för att samtliga länder i regionen skall kunna etablera närmare förbindelser med EU.
11. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaterna, ordförandelandet, Bosnien och Hercegovinas parlament och regering samt till regeringarna och parlamenten i länderna på västra Balkan.