FÖRSLAG TILL RESOLUTION
8.2.2006
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Angelika Beer, Daniel Marc Cohn-Bendit, Monica Frassoni, Rebecca Harms, Joost Lagendijk, Raül Romeva i Rueda och Claude Turmes
för Verts/ALE-gruppen
om Iran
B6‑0106/2006
Europaparlamentets resolution om Iran
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av Parisavtalet av den 29 november 2004 mellan Islamiska republiken Iran (Iran) och Förenade kungariket, Frankrike och Tyskland (EU-trojkan) och Irans beslut av den 1 augusti 2005 om att fortsätta upparbeta uran, vilket strider mot det som fastställdes i Parisavtalet,
– med beaktande av resolutionen från IAEA:s styrelse av den 11 augusti 2005 i vilken Iran uppmanas att på nytt fullständigt upphöra med all verksamhet i samband med urananrikning och att tillåta IAEA:s generaldirektör att på nytt försegla anläggningen,
– med beaktande av det förslag som Majlis, det iranska parlamentet, antog den 28 september 2005, enligt vilket regeringen kan uppskjuta tillämpningen av tilläggsprotokollet till fördraget om icke-spridning av kärnvapen tills Teheran erkänts rätt att fullborda sin kärnbränslecykel,
– med beaktande av den resolution som generalförsamlingen antog den 11 januari 2006 vid sitt 60:e möte om uppföljning av skyldigheter rörande kärnvapennedrustning som överenskommits vid översynskonferenserna 1995 och 2000 för parterna till fördraget om icke-spridning av kärnvapen,
– med beaktande av slutsatserna från rådets (allmänna frågor och yttre förbindelser) sammanträde den 31 januari 2006,
– med beaktande av uttalandet av utrikesministern från Islamiska republiken Iran av den 1 februari 2006,
– med beaktande av resolutionen från IAEA:s styrelse av den 4 februari 2006,
– med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. I den konflikt som har uppstått om Irans ambitioner på kärnenergiområdet och i ett försök att trappa ner situationen erbjöd EU-trojkan/EU Iran ett paket som omfattade handelslättnader och garantier om kärnenergiförsörjning på det villkoret att Iran skulle avstå från sitt krav på att kunna kontrollera hela kärnbränslecykeln. Den 9 augusti 2005 förkastade Iran detta erbjudande såsom otillräckligt på den grund att Irans tidigare erfarenheter om att försörjning nekats gjorde det nödvändigt med oberoende på kärnenergiområdet.
B. Iran återupptog uranupparbetningen vid sin anläggning i Isfahan den 8 augusti 2005 och vidtog åtgärder för att återuppta urananrikningen den 10 januari 2006.
C. Den 24 september 2005 antog IAEA:s styrelse, i linje med EU-trojkans/USA:s ståndpunkt, med majoritet en resolution om Iran i vilken det konstateras att Irans många underlåtelser och brott i strid med sina skyldigheter att följa säkerhetskontrollavtalet enligt icke-spridningsfördraget innebär bristande efterlevnad av icke‑spridningsfördraget.
D. I IAEA:s resolution av den 4 februari 2006 konstateras det att det finns en brist på förtroende för ett fredligt syfte med Irans kärnenergiprogram och att Irans fulla öppenhet är nödvändig och har varit påkallad sedan länge för att IAEA skall kunna klargöra outredda frågor. Resolutionen understöddes av 27 medlemsländer, inklusive alla vetoländer i säkerhetsrådet, med 3 röster mot och 5 nedlagda röster.
E. I denna resolution påminner man emellertid också om den omistliga rätt som alla avtalsslutande parter till fördraget innehar när det gäller att utveckla forskning, tillverkning och användning av kärnenergi för fredliga syften utan åtskillnad (artikel 4 i icke-spridningsfördraget). Anrikning av uran utgör inte heller ett brott mot icke‑spridningsfördraget.
F. På grund av bristerna i det internationella icke-spridningssystemet kunde det inte förhindras att Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea utvecklade kärnvapenkapacitet. EU bör även utveckla strategier för att få bukt med sitt beroende av fossila energikällor och kärnenergi.
1. Europaparlamentet uttrycker sin djupa oro över att kärnkonflikten med Iran håller på att trappas upp och fördömer särskilt president Ahmedinejads hotfulla kommentarer riktade mot Israel, vilka inte inger något förtroende för att den iranska regeringen skulle ha för avsikt att anta en fredlig och konstruktiv roll i Mellanöstern.
2. Europaparlamentet noterar att IAEA:s styrelse i sin resolution av den 4 februari 2006 beslöt att anmäla Iran till säkerhetsrådet och bifoga en förteckning över de villkor som Iran bör uppfylla, särskilt villkoret om att upphöra med all verksamhet i samband med urananrikning och upparbetning.
3. Europaparlamentet noterar att flera företrädare för den iranska regeringen, inklusive president Ahmedinejad, upprepade gånger har försäkrat att kärnvapen inte ingår i de iranska strävandena i fråga om landets försvar och att den iranska staten inte har för avsikt att utveckla någon kärnvapenkapacitet.
4. Europaparlamentet kritiserar starkt det möte som nyligen ägde rum mellan president Ahmedinejad och företrädare för den palestinska organisationen Islamisk jihad under president Ahmedinejads resa i Syrien och kräver att Iran omedelbart upphör med allt stöd till terroristgrupper.
5. Europaparlamentet välkomnar styrelsens slutsats att möjligheten till en diplomatisk lösning på den iranska kärnkonflikten bör hållas öppen och understryker betydelsen av att IAEA:s inspektörer kan fortsätta sitt arbete i Iran.
6. Europaparlamentet uppmanar alla berörda parter att utnyttja den tid som kvarstår fram till IAEA:s nästa styrelsemöte den 6 mars till att förhandla fram en lösning som tar hänsyn till alla parters säkerhetsintressen.
7. Europaparlamentet uppmanar den iranska regeringen och det iranska parlamentet att anta en konstruktiv inställning gentemot de förtroendeskapande åtgärder som IAEA har begärt. Parlamentet välkomnar Irans uttalande om att landet önskar fortsätta förhandlingarna och vädjar till Iran att tillåta IAEA:s inspektioner att fortsätta obehindrade.
8. Europaparlamentet upprepar sitt kraftiga motstånd mot användningen av kärnenergi både för civilt och militärt bruk och understryker att det är omöjligt att dra tydliga gränser mellan användningen av kärnteknik för civila eller militära ändamål och betonar att krisen i fråga om Irans ambitioner på kärnenergiområdet tydligt synliggör de negativa följderna av den misslyckade globala politiken på området kärnenergi som styrs av IAEA.
9. Europaparlamentet uppmanar Iran att utnyttja sina enorma energireserver och den tekniska sakkunskapen som finns i landet för att investera i utvecklingen av förnybara energiformer och i modern och rationell användning av fossila energiformer i stället för att sträva efter att använda den dyra, osäkra och föråldrade kärnenergin.
10. Europaparlamentet understryker att valet av en energiförsörjning som inte grundar sig på kärnenergi skapar mera trygghet och säkerhet för medborgarna i Iran och utomlands.
11. Europaparlamentet uppmanar Irans regering att, för att trappa ner situationen, allvarligt överväga det ryska förslaget som tillåter gemensam urananrikning på rysk mark, och som eventuellt även omfattar Kina, och uppmanar EU att stödja förslag som det som lagts fram av FN:s högnivåpanel av sakkunniga för att uppnå multilateral förvaltning av urananrikning, till exempel för Mellanösternområdet, med distributionen ställd under IAEA:s kontroll.
12. Europaparlamentet påminner om den gemensamma överenskommelsen om att denna konflikt inte kan lösas med militära medel och uppmanar alla länder, särskilt USA och Israel, att avstå från allt hot mot Irans territoriella integritet och att otvetydigt ta avstånd från eventuella angrepp i avskräckande syfte. Parlamentet insisterar på att de vederbörliga FN-organen är de enda organ som har behörighet att besluta om användningen av militära medel.
13. Europaparlamentet välkomnar FN:s generalsekreterare Kofi Annans uttalande om att det finns ett behov av att förhandla även om fallet med Iran hänvisas till säkerhetsrådet.
14. Europaparlamentet välkomnar den koppling som IAEA:s resolution skapar mellan frågan om Iran och målet att skapa en kärnvapenfri zon i Mellanöstern och uppmanar EU och USA att lägga fram en alltomfattande fredsstrategi för Mellanöstern som tar hänsyn till både Israels och Irans legitima säkerhetsintressen, inklusive säkerhetsgarantier för båda länder.
15. Europaparlamentet insisterar på att EU:s förhandlingsposition skulle kunna stärkas avsevärt om de berörda medlemsstaterna bidrog med allvarliga åtgärder för den stegvisa nedrustningen av deras kärnvapenarsenaler och för avvecklingen av kärnkraftverk.
16. Europaparlamentet beklagar djupt att alla försök som har gjorts under år 2005 att uppnå framsteg i kärnvapennedrustningen, översynen av icke-spridningsfördraget och toppmötet om FN-reformen misslyckades totalt och understryker att kärnvapenstaterna, undertecknande parter till icke-spridningsfördraget, bryter mot sina fördragsenliga förpliktelser att rusta ner.
17. Europaparlamentet beklagar djupt det uttalande som president Chirac nyligen gjorde, i vilket han beskrev Frankrikes kärnvapenstyrka som ett bevis på landets överlägsna förmåga (”sinnebilden av vad vårt land kan åstadkomma då det har tagit sig an en uppgift och slutför den”) och där han varnade för att den skulle kunna användas mot ledare för stater som kunde tänka sig att använda sig av terrorism och således gav ytterligare incitament för länder att skaffa sig en atombomb.
18. Europaparlamentet fördömer kraftfullt de planer som Förenade kungarikets regering har på att modernisera sina missilbärande Trident-ubåtar och den franska regeringens tidigare beslut att ersätta sin nuvarande M-45 kärnvapenmissil med den nya M‑51‑modellen fram till 2010 för att stärka sin kärnvapenstyrka och uppmanar Europeiska rådet att lägga fram en gemensam åtgärd om konkreta insatser, av vilken det framgår på vilket sätt EU:s medlemmar tänker uppfylla sina förpliktelser att rusta ner i enlighet med icke-spridningsfördraget.
19. Europaparlamentet är fortsättningsvis djupt oroat över den försämrade människorättssituationen i Iran, särskilt när det gäller bristen på åsiktsfrihet, arbiträra arresteringar, framtvingade bekännelser, tortyr och dödsstraff, och upprepar sitt krav på att alla politiska fångar friges, inklusive Akbar Ganji och Abdolfattah Soltani. Parlamentet uppmanar Iran att utan dröjsmål återuppta dialogen om de mänskliga rättigheterna.
20. Europaparlamentet fördömer det senaste brottet mot arbetstagarnas rättigheter som innebär att omkring femhundra bussanställda i Teheran fortfarande hålls fängslade utan att åtal väckts eller rättegång hållits ända sedan fackföreningen för arbetstagarna vid bussbolaget Tehran and Suburbs Bus Company uppmanade till strejk den 28 januari, och kräver att arbetstagarna friges omedelbart och utan några förbehåll.
21. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Islamiska republiken Irans regering och IAEA:s generaldirektör.