FÖRSLAG TILL RESOLUTION
13.2.2006
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Bogdan Klich och Charles Tannock
för PPE-DE-gruppen
om situationen i Vitryssland inför presidentvalet den 19 mars
B6‑0109/2006
Europaparlamentets resolution om situationen i Vitryssland inför presidentvalet den 19 mars
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om situationen i Vitryssland,
– med beaktande framför allt av sin resolution av den 5 juli 2001 om Vitryssland, vilken antogs före presidentvalet 2001, och rapporterna från den parlamentariska trojkan (OSSE:s parlamentariska församling, Europarådets parlamentariska församling och Europaparlamentet) som offentliggjordes efter det allmänna valet 2000 (30 januari 2001) och presidentvalet 2001 (4 oktober 2001),
– med beaktande av den behovsbedömning inför valet som OSSE/ODIHR gjorde den 31 januari 2006,
– med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Presidentvalet i Vitryssland kommer att äga rum den 19 mars 2006.
B. President Lukasjenko har förlängt sitt mandat genom att ta bort en artikel i konstitutionen som säger att presidentämbetet endast kan innehas under två femårsperioder i rad.
C. Både OSSE och Europarådets parlamentariska församling har konstaterat att varken parlamentsvalen 2000 och 2001 eller parlamentsvalet och folkomröstningen i oktober 2004 förlöpte fritt och rättvist och att de föregicks av godtyckliga åtgärder från regeringens sida riktade mot den politiska oppositionen, de oberoende medierna och de organisationer som fungerade som valobservatörer.
D. I stället för att förbättras har situationen i Vitryssland ytterligare försämrats. Mänskliga rättigheter kränks dagligen utan hänsyn, underhuset har fråntagits sin lagstiftande makt och den ekonomiska verksamheten styrs av presidenten. Dessa kränkningar innebär också att medlemmar av den politiska oppositionen fängslats och utsatts för andra former av förtryck.
E. EU har vid upprepade tillfällen fördömt Lukasjenkoregeringens arresteringar av kända oppositionsledare. Inga framsteg har heller gjorts när det gäller de olösta fallen med ett antal försvunna personer.
F. Under senare år har mer än 50 demokratiska icke-statliga organisationer på olika nivåer och med olika politiska inriktningar, mer än 20 oberoende tidningar och ett flertal läroanstalter och politiska partier tvingats upphöra med sin verksamhet av ”tekniska skäl”.
1. Europaparlamentet beklagar den fortsatta försämringen av den politiska situationen och de fortsatta kränkningarna av den vitryska befolkningens medborgerliga och mänskliga rättigheter. Parlamentet fördömer med kraft den vitryska regimens godtyckliga angrepp på medier, journalister, oppositionsmedlemmar, människorättsaktivister och minoriteter. Parlamentet fördömer den vitryska högsta domstolens beslut att upplösa den vitryska ungdomsorganisationen (RADA).
2. Europaparlamentet finner det mycket oroande att förberedelserna inför presidentvalet, enligt de senaste bedömningsrapporterna, äger rum mot bakgrund av ökat förtryck av det civila samhället, oberoende medier och politiska oppositionspartier. De senare har efter parlamentsvalet 2004 inte har några företrädare i det vitryska parlamentet.
3. Europaparlamentet uttrycker sin solidaritet med alla vitryssar som kämpar för ett oberoende, öppet och demokratiskt Vitryssland baserat på rättsstatsprincipen.
4. Europaparlamentet uppmanar de vitryska myndigheterna att se till att valet den 19 mars 2006 blir fritt, rättvist, jämlikt, tillförlitligt och öppet. Parlamentet stöder alla kandidater som pläderar för demokrati, rättsstatsprincipen och respekt för mänskliga rättigheter och minoriteter.
5. Europaparlamentet uppmanar det vitryska folket att delta i det kommande presidentvalet. Detta val är synnerligen viktigt. Valresultatet kan få en avgörande betydelse för Vitrysslands framtid och Vitrysslands integration i det internationella demokratiska samfundet.
6. Europaparlamentet uppmanar med kraft den centrala valkommittén att ge företrädarna för alla kandidater lika tillträde till vallokalerna under valet.
7. Europaparlamentet uppmanar de vitryska myndigheterna att ge alla presidentkandidater möjligheter att på lika och rättvisa villkor framträda i de statliga radio- och tv-sändningarna och medierna för att säkerställa lika möjligheter under den kommande valkampanjen.
8. Europaparlamentet uppmanar rådets ordförandeskap att förmå de vitryska myndigheterna att acceptera att en delegation från Europaparlamentet bevakar valet den 19 mars 2006.
9. Europaparlamentet stöder OSSE:s rekommendation om att valprocessen i hela landet bör övervakas från mitten av februari fram till dess att valet är avslutat och att alla åtgärder som krävs bör vidtas för att valobservatörerna skall kunna följa valförfarandet noggrant under själva valdagen, dvs. kunna övervaka röstförfarandet, rösträkningen och redovisningen av resultatet på alla nivåer inom förvaltningen.
10. Europaparlamentet poängterar återigen att utvecklingen av EU:s förbindelser med Vitryssland även fortsättningsvis kommer att vara beroende av om landet gör framsteg i fråga om demokratisering och reformer, och i synnerhet om ett öppet och rättvist presidentval kommer att genomföras.
11. Europaparlamentet anser att kommissionen, rådet och parlamentet bör inleda ett förfarande för att utöka förteckningen över visumförbud för företrädare för de vitryska myndigheterna, om dessa myndigheter underlåter att genomföra ett fritt och rättvist presidentval. Detta gäller framför allt personer som eventuellt medverkar till valfusk under det kommande valet.
12. Europaparlamentet anser att sanktionerna mot president Lukasjenkos regim också bör omfatta en frysning av de vitryska myndigheternas tillgångar utomlands.
13. Europaparlamentet välkomnar kommissionens överföring av två miljoner euro från Tacisprogrammet till den europeiska fonden för mänskliga rättigheter och demokrati, en åtgärd som kommer att leda till större flexibilitet och effektivitet i förbindelserna med det vitryska civila samhället.
14. Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att ta upp frågan om Vitryssland med de ryska myndigheterna för att enas om ett gemensamt ansvar när det gäller att verka för konkreta förändringar i demokratisk riktning.
15. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till kommissionen, rådet, medlemsstaternas parlament och regeringar, Vitrysslands regering och parlament samt OSSE:s och Europarådets parlamentariska församlingar.