FÖRSLAG TILL RESOLUTION
14.2.2006
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Graham Watson, Karin Riis-Jørgensen, Jean-Marie Cavada, Annemie Neyts-Uyttebroeck, Sarah Ludford och Jeanine Hennis-Plasschaert
för ALDE-gruppen
om yttrandefrihet och respekt för religiösa övertygelser
Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B6-0136/2006
B6‑0139/2006
Europaparlamentets resolution om yttrandefrihet och respekt för religiösa övertygelser
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser,
– med beaktande av artiklarna 6 och 11 i fördraget om Europeiska unionen,
– med beaktande av artiklarna 9 och 10 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och artiklarna 10 och 11 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna,
– med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. De tolv karikatyrerna av profeten Muhammed publicerades först i tidningen Jyllandsposten den 30 september 2005 i samband med en debatt om självcensur och yttrandefrihet, och vissa av dem eller samtliga har sedan publicerats i 40 andra länder, däribland en egyptisk tidning, så tidigt som i oktober 2005.
B. Karikatyrerna har uppfattats som kränkande och hädiska av många muslimer, och Jyllandsposten har följaktligen bett om ursäkt för att karikatyrerna väckt anstöt.
C. Detta har lett till legitima protester och konsument- och handelsbojkotter samt våldsamma oroligheter runt om i världen, vilka i vissa fall varit iscensatta, framför allt i de muslimska länderna.
D. Fria och oberoende medier är ett viktigt krav för att yttrandefriheten fullt ut skall respekteras och för att förstärka den princip om demokrati som unionen är grundad på.
E. I demokratiska, sekulariserade samhällen kan en lång rad olika åsikter och synpunkter, såväl politiska som religiösa, fritt komma till uttryck, vilket visar på samhällets mångfald, och om det skett ett missbruk av denna rättighet kan detta enbart avgöras av domstol.
F. Denna princip är allmänt erkänd i internationella konventioner och i de konstitutionella traditionerna i sekulariserade demokratier.
1. Europaparlamentet är av den bestämda uppfattningen att yttrandefrihet är en grundläggande rättighet som måste garanteras och utövas i största möjliga utsträckning.
2. Europaparlamentet fördömer mycket bestämt att ambassader tillhörande EU:s medlemsstater bränts ned, liksom hoten mot EU:s medborgare. Parlamentet beklagar att vissa regeringar misslyckats med att förhindra våldet och det faktum att andra regeringar uppenbarligen iscensatt våldsamma attacker. Parlamentet uppmanar samtliga stater att leva upp till sina skyldigheter enligt Wienkonventionen.
3. Europaparlamentet betonar att även om karikatyrerna har uppfattats som kränkande och hädiska kan sådana attacker och hot inte rättfärdigas på några som helst grunder och att de är fullständigt oacceptabla.
4. Europaparlamentet uttrycker sitt fulla stöd för och solidaritet med de drabbade länderna och deras folk i samband med dessa svåra omständigheter utan tidigare motsvarighet. Parlamentet erinrar om solidaritetsklausulen i artikel 11 i fördraget om Europeiska unionen och uppmanar därför till en kraftfull reaktion från EU, vilken hittills saknats.
5. Europaparlamentet uppmanar i detta avseende kommissionen och det österrikiska ordförandeskapet att vidta nödvändiga åtgärder för att säkra att de enskilda medlemsstaterna inte blir offer för diplomatiska sanktioner och handelssanktioner.
6. Europaparlamentet stöder alla demokratiska krafter - politiker, media och det civila samhället - som konfronteras med och kämpar mot auktoritära eller förtryckande religiösa regimer.
7. Europaparlamentet stöder FN:s generalsekreterares initiativ ”Alliansen av civilisationer”.
8. Europaparlamentet anser att främjande av en dialog som sträcker sig över kulturella och religiösa barriärer och som förstärker ömsesidig förståelse och respekt utgör en ständig utmaning för en globaliserad värld.
9. Europaparlamentet är övertygat om att ramen för samarbete och dialog med partnerländerna i Medelhavsområdet och Asien kommer att utnyttjas till fullo vid utvecklingen av denna politik.
10. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Europarådet, medlemsstaternas regeringar och parlament, de islamiska staternas organisation och Arabförbundet.