FÖRSLAG TILL RESOLUTION
15.3.2006
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Angelika Beer, Frithjof Schmidt, Marie-Hélène Aubert, Bart Staes och Raül Romeva i Rueda
om Demokratiska republiken Kongo
B6‑0195/2006
Europaparlamentets resolution om Demokratiska republiken Kongo
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
- med beaktande av sina tidigare resolutioner om situationen i Demokratiska republiken Kongo,
- med beaktande av sina tidigare resolutioner om den olagliga exploateringen av naturtillgångar i Demokratiska republiken Kongo,
- med beaktande av EU:s militära operation ”Artemis” i Demokratiska republiken Kongo som genomfördes i Bunia från juni till september 2003,
- med beaktande av EU:s polisiära uppdrag ”Europol Kinshasa” i Kinshasa, lanserat i april 2005 i syfte att erbjuda rådgivning till den integrerade polisenheten som lyder under den kongolesiska befälslinjen,
- med beaktande av EU:s rådgivande och assisterande uppdrag för säkerhetsreform i Demokratiska republiken Kongo (EUSEC-RDC),
- med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. En nationell samlingsregering upprättades år 2003 för en övergångsperiod på två år i syfte att organisera fria och demokratiska val. Denna period tar slut i juni 2006 efter att ha förlängts med ett år.
B. Det kongolesiska övergångsparlamentet har antagit ett lagförslag som ger den oberoende valkommissionen 110 dagar för att anordna nationella demokratiska val och enligt konstitutionen skall dessa hållas före den 30 juni 2006.
C. FN har begärt militära insatser från EU för att säkra det förestående valet i Demokratiska republiken Kongo i juni. Det är beklagligt att mandatet för denna operation ännu inte är tydligt definierat vad gäller EU:s möjligheter att göra en positiv insats i detta mycket stora land.
D. Det är beklagligt att FN:s begäran om militärt stöd från EU under valen i Demokratiska republiken Kongo inte utgick från den kongolesiska övergångsregeringen.
E. Folkomröstningen om utkastet till konstitution genomfördes utan större problem i december 2005 och den oberoende valkommissionen har inrättat över 40 000 vallokaler.
F. EU:s så kallade stridsenheter skall inte vara operationella ännu.
G. FN:s uppdrag i Demokratiska republiken Kongo (Monuc) har en personalstyrka på 16 820 personer varav 15 019 soldater, 729 militära observatörer och 1 072 poliser, utsända för att delta i landets fredsbyggande process.
H. Enligt uppgifter från FN har konflikten i Demokratiska republiken Kongo orsakat uppskattningsvis 3,5 miljoner dödsfall och omkring 3,4 miljoner internt tvångsförflyttade personer sedan den inleddes 1998.
I. Problemet med olaglig exploatering av landets naturresurser som i vissa fall hamnar i andra länder, bland annat i EU:s medlemsstater, är en av de faktorer som driver på och förvärrar konflikten i Demokratiska republiken Kongo.
J. Situationen är mycket bekymrande i Ituri (nordöst), Kivu (sydöst) och Katanga (syd) där strider mellan armén och väpnade grupper har orsakat tiotusentals tvångsförflyttningar.
K. Den nationella processen för avväpnande, demobilisering och integrering som skulle genomföras av övergångsregeringen står inför stora svårigheter delvis på grund av försenade utbetalningar av demobiliseringsstöd.
L. Närvaron av väpnade grupper från Rwanda och Uganda på kongolesiskt territorium utgör fortfarande ett generellt hot mot regionen.
1. Europaparlamentet beklagar att FN:s begäran om militärt stöd från EU under valen i Demokratiska republiken Kongo inte utgick från den kongolesiska övergångsregeringen.
2. Europaparlamentet begär att rådet inför parlamentet presenterar ett tydligt förslag med ett starkt mandat, helt baserat på ett välgrundat scenario för framtida behov, samt en tidsplan. Parlamentet konstaterar att för att ett militärt EU-uppdrag i Demokratiska republiken Kongo skall vara möjligt krävs ett specifikt EU-mandat baserat på FN‑stadgan.
3. Europaparlamentet anser att det för närvarande inte finns någon grund för beslut om ett EU-uppdrag i Demokratiska republiken Kongo.
4. Europaparlamentet anser att om möjligheter finns för en militär EU-operation så bör denna i princip begränsas till tiden kring valen.
5. Europaparlamentet uppmanar regionens regeringar att stärka sitt samarbete genom att se till att vapenembargot upprätthålls i Demokratiska republiken Kongo och bekämpa den gränsöverskridande smugglingen av olagliga lätta vapen.
6. Europaparlamentet konstaterar att Demokratiska republiken Kongos president har undertecknat det lagförslag som uppdrar åt den oberoende valkommissionen att anordna presidentval och parlamentsval före den 30 juni 2006, och att dessa val kommer att avsluta övergångsregeringens mandat.
7. Europaparlamentet är medvetet om de utmaningar som den oberoende valkommissionen står inför vad gäller organisering och korrekt genomförande av president- och parlamentsvalen i landets 40 000 vallokaler.
8. Europaparlamentet uppmanar EU att tillhandahålla logistiskt stöd för organisering och bevakning av de förestående valen i juni.
9. Europaparlamentet anser att stabilitet efter valet huvudsakligen kommer an på de politiska partiernas och befolkningens förmåga att samarbeta. Parlamentet uppmanar därför alla politiska partier att verkligen delta i valet och bygga en parlamentarisk demokrati på de resultat som uppnås.
10. Europaparlamentet begär att naturresurserna i Demokratiska republiken Kongo exploateras på ett öppet och lagligt sätt som tillgodoser landet och dess befolkning, och anser att regeringarna i området kring de stora sjöarna bör främja rättvis och laglig handel med naturresurser dem emellan.
11. Europaparlamentet uppmanar EU:s medlemsstater att genomföra rekommendationen från FN:s expertpanel angående den olagliga exploateringen av Demokratiska republiken Kongos naturresurser, samt att införa sanktioner mot de personer och företag som bevisligen har deltagit i plundringen.
12. Europaparlamentet uppmanar Demokratiska republiken Kongos regering att inrätta ett system för öppna reglerande kontroller av inkomster som härrör från naturresurser, fördelning av kontrakt med regeringen, förvaltning av offentliga företag och utbetalning av löner, däribland löner för polis och militär.
13. Europaparlamentet fördömer de aktiviteter som utförs av väpnade grupper inom Demokratiska republiken Kongos territorium och i området kring de stora sjöarna, och uppmanar länderna i regionen att på nationell nivå lägga ned vapnen, demobilisera och samarbeta vad gäller repatriering.
14. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Demokratiska republiken Kongos övergångsregering och FN:s generalsekreterare.
15.