FÖRSLAG TILL RESOLUTION
29.3.2006
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Fiona Hall, Thierry Cornillet och Marios Matsakis
för ALDE-gruppen
om Världshälsodagen
B6‑0236/2006
Europaparlamentets resolution om Världshälsodagen
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av Världshälsodagen den 7 april 2006, som kommer att ägnas åt hälso- och sjukvårdspersonalen,
– med beaktande av ”hälso- och sjukvårdspersonalens årtionde (2006–2015)”, som kommer att inledas på Världshälsodagen,
– med beaktande av kommissionens meddelande om EU:s strategi för att åtgärda bristen på personal inom hälsosektorn i utvecklingsländerna, antagen den 12 december 2005,
– med beaktande av det högnivåforum om millennieutvecklingsmålen för folkhälsa som hölls i Abuja i december 2004 samt slutsatserna från detta,
– med beaktande av millennieutvecklingsmålen och det toppmöte om framstegen på vägen mot dessa mål som hölls i New York i september 2005 samt slutsatserna från detta,
– med beaktande av den förklaring om EU:s utvecklingspolitik som kommissionen, rådet och parlamentet undertecknade i december 2005,
– med beaktande av Världsbankens rapport om hälso- och sjukvård med titeln ”Reaching the Poor: What Works, What Doesn’t and Why”, offentliggjord den 7 december 2005,
– med beaktande FN:s åtagandeförklaring om hiv/aids, som antogs under FN:s generalförsamlings särskilda session i juni 2001 samt den kommande omfattande översynen av denna och det högnivåmöte som skall hållas i juni 2006,
– med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Det råder allvarlig brist på hälso- och sjukvårdspersonal i många utvecklingsländer, med migration både från och inom fattiga regioner.
C. Bristen på hälso- och sjukvårdspersonal utgör ett akut problem som inte bara berör utvecklingsländerna, utan även Europa och övriga länder i världen.
C. Det ökade behovet av hälso- och sjukvårdspersonal i i-länder med en åldrande befolkning har lockat till sig läkare och sjuksköterskor från i synnerhet utvecklingsländer, vilket har förvärrat bristen på vårdpersonal i dessa länder.
D. Europeiska unionen har en viktig roll att spela genom att tillhandahålla och stödja internationella insatser som med nödvändighet måste vara snabba.
E. Hiv/aids, malaria och andra sjukdomar har bidragit till en högre nivå på ohälsan i samhället i allmänhet och i utvecklingsländerna i synnerhet.
F. Forskning som Världsbanken nyligen låtit genomföra visar att anslagen till hälso- och sjukvården ofta inte når de fattigaste i samhället.
G. Hälso- och sjukvårdspersonalen, även i industriländerna men framför allt i utvecklingsländerna, utsätts ofta för en ökad risk för infektioner eller exponering för toxiska ämnen.
H. Hälso- och sjukvårdspersonalen i utvecklingsländer kan i bland tvingas arbeta mitt under krig eller inre oroligheter och utsätts ofta för våld eller hot.
I. Utbildningen av denna personal i utvecklingsländerna är ofta bristfällig på grund av avsaknad av naturtillgångar och politisk vilja.
J. Krig i utvecklingsländer skapar oerhörda krissituationer där det krävs en stor mängd specialutbildad vårdpersonal.
K. För att vårdpersonalen i utvecklingsländerna skall kunna arbeta effektivt måste de ha tillgång till ett grundläggande understödjande system för hälso- och sjukvården, inbegripet ändamålsenliga strukturer med gott tekniskt stöd och tillgång till läkemedel.
L. Det är mycket viktigt med fortgående medicinsk utbildning, kvalitetsgaranti och medicinskt försäkringsskydd för hälso- och sjukvårdspersonalens utövande av sina yrken i utvecklingsländerna.
1. Europaparlamentet välkomnar kommissionens meddelande från december 2005 om EU‑strategin för att åtgärda bristen på personal inom hälsosektorn i utvecklingsländerna och stöder till fullo påståendet att det utan ökade investeringar i hälso- och sjukvårdspersonal kommer att bli svårt att göra framsteg när det gäller uppfyllandet av millennieutvecklingsmålen, liksom det tydliga åtagandet att i anslutning till utvecklingsstrategier arbeta i partnerskap med utvecklingsländer.
2. Europaparlamentet välkomnar Världshälsodagen den 7 april, som skall inriktas på bristen på hälso- och sjukvårdpersonal och som utgör ett gott tillfälle att uppmärksamma den fruktansvärda situationen för de fem bulgariska sjuksköterskor och den palestinska läkare som dömts till dödsstraff i Tripoli.
3. Europaparlamentet poängterar att personalkrisen inom vårdsektorn är en oerhört viktig fråga som EU snarast måste ta itu med mot bakgrund av sin ledande roll och sitt engagemang på ett område av så stor inhemsk och internationell betydelse.
4. Europaparlamentet påminner om sitt sedan länge uppställda krav på att 20 procent av utvecklingsländernas medel skall användas till grundläggande hälso- och sjukvård och grundutbildning.
5. Europaparlamentet påminner om att det finns ett brådskande behov av att öka harmoniseringen av givarstödet – såväl inom EU som internationellt – och anser att budgetstöd kopplat till tillräckligt tydliga resultatindikatorer kan vara ett effektivt sätt att öka harmoniseringen och öka förutsebarheten.
6. Europaparlamentet efterfrågar tillräckliga medel för projekt för reproduktiv hälsa och fördömer den ”allmänna munkorgsregel” (Mexico City-policyn) enligt vilken stöd från USA inte får användas till att finansiera sådana projekt.
7. Europaparlamentet anser att en av huvudorsakerna till denna problematiska situation i utvecklingsländerna är att anställda inom hälso- och sjukvårdssektorn utvandrar på grund av att de fått arbete i rikare länder (i synnerhet inom EU och i USA). Parlamentet uppmanar därför EU att verka för utarbetandet av en världsomfattande uppförandekod för etisk rekrytering.
8. Europaparlamentet anser att det första steget för att motverka denna tendens är att tillhandahålla utbildning och bättre arbetsförhållanden för hälso- och sjukvårdspersonalen i de berörda områdena, att ge dem incitament till att arbeta där de behövs som mest och att vaccinera dem mot potentiella pandemier.
9. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att till fullo tillämpa de riktlinjer för en samstämmig utvecklingspolitik som de ställt sig bakom i förklaringen om EU:s utvecklingspolitik genom att säkerställa att invandringspolitiken inte får negativa effekter för utvecklingsländerna på grund av att man aktivt söker efter hälso- och sjukvårdspersonal från världens fattigaste länder.
10. Europaparlamentet understryker att det bästa sättet att förhindra kompetensflykt inom vårdsektorn är att erbjuda nyckelpersoner bland hälso- och sjukvårdspersonalen sådana karriärincitament att de väljer att stanna kvar i sitt hemland. Parlamentet uppmanar kommissionen, medlemsstaterna och utvecklingsländernas regeringar att investera i utbildning för sådana nyckelpersoner.
11. Europaparlamentet insisterar på att kommissionen och medlemsstaterna måste göra allt för att garantera att medel för hälso- och sjukvård når de fattigaste utvecklingsländerna. Parlamentet poängterar att det i landsbygdsområden och i avlägset belägna områden finns ett brådskande behov av tillgång till hälso- och sjukvårdstjänster.
12. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att utveckla partnerskap med sjukhus i utvecklingsländer och att uppmuntra till samarbete via videokonferenser, som kan skapa möjligheter för små och avlägset belägna sjukhus att dra nytta av expertis på hög nivå och att få vägledning av andra sjukhus eller länder, samt att aktivt stödja utvecklingen av primärvården.
13. Europaparlamentet efterfrågar en effektiv personalplanering i alla EU-medlemsstater, så att man kan uppfylla de inhemska behoven och minimera de negativa effekterna för deras grannar, de afrikanska länderna och andra berörda länder.
14. Europaparlamentet anser att en av de viktigaste åtgärder som måste vidtas i EU för att kunna komma till rätta med bristen på hälso- och sjukvårdspersonal i flera medlemsstater är att upprätthålla och öka antalet anställda inom denna sektor med hjälp av en rad åtgärder, till exempel att främja arbetstagarnas rörlighet inom EU, erbjuda bättre arbetsförhållanden, öka stödet i form av investeringar i utbildning och ta fram effektiva incitament på grundval av forskning, analys och samråd med hälso- och sjukvårdspersonalen.
15. Europaparlamentet poängterar behovet av att ta fram ett effektivt malariavaccin, något som kan påskyndas med hjälp av internationella partnerskap mellan den privata och den offentliga sektorn.
16. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, regeringscheferna i medlemsstaterna och i alla utvecklingsländer samt till Lee Jong Wook, generalsekreterare för Världshälsoorganisationen.