Förslag till resolution - B6-0295/2006Förslag till resolution
B6-0295/2006

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

23.5.2006

till följd av uttalandena av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Simon Coveney
för PPE-DE-gruppen
om Guantánamo

Förfarande : 2006/2572(RSP)
Dokumentgång i plenum

B6‑0295/2006

Europaparlamentets resolution om Guantánamo

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av sina tidigare resolutioner om Guantánamofångarnas rätt till en rättvis rättegång, i synnerhet resolutionerna från februari 2006 och oktober 2004[1],

–  med beaktande av konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning som antogs av FN:s generalförsamling den 10 december 1984,

–  med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Både Förenta staterna och EU:s medlemsstater har vid upprepade tillfällen bekräftat sitt engagemang för de demokratiska värderingar som ligger till grund för både den transatlantiska gemenskapen och solidariteten, nämligen frihet, demokrati, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter.

B.  Förenta staternas militära operation i Afghanistan var en följd av terrorattackerna den 11 september 2001 och hade brett internationellt stöd.

C.  Som en följd av kriget i Afghanistan hålls hundratals terrormisstänkta fångar alltjämt fängslade i Förenta staterna på platser som Guantánamo.

D.  I februari 2002 gav Förenta staternas president George W. Bush order om att fångar i Guantánamo skulle behandlas humant och, i den utsträckning som militär nödvändighet så medger, på ett sätt som är förenligt med Genèvekonventionerna.

E.  Europaparlamentet känner oro över färska rapporter om att Förenta staternas försvarsmakt avser att utvidga de militära reglerna för dödsstraff till att även omfatta dömda terrormisstänkta på Guantánamo.

F.  Europaparlamentet noterar med tillfredsställelse att vissa fångar har beviljats rätt till enskilda samtal med oberoende advokater.

G.  EU:s institutioner, medlemsstater och allmänhet känner oro över förhållandena på flottbasen i Guantánamo och har begärt att fånglägret skall stängas och att fångarna skall behandlas i enlighet med rättstatliga principer, oavsett nationalitet och ursprung.

1.   Europaparlamentet framhåller att dagens terrorism, och särskilt den globala terrorism som riktas mot demokratier och deras folk och som blint skördar civila offer genom brutala, mordlystna och fega attacker, i dagens läge utgör det mest våldsamma hot mot grundläggande mänskliga rättigheter som våra samhällen står inför.

2.   Europaparlamentet uttrycker på nytt sin indignation och vrede över alla massterrorattentat, i synnerhet de som ägde rum den 11 september 2001, den 11 mars 2004 och den 7 juli 2005, samt sin solidaritet med offren och sin medkänsla med offrens familjer, vänner och släktingar i deras smärta och lidande.

3.   Europaparlamentet bekräftar på nytt att de västerländska regeringarnas främsta uppgift när det gäller att möta detta fruktansvärda samtida hot är att med beslutsamhet skydda medborgarna, att fast och ihärdigt bekämpa terrorismen och att avslöja och oskadliggöra alla terroristnätverk.

4.  Europaparlamentet upprepar emellertid att kampen mot terrorism aldrig får utkämpas på bekostnad av etablerade grundläggande gemensamma värderingar som respekten för mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen.

5.  Europaparlamentet betonar att alla fångar bör behandlas i enlighet med internationell människorätt och utan dröjsmål få sitt fall prövat i en rättvis och offentlig rättegång av en behörig, oberoende och opartisk domstol som tillämpar och ger uttryck för de värderingar vi står för.

6.  Europaparlamentet upprepar sina rekommendationer till rådet från mars 2004 beträffande Guantánamofångarnas rättsliga ställning.

7.  Europaparlamentet uppmanar Förenta staternas regering att stänga fånglägret i Guantánamo Bay, så som Tysklands förbundskansler Angela Merkel föreslagit.

8.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, den höge representanten för GUSP, medlemsstaternas parlament samt till Förenta staternas president och kongress.