FÖRSLAG TILL RESOLUTION
29.8.2006
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Toomas Hendrik Ilves
för utskottet för utrikesfrågor
om ingående av stabiliserings- och associeringsavtalet mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater och Republiken Albanien
B6‑0458/2006
Europaparlamentets resolution om ingående av stabiliserings- och associeringsavtalet mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater och Republiken Albanien
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av stabiliserings- och associeringsavtalet mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Albanien, å andra sidan (KOM(2006)0138),
– med beaktande av lägesrapporten om Albanien mot bakgrund av stabiliserings- och associeringsprocessen från november 2005 (SEK(2005)1421),
– med beaktande av kommissionens strategidokument för utvidgningen av den 9 november 2005 (KOM(2005)0561) och Europaparlamentets resolution av den 16 mars 2006 om kommissionens strategidokument,
– med beaktande av rekommendationen från utskottet för utrikesfrågor och yttrandet från utskottet för internationell handel (A6-…/2006),
– med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Albanien uppfyller villkoren för att tillträda stabiliserings- och associeringsavtalet med Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater.
B. Stabiliserings- och associeringsavtalet skall ersätta 1992 års avtal om handel och kommersiellt och ekonomiskt samarbete.
C. Om ett stabiliserings- och associeringsavtal sluts med Albanien finns det en ny avtalsgrund för förbindelserna mellan EU och Albanien som erbjuder Albanien nya möjligheter att främja rättsstatsprincipen, stärka de demokratiskt institutionerna och bidra till landets stabilitet, något som är oerhört viktigt för hela området samt för ett fördjupat samarbete med EU.
D. Vid sitt möte i Thessaloniki den 19 och 20 juni 2003 gav Europeiska rådet åter uttryck för sin beslutsamhet att fullt ut och effektivt stödja ett europeiskt perspektiv på länderna på västra Balkan och bekräftade att de kommer att bli en integrerad del av EU när de uppfyller de fastställda kriterierna.
E. Albanien har fortfarande allvarliga svårigheter att tackla korruption och organiserad brottslighet, se till att antagen lagstiftning fullständigt genomförs fullt ut, förbättra den offentliga förvaltningen och bekämpa människo- och narkotikasmuggling.
F. Det senaste parlamentsvalet i Albanien kritiserades för att inte helt följa OSSE/ODIHR:s riktlinjer och andra internationella standarder för demokratiska val.
1. Europaparlamentet välkomnar stabiliserings- och associeringsavtalet som skapar förutsättningar för ett nära och omfattande avtalsförhållande mellan EU och Albanien, som kan bidra till att uppnå politisk, ekonomisk och institutionell stabilitet i landet och i hela regionen, och för främjandet av Albaniens övergång till en pluralistisk demokrati som respekterar rättstatsprincipen och en fungerande marknadsekonomi.
2. Europaparlamentet anser att stabiliserings- och associeringsrådet och den berörda gemensamma parlamentarikerkommittén skall använda sig av konkreta och mätbara referensvärden för att övervaka framstegen med att uppnå de standarder som fastställs i avtalet.
3. Europaparlamentet fäster uppmärksamheten vid avtalets långsiktiga fördelar för både det albanska folket och unionen. Parlamentet noterar att avtalets främsta fördelar består i förverkligandet av ett fullständigt frihandelsområde, fastställandet av ett tydligt rättsligt åtagande om samarbete inom områden av gemensamt intresse, och främjandet av en stabilare rättslig miljö för investerare.
4. Europaparlamentet uppmanar enträget EU och Albanien att använda avtalet som en för båda parter positiv möjlighet. Parlamentet råder vidare Albanien att utnyttja tillfället för att hitta sin egen nisch på den europeiska marknaden och utveckla sin konkurrenskraft inom valda sektorer.
5. Europaparlamentet rekommenderar att Albanien koncentrerar sig mer på att utveckla sin ekonomiska potential, inte minst genom att bygga ut sin infrastruktur och öka turismen i landet. Parlamentet beklagar nedskärningarna nyligen i budgetplanen av stöd till externa åtgärder. Parlamentet uppmanar kommissionen att öronmärka tillräckligt med medel för utveckling av landets infrastruktur, särskilt för utveckling av transporterna.
6. Europaparlamentet bekräftar att man fullt ut stöder ett europeiskt perspektiv för Albanien och en framtida integration i den europeiska familjen i linje med Europeiska rådets slutsatser från mötet i Thessaloniki i juni 2003. Parlamentet anser dock att det först och främst har ett egenvärde att Albanien anammar europeiska värderingar och standarder och att detta också bör eftersträvas som ett mål i sig.
7. Europaparlamentet noterar de reformer Albanien gjort för att skapa en stat som grundar sig på demokrati, rättsstatsprincipen, fri marknadsekonomi, skydd av mänskliga rättigheter och god förvaltning. Parlamentet understryker dock att Albanien måste utöka dessa reformer och uppvisa mer påvisbara resultat i enlighet med bestämmelserna i det europeiska partnerskapet och skapa varaktiga resultat av ett lyckat genomförande stabiliserings- och associeringsavtalet för att komma ett steg längre i den europeiska integrationen. Parlamentet är särskilt oroat över bristen på viktiga framsteg i att till fullo genomföra antagna lagar. Parlamentet anser att det är betydelsefullt att kraftigt stärka den administrativa kapaciteten, reformera rättsväsendet, öka oberoendet, skydda kvinnors rättigheter, bekämpa organiserad brottslighet och främja mediefriheten samtidigt som medierna själva bör sträva efter insyn.
8. Europaparlamentet noterar att regeringen har lovat att ta i på skarpen med den organiserade brottsligheten, inklusive beslutet att förbjuda snabbgående båtar i syfte att bekämpa människohandel och narkotikasmuggling. Parlamentet insisterar dock på att Albanien måste göra fler tydliga framsteg och bekämpa alla former av organiserad brottslighet, särskilt handeln med kvinnor och barn som blir utsatta för sexuellt utnyttjande, får arbeta under dåliga arbetsförhållanden eller blir tvingade till att tigga, för att komma i fråga för ett fördjupat samarbete med unionen. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att fortsätta och öka sitt stöd till de albanska myndigheterna i detta avseende.
9. Europaparlamentet noterar regeringens ansträngningar för att bekämpa korruption och organiserad brottslighet. Parlamentet påpekar att korruptionen är det största hindret för Albaniens ekonomiska och sociala utveckling och väntar därför på att regeringens kampanj skall uppvisa påtagliga resultat. Parlamentet anser att korruptionen inte har någon politisk färg, och skall bekämpas utan hänsyn till politisk anknytning.
10. Europaparlamentet uppmuntrar Albaniens regeringsorgan att öka det civila samhällets delaktighet genom att ge det större möjligheter att medverka i utformningen av politiken och i kontrollen av politikens genomförande och effektivitet på alla styrelsenivåer för att förbättra reformernas kvalitet och öka deras trovärdighet samt för att öka insyn och ansvarighet.
11. Europaparlamentet noterar respektfullt de ansträngningar som utbildningsministeriet gjort för att reformera utbildningssektorn, men uppmanar regeringen att garantera lika utbildningsmöjligheter för alla barn i hela landet.
12. Europaparlamentet betonar att det fortfarande sker allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna i Albanien som bör rättas till. Parlamentet uppmanar den albanska regeringen att genomföra nödvändiga reformer som ger fängslade tillgång till lagligt försvar och som bekämpar tortyr, brutalitet och omänsklig eller förnedrande behandling. Parlamentet uppmanar regeringen att göra de lämpliga rättsliga reformer som krävs för att till fullo genomföra 2003 års familjelag, särskilt när det gäller att betrakta våld i hemmet som ett brott.
13. Europaparlamentet upprepar sin uppmaning till kommissionen att hjälpa Albanien att få slut på den kvarlevande sedvänjan med ”blodshämnd”, som innebär ett brott mot rättsstatsprincipen och i grunden strider mot europeiska värderingar.
14. Europaparlamentet noterar att det nuvarande valsystemet under det senaste parlamentsvalet 2005 användes för att förvränga proportionalitetsprincipen, även kallad Dushk, och uppmanar enträget Albaniens regering och parlament att fortsätta reformera systemet före det kommande lokalvalet i enlighet med rekommendationerna från OSSE/ODIHR, i synnerhet vad avser upprättandet av korrekta röstlängder och folkbokföringsregister.
15. Europaparlamentet uppmanar Albanien att göra ytterligare ansträngningar för att skydda minoriteters rättigheter, inklusive grekernas rättigheter i Albanien, och att skydda och genomföra sin minoritetslagstiftning, så att den stöder genomförandet av lämpliga internationella konventioner som Albanien ratificerat. Parlamentet observerar att ytterligare ansträngningar krävs, särskilt för att öka användningen av minoritetsspråk i medborgarnas kontakter med myndigheterna, användningen av traditionella lokala namn, förbättrad tillgång till medier för personer som hör till minoritetsgrupper och utökandet av utbildning på minoritetsspråk. Parlamentet noterar bristen på tillförlitliga statistiska uppgifter om nationella minoriteter.
16. Europaparlamentet är oroligt över att oppositionen nyligen hotade att bojkotta de kommande lokalvalen. Parlamentet uppmanar i detta sammanhang samtliga parter att ta sitt ansvar och göra sitt allt för att nå en överenskommelse om delikata frågor såsom medielagen och röstlängden.
17. Europaparlamentet välkomnar den positiva och konstruktiva roll som Albanien har spelat i samband med multilaterala, regionala initiativ. Parlamentet understryker dock behovet av att fortsätta främja regionalt samarbete och goda grannförbindelser i nyckelfrågor som påverkar sydöstra Europa, gränsöverskridande samarbete, personers fria rörlighet, såsom bekämpning av organiserad brottslighet och människohandel, upprättande av ett frihandelsområde som kan locka till sig utländska investeringar, gemensamt utnyttjande av naturresurser och utveckling av integrerade, gränsöverskridande nätverk.
18. Parlamentet anser att Albanien till följd av ekonomisk underutveckling skall ägna särskild uppmärksamhet åt att utveckla ekonomiskt samarbete i regionen, särskilt med landets direkta grannar. Montenegros självständighet, förhandlingarna om Kosovos framtida ställning och EU:s inledande av förhandlingar om EU-medlemskap med f.d. jugoslaviska republiken Makedonien i en nära framtid bör ses som ytterligare möjligheter till samarbete och utveckling på det ekonomiska området i Albanien och i regionen som helhet.
19. Europaparlamentet anser att Albanien har en särskilt viktig roll att spela i stabiliseringen av sydöstra Europa, särskilt när det gäller Kosovos slutgiltiga ställning. Parlamentet uppmanar den albanska regeringen och dess ledare att fortsätta sitt konstruktiva arbete i detta avseende.
20. Europaparlamentet understryker vikten av EU:s biståndsuppdrag för kapacitetsbyggande och välkomnar de resultat som har uppnåtts av polisuppdraget (PAMECA), tulluppdraget (EU-CAFAO Albanien) och det rättsliga uppdraget (EURALIUS). Mot bakgrund av hur omfattande och komplicerad bekämpningen av den organiserade brottsligheten på Västra Balkan är uppmanar parlamentet kommissionen att avsevärt öka och stärka EU:s stöd på polisområdet (PAMECA) och rättsstatsområdet (EURALIUS). Parlamentet uppmanar EU och Albanien att genom partnersamverkan och utstationeringsprogram dra fördel av de omfattande kunskaper och erfarenheter som de länder som anslöt sig till EU 2004 har förvärvat vid reformen av sina samhällen och ekonomier i den europeiska integrationsprocessen, i synnerhet när det gäller att anta och genomföra lagstiftning om återlämnande av land och egendom, inklusive till religiösa samfund, samt åtgärder för att stärka gränspolis och tullmyndigheter.
21. Europaparlamentet välkomnar ingåendet av återtagandeavtalet med Albanien i november 2005 och uppmanar EU och Albanien att ingå ett avtal för att underlätta viseringar inom ramen för underlättandet av viseringen för samtliga länder på Västra Balkan, i syfte att underlätta gränsöverskridande handel och utbyte mellan näringslivet, arbetsmarknadens aktörer, högskolor och studerande som ett första steg. Europaparlamentet understryker dock att det slutgiltiga målet måste vara att göra det lättare att resa för samtliga medborgare.
22. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen och till Albaniens regering och parlament.