FÖRSLAG TILL RESOLUTION
18.10.2006
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Daniel Cohn-Bendit, Hélène Flautre och Bart Staes
för Verts/ALE-gruppen
om förbindelserna mellan EU och Ryssland efter mordet på Anna Politkovskaja
B6‑0533/2006
Europaparlamentets resolution om förbindelserna mellan EU och Ryssland efter mordet på Anna Politkovskaja
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av målen om att stärka demokratin och de politiska friheterna i Ryssland i enlighet med partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan EU och Ryssland, som trädde i kraft den 1 december 1997,
– med beaktande av sina tidigare resolutioner och förklaringar om tryckfrihet och yttrandefrihet i Ryssland, i synnerhet resolutionerna av den 12 maj 2005 och 19 januari 2006,
– med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Mordet på Anna Politkovskaja, som sköts ihjäl i närheten av sin lägenhet den 7 oktober 2006, är djupt chockerande.
B. Detta mord inträffade efter mordet på den ryska centralbankens vice ordförande Andrej Kozlov, som försökte reformera Rysslands banksystem. Beställningsmord på politiska motståndare och framstående personer som är kritiska mot den ryska regimen är ett alarmerande fenomen i Ryssland.
C. Ryssland har blivit ett av de länder där dödligheten bland journalister är högst. Under perioden 1996–2005 dödades 23 journalister i landet, av vilka minst 12 mördades, enligt uppgifter från Kommittén för skydd av journalister.
D. Utredningarna av dessa mord har varit bristfälliga och i de flesta fall har mördarna aldrig hittats.
E. Demokratin har under senare år fortsatt att försvagas avsevärt i Ryssland, framför allt på grund av ökad statlig kontroll av de stora TV- och radiokanalerna, utbredningen av självcensur i tryckta medier, stängningen av oberoende medier, inskränkningar i rätten att anordna offentliga demonstrationer och ett försämrat klimat för icke-statliga organisationer, med fall av trakasserier mot människorättsaktivister och ökad politisk kontroll av rättsväsendet.
F. Hittills har EU:s och Rysslands dialog om de mänskliga rättigheterna inte inneburit några större framsteg på detta område, som bör vara en prioritet i förbindelserna mellan EU och Ryssland.
1. Europaparlamentet hyllar Anna Politkovskajas förtjänstfulla arbete. Hon var en högt respekterad journalist och en symbol för hederlig journalistik i Ryssland, i det att hon med stort mod försvarade människors liv och värdighet och informerade och rapporterade objektivt om olika typer av brott mot mänskligheten, i synnerhet om ofrivilliga försvinnanden och tortyr i Tjetjenien.
2. Europaparlamentet uttrycker sitt uppriktiga deltagande med Anna Politkovskajas anhöriga.
3. Europaparlamentet fördömer i starkast möjliga ordalag mordet på Anna Politkovskaja och uppmanar de ryska myndigheterna att tillåta en internationell, oberoende, opartisk och effektiv utredning för att hitta och straffa de ansvariga för detta vidriga brott. Parlamentet uttrycker sin oro över att den som utsetts att leda den pågående utredningen är förre justitieministern Jurij Tjajka, som under sin tid som minister översåg med brott mot de mänskliga rättigheterna i Tjetjenien.
4. Europaparlamentet uttrycker sin djupa oro över de systematiska hot, trakasserier och mord som drabbar oberoende journalister och andra personer som är kritiska mot regeringen, och erinrar om att det klimat av straffrihet som därigenom uppstått och i vilket mördare inte tycks frukta lagen allvarligt skadar Rysslands rykte som ordförandeland för Europarådet.
5. Europaparlamentet uppmanar rådets ordförandeskap att ta upp denna fråga vid det kommande toppmötet i Lahtis.
6. Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att göra sitt yttersta för att stödja utvecklingen och konsolideringen av ett starkt, vitalt och genuint civilsamhälle och av oberoende medier, som är grundläggande och oumbärliga beståndsdelar i en fungerande demokrati i Ryssland.
7. Europaparlamentet kräver att EU och Ryssland intensifierar sin människorättsdialog och gör den effektivare, öppnare för icke-statliga organisationer och mer resultatorienterad, med Europaparlamentets fulla medverkan på alla nivåer, så att denna aspekt förstärks i det nya partnerskaps- och samarbetsavtal som skall förhandlas fram inom kort.
8. Europaparlamentet uppmanar i detta sammanhang rådet att allvarligt tänka igenom de framtida förbindelserna med Ryssland och att diskutera frågan med Europaparlamentet och det civila samhället för att sätta demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i centrum för ett eventuellt avtal och inrätta en tydlig mekanism som skall övervaka tillämpningen av samtliga klausuler i ett sådant avtal, inklusive utformningen av en upphävandeklausul.
9. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen och Ryska federationens president, regering och parlament.