FÖRSLAG TILL RESOLUTION
23.10.2006
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Jan Marinus Wiersma, Hannes Swoboda och Marianne Mikko
för PSE-gruppen
om Transnistrien
B6‑0551/2006
Europaparlamentets resolution om Transnistrien
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om situationen i Moldavien och situationen i Transnistrien, i synnerhet sin resolution av den 16 mars 2006,
– med beaktande av partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan Moldavien och Europeiska unionen, som trädde i kraft den 1 juli 1998,
– med beaktande av uttalandena från det toppmöte som hölls av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i Istanbul 1999 samt uttalandena från mötet i OSSE:s ministerråd i Porto 2002,
– med beaktande av ordförandeskapets uttalande den 18 september 2006 om ”folkomröstningen” i regionen Transnistrien i Moldavien,
– med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Den 17 september 2006 anordnades en “folkomröstning” i den moldaviska regionen Transnistrien som syftade till att ge regionen full självständighet och eventuellt förena regionen med Ryssland.
B. Varken ”folkomröstningen” eller resultatet av den accepterades av det internationella samfundet. Den anordnades enbart på initiativ av den repressiva regimen i Transnistrien och blockerade på så sätt möjligheterna till en framförhandlad politisk lösning på konflikten i Moldavien. De ledande frågorna och det faktum att grundläggande krav på fria och rättvisa val inte uppfylldes, såsom pressfrihet, mötesfrihet och politisk mångfald, uppfattades som förutbestämmande för resultatet av folkomröstningen.
C. Europeiska unionen har nyligen vidtagit viktiga åtgärder för att intensifiera sitt engagemang i Moldavien och söka uppnå en lösning på konflikten i Transnistrien, i form av att det öppnats en ständig delegation för Europeiska kommissionen i Chisinau, utsetts ett särskilt sändebud för EU i Moldavien med bemyndigande att bidra till en varaktig lösning på konflikten i Transnistrien och inrättats ett EU-uppdrag för bistånd till gränsförvaltning i Moldavien och Ukraina (EUBAM).
D. Ryssland införde i början av året ett förbud mot import av jordbruksprodukter (vin, frukt och grönsaker) från Moldavien och Georgien, vilket starkt hämmar den ekonomiska utvecklingen i de båda länderna.
E. Rörelserna för självständighet i Transnistrien, Sydossetien och Abchazien stöds inte av någon internationell organisation och fortsatta ansträngningar görs för att under överseende av OSSE och FN återupprätta Moldaviens och Georgiens suveränitet och territoriella integritet.
1. Europaparlamentet tar kraftigt avstånd från försöken i den moldaviska regionen Transnistrien att ensidigt införa självständighet genom att anordna så kallade folkomröstningar.
2. Europaparlamentet uppmanar den ryska regeringen att vägra stödja denna rörelse, särskilt anordnandet av s.k. folkomröstningar om självständighet i regionen. Parlamentet uppmanar också den ryska regeringen att ge sitt fulla stöd till de multilaterala ansträngningar som görs för att hitta en lösning på konflikterna i dess grannskap.
3. Europaparlamentet förkastar fullständigt anordnandet av och resultatet från ”folkomröstningen” om den moldaviska regionen Transnistriens självständighet och dess eventuella anslutning till Ryssland, eftersom detta står i skarp strid mot Moldaviens internationellt erkända självbestämmanderätt och territoriella integritet och eftersom den repressiva regimen i Transnistrien inte tillåter befolkningen att fritt uttrycka sin vilja.
4. Europaparlamentet uppmanar båda konfliktparterna att omedelbart återvända till de OSSE-ledda förhandlingarna i 5+2-format och att arbeta för en snabb och öppen lösning på konflikten i Transnistrien.
5. Europaparlamentet uppmanar rådet, medlemsstaterna och kommissionen att även fortsättningsvis fullt ut stödja en politisk och fredlig lösning på de regionala konflikterna i det gemensamma grannskapet med Ryssland och uppmanar dem att diskutera dessa frågor på deras kommande möten med Rysslands president och regering.
6. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till regeringarna och parlamenten i Moldavien, Georgien och Ryssland.