Förslag till resolution - B6-0552/2006Förslag till resolution
B6-0552/2006

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

23.10.2006

till följd av uttalandena av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Annemie Neyts-Uyttebroeck, Henrik Lax och Ignasi Guardans Cambó
för ALDE-gruppen
om Moldavien (Transnistrien)

Förfarande : 2006/2645(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0552/2006
Ingivna texter :
B6-0552/2006
Omröstningar :
Antagna texter :

B6‑0552/2006

Europaparlamentets resolution om Moldavien (Transnistrien)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av sina tidigare resolutioner om Moldavien, särskilt resolutionen av den 18 december 2003, resolutionen av den 24 februari 2005 om parlamentsvalet i Moldavien och resolutionen av den 16 mars 2006 om mänskliga rättigheter i Moldavien, särskilt Transnistrien,

–  med beaktande av slutförklaringen och rekommendationerna från sammanträdet i den parlamentariska samarbetskommittén EU-Moldavien den 6–7 oktober 2005,

–   med beaktande av partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan Moldavien och EU, som trädde i kraft den 1 juli 1998,

–   med beaktande av uttalandena från OSSE:s toppmöte 1999 i Istanbul och OSSE:s ministermöte 2002 i Porto,

–  med beaktande av den europeiska grannskapspolitikens handlingsplan för Moldavien som antogs den 22 februari 2006 och i vilken riktlinjerna dras upp för det strategiska samarbetet mellan Republiken Moldavien och Europeiska unionen,

–  med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  EU erkänner Moldaviens historiska, kulturella och ekonomiska band med Europeiska unionen.

B.  Konflikten mellan separatistmyndigheterna i Transnistrien och den centrala regeringen i Moldavien har i stor utsträckning bidragit till instabiliteten i hela landet.

C.  Förhandlingarna om Transnistriens ställning har pågått sedan 1992 i ett så kallat ”fem plus två-format”, där Moldavien, regionen Transnistrien i Moldavien, Ryssland, Ukraina och OSSE deltagit, med EU och Förenta staterna som observatörer. I april 2006 bröt förhandlingarna samman.

D  En internationellt ej erkänd folkomröstning om självständighet ägde rum den 17 september 2006 i Transnistrien.

E.  Denna folkomröstning erkändes inte internationellt, och OSSE sände inga observatörer för att övervaka processen.

1.  Europaparlamentet betonar att folkomröstningen inte kan erkännas eftersom den genomfördes ensidigt av de transnistriska myndigheterna utan föregående samråd med Moldaviens regering och eftersom den hölls utan internationella observatörer beroende på allvarliga brister i folkomröstningsprocessen.

2.  Europaparlamentet stöder fortfarande ansträngningarna att finna en fredlig lösning på konflikten i Transnistrien, i linje med slutsatserna från OSSE:s toppmöte i Istanbul 1999, som baserar sig på förhandlingar och dialog. Ryssland påminns om sitt löfte från toppmötet i Istanbul att dra tillbaka sin ammunition, sina vapen och sina väpnade styrkor från moldaviskt territorium och Ryssland uppmanas att till fullo infria detta löfte.

3.  Europaparlamentet betonar att en lösning av Transnistrien-frågan är ett avgörande steg för att främja politisk stabilitet och säkerhet i Republiken Moldavien och i regionen som helhet.

4.  Europaparlamentet uppmanar samtliga parter i konflikten att avstå från alla åtgärder som skulle leda till en upptrappning av konflikten och att omedelbart återvända till förhandlingsbordet i 5+2-formatet, samt att arbeta för en snabb och ärlig lösning på konflikten.

5.  Europaparlamentet uppmanar den ryska federationens regering att avstå från att ensidigt blanda sig i Moldaviens inre angelägenheter, och att i stället bedriva ett nära samarbete för att skapa en stabil och fredlig grund för utveckling i Transnistrien, Republiken Moldavien och hela regionen.

6.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och rådet att intensifiera sina ansträngningar för att uppmuntra till en dialog samt till att 5+2-förhandlingarna om regionen Transnistriens ställning i linje med FN:s stadga och konventioner återupptas och går framåt.

7.  Europaparlamentet uttrycker sin tillfredsställelse med Ukrainas beslut från mars 2006 att införa nya tullbestämmelser vid sin gräns med Transnistrien i linje med internationell lagstiftning.

8.  Europaparlamentet beklagar de senaste uttalandena från Transnistriens de facto-ledare att han inom några månader kommer att ställa upp i presidentvalet för att eventuellt omväljas till president för fjärde gången, och att han inte avser att dra sig tillbaka förrän Transnistrien erkänns internationellt. Parlamentet uppmanar till fullständig respekt för demokratiska värden, mänskliga rättigheter och rättsstaten.

9.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Moldaviens regering och parlament, Rumäniens, Ukrainas, Ryska federationens och Förenta staternas regeringar samt OSSE:s respektive Europarådets generalsekreterare.