Förslag till resolution - B6-0576/2006Förslag till resolution
B6-0576/2006

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

24.10.2006

till följd av uttalandena av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från John Bowis, Eija-Riitta Korhola, Gay Mitchell och James Nicholson
för PPE-DE-gruppen
om exporten av giftigt avfall till Afrika

Förfarande : 2006/2642(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0576/2006
Ingivna texter :
B6-0576/2006
Omröstningar :
Antagna texter :

B6‑0576/2006

Europaparlamentets resolution om exporten av giftigt avfall till Afrika

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av Baselkonventionen om kontroll av gränsöverskridande transporter och omhändertagande av farligt avfall,

–  med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Cirka 500 ton kemiskt avfall har dumpats i flera områden i närheten av Abidjan som har 5 miljoner invånare.

B.  Hittills har åtta människor dött och ca 85 000 har förts till sjukhus för behandling av näsblod, diarré, illamående, ögonbesvär och andningssvårigheter. Konsekvenserna av denna dumpning av giftigt avfall kan bli långtgående med förorening av marken och yt- och grundvattnet.

C.  Denna förgiftning har på ett särskilt allvarligt sätt drabbat barn och dessutom orsakat tre dödsfall. Unicef har beräknat att mellan 9 000 och 23 000 barn kommer att behöva medicinsk hjälp, hälsovård och andra åtgärder för att rena miljön där de bor.

D.  Det giftiga avfallet dumpades av ett grekiskägt tankfartyg som seglade under Panamaflagg och hyrdes av Trafigura, ett företag med säte i Nederländerna. Ett delat ansvar av det här slaget ger upphov till ett systematiskt problem som samtidigt är oacceptabelt med tanke på genomförandet av gemenskapens lagstiftning.

E.  Miljölagstiftningen i Nord har gjort det dyrt att göra sig av med giftigt avfall.

F.  Hamnmyndigheterna i Amsterdam upptäckte i samband med lossningen att det rörde sig om farligt avfall och begärde ett högre pris för att slutföra lossningen, varpå tankfartyget valde att hellre pumpa tillbaka avfallet ombord. De nederländska myndigheterna tillät fartyget att lämna landets territorium trots att de visste vilket slags avfall det rörde sig om och kände till att kaptenen inte ville betala för en miljömässigt korrekt avfallshantering i Nederländerna.

G.  Företaget hade möjlighet att göra sig av med avfallet på ett lagligt och säkert sätt i Europa men valde ett billigare alternativ i Elfenbenskusten.

H.  Afrika är en dumpningsplats för all sorts giftigt avfall. Greenpeace har identifierat 80 platser där farligt avfall från utvecklade länder har dumpats: gamla datorer i Nigeria, radioaktiva behållare i Somalia, dumpning av klorin i Kamerun, osv.

I.  De flesta länder i Afrika har inga stränga lagar och regler för att skydda miljön och människors försörjningsmöjligheter mot farligt avfall.

J.  All export av avfall för lagring från EU är förbjuden sedan maj 1994 i enlighet med förordning (EG) nr 259/1993. Export av farligt avfall från EU till länder utanför OECD är förbjudet sedan januari 1997, enligt förordning (EG) nr. 259/1993.

K.  Dumpning av farligt avfall i Elfenbenskusten är bara toppen på isberget av de transporter med farligt avfall som pågår från EU till länder utanför OECD. Stora mängder avfall från elektrisk och elektronisk utrustning dumpas i länder utanför OECD under förevändning att de skall ”återanvändas”. Ett stort antal gamla EU-fartyg späckade med toxiska ämnen och material skrotas i Asien under förhållanden som är extremt skadliga för arbetstagarna och miljön.

1.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen, Nederländerna och Elfenbenskusten att noggrant utreda detta fall, fastställa ansvaret på alla nivåer, dra de ansvariga för detta miljöbrott inför rätta och se till att miljöföroreningarna renas fullständigt och att ersättning utbetalas till offren.

2.  Europaparlamentet uppmanar EU och medlemsstaterna att vidta alla åtgärder som krävs för att tillhandahålla heltäckande hjälp till de människor som drabbats, i synnerhet barnen.

3.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att vidta åtgärder som behövs för att se till att gällande lagstiftning om avfallstransporter tillämpas fullt ut.

4.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram lagförslag som täpper till luckorna i det nuvarande systemet för att stoppa transporterna av avfall från elektrisk och elektronisk utrustning och uttjänta skepp och fartyg till länder utanför OECD.

5.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att samla in information om olaglig handel och dumpning av sådant avfall och produkter i afrikanska länder och andra utvecklingsländer. Parlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram förslag till åtgärder för att kontrollera, minska och stoppa denna olagliga handel, transporterna och dumpningen av sådana produkter i afrikanska länder och andra utvecklingsländer. Parlamentet uppmanar kommissionen att varje år ta fram en förteckning över länder och transnationella företag som är inblandade i olaglig dumpning av giftigt avfall och produkter i afrikanska länder och andra utvecklingsländer

6.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, EU:s medlemsstater, FN:s generalsekreterare och Elfenbenskustens regering.