Förslag till resolution - B6-0592/2006Förslag till resolution
B6-0592/2006

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

13.11.2006

till följd av uttalandena av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Hans-Gert Poettering, José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, Elmar Brok, Charles Tannock, Ioannis Kasoulides och Tokia Saïfi
för PPE-DE-gruppen
om situationen i Gaza

Förfarande : 2006/2660(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0592/2006
Ingivna texter :
B6-0592/2006
Antagna texter :

B6‑0592/2006

Europaparlamentets resolution om situationen i Gaza

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av sina tidigare resolutioner om situationen i Mellanöstern, i synnerhet resolutionerna av den 27 januari 2005[1], den 2 februari 2006 och den 7 september 2006,[2],

–  med beaktande av FN:s säkerhetsråds resolutioner nr 242, 338, 1373 och 1397,

–  med beaktande av kvartettens ”färdplan för fred” av den 30 april 2003,

–  med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Israel har under de senaste månaderna genomfört en av de mest omfattande räderna i Gazaremsan med civila dödsoffer som följd. Bland annat ledde bombangreppet mot Beit Hanun nyligen till att 19 oskyldiga civila miste livet, bland dem åtta barn.

B.  Premiärminister Olmert och utrikesminister Livni har uttryckt djup beklagan över dessa dödsoffer och uppgett att ett tekniskt misstag låg bakom bombningen av Beit Hanun, och försvarsministern har begärt en utredning. Olmerts erbjudande till president Abbas om att inleda nya samtal är ett steg i rätt riktning.

C.  Fredsprocessen i Mellanöstern har hamnat i ett politiskt och diplomatiskt dödläge trots att det behövs en rättvis och hållbar lösning på konflikten mellan Israel och Palestina för att kunna skapa fred och säkerhet i hela regionen.

D.  Som medlem av kvartetten bär Europeiska unionen ett särskilt ansvar för freden och säkerheten i Mellanöstern, Europas grannområde. Instrumenten och metoderna för att samordna den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken måste därför förbättras, bland annat genom antagandet av en gemensam ståndpunkt inom ramen för GUSP och på basis av artiklarna 15 och 16 i EU-fördraget.

E.  Den humanitära krisen i de ockuperade områdena förvärras alltmer trots den tillfälliga internationella mekanism (TIM) som världssamfundet inrättat för att fortsätta tillhandahålla stöd till den palestinska befolkningen.

F.  Parlamentet anser att det är oerhört viktigt att överenskommelsen om förflyttningar och tillträde genomförs fullt ut.

1.  Europaparlamentet uttrycker sitt djupaste deltagande och sin medkänsla med familjerna till offren för bombattentatet mot Beit Hanun nyligen liksom med alla andra oskyldiga offer för den senaste tidens våldsamheter i Gaza.

2.  I detta läge klargör Europaparlamentet än en gång att en lösning på Mellanösternkonflikten kräver att det förutsättningslöst förhandlas fram ett stabilt och slutgiltigt fredsavtal i enlighet med vad som föreskrivs i färdplanen, som bygger på att två demokratiska, självständiga och fungerande stater skall leva sida vid sida i fred inom säkra och erkända internationella gränser, samt att det fortsatta dödandet av civila inte kan tolereras.

3.  Europaparlamentet fördömer den israeliska arméns användning av oproportionerligt våld när sådant bevisligen förekommer. Parlamentet erkänner Israels legitima rätt till självförsvar men uppmanar Israel att visa största återhållsamhet för att undvika att oskyldiga civila dödas, med en uppåtgående spiral av vedergällning och våldsamheter samt ännu mer onödigt lidande som följd.

4.  Europaparlamentet förklarar att den rättvisa och rättmätiga kampen mot terrorismen måste respektera rättsstatliga principer och proportionalitetsprincipen, bedrivas inom ramen för internationellt samarbete och vara förenlig med humanitär rätt.

5.  Europaparlamentet uppmanar de palestinska ledarna att sätta stopp för de urskillningslösa raketangreppen mot israeliskt territorium som avsiktligt är riktade mot civilbefolkningen och uppmanar alla palestinska väpnade grupper till vapenvila och att avstå från ytterligare upptrappning eftersom detta är viktigt för att en verklig dialog skall komma till stånd.

6.  Europaparlamentet begär att den israeliske soldat som kidnappats i Gaza omedelbart och villkorslöst skall friges och att Israel omedelbart skall frige de palestinska ministrar och parlamentariker som hålls fängslade.

7.  Europaparlamentet uppmanar Israel att underlätta för humanitärt bistånd till i synnerhet Gaza och att garantera att gränsövergångarna i Rafah och Karni öppnas igen eftersom stängningen utgör ännu en form av kollektiv bestraffning som drabbar hela civilbefolkningen.

8.  Europaparlamentet stöder EU-ordförandeskapets uttalande som uppmanar den israeliska regeringen att upphöra med all provocerande verksamhet på palestinskt område, inklusive byggande av bosättningar, urskillningslösa militära operationer och rivning av palestinska bostäder.

9.  Europaparlamentet uppmanar rådet och kommissionen att tillsammans med det internationella samfundet även i fortsättningen garantera det viktigaste humanitära biståndet till det palestinska folket. Parlamentet kräver att den tillfälliga internationella mekanismen skall stärkas och ges mer tid och resurser. Parlamentet uppmanar den israeliska regeringen att utan dröjsmål återuppta överföringarna av innehållna palestinska skatte- och tullinkomster och uppmanar Israel att tillåta rörlighet för personer och respektera överenskommelsen om förflyttningar och tillträde i Rafah och vid andra gränsövergångsställen i Gaza.

10.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att ge ytterligare medicinskt bistånd till palestinska sjukhus, i synnerhet i Gaza.

11.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, den palestinska nationella myndigheten och det palestinska lagstiftande rådet, Israels regering och Knesset, Förenta staternas regering, Rysslands regering, FN:s generalsekreterare samt Arabförbundets generalsekreterare.