FÖRSLAG TILL RESOLUTION
22.11.2006
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från John Bowis
för PPE-DE-gruppen
om Världsaidsdagen
B6‑0619/2006
Europaparlamentets resolution om Världsaidsdagen
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av Världsaidsdagen den 1 december 2006 och dess tema: ansvar,
– med beaktande av kommissionens arbetsdokument om en samordnad och integrerad strategi för att bekämpa hiv/aids i Europeiska unionen och dess grannländer,
– med beaktande av Dublinförklaringen av den 24 februari 2004 om partnerskap för bekämpning av hiv/aids i Europa och Centralasien,
– med beaktande av sin resolution av den 3 juli 2006 om hiv/aids: dags att agera,
– med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Sedan det första fallet av aids konstaterades för 25 år sedan har sjukdomen skördat mer än 25 miljoner människoliv.
B. Cirka 13 500 nya aidsfall konstateras varje dag och cirka 700 000 barn smittas varje år.
C. Enligt uppskattningar avlider 6 300 människor varje dag i hiv/aids endast i Afrika söder om Sahara.
D. I mitten av 2006 var det endast 24 procent av alla människor som behövde få behandling mot hiv som kunde få sådan behandling.
E. I Afrika, där 27 miljoner människor lever med hiv, är det bara 17 procent som har tillgång till antiretrovirala läkemedel, samtidigt som ett allt större antal patienter behöver en andra antiretroviral behandling.
F. I vissa afrikanska länder hindras tillgången till antiretrovirala läkemedel av att moms och importskatter tas ut på läkemedel.
G. Det civila samhället går i bräschen när det gäller program för att förebygga, vårda och tillhandahålla stöd i synnerhet bland de befolkningsgrupper som är mest utsatta och svårast att nå.
H. Endast 5 procent av de hiv-positiva barnen får läkarvård, och mindre än 10 procent av de 15 miljoner barn som redan är föräldralösa på grund av aids får ekonomiskt stöd.
1. Europaparlamentet understryker vikten av ansvarighet från regeringarnas, hälso- och sjukvårdens, läkemedelsindustrins, frivilligorganisationernas och det civila samhällets sida, samt från andra aktörer som arbetar med förebyggande, behandling och vård.
2. Europaparlamentet anser att regeringarna måste visa prov på ledarskap och ta itu med aidsfrågan genom att anslå medel till hälsovård och främja tillgången till hälsovård, utbildning, information, frivillig rådgivning, testning och därmed sammanhängande tjänster, samt främja en social och rättslig miljö som uppmuntrar människor att under trygga omständigheter frivilligt avslöja att de bär på hiv.
3. Europaparlamentet upprepar sin oro, som även WHO gett uttryck för, i fråga om att vissa afrikanska regeringar tar ut moms eller importskatt på antiretrovirala läkemedel och andra läkemedel, vilket gör att fattiga befolkningsgrupper inte har råd att köpa dem. Parlamentet uppmanar kommissionen att undersöka detta och att uppmana regeringarna att avskaffa dessa skatter.
4. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att se till att de berörda befolkningsgrupperna och det civila samhället engageras på ett ändamålsenligt sätt för att se till att de handlingsprogram och mål som avser allmän tillgång till läkemedel återspeglar de frågor som oroar och de erfarenheter som gjorts inom de marginaliserade befolkningsgrupperna.
5. Europaparlamentet betonar att det civila samhället har en avgörande roll när det gäller förebyggande, behandling och vård för dem som drabbats av hiv och aids, och anser att de som drabbats och smittats av hiv/aids bör uppmuntras att delta i beslutsfattandet på ett ändamålsenligt sätt.
6. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att använda EG:s forum för berörda parter (stakeholder forum) för att systematiskt och regelbundet samråda med det civila samhället, människor som drabbats av hiv/aids och företrädare för samhällsbaserade organisationer från utvecklingsländer.
7. Europaparlamentet begär att de strategier som genomförs för att minska fattigdomen och stödja familjer som drabbats av hiv/aids skall ta hänsyn till såväl äldre personer som föräldralösa barn och andra utsatta barn. Dessa grupper bör dessutom engageras och delta i utarbetandet och genomförandet av olika program.
8. Europaparlamentet begär att program skall genomföras för att säkerställa att människor som lever med hiv/aids erhåller ett adekvat och hållbart livsmedelsstöd.
9. Europaparlamentet betonar att det för att effektivt hejda och driva tillbaka spridningen av hiv/aids är viktigt att med lämpliga åtgärder inrikta sig på särskilt utsatta grupper.
10. Europaparlamentet välkomnar de initiativ som tas för att tillhandahålla läkemedel kostnadsfritt eller till överkomliga priser, och konstaterar att läkemedelsindustrin har ett ansvar när det gäller att göra produkterna tillgängliga för människor i utvecklingsländerna till differentierade priser för att förbättra tillgången till livsviktiga läkemedel, inbegripet antiretrovirala läkemedel.
11. Europaparlamentet uppmanar regeringarna att utnyttja alla möjligheter som står till deras förfogande genom TRIPS-avtalet, såsom tvångslicensiering, och uppmanar WHO, WTO och deras medlemmar att se över hela TRIPS-avtalet för att förbättra tillgången till läkemedel.
12. Europaparlamentet välkomnar att man i det sjunde ramprogrammet för forskning har inkluderat forskning om hiv/aids och begär att man stöder forskningen om vaccin och mikrobicider, diagnostiserings- och kontrollverktyg som överensstämmer med utvecklingsländernas behov, epidemiska smittmönster samt sociala och beteendemässiga tendenser.
13. Europaparlamentet begär att man satsar på att utveckla kontrollerade preventivmetoder för kvinnor, såsom mikrobicider, kondomer för kvinnor och behandling efter våldtäkt för drabbade kvinnor.
14. Europaparlamentet begär att man satsar mer på utveckling och tillhandahållande av pediatriska läkemedel för barn.
15. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och utvecklingsländernas regeringar att övervinna gamla problem, i synnerhet i fråga om sysselsättning och social integrering.
16. Europaparlamentet är positivt till det åtagande som stats- och regeringscheferna gjorde vid FN:s världstoppmöte 2005, i fråga om allmän tillgång till prevention, behandling och vård av hiv/aids senast 2010. Parlamentet anser emellertid att det bör utarbetas en tydlig plan för hur den allmänna tillgången skall finansieras och att det bör fastställas internationella och provisoriska målsättningar för utvecklingen.
17. Europaparlamentet begär att tillgången till säkra diagnoser till överkomliga priser, och till provtagningscentraler, förbättras.
18. Europaparlamentet uppmanar Internationella valutafonden att avskaffa sina övre monetära och skattemässiga tröskelvärden som tvingar länder att begränsa sina utgifter för folkhälsa och utbildning.
19. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till AVS‑EG‑rådet, kommissionen, det panafrikanska parlamentet, WHO, UNAIDS och Internationella valutafonden.