Förslag till resolution - B6-0633/2006Förslag till resolution
B6-0633/2006

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

6.12.2006

till följd av uttalandena av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Elmar Brok, José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, Charles Tannock, Camiel Eurlings, Laima Liucija Andrikienė, Tunne Kelam, Vytautas Landsbergis och Jacek Emil Saryusz-Wolski
för PPE-DE-gruppen
om toppmötet mellan EU och Ryssland

Förfarande : 2006/2658(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0633/2006
Ingivna texter :
B6-0633/2006
Antagna texter :

B6‑0633/2006

Europaparlamentets resolution om toppmötet mellan EU och Ryssland

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan EU och Ryssland, vilket trädde i kraft den 1 december 1997 och löper ut 2007,

–  med beaktande av sina tidigare resolutioner om Ryssland, i synnerhet betänkandet av Cecilia Malmström som antogs den 26 maj 2005,

–  med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Det åttonde toppmötet mellan EU och Ryssland i Helsingfors syftade till att inleda ett nytt skede i förbindelserna mellan EU och Ryssland och i synnerhet att påbörja förhandlingar om ett nytt ramavtal mellan EU och Ryssland som skall ersätta det nuvarande partnerskaps- och samarbetsavtalet som löper ut 2007.

B.  Polen har stoppat de inledande förhandlingarna om ett nytt ramavtal och krävt att det förbud mot polsk köttimport som ryska myndigheter införde för ett år sedan måste hävas innan förhandlingarna kan inledas.

C.  Ryssland införde den 10 november ett nytt förbud mot import av polskt kött och fjäderfäprodukter med motiveringen att man var oroad över att veterinärmedicinska bestämmelser inte följs. Ryssland hotade före toppmötet att utvidga förbudet till att gälla hela EU på grund av oro över svinpest i Rumänien och Bulgarien.

D.  Toppmötet överskuggades också av nyheten att den ryske f.d. KGB-agenten Alexander Litvinenko, en framträdande kritiker av president Vladimir Putin och dennes regering, hade dött i London under mystiska omständigheter, förgiftad av ett radioaktivt ämne.

1.  Europaparlamentet erkänner att Ryssland är en viktig strategisk samarbetspartner som EU delar inte bara ekonomiska intressen och handelsintressen med utan också målet om ett nära samarbete både på den internationella arenan och i det gemensamma grannskapet.

2.  Europaparlamentet beklagar därför att man vid toppmötet inte lyckades inleda förhandlingar om ett nytt ramavtal mellan EU och Ryssland och uppmuntrar det finska ordförandeskapet att fortsätta arbeta för att ett avtal skall kunna antas snarast och att inleda förhandlingarna utan ytterligare dröjsmål.

3.  Europaparlamentet betonar att ett starkt försvar av mänskliga rättigheter och demokratiska värden skall vara huvudprincipen vid alla EU:s kontakter med Ryssland. Parlamentet uppmanar kommissionen att klart signalera till alla berörda parter att dessa värden inte skall vara underordnade i förhandlingarna mellan EU och Ryssland. Parlamentet betonar i detta sammanhang att det ryska talet om ”artificiella” normer är kontraproduktivt.

4.  Europaparlamentet uttrycker sin fulla solidaritet med Polen i handelskonflikten med Ryssland och uppmanar kommissionen att omedelbart inleda trepartssamtal mellan EU, Polen och Ryssland för att lösa frågan. Europaparlamentet betonar att det är särskilt viktigt att EU-institutionerna och EU-ländernas regeringar visar solidaritet när det gäller de aktuella polsk-ryska och baltisk-ryska förbindelserna.

5.  Europaparlamentet anser att förbudet mot polskt kött är helt omotiverat eftersom det utgör en godtycklig och politiskt motiverad åtgärd som innebär att Ryssland inte iakttar de internationella uppföranderegler som man kan förvänta sig av en kommande medlem av WTO. Parlamentet uppmanar Ryssland att inte använda sin handels- och energipolitik som ett verktyg för att utöva påtryckningar på grannländerna såsom fallet är med förbindelserna med Georgien och såsom fallet var i fråga om moldaviska produkter med allvarliga konsekvenser för deras ekonomier som följd. Parlamentet uppmanar kommissionen att dra lärdom av händelsen som inbegriper en medlemsstat (Polen) och att agera mer bestämt och konsekvent i enlighet med artikel 133 om EU:s gemensamma handelspolitik, som skall säkerställa att medlemsstaternas intressen skyddas i vederbörlig ordning i förbindelserna med tredje länder, och att lämpliga åtgärder vidtas för att motverka risken för orättvis behandling, inbegripet sanktioner, i enlighet med artikel 301 i EG-fördraget.

6.  Europaparlamentet uttrycker sin djupa oro över den långa rad av mord på framträdande personer, som Anna Politkovskaya, som opponerat sig mot den nuvarande ryska regeringen och som försvarat ryska medborgares grundläggande rättigheter. Parlamentet understryker att rådet och kommissionen måste reagera med all sin auktoritet och betonar att det kommer att bli ytterst svårt att fullfölja det vanliga partnerskapssamarbetet så länge den ryska regeringen inte visar att man kan och har en stark vilja att utreda vilka mördarna är samt uppfyller skyldigheten att bryta den onda cirkeln och ställa de ansvariga inför rätta.

7.  Europaparlamentet välkomnar den överenskommelse som uppnåddes vid toppmötet om att Ryssland successivt skall avskaffa de avgifter som man nu tar ut av europeiska flygbolag som flyger över Sibirien. Därigenom blir en 20 år lång konflikt från båda sidor löst vilket banar väg för europeiska flygbolag att öka antalet flygningar till de växande marknaderna i Asien. Konflikten om dessa avgifter som kostar europeiska flygbolag över 250 miljoner euro per år var ett av de sista hindren som EU fastställde efter avtalet med Ryssland om Rysslands inträde i Världshandelsorganisationen (WTO).   

8.  Europaparlamentet välkomnar de ryska myndigheternas förklaringar den senaste tiden om att energipartnerskapet mellan EU och Ryssland står fast och att ”Europa aldrig kommer att ha en mer pålitlig energileverantör än Ryssland”, men uttrycker oro över de bristande investeringarna i den ryska energisektorn vilket kan leda till underskott i elförsörjningen på den ryska inhemska marknaden och svårigheter att uppfylla exportförpliktelserna. Europaparlamentet uppmanar därför Ryssland att ratificera och tillämpa energistadgefördraget och att underteckna och ratificera transiteringsprotokollet, vilka bör ingå som en del av Rysslands anslutning till WTO, för att säkerställa öppna och rättvisa ömsesidiga investeringsvillkor, lika tillgång och en regelbaserad marknad.

9.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas och Ryska federationens regeringar och parlament.