Förslag till resolution - B6-0635/2006Förslag till resolution
B6-0635/2006

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

6.12.2006

till följd av ett uttalande av kommissionen
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Brian Crowley, Roberta Angelilli, Guntars Krasts, Gintaras Didžiokas och Zdzisław Zbigniew Podkański
för UEN-gruppen
om kommissionens lagstiftnings- och arbetsprogram för 2007

Förfarande : 2006/2613(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0635/2006
Ingivna texter :
B6-0635/2006
Omröstningar :
Antagna texter :

B6‑0635/2006

Europaparlamentets resolution om kommissionens lagstiftnings- och arbetsprogram för 2007

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av sin resolution av den 16 december 2004 om Barroso-kommissionens strategiska politiska inriktning,

–  med beaktande av kommissionens meddelande om den årliga politiska strategin för 2007 ”Öka förtroendet genom handling” (KOM(2006)0122),

–  med beaktande av sin resolution av den 18 maj 2006 om kommissionens årliga politiska strategi för 2007,

–  med beaktande av kommissionens meddelande av den 24 oktober 2006 om kommissionens lagstiftnings- och arbetsprogram för 2007 (KOM(2006)0629),

–  med beaktande av ramavtalet av den 26 maj 2005 om förbindelserna mellan Europaparlamentet och kommissionen och den ”strukturerade dialog” som inrättas genom det ramavtalet,

–  med beaktande av artikel 33 och artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  År 2007 kommer att vara året då femtioårsdagen av Romfördraget firas och därför kommer den planerade Berlinförklaringen, som markerar den här dagen, att göra det möjligt för EU:s ledare och institutioner att förnya sina åtaganden om ett utvidgat, globalt och konkurrenskraftigt EU med fokus på solidaritet.

B.  Kommissionens lagstiftnings- och arbetsprogram för 2007 bör återspegla det utvidgade EU:s förmåga att finna gemensamma lösningar på interna och världsomspännande utmaningar.

C.  EU-politiken kan och måste kännbart påverka medborgarnas möjligheter att förutse och reagera på ett snabbt föränderligt samhälle.

D.  Kommissionen har starkt betonat vikten av att förbättra livskvaliteten för EU:s medborgare, främja en renare miljö och utveckla forskning och innovation.

E.  Genomförandet och fullbordandet av en modern inre marknad och undanröjandet av de kvarvarande hindren för den fria rörligheten för personer, tjänster och arbetstagare är viktiga förutsättningar för att främja EU:s globala konkurrenskraft.

F.  Säkerhet, rättvisa, trygghet och ett gott skydd för EU:s medborgare är mål som har fastställts av Europeiska unionen och som stöds i kommissionens arbetsprogram för 2007.

G.  Tillväxt och sysselsättning, och de möjligheter som skapas därigenom, måste sättas främst på kommissionens dagordning för EU, eftersom de är en nödvändig förutsättning för ekonomiskt välstånd, social rättvisa och hållbar utveckling, och det är framför allt utifrån dessa faktorer som medborgarna grundar sin bedömning av om EU medför något positivt i deras dagliga liv.

H.  En av kommissionens största utmaningar är göra EU rustat inför globaliseringen så att man kan konkurrera på en världsomspännande marknad som har förändrats radikalt under de senaste åren med nya och viktiga aktörer.

I.  Europeiska unionen bör använda de tillgängliga ekonomiska resurserna till att matcha de politiska prioriteringarna genom att garantera kvalitet och kostnadseffektivitet inom EU:s lagstiftning.

J.  Flerspråkighet och därmed främjande av kulturell mångfald bör vara en av hörnstenarna i det utvidgade EU:s kulturpolitik.

K.  Det är mycket viktigt att alla förslag till EU-lagstiftning blir föremål för omfattande och oberoende konsekvensutredningar.

L.  Inget undergräver stödet för EU mer än bristfällig förvaltning, inkompetens och bedrägerier.

1.  Europaparlamentet välkomnar den allmänna inriktningen på kommissionens lagstiftnings‑ och arbetsprogram för 2007, där man ställt sig bakom en rad insatser från Europaparlamentets utskott inom ramen för den nya strukturerade dialogen. Parlamentet understryker programmets politiska fokus och betydelse för de politiska prioriteringarna.

2.  Europaparlamentet noterar med tillfredsställelse kommissionens principbeslut om att skilja mellan ett hanterbart antal (21) ”strategiska initiativ” – som kommissionen åtar sig att fullgöra 2007 – och en längre lista med (60) ”prioriterade initiativ” som skall fullgöras inom denna tidsram om det är möjligt. Parlamentet anser att en sådan åtskillnad skapar ökad tydlighet och trovärdighet i lagstiftnings- och arbetsprogrammet, som kan bidra till att det föreslås och antas ett sammanhängande lagstiftningsprogram för det kommande året.

Prioriteringar för 2007

Modernisera EU:s ekonomi

Forskning och utveckling

3.  Europaparlamentet anser att inrättandet av det föreslagna Europeiska tekniska institutet – om det bygger på rätt principer – kommer att bidra till den europeiska ekonomins konkurrenskraft genom att motverka den fragmentering av arbetet inom forskning, utbildning och innovation som hittills har hämmat framstegen.

4.  Europaparlamentet upprepar att EU måste utvecklas inom ramen för morgondagens kunskapsekonomier, att innovation måste få en centralare plats i våra ekonomiska och sociala strategier för att göra den europeiska ekonomin mer dynamisk och konkurrenskraftig och att samordnad forskningsverksamhet måste främjas, särskilt när det gäller avancerad teknik.

Rymdpolitik

5.  Europaparlamentet stöder det strategiska målet att tillsammans med medlemsstaterna och Europeiska rymdorganisationen arbeta fram en sammanhängande och allsidig europeisk rymdpolitik som inriktas mot ett utnyttjande av rymdteknik och rymdsystem till stöd för unionens ledande principer och mål.

Telekommunikation och informationsteknik

6.  Europaparlamentet efterlyser fler samordnade insatser för att främja telekommunikations- och IT-området, och dessa bör få en framträdande plats på den politiska dagordningen för att EU skall kunna spela en viktig roll på detta hårt konkurrensutsatta område.

Inre marknad

7.  Europaparlamentet betonar vikten av att utnyttja den inre marknadens fulla potential genom fullbordandet av strategin för den inre marknaden för perioden 2007–2014. Parlamentet föreslår att detta bör kompletteras av en genomförandeplan för tjänstedirektivet.

8.  Europaparlamentet betonar att en av viktigaste prioriteringarna för 2007 när det gäller lagstiftningen om finansiella tjänster bör vara att se till att den lagstiftning som redan antagits på senare år genomförs korrekt och tillämpas i tid.

9.  Europaparlamentet stöder kommissionens båda prioriteringar på det här området, nämligen ett antal moderna och smidiga bolagsrättsliga bestämmelser som minskar byråkratin samtidigt som de garanterar sund företagsstyrning och en reform av EU:s bestämmelser för immateriella rättigheter som främjar innovation och belönar dem som inför nyheter.

10.  Europaparlamentet anser att konkurrenskraftiga skattesystem kan existera sida vid sida på den inre marknaden och att de är ett giltigt verktyg för att främja de positiva effekterna för konsumenter och företag.

Jordbruk

11.  Europaparlamentet noterar kommissionens initiativ till reformen av vinsektorn, som är ett huvudelement i den europeiska modellen för ett mångfunktionellt jordbruk. Parlamentet anser att vinodling är nödvändigt för att främja en sådan reform som bygger på bibehållande av den gemensamma organisationen av marknaden och den berörda gemenskapsbudgeten inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitikens första pelare. Parlamentet anser att kommissionen även bör inleda en reform av den gemensamma organisationen av marknaden för frukt och grönsaker.

12.  Europaparlamentet begär att reformen skall åtföljas av förbättringar av den europeiska vinsektorns konkurrenskraft inom ramen för en allt konkurrenskraftigare internationell omgivning, bland annat genom särskilda marknadsföringskampanjer för att återta marknader och ta sig in på nya marknader inom och utanför EU.

13.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att under 2007 inleda en diskussion om de framtida mjölkvoterna mot bakgrund av planerna på att genomföra en ”hälsokontroll” av den gemensamma jordbrukspolitiken under 2008.

14.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att fullfölja EU:s strategi för biomassa och biobränsle för att underlätta användningen av förnybar energi i syfte att minska energiberoendet.

15.  Europaparlamentet betonar att politiken för landsbygdsutveckling måste vara ett instrument för att förbättra jordbrukssektorns konkurrenskraft och miljömässiga hållbarhet och för att skapa fler arbetstillfällen och öka tillväxten i de områden av ekonomin som har anknytning till jordbruket.

Bemöta de samhälleliga utmaningarna i EU

16.  Europaparlamentet erkänner de svårigheter som ungdomar kan ha att bli ekonomiskt och socialt integrerade när de avslutar sin utbildning och träder in på arbetsmarknaden, och anser det behövs särskilda åtgärder för att ta hänsyn till funktionshindrades behov och lösa ungdomsarbetslösheten genom utbildning och utveckling av en företagaranda.

17.  Europaparlamentet uppmuntrar kommissionen att genomföra lämpliga studier och att lägga fram vissa vägledande principer för medlemsstaterna som rör ”flexsäkerhetsstrategin”, som skulle kunna bidra till att främja balansen mellan arbete och privatliv och förena arbetet med livscykler samt skydda arbetstagarnas förmåga att träda in och vara kvar på arbetsmarknaden genom rörlighet eller förbättring av kunskaper genom utbildning och livslångt lärande.

18.  Europaparlamentet upprepar, mot bakgrund av utmaningarna till följd av de demografiska förändringarna, sitt krav på strategier för att förena arbete och privatliv för att skapa en flexibel ekonomi och förbättra arbetstagarnas livskvalitet.

Bättre hantering av migrationsflöden

19.  Europaparlamentet stöder kommissionens initiativ när det gäller hanteringen av migrationsflöden på europeisk nivå för att kunna skapa en tydlig och säker ram för ekonomiska invandrare, särskilt högutbildade arbetstagare, som klargör deras rättigheter och skyldigheter.

Trygg, konkurrenskraftig och hållbar energi

20.  Europaparlamentet upprepar energins strategiska betydelse för EU:s framtid.

21.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att genomföra den handlingsplan som antogs av kommissionen för att förbättra energimarknaden, öka användningen av ny teknik, diversifiera och säkra energiförsörjningen, kontrollera efterfrågan, bland annat genom en bättre samordning av den nationella energipolitiken.

22.  Europaparlamentet anser att Europeiska unionen bör tala och förhandla med en röst i kontakterna med sina energileverantörer – bland annat Ryssland – för att kunna stärka sin förhandlingsförmåga och tillvarata alla medlemsstaters intressen.

Göra Europa till en bättre plats att leva i

Miljö, transport och hållbar utveckling

23.  Europaparlamentet betonar Europeiska unionens ledande roll på internationell nivå i främjandet av miljöfrågor och håller med om att åtgärderna under det kommande året bör inriktas på att skydda mångfalden och att ta itu med klimatförändringen, bland annat genom en målmedveten energipolitik som inriktas på att öka andelen förnybara energikällor, energisparandet och energieffektiviteten i Europa. Parlamentet välkomnar i detta sammanhang grönboken om klimatförändringen efter 2012, som kommer att bidra till att identifiera de områden där det behövs åtgärder.   

24.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att påskynda de initiativ som togs efter rådet (miljö) den 9 mars 2006 för att lösa problemet med vattenbrist och torka.

25.  Europaparlamentet välkomnar handlingsplanen om hållbar konsumtion och produktion som kommer att främja en hållbar användning av naturtillgångar.

26.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att noggrant undersöka hur EU kan förbättra kollektivtrafiken i städerna som används av miljoner européer varje dag. Europaparlamentet välkomnar i detta sammanhang grönboken om transport i städer som bör kartlägga utmaningar och möjliga nya insatser, inklusive ”tidiga insatser”, och skyldigheter.

Hälsa

27.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens insats för att utforma en hälsopolitik i Europa i syfte att fastställa en gemenskapsram för säkra, högkvalitativa och effektiva vårdtjänster i hela EU.

28.  Europaparlamentet betonar att en effektiv europeisk hälsopolitik kräver samarbete mellan vårdtjänsterna för att kunna garantera patientsäkerheten oavsett var vården ges och ta itu med den osäkerhet som råder när det gäller tillämpningen av gemenskapsrätten på vårdtjänster, informera patienterna om konsekvenserna av livsstilsförändringar och att möta utmaningarna med en frisk åldrande befolkning.

Utbildning

29.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens beslut att inrätta ett särskilt ansvarsområde för flerspråkighet i syfte att göra medborgarna uppmärksamma på vikten av kulturell mångfald och en dialog mellan kulturerna i den utvidgade unionen. Europaparlamentet betonar att kommissionen måste ta fler initiativ för att främja spetskunskap vid de europeiska universiteten.

Medborgarnas säkerhet

30.  Europaparlamentet stöder ståndpunkten att EU måste bekämpa brottslighet och våld för att kunna skydda sina medborgare, och därför bör brottsbekämpning och brottsutredningar inom hela EU fortsätta att användas. Eftersom säkerhet är viktigt för unionsmedborgarnas välbefinnande stöder parlamentet också de åtgärder som kommissionen föreslår för att bekämpa terrorism, skräckpropaganda och kunskapsöverföring – t.ex. om sprängämnen – i terrorsyften, bland annat genom att bekämpa alla former av IT-brottslighet.

31.  Europaparlamentet stöder genomförandet av fonden för de yttre gränserna under 2007 och håller med om att gränskontroll skall prioriteras under 2007, tillsammans med utvidgningen av Schengenområdet.

32.  Europaparlamentet välkomnar avsikten att fullfölja den gemensamma europeiska asylpolitiken senast 2010 och anser att det är nödvändigt att komplettera den med ett EG‑direktiv om gemensamma normer och förfaranden i medlemsstaterna för att återsända olagligt bosatta tredjelandsmedborgare i syfte att säkra en bättre hantering av migrationsflödena.

EU:s ställning som partner i världen

Utvidgning

33.  Europaparlamentet stöder kommissionens ståndpunkt om konsolidering, villkorlighet och kommunikation såsom ledstjärnor för EU:s utvidgningsstrategi. Parlamentet betonar vikten av en ingående och bred analys av alla aspekter och konsekvenser av ytterligare utvidgningar av EU, bland annat vilka lärdomar som kan dras av den tidigare utvidgningen och rekommendationer till ytterligare åtgärder för att stödja länder inför ett medlemskap, skapa stöd hos allmänheten för ytterligare utvidgning, ta upp utvidgningens utmaningar och säkra EU:s integrationsförmåga.

Bilaterala förbindelser

34.  Europaparlamentet anser att den europeiska grannskapspolitiken är en nyckelstrategi för förbindelserna med våra grannländer i öster och söder genom vilken man kan skapa och utvidga ett gemensamt område med fred, stabilitet, säkerhet, respekt för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatsprincipen och välstånd.

35.  Europaparlamentet betonar därför att det är nödvändigt att stärka den europeiska grannskapspolitiken. Parlamentet uppmanar kommissionen att fästa yttersta vikt vid de demokratiska värdena när den granskar de framsteg som gjorts med genomförandet av de befintliga handlingsplanerna inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken, när man förnyar handlingsplaner och avtal som håller på att löpa ut och i EU:s förbindelser och dialoger med viktiga strategiska partner.

36.  Europaparlamentet konstaterar att det nuvarande partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan EU och Ryssland upphör 2007 och uppmanar återigen kommissionen att utöver bestämmelsen om mänskliga rättigheter fastställa både ytterligare villkor och en tydlig mekanism för att övervaka alla åtaganden i avtalet.

37.  Europaparlamentet noterar att EU förbereder förhandlingarna om ett omfattande nytt förbättrat avtal med Ukraina 2007 som uppföljning på partnerskaps- och samarbetsavtalet. Parlamentet betonar att det nya avtalet bör innehålla bestämmelser om gemensamma värden och om ökat samarbete inom områdena rättvisa, frihet och säkerhet, omfattande bestämmelser rörande energi och en samarbetsordning för en rad områden, såsom transport och miljö. Parlamentet uppmanar därför kommissionen att stärka de ömsesidiga förbindelserna på grundval av en gradvis ekonomisk integration och en fördjupning av det politiska samarbetet.

38.  Europaparlamentet betonar vikten av att genomföra det femåriga arbetsprogram som antogs i Barcelona om framtiden för Europeiska unionens Medelhavspolitik när det gäller en dialog i politiska och säkerhetspolitiska frågor, en uppförandekod för kampen mot terrorism, frihandel, energi, transport, miljö, utbildning, kvinnors rättigheter, kulturell dialog och migration.

Övriga förbindelser

39.  Europaparlamentet betonar att det transatlantiska partnerskapet måste prioriteras och bör stärkas genom ett starkt ramavtal. Parlamentet upprepar att EU och USA är makter med global betydelse och är skyldiga att samarbeta för att leda världen genom att främja fred och stabilitet, reagera på globala utmaningar, bidra till ökad världshandel och upprätta demokrati och bidra till utvecklingen i världen.

40.  Europaparlamentet framhåller vikten av EU:s avtal med stora partnerländer, såsom Indien, Kina och Euromedländerna och med Aseanländerna eller länderna i Latinamerika. När det gäller handelsfrågor insisterar parlamentet på vikten av öppna marknader och respekt för immateriella rättigheter.

Regionala frågor

41.  Europaparlamentet konstaterar att länderna i sydöstra Europa gör betydande framsteg inom ramen för stabilitet och säkerhet med sikte på en kommande anslutning till Europeiska unionen, vilket förutspåddes i Thessalonikideklarationen. Parlamentet förväntar sig att unionen skall gå i bräschen för att befästa stabiliteten och öka välståndet i västra Balkan samt hjälpa länderna i det här området att förbättra sina ekonomiska och politiska förbindelser.

Försvarsmarknaden

42.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens planer när det gäller försvarsinitiativen och upphandlingen av försvarsutrustning för att minska användningen av det undantag rörande försvaret som föreskrivs i artikel 296 i EG-fördraget, och därigenom minska fragmenteringen av marknaden för försvarsutrustning och relaterade industrier och främja konkurrenskraften inom den europeiska försvarssektorn.

Utvecklingspolitik

43.  För att göra det möjligt för AVS-länderna att uppnå utvecklingsmålen anser Europaparlamentet att den regionala utvecklingsaspekten bör sättas i centrum i samband med förhandlingarna om avtalen om ekonomiskt partnerskap.

Handelspolitik och WTO-förhandlingar

44.  Europaparlamentet är djupt oroat över beslutet att tills vidare skjuta upp förhandlingarna inom ramen för Doharundan och kräver ett starkt engagemang från kommissionens sida för att i samråd med de andra viktiga aktörerna inom rundan nå fram till ett balanserat avtal om var och en av de huvudfrågor som diskuteras och sätta utvecklingen i utvecklingsländerna och i synnerhet de minst utvecklade länderna i centrum för slutsatserna.

45.  Europaparlamentet noterar att kommissionens har satt konkurrenskraft på dagordningen för EU:s framtida handelspolitik med tillhörande initiativ. Parlamentet anser att en ny övergripande strategi för Kina, en global strategi för att skydda immateriella rättigheter, EU:s förnyade strategi för marknadstillträde, kraftfullare åtgärder mot piratkopiering och ett nytt program för bilaterala frihandelsavtal som ett kompletterande strategiskt verktyg inom den multilaterala strategin, kommer att vara mycket viktiga utmaningar inom handelspolitiken under de kommande månaderna.

46.  Europaparlamentet anser att alla reformer av handelsskyddande instrument, som bör ta hänsyn till de nya förhållanden som råder runt om i världen, bör förhandlas fram inom WTO och godkännas och genomföras av alla viktiga WTO-aktörer. Parlamentet kräver att få vara delaktigt i processen.

Övergripande frågor

47.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att ständigt anstränga sig för att förbättra kvaliteten på de nya program och projekt som finansieras av EU inom ramen för den nya budgetplanen och att göra insatser för en tillförlitlig ekonomisk förvaltning och god resursförvaltning.

Bättre lagstiftning/politiken måste fungera

48.  Europaparlamentet välkomnar kommissionens initiativ för att förenkla och modernisera EU:s lagstiftning och att dra tillbaka lagstiftningsförslag efter en lämplig granskning. Parlamentet gläder sig i detta sammanhang åt dokumentet om den strategiska genomgången för bättre lagstiftning, som innehåller nya åtgärder för konsekvensutredningar, förenkling och administrativa bördor. När det gäller det sistnämnda förväntar sig parlamentet att det i handlingsplanen anges prioriterade åtgärder för att minska dessa bördor på EU- och medlemsstatsnivå med 25 procent senast 2012.

49.  Europaparlamentet är medvetet om att utarbetandet och genomförandet av EU:s politik kräver partnerskap och att medlemsstaterna fullgör sina åtaganden när det gäller reformprogrammen. Parlamentet anser emellertid att kommissionen har en central uppgift när det gäller att hjälpa medlemsstaterna att aktivt främja och utveckla viktig EU-politik och att den förnyade Lissabonagendan är ett exempel på den roll som kommissionen kan spela.

Konsekvensutredningar

50.  Europaparlamentet välkomnar kommissionen försäkringar om att genomföra utförliga konsekvensutredningar för alla de lagstiftningsåtgärder, även kommittéförfaranden, som föreslås som strategiska eller prioriterade initiativ för 2007.

51.  Europaparlamentet anser att en framgångsrik tillämpning av konsekvensutredningar är av avgörande vikt för att skapa en bättre lagstiftningskultur i EU, vilket är ett mål för alla EU-institutioner. Parlamentet upprepar att det är ett viktigt mål för de kommande åren att fortsätta att utveckla en gemensam metodik mellan institutionerna när det gäller tillämpning av konsekvensutredningar.

EU-organ

52.  Europaparlamentet begär att kommissionen genomför en allmän utvärdering av lagstiftnings- och genomförandeorganens roll, funktion och faktiska resultat. Kommissionen uppmanas också att bedöma huruvida det kan vara på sin plats med en översyn av bestämmelserna om genomförandeorgan.

Kopplingen mellan politiska prioriteringar och budgetmedel

53.  Eftersom Europeiska unionens budgetmedel är relativt begränsade i förhållande till unionens behov anser Europaparlamentet att kommissionen bör fästa särskild uppmärksamhet vid hur de ekonomiska resurserna används genom att på ett mer riktat sätt använda budgetmedel och personal, vilket påpekades i parlamentets resolution om kommissionens årliga politiska strategi.

Minska avståndet mellan EU och medborgarna

54.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att se över sin kommunikationsstrategi och att intensifiera insatserna för att kommunicera med unionsmedborgarna och förklara EU‑tanken, detta i syfte att göra EU, och även Europaparlamentet, synligare i denna process. Kommissionen uppmanas dessutom att bedriva ett nära samarbete med parlamentet om de handlingsförslag som är en följd av vitboken om kommunikation.

55.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen och medlemsstaternas parlament.