FÖRSLAG TILL RESOLUTION
7.3.2007
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Angelika Beer, Caroline Lucas, Jill Evans, Jean Lambert och Gisela Kallenbach
för Verts/ALE-gruppen
om icke-spridning och nedrustning av kärnvapen
B6‑0078/2007
Europaparlamentets resolution om icke-spridning och nedrustning av kärnvapen
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av att det inom EU råder överväldigande enighet om att återuppliva och stärka icke-spridningsfördraget från och med nu och fram till den kommande konferensen 2010 om översyn av fördraget,
– med beaktande och upprepning av sina resolutioner om icke-spridningsfördraget, särskilt den innehållsligt breda resolutionen av den 10 mars 2005 om konferensen för översyn av icke-spridningsfördraget i maj 2005,
– med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Det finns ett ökande internationellt samförstånd om att det brådskar med kärnvapennedrustningen, vilket förordas av sammanslutningen för en ny dagordning för kärnvapennedrustning och i Romförklaringen från världstoppmötet för nobelpristagare, som sammankallades av Michail Gorbatjov och Roms borgmästare Walter Veltroni den 30 november 2006.
B. I ett uttalande i Wall Street Journal av den 5 januari 2007 uppgav bland annat Henry Kissinger att världen står på randen till en ny och farlig kärnvapenera och att det enda sättet att förhindra en katastrof är att vi skapar globalt samförstånd kring visionen om en kärnvapenfri värld och att vi energiskt arbetar för att uppnå detta mål.
C. I ett uttalande vid Princetonuniversitetet av den 28 november 2006 uppgav FN:s dåvarande generalsekreterare Kofi Annan att det faktum att vissa länder behåller sina kärnvapen kan få andra att skaffa sig sådana vapen. Annan konstaterade även att de kärnvapenländer som själva klamrar sig fast vid sina arsenaler uppmuntrar andra att betrakta kärnvapen som mycket viktiga, både i säkerhets- och prestigehänseende. Mot denna bakgrund är det oroväckande att EU:s trovärdighet när det gäller att främja icke‑spridningsfördraget undermineras av att både Frankrike och Förenade kungariket planerar att modernisera sina kärnvapenarsenaler.
D. Det är glädjande att kampanjen Borgmästare för fred, som Europaparlamentet stöder, och som kämpar för visionen för 2020 om en värld utan kärnvapen senast 2020, får en allt starkare genomslagskraft. I bara EU är det över 1 000 städer som deltar och i världen ca 1 600.
E. Parlamenten och deras ledamöter har en roll när det gäller att främja icke-spridning av kärnvapen och nedrustning, och mot denna bakgrund välkomnas insatserna från PNND, det globala parlamentariska nätverket för kärnvapennedrustning.
1. Europaparlamentet uppmanar ordförandeskapet att å EU:s vägnar lägga fram ett samordnat, positivt och synligt bidrag vid det förberedande mötet i Wien.
2. Europaparlamentet uppmanar både rådet och kommissionen att klargöra vilka åtgärder de planerar att vidta för att stärka icke-spridningsavtalet och tillämpa en effektiv multilateralism, i enlighet med EU:s strategi mot spridning av material och vapen för massförstörelse från december 2003.
3. Europaparlamentet bekräftar att om multilaterala insatser skall bli effektiva måste de ingå i en välutvecklad vision om att åstadkomma en kärnvapenfri värld så fort som möjligt.
4. Europaparlamentet uppmanar ordförandeskapet att varje år före översynskonferensen 2010 lägga fram en framstegsrapport om genomförandet av var och en av de 43 åtgärder som antogs i EU:s gemensamma ståndpunkt om icke-spridningsfördraget från 2005.
5. Europaparlamentet uppmanar ordförandeskapet att vid det förberedande mötet främja ett antal initiativ till nedrustning som bygger på uttalandet om principer och mål som antogs i slutet av 1995 års konferens om översyn av icke-spridningsfördraget och på de 13 konkreta åtgärder som antogs enhälligt under 2000 års konferens om översyn av icke‑spridningsfördraget. Initiativen måste förbättras och genomföras så att man gör framsteg (och undviker en tillbakagång eller ett stillestånd).
6. Europaparlamentet uppmanar ordförandeskapet att bryta dödläget när det gäller att upprätta ett verifierbart fördrag om förbud för framställning av klyvbart material för kärnvapen, att påskynda undertecknandet och ratificeringen av fördraget om fullständigt förbud mot kärnsprängningar i alla länder, särskilt de som behövs för att fördraget skall kunna träda i kraft, och att verka för ett totalstopp för alla kärnvapenprov fram till dess att fördraget träder i kraft, att minska kärnvapnens roll i säkerhetsdoktriner och negativa säkerhetsgarantier gentemot stater utan kärnvapen, och att fortsätta minska antalet kärnvapen i Förenta staterna, Ryssland, Kina och de övriga kärnvapenländerna.
7. Europaparlamentet upprepar sitt krav att Förenta staterna skall dra tillbaka sina kärnvapen från europeiskt territorium. Frankrike och Förenade kungariket uppmanas samtidigt att avbryta sitt arbete med att utveckla kärnvapenmissilen M 51 och modernisera kärnvapenubåten Trident.
8. Europaparlamentet uppmanar det tyska EU-ordförandeskapet att inom ramen för förbindelserna mellan EU och Förenta staterna ta upp frågan om kärnvapenavtalet mellan Förenta staterna och Indien och dess konsekvenser för IAEA och gruppen av länder som levererar kärnmaterial (NSG). Ordförandeskapet uppmanas också att göra en konkret begäran inom ramen för NSG om vetorätt för att anpassa antagna riktlinjer som förbjuder leverans av kärnvapenutrustning, material eller teknik till länder som inte accepterar IAEA:s omfattande säkerhetskontrollsystem för alla sina kärnanläggningar.
9. Europaparlamentet rekommenderar att parlamentet sänder en delegation till Wien som skall delta i den förberedande kommitténs arrangemang. Parlamentet uppmanar ordförandeskapet att inbegripa företrädare för Europaparlamentet i EU:s delegation (som skapades som prejudikat för delegationen till konferensen om översyn av FN:s handlingsplan i New York 2006).
10. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, FN:s generalsekreterare samt till FN-medlemsstaternas regeringar och parlament, PNND, Borgmästare för fred och övriga organisatörer av den internationella konferens om kärnvapennedrustning som enligt planerna skall hållas i Europaparlamentets lokaler den 19 april 2007.